Artikel 10.3: De eerste drie zinnen ( Ten teken aangegeven) ) vervallen en worden vervangen door:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Artikel 10.3: De eerste drie zinnen ( Ten teken aangegeven) ) vervallen en worden vervangen door:"

Transcriptie

1 Voorstel aan Bondsraad Uitwerking in reglementsartikelen Toelichting 1 De arbiter start de partij met het in werking stellen van de klok van wit, behalve als de zwartspeler er niet is en de witspeler wel. In dat geval wordt de klok van de zwartspeler in werking gesteld. Artikel 10.3: De eerste drie zinnen ( Ten teken aangegeven) ) vervallen en worden vervangen door: Ten teken van het begin van de partij, wordt de klok van de witspeler in werking gesteld, tenzij de zwartspeler niet aanwezig is én de witspeler wel. In dat geval wordt de klok van de zwartspeler in werking gesteld. Voor beide spelers geldt dat de bedenktijd in gaat nadat de eigen vlag is gevallen (danwel dat dit op andere wijze is aangegeven) Artikel 17 letter c lid 3: zwartspeler vervangen door witspeler dan wel zwartspeler. Artikel 19.4: In de eerste zin wordt zwartspeler vervangen door witspeler. De tekst luidt dan: ( ) zoals geregistreerd op de lopende klok van de witspeler ( ). De laatste zin van dit artikel wordt vervangen door: De klok wordt vervolgens weer in werking gesteld op de wijze zoals aangegeven in artikel Artikel 19.5 wordt gewijzigd als volgt: De laatste bijzin ( de lopende klok blijft hierbij lopen ) komt te vervallen. Toegevoegd wordt: de klok wordt vervolgens weer in werking Welke klok moet worden aangezet: - wit en zwart aanwezig: wit - alleen wit aanwezig: zwart - alleen zwart aanwezig: wit - geen van beide aanwezig: wit, waarbij na aankomst van één van beide partijen de verstreken tijd wordt verdeeld. Het begrip aanwezig is gehanteerd in 10.3 naar analogie van hetgeen in 19.4 bedoeld is. Artikel 19.5 heeft de bedoeling om de klok (en dus de bedenktijd) bij overmacht in een dusdanige positie te brengen als ware de betreffende speler aanwezig bij de aanvang van de wedstrijd. Na de correctie wordt de klok weer in werking gesteld conform artikel 10.3, dus de klok van wit wordt aangezet tenzij zwart nog afwezig is.

2 2 In tijdnood wordt alleen de notatieplicht van de betreffende speler opgeschort. 3 Als van beide spelers de notatieplicht opgeschort is, wordt na het vallen van de vlag de notatie door beiden bijgewerkt. De hiervoor benodigde tijd wordt door de arbiter over beide spelersklokken verdeeld. 4 (ingetrokken) 5 (opgenomen bij nummer 17) gesteld op de wijze zoals aangegeven in artikel 10.3 Artikel 11.4: eerste zin wordt gewijzigd in: Indien een speler over minder dan vijf minuten bedenktijd beschikt (tijdnood), wordt de notatieplicht van die betreffende speler opgeschort. Artikel 11.4: De derde zin wordt gewijzigd in: Indien van beide spelers de notatieplicht is opgeschort geweest, wordt de voor het bijwerken van de notatie benodigde tijd door de arbiter gelijkelijk over beide spelersklokken verdeeld. Als van slechts één van beide spelers de notatieplicht is opgeschort geweest, geschiedt het bijwerken van de notatie in de bedenktijd van de speler wiens bedenktijd is verstreken. De formulering beide spelers is vervangen door een speler resp. betreffende speler. Opgeschorte notatieplicht: - beide spelers: benodigde tijd wordt verdeeld. Elkaar helpen is dus toegestaan en wordt ook feitelijk gestimuleerd - één van beide spelers: diegene die in tijdnood zat moet zijn notatie hebben bijgewerkt vóórdat hij mag zetten.

3 6 De remisebepalingen voor 3 maal dezelfde stand en 25 zetten regel in spelreglement opnemen, daar waar ook de 16 zetten regel voor de 1 om 3 en de 5 zetten regel voor 1 om 2 of 1 om 1 staan opgenomen. Dus altijd geldig en niet alleen in wedstrijden met notatie. 7 Het claimen van remise gebeurt door de arbiter erbij te halen. Dit mag ook nadat de speler een zet heeft gedaan, maar dan wel als zijn eigen klok loopt. Artikel 9.2 wordt als volgt uitgebreid: c. dat een stand is ontstaan die reeds twee keer eerder in de partij is ontstaan met dezelfde speler aan zet; d. dat aan weerszijden de laatste vijfentwintig opeenvolgende zetten alleen met dammen is gespeeld en geen stukken zijn geslagen. Artikel 13.3 komt te vervallen; artikel 13.4 wordt vernummerd tot 13.3 en luidt als volgt: In de gevallen, bedoeld in artikel 9.2, wordt de gegrondheid van de remise-eis onderzocht in de bedenktijd van de eiser. Blijkt zijn eis correct, dan is de partij remise, ook al zou de eiser inmiddels de bedenktijd overschreden hebben. Blijkt de eis incorrect, dan wordt de partij voortgezet. Als na het onderzoeken en ongegrond bevinden van de remise-eis de bedenktijd van de eiser inmiddels is verstreken, is artikel 12.1 normaal van toepassing. In artikel 17 c lid 6 wordt gewijzigd in: het onderzoeken van de gegrondheid van een remise-eis volgens artikel 9.2 (artikel 13.3) en artikel (de verwijzing naar artikel 20.5 vloeit voort uit de verwerking van voorstel 16). Het claimen van remise op grond van artikel 9.2.c mag zowel voorafgaand aan het doen van een zet, als ná het doen van een zet, maar wel in de eigen bedenktijd. De oude situatie sub 13.3.b ( na het uitvoeren van een zet ontstaat een reglementaire remisestand ) is nu vervangen door de verplichting éérst de betreffende zet uit te voeren en dan vóór het indrukken van de klok de remise op te eisen.

4 Artikel 13.5 wordt vernummerd tot 13.4 (zie ook voorstel 5/17). 8 Bij bepaalde wedstrijden kan in de wedstrijdbepalingen worden opgenomen dat de arbiter of een door hem aangewezen persoon de plicht heeft in de eindfase van de partij zodanig aantekening te maken van de gespeelde zetten dat hij in staat is om een eventuele remiseclaim te controleren en honoreren. De arbiter tracht het verloop van partijen waarin niet genoteerd wordt, zodanig te volgen dat hij te nemen beslissingen over een reglementaire remise zoveel mogelijk op eigen waarneming kan baseren. 9 Als tijdens de partij blijkt dat het bord verkeerd ligt, wordt de partij ongeldig verklaard en moet opnieuw worden begonnen. Artikel 17 lid c 7 invoegen (nr. 7 wordt nr. 8): het zodanig volgen van het verloop van de partijen waarin niet genoteerd wordt, dat hij te nemen beslissingen over een reglementaire remise zoveel mogelijk op eigen waarneming kan baseren. Artikel 24: artikel 24.6 wordt 24.7; 24.7 wordt 24.8; 24.8 wordt 24.9 en 24.9 wordt Artikel 24.6 toevoegen: In de wedstrijdbepalingen kan worden opgenomen dat de arbiter (of een door hem aangewezen persoon) de plicht heeft in de eindfase van de partij zodanig aantekening te maken van de gespeelde zetten dat hij in staat is om een eventuele remiseclaim te controleren en honoreren. Artikel 7.1: Tweede deel van de zin (na de komma) komt te vervallen. Het artikel luidt dus: Als het bord verkeerd ligt (zie artikel 2.3) is de partij ongeldig en moet opnieuw worden begonnen. Dit voorstel is nu in twee varianten opgenomen: een altijd geldende inspanningsverplichting (in artikel 17) en een resultaatverplichting (in artikel 24) waar de betreffende wedstrijd dit nodig maakt. Indien zich op meerdere borden een tijdnoodsituatie voordoet, moet de arbiter de mogelijkheid hebben om waarnemers aan te wijzen, omdat hij nu eenmaal niet overal aanwezig kan zijn. Hij neemt echter zelf de beslissing en blijft daarvoor als enige verantwoordelijk. In alle gevallen wordt de partij opnieuw begonnen als het bord verkeerd ligt.

