Installatiehandleiding. Narwal-navigatiesoftware.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Installatiehandleiding. Narwal-navigatiesoftware."

Transcriptie

1 Installatiehandleiding Narwal-navigatiesoftware. Narwal is een product van Chartworx BV. en uw distributeur is Narwal Innovatie Narwal Innovatie Buorren SG Waaksens Tel: +31 (0) Gsm: +31 (0)

2 Installatiehandleiding Narwal-navigatiesoftware Uw aangeschafte navigatiesysteem bestaat uit 3 componenten: 1: De I-key, dit is de beveiligingssleutel 2: De DVD-set: Dit zijn 3 DVD s met de C-Map Maxpro basiskaart 3: De Programma CD: Deze bevat het navigatieprogramma, chartmanagersoftware en de licentiebestanden die bij het systeem horen. Voorbereiding: Systeem up to date. Zorg voor de laatste bijwerkingen van uw besturingssysteem. Zorg voor de laatste updates van de drivers van uw systeemcomponenten Harde schijf. Voor een optimaal werkend systeem is het aan te bevelen om de: overbodige software en gegevens van de harde schijf op te ruimen. prullenbak leeg te maken harde schijf te testen op fouten harde schijf te defragmenteren Upgrade van Narwal. In het geval van het upgraden van een bestaande installatie: Maak een backup van uw bestaande systeem, instellingen en data. Verwijder oude C-map kaarten en bijbehorende E-token drivers en software. Virusbeveiliging. Er kunnen problemen ontstaan bij de installatie of werking van het programma wanneer een virusscanner(vnl. Mcafee) actief is. Lukt de installatie niet probeer dit dan uit te voeren met de scanner uitgeschakeld of gede-installeerd. Tip: Via de website is onder het kopje Beveiliging een gratis virusscanner te downloaden (Security Essentials) De installatie: Deze bestaat uit 5 gedeeltes: 1. De basiskaart naar de harde schijf kopiëren. 2. Het programma installeren. 3. De kaartlicentie installeren en de kaartupdaten. 4. De compoorten instellen. 5. Het programma opstarten en instellen. 1: De basiskaart naar de harde schijf kopiëren Maak op de harde schijf een map aan met de naam maxprobasechart Plaats de MAX Pro DISC #1 in de Dvd-speler. Selecteer alle bestanden die in de C93_ROOT map staan op de DVD. Kopieer al deze bestanden naar c:\maxprobasechart. Herhaal deze stappen voor DISC#2 en DISC#3. Wanneer Windows aangeeft dat bepaalde bestanden al aanwezig zijn kunt u aangeven om deze te overschrijven en dit voor alle volgende bestanden te doen. 2: Het programma installeren Plaats de Narwal-CD in de DVD-speler De installatie start vanzelf, u hoeft alleen de instructies te volgen.

