Boerderij & Water. In deze Boerderij & Water. Wilt u wat doen voor de waterkwaliteit? najaar Herziening KRW & vergroeningsopgave

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boerderij & Water. In deze Boerderij & Water. Wilt u wat doen voor de waterkwaliteit? najaar Herziening KRW & vergroeningsopgave"

Transcriptie

1 Boerderij & Water, de nieuwsbrief voor agrarisch ondernemers in het beheergebied van het waterschap Noorderzijlvest in Noord- en West-Groningen, Noord-Drenthe en het Lauwersmeergebied. Verschijnt twee keer per jaar. In deze Boerderij & Water Herziening KRW & vergroeningsopgave GLB Stand van zaken waterkwaliteit Nieuw maaibeleid Aandachtspunten reinigen veldspuit Goed gebruik kantdop Tips opslag bedrijfsstoffen Droge voeten in landbouwgebied Meld noodsituaties watervervuiling Wilt u wat doen voor de waterkwaliteit? najaar 2014 Boerderij & Water Noorderzijlvest zoekt agrariërs die groenblauwe diensten willen uitvoeren. Het gaat nu hoofdzakelijk om de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Nieuwe diensten ontwikkelen De komende tijd worden er meerdere diensten ontwikkeld, die agrariërs kunnen uitvoeren als groenblauwe dienst. Tegelijk wordt er met de gebiedscollectieven gesproken over de uitvoering van blauwe diensten voor het waterschap, waarbij de kansen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid worden benut. Iets voor u? Wilt u een groenblauwe dienst voor het waterschap uitvoeren? Of heeft u ideeën hierover? Neem dan contact met ons op via of agrariers@noorderzijlvest.nl Meer informatie Op onze website vindt u de beleidsnotitie over groenblauwe diensten en filmpjes waarin agrariërs vertellen over hun ervaringen met het werken via groenblauwe diensten:

2 Stand van zaken waterkwaliteit beheergebied De afgelopen tien jaar is de waterkwaliteit in ons beheergebied flink verbeterd. Hoewel de huidige toestand nog niet overal voldoende is, hebben de tot nu toe getroffen maatregelen effect. We zijn er nog niet, daarom blijven we maatregelen treffen om de waterkwaliteit verder te verbeteren. Wat we meten Op een aantal plekken kunnen te hoge concentraties aan stoffen nog voor problemen zorgen, zoals fosfaat. De biologische waterkwaliteit is nog niet op orde voor onder andere algen, waterplanten, waterinsecten en vis. Gewasbeschermingsmiddelen in het water Wat betreft de gewasbeschermingsmiddelen zijn er nog een aantal problemen. In totaal zijn in 2013 op acht meetlocaties één of meerdere werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen boven de norm aangetroffen. Op de kaart de gebieden waar we werkzame stoffen boven de norm hebben aangetroffen in Werkzame stoffen en middelen Imidacloprid Admire, Gaucho, Maxforce, Confidor, Belem, Provado, Premise, Gardiflor, Sombrero, Bazooka, Kohinor, Warrant. Potatoprid Thiacloprid Calypso, Exemptor, Budget Thiachloprid Metolachloor Imidacloprid Thiacloprid Imidacloprid Uithuizen Eemshaven Imidacloprid Thiacloprid Metolachloor Carbendazim ETU Gardo Gold, Dual Gold 960EC Carbendazim Zoutkamp Topsin M ETU Trimangol, gro-mancozeb, Astraman, Dequiman, Dithane, Indofil, Human, Herbozeb, Mancomix), Mancoplus, Manfil, Mastana, Milcozebe, Dichlorvos Penncozeb, Prozeb, Spoutnik, Interspeed, micron, vondac Diclorvos LURECTRON Nevelautomaat (Extra)& Norg Roxasect Mottencassette; (alleen in vervallen middelen) Meer informatie De rapportage waterkwaliteit voor de KRW (update juli 2014) vindt u hier:

3 Werken aan waterkwaliteit: herziening maatregelen KRW Als waterbeheerder controleren we de waterkwaliteit en nemen wij maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Dit doen we omdat wij als waterbeheerder moeten voldoen aan de normen van de Europese KaderRichtlijn Water (KRW). Nog niet overal voldoen we aan deze normen. Daarom blijven we maatregelen treffen om de waterkwaliteit te verbeteren en de KRW-doelen te behalen. Samen werken aan een goede waterkwaliteit In samenwerking met LTO Noord, recreatieondernemers, terreinbeheerders en andere belangenorganisaties hebben we besproken wat de meest kostenefficiënte maatregelen zijn om in de toekomst (2021, uiterlijk 2027) aan de waterkwaliteitsdoelen in oppervlaktewater te voldoen. Hieruit zijn twee belangrijke soorten maatregelen gekomen voor het agrarische gebied: Maatregelen om gebieden anders in te richten en beheren. Een voorbeeld is het natuurlijk inrichten en beheren van oevers. Maatregelen om emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater te verminderen. Op bepaalde locaties treffen we nog hogere concentraties gewasbeschermingsmiddelen aan dan is toegestaan. Combinatie met vergroeningsopgave GLB We denken dat watermaatregelen in agrarisch gebied met groenblauwe diensten en onder het nieuwe landbouwbeleid voortvarend opgepakt kunnen worden. Het waterschap is in overleg met LTO-Noord, individuele agrariërs, gebiedscollectieven en andere organisaties waarbij onderzocht wordt welke (win-win)maatregelen waar genomen kunnen worden. Ziet u ook kansen? Kansen om maatregelen voor waterkwaliteit te combineren met de vergroeningsopgaven van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Neem dan contact met ons op via of agrariers@noorderzijlvest.nl

