HOOFDSTUK 1 EEN OPSTELLEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOFDSTUK 1 EEN OPSTELLEN"

Transcriptie

1 HOOFDSTUK 1 EEN OPSTELLEN We weten allemaal dat je een op verschillende manieren kunt beginnen, van Hallo tot Geachte heer Van Putten. Uit onderzoek is gebleken dat men bij zakelijke s eerder kiest voor een informelere aanhef. Het tijdschrift Onze Taal deed in mei 2009 verslag van een onderzoek: Hoewel de formele varianten bij brief en domineerden, kwamen de informele varianten ( Beste André, Hallo André Tammes, Beste André Tammes en zelfs Hallo beste André ) veel meer voor bij s dan bij brieven.

2 IN DIT HOOFDSTUK LEER JE wat CC en BCC inhoudt een onderscheidende en korte onderwerpregel maken een passende groet en slotformule gebruiken wanneer je kunt tutoyeren en wanneer niet een van een inleiding voorzien tot de kern komen aan de hand van de drie vragen WWV een slot schrijven met een oproep tot actie, een mededeling, of een vraag de lengte van je in de hand houden je boeiend houden door de lengte van je zinnen af te wisselen je indelen in blokken hoe je jouw voorziet van een standaardhandtekening wat een disclaimer is hoe je een attachment meestuurt hoe je om een ontvangstbevestiging vraagt hoe je een herinnering formuleert 4 Deel 1 en Een is snel geschreven en verstuurd, maar een goede en effectieve zakelijke versturen is nog niet zo eenvoudig. Daar moet je even over nadenken, net als bij een brief. In dit hoofdstuk lees je hoe je een opstelt waarmee je jouw doel bereikt, namelijk dat de ander hem leest, begrijpt waar het over gaat en eventueel ook actie onderneemt, bijvoorbeeld door jou de informatie te sturen waar je om vroeg. 1.1 Adressering Als je in je programma een nieuw bericht maakt, is meestal het eerste wat je doet één of meer adressen invullen bij Aan. Je kunt ook adressen kiezen uit je adresboek. Als je meer adressen in wilt vullen, zet je er een komma of puntkomma tussen. Het adresseren van je mail is niet zo ingewikkeld, maar het is wel zaak dat je voordat je je mail stuurt, goed nadenkt over wie hem moet ontvangen. Overbodige kost mensen veel tijd. Is het echt noodzakelijk dat alle geadresseerden je mail ontvangen? Dat is ook een belangrijke vraag als je met CC en BCC werkt. CC staat voor carbon copy. Als je in dit tekstvak boven aan je een naam invult, dan ontvangt deze persoon een kopie van het bericht. Je kunt ook meerdere namen invullen. Je gebruikt deze functie vooral om mensen te informeren. Zij hoeven zelf geen actie te ondernemen.

3 Een voorbeeld: Mohamed Aboulghazi is leidinggevende in een magazijn en heeft 135 medewerkers onder zich. Bij zijn werkgever AllYoNeeds werken in totaal meer dan 600 mensen. Mohamed moet elke dag zorgvuldig bijhouden welke werknemers zich ziek hebben gemeld en welke weer beter zijn. Mohamed heeft voor ziek- en herstelmeldingen twee templates of standaardmails klaarstaan voor Poortwachter, de afdeling die er zorg voor draagt dat de wettelijke regels worden uitgevoerd. Een CC zorgt ervoor dat ook HR (Human Resources, dus Personeelszaken) zijn ziek- en herstelmeldingen ontvangt. In deze templates hoeft Mohamed alleen de naam van de zieke of herstelde in te vullen. De computer geeft automatisch de juiste datum. Let op hoe Mohamed groet: hij vindt het niet nodig een naam achter Beste te typen als hij niet weet wie zijn mailtje die dag afhandelt. Van: Aboulghazi, Mohamed Verzonden: Thursday, 12 February, :35 Aan: Poortwachter CC: Dalen, Clarissa van Onderwerp: Sebastian Blankaart Beste Sebastiaan Blankaart is vandaag weer hersteld. Met vriendelijke groet, Mohamed Aboulghazi, Teamleader Replenishment AllYoNeeds Graaf van Solmsweg 38, 5222 BP s-hertogenbosch Postbus 2431, 5200 BM s-hertogenbosch Telefoon: +31 (0) Telefax: +31 (0) Mobiel: +31 (0) BTW NL B01 Hoofdstuk 1 Een opstellen 5 Nog een voorbeeld: taaldocent Philip Jill vraagt de eigenares van Edulanguages om zijn cursist Hans Haver te laten weten dat diens les een half uur eerder begint. Kim stuurt het gevraagde mailtje, met een CC voor Philip Jill. Philip kan nu zelf zien dat de cursist geïnformeerd is.

4 From: Sent: vrijdag 27 maart :45 To: CC: Philip Jill Subject: Engelse les maandag 30 maart half uur eerder Beste Hans, Op verzoek van Philip Jill laat ik je weten dat jouw les aanstaande maandag een half uur eerder begint, dus om u in plaats van om u. Philip wordt aan het einde van die middag bij de notaris verwacht om te tekenen voor zijn nieuwe huis. Namens Philip alvast bedankt voor je medewerking. Met vriendelijke groet, Kim Zijlstra Directeur Edulanguages Tip: Beperk je gebruik van CC tot die mensen die echt geïnformeerd moeten worden: in bedrijven is de maildruk groot. 6 Deel 1 en Onder de adresregels Aan en CC vind je ook nog de regel BCC. Als deze regel niet standaard in je staat, moet je hem even aanzetten. Dat kan in Outlook door bij Opties te klikken op BCC. BCC staat voor Blind Carbon Copy. De adressen die je bij de BCC-regel hebt ingevuld, zijn niet zichtbaar voor anderen. De functie BCC wordt in de praktijk vooral gebruikt voor het versturen van uitnodigingen, nieuwsbladen en andere informatieve stukken aan groepen lezers. Om te voorkomen dat adressen ongewild beschikbaar worden voor anderen, worden die adressen in de BCC-regel geplaatst. Ook komt het wel eens voor dat je een ander op de hoogte wilt brengen van een bepaald bericht, zonder dat degene met wie je mailt dat hoeft te weten. In dat geval kun je ook BCC gebruiken. Wees echter wel voorzichtig met deze functie als je via de mail discussies voert! Stel dat je een BCC van een bericht hebt ontvangen (dat zie je doordat jouw naam niet bij Aan of CC staat) en je let hier niet op, maar besluit

