Kansen voor logistiek in Bereikbaar Haaglanden

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kansen voor logistiek in Bereikbaar Haaglanden"

Transcriptie

1 Kansen voor logistiek in Bereikbaar Haaglanden

2 Kansen voor logistiek in Bereikbaar Haaglanden In de file sta je buiten spel. Dat is de leuze waarmee in Haaglanden wordt gewerkt aan een betere bereikbaarheid. Wanneer medewerkers onderweg naar hun werk of naar huis stil staan, wekt dat de nodige irritatie op. Wie wil er nu buiten spel staan? Voor medewerkers en werkgevers die anders willen reizen, komen er steeds meer slimme alternatieven. Maar hoe zit dat met het goederenvervoer, met de logistiek? Voor hen is alternatief vervoer, een fiets of tram niet zomaar weggelegd. Zij zijn niet voor niets beroepsvervoerders. Het er dan maar bij laten zitten? Nee, dat is niet de oplossing. Vanaf 2012 zijn er onder de paraplu van Bereikbaar Haaglanden en van Beter Benutten fikse stappen gezet om ook in het goederenvervoer op een andere, efficiëntere manier de logistieke processen in te richten. Het is geen gemakkelijke opgave en ook geen gemakkelijke branche. Je moet soms praten als brugman en oplossingen zijn nog meer maatwerk! Tevens een branche die afhankelijk is van de keten: van de laad- en lostijden van verladers en van klanten. En toch zijn er openingen, toch zijn er mogelijkheden en toch zijn er in die paar jaar mooie successen geboekt. De partners van Eco Transport: v.l.n.r. Michel Verweij, TCom Telematics, Dennis Verweij, John van Roon E-Trucks, Harrie Lammers, TrackJack, Maurice Nooteboom, Tyrenet Nooteboom, Michel Oldenburg, Smart Id Services, Sjoerd Boot, TLN, Astrid Homan, Mobiliteitsmakelaar Haaglanden, Wim Serné, stadsgewest Haaglanden. Bereikbaar Haaglanden Haaglanden is van oudsher een regio waar werkgevers en overheden met elkaar de samenwerking zoeken om de doorstroming in het verkeer te verbeteren. De regio Haaglanden omvat een groot gebied: van Den Haag via Zoetermeer tot aan het Westland. Ook Leiden en Alphen aan den Rijn zijn aangehaakt. In zo n groot gebied is het logisch dat niet overal dezelfde problematiek heerst. Daarom is voor de samenwerking de regio opgedeeld in vijf gebieden waar maatwerkmaatregelen worden genomen die passen bij de couleur locale van het gebied.

3 Deze gebieden zijn: Centrale Zone Den Haag Zoetermeer Delft Westland Leidse regio. Hoe verschillend de diverse activiteiten en gebieden ook zijn, er is één centrale doelstelling: een duurzame verbetering van de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de regio Haaglanden. Beter Benutten Sinds 2012 maken de vraagsturingsprojecten deel uit van het programma Beter Benutten Haaglanden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (voorheen het Stadsgewest Haaglanden) en VNO-NCW West met de werkgevers investeren gezamenlijk in maatregelen die worden uitgevoerd. De investering vindt zowel plaats in energie, mankracht, tijd als in geld. De vraagsturingsprojecten worden uitgevoerd onder de vlag van de bestaande samenwerking met de werkgevers: Bereikbaar Haaglanden. In Zoetermeer en in Delft is sinds 2012 een aantal pilots georganiseerd om logistieke processen anders in te richten zodat de ochtend- en avondspits zoveel mogelijk kan worden vermeden. Vanzelfsprekend kunnen de pilots verder worden uitgerold in de andere gebieden en soms gebeurt dat ook al. De logistieke pilots zijn nachtdistributie, stedelijke distributie/maatwerkdistributie en ecotransport. Nachtdistributie Stel dat je het logistiek verkeer voor een deel niet overdag maar in de nacht laat plaatsvinden. Stel dat er minder of anders wordt gereden waardoor de service aan de klant gelijk blijft maar de kosten omlaag gaan? Is het mogelijk de klanten via sleuteladressen eerder te leveren?

4 Van Dorp Installatie zag wel wat in deze vraagstelling en wilde er mee aan de slag gaan. Veel servicepersoneel gaat in de ochtend en avond langs de centrale vestiging van het bedrijf om werkorders en materialen op te halen. Dit is tijd die beter kan worden besteed. Wanneer materialen naar de werknemers worden gebracht kunnen zij direct uit huis op pad en verliezen zij minder tijd in ochtend- en avondspits. Installatiebureau Van Dorp ziet meerwaarde in een lokaal en onafhankelijk nachtdistributiesysteem. Samen met STG hebben zij de kansen in beeld gebracht en zijn zij bereid om deze kennis te delen met andere werkgevers. Hoewel Van Dorp de eerste was die in deze pilot mogelijkheden zag, kunnen zij er (nog) niet mee aan de slag. Andere bedrijven profiteren van de ontwikkelde kennis en hebben al wel die stap gezet. En met succes! Zo n bedrijf is Tyrenet Nooteboom. Van oorsprong verkopen wij banden en velgen aan garagebedrijven, hier zijn wij sterk in. De afgelopen jaren zien wij echter dat de logistieke component een steeds prominentere plek binnen ons bedrijf krijgt. Wij verzorgen de fijnmazige distributie voor bandenfabrikanten, wij slaan bandensets op voor garagebedrijven en leveren deze just-in-time af en wij starten met de onderdelendistributie voor onze klanten. Totdat we, mede door de pilot Beter Benutten Nachtdistributie, eens goed inzichtelijk kregen waar we mee bezig waren. Toen zagen we dat er voor ons winst te behalen viel. Dus waren we nog gemotiveerder om door te gaan met de pilot. Want het meedoen met een pilot, het veranderen van de werkwijze en het behalen van het succes is niet één rechte lijn. Het is learning by doing. Vanaf het begin hebben we eerst gekeken wat de mogelijkheden waren, vervolgens hebben we een verandering in gang gezet, de uitkomsten daarvan getoetst in de werkelijkheid, en vervolgens hebben we uit de geleerde ervaringen weer nieuwe mogelijkheden gezien die we in de praktijk weer getoetst hebben. Je zou ook kunnen zeggen dat we 3 pilots hebben doorlopen, zegt Maurice Nooteboom.

5 Eerder of later rijden? Hij vervolgt: We zijn gestart met de wagens eerder te laten vertrekken, vanaf half 6. De tijdwinst is er dan met name door een vermindering van vertraging door files, maar de loonkosten gingen omhoog en we kregen een probleem met late leveringen. Daarna probeerden we juist later te vertrekken, vanaf 9 uur, dus na de ochtendspits. Dat pakte veel positiever uit. Ad hoc routes werden voorkomen en doordat leveringen tot half 9 konden worden doorgegeven, ervaren klanten meer service. Uiteindelijk hebben we een optimalisatie gevonden door het aantal ritten te beperken. Zo rijden we nu 3 keer naar de klant in plaats van 4 keer per dag. Alle routes zijn daarmee buiten de spits. Dat is sneller en efficiënter. Daarmee besparen we fors op personeelskosten, op brandstofkosten en op CO 2-uitstoot, zonder dat het afbreuk doet aan de service naar onze klanten. Want dat staat voorop, aldus Nooteboom. Conclusie De pilot Nachtdistributie is voor Nooteboom dus een Buiten de spits distributie geworden, waar ze veel voordeel van ondervinden. Of ze er hiermee zijn? De markt blijft veranderen. Daar moet je altijd rekening mee houden en wij zullen ons best doen daarin mee te blijven bewegen. Want ook al is onze core busines het verkopen van banden en het vervoeren van banden en materiaal, je zou ook kunnen zeggen dat de communicatie met onze klanten de core business is, zegt Nooteboom. Bouwmaterialen doorbellen Ook Bouwbedrijf Huurman is aan de slag gegaan met de pilot Beter Benutten Nachtdistributie. De reden dat het bedrijf heeft meegedaan was niet de directe interesse in nachtdistributie maar wel de wens om zaken efficiënter aan te pakken. Inmiddels heeft Huurman het gehele voortraject, het vooronderzoek en de inventarisatie, afgerond en gaat aan de slag met een andere werkwijze. Wat houdt de verandering in? In de bouw moet je vaak s morgen voordat je naar de klant gaat eerst nog materialen ophalen bij de bouwmarkt. Dat gaat om kleine onderdelen want de grote materialen worden ter plekke bezorgd. Samen met Michel Oldenburg, de projectleider van de Beter Benutten pilot hebben we bedacht dat de medewerkers voortaan in de middag telefonisch aan

