7 geheimen om meer. Magie. in je leven te ervaren!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7 geheimen om meer. Magie. in je leven te ervaren!"

Transcriptie

1 7 geheimen om meer Magie in je leven te ervaren!

2 7 geheimen om meer Magie in je leven te ervaren een handleiding voor mensen die niet meer geleefd willen worden Prema Devi Ishaya (Katja Wognum) mailto: Copyright 2009, Prema Devi Ishaya Bewerkt: 04/ 12 Alle rechten voorbehouden Het is niet toegestaan dit E-book aan derden te verstrekken of te verkopen. Het is niet toegestaan de inhoud van dit E-book elders te publiceren zonder toestemming van de auteur.

3 Over Prema Devi Prema Devi is een Ishaya monnik, een moderne monnik die haar leven wijdt aan het verruimen van haar bewustzijn en van anderen om in het moment te leven en met meer innerlijke vrede en plezier. Ze is counsellor-psycholoog en geeft workshops en seminars over het belang van een diepere verbinding met jezelf. Daarnaast geeft ze onderwijs in een eeuwenoude Indiase meditatietechniek Ishayas Ascension van de Bright Path Ishaya s (www.thebrightpath.nl). Prema Devi heeft jarenlang gewerkt als stewardess bij de KLM en is afgestudeerd in Stressmanagement (BA). Voor aanvragen voor lezingen of workshops kunt u contact met haar opnemen via

4 Inhoudsopgave Over de auteur Introductie Ik word zo moe van mezelf Geheim nr. 1: Er is niets mis met je leven, zoals het nu is Geheim nr. 2: Wees in het Nu Geheim nr. 3: Neem de juiste keuze Geheim nr. 4: Neem niets serieus, Play! Geheim nr. 5: Loslaten Geheim nr. 6: Leef in Liefde Geheim nr. 7: Weet wat je het liefste wil Nawoord

5 Introductie Met mijn leven was eigenlijk niets mis. Stewardess bij een Nederlandse luchtvaartmaatschappij, leuk huisje in Amsterdam, ik gaf lezingen en workshops op spiritueel gebied en had met veel plezier de studies stresscounselling en Stressmanagement (BA) afgerond. Ik las ontzettend veel boeken op het gebied van spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling; in die tijd was ik er nog van overtuigd dat met het lezen van het nieuwste boek op dit gebied, ik er wel zou zijn, ik dacht namelijk dat ik al ver was :-). Het duurde een tijdje voordat ik doorhad dat wat ik zocht in de boeken, een ervaring van rust, liefde en in het moment zijn, was. Het lezen van mooie boeken gaf mij deze ervaring, het spreken voor groepen ook, alleen had ik deze ervaring niet constant. Als ik thuiskwam na een lezing of workshop en mijn internet-provider stond op het antwoordapparaat met de mededeling dat mijn internet nog eens twee weken niet actief zou zijn... nou, weg was de liefdevolle energie en de rust! Mijn vraag hoe ik nou meer constant in deze ervaring kon blijven werd steeds groter. Gelukkig hoorde iemand van boven mijn vraag ook en zo kwam ik dus in een tweedehands boekenwinkel in Amsterdam terecht en vond het boek Ishayas Ascension. Nou ja, vond, ik werd ernaar toe getrokken. Ik begon met het bekijken van de bovenste plank met boeken, maar tot drie keer toe werd mijn hoofd gewoon naar beneden getrokken en daar zag ik telkens meteen de kaft van het boek Ishayas Ascension. De derde keer pakte ik het boek maar, in de hoop dat ik nu met rust gelaten zou worden, zodat ik mijn structuur van éérst de bovenste plank en dan naar beneden - kon vervolgen...! Thuis ging ik het boek al snel lezen en ik kon bijna niet meer stoppen: ik was zo enthousiast om de bevindingen/ideeën van de schrijver (MSI) te lezen omdat ze zo overéén kwamen met die van mij. Ik werd ook razend nieuwsgierig naar de technieken die erin beschreven stonden die mij zouden helpen in het moment te leven. Eindelijk dan??!

