Terugblik op Ondernemersgala VNO-NCW Noord

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Terugblik op Ondernemersgala VNO-NCW Noord"

Transcriptie

1 I NOORDNIEUWS MAGAZINE VAN VNO-NCW NOORD JAARGANG 19 NUMMER 4 > 2014 Terugblik op Ondernemersgala VNO-NCW Noord Noord-Nederland: Kracht door talent! > Prinsjesdagdiner: Noordelijk kabinet zet in op vernieuwing > Noord-Nederland: Region of smart factories > Interview met Hans de boer, Nieuwe voorzitter VNO-NCW > Trendanalyse maakt strategische plannen future proof

2 2011 KPMG Staffing & Facility Services B.V. All rights reserved. Uw Voor contactpersonen meer informatie: bij KPMG kpmg.nl Groningen: Sikko Bruinsma Reint-Willem van Dijk Rutger Dijsselhof Willemina Feenstra Mark van Opzeeland Voor meer informatie: kpmg.nl ACTUEEL

3 1 Inhoud NoordNieuws 4 > Uitgebreide terugblik op het Ondernemersgala Prinsjesdagdiner: noordelijk kabinet zet in op vernieuwing Interview met Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW actueel: 10 NoordNieuws in t kort 20 Noord-Nederland: Region of smart factories 29 Akke Groenewoud adjunct-directeur VNO-NCW Noord 29 Sandra Fleurke-Pot projectmanager Ondernemer Coacht Ondernemer 35 Handelsmissie VNO-NCW Noord krijgt vervolg: Hamburg 2015 praktijk: 24 Das Idee: creatief, authentiek en verbindend 30 Trendanalyse maakt strategische plannen future proof 37 Randstad en AVEBE pakken laaggeletterdheid op de werkvloer aan Vaste rubrieken: 9 Column Lambert Zwiers 22 VNO-NCW Noord in beeld: bezoek M&G Group Assen 26 Noordgang Groningen I werkt aan mentale topconditie 32 JNO in the picture Interview met Jirtsin Beenhakker 38 Nieuwe leden stellen zich voor 43 Welkom nieuwe leden 44 Agenda Volg ons ook op Download de gratis app van VNO-NCW Noord: Via onze mobiele applicatie: kunt u zich aanmelden voor bijeenkomsten; heeft u met de ledenlijst ruim waardevolle contacten binnen handbereik; bent u altijd op de hoogte van het landelijk en noordelijk nieuws. De app van VNO-NCW Noord is beschikbaar voor Apple en Android toestellen en kunt u downloaden via de app store op uw telefoon of tablet.

4 2 NoordNieuws oktober 2014 Lex Kloosterman Foto s: JAV Studio s Assen en Koos Boertjens Terugblik op 19 e Ondernemersgala VNO-NCW Noord Noord-Nederland: Kracht door talent! Noord-Nederland: Kracht door talent! Onder dat motto opende VNO-NCW Noord het verenigingsjaar met alweer het 19 e Ondernemersgala. In MartiniPlaza waren zo n duizend leden en relaties aanwezig om te genieten van een spetterend optreden van het Noord-Nederlands Orkest en de winnaars van de VNO- NCW Noord Talent Award van de afgelopen jaren. Ook werd er afscheid genomen van VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes en kondigde VNO-NCW Noord voorzitter Bert van der Haar zijn besluit aan om eind 2014 de voorzittershamer neer te leggen. Max van den Berg, bij afwezigheid van Jacques Tichelaar en John Jorritsma benoemd tot Commissaris der Koning van het noordelijk landsdeel; de staatssecretarissen Wilma Mansveld, Sharon Dijksma en Jetta Klijnsma; de ereleden Teun Boersma en Hans Haerkens; oud-staatssecretaris Joop Atsma; oud-voorzitter VNO- NCW Bernard Wientjes en zijn opvolger Hans de Boer; allemaal werden ze door VNO-NCW Noord voorzitter Bert van der Haar op de hem kenmerkende wijze persoonlijk welkom geheten bij het 19 e Ondernemersgala van VNO-NCW Noord. De voorzitter onderstreepte in zijn woord van welkom het verengingsgevoel en het commitment dat in de afgelopen jaren is gegroeid en gaf als voorbeeld de bedrijven die het Gala mogelijk maken. Van der Haar: Het spreekt voor zich dat wij de 29 vrienden van het Ondernemersgala meer dan alleen maar erkentelijk zijn. Het feit dat deze bedrijven allemaal de portemonnee trekken om deze bijzondere avond mogelijk te maken, geeft aan dat wij niet zo maar een vereniging zijn. Stuk voor stuk doen ze in de eerste plaats mee vanuit het oogpunt van verbinding met de club, niet vanuit zakelijk belang.

5 3 Aftredende voorzitters en hun (beoogd) opvolgers. V.l.n.r. Alfred Welink, Bert van der Haar, Hans de Boer en Bernard Wientjes ACTUEEL Om de maatschappelijke vraagstukken van de toekomst op te pakken is ondernemerschap cruciaal Rol VNO-NCW MKB Noord verandert Onder leiding van Van der Haar is dit commitment binnen de vereniging de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ook is de samenwerking met MKB Noord geïntensiveerd (beide verenigingen worden door één gezamenlijk bureau bediend) en de verbinding met Den Haag is beter dan ooit. Dit is ook nodig, aangezien de rol van VNO-NCW Noord en MKB Noord nadrukkelijk verandert. Van der Haar: De overheid maakt op tal van terreinen noodgedwongen een terugtrekkende beweging en steeds vaker wordt naar het bedrijfsleven en naar ons als onder-»

6 4 NoordNieuws oktober 2014 nemersverenigingen gekeken om mee te doen. Als VNO-NCW Noord en MKB Noord zijn wij blij met deze ontwikkeling: het is een erkenning van de belangrijke rol die het bedrijfsleven vervult. Om de maatschappelijke vraagstukken van de toekomst op te pakken is ondernemerschap cruciaal. De komende jaren gaan we nadrukkelijk een transitie in, stelde Van der Haar, die daarmee zijn eigen afscheid als voorzitter VNO-NCW Noord aankondigde. Een nieuwe fase breekt aan met een verdere groeiambitie. De nieuwe fase vraagt om een nieuwe generatie en een jongere ondernemer die het stokje overneemt. Mijn besluit is mij gemakkelijk gevallen VNO-NCW Noord voorzitter Bert van der Haar kondigt afscheid aan Vicevoorzitter Alfred Welink is zijn beoogd opvolger VNO-NCW Noord voorzitter Bert van der Haar (67) heeft tijdens het jaarlijkse VNO-NCW Noord Ondernemersgala zijn afscheid aangekondigd. Een nieuwe fase van de vereniging vraagt om een nieuwe generatie en een jongere ondernemer die het stokje overneemt, aldus Van der Haar, die eind 2014 afscheid neemt. Alfred Welink, vicevoorzitter VNO-NCW Noord en voorzitter VNO-NCW Drenthe, is zijn beoogd opvolger. Van der Haar heeft als voorzitter zes jaar leiding gegeven aan de vereniging. In deze periode is er veel veranderd, aldus directeur Lambert Zwiers: Met onze focus op kleinschalige bijeenkomsten en projecten zijn we steeds betekenisvoller voor ondernemers. Ook onze rol richting overheid en politiek is veel breder geworden. Sinds een jaar werken we als één bureau samen met MKB Noord. Onze voorzitter heeft hierin een essentiële rol vervuld. Daarnaast heeft hij er met zijn tomeloze inzet voor gezorgd dat onze verbinding met Den Haag beter is dan ooit. Het bestuur van VNO-NCW Noord zal vicevoorzitter Alfred Welink (42) eind 2014 aan de Algemene Ledenvergadering voordragen als nieuwe voorzitter. Welink, directeur van DGA Next, was tot eind 2013 directeur-eigenaar van Distrivers in Hoogeveen. In 2006 werd hij verkozen tot Drentse Ondernemer van het Jaar.

