2.3 Mindmappen De nadelen van normale aantekeningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2.3 Mindmappen De nadelen van normale aantekeningen"

Transcriptie

1 2.3 Mindmappen Doelen stellen, een planning maken en prioriteiten stellen kun je gebruiken voor je werksituatie, je privé en het studeren. De twee hoofdstukken die nu volgen, gaan over vaardigheden die vooral bij het studeren horen: mindmappen en snellezen. Met mindmaps kun je dingen beter onthouden. En met snellezen kun je tijd besparen en de stof beter begrijpen (echt waar!). Eerst mindmappen. Mindmappen is een bijzondere manier van aantekeningen maken. Je schetst met een mindmap op een goede manier de belangrijkste onderwerpen en je kunt snel overzien hoe ze onderling samenhangen. Ze helpen om informatie logisch te ordenen, te kunnen verdelen, beter te begrijpen en beter te onthouden. Het mooie van een mindmap is dat deze vorm goed aansluit bij de eigenschappen van de hersenen. Veel meer dan de klassieke aantekeningen van rijtjes woorden en zinnen. De nadelen van normale aantekeningen De meeste mensen schrijven woorden of zinnen onder elkaar, als ze aantekeningen maken. Het belangrijkste nadeel daarvan is dat de hersenen daar moeite mee hebben, want: er worden geen onderlinge verhoudingen en verbanden gelegd. er wordt geen rangschikking gegeven. als er hele zinnen worden opgeschreven gaan de hersenen in de sluimerstand, want ze ervaren hele zinnen alsof het werk al gedaan is. In de hersenen gaat alles over verbinding: welke zenuwcellen gaan samenwerken met welke andere zenuwcellen? Welke verbindingen worden er gemaakt? Nieuwe verbindingen vormen nieuwe patronen. Hoe groter en steviger het patroon van samenwerkende zenuwcellen, hoe krachtiger ze in het gebruik zijn. Om te kunnen verbinden moet er logica zijn, rangschikking en ordening. Anders krijg je een onsamenhangend geheel. Dat wordt een slap patroon van verbindingen waar je niet zoveel aan hebt. Het maken van rijtjes woorden en zinnen gebeurt ergelmatig zonder dat je daar echt 100% met je gedachten bij bent. Dat hoeft ook niet. Je bent vooral aan het kopieren en je

2 hersenen hoeven er niet hard over na te denken. Maar om iets te onthouden later, of te kunnen gebruiken, is het wel handig dat de hersenen in een actieve stand staan. Normale aantekeningen kun je ook maken zonder dat je de stof echt begrijpt. Maar als je er niet met je volle aandacht bij bent en als je de informatie niet volledig begrijpt, kun je geen kritische analyse maken van wat je gelezen hebt. En zo n kritische analyse is wel nodig om patronen en verbindingen te zien. Ze is nodig om informatie te ordenen en te rangschikken. Een ander risico met klassieke aantekeningen is dat je geen goed onderscheid maakt tussen hoofdzaken en bijzaken. Dat je zoveel mogelijk zinnen overschrijft. Je bent dan vooral de tekst aan het kopiëren in plaats van samen te vatten. Dit kost onnodig veel tijd. Bovendien levert het ook vaak zoveel tekst op dat het extra tijd kost om het weer door te nemen. Je bent dan eigenlijk aan het herlezen. Hieronder is te lezen dat mindmaps deze nadelen wegnemen. Met een mindmap werk je met sleutelwoorden in plaats van hele zinnen. Je kunt een mindmap pas maken als je de stof begrijpt. Om een mindmap te maken heb je je volle aandacht nodig en de aard van de mindmap brengt structuur, rangschikking en ordening aan. En met dit laatste sluiten ze prachtig aan bij de werking van de hersenen. Daardoor zul je de informatie sneller en beter kunnen onthouden. De hersenen Mindmaps sluiten goed aan bij de werking van de hersenen. Ze zijn daarom beter geschikt als samenvatting dan klassieke aantekeningen. Bij het leren zijn er meerdere belangrijke eigenschappen van de hersenen waar mindmaps goed op aansluiten, namelijk: patronen middels verbinding, rangschikking en aanvulling. Patronen middels verbinding Een belangrijke eigenschap van de hersenen is dat ze werken met patronen. Informatie die ze binnenkrijgen, verwerken ze in een patroon, in een netwerk van verbonden, samenwerkende zenuwcellen. Dit kan een groot patroon zijn of een klein patroon. Er kunnen veel dwarsverbindingen in het patroon zijn of weinig. Als je informatie leuk vindt, het snapt, er goed aandacht aan besteedt, het betekenis geeft en het veel herhaalt en veel toepast, wordt er een uitgebreid en sterk patroon aangelegd met veel sterke en goede tussenverbindingen. Het wordt een gebied in de hersenen waarbinnen het makkelijk en prettig reizen is. Dat betekent: je onthoudt het goed en je kunt het goed gebruiken.