6 Ik had het boek dus binnen no time uitgelezen en vloog daarna meteen naar Engeland om daar de cursus in deze Ishayas Ascension technieken te volgen. Eindelijk begon ik te ervaren waar ik zoveel over had gelezen! In 2007 ontmoette ik de leraar van de Ishaya-leraren, Maharishi Krishnananda Ishaya, nu ook mijn leraar. In oktober 2007 ging ik voor een half jaar naar mijn leraar in Mexico om opgeleid te worden als leraar in deze technieken. Na de opleiding van een halfjaar bij mijn leraar Maharishi Krishnananda Ishaya in Mexico, keerde ik, na de uitnodiging om in Mexico te blijven beleefd geweigerd te hebben, terug naar Amsterdam. Tijdens rotweer in Nederland heb ik hier nog wel eens spijt van... ;-) Ik wilde, als enige leraar in Nederland van de Ishaya s Ascension technieken, mijn ervaring hier delen en Nederlanders de gelegenheid te geven kennis te maken met deze simpele en krachtige technieken. De technieken komen uit India en zijn nog maar zo n 20 jaar geleden vrijgegeven aan de wereld. Langzaam verspreidt de Teaching zich over de wereld, met nu ongeveer 300 leraren wereldwijd, allen met een passie om hun ervaring met deze technieken te delen. Nederland hóórt gewoon in het lijstje met Ishaya-landen! En omdat de technieken zo eenvoudig zijn, geen inspanning vereisen, geen bepaalde achtergrond, geen bepaalde zithouding en er zelfs geen vereiste nodig is om erin te geloven, zijn de technieken uitermate geschikt om jou ontspannen en met plezier te laten werken! Mijn Inspiratie Al mijn inspiratie heb ik opgedaan vanuit de Stilte en vanuit de liefdevolle onderricht van mijn leraar Maharishi Krishnananda Ishaya. In dit e-book wil ik je inspireren om meer Magie in je leven te brengen, op een manier dat je het meteen toe kunt passen in het dagelijkse leven. Ik wens je veel leesplezier!

7 Ik word zo moe van mezelf Ik heb een artikel gelezen van een journalist in de bijlage Vrouw van de Telegraaf. De journaliste van dit artikel zegt dat ze zo moe wordt van zichzelf; we moeten zoveel van onszelf. Een leuke, aantrekkelijke vrouw zijn, een zorgzame partner, een sociale collega, de liefste moeder, en de altijd vrolijke vriendin. Ze vraagt zich af of het nooit ophoudt. Ook nu ze ouder wordt blijft de onrust in haar lijf: de onrust over de invulling van haar leven, over: is dit het nou? En: is deze man het nou? En over: wat kan ik nog meer dan dit? Ze wordt moe van de ratrace, moe van de ene week in control zijn en de andere week huilend onder de dekens. Ze vraagt zich af of het stabieler kan en ook wat rustiger. In boeken vindt ze veel oefeningen, adviezen, workshops, yoga, stappenplannen voor de mind en body, lijstjes met letit-go-tips en lijstjes met dromen, etc, etc. Ze wordt al moe als ze eraan denkt, de rust vinden valt niet mee. Ik ben het met haar eens dat het niet meevalt: we hollen achter onze verplichtingen aan en we hollen achter onze rust aan. De media laat je weten waar je rust kunt vinden, wat je precies moet doen om het te vinden, hoe je het vast moet houden; je vrienden, familie, kennissen en collega s hebben allerlei adviezen, maar lijken zelf allemaal ook niet de rust zelve te zijn. En als je het allemaal helemaal zat bent, ga je ertussenuit, op vakantie, op yogaretraite of bezinningsweek. Daar vind je in ieder geval wat rust, meer diepgang, meer liefde voor jezelf en je bent in staat te relativeren, je weet beter wat je graag wil en hoe je het wil bereiken. Totdat je weer een week, of misschien twee weken aan het werk bent, en je ongemerkt weer in de oude tredmolen van een jachtig leven terecht gekomen bent. Wat is dan de zin van het zoeken naar rust, in godsnaam?! Waarom zijn we allemaal zo druk aan het zoeken terwijl, als we het gevonden hebben, het ons toch weer verlaat?

8 Of is het zo bedoeld?: een stressvol leven met verplichtingen en verantwoordelijkheden en tussendoor zo af en toe rust om bij te tanken? Als dat zo is, hoeven we in ieder geval ook niet meer zo te zoeken naar rust, dat scheelt weer een stressfactor. Toch? Even terug naar de zin van het zoeken naar rust: die is er niet. Punt. Zoeken verwijst naar een actie en actie is geen rust. Rust komt van binnen uit en het zoeken wordt bijna altijd buiten onszelf gedaan (gewoon, omdat we niet anders gewend zijn). Als we naar buiten gaan, luisteren we dus naar anderen wat goed voor ons is, wat we het beste kunnen doen en hoe. Meestal brengt dit geen volledige en constante rust omdat dat persoon buiten ons, niet helemaal gelijk is aan óns innerlijk. En of het zó bedoeld is? Een jachtig leven met verantwoordelijkheden en af en toe rust? Alsof je constant wordt meegesleurd in een wild water rivier en af en toe, als het water rustig is, je even kunt uitrusten op een rotsblok - totdat er weer een golf komt en je weer kilometers meegesleurd wordt, doodvermoeiend. Ik denk het niet. Stop running and Peace will hit You! :-) Ik heb verschillende keren tijdens een lezing van mij gehoord: Het kan toch niet altijd goed gaan in je leven? De ups and downs horen toch bij het leven? Zonder het één kun je het ander toch niet kennen? Ik heb niet die overtuiging. Ik heb altijd geweten dat er meer is, dat we het leven anders kunnen ervaren dan we doen, dat Magie overal om ons heen is, als we maar de moeite nemen haar waar te nemen. Door aan te nemen dat het niet altijd goed kan gaan, geef je jezelf eigenlijk toestemming om in je eigen vertrouwde cirkel te blijven, de comfortzone. Die toestemming is gewoon weerstand, weerstand om iets te veranderen in onze vertrouwde gang van zaken.