3 Tip: Wanneer de installatie niet automatisch begint kan dit ook handmatig worden opgestart. Blader op de CD naar de map: E:\Setup\move2hd\bin en start het programma setup.exe Tip: Tijdens de installatie wordt gevraagd om de I-key op de PC aan te sluiten, plaats deze niet voordat de installatieprocedure hier om vraagt. Aan het eind van de installatieprocedure wordt om de Kaart DVD gevraagd, deze zijn al handmatig geïnstalleerd en het installatieprogramma kan nu worden afgesloten. 3: De kaartlicentie installeren en de kaartupdaten. ga via, Alle programma s, Jeppesen Marine, MAX Pro SDK runtime het programma MAX Pro Chartmanager opstarten. Kies nu Install Charts Kies nu Install All + Yes Kies nu in de window Databaselocation de juiste map: c:\maxprobasechart en OK De kaarten waarvoor een licentie is aangeschaft worden nu op het systeem geïnstalleerd. Dit duurt ongeveer 10 minuten(afhankelijk van de snelheid van uw systeem) Nadat dit is voltooid kiest u vervolgens RETURN en EXIT. Tip: Het kan zijn dat u nu de melding krijgt: Database severely out of date. Dit is een standaard mededeling. Kaartupdates binnenhalen. (hiervoor is het noodzakelijk dat de PC een verbinding heeft met internet, heeft u dit niet dan kunt u deze stap overslaan.) - Open opnieuw het programma MAX Pro Chartmanager - Kies UPDATE CHARTS en druk op UPDATE VIA INTERNET - Indien gereed druk op RETURN, nogmaals op RETURN en op EXIT Tip: Kaartupdates kunnen tot 1 jaar na aanschaf van een systeem gratis worden binnengehaald. Wanneer u dit abonnement wilt verlengen, neem dan contact op met Narwal Innovatie. 4. De compoorten instellen In apparaatbeheer kunt u zien welke compoorten op uw Pc aanwezig zijn. Dit is belangrijk om te weten om het programma goed in te kunnen stellen. Apparaatbeheer kunt u vinden via de rechtermuisknop op Deze Computer te klikken en dan eerst Beheren te kiezen.

4 In dit geval is er 1 compoort, namelijk COM1. Ga vervolgens naar c:\narwal\pleasure\config en open het bestand connect.ini door er op te dubbelklikken. (het bestand wordt met kladblok geopend) Dit bestand ziet er als volgt uit (met in rood de uitleg erbij): [receiverlist] 0=1 ; Navigator on Com1( 0=1 betekend dat deze ontvanger aan staat) 1=0 ; Windmeter on Com2 2=0 ; ais on Com3 [RCV0] type=gp port=1 (Geeft het compoortnummer aan, deze moet overeenkomen met de compoort waar de GPS op is aangesloten) descriptor=gps(de tekst GPS wordt in Narwal weergegeven behorende bij deze GPS, dit zou bv. ook Furuno kunnen zijn, dit mag worden gewijzigd.) protocol=nmea183 receivercolor=green receiverdatum=100 [RCV1] type=wi port=2 descriptor=wind protocol=nmea183 [RCV2] type=ai port=3 descriptor=ais protocol=ais [COM1] baudrate=4800 (Dit is de baudrate instelling waarmee de GPS de data naar de PC verstuurd, voor GPS is dit bijna altijd 4800) [COM2] baudrate=4800 [COM3] baudrate=38400 Tip: Wanneer u over een AIS-module in de software beschikt is het aan te raden om deze op COM-1 aan te sluiten omdat de snelheid waarmee de data wordt verstuurd vaak Baud is. COM-1 is daar vaak het meest geschikt voor. Wanneer u het bestand connect.ini op de juiste manier heeft gewijzigd kan kladblok worden afgesloten en het bestand worden opgeslagen. Alle instellingen voor de werking van het Narwal-navigatiesysteem zijn nu gemaakt en het programma kan nu worden opgestart.

5 5. Het programma opstarten en instellen Start nu het navigatieprogramma op door het Narwal icoon op het bureaublad te dubbelklikken. Voor een goede werking van het programma zijn nog een paar instellingen aan te bevelen: A: De scheepparameters instellen, dit kan worden gedaan door met de rechtermuisknop op het scheepje op de kaart te klikken. Hier kunnen de scheepslengte en breedte en de plaats van de GPSantenne worden ingesteld. B: De werking van de handleiding testen: klik op het Narwal-icoontje in de header. Tip: De software is zo ontworpen dat alle functies met de muis of trackerball kunnen worden bediend. Het is aan te bevelen om de functionaliteit van de drie muisknoppen goed te kennen, deze worden in de handleiding uitgelegd. Voor de bediening wordt een Logitech-Trackman aanbevolen. Veel succes en plezier met uw Narwal navigatiesysteem!