6 ons doorgeven welke materialen ze de volgende dag nodig hebben. Die materialen bestellen we collectief en die worden of gehaald of op de zaak bezorgd. De volgende dag nemen de medewerkers die direct mee naar de bouwplaats zonder dat ze langs de bouwmarkt rijden. Dan kunnen ze ook voor de spits vertrekken. We zijn nog niet zo lang bezig, dus de ervaring moet nog leren of dit echt goed werkt of dat we verder gaan veranderen. Ik verwacht behoorlijke stappen te zetten op het gebied van efficiency en kostenbesparing met deze werkwijze. We zetten dus geen nachtritten in, maar gaan in feite aan de slag met buiten de spits ritten. Daar waar efficiency te behalen valt, doen wij mee, zegt Jeroen Huurman. Wat hebben de pilots nachtdistributie opgeleverd? Nachtdistributie is veranderd in Buiten de spits distributie. Een aanpassing die ervoor heeft gezorgd dat vervoerders er meer open voor staan. Partijen als Van Dorp en Kropman hebben al calculaties uitgevoerd, maar wachten tot het juiste moment om een pilot uit te voeren. Steeds meer transport partijen voeren buiten de spits distributie in hun portfolio zoals Els Logistics en Bode Scholten. Tyrenet Nooteboom heeft met succes meegedaan met de pilot. Buiten de spits distributie is bij hen een reguliere activiteit geworden. Gebroeders Huurman zijn begonnen met de Buiten de spits distributie. Steeds meer partijen stappen in: Visser Smit Hanab en Weverling.. Deelnemers Nachtdistributie: Maurice Nooteboom, Tyrenet Nooteboom, Michel Oldenburg, Smart Id Services, Chiel Runsink, Kropman Services, Astrid Homan, Mobiliteitsmakelaar Haaglanden, Jereon Huurman, Gebr. Huurman.

7 Er is ook een inventarisatie gemaakt van bedrijven die benaderd zijn om deel te nemen aan het project. Is het interessant? Deden ze al nachtdistributie en met wie? Na inventarisatie en calculatie bleek nachtdistributie lang niet voor alle bedrijven interessant te zijn. In enkele gevallen waren de organisaties er nog niet klaar voor. Door kennis en ervaringen te delen weten we dat er bedrijven op termijn mee aan de slag gaan, zoals Dunea, Houweling, Kropman en Smit & Visser Hanab. Daarnaast nemen diverse logistieke partijen nachtdistributie prominenter mee in hun propositie en dienstverlening en bieden zij dit regelmatig aan hun klanten aan. Dit zijn bijvoorbeeld Van der Els Logistics, Bode Scholten en Dobbe. Maatwerkdistributie De pilot maatwerkdistributie is in Delft gestart. Doelstelling van het project is het efficiënter maken van de bevoorrading van de binnenstad door bundeling van lading aan de rand van de stad en het afleggen van de last mile met kleine, schone voertuigen. Het project bestaat allereerst uit het in kaart brengen van logistieke stromen van en naar de binnenstad. Vervolgens wordt het totale bestand met potentiële klanten en ladingdragers in de markt gezet en kunnen logistiek dienstverleners een interessant voorstel ter uitvoering indienen. Naar aanleiding van de ervaringen in Delft wordt maatwerkdistributie ook uitgerold in de gemeentes Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Den Haag en Leiden. De ervaringen in Delft We zijn begonnen in 2013 door simpelweg studenten in te huren. Zij noteerden op straat welk logistieke vervoerder, welke vrachtwagens en busjes, in de binnenstad van Delft reden, zegt Bram Coremans. Hij is projectleider van Maatwerk Distributie Delft. Hij vervolgt: Uit die waarneming bleek dat er maar liefst 300 verschillende bedrijven in Delft goederen en pakketten leveren. Vervolgens zijn de studenten met behulp van een verkeersadviesbureau getraind om deze bedrijven te bellen met het doel hen een scan in te laten vullen: de Last Mile Scan. De last mile is dat stuk van de route die wordt gereden vanaf het verlaten van de snelweg (A4/A13 en/of provinciale weg) naar de binnenstad van Delft en weer terug naar de snelweg. De Last Mile Scan is een rekentool, die de vervoerders en verladers inzicht geeft in de kosten van de levering op basis van factoren als afstand, tijdbesteding, hoeveelheid goederen en pakketten. De last mile scan is ontwikkeld in samenwerking tussen onder meer Buck Consult, Connekt, verladersorganisatie EVO, Transport en Logistiek Nederland, de gemeente Delft en onderzoeksbureau NEA.

8 Coremans: Het idee achter Maatwerk Distributie is simpel: als er voldoende vraag is, is er een goed aanbod mogelijk. Oftewel, als er voldoende leveranciers gebruikmaken van stadsdistributie, is een stadsdistributeur in staat dit voor het juiste tarief te doen. Een tarief waarbij het gebruik van stadsdistributie in totaal lager zijn dan de kosten van het zelf de stad in rijden. En dat bleek zo te zijn. Wanneer een busje met één pakket Delft inrijdt, is er een besparing te behalen tussen de 15 en 18 euro. Dat tikt toch enorm aan. Voor sommige verladers en vervoerders was dit echt een eye-opener. De stadsdistributie is in november 2014 daadwerkelijk van start gegaan met de eerste vervoerders. PostNL en Werkse zijn in oktober al begonnen met het oprichten van een verzamelpunt van goederen aan de Staalweg, dichtbij de A13, en met proefrijden. Op 19 januari 2015 wordt Stadsdistributie Delft officieel geopend. Coremans: We zijn heel blij dat we PostNL samen met Werkse (voorheen Combiwerk) bereid hebben gevonden op te treden als stadsdistributeur. Het vervoer naar de binnenstad gaat met een compacte elektrische vrachtwagen: de Goupil (Frans voor de vos). Dit vervoer kent vele voordelen: het is duurzaam, geen lokale CO 2-uitstoot dus de binnenstad wordt niet vervuild, het is minder druk in de stad wat de veiligheid verhoogt en zo n compacte wagen veroorzaakt in de nauwe straatjes ook geen opstoppingen. Naast de Goupil is er ook het plan om de goederen met een fiets met aanhanger (Cargotrailer) de binnenstad in te brengen. Afstudeerder Jort Nijhuis heeft van PostNL en de gemeente Delft de mogelijkheid gekregen om samen met studenten van de Haagse Hogeschool en de TU Delft de Cargotrailer te bouwen. Showcase Coremans: Eigenlijk is er al een succes geboekt nog voordat we zijn begonnen, want PostNL levert nu hun eigen goederen op deze schone manier in de binnenstad van Delft af. De volgende stap is het zoeken en vinden van andere vervoerders en verladers. Het is lastig om die over de streep te trekken ook al spreken de voordelen en besparingen voor zich. Het gaat om een aanpassing van het beleid en om gedragsverandering en dat gaat langzaam. Dat wisten we natuurlijk vooraf, maar soms sta je toch wel verbaasd hoe weinig bedrijven handelen op basis van rationele motieven. Het is een groeiproces. Alles bij elkaar is ons doel om zo n 10% van de goederen schoon vervoerd te krijgen. Dat is een ook reële inschatting, dat gaan we halen. De stadsdistributie is nu nog vrijblijvend.

