7 geheimen om meer. Magie. in je leven te ervaren!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7 geheimen om meer. Magie. in je leven te ervaren!"

Transcriptie

1 7 geheimen om meer Magie in je leven te ervaren!

2 7 geheimen om meer Magie in je leven te ervaren een handleiding voor mensen die niet meer geleefd willen worden Prema Devi Ishaya (Katja Wognum) mailto: Copyright 2009, Prema Devi Ishaya Bewerkt: 04/ 12 Alle rechten voorbehouden Het is niet toegestaan dit E-book aan derden te verstrekken of te verkopen. Het is niet toegestaan de inhoud van dit E-book elders te publiceren zonder toestemming van de auteur.

3 Over Prema Devi Prema Devi is een Ishaya monnik, een moderne monnik die haar leven wijdt aan het verruimen van haar bewustzijn en van anderen om in het moment te leven en met meer innerlijke vrede en plezier. Ze is counsellor-psycholoog en geeft workshops en seminars over het belang van een diepere verbinding met jezelf. Daarnaast geeft ze onderwijs in een eeuwenoude Indiase meditatietechniek Ishayas Ascension van de Bright Path Ishaya s (www.thebrightpath.nl). Prema Devi heeft jarenlang gewerkt als stewardess bij de KLM en is afgestudeerd in Stressmanagement (BA). Voor aanvragen voor lezingen of workshops kunt u contact met haar opnemen via

4 Inhoudsopgave Over de auteur Introductie Ik word zo moe van mezelf Geheim nr. 1: Er is niets mis met je leven, zoals het nu is Geheim nr. 2: Wees in het Nu Geheim nr. 3: Neem de juiste keuze Geheim nr. 4: Neem niets serieus, Play! Geheim nr. 5: Loslaten Geheim nr. 6: Leef in Liefde Geheim nr. 7: Weet wat je het liefste wil Nawoord

5 Introductie Met mijn leven was eigenlijk niets mis. Stewardess bij een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, leuk huisje in Amsterdam, ik gaf lezingen en workshops op spiritueel gebied en had met veel plezier de studies stresscounselling en Stressmanagement (BA) afgerond. Ik las ontzettend veel boeken op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling; in die tijd was ik er nog van overtuigd dat met het lezen van het nieuwste boek op dit gebied, ik er wel zou zijn, ik dacht namelijk dat ik al ver was :-). Het duurde een tijdje voordat ik doorhad dat wat ik zocht in de boeken, een ervaring van rust, liefde en in het moment zijn, was. Het lezen van mooie boeken gaf mij deze ervaring, het spreken voor groepen ook, alleen had ik deze ervaring niet constant. Als ik thuiskwam na een lezing of workshop en mijn internet-provider stond op het antwoordapparaat met de mededeling dat mijn internet nog eens twee weken niet actief zou zijn... nou, weg was de liefdevolle energie en de rust! Mijn vraag hoe ik nou meer constant in deze ervaring kon blijven werd steeds groter. Gelukkig hoorde iemand van boven mijn vraag ook en zo kwam ik dus in een tweedehands boekenwinkel in Amsterdam terecht en vond het boek Ishayas Ascension. Nou ja, vond, ik werd ernaar toe getrokken. Ik begon met het bekijken van de bovenste plank met boeken, maar tot drie keer toe werd mijn hoofd gewoon naar beneden getrokken en daar zag ik telkens meteen de kaft van het boek Ishayas Ascension. De derde keer pakte ik het boek maar, in de hoop dat ik nu met rust gelaten zou worden, zodat ik mijn structuur van éérst de bovenste plank en dan naar beneden - kon vervolgen...! Thuis ging ik het boek al snel lezen en ik kon bijna niet meer stoppen: ik was zo enthousiast om de bevindingen/ideeën van de schrijver (MSI) te lezen omdat ze zo overéén kwamen met die van mij. Ik werd ook razend nieuwsgierig naar de technieken die erin beschreven stonden die mij zouden helpen in het moment te leven. Eindelijk dan??!

6 Ik had het boek dus binnen no time uitgelezen en vloog daarna meteen naar Engeland om daar de cursus in deze Ishayas Ascension technieken te volgen. Eindelijk begon ik te ervaren waar ik zoveel over had gelezen! In 2007 ontmoette ik de leraar van de Ishaya-leraren, Maharishi Krishnananda Ishaya, nu ook mijn leraar. In oktober 2007 ging ik voor een half jaar naar mijn leraar in Mexico om opgeleid te worden als leraar in deze technieken. Na de opleiding van een halfjaar bij mijn leraar Maharishi Krishnananda Ishaya in Mexico, keerde ik, na de uitnodiging om in Mexico te blijven beleefd geweigerd te hebben, terug naar Amsterdam. Tijdens rotweer in Nederland heb ik hier nog wel eens spijt van... ;-) Ik wilde, als enige leraar in Nederland van de Ishaya s Ascension technieken, mijn ervaring hier delen en Nederlanders de gelegenheid te geven kennis te maken met deze simpele en krachtige technieken. De technieken komen uit India en zijn nog maar zo n 20 jaar geleden vrijgegeven aan de wereld. Langzaam verspreidt de Teaching zich over de wereld, met nu ongeveer 300 leraren wereldwijd, allen met een passie om hun ervaring met deze technieken te delen. Nederland hóórt gewoon in het lijstje met Ishaya-landen! En omdat de technieken zo eenvoudig zijn, geen inspanning vereisen, geen bepaalde achtergrond, geen bepaalde zithouding en er zelfs geen vereiste nodig is om erin te geloven, zijn de technieken uitermate geschikt om jou ontspannen en met plezier te laten werken! Mijn Inspiratie Al mijn inspiratie heb ik opgedaan vanuit de Stilte en vanuit de liefdevolle onderricht van mijn leraar Maharishi Krishnananda Ishaya. In dit e-book wil ik je inspireren om meer Magie in je leven te brengen, op een manier dat je het meteen toe kunt passen in het dagelijkse leven. Ik wens je veel leesplezier!

