Terugblik op Ondernemersgala VNO-NCW Noord

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Terugblik op Ondernemersgala VNO-NCW Noord"

Transcriptie

1 I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 19 NUMMER 4 > 2014 Terugblik op Ondernemersgala VNO-NCW Noord Noord-Nederland: Kracht door talent! > Prinsjesdagdiner: Noordelijk kabinet zet in op vernieuwing > Noord-Nederland: Region of smart factories > Interview met Hans de boer, Nieuwe voorzitter VNO-NCW > Trendanalyse maakt strategische plannen future proof

2 2011 KPMG Staffing & Facility Services B.V. All rights reserved. Uw Voor contactpersonen meer informatie: bij KPMG kpmg.nl Groningen: Sikko Bruinsma Reint-Willem van Dijk Rutger Dijsselhof Willemina Feenstra Mark van Opzeeland Voor meer informatie: kpmg.nl ACTUEEL

3 1 Inhoud NoordNieuws 4 > Uitgebreide terugblik op het Ondernemersgala Prinsjesdagdiner: noordelijk kabinet zet in op vernieuwing Interview met Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW actueel: 10 NoordNieuws in t kort 20 Noord-Nederland: Region of smart factories 29 Akke Groenewoud adjunct-directeur VNO-NCW Noord 29 Sandra Fleurke-Pot projectmanager Ondernemer Coacht Ondernemer 35 Handelsmissie VNO-NCW Noord krijgt vervolg: Hamburg 2015 praktijk: 24 Das Idee: creatief, authentiek en verbindend 30 Trendanalyse maakt strategische plannen future proof 37 Randstad en AVEBE pakken laaggeletterdheid op de werkvloer aan Vaste rubrieken: 9 Column Lambert Zwiers 22 VNO-NCW Noord in beeld: bezoek M&G Group Assen 26 Noordgang Groningen I werkt aan mentale topconditie 32 JNO in the picture Interview met Jirtsin Beenhakker 38 Nieuwe leden stellen zich voor 43 Welkom nieuwe leden 44 Agenda Volg ons ook op Download de gratis app van VNO-NCW Noord: Via onze mobiele applicatie: kunt u zich aanmelden voor bijeenkomsten; heeft u met de ledenlijst ruim waardevolle contacten binnen handbereik; bent u altijd op de hoogte van het landelijk en noordelijk nieuws. De app van VNO-NCW Noord is beschikbaar voor Apple en Android toestellen en kunt u downloaden via de app store op uw telefoon of tablet.

4 2 NoordNieuws oktober 2014 Lex Kloosterman Foto s: JAV Studio s Assen en Koos Boertjens Terugblik op 19 e Ondernemersgala VNO-NCW Noord Noord-Nederland: Kracht door talent! Noord-Nederland: Kracht door talent! Onder dat motto opende VNO-NCW Noord het verenigingsjaar met alweer het 19 e Ondernemersgala. In MartiniPlaza waren zo n duizend leden en relaties aanwezig om te genieten van een spetterend optreden van het Noord-Nederlands Orkest en de winnaars van de VNO- NCW Noord Talent Award van de afgelopen jaren. Ook werd er afscheid genomen van VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes en kondigde VNO-NCW Noord voorzitter Bert van der Haar zijn besluit aan om eind 2014 de voorzittershamer neer te leggen. Max van den Berg, bij afwezigheid van Jacques Tichelaar en John Jorritsma benoemd tot Commissaris der Koning van het noordelijk landsdeel; de staatssecretarissen Wilma Mansveld, Sharon Dijksma en Jetta Klijnsma; de ereleden Teun Boersma en Hans Haerkens; oud-staatssecretaris Joop Atsma; oud-voorzitter VNO- NCW Bernard Wientjes en zijn opvolger Hans de Boer; allemaal werden ze door VNO-NCW Noord voorzitter Bert van der Haar op de hem kenmerkende wijze persoonlijk welkom geheten bij het 19 e Ondernemersgala van VNO-NCW Noord. De voorzitter onderstreepte in zijn woord van welkom het verengingsgevoel en het commitment dat in de afgelopen jaren is gegroeid en gaf als voorbeeld de bedrijven die het Gala mogelijk maken. Van der Haar: Het spreekt voor zich dat wij de 29 vrienden van het Ondernemersgala meer dan alleen maar erkentelijk zijn. Het feit dat deze bedrijven allemaal de portemonnee trekken om deze bijzondere avond mogelijk te maken, geeft aan dat wij niet zo maar een vereniging zijn. Stuk voor stuk doen ze in de eerste plaats mee vanuit het oogpunt van verbinding met de club, niet vanuit zakelijk belang.

5 3 Aftredende voorzitters en hun (beoogd) opvolgers. V.l.n.r. Alfred Welink, Bert van der Haar, Hans de Boer en Bernard Wientjes ACTUEEL Om de maatschappelijke vraagstukken van de toekomst op te pakken is ondernemerschap cruciaal Rol VNO-NCW MKB Noord verandert Onder leiding van Van der Haar is dit commitment binnen de vereniging de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ook is de samenwerking met MKB Noord geïntensiveerd (beide verenigingen worden door één gezamenlijk bureau bediend) en de verbinding met Den Haag is beter dan ooit. Dit is ook nodig, aangezien de rol van VNO-NCW Noord en MKB Noord nadrukkelijk verandert. Van der Haar: De overheid maakt op tal van terreinen noodgedwongen een terugtrekkende beweging en steeds vaker wordt naar het bedrijfsleven en naar ons als onder-»