5 10 Het notatiebiljet moet duidelijk zichtbaar op tafel liggen en voor de arbiter te allen tijde te raadplegen zijn. 18 Wie zijn notatiebiljet wil vergelijken met dat van zijn tegenstander (mits die accoord gaat!) moet dat doen in zijn eigen bedenktijd. Artikel 11.1: eerste zin aanvullen met: ( ) op een notatiebiljet. Het notatiebiljet moet duidelijk zichtbaar op tafel liggen en voor de arbiter te allen tijde te raadplegen zijn. Het bijwerken van de notatie aan de hand van het notatiebiljet van de tegenstander is uitsluitend toegestaan na diens uitdrukkelijke toestemming en in de eigen bedenktijd. 11 (ingetrokken) 12 Het is verplicht voor de speler die dam haalt zijn schijf te kronen, als onderdeel van zijn zet. (onreglementaire zet). Artikel 3.3 wordt: Een schijf promoveert tot dam als zij de bovenste rij ( damrij ) heeft bereikt en daar tot stilstand komt. De speler wiens schijf tot dam promoveert dient deze schijf in dezelfde zet te kronen door er een schijf van dezelfde kleur bovenop te plaatsen, die vervolgens onder meer voor de toepassing van artikel 6.6 beschouwd wordt als onderdeel van de dam en niet meer mag worden Het kronen moet in dezelfde zet gebeuren. Als de speler dit niettemin accepteert (bijvoorbeeld door het doen van een tegenzet), dan ligt het in de geest van het voorstel dat dan eerst alsnog gekroond moet worden voordat met de dam gespeeld kan worden.

6 13 Het spelen met een niet gekroonde dam is niet toegestaan (onreglementaire zet). 14 Bij het slaan mogen de stukken ook in de tegenovergestelde volgorde worden weggenomen. verwijderd. Deze handeling geldt niet als zet en dient te worden uitgevoerd in de bedenktijd van de betreffende speler (zie artikel 4). Een tot dam gepromoveerde schijf blijft een dam, ook al wordt deze niet gekroond. Artikel 3.4 (nieuw): Het is niet toegestaan met een niet gekroonde dam te spelen. Artikel 6.4 wordt gewijzigd in: Een zet is reglementair indien hij niet in strijd is met de artikelen 3.3, 3.4 en de artikelen 5.1 tot en met 6.3. Artikel 7.2: bij de sterretjes toevoegen: * het niet kronen van een tot dam gepromoveerde schijf * het spelen met een niet gekroonde dam. Daarnaast de eerste zin aanvullen als volgt: ( ) voltooid (zie artikel 3.3, 3.4, 4, 6.4 en 6.7, bijvoorbeeld ( ) Aan de laatste zin wordt toegevoegd: ( ) met uitzondering van het kronen van een tot dam gepromoveerde schijf. Beide spelers mogen, aan zet zijnde, deze fout herstellen. Artikel 6.1 wordt: Elke slag ( ) geslagen. Na de volledige slag worden de geslagen stukken in de volgorde waarin zij zijn geslagen, dan wel Het niet voldoen aan 3.3 (kronen in dezelfde zet) danwel 3.4 (spelen met een ongekroonde dam) is een onreglementaire zet. De tegenstander van de speler die dam haalt mag eisen dat deze speler in diens eigen bedenktijd eerst zijn dam kroont, alvorens hij doorgaat met spelen. Hij kan er ook voor kiezen om zelf de dam te kronen.

7 15 Bij het slaan van een schijf door een schijf mag ook eerst de schijf van de tegenstander worden weggenomen en dan de schijf verplaatst. 16 Bij sneldammen en rapid dammen zonder Fischer systeem heeft de speler met duidelijk voordeel recht op remise en worden bepaalde eindspelen (1 om 1, 1 om 2, 1 om 3 met beiden minstens een dam, mits niet direct winnend) niet gespeeld maar zijn direct remise. 5 Het is niet toegestaan om remise overeen te komen voordat de tegenovergestelde volgorde, van het bord genomen. Het is toegestaan om bij het slaan van één schijf door een schijf, eerst de geslagen schijf van het bord weg te nemen, alvorens de eigen schijf wordt verplaatst. Een slaande schijf ( ) niet tot dam (zie artikel 3.3). Artikel 20.5 wordt toegevoegd: Bij alle wedstrijden met een vaste bedenktijd voor de gehele partij van ten hoogste 30 minuten per speler heeft een speler met een duidelijk voordeel het recht om remise op te eisen. Daarnaast kan in een partijstand waarin beide partijen over tenminste één dam beschikken en géén van beide partijen over meer dan drie schijven of dammen beschikken, één van beide spelers remise opeisen. Dit geldt echter niet als de partijstand een directe winst bevat. Het opeisen van remise geschiedt door (in afwijking van artikel 10.4) de klok stil te zetten en de beslissing van de arbiter in te roepen. In artikel 17 lid c nr. 6(betreffende het onderzoeken van de remise-eis) wordt toegevoegd artikel (Deze wijziging is al opgenomen in het tekstvoorstel bij voorstel 6/7). Noot: op grond van voorstel 7 is artikel 13.5 vernummerd tot De arbitrageregeling ex artikel 20.3 blijft derhalve bestaan, naast deze regeling. Deze regeling geldt alleen voor sneldam- en rapidpartijen en dus bijvoorbeeld niet voor partijen met normale bedenktijd die na het verstrijken van een tijdcontrole in een vaste tijd worden uitgespeeld. Om die reden is een maximale bedenktijd voor de gehele partij van 30 minuten per speler aangehouden. De arbiter dient derhalve bij het beoordelen van de remise-eis na te gaan of sprake is van ofwel duidelijk voordeel, ofwel een remise-eindspel, waarbij geen sprake mag zijn van directe winst voor één van beide spelers. De remise komt derhalve pas tot stand ná beslissing door de arbiter of overeenstemming tussen partijen (dit is in tegenstelling tot 9.2).

