Uitkomsten sessies met directies van uitvoeringsorganisaties en gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum rond participatie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitkomsten sessies met directies van uitvoeringsorganisaties en gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum rond participatie."

Transcriptie

1 Uitkomsten sessies met directies van uitvoeringsorganisaties en gemeenten Delfzijl, Appingedam, Loppersum rond participatie.

2 Wat beweegt/inspireert ons? Omdenken= traditionele schotten doorbreken Verbinding en samenhang zoeken. Integrale aanpak. Visie op integrale aanpak zorgt ervoor dat mensen niet uitgesloten worden van zorg. Werken met mensen. Mensen zien groeien. Werken met een team / organisatie successen / resultaten bereiken. Samenwerking realiseren (ten voordele van burger en jeugdige) Door te doen.

3 Uitgangssituatie De stip op de horizon voor mensen is werk of participatie. Door de vele veranderingen en bezuinigingen die er op ons afkomen, voor zowel gemeenten als uitvoeringsorganisaties, hebben we het individueel zwaar en hebben we elkaar nodig. Zo halveren de re-integratiebudgetten; forse bezuinigingen op WSW, dus moeten we op zoek naar andere mogelijkheden en oplossingen. Er is verandering nodig; elk instituut kan het niet meer alleen, kunnen we niet veel meer effect bereiken door verbinding en samenhang?; er is urgentie; het roer moet echt om; er is verandering in houding en gedrag nodig; omdenken! Verbinding en samenhang zoeken, verbreding: werkgevers. EZ, SoZa, WSW, (jeugd)zorg, AWBZ; integraliteit We hebben de afgelopen jaren onze cliënten verwend, evenals de werkgevers en onze professionals. Het moet anders. We hebben allemaal binnen ons eigen domein te maken met intergenerationele problematiek, dit moeten we proberen te doorbreken bv. het doorbreken van de erfelijke werkloosheid. Ook in de huidige structuur kun je al decentraal en met verbinding werken. 50% van de jongeren zit in de vrijwillige jeugdzorg, signalering vindt plaats door politie, school, welzijnswerk, ggz; 50% komt onder dwang (onder toezichtstelling). Er is een groep die forse problemen heeft: de vraag is wat participatie voor hun oplevert? Werkgevers spelen een belangrijke rol, zij bieden werk aan; we hebben ze nodig en we moeten ze verbinden.

4 Opgave/visie Zorg moet dichterbij georganiseerd worden, in de buurten en straten. Versterken van de eerste lijn. Meer laagdrempelige opvoedhulp. We moeten inzetten op een beweging naar voren: in de voorste linie. We brengen opvoeden terug naar de ouders. Het rendement van de school kan omhoog, als de zorg laagdrempelig is. Van zorgen voor... naar zorgen dat.... Versterken van de eigen positie van de cliënt. Empoweren (wat kan de klant zelf; reële werkbare stappen formuleren); geloof in eigen kunnen terug brengen bij de klant. Vertrouwen is het sleutelwoord (voor de relatie met de burger, maar ook in onze eigen mensen). We gaan uit van de burger; wat heeft de burger nodig; dat gaan we regelen. Monitoren, voordat het erger wordt. Maak het zichtbaar, laat het zien. Opmerkingen: Etiketten leiden tot het gedrag: Ik kan er niks aan doen. Het moet lonen dat mensen zelf iets gaan doen. Eigen kracht heeft wel grenzen. Ga op zoek naar passie/verlangen van werknemers/professionals. Hulpverlening is ondersteunend, participatie staat voorop. Ouders aan het werk, goed voorbeeld voor de kinderen. Verbind de zorg met de context van de klant. Kinderen in een context plaatsen, waar ze de kans krijgen veel kennis tot zich te nemen en achterstand van een aantal jaren in kunnen halen. Arbeidsmarkt kan vanwege de dunne beroepsbevolking niet leidend zijn, maar de talenten van de kinderen zijn leidend. 1 kind 1 dossier. Speerpunten benoemen: en wat doen we dan niet? Anders gaan we struikelen. Heldere doelen stellen.