6 4 NoordNieuws oktober 2014 nemersverenigingen gekeken om mee te doen. Als VNO-NCW Noord en MKB Noord zijn wij blij met deze ontwikkeling: het is een erkenning van de belangrijke rol die het bedrijfsleven vervult. Om de maatschappelijke vraagstukken van de toekomst op te pakken is ondernemerschap cruciaal. De komende jaren gaan we nadrukkelijk een transitie in, stelde Van der Haar, die daarmee zijn eigen afscheid als voorzitter VNO-NCW Noord aankondigde. Een nieuwe fase breekt aan met een verdere groeiambitie. De nieuwe fase vraagt om een nieuwe generatie en een jongere ondernemer die het stokje overneemt. Mijn besluit is mij gemakkelijk gevallen VNO-NCW Noord voorzitter Bert van der Haar kondigt afscheid aan Vicevoorzitter Alfred Welink is zijn beoogd opvolger VNO-NCW Noord voorzitter Bert van der Haar (67) heeft tijdens het jaarlijkse VNO-NCW Noord Ondernemersgala zijn afscheid aangekondigd. Een nieuwe fase van de vereniging vraagt om een nieuwe generatie en een jongere ondernemer die het stokje overneemt, aldus Van der Haar, die eind 2014 afscheid neemt. Alfred Welink, vicevoorzitter VNO-NCW Noord en voorzitter VNO-NCW Drenthe, is zijn beoogd opvolger. Van der Haar heeft als voorzitter zes jaar leiding gegeven aan de vereniging. In deze periode is er veel veranderd, aldus directeur Lambert Zwiers: Met onze focus op kleinschalige bijeenkomsten en projecten zijn we steeds betekenisvoller voor ondernemers. Ook onze rol richting overheid en politiek is veel breder geworden. Sinds een jaar werken we als één bureau samen met MKB Noord. Onze voorzitter heeft hierin een essentiële rol vervuld. Daarnaast heeft hij er met zijn tomeloze inzet voor gezorgd dat onze verbinding met Den Haag beter is dan ooit. Het bestuur van VNO-NCW Noord zal vicevoorzitter Alfred Welink (42) eind 2014 aan de Algemene Ledenvergadering voordragen als nieuwe voorzitter. Welink, directeur van DGA Next, was tot eind 2013 directeur-eigenaar van Distrivers in Hoogeveen. In 2006 werd hij verkozen tot Drentse Ondernemer van het Jaar.

7 5 omdat deze persoon ook beschikbaar is en met trots kan ik u meedelen dat Alfred Welink, een van de vicevoorzitters van VNO-NCW Noord, bereid is mijn plaats over te nemen. Afscheid Bernard Wientjes Voordat de zaal kon genieten van het optreden van het NNO, stond Van der Haar stil bij het afscheid van Bernard Wientjes als voorzitter van VNO-NCW, sinds 1 juli dit jaar opgevolgd door Hans de Boer (zie interview elders in dit blad). De rol die Bernard heeft vervuld is cruciaal. Hij was altijd aanspreekbaar op wat er in het Noorden speelt en als het moest veegde hij zijn agenda schoon en kwam hij deze kant op. Elk telefoontje of smsje» Alex Corrêa winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2014 Jazzpianist Alex Corrêa is de winnaar van de VNO-NCW Noord Talent Award Corrêa, masterstudent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, ontving deze prijs tijdens het jaarlijkse Ondernemersgala uit handen van Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW MKB Noord. Alex Corrêa is afkomstig uit Brazilië en zit momenteel in het tweede jaar van de Master New York Jazz aan het Prins Claus Conservatorium. Hoofd van de jazzafdeling Joris Teepe over zijn student: Alex heeft, naast zijn muziek, een brede oriëntatie en is geïnteresseerd in antropologie, filosofie en milieu. Hij begon al op jonge leeftijd met optredens en tours en ontwikkelde een gezonde kritische houding ten opzichte van moderne jazz en aanverwante muziek. Alex is een zeer interessante muzikale persoonlijkheid. Tijdens het Ondernemersgala onderstreepte Corrêa zijn talent met een optreden met het Noord Nederlands Orkest. Ook de vijf eerdere winnaars van de VNO-NCW Noord Talent Award gaven acte de présence. Naast een trofee en een oorkonde ontvangt Corrêa van VNO-NCW Noord een studiebeurs ter waarde van Over de VNO-NCW Noord Talent Award VNO-NCW Noord reikt de Talent Award jaarlijks uit aan een jong talent uit Noord-Nederland dat uitblinkt op het gebied van muziek of dans. Het koesteren van cultureel talent is volgens VNO-NCW Noord essentieel voor een gezonde en bloeiende regio. Met de award en de studiebeurs willen wij hieraan een steentje bijdragen en de horizon van een groot talent verbreden.

8 6 NoordNieuws oktober 2014 De rol die Bernard heeft vervuld is cruciaal. Hij was altijd aanspreekbaar op wat er in het Noorden speelt en als het moest veegde hij zijn agenda schoon en kwam hij deze kant op werd altijd dezelfde dag beantwoord. Als afscheidscadeau overhandigde Van der Haar aan Bernard Wientjes een glazen kunstwerk, gemaakt door Edith Benedictus Buning (zie kader hiernaast). Verschillende winnaars Talent Cadeau Bernard Wientjes Verbonden zijn In opdracht van het bestuur van VNO-NCW Noord heeft beeldend kunstenaar Edith Benedictus Buning een creatie gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Bernard Wientjes als voorzitter van VNO-NCW. Tijdens het VNO-NCW Noord Ondernemersgala 2014 is het kunstwerk overhandigd aan de scheidend voorzitter. De aanwezige leden en relaties van VNO-NCW Noord ontvingen bovendien een exclusief deel van deze creatie. Het symboliseert hun verbondenheid met het belangrijkste zakelijk netwerk in Nederland, aldus Benedictus. Het kunstwerk een boom met 600 bladeren staat symbool voor de verbinding tussen de voorzitter en de leden. Benedictus: In de geschiedenis van de mensheid is de boom altijd een belangrijk symbool geweest. De boom als machtige vertegenwoordiger van het plantenrijk. Hij toont de macht en de kracht van het leven in de natuur met zijn zichtbare en onzichtbare uitingen. Zo staat de boom symbool voor het bieden van waarde. Denk daarbij aan zuurstof, vruchten, schoonheid, schaduw, brandstof en bouwmateriaal. Daarnaast staat de boom symbool voor de schepping en diversificatie: uit de eenheid (stam) ontstaat een veelheid (takken, twijgen en bladeren) die met de eenheid verbonden blijft. Ekaterine Vakhvakhishvili, winnaar VNO- NCW Noord Talent Award 2011 Maanden geleden begon Benedictus al aan de opdracht voor het kunstwerk voor Wientjes, een klus die achteraf bezien omvangrijker bleek dan gedacht: De 600 bladeren waren de grootste uitdaging. Voor ieder blad moest ik 40 stukjes glas snijden, oftewel stukjes glas! Over de betekenis van het kunstwerk zegt Benedictus: De boomstam zelf slaat op Bernard Wientjes: de ruggegraat van de vereniging. Toen hij net aantrad, dus het begin van de stam, wisten we nog niet wat voor vlees wij in de kuip kregen = okergeel. Maar al snel viel het vuur, het enthousiasme en temperament van Bernard Wientjes op = rood. Blauw, de kleur van de uitgestrekte lucht, is de kleur van de vertakking; het begin van het netwerk. Groen is voor mij de kleur van groei en ontwikkeling. Bernard Wientjes was ook hier sterk in; hij anticipeerde, en kon daardoor vernieuwend zijn en tijdig inspelen op ontwikkelingen. De takken eindigen in omgesmolten glaskorrels, als een soort zaad, dat symbool staat voor het feit dat Bernard Wientjes inspirerend was: hij inspireerde de leden, maar ook de burgers in het algemeen. En zo kon een uitgebreid netwerk ontstaan: talloze bladeren in alle kleuren die er maar bestaan. Aan het blad herken je de boom: een kleurrijk geheel, waar je niet omheen kunt, maar waar je ook niet omheen wílt. Adedeji Adetayo, winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2012