9 Het college van Delft hecht zeer veel waarde aan een schone binnenstad en waar nodig willen zij dit gaan reguleren, maar dat is nu niet aan de orde. Ondanks het feit dat nog niet alle vervoerders voor wie we een gunstige business case hebben meedoen, ben ik er trots op dat in Delft stadsdistributie van de grond is gekomen, voegt Coremans toe. Maatwerkdistributie Haaglanden APC Groep met haar concept Smart Building Logistics en ELS logistics hebben in november 2014 de aanbesteding voor Maatwerkdistributie Haaglanden gewonnen. Mooi detail is dat de bedrijven met elkaar in contact zijn gekomen via het spoor van het project Ecotransport. De samenwerkingscombinatie heeft voor Maatwerkdistributie Haaglanden de beste mix gevonden tussen de geboden kwaliteit van dienstverlening, prijs en meerwaarde voor een duurzame regio Haaglanden. Dit betreft de centra van Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp. APC en ELS logistics gaan de toeleveranciers en vervoerders van de regio Haaglanden benaderen om nieuwe diensten voor goedkoper, schoner en gebundeld vervoer naar de regio aan te bieden. De gemeentes en de metropoolregio Rotterdam Den Haag verwachten dat hierdoor een vermindering van het aantal distributieritten in de regio Haaglanden gerealiseerd kan worden. Wat hebben de pilots Maatwerk distributie opgeleverd? In Delft is maatwerk distributie gestart. In Haaglanden (Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp) is de aanbesteding afgerond en zijn de eerste stappen gezet. Pilots Ecotransport Het project Ecotransport richt zich op duurzaamheid in de logistiek. Er wordt gekeken naar CO 2-reductie door andere manieren van rijden, rijgedrag, maar ook door zaken als bandenspanning en schonere brandstoffen. De overall doelstelling blijft om chauffeurs te laten nadenken over efficiënter reizen en daardoor te komen tot een betere doorstroming en bereikbaarheid. Opvallend is dat in dit project gewerkt wordt met partners, die een oplossing aanbieden, waardoor een pilot extra laagdrempelig is en er sneller kennis en informatie beschikbaar komt zonder dat bedrijven grote bedragen hoeven te investeren. Er is snel inzicht of de oplossing voordeel oplevert voor de pilot partij. Het wordt sneller inzichtelijk of er een ROI is. Bijzonder is dat deelnemers aan het project(en) elkaar hebben weten te vinden in de samenwerking. Het project verbindt partijen door vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

10 Ieder bedrijf heeft zo zijn sterke en minder sterke kant. Samenwerken is krachten bundelen en dat werkt. Deelnemers Ecotransport: Robert Medenblik, van der Velde t Veentje, Martin Bij de Vaate, Visser Smit Hanab, Wilbert Kooistra, Visser Smit Hanab, Michel Oldenburg, Smart Id Services, Marco Scholten, Bode Scholten. Enkele partners in de project zijn: Tcomm Telematics Profile tyre Center E-trucks Mercedes/Fuso Trackjack Iroutes. De pilot Eco Transport valt in feite uiteen in een aantal onderwerpen: Samenwerken Nachtdistributie Elektrisch of hybride rijden Bandenspanning Het nieuwe rijden. Bij de pilot Ecotransport is afgesproken langs drie sporen aan de slag te gaan. Spoor 1: logistieke efficiency Hierbij gaat het om: acquisitie 3 kansrijke stakeholders (kennisdelen, inspireren, voorbereidend onderzoek heeft al geleid tot een selectie van een aantal deelnemers).

11 uitwerken businesscases om zicht te krijgen in kostenbesparingen en de effecten op kilometerreductie en leefbaarheid. uitvoering businesscases (faciliteren en begeleiden) evaluatie, communicatie, kennisdeling APC UTS, Bode Scholten en Houweling werken concreet mee aan de analyses voor verbetering van logistieke efficiency. Bode Scholten, Dobbe, Mastermate,PC UTS, Van der Els, Greenway, Houweling hebben inmiddels belangstelling getoond. Spoor 2: efficiënter rijden chauffeurs (trainingen) Hierbij gaat het om: acquisitie stakeholders (in het voorbereidend onderzoek hebben zich al 20 kandidaatbedrijven aangemeld). In deze fase zal in nauw overleg met deze bedrijven in beeld worden gebracht welke training het best aansluit bij de behoefte en welke bedrijven daadwerkelijk deel zullen nemen. Uitgangspunt is zoveel mogelijk gebruik te maken van reeds bestaande trainingsvormen. voorbereiding en uitvoering trainingen evaluatie, communicatie Negen bedrijven doen mee of hebben belangstelling getoond voor trainingen rijgedrag en/of bandenspanning (Van der Els, Van der Velde t Veentje, Jongeneel, SVG, Dobbe, SEW Eurodrive, Houweling, Scania en HTM. Pilots lopen of gaan lopen bij: Gedrag: SEW Eurodrive Windhorst Bode Scholten HTM. Banden spanning: SVG 4 pilots Smit & Visser Hanab 3 pilots Van der Els 2 pilots Windhorst 2 pilots Van der Velde -> 3 pilots. Elektrisch rijden: Wildenberg 2 pilots Sew 2 pilots Bode scholten 1 pilot HTM Spoor 3: corporatieve distributie (add on city distributie) inventarisatie en acquisitie uitwerken businesscases

12 Bij een aantal van de bedrijven (APC UTS, Dobbe, Van der Els) ligt goede kansen voor het uitwerken van businesscases voor corporatieve distributie. Een aantal andere bedrijven heeft ook belangstelling getoond (Greenway, SVG cases). Smit Visser Hanab en HTM willen ook kijken naar een logistieke samenwerking. Dat geldt ook voor Greenway. Nooteboom en meerdere dealers (Mastermate) kijken naar samenwerking. Kortom, het onderwerp is hot, en steeds meer partijen zien de voordelen van een samenwerking of zoeken naar combinaties. Tevens is het corporatieve distributie concept ook toegelicht bij Greenport Boskoop en wordt ook daar gekeken of een pilot uitgevoerd kan worden. Ondertussen is er ook een concept ingediend bij TNO, waarbij een mogelijke toepassing voor producten vertaald kan worden naar logistiek voordeel. Dit wordt samen met Flora Holland, PZH, Gemeente Westland, Van Daalen transport en andere partijen die interesse hebben opgepakt. Pilot bij Bode-Scholten Voor Marco Scholten, de derde generatie van Bode Scholten, is het helder waarom hij heeft meegedaan aan de pilot EcoTransport. Werken aan duurzaamheid heeft alles te maken met efficiency en dus met minder kosten. Wanneer er geen kostenreductie mee gepaard gaat, wil niemand veranderen. Logistiek is logisch nadenken! Voor ons staat Beter Benutten gelijk aan efficiency. Efficiency in planning, in arbeidsuren en in brandstofkosten. Bode Scholten rijdt met ruim 60 wagens. Dan levert een brandstofbesparing van 1% heel veel op. Gedragsverandering is de basis Het besparen van brandstof is niet een simpel van te voren te maken rekensommetje. Want het is mede afhankelijk van de hoeveelheid lading die wordt vervoerd, het soort rit (op de snelweg of door de stad) en natuurlijk het rijgedrag van de chauffeur. Met name dat laatste, het rijgedrag van de chauffeur, daar kun je met zijn allen aan werken. Een paar cijfers: stationair draaien kost 2 liter brandstof per uur. Wanneer je over de snelweg rijdt, ben je 1% extra brandstof kwijt aan elke kilometer die je boven de 80 rijdt. Wij adviseren onze chauffeurs dan ook om circa 83 kilometers per uur te rijden en niet met 87 kilometer per uur naar Zwolle te gaan. Met behulp van de cruise control is dat ook goed te doen.