6 Bijlage: Mogelijke fouten en oplossingen: Geen kaart zichtbaar of zwarte kaartkleur. Controleer of er niet een zwarte ondergrond is gekozen. Schakel tussen dag/schemer/nacht kleurinstellingen. Controleer met de Maxpro Chartmanager of de kaartlicentie goed geladen is. Controleer of de kleurkwaliteit van de videokaart op 32 Bit staat. Protection error, wrong dongle for this programm. Controleer of de Ikey wel is geplaatst Controleer in de Maxpro Chartmanager of de licentie van de I-key zichtbaar is Probeer de I-key in een andere USB-poort Geen positie van ontvanger. - Controleer of de GPS aan staat. - Controleer of de connect.ini instelling van de GPS overeenkomt met de compoort waar de GPS op is aangesloten. - Controleer of de Data van de GPS in de compoort binnenkomt. Met TRAX wordt een communicatieprogramma meegeleverd om de data op de compoorten te testen. Dit programma bevindt zich in c:\narwal\pleasure\utils en kan vanuit hier worden geïnstalleerd. - Controleer in het Narwalprogramma met behulp van de toetsencombinatie Cntrl-Alt-I of de NMEAdata goed binnenkomt. Wanneer dit niet het geval is maar de NMEA-data komt wel binnen op het bijgeleverde communicatieprogramma zijn de drivers van de desbetreffende compoort niet de juiste. De cursor springt kriskras over het scherm. Dit wordt veroorzaakt door Windows, het besturingssysteem detecteert een seriële muis in plaats van de GPS. Op het moment dat dit gebeurd moet de GPS worden uitgezet en in Apparaatbeheer de seriële muis worden uitgeschakeld. Het programma crasht. controleer op virussen (Sommige virussen verspreiden zich al zodra een USB-stick op de PC wordt aangesloten!) controleer of er geen defecte eigen bestanden zijn. De procedure hiervoor is: Start Narwal op en ga meteen naar een kleine schaal, bv. 1: Open alle eigen bestanden, Tracks, Databestanden en Routebestanden. Druk op de toetsencombinatie Cntrl-Alt-T Er opent een nieuw venstertje, klik op de groene v en de software test nu de data, bij fouten wordt dit aangegeven en kan in dat scherm op de correctieknop x->v worden gedrukt, de fouten worden nu hersteld. Vergroot stapsgewijs de schaal en test de data overal waar deze zichtbaar is en gebruik waar nodig de correctieknop om de fouten uit de bestanden te verwijderen. Start nadat geen fouten meer zijn gevonden het programma opnieuw op. Contactinformatie: Narwal Innovatie Buorren SG Waaksens (+31) (0) (+31) (0) (ook voor de laatste betonningsbestanden) Narwal Innovatie levert en installeert Narwal navigatie software, maar ook voor de professionele TRAX-software kunt u bij ons terecht.

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008 DIT DOCUMENT IS ALLEEN VAN TOEPASSING VANAF LEGAL EAGLE VERSIE 2.13. INDIEN DIT NIET HET GEVAL IS DIENT ER EERST EEN UPDATE UITGEVOERD TE WORDEN!!! Voordat u begint...2 Update downloaden...2 Update installeren...5

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Benodigdheden 5 Installatie-overzicht 5 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 5 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 5

Nadere informatie

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content MEDIA NAV Handleiding voor het online downloaden van content In deze handleiding leest u hoe u software- en contentupdates voor het navigatiesysteem kunt uitvoeren. Hoewel de schermafbeeldingen nog niet

Nadere informatie

// Mamut Business Software. Updatehandleiding

// Mamut Business Software. Updatehandleiding // Mamut Business Software Updatehandleiding Inhoud Over updates naar een nieuwe versie 3 Back-up maken 6 Update naar de laatste versie 8 Verplaats het programma naar een andere computer/server 15 Zo verplaatst