9 7 Kracht door talent Zoals gezegd stond het gala dit jaar in het teken van talent. Want het Noorden staat bol van het talent. Talent dat gekoesterd wordt door VNO-NCW Noord. Tijdens het Gala staat nadrukkelijk het muzikale talent centraal, dit jaar nadrukkelijk de talenten die worden opgeleid door het Prins Claus Conservatorium. Voor de zesde keer werd dit jaar de VNO-NCW Noord Talent Award uitgerekt aan een jong talent uit Noord-Nederland dat uitblinkt op het gebied van muziek of dans. Reden voor de ontbijtcommissie, die ieder jaar het Ondernemersgala organiseert, om de vijf winnaars van de» Award Alex Corrêa (piano), winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2014 en Daan Kleijn (gitaar), winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2010 Edwin van der Wolf, winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2013 Bestuursact VNO-NCW Noord: t Noorden herbergt zoveel toptalent! Het Ondernemersgala van VNO-NCW Noord begon met een optreden van de bestuursleden van VNO-NCW Noord, die samen met het Noord Nederlands Orkest een door Chris Fictoor geschreven lied ten gehore brachten op de melodie van Berliner Luft. Helaas was het door een technische storing tijdens het optreden niet mogelijk de tekst in beeld te brengen. Hieronder vindt u alsnog de volledige tekst. Hoor, het Noorden zingt met groot orkest, dat klinkt anders dan in zuid, oost, west, net zo krachtig als de eigen taal klinkt de daadkracht door van een sterk verhaal. Ja, ja, ja, weg, onnodige bescheidenheid, maak doeltreffend eigen topbeleid, doe gewoon waar je het best in bent, want daarin schuilt ons talent! Wat een kansen, het is ongekend, t Noorden herbergt zoveel toptalent! Dat mag ieder horen: zegt het voort, want te onbekend, dat is ongehoord! Ja, ja, ja, hoor het Noorden als één groot orkest, want meerstemmig samen: dat gaat best, ondernemen is het juiste woord: bouwt een prachtig slotakkoord! Saleem Khan, winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2009

10 Investeren in uw bedrijf zonder privé verrast te worden. Een slimme ondernemer stemt zakelijk en privé op elkaar af. Wie investeert in z n bedrijf wil privé geen onnodige risico s lopen. Onze adviseurs stemmen daarom uw zakelijke en privé belangen goed op elkaar af. Zodat u kunt werken aan uw groeiambities. Maak vandaag nog een afspraak met uw Rabobank adviseur. Samen sterker

11 9 COLUMN Chinese Comeniusleergang Op het moment van schrijven neem ik deel aan de Chinese variant van de Comeniusleergang, dé topopleiding op het gebied van leiderschapsontwikkeling in Nederland. De leergang wordt georganiseerd door AOG, een publiekprivate samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Freia - het bedrijf van DGA Albert-Jan Postma - en kent naast de Chinese variant ook een Nederlandse, Amerikaanse en Europese. Leden van JNO en hun partners afgelopen jaren en de winnaar van 2014 nauw bij het programma te betrekken. Het leverde een gevarieerd muzikaal programma op, met onder andere een trompetconcert van Hummel en een pianoconcert van Liszt, maar ook het Noord Nederlands Orkest met een Bondmedley een eigen stuk van de winnaar van de Talent Award van 2014: Alex Corrêa (zie kader). Ingeborg Walinga, directeur van het Noord Nederlands Orkest en moderator van de avond, roemde de verschillende talenten en benadrukte het belang van een dergelijke award. Stuk voor stuk hebben de winnaars met de prijs nuttige dingen gedaan. Zo heeft Daan Kleijn er een beurs naar New York mee bekostigd en Ekaterine Vakhvakhishvili haar Master ermee gefinancierd. Terugblik Na afloop van het concert van het NNO en de talenten was er zoals gebruikelijk een sfeervolle afterparty, met een optreden van studenten van het Prins Claus Conservatorium en een mysterieus levend bankstel. Op vindt u meer foto s van het Ondernemersgala en op vindt u een video-impressie van de avond en de video over de Handelsmissie naar Niedersachsen, die aan het begin van de avond werd getoond. < Hoewel we pas halverwege de leergang zijn, wil ik alvast een aantal indrukken met u delen. Wat in de eerste plaats opvalt is het optimisme dat we overal tegenkomen. Er is enorm veel zelfvertrouwen om de gigantische uitdagingen waarvoor het land staat op te pakken. Ook valt ons op dat het land veel meer gedecentraliseerd opereert dan gedacht. Het centrale gezag in Beijing heeft maar beperkt greep op ontwikkelingen in de verschillende regio s. Dat komt mede doordat men werkt met niet minder dan vijf overheidslagen die grotendeels doen waar ze zelf zin in hebben. Het zakendoen in China is bij uitstek gebaseerd op introductie. Zonder de juiste aanbevelingen kom je nergens binnen. Ook is duidelijk dat men in China liever niet betaalt voor kennis of adviezen. Buitenlandse bedrijven die het juist moeten hebben van hun kennis doen er verstandig aan om zich op de een of andere manier te verbinden met een partij die hardware levert. Zonder zo n verbinding gaat men er gemakkelijk met jouw kennis vandoor. Wat het meest in het oog springt in de stormachtige ontwikkeling van China is de ongelofelijke bouwstroom die wordt gegenereerd. Enkele decennia geleden woonde 80% van de bevolking op het platteland. Modernisering van het land was erop gericht dat een groot deel hiervan zou verhuizen naar nieuw te bouwen steden. De Chinese droom in dit verband was om 400 steden met 1 miljoen inwoners te bouwen. De werkelijkheid is dat tussen Beijing en Shanghai min of meer een grote stad van 400 miljoen inwoners ontstaat; een soort Randstad maar dan op Chinese schaal. Tijdens de rit per HSL van Beijing naar Sjanghai konden we de contouren ervan goed zien. De ongekende bouwvolumes doen binnen enkele jaren steden ontstaan met miljoenen inwoners die daarvoor simpelweg niet bestonden. Dat dit gepaard gaat met grootschalige corruptie, speculatie en exploderende vastgoedprijzen moge duidelijk zijn. De boodschap die we steeds opnieuw te horen krijgen is echter ook duidelijk. Jullie hebben de kans om mee te doen om onze ambities te realiseren. Zo niet, dan is dat ook goed, maar de karavaan trekt zelfbewust verder; met of zonder jullie. Lambert Zwiers directeur VNO-NCW MKB Noord