7 Ik word zo moe van mezelf Ik heb een artikel gelezen van een journalist in de bijlage Vrouw van de Telegraaf. De journaliste van dit artikel zegt dat ze zo moe wordt van zichzelf; we moeten zoveel van onszelf. Een leuke, aantrekkelijke vrouw zijn, een zorgzame partner, een sociale collega, de liefste moeder, en de altijd vrolijke vriendin. Ze vraagt zich af of het nooit ophoudt. Ook nu ze ouder wordt blijft de onrust in haar lijf: de onrust over de invulling van haar leven, over: is dit het nou? En: is deze man het nou? En over: wat kan ik nog meer dan dit? Ze wordt moe van de ratrace, moe van de ene week in control zijn en de andere week huilend onder de dekens. Ze vraagt zich af of het stabieler kan en ook wat rustiger. In boeken vindt ze veel oefeningen, adviezen, workshops, yoga, stappenplannen voor de mind en body, lijstjes met letit-go-tips en lijstjes met dromen, etc, etc. Ze wordt al moe als ze eraan denkt, de rust vinden valt niet mee. Ik ben het met haar eens dat het niet meevalt: we hollen achter onze verplichtingen aan en we hollen achter onze rust aan. De media laat je weten waar je rust kunt vinden, wat je precies moet doen om het te vinden, hoe je het vast moet houden; je vrienden, familie, kennissen en collega s hebben allerlei adviezen, maar lijken zelf allemaal ook niet de rust zelve te zijn. En als je het allemaal helemaal zat bent, ga je ertussenuit, op vakantie, op yogaretraite of bezinningsweek. Daar vind je in ieder geval wat rust, meer diepgang, meer liefde voor jezelf en je bent in staat te relativeren, je weet beter wat je graag wil en hoe je het wil bereiken. Totdat je weer een week, of misschien twee weken aan het werk bent, en je ongemerkt weer in de oude tredmolen van een jachtig leven terecht gekomen bent. Wat is dan de zin van het zoeken naar rust, in godsnaam?! Waarom zijn we allemaal zo druk aan het zoeken terwijl, als we het gevonden hebben, het ons toch weer verlaat?

8 Of is het zo bedoeld?: een stressvol leven met verplichtingen en verantwoordelijkheden en tussendoor zo af en toe rust om bij te tanken? Als dat zo is, hoeven we in ieder geval ook niet meer zo te zoeken naar rust, dat scheelt weer een stressfactor. Toch? Even terug naar de zin van het zoeken naar rust: die is er niet. Punt. Zoeken verwijst naar een actie en actie is geen rust. Rust komt van binnen uit en het zoeken wordt bijna altijd buiten onszelf gedaan (gewoon, omdat we niet anders gewend zijn). Als we naar buiten gaan, luisteren we dus naar anderen wat goed voor ons is, wat we het beste kunnen doen en hoe. Meestal brengt dit geen volledige en constante rust omdat dat persoon buiten ons, niet helemaal gelijk is aan óns innerlijk. En of het zó bedoeld is? Een jachtig leven met verantwoordelijkheden en af en toe rust? Alsof je constant wordt meegesleurd in een wild water rivier en af en toe, als het water rustig is, je even kunt uitrusten op een rotsblok - totdat er weer een golf komt en je weer kilometers meegesleurd wordt, doodvermoeiend. Ik denk het niet. Stop running and Peace will hit You! :-) Ik heb verschillende keren tijdens een lezing van mij gehoord: Het kan toch niet altijd goed gaan in je leven? De ups and downs horen toch bij het leven? Zonder het één kun je het ander toch niet kennen? Ik heb niet die overtuiging. Ik heb altijd geweten dat er meer is, dat we het leven anders kunnen ervaren dan we doen, dat Magie overal om ons heen is, als we maar de moeite nemen haar waar te nemen. Door aan te nemen dat het niet altijd goed kan gaan, geef je jezelf eigenlijk toestemming om in je eigen vertrouwde cirkel te blijven, de comfortzone. Die toestemming is gewoon weerstand, weerstand om iets te veranderen in onze vertrouwde gang van zaken.

9 En nu is alleen aan jou de vraag: Wat wil jij? Wat wéét jij? Wat voél jij? Geloof jij dat het de bedoeling is om een jachtig leven te leiden? Geloof jij dat pieken en dalen, het in control zijn en de volgende week huilend onder de dekens, de bedoeling is? Nee? Mooi, lees dan verder. Ik heb al gezegd dat je niet hoeft te zoeken naar rust. Hoe ga ik je dan helpen met het laten ervaren van rust? Toch niet met nog meer lijstjes, oefeningen en adviezen? Wel dus. Ik ga je er echter niet mee bedolven en al helemaal niet zeggen dat deze uniek zijn en dat deze ècht werken. Ik merk dat veel mensen mij vragen om oefeningen, we willen zo graag ervaren. Prachtig, heel mooi en heel herkenbaar. Alleen, zie ik dan ook vaak dat mensen een mooie ervaring ermee hebben en na een korte tijd van experimenteren het weer naast zich neer leggen en weer verder gaan in de, reeds vermelde, oude tredmolen. De oefeningen zijn dus een instant snack. Wat belangrijker is, is begrijpen hoe de mind werkt, waarom je handelt en reageert zoals je doet en een andere kijk creëren, de vastgeroeste mind losmaken. Dat is wat ik doe. Wat ik soms ook wel eens hoor tijdens mijn lezingen: ik weet het allemaal al wat je zegt, heb ik allemaal al gelezen. Jaha, maar je leest het vanuit je mind, vanuit je overtuiging, vanuit jouw blik op het leven. Deze blik loswrikken geeft een heel andere zicht op dezelfde, eeuwenoude, zaken. En dat is toch waar het om gaat, dat we nu eíndelijk eens iets anders willen ervaren? Ons hele leven hebben we geprobeerd dingen na te jagen die ons een rustig en gelukkig leven beloofden (goeie studie, goeie baan, mooi huis, voldoende financiën, etc), maar hebben veel van jullie nu niet het idee dat er méér moet zijn dan dit? Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg (Albert Einstein)

