Onderwijs groep 1 en 2 Inloop Speelwerktijd Speelzaal Eten en drinken Thema s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwijs groep 1 en 2 Inloop Speelwerktijd Speelzaal Eten en drinken Thema s"

Transcriptie

1 Onderwijs groep 1 en 2 Er zijn zes kleuterklassen op De Lusthof. Dit zijn gemengde groep 1/2 klassen. Dit heeft voor allebei voordelen. In groep 1 wordt er veel aandacht besteed aan zelfredzaam worden (het zelf leren doen) en de omgang met elkaar. Hier kunnen ze veel leren van de oudste kleuters die ook dit proces doorlopen hebben. De kinderen van groep 2 leren helpen, uitleggen en het oefenen van vaardigheden. In de kleuterklas wordt er al veel aangeboden wat de kinderen hun leven lang nodig hebben, zoals luisteren, uitleggen, ruzies oplossen, samenwerken en zorgen voor anderen. Inloop Tussen 08:20-08:30 komen ouders met hun kind op school. Er liggen werkjes op de tafels of matjes. Dit zijn werkjes die zijn blijven liggen van de dag ervoor. De kinderen mogen die laten zien aan de ouders. Heeft een kind geen werkje laten staan, dan gaan ze in de kring zitten. Elke ochtend zal er aandacht besteed worden aan de kalender. De dagen, maanden en jaargetijden bespreken helpt om een tijdsbesef te ontwikkelen. Ook wordt er in de ochtendkring vertelt wat er die dag op de planning staat. In elke klas is er met plaatjes aangegeven hoe de dag zal verlopen. Dit geeft duidelijkheid en structuur voor de kinderen. Speelwerktijd Met speelwerktijd kunnen de kinderen kiezen tussen verschillende hoeken en ontwikkelingsmaterialen. Er hangt een planbord in de klas waar de kinderen zichzelf kunnen intekenen bij een hoek of werkje. Ze hangen hun eigen figuurtje op bij het desbetreffende kaartje. Onder speelwerktijd is er een mogelijkheid voor de leerkracht om een kleine kring te geven. Dit houdt in dat de juf iets aanbied aan een klein groepje. Zo kan zij de verdieping in gaan of extra herhaling bieden. Speelzaal In het rooster is 3 of 4 keer de speelzaal ingeroosterd. De zaal geeft mogelijkheden tot diverse bewegingslessen om de motoriek te verbeteren. Maar deze zaal kan ook gebruikt worden voor drama, muziek en dans lessen. Eten en drinken Op De Lusthof vinden wij gezondheid erg belangrijk. De kinderen spelen elke dag buiten en zijn vaak in de speelzaal te vinden met bewegingslessen. Met het eten en drinken raden wij dan ook aan om gezonde dingen mee te geven. Denk aan groente, fruit en water. Thema s Om de taalontwikkeling te stimuleren, werken de groepen 1 en 2 veel met thema s die aansluiten op de belevingswereld van de kinderen. Om de thema s te introduceren, worden klassengesprekken over het onderwerp gehouden. De kinderen leren nieuwe begrippen, liedjes en versjes die over het thema gaan. De huishoek zal bij enkele thema s mee veranderen. Met het thema ziek kan de huishoek omgetoverd worden tot ziekenhuis. Dit om de beleving nog groter te maken voor de kinderen en de aangeboden stof mee te nemen in hun spel.

2 Sociaal emotioneel leren Sociaal emotioneel leren staat niet op zichzelf, maar is verweven in alle activiteiten die gedurende de dag plaatsvinden. Bij de leeftijd van een kleuter past het volgende: impulsen kunnen nog niet altijd worden onderdrukt, dat betekent dat een kleuter eerst doet en dan denkt. het plannen verloopt nog niet soepel, denk bijvoorbeeld aan het overzien van de volgorde bij het aankleden. het nog leren omgaan met veranderingen, denk aan veranderingen in het programma of verandering van leerkracht. moeite hebben meet meerdere opdrachten achter elkaar onthouden. ze kunnen het effect van hun gedrag nog niet goed inschatten. Het is moeilijk in te zien hoe iets is voor een ander. emoties nog niet (goed) onder controle kunnen houden. Hoe krijgen wij een indruk van de sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind? Dit doen wij aan de hand van het leerlingvolgsysteem KIJK. ( zie KIJK!registratie). Daarnaast vormen oudergesprekken een belangrijk onderdeel om tot een goede beoordeling te komen. Hoe helpen wij uw kind bij het emotioneel leren? We bespreken de klassenregels en spelen die uit. Er wordt een positief en veilig klassenklimaat gecreëerd. Hierbij komt het bespreken van gevoelens aan bod. De kinderen leren daarbij ook van elkaar. De leerkracht is het voorbeeld. Tot slot helpen we de kinderen bij het zelf bedenken van oplossingen. Werkhouding Een goede werkhouding is een belangrijke voorwaarde om te kunnen functioneren in een klas. Om kinderen te helpen in het ontwikkelen van een goede werkhouding, waarmee kinderen zelfstandig de wereld in kunnen treden, delen we dit containerbegrip op in een aantal delen: Concentratie Kleuters kunnen vaak lang spelen, maar bij een opgedragen taak zijn ze na een paar minuten afgeleid. Ze dromen dan weg en gaan na een paar minuten weer verder. Een kind van zes kan zich gemiddeld tien minuten volledig op een opgedragen taak concentreren. In de ontwikkeling van het concentratievermogen is een veilig gevoel in de klas belangrijk. Als dit ontbreekt, steekt het kind nog veel energie in de omgeving. Daarnaast zijn prikkels die binnenkomen bij het kind een grote factor in de concentratie. Denk hierbij aan directe prikkels (het kind naast je vraagt om hulp), maar ook aan indirecte prikkels (ik had een nachtmerrie vannacht). Taakgerichtheid Om taakgericht te kunnen werken, heeft een kind doorzettingsvermogen nodig. Daarnaast is een hoge mate van taaktoewijding, volharding, hard werken en zelfvertrouwen nodig om dit verder te ontwikkelen. Allereerst leert een kind zijn plek in de klas kennen. Hij weet bijvoorbeeld wat er moet gebeuren als er een werkje gepakt moet worden en hoe hij moet beginnen. Ook moet een kind leren wat er van hem met het werken verwacht wordt. Met de gekleurde dopjes kun je bijvoorbeeld fantastisch spelen. Maar in de opdracht waren ze bedoeld om te tellen. Stapsgewijs leert de leerkracht deze stappen aan.

