Samenhang. Vraag: Ervaren onze leerlingen op dit moment voldoende samenhang in ons lesaanbod?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenhang. Vraag: Ervaren onze leerlingen op dit moment voldoende samenhang in ons lesaanbod?"

Transcriptie

1 Samenhang Steeds meer scholen zoeken naar manieren om vakken met elkaar te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan themaweken waarin leerlingen aan een overkoepelend vraagstuk werken vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld natuurkunde, aardrijkskunde en biologie. Leerlingen leren zo vakoverstijgend te denken en te handelen. Dit is een belangrijk onderdeel van het advies. Bij samenhangend onderwijs ervaren leerlingen meer verbinding tussen vakken en dat het maakt het leren voor hen meer betekenisvol en motiverend. De uitdaging is nu om te kijken hoe deze samenhang aan te brengen in het onderwijs. Scholen maken daar eigen keuzes in. Sommige scholen kiezen voor meer afstemming tussen vakken in een klassieke vakkenstructuur, anderen zetten in op meer thematisch of projectmatig werken. Ervaren onze leerlingen op dit moment voldoende samenhang in ons lesaanbod?

2 Samenhang Stanislascollege Delft VO Het Stanislascollege kiest er op het vmbo voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde geclusterd aan te bieden. Leerlingen werken met een weekplanning en bepalen zelf waarmee zij starten. De school merkt dat de eigen verantwoordelijkheid toeneemt en de motivatie omhoog gaat. Door deze manier van werken daalt bovendien het aantal vaste lesuren, waardoor er meer tijd is voor leerlingen die meer aandacht nodig hebben. Stelling: Wij kunnen onze leerlingen nog beter motiveren als we bepaalde vakken in samenhang aanbieden.

3 Samenhang Basisschool Oostelijke Eilanden (BOE) Amsterdam PO Het Amsterdamse BOE creëert meer samenhang door onderwijs aan te bieden in thema s. In een periode van acht weken gaat de klas bijvoorbeeld aan de slag met het thema verhuizen of dierentuin. Binnen zo n thema komen basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen spelenderwijs aan bod. De thema s worden bovendien gekoppeld aan leerzame excursies. Stelling: Met themagericht onderwijs kunnen wij het onderwijs bij ons op school nóg leuker maken.

4 Samenhang Orion Lyceum Breda VO Op het Orion Lyceum besteden leerlingen ieder jaar zo n 30% van de lestijd aan zelf gekozen onderzoeken. De hoofdvraag van een onderzoek wordt vervolgens opgedeeld in deelvragen die gekoppeld zijn aan vakken als bijvoorbeeld biologie, geschiedenis en kunst & cultuur. De resultaten worden tot slot in de vorm van een website, kunstwerk of eigen project gepresenteerd. In hoeverre maken wij onze leerlingen verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling?

5 Samenhang Basisschool De Skelp Drachten PO Op basisschool De Skelp werken leerlingen iedere vijf à zes weken vanuit een ander centraal thema. Hierbij komen diverse vakinhoudelijke, persoonlijke en internationale doelen aan bod. Zo komen natuur, techniek, geschiedenis en de creatieve vakken bijvoorbeeld samen in de thema s Alles groeit (onderbouw), Bloemen en insecten (middenbouw) en Dinosauriërs: voor onze tijd (bovenbouw). Welke onderwerpen of vakken zouden wij in een centraal thema aan kunnen bieden?

6 Samenhang Vossius Gymnasium Amsterdam VO Op het Vossius Gymnasium kunnen 4 e en 5 e jaars leerlingen zich opgeven voor het Geo Future Excellence Programme (GFEP). Daarbij werken zij in een onder-zoeksopdracht aan oplossingen voor bestaande lokale casussen. De 30-weken durende module wordt afgesloten met een door de leerlingen zelf georganiseerd TED-talk evenement met publiek van binnen- en buiten de school. Sluit het onderwijs op onze school wel voldoende aan op de belangrijke thema s van deze tijd?

7 Doorlopende leerlijn Of het nu gaat om de eerste stap naar de basisschool, die van primair naar het voortgezet onderwijs of van daaruit naar het vervolgonderwijs: voor leerlingen en ouders zijn het belangrijke en vaak ook spannende momenten. Scholen doen hun best om de aansluiting zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch komt het voor dat leerlingen soms bepaalde kennis of vaardigheden missen terwijl anderen juist weer herhaling ervaren. Het advies stelt daarom voor het curriculum beter op elkaar af te stemmen. Dat kan door leerstof beter op elkaar aan te laten sluiten, of door op een andere manier verbinding te leggen. Bijvoorbeeld door leerlingen vast te laten proefdraaien op een vervolgopleiding of stagebedrijf. Dit vraagt om samenwerking tussen scholen, instellingen of het bedrijfsleven. Welke problemen ervaren onze leerlingen bij de overgang van -en naar vervolgonderwijs en wat is er nodig om dit op te lossen?