4 Reinigen veldspuit: aandachtspunten Het einde van het spuitseizoen nadert. Gaat u uw veldpuit schoonmaken? Hier een paar aandachtspunten. Afvalwater van het uit- en inwendig reinigen van werktuigen met gewasbeschermingsmiddelen mag u niet lozen op het oppervlakte water. Afvalwater afkomstig van het reinigen van werktuigen zonder gewasbeschermingsmiddelen mag wel, mits u daarvoor een watervergunning heeft. Deze kunt u via onze website aanvragen. In de tabel een overzicht via welke routes afvalwater geloosd mag worden. wijze van lozen soort afvalwater Uitwendig reinigen werktuigen met gewasbeschermingsmiddelen inwendig reinigen werktuigen met gewasbeschermingsmiddelen Uitwendig reinigen werktuigen zonder gewasbeschermingsmiddelen Lozing op het riool is na zuivering (bijvoorbeeld biofilter) toegestaan. Lozing in bodem is toegestaan: a) op het perceel waar het gewasbeschermings middel is toegepast, b) na zuivering (bijvoorbeeld biofilter), c) ongezuiverd indien max. 2x per jaar vanuit de inrichting wordt gewassen, d) indien 1x per week uitwendig 1 werktuig wordt gereinigd zonder gewasbeschermingsmiddelen, Lozing op het riool is toegestaan met eisen aan olie- en onopgeloste bestanddelen. Controles TAludbespuitingen voorjaar 2014 Goed voorbeeld van taludbespuiten. De toepassing van gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat op sloottaluds is in Nederland verboden. Bijvoorbeeld het middel Roundup. Helaas troffen onze toezichthouders dit voorjaar meerdere taluds aan die hiermee waren doodgespoten. Dit heeft 7 boeterapporten tegen forse overtredingen opgeleverd. In 22 gevallen van kleine overtredingen hebben we een waarschuwing gegeven. Gebruik Roundup en MCPA In de spuitvrije zone mag het onkruid pleksgewijs behandeld worden met Roundup. Op het talud mag dat niet. Het pleksgewijs toepassen van MCPA in het sloottalud is wel toegestaan. Slecht voorbeeld van taludbespuiten. Tip: Gras op het talud Om onkruidgroei op (deels) kale sloottaluds te voorkomen, adviseren wij u om het talud met gras in te zaaien.

5 Gebruik kantdop Bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen langs het oppervlaktewater is het belangrijk dat u gebruik maakt van driftarme spuitdoppen en een kantdop. Over het gebruik van de kantdop bestaat soms onduidelijkheid. We scheppen graag wat duidelijkheid aan de hand van twee vragen van agrariërs. Is de kantdop ook nodig bij droge sloten? Ja, want droge sloten staan vaak in verbinding met andere sloten. Zo kan het gewasbeschermingsmiddel zich via een droge sloot verspreiden in het watersysteem. Ook wordt een droge sloot aangemerkt als oppervlaktewaterlichaam waar het gebruik van een kantdop verplicht is. Ook langs een droge sloot is een kantdop verplicht. Dit is een overtreding. Moet ik ook een kantdop gebruiken bij een teelt- en spuitvrije zone van meer dan drie meter? Nee, want het effect van de kantdop heeft in deze situaties geen positief effect. In 2009 hebben de noordelijke waterschappen en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de praktische werkafspraak gemaakt niet te handhaven in dit soort situaties. Dus bij een maaipad van méér dan 3 meter is een kantdop niet verplicht. Opslag agrarische bedrijfsstoffen Heeft u uw graskuil, snijmais, natte bijproducten en vaste mest goed opgeslagen? Let op dat het perssap en/of percolaat niet in het oppervlaktewater of in de bodem terechtkomt. Let op 66 Vang het vuile water op met bijvoorbeeld een absorberende onderlaag in de kuil. Het perssap blijft dan in de laag en komt niet in het milieu. 66 Zorg dat u een opvangvoorziening heeft voor natte bijproducten en vaste mest. Meer informatie Tips over de absorberende onderlaag en opslag van bedrijfsstoffen:

6 Taluds en sloten minder vaak maaien We doen dit maaiseizoen een pilot voor de uitvoering van ons vernieuwde maaibeleid. Onze medewerkers die maaien laten bewust op plekken riet op het talud en in de sloot staan. Helaas zien we nog regelmatig dat het vervolgens toch gemaaid is. We roepen agrariërs en loonwerkers op om niet zelf taluds en sloten van het waterschap te maaien. Schoner water en meer natuur Dit extensievere beheer heeft een positief effect op de waterkwaliteit. Deze zijn nog teveel vervuild met gewasbeschermingsmiddelen en fosfaat. Door het extensiever maaibeheer verwachten we dat er meer diversiteit in het planten-en dierenleven bij de watergangen en oevers komt. Dit verbetert de waterkwaliteit. Zo laten we op sommige plekken in het gebied van het waterschap riet in sloten staan. Riet zuivert het water en trekt rietvogels, maar ook vlinders, insecten en andere dieren aan. Vragen over maaien? Bel of mail ons als u vragen heeft over begroeiing of het maaiwerk op een bepaalde locatie op taluds en in de sloot. Inspectie smalle onderhoudspaden Het waterschap heeft ongeveer 650 kilometer aan smalle onderhoudspaden langs onze hoofdwatergangen. Dit zijn paden van 1,5 meter breed. We willen deze paden veilig gebruiken en daarom hebben we deze zomer een inspectie gedaan. De paden blijken vaak onveilig door schade aan het pad. Per pad gaan we kijken wat nodig is om de veiligheid te waarborgen. Wat kwamen we vaak tegen: er waren greppels gegraven; het was afgeploegd (versmald); het werd gebruikt om gewas op te verbouwen; in sommige gevallen was het talud verzakt. Mogelijke oplossingen We beraden ons op mogelijk oplossingen. Denk aan het verkopen van smalle paden. En aan het maken van afspraken met grondeigenaren over onderhoud van de watergang met breder materieel. Onderhoudspad van het waterschap gebruiken? Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een duiker, om de kant af te ploegen, het perceel te egaliseren of te draineren. We overleggen graag over goed gebruik van onze paden. Neem contact met ons op om een vergunning aan te vragen.