7 5 omdat deze persoon ook beschikbaar is en met trots kan ik u meedelen dat Alfred Welink, een van de vicevoorzitters van VNO-NCW Noord, bereid is mijn plaats over te nemen. Afscheid Bernard Wientjes Voordat de zaal kon genieten van het optreden van het NNO, stond Van der Haar stil bij het afscheid van Bernard Wientjes als voorzitter van VNO-NCW, sinds 1 juli dit jaar opgevolgd door Hans de Boer (zie interview elders in dit blad). De rol die Bernard heeft vervuld is cruciaal. Hij was altijd aanspreekbaar op wat er in het Noorden speelt en als het moest veegde hij zijn agenda schoon en kwam hij deze kant op. Elk telefoontje of smsje» Alex Corrêa winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2014 Jazzpianist Alex Corrêa is de winnaar van de VNO-NCW Noord Talent Award Corrêa, masterstudent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, ontving deze prijs tijdens het jaarlijkse Ondernemersgala uit handen van Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW MKB Noord. Alex Corrêa is afkomstig uit Brazilië en zit momenteel in het tweede jaar van de Master New York Jazz aan het Prins Claus Conservatorium. Hoofd van de jazzafdeling Joris Teepe over zijn student: Alex heeft, naast zijn muziek, een brede oriëntatie en is geïnteresseerd in antropologie, filosofie en milieu. Hij begon al op jonge leeftijd met optredens en tours en ontwikkelde een gezonde kritische houding ten opzichte van moderne jazz en aanverwante muziek. Alex is een zeer interessante muzikale persoonlijkheid. Tijdens het Ondernemersgala onderstreepte Corrêa zijn talent met een optreden met het Noord Nederlands Orkest. Ook de vijf eerdere winnaars van de VNO-NCW Noord Talent Award gaven acte de présence. Naast een trofee en een oorkonde ontvangt Corrêa van VNO-NCW Noord een studiebeurs ter waarde van Over de VNO-NCW Noord Talent Award VNO-NCW Noord reikt de Talent Award jaarlijks uit aan een jong talent uit Noord-Nederland dat uitblinkt op het gebied van muziek of dans. Het koesteren van cultureel talent is volgens VNO-NCW Noord essentieel voor een gezonde en bloeiende regio. Met de award en de studiebeurs willen wij hieraan een steentje bijdragen en de horizon van een groot talent verbreden.

8 6 NoordNieuws oktober 2014 De rol die Bernard heeft vervuld is cruciaal. Hij was altijd aanspreekbaar op wat er in het Noorden speelt en als het moest veegde hij zijn agenda schoon en kwam hij deze kant op werd altijd dezelfde dag beantwoord. Als afscheidscadeau overhandigde Van der Haar aan Bernard Wientjes een glazen kunstwerk, gemaakt door Edith Benedictus Buning (zie kader hiernaast). Verschillende winnaars Talent Cadeau Bernard Wientjes Verbonden zijn In opdracht van het bestuur van VNO-NCW Noord heeft beeldend kunstenaar Edith Benedictus Buning een creatie gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Bernard Wientjes als voorzitter van VNO-NCW. Tijdens het VNO-NCW Noord Ondernemersgala 2014 is het kunstwerk overhandigd aan de scheidend voorzitter. De aanwezige leden en relaties van VNO-NCW Noord ontvingen bovendien een exclusief deel van deze creatie. Het symboliseert hun verbondenheid met het belangrijkste zakelijk netwerk in Nederland, aldus Benedictus. Het kunstwerk een boom met 600 bladeren staat symbool voor de verbinding tussen de voorzitter en de leden. Benedictus: In de geschiedenis van de mensheid is de boom altijd een belangrijk symbool geweest. De boom als machtige vertegenwoordiger van het plantenrijk. Hij toont de macht en de kracht van het leven in de natuur met zijn zichtbare en onzichtbare uitingen. Zo staat de boom symbool voor het bieden van waarde. Denk daarbij aan zuurstof, vruchten, schoonheid, schaduw, brandstof en bouwmateriaal. Daarnaast staat de boom symbool voor de schepping en diversificatie: uit de eenheid (stam) ontstaat een veelheid (takken, twijgen en bladeren) die met de eenheid verbonden blijft. Ekaterine Vakhvakhishvili, winnaar VNO- NCW Noord Talent Award 2011 Maanden geleden begon Benedictus al aan de opdracht voor het kunstwerk voor Wientjes, een klus die achteraf bezien omvangrijker bleek dan gedacht: De 600 bladeren waren de grootste uitdaging. Voor ieder blad moest ik 40 stukjes glas snijden, oftewel stukjes glas! Over de betekenis van het kunstwerk zegt Benedictus: De boomstam zelf slaat op Bernard Wientjes: de ruggegraat van de vereniging. Toen hij net aantrad, dus het begin van de stam, wisten we nog niet wat voor vlees wij in de kuip kregen = okergeel. Maar al snel viel het vuur, het enthousiasme en temperament van Bernard Wientjes op = rood. Blauw, de kleur van de uitgestrekte lucht, is de kleur van de vertakking; het begin van het netwerk. Groen is voor mij de kleur van groei en ontwikkeling. Bernard Wientjes was ook hier sterk in; hij anticipeerde, en kon daardoor vernieuwend zijn en tijdig inspelen op ontwikkelingen. De takken eindigen in omgesmolten glaskorrels, als een soort zaad, dat symbool staat voor het feit dat Bernard Wientjes inspirerend was: hij inspireerde de leden, maar ook de burgers in het algemeen. En zo kon een uitgebreid netwerk ontstaan: talloze bladeren in alle kleuren die er maar bestaan. Aan het blad herken je de boom: een kleurrijk geheel, waar je niet omheen kunt, maar waar je ook niet omheen wílt. Adedeji Adetayo, winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2012

