Corporate Storytelling: Het Gillette mysterie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Corporate Storytelling: Het Gillette mysterie"

Transcriptie

1 Corporate Storytelling: Het Gillette mysterie Quinten de Beet Seminar E Concepting Bovenstaand een grap meegenomen uit concept&creation: Hoe merken labels de prijs en beleving van nietszeggende producten stimuleren Introductie Drie en een half jaar mag ik mezelf al CMD er noemen. Vooral het afgelopen jaar veel geleerd over merken en de veranderende tijdsgeest waar we nu in leven. Als je een boodschap wilt overbrengen moet je een goed verhaal hebben. Google eens op corporate storytelling en je wordt overspoeld met bevlogen betogen over de urgentie van een goed (corporate) verhaal. Desondanks zijn er nog steeds merken die het zonder goed verhaal prima redden. Gaan deze merken noodgedwongen ook overstag of is het een golfbeweging die binnenkort weer kan gaan liggen.

2 Gillette Neem bijvoorbeeld Gillette. Een Amerikaans scheermesjes merk dat stamt uit de industriele revolutie. Ooit groot geworden door het gratis principe. Scheermeshouders gratis weggegeven en de mesjes zelf in de winkel verkopen. 1 Tegenwoordig ken je Gillette van de reclame spotjes op tv waarin alweer een nieuw scheermesje wordt aangeraden, deze keer met nóg scherpere mesjes. Soms krijg je een glimp mee van een of andere schoongeschoren model, anders alleen een mockup van het mesje zelf. Is Gillete nu echt zo naíef of lijkt dat maar zo? Als je naar de website van Gillette gaat krijg je het zelfde beeld. Scheermesje, model en product eigenschappen. Toch raar dat een merk wiens moederbedrijf (Gillette Company) vijf jaar geleden voor 57 miljard(!) dollar gekocht werd door P&G. 2 Het merk zelf staat 12de op de lijst van meest waardevolle merken. Dat Gillette zo algemeen overkomt kan een paar oorzaken hebben. Gillette is een globaal product merk. Een deel van zijn winst is mogelijk door bepaalde schaalvoordelen. Die vinden zich ook op communicatie en marketing gebied. Advertenties worden één keer gemaakt en meerdere keren vertaald. 3 Om semantische redenen kunnen ze het dus niet al te bond maken. Zo algemeen mogelijk zodat iedereen het begrijpt.

3 Is Gillette blijven hangen in de vorige eeuw en blijft geloven in de theorie dat mensen rationele wezens zijn? En laten we eerlijk zijn, waarom niet? Rationeel denken Uit onderzoek blijkt dat emoties de hersenen drieduizend maal sneller activeren dan losse gedachte. Reclame baas Kevin Roberts noemde het: loyaliteit zonder reden. De onderliggende doctrine van zijn werk is zijn geloof in loyaliteit zonder reden. Een fenomeen waarbij klanten zo vol van een merk zijn dat ze niet meer kijken naar de prijs, het gerbuiksgemak en het aanbod van de concurentie. Uiteindelijk zijn volgens onderzoek mensen bereid om tot wel 200 procent meer te betalen als hun beslissing op basis van emotie is genomen in plaats van rede. 5 Volgens de gangbare visie zijn mensen in essentie rationele wezens en maken we beslissingen op basis van argumenten. De wereld wordt gezien als een logische puzzel die we door rationele beslissingen kunnen oplossen. 6 In 1985 kwam Walter Fisher met een nieuwe visie. Hij zegt dat mensen in essentie verhalenvertellers zijn en maken we beslissingen op basis van goede redenen met nadruk op emotie. Dingen die goed in onze oren klinken of gewoon goed aanvoelen. Geschiedenis, karakter en cultuur zijn bepalend in wat we goede redenen vinden. De wereld ziet hij als een set verhalen waarin we zelf de verhalen kiezen die ons verklaring en betekenis geven. Reden genoeg zou je zeggen toch? Gillettes emotie Wat blijkt, Gillette s marketing gaat net iets verder dan het opnoemen van wat losse eigenschappen. Gillette communiceert twee boodschappen. Een rationele boventoon met een emotionele achtergrond. Hiervan zie je kleine elementen terug in de algemene communicatie die we op de website zien. Gillette wil gebruik maken van het ritueel dat mannen elke ochtend opnieuw uitvoeren: klaar maken voor de dag. 1 Gillette wilt dat elke keer dat jij je s ochtends voorbereid om de dag te beginnen je daarbij Gillette producten gebruikt om (onderbewust) zelfvertrouwen te winnen. Gillette verkoopt het gevoel dat je iets gaat bereiken vandaag. Op de website zie je dit terug aan de banner. Het gladde resultaat gaat je helpen je doel te bereiken.

