De toekomst is Nu TRENDDAG 2014:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De toekomst is Nu TRENDDAG 2014:"

Transcriptie

1

2 TRENDDAG 2014: De toekomst is Nu Welkom op de BrabantKennis Trenddag Vandaag gaan we met elkaar in gesprek over de toekomst. We leven immers in een spannende tijd, een tijd van kantelende verhoudingen. Maar ook een tijd met ruimte voor nieuwe initiatieven. Voor nieuwe vormen van samenwerking. Voor meer betrokkenheid van burgers. Vandaag staat in het teken van interactie. We delen met elkaar ideeën en perspectieven op de toekomst. Over het Brabant van nu en straks. Aan de hand van concrete voorbeelden gaan we op zoek naar de kiemen van het nieuwste Brabant, het Brabant van morgen en overmorgen. DowNloAD DE TRENDDAG2014 app voor meer informatie over deelnemers, sprekers en programmaonderdelen download je de app in je app of play store! Hoe ziet dat Brabant eruit? En wie geeft het vorm? Wekken we straks onze eigen energie op? Printen we onze eigen huizen? Worden onze steden slimmer? Werken we straks in collectieven in plaats van bedrijven? Streven we naar een bruto regionaal geluk in plaats van een bruto regionaal product?

3 De BrabantKennis Trenddag 2014 is opgezet als een kennisfestival met letterlijk en figuurlijk veel ruimte voor ontmoeting, inspiratie en co-creatie, verspreid over verschillende gebouwen in de Tilburgse Spoorzone. Thuisbasis is vandaag de Hall of Fame, maar loop ook eens binnen bij de Speelplaats of ga aan de slag op de Werkplaats. Praat mee tijdens een Smarttalk of bezoek een Trendtalk. Laat je informeren over de Feiten & Cijfers en laat je verrassen door een van de Trending Toppings Kies je eigen route, creëer je eigen dag! Namens het hele team van BrabantKennis wens ik je veel inspiratie. Joks Janssen Directeur BrabantKennis plenair programma De onderdelen van het plenaire programma zijn allemaal in de centrale zaal van de Hall of Fame. ONTVANGST & OPENING ( uur) - Joks Janssen (directeur BrabantKennis) heet je welkom, waarna Kim Spinder (innovator) en Wim van de Donk (commissaris van de Koning) je meenemen op reis naar het nieuwste Brabant. KEYNOTE ( uur) - Rutger Bregman (historicus) schrijft voor De Correspondent. Recent verscheen zijn boek Gratis geld voor iedereen. Volgens Bregman moet de wereld weer geregeerd worden door ideeën en de kracht van verbeelding. Hij zal je verrassen en inspireren met zijn utopische kijk op de toekomst. SLOTDIALOOG & AFSLUITING ( uur) - Jonge Brabantse ondernemers, boeren, kunstenaars en bestuurders bespreken samen met Brabantse Statenleden hun agenda voor de toekomst. Ook jouw mening telt in dit gesprek! Daarna sluiten we af met een borrel en muziek.

4 trendsessies Tussen de plenaire gedeelten van het programma zijn er telkens drie parallelle trendsessies: De Toekomst is Nu, Feiten en Cijfers en de Werkplaats. Deze sessies vinden deels in de Hall of Fame plaats en deels verspreid over het Spoorzone terrein. Zie voor de exacte locatie de plattegrond. Je mag zelf kiezen aan welke trendsessies je wilt deelnemen, maar de meeste sessies kennen vanwege de ruimte een maximum aan deelnemers. Dat betekent dus: wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Innovatieve praktijken, trends en (technologische) ontwikkelingen in Brabant worden toegelicht en besproken in inspirerende talkz. In Smarttalkz wordt aan de hand van concrete voorbeelden ingegaan op hoe ICT en technologische ontwikkelingen kunnen bijdragen aan innovatie en ondernemerschap in Brabant. In Trendtalkz wordt je getrakteerd op korte, prikkelende presentaties over nieuwe trends in de samenleving. Inspiratie en gesprek staan centraal. SMARTTALK I ( uur) SLIMME ECONOMIE De razendsnelle digitalisering van de samenleving creëert een nieuwe economische realiteit met nieuwe kansen, maar ook bedreigingen. ICT is immers een disruptieve technologie die bestaande economische modellen en markten overhoop haalt. Denk aan Airbnb, Uber en itunes. We shoppen steeds meer online en steeds minder bij de middenstander om de hoek. Lege winkelstraten zijn het gevolg. Hoe spelen we in Brabant slim in op deze ontwikkeling? En welke keuzes moeten overheden maken om vernieuwing op dit vlak te stimuleren en tegelijkertijd negatieve maatschappelijke effecten tegen te gaan? Wat kan de overheid daarbij leren van het bedrijfsleven? Irene Lammers (BrabantKennis) gaat hierover in gesprek met Frits Bussemaker (CIONET Nederland / ipoort), Arjen de Koning (Paradigit / Van Pierre) en Marleen Stikker (De Waag Society).