13 Anticiperend rijden en de wagen bijvoorbeeld uit laten rollen wanneer je ziet dat het verkeerslicht op rood gaat, levert ook de nodige besparingen op. Vanaf 2011 krijgt elke chauffeur een basistraining Het Nieuwe Rijden. Al deze maatregelen hebben er in 2013 toe geleid dat we 3% brandstofkosten hebben bespaard, het gaat in ons bedrijf om zo n liter. Vanzelfsprekend gaan we met dit beleid door, zegt Scholten. Hij vervolgt: Het afgelopen jaar is er een test gedurende vier maanden uitgevoerd waarbij een besparingssysteem op de luchtuitlaat is ingebouwd. Er is getest op 2 wagens en dit heeft een besparing van circa 3% opgeleverd. Tijdens de test wisten de chauffeurs niet of het systeem in hun wagen was ingebouwd. Dit om een zuivere meting te verkrijgen. Inmiddels zijn er 20 wagens met dit systeem uitgevoerd. Logistiek staat nooit stil Scholten: Ook in 2015 blijven we actief investeren in duurzaamheid. We schaffen aardgaswagens aan, we schaffen 19 nieuwe Euro 6 voertuigen aan, we testen bamboe laadbak vloeren in plaats van de hardhouten vloeren, we investeren in zonnepanelen op het pand, we schaffen in verband met de Arbo elektrische schuifdeuren op de wagens aan en we gaan aan de slag met de beladingsgraad van het transport materieel. In de logistiek zit je nooit stil. Mijn opa is het bedrijf gestart met paard en wagen. Door constant alert te blijven en innovaties toe te passen, staan we nu waar we zijn: een gezond bedrijf met 130 medewerkers. In onze samenwerking met Transmission zijn er ruim 1100 medewerkers aan de slag op meer dan 450 wagens. Onze core business is een 24 uurslevering in de Benelux, vandaag geleverd, morgen gebracht, opslag en speciaal transport. V.L.N.R. Astrid Homan, Mobiliteitsmakelaar Haaglanden, Sjoerd Boot, TLN, Linda-Rose Santhagens, Rijkswaterstaat Zuid West Nederland.

14 Wat hebben de pilots Ecotransport opgeleverd? Het inzicht dat Eco Transport in feite uiteenvalt in meerdere onderwerpen: Samenwerken, Nachtdistributie, Elektrisch of hybride rijden, Bandenspanning, Het nieuwe rijden. Bode Scholten is met succes aan de slag gegaan. Eco Transport maakt bij hen een regulier onderdeel uit van de bedrijfsvoering. Er zijn veel andere bedrijven betrokken. Zij staan op het punt om deel te nemen aan (een van de onderdelen van de) pilots. Overall conclusies De aanpak bottom up werkt erg goed omdat bedrijven vanuit behoefte en interesse eerder meewerken en openstaan voor veranderingen. Daarnaast draagt het delen van kennis en ideeën er toe bij, dat sneller wordt gekeken of bepaalde oplossingen van toepassing zijn en toegevoegde waarde hebben. We spreken over meerdere mogelijkheden, maar ook over kansen die bedrijven zelf zien. Het laten samenwerken van transporteurs ofwel logistieke dienstverleners is een uitdaging. Daar waar werkgevers en medewerkers eerder bereid zijn om gebruik te maken van alternatief vervoer of het uit te proberen, raakt een verandering van vervoer deze sector in het hart van hun core business. Het zo maar uitproberen van andere tijdstippen, kan dure consequenties met zich meebrengen. Opvallend is wel dat die bedrijven die zich vol inzetten om de pilots tot een succes te maken, niet alleen veel kennis en ervaring verkrijgen, maar ook een sluitende business case en er zelfs een winstgevende case van weten te maken. Verder kan opgemerkt worden, dat door het inzetten van partners de pilots niet alleen laagdrempelig kunnen worden gestart, maar dat er ook echt veel kennis wordt gedeeld. De deelnemers aan de pilot geven goede feedback en kijken echt naar verbeteringen en kostenbesparingen en willen kansen benutten. De sneeuwbal is gaan rollen en we hebben met de deelnemers nieuwe ambassadeurs gecreëerd voor slimmere logistiek! TLN en EVO: in de regie op bereiken van logistieke efficiency! Eind 2014 zijn Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Verladersorganisatie EVO toegetreden tot het convenant Bereikbaar Haaglanden. Doel is om een actieve bijdrage te

15 leveren aan de opzet en uitvoering van het programma Logistiek binnen Bereikbaar Haaglanden. Dat doen zij vanuit hun rol als branche- en belangenorganisaties primair als regievoerders. De rode draad daarin is regie voeren op het bereiken van logistieke efficiency bij hun achterban: transportbedrijven en verladers. Immers, hoe efficiënter de logistiek in een keten is georganiseerd, hoe minder voertuigbewegingen er buiten worden gerealiseerd en hoe minder de knelpunten worden belast. Het mes snijdt dan aan twee kanten: bedrijven krijgen meer efficiency en een overheidsprobleem wordt verkleind. Beter Benutten in optima forma! Eén van de belangrijkste bijdragen die TLN en EVO leveren, is het inbrengen van kennis en ervaringen uit de sector. Als géén ander hebben zij inzicht in de complexiteit en specifieke kenmerken van ketens van vervoerders, verladers, expediteurs en klanten. Zij kennen het klappen van de zweep en zien van daaruit mogelijkheden om zaken efficiënter te organiseren. Daarnaast beschikken de organisaties over een netwerk van ruim bedrijven waarmee een goede relatie is opgebouwd. Juist die goede relatie is absoluut noodzakelijk om goede gesprekken te voeren over de bedrijfsvoering en mogelijkheden voor meer efficiency. En om van gesprekken naar concrete resultaten te komen. Business Cases daadwerkelijk tot uitvoering laten komen. Immers, in de ogen van de ondernemer houdt hij zich elke dag al bezig met het bereiken van meer efficiency en wie gaat hem dan vertellen dat het nóg beter kan? TLN en EVO genieten het vertrouwen van hun leden om dit soort trajecten te regisseren en een logistiek makelaar op pad te sturen om onder hun regie ketens door te lichten. Conclusie Kansen voor logistiek in Bereikbaar Haaglanden De verschillende projecten en succesvolle pilots laten zien dat de aanpak werkt. Het loont om naast ondernemers in de logistieke sector te gaan staan en om samen met hen te kijken naar mogelijkheden en kansen voor slimme logistiek. De projecten maatwerkdistributie laten zien dat een directe spin-off is opgepakt. Vanuit Delft is uitgerold naar Haaglanden. Met het afronden van de aanbesteding op beide plekken is het project naar de markt gegaan. Het is nu aan de markt om door te pakken. De projecten Nachtdistributie en Ecotransport hebben een beweging in gang gezet. Een community groeit van partijen die met elkaar kennis willen ontwikkelen. Veel ondernemers staan nog aan de deur en willen ook deelnemen en profiteren van de gezamenlijke ervaring en kennis. Er liggen nog volop kansen om aan te haken,zowel in de regio als ook daarbuiten.