4 Dit gevoel is het concept achter alles wat Gillette doet. Op zich lijkt het me een passend verhaal. Het past aan alle kanten. Het past precies bij de wat bijvoorbeeld de art direction oproept. Toch denk ik dat de manier waarop Gillette dit gebruikt achterhaald is. Ze maken namelijk gebruik van een oude simpele formule waarin het merk de rol van de held speelt die de consument van de ondergang redt. So what s the problem? It s your blades pal. Aw man, should have known. Aw, even the best blades get worn down. When that happens, it s not as comfortable, see. When the strip turns white, you should think about changing it for a smoother ride. Gillette fusion: fresh blade, more comfortable shave. 1 Deze manier van communiceren komt uit een tijd waar communicatie voor merken alleen maar uit zenden bestond 7. Tegenwoordig moeten merken in staat zijn de dialoog aan te gaan. Een goed corporate story is daarbij essentieel. Een merk kan veel makkelijker de dialoog aan gaan als het iemand aanzet tot nadenken in plaatst van iemand te vertellen wat ze moeten doen zoals hierboven. Met een goed verhaal neem je drempels weg en wordt je doelgroep meer betrokken. Doordat je boodschap vrijer kan worden geinterpreteerd wordt je boodschap sneller gewaardeerd. 8 Heeft Gillette hier geen behoefte aan? Goed verhaal Voor een goed verhaal in deze tijd is het belangrijk rekening te houden met de verhouding tussen merk en consument. Volgens reclamemaker Jonah Sachs is het belangrijk de consument te zien als een mens met potentie en bedoeling. 7 Deze stelling paste hij toe op Joseph Cambells Reis van de Held. De consument speelt hierin de held in een nieuwe wereld waarin het merk de mentor is die laat zien hoeveel meer er mogelijk is, en biedt de consument een magisch element waarmee hij verder kan komen zijn doel te bereiken. Dit is een groot contrast met de vorige aanpak. Hierbij zitten ze dus al goed met hun achterliggende gedachte, alleen laat de uitvoering aan vernieuwing.

5 Brand republic heeft nog een interessante theorie. Verhalen zijn makkelijker te onthouden dan losse rationele stukjes informatie. Hierdoor ook makkelijker door te vertellen. Essentieel hierbij is dat ze beweren dat 70% van alle aankoop beslissingen worden gemaakt op advies van anderen. Het geheim Misschien is dat dan ook wel het geheim van Gillette. Zou het product gewoon zo goed is dat via mond op mond reclame het de afgelopen 100 jaar is uitgegroeid in een tijdloos merk dat puur op kwaliteit de markt domineert? Iets dat van vader op zoon zijn eigen leven is gaan leiden en zijn eigen verhaal is gaan vormen dat Gillette er zijn handen maar van af houdt? In elk geval is het marketing model van Gillette niet gericht op nieuwe klanten. 1 Ze verdienen geld door bestaande klanten te binden en die ervan te overtuigen nog meer Gillette producten te gebruiken. Iemand die die daar in elk geval van droomt is Lucas Conley, schrijver van het boek Obsessive Branding Disorder. Hij concludeerd in zijn boek Obsessive Brand Disorder (merkenziekte)dat branding onze cultuur zou hebben gecurrumpeerd. Door emotie boven rede te stellen wordt er volgens hem uiterlijk boven inhoud gekozen en verpakking boven ervaring. Hij ziet het als een ziekte die de aard van onze identiteit aantast. 10 Hij denkt dat er een moment komt dat we ons constant gaan afvragen wat en wie ons nu eigenlijk wat aan het verkopen is. Gillette gaat met dat probleem in mijn ogen geen problemen krijgen als ze zo door gaan. Toch staat Gillette op een 12 plek op de lijst van meest waardevolle merken. 11 Hoe kan dat? Dat heeft te maken met de manier van berekenen. Merkwaarde kan je aan twee kanten meten. 12 Het lijstje waar Gillette zo hoog staat in financial based. Deze gaat over omzet en winst. Je kan ook consumer based meten. Het feit of de consument je affiniteit heeft met je merk, je imago. De kwaliteit van je corporate story. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met grote customer-based brand equity het relatief beter doen dan concurrenten met grote financial-based equity. 13 In zware tijden kan dit dus de beslissende doorslag geven of een bedrijf overleeft of falliet gaat.

