Een lezing over huisstijl Hans Stol

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een lezing over huisstijl Hans Stol"

Transcriptie

1 Een lezing over huisstijl Hans Stol

2 Huisstijl De aard en het geheel van de visuele presentatie van een onderneming, zoals naamcode, bedrijfssymbool, opmaak, lettersoort en eventueel kleur van het verspreide drukwerk en van opschriften enz. Groot Woordenboek der Nederlandse Taal (1992)

3 Merk Uit een of meer woorden of figuren bestaand, onderscheidend teken, door een producent of handelaar aangebracht op door hem in het handelsverkeer gebrachte waar of de verpakking ervan, m.n. fabrieks- of handelsmerk. Groot Woordenboek der Nederlandse Taal (1992)

4 Terminologie Huisstijl (corporate design) gaat over het uiterlijk van een organisatie. Bedrijfsstijl (corporate identity) gaat over de identiteit én het uiterlijk van een organisatie. In de praktijk worden beide definities onbekommerd door elkaar gebruikt.

5 Terminology De Engelse vertaling aanduiding van het begrip huisstijl is corporate identity. Andere aanduidingen: corporate branding, visual identity.

6 Identiteit Wie je bent. Wat daarvan zichtbaar wordt, is je visuele identiteit. j h g k

7 Imago Hoe anderen je zien. j h m k

8 Zelfverzekerd over het verleden en open naar de toekomst. Krachtig zonder bedreigend te zijn. Zakelijke kleuren. Groen is hypocriet voor een chemisch bedrijf.

9 Beyond Petroleum Niet langer British Petroleum, maar BP met een milieuvriendelijke zonnebloem.

10 De griffioen is door zijn twee naturen symbool voor Jezus Christus én de wetenschap, die wordt beoefend met de beide benen op de grond en een royale vlucht van verbeelding.

11 De cirkel staat voor volkomenheid en eeuwigheid en daarmee voor God. Het kruis verwijst naar Pasen en Jezus Christus. De duif is het teken van vrede en van de heilige Geest.

12 Basiselementen Een huisstijl bestaat uit verschillende elementen: logo, kleur, typografie en eventueel nog een aanvullende vormentaal.

13 Logo Woordmerk of beeldmerk, of een combinatie van beide.

14 Woordmerk Vastgestelde schrijfwijze en typografie voor de naam van de organisatie.

15 Het woordmerk van MeesPierson is vanwege de speciale ligatuur niet zomaar na te maken.

16 Het woordmerk van MetaDesign bevat geen bijzondere typegrafische elementen. Het logo kan zonder problemen worden gezet met het lettertype Meta.

17 Beeldmerk Er zijn drie soorten beeldmerken: het icoon, de index en het symbool. Het icoon en de index tonen wie de organisatie is en wat zij concreet doet. Het symbool verwijst in abstracte zin naar de organisatie. De grenzen tussen icoon, index en symbool zijn niet altijd even duidelijk te trekken.

18 Een icoon, waarbij het beeldmerk uit vier woorden bestaat. De missie van de organisatie als logo: de boodschap is gelijk duidelijk. Al kun je je wel afvragen of dit überhaupt een logo is.

19 Een icoon. Vrouwe Justitia als verbeelding van de gerechtigheid die door het Ministerie van Justitie wordt gehandhaafd.

20 Een icoon. Mensen vormen samen een gemeenschap in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Eén plaatje zegt meer dan duizend woorden.

21 Een index. Het beeldmerk van Fortis verbeeldt de plattegrond van een dorpje en vormt zo een verwijzing naar de gemeenschap waarin Fortis staat. Er bestaan drie verschillende varianten.

22 Een index. Het wapenschild verwijst naar traditie en veiligheid.

23 Een symbool. Het beeldmerk van Randstad betekent niets, maar vormt een abstract symbool voor de organisatie.

24 Kleur Het consistente gebruik van een beperkte hoeveelheid kleuren draagt bij aan een grotere herkenbaarheid van de organisatie.