5 SMARTTALK II ( uur) SLIMME OMGEVING De kwaliteit van leven in steden kan sterk worden verbeterd door middel van slimme technologische toepassingen. Niet voor niets omarmen steeds meer steden het Smart City concept, dat ICT inzet voor integrale oplossingen. Van verduurzaming van de gebouwenvoorraad, infrastructuur en energiesystemen tot nieuwe vormen van mobiliteit. Een Smart City kan echter niet zonder Smart Citizens: het verbinden van technologie met de alledaagse leefwereld van mensen en het geven van zeggenschap en eigen regie zijn cruciaal. Er is een Brabantse vinding die daar in potentie al in voorziet: WoonConnect. Wat is de potentie van dit digitale platform voor de bouw? Hoe kan deze technologie bijdragen aan de realisatie van het goede leven? TRENDTALKZ ( uur) TRENDTALK I > IS ER TOEKOMST VOOR DE OVERHEID? Door Saar van der Spek (Ontroerende zaken) TRENDTALK II > SLIMME STEDEN EN DORPEN Door Maaike Rijnders (Fontys ACI) TRENDTALK III > HET BELANG VAN BETEKENISVOLLE BELEVING Door Pieter Cornelis (Fontys ACI) Rodney Weterings (FRAEY) gaat hierover in gesprek met onder andere Aart Wijnen (WoonConnect), Maurits Kreijveld (Rathenau Instituut) en Cassandra Vugts (SPARK).

6 FeItEN & CijfERs (max. 80 deelnemers) Hoe staat Brabant er eigenlijk voor? Economisch, ecologisch en sociaal-cultureel? In een aantal prikkelende mini-colleges krijgt u het meest actuele beeld voorgeschoteld. Wat zeggen de cijfers? Welke trends zijn zichtbaar? Aan het slot maken we de balans op. Zijn we op de goede weg met Brabant? Wat zijn de grote opgaven voor de komende jaren? Inspirerende sprekers zorgen voor kennisoverdracht. FEITEN EN CIJFERS I ( uur) REKENEN OP DE ACTIEVE BRABANDER Een blik op de waarden van de Brabander in opvattingen en daden. Hoe gaat het met de maatschappelijke betrokkenheid van Brabanders? Kunnen we ook op zorgzaamheid rekenen voor de uitbouw van de participatiesamenleving? Jeannette den Hartog (PON) geeft het antwoord. FEITEN EN CIJFERS II ( uur) VISIE OP DE ECONOMIE Preview op de meest actuele ramingen voor de Brabantse economie. Wat zijn de economische vooruitzichten voor de verschillende Brabantse regio s? Welke verwachtingen zijn er per sector? Zijn we de crisis definitief voorbij? Thijs Geijer (ING) praat je bij. FEITEN EN CIJFERS III ( uur) DUURZAAMHEID IN HET LANDSCHAP Over de impact van de energietransitie op het landschap. Hoe ziet het postfossiele landschap er in Europa uit? Wat betekent de overschakeling naar hernieuwbare energiebronnen voor de inrichting van onze steden, dorpen en het landelijk gebied? Jasper Hugtenburg (H+N+S landschapsarchitecten) FEITEN EN CIJFERS IV ( uur) DE BALANS OPGEMAAKT Over de toekomstige opgaven voor Brabant op basis van een dynamische confrontatie tussen het sociale, economische en ecologische kapitaal. Waar gaan we naar toe met Brabant? Wat zijn de uitdagingen voor de komende jaren? Hans Mommaas (TELOS) doet een uitdagende voorzet.