8 wederzijds 40 zetten zijn gedaan. 17 Bij het sneldammen mag geen remise worden overeengekomen als er nog meer dan 10 stukken wederzijds op het bord staan. Artikel 13.4: Dit artikel wordt gewijzigd in: Een partij waarin remise wordt overeengekomen voordat wederzijds veertig zetten zijn gedaan, wordt voor beide spelers verloren verklaard. Artikel 13.5 (nieuw): Indien in de wedstrijdvoorwaarden sprake is van ontheffing van de notatieplicht ex artikel 11.1, is artikel 13.4 niet van toepassing, doch wordt in plaats daarvan een partij waarin remise wordt overeengekomen als er wederzijds meer dan 10 stukken op het bord staan, voor beide spelers verloren verklaard. 18 (opgenomen tussen punt 10 en 11 in dit voorstel) 19 Als per ongeluk de positie op het bord wordt veranderd dan kan dit niet worden gezien als een onreglementaire zet of als een verplichting in de zin van aanraken-is-zetten. Toevoegen artikel 6.8: Indien duidelijk blijkt dat de positie op het bord per ongeluk wordt veranderd wordt dit niet gezien als een onreglementaire zet in de zin van artikel 6.4, noch als een een verplichting tot het spelen van een bepaald stuk uit hoofde van artikel 6.6. De arbiter zal e.e.a. in discussiegevallen moeten beoordelen. Het moeten duidelijke ongelukjes betreffen. Voorbeelden zijn: het meenemen van een tweede schijf met een mouw of met de elleboog, het schudden aan de tafel, het laten vallen van een suikerlepeltje op het bord etc. AANVULLING Artikel 17 lid c nummer 8 (oud nummer 7): Dit is geen inhoudelijke maar een

9 wordt gewijzigd in: bij digitale klokken controleren of een Nederlandstalige handleiding in het speellokaal aanwezig is en minimaal eenmaal per uur de resterende bedenktijd van beide spelers noteren. tekstuele aanpassing: zoals het nu in het reglement staat zou ieder uur de aanwezigheid van de handleiding gecontroleerd moeten worden, hetgeen niet nodig is. Door het omdraaien van de bijzinnen wordt dit tekstueel rechtgezet. De cursieve tekst is toegevoegd naar aanleiding van de behandeling in de bondsraad van 24 juni.

Spel- en wedstrijdreglement (juni 2006)

Spel- en wedstrijdreglement (juni 2006) KNDB handboek D1-1 Regels voor het damspel Eerste deel: Algemene regels 1 Inleiding 2 Het dambord en zijn inrichting 2.1-2.2 Inrichting 2.3 Plaatsing Spel- en wedstrijdreglement (juni 2006) 3 De stukken

Nadere informatie

Spel- en wedstrijdreglement (maart 2004)

Spel- en wedstrijdreglement (maart 2004) KNDB handboek D1-1 Regels voor het damspel Eerste deel: Algemene regels 1 Inleiding 2 Het dambord en zijn inrichting 2.1-2.2 Inrichting 2.3 Plaatsing 3 De stukken en hun opstelling 3.1 Het begrip 'stuk'

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels dammen. Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels dammen. Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels dammen Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels dammen...1 Het bord en het begin...1 Zetten van de stenen...2 Slaan...3 Dam halen...5 Einde van het spel...6 Remise

Nadere informatie

Toelichting bij het nieuwe Spel- en Wedstrijdreglement

Toelichting bij het nieuwe Spel- en Wedstrijdreglement Toelichting bij het nieuwe Spel- en Wedstrijdreglement VORM Moderner en eenvoudiger taalgebruik Het taalgebruik van het (inmiddels 30 jaar oude) Spel- en Wedstrijdreglement was onnodig ambtelijk en complex.

Nadere informatie

ARBITERS HANDLEIDING

ARBITERS HANDLEIDING ARBITERS HANDLEIDING 2014 2015 Inleiding Deze Arbitershandleiding (AH) is bedoeld als een praktijkinstructie voor de arbiter, en geeft aanwijzingen en adviezen hoe hij moet handelen in bepaalde situaties

Nadere informatie

CURSUS DAMMEN DAMWERKBOEK

CURSUS DAMMEN DAMWERKBOEK Regiowerking Noord Palmans, Z. CURSUS DAMMEN DAMWERKBOEK CERTIFICAAT BASISKENNIS DAMMEN Naam Versie: 2017 VOOR VOLWASSENEN Inleiding Met dit werkboek leert u de basis van het mooie damspel. In een paar

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT VIERTALLENCOMPETITIE SGS I N H O U D. Inleiding. Deelname. Speelgerechtigde spelers. Verplichtingen en verzoek tot terugtrekking

WEDSTRIJDREGLEMENT VIERTALLENCOMPETITIE SGS I N H O U D. Inleiding. Deelname. Speelgerechtigde spelers. Verplichtingen en verzoek tot terugtrekking WEDSTRIJDREGLEMENT VIERTALLENCOMPETITIE SGS I N H O U D Inleiding Art. 1: Deelname Art. 2: Art. 3: Art. 4: Art. 5: Indeling Art. 6: Opstelling Art. 7: Art. 8: Art. 9: Definities Aanmelding Speelgerechtigde

Nadere informatie

2.1 Het dambord is vierkant en bestaat uit honderd vierkante velden, die om en om licht en donker gekleurd zijn.

2.1 Het dambord is vierkant en bestaat uit honderd vierkante velden, die om en om licht en donker gekleurd zijn. SPELREGLEMENT Artikel 1 De spelers Het damspel wordt gespeeld tussen twee spelers. De één ( wit ) speelt met de lichtgekleurde schijven, de ander ( zwart ) met de donkergekleurde schijven. Artikel 2 Het

Nadere informatie

NIVEAU 2 DAMWERKBOEK. Niveau 2 Damdiploma s: WIT & ZWART. Naam. Versie: 2017 DAMWERKBOEK VOOR DE JEUGDDAMMER

NIVEAU 2 DAMWERKBOEK. Niveau 2 Damdiploma s: WIT & ZWART. Naam. Versie: 2017 DAMWERKBOEK VOOR DE JEUGDDAMMER NIVEAU 2 DAMWERKBOEK Niveau 2 Damdiploma s: WIT & ZWART Naam Versie: 2017 DAMWERKBOEK VOOR DE JEUGDDAMMER Inleiding Met dit werkboek verkrijg je de damkennis voor het behalen van je tweede en derde damdiploma

Nadere informatie

Over de elektronische damborden van de KNDB:

Over de elektronische damborden van de KNDB: Over de elektronische damborden van de KNDB: Doel van het systeem is het bijdragen aan een professionele uitstraling van damtoernooien door middel van Live presentaties van alle partijen in de toeschouwerszaal

Nadere informatie

Algemeen. Clubkampioenschap. Art. 1 Lidgeld

Algemeen. Clubkampioenschap. Art. 1 Lidgeld Reglement 2014-2015 Algemeen Art. 1 Lidgeld 1.1 Vaststellen: Het lidgeld wordt jaarlijks vastgesteld door de algemene vergadering voor het volgende werkingsjaar (d.w.z. van september tot september van

Nadere informatie

Wedstrijdreglement SGS-Jeugdclubcompetitie A-, B-, C- en D-categorie

Wedstrijdreglement SGS-Jeugdclubcompetitie A-, B-, C- en D-categorie Wedstrijdreglement SGS-Jeugdclubcompetitie A-, B-, C- en D-categorie I N H O U D Inleiding Art. 1: Definities Art. 2: Categorieën Deelname Art. 3: Aanmelding Art. 4: Speelgerechtigde spelers Art. 5: Art.