9 7 Kracht door talent Zoals gezegd stond het gala dit jaar in het teken van talent. Want het Noorden staat bol van het talent. Talent dat gekoesterd wordt door VNO-NCW Noord. Tijdens het Gala staat nadrukkelijk het muzikale talent centraal, dit jaar nadrukkelijk de talenten die worden opgeleid door het Prins Claus Conservatorium. Voor de zesde keer werd dit jaar de VNO-NCW Noord Talent Award uitgerekt aan een jong talent uit Noord-Nederland dat uitblinkt op het gebied van muziek of dans. Reden voor de ontbijtcommissie, die ieder jaar het Ondernemersgala organiseert, om de vijf winnaars van de» Award Alex Corrêa (piano), winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2014 en Daan Kleijn (gitaar), winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2010 Edwin van der Wolf, winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2013 Bestuursact VNO-NCW Noord: t Noorden herbergt zoveel toptalent! Het Ondernemersgala van VNO-NCW Noord begon met een optreden van de bestuursleden van VNO-NCW Noord, die samen met het Noord Nederlands Orkest een door Chris Fictoor geschreven lied ten gehore brachten op de melodie van Berliner Luft. Helaas was het door een technische storing tijdens het optreden niet mogelijk de tekst in beeld te brengen. Hieronder vindt u alsnog de volledige tekst. Hoor, het Noorden zingt met groot orkest, dat klinkt anders dan in zuid, oost, west, net zo krachtig als de eigen taal klinkt de daadkracht door van een sterk verhaal. Ja, ja, ja, weg, onnodige bescheidenheid, maak doeltreffend eigen topbeleid, doe gewoon waar je het best in bent, want daarin schuilt ons talent! Wat een kansen, het is ongekend, t Noorden herbergt zoveel toptalent! Dat mag ieder horen: zegt het voort, want te onbekend, dat is ongehoord! Ja, ja, ja, hoor het Noorden als één groot orkest, want meerstemmig samen: dat gaat best, ondernemen is het juiste woord: bouwt een prachtig slotakkoord! Saleem Khan, winnaar VNO-NCW Noord Talent Award 2009

10 Investeren in uw bedrijf zonder privé verrast te worden. Een slimme ondernemer stemt zakelijk en privé op elkaar af. Wie investeert in z n bedrijf wil privé geen onnodige risico s lopen. Onze adviseurs stemmen daarom uw zakelijke en privé belangen goed op elkaar af. Zodat u kunt werken aan uw groeiambities. Maak vandaag nog een afspraak met uw Rabobank adviseur. Samen sterker

11 9 COLUMN Chinese Comeniusleergang Op het moment van schrijven neem ik deel aan de Chinese variant van de Comeniusleergang, dé topopleiding op het gebied van leiderschapsontwikkeling in Nederland. De leergang wordt georganiseerd door AOG, een publiekprivate samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Freia - het bedrijf van DGA Albert-Jan Postma - en kent naast de Chinese variant ook een Nederlandse, Amerikaanse en Europese. Leden van JNO en hun partners afgelopen jaren en de winnaar van 2014 nauw bij het programma te betrekken. Het leverde een gevarieerd muzikaal programma op, met onder andere een trompetconcert van Hummel en een pianoconcert van Liszt, maar ook het Noord Nederlands Orkest met een Bondmedley een eigen stuk van de winnaar van de Talent Award van 2014: Alex Corrêa (zie kader). Ingeborg Walinga, directeur van het Noord Nederlands Orkest en moderator van de avond, roemde de verschillende talenten en benadrukte het belang van een dergelijke award. Stuk voor stuk hebben de winnaars met de prijs nuttige dingen gedaan. Zo heeft Daan Kleijn er een beurs naar New York mee bekostigd en Ekaterine Vakhvakhishvili haar Master ermee gefinancierd. Terugblik Na afloop van het concert van het NNO en de talenten was er zoals gebruikelijk een sfeervolle afterparty, met een optreden van studenten van het Prins Claus Conservatorium en een mysterieus levend bankstel. Op vindt u meer foto s van het Ondernemersgala en op vindt u een video-impressie van de avond en de video over de Handelsmissie naar Niedersachsen, die aan het begin van de avond werd getoond. < Hoewel we pas halverwege de leergang zijn, wil ik alvast een aantal indrukken met u delen. Wat in de eerste plaats opvalt is het optimisme dat we overal tegenkomen. Er is enorm veel zelfvertrouwen om de gigantische uitdagingen waarvoor het land staat op te pakken. Ook valt ons op dat het land veel meer gedecentraliseerd opereert dan gedacht. Het centrale gezag in Beijing heeft maar beperkt greep op ontwikkelingen in de verschillende regio s. Dat komt mede doordat men werkt met niet minder dan vijf overheidslagen die grotendeels doen waar ze zelf zin in hebben. Het zakendoen in China is bij uitstek gebaseerd op introductie. Zonder de juiste aanbevelingen kom je nergens binnen. Ook is duidelijk dat men in China liever niet betaalt voor kennis of adviezen. Buitenlandse bedrijven die het juist moeten hebben van hun kennis doen er verstandig aan om zich op de een of andere manier te verbinden met een partij die hardware levert. Zonder zo n verbinding gaat men er gemakkelijk met jouw kennis vandoor. Wat het meest in het oog springt in de stormachtige ontwikkeling van China is de ongelofelijke bouwstroom die wordt gegenereerd. Enkele decennia geleden woonde 80% van de bevolking op het platteland. Modernisering van het land was erop gericht dat een groot deel hiervan zou verhuizen naar nieuw te bouwen steden. De Chinese droom in dit verband was om 400 steden met 1 miljoen inwoners te bouwen. De werkelijkheid is dat tussen Beijing en Shanghai min of meer een grote stad van 400 miljoen inwoners ontstaat; een soort Randstad maar dan op Chinese schaal. Tijdens de rit per HSL van Beijing naar Sjanghai konden we de contouren ervan goed zien. De ongekende bouwvolumes doen binnen enkele jaren steden ontstaan met miljoenen inwoners die daarvoor simpelweg niet bestonden. Dat dit gepaard gaat met grootschalige corruptie, speculatie en exploderende vastgoedprijzen moge duidelijk zijn. De boodschap die we steeds opnieuw te horen krijgen is echter ook duidelijk. Jullie hebben de kans om mee te doen om onze ambities te realiseren. Zo niet, dan is dat ook goed, maar de karavaan trekt zelfbewust verder; met of zonder jullie. Lambert Zwiers directeur VNO-NCW MKB Noord