7 ONTVANGST ONTVANGST OPENING SMARTTALK I FEITEN & CIJFERS I FEITEN & CIJFERS II WERKPLAATS I & II TRENDING TOPPING I KEYNOTE RUTGER BREGMAN LUNCH SPEELPLAATS SMARTTALK II TRENDTALKZ FEITEN & CIJFERS III FEITEN & CIJFERS IV OPEN PODIUM I OPEN PODIUM II WERKPLAATS III WERKPLAATS IV TRENDING TOPPING II SLOTDIALOOG AFSLUITING TRENDING TOPPING III BORREL

8 werkplaats (max. 30 deelnemers) De toekomst maken we samen. Door gewoon te beginnen en werkende weg te experimenteren. Wat werkt wel en wat werkt niet? Daar komen we alleen achter door samen na te denken en te doen. In de werkplaatssessies geven we samen actief vorm aan de toekomst van Brabant. Co-creatie staat centraal. WERKPLAATS I ( uur) GEZONDE VERSTEDELIJKING Een gezonde leefomgeving kan bijdragen aan het terugdringen van overgewicht, dementie, depressiviteit en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. De urgentie om te werken aan gezonde steden wordt groter en groter, ook in Brabant. Een gezonde stad is ook een aantrekkelijke en economisch vitale stad. Gezonde steden hebben de toekomst. In verschillende tafels werken we onder leiding van doktoren Ad de Bont en Pieter van Wesemael (TU/e) aan oplossingen voor de gezonde stad. WERKPLAATS II ( uur) DE MYSTIEK VAN DE ALLEDAAGSHEID We zijn gewend om naar wijken en buurten te kijken door een politieke en beleidsmatige bril. Op basis van een vooraf vastgesteld frame projec-teren we allerlei positieve, dan wel negatieve beelden op de wijk. Soms zien we de wijk als probleemaccumulatiegebied, dan weer als bron van burgerkracht. Maar wat als we eens gewoon gaan kijken en luisteren in de wijk zelf? En de bewoners aan het woord laten? Samen met Peter Beijer, Vincent Platenkamp en René van den Berg (NHTV) gaan we de buurt in, op zoek naar de mystiek van de alledaagsheid. WERKPLAATS III ( uur) TRANSITIES IN HET SOCIALE DOMEIN Brabantse gemeenten zijn druk in de weer om de decentralisaties in het sociale domein vorm te geven. Daarbij gaat het niet alleen over de overdracht van bevoegdheden en budgetten. Gemeenten staan voor de uitdaging om hun nieuwe taken op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, participatie en jeugd op een vernieuwende manier vorm te geven, sámen met inwoners, verenigingen, bedrijven en instellingen. Om van de transities in

9 het sociale domein een succes te maken zijn dus sociale in-novaties nodig. Onder begeleiding van Marcel Boogers (UT/BMC) en Marco Wilke (BMC) gaan we op zoek naar het vernieuwend vermogen van Brabantse gemeenschappen. We bedenken samen vernieuwende aanpakken op het gebied van langdurige zorg, jeugd-zorg en arbeidsparticipatie. WERKPLAATS IV ( uur) MIDSIZE BRABANT De grote steden in Brabant doen het opvallend goed. Ze zijn in trek en groeien snel. Ook de dorpen op het platteland zijn vitaal. De bottom-up beweging van zelforganiserende burgers slaat hier aan. Maar tussen de aantrekkingskracht van de grote steden en het zelforganiserende platteland lijken een aantal middelgrote Brabantse steden, zoals Bergen op Zoom, Roosendaal, Waalwijk en Oss, te worstelen met de nieuwe werkelijkheid. Deze steden, die in de naoorlogse periode sterk zijn gegroeid door industrialisatie en suburbanisatie, lijken nu te maken te hebben met de wet van de remmende voorsprong. Samen met Sjors de Vries en Judith Lekkerkerker (RUIMTEVOLK) onderzoeken we het toekomstperspectief van de middelgrote stad in Brabant. BrabantKennis deed een open oproep voor inspirerende ideeën voor de toekomst van Brabant en deze twee bemachtigden een plekje op het podium. OPEN PODIUM I ( ) MIJN VERBONDEN LAND Door Wiebe Cnossen (Minase) OPEN PODIUM II ( ) VERSTERKEN DOOR VERBINDEN Door Rachel van de Greef (Picknick met een Klik)