Nadere informatie

Schaakvereniging Borne

Schaakvereniging Borne Reglement Interne Competitie 10-08-2014 I. Algemeen art 1 Toepassing Dit reglement geldt voor de wedstrijden van de Interne Competitie (hierna: Competitie) van de Schaakvereniging Borne (hierna: SV Borne).

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels pente. Jacob Jan Paulus (Paulus) Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels pente. Jacob Jan Paulus (Paulus) Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels pente Jacob Jan Paulus (Paulus) Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels pente...1 Doel van het spel...1 Bord...1 5 of meer op een rij...2 Stenen slaan...2 Strategie...3 Slot

Nadere informatie

Spelregels schaken. Doel van het spel

Spelregels schaken. Doel van het spel Spelregels schaken Schaken is een bordspel voor 2 personen, waarbij de ene speler met wit speelt en de ander met zwart. Aan het begin van het spel hebben beide spelers 16 stukken: 1 koning, 1 dame, 2 torens,

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Veluws Schaakgenootschap Ermelo

Wedstrijdreglement Veluws Schaakgenootschap Ermelo Wedstrijdreglement Veluws Schaakgenootschap Ermelo 1. Algemeen 1.1 Spelregels a. De wedstrijden worden gespeeld volgens de FIDE-Regels voor het Schaakspel, Officiële Nederlandse vertaling volgens de KNSB,

Nadere informatie

Reglement interne senioren competities Versie

Reglement interne senioren competities Versie Reglement interne senioren competities Versie 01-03-2016 1. ALGEMEEN Artikel 1.1 Dit reglement heeft betrekking op de voor de leden te organiseren interne competities senioren. Artikel 1.2 De competities

Nadere informatie

Spel- en Wedstrijdreglement (maart 2013)

Spel- en Wedstrijdreglement (maart 2013) KNDB handboek D1-1 Spel- en Wedstrijdreglement (maart 2013) Spelreglement Artikel 1 De spelers Artikel 2 Het dambord Artikel 3 Schijf en dam Artikel 4 Slaan Artikel 5 Slaan is verplicht, meerslag gaat

Nadere informatie

nr. tegenstander 1 5 8 14 21 28 39 resultaat nr. 57 0 ½ 1 1 ½ ½ 0 score tegenstander 3½ 4½ 2 5 4 6 5½

nr. tegenstander 1 5 8 14 21 28 39 resultaat nr. 57 0 ½ 1 1 ½ ½ 0 score tegenstander 3½ 4½ 2 5 4 6 5½ Reglement Zwitsers op weerstandspunten A. Inleidende opmerkingen en definities A1 a Weerstandspunten De weerstandspunten (WP), ook wel Buchholz of Solkoffscore genoemd, van een speler is de som van de

Nadere informatie

Schaakvereniging Borne

Schaakvereniging Borne Reglement Interne Competitie 04-09-2012 I. Algemeen art 1 Toepassing Dit reglement geldt voor de wedstrijden van de Interne Competitie (hierna: Competitie) van de Schaakvereniging Borne (hierna: SV Borne).

Nadere informatie

ROTTERDAMSE SCHAAKBOND BEKERREGLEMENT

ROTTERDAMSE SCHAAKBOND BEKERREGLEMENT ROTTERDAMSE SCHAAKBOND BEKERREGLEMENT Artikel 1 Algemeen Dit reglement geldt voor de in elk verenigingsjaar van de Rotterdamse Schaakbond (hierna te noemen RSB) te organiseren bekerwedstrijden. Artikel

Nadere informatie

LEREN DAMMEN DAMWERKBOEK. De Eerste Zet. Naam. Regiowerking Noord Palmans, Z. Versie: 2018 DAMWERKBOEK VOOR KINDEREN

LEREN DAMMEN DAMWERKBOEK. De Eerste Zet. Naam. Regiowerking Noord Palmans, Z. Versie: 2018 DAMWERKBOEK VOOR KINDEREN Regiowerking Noord Palmans, Z. LEREN DAMMEN DAMWERKBOEK De Eerste Zet Naam Versie: 2018 DAMWERKBOEK VOOR KINDEREN Lees dit eerst! Iedereen kan dammen leren! In dit werkboek leer je in kleine stapjes de

Nadere informatie

Hoe moeten zij het spel vervolgen?

Hoe moeten zij het spel vervolgen? Vraag 1: Hans en Johan spelen in een strokeplay wedstrijd op de Koepel hole 4. Beiden spelen met een Pinnacle bal zonder speciaal kenmerk. Zowel Hans als Johan slaan hun bal aan de linkerzijde van de fairway

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels schaken. Jan Willem Schoonhoven Copyright 2009 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels schaken. Jan Willem Schoonhoven Copyright 2009 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels schaken Jan Willem Schoonhoven Copyright 2009 Jijbent.nl Inhoud Spelregels schaken...1 Doel van het spel...1 Het bord...1 Zetten...1 Stukken slaan...1 Beweging van de stukken...2

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT CLUBCOMPETITIE SGS I N H O U D. Inleiding. Deelname. Ongerechtigde spelers. Verplichtingen en verzoek tot terugtrekking.

WEDSTRIJDREGLEMENT CLUBCOMPETITIE SGS I N H O U D. Inleiding. Deelname. Ongerechtigde spelers. Verplichtingen en verzoek tot terugtrekking. WEDSTRIJDREGLEMENT CLUBCOMPETITIE SGS I N H O U D Inleiding Art. 1: Deelname Art. 2: Art. 3: Art. 4: Art. 5: Indeling Art. 6: Art. 7: Opstelling Art. 8: Art. 9: Art. 10: Art. 11: Definities Aanmelding

Nadere informatie

II. Indeling van de spelers over de klassen

II. Indeling van de spelers over de klassen Pagina 1 van 6 Reglement Nederlandse Internet Go Competitie vast te stellen door de Algemene Vergadering op 29 april 2017 I. Inleidende bepalingen ART. 1 1. De Nederlandse Internet Go Competitie, in dit

Nadere informatie

Als de spelsituatie zodanig is dat schaakmat of ( mat ) niet meer mogelijk is, dan eindigt de partij op een gelijkspel ( pat of remise ).