5 De opgave vraagt: verbinding/samenwerking/verbreding Integraal samenwerken met minder/afnemende financiële middelen (bundelen, anders, slimmer). Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de opvoedkundige taak van de school, ook is er geld/drank en drugsproblematiek. Waar hoort deze problematiek thuis? Of moeten we dit samen oppakken? Wij worden als aanbieders/uitvoerders voor specifieke expertise ingeschakeld; onze cliënten hebben echter vaak problemen op meerdere leefgebieden: daar zit de verbinding. Samen goede vangnetten creëren; inzetten van deskundige hulp als dat nodig is. Je laat een cliënt pas los, als je weet dat de ander het goed oppakt. Niet doorverwijzen, maar begeleiden. 1 organisatie coördineert voor de andere organisaties. Verantwoordelijkheden onderscheiden en erkennen. Ga uit van de kracht van ieder en zet die in waar dat optimaal is (en erken ook je beperkingen). Waardering van elkaars deskundigheid. Gemeenten hebben de aanbieders/uitvoerders nodig, zij hebben expertise/deskundigheid die gemeenten niet hebben. Gemeenten vragen van aanbieders: over de grenzen van de eigen organisatie en expertise heen te kijken. Dat vraagt van gemeenten: veiligheid en vertrouwen. Het kost heel veel om jongeren op de rails te houden; dat moeten we samen doen. Van binnen gericht naar buiten gericht/samen. Buiten eigen kaders denken; durven inleveren en temporiseren. ZAT s werken nog niet effectief: waar zitten de drempels? Verbinden van verschillende beleidsniveaus is essentieel. Voor de uitvoering van de jeugdzorg is een bepaalde schaal vereist. Ga niet op macht zitten, maar kracht. We moeten elkaar iets gunnen. Als professionals elkaar weten te vinden, gaat het beter met de klantprincipes. Bereidheid van organisaties/instellingen om over hun eigen schaduw heen te stappen. Commitment zonder consensus. Lef en daadkracht voor onze professionals: hoe brengen we ze in die positie?

6 Aanpak Inzetten op preventie. We willen niet alleen horizontale samenwerking in het onderwijs, maar ook vertikaal (primair voortgezet beroepsonderwijs). Aansluiting bij informele zorg. Als we in samenhang op een gezin duiken, dan betekent dat misschien voor sommige leerlingen vanuit het Speciaal basisonderwijs dat ze kunnen doorstromen naar het regulier Vmbo in plaats van naar het PraktijkOnderwijs. Laten we via onderzoek onze nieuwe aanpak volgen: wat zijn de effecten op langere termijn. Onderken het belang van de doorgaande ontwikkelingslijn van mensen en dat monitoring vanaf het begin van die ontwikkeling erg belangrijk is om tijdig te kunnen interveniëren. Met elkaar een methode/aanpak ontwikkelen om met elkaar het gezin in beweging te krijgen in de gewenste richting. We moeten klein beginnen. Hoe maak je het simpel en behapbaar? We putten zelfvertrouwen uit dat wat werkt. Bv. elke gemeente 1 straat (zie risicogebieden). Werken met frontlinies die integraal en instituut overstijgend kunnen werken. Eén regiehouder met mandaat. 3 peilers: behandelen, wonen en werken; per casus bepalen wat prioriteit heeft (kwalificatie van casuïstiek). Feiten in beeld brengen per casus en voortgang volgen. We moeten het samen aanpakken, zodat we ieder terug kunnen naar onze corebusiness/specialisme. Sommige items zijn zo specialistisch dat de kennis en de aanpak dat ook vergt en maatwerk nodig is. Ouders en werkgevers moeten ook iets doen. Maar wij moeten voor hen een vangnet/begeleiding organiseren bij/voor werkgevers, scholen, gezinnen (pro-actief). In kleine stappen richting de stip op de horizon bewegen. Aansluiting Speciaal basisonderwijs Vmbo Sociale media inzetten voor professionals: sneller contact met elkaar via bv. Facebook.