10 DooRlopeND programma speelplaats Creëer je eigen versie van het nieuwste Brabant en ontdek de wereld van 3D-printing en Oculus Rift. EEN ANDERE kijk Laat je verrassen door beeld en geluid. In de ochtend zie je korte filmpjes van één minuut die je uitdagen anders te kijken: Ways of Something. In de middag nemen NHTV-studenten Imagineering je mee in de toekomst van Brabant: Shape your Future Thoughts. BAR & BARRIsTA Voor een gratis kopje koffie of thee kun je terecht bij de barrista, voor frisdank en andere dranken kun je tegen contante betaling terecht bij de bar. BRooDjE & BoRREl Keuken Confessies verzorgt tussen de middag een oogstrelende, overheerlijke lunch. Na afloop van het inhoudelijk programma drinken we een borrel en luisteren we naar liedjes van Mathijs Leeuwis. TRENDiNG ToppINGs Trending Toppings worden op initiatief van de samenwerkingspartners van BrabantKennis georganiseerd in en om de spoorzone. Op de plattegrond zie je precies waar. TRENDING TOPPING I ( uur) OPEN KENNISCAFÉ De afdelingen Kennis & Onderzoek en Effectief Samen-werken van de provincie Noord-Brabant organiseren een Open Kenniscafé over vroege signalen en systematisch vooruitzien. Jorren Scherpenisse (NSOB) geeft een inleiding op het thema, waarna aan meerdere tafels op informele wijze wordt gediscussieerd over verschillende invalshoeken van het thema (oa. leegstand). TRENDING TOPPING II ( uur) TUSSENHEID Steeds meer burgers, instellingen en bedrijven komen in beweging voor vraagstukken in hun eigen omgeving. Het aantal verduurzamende initiatieven groeit, maar de potentie van deze beweging van

11 onderop wordt nog te weinig benut. Tijdens deze sessie nemen Wiet van Meel (Pontifax) en Peter van Rooy (Accanto) je op inspirerende wijze mee in de toekomst van de ondersteuning van verduurzamende initiatieven van onderop. TRENDING TOPPING III ( uur) DEBAT KENNISMAKERIJ De Kennismakerij houdt een debat over digitaal klonen Online leven, vloek of zegen? TRENDING TOPPING IV ( uur) 1 2 De Toekomst Is Nu MOZAÏEKBRABANT De expositie MozaïekBrabant is de hele dag te bewonderen bij BKKC (Spoorlaan 21i-k). Een imposant wandtapijt van 12 bij 3 meter verbeeldt de ruimtelijke toekomst van de provincie Noord-Brabant en is vervaardigd door het TextielLab te Tilburg. 4 3 TRENDING TOPPING V ( uur) JOIN THE KENNISCROWD De Kennismakerij nodigt je uit lid te worden van de KennisCrowd! Bar & Barrista

12 Burgemeester Brokxlaan Burgemeester Brokxlaan Burgemeester Brokxlaan Burgemeester Brokxlaan Feiten en Cijfers Werkplaats Hall of Fame 1 2 De Toekomst Is Nu NS Plein 4 3 NS Plein Speelplaats Bar & Barrista Een Andere Kijk Broodje & Borrel 8 Spoorlaan Spoorlaan Spo Open Podium Kennismakerij MozaïekBrabant NS Plein 6 Open Kenniscafé en Tussenheid