16 Marc Rosier, wethouder Verkeer Zoetermeer en ambassadeur Bereikbaar Haaglanden. Wat werkt is de persoonlijke benadering en het open gesprek. Ook in de logistieke sector zijn ondernemers op zoek naar innovatie en manieren of efficiënter te werken. De materie is echter complex en echt maatwerk. Door met ondernemers en partners samen te werken ontstaan nieuwe ideeën: bottom-up. Kleine successen die tot grote veranderingen kunnen en gaan leiden. Interesse om mee te doen? Neem contact op met: Bereikbaar Haaglanden Secretariaat: Januari 2015

Slim & Schoon door de Stad. Startbijeenkomst Haagse koplopers 27 juni 2016

Slim & Schoon door de Stad. Startbijeenkomst Haagse koplopers 27 juni 2016 Slim & Schoon door de Stad Startbijeenkomst Haagse koplopers 27 juni 2016 Haagse koplopers 16.00 Opening door Gert Jan Prummel GDZES 16.05 Blij worden van elektrisch rijden Leo Kalisvaart, Kalisvaart 16.15

Nadere informatie

Haven, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee

Haven, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee Bereikbaarheid in Haven, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Opkomende ontwikkelingen Alles staat of valt met een goede ontsluiting en bereikbaarheid

Nadere informatie

Duurzame stedelijke distributie

Duurzame stedelijke distributie Dagrand Distributie Duurzame stedelijke distributie PIEK Inhoud Aanleiding/ beleid Problematiek Doelstellingen Aanpak 1 proces 2 onderzoek 3 projecten > dagranddistributie 2 Rotterdam Rotterdam 582.000

Nadere informatie

Stedelijke distributie het opzoeken van de randen

Stedelijke distributie het opzoeken van de randen Stedelijke distributie het opzoeken van de randen EVO Bedrijfsadvies Ton Mooren Easy Fairs 7 & 8 april 2010 Stedelijke distributie Nijmegen start nieuw duurzaam distributie-initiatief (25-3) Amsterdam

Nadere informatie

Introductie. Duurzame stedelijke distributie. Goevaers Consultancy. België 16 februari 2013

Introductie. Duurzame stedelijke distributie. Goevaers Consultancy. België 16 februari 2013 Goevaers Consultancy Duurzame stedelijke distributie België 16 februari 2013 GC Introductie Duurzaam goederen vervoer Duurzaamheid vraagt om samenwerking in de keten Nieuwe technologieën kunnen alleen

Nadere informatie

Rekenmodule Last Mile. Beschrijving & case. 14 december 2011

Rekenmodule Last Mile. Beschrijving & case. 14 december 2011 Last Mile Beschrijving & case 14 december 2011 Inhoud Last Mile Inhoud beschrijving Kern van de tool Aanpak Mensen & middelen Resultaat Case beschrijving / best practice Toepassing Aanvullende informatie

Nadere informatie

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam- Alexander Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam Centrum Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Je bereikt meer met fiets en OV Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid Van

Nadere informatie

Logistiek in de bouw

Logistiek in de bouw Logistiek in de bouw 1. Waarom aandacht voor logistiek in de bouw? 2. Effect van optimale logistiek in de bouw 3. Wat vraagt de opdrachtgever (RWS) in de aanbestedingsleidraad? 4. Wat doen wij als Veluwe

Nadere informatie

Middelen om de supply chain te verduurzamen. Wytze Rauwenhoff Flanders Logistics-consulenten

Middelen om de supply chain te verduurzamen. Wytze Rauwenhoff Flanders Logistics-consulenten Middelen om de supply chain te verduurzamen Wytze Rauwenhoff Flanders Logistics-consulenten Inhoud 1. Voorstelling Flanders Logistics-consulenten Voorstelling project Methodiek 2. Duurzaamheidsverbeteringen

Nadere informatie

Duurzame Logistiek Rapport 1 e pilot VBZ en NVB

Duurzame Logistiek Rapport 1 e pilot VBZ en NVB Duurzame Logistiek Rapport 1 e pilot VBZ en NVB 1 Duurzame Logistiek Het Innovatieprogramma Duurzame Logistiek, van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, ondersteunt ondernemingsorganisaties bij het

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0807 d.d. 10-9-2013 Onderwerp Schriftelijke vragen Groen Links: stimuleren elektrisch fietsen Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. de beantwoording van de schriftelijke vragen

Nadere informatie

Lean & Green duurzame stedelijke distributie

Lean & Green duurzame stedelijke distributie Achtergrond Steeds meer mensen wonen en werken in steden. Dat betekent dat er steeds meer goederen binnen de stadgrenzen vervoerd gaan worden: naar winkels, kantoren en woningen, met retourgoederen die

Nadere informatie

Model Stedelijke Distributie voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case

Model Stedelijke Distributie voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars Beschrijving & case 18 mei 2011 Inhoud Inhoud beschrijving Model Stedelijke Distributie Kern van de tool Aanpak Mensen & middelen Resultaat Case beschrijving

Nadere informatie

Versie: 3. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 8

Versie: 3. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 8 Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 8 Verantwoording Titel : CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement Versie : 3.0 Datum : 16-10-2013 Opgesteld door : Afdeling P&O en KAM Gecontroleerd en goedgekeurd

Nadere informatie

Drechtsteden en de BARgemeenten

Drechtsteden en de BARgemeenten Bereikbaarheid in Drechtsteden en de BARgemeenten Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Samen werken aan slimmer reizen! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

Stedelijke distributie: kansrijk, onder voorwaarden. H.J. Quak

Stedelijke distributie: kansrijk, onder voorwaarden. H.J. Quak Notitie Stedelijke distributie: kansrijk, onder voorwaarden. H.J. Quak Stedelijke distributie staat al jaren hoog op de lijst van belangrijkste ergernissen van logistiek Nederland. En het lijkt wel of

Nadere informatie

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL

Welkom. Volg ons #BereikbaarHGL Welkom Volg ons op @mobmakhaagland #BereikbaarHGL Opening Bert Mooren directeur VNO-NCW West Welkom Edgar Koning CFO AEGON Goed voorbeeld, doet goed volgen Mobiliteitsbeleid AEGON Scootafette werkgevers

Nadere informatie

Aanpak goederenvervoer MRDH: Regio breed faciliteren en coördineren

Aanpak goederenvervoer MRDH: Regio breed faciliteren en coördineren Aanpak goederenvervoer MRDH: Regio breed faciliteren en coördineren Uitwerking van de hoofdlijnen uit de Uitvoeringsagenda Bereikbaarheid naar een concreet takenpakket voor de Metropoolregio Rotterdam

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

Stedelijke distributie: van kansloos naar kansrijk! Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel Mei 2015

Stedelijke distributie: van kansloos naar kansrijk! Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel Mei 2015 Stedelijke distributie: van kansloos naar kansrijk! Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel Mei 2015 Walther Ploos van Amstel Hogeschool van Amsterdam Lector Citylogistiek Vrije Universiteit

Nadere informatie

Overleg CO2 normering voertuigen

Overleg CO2 normering voertuigen VERSLAG Overleg CO2 normering voertuigen In dit verslag staan de gezichtspunten van de deelnemers aan het Overleg CO2 normering voertuigen. De voorzitter van het overleg biedt dit verslag aan de staatssecretaris

Nadere informatie

Actieplan CO 2 -prestatieladder

Actieplan CO 2 -prestatieladder Actieplan CO 2 -prestatieladder 2017-2019 Inleiding Dit actieplan CO 2 -prestatieladder beschrijft de doelstellingen voor de reductie van scope 1, 2 en 3 emissies over een periode van drie jaar en wordt

Nadere informatie

Logistieke Hub Amsterdam

Logistieke Hub Amsterdam A5 Logistieke Hub Amsterdam A5 N200 Het groene opslag- en distributiepunt aan de rand van Amsterdam, vanwaar goederen met duurzaam vervoer door de stadspoort gaan en waar orders van webwinkels worden afgehandeld.