8 Doorlopende leerlijn De Optimist Emmeloord SO Voor leerlingen uit het speciaal onderwijs is de overstap naar een nieuwe school bijzonder spannend. De Optimist laat hun leerlingen daarom vast wennen door hen de laatste tien weken van het schooljaar mee te laten lopen op het MBO. Waar mogelijk beginnen leerlingen zelfs al met een stage in het bedrijfsleven. Dit zorgt voor een meer vloeiende overgang naar het beroepsonderwijs en helpt leerlingen bij het maken van hun keuze. Bereiden wij leerlingen op onze school voldoende voor op de volgende stap in hun onderwijsloopbaan?

9 Doorlopende leerlijn Tiener College Gorinchem PO VO Tiener College biedt leerlingen van 4 tot 14 jaar een innovatief onderwijsprogramma met een doorlopende leerlijn. Leerlingen blijven tot de 2 e klas van het voortgezet onderwijs op Tiener College en maken daarna pas een definitieve schoolkeuze. Tiener college heeft de ambitie om in de toekomst leerlingen van 0-18 jaar een doorlopende leerlijn aan te bieden. Stelling: PO- en VO-leraren moeten in één team samenwerken om een succesvolle doorlopende leerlijn tot stand te brengen.

10 Doorlopende leerlijn Bataafs Lyceum Hengelo VO Op het Bataafs Lyceum volgen Havo-leerlingen vanaf het 3 e jaar het vak Havisten Competent (HACO), om hen optimaal voor te bereiden op het hoger beroepsonderwijs. Voor vwo-leerlingen biedt de school juist een Masterclassprogramma dat aansluit bij de onderzoeksgebieden van de Universiteit van Twente. De samenwerkingsactiviteiten zorgen ervoor dat leerlingen een moderne en uitdagende leeromgeving krijgen aangeboden en dat de overgang naar het vervolgonderwijs soepeler verloopt. Stelling: We moeten onze leerlingen in een apart vak of programma voorbereiden op het vervolgonderwijs.

11 Doorlopende leerlijn OBS de Klinker Oud-Beijerland PO Op OBS de Klinker is er speciale aandacht voor de Engelse taal. Alle leerlingen van groep 1 tot 8 krijgen in een doorlopende leerlijn wekelijks t/m 1 á 2 uur Engelse les. Om de leerkrachten te ondersteunen bij het geven van Engelse lessen, is een groepsleerkracht benoemd als vakleerkracht en coach voor de teamleden. Stelling: Een vak als Engels is in deze internationale samenleving zo belangrijk dat dat het vanaf groep 1 doorlopend aangeboden moet worden.

12 Doorlopende leerlijn De Spindel Hengelo VO Vmbo-school De Spindel ontwikkelde in samenwerking met het ROC van Twente en Saxion Hogeschool het Toptraject -programma. Hierbij volgen 3 e en 4 e jaars tl-leerlingen vakken die zijn aangepast op de didactische werkwijze van het mbo en hbo. Daarnaast volgen ze een uitgebreid loopbaanoriëntatieprogramma waarbij ze kennismaken met diverse opleidingen en beroepen. Wat verwachten wij concreet van het vervolgonderwijs bij de doorstroom van onze leerlingen?

13 Doorlopende leerlijn IKC Wereldwijs Hoofddorp PO Wereldwijs biedt onderwijs en opvang in één. Peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, basisschool en buitenschoolse opvang werken vanuit één organisatie en pedagogische visie en met dezelfde methoden en leermiddelen. Leerkrachten zijn positief over dit concept, omdat er veel oog is voor de doorlopende lijn op het gebied van pedagogiek en didactiek. Stelling: Er is pas écht sprake van een doorlopende leerlijn als de gehele ontwikkellijn binnen één organisatie valt.