3 Als de hersenen informatie binnenkrijgen, is het eerste dat ze doen, kijken of deze informatie in een bestaand patroon past. Ze gaan de nieuwe informatie via associatie proberen te verbinden. Ze zoeken in de verschillende laatjes waar het bij hoort. Ze vragen zich af: Waar komt dit vandaan? Waar moet dit naartoe? Hebben we dit eerder gehad? Heeft dit niet te maken met die kwestie van gisteren? Hebben we dit niet eerder gezien? Welk verband is er met de informatie van vorige week? Het is een drukte van belang daarbinnen, met al die hersendelen die met elkaar communiceren om maar te kunnen verbinden en patronen te vormen of te versterken. Als ze er geen patroon in herkennen of het sluit niet aan bij een bestaand patroon, oftewel als ze de informatie niet kunnen verbinden en het heeft geen speciale betekenis, dan is de overlevingskans van de nieuwe informatie klein. Dit betekent dat het niet slim is om aantekeningen te maken waar geen patroon in zit, waar geen verbinding in zit. Zoals gezegd is een rijtje van zinnen onder elkaar daar een voorbeeld van: het is een losse opsomming. Het zijn losse zakken grind. Om een snelweg te kunnen maken moeten die zakken geopend worden en bij elkaar gebracht. Een mindmap opent die zakken en brengt ze bij elkaar. Rangschikking Een andere eigenschap van de hersenen is dat ze informatie beter onthouden als de informatie een rangorde of een rangschikking heeft. Dus als er een hiërarchie of een logische indeling in het patroon zit. Zo n rangorde of rangschikking werkt als een kapstok: daar kan de informatie als een jas aan opgehangen worden. Neem het hoofdonderwerp dieren. Biologen delen de dieren in subgroepen in: eencellige dieren, sponzen, weekdieren, stekelhuidigen, gewervelden enzovoort. Die kunnen allemaal weer onderverdeeld worden. Bijvoorbeeld: de gewervelden worden onderverdeeld in vissen, reptielen, vogels en zoogdieren. Enzovoort. In een schema zou deze rangorde er zo uit kunnen zien:

4 Het dierenrijk is redelijk overzichtelijk. Niet alle cursussen en opleidingen zijn zo overzichtelijk. Dan moet je moeite doen om leerstof uit zo n cursus of opleiding op een logische manier in te delen in verschillende categorieën. Het kost nadenken en goed lezen om te bepalen in welk hokje van het totaalplaatje de informatie moet. Welke informatie hoger op de ladder staat. Aanvulling Een andere belangrijke eigenschap van de hersenen is dat ze de neiging hebben om dingen compleet te maken, om informatie aan te vullen. Bijvoorbeeld, als ik nu zou zeggen: Op de grote stille, dan zul je als lezer al heide hebben gezegd voordat je er erg in had. Je hersenen vullen het aan. Ze doen daar moeite voor. Een ander leuk voorbeeld is het volgende onderzoek: Proefpersonen werden in drie groepen ingedeeld. Alle drie de groepen moesten een bepaalde leertaak uitvoeren. Wat zij niet wisten, was dat de onderzoekers eigenlijk iets anders wilden meten. Ze wilden weten hoe de proefpersonen reageerden op onderbreking, op verstoring. De onderzoekers in de eerste groep gingen met elkaar praten terwijl de proefpersonen hard aan het werk waren. Een onderzoeker in de tweede groep werd per ongeluk op zijn mobiel gebeld. Hij nam de telefoon aan en voerde een gesprek met iemand aan de andere kant van de lijn. In de derde groep gebeurde niets, daar bleven de onderzoekers stil. Het bleek dat de proefpersonen in de tweede groep hun taak het slechtst hadden gemaakt. Hun hersenen waren namelijk met twee dingen tegelijk bezig: het maken van de taak en het in gedachte compleet maken van het telefoongesprek. Ze probeerden in te vullen wat de persoon aan de andere kant van de telefoon zei, afleidend uit de woorden van de bellende onderzoeker. Een neiging die blijkbaar niet te onderdrukken is 1. Je kunt deze eigenschap van de hersenen inzetten door met sleutelwoorden te werken. Als je namelijk een samenvatting maakt met hele zinnen, geeft dat de boodschap aan de hersenen dat het werk al gedaan is. Ze gaan geen moeite doen. Maar als je aantekeningen maakt met sleutelwoorden in plaats van hele zinnen, dan worden je hersenen alert. Ze worden wakker. Ze gaan aan het werk. Ze duiken in de archieven om te zien hoe ze het aan kunnen vullen. Hoe ze de context compleet kunnen maken.

5 Sleutelwoorden zijn de belangrijkste woorden in een zin of een paragraaf. Het zijn woorden die de aandacht trekken. Het kunnen woorden zijn die letterlijk in de tekst staan, maar het kunnen ook woorden zijn die jij verzint en die de tekst goed samenvatten. Kies woorden die voor jou aantrekkelijk zijn en niet woorden waarvan je denkt dat anderen die goed zouden vinden. Mindmaps: gebruik van zowel de linker- als de rechterhersenhelft Een andere reden waarom je met mindmaps beter kunt onthouden, is dat het gebruik maakt van zowel je linker- als je rechterhersenhelft. Daarmee vergroot je de capaciteit en het vermogen van jouw denken. Rechts in de hersenen zitten de kleuren, de beelden, ritme, ruimtelijke oriëntatie en je voorstellingsvermogen. Links in de hersenen zitten de woorden, getallen, analyse, volgorde en logica 2. Je combineert met een mindmap in ieder geval de activiteiten van beide hersenhelften. Je mengt in een mindmap namelijk beelden, vormen en kleuren met taal, logica en structuur. Je onthoudt informatie stukken beter met zo n combinatie. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, is de uitspraak. De hersenen denken daar ook zo over. De geheugencapaciteit voor beelden blijkt nagenoeg ongelimiteerd te zijn. Het waarnemen en onthouden van beelden blijkt razendsnel en ongelooflijk precies te zijn. En de mindmap zelf is ook een beeld: als je werkt met kleuren, codes, tekeningetjes, symbolen, kromme lijnen, kunnen je hersenen daar een soort beeldfoto van maken. Dat gaat met een opsommingsrijtje niet zo goed. Sommige mensen zeggen dan: Maar ik kan niet tekenen. Ik kan niets verzinnen. Of: Tekenen is kinderachtig. Maar je hebt geen talent nodig om te tekenen en oefening baart kunst. Alle grote genieën gebruikten tekeningetjes om hun gedachten samen te vatten (zie het boek Mindmappen van Tony Buzan). In het diagram van het Dierenrijk dat hierboven staat, zijn nog een paar verbeteringen mogelijk. Werken met ronde vormen zorgt dat je beter onthoudt. Hetzelfde geldt voor kleuren en voor tekeningetjes. Dus een goeie slag zou deze zijn:

6 Waar kun je een mindmap voor gebruiken? Je kunt een mindmap maken van verschillende dingen. In dit hoofdstuk gaat het vooral om het samenvatten van studiestof. Je kunt een mindmap maken van een hoofdstuk van een online cursus of uit een leerboek. Je gebruikt de mindmap dan om de informatie te ordenen en beter te kunnen onthouden. Maar je kunt ook een mindmap van de opzet van de hele cursus of opleiding maken. Dan gebruik je de mindmap om overzicht te krijgen. Zo n overzicht is weer heel handig voor bijvoorbeeld een planning. Mindmaps kunnen ook gebruikt worden om een presentatie of een les voor te bereiden. De mindmap helpt dan om de informatie te structureren en zodoende beter te onthouden. Een mindmap kan een goede ondersteuning zijn voor belangrijke beslissingen die je moet nemen. Voor een brainstorm over een verbouwing of voor een overzicht van waar je allemaal aan moet denken voor de komende vakantie.