12 10 NoordNieuws oktober 2014 Noordnieuws in 't kort Komst Google doopt Eemshaven om tot Energy & Dataport Google gaat een nieuw datacenter bouwen in de Eemshaven. De constructiewerkzaamheden gaan binnenkort van start. Op het hoogtepunt van de bouwfase zal dit werk opleveren voor meer dan mensen. Google investeert de komende jaren meer dan 600 miljoen euro in het project, dat structureel werkgelegenheid biedt aan meer dan 150 mensen. Een historische dag voor de Eemshaven, zo benadrukte Harm Post, directeur van Groningen Seaports NV. Met de komst van de multinational Google is de uitbreiding van de Eemshaven in gang gezet. Ruim 325 hectare bedrijventerrein is in de Eemshaven beschikbaar voor nieuwe energie-ontwikkelingen. Datahotels, die veel stroom nodig hebben, kiezen vanwege de leveringszekerheid voor een plek dichtbij de elektriciteitscentrales. De Eemshaven is hiermee omgedoopt tot Energy & Dataport. Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, kwam speciaal naar het Noorden voor de bekendmaking van het nieuws. Kamp: Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen. De komst van dit centrum is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie. Harm Post, directeur Groningen Seaports Stimulans voor duurzame inzetbaarheid in het mkb Minister Lodewijk Asscher en MKB-voorzitter Michaël van Straalen hebben een intentieverklaring getekend om de duurzame inzetbaarheid van werknemers in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Hiervoor stelt de minister voor de komende vier jaar een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar aan MKB- Nederland. Doel van het plan is om ondernemers te stimuleren bewust beleid te maken om hun werknemers duurzaam inzetbaar te houden en zo ook de continuïteit van het bedrijf te borgen. MKB-Nederland gaat daartoe onder meer samenwerken met brancheverenigingen en kenniscentra, met lokale en regionale ondernemersverenigingen en met adviesbureaus. Steeds meer bedrijven treffen gerichte maatregelen om medewerkers langer en fit aan het werk te houden. Regelmatig met behulp van extern adviseurs, hierdoor met bijbehorende kosten van dien. Deze externe advieskosten worden vanaf 15 oktober a.s. subsidiabel. Bedrijven kunnen maar liefst 50% subsidie ontvangen voor projecten van maximaal , weet Emille Schoonbeek van ASBR. Thema s waarbinnen subsidie verleend kan worden zijn: Interne en externe mobiliteit, bedrijfs- of organisatiescan, gezond en veilig werken, leercultuur werknemers, flexibele werkcultuur, arbeidstijden management en aanpassen organisatie van het werk. WtbE Engineering opent nieuwe vestiging Detacheringsbureau WtbE Engineering, specialist in technische detachering, opent in Hoogeveen een tweede vestiging. Dit nieuwe kantoor krijgt de functie van bruggenhoofd van waaruit behalve Zuid-Drenthe ook de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland kunnen worden bediend. Ook in deze provincies begint de vraag naar hoogopgeleid technisch personeel vanuit topsectoren en hightech bedrijven toe te nemen. WtbE levert ervaren technische specialisten en (interim) managers aan (technische) bedrijven en heeft zich gespecialiseerd in de Werktuigbouw, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde. WtbE BV, bijna tien jaar geleden van start gegaan op het Zernikecomplex van de RUG Groningen, heeft veel kennis ontwikkeld en een uitgebreid netwerk opgebouwd in de technische sector. In Hoogeveen werkt het onder meer al voor Fokker Aerostructures. We merken duidelijk dat het weer beter gaat in de markt, de vraag naar technisch personeel neemt toe. Wij bieden voor veel bedrijven een passend antwoord en zorgen voor de juiste persoon op de juiste plaats, vertelt directeureigenaar Bert Blaauw. Wij denken dat het moment nu is gekomen om uit te breiden en vanuit Hoogeveen onze relaties te bedienen. Wij onderscheiden ons door een zeer persoonlijke benadering waardoor we maatwerk kunnen bieden. Dit concept is de afgelopen lastige jaren succesvol gebleken en we denken dat de tijd er nu rijp voor is om dit beproefde concept uit te rollen in de rest van Nederland, aldus Bert Blaauw.

13 11 Koopman Logistics Group neemt Duitse Möhlmann Automobil-Logistik over noordnieuws in 't kort Koopman Logistics Group uit het Groningse Noordhorn heeft Möhlmann Automobil-Logistik overgenomen. Koopman is een van de grotere logistieke dienstverleners op het gebied van automotive-logistiek in Noordwest-Europa en breidt door de overname haar netwerk op de Duitse markt verder uit. Alle 100 personeelsleden en het volledige wagenpark van zo n 90 voertuigen van Möhlmann Automobil-Logistik worden door Koopman Logistics Group overgenomen. De totale vloot van Koopman Logistics Group groeit door de overname naar 490 voertuigen en het totale personeelsbestand komt op ruim 900 werknemers. De gezamenlijke jaaromzet bedraagt ongeveer 130 miljoen euro. Met de overname van Möhlmann Automobil-Logistik versterkt Koopman haar positie in Duitsland. Jon Kuiper, CEO van Koopman: In met name Noordwest- Europa bieden wij een breed scala aan diensten aan onze klanten in de automotive-industrie. Door deze uitbreiding, zowel qua capaciteit als werkgebied, kunnen wij onze klanten een nog betere service verlenen. Over Koopmans Koopman Logistics Group is de grootste speler in de Benelux op het gebied van automotive-logistiek. Het bedrijf biedt integrale logistieke dienstverlening aan autofabrikanten, importeurs en beheerders van grote wagenparken, zoals leasemaatschappijen en verhuurbedrijven. Naast de activiteiten in de automotivebranche is Koopman Logistics Group een grote logistieke dienstverlener op het gebied van general cargo, fijnmazige distributie en warehousing. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Sieb Koopman (links) en Günter Möhlman Van Gorcum en Veldhuis Media bundelen krachten Drukkerij Veldhuis Media BV te Raalte en drukkerij Koninklijke Van Gorcum BV te Assen drukker en uitgever van dit magazine hebben besloten hun krachten te bundelen. Door de productiefaciliteiten van beide bedrijven te combineren, zijn ze in staat efficiënter te produceren en de mogelijkheden voor hun klanten uit te breiden. Raalte zal de belangrijkste productie-unit worden. Wij sluiten hiermee aan bij de trend tot schaalvergroting op productieniveau die in de grafische industrie al een tijdje aan de gang is. We hebben een gedeelde visie op de ontwikkelingen in onze industrie en onze bedrijven zijn volstrekt complementair aan elkaar. Een mooie stap om gezamenlijk door te kunnen groeien, zo stelt Oscar Jager, directeur van Veldhuis Media. Ook Kor IJszenga, directeur van drukkerij Koninklijke Van Gorcum, ziet het als mooie stap: Met deze schaalvergroting is onze drukkerij in staat te voldoen aan de toenemende vraag naar snellere productietijden. Wij naderen regelmatig de grenzen van onze capaciteit. Door de machines en medewerkers van beide bedrijven te bundelen ontstaat er een grotere en efficiëntere productie-unit. Dat maakt ook de uitvoering van een omvangrijk investeringsprogramma mogelijk. De uitvoering daarvan is inmiddels gestart. Deze stappen voorwaarts bieden onze klanten voordelen. We blijven ze op de gebruikelijke manier en met de bekende gezichten inspireren tot mooie grafische producties vanuit de huidige locatie in Assen. We voegen daar alleen extra productiemogelijkheden en volumes aan toe. High Tech Offset noemen ze dat in Raalte. Dat wordt dan ook onze productielocatie. De komende maanden brengen we de productie gefaseerd over. Voor het andere bedrijfsonderdeel van Koninklijke Van Gorcum, de uitgeverij, verandert er niets. Deze blijft als zelfstandige onderneming gevestigd op de bekende locatie in Assen.