3 Zelfstandigheid Zelfsturing en zelfregulatie zijn hierin belangrijke eigenschappen. Kinderen ontwikkelen dit volop. Veel kleuters zitten nog in een fase waarin de eigen ik enorm belangrijk is. Leren Om jezelf te sturen, ook wanneer bijvoorbeeld doorzettingsvermogen getoond moet worden, is een ontwikkeling die kleuters stapsgewijs maken. Eerst oefenen we kleine opdrachtjes uitvoeren, bijvoorbeeld: Kleur de tekening van de hond in de goede kleuren in. Die opdrachten breiden zich steeds meer uit naar grotere en complexere opdrachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rijmmemory waarbij het kind eerst moeten sorteren, dan moet bedenken welke plaatjes rijmen en als konijn-kaas niet rijmt, zelf erachter moet komen dat konijn ook wel eens haas zou kunnen zijn. Werkverzorging Een kind leert zorg te dragen voor zijn omgeving. Van het ophangen van de jas, tot aan het opruimen van het werkje. Daarnaast is ook het geordend werken belangrijk. We oefenen bijvoorbeeld met het links bovenaan te beginnen en bij de puzzelen eerst de randjes neer te leggen. Door de wereld om het kind het overzichtelijk te houden, raakt het vertrouwd en voelt het kind zich meer competent. Samenwerken In een klas ben je nooit alleen. Hoewel je zelfstandig kunt werken, zijn er altijd klasgenoten om je heen. Zo leren we kinderen bijvoorbeeld hoe ze elkaar kunnen helpen bij het oplossen van een probleem en het afronden van een taak. Door samen gedrag te evalueren en te focussen op wat goed ging, wordt het zelfvertrouwen bevorderd en ontwikkelt het kind gewenst gedrag. Als kinderen samen een activiteit ondernemen stimuleren we het overleggen over hoe je iets aan gaat pakken en samen kunt uitvoeren. Een kind met een goede werkhouding, kan steeds meer dingen kiezen en krijgt zo steeds meer zelfvertrouwen. Dit zorgt voor een gemotiveerde leerling. Leerlingen die gemotiveerd zijn leren beter en sneller dan ongemotiveerde leerlingen. Taalontwikkeling Wij vinden het belangrijk, dat uw kind geprikkeld en gestimuleerd wordt in het leren lezen. Hoe doen we dat dan? We proberen het kind nieuwsgierig te maken én te laten beseffen, dat je uit boeken veel informatie kunt halen. Vanaf de geboorte van uw kind kwam hij/zij in aanraking met geluiden en taal. Het kind huilde om aandacht en mama en papa praatten volop tegen hun baby. Taal breidt zich steeds meer uit naarmate het kind ouder wordt. Er worden nu liedjes gezongen en het kind praat al in korte zinnen. Als het kind vier jaar is komt het op school in aanraking met taal. Wij bieden op verschillende manieren taal aan door bijvoorbeeld: Kringgesprekken: uitgaande van de belevingswereld van het kind Leren van liedjes en versjes (geheugentraining) Voorlezen (uitbreiding woordenschat) Drama (waarnemingsvermogen, inlevingsvermogen, geheugentraining.) Wanneer uw kind 5 jaar of bijna 6 jaar is, verschuift de aandacht van luisteren en nazeggen naar klank- en woordherkenning. Er wordt dan aandacht besteed aan: Het visuele aspect (naleggen van woorden)