12 10 NoordNieuws oktober 2014 Noordnieuws in 't kort Komst Google doopt Eemshaven om tot Energy & Dataport Google gaat een nieuw datacenter bouwen in de Eemshaven. De constructiewerkzaamheden gaan binnenkort van start. Op het hoogtepunt van de bouwfase zal dit werk opleveren voor meer dan mensen. Google investeert de komende jaren meer dan 600 miljoen euro in het project, dat structureel werkgelegenheid biedt aan meer dan 150 mensen. Een historische dag voor de Eemshaven, zo benadrukte Harm Post, directeur van Groningen Seaports NV. Met de komst van de multinational Google is de uitbreiding van de Eemshaven in gang gezet. Ruim 325 hectare bedrijventerrein is in de Eemshaven beschikbaar voor nieuwe energie-ontwikkelingen. Datahotels, die veel stroom nodig hebben, kiezen vanwege de leveringszekerheid voor een plek dichtbij de elektriciteitscentrales. De Eemshaven is hiermee omgedoopt tot Energy & Dataport. Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, kwam speciaal naar het Noorden voor de bekendmaking van het nieuws. Kamp: Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen. De komst van dit centrum is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie. Harm Post, directeur Groningen Seaports Stimulans voor duurzame inzetbaarheid in het mkb Minister Lodewijk Asscher en MKB-voorzitter Michaël van Straalen hebben een intentieverklaring getekend om de duurzame inzetbaarheid van werknemers in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Hiervoor stelt de minister voor de komende vier jaar een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar aan MKB- Nederland. Doel van het plan is om ondernemers te stimuleren bewust beleid te maken om hun werknemers duurzaam inzetbaar te houden en zo ook de continuïteit van het bedrijf te borgen. MKB-Nederland gaat daartoe onder meer samenwerken met brancheverenigingen en kenniscentra, met lokale en regionale ondernemersverenigingen en met adviesbureaus. Steeds meer bedrijven treffen gerichte maatregelen om medewerkers langer en fit aan het werk te houden. Regelmatig met behulp van extern adviseurs, hierdoor met bijbehorende kosten van dien. Deze externe advieskosten worden vanaf 15 oktober a.s. subsidiabel. Bedrijven kunnen maar liefst 50% subsidie ontvangen voor projecten van maximaal , weet Emille Schoonbeek van ASBR. Thema s waarbinnen subsidie verleend kan worden zijn: Interne en externe mobiliteit, bedrijfs- of organisatiescan, gezond en veilig werken, leercultuur werknemers, flexibele werkcultuur, arbeidstijden management en aanpassen organisatie van het werk. WtbE Engineering opent nieuwe vestiging Detacheringsbureau WtbE Engineering, specialist in technische detachering, opent in Hoogeveen een tweede vestiging. Dit nieuwe kantoor krijgt de functie van bruggenhoofd van waaruit behalve Zuid-Drenthe ook de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland kunnen worden bediend. Ook in deze provincies begint de vraag naar hoogopgeleid technisch personeel vanuit topsectoren en hightech bedrijven toe te nemen. WtbE levert ervaren technische specialisten en (interim) managers aan (technische) bedrijven en heeft zich gespecialiseerd in de Werktuigbouw, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde. WtbE BV, bijna tien jaar geleden van start gegaan op het Zernikecomplex van de RUG Groningen, heeft veel kennis ontwikkeld en een uitgebreid netwerk opgebouwd in de technische sector. In Hoogeveen werkt het onder meer al voor Fokker Aerostructures. We merken duidelijk dat het weer beter gaat in de markt, de vraag naar technisch personeel neemt toe. Wij bieden voor veel bedrijven een passend antwoord en zorgen voor de juiste persoon op de juiste plaats, vertelt directeureigenaar Bert Blaauw. Wij denken dat het moment nu is gekomen om uit te breiden en vanuit Hoogeveen onze relaties te bedienen. Wij onderscheiden ons door een zeer persoonlijke benadering waardoor we maatwerk kunnen bieden. Dit concept is de afgelopen lastige jaren succesvol gebleken en we denken dat de tijd er nu rijp voor is om dit beproefde concept uit te rollen in de rest van Nederland, aldus Bert Blaauw.