9 En nu is alleen aan jou de vraag: Wat wil jij? Wat wéét jij? Wat voél jij? Geloof jij dat het de bedoeling is om een jachtig leven te leiden? Geloof jij dat pieken en dalen, het in control zijn en de volgende week huilend onder de dekens, de bedoeling is? Nee? Mooi, lees dan verder. Ik heb al gezegd dat je niet hoeft te zoeken naar rust. Hoe ga ik je dan helpen met het laten ervaren van rust? Toch niet met nog meer lijstjes, oefeningen en adviezen? Wel dus. Ik ga je er echter niet mee bedolven en al helemaal niet zeggen dat deze uniek zijn en dat deze ècht werken. Ik merk dat veel mensen mij vragen om oefeningen, we willen zo graag ervaren. Prachtig, heel mooi en heel herkenbaar. Alleen, zie ik dan ook vaak dat mensen een mooie ervaring ermee hebben en na een korte tijd van experimenteren het weer naast zich neer leggen en weer verder gaan in de, reeds vermelde, oude tredmolen. De oefeningen zijn dus een instant snack. Wat belangrijker is, is begrijpen hoe de mind werkt, waarom je handelt en reageert zoals je doet en een andere kijk creëren, de vastgeroeste mind losmaken. Dat is wat ik doe. Wat ik soms ook wel eens hoor tijdens mijn lezingen: ik weet het allemaal al wat je zegt, heb ik allemaal al gelezen. Jaha, maar je leest het vanuit je mind, vanuit je overtuiging, vanuit jouw blik op het leven. Deze blik loswrikken geeft een heel andere zicht op dezelfde, eeuwenoude, zaken. En dat is toch waar het om gaat, dat we nu eíndelijk eens iets anders willen ervaren? Ons hele leven hebben we geprobeerd dingen na te jagen die ons een rustig en gelukkig leven beloofden (goeie studie, goeie baan, mooi huis, voldoende financiën, etc), maar hebben veel van jullie nu niet het idee dat er méér moet zijn dan dit? Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg (Albert Einstein)

10 Weet ik het beter dan iedereen? Nee. Zijn die andere workshops, adviezen en lijstjes dan niet goed? Helemaal niet. Mijn weg naar rust is mijn weg naar rust, niet de jouwe. Ik deel gewoon graag mijn unieke ervaring, omdat ik denk daarmee anderen te inspireren hun rust en Ware Zijn te ontmantelen. Het is absoluut niet mijn bedoeling dat jullie gaan doen wat ik zeg, het is meer bedoeld als inspiratie om te Zijn wie je Bent, zonder hiervoor veel inspanning te leveren. Ik nodig je uit om bij deze 7 geheimen om meer Magie in je leven te ervaren (geen lijst, geen stappen, dan maar geheimen ;-), je open te stellen en je er bewust van te zijn wanneer je denkt ja, dat ken ik al - dan gooi je namelijk de Magie-deur dicht. Wees zo open als een kind, alsof je alles voor het éérst leest. Terug naar de basis moeten we! Ik zei het al: mijn weg naar rust is niet de jouwe. De journaliste van het artikel in de Telegraaf had ondanks al die goedbedoelde adviezen en oefeningen die ze ontving, toch haar eigen hart gevolgd en een hond aangeschaft. Elke dag loopt ze met haar hond anderhalf uur in de natuur en heeft nu meer rust in zichzelf dan ooit. Prachtig toch?!

11 De 7 geheimen van een Magisch leven 1. Er is niets mis met je leven, zoals het nu is Om meteen maar even met de deur in huis te vallen. Het zal waarschijnlijk raar klinken er is niks mis met mijn leven nu, terwijl je toch zo een lijst kan bedenken met wat er wél mis is. Veel stress, je gezin, of juist het niet hebben van een gezin, de relatie met je partner, of juist het niet hebben van een partner, niet weten of je wel op de juiste plek zit of juist wel de juiste plek maar geen leuke collega s of baas, geldgebrek, niet genoeg tijd om alles te doen wat je wil doen, etc. En toch ga ik je zeggen dat er niks mis is met jouw leven. Het is namelijk niet de externe omstandigheden die de oorzaak zijn van jouw stress en onrust. Je bent alleen gewend om jouw geluk en innerlijke rust, afhankelijk te stellen van die externe omstandigheden. De externe omstandigheden veranderen constant en als jouw geluk en innerlijke rust daarmee samenhangt, ervaar je dus de bekende pieken en dalen. Zie je het beeld al voor je? Je wil rust ervaren, maar om dat te ervaren ga je in actie, je gaat proberen iets te veranderen aan je leven waardoor je denkt meer rust te gaan ervaren. Je bedenkt wat je moet veranderen en hoe, je bedenkt een stappen of actieplan en gaat enthousiast aan de slag (in plaats van meer rust, heb je er nu een taak bij...). Maar dan slinkt je enthousiasme al snel als de buitenwereld niet meewerkt zoals jij het had voorzien. Het gesprek met je baas, collega of partner, verloopt niet zoals jij het verwacht had; je ervaart nog steeds tijdgebrek, je goede voornemens blijken in de praktijk niet te werken, en zeker niet met die deadline, enz. Sommigen raken gedemotiveerd in hun zoektocht naar rust, anderen gaan in naarstig op zoek naar iets anders om rust en geluk vinden. Herkenbaar?