14 Kern en keuze Langs het devies meer van minder onderscheidt het advies een (verplichte) kern en ruimte voor eigen keuzes van scholen. Voor het primair en voortgezet onderwijs komen heldere beschrijvingen van wat leerlingen minimaal moeten beheersen. Dit wordt vastgelegd in een kerncurriculum dat voor alle leerlingen zou moeten bestaan uit de basisvaardigheden Nederlands, Engels, Rekenen/ wiskunde, digitale vaardigheden en burgerschap. De kennisdomeinen Taal & Cultuur, Natuur & Technologie, Mens & Maatschappij en de vakoverstijgende vaardigheden creëren, kritisch denken, probleemoplossend vermogen, leervaardigheden en samenwerken. Naast deze vaste kern moet er ruimte zijn voor verdieping en verbreding. Voor de school én voor de leerling. Scholen bepalen zelf wat ze, passend bij hun visie en hun leerlingen, aanbieden. Ook bepalen ze hoe ze het onderwijs aanbieden, bijvoorbeeld in vakken of in themagericht onderwijs. Welke kansen bieden meer ruimte voor verdieping en verbreding ons voor de invulling van het curriculum op onze school?

15 Kern & Keuze Christelijk Lyceum Veenendaal VO Het Christelijk Lyceum Veenendaal werkt met roostervrije uren. Dit betekent dat Havo-leerlingen in de bovenbouw per week aangeven welke vakken ze niet willen volgen en wat ze daarvoor in de plaats willen doen. Zo maken leerlingen voor de vrijgekomen tijd eigen keuzes, bijvoorbeeld voor het maken van huiswerk, een extra vak, topsport of om een eigen bedrijf op te zetten. Op deze manier volgen leerlingen wel de reguliere lesstof, maar niet perse elke les op school. Stelling: Wij geven leerlingen op onze school de ruimte om zelf keuzes te maken in hun onderwijsprogramma.

16 Kern & Keuze t Mozaïek Roermond PO t Mozaïek stemt het onderwijsaanbod af op de specifieke behoeften van haar leerlingen. Zo organiseren ze iedere week een Talentenkamp voor (meer) begaafde leerlingen, waardoor zij alle ruimte krijgen zich op hun eigen niveau te ontwikkelen. De (digitale) opdrachten waaraan ze meestal zelfstandig werken, worden bijgehouden in een portfolio. Zowel de leerling zelf, als ouders en leerkrachten geven hier vervolgens feedback op. Stelling: Werken met een portfolio is de beste manier om de brede ontwikkeling van leerlingen vast te leggen.

17 Kern & Keuze MAVO aan Zee Den Helder VO Bij MAVO aan Zee is burgerschap als apart vak opgenomen in het onderwijsprogramma. De school wil hiermee bereiken dat leerlingen sociale en begripvolle burgers worden die een volwaardige bijdrage leveren aan de samenleving. Vanuit de visie en de wensen van de overheid is er een programma samengesteld dat elementen van verschillende vakken bevat. De school werkt zo aan de ontwikkeling van burgerschapscompetenties. Past de manier waarop wij binnen onze school invulling geven aan burgerschap bij de visie van de school en onze leerlingen?

18 Kern & Keuze Basisschool De Mienskip Buitenpost PO Op basisschool de Mienskip krijgen leerlingen van groep 1 tot 8 les en begeleiding op een niveau dat aansluit bij hun individuele talenten. De Mienskip onderscheidt daarvoor zeven verschillende niveaus waarbinnen leerlingen zelfstandig werken. Zo kan iedere leerling op maat worden bediend. Resultaten van leerlingen worden geanalyseerd en omgezet in acties om de kwaliteit en opbrengsten verder te verhogen. Op welke manier zouden wij niveaudifferentiatie kunnen toepassen bij ons op school?

19 Kern & Keuze Scala College Alphen aan den Rijn VO Alle leerlingen van het Scala College volgen in de onderbouw naast een basisprogramma een accentprogramma. Voor basis- en kaderleerlingen vmbo betekent dit dat ze leren via praktische opdrachten en projecten, zo maken ze kennis met verschillende beroepen. In de bovenbouw lopen leerlingen één dag per week stage en wisselen elk jaar van type stagebedrijf. Per periode wordt er met elke leerling een gesprek gevoerd dat ingaat op de vragen: waar sta je, waar ga je voor en hoe wil je dat bereiken? Hoe zorgen we dat er voor onze leerlingen voldoende keuze is om met stages of excursies aan de buitenwereld te proeven?

20 De Inspiratiekaarten zijn een productie van Bureau Onderwijs2032. Deze kaarten dienen als hulpmiddel bij een gesprek over de praktische haalbaarheid en toepasbaarheid van het advies Ons Onderwijs Voor vragen en suggesties kunt u mailen naar info@onderwijs2032.nl of bellen naar (070) Voor meer informatie kunt u ook terecht op De afbeeldingen op deze Inspiratiekaarten zijn enkel ter illustratie en geen verbeelding van de betreffende school, methodiek of leerlingen. Fotografie: Van Oostrum Uitgave, september 2016

EEN OVERZICHT VAN DE PLUS VAN AVO PLUS ZELFBEWUST EN WERELDWIJS: MEER DAN ZOMAAR WAT WOORDEN

EEN OVERZICHT VAN DE PLUS VAN AVO PLUS ZELFBEWUST EN WERELDWIJS: MEER DAN ZOMAAR WAT WOORDEN AVO PLUS EERSTE FASE In AVO Plus werken we met het uitgangspunt: Kennis is de basis en een gelukkige leerling met ambitie presteert optimaal. Binnen AVO plus is het uitgangspunt het vergaren van kennis.