25 De KLM onderscheidt zich van haar concurrenten door een opvallende blauwe kleur.

26 Koninklijke PTT Nederland heeft groen gemaakt tot dé telecomkleur van Nederland.

27 In Nederland is geel de kleur van de Nederlandse Spoorwegen.

28 In Duitsland is geel de kleur van Deutsche Post.

29 DHL is een dochter van Deutsche Post. Anders dan in Duitsland profiteert DHL in Nederland niet van de postgele kleur. Op termijn zal DHL wel met geel geassocieerd worden.

30 De bestelwagens van FedEx zijn wit. FedEx zal nooit met wit worden geassocieerd, of andersom. Let op de pijl in de witruimte tussen de oranje letters.

31 Yellow Red Rubine Red Purple Violet De gemeente Eindhoven heeft 39 huisstijkleuren.

32 In Groningen zouden alle dienstauto s van de gemeente rood worden, mét het logo. Maar de burgemeester wilde een donkerblauwe auto, zonder logo. Uiteindelijk kreeg hij ze allebei.

33 Typografie Het consistente gebruik van een beperkt aantal lettertypen draagt bij aan een grotere eenduidigheid van de organisatie.

34 Lettertypen Globaal Schreefloze zijn letters er twee hebben soorten over lettertypen het te algemeen onderscheiden: een zakelijker schreefletters karakter en en schreefloze worden daarom letters. vaker als primaire De huisletter schreeflozen gebruikt. hebben over het algemeen Schreefletters een zijn zakelijker geschikter karakter voor en het worden lezen van daarom langere vaker teksten. gebruikt Vaak is als er primaire voor deze huisstijlletter. toepassing een secundaire huisletter vastgesteld.

35 Vroeger Voor de introductie van de Apple Macintosh waren lettertypen relatief duur en hadden drukkers een beperkt aanbod. Om niet aan één drukker vast te zitten, waren alleen de algemeen gangbare lettertypen geschikt als huisletter.

36 Helvetica C G K R S Q a c e g k s Univers C G K R S Q a c e g k s Frutiger C G K R S Q a c e g k s Times Voor de introductie van de Apple Macintosh waren Helvetica (1957), Univers (1957), Frutiger (1976) en Times (1932) de meest gebruikte huislettertypen ter wereld.

37 Tegenwoordig Na de komst van de Apple Macintosh werden lettertypen goedkoper en het aanbod groter. Dit heeft ook zijn weerslag op de typografie van huisstijlen. Sommige organisaties laten zelfs een eigen huislettertype met een eigen gezicht ontwerpen.

38 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Het eigen lettertype van SGI. Let op de speciale y. z

39 Sun Sans Sun Sans Condensed Sun Serif caps Sun heeft twee eigen lettertypen: Sun Sans en Sun Serif. Sun Sans bestaat ook in een versmalde uitvoering en voor Sun Serif zijn kleinkapitalen beschikbaar.

40 KPN Sans A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z ƒ ª º fi fl ß Niet alleen grote multinationals laten een eigen lettertype ontwerpen.

41 Heidelberg Gothic Heidelberg Antiqua Heidelberg Gothic en Heidelberg Antiqua klinken als eigen lettertypen, maar zijn in feite kopieën van News Gothic en Swift.

42 Meta > Deutsche Bundespost A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z fi fl ß Meta werd ontworpen als huisletter voor de Deutsche Bundespost, maar werd niet in gebruik genomen omdat de invoering van een nieuw lettertype te veel onrust zou veroorzaken onder het personeel.

43 Vijfde basiselement Sommige huisstijlen maken ook nog gebruik van een zogenaamd vijfde basiselement. Het vijfde basiselement wordt ook wel aangeduid als vormentaal.