6 Bronnen 1. Communications602. (z.d.). Gillette Advertising Case Study: Best Tactics to Brand a Product LineGeraadpleegd op 5 Juli 2014 van 2. Wired ( feb 2008) Free! Why $0.00 Is the Future of Business. geraadpleegd op 8 juli 2014, van free?currentpage=all 3. Boer, R. (2011) Brand Design 4de druk Amsterdam 4. Robinette,S. Brand,C (2000) The HallmarkWay of Winning Custers for Life, New York 5. Conely, L. (2008) Merkenziekte, Amsterdam 6. Fisher,W. (1985) The Narrative Paradigm: An Elaboration. Communication Monographs 52. December 7. Sachs, J. (2012) Winning The Story Wars, Boston 8. Corporatestory.nl (zd) Wat is een corporate story, geraadpleegd op 4 juli 2014, van 9. Brandrepublic (zd) Corporate storytelling, geraadpleegd op 2 juli 2014, van 11. Interbrand (zd) The top 100 list view, geraadpleegd op 2 juli 2014, van top-100-list-view.aspx 12. robertvaneekhout.nl (okt 2012) Het succes van Brand Equity in bange dagen, geraadpleegd op 3 juli Johansson, JK. Dimofte, C. Mazvancheryl, SK. (2012) International Journal of Research in Marketing

Waarom de grijze massa van uw klant u door een volgende crisis helpt

Waarom de grijze massa van uw klant u door een volgende crisis helpt Waarom de grijze massa van uw klant u door een volgende crisis helpt Het aantal organisaties dat problemen krijgt met klanten die wegblijven en een teruglopende cashflow positie, neemt elke maand opnieuw

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

Youtube Marketing Strategieën

Youtube Marketing Strategieën Inhoudsopgave Youtube Marketing Strategieën Inleiding Hoofdstuk 1: Een Youtube Kanaal aanmaken Hoofdstuk 2: Video s maken Hoofdstuk 3: Affiliate Marketing Hoofdstuk 4: CPA Hoofdstuk 5: Relation Hoofdstuk

Nadere informatie

CREATIEF MERKPOSITIONERINGS DOCUMENT VAN MOOF

CREATIEF MERKPOSITIONERINGS DOCUMENT VAN MOOF CREATIEF MERKPOSITIONERINGS DOCUMENT VAN MOOF Student: Bart Soeters Student#: 2033839 Docent: Monique Burggraaf School: Avans Hogeschool Opleiding: Advanced Business Creation Plaats: s-hertogenbosch 1

Nadere informatie

Waar je internationaal in vele markten kunt rekenen op fikse concurrentie, is deze in Nederland simpelweg niet aanwezig.

Waar je internationaal in vele markten kunt rekenen op fikse concurrentie, is deze in Nederland simpelweg niet aanwezig. Inleiding Nederland loopt achter, en niet zo n beetje ook. In Amerika en andere landen worden er jaar in jaar uit duizenden verschillende e-books verkocht maar in Nederland is deze markt nog gigantisch

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Dit is versie 3.0 van dit rapport.

Dit is versie 3.0 van dit rapport. Dit is versie 3.0 van dit rapport. Download de nieuwste versie van dit rapport op: http://www.winst.nl/e books Disclaimer: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid

Nadere informatie

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk

Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk Ebook In 6 stappen naar een succesvolle praktijk 2014 Rose Jansen Create Beste ambitieuze therapeut, Hoe zorg je als therapeut voor een succesvolle, welvarende praktijk? Ik kan je 1 ding vertellen: gewoon

Nadere informatie

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties

Remo Hollaar. Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Remo Hollaar Interactieve media als tool voor een persoonlijkere aanpak bij B2B relaties Auteur: Remo Hollaar Studentnummer: 0786232 E-mailadres: remo19@gmail.com Website: http://www.remohollaar.nl Hogeschool

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Een Publicatie van Zaken in Balans Social Media Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Auteur: Waldo Bominaar Meer weten? Kijk op mijn LinkedIn: INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

100.000. 5 geheimen. om minimaal. per jaar te verdienen. voor ZZP-coaches, trainers en adviseurs

100.000. 5 geheimen. om minimaal. per jaar te verdienen. voor ZZP-coaches, trainers en adviseurs 5 geheimen om minimaal 100.000 per jaar te verdienen voor ZZP-coaches, trainers en adviseurs Laura Babeliowsky - Businesscoach Oprichter Bouw een Bloeiend Bedrijf Inhoudsopgave Over Laura...3 Waarom 100.000

Nadere informatie

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren inleiding inleiding voorwoord Dit boek gaat over ondernemen. Ik heb altijd de goede gewoonte gehad om na te denken waarom

Nadere informatie

Succesvol Solliciteren naar een Duurzame Droombaan

Succesvol Solliciteren naar een Duurzame Droombaan Succesvol Solliciteren naar een Duurzame Droombaan U aangeboden door Adviesbureau dr. Snel Outplacement Coaching Training Advies www.drsnel.nl Oudedijkse Schiekade 110 3043 LC Rotterdam 010 465 1702 Dr.