Als de spelsituatie zodanig is dat schaakmat of ( mat ) niet meer mogelijk is, dan eindigt de partij op een gelijkspel ( pat of remise ). spelregels schaken voor recreanten Het doel van elke speler is, de koning van de tegenstander zodanig aan te vallen (of schaak zetten ) dat de tegenstander geen zet meer kan doen, waarmee hij zou kunnen

Nadere informatie

Startpakket senioren: Inhoud: De notatie De Spelregels Snel leren dammen Centrumspel DE NOTATIE

Startpakket senioren: Inhoud: De notatie De Spelregels Snel leren dammen Centrumspel DE NOTATIE 1 Startpakket senioren: Inhoud: De notatie De Spelregels Snel leren dammen Centrumspel DE NOTATIE 11 12 13 14 1 41 42 43 44 4 46 47 48 49 0 Het noteren van het zetten is niet moeilijk. Maar je moet er

Nadere informatie

FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB april 2014 FIDE-Regels voor het Schaakspel. Basisspelregels

FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB april 2014 FIDE-Regels voor het Schaakspel. Basisspelregels FIDE-Regels voor het Schaakspel Officiële Nederlandse vertaling KNSB april 2014 FIDE-Regels voor het Schaakspel Basisspelregels Artikel 1: Aard en doel van het schaakspel 4 Artikel 2: De beginopstelling

Nadere informatie

Chess Tutor Stap

Chess Tutor Stap Chess Tutor Stap 1 5-1-2014 10 3: en slaan Wit zet, zwart zet In deze les begint de echte strijd. De tegenstander gaat ook meespelen. Bij het schaken begint altijd de witspeler. Na een witte zet is zwart

Nadere informatie

Handleiding digitale klokken SGS competitie

Handleiding digitale klokken SGS competitie Handleiding digitale klokken SGS competitie 4 oktober 2013 1 Inleiding Met ingang van seizoen 2013-2014 hanteert de SGS in de clubcompetitie (8- tallen) en in de bekercompetitie een Fischer-tempo. Er wordt

Nadere informatie

BRIDGESPELREGELS. Elke speler dient voldoende aandacht aan elk spel te geven en geen ongevraagd commentaar te leveren.

BRIDGESPELREGELS. Elke speler dient voldoende aandacht aan elk spel te geven en geen ongevraagd commentaar te leveren. BRIDGESPELREGELS ALGEMEEN Spelregels zijn er niet in eerste plaats om straf uit te delen, maar om schade te herstellen en ervoor te zorgen dat de volgende paren geen voor of nadeel van iemands vergissing

Nadere informatie

FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB april 2014 - 1 -

FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB april 2014 - 1 - FIDE-Regels voor het Schaakspel Officiële Nederlandse vertaling KNSB april 2014-1 - Inhoud pagina Inleiding 3 Voorwoord 3 Basisspelregels Artikel 1: Aard en doel van het schaakspel 4 Artikel 2: De beginopstelling

Nadere informatie

Deel III-B. Reglement voor recreantencompetitie Afdeling Limburg.

Deel III-B. Reglement voor recreantencompetitie Afdeling Limburg. Bijlage 1 Deel III-B. Reglement voor recreantencompetitie Afdeling Limburg. Hoofdstuk 14. Gerechtigdheid tot spelen recreantencompetitie 14.1 Speelgerechtigdheid 1. Dames en heren welke lid zijn van een

Nadere informatie

8 ½ Amigo, 2005 Haim SHAFIR 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten

8 ½ Amigo, 2005 Haim SHAFIR 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten 8 ½ Amigo, 2005 Haim SHAFIR 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten Spelmateriaal 38 gele getalkaarten met de cijfers van 1-4 en 6-8 34 speciale kaarten met de getallen 0, ½, 5, 9 en de geestkaart 1 blocnote

Nadere informatie

Sunrise-Reglement voor het Aanvragen en Registreren van Numerieke.nl-Domeinnamen

Sunrise-Reglement voor het Aanvragen en Registreren van Numerieke.nl-Domeinnamen Sunrise-Reglement voor het Aanvragen en Registreren van Numerieke.nl-Domeinnamen Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wie kan op grond waarvan op welke domeinnaam in de sunrise aanspraak maken?... 3 Artikel 1

Nadere informatie

Schaaklessen Dr. Plesmanschool. Diagram 2. de beginstand

Schaaklessen Dr. Plesmanschool. Diagram 2. de beginstand Schaaklessen Dr. Plesmanschool Diagram 2. de beginstand 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Het bord... 3 2. De beginstand... 5 3. De koning... 6 4. De dame... 7 5. De toren... 8 6. De loper... 9 7.

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels molenspel. Bram Schoonhoven Copyright 2009 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels molenspel. Bram Schoonhoven Copyright 2009 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels molenspel Bram Schoonhoven Copyright 2009 Jijbent.nl Inhoud Spelregels Molenspel...1 Doel van het spel...1 Fase 1: het plaatsen van de stenen...1 Fase 2: het verplaatsen van de stenen...2

Nadere informatie

Draaglijk verlies Hijken DTC 2 (7 13)

Draaglijk verlies Hijken DTC 2 (7 13) Draaglijk verlies Hijken DTC 2 (7 13) Henk Kalk Zaterdag 20 september maakte het tweede tiental van Hijken zijn debuut in de nationale Hoofdklasse. Na een gezellige heenreis met Benjo, Roel en Michiel

Nadere informatie

Districtsreglement District West Brabant

Districtsreglement District West Brabant 1 Districtsreglement District West Brabant Art. 1; De te spelen teamcompetities en persoonlijke kampioenschappen worden verspeeld conform de geldende reglementen zoals die zijn te raadplegen bij de Vereniging

Nadere informatie

Reglement NK voor Jeugdteams tot en met 10 jaar

Reglement NK voor Jeugdteams tot en met 10 jaar Reglement NK voor Jeugdteams tot en met 10 jaar Reglement NK voor Jeugdteams tot en met 10 jaar Artikel 1: Definitie Dit reglement geldt voor het Nederlands Kampioenschap E-teams (NK E-teams), zijnde het

Nadere informatie

Schaakclub Rijssen REGLEMENT ONDERLINGE COMPETITIE SCHAAKCLUB RIJSSEN. De wedstrijden.

Schaakclub Rijssen REGLEMENT ONDERLINGE COMPETITIE SCHAAKCLUB RIJSSEN. De wedstrijden. opgericht 1 oktober 1951 http://www.schaakclubrijssen.nl REGLEMENT ONDERLINGE COMPETITIE SCHAAKCLUB RIJSSEN Schaakspel, inclusief de aanhangsels, in de laatste door de K.N.S.B. uitgegeven officiële Nederlandse

Nadere informatie

FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB juli

FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB juli FIDE-Regels voor het Schaakspel Officiële Nederlandse vertaling KNSB juli 2017-1 - Inhoud pagina Inleiding 3 Voorwoord 3 Basisspelregels Artikel 1: Aard en doel van het schaakspel 4 Artikel 2: De beginopstelling

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Dammen doe je zo! wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Workshop: Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen Kees stelt zichzelf en zijn damtegenstander

Nadere informatie

Ook na komt wit in de verdrukking x40, 3.35x , 4.27x , 5.29x18 13x31 en schijfwinst én doorbraak.