13 Twitter tijdens de en #Trenddag2014 Download de app: Trenddag2014

1. De werkvloer van de nieuwe democratie

1. De werkvloer van de nieuwe democratie 1. De werkvloer van de nieuwe democratie Gemeenten geven in collegeprogramma s volop aandacht aan vormen van directe democratie, andere bestuursstijlen en de veranderende verhoudingen tussen burgers en

Nadere informatie

bkkc brabants kenniscentrum kunst en cultuur Werkplan 2015

bkkc brabants kenniscentrum kunst en cultuur Werkplan 2015 bkkc brabants kenniscentrum kunst en cultuur Werkplan 2015 Inhoud Colofon... 3 Inleiding... 4 Over activiteiten, geld, uren en het meten van succes... 8 Kennis... 10 Advies... 25 bkkc werkplan 2015 / pagina

Nadere informatie

Leeratelier sociaal ondernemerschap in een vitale economie

Leeratelier sociaal ondernemerschap in een vitale economie Leeratelier sociaal ondernemerschap in een vitale economie Voorwoord Een vitale economie bestaat uit ondernemingen die gezamenlijk waarde en werkgelegenheid creëren. Gezamenlijk zorgen zij voor innovatie,

Nadere informatie

Module Draagvlak: de vraag achter elk initiatief. Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen 2014

Module Draagvlak: de vraag achter elk initiatief. Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen 2014 Module Draagvlak: de vraag achter elk initiatief Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen 2014 1 Colofon Nijmegen, 16 juni 2014 Kennisnetwerk Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen, provincie

Nadere informatie

Trends en ontwikkelingen voor de gemeenten van de toekomst

Trends en ontwikkelingen voor de gemeenten van de toekomst Trends en ontwikkelingen voor de gemeenten van de toekomst Gemeenten van de Toekomst 28 mei 2014 Franz Lisztplantsoen 200, Utrecht Mei 2014 Pagina Voorwoord Van transitie naar transformatie Gemeenten staan

Nadere informatie

Oplossingsrichtingen bij het begeleiden van bevolkingsdaling

Oplossingsrichtingen bij het begeleiden van bevolkingsdaling Oplossingsrichtingen bij het begeleiden van bevolkingsdaling Nirov BMC Ministerie van Binnenlandse Zaken: Kennisplatform Intergemeentelijke Samenwerking Programma Bevolkingsdaling P-10 Stimuleringsfonds

Nadere informatie

Projectplan. Bewoners maken hun wijk gewoon leefbaar

Projectplan. Bewoners maken hun wijk gewoon leefbaar Projectplan Bewoners maken hun wijk gewoon leefbaar Behorende bij de aanvraag om subsidie uit hoofde van de Subsidieregeling leefbaarheid@brabant Noord-Brabant Samenwerkingsverband NHTV (penvoerder) Wijkraad

Nadere informatie

Projectplan 2013-2015

Projectplan 2013-2015 Projectplan 2013-2015 Ede, mei 2013 1. Inleiding... 3 Wat is Netwerk TijdVoorActie?... 3 Achtergrond... 4 Netwerk Dien je Stad... 5 2. Netwerk TijdVoorActie... 5 Missie... 5 Doel... 5 Subdoelen... 6 Netwerk...

Nadere informatie

Werkplan Futura 2013

Werkplan Futura 2013 Werkplan Futura 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 6 2. Governance en legitimatie 9 2.1 Bestuurlijk platform 10 2.2 Platform commissarissen 10 2.3 Platform corporaties, gemeenten en maatschappelijk middenveld

Nadere informatie

het mozaïek van brabant Impressie van Projectatelier Brabantstad-dag

het mozaïek van brabant Impressie van Projectatelier Brabantstad-dag het mozaïek van brabant Impressie van Projectatelier Brabantstad-dag 18 juni 2014 @ IABR 2014 URBAN BY NATURE Inhoudsopgave voorwoord 4 iabr 2014 urban by nature 6 dubbelinterview door pieter van ree 10