10 Weet ik het beter dan iedereen? Nee. Zijn die andere workshops, adviezen en lijstjes dan niet goed? Helemaal niet. Mijn weg naar rust is mijn weg naar rust, niet de jouwe. Ik deel gewoon graag mijn unieke ervaring, omdat ik denk daarmee anderen te inspireren hun rust en Ware Zijn te ontmantelen. Het is absoluut niet mijn bedoeling dat jullie gaan doen wat ik zeg, het is meer bedoeld als inspiratie om te Zijn wie je Bent, zonder hiervoor veel inspanning te leveren. Ik nodig je uit om bij deze 7 geheimen om meer Magie in je leven te ervaren (geen lijst, geen stappen, dan maar geheimen ;-), je open te stellen en je er bewust van te zijn wanneer je denkt ja, dat ken ik al - dan gooi je namelijk de Magie-deur dicht. Wees zo open als een kind, alsof je alles voor het éérst leest. Terug naar de basis moeten we! Ik zei het al: mijn weg naar rust is niet de jouwe. De journaliste van het artikel in de Telegraaf had ondanks al die goedbedoelde adviezen en oefeningen die ze ontving, toch haar eigen hart gevolgd en een hond aangeschaft. Elke dag loopt ze met haar hond anderhalf uur in de natuur en heeft nu meer rust in zichzelf dan ooit. Prachtig toch?!

11 De 7 geheimen van een Magisch leven 1. Er is niets mis met je leven, zoals het nu is Om meteen maar even met de deur in huis te vallen. Het zal waarschijnlijk raar klinken er is niks mis met mijn leven nu, terwijl je toch zo een lijst kan bedenken met wat er wél mis is. Veel stress, je gezin, of juist het niet hebben van een gezin, de relatie met je partner, of juist het niet hebben van een partner, niet weten of je wel op de juiste plek zit of juist wel de juiste plek maar geen leuke collega s of baas, geldgebrek, niet genoeg tijd om alles te doen wat je wil doen, etc. En toch ga ik je zeggen dat er niks mis is met jouw leven. Het is namelijk niet de externe omstandigheden die de oorzaak zijn van jouw stress en onrust. Je bent alleen gewend om jouw geluk en innerlijke rust, afhankelijk te stellen van die externe omstandigheden. De externe omstandigheden veranderen constant en als jouw geluk en innerlijke rust daarmee samenhangt, ervaar je dus de bekende pieken en dalen. Zie je het beeld al voor je? Je wil rust ervaren, maar om dat te ervaren ga je in actie, je gaat proberen iets te veranderen aan je leven waardoor je denkt meer rust te gaan ervaren. Je bedenkt wat je moet veranderen en hoe, je bedenkt een stappen of actieplan en gaat enthousiast aan de slag (in plaats van meer rust, heb je er nu een taak bij...). Maar dan slinkt je enthousiasme al snel als de buitenwereld niet meewerkt zoals jij het had voorzien. Het gesprek met je baas, collega of partner, verloopt niet zoals jij het verwacht had; je ervaart nog steeds tijdgebrek, je goede voornemens blijken in de praktijk niet te werken, en zeker niet met die deadline, enz. Sommigen raken gedemotiveerd in hun zoektocht naar rust, anderen gaan in naarstig op zoek naar iets anders om rust en geluk vinden. Herkenbaar?

12 Krishnamurti, een filosoof uit India, zei heel lang geleden al: stress comes, because we want things to be different than they are. It is time to face reality. Ofwel omgaan met situaties zoals ze zijn, niet zoals je graag wil dat ze zijn of hoe je denkt dat ze moeten zijn. Dat houdt dus in dat je dingen niet wil veranderen, dat je inziet dat het goed is zoals het nu is. Dat geeft rust. Door altijd maar te willen dat iets anders is, anders was gegaan, of nog beter had gekund, missen we de Magie van hoe het nu is, de realiteit. Bedoel ik nou dat je een passief persoon wordt die gelaten kijkt naar de situaties die in je leven gebeuren onder het mom van alles is perfect? Nee, dat bedoel ik niet. Ik wil niet dat je passief in het leven staat of, nog erger, in een slachtoffer-rol gaat zitten en zegt het is mij overkomen en het is perfect zoals het is. Maar door niet dingen te willen veranderen, maar er gewoon mee handelt zoals ze zich voordoen, voorkom je stress en doe je de dingen die je moet/wil doen ook nog eens veel effectiever. Nog even een korte samenvatting: * er is niets mis met jou of met jouw leven, zoals het nu is * veel stress komt omdat we willen dat een situatie anders is, anders gegaan was, dan ze in werkelijkheid is/gegaan was * door acceptatie van hoe het nu is is er minder stress en handel je effectiever * door acceptatie van de situatie focus je je automatisch op hoé je met de situatie om kunt gaan, in plaats van Wat (en Waarom) de situatie is * laat èlk idee los over hoe iets eruit zou moeten zien, zo sta je open voor de werkelijkheid, voor Magie in je leven.