44 Aandacht, zorg en vertrouwen Bescherming, onderdak en veiligheid Spiritualiteit, warmte, gemeente-opbouw en evangelisatie Jong en speels Recycling Mensen laten schitteren, persoonlijke ontplooiing en recreatie Richting geven, begeleiden, sturen en ondersteunen Voor elk van de afzonderlijke activiteiten heeft het Leger des Heils een eigen vijfde basiselement, dat uiting geeft aan de missie van het leger op dat specifieke werkterrein.

45 De vormentaal van de Bibliotheek Rotterdam heeft geen betekenis. Ze is geïnspireerd door de vorm van een boek en een beeldscherm.

46 Identiteitsstructuren Er bestaan drie identiteitsstructuren die een organisatie kan aannemen: monolithisch, endorsed en branded.

47 Monolithische identiteit De hele organisatie heeft één identiteit.

48 Alles bij Shell ziet eruit als Shell.

49 Afzender-identiteit (endorsed) De verschillende onderdelen van de organisatie hebben een eigen identiteit, die op een bepaalde manier met elkaar samenhangen.

50 Algemene wetenschappen Cultuurwetenschappen Geneeskunde Gezondheidswetenschappen Psychologie Economische wetenschappen Rechtsgeleerdheid Facilitaire diensten Alle faculteiten en de facilitaire diensten van de Universiteit Maastricht hebben een eigen kleur.

51 De gemeente Amsterdam biedt elke dienst, bedrijf of stadsdeel de mogelijkheid een eigen vorm aan het beeldmerk toe te voegen en een extra kleur te kiezen.

52 De Dutch State Treasury Agency, het Agentschap van het Ministerie van Financiën, deelt alleen het beeldmerk, de kleuren en de typografie met de huisstijl van het ministerie.

53 Op uitingen van de Postbank staat meestal ergens in een hoekje dat de Postbank onderdeel is van ING.

54 Merken-identiteit (branded) De verschillende onderdelen van de organisatie hebben een eigen identiteit, die op geen enkele manier naar elkaar verwijzen.

55 Unilever blijft verborgen achter haar merken. Overigens gaat Unilever haar logo binnenkort wél op de verpakking van haar producten plaatsen.

56 Huisstijlontwerp Een huisstijl kan worden ontworpen door een zelfstandige ontwerper, door een ontwerpbureau of door een reclamebureau.

57 Zelfstandige ontwerpers Sommige ontwerpers maken hele sterke ontwerpen. De uitwerking van een complexe huisstijl moeten ze dan wel overlaten aan een groter team.

58 Paul Rand ( ): ibm (1956), Westinghouse (1960), next (1986) en Enron (1996).

59 Ontwerpbureaus Ontwerpbureaus hebben meerdere ontwerpers in dienst en zijn daarom beter in staat grote opdrachten aan te nemen. Sommige bureaus zijn zelfs gespecialiseerd in het ontwerpen van huisstijlen.

60 De Grote Vier In Nederland is ongeveer de helft van de bekende huisstijlen ontworpen door vier bureaus. Total Identity (voorheen Total Design) Tel Design Eden (voorheen brs Premsela Vonk) Studio Dumbar

61 Total Identity: szw (1990), Thalys (1995), Sanquin (1998), Buitenlandse Zaken (1998) en bam (2003). Ook: Randstad (1968), In (2001), Leidschendam-Voorburg (2002) en Protestantse Kerk (2004).

62 Tel Design: Gasunie (1993), Transferium (1994), Transavia (1995), Betuweroute (1996) en Dura Vermeer (2000). Ook: Nederlandse Spoorwegen (1968).

63 Eden: Den Haag (1989), Haarlem (1990), Kluwer (2001) en Wegener (2003). Ook: Vrije Universiteit (1989), Justitie (1992), MeesPierson (1993), Eindhoven (1995) en Amsterdam (2002).

64 Studio Dumbar: Politie (1992), gak (1995), Staatsbosbeheer (1996), Rotterdam (2001) en tpg Post (2002). Ook: Groningen (1987), Universiteit Maastricht (1999), Leger des Heils (2001) en kpn (2003).