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Lyceum volgens Mischa Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Uitdagend leren De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium.

Nadere informatie

AVO PLUS EERSTE FASE. Je doet ertoe!

AVO PLUS EERSTE FASE. Je doet ertoe! AVO PLUS EERSTE FASE Je doet ertoe! In AVO Plus werken we met het uitgangspunt: Kennis is de basis en een gelukkige leerling met ambitie presteert optimaal Binnen AVO plus is het uitgangspunt het vergaren

Nadere informatie

Talen in het curriculum van de toekomst

Talen in het curriculum van de toekomst Talen in het curriculum van de toekomst SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Jornada de formación para profesores de español como lengua extranjera, Utrecht 16 enero 2017 Daniela Fasoglio,

Nadere informatie

Informatie voor leerlingen en ouders van groep 8 Baken Poort. oecumenische school voor havo en mavo

Informatie voor leerlingen en ouders van groep 8 Baken Poort. oecumenische school voor havo en mavo 2011-2012 Informatie voor leerlingen en ouders van groep 8 Baken Poort oecumenische school voor havo en mavo Baken Poort Leren met uitdaging! Voorbereiding voor een succesvolle leerloopbaan De middelbare

Nadere informatie

Werkopdracht vijfde ontwikkelsessie. Opbrengsten ontwikkelsessie 5. Wat zijn bouwstenen?

Werkopdracht vijfde ontwikkelsessie. Opbrengsten ontwikkelsessie 5. Wat zijn bouwstenen? Werkopdracht vijfde ontwikkelsessie Wat hebben onze leerlingen nodig om uit te groeien tot volwassenen die bijdragen aan de samenleving, economisch zelfstandig zijn én met zelfvertrouwen in het leven staan?

Nadere informatie

Het Groene Lyceum. Praktische route. naar het hbo

Het Groene Lyceum. Praktische route. naar het hbo Het Groene Lyceum Praktische route naar het hbo Voor leerlingen met een havo advies n e r Le r o o d en k den oen d én Open dag Doetinchem Woensdag 22 januari 2020 16.00 tot 21.00 uur haalt je beste binnenste

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

Welkom ouders van t Zonnewiel

Welkom ouders van t Zonnewiel Welkom ouders van t Zonnewiel Presentatie over: De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs en de scholen van Het Baken in Almere Onderwijsdoorstroomschema LWOO, wat is dat? LWOO op Stad

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de aanmeldprocedure krijgt u tijdens de informatieavonden in november en december op de vo-scholen. Inrichting

Nadere informatie

De nieuwe Havo voorbereidend HBO Buiksloterweg 85 1031 CG Amsterdam T: 020 579 72 10 I: www.checkdenieuwehavo.nl

De nieuwe Havo voorbereidend HBO Buiksloterweg 85 1031 CG Amsterdam T: 020 579 72 10 I: www.checkdenieuwehavo.nl De nieuwe Havo voorbereidend HBO Buiksloterweg 85 1031 CG Amsterdam T: 020 579 72 10 I: www.checkdenieuwehavo.nl 1 De nieuwe Havo voorbereidend HBO Wat is De nieuwe Havo? De nieuwe Havo biedt Havo onderwijs

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

Met atheneum op weg naar succes!

Met atheneum op weg naar succes! Atheneum Ruimte voor je eigen talent, met veel ruimte om extra vakken te kiezen en mogelijkheden om eerder examen te doen. Het Picasso Lyceum is één van de weinige scholen in Nederland die dit toestaat.

Nadere informatie

Presentatie VTOI 8 april 2016. Paul Schnabel

Presentatie VTOI 8 april 2016. Paul Schnabel Presentatie VTOI 8 april 2016 Paul Schnabel Visie Ingrediënten voor het eindadvies Resultaten dialoog Wetenschappelijke inzichten Internationale vergelijkingen Huidige wet- en regelgeving en onderwijspraktijk

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Achtergrond onderzoeksvraag 1

Achtergrond onderzoeksvraag 1 Achtergrond onderzoeksvraag 1 1. Kerncurriculum en keuzedelen voor school en leerling Wij pleiten voor een vaste basis van kennis en vaardigheden die zich beperkt tot datgene wat alle leerlingen ten minste

Nadere informatie

Met atheneum op weg naar succes!