5 met Allen beantwoorden ( 2.3) te reageren, dan ziet de geadresseerde ineens dat jij ook een kopie hebt ontvangen. Dat kan soms lastige situaties veroorzaken. 1.2 Onderwerpregel Veelmailers, mensen die veertig of meer s per dag ontvangen, kijken bij het openmaken van hun inbox eerst naar de afzenders en dan naar de onderwerpregel. De combinatie van afzender en de onderwerpregel bepaalt of een veelmailer het bericht opent of ongezien verwijdert. Met de onderwerpregel geef je kort aan waar je over gaat. Een voorbeeld: docente Karin Veenma herkent de naam van studente Anne Jansen. Anders had zij dit bericht zonder onderwerp niet geopend. Van: Jansen, AAJ Verzonden: 19 februari 2009 Aan: Veenma, KM Onderwerp: Hoi hoi, vorige week hebben we mijn intervisie gesprek gedaan, maar toen ontbraken er nog een paar dingen. Ik heb deze nu wel compleet. Moet ik deze alsnog inleveren? Hoofdstuk 1 Een opstellen Groeten Anne 7 Hallo, Hoe gaat het, Vraag, Vraagje, Reactie en Nu wij toch bezig zijn of Nog één keer geven niet aan waar je over gaat en zijn dus geen goede onderwerpregels. Gehaaste lezers zullen je mail zeker niet met voorrang, en misschien wel helemaal niet, beantwoorden. Een streng spamfilter (een programma dat tijdens het ophalen van voor jou besluit of een ongewenst is of niet), gooit een bericht met het onderwerp Groeten uit Parijs in de box Spam (reclame per ). Nog een voorbeeld. Docenten ontvangen dagelijks s met vragen. Gelukkig heeft Anne Jansen dit keer wél voor een goede onderwerpregel gezorgd.

6 Van: Jansen, AAJ Verzonden: 26 februari 2008 Aan: Veenma, KM Onderwerp: beoordeling herkansing tentamen Geachte mevrouw Veenma, Voor mijn eerste incomplete tentamen communicatie over beleid heb ik een 4,7 gekregen. Dat had ik niet verwacht; ik had het voor mijn gevoel erg slecht gemaakt. De herkansing ging veel beter. Het was compleet en voldeed aan de randvoorwaarden. Hierop heb ik een 5,0 gekregen. Wat ik niet snap is dat het incomplete tentamen met een 4,7 werd beoordeeld en dat ik voor de herkansing maar een 5,0 heb gekregen. Ik vraag u vriendelijk waar het aan heeft gelegen zodat ik me op dat punt kan verbeteren. Misschien is het wel fout gegaan met het nakijken. Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groeten, 8 Deel 1 en Anne Jansen student nummer: klas 1 A Onderscheidende onderwerpregels onderscheiden een van andere s: zij geven precies aan waar het bericht over gaat. Beoordeling herkansing tentamen zal een docent zeker genoeg prikkelen om het meteen te openen, evenals Verplaatsen SLB-gesprek. Zorg dat je onderwerpregel in een smalle inbox past. Je kunt in je programma instellen of je de berichten onder de lijst met ingekomen mail wilt weergeven, of rechts van die lijst. Sommige gebruikers maken hun inbox links smal om rechts de tekst van de mails prettig ruim te kunnen lezen. Beoordeling herkansing tentamen Communicatiebeleid is een duidelijker onderwerpregel dan Beoordeling herkansing tentamen, maar te lang voor een smalle inbox. Een korte, kernachtige onderwerpregel is dus het best. Tip: Als je snel antwoord op je mail wilt hebben, kun je het woord Urgent opnemen in je onderwerpregel. Doe dit echter alleen bij écht dringende berichten, anders nemen je mailcontacten je na een tijdje niet meer serieus.

7 Oefening 1 Geef de volgende mails een korte en onderscheidende onderwerpregel. A Van: n.voogd@edulanguages.nl Aan: lili.kleine@yahoo.com CC: Onderwerp: Beste Lili, Ingesloten de uitnodiging voor je cursus Nederlands. Met vriendelijke groet, Natasha Voogd-Chernova Secretariaat Edulanguages B Van: elise.troost@gmail.com Aan: marc.rahajaan@ktc.nl Onderwerp: Verzonden: 10 december 2009, 11:03 Beste Marc, Wil je mij op een moment dat het jou schikt even bellen? Praten gaat in dit geval sneller dan de mail. Hoofdstuk 1 Een opstellen groet, Elise 9 C Van: h.buitink@mondhoek.nl Aan: k.jongeneel@mondhoek.nl CC: Onderwerp: Beste Kim, De komende week ben ik vrij. Morgen maak ik een omzetoverzicht voor je. met vriendelijke groet, Harry Op de website vind je extra oefeningen over dit onderwerp.