13 2. Wees in het Nu Vaak ben je met je gedachten in het verleden of in de toekomst. In gedachten herhaal je constant situaties uit het verleden, plezierig en minder plezierig. Vooral de vervelende gebeurtenissen hebben de neiging te blijven hangen. De gedachten vertellen jou hoe vervelend het was en dikwijls voel je de emotie weer in je lichaam, zo blijf je een bepaalde situatie en pijn constant herhalen. Door constant in het verleden te zijn, creëer je ook niet makkelijk een andere toekomst. Ik weet nog van mijzelf dat mijn gedachten mij voorheen bleven herinneren aan een situatie die ik liever niet meer wilde meemaken. Echter, door er constant aan te denken, hou je het levend en trek je weer een soortgelijke situatie aan! Door constant aandacht te geven aan de gedachten uit het verleden, ben je niet meer open en onschuldig voor hoe het moment zich aandient. Denken over de toekomst heeft vaak te maken met verwachting; verwachting over hoe je leven eruit zal zien, hoe een bepaalde situatie zal aflopen of over wat je kunt doen om iets in de toekomst te beïnvloeden. Beide denkwijzen verminderen je kracht. Je bent niet volledig in het nu, in het moment waar de waarheid zich afspeelt. Als je volledig het moment meemaakt, ben je niet in gedachten - je bent open en ontvankelijk voor wat er nu (de realiteit) afspeelt. In het moment, ofwel in het NU, werkt je intuïtie optimaal, je bent alert om de kansen die zich voordoen te zien en ernaar te handelen, je bent vol met energie - want er wordt geen energie verspild aan het nadenken, en vanuit hier creëer je een toekomst voor jezelf vol met geluk en succes - zonder dat jij er wat voor hoeft te doen!

14 Opdracht: Wen jezelf eraan om in het Nu te zijn door niet constant over het verleden te praten of jezelf bezig te houden met verwachtingen voor de toekomst. En met het verleden bedoel ik ook gisteren of een paar uur geleden! Elke keer dat je een nare gebeurtenis uit je verleden verteld, geef je energie aan deze gedachte en verminder je je kracht. Daag jezelf uit om anderen te vertellen hoe het nú met je gaat, hoe je je nú voelt, zonder dat je vertelt over de afgelopen dagen, of dat je gaat vergelijken met andere situaties. Door constant in het Nu te zijn, vergroot je je eigen kracht en creëer je spontaan de best mogelijke toekomst voor jezelf!

15 3. Neem de juiste keuze Deze titel alleen al zou stress kunnen veroorzaken, want wat is de juiste keuze? Ik heb zelf ook tijden gekend waarbij ik het nemen van beslissing zo moeilijk vond, omdat ik niet kon bedenken wat de juiste was. Maar eigenlijk is het heel simpel, de juiste keuze is altijd: Elke keuze die gebaseerd is op Liefde, voor jezelf en het grote geheel. Laat me dat uitleggen. Met elke keuze die je neemt, hoe klein ook, creëer jij je leven. Jouw leven ontvouwt zich door de keuzes die jij neemt. Je hebt altijd een keuze, in elke situatie. De keuze hoe je over iets denkt en de keuze hoe je vervolgens wil handelen. Gedachten leiden tot gevoelens leiden tot acties. Aan welke gedachten jij energie geeft, die jij voor Waar aanneemt, heeft dus heel veel invloed op jouw leven. De meeste gedachten waar je energie aan geeft, zijn patronen, overtuigingen die al op heel jonge leeftijd ontstaan zijn. Veel van deze patronen, overtuigingen zijn niet Waar, maar ooit wel voor waar aangenomen toen je nog klein was, met het bewustzijn die je op die leeftijd had. De meeste van jouw gedachten en acties zijn nog steeds gebaseerd op deze onwaarheden; gewoon, omdat je niet beter weet. Met het bewustzijn dat je nu hebt, kun je de keuze maken om geen aandacht meer te geven aan de gedachten die niet waar zijn, die niet in liefde zijn en die jou niet ondersteunen. Je hebt dus de keuze om aandacht te geven aan liefdevolle gedachten in plaats van negatieve of niet-ondersteunende gedachten. Maar ook heb je telkens weer de keuze om je leven vorm te geven zoals jij het graag wil. Veel mensen hoor ik zeggen dat ze na een retraite/ yogaweek of inspiratiesessie weer terug in het oude patroon vallen.

16 Je hebt hier dus de keuze om dat wat jij het liefste wil, vast te houden en uit te voeren. Als je er moeite mee hebt om een verandering teweeg te brengen, zoek hulp, zoek inspiratie, of iets wat jou helpt. Choice will become more important, but easier to make (MKI). Het nemen van keuzes die je leven veranderen kan in het begin lastiger zijn. Je gedachten zullen jouw goede intenties ongetwijfeld dwarsbomen, gewoon omdat het vertrouwde patroon makkelijker is en het kost nu eenmaal wat doorzettingsvermogen om een patroon te doorbreken. Als je bijvoorbeeld net begint met sporten, is het meestal in het begin lastig volhouden; in je hoofd komen genoeg redenen waarom het oké is om vandaag even over te slaan. Je moet doorzettingsvermogen hebben om hier niet naar te luisteren, je weet immers dat als je wel gaat, dat het trainen makkelijker wordt en dat je resultaten gaat zien. It only takes a choice.

17 4. Neem niets serieus, just Play! En dit komt van iemand die het leven héél erg serieus nam! ;-) Doen wat hoort (ik gaf mezelf niet veel toestemming om gek te doen), mijn opdrachten goed uitvoeren, mijn verantwoordelijkheden, mijn werk, en vooral mijn levensmissie. Ik nam het allemaal heel serieus, ik wilde het gewoon allemaal goed doen. Dat ik soms heel lang ergens mee bezig was, analyseren bijvoorbeeld over hoe ik iets het beste kon doen, vond ik normaal. Ik zag het ook niet als moeten, ik was gewoon erg gedreven en vond het zelfs leuk! Ik weet dat ik de gedachte had: als het eenmaal gedaan is, is het goed, dan is er rust, plezier of wat dan ook. Ik stelde mijn plezier, rust en vrede uit tot de tijd dat iets bereikt was. Helaas kwam ik er nooit, want er was altijd wel iets wat ik weer serieus nam en dit leidt ook meestal weer tot veel nadenken. Nu weet ik dat het leven bedoeld is als een speeltuin: uitproberen, falen, en lachend weer proberen. Het leven is zoveel aangenamer als je het minder serieus neemt! Oké, werk moet gedaan worden, taken moeten uitgevoerd worden; maar het gaat erom hoe je deze dingen doet. Sommige nemen hun taken en werk zo serieus dat ze zich ermee identificeren: ik ben dokter, piloot, account-manager, coach, etc. Dit is niet iets wat je bènt, maar spelenderwijs bedreven in wordt, omdat je het leuk vindt om te doen. Als je gedachten je constant bezig houden met wat je moet doen en hoe, dan ben je er teveel mee bezig. Every moment is meant to live in complete joy If you are not experiencing complete joy in every moment, you are in resistance of what is in the moment. Maharishi Krishnananda Ishaya