4 Het auditieve aspect (klankherkenning als rijmen n nazeggen) Woorden hakken en plakken (t-a-k) Objectief luisteren (wat hoor je vooraan?) Wanneer uw kind al deze oefeningen gehad heeft (en niet te vergeten veel met andere kinderen heeft samengespeeld, want dat bevordert ook woordenschat en taalgebruik), dan gaat uw kind naar groep 3 en leert klanken om te zetten in lettertekens. Rekenonderwijs. Ook met kleuters wordt er volop gewerkt aan het aanbieden van rekenbegrippen. Rekenen is veel meer dan het opzeggen van de getallen tot twintig of honderd. Onder rekenen valt alles wat te maken heeft met logisch inzicht, tellen, vormen en objecten. Zo zal een kind van 4 á 5 jaar moeite hebben met zich kunnen inbeelden wat eerlijk of gelijk is. Ook kunnen vertellen wat een ander vanaf zijn/haar plek letterlijk zou kunnen zien, is moeilijk te bevatten. Rekenbegrippen. In de klas bieden wij de kinderen werkvormen en ontwikkelingsmateriaal aan waarbij zij kunnen oefenen met begrippen als smal-breed, lang-kort en laag-hoog. Ook komen allerlei verschillende soorten vormen, kleuren en telspellen aan bod. Voor kleuters is het nog niet van belang dat zij sommen kunnen maken of een getallenrij kunnen opnoemen. Het is belangrijk dat zij leren wat een cijfer is, waar deze voor staat en wat dat nou betekent als je de potloden telt en het laatste potlood drie is. Een kleuter kan denken dat dit potlood drie heet en moet leren dat het betekent dat er in het totaal drie potloden zijn. WIG Op de Lusthof werken wij met de methode Wereld In Getallen. Deze rekenmethode biedt aan de hand van thema s en verpakt in mooie verhalen de rekenbegrippen aan. Ook wordt er op een speelse manier omgegaan met tellen en elementen als meer, minder, voor, achter, e.d. Motoriek We onderscheiden grote motoriek en kleine motoriek Onder grote motoriek valt onder andere: rennen, huppelen, evenwicht houden, klimmen en klauteren en bouwen met grote blokken. Onder kleine motoriek verstaan we bijvoorbeeld: kleien, knippen, leggen van een kralenplank, bouwen met kleine blokjes, mozaïekwerkjes, tekenen en inkleuren. Potloodhantering Veel kinderen plaatsen de middelvinger nog op het potlood. De juiste potloodhandtering is echter dat het potlood vastgehouden wordt door duim en wijsvinger en dat het potlood rust op de middelvinger. De methode Schrijfdans Deze methode bestaat uit motorische oefeningen met het hele lichaam op muziek. Eerst in de lucht, daarna op papier. Kinderen leren alle basisbewegingen kennen die het mogelijk maken om op den duur een vlot, verbonden handschrift te produceren.

5 Grove bewegingen worden ingeslepen en kinderen moeten ook durven de bewegingen te maken. Als je niet durft, worden de bewegingen niet soepel. Bewegingen worden met beide handen uitgevoerd. Dit is bevorderlijk voor het evenwichtig functioneren van o.a. ogen, oren en beide hersenhelften. De muziek dient ter ondersteuning om de figuren soepel te kunnen uitvoeren. Handschrift is ritme van op en neergaande bewegingen. Na alle schrijfdansen oefenen we schrijfpatronen, die dan met 1 hand worden uitgevoerd. Van groot naar kleiner vlak. KIJK!registratie Op de Lusthof maken wij in groep 1-2 gebruik van KIJK! Dit is een web-based observatie- en registratiemiddel voor kleuters. Met KIJK! worden kinderen dagelijks geobserveerd. Door alle 17 ontwikkelingslijnen nauw te volgen middels observaties, hebben wij als leerkrachten een goed beeld van de ontwikkeling van uw kind. Het observeren begint met de 3 basiskenmerken. Vrij zijn van emotionele belemmeringen Nieuwsgierig en ondernemend zijn Zelfvertrouwen hebben. Daarna wordt er gekeken naar de betrokkenheid in spel en kringactiviteiten en vervolgens of er risicofactoren zijn die de ontwikkeling van uw kind zouden kunnen belemmeren, zoals impulsiviteit, passiviteit, selectieve aandacht en vermoeidheid. Groepsplannen Door middel van KIJK! worden eventuele achterstanden of voorsprongen in ontwikkelingslijnen snel gesignaleerd. In de klas besteden we dan ook extra aandacht aan ontwikkelingslijnen die achter blijven en zoeken we uitdagend werk wanneer er sprake is van een voorsprong in de ontwikkeling. Dit aangepaste aanbod staat beschreven in ons groepsplan die 5x per jaar wordt aangepast aan het niveau van de kinderen. Wanneer wordt er geobserveerd? Natuurlijk kijken wij iedere dag wat uw kind doet, maar twee keer per jaar (november en mei) registreren we de totale ontwikkeling van uw kind, zodat er een duidelijk overzicht ontstaat of uw kind op het niveau zit waar het zou moeten zijn. Voor de nieuwe kinderen beginnen we met registreren ná een half jaar. De rapporten in groep 1-2 Per schooljaar wordt er 2x een rapport gemaakt. Dit gebeurt naar aanleiding van de registraties in KIJK! In november krijgen alle kinderen die voor de zomervakantie op school zaten een rapport. In mei krijgen alle kinderen die voor de kerstvakantie op school zaten een rapport. KIJK! is een observatiemethode die kijkt naar de werkelijke leeftijd van een kind. Dus niet naar de groep waar het kind in zit.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2015-2016 Cluster 1/2 Programma Even voorstellen Ik & Ko KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar eigen klas Praktische

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2018-2019 Cluster 1/2 Even voorstellen.. Programma Ik & Ko / Kleuterplein KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar

Nadere informatie

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders Het individuele rapport geeft u een beeld van de totale ontwikkeling van uw kind. De vaste pedagogisch medewerkers van uw kind hebben een half jaar observaties bijgehouden. Deze observaties zijn verwerkt

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters:

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters: Algemene informatie groep 1-2 Ontwikkeling van kleuters: Van kleuters is bekend dat de ontwikkeling veel sprongsgewijs verloopt. Niet alle kinderen ontwikkelen dezelfde gebieden op hetzelfde moment. We

Nadere informatie

Informatie voor de ouders van groep 1 en 2 van de Triangel

Informatie voor de ouders van groep 1 en 2 van de Triangel Informatie voor de ouders van groep 1 en 2 van de Triangel Hoe ziet een dag in onze kleutergroepen eruit? De kinderen komen binnen en kiezen hun plekje in de kring, ze mogen kort iets vertellen of iets