7 Wat werkt/goede voorbeelden Aansluiten bij wat al goed gaat in deze regio. Sinds 2011 Sluitende aanpak jongeren in het Waddenmodel, nu een samenwerking tussen Werkplein en RMC: het voortijdig schoolverlaten is in deze regio goed op orde. Ook de resultaten van de aanpak jeugdwerkloosheid zijn goed, samenwerking tussen onderwijs-werkpleinen-rmc-zorg. Amaryllis project Leeuwarden. Frontlijnsturing Enschede. Jongerenloket Heerlen.

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Afdeling Beleid Wierden, januari Beleidskader jeugd en onderwijs 2018 e.v.

Afdeling Beleid Wierden, januari Beleidskader jeugd en onderwijs 2018 e.v. Afdeling Beleid Wierden, januari 2018 Beleidskader jeugd en onderwijs 2018 e.v. Beleidskader jeugd en onderwijs 2018 e.v. Afdeling Beleid Inleiding Met dit beleidskader legt de gemeente Wierden de basis

Nadere informatie

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Inleiding Per 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor jeugdigen. Hieronder vallen de jeugd-ggz

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht?

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? NVTZ Lokaliteit en toezicht houden Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? Rian van de Schoot -Vilans Programma Hervorming Langdurende Zorg en de opkomst van wijkteams Wat weten

Nadere informatie

Jongerenloket en zorg- en adviesteam

Jongerenloket en zorg- en adviesteam Jongerenloket en zorg- en adviesteam Het mbo heeft als belangrijke taak om toekomstige beroepsbeoefenaars op te leiden. Scholen doen er van alles aan deze taak naar beste kunnen in te vullen. Zij verzorgen

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente

Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording. Inge Bakker Kennispunt Twente Hoe staan we ervoor? Transformatie in wording Inge Bakker Kennispunt Twente 1 Met Respect Versterken eigen kracht Zorg op maat Eén gezin, één plan Behoud het goede Ontwikkelen van werkwijze eigen kracht

Nadere informatie

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Versie: 31 maart 2014 1. Inleiding: Wij kunnen ons in Nederland gelukkig prijzen met een van de sterkste sociale stelsels ter wereld.

Nadere informatie

Verzekeringsartsen nu en in de toekomst Gevraagde expertise in de praktijk, 15 december 2011

Verzekeringsartsen nu en in de toekomst Gevraagde expertise in de praktijk, 15 december 2011 Verzekeringsartsen nu en in de toekomst Gevraagde expertise in de praktijk, 15 december 2011 door Egberdien ten Brink, directeur ISD Noordoost / Werkplein Eemsdelta Werkplein Eemsdelta Een ontmoetingsplaats

Nadere informatie

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014 Zienn gaat verder Jaarplan 2014 Een verhaal heeft altijd meer kanten. Zeker de verhalen van de mensen voor wie Zienn er is. Wij kijken naar ál die kanten. Kijken verder. Vragen verder. Gaan verder. Zo

Nadere informatie

Beleidsplannen Sociaal Domein

Beleidsplannen Sociaal Domein Beleidsplannen Sociaal Domein Concept Beleidsplan Jeugdhulp Concept Beleidsplan Wmo/AWBZ Concept Beleidsuitgangspunten Participatiewet Concept Beleidsplan de Verbinding Concept-Beleidsplan Jeugdhulp Toekomst

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Samenvatting Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp 12-12-2016 1 Passend onderwijs en jeugdhulp: 2 stukjes van dezelfde puzzel Aantal 0-19 jarigen

Nadere informatie

Werk, Participatie en Inkomen i.r.t. de wijkteams

Werk, Participatie en Inkomen i.r.t. de wijkteams Werk, Participatie en Inkomen i.r.t. de wijkteams Ronald Venderbosch; Directeur Participatie 8 juli 2019 Onze Ambitie Sociaal Domein Ons doel (vanuit Amsterdammer) Een Amsterdammer die een vraag stelt

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers VISIEDOCUMENT November 2015 OOGO De Liemers De samenwerkende gemeenten Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Sociale wijkteams

Sociale wijkteams Sociale wijkteams www.sociaalwerkindewijk.nl 11/27/2013 Brochure Samenwerken in de wijk www.sociaalwerkindewijk.nl Opzet presentatie Doel en opdracht Modellen en samenstelling Taken en competenties van

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen De Wmo heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste jaren bestonden uit het neerzetten van goede structuren voor hulp en ondersteuning. De

Nadere informatie

LOKALE EDUCATIEVE AGENDA GEMEENTE OLDENZAAL

LOKALE EDUCATIEVE AGENDA GEMEENTE OLDENZAAL LOKALE EDUCATIEVE AGENDA GEMEENTE OLDENZAAL 2017-2020 1 LOKALE EDUCATIEVE AGENDA De Lokale Educatieve Agenda 2017-2020 is tot stand gekomen in samenspraak met: Voorschoolse voorzieningen Columbus-Junior,

Nadere informatie

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden.