12 Krishnamurti, een filosoof uit India, zei heel lang geleden al: stress comes, because we want things to be different than they are. It is time to face reality. Ofwel omgaan met situaties zoals ze zijn, niet zoals je graag wil dat ze zijn of hoe je denkt dat ze moeten zijn. Dat houdt dus in dat je dingen niet wil veranderen, dat je inziet dat het goed is zoals het nu is. Dat geeft rust. Door altijd maar te willen dat iets anders is, anders was gegaan, of nog beter had gekund, missen we de Magie van hoe het nu is, de realiteit. Bedoel ik nou dat je een passief persoon wordt die gelaten kijkt naar de situaties die in je leven gebeuren onder het mom van alles is perfect? Nee, dat bedoel ik niet. Ik wil niet dat je passief in het leven staat of, nog erger, in een slachtoffer-rol gaat zitten en zegt het is mij overkomen en het is perfect zoals het is. Maar door niet dingen te willen veranderen, maar er gewoon mee handelt zoals ze zich voordoen, voorkom je stress en doe je de dingen die je moet/wil doen ook nog eens veel effectiever. Nog even een korte samenvatting: * er is niets mis met jou of met jouw leven, zoals het nu is * veel stress komt omdat we willen dat een situatie anders is, anders gegaan was, dan ze in werkelijkheid is/gegaan was * door acceptatie van hoe het nu is is er minder stress en handel je effectiever * door acceptatie van de situatie focus je je automatisch op hoé je met de situatie om kunt gaan, in plaats van Wat (en Waarom) de situatie is * laat èlk idee los over hoe iets eruit zou moeten zien, zo sta je open voor de werkelijkheid, voor Magie in je leven.

13 2. Wees in het Nu Vaak ben je met je gedachten in het verleden of in de toekomst. In gedachten herhaal je constant situaties uit het verleden, plezierig en minder plezierig. Vooral de vervelende gebeurtenissen hebben de neiging te blijven hangen. De gedachten vertellen jou hoe vervelend het was en dikwijls voel je de emotie weer in je lichaam, zo blijf je een bepaalde situatie en pijn constant herhalen. Door constant in het verleden te zijn, creëer je ook niet makkelijk een andere toekomst. Ik weet nog van mijzelf dat mijn gedachten mij voorheen bleven herinneren aan een situatie die ik liever niet meer wilde meemaken. Echter, door er constant aan te denken, hou je het levend en trek je weer een soortgelijke situatie aan! Door constant aandacht te geven aan de gedachten uit het verleden, ben je niet meer open en onschuldig voor hoe het moment zich aandient. Denken over de toekomst heeft vaak te maken met verwachting; verwachting over hoe je leven eruit zal zien, hoe een bepaalde situatie zal aflopen of over wat je kunt doen om iets in de toekomst te beïnvloeden. Beide denkwijzen verminderen je kracht. Je bent niet volledig in het nu, in het moment waar de waarheid zich afspeelt. Als je volledig het moment meemaakt, ben je niet in gedachten - je bent open en ontvankelijk voor wat er nu (de realiteit) afspeelt. In het moment, ofwel in het NU, werkt je intuïtie optimaal, je bent alert om de kansen die zich voordoen te zien en ernaar te handelen, je bent vol met energie - want er wordt geen energie verspild aan het nadenken, en vanuit hier creëer je een toekomst voor jezelf vol met geluk en succes - zonder dat jij er wat voor hoeft te doen!

14 Opdracht: Wen jezelf eraan om in het Nu te zijn door niet constant over het verleden te praten of jezelf bezig te houden met verwachtingen voor de toekomst. En met het verleden bedoel ik ook gisteren of een paar uur geleden! Elke keer dat je een nare gebeurtenis uit je verleden verteld, geef je energie aan deze gedachte en verminder je je kracht. Daag jezelf uit om anderen te vertellen hoe het nú met je gaat, hoe je je nú voelt, zonder dat je vertelt over de afgelopen dagen, of dat je gaat vergelijken met andere situaties. Door constant in het Nu te zijn, vergroot je je eigen kracht en creëer je spontaan de best mogelijke toekomst voor jezelf!