Nadere informatie

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans

Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Inleiding Ab van Marrewijk, directeur Wematrans Mij is gevraagd iets te vertellen over onze pogingen om rendement in de bedrijfsvoering te verbinden met duurzaamheid. Dat is vooral een kwestie om met boerenverstand

Nadere informatie

portefeuillehouders Verkeer Kopie betrokken beleidsadviseurs Van Rob Uijtjens Datum 10 april 2013 Nr

portefeuillehouders Verkeer Kopie betrokken beleidsadviseurs Van Rob Uijtjens Datum 10 april 2013 Nr Aan portefeuillehouders Verkeer Kopie betrokken beleidsadviseurs Van Rob Uijtjens Datum 10 april 2013 Nr. 13.000 2906 Convenant vrachtverkeer: Stand van zaken Voorstel: 1. Instemmen met het concept convenant

Nadere informatie

Zijn al deze voertuigen wel noodzakelijk?

Zijn al deze voertuigen wel noodzakelijk? Onze steden worden steeds minder goed bereikbaar. Binnensteden slibben dicht en door de toename van voertuigen staat de luchtkwaliteit, het winkelklimaat en de veiligheid zwaar onder druk. Het wordt voor

Nadere informatie

De vitale binnenstad: bereikbaar voor iedereen FA S E 3

De vitale binnenstad: bereikbaar voor iedereen FA S E 3 De vitale binnenstad: bereikbaar voor iedereen FA S E 3 Een vitale en bereikbare binnenstad: dat is het uitgangspunt van het project Stadsbox. Bij een vitale stad hoort prettig winkelen, een drankje drinken

Nadere informatie

Gehlen Schols Logistics

Gehlen Schols Logistics Winner 2011 Vestigingen: NL - Kerkrade (hoofdkantoor) DE - Düren BE - Grâce Hollogne SK - Bratislava Logistieke diensten: Internationaal Transport en Expeditie Dagelijks: Duitsland, Zwitserland, Benelux

Nadere informatie

Logistiek Servicecentrum Succes van en voor alle betrokken partijen. Den Haag, 29 november 2013

Logistiek Servicecentrum Succes van en voor alle betrokken partijen. Den Haag, 29 november 2013 Logistiek Servicecentrum Succes van en voor alle betrokken partijen Den Haag, 29 november 2013 Binnenstadservice Collectief goederen- servicepunt van de winkeliers. Het is hun afleveradres. Gevestigd buiten

Nadere informatie

CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS KETENINITIATIEF. Opvolgen Quick Start model

CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS KETENINITIATIEF. Opvolgen Quick Start model CO2 REDUCTIE BRANDSTOFBESPARING DOOR GEDRAGSVERANDERING WERKGROEP TACIDE KENNIS KETENINITIATIEF Opvolgen Quick Start model 80% VAN DE UITKOMSTEN WORDT VEROORZAAKT DOOR 20% VAN DE OORZAKEN VILFREDO PARETO

Nadere informatie

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Carin Biegnolé C O N V E R S I O N P L AT F O R M S V O O R K O P L O P E R S U Hogeschool Utrecht Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

CO 2 -prestatieladder. Inventarisatie sector en keteninitiatieven. Alsema B.V. Versie 1.1 Datum 12-06-2014 Status Definitief.

CO 2 -prestatieladder. Inventarisatie sector en keteninitiatieven. Alsema B.V. Versie 1.1 Datum 12-06-2014 Status Definitief. Pagina 1 van 7 CO 2 -prestatieladder Inventarisatie sector en keteninitiatieven Alsema B.V. Pagina 2 van 7 Aangepast rijgedrag bespaart brandstof Spreek chauffeurs aan op rijgedrag en bespaar brandstof!

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Initiatieven Mourik Industrie

Initiatieven Mourik Industrie Initiatieven Mourik Industrie Mourik Services gaat voor CO2-Management Certificering op de CO2-Prestatieladder in de industriebranche Pagina 1 van 7 Mourik Services B.V. Postbus 1202, 3180 AE Rozenburg

Nadere informatie

Werkgevers gaan voor de winst!

Werkgevers gaan voor de winst! Werkgevers gaan voor de winst! Introductie Een groot aantal werkgevers in Haaglanden en Rijnland werkt samen aan de bereikbaarheid op het platform Bereikbaar Haaglanden. Zij pakken de winst die slim reizen,

Nadere informatie

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht P.F.C.W. Van der Broeck, 15-03-2013 1 Waarom Zero Emissie Busvervoer? 1. Verbeteren luchtkwaliteit Maastricht (fijn stof); 2. Klimaatdoelen

Nadere informatie

De standaard voor de digitale vrachtbrief

De standaard voor de digitale vrachtbrief De standaard voor de digitale vrachtbrief Onjuiste en onvolledige informatie in de logistieke keten leidt tot vertraging, extra werk en niet-afgeleverde goederen. Bij 5% van alle zendingen gaat bij de

Nadere informatie

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra.

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra. POST KOGEKO Uw klanten willen hun bestelling op tijd en in perfecte staat ontvangen. Of het nu gaat om een volle vracht of om een enkele pallet of colli. Post-Kogeko Logistics maakt dat voor u waar. Wij

Nadere informatie

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak

Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak Duurzame op bedrijventerreinen: Naar een gebiedsgerichte aanpak KIvI Jaarcongres Sustainable Mobility,6 november 2013 Pieter Tanja Leefbaarheid en gezondheid in stad en regio verkeersveiligheid geluidoverlast

Nadere informatie

Nieuwe. Tekst Johnny van de Vliert, foto Mechteld Jansen. bpm

Nieuwe. Tekst Johnny van de Vliert, foto Mechteld Jansen. bpm Nieuwe afdeling in de keten Tekst Johnny van de Vliert, foto Mechteld Jansen Visser & Smit Hanab is een aannemersbedrijf waarvan de business unit Distributie de uitvoering voor zijn rekening neemt. Om

Nadere informatie

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 10 november 2016 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan

Nadere informatie

NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR

NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR Samenvatting aanbesteding vervoer NOORDOOST FRYSLÂN ZOEKT VERVOERDERS VOOR NIEUW VERVOERSYSTEEM De regio Noordoost Fryslân werkt hard aan een nieuw vervoersysteem. Met dit systeem worden verschillende

Nadere informatie

s Nachts actief voor uw succes

s Nachts actief voor uw succes s Nachts actief voor uw succes 00209_TNT_Innight_Image_NL.indd 1 23-07-2008 18:27:31 bis Vóór uw werkdag begint zijn uw zendingen al geleverd Terwijl anderen slapen, zijn wij voor u onderweg. Elke nacht

Nadere informatie

Versie: 4. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: 1-7-2014. Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 9

Versie: 4. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: 1-7-2014. Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 9 Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 9 Verantwoording Titel : CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement Versie : 4.0 Datum : 1-7-2014 Opgesteld door : Afdeling P&O en KAM Gecontroleerd en goedgekeurd

Nadere informatie

Koploper in duurzame logistiek

Koploper in duurzame logistiek Koploper in duurzame logistiek De Wim Bosman Groep biedt geïntegreerde supply chain oplossingen die waarde toevoegen aan de totale keten. In deze oplossingen staan begrippen als samenwerking en continue

Nadere informatie

Integratie is groen! Lean & Green 2.0

Integratie is groen! Lean & Green 2.0 Integratie is groen! Lean & Green 2.0 Integratie als randvoorwaarde voor grip op logistieke proces in keten Frank Erftemeijer 03-10-2013 Agenda Introductie Yellowstar Lean & Grean trends Overheid Verladers

Nadere informatie

CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1

CO 2 reductiedoelstellingen 2015. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 CO 2 reductiedoelstellingen 2015 Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1. Doelstellingen... 3 2 Subdoelstellingen... 4 2.1. Subdoelstelling uitstoot/verbruik

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer 2014 Ketenanalyse Woon- Werkverkeer Rapportage: KAWWV 2014 Datum: 12 Augustus 2014 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.1.1 Zakelijke