Samenwerking onderwijs en buurtteams. Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Samenwerking onderwijs en buurtteams Doel: elkaar opzoeken en leefwerelden verbinden. Onderwijs en jeugdhulp Elkaar kennen Elkaar begrijpen Inzicht geven in opdracht en bedoeling van de buurtteams adhv

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak)

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) 19 september 2013 Dick Laan, sr adviseur Informatievoorziening Soc. Domein, Gemeente Enschede Aanleiding Ontzorgen en normaliseren Benutten talenten en eigen kracht

Nadere informatie

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN

MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN MANTELZORG VANAF JANUARI 2015 EEN GROTERE ZORG VOOR GEMEENTEN Veel jongeren hebben al vroeg de zorg voor een gezinslid. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? De klassieke verzorgingsstaat verandert in

Nadere informatie

Strategische kadernotitie Sociaal Domein September Gemeente Langedijk Eén kader voor Wmo, participatie, jeugd en passend onderwijs

Strategische kadernotitie Sociaal Domein September Gemeente Langedijk Eén kader voor Wmo, participatie, jeugd en passend onderwijs Strategische kadernotitie Sociaal Domein September 2017 Gemeente Langedijk Eén kader voor Wmo, participatie, jeugd en passend onderwijs 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Inleiding...3 2. Visie en kernwaarden...4

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Doorontwikkeling Wmo en Jeugd. 10 oktober 2016

Doorontwikkeling Wmo en Jeugd. 10 oktober 2016 Doorontwikkeling Wmo en Jeugd 10 oktober 2016 Aftrap Nathalie Peijs Programmadirecteur Sociaal Domein Aanleiding en proces Afspraak met raad en stad: voortdurend leren en verbeteren/doorontwikkelen Wmo

Nadere informatie

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN Samenvatting Kompas voor de zorg voor de jeugd in Fryslân De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder de taken van de gemeente. De 27 Friese gemeenten

Nadere informatie

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam Van onderzoek naar praktijk 22-11-2011 Van onderzoek naar praktijk Doelgroep IVO onderzoek: Dak- en thuisloze jongeren met

Nadere informatie

Samen voor Kwetsbare Jongeren. Gedifferentieerde Entree Almere 5 november 2015

Samen voor Kwetsbare Jongeren. Gedifferentieerde Entree Almere 5 november 2015 Samen voor Kwetsbare Jongeren Gedifferentieerde Entree Almere 5 november 2015 Wie zijn wij? Tessa van der Wal Trudy Boonman Opzet Algemene kaders start project Intake & plaatsing Begeleiding Uitstroom

Nadere informatie

Bijlage bij verslag ontwikkelkamer pilot buurtgerichte specialistische jeugdhulp 8 juni 2017; de subgroepen

Bijlage bij verslag ontwikkelkamer pilot buurtgerichte specialistische jeugdhulp 8 juni 2017; de subgroepen Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Bijlage bij verslag ontwikkelkamer pilot buurtgerichte specialistische jeugdhulp 8 juni 2017; de subgroepen De subgroepen gingen

Nadere informatie

Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie

Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Het is voor ouders en professionals vanzelfsprekend dat ouders zelf de regie nemen

Nadere informatie

Stelling 1. Stelling 2. Doorbreek de Cirkel Samen. Routeboekje. Dia 1. Dia 2. Dia 3. Dia 4. Symposium Het venijn zit in de staart