65 Er viel een korte stilte de zaal, toen zei er iemand prachtig Welkom Groningen Een voorzetsel als naam van een organisatie. Niet alleen lastig voor de medewerkers en klanten van deze woningcorporatie, maar ook voor de ontwerper van de huisstijl.

66 Reclamebureaus Reclamebureaus hebben meer ervaring met merken dan met huisstijlen. Effect op de korte termijn is voor hen belangrijker dan het waarborgen van de identiteit op de lange termijn.

67 Een reclamebureau aan het werk. Een fris en opvallend ontwerp, maar de toepasbaarheid is beperkt. Geen corporate identity, maar corporate design.

68 Levensduur De levensduur van een huisstijl is vooral afhankelijk van het onderhoud en de juiste naleving van de richtlijnen in het huisstijlhandboek. De ouderdom van de huisstijl is veel minder van belang.

69 Goed onderhouden oude huisstijlen: London Underground (1913), Esso (1923), Boehringer Ingelheim (ca. 1924, redesign 1987), Braun (1928, redesign 1955), ubs (1937) en Goldman Sachs (1970).

70 Een website over huisstijl url: users.ncrvnet.nl/hstol Google: huisstijl Goed onderhouden oude huisstijlen (vervolg): Michelin (1898, redesign 1998).

Een boekje over huisstijl

Een boekje over huisstijl Een boekje over huisstijl Een boekje over huisstijl Hans Stol De Erven Kuyper Colijn van de Bom Leiden Groningen Cambridge Oxford New York Behoudens uitzonderingen door de Wet gesteld mag zonder schriftelijke

Nadere informatie

Dirk Laurent MET CASES. corporate identity. Creatieve en technische richtlijnen. Reeks creatief ontwerp

Dirk Laurent MET CASES. corporate identity. Creatieve en technische richtlijnen. Reeks creatief ontwerp Dirk Laurent MET CASES corporate identity Creatieve en technische richtlijnen Reeks creatief ontwerp Reeds verschenen op www.issuu.com qqreeks Lay-out en typografie met InDesign. Deel 1 - deel 10. qqreeks

Nadere informatie

Het ontwikkelen van een visuele identiteit > een onderzoek > jozua douglas

Het ontwikkelen van een visuele identiteit > een onderzoek > jozua douglas Het ontwikkelen van een visuele identiteit > een onderzoek > jozua douglas Het ontwikkelen van een visuele identiteit Copyrights 2003 Jozua Douglas, Ede, tenzij anders vermeld Inhoudsopgave 7 9 9 10 10

Nadere informatie

Kunsteducatief project over logo's

Kunsteducatief project over logo's Kunsteducatief project over logo's Introductie project Merkwaardig een project over het effect van beeldmerken en logo s die we in ons dagelijks leven overal tegenkomen. Het project wil leerlingen in het

Nadere informatie

KLEURRIJKE COMMUNICATIE

KLEURRIJKE COMMUNICATIE Nummer 5 MKB Marketing Magazine van MultiCopy KLEURRIJKE COMMUNICATIE DE HEREN ACHTER HET KLM-BLAUW EN HET NS-GEEL JAN DES BOUVRIE OVER DE WITTE KRACHT & MACHT BRENG MEER KLEUR EN DIVERSITEIT BINNEN UW

Nadere informatie

Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal

Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal Een bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal. De Bijbel in Gewone Taal verschijnt in oktober 2014. Tekst: Dr. Matthijs

Nadere informatie

Huis met stijl. Over identiteit en huisstijl. www.dickhoffdesign.com

Huis met stijl. Over identiteit en huisstijl. www.dickhoffdesign.com Huis met stijl Over identiteit en huisstijl www.dickhoffdesign.com Huis met stijl Over identiteit en huisstijl Voor elk bedrijf is het van belang een positieve indruk te maken. Op potentiële nieuwe klanten

Nadere informatie

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag!