7 veldgids Oud riet in sloten minder doen voor meer natuur! Agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk heeft een veldgids over rietslootbeheer uitgebracht: Oud riet in sloten: minder doen voor meer natuur! In de gids staan praktische handvaten voor boeren die meer overjarig riet in hun sloot willen. Deze vorm van agrarisch natuurbeheer levert veel op voor natuur, landschap en de waterkwaliteit. Rietvogels maken hun nesten in oud riet, insecten overwinteren er en dieren als de ree en de haas gebruiken het oude riet als beschutting. Riet heeft bovendien een zuiverende werking en verbetert de waterkwaliteit. Juist om die reden houden we in ons maaibeleid rekening met dit soort slootbeheer. Meer informatie of een exemplaar van de veldgids: Droge Voeten in landbouwgebied Een veilig watersysteem, daar heeft iedereen baat bij. Om goed te kunnen boeren en veilig te wonen. Het klimaat verandert en daarmee ook het watersysteem. De afgelopen anderhalf jaar hebben we samen met de provincies Groningen en Drenthe gewerkt aan de studie Droge Voeten Analyse watersysteem tot 2050 We hebben het functioneren van het watersysteem tot 2025 geanalyseerd en een doorzicht naar 2050 gemaakt. De maatregelen die in de studie zijn gekozen, zoals het aanleggen van waterbergingen, en het zoveel mogelijk ontzien van bewoonde gebieden en landbouwgronden. Watersysteem robuuster maken We moeten actie ondernemen om ons te beschermen tegen de extremere (weers)omstandigheden die verwacht worden. De komende jaren maken we de boezem van ons waterschap robuuster. We verbeteren de aansturing van gemalen en leggen waterbergingen aan in bestaande of nieuwe natuurgebieden. Ook passen we schilgemaal Schaphalsterzijl aan en hogen we kades op. In uiterste nood van hoog water en heftige regenval stellen we een maalstop in en zetten we gemalen uit op plekken waar dorpen hier geen overlast van hebben. Vervolg De studie en de maatregelen zijn ontwikkeld en besproken met belanghebbenden zoals LTO-Noord, agrarische natuurverenigingen, terreinbeheerders en gemeenten. Tot 1 september konden inspraakreacties worden ingediend. Deze worden nu verwerkt. Uiterlijk januari 2015 stellen het bestuur van het waterschap en de provincies de maatregelen Droge Voeten 2050 vast.

8 Meld verontreiniging oppervlaktewater Een ongewoon voorval op uw bedrijf wilt u het liefst voorkomen. Toch gebeuren er soms calamiteiten op uw bedrijf. Wat melden Als u ziet of merkt dat water wordt verontreinigd of als verontreiniging dreigt. Denk aan een geknapte mestsilo, een kapotte dieseltank of een veldspuit met gewasbeschermingsmiddelen in de sloot. Dit zijn voorbeelden waardoor afstromend hemelwater of water in de sloot verontreinigd kan raken. Hoewel deze nieuwsbrief met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen. Hoe melden U kunt calamiteiten 24/7 doorgeven: We zijn altijd bereikbaar: 24 uur per dag en 7 dagen per week. Buiten kantooruren wordt u doorverbonden met een antwoordapparaat en hoort u welk nummer u kunt bellen. Waarom melden Dan kunnen we samen met u en eventuele hulpdiensten maatregelen treffen om de schade te beperken. En verdere verspreiding van schadelijke stoffen in het oppervlaktewater voorkomen. AgrariËrs online Online zaken regelen met het waterschap Wilt u iets bij het waterschap regelen of zoekt u ergens meer informatie over? Ga naar onze digitale balie en kijk bij Agrarische bedrijfsvoering. Hier kunt u direct zaken regelen en relevante informatie downloaden. Sloten schouw online Vanaf 1 november gaan we weer het onderhoud van sloten controleren. Op onze website vindt u aandachtspunten en veel gestelde vragen over de schouw. Op onze schouwkaarten kunt u zien welke sloten we bij u in de buurt schouwen. Volgt u ons al op Twitter?@Noorderzijlvest en #agrariersnzv Boerderij & Water digitaal ontvangen? Stuur een naar agrariers@noorderzijlvest.nl. Vermeld uw naam en postadres, zodat we u van de adreslijst voor de papieren editie kunnen halen. Colofon Waterschap Noorderzijlvest T: +31 (0) redactie en opmaak: Noorderzijlvest nummer 6 Postbus 18 E: info@noorderzijlvest.nl fotografie: Noorderzijlvest najaar AA Groningen W: Volg ons op twitter oplage: 2600

Boerderij & Water. In deze Boerderij & Water. Werkt u mee aan Beeldschoon Water? najaar 2015

Boerderij & Water. In deze Boerderij & Water. Werkt u mee aan Beeldschoon Water? najaar 2015 Boerderij & Water, de nieuwsbrief voor agrarische ondernemers in het beheergebied van het waterschap Noorderzijlvest in Noord- en West-Groningen, Noord-Drenthe en het Lauwersmeergebied. Verschijnt twee

Nadere informatie

Minder muskusratten binnen het waterschap. Hoeveel muskusratten vangen we per jaar? Sinds 2012 hebben de 22 muskusrattenbestrijders

Minder muskusratten binnen het waterschap. Hoeveel muskusratten vangen we per jaar? Sinds 2012 hebben de 22 muskusrattenbestrijders Boerderij & Water, de nieuwsbrief voor agrarische ondernemers in het beheergebied van het waterschap Noorderzijlvest in Noord- en West-Groningen, Noord-Drenthe en het Lauwersmeergebied. Verschijnt twee

Nadere informatie

Boerderij & Water. In deze Boerderij & Water. voorjaar 2016

Boerderij & Water. In deze Boerderij & Water. voorjaar 2016 Boerderij & Water, de nieuwsbrief voor agrarische ondernemers in het beheergebied van het waterschap Noorderzijlvest in Noord- en West-Groningen, Noord-Drenthe en het Lauwersmeergebied. Verschijnt twee

Nadere informatie

In deze Boerderij & Water

In deze Boerderij & Water Boerderij & Water, de nieuwsbrief voor agrarisch ondernemers in het beheergebied van het waterschap Noorderzijlvest in Noord- en West-Groningen, Noord-Drenthe en het Lauwersmeergebied. Verschijnt twee