8 1.3 Aanhef en aanspreekvorm Je hebt de geadresseerde(n) ingevuld en een goede onderwerpregel bedacht. De volgende stap is de aanhef: hoe begin je je mail? Er zijn allerlei mogelijkheden en welke je kiest hangt af van de volgende vragen: Ken je de ontvanger? Zo ja, hoe goed? Schrijf je een persoonlijke of zakelijke ? Wat is de inhoud van je mail? Formele zakelijke begroetingen Het volgende lijstje met veel gebruikte begroetingen loopt van erg formeel tot iets minder formeel. Na de begroeting zet je altijd een komma. Groet je formeel, spreek de persoon dan ook met u aan. Groet je informeel, gebruik dan je. Weet je de naam van de lezer van je mail? Gebruik die dan! Alleen dan ben je correct. Geachte mevrouw Zijlstra, + u Geachte Kim Zijlstra, + u Beste mevrouw Zijlstra, + u 10 Deel 1 en De begroeting Dag mevrouw Zijlstra komt in het bedrijfsleven weinig voor en wordt voornamelijk gebruikt door professionals met een hbo- of universitaire achtergrond, zoals een accountant of advocaat. Hoewel de combinatie Geachte Kim Zijlstra tegenstrijdig lijkt, wordt hij in het zakelijk verkeer veelvuldig toegepast, in combinatie met u. Met deze groet blijf je formeel, maar is je toon iets persoonlijker dan in het afstandelijke Geachte mevrouw Zijlstra. Let op: de combinatie Beste mevrouw Kim, dus mevrouw in combinatie met de voornaam, wordt wel geaccepteerd van iemand die niet in Nederland is geboren, maar niet van iemand die in Nederland is opgegroeid. Weet je echt geen naam of namen? Schrijf alleen dan: Geachte mevrouw/heer, + u Geachte dames en heren, + u Goedemorgen, + u In formele externe mails tussen bedrijven onderling komt de groet Goedemorgen (zonder de naam van de geadresseerde) regelmatig voor als men elkaar niet kent en voor de eerste keer mailt. Dit gaat dan altijd samen met u. Hoewel steeds meer mensen één dag of meer dagen per week thuiswerken of overdag op stap zijn om klanten te bezoeken en dan s avonds thuis hun afhandelen, is de groet goedemiddag of goedenavond niet gebruikelijk.

9 Overigens is de kans groot dat je voor gemakzuchtig en slordig wordt aangezien als je iemand wiens naam je kent, aanspreekt met beste mevrouw, beste heer of beste meneer. De lezer krijgt de indruk dat je niet eens de moeite wilt doen om die paar extra letters te typen. Voorbeeld: wat te denken van de volgende mail van een leverancier die jou wel een korting aanbiedt omdat je tien jaar klant bent, maar niet de moeite neemt om je bij de naam te noemen? Deze mail begeleidt een offerte, een Worddocument dat als bijlage of attachment ( 1.9) is ingesloten. Let ook op de vage onderwerpregel. Aan: info@edulanguages.nl Van: h.j.kapper@kapperict.nl Onderwerp: zoals afgesproken Datum: 1 april 2009, 11:53 u Bijlage: offerte edulanguages.doc Geachte mevrouw, Hierbij de aangepaste offerte zoals reeds met u besproken. U heeft vorige week contact gehad met Jan over 2 extra netwerkplekken in beide trainingsruimtes; deze heb ik gelijk meegenomen in de aanbieding. Alle overige onderdelen heb ik zoals eerder besproken gelijk maar uit de offerte gehaald (modem + WLAN). Met vriendelijke groet, Jos Kapper Informele zakelijke begroetingen Weet je de naam van degene aan wie je mailt? Gebruik die dan, dat klinkt wel zo aardig. Hoofdstuk 1 Een opstellen 11 Beste Kim, + je Goedemorgen Kim, + je Hallo Kim, + je Goeiemorgen Kim, + je Hoi/Hi Kim, + je Goeiemorgen Kim, + je Hoi Kim! + je Hi! + je

10 Oefening 2 Verbeter de onderwerpregel en aanhef van de mail van Jos Kapper. Aanspreekvorm : tutoyeren of niet? De eerste indruk is in een seconde gemaakt. Begin goed, dan heb je de helft al gewonnen. Weet je niet wat je boven een moet zetten? Dat wordt steeds gemakkelijker. Was in 2008 Geachte mevrouw Zijlstra nog gebruikelijk, momenteel is zelfs in zakelijke kringen Beste mevrouw Zijlstra, Beste heer Hart en ook Beste meneer Hart formeel oftewel netjes genoeg. Lastiger is het misschien te kiezen tussen u en je. Wil je zeker zijn dat je niemand beledigt, houd je dan aan het volgende: situatie Jong tegen jong: Jong tegen oud: aanspreekvorm je u Als oud het anders wil, geeft hij/zij dat wel aan met Ik ben Kim hoor of Zeg maar gewoon jij. 12 Deel 1 en In Nederlandse werksituaties is leeftijdsverschil belangrijker dan verschil in positie als het gaat om tutoyeren (jij-zeggen). In het Nederlandse bedrijfsleven gaat men vrij informeel met elkaar om, behalve met de allerhoogste leidinggevende. Twijfel je of je jouw chef of leidinggevende met je kunt aanspreken, begin dan met u (dat heet ook wel vousvoyeren ). Je hoort het wel als die ander het anders wil ( 2.7)! 1.4 Inleiding Stel: je hebt de ontvanger van je bericht zover gekregen dat hij je opent. Gefeliciteerd! Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat je boodschap overkomt. Dat doe je door je boodschap kort in te leiden. Als je voor het eerst contact hebt, schrijf je bijvoorbeeld in wat voor hoedanigheid je mailt of hoe je aan de naam van de ontvanger van de mail bent gekomen.

werkbladen thema 1 naar een nieuwe school

werkbladen thema 1 naar een nieuwe school werkbladen thema 1 naar een nieuwe school 1.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 Tarik en Zoera gaan naar de inburgeringscursus. waar / niet