13 11 Koopman Logistics Group neemt Duitse Möhlmann Automobil-Logistik over noordnieuws in 't kort Koopman Logistics Group uit het Groningse Noordhorn heeft Möhlmann Automobil-Logistik overgenomen. Koopman is een van de grotere logistieke dienstverleners op het gebied van automotive-logistiek in Noordwest-Europa en breidt door de overname haar netwerk op de Duitse markt verder uit. Alle 100 personeelsleden en het volledige wagenpark van zo n 90 voertuigen van Möhlmann Automobil-Logistik worden door Koopman Logistics Group overgenomen. De totale vloot van Koopman Logistics Group groeit door de overname naar 490 voertuigen en het totale personeelsbestand komt op ruim 900 werknemers. De gezamenlijke jaaromzet bedraagt ongeveer 130 miljoen euro. Met de overname van Möhlmann Automobil-Logistik versterkt Koopman haar positie in Duitsland. Jon Kuiper, CEO van Koopman: In met name Noordwest- Europa bieden wij een breed scala aan diensten aan onze klanten in de automotive-industrie. Door deze uitbreiding, zowel qua capaciteit als werkgebied, kunnen wij onze klanten een nog betere service verlenen. Over Koopmans Koopman Logistics Group is de grootste speler in de Benelux op het gebied van automotive-logistiek. Het bedrijf biedt integrale logistieke dienstverlening aan autofabrikanten, importeurs en beheerders van grote wagenparken, zoals leasemaatschappijen en verhuurbedrijven. Naast de activiteiten in de automotivebranche is Koopman Logistics Group een grote logistieke dienstverlener op het gebied van general cargo, fijnmazige distributie en warehousing. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Sieb Koopman (links) en Günter Möhlman Van Gorcum en Veldhuis Media bundelen krachten Drukkerij Veldhuis Media BV te Raalte en drukkerij Koninklijke Van Gorcum BV te Assen drukker en uitgever van dit magazine hebben besloten hun krachten te bundelen. Door de productiefaciliteiten van beide bedrijven te combineren, zijn ze in staat efficiënter te produceren en de mogelijkheden voor hun klanten uit te breiden. Raalte zal de belangrijkste productie-unit worden. Wij sluiten hiermee aan bij de trend tot schaalvergroting op productieniveau die in de grafische industrie al een tijdje aan de gang is. We hebben een gedeelde visie op de ontwikkelingen in onze industrie en onze bedrijven zijn volstrekt complementair aan elkaar. Een mooie stap om gezamenlijk door te kunnen groeien, zo stelt Oscar Jager, directeur van Veldhuis Media. Ook Kor IJszenga, directeur van drukkerij Koninklijke Van Gorcum, ziet het als mooie stap: Met deze schaalvergroting is onze drukkerij in staat te voldoen aan de toenemende vraag naar snellere productietijden. Wij naderen regelmatig de grenzen van onze capaciteit. Door de machines en medewerkers van beide bedrijven te bundelen ontstaat er een grotere en efficiëntere productie-unit. Dat maakt ook de uitvoering van een omvangrijk investeringsprogramma mogelijk. De uitvoering daarvan is inmiddels gestart. Deze stappen voorwaarts bieden onze klanten voordelen. We blijven ze op de gebruikelijke manier en met de bekende gezichten inspireren tot mooie grafische producties vanuit de huidige locatie in Assen. We voegen daar alleen extra productiemogelijkheden en volumes aan toe. High Tech Offset noemen ze dat in Raalte. Dat wordt dan ook onze productielocatie. De komende maanden brengen we de productie gefaseerd over. Voor het andere bedrijfsonderdeel van Koninklijke Van Gorcum, de uitgeverij, verandert er niets. Deze blijft als zelfstandige onderneming gevestigd op de bekende locatie in Assen.

14 12 NoordNieuws oktober 2014 Lex Kloosterman Foto s: JAV Studio s Assen Prinsjesdagdiner KPMG, Rabobank en VNO-NCW Noord Noordelijk kabinet zet in op vernieuwing Op de derde dinsdag van september vond het jaarlijkse Prinsjesdagdiner plaats van KPMG, Rabobank en VNO-NCW Noord. In de tot de laatste stoel gevulde Springerzaal van Martiniplaza gaf hoogleraar Flip de Kam een toelichting op de Miljoenennota en gingen de ministers van het noordelijk kabinet met elkaar in debat. Hoewel ze nog niet over alle ideeën op één lijn zaten, zorgden hun vernieuwende voorstellen in ieder geval voor gespreksstof. Een 6,6. Dat was het gemiddelde rapportcijfer voor het Kabinet Rutte II van de ondernemers die bij het Prinsjesdagdiner aanwezig waren. Het Noordelijk kabinet speciaal voor dit Prinsjesdagdiner in het leven geroepen - was wat kritischer. Met een 5,8 gaven zij hun landelijke collega s een krappe voldoende. Minister van Onderwijs Mark Vletter gaf het Kabinet Rutte een 5. Ik mis visie, er wordt te weinig vooruitgekeken. Irene Valens, minister van Buitenlandse Handel in het noordelijk kabinet, sloot zich bij Vletter aan en gaf het kabinet van premier Rutte een 4. Als je gaat snoeien, moet je ook naar de lange termijn kijken en weten waar je het voor doet. De acht noordelijke ministers, een maand geleden door de organisatoren KPMG, Rabobank en VNO-NCW Noord benoemd, barstten van de ideeën om het anders te doen. In de aanloop naar het Prinsjesdagdiner werd hen gevraagd wat zij voor Noord-Nederland zouden willen realiseren als zij het als minister voor het zeggen hebben. Hoewel tijdens de discussie bleek dat ze bepaald nog niet op één lijn zitten en minister-president Hans Feenstra nog wel wat werk te verzetten heeft, wisten zij elkaar en de zaal wel te prikkelen met ideeën om zaken compleet anders aan te pakken én met ideeën om meer rendement te halen uit sectoren waar we al sterk in zijn. We dobberen een beetje Voordat de noordelijke ministers met elkaar in debat gingen, was het podium