Ook na komt wit in de verdrukking x40, 3.35x , 4.27x , 5.29x18 13x31 en schijfwinst én doorbraak. EDC speelde zaterdag 10 november de thuiswedstrijd tegen DUO 2. De wedstrijd werd met 12 8 gewonnen en dat was te typeren als niet goed, maar ook niet slecht. Overwinningen waren er voor Mattijs, Han,

Nadere informatie

Lancelot Das Königliche Spiel Mattel, 1990 SIEGERS Roland 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten

Lancelot Das Königliche Spiel Mattel, 1990 SIEGERS Roland 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Lancelot Das Königliche Spiel Mattel, 1990 SIEGERS Roland 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 60 minuten Lancelot : het koninklijke spel Het edele spel van de Ronde Tafel voor voortreffelijke ridders en voorname

Nadere informatie

SPELREGELS BEUGELEN. vastgesteld 27 mei editie 27 juni 2019

SPELREGELS BEUGELEN. vastgesteld 27 mei editie 27 juni 2019 SPELREGELS BEUGELEN vastgesteld 27 mei 2019 editie 27 juni 2019 Inhoudsopgave. 1. Benodigdheden. 2. Beugelbegrippen. 3. Aanvang spel. 4. Spelen uit de greppel. 5. Verkeerde bol spelen. 6. Vastliggende

Nadere informatie

NIVEAU 3 DAMWERKBOEK. Niveau 3 Damdiploma s: WIT & ZWART. Naam. Versie: 2017 DAMWERKBOEK VOOR DE JEUGDDAMMER

NIVEAU 3 DAMWERKBOEK. Niveau 3 Damdiploma s: WIT & ZWART. Naam. Versie: 2017 DAMWERKBOEK VOOR DE JEUGDDAMMER NIVEAU 3 DAMWERKBOEK Niveau 3 Damdiploma s: WIT & ZWART Naam Versie: 2017 DAMWERKBOEK VOOR DE JEUGDDAMMER Inleiding Met dit werkboek verkrijg je de damkennis voor het behalen van je vierde en vijfde damdiploma

Nadere informatie

CURSUS DAMMEN DAMWERKBOEK

CURSUS DAMMEN DAMWERKBOEK Regiowerking Noord Palmans, Z. CURSUS DAMMEN DAMWERKBOEK CERTIFICAAT BASISKENNIS DAMMEN Naam Versie: 2017 VOOR VOLWASSENEN Inleiding Met dit werkboek leert u de basis van het mooie damspel. In een paar

Nadere informatie

FIDE-Regels voor het Schaakspel. FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB mei 2009 - 1 -

FIDE-Regels voor het Schaakspel. FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB mei 2009 - 1 - FIDE-Regels voor het Schaakspel Officiële Nederlandse vertaling KNSB mei 2009-1 - De FIDE-Regels voor het Schaakspel gelden voor het bordschaak. De Engelse tekst is de authentieke versie van de Regels

Nadere informatie

Handleiding pilot semi-live invoer Nationale Competitie.

Handleiding pilot semi-live invoer Nationale Competitie. Handleiding pilot semi-live invoer Nationale Competitie. De bondsraad heeft op 21 juni 2014 vastgesteld dat in de Nationale Competitie 2014/2015 een pilot gaat plaatsvinden betreffende semi-live invoer

Nadere informatie

Wedstrijdreglement N.R.B.V. Beter Zicht

Wedstrijdreglement N.R.B.V. Beter Zicht Wedstrijdreglement N.R.B.V. Beter Zicht Definities NBB: Nederlandse Bridgebond Vereniging: Niet-Rokers Bridge Vereniging Beter Zicht Bestuur: Zoals bedoel in artikel 18 van het Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 2 nr. 46-9 juni 2007 Hallo schaak- en damleden Afgelopen maandag 4 juni werd het seizoen van de HSDV afgesloten

Nadere informatie

5 VWO SPELEN OP EEN SLIMME MANIER

5 VWO SPELEN OP EEN SLIMME MANIER VWO SPELEN OP EEN SLIMME MANIER Deze praktische opdracht gaat over het slim spelen van spelletjes. Kun je zo slim spelen dat je altijd wint? Of dat je in ieder geval nooit verliest? Dit geldt natuurlijk

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels tablut. Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels tablut. Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels tablut Bram Schoonhoven Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels tablut...1 Inleiding en doel van het spel...1 Startopstelling van het spel...1 Verplaatsen van de stukken...2

Nadere informatie

Elfer raus! Het geliefde kaartspel voor de ganse familie. Ravensburger, spelers vanaf 7 jaar ± 30 minuten

Elfer raus! Het geliefde kaartspel voor de ganse familie. Ravensburger, spelers vanaf 7 jaar ± 30 minuten Elfer raus! Het geliefde kaartspel voor de ganse familie. Ravensburger, 1999 02-06 spelers vanaf 7 jaar ± 30 minuten Spelvoorbereiding en spelverloop De 80 kaarten worden grondig geschud en volgens het

Nadere informatie

KLACHTEN- REGLEMENT KLACHTENREGLEMENT BEROEPSVERENIGING JOBCOACHES NEDERLAND

KLACHTEN- REGLEMENT KLACHTENREGLEMENT BEROEPSVERENIGING JOBCOACHES NEDERLAND KLACHTEN- REGLEMENT 1 Klachtenreglement Geldend voor alle register leden die het vak jobcoaching uitoefenen LANDELIJKE KLACHTREGELING VAN DE Begripsbepaling Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB januari

FIDE-Regels voor het Schaakspel. Officiële Nederlandse vertaling. KNSB januari FIDE-Regels voor het Schaakspel Officiële Nederlandse vertaling KNSB januari 2018-1 - Inhoud pagina Inleiding 3 Voorwoord 3 Basisspelregels Artikel 1: Aard en doel van het schaakspel 4 Artikel 2: De beginopstelling

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT BC DE BOERDERIE

WEDSTRIJDREGLEMENT BC DE BOERDERIE 1 Algemeen 1.1 Clubcompetitie: Serie zittingen voor clubleden waarover een gemiddelde score per paar wordt bijgehouden. 1.2 Zomercompetitie: Serie zittingen voor clubleden en belangstellenden waarover

Nadere informatie

Damclub DEZ/NGKZ. Organiseert het. 36 e. Schooldamtoernooi

Damclub DEZ/NGKZ. Organiseert het. 36 e. Schooldamtoernooi Damclub DEZ/NGKZ Organiseert het 36 e Schooldamtoernooi Kantine WHC Wezep Hoeloosweg 15 Wezep 12 december 2018 Beste jongens en meisjes, Dit jaar is het de 36e keer dat de damclub DEZ/NGKZ een Schooldamtoernooi

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels backgammon. Egbert Brinks (Espeedy) Copyright 2017 Jijbent.nl

Jijbent.nl: spelregels backgammon. Egbert Brinks (Espeedy) Copyright 2017 Jijbent.nl Jijbent.nl: spelregels backgammon Egbert Brinks (Espeedy) Copyright 2017 Jijbent.nl Inhoud Spelregels backgammon...1 Het bord...1 Doel van het spel...1 Bewegen van de stenen...1 Regels van het bewegen

Nadere informatie

NIVEAU 1 DAMWERKBOEK. Niveau 1 Damdiploma. Naam. Versie: 2017 DAMWERKBOEK VOOR DE JEUGDDAMMER

NIVEAU 1 DAMWERKBOEK. Niveau 1 Damdiploma. Naam. Versie: 2017 DAMWERKBOEK VOOR DE JEUGDDAMMER NIVEAU 1 DAMWERKBOEK Niveau 1 Damdiploma Naam Versie: 2017 DAMWERKBOEK VOOR DE JEUGDDAMMER Inleiding Met dit werkboek leer je al snel hoe mooi dammen kan zijn! In eigen tempo ga je verschillende trucjes

Nadere informatie

LEREN DAMMEN DAMWERKBOEK. De Tweede Zet. Naam. Regiowerking Noord Palmans, Z. Versie: 2018 DAMWERKBOEK VOOR SCHOOLKINDEREN