15 3. Neem de juiste keuze Deze titel alleen al zou stress kunnen veroorzaken, want wat is de juiste keuze? Ik heb zelf ook tijden gekend waarbij ik het nemen van beslissing zo moeilijk vond, omdat ik niet kon bedenken wat de juiste was. Maar eigenlijk is het heel simpel, de juiste keuze is altijd: Elke keuze die gebaseerd is op Liefde, voor jezelf en het grote geheel. Laat me dat uitleggen. Met elke keuze die je neemt, hoe klein ook, creëer jij je leven. Jouw leven ontvouwt zich door de keuzes die jij neemt. Je hebt altijd een keuze, in elke situatie. De keuze hoe je over iets denkt en de keuze hoe je vervolgens wil handelen. Gedachten leiden tot gevoelens leiden tot acties. Aan welke gedachten jij energie geeft, die jij voor Waar aanneemt, heeft dus heel veel invloed op jouw leven. De meeste gedachten waar je energie aan geeft, zijn patronen, overtuigingen die al op heel jonge leeftijd ontstaan zijn. Veel van deze patronen, overtuigingen zijn niet Waar, maar ooit wel voor waar aangenomen toen je nog klein was, met het bewustzijn die je op die leeftijd had. De meeste van jouw gedachten en acties zijn nog steeds gebaseerd op deze onwaarheden; gewoon, omdat je niet beter weet. Met het bewustzijn dat je nu hebt, kun je de keuze maken om geen aandacht meer te geven aan de gedachten die niet waar zijn, die niet in liefde zijn en die jou niet ondersteunen. Je hebt dus de keuze om aandacht te geven aan liefdevolle gedachten in plaats van negatieve of niet-ondersteunende gedachten. Maar ook heb je telkens weer de keuze om je leven vorm te geven zoals jij het graag wil. Veel mensen hoor ik zeggen dat ze na een retraite/ yogaweek of inspiratiesessie weer terug in het oude patroon vallen.

16 Je hebt hier dus de keuze om dat wat jij het liefste wil, vast te houden en uit te voeren. Als je er moeite mee hebt om een verandering teweeg te brengen, zoek hulp, zoek inspiratie, of iets wat jou helpt. Choice will become more important, but easier to make (MKI). Het nemen van keuzes die je leven veranderen kan in het begin lastiger zijn. Je gedachten zullen jouw goede intenties ongetwijfeld dwarsbomen, gewoon omdat het vertrouwde patroon makkelijker is en het kost nu eenmaal wat doorzettingsvermogen om een patroon te doorbreken. Als je bijvoorbeeld net begint met sporten, is het meestal in het begin lastig volhouden; in je hoofd komen genoeg redenen waarom het oké is om vandaag even over te slaan. Je moet doorzettingsvermogen hebben om hier niet naar te luisteren, je weet immers dat als je wel gaat, dat het trainen makkelijker wordt en dat je resultaten gaat zien. It only takes a choice.

17 4. Neem niets serieus, just Play! En dit komt van iemand die het leven héél erg serieus nam! ;-) Doen wat hoort (ik gaf mezelf niet veel toestemming om gek te doen), mijn opdrachten goed uitvoeren, mijn verantwoordelijkheden, mijn werk, en vooral mijn levensmissie. Ik nam het allemaal heel serieus, ik wilde het gewoon allemaal goed doen. Dat ik soms heel lang ergens mee bezig was, analyseren bijvoorbeeld over hoe ik iets het beste kon doen, vond ik normaal. Ik zag het ook niet als moeten, ik was gewoon erg gedreven en vond het zelfs leuk! Ik weet dat ik de gedachte had: als het eenmaal gedaan is, is het goed, dan is er rust, plezier of wat dan ook. Ik stelde mijn plezier, rust en vrede uit tot de tijd dat iets bereikt was. Helaas kwam ik er nooit, want er was altijd wel iets wat ik weer serieus nam en dit leidt ook meestal weer tot veel nadenken. Nu weet ik dat het leven bedoeld is als een speeltuin: uitproberen, falen, en lachend weer proberen. Het leven is zoveel aangenamer als je het minder serieus neemt! Oké, werk moet gedaan worden, taken moeten uitgevoerd worden; maar het gaat erom hoe je deze dingen doet. Sommige nemen hun taken en werk zo serieus dat ze zich ermee identificeren: ik ben dokter, piloot, account-manager, coach, etc. Dit is niet iets wat je bènt, maar spelenderwijs bedreven in wordt, omdat je het leuk vindt om te doen. Als je gedachten je constant bezig houden met wat je moet doen en hoe, dan ben je er teveel mee bezig. Every moment is meant to live in complete joy If you are not experiencing complete joy in every moment, you are in resistance of what is in the moment. Maharishi Krishnananda Ishaya

18 De Uitdaging: Nou de uitdaging: neem vooral je gedachten niet serieus!! Over hoe jij bent, over wat anderen denken, over hoe jij je werk of presentatie hebt gedaan. Er zijn altijd honderden gedachten die wat over jou en de situatie waarin je je bevindt, zeggen. Geloof ze niet. Heb je gemerkt dat ze constant veranderen? De halve dag heb je bijvoorbeeld constant gedachten over hoe slecht je jouw presentatie gedaan hebt, vervolgens maakt een collega een compliment over je presentatie en je gedachten slaan positief op hol, je ego laat je zelfs weten dat er niemand zo goed was als jij; later kan dit weer omslaan als een stemmetje in je hoofd je laat weten dat je belangrijke, vooraf gerepeteerde, zinnen vergeten was, enz. Of een soortgelijk scenario. Probeer te lachen om je gedachten, om situaties die op je pad komen en om je identificatie met je rol (moeder, directeur, accountant, etc). Soms is een situatie ook zo absurd dat je er alleen maar om kunt lachen, wetend dat het misschien wel een teken is van het leven, dat je beter een andere weg in kunt slaan!