15 13 actueel Het gaat niet goed en het gaat niet slecht. We dobberen een beetje, met hier een procentje erbij en daar weer een procentje eraf voor Hoogleraar Overheidsfinanciën Flip de Kam. Ieder jaar geeft hij tijdens het Prinsjesdagdiner in Martiniplaza een verhelderende beschouwing op de miljoenennota. Dit jaar was De Kam er sneller doorheen dan gebruikelijk. Zijn verklaring: Het gaat niet goed en het gaat niet slecht. We dobberen een beetje, met hier een procentje erbij en daar weer een procentje eraf. Kortom: geen spannende begroting en dus geen spannende analyse. Wel deed De Kam een opvallende constatering: voor het eerst in jaren wordt Groningen genoemd in de Rijksbegroting. Op pagina 84 staat dat de aardgasbaten nogal tegenvallen, aldus De Kam. Normaal gesproken staat er nooit iets in over Noord-Nederland - of welke andere regio dan ook - en wordt alleen de Randstad genoemd. Maar nu zijn we ontdekt, omdat we niet voldoende hebben meegewerkt aan het vullen van de schatkist. Verheugd was De Kam over het feit dat de voorspellin-» Begrijpelijke begroting, maar er is aanzienlijk meer nodig De ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland stelden in een eerste reactie op de miljoenennota dat het kabinet onder de omstandigheden een begrijpelijke begroting heeft gemaakt. Maar voor het terugbrengen van groei van de economie is meer nodig. De lastenverlichting is bescheiden in het licht van de lastenverzwaringen in de afgelopen jaren voor bedrijven en burgers. De laatsten zitten in veel gevallen ook nog met woningschulden. De drie organisaties roepen op om de komende belastingherziening te gebruiken voor een aanzienlijke netto lastenverlichting. Dat biedt perspectief op het weer aan de gang helpen van de binnenlandse economie. Ook van groot belang is dat overheid en ondernemers hun gezamenlijke exportinspanningen vergroten. Daar is nog veel winst en werk te behalen.

16 14 NoordNieuws oktober 2014 Van links naar rechts: Mark van Opzeeland, Peter Scheij, Irene Valens, Hans Feenstra, Sjoukje Niehof, Paul Schipper, Ina von Pickartz, Mark Vletter, Lambert Zwiers, Herman Roose en Yvonne van Mastrigt Ministersploeg van het Noordelijk kabinet In de aanloop naar het Prinsjesdagdiner hebben KPMG, Rabobank en VNO-NCW Noord een noordelijk kabinet gevormd. Aan de ministers werd de vraag voorgelegd wat zij voor Noord-Nederland zouden willen realiseren als zij het als minister voor het zeggen hebben. De ministersposten waren als volgt verdeeld: Minister van Sociale Zaken - Ina von Pickartz (FNV) Minister van Buitenlandse Handel - Irene Valens (Traffic4u Groep) Minister van Economische Zaken - Yvonne van Mastrigt (Gedeputeerde EZ provincie Groningen) Minister van Industrie - Paul Schipper (Nedmag Industries BV) Minister van Infrastructuur Herman Roose (Bakker Logistiek) Minister van Binnenlandse Zaken Lambert Zwiers (VNO-NCW MKB Noord) Minister van Onderwijs - Mark Vletter (Voys Telecom) Minister van Volksgezondsheid - Sjoukje Niehof (Stichting Noadin) Minister van Financiën Peter Scheij (Rabobank) Minister van Algemene Zaken / MP - Hans Feenstra (Martini Ziekenhuis) Directeur Centraal Plan Bureau - Flip de Kam (Hoogleraar Overheidsfinanciën) Directeur Algemene Rekenkamer - Mark van Opzeeland (KPMG). Tijdens de eerste kabinetsvergadering, twee weken voorafgaand aan Prinsjesdag, waren de ideeën al talrijk. De belangrijkste: een noordelijke topuniversiteit op het vlak van techniek, één landsdeel met 12 gemeenten, invoering van een basisloon, een compleet andere manier van opleiden, een noordelijk scholingsfonds, meer gespecialiseerde zorg met expertisecentra, een betere verbinding met Amsterdam en Duitsland, een optimale digitale infrastructuur en het versterken van de positie van de NOM. gen van het CPB de afgelopen jaren goed zijn uitgekomen. Omdat de groei wel erg laag blijft, hoopt de hoogleraar voor 2015 dat het CPB iets te voorzichtig is geweest. Brusselse norm Aan de hand van de cijfers van de afgelopen jaren liet De Kam zien dat het Kabinet Rutte II tot nu toe vooral uitblinkt in het terugbrengen van de uitgaven. Het tekort is ruim onder de Brusselse norm van drie procent, al is de hoogleraar overheidsfinanciën hier geen groot voorstander van. De Kam: Uiteraard geldt een man een man, een woord een woord, maar het beperkt wel het stimuleren van onze economie. Een iets groter tekort kan geen kwaad. De Kam besloot met een overzicht van de belangrijkste maatregelen van het Kabinet Rutte, zoals het aanpakken van zogenaamde scheefhuurders en het verhogen van de AOW-leeftijd. Veel maatregelen van dit kabinet zijn vooral op de lange termijn gunstig voor de overheidsbegroting, besloot de hoogleraar.

Afscheid Bert van der Haar MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 19 NUMMER 5 > 2014. > Herman Wijffels Innovatieprijs voor noordelijk consortium

Afscheid Bert van der Haar MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 19 NUMMER 5 > 2014. > Herman Wijffels Innovatieprijs voor noordelijk consortium I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 19 NUMMER 5 > 2014 Afscheid Bert van der Haar als voorzitter VNO-NCW Noord Het Noorden zit in z n DNA > Interview Aart van der Gaag over Participatiewet

Nadere informatie

Jonge internetondernemers inspireren premier

Jonge internetondernemers inspireren premier I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 18 NUMMER 1 > 2013 Jonge internetondernemers inspireren premier Tweedaags werkbezoek Mark rutte aan Vno-nCw noord > succesvol aanbesteden VergT lef Van

Nadere informatie

Uitgebreide terugblik Willem lodewijk Conferentie Het bedrijfsleven is aan zet

Uitgebreide terugblik Willem lodewijk Conferentie Het bedrijfsleven is aan zet I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 18 NUMMER 3 > 2013 Uitgebreide terugblik Willem lodewijk Conferentie Het bedrijfsleven is aan zet > De missie van Jan-Peter CruImIng > FlorIJnas: lot uit

Nadere informatie

NAM-directeur Bart van de leemput:

NAM-directeur Bart van de leemput: I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 18 NUMMER 2 > 2013 NAM-directeur Bart van de leemput: GEZAMENLIJKE ENERGIE VOOR EEN KRACHTIGE REGIO > Erik Ziengs: politicus met bril van ondernemer >

Nadere informatie

Terugblik Handelsreis VN-NCW Noord

Terugblik Handelsreis VN-NCW Noord I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 20 NUMMER 2 > 2015 Terugblik Handelsreis VN-NCW Noord HAMBURG: STAD MET EEN AANSTEKELIJKE ENERGIE > Ondernemers in Hallum kunnen eindelijk vooruit > Noordelijke

Nadere informatie

Vliegbasis Leeuwarden kijkt weer vooruit

Vliegbasis Leeuwarden kijkt weer vooruit I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 19 NUMMER 1 > 2014 Vliegbasis Leeuwarden kijkt weer vooruit > Ledenplatforms over ondernemingsfinanciering > VNO-NCW en MKB Noord: What s in it for you?