Stelling 1. Stelling 2. Doorbreek de Cirkel Samen. Routeboekje. Dia 1. Dia 2. Dia 3. Dia 4. Symposium Het venijn zit in de staart Dia 1 Dia 2 Routeboekje Kennismaken Project Methodieken Aan de slag in uw gemeente! Dia 3 Stelling 1 Onze organisatie begeleid ook mensen met NAH zonder indicatie. Dia 4 Stelling 2 perspectief is geborgd

Nadere informatie

Visiedocument bestuurlijke samenwerking & IKC vorming

Visiedocument bestuurlijke samenwerking & IKC vorming Visiedocument bestuurlijke samenwerking & IKC vorming SAMEN LEREN, ONTWIKKELEN, WERKEN, LEVEN EN OPVOEDEN 22-10- 2018 REGIO LANGEDIJK & HEERHUGOWAARD Motto: IkKanNu Inhoudsopgave Samenvatting:... 1 Inleiding...

Nadere informatie

Stelselherziening Jeugdzorg. Platform Middelgrote Gemeenten

Stelselherziening Jeugdzorg. Platform Middelgrote Gemeenten Stelselherziening Jeugdzorg Standpunten van het Platform Middelgrote Gemeenten 12 april 2011 I. Aanleiding Een belangrijk onderdeel van het bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten is de stelselherziening

Nadere informatie

Onderwerp Beleidskader Jeugd Datum 6 november 2018

Onderwerp Beleidskader Jeugd Datum 6 november 2018 2018-377 Gemeenteraad Onderwerp Beleidskader Jeugd 2018-2022 Datum 6 november 2018 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder J. Kuiper Onderwerp Vaststelling Beleidskader

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg en Passend Onderwijs

Transitie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Transitie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Naam Pieter Dekkers Ton Edelbroek Datum 5 december 2012 Opbouw presentatie 1. Introductie workshopleiders 2. Probleemschets 3. Passend Onderwijs en Transitie Jeugdzorg

Nadere informatie

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC toelichting functie Uitvoering RMC leerplicht inhoud en cijfers VSV aanpak organisatie activiteiten cijfers Ontwikkelingen nieuwe VSV aanpak kwetsbare jongeren verandering

Nadere informatie

Zorglandschap specialistische jeugdhulp Presentatie voor de conferentie Passend Onderwijs 5 en 6 oktober.

Zorglandschap specialistische jeugdhulp Presentatie voor de conferentie Passend Onderwijs 5 en 6 oktober. Zorglandschap specialistische jeugdhulp Presentatie voor de conferentie Passend Onderwijs 5 en 6 oktober. Jan Menting, Ambassadeur Zorglandschap Ingeborg Visscher, Projectleider ondersteuningsteam Zorglandschap

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Aansluiting jeugdhulp en onderwijs 1 Gecombineerd aanbod onderwijs en zorg Per 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs ingegaan. Hiermee

Nadere informatie

Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten. Midden-Brabant. Samenwerken voor kinderen en gezinnen in. Midden-Brabant

Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten. Midden-Brabant. Samenwerken voor kinderen en gezinnen in. Midden-Brabant Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten Midden-Brabant Samenwerken voor kinderen en gezinnen in Midden-Brabant Samenwerken voor kinderen en gezinnen in Midden-Brabant AMBITIE Meervoudige problematiek van

Nadere informatie

Ieder zijn kracht, samen het resultaat

Ieder zijn kracht, samen het resultaat Ieder zijn kracht, samen het resultaat Jeugdhulp op Maat Soms zijn de problemen thuis zo groot of complex, dat een gezin er zelf of met lokale hulpverlening niet meer uitkomt. Jeugdhulp op Maat is er speciaal

Nadere informatie

Plan van aanpak onderzoek naar de afstemming tussen jeugdzorg en onderwijs in de gemeente Maastricht. Maart 2019

Plan van aanpak onderzoek naar de afstemming tussen jeugdzorg en onderwijs in de gemeente Maastricht. Maart 2019 Plan van aanpak onderzoek naar de afstemming tussen jeugdzorg en onderwijs in de gemeente Maastricht Maart 2019 Rekenkamer Maastricht Samenstelling: De heer drs. Ton Dreuw RC (waarnemend voorzitter) De

Nadere informatie

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Kabinet Rutte Gemeenten zijn in staat de eigen kracht en de mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk

Nadere informatie

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Lunteren, 22 april 09 Presentatieronde 1: Flex College het Nijmeegse model in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten. Presentator Jeroen Rood, directeur

Nadere informatie

Werken aan de nieuwe sociaal werker

Werken aan de nieuwe sociaal werker Werken aan de nieuwe sociaal werker Bijeenkomst OPOF, 17 november 2011, Utrecht Margot Scholte, lector maatschappelijk werk INHolland / senior medewerker beroepsontwikkeling MOVISIE De kracht van Maatschappelijk

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Wettelijk kader: Zorgen dat leerlingen met een onderwijs- en zorgbehoefte een passend onderwijsaanbod krijgen aangeboden. Eerst alleen gericht op de leerlingen

Nadere informatie

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein Preventie in Gooise Meren Preventie in het Sociaal domein Preventie: brede opgave Samen werken aan een vitale samenleving: prettig leefbaar, veilig, toegankelijk, gezond en betrokken Domein overstijgend:

Nadere informatie

Prijslijst. Regie op zorg en veiligheid. Client centraal. Multiprobleem gezinnen. en Dwang. Praktijk Beleid Bestuur. Samenhangende interventies

Prijslijst. Regie op zorg en veiligheid. Client centraal. Multiprobleem gezinnen. en Dwang. Praktijk Beleid Bestuur. Samenhangende interventies Client centraal Multiprobleem gezinnen Zelfredzaamheid Drang en Dwang Is duidelijk wie op welk moment de regie voert in de gezinnen met problemen? Praktijk Beleid Bestuur Sluitende zorg- en veiligheidsketen

Nadere informatie

IrisZorg Preventieve wijkgerichte

IrisZorg Preventieve wijkgerichte IrisZorg Preventieve wijkgerichte hulpverlening 1. Wie zijn Bianca Lubbers en Vincent Stijns? 2. Wat is IrisZorg? 3. Wat is IRIS in de Buurt? 4. Wat doet IRIS in de Buurt? casuïstiek 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp BIJLAGE 5A Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp Datum: 26 oktober 2016 Achtergrond In de afgelopen twee jaar lag de focus in de jeugdhulpverlening

Nadere informatie

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Roadmap uitrol CJG Meppel 2013 Activiteit 2013 Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Eindverantwoordelijke 1. Realisatie sluitend aanbod jeugd-en opvoedinformatie

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b?

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b? Wat is een plusvoorziening? Een plusvoorziening is een combinatieprogramma van zorg en hulpverlening, onderwijs en (indien nodig) arbeidstoeleiding, waarbij een duidelijke structuur voor en verbondenheid

Nadere informatie

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet:

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: 1) Context 2) Drie niveaus van sturing: - bestuurlijk niveau - managementteam niveau - operationeel niveau 3) Vragen en verdiepen Context: maatschappelijke

Nadere informatie

Jeugdhulp in Nissewaard

Jeugdhulp in Nissewaard Jeugdhulp in Nissewaard Projectleider decentralisatie jeugdhulp Angela van den Berg Regisseur jeugd en gezin JOT kernen Jolanda Combrink Inhoud 1. Wat verandert er? 2. Beleidskaders 3. Jeugdhulpplicht

Nadere informatie

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015

Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Evaluatie sociaal gebiedsteam juli 2015 Bestemd voor: Gevraagd besluit: Onderwerp: wethouder Jeugd Hans van der Velde Commissie Zorg, Welzijn en Onderwijs kennisnemen van de stand van zaken en ontwikkelingen

Nadere informatie

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Sturen op de transformatie van het sociale domein Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Inhoud Landelijke kaders Opgave Proces Uitgangspunten Proces Jeugdwet Aangenomen door de TK en EK O&O, Jeugdwelzijn,

Nadere informatie

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Mezelf even voorstellen Een verkenning op hoofdlijnen van de raakvlakken tussen Passend onderwijs en zorg voor jeugd Met u in gesprek Samenwerken! Doelstelling

Nadere informatie

Van school naar werk. Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk

Van school naar werk. Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk Van school naar werk Jongeren met een arbeidsbeperking aan het werk 1 Achtergronden Rolwijziging van UWV naar gemeente VSO/PrO van oudsher leverancier Wajongers Wie zijn deze VSO/PrO/Entree leerlingen?