7 Je kunt ook een mindmap maken met jouw persoonlijke succesfactoren en grootste uitdagingen als het om de studie gaat. Of een mindmap over zelfvertrouwen. Je gebruikt een mindmap dan als een manier om een brainstorm te maken. Laat eens in je opkomen wat er voor jou allemaal meespeelt bij het onderwerp zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is dan het centrale thema. Wat zijn de eerste belangrijke takken daarvan? In zo n brainstorm kun je bijvoorbeeld denken aan thema s of zijtakken als: oorsprong van negatieve gedachten, relatie met gevoel, voorbeelden, oplossingen, plan van aanpak, enzovoort. Hoe pak je het aan? Je plaatst bij een mindmap het belangrijkste thema of onderwerp in het midden. Het liefst van een liggend A4tje. Vanuit het midden waaier je uit door zijtakken te tekenen waar je woorden bij zet die met het hoofdonderwerp te maken hebben. Die zijtakken kennen ook weer zijtakken. Maak eerst een proefronde. In deze ronde ga je na 1. Wat het onderwerp is. 2. Wat je daarover in de mindmap kunt zetten. Denk hierbij aan manieren waarop je het hoofdonderwerp verder wilt onderverdelen. Verzamel sleutelwoorden hiervan. Maar ook van andere belangrijke dingen die bij het onderwerp horen verzamel je sleutelwoorden. 3. welke symbolen of iconen je bij de sleutelwoorden kunt verzinnen. Maak dan een eerste versie van je mindmap. Algemene tips in dit proces zijn deze: gebruik losse woorden in plaats van zinnen gebruik blokletters; je leest hierdoor sneller gebruik zoveel mogelijk tekeningen of symbolen gebruik zoveel mogelijk verschillende kleuren verbind alle woorden en tekeningen met elkaar gebruik verschillende verbindingsvormen: pijltjes, strakke lijnen, kromme lijnen, stippellijnen, enzovoort gebruik codes en afkortingen Gebruik je eigen creativiteit. Ontdek je eigen stijl en neem hier de tijd voor. En je mag alles ook weer veranderen, verfijnen, correcties aanbrengen. Je kunt ook eerst een paar schetsen maken, dat even laten rusten en later pas de definitieve mindmap maken. Die je na een week of een maand ook weer mag

8 veranderen. Misschien ben je tot andere inzichten gekomen, ben je iets vergeten of heb je een andere belangrijke invalshoek ontdekt. Tot slot Je kunt mindmaps met de hand maken of op de computer. Er zijn vrij veel softwarepakketten voor digitaal mindmappen. Soms is het gratis, zoals Edraw, FreeMind of Open Mind. Je kunt ook commerciële software voor een proefperiode downloaden, bijvoorbeeld de imindmap van Tony Buzan. Dan kun je kijken of het iets voor jou is. En de verschillende pakketten vergelijken. Je kunt ook een combinatie maken: maak een algemene opzet op de computer, print deze uit en ga dan los met tekeningen, verbindingslijnen, codes en kleuren. Je mag trouwens rommelig zijn in je mindmap. Juist als de tekening te strak is, wordt het sneller vergeten. Rommelig deugt! Je moet alleen wel zorgen dat de mindmap leesbaar en logisch is. Ook voor mindmaps geldt: het is belangrijk om te oefenen. Niet meteen vanuit de luiers op die brommer (zie de laatste paragrafen van de inleiding). Eerst aanmodderen, dan verfijnen, dan waarschijnlijk stilstaan en eventueel diep zuchten. Maar na een paar keer merk je al dat het makkelijker gaat. Je merkt dan ook dat je een eigen stijl begint te krijgen. Na een aantal mindmaps zit het er goed in. Tips Hou je eigen logica aan voor rangorde of rangschikking van informatie. Die zul je namelijk het beste onthouden. Bekijk deze video eens over Mindmappen: Google voorbeelden van mindmaps van onderwerpen waar je mee bezig bent.