Nadere informatie

Voorbereiden op een toekomst zonder aardgas

Voorbereiden op een toekomst zonder aardgas I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 18 NUMMER 5 > 2013 E F Voorbereiden op een toekomst zonder aardgas > GronInGen AIrport eelde: tijd voor ondernemerschap > onderwijs en bedrijfsleven: neuzen

Nadere informatie

OP WEG NAAR DE EEUW VAN AZIË

OP WEG NAAR DE EEUW VAN AZIË I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 3 > 2012 OP WEG NAAR DE EEUW VAN AZIË terugblik op eerste WIllem lodewijk ConferentIe > Vno-nCW noord lanceert app Voor noordelijk bedrijfsleven

Nadere informatie

Vizier op noordelijke kansen

Vizier op noordelijke kansen I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 19 NUMMER 2 > 2014 investeringsvisie Vno-ncw noord Vizier op noordelijke kansen > AnnemIeke LAntInk: niets zo slecht ALs niet meer meedoen > Anne JAn zwart

Nadere informatie

Noord NL 19. Periodiek magazine SNN Maart 2013 jaargang 6

Noord NL 19. Periodiek magazine SNN Maart 2013 jaargang 6 Noord NL 19 Periodiek magazine SNN Maart 2013 jaargang 6 Europese wintergasten in the top of Holland In zomer nieuwe subsidieregeling van start Noord-Nederland en Leningrad Oblast evalueren eerste jaar

Nadere informatie

In dit nummer o.a. NOMbassadeur Else Maria van der Meulen spart graag met de NOM Steeds verse auto s bij Noordlease Het Noorden is klaar voor Google

In dit nummer o.a. NOMbassadeur Else Maria van der Meulen spart graag met de NOM Steeds verse auto s bij Noordlease Het Noorden is klaar voor Google oktober 204 In dit nummer o.a. NOMbassadeur Else Maria van der Meulen spart graag met de NOM Steeds verse auto s bij Noordlease Het Noorden is klaar voor Google I N H O U D Achter de schermen Siem Jansen

Nadere informatie

Nieuw Thialf: Schaatsmekka van de wereld MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 5 > 2012. > Integrale aanpak houdt Groningen bereikbaar

Nieuw Thialf: Schaatsmekka van de wereld MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 5 > 2012. > Integrale aanpak houdt Groningen bereikbaar I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 5 > 2012 Nieuw Thialf: Schaatsmekka van de wereld > Integrale aanpak houdt Groningen bereikbaar > VNO-NCW Noord 2012: What s in it for you? >

Nadere informatie

het ONDERNEMERS ONLINE Lambert Zwiers pleit voor samenvoeging noordelijke provincies Milieu-aspect speelt bij HOMIJ een steeds grotere rol

het ONDERNEMERS ONLINE Lambert Zwiers pleit voor samenvoeging noordelijke provincies Milieu-aspect speelt bij HOMIJ een steeds grotere rol NR. 2 2010 het ONDERNEMERS GRONINGEN B E L A N G Milieu-aspect speelt bij HOMIJ een steeds grotere rol BNI: met vertrouwen kun je bouwen Nefkens Noord volop in beweging De (mee)denktank voor het MKB ONLINE

Nadere informatie

Noord NL 17. Periodiek magazine SNN juli 2012 jaargang 5

Noord NL 17. Periodiek magazine SNN juli 2012 jaargang 5 Noord NL 17 Periodiek magazine SNN juli 2012 jaargang 5 Volop innovatie bij API Emmen Agro Valley, van kwantiteit naar kwaliteit Programmaraad: onderwijs beter aansluiten op de praktijk Samenwerking Noord-Nederland

Nadere informatie

het ONDERNEMERS Er gaat niets boven Groningen, maar er is meer in Oldambt WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL NR. 4 2010 GRONINGEN

het ONDERNEMERS Er gaat niets boven Groningen, maar er is meer in Oldambt WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL NR. 4 2010 GRONINGEN NR. 4 2010 het ONDERNEMERS GRONINGEN B E L A N G Er gaat niets boven Groningen, maar er is meer in Oldambt Promotiedagen voor het Bedrijfsleven Noord-Nederland beleeft 24e editie Lombard Odier Darier Hentsch

Nadere informatie

We willen dichtbij onszelf blijven

We willen dichtbij onszelf blijven Adelheid Ponsioen: We willen dichtbij onszelf blijven Juni 2011 Ledenmagazine van Ondernemerskansen in Turkije Biobased heeft de toekomst Beerze Bulten blijft innoveren Provincie Utrecht kan nog dynamischer

Nadere informatie

VERBINDT LEEUWARDEN KENNIS- EN STUDENTENSTAD TRESOAR INVESTEERT IN STUDENTEN. Onderzoek. Onderzoeksschool

VERBINDT LEEUWARDEN KENNIS- EN STUDENTENSTAD TRESOAR INVESTEERT IN STUDENTEN. Onderzoek. Onderzoeksschool Onderzoek Noordelijk eco systeem nodig om te excelleren op wereldschaal MARCEL MULDERPRIJS VOOR NIEUWE ZUIVERINGTECHNIEK INTERVIEW MET ROB KARSMAKERS pagina 7 pagina 6 VERBINDT @ U C F F RY S L A N De

Nadere informatie

Weeffouten gemaakt bij invoering euro. ronald Plasterk, Pvda MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 1 > 2012