14 12 NoordNieuws oktober 2014 Lex Kloosterman Foto s: JAV Studio s Assen Prinsjesdagdiner KPMG, Rabobank en VNO-NCW Noord Noordelijk kabinet zet in op vernieuwing Op de derde dinsdag van september vond het jaarlijkse Prinsjesdagdiner plaats van KPMG, Rabobank en VNO-NCW Noord. In de tot de laatste stoel gevulde Springerzaal van Martiniplaza gaf hoogleraar Flip de Kam een toelichting op de Miljoenennota en gingen de ministers van het noordelijk kabinet met elkaar in debat. Hoewel ze nog niet over alle ideeën op één lijn zaten, zorgden hun vernieuwende voorstellen in ieder geval voor gespreksstof. Een 6,6. Dat was het gemiddelde rapportcijfer voor het Kabinet Rutte II van de ondernemers die bij het Prinsjesdagdiner aanwezig waren. Het Noordelijk kabinet speciaal voor dit Prinsjesdagdiner in het leven geroepen - was wat kritischer. Met een 5,8 gaven zij hun landelijke collega s een krappe voldoende. Minister van Onderwijs Mark Vletter gaf het Kabinet Rutte een 5. Ik mis visie, er wordt te weinig vooruitgekeken. Irene Valens, minister van Buitenlandse Handel in het noordelijk kabinet, sloot zich bij Vletter aan en gaf het kabinet van premier Rutte een 4. Als je gaat snoeien, moet je ook naar de lange termijn kijken en weten waar je het voor doet. De acht noordelijke ministers, een maand geleden door de organisatoren KPMG, Rabobank en VNO-NCW Noord benoemd, barstten van de ideeën om het anders te doen. In de aanloop naar het Prinsjesdagdiner werd hen gevraagd wat zij voor Noord-Nederland zouden willen realiseren als zij het als minister voor het zeggen hebben. Hoewel tijdens de discussie bleek dat ze bepaald nog niet op één lijn zitten en minister-president Hans Feenstra nog wel wat werk te verzetten heeft, wisten zij elkaar en de zaal wel te prikkelen met ideeën om zaken compleet anders aan te pakken én met ideeën om meer rendement te halen uit sectoren waar we al sterk in zijn. We dobberen een beetje Voordat de noordelijke ministers met elkaar in debat gingen, was het podium

15 13 actueel Het gaat niet goed en het gaat niet slecht. We dobberen een beetje, met hier een procentje erbij en daar weer een procentje eraf voor Hoogleraar Overheidsfinanciën Flip de Kam. Ieder jaar geeft hij tijdens het Prinsjesdagdiner in Martiniplaza een verhelderende beschouwing op de miljoenennota. Dit jaar was De Kam er sneller doorheen dan gebruikelijk. Zijn verklaring: Het gaat niet goed en het gaat niet slecht. We dobberen een beetje, met hier een procentje erbij en daar weer een procentje eraf. Kortom: geen spannende begroting en dus geen spannende analyse. Wel deed De Kam een opvallende constatering: voor het eerst in jaren wordt Groningen genoemd in de Rijksbegroting. Op pagina 84 staat dat de aardgasbaten nogal tegenvallen, aldus De Kam. Normaal gesproken staat er nooit iets in over Noord-Nederland - of welke andere regio dan ook - en wordt alleen de Randstad genoemd. Maar nu zijn we ontdekt, omdat we niet voldoende hebben meegewerkt aan het vullen van de schatkist. Verheugd was De Kam over het feit dat de voorspellin-» Begrijpelijke begroting, maar er is aanzienlijk meer nodig De ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland stelden in een eerste reactie op de miljoenennota dat het kabinet onder de omstandigheden een begrijpelijke begroting heeft gemaakt. Maar voor het terugbrengen van groei van de economie is meer nodig. De lastenverlichting is bescheiden in het licht van de lastenverzwaringen in de afgelopen jaren voor bedrijven en burgers. De laatsten zitten in veel gevallen ook nog met woningschulden. De drie organisaties roepen op om de komende belastingherziening te gebruiken voor een aanzienlijke netto lastenverlichting. Dat biedt perspectief op het weer aan de gang helpen van de binnenlandse economie. Ook van groot belang is dat overheid en ondernemers hun gezamenlijke exportinspanningen vergroten. Daar is nog veel winst en werk te behalen.

16 14 NoordNieuws oktober 2014 Van links naar rechts: Mark van Opzeeland, Peter Scheij, Irene Valens, Hans Feenstra, Sjoukje Niehof, Paul Schipper, Ina von Pickartz, Mark Vletter, Lambert Zwiers, Herman Roose en Yvonne van Mastrigt Ministersploeg van het Noordelijk kabinet In de aanloop naar het Prinsjesdagdiner hebben KPMG, Rabobank en VNO-NCW Noord een noordelijk kabinet gevormd. Aan de ministers werd de vraag voorgelegd wat zij voor Noord-Nederland zouden willen realiseren als zij het als minister voor het zeggen hebben. De ministersposten waren als volgt verdeeld: Minister van Sociale Zaken - Ina von Pickartz (FNV) Minister van Buitenlandse Handel - Irene Valens (Traffic4u Groep) Minister van Economische Zaken - Yvonne van Mastrigt (Gedeputeerde EZ provincie Groningen) Minister van Industrie - Paul Schipper (Nedmag Industries BV) Minister van Infrastructuur Herman Roose (Bakker Logistiek) Minister van Binnenlandse Zaken Lambert Zwiers (VNO-NCW MKB Noord) Minister van Onderwijs - Mark Vletter (Voys Telecom) Minister van Volksgezondsheid - Sjoukje Niehof (Stichting Noadin) Minister van Financiën Peter Scheij (Rabobank) Minister van Algemene Zaken / MP - Hans Feenstra (Martini Ziekenhuis) Directeur Centraal Plan Bureau - Flip de Kam (Hoogleraar Overheidsfinanciën) Directeur Algemene Rekenkamer - Mark van Opzeeland (KPMG). Tijdens de eerste kabinetsvergadering, twee weken voorafgaand aan Prinsjesdag, waren de ideeën al talrijk. De belangrijkste: een noordelijke topuniversiteit op het vlak van techniek, één landsdeel met 12 gemeenten, invoering van een basisloon, een compleet andere manier van opleiden, een noordelijk scholingsfonds, meer gespecialiseerde zorg met expertisecentra, een betere verbinding met Amsterdam en Duitsland, een optimale digitale infrastructuur en het versterken van de positie van de NOM. gen van het CPB de afgelopen jaren goed zijn uitgekomen. Omdat de groei wel erg laag blijft, hoopt de hoogleraar voor 2015 dat het CPB iets te voorzichtig is geweest. Brusselse norm Aan de hand van de cijfers van de afgelopen jaren liet De Kam zien dat het Kabinet Rutte II tot nu toe vooral uitblinkt in het terugbrengen van de uitgaven. Het tekort is ruim onder de Brusselse norm van drie procent, al is de hoogleraar overheidsfinanciën hier geen groot voorstander van. De Kam: Uiteraard geldt een man een man, een woord een woord, maar het beperkt wel het stimuleren van onze economie. Een iets groter tekort kan geen kwaad. De Kam besloot met een overzicht van de belangrijkste maatregelen van het Kabinet Rutte, zoals het aanpakken van zogenaamde scheefhuurders en het verhogen van de AOW-leeftijd. Veel maatregelen van dit kabinet zijn vooral op de lange termijn gunstig voor de overheidsbegroting, besloot de hoogleraar.

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren.

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren. Alleen de uitgesproken tekst geldt. Toespraak bij de opening van het Innoversum Innovatiecongres door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op woensdag 25 mei 2011 om 9:20 te Enschede.

Nadere informatie

SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan:

SNN <communicatie=snn.eu@mail203.atl81.rsgsv.net> namens SNN <communicatie@snn.eu> Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Rienks, Diane Van: SNN namens SNN Verzonden: donderdag 21 mei 2015 15:17 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Waar verdient

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015.