Nadere informatie

Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk

Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk Levenslust met Resultaat! de kracht van een levendig netwerk een verkenning van de GG&GD naar mentale gezondheid in opdracht van Mirjam Mascini en uitgevoerd door Noor Bongers Levenslust met Resultaat

Nadere informatie

Van signalen naar strategie EEN PROVINCIALE TRENDVERKENNING

Van signalen naar strategie EEN PROVINCIALE TRENDVERKENNING Van signalen naar strategie EEN PROVINCIALE TRENDVERKENNING Over signalen en samenwerking EEN PROVINCIALE TRENDVERKENNING Dit voorjaar ging JSO in gesprek met trendwatchers en trendsetters in het openbaar

Nadere informatie

Congres Sociaal werk, het hart van het sociale domein De positie van sociale professionals en de drie decentralisaties

Congres Sociaal werk, het hart van het sociale domein De positie van sociale professionals en de drie decentralisaties Congres Sociaal werk, het hart van het sociale domein De positie van sociale professionals en de drie decentralisaties Op 21 november organiseren MOVISIE, MOgroep en NVMW het congres Sociaal werk, het

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Dames en heren, [Inleiding] Mensen die op inspiratie wachten

Nadere informatie

DRIEHOEKSverhouding over ontwikkelingen binnen de Stedendriehoek

DRIEHOEKSverhouding over ontwikkelingen binnen de Stedendriehoek 2 Van agenda naar to-do lijstje De maakbare regio? Kermit de Kikker: It s not easy being green DRIEHOEKSverhouding over ontwikkelingen binnen de Stedendriehoek 10e jaargang juli 2013 Dagelijks Bestuur(d)

Nadere informatie

VERRASSENDE ONTMOETINGEN. Verslag van het Brabant Academy Event op 16 juni 2010

VERRASSENDE ONTMOETINGEN. Verslag van het Brabant Academy Event op 16 juni 2010 VERRASSENDE ONTMOETINGEN Verslag van het Brabant Academy Event op 16 juni 2010 pag. 3 Voorwoord INHOUDSOPGAVE Voorwoord Impressie Ochtendprogramma van het Brabant Academy Event Foto impressie Een jaar

Nadere informatie

Ruimte voor de toekomst in het landelijk gebied

Ruimte voor de toekomst in het landelijk gebied Ruimte voor de toekomst in het landelijk gebied Trendverkenning 2020-2030 voor gemeenten met veel landelijk gebied W. Nieuwenhuizen, T.J.A. Gies, C.M. Goossen, R.A.F. van Och & L.L. de Rooij Ruimte voor

Nadere informatie

Kracht in Nederland. Jongeren de kans geven mee te doen, daar draait ons initiatief om

Kracht in Nederland. Jongeren de kans geven mee te doen, daar draait ons initiatief om Kracht in Nederland thema Tijdschrift over de veranderende relatie tussen samenleving en overheid Peter Blokdijk, WerkMeester bij ESFA Rotterdam: Jongeren de kans geven mee te doen, daar draait ons initiatief

Nadere informatie

Feit of. Instrumenten voor maatschappelijk vastgoed. interpretatie?

Feit of. Instrumenten voor maatschappelijk vastgoed. interpretatie? Feit of Instrumenten voor maatschappelijk vastgoed interpretatie? Voorwoord Inleiding De wereld verandert. Verantwoordelijkheden verschuiven van Hoe kunnen gemeenten hun voorzieningen, dienstverlening

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

movisies Juist nu investeren in vernieuwing en kwaliteit In dit nummer: Relatieblad over maatschappelijke ontwikkeling * oktober 2011 * nr 12

movisies Juist nu investeren in vernieuwing en kwaliteit In dit nummer: Relatieblad over maatschappelijke ontwikkeling * oktober 2011 * nr 12 movisies Thema : Bezuin iginge n Relatieblad over maatschappelijke ontwikkeling * oktober 2011 * nr 12 In dit nummer: Juist nu investeren in vernieuwing en kwaliteit Algemeen Sociaal werk in de wijk 2