Nadere informatie

Je eerste mailtjes met een computer

Je eerste mailtjes met een computer Je eerste mailtjes met een computer Het e-mailadres Om te e-mailen hebben jij en jouw correspondent een e-mailadres nodig. Een e-mailadres bestaat steeds uit 2 delen gescheiden door een o Wat vóór @ staat

Nadere informatie

Microsoft Outlook verkeer

Microsoft Outlook verkeer Microsoft Outlook 2016 E-mailverkeer Inleiding Outlook is het e-mailprogramma van Microsoft. Naast e-mail kun je binnen Outlook je agenda beheren en een takenlijst maken. In deze module nemen we je mee

Nadere informatie

Schr jfwijzer. Versie: 1.0 // Datum: 8 oktober 2012. Praktische Richtlijnen voor e-mail

Schr jfwijzer. Versie: 1.0 // Datum: 8 oktober 2012. Praktische Richtlijnen voor e-mail Schr jfwijzer Versie: 1.0 // Datum: 8 oktober 2012 Praktische Richtlijnen voor e-mail 1. Inleiding 3 2. E-mail 3 3. Wat maakt e-mail anders 3 3.1 Klant centraal 3 3.2 Afspraken over e-mailen 3 4. Inhoud

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 21 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 21 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Basiskennis Correspondentie Nederlands Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 21 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Correspondentie Nederlands 1 / 7

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Correspondentie Nederlands 1 / 7 Basiskennis Correspondentie Nederlands Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Basiskennis Correspondentie Nederlands 1 / 7 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau:

Nadere informatie

Engelse mail schrijven

Engelse mail schrijven Engelse mail schrijven Hoe schrijf je een Engelse mail? In dit artikel gaan we dit uigebreid bespreken. In dit artikel ga je leren hoe je een zakelijke mail opstelt, hoe iemand aan te spreken, welke standaardzinnen

Nadere informatie

Het maakt in adressen niet uit of je hoofdletters gebruikt of niet. Maar er mogen geen spaties in zitten.

Het maakt in  adressen niet uit of je hoofdletters gebruikt of niet. Maar er mogen geen spaties in zitten. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Wat is e-mail E-mail is Elektronische post. Een bericht dat we op een computer typen, kan via internet verstuurd worden. Het verzenden van e-mail kost weinig tijd. Een e-mailbericht

Nadere informatie

5,5 TIPS VOOR BETERE INGS

5,5 TIPS VOOR BETERE  INGS 5,5 TIPS VOOR BETERE E-MAILINGS Strategie Concept Creatie Iedereen heeft het erover en iedereen heeft een mening. Switch Reclamebureau ook! E-mail marketing, nieuwsbrieven, en e-dm s, u vindt er een heleboel

Nadere informatie

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN E-MAILEN MET OUTLOOK E-MAILEN MET OUTLOOK Op www.seniorenweb.nl vind je tips en tricks over het werken met Outlook. Op http://www.gratiscursus.be/outlook_2010/ staat een gratis cursus Outlook. Beide zijn

Nadere informatie

EEN ZAKELIJKE BRIEF SCHRIJVEN NEDERLANDS

EEN ZAKELIJKE BRIEF SCHRIJVEN NEDERLANDS EEN ZAKELIJKE BRIEF SCHRIJVEN NEDERLANDS 0 WAAROM BELANGRIJK? Wanneer moet je een zakelijke brief schrijven? Best vaak. De zakelijke brief wordt veel gebruikt. Vooral als je iets wilt (organiseren) of

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF?

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? Sommige werkgevers vragen in hun vacatures om te solliciteren via een sollicitatiebrief. Die brief wordt dan je eerste contact met de werkgever. Het komt er dus op aan

Nadere informatie

ONDERNEMEN OP HET WEB

ONDERNEMEN OP HET WEB ONDERNEMEN OP HET WEB V R I J D A G 2 4 O K T O B E R 2 0 0 8 T O M D E V O S Teveel e-mail heeft negatieve gevolgen voor zowel de werkprocessen binnen de organisatie als voor de individuele medewerker.

Nadere informatie

1. E-MAIL VERSTUREN. 1.1. Een E-mailbericht maken. 1.2. Aan, CC en BCC

1. E-MAIL VERSTUREN. 1.1. Een E-mailbericht maken. 1.2. Aan, CC en BCC 1. E-MAIL VERSTUREN Het opstellen en versturen van een E-mailbericht is op zich eenvoudig. Het enige wat u nodig hebt is het adres van de ontvanger. Ook handig is een korte omschrijving in het onderwerpvenster.

Nadere informatie

Tekstsoortenles Brief niveau B

Tekstsoortenles Brief niveau B Tekstsoortenles Brief niveau B Wat doe je in deze les? Bij de les Andere tekstsoort van Nieuwsbegrip XL lees je allerlei verschillende soorten teksten. Zoals een verslag, een reclametekst, een brief of

Nadere informatie

E-mail beheren. Alles beheren vanuit één account.

E-mail beheren. Alles beheren vanuit één account. E-mail beheren. E-mail thuis ontvangen is normaal geen probleem. Op vakantie of onderweg wordt al een stuk lastiger. Ook de e-mail op meerdere apparaten beheren kan een probleem zijn. Het kan ook makkelijker.

Nadere informatie

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012

Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Wegwijs in Windows 8 Extra les Werken met Windows Live Mail 2012 Hannie van Osnabrugge u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2013 Deze extra les over het werken met Windows Live Mail 2012 hoort bij

Nadere informatie

Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1

Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1 Monitoraat op Maat Academisch Nederlands 1 E-MAILS SCHRIJVEN 1. Algemeen De basisregel luidt: Houd het bericht kort en bondig. Wees echter ook niet té bondig: je ontvanger moet voldoende informatie hebben

Nadere informatie

Cursus ICT 1 Lieve D Helft

Cursus ICT 1 Lieve D Helft Cursus ICT 1 Inhoud Wat is Outlook? 3 Het scherm 3 Nieuw E-mailbericht maken 4 E-mailbericht versturen 5 E-mailbericht beantwoorden naar verzender 6 E-mailbericht beantwoorden naar verzender en alle ontvangers

Nadere informatie

Zoo n Training. I n s p i r e e r j e z e l f!