Nadere informatie

Welkom bij LTO afdeling Oldambt. Marja Nauta Wim Verhaar

Welkom bij LTO afdeling Oldambt. Marja Nauta Wim Verhaar Welkom bij LTO afdeling Oldambt Presentatie door: Marja Nauta Wim Verhaar 1 Totaal gebied Deel gebied 2 Gegevens waterkwaliteit meetnet Oldambt. Overschrijdingen GBM hele gebied 3 Overschrijding GBM per

Nadere informatie

Antwoorden oefeningen agrarische lozingen

Antwoorden oefeningen agrarische lozingen Antwoorden oefeningen agrarische lozingen 1. Noem de activiteit in het Activiteitenbesluit (de paragraaftitel) waaronder deze lozing is opgenomen. 2. Geef per lozing aan of de genoemde lozingsroute is

Nadere informatie

Schakel Activiteitenbesluit in beweging

Schakel Activiteitenbesluit in beweging Schakel Activiteitenbesluit in beweging Oefeningen agrarische lozingen. 1. Noem de activiteit in het Activiteitenbesluit (de paragraaftitel) waaronder deze lozing is opgenomen. 2. Geef per lozing aan of

Nadere informatie

Beleidslijn toezicht en handhaving. Wassen van machines op agrarische bedrijven

Beleidslijn toezicht en handhaving. Wassen van machines op agrarische bedrijven Beleidslijn toezicht en handhaving Wassen van machines op agrarische bedrijven Samenwerking Noordoostelijke waterschappen Eenheid Techniek en Diensten Team agrarisch VTH Roel Koekoek Henk Langeler Renske

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VERENIGING AGRARISCH NATUUR EN LANDSCHAPBEHEER RIJN & GOUWE WIERICKE. Hoogheemraadschap van Rijnland binnen de provincie Zuid-Holland.

NIEUWSBRIEF VERENIGING AGRARISCH NATUUR EN LANDSCHAPBEHEER RIJN & GOUWE WIERICKE. Hoogheemraadschap van Rijnland binnen de provincie Zuid-Holland. NIEUWSBRIEF november 2018 NR. 18 VERENIGING AGRARISCH NATUUR EN LANDSCHAPBEHEER RIJN & GOUWE WIERICKE U ontvangt deze nieuwsbrief de bestemd is voor leden die zowel woonachtig zijn in de Provincie Zuid-

Nadere informatie

Preventie. 27 januari 2015

Preventie. 27 januari 2015 Preventie 27 januari 2015 Daarom 2 Agenda 3 Wat doet Aa en Maas? Wat is wat? Regelgeving Wat meten wij? Waar kan het fout gaan? Overig Samen aanpakken Oppervlakte beheergebied: 161.000 ha Aantal inwoners:

Nadere informatie

De volgende stukken uit het Activiteitenbesluit heeft u nodig om de juiste lozingenroutes te kunenn bepalen:

De volgende stukken uit het Activiteitenbesluit heeft u nodig om de juiste lozingenroutes te kunenn bepalen: Bijlage bij oefeningen agrarische lozingen. De volgende stukken uit het Activiteitenbesluit heeft u nodig om de juiste lozingenroutes te kunenn bepalen: Riolering: Lozen in vuilwaterriool: toegestaan,

Nadere informatie

Fractie Betaalbaar Water

Fractie Betaalbaar Water Fractie Betaalbaar Water p.a. P.A. van Mombergen Algemeen Bestuurslid Blauwpotskamp 7 9481 EW Vries Vries 5 september 2016 omdat ons water ook morgen betaalbaar moet zijn Aan het dagelijks Bestuur van

Nadere informatie

Boerderij & Water. In deze Boerderij & Water. Terugblik schouw voorjaar 2018

Boerderij & Water. In deze Boerderij & Water. Terugblik schouw voorjaar 2018 Boerderij & Water, de nieuwsbrief voor agrarische ondernemers in het beheergebied van het waterschap Noorderzijlvest in Noord- en West-Groningen, Noord-Drenthe en het Lauwersmeergebied. Verschijnt twee

Nadere informatie

Praktisch omgaan met wet- en regelgeving Waterschap Rivierenland

Praktisch omgaan met wet- en regelgeving Waterschap Rivierenland Praktisch omgaan met wet- en regelgeving Waterschap Rivierenland Een toelichting door: Robert Vink teamleider Handhaving 24-03-2005 Waterschap Rivierenland - 201.000 ha - 38 gemeenten - 950.000 inwoners

Nadere informatie

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J.M. de Vries.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst. De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, J.M. de Vries. VW Regeling meldingen Lozingenbesluit open teelt en veehouderij Regeling houdende vaststelling van nadere regels met betrekking tot gegevens, die bij een melding van voorgenomen agrarische activiteiten

Nadere informatie

In deze agrarische nieuwsbrief:

In deze agrarische nieuwsbrief: Zomer 2016 In deze agrarische nieuwsbrief: Zuiveringskosten eerlijk delen Aan de slag met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer Gewasbescherming: wat mag wel en wat mag niet? Controle van agrarische bedrijven:

Nadere informatie

Agrariërs NR 3 - november 2014 AGRARIERS. sloten in Flevoland gecontroleerd. Sloten die. niet worden geschouwd, zijn sloten:

Agrariërs NR 3 - november 2014 AGRARIERS. sloten in Flevoland gecontroleerd. Sloten die. niet worden geschouwd, zijn sloten: AGRARIERS NIEUWSBRIEF voor agrariërs in de noordoostpolder en zuidelijk en oostelijk flevoland NAJAARSCHOUW Binnenkort is het weer zover. Op Tijdens de najaarschouw worden de meeste maandag 17 november

Nadere informatie

In deze agrarische nieuwsbrief:

In deze agrarische nieuwsbrief: Winter 2015/2016 Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren.