Nadere informatie

Gemeente Eindhoven. Eindrapport Stadsvisie 2040

Gemeente Eindhoven. Eindrapport Stadsvisie 2040 Gemeente Eindhoven Eindrapport Stadsvisie 2040 26 augustus 2011 Politiek Online Prinses Mariestraat 36 2514 KG Den Haag T: 070 362 97 97 F: 070 345 45 41 info@politiekonline.nl www.politiekonline.nl I

Nadere informatie

Programmakrant. Gld.netwerkdag Cultureel Ondernemerschap. 11 oktober 2013 Buitenplaats Koningsweg, Arnhem

Programmakrant. Gld.netwerkdag Cultureel Ondernemerschap. 11 oktober 2013 Buitenplaats Koningsweg, Arnhem Programmakrant Gld.netwerkdag Cultureel Ondernemerschap 11 oktober 2013 Buitenplaats Koningsweg, Arnhem Voorwoord 1 Programma 2 Voorwoord Plenair programma 3 Deelsessies en ervaringsterras 6 Overzicht

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid@Brabant

Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid@Brabant Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid@Brabant 2012-2015 Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid@Brabant 10655 Omslag Leefbaarheid.indd 2 18-02-13 15:17 Inhoudsopgave 1 Context en uitgangspunten 3 2 Perspectief (stip

Nadere informatie

SMAL PAD, BREED PERSPECTIEF

SMAL PAD, BREED PERSPECTIEF april 2013 SMAL PAD, BREED PERSPECTIEF Over de publieke sector tijdens de regeerperiode 2012 2016 en de bijdragen van BMC intergemeentelijke samenwerking duurzame schoolontwikkeling zorg dichtbij woonmarkt/vastgoed

Nadere informatie

Ben jij een deler? Delen moet je doen. Overal eten. Stel je voor... Laag hangend fruit

Ben jij een deler? Delen moet je doen. Overal eten. Stel je voor... Laag hangend fruit Ben jij een deler? Delen moet je doen Overal eten Stel je voor... Laag hangend fruit ER IS GENOEg Uitgave 1 APRIL 2014 Colofon Er is genoeg is mede mogelijk gemaakt door: journalistiek Marianne van den

Nadere informatie

Van Stad Maken naar Stad Zijn: Een Manifest van 200 Publieke Ontwikkelaars. 2014 www.stipo.nl. contact@stipo.nl

Van Stad Maken naar Stad Zijn: Een Manifest van 200 Publieke Ontwikkelaars. 2014 www.stipo.nl. contact@stipo.nl Van Stad Maken naar Stad Zijn: Een Manifest van 200 Publieke Ontwikkelaars 2014 www.stipo.nl contact@stipo.nl 2 Manifest Wat worden de komende jaren de leidende thema s voor de ontwikkeling van de stad?

Nadere informatie

Perspectieven op lokale duurzame-energiecollectieven

Perspectieven op lokale duurzame-energiecollectieven Perspectieven op lokale duurzame-energiecollectieven iedereen energie Impressum Projectnaam Liander LDE master denktank Locatie Arnhem Contact samen@liander.nl www.liander.nl/samen Auteurs Martijn Ahrens

Nadere informatie

HET NIEUWSTE CAHIER #02

HET NIEUWSTE CAHIER #02 HET NIEUWSTE CAHIER #02 Kennis máken met het goede leven JAN MENGELERS 02 WOORD VOORAF Op 20 maart 2014 is in de prachtige voormalige Statenzaal in Het Noordbrabants Museum te s-hertogenbosch het boek

Nadere informatie

HANDELEN IN TRANSITIE JAAR PROGRAMMA 2015

HANDELEN IN TRANSITIE JAAR PROGRAMMA 2015 HANDELEN IN TRANSITIE JAAR PROGRAMMA 2015 HANDELEN IN TRANSITIE JAAR PROGRAMMA 2015 4 5 De samenleving verandert razendsnel. Onze huidige 27 participanten in wonen, welzijn, zorg en onderwijs zijn in de

Nadere informatie