Nadere informatie

Van school naar werk

Van school naar werk Van school naar werk Achtergronden Rolwijziging van UWV naar gemeente VSO/PrO van oudsher leverancier Wajongers Wie zijn deze VSO/PrO/Entree leerlingen? Rol van scholen Praktijkonderwijs: nazorgtaak uitvoeren

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk!

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk! Decentralisatie Jeugdzorg Van transitie naar transformatie Samen maken we het mogelijk! 13 oktober 2011 Drentse pilot jeugd Waar gaat het om? Opvoed- en opgroeiondersteuning Jeugdgezondheidszorg Opvoed-

Nadere informatie

Familiegroepsplan als standaard

Familiegroepsplan als standaard Familiegroepsplan als standaard Symposium Nieuwe Jeugdbescherming 18 april 2016 Marieke Mollink, Miranda Stuifzand, Marcel Punt, Bennie Kock Wat komt aan de orde Inzet op familiegroepsplan Organisatie

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Strategisch beleid Welschap laat je het beste uit jezelf halen

Strategisch beleid Welschap laat je het beste uit jezelf halen Strategisch beleid 2019 2025 Welschap laat je het beste uit jezelf halen Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie, missie, positionering 4 3. Strategische doelen 2019 2025 5 Heemskerk, januari 2019 Welschap

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid

Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid Het gemeentelijke beleid is in beweging. De decentralisaties in het sociale domein brengen nieuwe taken voor gemeenten met zich mee én bieden ruimte om de zaken

Nadere informatie

Van jargon naar praktijk. Nina de Kruijk en Sylvia Hauser, gemeente Zaanstad Henk Bakker, Ecorys

Van jargon naar praktijk. Nina de Kruijk en Sylvia Hauser, gemeente Zaanstad Henk Bakker, Ecorys Van jargon naar praktijk Nina de Kruijk en Sylvia Hauser, gemeente Zaanstad Henk Bakker, Ecorys Spoorboekje Wat weten we: Werk en zorg Verbinding SWT en W&I als kans Lessen over integrale aanpak Uitdagingen

Nadere informatie

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid

Wijkgerichte Aanpak Kindveiligheid Wijkgerichte Aanpak De Wijkgerichte Aanpak is ontwikkeld en uitgevoerd met behulp van het stimuleringsprogramma SWING. SWING is ingesteld door het Ministerie van Veiligheid & Justitie om tot een nieuwe

Nadere informatie

concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp

concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp dinsdag 2 december 2014 toelichting Om de hulp en ondersteuning voor kinderen en gezinnen zowel op school als thuis in samenhang te realiseren

Nadere informatie

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Workshop verzorgd door: Rob Gilsing (SCP) Hans Migchielsen (Jeugd en Onderwijs) Opzet: inhoudelijke karakterisering lokaal educatieve agenda: Landelijk (relatie

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018

JJEUGDHULP. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland vanaf 2018 Gemeenten kopen de specialistische jeugdhulp niet langer als losse producten in, maar als onderdeel van een breder perspectiefplan dat vooraf wordt opgesteld. Specialistische jeugdhulp in regio Amsterdam-Amstelland

Nadere informatie

Traject van de toekomst

Traject van de toekomst Gebundelde kracht in een kansrijk MBO 10 januari 2013 Traject van de toekomst Bovenschoolse opvang Groningen Hans Everhardt Programmamanager VSV regiogelden Aanleiding Traject vd Toekomst Regionale analyse

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS.