Nadere informatie

Overgang kleuters eerste leerjaar. Overgangsdagen

Overgang kleuters eerste leerjaar. Overgangsdagen Overgang kleuters eerste leerjaar Kleuters voorbereiden op het eerste leerjaar is een belangrijke taak van de kleuterschool. Dat begint al vanaf de eerste schooldag dat uw kleuter naar onze kleuterwerking

Nadere informatie

Naar het eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar Naar het eerste leerjaar Overgang eerste leerjaar We kijken eerder naar het ontwikkelingsniveau van uw kind dan naar de leeftijd en proberen het zo een stukje verder te brengen in zijn ontwikkeling. De

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Info avond groep 1/2. Dinsdag : 22 september 2015

Info avond groep 1/2. Dinsdag : 22 september 2015 Info avond groep 1/2 Dinsdag : 22 september 2015 De juffen van de kleuters Groep 1/ 2 a juf Jolanda Groep 1 /2 b juf Madelon en juf Leny Op vrijdag gaan de kinderen van groep 2 naar het lokaal van groep

Nadere informatie

Informatie over groep 1/

Informatie over groep 1/ Informatie over groep 1/2 2016-2017 Van harte welkom op de Nicolaasschool en we wensen u en uw kind een fijne tijd. In groep 1/2 speelt een aantal ontwikkelingsaspecten een grote rol, maar de belangrijkste

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Een kijkje in groep 1-2

Een kijkje in groep 1-2 Het Talent Elk kind een ster Een kijkje in groep 1-2 Luciadonk 65 4707VK Roosendaal tel.: 0165-541894 fax: 0165-566212 e-mail: het.talent@kporoosendaal.nl Inhoud - Onze visie op het onderwijs in groep

Nadere informatie

Dit leert je kind in groep 1 Ontwikkelingssprongen bij kleuters Spelen is leren en leren is spelen. Piramide

Dit leert je kind in groep 1 Ontwikkelingssprongen bij kleuters Spelen is leren en leren is spelen. Piramide Dit leert je kind in groep 1 Tellen, kleuren en vormen benoemen, iets vertellen in de kring, samen spelen, rijmen, luisteren naar een verhaal: voor kleuters valt er heel wat te leren. In groep 1 gaat dat

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool!

Welkom op de St. Willibrordschool! Welkom op de St. Willibrordschool! Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1/2

Algemene informatie groep 1/2 Algemene informatie groep 1/2 Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Algemeen 3 Kring 3 Werken.. 4 Fruit en drinken. 4 Spel.. 4 Vormingsgebieden.. 4 Sociaal en emotionele ontwikkeling.. 4 Creatieve vorming.

Nadere informatie

Klassenkrant van groep 2 2015-2016

Klassenkrant van groep 2 2015-2016 Klassenkrant van groep 2 2015-2016 Beste ouder(s) en/of verzorger(s), Wat gaan we dit jaar allemaal doen? In het kort leest u hier iets over. Ontvangstgesprek Als de kinderen allemaal op hun stoel in de

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1 en 2

Informatieboekje Groep 1 en 2 Informatieboekje Groep 1 en 2 1 Voorwoord Graag willen wij als team de ouders en kinderen die onze school bezoeken van harte welkom heten. Voor de eerste keer naar school gaan is leuk en spannend. Maar

Nadere informatie

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij.

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij. De dagindeling in groep 1 en 2 De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00 uur Vrijdagmiddag vrij 10 minuten

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep leraar Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie 1. Inleiding

Nadere informatie

Rooms Katholieke Basisschool De Tweemaster

Rooms Katholieke Basisschool De Tweemaster Rooms Katholieke Basisschool De Tweemaster www.tweemasterhuizen.nl - directie@tweemasterhuizen.nl Holleblok 8, 1273 EG Huizen 035-5250955 Koers 43, 1276 GP Huizen 035-5252828 Landweg 3, 1276 AS Huizen

Nadere informatie

algemene info groep 1-2

algemene info groep 1-2 algemene info groep 1-2 1 Welkom welkom in groep 1-2 informatie kunt u vinden: website van school: www.springplankuden.nl -algemeen nieuws -groep 1-2c digitale maandkalender raam/deur van de klas 2 een

Nadere informatie

Oké-formulier. Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer

Oké-formulier. Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer Oké-formulier Overdrachtsformulier voorschoolse voorziening- basisonderwijs in de gemeente Deventer In te vullen door de voorschoolse voorziening Gegevens voorschoolse voorziening Bezocht het kind een

Nadere informatie

Piramide op Vlasgaard

Piramide op Vlasgaard Piramide op Vlasgaard Evenwichtig, vol afwisseling, leuk en voor elk kind! Pagina 1 Vlasgaard heeft gekozen voor het werken met Piramide in onze groepen 1 2! Gezellige lokalen met knusse hoeken voor kinderen

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje "De St. Nicolaasschool is een professionele leergemeenschap. Zij streeft ernaar een positieve, veilige en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid van en

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 1A SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 1A SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 1A SCHOOLJAAR 2015-2016 Leerkrachten: V. Pouwels, E. Triepels Pagina 1 van 5 ALGEMEEN Hieronder volgt een overzicht van activiteiten die dit schooljaar plaatsvinden. Bij de kleuters werken

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje te ontwikkelen. De St. Nicolaasschool is een ka vinden het belangrijk dat we met zorg, respect, met elkaar omgaan. Om deze waarden gestalte ons mede inspireren door ons ge

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee in groep 1-2?