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag! NLMPStappenplan In10 stappen naar Succes op internet! VOOR FOTOGRAFEN! 1 Heb je de nieuwste versie van dit E-book? Dit is de 1.0 versie van dit e-book Succesvol op internet? Ik help je graag Er worden

Nadere informatie

Inhoud. p 3. p. 4. p. 8. p. 12. p. 15

Inhoud. p 3. p. 4. p. 8. p. 12. p. 15 facetten 28 Inhoud 4 p 3 VOORWOORD Met/zonder saus Fusies en overnames slagen soms maar half: dat merk je aan de eilandjes van oude cultuur die hier en daar hardnekkig weerstand bieden. Met het oordeelkundig

Nadere informatie

De psychologie van het overtuigen in een online omgeving

De psychologie van het overtuigen in een online omgeving Special edition De psychologie van het overtuigen in een online omgeving Het slimme onbewuste brein 7 krachtige overtuigingsprincipes 7 Blogposts op Marketingfacts Meer dan 122.878 keer gelezen Erkend

Nadere informatie

ArtEZ Arnhem, Grafisch Ontwerpen. Examen: 2007. AKV St. Joost, Den Bosch, Grafisch Ontwerpen. Examen: 2005.

ArtEZ Arnhem, Grafisch Ontwerpen. Examen: 2007. AKV St. Joost, Den Bosch, Grafisch Ontwerpen. Examen: 2005. AKV St. Joost, Den Bosch, Grafisch Ontwerpen. Campagne voor Eneco NRGSPOT Op de academie werkte ik heel vrij. Ik wilde zover mogelijk gaan, kijken tot waar het nog communiceerde. Het was vooral de bedoeling

Nadere informatie

Basiscursus public relations voor kleine. en middelgrote musea

Basiscursus public relations voor kleine. en middelgrote musea Basiscursus public relations voor kleine en middelgrote musea Auteur: Ank Lambers, Zutphen, 2004 Docent: Evelien Masselink Cursus op 7 en 14 november 2011 bij KCO Overijssel 2 Inhoudsopgave 3. Inleiding

Nadere informatie

Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils

Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils Inhoudsopgave 4 Wij geloven dat iedereen erbij hoort 6 Beginnen bij het begin 12 17 Een kijkje in de kerk Waarom

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

introductie een website met irene Alle teksten van www.irenececilemaaktwebsites.nl - met uitzondering van de weblog-artikelen.

introductie een website met irene Alle teksten van www.irenececilemaaktwebsites.nl - met uitzondering van de weblog-artikelen. Alle teksten van www.irenececilemaaktwebsites.nl - met uitzondering van de weblog-artikelen. introductie Irene Cécile maakt websites: met een duidelijk en aantrekkelijk ontwerp op maat - zodat het precies

Nadere informatie

BOUWEN AAN DE STAD over citymarketing in Nederland

BOUWEN AAN DE STAD over citymarketing in Nederland BOUWEN AAN DE STAD over citymarketing in Nederland Afstudeeronderzoek Arnoud van der Kolk (9809643) TCW- corporate communication In opdracht van de gemeente Zaanstad Afstudeercommissie: M.D.T. de Jong

Nadere informatie

Usability research als inspiratiebron voor webontwerpers

Usability research als inspiratiebron voor webontwerpers Usability research als inspiratiebron voor webontwerpers Bas Raijmakers Iedereen droomt van een homepage als die van Google... 2 Iedereen vreest een homepage als die van Yahoo!... 3 Het evenwicht tussen

Nadere informatie

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2 Maak je startende onderneming tot een succesvolle onderneming 2013 enjee.nl 2 Voorwoord Even voorstellen Van hobby naar eigen bedrijf Mijn naam is, oprichter en eigenaar van adviesbureau enjee. Ik adviseer

Nadere informatie

VOLLEDIGE TEKSTEN UIT DE SLIDESHOWS MEDIA / COMMUNICATIE. Inleiding

VOLLEDIGE TEKSTEN UIT DE SLIDESHOWS MEDIA / COMMUNICATIE. Inleiding VOLLEDIGE TEKSTEN UIT DE SLIDESHOWS MEDIA / COMMUNICATIE Inleiding Je maakt foto s met je mobiel, kijkt naar clips op MTV en maakt vrienden op sociale netwerken. Je speelt een game op je computer, kijkt