Nadere informatie

Oud riet in sloten. Minder doen voor meer natuur

Oud riet in sloten. Minder doen voor meer natuur Oud riet in sloten Minder doen voor meer natuur 3 Handvaten voor rietslootbeheer Voor een mooier landschap, meer natuur en schoner water. 4 Waarom oud riet? Lang was het de gewoonte om alle sloten in

Nadere informatie

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit We leven in een land vol water. Daar genieten we van. We zwemmen, vissen, besproeien de tuin, varen in bootjes en waarderen

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

Driftreductie & Erfemissie

Driftreductie & Erfemissie Driftreductie & Erfemissie Schoon oppervlaktewater & behoud middelenpakket Gebiedsgericht toezicht 25 maart 2019 te Smilde I.L. (Ibo) Vaatstra 1 Inhoud presentatie Milieuregels Spuittechnieken en spuitdoppen

Nadere informatie

Toelichting ontwerp Factsheets Kaderrichtlijn Water. Planperiode Waterschap Noorderzijlvest

Toelichting ontwerp Factsheets Kaderrichtlijn Water. Planperiode Waterschap Noorderzijlvest Toelichting ontwerp Factsheets Kaderrichtlijn Water Planperiode 2016-2021 Waterschap Noorderzijlvest Pagina 1 1 Introductie De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW, 2000) richt zich op de bescherming van

Nadere informatie

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden Flevolands Agrarisch Collectief Akkerranden Past een akkerrand bij mij(n bedrijf)? Intrinsieke motivatie Leuk of omdat het moet? Wat/wie wil je er mee bereiken? Natuurlijke plaagbeheersing, voedsel bijen/hommels,

Nadere informatie

Topsoil. Korte introductie

Topsoil. Korte introductie Topsoil Korte introductie TOPSOIL is een Europees INTERREG subsidieproject. Het is een samenwerking tussen waterschappen, wetenschappers, overheden en stakeholders uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken

Nadere informatie

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Omschrijving problematiek Achtergrond Neonicotinoïden

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

Waterschap Reest en Wieden. Berry Bergman / Joop Platen. 29 oktober 2014

Waterschap Reest en Wieden. Berry Bergman / Joop Platen. 29 oktober 2014 Waterschap Reest en Wieden Berry Bergman / Joop Platen 29 oktober 2014 Programma Ruimte voor een beknopte doelstelling Aanleiding / Inleiding Organisatie Film Schoon water en gbm Beleid Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Wat is gewoon onderhoud? Gewoon onderhoud is het jaarlijks verwijderen van een overmaat aan begroeiing, vuil enzovoort dat zich in en direct naast de watergang

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

ISG De heer P. Carton Oostpolder XT EEMSHAVEN. Gedoogbeschikking. Geachte heer Carton,

ISG De heer P. Carton Oostpolder XT EEMSHAVEN. Gedoogbeschikking. Geachte heer Carton, ISG De heer P. Carton Oostpolder 4 9979 XT EEMSHAVEN Uw brief van: 2 maart 2016 Groningen, 29 maart 2016 Uw kenmerk: PC 001 Ons kenmerk: Z/16/000375/1 Behandeld door: I.F. (Iris) Nijhof Bijlage(n): - Onderwerp:

Nadere informatie

Bijlage 1: Samenvatting factsheets, toelichting maatregelpakket en administratieve wijzigingen

Bijlage 1: Samenvatting factsheets, toelichting maatregelpakket en administratieve wijzigingen Bijlage 1: Samenvatting factsheets, toelichting maatregelpakket en administratieve wijzigingen In deze bijlagen wordt ingegaan op: - De huidige toestand van de waterkwaliteit; - Het definitieve KRW maatregelpakket

Nadere informatie

Werken bij Waterschap Rivierenland Welke beroepen zijn er?

Werken bij Waterschap Rivierenland Welke beroepen zijn er? Werken bij Waterschap Rivierenland Welke beroepen zijn er? Werken aan Alle medewerkers bij het waterschap.. (of ze nu binnen òf buiten aan het werk zijn)...werken aan: veilig Sterke en veilige dijken

Nadere informatie

In deze agrarische nieuwsbrief:

In deze agrarische nieuwsbrief: Winter 2015/2016 Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren.

Nadere informatie

Vermindering erfemissie Vragen en Antwoorden Erfbijeenkomsten Maart 2016

Vermindering erfemissie Vragen en Antwoorden Erfbijeenkomsten Maart 2016 Vermindering erfemissie Vragen en Antwoorden Erfbijeenkomsten Maart 2016 1. Krijg ik de presentaties van het waterschap toegezonden? Ja, en tevens nog andere informatie. Alle informatie is bijgevoegd,

Nadere informatie

AGRARIËRS NR 2 - JUNI 2015 AGRARIERS

AGRARIËRS NR 2 - JUNI 2015 AGRARIERS AGRARIERS NIEUWSBRIEF VOOR AGRARIËRS IN DE NOORDOOSTPOLDER EN ZUIDELIJK EN OOSTELIJK FLEVOLAND 2015: JAAR VAN DE BODEM, OOK IN FLEVOLAND Het zal u niet ontgaan zijn, 2015 is door de Verenigde Naties (VN)

Nadere informatie

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers duurzame oevers In de periode 2012-2015 legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers dragen bij aan het bereiken van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Agrariërs

Nieuwsbrief Agrariërs Nieuwsbrief Agrariërs Baggeren landelijk gebied 2014 en 2015 Eén van de verbeteringen voor baggeren in landelijk gebied is het invoeren van meerjarige contracten. Hierdoor is voor minimaal 2 jaar en maximaal

Nadere informatie

Erfafspoeling en groene zuivering

Erfafspoeling en groene zuivering Erfafspoeling en groene zuivering Meten, onderzoeken en praktische oplossingen René Gerritsen Medewerker Toezicht & Handhaving Inhoud presentatie Korte inleiding groene zuivering Wat is een groene zuivering?

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 19 november 2018 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest besluit op het verzoek tot gedogen van de heer A. Vergeer, Electraweg 3, 9883 TB Oldehove.