Wat maakt mijn kind allemaal mee in groep 1-2? Wat maakt mijn kind allemaal mee in groep 1-2? Informatieavond 1 september 2016 2 Het werken in de groepen 1 en 2 Dagindeling o Binnenkomst: Bij binnenkomst om 08.20 uur kijken de kinderen naar de dagritmekaarten.

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben Mariëtte van Zutphen. Op maandag en dinsdag ben ik in groep 1/2A. Ik woon samen met mijn gezin in Veghel. Hallo,

Nadere informatie

1.4 Visie Het Timpaan

1.4 Visie Het Timpaan 1.4 Visie Het Timpaan De visie op het onderwijs in de onderbouw is bij het Timpaan Basisontwikkeling. In de schoolgids wordt komen de volgende punten aanbod die uit Basisontwikkeling herkend worden. Heterogene

Nadere informatie

Informatie: groep 1/2. Schooljaar

Informatie: groep 1/2. Schooljaar Informatie: groep 1/2 Schooljaar 2019-2020 De juffen van de kleuters Groep 1/ 2 a juf Jolanda / juf Hetty Groep 1 /2 b juf Madelon / juf Leny Op vrijdag gaan de kinderen van groep 2 naar het lokaal van

Nadere informatie

INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2

INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2 INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Algemeen... 2 Dagindeling... 2 Inloop... 2 Kleine kring... 3 Grote kring... 3 Lezen... 3 Boekenpret... 3 Schrijven... 3 Rekenen/wiskunde...

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2

Informatieboekje groep 1-2 1 Informatieboekje groep 1-2 In dit boekje vindt U informatie over hoe er gewerkt wordt in groep 1 en 2. We willen U ook de gelegenheid geven te zien en horen hoe een schooldag van Uw kind eruit ziet.

Nadere informatie

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter Kleuterboekje De Hoeksteen Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op de Hoeksteen! En dan is het ineens zover: Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u hoe het eraan toe gaat bij de

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje De St. Nicolaasschool wil een professionele leergemeenschap zijn. Wij streven ernaar een veilige, positieve en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid

Nadere informatie

Informatie groep 1/2. Schooljaar

Informatie groep 1/2. Schooljaar Informatie groep 1/2 Schooljaar 2018-2019 De leerkrachten van de kleuters Groep 1/ 2 a juf Jolanda / juf Hetty Groep 1 /2 b juf Madelon / juf Leny Op vrijdag gaan de kinderen van groep 2 naar het lokaal

Nadere informatie

Willen jullie weten hoe een schooldag er bij ons uit ziet? Lees dan maar snel verder..

Willen jullie weten hoe een schooldag er bij ons uit ziet? Lees dan maar snel verder.. Willen jullie weten hoe een schooldag er bij ons uit ziet? Lees dan maar snel verder.. We zijn weer begonnen 8:20 uur gaat de kleuterdeur open. Kinderen kunnen hun jas meteen aan de kapstok hangen, deze

Nadere informatie

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2 Welkom op de Kogge Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare basisschool de Kogge in IJlst! In het begin is het voor u en uw kind best even wennen op school. Een spannende

Nadere informatie

Groepen maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Leerlingaantallen. Maike. gr. 3

Groepen maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag Leerlingaantallen. Maike. gr. 3 Informatie over groep 1/2 1. De leerkrachten van groep 1/2/3 en de weekindeling Dit jaar hebben we een combinatiegroep 1/2/3 gemaakt. De kinderen krijgen volgens onderstaand schema les van juf Romp, Britt

Nadere informatie

OVERZICHT VAN DE LEERLIJNEN KIEZEN DELEN MAKEN

OVERZICHT VAN DE LEERLIJNEN KIEZEN DELEN MAKEN OVERZICHT VAN DE LEERLIJNEN KIEZEN DELEN MAKEN Naam kind: X Geboorte:.. Schooljaar leeftijd kleur leeftijd kleur 2006-2007 08-01-07 2007-2008 2008-2009 2009-2010 Jan. 10 2010-2011 Jan.08 Cito taal M2 A

Nadere informatie

Welkom op de informatie-avond voor groepen 1-2: -Vierde kleutergroep -Onderbouwd -Enkele praktische zaken

Welkom op de informatie-avond voor groepen 1-2: -Vierde kleutergroep -Onderbouwd -Enkele praktische zaken Welkom op de informatie-avond voor groepen 1-2: -Vierde kleutergroep -Onderbouwd -Enkele praktische zaken Vierde kleutergroep: -Na de herfstvakantie -Combinatie groep 1-2 -Zorgvuldige samenstelling -Leerkracht

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Informatieboekje. Voorschool

Informatieboekje. Voorschool Informatieboekje Voorschool email: directie@pionier.nl website: www.obsdepionier.nl OBS de Pionier Zeislaan 3 4904 VC Oosterhout 0162-437832 Versie: juni 2017 Voorschool OBS de Pionier De voorschool van

Nadere informatie

algemene info groep 1-2b

algemene info groep 1-2b algemene info groep 1-2b 1 Welkom welkom in groep 1-2 informatie kunt u vinden: website van school www.springplankuden.nl algemeen nieuws, groep 1-2b digitale maandkalender raam/deur van de klas 2 groep

Nadere informatie

algemene informatie groep 1/2

algemene informatie groep 1/2 algemene informatie groep 1/2 algemeen De groepen 1-2A en 1-2b zijn gemengde groepen. Dit betekent dat kinderen van 4, 5 en 6 jaar in één groep zitten. In onze kleutergroepen werken we vanuit de actuele

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE RODE BEREN!