18 De Uitdaging: Nou de uitdaging: neem vooral je gedachten niet serieus!! Over hoe jij bent, over wat anderen denken, over hoe jij je werk of presentatie hebt gedaan. Er zijn altijd honderden gedachten die wat over jou en de situatie waarin je je bevindt, zeggen. Geloof ze niet. Heb je gemerkt dat ze constant veranderen? De halve dag heb je bijvoorbeeld constant gedachten over hoe slecht je jouw presentatie gedaan hebt, vervolgens maakt een collega een compliment over je presentatie en je gedachten slaan positief op hol, je ego laat je zelfs weten dat er niemand zo goed was als jij; later kan dit weer omslaan als een stemmetje in je hoofd je laat weten dat je belangrijke, vooraf gerepeteerde, zinnen vergeten was, enz. Of een soortgelijk scenario. Probeer te lachen om je gedachten, om situaties die op je pad komen en om je identificatie met je rol (moeder, directeur, accountant, etc). Soms is een situatie ook zo absurd dat je er alleen maar om kunt lachen, wetend dat het misschien wel een teken is van het leven, dat je beter een andere weg in kunt slaan!

19 5. Loslaten Deze heb je vast al vaker gehoord en misschien wil je zelfs meteen door naar nummer 6. Maar wacht even want loslaten is niet alleen belangrijk, het is héél belangrijk. Loslaten is de sleutel tot vrijheid. Kijk, je leven bestaat nu waarschijnlijk uit ups & downs, soms chaos, veel stress en het gevoel geleefd te worden. Dit komt omdat je heel vaak luistert naar de wirwar van gedachten in je hoofd en ze (automatisch) opvolgt. Deze gedachten komen voort uit angst, overtuigingen, patronen etc. en leiden jou af van wat jij werkelijk belangrijk vindt. Misschien kan jij heel sterk voor ogen houden wat jij belangrijk vindt en waar je heen wilt, maar ervaar je veel stress doordat je ruis opvangt van je gedachten. Je denkt dat je vrijheid geniet, maar dat is niet zo. Je bent als het ware kapitein op een schip op de oceaan, die z n boot laat gaan waar die heen wil. Je gedachten drijven je elke richting uit, waardoor je nergens aankomt. Door geen aandacht te geven aan alle ruis, krijg je weer controle: je bent dan weer de kapitein die navigeert en gaat waar jij heen wil. Dat is vrijheid. Ik vraag je nu niet om je denken helemaal op te geven, de mind is juist heel behulpzaam voor ons. Stel je voor dat jouw hand je mind is; je mind is heel druk dus je zou hem best wel even kwijt willen, in dit geval je hand eraf hakken, zodat je van het probleem (de onrust) af bent. Alleen, je hand is ook erg nuttig, het kan je enorm van dienst zijn: iets schrijven, vasthouden, oprapen, etc. Dingen waar de hand voor bedoelt is. In dit geval echter, is de hand

20 constant in beweging en wanneer het een taak moet doen, is ie moe van al het bewegen tussendoor. Zo is het ook met de mind. De mind is een geweldige hulp en heeft veel talenten. Echter, door ons overmatige denken is zoveel ruis ontstaan, dat de mind vermoeid wordt en zijn oorspronkelijke taken niet meer met helderheid en precisie kan uitvoeren. Ik noem het ruis omdat het gedachten zijn die nutteloos zijn, ze gaan namelijk vaak over onbelangrijke zaken in het moment (wat zal ik eten vanavond, waarom heeft zij nog niet gebeld, die vergadering van morgen wordt helemaal niets, etc). Als we even terug gaan naar de kapitein met zijn schip op zee, is het deze ruis, die voorkomt dat we daarheen varen waar we echt willen aankomen, met de kortst mogelijke route. De oplossing voor de ruis is dat je niet naar al je gedachten luistert; veel zijn als een lp die blijft hangen - nutteloze gedachten die voortkomen uit vroegere overtuigingen en concepten. Omdat deze gedachten zoveel aandacht krijgen, is er geen rust en helderheid meer in je hoofd. Loslaten is geen aandacht meer geven, niet naar luisteren. Loslaten geeft dus meer helderheid en dus meer inzicht, efficiëntie en rust. Stel, je zit op je werk en het gaat niet helemaal zoals jij dat wil. Je hebt geen energie, geen inspiratie of geen helder hoofd om een oplossing te vinden. Als je echt helemaal vastloopt, is het goed om even afstand te nemen van dat waar je mee bezig bent. Even je aandacht helemaal ergens anders op richten (= dus loslaten) of bijvoorbeeld even naar buiten gaan. Iets afdwingen wat niet spontaan komt, helpt bijna nooit. Einstein zei ooit al dat zijn beste uitvindingen niet kwamen vanuit zijn denken, maar door het los te laten. Dan is er ruimte in je hoofd voor inspiratie en creatieve ideeën.