LEREN DAMMEN DAMWERKBOEK. De Tweede Zet. Naam. Regiowerking Noord Palmans, Z. Versie: 2018 DAMWERKBOEK VOOR SCHOOLKINDEREN Regiowerking Noord Palmans, Z. LEREN DAMMEN DAMWERKBOEK De Tweede Zet Naam Versie: 2018 DAMWERKBOEK VOOR SCHOOLKINDEREN Lees dit eerst! In dit werkboek, De Tweede Zet, leer je veel leuke trucjes en hoe

Nadere informatie

nr.tegenstander resultaat nr ½ 1 1 ½ ½ 0 score tegenstander 3½ 4½ ½

nr.tegenstander resultaat nr ½ 1 1 ½ ½ 0 score tegenstander 3½ 4½ ½ A. Inleidende opmerkingen en definities A1 a Weerstandspunten De weerstandspunten (WP), ook wel Buchholtz of Solkoffscore genoemd, van een speler is de som van de gescoorde punten, die zijn tegen standers

Nadere informatie

Wiezen. Spelregels Volgens Café In de Goude Ster

Wiezen. Spelregels Volgens Café In de Goude Ster Wiezen Spelregels Volgens Café In de Goude Ster Kaartmarathon Reglement voor een kaartmarathon 1 2 Wiezen Spelregels Volgens Café In de Goude Ster Kaartmarathon Er wordt van uitgegaan dat iedere deelnemer

Nadere informatie

Damclub DEZ/NGKZ. Organiseert het 34 e. Schooldamtoernooi

Damclub DEZ/NGKZ. Organiseert het 34 e. Schooldamtoernooi Damclub DEZ/NGKZ Organiseert het 34 e Schooldamtoernooi Kindcentrum De Schaapskooi 7 december 2016 Beste jongens en meisjes, Dit jaar is het de 34e keer dat de damclub DEZ/NGKZ een Schooldamtoernooi organiseert.

Nadere informatie

Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014

Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014 Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014 meten is weten Alleen apparatuur waarmee je uitsluitend kunt meten is toegestaan. Apparaten waarmee meer mogelijk is zijn verboden, evenals smartphones.

Nadere informatie

Fries dammen. Beknopte handleiding voor een bijzondere denksport. Waaksens, 20 januari 2014. Marten S. Walinga Liuwe H. Westra

Fries dammen. Beknopte handleiding voor een bijzondere denksport. Waaksens, 20 januari 2014. Marten S. Walinga Liuwe H. Westra Fries dammen Beknopte handleiding voor een bijzondere denksport Waaksens, 20 januari 2014 Marten S. Walinga Liuwe H. Westra Introductie van een bijzondere spelsoort Het damspel heeft een lange traditie

Nadere informatie

Reglement Café Geert Cup

Reglement Café Geert Cup Reglement Café Geert Cup Inhoudsopgave Wedstrijdbanen... 2 Afspraken mbt inschrijving en afmeldingen... 3 Competitiewedstrijden... 4 Competitie verloop... 5 Scheidsrechters... 7 Competitiewedstrijd...

Nadere informatie

Nederlands - vwo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019

Nederlands - vwo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019 Bijlage bij de Septembermededeling/Maartaanvulling centrale examens 2019 Nederlands - vwo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019 Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling van het

Nadere informatie

Schaakvereniging Hoogland

Schaakvereniging Hoogland Schaakvereniging Hoogland COMPETITIEREGLEMENT 3 juli 2014 (conceptversie 0.2) Inhoud DEEL 1: ALGEMEEN... 4 Artikel 1.1: definities.... 4 Artikel 1.2: toezicht interne competitieleider.... 4 Artikel 1.3:

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Adviesbureau KAP b.v. - Afdeling Advies

Algemene Voorwaarden Adviesbureau KAP b.v. - Afdeling Advies Algemene Voorwaarden Adviesbureau KAP b.v. - Afdeling Advies 1 Algemeen 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten van Adviesbureau KAP b.v. - Afdeling Advies,

Nadere informatie

Toelichting wijzigingen in nieuwe statuten t.o.v. huidige statuten

Toelichting wijzigingen in nieuwe statuten t.o.v. huidige statuten Toelichting wijzigingen in nieuwe statuten t.o.v. huidige statuten Artikel 1 Naam en Zetel In de nieuwe naam is de toevoeging Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit weggelaten. Nieuwe

Nadere informatie

Blind kwartetten. Niveau ooo

Blind kwartetten. Niveau ooo Niveau ooo Blind kwartetten Bij allerlei spellen kun je naast de gewone variant ook de zogeheten 'blinde' variant spelen: in plaats van met een speelbord of kaarten speel je het spel volledig in gedachten

Nadere informatie

Deze algemene voorwaarden zijn gebaseerd op De Nieuwe Regeling 2005 (DNR 2005) die in de bouwadvieswereld veel wordt gehanteerd.

Deze algemene voorwaarden zijn gebaseerd op De Nieuwe Regeling 2005 (DNR 2005) die in de bouwadvieswereld veel wordt gehanteerd. ALGEMENE VOORWAARDEN Deze algemene voorwaarden zijn gebaseerd op De Nieuwe Regeling 2005 (DNR 2005) die in de bouwadvieswereld veel wordt gehanteerd. 1. DEFINITIES 1.1 In deze algemene voorwaarden wordt

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT. Status :

WEDSTRIJDREGLEMENT. Status : WEDSTRIJDREGLEMENT Status : Geaccordeerd in Algemene Leden Vergadering d.d. 2 september 2013 Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1.1 De Technische Commissie ( TC) bestaat uit minimal drie en maximaal

Nadere informatie

Reglementen Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond (vastgesteld door het RSB-bestuur d.d. 4 april 2011)

Reglementen Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond (vastgesteld door het RSB-bestuur d.d. 4 april 2011) Reglementen Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond (vastgesteld door het RSB-bestuur d.d. 4 april 2011) 1. Algemene bepalingen De navolgende reglementen a t/m f gelden voor de jaarlijks te

Nadere informatie

2019: Golfregels Basisprincipes van het spel. SNELLER spelen! MINDER straffen! MEER genieten! GOLFREGELS-2019 LEDENAVONDEN

2019: Golfregels Basisprincipes van het spel. SNELLER spelen! MINDER straffen! MEER genieten! GOLFREGELS-2019 LEDENAVONDEN Golfregels 2019 Clubpresentatie 1 Basisprincipes van het spel 2019: SNELLER spelen! MINDER straffen! MEER genieten! 2 1 De golfregels van 2019 De nieuwe golfregels: Zijn eenvoudiger te begrijpen en toepasbaar

Nadere informatie

Stichting Peuterspeelzaal Pippeloentje Pagina: Privacyreglement Pippeloentje

Stichting Peuterspeelzaal Pippeloentje Pagina: Privacyreglement Pippeloentje Privacyreglement Peuterspeelzaal Pippeloentje Preambule Dit reglement beoogt het juiste gebruik van alle persoonsgegevens waarvan Peuterspeelzaal Pippeloentje of een van haar medewerkers werkzaam binnen

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT. maakt werk van de apotheek. Stichting Bedrijfsfonds Apotheken. Paragraaf 1. Algemene bepalingen