Nadere informatie

Handleiding. voor het. installeren en updaten. van. FotoBase. Versie 2.11

Handleiding. voor het. installeren en updaten. van. FotoBase. Versie 2.11 Handleiding voor het installeren en updaten van FotoBase Versie 2.11 Inleiding Het installeren en updaten van FotoBase gebeurt met hetzelfde installatiebestand. Dit bestand kan gedownload worden of gekopieerd

Nadere informatie

Windows 8.1 Update stap voor stap

Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 Update stap voor stap Windows 8.1 installeren en bijwerken BIOS, applicaties en stuurprogramma s bijwerken en Windows Update uitvoeren Selecteer het type installatie Windows 8.1 installeren

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING REKENSOFTWARE MatrixFrame MatrixFrame Toolbox MatrixGeo 1 / 9 SYSTEEMEISEN Werkstation met minimaal Pentium 4 processor of gelijkwaardig Beeldschermresolutie 1024x768 (XGA) Windows

Nadere informatie

Hoe repareer je Windows XP vanuit de installatie-cd?

Hoe repareer je Windows XP vanuit de installatie-cd? Hoe repareer je Windows XP vanuit de installatie-cd? INDEX 1. Inleiding / Meer informatie / Voordat u een interne upgrade uitvoert. Pag. 2 2. Methode 1: XP-repareren vanuit een opgestarte Windows XP. Pag.

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

MailCredit. gebruikershandleiding. Frankeertegoed laden via een PC. rm033 Handleiding Mailcredit_NL_Rev03_20120405_MM-OM-UM.doc

MailCredit. gebruikershandleiding. Frankeertegoed laden via een PC. rm033 Handleiding Mailcredit_NL_Rev03_20120405_MM-OM-UM.doc MailCredit Frankeertegoed laden via een PC gebruikershandleiding rm033 Handleiding Mailcredit_NL_Rev03_20120405_MM-OM-UM.doc 2 Mailcredit Gebruikershandleiding Over deze handleiding Doelgroep De gebruikershandleiding

Nadere informatie

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen The Nanny Personeel Lokaal inloggen Inleiding Binnen uw organisatie wordt gebruik gemaakt van The Nanny Personeel. The Nanny Personeel is een webapplicatie. Echter, in tegenstelling tot de meeste websites,

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding MRS Software 4.4 MRS-N1210 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Voor de installatie... 4 De database... 4 Firebird... 4 Installatiebestanden... 4 Externe bestanden... 4 De juiste werkomgeving...

Nadere informatie

ROSA software voor de KINDEROPVANG

ROSA software voor de KINDEROPVANG Installatie Handleiding ROSA software voor de KINDEROPVANG Kenmerk: ROSA_installatie_v12.doc 2004-2010 MULDATA Systeem : Installatie Handleiding ROSA pagina: 2 Hoofdstuk : Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

EM398x-R1 UPS 600-1000-1600VA

EM398x-R1 UPS 600-1000-1600VA EM398x-R1 UPS 600-1000-1600VA EM398X-R1 - UPS 600-1000-1600VA 2 NEDERLANDS Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 2 1.1 Functies en kenmerken... 2 1.2 Inhoud van de verpakking... 3 1.3 Aansluiten van de UPS...

Nadere informatie

UNIFORM-Agri Handleiding Management. Versie 4.x

UNIFORM-Agri Handleiding Management. Versie 4.x UNIFORM-Agri Handleiding Management Versie 4.x INHOUD 1. INSTALLATIE- EN OPSTARTPROCEDURE 3 1.1 INSTALLATIE 3 1.2 OPSTARTEN VAN HET PROGRAMMA 3 1.3 WERKEN MET DE GEGEVENS VAN UW BEDRIJF 3 1.4 REGISTRATIE

Nadere informatie

Avast antivirus en Winver voor windows 15.01 Avast verwijderd omrek.exe

Avast antivirus en Winver voor windows 15.01 Avast verwijderd omrek.exe Avast antivirus en Winver voor windows 15.01 Avast verwijderd omrek.exe Update mei 2015 Avast info Avast antivirus verwijderd omrek.exe uit de Winver directory (map) zodat Winver niet meer goed werkt.