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest besluit op het verzoek tot gedogen van de heer A. Vergeer, Electraweg 3, 9883 TB Oldehove. Gedoogbeschikking Nummer: Z/16/000383 Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest besluit op het verzoek tot gedogen van de heer A. Vergeer, Electraweg 3, 9883 TB Oldehove. Aanvraag Op 2 maart

Nadere informatie

AGRARIËRS NR 3 - OKTOBER 2015 AGRARIERS. Wat is het belang van het waterschap?

AGRARIËRS NR 3 - OKTOBER 2015 AGRARIERS. Wat is het belang van het waterschap? AGRARIERS NIEUWSBRIEF VOOR AGRARIËRS IN DE NOORDOOSTPOLDER EN ZUIDELIJK EN OOSTELIJK FLEVOLAND HOE STAAT HET MET DE FLEVOLANDSE BODEM? Hoe staat het met de Flevolandse bodem? Dat is de vraag waar het project

Nadere informatie

Agrariërs gezocht! Subsidie voor water en bodem

Agrariërs gezocht! Subsidie voor water en bodem Agrariërs gezocht! Subsidie voor water en bodem Meer informatie over de regeling: www.hdsr.nl/agrariers Subsidieregeling Regionaal partnerschap voor water en bodem Gezocht: agrariërs die de waterkwaliteit

Nadere informatie

Meldingsformulier Lozingenbesluit open teelt en veehouderij

Meldingsformulier Lozingenbesluit open teelt en veehouderij Let op: lees voor het invullen eerst de toelichting. Sinds 1 maart 2000 is het Lozingenbesluit van kracht geworden voor lozingen in het oppervlaktewater afkomstig van agrarische activiteiten. Naar aanleiding

Nadere informatie

Weigeren Watervergunning HET DAGELIJKS BESTUUR VAN HET WATERSCHAP NOORDERZIJLVEST. Besluit

Weigeren Watervergunning HET DAGELIJKS BESTUUR VAN HET WATERSCHAP NOORDERZIJLVEST. Besluit Groningen, 10 juli 2018 Nummer Z/18/014985 Weigeren Watervergunning HET DAGELIJKS BESTUUR VAN HET WATERSCHAP NOORDERZIJLVEST Besluit Het verzoek om een watervergunning te verlenen voor het gebruik en verlies

Nadere informatie

Waterbeheer voor de Toekomst

Waterbeheer voor de Toekomst Water Natuurlijk Noorderzijlvest Verkiezingsprogramma 2015 Waterbeheer voor de Toekomst Inleiding Water Natuurlijk is in 2008 opgericht door de grote landelijke natuur- en recreatieorganisaties om de groene

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 20 november 2017 een

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 20 november 2017 een 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 20 november 2017 een aanvraag ontvangen van te Rottum, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor

Nadere informatie

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11

2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater Van regenton naar tuinbeek naar vijver of poel 11 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Bergen van water in de buurt 3 1.2 Schoon oppervlaktewater in de wijk 4 1.3 Wat u kunt doen 5 2. Afkoppelen en vasthouden van regenwater 7 2.1 Van regenton 8 2.2 naar tuinbeek

Nadere informatie

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen Het belang van natuurvriendelijke oevers Christa Groshart Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard Opbouw Beleid en Maatregelen Verwachtingen Knelpunten KRW innovatie-onderzoek Waterbeleid Europese

Nadere informatie

Zuiveringstechnieken. 31 mei Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving

Zuiveringstechnieken. 31 mei Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving Zuiveringstechnieken 31 mei 2018 Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving Voor wie geldt de zuiveringsplicht? De zuiveringsplicht geldt voor alle kassen (vaste opstanden glas of kunststof) Geen onderscheid

Nadere informatie

Dilemma s biodiversiteit en gewasbescherming landbouwbedrijf.

Dilemma s biodiversiteit en gewasbescherming landbouwbedrijf. Dilemma s biodiversiteit en gewasbescherming landbouwbedrijf. Gewasbescherming en FAB: Functionele Agro Biodiversiteit: Conflicterend of aanvullend? Gewasbescherming en FAB: De akkerrand als oplossing?

Nadere informatie

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina)

Winst met water! > In Actie. Waarom nu? Hoe doen we dit? Eigen project! Doelstellingen. (Klik of scroll naar de volgende pagina) Winst met water! > In Actie > Waarom nu? > Hoe doen we dit? > Idee voor eigen project! > Doelstellingen (Klik of scroll naar de volgende pagina) Deltaplan Agrarisch Waterbeheer: winst met water! Het agrarisch

Nadere informatie

Vergroening en verduurzamen landbouw

Vergroening en verduurzamen landbouw Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Vergroening en verduurzamen landbouw Wim Dijkman Dronten, 2-12 2014 1 Agenda Groen Ondernemen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Maatregelen POP en water

Nadere informatie

Sloten, oevers en dijken op orde Oplossen Keurovertredingen informatie over grasmatten

Sloten, oevers en dijken op orde Oplossen Keurovertredingen informatie over grasmatten Sloten, oevers en dijken op orde Oplossen Keurovertredingen informatie over grasmatten Inleiding Waterschap Brabantse Delta bewaakt en onderhoudt sloten, oevers en dijken ter voorkoming van wateroverlast

Nadere informatie

Ontwerp Watervergunning

Ontwerp Watervergunning Ontwerp Watervergunning Datum : 28 augustus 2014 Documentnummer : 2014025455 Case nr. : WV114.0470 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 25 juni 2014 een aanvraag ontvangen

Nadere informatie

Toestand KRW-waterlichamen Flevoland medio 2018

Toestand KRW-waterlichamen Flevoland medio 2018 Toestand KRW-waterlichamen Flevoland medio 2018 1. Inleiding In het beheergebied van waterschap Zuiderzeeland liggen 18 KRW-waterlichamen (zie figuur 1 op volgende pagina). Deze waterlichamen worden zowel

Nadere informatie

Maatregelen matrix. Impressie gebied / bedrijven

Maatregelen matrix. Impressie gebied / bedrijven Maatregelen matrix Een groot deel van de veehouders in Midden Delfland is door Broos Water bezocht voor een erfscan. Op basis van deze erfscan heeft iedere veehouder een informatierapport ontvangen. Een

