Informatie en tips over uw meubelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie en tips over uw meubelen"

Transcriptie

1 M E U B E L V E R Z O R G I N G Informatie en tips over uw meubelen

2 1

3 2 U vindt in deze Informatie belangrijke en nuttige adviezen om jarenlang van uw zitmeubel te genieten. Inhoud Zitmeubelen 3 Plooivorming 4 Sterkte en levensduur 6 Een aantal nuttige tips 7 Algemene informatie over leder 8 Eigenschappen leder 12 Behandeling van vlekken op leder 15 Vlekkentabel leder 16 Tips voor leder 17 Algemene informatie over meubelstoffen 18 Tips voor meubelstoffen 20 Behandeling van vlekken op textiel 15 Vlekkentabel textiel 16 Algemene informatie over hout 23 Tips voor hout 25

4 3 Zitmeubelen Zacht zitten is comfortabel zitten Een zacht, comfortabel zitmeubel produceren, is omslachtiger om te ontwikkelen dan een hard zittend meubel. Gelukkig heeft de technologie van elastische materialen enorme vorderingen gemaakt en wordt deze technologie u nu aangeboden als consument. Comfortabel zitten is zacht zitten in een meubel dat zich aan uw lichaamshouding aanpast. Het is rustgevend en zowel fysiek, als psychisch gezond. Hard zitten op een kantoorstoel of eetkamerstoel is normaal, maar thuis in een bankstel is het prettig als uw lichaam zich volledig kan ontspannen. Het zitmeubel past zich aan uw lichaam aan Op een hard oppervlak dient het lichaam zich aan te passen aan het meubel. Bij een zitmeubel is het juist omgekeerd. De hoogwaardige elastische producten zijn zo ontwikkeld, dat zij zich vrij langzaam en behoedzaam aan uw lichaam gaan aanpassen. Naargelang de frequentie van de gebruiksduur, temperatuur en lichaamsgewicht zal gemiddeld na 3 tot 6 maanden de optimale zachtheid worden bereikt. Na deze eerste gebruiksperiode wordt het comfortniveau optimaal en blijft het jarenlang stabiel. De binnenkant De grondstof die in de eerste plaats het comfort bepaalt is polyurethaan-foam. Een eigenschap van polyurethaan-foam is, dat het aanvankelijk in een nieuw zitmeubel harder is. Die hardheid daalt in ca. 6 maanden met 15% tot 20%, om zich dan voor vele jaren te stabiliseren. Het gewenste comfort is dan bereikt.

5 Plooivorming 4 Dit is steeds een moeilijk punt. Aan de ene kant wil men een zacht zitcomfort, maar anderzijds zou men willen, dat de kussens en het leder er altijd even glad en strak uitzien. Zoiets is onmogelijk. Alleen wanneer men de bekledingsmaterialen op een harde ondergrond, zoals een steen of een plank, spant, zal deze nooit rimpelen of plooien. Stoffeert men echter de bekledingsmaterialen op een zachte en/of soepele vulling en/of vering, dan zal de stof cq. het leder langzaam de vorm aannemen van het lichaam dat erop zit. Er ontstaan dus altijd plooien in zachte comfortabele zitmeubelen! A B De afbeelding A geeft aan hoe het bankstel zich vormt bij normaal gebruik Bij veel intensiever en langer gebruik krijgt men het resultaat van afbeelding B.

6 5 Bij normaal gebruik ontstaan normale rimpelingen. U merkt dat vlak bij de armleuning de plaats is waar het meest gezeten wordt. Vergelijk dit met leren schoenen. Plooien van het leder in de schoen is een heel natuurlijk iets. Na een paar dagen al ontstaan er rimpels in de schoenen. Dat is voor een zitmeubel niet anders. Ook bij minder strakke, nonchalantere modellering is goed zichtbaar op welke plaats het vaakst gezeten wordt. a. Lederen bekleding Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en is zeer geschikt voor zitmeubelen. Als consument heeft u al behoorlijk wat ervaring met leder. U draagt immers lederen schoenen of kleding. U weet dus dat nieuw leder wat stugger is en ook uw zitmeubel is het begin gladder en strakker. Met het verzachten van de vulling en veringmaterialen, gaat u dieper wegzakken in uw zitmeubel. Het leder past zich dan ook aan en rekt altijd mee, zodat er plooien ontstaan wanneer u opstaat. Die plooivorming zal toenemen totdat de optimale zachtheid van foam, veringbanden en watten is bereikt na ongeveer 3-6 maanden. Dit is in het ontwerp ook bewust zo voorzien. Hoe harder de vering, hoe gladder het leder. Hoe zachter het zitmeubel, hoe meer plooien er zijn. b. Stoffen bekleding Stoffen zijn zeer verschillend. Naargelang de vezels die in de garens zijn gebruikt en de manier van weven, varieert de elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat de stof minder of meer plooien gaat vertonen, naarmate de oorspronkelijke hardheid van het zitmeubel verandert. Toch zijn ook hier plooien een normaal verschijnsel. De plooivorming stabiliseert zich wanneer uw zitmeubel zijn optimale zachtheid heeft bereikt.