Met atheneum op weg naar succes! Atheneum Ruimte voor je eigen talent, met veel ruimte om extra vakken te kiezen en mogelijkheden om eerder examen te doen. Het Picasso Lyceum is één van de weinige scholen in Nederland die dit toestaat.

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q De leraren kunnen goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Profielkeuze Mavo 1 naar mavo 2

Profielkeuze Mavo 1 naar mavo 2 Profielkeuze Mavo 1 naar mavo 2 Inhoud 1. Bevorderingsnorm 2. Opstromen naar havo 2 3. Vervangingsregeling 4. Leerstromen in mavo 2 5. Dienstverlening & Producten 6. Technologieroute 7. Keuzetraject 8.

Nadere informatie

Voorlichting

Voorlichting Voorlichting 2017-2018 Voorstellen Van basisschool naar Zuyderzee Lyceum Iedereen start op het Junior Kleinschalig (max. 450 leerlingen op locatie). Korte lijnen, iedereen kent elkaar. Veilig en vertrouwd.

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

De leukste route. naar het hbo. Haalt je beste binnenste buiten. Open dagen

De leukste route. naar het hbo. Haalt je beste binnenste buiten. Open dagen ar ol ja Scho 2021 / 2020 t He ne e m o gr ceu ly Twello Open dagen De leukste route Vrijdag 24 januari 2020 15.30-20.30 uur Zaterdag 25 januari 2020 10.00-12.30 uur naar het hbo Haalt je beste binnenste

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

BEROEPSGERICHT VMBO HENGELO

BEROEPSGERICHT VMBO HENGELO BEROEPSGERICHT VMBO HENGELO DE ONDERBOUW Team VMBO Hengelo 28 januari 2017 EEN NIEUWE SCHOOL, EEN NIEUWE KANS UITGANGSPUNTEN VOOR HET BEROEPSGERICHT VMBO HENGELO Ontplooiing en ontwikkeling van basisvaardigheden

Nadere informatie

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN op Christelijk College de NOORDGOUW () Op de Noordgouw kunnen leerlingen 3 verschillende diploma s halen: 1. MAVO-diploma 2. HAVO-diploma 3. Atheneum-diploma (+) VMBO-tl = MAVO

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar Leerpark volgens. Liesanne. Hart voor jouw talent! Leren door doen

Informatie voor ouders. schooljaar Leerpark volgens. Liesanne. Hart voor jouw talent! Leren door doen Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Leerpark volgens Liesanne Hart voor jouw talent! Leren door doen Leren door doen Het Groene Hart Leerpark is een vmbo-school waar Leren door doen centraal staat.

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Elke leraar kan goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl wat maakt onze school bijzonder? Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen, waarbij wereld oriënterende vakken,

Nadere informatie

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo)

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) informatie schooljaar 2018/2019 Over Groene Hart Rijnwoude Onze school is kleinschalig met een breed onderwijs- aanbod. Wij bieden de niveaus

Nadere informatie

Onder één dak met kinderen van 12 tot jaar

Onder één dak met kinderen van 12 tot jaar Welkom! Naar het voortgezet onderwijs: wat verandert er? Een grotere school Niet meer de oudste, maar de jongste op school Onder één dak met kinderen van 12 tot 16-18 jaar meer veranderingen: Meestal:

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 48 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

Rapportage LAKS-panels onderwijs2032

Rapportage LAKS-panels onderwijs2032 Rapportage LAKS-panels onderwijs2032 Begin 2015 richtte Staatsecretaris Sander Dekker het Platform Onderwijs2032 op. Dit platform kreeg de opdracht na te gaan wat de examenkandidaten in 2032 moeten kennen

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: D De E O Overstap V E R S T A P Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven.

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Topmavo volgens. Mick. Hart voor jouw talent! Meer dan leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Topmavo volgens Mick Hart voor jouw talent! Meer dan leren Meer dan leren Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies.