Nadere informatie

AGRARIERS. als agrarisch ondernemer te werken aan. kwantiteit en de waterkwaliteit. Het plan is. ontwikkeld door LTO Noord Flevoland, de

AGRARIERS. als agrarisch ondernemer te werken aan. kwantiteit en de waterkwaliteit. Het plan is. ontwikkeld door LTO Noord Flevoland, de AGRARIERS NIEUWSBRIEF voor agrariërs in de noordoostpolder en zuidelijk en oostelijk flevoland Actieplan Bodem en Water van start Op 18 februari 2014 hebben Arnold Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Het

Nadere informatie

Veel gestelde vragen toekomstig beheer en onderhoud Ramelerwaterleiding

Veel gestelde vragen toekomstig beheer en onderhoud Ramelerwaterleiding Veel gestelde vragen toekomstig beheer en onderhoud Ramelerwaterleiding Vraag: Waarom verandert de onderhoudsinrichting in het projectgebied Ramelerwaterleiding? Waterschap Groot Salland heeft in 2008

Nadere informatie

Enquête Wetterskip Fryslan

Enquête Wetterskip Fryslan Enquête Wetterskip Fryslan Status: Afgesloten Begindatum: 14-08-2014 Einddatum: 12-09-2014 Live: 30 dagen Vragen: 15 Gedeeltelijk geantwoord: 35 (8,6%) Afgedankt: 0 (0%) Einde bereikt: 373 (91,4%) Totaal

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Wat is buitengewoon onderhoud? Het buitengewoon onderhoud omvat het op de juiste afmetingen (breedte, diepte en helling van taluds) houden van een watergang.

Nadere informatie

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Het verbeteren van de waterkwaliteit; de rol van de landbouw Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Broos Water BV Als praktijkgericht kennis- en adviesbureau werken wij aan

Nadere informatie

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat

Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast in de Westelijke Langstraat Wateroverlast Westelijke Langstraat Westelijke Langstraat is van oudsher een nat gebied waar afwatering belangrijk is. Dat is duidelijk te zien aan de vele slagen

Nadere informatie

Ruimte voor water. in het rivierengebied

Ruimte voor water. in het rivierengebied Ruimte voor water in het rivierengebied Het rivierengebied bestaat bij de gratie van de grote rivieren met daarlangs de zich eindeloos voortslingerende dijken. Daartussen vruchtbare klei, groene weilanden

Nadere informatie

IIIIIHI i. ái 'Brobontse Delta BY

IIIIIHI i. ái 'Brobontse Delta BY Waterschap ái 'Brobontse Delta H i BY22286975 Sloten, oevers en dijken op orde Oplossen Keurovertredingen - informatie voor agrariërs, particulieren en bedrijven ^ WaîPisctiiip 'Brabantse Delta W 7 O Ũ

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa's besluit op het verzoek tot gedogen van waterschap Hunze en Aa s te Veendam.

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa's besluit op het verzoek tot gedogen van waterschap Hunze en Aa s te Veendam. Gedoogbeschikking Nummer HAS2013_4258 Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa's besluit op het verzoek tot gedogen van waterschap Hunze en Aa s te Veendam. Aanvraag Op 1 november 2013 heeft

Nadere informatie

Waterkwaliteit verbeteren!

Waterkwaliteit verbeteren! Waterkwaliteit verbeteren! Erwin Rebergen Beheerder grond- en oppervlaktewater 6 juni 2013 1 Onderwerpen Waarom spant zich in om de waterkwaliteit te verbeteren? Wat willen we bereiken? Hoe willen we een

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 19 november 2018 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

Nieuwe indeling van watergangen

Nieuwe indeling van watergangen Nieuwe indeling van watergangen Beter voorbereid op gevolgen van klimaatverandering verbindt met water Waarom een nieuwe indeling? Watergang in een andere categorie, wat nu? wil zijn voor het onderhoud

Nadere informatie

32627 (Glas)tuinbouw. 27858 Gewasbeschermingsbeleid. Nr. 19 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

32627 (Glas)tuinbouw. 27858 Gewasbeschermingsbeleid. Nr. 19 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu 32627 (Glas)tuinbouw 27858 Gewasbeschermingsbeleid Nr. 19 Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 23 juni 2015 Mede

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu

Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu Implementatie Kaderrichtlijn Water (KRW) Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu 1 februari 2008 Inhoud Waterkwaliteit probleemstoffen bronnen Uitgangspunten en taakverdeling

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

B i j l a g e 1 : W a t e r t o e t s

B i j l a g e 1 : W a t e r t o e t s B i j l a g e 1 : Watertoets Code: 20120925-2-5456 Datum: 2012-09-25 Samenvatting van de gegevens voor de watertoets van project: De Parrebeam gemeente: het Bildt Gegevens plan bestaande loodsen en schuren

Nadere informatie

Vast te stellen het Openstellingsbesluit POP-3 niet-productieve investeringen water Zuid-Holland 2016

Vast te stellen het Openstellingsbesluit POP-3 niet-productieve investeringen water Zuid-Holland 2016 Besluit van Gedeputeerde Staten van 24 mei 2016, PZH-2016-553782179 (DOS 2013-0010135) tot vaststelling van het Openstellingsbesluit POP-3 niet-productieve investeringen water Zuid-Holland 2016 Gedeputeerde

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 9 september 2015 2015 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. 26 februari 2013 SSO. 25 januari 2013 R.J.E. Peeters. Opstelling waterschappen t.a.v. GLB en POP3. Schelwald, A.J.M..

ALGEMENE VERGADERING. 26 februari 2013 SSO. 25 januari 2013 R.J.E. Peeters. Opstelling waterschappen t.a.v. GLB en POP3. Schelwald, A.J.M.. V E R G A D E R D A T U M 26 februari 2013 SSO S E C T O R / A F D E L I N G S T U K D A T U M N A A M S T E L L E R 25 januari 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 18 Voorstel Kennisnemen

Nadere informatie

De aanvraag is namens Groningen Seaports ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen.