Zoo n Training. I n s p i r e e r j e z e l f! E-mail Gebruik onderstaande tips om meer uit je e-mail mogelijkheden te halen en om efficiënter en overzichtelijker met je e-mail te werken; 1. Aanmaken van mappen 2. Adressenboek 3. Adressenboek - distributielijst

Nadere informatie

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows XP en zijn voorgangers hadden als eigen E-mailprogramma Outlook Express. Hoe zit het met Vista? Windows Vista heeft een gewijzigde versie van

Nadere informatie

(doe je mee met deze etiquette? Neem tips op in je handtekening als herinnering voor jezelf en anderen)

(doe je mee met deze  etiquette? Neem tips op in je handtekening als herinnering voor jezelf en anderen) 1 of 6 23-11-2015 20:58 Subject: RE: Windturbines op Knooppunt Hoevelaken From: "Zuiverloon, Winston (MN)" Date: 13-11-2015 15:57 To: ' Wesselingh'

Nadere informatie

1. Uw elektronische post

1. Uw elektronische post 13 1. Uw elektronische post Een van de handigste toepassingen van internet is de elektronische post: e-mail. Bij e-mail gebruikt u geen pen, papier, envelop of postzegel. U typt uw e-mailberichtje op de

Nadere informatie

Lesbrief: Inkopen op kantoor Thema: Wat is er?

Lesbrief: Inkopen op kantoor Thema: Wat is er? Lesbrief: Inkopen op kantoor Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Veel bedrijven hebben een administratieve afdeling. Mensen die op zo n afdeling

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten.

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten. Praktijkwerkboek AKA Secretariaat 1 Inhoud In het onderdeel Secretariaat leer je uitgaande brieven en e-mails verzorgen en verschillende soorten kopieën maken. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt

Nadere informatie

2. maken en versturen

2.  maken en versturen 55 2. E-mail maken en versturen In dit hoofdstuk leer je e-mail berichten versturen en ontvangen met Outlook. Hierbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de basishandelingen. Outlook biedt namelijk

Nadere informatie

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl

tekstmodel Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright tekstmodel.nl Checklist: in 5 stappen naar een betere tekst Copyright 2007-2016 tekstmodel.nl Voel je vrij om dit document te delen in je netwerk. Maar zonder de inhoud te veranderen. Dankjewel! tekstmodel www.tekstmodel.nl

Nadere informatie

Het Knaapengevoel. Vooraf

Het Knaapengevoel. Vooraf Het Knaapengevoel Vooraf Zo gaan we met elkaar om! Leg het maar eens uit: het Knaapen-gevoel. Als werknemers van KnaapenGroep weten we onbewust wat ermee bedoeld wordt en gedragen we ons ernaar. Maar hoe

Nadere informatie

Zo hou je tijd over. Slim omgaan met .

Zo hou je tijd over. Slim omgaan met  . Zo hou je tijd over Slim omgaan met e-mail Slim omgaan met e-mail - pag. 2 Zo hou je tijd over Mail gaat de hele dag door; op je werk, thuis en op je smartphone. Het houdt eigenlijk nooit op. Heb je het

Nadere informatie

Je bent geweldig. George Maat. Verstuurd vanaf mijn iphone. geschreven: Beste,

Je bent geweldig. George Maat. Verstuurd vanaf mijn iphone. geschreven: Beste, Van: Verzonden: dinsdag 1 december 2015 12:29 Onderwerp: Re: Verzoek om inzage Feitenrelaas Je bent geweldig. George Maat Verstuurd vanaf mijn iphone Op 1 dec. 2015 om 07:54 heeft geschreven: @knp.politie.nl>

Nadere informatie

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon. SPREKEN NIVEAU A1

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon. SPREKEN NIVEAU A1 SPREKEN NIVEAU A1 www.nt2taalmenu.nl Wat leer je? Spreken Les 6: Wat zeg je? Telefoon In deze les ga je oefenen met spreken. Je leert een paar korte zinnen die je kan zeggen aan de telefoon. De audio-fragmenten

Nadere informatie

NNCZ. Handleiding . Handleiding voor het gebruik van bij de NNCZ.

NNCZ. Handleiding  . Handleiding voor het gebruik van  bij de NNCZ. NNCZ Handleiding e-mail Handleiding voor het gebruik van e-mail bij de NNCZ. Afdeling ICT 11-2-2014 Inhoud Inleiding... 2 Persoonlijke e-mailpostbus voor alle medewerkers... 2 Efficiënter communiceren

Nadere informatie

E-mailmarketing whitepaper

E-mailmarketing whitepaper E-mail marketing E-mailmarketing whitepaper 1. Inleiding 3 2. Elementen in een mailing 4 3. Contentstrategie 5 4. Planning 7 5. Tips & Tricks 8 6. Statistieken 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document

Nadere informatie

E-mailen met Outlook Express.

E-mailen met Outlook Express. Jos Blankwater E-mailen met Outlook Express. E-mail, elektronische post, is een van de meest gebruikte onderdelen van Internet. E-mail biedt u veel voordelen boven de traditionele postzending en zelfs

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Zakelijke Correspondentie Nederlands 1 / 7

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Zakelijke Correspondentie Nederlands 1 / 7 Zakelijke Correspondentie Nederlands Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Zakelijke Correspondentie Nederlands 1 / 7 Vraag 1 Toetsterm 6.1 en 7.1 - Beheersingsniveau:

Nadere informatie

Zoo n Training. Met (meer) plezier werken!