Nadere informatie

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs NEDERLAND Pre-basis onderwijs Leeftijd 2-4 Verschillend per kind, voor de leeftijd van 4 niet leerplichtig Omschrijving Peuterspeelzaal, dagopvang etc Tijd Dagelijks van 9:30 15:30 (verschilt pers school)

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 52 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

Samen bouwen aan jouw toekomst

Samen bouwen aan jouw toekomst Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Samen bouwen aan jouw toekomst i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Dit is mijn school. Ik heb moeite met schoolwerk maken. Maar op

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl Wij werken vanuit deze uitgangspunten: Wij geven ruimte aan ontwikkeling van kinderen Wij stimuleren zelfstandigheid en zelfreflectie

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

Hoofdlijn advies. Wat vind jij? Laat het ons weten op: Persoonlijke ontwikkeling. Basiskennis en -vaardigheden. Vakoverstijgend leren

Hoofdlijn advies. Wat vind jij? Laat het ons weten op: Persoonlijke ontwikkeling. Basiskennis en -vaardigheden. Vakoverstijgend leren Hoofdlijn advies Taalvaardig Rekenvaardig Digitaal vaardig Sociaal vaardig Persoonlijke ontwikkeling Basisvaardigheden Basiskennis en -vaardigheden Natuur & technologie Mens & maatschappij Taal & cultuur

Nadere informatie

Congres onderwijs 8 april 2019

Congres onderwijs 8 april 2019 Congres 10 14 onderwijs 8 april 2019 Wat willen we gaan doen: Wie we zijn Why? How? What? Droom! Jos Schoenmakers: Gijs Beekhuizen: Directeur Basisschool Dr. Lammerts van Buerenschool Rector Hendrik Pierson

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD! over de Groene Hart topmavo

werken voor talent! MET DE IPAD! over de Groene Hart topmavo 2017/2018 over de Groene Hart topmavo Bij ons komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havo- klassen. Op onze school kunnen leerlingen Meer

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Onderzoeksvraag. Onderzoeksvraag. De oorspronkelijke onderzoeksvraag geformuleerd door 5M

Onderzoeksvraag. Onderzoeksvraag. De oorspronkelijke onderzoeksvraag geformuleerd door 5M Onderzoeksvraag De oorspronkelijke onderzoeksvraag geformuleerd door 5M Op welke wijze kan het 5M concept wel in de bovenbouw aangeboden worden en is het toch haalbaar om een geschikt vakkenpakket aan

Nadere informatie

Welkom op DAlToN HeT GRoeNe lyceum

Welkom op DAlToN HeT GRoeNe lyceum Welkom op DALTON HET GROENE LYCEUM Wie zijn WIJ? Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past Dalton Het Groene Lyceum

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Open dagen Van ALMELO Woensdag 28 november 2018 van 15.00 tot 20.00 uur Woensdag 16 januari 2019 van 15.00 tot 20.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Informatiefolder gymnasium - technasium - atheneum - havo - mavo Kom je ook naar het Dalton Lyceum Barendrecht? Zit jij in groep

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Welkom. op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO

Welkom. op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO Welkom op de informatieavond voor ouders over: Overgang van PO naar VO SCHOOLSOORTEN PRO VMBO HAVO PRaktijkOnderwijs Voorbereidend Middelbaar BeroepsOnderwijs Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs VWO Voorbereidend

Nadere informatie

Werkopdracht vierde ontwikkelsessie

Werkopdracht vierde ontwikkelsessie Werkopdracht vierde ontwikkelsessie Wat hebben onze leerlingen nodig om uit te groeien tot volwassenen die bijdragen aan de samenleving, economisch zelfstandig zijn én met zelfvertrouwen in het leven staan?

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD!

werken voor talent! MET DE IPAD! Op de Groene Hart Topmavo komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havoklassen. Bij ons kunnen leerlingen Meer dan leren. Leerlingen doen

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Twello vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent

Nadere informatie

KNAG dag Andreas Boonstra

KNAG dag Andreas Boonstra KNAG dag 2018 Andreas Boonstra 1 Beeldvorming Foto van Pixabay 2 Is er sprake van een kloof? Foto van Pixabay 3 Kennis en vaardigheden?? Is het en/of OF en/en? 4 Eerste jaar Aardrijkskunde op de Katholieke

Nadere informatie

Informatiebrochure Bouwen aan talent! Hoofdstuk. Vakcollege Economie en Ondernemen Vakcollege Zorg & Welzijn

Informatiebrochure Bouwen aan talent! Hoofdstuk. Vakcollege Economie en Ondernemen Vakcollege Zorg & Welzijn Hoofdstuk Bouwen aan talent! Informatiebrochure 2015-2016 Vakcollege Economie en Ondernemen Vakcollege Zorg & Welzijn 1 Informatiebrochure_Windroos.indd 1 07-10-15 11:08 Het draait om jou! Het draait om

Nadere informatie

Referentiekaders. Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2. Station en de referentiekaders 6

Referentiekaders. Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2. Station en de referentiekaders 6 Referentiekaders Doorlopende leerlijn Taal en Rekenen (Meijerink) 2 Station en de referentiekaders 6 1 Doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen (Commissie Meijerink) Een beknopte samenvatting/ de belangrijkste