Nadere informatie

Inleiding 9. 1 Een nieuwe kijk op marketing en verkopen 15 1.1 Focus op klanten 16 1.2 Social media zijn vrijwillig 20 1.

Inleiding 9. 1 Een nieuwe kijk op marketing en verkopen 15 1.1 Focus op klanten 16 1.2 Social media zijn vrijwillig 20 1. Inhoud Inleiding 9 1 Een nieuwe kijk op marketing en verkopen 15 1.1 Focus op klanten 16 1.2 Social media zijn vrijwillig 20 1.3 Blijf jezelf 22 2 Kies je focus, kies je niche 27 2.1 Waarom is een niche

Nadere informatie

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal Thema de klant Thema Hoe vind je de verborgen klantvraag? De Klant HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? De (interne) klant centraal Intro Feike Cats Beginnen in de top van de organisatie

Nadere informatie

DE 7 GEHEIMEN VAN WEBSITES DIE ECHT VERKOPEN

DE 7 GEHEIMEN VAN WEBSITES DIE ECHT VERKOPEN BOSS NEDERLAND DE 7 GEHEIMEN VAN WEBSITES DIE ECHT VERKOPEN "Hoe uw website 400% Meer Business kan aantrekken dan uw concurrenten - Zonder extra kosten!" Jennifer Segerius www.bossnederland.com Inhoud

Nadere informatie

Steps2Success Werkboek

Steps2Success Werkboek Steps2Success Werkboek Jij Bepaalt Hoe Succes En Je Droombedrijf Eruit Ziet! 2 Dit zijn je verschillende stappen 1. Hoe definieer jij succes? 2. Wie ben jij als High End Ondernemer? 3. Stel het probleem

Nadere informatie

Interviews met collegamarketeers

Interviews met collegamarketeers Interviews met collegamarketeers ONDERLING ONDERLIGGEND ONDERWERP ONDERSTEUNEND ONDERZOEK ONDERTUSsEN 5 Laat zien welke unieke kennis je in huis hebt Marketeer Zakelijke Markt PostNL heeft te maken met

Nadere informatie

De kracht van herhaling

De kracht van herhaling De kracht van herhaling Remarketing is effectief! Remarketing is een relatief nieuwe tool van Google, welke de marketeer in staat stelt om een beter gebruik te maken van de gegevens die een klant achterlaat

Nadere informatie

Hogeschool Rotterdam Communicatie & Multimedia Design Experience Branding

Hogeschool Rotterdam Communicatie & Multimedia Design Experience Branding Auteur Silvy Alblas Studentnummer 0774079 E-mailadres silvyalblas@gmail.com Website http://www.silvyalblas.nl/afstudeerproject/ Hogeschool Rotterdam Opleiding Minor Afstudeerbegeleiders Communicatie &

Nadere informatie

GEHEIM VAN ACQUISITIE

GEHEIM VAN ACQUISITIE GEHEIM VAN ACQUISITIE Tips voor meer klanten, meer omzet Martin Eelderink Plusmore Plusmore verbetert verkoopresultaat voor bedrijven. Met andere woorden meer klanten, meer omzet, meer marge en meer lange

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

Internet Succes Formule

Internet Succes Formule Internet Succes Formule De ultieme formule voor geld verdienen via internet in 19 stappen 2012 Tonny Loorbach InternetMarketingUniversiteit.nl Pagina 2 van 62 Heb je de nieuwste versie van dit boek? Ik

Nadere informatie

Overzicht, lekker duidelijk, niet te schreeuwerig De behoeften van Generatie Y met betrekking tot recruitment websites

Overzicht, lekker duidelijk, niet te schreeuwerig De behoeften van Generatie Y met betrekking tot recruitment websites Sophia van der Meijden 478499 Overzicht, lekker duidelijk, niet te schreeuwerig De behoeften van Generatie Y met betrekking tot recruitment websites Auteur Naam: Sophia van der Meijden Studentnummer: 478499

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

In 3 simpele stappen klanten aantrekken door jezelf te zijn

In 3 simpele stappen klanten aantrekken door jezelf te zijn In 3 simpele stappen klanten aantrekken Dit is versie 2.0 van dit boek. Download de nieuwste versie van dit boek op: www.leerdurven.nl DISCLAIMER Bij het samenstellen van dit boek is uiteraard de grootste

Nadere informatie