Zoo n Training. Met (meer) plezier werken! Outlook 2011: E-mail Gebruik onderstaande tips om meer uit je e-mail mogelijkheden te halen en om efficiënter en overzichtelijker met je e-mail te werken; 1. Aanmaken van mappen 2. Adressenboek 3. Adressenboek

Nadere informatie

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John.

Thema 4 Communicatie. Taalhulp Telefoneren. Informele situaties - opbellen en opnemen. Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Thema 4 Communicatie Taalhulp Telefoneren Informele situaties - opbellen en opnemen Hoi, Diana. Hallo, Diana van Someren. Hi, met. Hé, met John. Met Diana. Met Diana van Someren. Is John ook? Is Diana

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Brieven zijn gemakkelijk voor vertrouwelijke informatie of het maken van duidelijke formele afspraken.

Brieven zijn gemakkelijk voor vertrouwelijke informatie of het maken van duidelijke formele afspraken. 36. Een prijsaanvraag en een offerte opstellen. 36.1 Een zakelijke brief Vroeger verliep alle zakelijke post per brief. Tegenwoordig wordt er ook veel via e-mail gecorrespondeerd. De rol van de zakelijke

Nadere informatie

Handleiding. DSD Webmail. Gebruikershandleiding. DSD Webmail

Handleiding. DSD Webmail. Gebruikershandleiding. DSD Webmail Gebruikershandleiding Inhoudsopgave DSD WebMail 3 1 Folders 3 2 Compose 4 3 Addresses 4 4 Folders 4 5 Options 4 5.1 Personal Information 4 5.2 Index Order 5 5.3 Folder Preferences 5 6 Search 5 7 Help 5

Nadere informatie

Les 4 ... E-mail, de elektronische brief. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Les 4 ... E-mail, de elektronische brief. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 4... E-mail, de elektronische brief Deze iconen tonen aan voor wie het document is WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom? Hoewel de opkomst

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Ik mail om een nieuwe afspraak te maken voor het inzien van mijn dossier. Ik kan volgende week ma, di en woe.

Ik mail om een nieuwe afspraak te maken voor het inzien van mijn dossier. Ik kan volgende week ma, di en woe. Van: George Maat < Verzonden: donderdag 17 december 2015 15:02 Onderwerp: RE: Verzoek om inzage Feitenrelaas Urgentie: Hoog Beste, Ik mail om een nieuwe afspraak te maken voor het inzien van mijn dossier.

Nadere informatie

Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek

Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek Themales beroepen taalvrijwilliger/docent Nodig: bord/flappen en stiften, kartonnen kaartjes, geeltjes, werkblad: een fijn gesprek, werkblad tips voor een sollicitatiegesprek Opwarming: Cursisten zitten

Nadere informatie

Taal op niveau Schrijven niveau 1F

Taal op niveau Schrijven niveau 1F Taal op niveau Schrijven niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Annemieke Struijk Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Jos Schuurman Vormgeving: Edu Actief

Nadere informatie

UITWERKING webcase solliciteren & vacature

UITWERKING webcase solliciteren & vacature UITWERKING webcase solliciteren & vacature mijn leerbedrijf Solliciteren, opdracht 3 opdracht 1 1. Mijn vijf tips voor het mailen van een sollicitatiebrief zijn: Je mailt jouw sollicitatiebrief als de

Nadere informatie

OUTLOOK 2010. 2012 Computertraining voor 50-plussers

OUTLOOK 2010. 2012 Computertraining voor 50-plussers OUTLOOK 2010 2012 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl C O M P U T E R T R A I N I N G V O O R 5 0 -

Nadere informatie

Schrijven - Zakelijke brief HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52549

Schrijven - Zakelijke brief HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52549 Schrijven - Zakelijke brief HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52549 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Zoektocht T.a.v. de heer Victor Brent Adres Postcode en plaats Geachte heer Brent, Plaats,

Nadere informatie

Schrijven - Aanhef en afsluiting vmbo-b34

Schrijven - Aanhef en afsluiting vmbo-b34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74556 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

wat te doen tegen ongewenste e-mail

wat te doen tegen ongewenste e-mail SP@M wat te doen tegen ongewenste e-mail Internet en mobiele telefonie bieden u steeds meer mogelijkheden. Toch zijn er naast de vele voordelen van deze diensten, ook nadelen waar u rekening mee moet houden.

Nadere informatie

Interactieve demonstratie Outlook februai 2017

Interactieve demonstratie Outlook februai 2017 1 Doelstelling: Praktische tips meegeven en demonstreren in gebruik van Outlook 2013 tem 2016. Het einddoel is productiviteit verhogen door efficiënter gebruik van de functies in Outlook. Opgelet: alle

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Onderwerp: Re: Reactie GFA en Politie op "Voorlopige" TNO Rapportage

Onderwerp: Re: Reactie GFA en Politie op Voorlopige TNO Rapportage 036 Van: Wiebes, Mark (M.Y.) Verzonden: maandag 5 september 201608:35 Aan:.) Onderwerp: Re: Reactie GFA en Politie op "Voorlopige" TNO Rapportage 29-08-2016 Ja, graag. Mark Wiebes Commissaris van politie

Nadere informatie

Handleiding aanmelden 2015 Laat jezelf zien

Handleiding aanmelden 2015 Laat jezelf zien www.landstedembo.nl/aanmelden Handleiding aanmelden 2015 Laat jezelf zien 2 Handleiding aanmelden 2015 Handleiding aanmelden bij Landstede MBO voor decanen/mentoren/leerlingbegeleiders Deze handleiding

Nadere informatie

1. E-mail, uw elektronische post

1. E-mail, uw elektronische post 9 1. E-mail, uw elektronische post Een van de meest gebruikte toepassingen van internet is elektronische post: de e-mail. Als u een abonnement heeft op internet, krijgt u vanzelf een zogenaamd e-mailadres.