19 5. Loslaten Deze heb je vast al vaker gehoord en misschien wil je zelfs meteen door naar nummer 6. Maar wacht even want loslaten is niet alleen belangrijk, het is héél belangrijk. Loslaten is de sleutel tot vrijheid. Kijk, je leven bestaat nu waarschijnlijk uit ups & downs, soms chaos, veel stress en het gevoel geleefd te worden. Dit komt omdat je heel vaak luistert naar de wirwar van gedachten in je hoofd en ze (automatisch) opvolgt. Deze gedachten komen voort uit angst, overtuigingen, patronen etc. en leiden jou af van wat jij werkelijk belangrijk vindt. Misschien kan jij heel sterk voor ogen houden wat jij belangrijk vindt en waar je heen wilt, maar ervaar je veel stress doordat je ruis opvangt van je gedachten. Je denkt dat je vrijheid geniet, maar dat is niet zo. Je bent als het ware kapitein op een schip op de oceaan, die z n boot laat gaan waar die heen wil. Je gedachten drijven je elke richting uit, waardoor je nergens aankomt. Door geen aandacht te geven aan alle ruis, krijg je weer controle: je bent dan weer de kapitein die navigeert en gaat waar jij heen wil. Dat is vrijheid. Ik vraag je nu niet om je denken helemaal op te geven, de mind is juist heel behulpzaam voor ons. Stel je voor dat jouw hand je mind is; je mind is heel druk dus je zou hem best wel even kwijt willen, in dit geval je hand eraf hakken, zodat je van het probleem (de onrust) af bent. Alleen, je hand is ook erg nuttig, het kan je enorm van dienst zijn: iets schrijven, vasthouden, oprapen, etc. Dingen waar de hand voor bedoelt is. In dit geval echter, is de hand

20 constant in beweging en wanneer het een taak moet doen, is ie moe van al het bewegen tussendoor. Zo is het ook met de mind. De mind is een geweldige hulp en heeft veel talenten. Echter, door ons overmatige denken is zoveel ruis ontstaan, dat de mind vermoeid wordt en zijn oorspronkelijke taken niet meer met helderheid en precisie kan uitvoeren. Ik noem het ruis omdat het gedachten zijn die nutteloos zijn, ze gaan namelijk vaak over onbelangrijke zaken in het moment (wat zal ik eten vanavond, waarom heeft zij nog niet gebeld, die vergadering van morgen wordt helemaal niets, etc). Als we even terug gaan naar de kapitein met zijn schip op zee, is het deze ruis, die voorkomt dat we daarheen varen waar we echt willen aankomen, met de kortst mogelijke route. De oplossing voor de ruis is dat je niet naar al je gedachten luistert; veel zijn als een lp die blijft hangen - nutteloze gedachten die voortkomen uit vroegere overtuigingen en concepten. Omdat deze gedachten zoveel aandacht krijgen, is er geen rust en helderheid meer in je hoofd. Loslaten is geen aandacht meer geven, niet naar luisteren. Loslaten geeft dus meer helderheid en dus meer inzicht, efficiëntie en rust. Stel, je zit op je werk en het gaat niet helemaal zoals jij dat wil. Je hebt geen energie, geen inspiratie of geen helder hoofd om een oplossing te vinden. Als je echt helemaal vastloopt, is het goed om even afstand te nemen van dat waar je mee bezig bent. Even je aandacht helemaal ergens anders op richten (= dus loslaten) of bijvoorbeeld even naar buiten gaan. Iets afdwingen wat niet spontaan komt, helpt bijna nooit. Einstein zei ooit al dat zijn beste uitvindingen niet kwamen vanuit zijn denken, maar door het los te laten. Dan is er ruimte in je hoofd voor inspiratie en creatieve ideeën.