21 Merk op dat loslaten géén actie is, het analyseren van de gedachten wel! Het moment dat je bewust bent dat je nadenkt, is al een moment los van je gedachten!! (Lees dat nog maar een paar keer over) Loslaten betekent dat je ergens (even) geen energie meer aan geeft, het geeft dus rust. Als ik ergens over bleef nadenken en beter kon loslaten, dacht ik vaak aan het liedje van Van Dikhout: Laat het gaan, laat het vallen, laat het los. Dit maakte me ook aan het lachen en hielp dus tevens met het niet serieus nemen van de kwestie - waardoor je het ook weer makkelijker kunt loslaten. Hoe serieuzer de kwestie voor je is, des te groter de kans dat je erover gaat (blijft) denken. De serieusheid heeft te maken met een achterliggende overtuiging waar nog steeds veel energie heen gaat. Opdracht: Gebruik trucjes om het loslaten makkelijker te maken. * Zing bijvoorbeeld het lied van Van Dikhout: Stil in Mij... :-) * Lach om je gedachten, dan voer je meteen het 4e geheim uit... * Zeg tegen je gedachte: nu niet belangrijk of I don t care (talk to the hand!) Gebruik je creativiteit, jij kent jouw mind zelf het beste. En, heel belangrijk, wees niet ontmoedigd als een bepaalde gedachte (bijvoorbeeld: je ergens zorgen over maken) steeds terugkomt.

22 Geen aandacht aan geven, betekent ook dat het je niet interesseert hoe vaak een bepaalde gedachte nog terugkomt... Ergens gelezen: Een man valt van een klif en kan zich net op tijd vastpakken aan een stronk in de rots. Hij roept: is daar iemand die mij kan helpen? Het antwoord dat volgt: Ik ben het, God, laat los en heb vertrouwen. Waarop de man roept: is daar nog iemand die mij kan helpen?. Er wordt voor je gezorgd, echt, dus neem een risico, spring in het diepe en heb vertrouwen!

23 6. Leef in Liefde Baseer je keuzes op liefde en wees lief voor jezelf en anderen. Leven in liefde is één zijn met het leven. Er is alleen maar Liefde. Er is nooit afwezigheid van Liefde, alleen een schijnbare afwezigheid. Het tegenovergestelde van liefde is angst en het is onze keuze om hier energie aan te geven of niet. De keuze wordt ons echter makkelijk gemaakt, omdat angst ons met de paplepel wordt ingegoten. De hele samenleving lijkt namelijk te worden geregeerd door angst. Aanwakkeren van angst geeft anderen macht en dus wordt het vaak gebruikt. Door dictators, bestuurders, in sommige religies, maar ook bijvoorbeeld in marketing. Kijk maar naar de reclames zoals verzekeringspremies, schoonheidsprodukten, inbraakpreventie etc - alles is gebaseerd op het gevoel van niet-veilig, niet-oké, zodat we het product aanschaffen wat ons die veiligheid teruggeeft. Veiligheid is namelijk een basisbehoefte van de mens. Maar stel dat je al veilig bent, dat alles goed komt en dat je altijd gesteund wordt, zul je dan andere keuzes maken? Een diepgewortelde vraag die velen van ons hebben is: komt alles wel goed? (met mijn financiën, met onze relaties, met onze kinderen, met onze gezondheid, etc). Alles is al goed. You are being taken care of. Durf in liefde te zijn en je zal zien dat er niks anders is dan liefde. Opdracht: Vraag jezelf bij het maken van een beslissing af of je in liefde of in angst bent; kies voor dat waarbij je liefde en rust voelt. Angst maakt je aan het twijfelen en geeft onrust.

24 Lief zijn voor jezelf. Dit is waar velen nog steeds mee worstelen. Veel van ons hebben de overtuiging niet goed genoeg te zijn, niet lief genoeg, het niet waard zijn liefde te ontvangen, ons moeten aanpassen om geliefd te worden, etc. Daarnaast, en misschien wel door bovenstaande, zijn we vaak heel kritisch naar onszelf. Lief zijn voor jezelf wordt veel gepromoot; als je jezelf niet liefhebt, kun je het ook niet geven. Maar wat is nou lief zijn voor jezelf? Een heleboel is al bekend: grenzen stellen, ontspannen, jezelf verzorgen/verwennen, gezond eten, voldoende slaap, etc. Maar... het liefste wat je voor jezelf kunt doen is je gedachten niet te geloven! Want je bent niet je gedachten. Wie jij bent is totale liefde - vol met liefde en mededogen voor hoe jij leeft, wie jij bent, wat je doet. Vaak is het juist de zelfcriticus die onze gedachten opjaagt en die ons zoveel stress bezorgt. Lief zijn voor jezelf is niet meegaan met je gedachten die jou doen geloven dat je niet goed genoeg bent, iets niet goed gedaan/gezegd hebt; en dat geeft een enorme rust en ontspanning! Each Loving thought Each kind word spoken Each act of unconditional Goodness Raises the Collective Consciousness of humankind

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Week 1: Neem 100% verantwoordelijkheid voor je eigen leven

Week 1: Neem 100% verantwoordelijkheid voor je eigen leven Week 1: Neem 100% verantwoordelijkheid voor je eigen leven Gefeliciteerd, vandaag neem jij de eerste stap richting een Proud to be Stout leven. Ik ben trots op jou! De aankomende 8 weken neem ik jou mee

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

IK HOUD VAN MIJ!! LIEFDE EN HOOGGEVOELIGHEID...

IK HOUD VAN MIJ!! LIEFDE EN HOOGGEVOELIGHEID... IK HOUD VAN MIJ!! LIEFDE EN HOOGGEVOELIGHEID... Geplaatst op 28 juni, 2015 in het YOGI YOGA blad editie juli + augustus 2015 Lieve schat, je bent zo'n mooie, lieve en grappige vrouw, zelfs met je nukken

Nadere informatie

Omgaan met angsten E-book. www.smartcoachings.be Pascale Laffutte

Omgaan met angsten E-book. www.smartcoachings.be Pascale Laffutte 1 Omgaan met angsten E-book www.smartcoachings.be Pascale Laffutte 1 2 Bedankt voor het downloaden van mijn e-book : omgaan met angsten! Vanuit liefde en passie om mensen te laten doorbreken in hun potentieel

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

@ Creatief Succes! Talent toolkit 1. Toolkit Powerkaarten...