PRIVACYREGLEMENT. maakt werk van de apotheek. Stichting Bedrijfsfonds Apotheken. Paragraaf 1. Algemene bepalingen maakt werk van de apotheek Postbus 219 3430 AE Nieuwegein T 030 600 85 20 F 030 600 85 20 E sba@sbaweb.nl W www.sbaweb.nl PRIVACYREGLEMENT Stichting Bedrijfsfonds Apotheken Paragraaf 1 Artikel 1 Artikel

Nadere informatie

Invullen wedstrijdformulier

Invullen wedstrijdformulier Invullen wedstrijdformulier Handboek nationale competitie 2015-2016 Voor de wedstrijd De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor dienstverlening van Aware4youth:

Algemene voorwaarden voor dienstverlening van Aware4youth: Algemene voorwaarden voor dienstverlening van Aware4youth: Hieronder vindt u de algemene voorwaarden voor dienstverlening van Aware4youth, platfrom voor begeleiding en advies over wonen, welzijn en zorg

Nadere informatie

Nederlands - vwo: vakspecifieke informatie centraal examen 2018

Nederlands - vwo: vakspecifieke informatie centraal examen 2018 Bijlage bij de Septembermededeling/Maartaanvulling centrale examens 2018 Nederlands - vwo: vakspecifieke informatie centraal examen 2018 Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling van het

Nadere informatie

Twee hoofdvarianten in de regels van het bekennen

Twee hoofdvarianten in de regels van het bekennen Het Spel Klaverjassen is een kaartspel dat gespeeld wordt door vier personen in twee paren. De twee tegenover elkaar zittende personen vormen een team. De naam is afgeleid van het oude begrip jas, dat

Nadere informatie

TOERNOOI- EN WEDSTRIJDREGLEMENT NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND

TOERNOOI- EN WEDSTRIJDREGLEMENT NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND TOERNOOI- EN WEDSTRIJDREGLEMENT NEDERLANDSE TAFELTENNISBOND Uitgave november 2014 Hoofdstuk 1 Begrippen Artikel 1 Algemeen Evenement: Toernooi: Wedstrijd: Meerkamp: Evenementenseizoen: Bondsvertegenwoordiger:

Nadere informatie

DEEL 5 Wedstrijdformulier

DEEL 5 Wedstrijdformulier DEEL 5 Wedstrijdformulier 1 VOOR DE WEDSTRIJD De teller moet controleren dat de regels en vakken van de wedstrijd, die wordt gespeeld, juist zijn ingevuld. Is dit niet het geval, dan moeten deze als volgt

Nadere informatie

Edith Brocken Ergo & Arbeid is gevestigd te Den Haag en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer 60935588.

Edith Brocken Ergo & Arbeid is gevestigd te Den Haag en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer 60935588. PRIVACYREGLEMENT Edith Brocken Ergo & Arbeid is gevestigd te Den Haag en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer 60935588. Met betrekking tot haar dienstverlening verklaart Edith

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden Algemene Voorwaarden Algemene voorwaarden FLEXX4nu Versie geldig vanaf: 7 april 2011 Artikel 1 Definities en algemene bepalingen 1.1 FLEXX4nu: de eenmanszaak FLEXX4nu, statutair gevestigd te Helmond en

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 5 nr. 27-13 maart 2010 Hallo schaak- en damleden Ons schaakteam heeft afgelopen zondag de twee matchpunten

Nadere informatie

AANVULLEND REGLEMENT VOOR DE KADERCOMPETITIE SEIZOEN 2015 2016

AANVULLEND REGLEMENT VOOR DE KADERCOMPETITIE SEIZOEN 2015 2016 AANVULLEND REGLEMENT VOOR DE KADERCOMPETITIE SEIZOEN 2015 2016 1. Algemeen Op de Kadercompetitie zijn van toepassing: - De statuten en huishoudelijk reglement van de KNBB en KNBB Vereniging Carambole -

Nadere informatie

Sole Mio! Abacusspiele, 2004 Uwe ROSENBERG 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 30 minuten

Sole Mio! Abacusspiele, 2004 Uwe ROSENBERG 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 30 minuten Sole Mio! Abacusspiele, 2004 Uwe ROSENBERG 2-5 spelers vanaf 10 jaar ± 30 minuten Spelmateriaal 55 kaarten met ingrediënten - 45 kaarten met enkelvoudige ingrediënten Telkens 9 kaarten met een olijf, een

Nadere informatie

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER

NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER NATIONAAL WEDSTRIJDFORMULIER INHOUDSOPGAVE Verkleinde uitgave van wedstrijdformulier 3 I Voor de wedstrijd A Bovenkant van het formulier 4 B Rechteronderkant formulier 4 C Goedkeuring 5 II Na de toss voor

Nadere informatie

Wedstrijdreglement LiSB-Bondscompetitie

Wedstrijdreglement LiSB-Bondscompetitie Wedstrijdreglement LiSB-Bondscompetitie Hoofdstuk 1. Algemeen Artikel 1. Wedstrijdreglement 1. Alle wedstrijden die door of met medewerking van de Limburgse Schaakbond worden georganiseerd in het kader

Nadere informatie

Reglement SBN Jeugdcompetitie Najaar 2016

Reglement SBN Jeugdcompetitie Najaar 2016 ALGEMENE BEPALINGEN BEGRIPSBEPALINGEN ARTIKEL 1 Voor de Jeugdcompetitie zijn de algemene bepalingen van het competitiereglement van toepassing. Beroepscommissie Commissie welke ingeschakeld kan worden

Nadere informatie

SPELREGLEMENT EN WEDSTRIJDREGLEMENTEN

SPELREGLEMENT EN WEDSTRIJDREGLEMENTEN SPELREGLEMENT EN WEDSTRIJDREGLEMENTEN JANUARI 2011 Bladz: 1. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3. Spelreglement : De opzet van het spel 4. : Het strijken en slaan van de stukken 5. : Het eindspel. 6. : De uitslag

Nadere informatie

ALGEMENE NEDERLANDSE SJOELBOND

ALGEMENE NEDERLANDSE SJOELBOND ALGEMENE NEDERLANDSE SJOELBOND SPELREGLEMENT Dit reglement is vastgesteld op de bondsraad 2009 en treedt in werking vanaf 1 september 2009. Hiermee vervallen alle vorige uitgaven. INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen

Nadere informatie

Johnverhees.nl Ambulante (gezins)begeleiding, training en advies.

Johnverhees.nl Ambulante (gezins)begeleiding, training en advies. Algemene leveringsvoorwaarden voor dienstverlening van John Verhees: Hieronder vindt u de algemene voorwaarden voor dienstverlening van John Verhees, ambulante (gezins)begeleiding, training en advies,

Nadere informatie

Nederlands - havo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019

Nederlands - havo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019 Bijlage bij de Septembermededeling/Maartaanvulling centrale examens 2019 Nederlands - havo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019 Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling van

Nadere informatie

Dog Schmidt (2008) WICHMANN 2-6 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten

Dog Schmidt (2008) WICHMANN 2-6 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Dog Schmidt (2008) WICHMANN 2-6 spelers vanaf 8 jaar ± 60 minuten Spelmateriaal 1 speelbord 110 speelkaarten (6x joker, alle andere kaarten telkens 8x) 30 spelfiguren (telkens 5 spelfiguren per kleur)

Nadere informatie