9 Samenvatting Mindmappen Mindmappen is een bijzondere manier van aantekeningen maken. Je schetst met een mindmap op een goede manier de belangrijkste onderwerpen en je kunt snel overzien hoe deze onderling samenhangen. Mindmaps helpen om informatie logisch te ordenen, te verdelen, beter te begrijpen en beter te onthouden. Je plaatst bij een mindmap het belangrijkste onderwerp in het midden van een liggend A4-tje. Vanuit het midden waaier je uit. Je tekent zijtakken waar je woorden bij zet die met het hoofdonderwerp te maken hebben. Die zijtakken kennen ook weer zijtakken. Je gebruikt bij de hoofd- en zijtakken zoveel mogelijk kleuren, ronde vormen en kleine tekeningetjes. Je gebruikt een mindmap om een samenvatting te maken van studiestof. Maar ook om een presentatie of les voor te bereiden. Om het nemen van belangrijke beslissingen te ondersteunen. Of voor grote projecten als een verbouwing of de komende vakantie. Om persoonlijke succesfactoren in beeld te brengen en om uitdagingen helder te krijgen. Mindmaps werken met principes waar de hersenen van houden: patronen maken middels verbindingen, rangschikking en aanvulling. Verder verbinden mindmaps de linker- en rechterhersenhelft met elkaar, waardoor je meer bytes tot je beschikking krijgt om informatie te begrijpen en te onthouden. Dit is bij klassieke aantekeningen allemaal niet aan de orde. Vragen Maak je aantekeningen als je studeert? Hoe tevreden ben je over je aantekeningen? Hoe goed helpen ze je om dingen te leren?

10 1 Galván VV, Vessal RS, Golley MT (2013) The Effects of Cell Phone Conversations on the Attention and Memory of Bystanders. PLoS ONE 8(3): e doi: /journal.pone Het is trouwens niet zo dat dit helemaal vast ligt. De hersenen zijn zeer flexibel. Als het nodig is, zijn de hersenhelften ook in staat om activiteiten van de andere hersenhelft over te nemen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

Studie Vitaminen Tips en technieken om direct sneller, beter en makkelijker studeren

Studie Vitaminen Tips en technieken om direct sneller, beter en makkelijker studeren Studie Vitaminen Tips en technieken om direct sneller, beter en makkelijker studeren MTcompany sneller, beter en makkelijker studeren 1 Delen uit dit E- BOOK zijn afkomstig van de site van MTcompany, Mark

Nadere informatie

Bespaar tijd met Brein essentials Door: Janneke Stielstra

Bespaar tijd met Brein essentials Door: Janneke Stielstra 2012 Janneke Stielstra Academie voor Leren en Ontwikkelen 2 Heb je de nieuwste versie van dit boek? Ik breng regelmatig updates en uitbreidingen in dit boek aan omdat het onderzoek naar ons brein volop

Nadere informatie

Marleen van de Westelaken Vincent Peters Mario Kieft Nijmegen, 2011 Informatie over Participatieve Methoden

Marleen van de Westelaken Vincent Peters Mario Kieft Nijmegen, 2011 Informatie over Participatieve Methoden HANDOUT BRAINSTORM TECHNIEKEN Marleen van de Westelaken Vincent Peters Mario Kieft Nijmegen, 2011 Informatie over Participatieve Methoden HANDOUT BRAINSTORMING TECHNIEKEN I n h o u d Brainstorming technieken

Nadere informatie

hoofdstuk 1 prezi: een zooming interface 17 Onze twee hersenhelften functioneren niet hetzelfde. Afbeelding 1.1

hoofdstuk 1 prezi: een zooming interface 17 Onze twee hersenhelften functioneren niet hetzelfde. Afbeelding 1.1 hoofdstuk 1 Prezi: een zooming interface In dit hoofdstuk leg ik uit wat Prezi is, waar het vandaan komt en wat Prezi zo bijzonder maakt. Hierbij grijp ik onder andere terug op de verschillen tussen onze

Nadere informatie

PLEZIER IN UITVOERING

PLEZIER IN UITVOERING oefeningen Samen Hoe kan een team werkplezier verbeteren? Wat oefeningen om samen te werken aan werkplezier Voor Team of groep medewerkers Hoe Print en doe Zie www.plezierinuitvoering.nl/ko voor de hele

Nadere informatie

Waarom een samenvatting maken?