@ Creatief Succes! Talent toolkit 1. Toolkit Powerkaarten... @ Creatief Succes! Talent toolkit 1 Toolkit Powerkaarten... @ Creatief Succes! Talent toolkit 2 Colofon Creatief Succes Evertsenstraat 5-03 4461 XN Goes www.creatiefsucces.nl info@creatiefsucces.nl @ Creatief

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

glijden. Ik zie ze zachtjes wegstromen, oplossen en verdwijnen, om nooit meer terug te keren.

glijden. Ik zie ze zachtjes wegstromen, oplossen en verdwijnen, om nooit meer terug te keren. INLEIDING Welkom in de affirmatiewereld. Je hebt ervoor gekozen om gebruik te gaan maken van het gereedschap dat in dit boek beschreven wordt en je hebt daarmee de bewuste beslissing genomen om je leven

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Module 3. Aanleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Module 3. Aanleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 3. Aanleren. Dag 18. Je nieuwe geest neurologisch. Zoals je gisteren al las gaan we de komende 11 dagen de energie van je nieuwe geest opbouwen. Gisteren ben je hiermee begonnen door de emotionele

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

De Yes Set. Dé manier om eenvoudig te beïnvloeden. Auteur: Edwin Selij

De Yes Set. Dé manier om eenvoudig te beïnvloeden. Auteur: Edwin Selij Ok, het volgende wat we gaan doen. We gaan beginnen. Misschien voor de meesten van jullie de eerste inductie, bewust dan. Ik denk dat jullie in je leven wel vaker mensen gehypnotiseerd hebben. Wie heeft

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Doe Gelukkiger. Marco Honkoop NLP coaching & training

Doe Gelukkiger. Marco Honkoop NLP coaching & training 1 Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2. Je goed voelen om niets... 5 2.1 Gevoel trainen... 6 2.2 Strategie goed voelen... 7 3. Goede beslissingen nemen... 9 3.1 Strategie goede beslissingen nemen... 10

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP

GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP GEZONDER WORDEN, ZIJN & BLIJVEN MET NLP Voor iedereen die: Gezonder wil eten Wil stoppen met schadelijke verslavingen Meer wil bewegen Minder stress en meer ontspanning wil Inclusief werkboek Leopoldstraat

Nadere informatie

Positief denken & doen

Positief denken & doen Positief denken & doen Inspirerende en motiverende workshop Geert Hermans We stellen elkaar voor Wie ben ik? Wat wil ik? Wat heb ik echt nodig? Welke doelen heb ik in mijn leven? Wat ben ik? (pessimist,

Nadere informatie

De Powerwords. Woorden die beïnvloeden. Auteur: Edwin Selij

De Powerwords. Woorden die beïnvloeden. Auteur: Edwin Selij Het volgende dat de bouwblokjes zijn van de yes set waar we zo direct nog even een inductie mee gaan doen. Gisteren zijn we begonnen met de yes set. Maar hoe kan je hem nog effectiever maken? Als je koppelwoorden

Nadere informatie

Cursus Spirituele en Mediamieke Ontwikkeling 2

Cursus Spirituele en Mediamieke Ontwikkeling 2 NIEUWSBRIEF 14 februari 2015 1 Lieve mensen, Iedere dag is een dag van de liefde, om degenen om je heen te vertellen hoeveel je van ze houdt, het leven in je hart te koesteren en te genieten van de grote

Nadere informatie

affirmaties voor een gelukshuis

affirmaties voor een gelukshuis affirmaties voor een gelukshuis affirmeer de verkoop van je huidige huis affirmeer de aankoop van je droomhuis Edith Hagenaar Affirmeren Weet je niet wat affirmaties zijn? Lees dan dit artikel: http://www.palaysia.com/affirmatie/index.html#aff

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Tip 1. Voel je goed. Tip 2. Blijf trouw aan jezelf. Tip 3. Durf je kwetsbaar op te stellen.

Inhoud. Voorwoord. Tip 1. Voel je goed. Tip 2. Blijf trouw aan jezelf. Tip 3. Durf je kwetsbaar op te stellen. 1 Inhoud Voorwoord Tip 1. Voel je goed. Tip 2. Blijf trouw aan jezelf. Tip 3. Durf je kwetsbaar op te stellen. Tip 4. Ga hem niet verzorgen of bemoederen. Tip 5. Leer van het verleden en kies opnieuw.

Nadere informatie

E-book Piekeren. Inleiding

E-book Piekeren. Inleiding E-book Piekeren Inleiding... 1 Wat is piekeren nu eigenlijk?... 2 Piekertest... 2 De hersenen doen waar ze goed in zijn... 3 Zelfkritiek, een bijzondere vorm van piekeren... 4 Stoppen met piekeren... 5

Nadere informatie

1.4 Piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. - Loesje

1.4 Piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. - Loesje 1.4 Piekeren Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren - Loesje Iets wat je veel doet, daar word je goed in. Als je veel piano speelt, word je beter in piano spelen. Als je veel Wordfeud doet, word je

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit!

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! Hartelijke groeten, Petra Melkert Ergotherapeut en mindfulnesstrainer

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Het bepalen van je waarden: Stap voor stap

Het bepalen van je waarden: Stap voor stap Het bepalen van je waarden: Stap voor stap Het Demartini Waardebepaling Proces TM is een multi-step proces waarin je je antwoorden blijft verfijnen tot je hiërarchie van waarden uiteindelijk glashelder

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid

Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding en leeswijzer 2. Energie Psychologie 3. Gedachten jouw jouw 4. Verantwoordelijkheid Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding en leeswijzer 3 2. Energie Psychologie 7 3. Gedachten 10 Het zijn jouw gedachten die jouw wereld creëren 11 4. Verantwoordelijkheid 13 5. Persoonlijk Plan, jouw blauwdruk

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Oefeningen voor inkeer en verstilling

Oefeningen voor inkeer en verstilling Oefeningen voor inkeer en verstilling Oefeningen voor inkeer en verstilling In de christelijke traditie zijn veel voorbeelden te vinden van oefeningen die een hulp kunnen zijn voor het gebedsleven. Hieronder

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Waarom dit e-book: Kort geleden hebben we gevierd dat de Happy Worker Formule nu ook online beschikbaar is.