Nadere informatie

Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software

Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software Factuur2King 2.0 Installatiehandleiding Juli 2014 (c) MiKi-Business-Software P a g i n a 2 INHOUDSOPGAVE Overzicht Factuur2King... 4 Functionaliteit:... 4 Systeemeisen:... 5 1. Installatie Factuur2King

Nadere informatie

Inhoudsopgave. G Data Software. G Data Software. G Data ServiceCenter. Installatie van de software. Na de installatie. De eerste keer starten

Inhoudsopgave. G Data Software. G Data Software. G Data ServiceCenter. Installatie van de software. Na de installatie. De eerste keer starten Inhoudsopgave 3 G Data ServiceCenter 5 Installatie van de software 6 Na de installatie 8 De eerste keer starten 10 SecurityCenter 16 Tips over viruscontrole 21 Tips over de virusbewaker 34 Tips over virusupdates

Nadere informatie

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids Datec Score Manager 3.0 Opstartgids 2001-2010, Datec Correspondentie richten aan: Datec Torenwacht 31 2353 DB Leiderdorp Nederland Tel: 071-5890056 Fax: 071-5238607 E-mail: info@datec.nl DATEC Internet:

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

Informatie gebruik Garmin ten behoeve van routes van Mc Motorass (versie juli 2014)

Informatie gebruik Garmin ten behoeve van routes van Mc Motorass (versie juli 2014) Informatie gebruik Garmin ten behoeve van routes van Mc Motorass (versie juli 2014) De voorrijders en overige leden van Mc Motorass. maken gebruik van navigatieapparatuur zoals Garmin. Voor het maken en

Nadere informatie

NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties.

NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties. Wekelijks onderhoud van Windows. Het is goed gebruik om eens per week wat aan onderhoud te doen, om te voorkomen dat Windows wat trager wordt en om te kijken of er soms ongerechtigheden in de PC geslopen

Nadere informatie

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware 1 2 augustus 2005 Inhoudsopgave: Gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus... 3 Introductie... 3 Installeren

Nadere informatie

Updatehandleiding Mamut Business Software Update vanaf versie 12

Updatehandleiding Mamut Business Software Update vanaf versie 12 Mamut Business Software Updatehandleiding Mamut Business Software Update vanaf versie 12 Versie 14 MBS.BKL.UPD.NL.141.1 Mamut Business Software Update vanaf versie 12 Inhoud Over updates naar een nieuwe

Nadere informatie

Bronboek ISBN conversie naar EAN

Bronboek ISBN conversie naar EAN Bronboek ISBN conversie naar EAN Onderstaande procedure beschrijft hoe u in een aantal stappen uw artikelgegevens in Bronboek kunt converteren van ISBN naar EAN (ISBN13). Het is belangrijk dat u deze stappen

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Dit stappenplan kunt u gebruiken als u een nieuwe computer heeft aangeschaft om een oude computer te vervangen. Er is een ander document voor de

Nadere informatie

Rabo Cash Management. Installatiehandleiding

Rabo Cash Management. Installatiehandleiding Rabo Cash Management Installatiehandleiding Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 CONFIGURATIEVEREISTEN... 4 3 INSTALLATIE USB READER... 5 4 INSTALLATIE SAFENET SOFTWARE... 6 5 INSTALLATIE JAVA... 7 6 OVERIGE INSTELLINGEN...

Nadere informatie

Handleiding MyBee voor de PC

Handleiding MyBee voor de PC Handleiding MyBee voor de PC Inhoud MyBee in vogelvlucht... 4 Basisprincipes... 4 Het whitelist-principe... 4 Twee whitelists... 4 Drie soorten ouders: tolerant, gemiddeld en streng.... 5 Privacy... 6

Nadere informatie