WELKOM BIJ DE RODE BEREN! WELKOM BIJ DE RODE BEREN! Na deze bijeenkomst.. Weet u wat uw kind doet en leert in groep 2 Heeft u de nodige vragen kunnen stellen Wie is wie? Voorstellen leerkracht Voorstellen ouders Voorstellen klassenouders?

Nadere informatie

Groepsbrief groep 1en 2

Groepsbrief groep 1en 2 Groepsbrief groep 1en 2 Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 Op de info/inloopavond heeft u al een indruk gekregen wat er in de klas allemaal gedaan wordt. In deze groepsbrief brengen we nog

Nadere informatie

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen.

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. Inleveren bij de directeur: uiterlijk. Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. ndergetekenden melden hun kind aan bij Basisschool, Sint Franciscus, Zuidersloot 61 te Weiteveen Gegevens

Nadere informatie

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Protocol overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Opgesteld in september-november 2009 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 De schoolloopbaan van een kleuter pagina 4 Meetmomenten en oudergesprekken

Nadere informatie

Graag willen wij met dit schrijven onze visie over de kleuterafdeling kenbaar maken.

Graag willen wij met dit schrijven onze visie over de kleuterafdeling kenbaar maken. Beste ouders, Graag willen wij met dit schrijven onze visie over de kleuterafdeling kenbaar maken. Wij hopen u hiermee nuttige informatie mee te geven over belangrijke onderwerpen die u als ouders kunnen

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar Informatie groep ½ Schooljaar 2017-2018 Even voorstellen Hallo, ik ben Joyce van den Berg Ik werk op maandag en dinsdag in groep ½. Hallo, ik ben Elise Stap Ik werk op woensdag t/m vrijdag in groep ½.

Nadere informatie

Vrij CLB Regio Hasselt. Is mijn kind klaar voor het eerste leerjaar? Een grote stap! Welkom. Wat is schoolrijpheid? Aspecten van schoolrijpheid

Vrij CLB Regio Hasselt. Is mijn kind klaar voor het eerste leerjaar? Een grote stap! Welkom. Wat is schoolrijpheid? Aspecten van schoolrijpheid Vrij CLB Regio Hasselt Een grote stap! Is mijn kind klaar voor het eerste leerjaar? Wat is schoolrijpheid? Welkom Aspecten van schoolrijpheid Vrij CLB Regio Hasselt VCLB - Multidisciplinair Centrum - Het

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3

Informatieboekje groep 3 Informatieboekje groep 3 Schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3 Aansluitend aan de informatieavond geven wij u graag dit boekje mee. Hierin kunt u (bijna) alles lezen over hetgeen er speelt in groep

Nadere informatie

SLO PILOT VVE/PO Utrecht

SLO PILOT VVE/PO Utrecht Van observatie naar overdracht (Kijk op ontwikkeling) Tussen voorschoolse instelling en basisschool Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw Algemeen In de onderbouwgroepen wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Hierbij is de interactie tussen leerlingen en leerkracht erg belangrijk. Het is van belang dat leerkrachten steeds nagaan wat de volgende

Nadere informatie

Groep 3. Fijn, dat jij er bent!

Groep 3. Fijn, dat jij er bent! Groep 3 Fijn, dat jij er bent! Dagplanning Elke dag hebben we een dagplanning, zodat de kinderen kunnen zien wat we die dag gaan doen voorspelbaarheid. Inloop Vanaf 8.20u bent u samen met uw kind welkom.

Nadere informatie

Basisschool Op Weg September 2013 Informatie ten behoeve van de ouders van de leerlingen van groep 1-2a en 1-2b

Basisschool Op Weg September 2013 Informatie ten behoeve van de ouders van de leerlingen van groep 1-2a en 1-2b Basisschool Op Weg September 2013 Informatie ten behoeve van de ouders van de leerlingen van groep 1-2a en 1-2b Welke leerkrachten staan in deze groepen: Groep 1-2a: Juf Laura Timmermans ltimmermans@bs-opweg.nl

Nadere informatie

Op stap naar het 1 ste leerjaar

Op stap naar het 1 ste leerjaar Op stap naar het 1 ste leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Werkgroep zorg - KOM Inleiding Uit de kindermond Ik wil naar het eerste leerjaar en ik wil snel leren lezen want dan kan ik Jommeke

Nadere informatie

Dit leert je kind in groep 2 Spelen is leren en leren is spelen. Piramide Hoe wordt de ontwikkeling van een kind bijgehouden?

Dit leert je kind in groep 2 Spelen is leren en leren is spelen. Piramide Hoe wordt de ontwikkeling van een kind bijgehouden? Dit leert je kind in groep 2 Groep 1 en groep 2 horen op de basisschool bij elkaar. Dat geldt ook voor de dingen je die kind leert in deze groepen. In groep 2 wordt je kind stukje bij beetje voorbereid

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers,

Beste ouders/verzorgers, INTAKEFORMULIER Parel 9 t/m 12 School Alex Beste ouders/verzorgers, Dit intakeformulier is bedoeld om die informatie te verkrijgen die wij nodig hebben om nieuwe kleuters zo goed mogelijk op te vangen

Nadere informatie

Protocol doorstromen naar een volgende groep op De Wegwijzer / De Schoof

Protocol doorstromen naar een volgende groep op De Wegwijzer / De Schoof Protocol doorstromen naar een volgende groep op De Wegwijzer / De Schoof 1 juni 2016 Doorstromen naar een volgende groep op De Wegwijzer / De Schoof Het onderwijs op De Wegwijzer / De Schoof richten we