Waarom dit e-book: Kort geleden hebben we gevierd dat de Happy Worker Formule nu ook online beschikbaar is. Waarom dit e-book: Kort geleden hebben we gevierd dat de Happy Worker Formule nu ook online beschikbaar is. Wat hieraan vooraf ging: Afzonderlijk van elkaar hebben wij jarenlang mensen succesvol begeleid

Nadere informatie

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen 3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen en die het managen veel simpeler en succesvoller maken! Door Esther Mallant 2012 Esther Mallant www.hrmallant.nl Introductie De 3 vragen die managers

Nadere informatie

In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes

In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes In 5 stappen zonder belemmeringen naar zakelijk succes Geschreven door: Heleen Elfrink Heleen Elfrink helpt ondernemers hun innerlijke belemmeringen aan de kant te zetten zodat ze zakelijk succesvol worden

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Honderd Vragen over Verslaving door Nathan Wennegers

Honderd Vragen over Verslaving door Nathan Wennegers Honderd Vragen over Verslaving door Nathan Wennegers 1) Waarom ik? Antwoord: Precies, het gaat juist over je ik, niet waar? Want wil een normaal intelligent mens verslaafd zijn? 2) Hoe bedoel je precies?

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

[DE 3 MAGISCHE SMSSEN]

[DE 3 MAGISCHE SMSSEN] 2012 Life Coach Désirée Desiree [DE 3 MAGISCHE SMSSEN] Hoe je op een subtiele en liefdevolle manier je man kunt manipuleren zodat hij zich realiseert hoe blij hij mag zijn met jou. De 3 magische smssen

Nadere informatie

Huiswerk week 5. Formele oefeningen

Huiswerk week 5. Formele oefeningen Huiswerk week 5 Formele oefeningen 1. Dagelijks ca. 45 minuten oefenen. De ene dag de zit- of loopmeditatie en de andere dag de staande yoga-oefeningen. Meditatie betekent oefenen met de zijnmodus. Toelaten

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum:

WERKBOEK. compassiechallenge. 10 dagen / minder perfectie meer mildheid. Stephanie van Workum ACT COACH. Naam: Datum: WERKBOEK compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Stephanie van Workum ACT COACH Naam: Datum: compassiechallenge 10 dagen / minder perfectie meer mildheid Wat fijn dat je meedoet met

Nadere informatie

INLEIDING. Inleiding

INLEIDING. Inleiding INLEIDING 13 Inleiding Je hebt besloten dit boek te lezen. Waarschijnlijk heb je op dit moment een relatie. En waarschijnlijk ben je benieuwd hoe je je relatie kunt verbeteren: je begrijpt je partner niet

Nadere informatie

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN INHOUD De training is gebaseerd op 7 hoofdonderwerpen. De 7 sleutels tot positieve verandering: 1. Bevorder je positieve emoties 2. Denk positiever 3. Waardeer

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN

GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN GRONDHOUDINGEN IN HET OMGAAN MET (KANSARME) MENSEN We vragen ons vaak af hoe we op een goede manier kunnen omgaan met gekwetste mensen. Dit is een vraag waarop we geen pasklaar antwoord kunnen geven. We

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

De 7 geheimen van een schildpad

De 7 geheimen van een schildpad Wijsheid van de maand september 2014 Deze maand geen wijze tekst maar een titel van een boekje: De 7 geheimen van een schildpad Dit boekje lees ik nu voor de tweede maal en ik ben onder de indruk van de

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

OPVOEDEN ZO!!! De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar

OPVOEDEN ZO!!! De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar OPVOEDEN ZO!!! Algemeen Het opvoeden van kinderen is leuk maar kan soms ook heel zwaar zijn. Bij het opvoeden van je kind komt heel wat kijken. Jij bent tenslotte diegene, die hem het goede voorbeeld moet

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Creative Marketing Opdracht 1: Het merk IK

Creative Marketing Opdracht 1: Het merk IK Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Klas: CMD D1 Datum: nov/dec 2009 Creative Marketing Opdracht 1: Het merk IK 1 50 vragenlijst, 10 antwoorden 1. Wat is je sterkste karaktereigenschap? Waarschijnlijk

Nadere informatie

Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.*

Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.* nazomer 2014 Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.* In de drukte van alledag Ons dagelijks leven is voor velen druk. Vol met wat we willen, moeten, kunnen, ontwikkelen.

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Help, mijn team doet het niet!

Help, mijn team doet het niet! Help, mijn team doet het niet! Haal als leidinggevende het beste uit je team WERKBOEK Help, mijn team doet het niet! Haal als leidinggevende het beste uit je team Gefeliciteerd met de aankoop van het boek.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Marian Palsgraaf. 106 Vijfhonderd+ Connecties en duizend Vrienden

Marian Palsgraaf. 106 Vijfhonderd+ Connecties en duizend Vrienden 106 Vijfhonderd+ Connecties en duizend Vrienden Marian Palsgraaf Hoofdstuk 24 Marian Palsgraaf Energie betekent voor mij sushi eten. Wie ben jij? Marian Palsgraaf en in 1970 geboren. Ik ben iemand die

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Johannes 15:1-10. Colofon. Wim van der Schee 2011 datum en plaats 09-01-11 Amsterdam-ZW

Johannes 15:1-10. Colofon. Wim van der Schee 2011 datum en plaats 09-01-11 Amsterdam-ZW Johannes 15:1-10 preek Johannes 15:1-10 Colofon Wim van der Schee 2011 datum en plaats 09-01-11 Amsterdam-ZW orde morgendienst welkom zingen Psalm 84,2.5 Psalm 36,2.3 stil gebed votum en groet zingen Opwekking

Nadere informatie