Waarom een samenvatting maken? Waarom een samenvatting maken? Er zijn verschillende manieren om actief bezig te zijn met de leerstof. Het maken van huiswerk is een begin. De leerstof is al eens doorgenomen; de stof is gelezen en opdrachten

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Timemanagement

Hand-out behorende bij de training. Timemanagement Hand-out behorende bij de training Timemanagement Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX AMSTERDAM 040-2115020

Nadere informatie

1 Informatie verzamelen

1 Informatie verzamelen 1 Informatie verzamelen 1 Lezen Wat is het? Om op een goede en handige manier een artikel uit een tijdschrift of welke andere tekst dan ook te lezen kun je een bepaalde manier van lezen toepassen: een

Nadere informatie

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

Training. Communicatie & Presentatie

Training. Communicatie & Presentatie Training Communicatie & Presentatie FORUM 28-3-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel I Communicatie 4 Doelen 5 Deelnemers 5 Werkvormen 5 Programma 6 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Theorie 7 Opdracht

Nadere informatie

De Ideale Studie Methode

De Ideale Studie Methode De Ideale Studie Methode 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van StudieVitaminen.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany 2012 Auteur: Mark Tigchelaar StudieVitaminen.nl Alles

Nadere informatie

Effectief Presenteren

Effectief Presenteren Hand-out behorende bij de training Effectief Presenteren Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX AMSTERDAM

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010

Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Draaiboek HLO Trainingen Hogeschool Leiden 2010 Annelous van Rongen Gwen Verberckmoes Lorraine Melissen Bob Kloes Colofon Dit trainersdraaiboek is tot stand gekomen als extern trainingsopdracht vanuit

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu HOOFDSTUK 1 Superheld? Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Ik ben afgestudeerd, klaar voor een uitdaging en opzoek

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Effectieve gespreksvoering ACADEMIE. www.pgosupport.nl

Effectieve gespreksvoering ACADEMIE. www.pgosupport.nl Effectieve gespreksvoering ACADEMIE www.pgosupport.nl 2 Effectieve gespreksvoering Locatie: Organisatie: Uitvoering: Vergader- en cursusruimte PGOsupport Daltonlaan 600 3584 BK Utrecht PGOsupport Daltonlaan

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Cursus Panelgesprekken

Cursus Panelgesprekken University of Twente Programmabureau Onderwijsvernieuwingen Cursus Panelgesprekken Irene E. Steens en Charlotte Oude Alink University of Twente 16-9-2013 www.utwente.nl/evaluatie Op verzoek van een aantal

Nadere informatie

Handleiding focusgroep onderzoek

Handleiding focusgroep onderzoek Handleiding focusgroep onderzoek In deze handleiding komt aan de orde: 1. wat een focusgroep is; 2. wanneer een focusgroep onderzoek bruikbaar is; 3. plaats van het focusgroep onderzoek in de verbeter

Nadere informatie

Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek. copyright -- 2012

Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek. <span>copyright</span> -- 2012 Social Media Marca van den Broek, Marca van den Broek copyright -- 2012 Dedication Acknowledgements Table of Contents Social Media 1 Ben jij zichtbaar als kunstenaar // creatief? 5 tips! 1

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Logboek Instituut voor brein leiderschap

Logboek Instituut voor brein leiderschap Logboek Instituut voor brein leiderschap logboek instituut voor breinleiderschap Beste deelnemer, Je hebt je ingeschreven voor de Basistraining Breinleiderschap. Het is onze goede gewoonte om deelnemers

Nadere informatie