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS. Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ 19-11-2012. OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

(Door) ontwikkelkracht

(Door) ontwikkelkracht (Door) ontwikkelkracht Observatie op reguliere school: tijdelijke plaatsing en observatie op SBO-school/ SO school Leerling en leerkracht reguliere school versterken Thuissituatie versterken: jeugdhulp

Nadere informatie

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder- en kindadviseur De functie; laagdrempelige ondersteuning en hulp bij opvoed-opgroeivragen. Doelgroep

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn De winst van maatwerk: Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn Waarom advies? Adviesaanvraag minister voor Jeugd en Gezin Niet of moeizaam duurzame plaats op arbeidsmarkt Afhankelijkheid collectieve voorzieningen

Nadere informatie

Werkplan Sociaal Wijkteam Zuidoost 2015

Werkplan Sociaal Wijkteam Zuidoost 2015 Werkplan Sociaal Wijkteam Zuidoost 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Waarom doen we wat we doen?... 2 1. Aanleiding... 2 2. Ambities wijkteam... 3 Wat doen we?... 4 1. Informatie en analyse... 4 2.

Nadere informatie

Talent in de groei! De jeugd in Heeze-Leende. Schooljaar

Talent in de groei! De jeugd in Heeze-Leende. Schooljaar Talent in de groei! De jeugd in Heeze-Leende Het afgelopen schooljaar kwamen weer heel wat kinderen van 4 tot 19 jaar in Heeze-Leende in contact met medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg. Veruit de

Nadere informatie

Toekomstmodel Jeugdstelsel. Waarom het anders moet & hoe het anders kan

Toekomstmodel Jeugdstelsel. Waarom het anders moet & hoe het anders kan Stip aan de horizon Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan Quirien van der Zijden gemeenteraden Holland Rijnland april/mei 2013 Hoe het nu kan gaan Jeugd & Opvoedhulp Zorg

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 10-09-2014 Onderwerp Beleidsplan Jeugdhulp Wormerland 2015-2017 Programma en portefeuillehouder E. Fens Raadsvergadering 21 oktober 2014

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Schoolverlaters Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs (VSO/PrO) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Wijkteams & schuldhulpverlening. Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 11 april 2017 Nynke Andringa

Wijkteams & schuldhulpverlening. Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 11 april 2017 Nynke Andringa Wijkteams & schuldhulpverlening Actualiteitencongres Schuldhulpverlening 11 april 2017 Nynke Andringa Waarom wijkteams? Mensen met meervoudige problemen vielen tussen wal en schip Ontstaan van Sociale

Nadere informatie

Stichting Juzt Beleidsplan

Stichting Juzt Beleidsplan Beleidsplan 2018 Stichting Juzt Beleidsplan Beleidsplan Pagina 2 van 8 2018 Inhoudsopgave 1. Beschrijving van Juzt: Belangrijke bijdrage aan kwaliteit en toekomstperspectief... 4 1.1 Partnership... 4 1.2

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Transities in het sociale domein

Transities in het sociale domein Transities in het sociale domein 3 transities Transities De landelijke overheid brengt een aantal taken in het sociale domein naar gemeenten. Het gaat om het decentraliseren van alle taken rond Jeugd en

Nadere informatie

Pilot Sociaal Team. Stand van zaken januari 2014

Pilot Sociaal Team. Stand van zaken januari 2014 Pilot Sociaal Team Geme eente Gulpen Wittem en Vaals Stand van zaken januari 2014 Aanleiding Transities in het sociale domein -> Nieuwe grote taken en taakstellinge n. Drietal wetten: de Jeugdwet, de Participatiewet

Nadere informatie

WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS

WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS Daar waar voorgaand schooljaar staat wordt het schooljaar 2015 ACTIETAFEL THUISZITTERS DOEL Het doel van een actietafel is thuiszittende kinderen en jeugdigen, op de

Nadere informatie

Jongerencoaching Raster

Jongerencoaching Raster Jongerencoaching Raster School is de plek waar jonge mensen kennis en vaardigheden ontwikkelen, maatschappelijk toegerust worden tot verantwoordelijke burgers en ondersteund worden hun talenten te ontwikkelen.

Nadere informatie

Verbeteren door vernieuwen en verbinden

Verbeteren door vernieuwen en verbinden Verbeteren door vernieuwen en verbinden Visie op het sociaal domein Hoeksche Waard tot stand gekomen met medewerking van professionele organisaties, vrijwilligersorganisaties en organisaties van zorgvragers

Nadere informatie

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen www.pwc.com Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel Inleiding Wiel Janssen Curriculum Wiel janssen: 35 jaar ervaring aan de voorkant van de Jeugdzorg

Nadere informatie