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 48 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum Doe mee in onze groene wereld Almelo vmbo groen Het Groene Lyceum 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet

Nadere informatie

werken voor talent MET DE IPAD!

werken voor talent MET DE IPAD! De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium. Op het Groene Hart Lyceum staat Uitdagend leren centraal. Onze leerlingen worden door de vakdocenten in alle lessen uitgedaagd

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

onderwijs en kinderopvang

onderwijs en kinderopvang School voor onderwijs en kinderopvang Pedagogisch Werker Kinderopvang Onderwijsassistent School voor onderwijs en kinderopvang pedagogisch medewerker kinderopvang / NIVEAU 3 pedagogisch medewerker kinderopvang

Nadere informatie

vakken Klas 2 Klas 3 Nask Grieks (gymnasium) economie natuurkunde scheikunde

vakken Klas 2 Klas 3 Nask Grieks (gymnasium) economie natuurkunde scheikunde vakken Klas 1 Nederlands, Engels, Frans, Duits, Latijn (VWO), wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, LV, NTT, BV, muziek, LO, banduur, mentoruur Klas 2 Nask Grieks (gymnasium) Klas 3 economie

Nadere informatie

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang Welkom OP Het Spectrum Elkaar de ruimte geven, SAMEN leren, SAMEN

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Film bekijken? Scan met Layar! vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar

Nadere informatie

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO ONDERWIJSVERNIEUWING Onderwijsvernieuwing in het mbo Onderwijs 2032, nieuwe speerpunten voor het kunstvakonderwijs én binnen het mbo een eigen verklaring over

Nadere informatie

Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan

Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan Digitale geletterdheid en de lerarenopleidingen, een ontwikkelplan SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling VELON conferentie Brussel, 4 februari 2016 Petra Fisser, Monique van der Hoeven, Sigrid

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Doetinchem vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Profiel- en vakkenpakketkeuze Onderwerpen Inrichting opleiding Mogelijkheden vervolgonderwijs Opties keuze leerjaar 3 Lentiz Dalton MAVO Tijdlijnen keuzeproces Hoe ziet onze

Nadere informatie

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Het Graaf Huyn College biedt de leerlingen bij aanmelding voor de brugklas ruime keuzemogelijkheden uit diverse onderwijssoorten. Vanaf het schooljaar 2019-2020

Nadere informatie

Feedback conceptvisie REKENEN & WISKUNDE

Feedback conceptvisie REKENEN & WISKUNDE Feedback conceptvisie REKENEN & WISKUNDE Reactieformulier Curriculum.nu visie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het primair

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo

christelijke school voor mavo-havo christelijke school voor mavo-havo Jij kiest, leert en ervaart Coaching: wie ben je, wat kan je, wat wil je? Wij helpen leerlingen hun eigen koers te bepalen Your Hours: extra ondersteuning, verbreding

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO (wordt geïntegreerd) vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure

Nadere informatie

Informatieavond 2016. De Vos: jouw slimste keuze!

Informatieavond 2016. De Vos: jouw slimste keuze! Informatieavond 2016 De Vos: jouw slimste keuze! Welkom Namens het gehele team: Onderwerp presentatie.. Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen

Nadere informatie

Nieuwjaarsontbijt Vernieuwing VMBO G/T

Nieuwjaarsontbijt Vernieuwing VMBO G/T Nieuwjaarsontbijt Vernieuwing VMBO G/T 23 januari 2015 Lenie van Lieverloo, Wilma Roijackers, Edith Vissers en Marionette Vogels Programma 09.30 Opening 09.45 Actuele ontwikkelingen GL 10.15 Praktijkcasussen

Nadere informatie

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS 0 6 UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS Krijgt het kind wat het nodig heeft? leerkracht Koester de nieuwsgierigheid van het kind, geef het kind regie en plan samen de leerdoelen. Koers Best Onderwijs 2016-2020

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

BELEIDSPLAN PLUSKLAS

BELEIDSPLAN PLUSKLAS BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken OBS HET GROENE HART Januari 2012 BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken Inleiding Gedurende de hele basisschool leggen

Nadere informatie

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19

Infoavond secundair onderwijs. Torhout, 16 januari 19 Infoavond secundair onderwijs Torhout, 16 januari 19 Op stap naar het secundair onderwijs Wat komt er aan bod? KIEZEN AANBOD begeleiding school en CLB ouders hoe kiezen? keuzeproces keuzetaken structuur

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

leren door doen vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-gemengde leerweg

leren door doen vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-gemengde leerweg leren door doen vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-gemengde leerweg informatie schooljaar 2018/2019 Over het Groene Hart leerpark Bij het Leerpark staat Leren door doen centraal. Bij ons leren leerlingen met