De aanvraag is namens Groningen Seaports ingediend door Royal HaskoningDHV BV te Groningen. WATERVERGUNNING OP BASIS VAN DE KEUR 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s heeft op 8 juni 2016 een aanvraag ontvangen van Groningen Seaports, Postbus 20004, 9930 PA te DELFZIJL

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 14 september 2015 2015 30 juni 2016 Noorder Legmeerpolder en Bovenkerkerpolder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

CONVENANT ERFAFSPOELING. Janke Kloosterman Magriet van der Ploeg

CONVENANT ERFAFSPOELING. Janke Kloosterman Magriet van der Ploeg CONVENANT ERFAFSPOELING Janke Kloosterman Magriet van der Ploeg 1 WAAR GAAN WE HET OVER HEBBEN Wat de is aanleiding geweest om een convenant op te stellen Wie de partners zijn in het convenant Wat het

Nadere informatie

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water

AQUATISCHE LANDBOUW. haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW haal meer uit land én water AQUATISCHE LANDBOUW Waarom wel het land, maar niet de sloot benutten in de veenweiden? Dat is de vraag waar het om draait in het icoon Aquatische landbouw

Nadere informatie

Bijlage(n) - blauwe diensten. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft in de vergadering van 18 juni 2013 de

Bijlage(n) - blauwe diensten. Het college van dijkgraaf en heemraden heeft in de vergadering van 18 juni 2013 de Aan algemeen bestuur 2 oktober 2013 INGEKOMENN STUK Documentnummer 551131 Projectnummer Portefeuillehouder J. Verhoef en D. Veldhuizen Programma Voldoende en schoon water Afdeling Beheer Watersysteem en

Nadere informatie

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12.1 Inleiding Gemeenten hebben de taak om hemelwater en afvalwater in te zamelen. Het hemelwater wordt steeds vaker opgevangen in een separaat hemelwaterriool. Vanuit

Nadere informatie

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor:

Watervergunning II: aan Enduris B.V., Postbus 399, 4460 AT GOES (hierna: vergunninghouder) de gevraagde vergunning te verlenen voor: Watervergunning Datum : 24 september 2018 Documentnummer : 2018033630 Case nr. : WV118.0311 AANHEF Het dagelijks bestuur van het waterschap Scheldestromen heeft op 6 april 2018 een aanvraag ontvangen van

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Waterdagen april, Moerkappele 20 april, Made 26 april, Burgerveen 28 april, Beek en Donk 11 mei, Maasdijk

Waterdagen april, Moerkappele 20 april, Made 26 april, Burgerveen 28 april, Beek en Donk 11 mei, Maasdijk Waterdagen 2016 14 april, Moerkappele 20 april, Made 26 april, Burgerveen 28 april, Beek en Donk 11 mei, Maasdijk Waterdagen 2016 Mede mogelijk gemaakt door: Aan de slag met de zuiveringsplicht Webversie

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Water in beeld Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Waterschap Brabantse Delta zorgt zowel voor de aan- en afvoer van water als ook voor de kwaliteit ervan. Zo kunnen recreanten op

Nadere informatie

De aanvraag betreft de aanleg van een dam met duiker in hoofdwatergang Hoogemeedstertocht, nabij Hogeweg 1, 9801 TG te Zuidhorn.

De aanvraag betreft de aanleg van een dam met duiker in hoofdwatergang Hoogemeedstertocht, nabij Hogeweg 1, 9801 TG te Zuidhorn. 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 27 november 2018 een aanvraag ontvangen van om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

B i j l a g e 3 : A d v i e s W e t t e r s k i p F r y s l â n - w a t e r t o e t s

B i j l a g e 3 : A d v i e s W e t t e r s k i p F r y s l â n - w a t e r t o e t s B i j l a g e 3 : A d v i e s W e t t e r s k i p F r y s l â n - w a t e r t o e t s Code: 20111219-2-3938 Datum: 2011-12-19 Samenvatting van de gegevens voor de watertoets van project: 025.67.17.45.00

Nadere informatie

Waterbericht van Anita, zomer 2018.

Waterbericht van Anita, zomer 2018. Waterbericht van Anita, zomer 2018. Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas: Deze zomer waren er 2 AB-vergaderingen, een hele reeks commissievergaderingen voor het waterschapsbestuur en nog enkele informatieve

Nadere informatie

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland

Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Formulier ten behoeve van het indienen van schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 37 van het Reglement van Orde Verenigde Vergadering Delfland Omschrijving problematiek Achtergrond Neonicotinoïden

Nadere informatie

De aanvraag betreft het plaatsen van damwanden en een steiger met afmeerpalen in de

De aanvraag betreft het plaatsen van damwanden en een steiger met afmeerpalen in de 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 12 maart 2019 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

Agrarische Nieuwsbrief

Agrarische Nieuwsbrief 15 Nieuwsbrief van Waterschap Groot Salland, juni 2012 Agrarische Nieuwsbrief Inleiding: Regelmatig brengt het waterschap deze nieuwsbrief uit om u op de hoogte te houden van wat er speelt binnen de agrarische

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Introductie van het sleepdoek in Groningen. Demonstratie bijeenkomst

Introductie van het sleepdoek in Groningen. Demonstratie bijeenkomst Introductie van het sleepdoek in Groningen Demonstratie bijeenkomst Introductie van de sleepdoek in Groningen Demonstratiebijeenkomst Yvonne Gooijer (CLM) Wyncko Tonckens (DLV Plant) Jacob Dogterom (DLV

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit POP-3 niet-productieve investeringen water Zuid-Holland april 2018

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit POP-3 niet-productieve investeringen water Zuid-Holland april 2018 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Zuid-Holland Nr. 2046 19 maart 2018 Besluit van Gedeputeerde Staten van 13 maart 2018, PZH-2018-641006755 (DOS 2013-0010135) tot vaststelling van het

Nadere informatie

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren

leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft......met water Regenwater gescheiden afvoeren Schijndel leeft met water Door veranderende weersomstandigheden en toekomstige ontwikkelingen in de waterwetgeving, moet iedere gemeente een

Nadere informatie