Nadere informatie

Wat te doen tegen ongewenste e-mail?

Wat te doen tegen ongewenste e-mail? Wat te doen tegen ongewenste e-mail? 1 van 5 Internet biedt ons steeds meer mogelijkheden en levert ons vele faciliteiten die onze dagelijkse bezigheden enorm kunnen vereenvoudigen. Toch zijn er naast

Nadere informatie

Interactieve demonstratie Outlook december 2016

Interactieve demonstratie Outlook december 2016 1 Doelstelling: Praktische tips meegeven en demonstreren in gebruik van Outlook 2013 tem 2016. Het einddoel is productiviteit verhogen door efficiënter gebruik van de functies in Outlook. Opgelet: alle

Nadere informatie

EEN AFSPRAAK ANNULEREN

EEN AFSPRAAK ANNULEREN EEN AFSPRAAK ANNULEREN Je hebt een afspraak voor een intakegesprek. Je kan niet naar de afspraak gaan. Je telefoneert naar het secretariaat. Je annuleert de afspraak. Wat moet je doen? 1. Lees de dialoog

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Brieven schrijven

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Brieven schrijven OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni 2019 Social media Social media wordt ongelooflijk veel gebruikt. 96% van de 35- tot 45- jarigen gebruiken sociale media Hoe gebruik ik social media? Boodschap bij de

Nadere informatie

Hoofdstuk 1- oefening 21 Extra schrijfoefeningen. Temposchrijven - 5 schrijfopdrachten in 11 minuten. Opdracht 1:

Hoofdstuk 1- oefening 21 Extra schrijfoefeningen. Temposchrijven - 5 schrijfopdrachten in 11 minuten. Opdracht 1: Hoofdstuk 1- oefening 21 Extra schrijfoefeningen Opdracht 1: Temposchrijven - 5 schrijfopdrachten in 11 minuten Bij het staatsexamen is het belangrijk dat u de tijd goed verdeelt over de opdrachten. Met

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

Schrijven - Tekstdoelen - brief vmbo-b34

Schrijven - Tekstdoelen - brief vmbo-b34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/74494 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

BETERANDERS. Hoe kan een mail policy je helpen? In dit magazine. Regels en afspraken. Efficiënt lezen en schrijven van mails

BETERANDERS. Hoe kan een mail policy je helpen? In dit magazine. Regels en afspraken. Efficiënt lezen en schrijven van mails BETERANDERS Outlook beter gebruiken nov 2016 Hoe kan een mail policy je helpen? Voor iedereen, maar voor kenniswerkers in het bijzonder is mailen een alledaagse bezigheid geworden. Voor sommigen onder

Nadere informatie

Zakelijke correspondentie

Zakelijke correspondentie - Aanhef Geachte heer President Geachte heer President Zeer formeel, geadresseerde heeft een speciale titel die in plaats van de naam wordt gebruikt Geachte heer Formeel, mannelijke geadresseerde, naam

Nadere informatie

Hoi Yvonne, Ik hoor graag, Hugo Hairwassers. Verstuurd vanaf mijn ipad

Hoi Yvonne, Ik hoor graag, Hugo Hairwassers. Verstuurd vanaf mijn ipad Hoi Yvonne, Helaas lukt het niet. Maak je een hele uitzending die alleen gaat over die 81%, serieus?! Je zou me nog de naam van je tipgever geven, en me vertellen wat de (echte) insteek is van het programma.

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel

Effectieve reclametips. Voor meer klanten in uw winkel Effectieve reclametips Voor meer klanten in uw winkel Inhoud. Direct mail. Huis-aan-huisverspreiding. Facebook advertentie. E-DM 6. Welke uiting kiest u? 7 6. Effectieve tips voor in de reclamemix 8 Inleiding

Nadere informatie

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt.

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt. Aantekening door Ilse 796 woorden 12 oktober 2017 8 2 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Nederlands Schrijfvaardigheid - Ilse Hielkema Betoog Een betoog is een tekst waarmee je als

Nadere informatie

Je bent ziek. Je kan niet naar de les gaan. Je kan een mail sturen naar een collega of naar je docent. Je kan ook naar het secretariaat bellen.

Je bent ziek. Je kan niet naar de les gaan. Je kan een mail sturen naar een collega of naar je docent. Je kan ook naar het secretariaat bellen. IK BEN ZIEK Je bent ziek. Je kan niet naar de les gaan. Je kan een mail sturen naar een collega of naar je docent. Je kan ook naar het secretariaat bellen. Wat moet je doen? 1. Lees de briefjes op blad

Nadere informatie

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN

EN MET OUTLOOK AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: BASISVAARDIGHEDEN E-MAILEN MET OUTLOOK Emailen met Outlook Op www.seniorenweb.nl vind je tips en trics over het werken met Outlook. Op http://www.gratiscursus.be/outlook_2010/ staat een gratis cursus Outlook. Beiden zijn

Nadere informatie

marketing voor zorg-professionals: reader Deel 4: hoe stuur je een goede e-zine? Nieuwsbrief is een NO NO! Hoe krijg je cliënten voor je e-zine?

marketing voor zorg-professionals: reader Deel 4: hoe stuur je een goede e-zine? Nieuwsbrief is een NO NO! Hoe krijg je cliënten voor je e-zine? Nieuwsbrief is een NO NO! Besef dat jouw bedrijf niet om jou draait maar om je doelgroep. Jij bent niet belangrijk, zij zijn belangrijk! Daarom schrijf je NOOIT een nieuwsbrief! In een nieuwsbrief staan

Nadere informatie

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 Voorbeeld van een brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte heer De Vries, Plaats, Datum Mijn naam is Mike Louwman,

Nadere informatie

Hoe maak ik een bericht in Newbase?