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening bijeenkomst Klantengroep Samenwerking Noord (Holland Web Week), Groningen, 16 september 2015 Dames en heren, Goed nieuws is geen nieuws, zeggen

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot:

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: Jac. Gofers 16 april 2015 1 Smart Industry Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: de productvraag (specificaties,

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen.

gesprekken te voeren van ondernemer tot ondernemer en verbindingen te leggen. Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg t.g.v. bezoek Duitse handelsdelegatie onder leiding van Minister Bode op 31 oktober 2011, Gasunie Groningen. Dames en heren, Vandaag en morgen wijzen

Nadere informatie

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen,

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak van Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het afscheid van Dr. Anne Flierman als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente op 24 april 2013. Geachte

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Alleen de uitgesproken tekst geldt. Welkomstwoord van drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, bij de opening van de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel,

Nadere informatie

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT

BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT LETTER OF COMMITMENT BIJLAGE EXPO 2025 COMMITMENT Vrijdag 2 oktober 2015, 2 e concept Leeswijzer en de relatie van dit document tot andere documenten 1. De afzender van een Letter of Commitment wordt aangeduid

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

Ideeën Plannen. Het is tijd voor de NOM! Ambities

Ideeën Plannen. Het is tijd voor de NOM! Ambities I N V E S T E R E N I N O N T W I K K E L I N G Ideeën Plannen Het is tijd voor de NOM! Ambities Missie De NOM is de permanente katalysator van economische ontwikkeling in Noord-Nederland. Dit is niet

Nadere informatie

Jonge ambtenaar van het jaar

Jonge ambtenaar van het jaar Verkiezing opent vele deuren voor Katherine Diaz Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motiva Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motivatie voor het werk, bewustwording tijdens en kansen na het

Nadere informatie

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 152 152 25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 153 Interview Mantijn van Leeuwen Voor de meeste mensen ben jij nog een onbekende, zeker gerelateerd aan het NIBE. Vertel eens iets over je achtergrond,

Nadere informatie

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens Smart Industry 4.0 Edwin van Rensch/Eric Megens Agenda o Introductie Hotraco Group o Introductie Smart Industry 4.0 o Data model Hotraco Product improvement Remote service Benchmark Additional service

Nadere informatie

Doel Doel van het programma VvW:

Doel Doel van het programma VvW: Doel Doel van het programma VvW: Een strategie en bijbehorende actielijnen opleveren en (laten) uitvoeren ten behoeve van de gewenste economische structuurversterking van de Vierkant voor Werk regio. Dit

Nadere informatie

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 8 & 9 APRIL 2014 TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 2014 Netwerken in een sterke regio! Samenwerken, netwerken en op de hoogte zijn van elkaars kennis en kunde is belangrijker dan ooit. Dit besef leeft sterk

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken. Groei en ambities stimuleren. Jeugd betrekken. Nieuwe energie ontwikkelen. Techniek van morgen maken. Van kennis kracht maken

Duurzaam samenwerken. Groei en ambities stimuleren. Jeugd betrekken. Nieuwe energie ontwikkelen. Techniek van morgen maken. Van kennis kracht maken Duurzaam samenwerken Jeugd betrekken Techniek van morgen maken Groei en ambities stimuleren Nieuwe energie ontwikkelen Van kennis kracht maken Samenwerkingsovereenkomst Energy Valley Topclub en Maatschappelijke

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Geachte aanwezigen, Noord-Nederland zet stevig in op sterke economische clusters rond agrofood,

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Dames en heren, geëerde gasten, [Inleiding] Zuinig over de drempel! Zo heette de eerste oudejaarsconference van

Nadere informatie

Nederland: de Maritieme Wereldtop

Nederland: de Maritieme Wereldtop 1 Nederland: de Maritieme Wereldtop Veilig, duurzaam en economisch sterk Maritiem Cluster in de Topsector Water: Innovatiecontract en Topconsortium Kennis en Innovatie V2.0, Samenvatting, 23 december 2011

Nadere informatie

Dames en Heren, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2013 is begonnen en ik wens u allen een mooi, gezond

Dames en Heren, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2013 is begonnen en ik wens u allen een mooi, gezond Nieuwjaarsreceptie op maandag 7 januari 2013 Aanvang: 19:15 (inloop), 20:15 (toespraak) Locatie: Stadhuis Dames en Heren, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Het jaar 2013 is begonnen en ik wens

Nadere informatie

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad

HOUT EXPO CNTRM. Airport Garden City Lelystad Airport Garden City Lelystad ennis delen flexplekken branche expositie etrokken cluster exposure ontmoeting pla radle to cradle kantoor loofhoutbos ontwi D e i n i t i a t i e f n e m e r s Het Hout Expo

Nadere informatie

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen

Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Inspiratie voor Nieuwe Business Modellen Bijeenkomst bij Eneco in kader van onderzoek naar Nieuwe Business Modellen De noodzaak om te veranderen is onmiskenbaar. Burgers, bedrijven en overheid zoeken naar

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij de tentoonstelling ArtOverijssel. Een nieuwe. expositie is altijd een feestelijke gelegenheid.

Hartelijk welkom bij de tentoonstelling ArtOverijssel. Een nieuwe. expositie is altijd een feestelijke gelegenheid. Dames en heren, Hartelijk welkom bij de tentoonstelling ArtOverijssel. Een nieuwe expositie is altijd een feestelijke gelegenheid. Helemaal als het getoonde werk zo divers en kwalitatief hoogstaand is

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Samenstelling bestuur

Samenstelling bestuur Presentatie KvO 2.0 Samenstelling bestuur Krachtteam Peter Beckers : voorzitter Jan van Loon : initiatiefnemer Theo Vinken : initiatiefnemer Paul Jansen : aanvoerder werkorganisatie 2a Karel Jan van Kesteren

Nadere informatie

VOOR TALENT IN BEWEGING

VOOR TALENT IN BEWEGING VOOR TALENT IN BEWEGING 1 2 Waarom een regionaal mobiliteitscentrum? De veeleisende omgeving en veranderende samenleving leidt tot een overheid die steeds verandert om aan de maatschappelijke opdracht

Nadere informatie

De IVW, daar heb je wat aan!

De IVW, daar heb je wat aan! De IVW, daar heb je wat aan! Samen In Weesp hebben we een unieke samenwerking, waarmee we zaken ook echt voor elkaar krijgen en onze ambities waarmaken. Samen staan we sterk. Cees van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koning Max van den Berg, debatavond Europese Commissie 'Energievoorziening in de toekomst', 30 januari 2014

Speech van commissaris van de koning Max van den Berg, debatavond Europese Commissie 'Energievoorziening in de toekomst', 30 januari 2014 Speech van commissaris van de koning Max van den Berg, debatavond Europese Commissie 'Energievoorziening in de toekomst', 30 januari 2014 Dames en heren, [Intro] Europa begint in Groningen. Zéker als het

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Dames en heren, [Inleiding] Mensen die op inspiratie wachten

Nadere informatie

De IVW, daar heb je wat aan!