Nadere informatie

Openbare basisschool De Kweekvijver Paling 2, 1511 LK Oostzaan Telefoon 075-6841332 Email: administratie@dekweekvijver.nl Informatieboekje Groep 1/2

Openbare basisschool De Kweekvijver Paling 2, 1511 LK Oostzaan Telefoon 075-6841332 Email: administratie@dekweekvijver.nl Informatieboekje Groep 1/2 Openbare basisschool De Kweekvijver Paling 2, 1511 LK Oostzaan Telefoon 075-6841332 Email: administratie@dekweekvijver.nl Informatieboekje Groep 1/2 Dit boekje geeft naast de Schoolgids aanvullende informatie

Nadere informatie

Doelen Project opa s en oma s - Kleuteruniversiteit

Doelen Project opa s en oma s - Kleuteruniversiteit en Project opa s en oma s - Algemeen: De kinderen maken kennis met het thema familie. De kinderen maken kennis met het verhaal. De kinderen maken kennis met gereedschappen en ervaren hoe apparaten er van

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe!

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Lieven Coppens Vooraf De ontwikkeling van een kind verloopt op verschillende domeinen. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen

Nadere informatie

Zorgkinderen in groep 1 en 2

Zorgkinderen in groep 1 en 2 Zorgkinderen in groep 1 en 2 Hoe eerder we erachter komen dat een kind zorg nodig heeft, hoe beter het voor iedereen is. Door dit systeem is er een goed overzicht van de ontwikkelingen van een kind op

Nadere informatie

Een kind heeft recht op een stevig fundament.

Een kind heeft recht op een stevig fundament. Overgangsprotocol groep 1 - groep 2 groep 3 Inleiding Ooit was er een zelfstandige kleuterschool naast een zelfstandige lagere school. In die tijd werd het begrip schoolrijpheid gebruikt waarmee de mate

Nadere informatie

Gezinssituatie: - woont bij... - broers... - zussen...

Gezinssituatie: - woont bij... - broers... - zussen... Observatieformulier (Kijk op ontwikkeling) Voorschoolse voorziening Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Straat... Woonplaats... Telefoon... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Het onderwijs in de groepen 1 en 2-3 van basisschool De Startbaan

Het onderwijs in de groepen 1 en 2-3 van basisschool De Startbaan Het onderwijs in de groepen 1 en 2-3 van basisschool De Startbaan Inleiding: Onze basisschool heeft drie groepen 1 en drie groepen 2-3. De leerkrachten van deze groepen werken nauw samen. Er is veel overleg

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

dit ben ik Mijn naam is: Ik ga op (datum) naar de basisschool.

dit ben ik Mijn naam is: Ik ga op (datum) naar de basisschool. (logo peuterspeelzaal) OVERDRACHT PEUTER - KLEUTER Mijn naam is: dit ben ik Ik ga op (datum) naar de basisschool. Ik speel het liefst met..(speelgoed, binnen / buiten) en ik heb veel belangstelling voor..

Nadere informatie

a. Welbevinden: het kind voelt zich op zijn gemak in de groep ja enigszins nee Toelichting door pedagogisch medewerker:.

a. Welbevinden: het kind voelt zich op zijn gemak in de groep ja enigszins nee Toelichting door pedagogisch medewerker:. Sociaal-emotionele ontwikkeling a. Welbevinden: het kind voelt zich op zijn gemak in de groep Toelichting door pedagogisch medewerker:. b. Sociaal gedrag: het kind zoekt contact met andere kinderen c.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1-2

Informatieboekje Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 Yvonne de Wit Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 1. Inleiding Beste ouders

Nadere informatie

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u Dit is de deur van onze school kom maar gauw binnen! schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u hallo: Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Eerst mag je 5

Nadere informatie

Kansen grijpen en kansen creëren

Kansen grijpen en kansen creëren Kansen grijpen en kansen creëren In Sil maakt schoon wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaalemotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de ontwikkelingskansen

Nadere informatie

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd.

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd. naar de basisschool Algemene informatie omtrent de kleutergroepen *Schooltijden 8.30u.-12.00u. (woensdag tot 12.30u.) 13.00u.-15.00u. Dagindeling en praktische zaken Hoe de dag is ingedeeld is te zien

Nadere informatie

Groep specifieke informatie

Groep specifieke informatie Groep specifieke informatie KIJK! Volgsysteem voor de groepen 1-2-3 Observeren en registreren van de ontwikkeling van kinderen in al haar facetten, bij alles wat kinderen doen in de klas Input voor de

Nadere informatie

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 Geldig t/m 31/07/2017 Inleiding: De wet Primair Onderwijs stelt dat de kalenderleeftijd van een kind niet langer bepalend

Nadere informatie

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind

SCOL Sociale Competentie Observatielijst. Analyse doelen Jonge kind SCOL Sociale Competentie Observatielijst Analyse doelen Jonge kind Maart 2013 Verantwoording 2013 SLO (nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling), Enschede Mits de bron wordt vermeld, is het toegestaan

Nadere informatie

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon,

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon, Informatiefolder van groep 1/2 Welkom in groep 1/2 van de Joannesschool. Wij hopen er samen met uw zoon of dochter een fijne schooltijd van te maken. Via deze informatiefolder willen wij u van een aantal

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1-2

Informatieboekje Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 Beste ouders/verzorgers, Binnenkort is het zover; dan start uw zoon of dochter bij ons op De Springplank in groep 1. Een spannend moment voor uw kind en misschien ook voor u.