Weeffouten gemaakt bij invoering euro. ronald Plasterk, Pvda MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 1 > 2012 I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 17 NUMMER 1 > 2012 Weeffouten gemaakt bij invoering euro ronald Plasterk, Pvda > Zorgen om spoorlijn groningen - Heerenveen > publieke en private partijen

Nadere informatie

MULTINATIONAL 4GROEI JAARVERSLAG

MULTINATIONAL 4GROEI JAARVERSLAG MULTINATIONAL 4GROEI JAARVERSLAG JE COLLEGA- GROEIONDERNEMER IS DE BESTE ADVISEUR De jaarrekening van de Multinational4Groei is één van de concrete uitkomsten van de jaarlijkse bijeenkomst van de bestuurders

Nadere informatie

Audrey Sinderdinck (IKEA) Werken met mensen geeft me energie. Jan de Nooij De kracht van het samenwerken

Audrey Sinderdinck (IKEA) Werken met mensen geeft me energie. Jan de Nooij De kracht van het samenwerken Magazine van Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers Achtste jaargang, oktober 2013 34 Audrey Sinderdinck (IKEA) Werken met mensen geeft me energie Jan de Nooij De kracht van het samenwerken Pascal

Nadere informatie

02 Het relatiemagazine. Barbara Baarsma. in dit nummer: In gesprek met. Beleidsstatistiek. directeur HCSS CBS viert 10 jaar

02 Het relatiemagazine. Barbara Baarsma. in dit nummer: In gesprek met. Beleidsstatistiek. directeur HCSS CBS viert 10 jaar In gesprek met Barbara Baarsma in dit nummer: Interview gesprek met met Sophie Rob de Wijk, in t Veld directeur HCSS CBS viert 10 jaar Centrum Demografische voor Beleidsstatistiek gevolgen van de economische

Nadere informatie

Middelpunt. Xxx. Voor Twente liggen er kansen om het achterland van Rotterdam te worden. Joke Cuperus en Jan-Peter Müller

Middelpunt. Xxx. Voor Twente liggen er kansen om het achterland van Rotterdam te worden. Joke Cuperus en Jan-Peter Müller Middelpunt Tekst: Xxxx Foto: Xxxx Xxx ledenmagazine VNO-NCW Midden mei 2014 #1 Joke Cuperus en Jan-Peter Müller Voor Twente liggen er kansen om het achterland van Rotterdam te worden Conny Verkerk: Ondernemers

Nadere informatie

databundeling voor akkerbouwers 10 Water op de kaart 16 Een nieuwe sensor voor

databundeling voor akkerbouwers 10 Water op de kaart 16 Een nieuwe sensor voor In dit nummer o.a. Het Ondernemers Congres in de praktijk 5 IJkakker, platform van databundeling voor akkerbouwers 10 Water op de kaart 16 Een nieuwe sensor voor patiëntmonitoring 28 Het WSC: icoon van

Nadere informatie

De bedrijvigheid rondom offshore wind 23 En meer. Flinc fotoverslag in beeld 13 Veilig werken vraagt om samenwerking 18

De bedrijvigheid rondom offshore wind 23 En meer. Flinc fotoverslag in beeld 13 Veilig werken vraagt om samenwerking 18 In dit nummer o.a. Waar staat de NOM? 5 Op weg naar een biobased economy 11 Flinc fotoverslag in beeld 13 Veilig werken vraagt om samenwerking 18 De bedrijvigheid rondom offshore wind 23 En meer I N H

Nadere informatie

Een positie als markleider behoud je alleen door te innoveren

Een positie als markleider behoud je alleen door te innoveren december 2012 Jeroen Zuidberg: Een positie als markleider behoud je alleen door te innoveren Ledenmagazine van Logistieke hotspot Rivierenland Ondernemen is ook gewoon doen Mbo en bedrijfsleven op de bres

Nadere informatie

NoordNieuws. Venster wijd open richting Noordoost Europa

NoordNieuws. Venster wijd open richting Noordoost Europa NoordNieuws Magazine van VNO-NCW Noord Jaargang 11 nummer 5 2006 Venster wijd open richting Noordoost Europa Water als vestigingsfactor Delfzijl kan weer een beetje ademhalen Senioreneconomie goed voor

Nadere informatie

Big data. in de praktijk CBS CWI NFI RIVM. Bas Eenhoorn Digicommissaris wil over twee jaar resultaten zien

Big data. in de praktijk CBS CWI NFI RIVM. Bas Eenhoorn Digicommissaris wil over twee jaar resultaten zien 7 m agazine over de digitale overheid p o w e r e d b y A t o s Bas Eenhoorn Digicommissaris wil over twee jaar resultaten zien 1 Big data in de praktijk René Penning de Vries Boegbeeld ICT ziet groeikansen

Nadere informatie

Connect. Deventer: One Safe Site. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 9 Februari 2011 #01

Connect. Deventer: One Safe Site. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 9 Februari 2011 #01 Connect Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl Jaargang 9 Februari 2011 #01 Deventer: One Safe Site Connect #01 Februari 2011 pagina 2 In deze Connect Elke productielocatie heeft veiligheid

Nadere informatie

Sandra van Zaal Mijn hart klopt voor de volkshuisvesting. Maarten Leuverink Samen kunnen we de Liemers sterker maken

Sandra van Zaal Mijn hart klopt voor de volkshuisvesting. Maarten Leuverink Samen kunnen we de Liemers sterker maken Magazine van Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers Tiende jaargang, maart 2015 40 Sandra van Zaal Mijn hart klopt voor de volkshuisvesting Maarten Leuverink Samen kunnen we de Liemers sterker

Nadere informatie

Middelpunt. Wethouder Turgay Tankir: Als de quotumplicht komt, hebben we met z n allen gefaald

Middelpunt. Wethouder Turgay Tankir: Als de quotumplicht komt, hebben we met z n allen gefaald Middelpunt LEDENMAGAZINE VNO-NCW MIDDEN december 2014 #3 Wethouder Turgay Tankir: Als de quotumplicht komt, hebben we met z n allen gefaald In gesprek met Chris Buijink en Michaël van Straalen Samen vooruit

Nadere informatie