De IVW, daar heb je wat aan! De IVW, daar heb je wat aan! Samen In Weesp, Muiden en omgeving hebben we een unieke samenwerking, waarmee we zaken ook echt voor elkaar krijgen en onze ambities waarmaken. Samen staan we sterk. Wim Zagt,

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942

Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 Aan de Statenleden van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe Groningen 30 juni 2015 Behandeld door bestuurszaken SNN Telefoonnummer 050 5224942 E-mail bestuur@snn.eu Briefnummer UP-15-15096 Bijlage

Nadere informatie

Speech VNG voorzitter Annemarie Jorritsma

Speech VNG voorzitter Annemarie Jorritsma ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT VNG-Bestuurdersdag 30 maart 2015 in Nieuwegein Speech VNG voorzitter Annemarie Jorritsma Welkom op alweer de vierde VNG Bestuurdersdag! Het doet mij deugd dat ook de raadsleden

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio STRATEGISCH PLAN 20152020 Excellent onderwijs voor een innovatieve regio introductie Met meer dan 10.000 studenten en ruim 800 medewerkers zijn we het grootste opleidingencentrum voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

Alfred Welink. Vooruitgang vereist ondernemerschap! VNO-NCW Noord. BMW i8: futuristisch, snel én groen

Alfred Welink. Vooruitgang vereist ondernemerschap! VNO-NCW Noord. BMW i8: futuristisch, snel én groen MAART 2015 NUMMER 2 PRIJS 6,95 BMW i8: futuristisch, snel én groen Frederiek Waninge van Merel by Frederiek Het is een natuurlijke drang van me om groot te denken De opmars van noordelijke maakindustrie

Nadere informatie

Innovatie support gids

Innovatie support gids Innovatie support gids Uw gids naar resultaat 1 Uw gids naar resultaat Innovatief duurzaam drukwerk Het drukwerk van deze gids is uitgevoerd in waterloos offset met inkt op plantaardige basis, dit resulteert

Nadere informatie

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen Eneco Groep Duurzame energie voor iedereen Duurzame koploper Eneco is het grootste energiebedrijf van Nederland in publieke handen. Onze missie is betaalbare duurzame energie mogelijk maken die altijd,

Nadere informatie

Technologie is essentieel voor de verdere groei van ons land.

Technologie is essentieel voor de verdere groei van ons land. Interview door Sandra Heuts en Cees Jorissen Technologie is essentieel voor de verdere groei van ons land. Egbert ten Cate is op het moment van dit gesprek zowel directeur van Bank Ten Cate & Cie als commissaris

Nadere informatie

Dank u wel kolonel Lambrichts, mevrouw Sybilla Dekker, Generaal, geachte aanwezigen,

Dank u wel kolonel Lambrichts, mevrouw Sybilla Dekker, Generaal, geachte aanwezigen, Spreekpunten staatssecretaris De Vries van Defensie ter gelegenheid van de eerste deeltijdopleiding Middelbare Defensie Vorming te Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Dank u wel kolonel Lambrichts,

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Welkom, blij dat u er bent. Uit het feit dat u met zovelen bent gekomen maak

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Uit een enquête onder bedrijven die actief zijn in Duitsland

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

COLUMN VERBINDEND EN ONDERWIJSKUNDIG LEIDERSCHAP NATIONAAL ONDERWIJSDEBAT 9 OKTOBER 2008 HARRIE AARDEMA, CONCEPT 071008

COLUMN VERBINDEND EN ONDERWIJSKUNDIG LEIDERSCHAP NATIONAAL ONDERWIJSDEBAT 9 OKTOBER 2008 HARRIE AARDEMA, CONCEPT 071008 Ik zie mijn inleiding vooral als een opwarmer voor de discussie. Ik ga daarom proberen zo veel mogelijk vragen op te roepen, waar we dan straks onder leiding van Wilma Borgman met elkaar over kunnen gaan

Nadere informatie

Speech van Ard tijdens de nieuwjaarsreceptie en start verkiezingscampagne PvdA Drenthe

Speech van Ard tijdens de nieuwjaarsreceptie en start verkiezingscampagne PvdA Drenthe Speech van Ard tijdens de nieuwjaarsreceptie en start verkiezingscampagne PvdA Drenthe 28 januari 2015 - Coevorden De generatie van onze ouders landde op de maan, onze kinderen kunnen de zon grijpen. Dáár

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

Arjan Koop, Watter. Uitnodiging

Arjan Koop, Watter. Uitnodiging Arjan Koop, Watter Uitnodiging Arjan Koop, Watter De beschikbare kennis en ondersteuning in Noord-Nederland heeft er voor gezorgd dat ons duurzame desinfectie concept nu wereldwijd wordt ingezet. 28 november

Nadere informatie

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Kempen broedplaats voor grensoverschrijdende samenwerking Meer dan 250 ondernemers, bestuurders en intermediairs uit Nederland en België waren aanwezig

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

hoe wij het best op die uitdagingen kunnen inspelen, wat daarvoor nodig is en hoe wij daar samen aan kunnen werken.

hoe wij het best op die uitdagingen kunnen inspelen, wat daarvoor nodig is en hoe wij daar samen aan kunnen werken. Toespraak van SNN-voorzitter Max van den Berg, bijeenkomst EFMI Business School (Academisch kennisinstituut voor de foodsector), Groningen op 18 november 2010 [Inleiding] Sommige mensen verdienen hun geld

Nadere informatie

Dames en heren, De musici zijn:

Dames en heren, De musici zijn: Welkomstwoord CdK Ank-Bijleveld-Schouten bij Lente in Overijssel op 23 mei 2016 Wat mooi om u hier op deze prachtige plek te mogen verwelkomen. Ieder jaar is het weer bijzonder om hier op ons kasteel bijeen

Nadere informatie

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid van de Derde Kamer der Staten-Generaal, Gefeliciteerd! Deze week ben jij een politicus. Je gaat samen met je klasgenoten discussiëren over

Nadere informatie

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen 3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen en die het managen veel simpeler en succesvoller maken! Door Esther Mallant 2012 Esther Mallant www.hrmallant.nl Introductie De 3 vragen die managers

Nadere informatie

Onderzoek over zaken doen in Duitsland. Januari 2014

Onderzoek over zaken doen in Duitsland. Januari 2014 Onderzoek over zaken doen in Duitsland Januari 2014 Samenvatting - Nederlands middenbedrijf wil meer groei halen uit Duitse markt Middelgrote Nederlandse bedrijven willen meer groei realiseren in Duitsland.

Nadere informatie

2. Beter nu dan later

2. Beter nu dan later Daarom Duits 1. Engels is niet voldoende Natuurlijk is kennis van de Engelse taal essentieel, maar: Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus. Onderzoek wijst uit dat 86 procent van de Nederlandse ondernemers

Nadere informatie

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Dutch industry fit for the future?! onze wereld verandert en dus ook onze industrie. met impact op economie en samenleving smart industry agenda

Nadere informatie

Mijnheer de minister, dames en heren.

Mijnheer de minister, dames en heren. Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, bij de presentatie van het boek 'Behoedzaam Bestuur', over de 200-jarige bestuursgeschiedenis van Zuid- Holland, Den Haag, 19 september

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Actueel. de essentie! Keuzes voor de juiste richting. Dat is. EEN UITGAVE VAN DE JAGER ACCOUNTANCY jaargang 2 I MAART 2011

Actueel. de essentie! Keuzes voor de juiste richting. Dat is. EEN UITGAVE VAN DE JAGER ACCOUNTANCY jaargang 2 I MAART 2011 Actueel EEN UITGAVE VAN DE JAGER ACCOUNTANCY jaargang 2 I MAART 2011 Keuzes voor de juiste richting. Dat is de essentie! De Jager Actueel is een uitgave voor ondernemers. Met dit blad informeren wij u

Nadere informatie

Demi Smit Sarah Lingaard. Atlas van de toekomst

Demi Smit Sarah Lingaard. Atlas van de toekomst Demi Smit Sarah Lingaard Atlas van de toekomst 1 Introductie: Wij hebben de Atlas van onze toekomst gemaakt met daarin onze ideeën voor Nederland in 2040. Hierin hebben wij geprobeerd weer te geven hoe

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Metaal- en foodindustrie naar 2020

Metaal- en foodindustrie naar 2020 Metaal- en foodindustrie naar 2020 Lunch & learn, 24 september 2014 Rabobank LVC en Maasduinen Henri Cocu, Sectormanager Industrie Hans van Haaren Sectormanager Food Sectormanagement als inspiratie Hans

Nadere informatie

Op deze pagina vind je meer informatie over de FME International Business Award.