21 Merk op dat loslaten géén actie is, het analyseren van de gedachten wel! Het moment dat je bewust bent dat je nadenkt, is al een moment los van je gedachten!! (Lees dat nog maar een paar keer over) Loslaten betekent dat je ergens (even) geen energie meer aan geeft, het geeft dus rust. Als ik ergens over bleef nadenken en beter kon loslaten, dacht ik vaak aan het liedje van Van Dikhout: Laat het gaan, laat het vallen, laat het los. Dit maakte me ook aan het lachen en hielp dus tevens met het niet serieus nemen van de kwestie - waardoor je het ook weer makkelijker kunt loslaten. Hoe serieuzer de kwestie voor je is, des te groter de kans dat je erover gaat (blijft) denken. De serieusheid heeft te maken met een achterliggende overtuiging waar nog steeds veel energie heen gaat. Opdracht: Gebruik trucjes om het loslaten makkelijker te maken. * Zing bijvoorbeeld het lied van Van Dikhout: Stil in Mij... :-) * Lach om je gedachten, dan voer je meteen het 4e geheim uit... * Zeg tegen je gedachte: nu niet belangrijk of I don t care (talk to the hand!) Gebruik je creativiteit, jij kent jouw mind zelf het beste. En, heel belangrijk, wees niet ontmoedigd als een bepaalde gedachte (bijvoorbeeld: je ergens zorgen over maken) steeds terugkomt.

22 Geen aandacht aan geven, betekent ook dat het je niet interesseert hoe vaak een bepaalde gedachte nog terugkomt... Ergens gelezen: Een man valt van een klif en kan zich net op tijd vastpakken aan een stronk in de rots. Hij roept: is daar iemand die mij kan helpen? Het antwoord dat volgt: Ik ben het, God, laat los en heb vertrouwen. Waarop de man roept: is daar nog iemand die mij kan helpen?. Er wordt voor je gezorgd, echt, dus neem een risico, spring in het diepe en heb vertrouwen!

23 6. Leef in Liefde Baseer je keuzes op liefde en wees lief voor jezelf en anderen. Leven in liefde is één zijn met het leven. Er is alleen maar Liefde. Er is nooit afwezigheid van Liefde, alleen een schijnbare afwezigheid. Het tegenovergestelde van liefde is angst en het is onze keuze om hier energie aan te geven of niet. De keuze wordt ons echter makkelijk gemaakt, omdat angst ons met de paplepel wordt ingegoten. De hele samenleving lijkt namelijk te worden geregeerd door angst. Aanwakkeren van angst geeft anderen macht en dus wordt het vaak gebruikt. Door dictators, bestuurders, in sommige religies, maar ook bijvoorbeeld in marketing. Kijk maar naar de reclames zoals verzekeringspremies, schoonheidsprodukten, inbraakpreventie etc - alles is gebaseerd op het gevoel van niet-veilig, niet-oké, zodat we het product aanschaffen wat ons die veiligheid teruggeeft. Veiligheid is namelijk een basisbehoefte van de mens. Maar stel dat je al veilig bent, dat alles goed komt en dat je altijd gesteund wordt, zul je dan andere keuzes maken? Een diepgewortelde vraag die velen van ons hebben is: komt alles wel goed? (met mijn financiën, met onze relaties, met onze kinderen, met onze gezondheid, etc). Alles is al goed. You are being taken care of. Durf in liefde te zijn en je zal zien dat er niks anders is dan liefde. Opdracht: Vraag jezelf bij het maken van een beslissing af of je in liefde of in angst bent; kies voor dat waarbij je liefde en rust voelt. Angst maakt je aan het twijfelen en geeft onrust.

24 Lief zijn voor jezelf. Dit is waar velen nog steeds mee worstelen. Veel van ons hebben de overtuiging niet goed genoeg te zijn, niet lief genoeg, het niet waard zijn liefde te ontvangen, ons moeten aanpassen om geliefd te worden, etc. Daarnaast, en misschien wel door bovenstaande, zijn we vaak heel kritisch naar onszelf. Lief zijn voor jezelf wordt veel gepromoot; als je jezelf niet liefhebt, kun je het ook niet geven. Maar wat is nou lief zijn voor jezelf? Een heleboel is al bekend: grenzen stellen, ontspannen, jezelf verzorgen/verwennen, gezond eten, voldoende slaap, etc. Maar... het liefste wat je voor jezelf kunt doen is je gedachten niet te geloven! Want je bent niet je gedachten. Wie jij bent is totale liefde - vol met liefde en mededogen voor hoe jij leeft, wie jij bent, wat je doet. Vaak is het juist de zelfcriticus die onze gedachten opjaagt en die ons zoveel stress bezorgt. Lief zijn voor jezelf is niet meegaan met je gedachten die jou doen geloven dat je niet goed genoeg bent, iets niet goed gedaan/gezegd hebt; en dat geeft een enorme rust en ontspanning! Each Loving thought Each kind word spoken Each act of unconditional Goodness Raises the Collective Consciousness of humankind

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

7 stappen AWESOME. naar een. leven. By:Paul Ricken

7 stappen AWESOME. naar een. leven. By:Paul Ricken 7 stappen ` naar een AWESOME leven By:Paul Ricken 1 Paul Ricken Copyright 2014 De 7 stappen in dit E- book zijn bedoeld als inspiratie en motivatie, het zijn tips die voortkomen uit studie en onderzoek

Nadere informatie

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Persoonlijk

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen Speaking Circles * met Stef de Beurs Bijzondere ontmoetingen Met voorwoord van Hans Otjes en met medewerking van: Paula Koekkoek en Peter Paul van de Beek * Speaking Circles is een geregistreerd handelsmerk