Nadere informatie

Voortgang doelstellingen 2015/2016 CO2-prestatieladder 18 november 2016

Voortgang doelstellingen 2015/2016 CO2-prestatieladder 18 november 2016 Voortgang doelstellingen 2015/2016 CO2prestatieladder 18 november 2016 CO2prestatieladder niveau 3. Voortgang reductiemaatregelen Breukelen, 18 november 2016 Akkoord namens directie Datum: 25112016 Handtekening:

Nadere informatie

Versie: 1. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 7

Versie: 1. CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement actieplan. Datum: Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 7 Van Vulpen B.V. Pagina 1 van 7 Verantwoording Titel : CO2 Reductiedoelstellingen Van Vulpen & Energiemanagement Versie : 1.0 Datum : 10-12-2012 Opgesteld door : Afdeling P&O en KAM Gecontroleerd en goedgekeurd

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZOER]EN 1 7 NOV. 2011. mr. drs. G.A.A. Verkerk. , secretaris.w. Andriessen l.s. Geachte heerfmevrouw,

Gemeente Delft VERZOER]EN 1 7 NOV. 2011. mr. drs. G.A.A. Verkerk. , secretaris.w. Andriessen l.s. Geachte heerfmevrouw, Wijk- en Stadszaken hm Milieu Doorkiesnummers: Telefoon 260 22 64 Fax 21 3 68 23 Aan De leden van de Gemeenteraad VERZOER]EN 1 7 NOV. 2011 Datum 14-1 1-2011 Ons kenmerk 1181575 Uw brief van Onderwerp Aanbieding

Nadere informatie

Jan Schouten. Volvo Truck Nederland

Jan Schouten. Volvo Truck Nederland Jan Schouten Quality Safety Environmental care A company driven by strong core values CO 2 -neutrale productie Eerste 100 % CO 2 -neutrale truckfabriek in Gent Windenergie, zonne-energie, biobrandstoffen

Nadere informatie

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 email, persenaire@home.nl - website, www.pme.nl 1 INHOUD Pagina 1. Oorsprong fabriek 3 2. Geleverde

Nadere informatie

Rekenmodule fietskoerier. Beschrijving & case. 14 december 2011

Rekenmodule fietskoerier. Beschrijving & case. 14 december 2011 Beschrijving & case 14 december 2011 Inhoud Inhoud beschrijving Kern van de tool Aanpak Mensen & middelen Resultaat Case beschrijving / best practice Toepassing Aanvullende informatie 1 De kern De maakt

Nadere informatie

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045

P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 P.M.E. Persenaire Mobile Efficiency Tel. +31(0)570-59 0296 fax +31(0)570-590748 mob. +31(0)6-55301045 email, persenaire@home.nl - website, www.pme.nl 1 INHOUD Pagina 1. Oorsprong fabriek 3 2. Geleverde

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

IN BEELD TON PAGINA 40

IN BEELD TON PAGINA 40 Het nieuw IN BEELD TON 60 06-15 PAGINA 40 TON 60 06-15 PAGINA 41 Het Nieuwe RIJDEN is alom bekend. Maar er bestaat nu ook zoiets als Het Nieuwe HIJSEN. Dat is een richtlijn van de Vereniging Verticaal

Nadere informatie

Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer

Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer StadsOntwikkeling Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer Raadsinformatieavond 4 januari 2011 6-1-2011 1 Schoon vervoer en goederenvervoer in Collegeprogramma 2010 2014 OV én fiets Zo schoon

Nadere informatie

Voorstellen Vervoerplan Rail 2016

Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 HTM Reizigers maart 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. HTM voorstellen 2016 5 2.1 Instroom Avenio 5 3. Frequentietabellen 7 3.1 Frequentietabellen

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. RegioTaxi Haaglanden

Klanttevredenheidsonderzoek. RegioTaxi Haaglanden Klanttevredenheidsonderzoek Ricardo Poppeliers Dammis van t Zelfde RegioTaxi Haaglanden Inhoud presentatie Uitgangspunten onderzoek Opzet van het onderzoek Resultaten Conclusies Uitgangspunten Uitvraag

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

Lagere transportkosten

Lagere transportkosten TIME TO CHANGE Lagere transportkosten Gewone koelsystemen kunnen de temperatuur bij meerdere stops niet stabiel houden, waardoor vervoerders gedwongen worden om kwetsbare producten op een inefficiënte

Nadere informatie

Goevaers Consultancy. Geluid Trillingen en luchtkwaliteit Wat kan de Green Deal aanpak doen? 9 november 2016

Goevaers Consultancy. Geluid Trillingen en luchtkwaliteit Wat kan de Green Deal aanpak doen? 9 november 2016 GC Goevaers Consultancy Geluid Trillingen en luchtkwaliteit Wat kan de Green Deal aanpak doen? 9 november 2016 Onderwerpen Wie ben ik? Wat is een Green Deal? Wat is duurzame logistiek? Duurzaam vrachtvervoer

Nadere informatie

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Masterclass Provincie Zuid Holland. Collectieve acties Bedrijventerreinen. Collectief Vervoer

Masterclass Provincie Zuid Holland. Collectieve acties Bedrijventerreinen. Collectief Vervoer Masterclass Provincie Zuid Holland Collectieve acties Bedrijventerreinen Collectief Vervoer Vragen vooraf Bent u bekend met diverse Collectieve Vervoersvormen? Maakt u al gebruik van Collectieve Vervoersvormen?

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

Leasen in 2019 AM Congres januari 2015

Leasen in 2019 AM Congres januari 2015 Leasen in 2019 AM Congres januari 2015 Leasen in 2019?/ Zakelijke mobiliteit AM Congres januari 2015 Introductie Jack Knol (46) Toegepast Wiskundig ingenieur (Twente) Ruim 19 jaar Capgemini (eerste werkgever)

Nadere informatie

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V.

OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. OVERZICHT (KETEN)INITIATIEVEN VAN DEN HEUVEL HOLDING B.V. Opsteller Versie Status Referentie L. Deerns & B. Ketelaars 1605-CO2-DEF Definitief 1.D.1, 1.D.2, 3.D.1, 3.D.2, 5.C.1 & 5.C.2 Inhoudsopgave Inleiding...2

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1 Les 4. Transport Introductie De onderdelen voor de pennen in de fabriek van Pennenland bv moeten van de Verenigde Staten naar de fabriek in Nederland worden verplaatst. We noemen het verplaatsen van deze

Nadere informatie

Energiemanagementplan Actieplan 2017

Energiemanagementplan Actieplan 2017 Energiemanagementplan Actieplan 2017 Inhoud 1.0 De reductie doelstellingen... 3 1.1 Kwalitatieve reductieambitie... 3 1.2 Alternatieve brandstof doelstelling... 3 1.3 Kwantitatieve doelstelling... 3 2.0

Nadere informatie

Mini-masterclass: Zero-Emissie Stadsdistributie Stand van zaken in de praktijk. 12 oktober 2017

Mini-masterclass: Zero-Emissie Stadsdistributie Stand van zaken in de praktijk. 12 oktober 2017 Mini-masterclass: Zero-Emissie Stadsdistributie Stand van zaken in de praktijk 12 oktober 2017 Programma Evofenedex even voorstellen + profiel leden Actuele Ontwikkelingen & Facts en Figures Menukaart

Nadere informatie

VOLVO TRUCKS SERVICES

VOLVO TRUCKS SERVICES VOLVO TRUCKS SERVICES DRIE UNIEKE PAKKETTEN BESPAAR DIRECT SLIMMER VEILIGER EFFICIËNTER DE TOEKOMST Er is meer dan alleen uw truck op de weg. Het gaat ook om goede prestaties, een laag brandstofverbruik,

Nadere informatie

Stiller laden/lossen. Partners - Gemeente Tilburg

Stiller laden/lossen. Partners - Gemeente Tilburg Stiller laden/lossen In de oude situatie werd de winkel bevoorraad aan de achterzijde via een lastig toegankelijke en onoverzichtelijke locatie. In samenwerking met de gemeente Tilburg is gekozen voor