Nadere informatie

Duizend en één kansen op een nieuwe markt. Marketing, allochtone vrouwen en vrijwillige inzet

Duizend en één kansen op een nieuwe markt. Marketing, allochtone vrouwen en vrijwillige inzet Duizend en één kansen op een nieuwe markt Marketing, allochtone vrouwen en vrijwillige inzet Auteur: Ina Wilbrink Eindredactie: Gerard Haverkamp Fotografie: Redmar Kruithof, omslag, foto bij hoofdstuk

Nadere informatie

Integrale communicatie

Integrale communicatie 1 Media De hier behandelde media vormen een uitbreiding en een aanvulling op datgene wat in het boek Marketing voor retailers in hoofdstuk 4 'Van winkelformule tot merk' wordt behandeld. Media, en het

Nadere informatie

27-9-2013 PROJECT VOOSH. Dare to life the dream Ella van Kessel, Liselotte Melis, Mark de Vet, Nic Müller

27-9-2013 PROJECT VOOSH. Dare to life the dream Ella van Kessel, Liselotte Melis, Mark de Vet, Nic Müller 27-9-2013 PROJECT VOOSH Dare to life the dream Ella van Kessel, Liselotte Melis, Mark de Vet, Nic Müller Inhoud Opdracht 1 checklist...3 Opdracht 2: Concurrenten...3 Opdracht 3: Onderzoek via internet...4

Nadere informatie

HANDBOEK SOLLICITEREN

HANDBOEK SOLLICITEREN HANDBOEK SOLLICITEREN Handboek solliciteren van HLS Personeelsdiensten Inhoud Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Hoofdstuk 7: Hoofdstuk 8: Wat zijn mijn sterke

Nadere informatie

responsive design & merkbeleving

responsive design & merkbeleving responsive design & merkbeleving responsive design & merkbeleving responsive design & merkbeleving Onderzoeksverslag Responsive design & merkbeleving Door Nils Vermeulen, 11 juni 2014 Studentennummer:

Nadere informatie

3 de enorme groei van media en reclame-uitingen (de zogenoemde media-explosie).

3 de enorme groei van media en reclame-uitingen (de zogenoemde media-explosie). I nleiding 1 Positioneren is een marketingtechniek waarvoor de laatste jaren de belangstelling enorm is toegenomen. In dit boek werken we een stappenplan voor de positionering van een merk uit. In dit

Nadere informatie

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen

TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen 2014 TC Webdesign [9 TIPS VOOR DOMEINNAMEN ] 9 tips voor het kiezen en gebruiken van domeinnamen Wat is een domeinnaam? Zonder een webadres heb je geen website. Als mensen naar je website toe willen dan

Nadere informatie

Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal

Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal Zelf mijn online marketing verbeteren Hét e-book voor de serieuze ondernemer die geen tijd heeft voor een lang verhaal Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Zijn mijn marketinginstrumenten in

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart 3.0

Marketing vanuit je hart 3.0 Wegwijzer naar een Welvarend bedrijf Marketing vanuit je hart 3.0 Voor zelfstandige ondernemers die hun droom willen realiseren Ingrid Langen Dit e-boek mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron

Nadere informatie

Botsing van persoonlijkheden - Mark van Vuuren

Botsing van persoonlijkheden - Mark van Vuuren Samenwerking is de basis van organisaties. Samenwerking is noodzakelijk wanneer taken te complex zijn voor één persoon. Het zou letterlijk boven-menselijk zijn wanneer van één mens werd verlangd wat enkel

Nadere informatie

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers?

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? Auteur: Reinout Dotinga Quality Assured Services B.V. Thorbeckestraat 53 2613 BV DELFT KvK 60679905 INHOUDSOPGAVE: 1. INLEIDING 3 2. VOOR

Nadere informatie