Nadere informatie

Gefeliciteerd met je BURN-OUT IN 7 STAPPEN WEER STRALEN. Marina Schriek

Gefeliciteerd met je BURN-OUT IN 7 STAPPEN WEER STRALEN. Marina Schriek Gefeliciteerd met je BURN-OUT IN 7 STAPPEN WEER STRALEN Marina Schriek Chronische stress, depressie of burn-out? Dit boek is de oplossing! Met voorwoord van professor dr. Paul de Blot SJ, hoogleraar Business

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

De Mindset van Ondernemen

De Mindset van Ondernemen De Mindset van Ondernemen Artikelen: 1. Waarom je ondernemer wilt zijn 2 2. Ondernemershemel (geschreven door Zlata Brouwer) 7 3. De ondernemer: een bijzondere diersoort 9 4. Waarom kleine bedrijven de

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt en met bronvermelding.

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat De 10 tips voor

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk.

Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk. Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk. Bereik een Fablife in 7 levels. 2014 Fablife VOF 1 Anastasia - Left outside alone And I wonder if you know How it really feels To be left outside alone

Nadere informatie

Eva Keeris, wetenschepper, 2012; vrij te kopiëren en delen voor privégebruik, geen commerciële doeleinden! Meer weten: kijk op

Eva Keeris, wetenschepper, 2012; vrij te kopiëren en delen voor privégebruik, geen commerciële doeleinden! Meer weten: kijk op Eva Keeris, wetenschepper, 2012; vrij te kopiëren en delen voor privégebruik, geen commerciële doeleinden! Meer weten: kijk op www.leefjesprankel.nl/meer Hoofdstuk 1: Inleiding Sprankel Manuscript niet

Nadere informatie

~Flow~ Massagetherapie. [Typ hier]

~Flow~ Massagetherapie. [Typ hier] ~Flow~ en Massagetherapie Heb je het geduld om te wachten tot de modder zakt en het water weer klaar is? Kun je onbewogen blijven tot de juiste actie ontstaat door zichzelf? Lao Tze Minne van Woersem Eindopdracht

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

Het MPOP Inspiratieboek

Het MPOP Inspiratieboek Het MPOP Inspiratieboek 82 MPOP-ers delen hun beste adviezen, grootste doorbraken, en vertellen hoe zij hun dromen realiteit zagen worden. Maak Prachtige Online Programma s 1 mpop.nl SIMONE LEVIE.NL Wow,

Nadere informatie

Wat te doen met deze 7 stappen?

Wat te doen met deze 7 stappen? Wat te doen met deze 7 stappen? Waarschijnlijk (lees: ik hoop) denk je kom maar op met 7 stappen! Ik heb weer zin om te solliciteren! Want solliciteren kan echt leuk zijn. Het kan ook een enorme domper

Nadere informatie

the work of byron katie Het einde van lijden

the work of byron katie Het einde van lijden the work of byron katie Het einde van lijden Niemand behalve jijzelf kan jou vrijheid geven. Dit boekje laat zien hoe. - Byron Katie Over Katie & The Work In 1986, was Byron Kathleen Reid (beter bekend

Nadere informatie

De Reis van de Heldin

De Reis van de Heldin De Reis van de Heldin Met Jouw Passie Jouw Geld Verdienen April 2015 Nr. 1I Verdien jij jouw geld met je passie? Attentie alle kunstenaars, musici, filmmakers, designers, acteurs, gamers, schrijvers, architecten,

Nadere informatie

Zakgeld Geheimen. Geef je het wel of geef je. het niet? Met meningen van meer dan 20 experts

Zakgeld Geheimen. Geef je het wel of geef je. het niet? Met meningen van meer dan 20 experts Zakgeld Geheimen Geef je het wel of geef je het niet? Met meningen van meer dan 20 experts Zakgeldgeheimen, een boek samengesteld door Amanda van der Gulik Kies uit wat voor jou werkt! Zakgeld geheimen

Nadere informatie

Lees meer op: www.uitgeverijarchipel.nl www.uitgeverijarchipel.be

Lees meer op: www.uitgeverijarchipel.nl www.uitgeverijarchipel.be Love Unlimited Lees meer op: www.uitgeverijarchipel.nl www.uitgeverijarchipel.be Leonie Linssen & Stephan Wik Love Unlimited Een vrije kijk op liefdesrelaties Amsterdam Antwerpen Hoewel de in dit boek

Nadere informatie

NMI registermediator. Trainer geweldloze communicatie. Gecertificeerd V-Cirkel Coach. Aangesloten en erkend door:

NMI registermediator. Trainer geweldloze communicatie. Gecertificeerd V-Cirkel Coach. Aangesloten en erkend door: NMI registermediator Trainer geweldloze communicatie & Gecertificeerd V-Cirkel Coach Aangesloten en erkend door: 2 0 1 1 M i c h a e l S c h u l z e w w w. a d a c t a - m e d i a t i o n. n l Pagina {2

Nadere informatie