Op deze pagina vind je meer informatie over de FME International Business Award. Introductie Tijdens de Hannover Messe 2017 wordt de FME International Business Award uitgereikt aan een ondernemer uit de technologische industrie, die internationaal succesvol zakendoet. Stertil heeft

Nadere informatie

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE

ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE Exact Online CASE STUDY ONLINE SAMENWERKEN IN HET DNA VAN ACCOUNTANTSKANTOOR JOINSON & SPICE www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY INZICHT DELEN OM TE GROEIEN JOINSON & SPICE is druk.

Nadere informatie

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad Raadsplein besluitvormend Datum 21 maart 2016 onderwerp Voorbereidingskrediet Koningsdag 2016 portefeuillehouder Henk Jan Meijer informant Nijmeijer, HAF (Hester) 5109 eenheid/afdeling Ontwikkeling OWP

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 1-11-2013 1 7 Facts & figures.

Nadere informatie

Cluster Agro en Food Regio Zwolle

Cluster Agro en Food Regio Zwolle Cluster Agro en Food Regio Zwolle Dé proeftuin voor duurzame, innovatieve systemen en nieuwe verdienmodellen: een living lab voor Agro en Food Cluster Agro en Food Regio Zwolle Werk en innovatie Sterk

Nadere informatie

Peter Deege. Dick Bovekerk, 52 jaar

Peter Deege. Dick Bovekerk, 52 jaar Dick Bovekerk, 52 jaar Ruim 40 jaar woonachtig in Papendrecht. In 1982 begonnen bij de organisatie McDonald s, wat toen met 25 vestigingen een klein bedrijf was binnen Nederland, maar uitgegroeid tot een

Nadere informatie

voor talent in beweging

voor talent in beweging voor talent in beweging Waarom een regionaal mobiliteitscentrum De veeleisende omgeving en veranderende samenleving leidt tot een overheid die steeds verandert om aan de maatschappelijke opdracht te voldoen.

Nadere informatie

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis

Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2009 Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis Rotterdam, 6 oktober 2009 INSCOPE: Research for Innovation heeft in opdracht

Nadere informatie

R&D in Roemenië: begin van het einde voor de Nederlandse technologische industrie?

R&D in Roemenië: begin van het einde voor de Nederlandse technologische industrie? R&D in Roemenië: begin van het einde voor de Nederlandse technologische industrie? Hans Pol, PBF Group B.V., Almelo 15 Oktober 2009 Even voorstellen. Hans Pol, Directeur, PBF Group B.V. Voorzitter vereniging

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat.

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat. Toespraak bij het Nieuwjaarsontbijt van de Building Society, door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op 10 januari 2012 te Delden. Dames en heren, Allereerst wil ik u een gezegend,

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum: 22 april 2013 Betreft: Beleidsreactie op het advies "De

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit!

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit! Stedendriehoek 1 daagt uit! Eo Wijers-prijsvraag 2014-2015 1 Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen eo wijers-stichting voor ruimtelijke kwaliteit in de regio Stedendriehoek daagt

Nadere informatie

De kracht van een sociale organisatie

De kracht van een sociale organisatie De kracht van een sociale organisatie De toegevoegde waarde van zakelijke sociale oplossingen Maarten Verstraeten. www.netvlies.nl Prinsenkade 7 T 076 530 25 25 E mverstraeten@netvlies.nl 4811 VB Breda

Nadere informatie

Dames en heren, staatssecretaris tijdens dit congres zal. Het programmaboekje van vandaag is. gelardeerd met termen uit de scheepvaart.

Dames en heren, staatssecretaris tijdens dit congres zal. Het programmaboekje van vandaag is. gelardeerd met termen uit de scheepvaart. 1 Toespraak DG Hilgersom namens staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het congres De koers van de toekomst op 1 december 2011 bij de Atlant Groep in Helmond. Dames en heren,

Nadere informatie

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen

Subsidie voor innovatieve projecten. Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen. provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten Informatie over het Innovatief Actieprogramma Groningen provincie groningen Subsidie voor innovatieve projecten INFORMATIE OVER HET INNOVATIEF ACTIEPROGRAMMA GRONINGEN

Nadere informatie

Smart City Rotterdam. Een visie op een slimme toekomst

Smart City Rotterdam. Een visie op een slimme toekomst Smart City Rotterdam Een visie op een slimme toekomst Opdracht Deze studie is verricht in opdracht van de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Contactpersonen voor de begeleiding van deze

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning

Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Sterk in innovatie Kennis op hoog niveau Maximale ondersteuning Baanbreke X2com X2com levert professionele telecom diensten aan bedrijven en instellingen. De organisatie is in 2008 in Nederland opgericht.

Nadere informatie

Guus Balkema, 010Works & initiatiefnemer & voorzitter SuGu Club. Arash Aazami, Bas Nederland & initiatiefnemer SuGu Club

Guus Balkema, 010Works & initiatiefnemer & voorzitter SuGu Club. Arash Aazami, Bas Nederland & initiatiefnemer SuGu Club De SuGu Club De SuGu (Start-Up & Grown-Up) Club richt zich op de biobased- en de creatieve industrie van Rotterdam. Op dit moment zien wij als ondernemers te weinig concrete samenwerking in deze sectoren,

Nadere informatie

Ambities van ZZP ers. Een verkennend onderzoek.

Ambities van ZZP ers. Een verkennend onderzoek. Ambities van ZZP ers. Een verkennend onderzoek. Ambities van ZZP ers. Wat drijft hen, wat vinden zij belangrijk? In hun ondernemerschap, in de manier waarop ze zichzelf willen ontwikkelen. Een onderwerp

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2016

Sociaal Jaarverslag 2016 Sociaal Jaarverslag 2016 Woord vooraf Betrokken bij onze omgeving en dicht bij de mensen. Dit zijn belangrijke kenmerken van het karakter van Wiertz Company die wij kracht willen bijzetten. In dit sociaal

Nadere informatie

Welvarend Westfriesland

Welvarend Westfriesland Welvarend Westfriesland De visie van het bedrijfsleven op de regio. Ter inspiratie voor uw beleid in 2018 Welvarende Regio Onze regio kent een rijke geschiedenis van welvaart met ondernemende Westfriezen

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

De eerste shared Smart Factory in Nederland

De eerste shared Smart Factory in Nederland De eerste shared Smart Factory in Nederland TECHNOLOGIES De nieuwe industriële revolutie Veel bedrijven in de hightechindustrie waren tot voor kort afhankelijk van productiefaciliteiten in lagelonenlanden.

Nadere informatie