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg

Joepie!! Ik mag naar de basisschool. Welkom op basisschool De Mussenberg Joepie!! Ik mag naar de basisschool Welkom op basisschool De Mussenberg Zo ziet mijn school er uit Jouw nieuwe school ligt in Horn. De school heeft twee ingangen naar de speelplaatsen. Eén ingang ligt

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar

Op stap naar het 1 e leerjaar Op stap naar het 1 e leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Zwevegem, 26 november 2009 Lieven Coppens Inleiding Uit de kindermond Ik wil niet naar het eerste leerjaar want daar mag ik niet

Nadere informatie

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN :

PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : PEDAGOGISCH GROEPSPLAN VAN : versie 1/ februari 2011 1 Inleiding Pedagogisch groepsplan Binnen Peuterspeelgroep Heisa Hop wordt er gewerkt t.a.v. het pedagogisch beleid. De doelstellingen van het pedagogisch

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1

Informatieboekje groep 1 Informatieboekje groep 1 Schooljaar 2017-2018 Vanaf 30-10-2017 heet onze school: Basisschool De Jonge Helden In en op dit boekje staat nog de oude schoolnaam. Inhoudsopgave De leerkrachten... 2 Spelend

Nadere informatie

rapportage Portfolio Naast het rapport gebruiken de kinderen ook een portfolio, die ze eens per jaar in een gesprek presenteren aan hun ouders.

rapportage Portfolio Naast het rapport gebruiken de kinderen ook een portfolio, die ze eens per jaar in een gesprek presenteren aan hun ouders. PROTOCOLLEN rapportage pag.: 1 datum: 21-11-2012 versie: 3 Doel Het doel van dit protocol is informeren m.b.t. de vormgeving, de invulling en de gang van zaken rond rapportage. Dit protocol bundelt al

Nadere informatie

Informatiefolder groep 1 en 2. Schooljaar 2015-2016. Door middel van deze folder willen we u informatie geven over het werken in de groepen 1-2.

Informatiefolder groep 1 en 2. Schooljaar 2015-2016. Door middel van deze folder willen we u informatie geven over het werken in de groepen 1-2. Postbus 16 5170AA Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Informatiefolder groep 1 en 2 Schooljaar 2015-2016 Door middel van deze folder willen we u informatie geven over

Nadere informatie

Auditief geheugen Begrippen Cijfers Dans en beweging

Auditief geheugen Begrippen Cijfers Dans en beweging Auditief geheugen Lessen met als doel het oefenen van het auditief geheugen zijn bedoeld om leerlingen te helpen, informatie die ze horen goed op te slaan. Het geven van enkelvoudige (pak de bal) en meervoudige

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR OUDERS Toelaatbaarheidsverklaring 3+ groep

AANVRAAGFORMULIER VOOR OUDERS Toelaatbaarheidsverklaring 3+ groep AANVRAAGFORMULIER VOOR OUDERS Toelaatbaarheidsverklaring 3+ groep 1 In te vullen door de ouders Gegevens van het kind Uw kind heeft een VVE toekenning afgegeven door het consultatiebureau (GGD) Nee Indien

Nadere informatie

De eerste dag van de week, is de maandag, is de maandag. De eerste dag van de week is de maandag. Etc.

De eerste dag van de week, is de maandag, is de maandag. De eerste dag van de week is de maandag. Etc. Informatie groep ½ Informatie Vooral voor ouders wiens kind voor het eerst naar school gaat is het fijn om te weten hoe alles reilt en zeilt. Vandaar dat we u graag wat praktische en inhoudelijke informatie

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019 Maart 2019 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Leistroom... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap... 3 4. Dagindeling... 4 5. Vieren van feesten...

Nadere informatie

Protocol doorstroom groep 2 naar groep 3

Protocol doorstroom groep 2 naar groep 3 Protocol doorstroom groep 2 naar groep 3 Inhoudsopgave 1.Inleiding....2 2. Protocol overgang groep 2 naar groep 3 op De Drie Vijvers...3 - De ontwikkeling van kleuters......3 - De communicatie..3 - Het

Nadere informatie

Adviezen voor het bevorderen van de taalontwikkeling. Afdeling Logopedie

Adviezen voor het bevorderen van de taalontwikkeling. Afdeling Logopedie Adviezen voor het bevorderen van de taalontwikkeling Afdeling Logopedie Uw kind gaat praten, omdat er vanaf zijn geboorte in zijn nabijheid gepraat wordt en omdat vanaf zijn geboorte tegen hem gesproken

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1 en 2

Informatieboekje Groep 1 en 2 Informatieboekje Groep 1 en 2 Dagritme Inloop: - Jassen aan het haakje. - Tas met fruitspullen in het vakje. - In de tas een extra plastic tas met reserve kleding. - Gymschoenen in een aparte tas. Deze

Nadere informatie

In het thema Sil plukt appels kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen:

In het thema Sil plukt appels kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen: Kansen grijpen en kansen creëren In Sil plukt appels wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaalemotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de ontwikkelingskansen

Nadere informatie

*Welkom* rmatieavond Groep 1/2. Sint Martinusschool

*Welkom* rmatieavond Groep 1/2. Sint Martinusschool *Welkom* rmatieavond 2016 Groep 1/2 Sint Martinusschool *De bedoeling van deze avond* Voorstellen Margot, Kim en Aybike Verantwoordelijkheid groepen Vertellen over de manier van werken in de groepen 1

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 3

Informatieboekje GROEP 3 Informatieboekje GROEP 3 Schooljaar 2015-2016 Informatie groep 3 De dag begint in groep 3 vaak met een inloopmoment. Vanaf 08.20 uur komen de kinderen in de klas en kiezen een activiteit van het planbord.

Nadere informatie