Hoe maak ik een bericht in Newbase? Hoe maak ik een bericht in Newbase? Voor meer informatie, kijk op www.newbase.nl Newbase BV, Hardwareweg 16 1033 MX AMSTERDAM Tel.: 020-6 111 444 Juni 2013 versie 1.0 pagina 1 van 14 Inhoudsopgave 1 Aanmaken

Nadere informatie

ö '3 FEB I Aan: Gemeenteraad Lelystad College van Burgemeester en Wethouders Postbus 91! AB LELYSTAD Lelystad 1 februari 2015

ö '3 FEB I Aan: Gemeenteraad Lelystad College van Burgemeester en Wethouders Postbus 91! AB LELYSTAD Lelystad 1 februari 2015 Aan: Gemeenteraad Lelystad College van Burgemeester en Wethouders Postbus 91! 50002431 8200AB LELYSTAD 1 11I Lelystad 1 februari 2015 nte ö '3 FEB 2015 eaan: Geachte Gemeenteraad en College, Hierbij doe

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Gouda,

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Gouda, Geachte Griffie van de gemeente Gouda, Wilt u zo vriendelijk zijn deze mail door te sturen naar alle raadsleden van de gemeente Gouda. Met dank From: Sent: Monday, August 17, 2015 4:44 PM To: milo.schoenmaker@gouda.nl

Nadere informatie

EEN BRIEF VAN EEN MEDECURSIST

EEN BRIEF VAN EEN MEDECURSIST EEN BRIEF VAN EEN MEDECURSIST Twee cursisten werken samen aan een presentatie. Ze schrijven een e-mail naar elkaar om af te spreken. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mails op blad 2. 2. Beantwoord de vragen

Nadere informatie

Tem de e-mail tijger! 6 Tips voor een scroll-vrije inbox

Tem de e-mail tijger! 6 Tips voor een scroll-vrije inbox Tem de e-mail tijger! 6 Tips voor een scroll-vrije inbox Heb je een inbox die nooit meer leeg lijkt te raken? Worstel je je elke dag door alle mail heen en kom je maar niet meer toe aan je echte werk?

Nadere informatie

OUTLOOK 2013. Computertraining voor 50-plussers

OUTLOOK 2013. Computertraining voor 50-plussers OUTLOOK 2013 Mei 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Niets uit deze uitgaven mag worden gekopieerd

Nadere informatie

Smartschool berichtgeving brieven netiquette

Smartschool berichtgeving brieven netiquette Smartschool berichtgeving brieven netiquette Halle, 2018 09 14 Smartschool berichtgeving brieven netiquette Geachte ouders Beste Leerling Vanaf dit schooljaar zullen we nog intensiever gebruikmaken van

Nadere informatie

Halle, Smartschool berichtgeving brieven netiquette. Geachte ouders. Beste Leerling

Halle, Smartschool berichtgeving brieven netiquette. Geachte ouders. Beste Leerling Halle, 2017-09-01 Smartschool berichtgeving brieven netiquette Geachte ouders Beste Leerling Vanaf dit schooljaar zullen we nog intensiever gebruikmaken van Smartschool. Hierdoor hopen we op een ecologische

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Secretaresse niveau 3. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling

Voorbeeld Praktijkopdracht. Secretaresse niveau 3. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Voorbeeld Praktijkopdracht Secretaresse niveau 3 Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Kwalificatiedossier Secretariële beroepen 2011-2012 Kwalificatie Secretaresse Kerntaak 1 Voert

Nadere informatie

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in.

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inloggen... 2 Inloggen... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Postvak IN... 4 Controleren op nieuwe E-mail... 4 Bericht schrijven... 5 Ontvangers toevoegen... 5 Antwoorden... 10

Nadere informatie

Het maakt in adressen niet uit of je hoofdletters gebruikt of niet. Maar er mogen geen spaties in zitten.

Het maakt in  adressen niet uit of je hoofdletters gebruikt of niet. Maar er mogen geen spaties in zitten. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Wat is e-mail E-mail is Elektronische post. Een bericht dat we op een computer typen, kan via internet verstuurd worden. Het verzenden van e-mail kost weinig tijd. Een e-mailbericht

Nadere informatie

Korte handleiding Datumprikker

Korte handleiding Datumprikker Korte handleiding Datumprikker Met Datumprikker kun je gemakkelijk een moment zoeken waarop iedereen kan vergaderen: Je stelt een aantal data voor, de vergaderaars ontvangen een mail met het verzoek aan

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Gmail documentatie. Dit document is copyright (c) Mark Ament. Alleen te verspreiden en te gebruiken met goedkeuring van Mark Ament.

Gmail documentatie. Dit document is copyright (c) Mark Ament. Alleen te verspreiden en te gebruiken met goedkeuring van Mark Ament. Gmail documentatie Auteur: Mark Ament Versie: 0.4 XP Emailadres: m.ament@mailcity.com Telefoonnummer: 06-25490866 Website: http://computerlessen.be-sure-soft.com Dit document is copyright (c) Mark Ament.

Nadere informatie

Stof je zakelijke af. Kiezel Communicatie

Stof je zakelijke  af. Kiezel Communicatie Stof je zakelijke e-mail af Kiezel Communicatie TIEN TIPS VOOR STOFVRIJE E-MAILS Spel- en stijlfouten in je zakelijke brief of e-mail maken je boodschap minder geloofwaardig. Dat wist je natuurlijk al.

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte leden van de oudervereniging, Plaats, Datum

Nadere informatie

Handleiding digitaal invullen vragenlijsten (webforms) in MONEA

Handleiding digitaal invullen vragenlijsten (webforms) in MONEA Handleiding digitaal invullen vragenlijsten (webforms) in MONEA Handleiding invullen webforms Voor het onderzoek naar carpaal tunnel syndroom heeft u aangegeven de vragenlijsten thuis op uw eigen computer

Nadere informatie