Nadere informatie

Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie

Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie Energiemanagement 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie: 001 Opgesteld

Nadere informatie

echt HEMA Joke Vink Expertmeeting Nieuwe economie 30 januari 2014 Raadzaal Stadhuis Utrecht Amsterdam Datum

echt HEMA Joke Vink Expertmeeting Nieuwe economie 30 januari 2014 Raadzaal Stadhuis Utrecht Amsterdam Datum echt HEMA Joke Vink Expertmeeting Nieuwe economie 30 januari 2014 Raadzaal Stadhuis Utrecht Amsterdam Datum Programma Introductie Hema Internetwinkelen bij Hema Lopende initiatieven Onze visie Issues /

Nadere informatie

HANDLEIDING ANALYSE FINANCIËLE EFFECTEN VERVOERSSYSTEMEN

HANDLEIDING ANALYSE FINANCIËLE EFFECTEN VERVOERSSYSTEMEN HANDLEIDING ANALYSE FINANCIËLE EFFECTEN VERVOERSSYSTEMEN 2010 Policy Research Corporation, namens de sociale partners inhet beroepsgoederenvervoer over de weg en de logistiek (CNV, FNV, TLN en VVT) Meer

Nadere informatie

Welkom. Astrid Homan Mobiliteitsmakelaar Haaglanden

Welkom. Astrid Homan Mobiliteitsmakelaar Haaglanden Welkom Astrid Homan Mobiliteitsmakelaar Haaglanden 1 Programma - Welkom - Cases: RoyalHaskoningDHV + HTM - WeGo - Ervaringen Deel een BMW met het MT - Walking dinner Nic Verheijden Manager Direct Sales

Nadere informatie

Maart 2014. Bladzijde 2 geeft het pakket, bladzijden 3,4 en 5 geven een toelichting op het pakket.

Maart 2014. Bladzijde 2 geeft het pakket, bladzijden 3,4 en 5 geven een toelichting op het pakket. Maatregelenpakket voor de periode 2014-2018 ter verbetering van de Eindhovense luchtkwaliteit en vermindering van de negatieve gevolgen, voorgesteld door de Werkgroep Luchtkwaliteit en Klimaat van de vereniging

Nadere informatie

4C VOOR BOUWLOGISTIEK. Toepassing van een real-time smart data platform Siem van Merriënboer

4C VOOR BOUWLOGISTIEK. Toepassing van een real-time smart data platform Siem van Merriënboer 4C VOOR BOUWLOGISTIEK Toepassing van een real-time smart data platform Siem van Merriënboer INHOUD Problematiek van logistiek in de bouw Ontwikkelingen in logistiek TKI-project 4C in bouwlogistiek Voorbeeld:

Nadere informatie

Lean and Green Personal Mobility

Lean and Green Personal Mobility Lean and Green Personal Mobility Connekt heeft in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Milieu het programma Lean and Green ontwikkeld voor duurzame mobiliteit. Sinds de introductie in

Nadere informatie

freight is our trade www.neele.nl Nederlands

freight is our trade www.neele.nl Nederlands freight is our trade www.neele.nl Nederlands Full service logistieke dienstverlening Neele Logistics ontzorgt uw complete logistiek. Of u nu een vervoerder zoekt die goed de weg weet in Europa of een partij

Nadere informatie

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Aart de Koning, april 2010 De aanleiding: de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam staat onder druk De haven van Rotterdam is altijd sterk verankerd geweest

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016

Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016 Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016 Versie 18 maart 2015 In het vervoerplan 2016 worden de wijzigingsvoorstellen van Veolia Transport Haaglanden voor dienstregeling 2016 toegelicht.

Nadere informatie

Green Order voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case

Green Order voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars. Beschrijving & case voor (potentiële) Lean & Green Awardwinnaars Beschrijving & case 18 mei 2011 Inhoud Inhoud beschrijving Kern van de tool Aanpak Mensen & middelen Resultaat Case beschrijving / best practice Toepassing

Nadere informatie

Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s

Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s Intentieverklaring milieuzone voor lichte bedrijfsauto s In Nederlandse stedelijke gebieden bestaan problemen voor wat betreft de luchtkwaliteit. Overheden hebben de verplichting om de lokale luchtkwaliteit

Nadere informatie

Webinar Beter Benutten: 18 mei 2016 Zijn de Brabantse ITS projecten ook iets voor jouw regio?

Webinar Beter Benutten: 18 mei 2016 Zijn de Brabantse ITS projecten ook iets voor jouw regio? Webinar Beter Benutten: 18 mei 2016 Zijn de Brabantse ITS projecten ook iets voor jouw regio? Nederlandse ambitie ITS Sneller, veiliger, plezieriger en betrouwbaarder reizen Verbetering totale leefomgeving

Nadere informatie

Dick van Veelen Algemeen directeur

Dick van Veelen Algemeen directeur Duurzaamheid is een werkwoord. Wij zeggen dat vaker en kunnen niet alleen maar kijken naar onszelf. Natuurlijk proberen wij eerst zelf zo veel als mogelijk te doen wat we kunnen. In dit rapport kunt u

Nadere informatie

Kwantitatieve reductiedoelstelling

Kwantitatieve reductiedoelstelling CO 2 Prestatieladder Kwantitatieve reductiedoelstelling Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 3.B.1, 3.B.2, 4.B.1, 1.D.1 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 18 april 2014 Inhoudsopgave 1.0

Nadere informatie

Energie Management Rapportage 2016

Energie Management Rapportage 2016 Energie Management Rapportage 2016 Inhoud: Energie beleidsverklaring Reductiedoelstellingen Uitstoot door vervoer Uitstoot door werken Uitstoot door kantoor Energiebeleidsverklaring A. Jansen B. V. streeft

Nadere informatie

Voortgang CO 2 Reductieplan 2015 Project GOLVO Noord Nederland

Voortgang CO 2 Reductieplan 2015 Project GOLVO Noord Nederland Voortgang CO 2 Reductieplan 2015 Project GOLVO Noord Nederland Opdrachtgever Gebroeders Van der Lee Contactpersoon Machteld Houben Auteur: Bjorn Benschop Autorisatiedatum: 27-07-2016 Versie: 1.0 Handtekening

Nadere informatie

Bert Mooren directeur VNO-NCW West

Bert Mooren directeur VNO-NCW West Welkom Volg ons op @mobmakhaagland Tweet met #BereikbaarHaaglanden of #BereikbaarHGL Opening Bert Mooren directeur VNO-NCW West 1 Welkom Ingrid de Bondt Ambassadeur Beter Benutten gedeputeerde provincie

Nadere informatie

De uitdaging van een duurzaam mobiliteitsbeleid

De uitdaging van een duurzaam mobiliteitsbeleid De uitdaging van een duurzaam mobiliteitsbeleid Economische groei Meer economische activiteit Hoger inkomen Meer consumptie veroorzaakt Vraag naar vervoer Woon-werkverkeer Goederenvervoer Consumptief vervoer

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 19 november 2014 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0

Nadere informatie

Green-Consultant - info@green-consultant.nl - Tel. 06-51861495 Triodos Bank NL17TRIO0254755585 - KvK 58024565 - BTW nummer NL070503849B01 1

Green-Consultant - info@green-consultant.nl - Tel. 06-51861495 Triodos Bank NL17TRIO0254755585 - KvK 58024565 - BTW nummer NL070503849B01 1 Bestemd voor: Klant t.a.v. de heer GoedOpWeg 27 3331 LA Rommeldam Digitale offerte Nummer: Datum: Betreft: CO 2 -Footprint & CO 2 -Reductie Geldigheid: Baarn, 24-08-2014 Geachte heer Klant, Met veel plezier

Nadere informatie