Nadere informatie

HONOURS VOOR HAVO ALGEMENE INFORMATIE OVER HET HONOURS PROGRAMMA BIJ HET BATAAFS LYCEUM

HONOURS VOOR HAVO ALGEMENE INFORMATIE OVER HET HONOURS PROGRAMMA BIJ HET BATAAFS LYCEUM HONOURS VOOR HAVO ALGEMENE INFORMATIE OVER HET HONOURS PROGRAMMA BIJ HET BATAAFS LYCEUM Informatiebrochure over het Honneursprogramma van de HAVO van het Bataafs Lyceum Versie 1.0 J. Ardesch, G.J. de Wilde,

Nadere informatie

Feedback conceptvisie REKENEN & WISKUNDE

Feedback conceptvisie REKENEN & WISKUNDE Feedback conceptvisie REKENEN & WISKUNDE Reactieformulier Curriculum.nu visie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het primair

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar Rijnwoude volgens. Domino. Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht

Informatie voor ouders. schooljaar Rijnwoude volgens. Domino. Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Rijnwoude volgens Domino Hart voor jouw talent! Leren met uitzicht Leren met uitzicht Groene Hart Rijnwoude is kleinschalig met een breed onderwijsaanbod op

Nadere informatie

BELEEF HET ASSINK OM THUIS NA TE LEZEN

BELEEF HET ASSINK OM THUIS NA TE LEZEN BELEEF HET ASSINK OM THUIS NA TE LEZEN Locatie Bouwmeester Iedereen is anders Daarom bieden wij ondersteuning op veel gebieden Geen leerling leert hetzelfde, iedereen leert op een andere manier. Daar houden

Nadere informatie

Feedback conceptvisie MENS & MAATSCHAPPIJ

Feedback conceptvisie MENS & MAATSCHAPPIJ Feedback conceptvisie MENS & MAATSCHAPPIJ Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. Dit doen

Nadere informatie

De kwaliteit van ons onderwijs Examenresultaten Stedelijk College Zoetermeer

De kwaliteit van ons onderwijs Examenresultaten Stedelijk College Zoetermeer De kwaliteit van ons onderwijs Examenresultaten Stedelijk College Zoetermeer schooljaar 2005-2006 schooljaar 2006-2007 schooljaar 2007-2008 Gemiddelde examenresultaten over de laatste drie schooljaren

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het onderwijs

Ontwikkelingen in het onderwijs SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Ontwikkelingen in het onderwijs Marja van Graft Inspiratiedag NME 10 april 2017 Leerplan(kader) Wetenschap & technologie Doelen bijeenkomst informeren

Nadere informatie

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1

FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 FUWA-VO Voorbeeldfunctie docent LD Type 1 Functie-informatie Functienaam Docent LD Type 1 Salarisschaal 12 Functiebeschrijving Context De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen een instelling voor voortgezet

Nadere informatie

HGL binnen Groenhorst op naar HGL 2.0. Werkconferentie AOC-Raad Meppel, 14 november

HGL binnen Groenhorst op naar HGL 2.0. Werkconferentie AOC-Raad Meppel, 14 november HGL binnen Groenhorst op naar HGL 2.0 Werkconferentie AOC-Raad Meppel, 14 november Doel presentatie Informeren over stand van zaken Waar wordt HGL uitgevoerd Voor wie is de leerweg bedoeld Hoe ziet de

Nadere informatie

Onderbouw op de MBS. Je krijgt alle lessen zoals op elke middelbare school, Nederlands, Engels, wiskunde enz.

Onderbouw op de MBS. Je krijgt alle lessen zoals op elke middelbare school, Nederlands, Engels, wiskunde enz. MBS in het kort VMBO bl/kl/gl Het Groene Lyceum(tl/gl/havo niveau) mbo 2 en 4 Tweejarige brugklas LWOO (bl-niveau) ipads, boeken en schriften Veel praktijklessen Je start met een brugklaskamp in ljr. 1

Nadere informatie

Universiteit Leiden / Stichting Creativiteit & Innovatie. Diverse (onderwijs) congressen en bijeenkomsten (meerdere data, i.o.)

Universiteit Leiden / Stichting Creativiteit & Innovatie. Diverse (onderwijs) congressen en bijeenkomsten (meerdere data, i.o.) - - - Universiteit Leiden / Stichting Creativiteit & Innovatie Diverse (onderwijs) congressen en bijeenkomsten (meerdere data, i.o.) 1000+ 100+ 50+ 300+ 300+ 35 100+ 100+ 200+ 150+ 400+ Politiek, Bedrijfsleven,

Nadere informatie