7 Sterkte en levensduur 6 Kwaliteit, sterkte, slijtvastheid Rompen bestaan hoofdzakelijk uit massief houten regelwerk. De soepele ophanging bestaat uit technisch zeer hoogstaande geweven veringbanden die jarenlang comfort waarborgen, soms worden er ook spiraalveren (ook wel nozagvering genoemd) gebruikt. Voor een soepele stoffering worden watten gebruikt, onder meer tussen foam en bekleding. Deze worden onder invloed van uw lichaamsgewicht, de temperatuur en de vochtigheid van uw lichaam samengedrukt. Ze verliezen na verloop van tijd door gebruik hun volume. U dient de zit- en rugkussens met een veren- of vlokkenvulling dagelijks flink op te kloppen. Lichaamsgewicht Bij het produceren van zitmeubelen wordt er gerekend met gemiddelde waarden. Bij een lichaamsgewicht van 90 à 100 kg zijn de meeste zitmeubelen in de omgeving van hun limiet en is het raadzaam om advies te vragen.

8 7 Een aantal nuttige tips Laat liever geen huisdieren in uw zitmeubel tenzij u het meubel EXTRA beschermt. Het meubel is niet gemaakt voor honden of katten. Vooral de bekleding wordt door huisdieren soms erg beschadigd. Gebruik de armleuning en de rugleuning niet als zitplaats. Een zitmeubel is niet gemaakt om op te staan. De vering wordt dan plaatselijk sterk overbelast. Een zitmeubel is geen trampoline. Een vakman kan direct vaststellen wanneer een breuk is ontstaan door verkeerd gebruik, waardoor de garantie vervalt. Een comfortabel zitmeubel is juist ontworpen voor een normale ontspannen zithouding. Laat uw lichaam volledig steunen op de rugleuning. Ga niet systematisch op de voorste rand van het zitkussen zitten. Dan gaat u het zitkussen op den duur sterk vervormen. Uw bank kan gebruikt worden om even in te dutten. Een bank is echter nooit een volwaardig bed. Vooral bij leder is de grote hoeveelheid transpiratiedamp, die het lichaam tijdens een nacht slapen afgeeft, bij herhaling echt schadelijk.

9 L E D E R 8 Algemene informatie over leder Leder Is een organisch product, waarbij de grondstof een huid is van een dier. Over het algemeen worden er huiden van een rund gebruikt. Huiden worden niet geproduceerd, en elke huid heeft dan ook zijn eigen natuurlijke kenmerken. Denk hierbij aan littekens horzelbeten etc. Vaak geldt, hoe zachter het leder, hoe duurder het zitmeubel is. Dat komt omdat zachte leersoorten heel dicht bij de natuurlijke huid staan. Hoe meer beschermende lakbestanddelen op de huid aangebracht worden, hoe eenvoudiger het onderhoud en hoe beter de weerstand tegen vlekken, zonlicht etc. Hoe zachter het leder, hoe kwetsbaarder. Zachte ofwel dure huiden hebben dus niet noodzakelijk een langere levensduur. Volaniline leder Deze ledersoort is van uitsluitend vatgeverfde kwaliteit en heeft geen beschermlaag. Hierdoor beschikt het over een prachtige natuurlijke uitstraling. Structuur en kleurverschillen zijn onvermijdelijk en meestal goed zichtbaar. Volaniline leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet en vocht en moet hiertegen direct worden beschermd door het aanbrengen van een Leather Protector. Directe bestraling door zonlicht dient te worden vermeden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Aniline leder is extreem zacht doordat er geen enkele beschermlaag is aangebracht. Doordat er geen pigmentlaag aangebracht wordt, zijn alle huidkenmerken zichtbaar en zijn kleurverschillen naargelang de struktuur van de huid en zijn absorptievermogen, opvallend goed.

10 9 L E D E R Kleurverschil door natuurlijk absorptie vermogen van elke huid is hier zichtbaar. Semi-aniline leder Deze ledersoort wordt na het kleuren in het vat voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag en is hierdoor praktisch in gebruik. Bij deze leersoort zijn de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar. Door gebruik ontstaat een mooie glans, patina genaamd. Door de dunne beschermlaag zijn kleurverschillen eigen aan de natuurlijke absorptie van de kleurstof door de huid, duidelijk zichtbaar. Gedekverfd leder Deze leerkwaliteit is voorzien van een dekkende, gepigmenteerde finishlaag waardoor natuurlijke oneffenheden minder duidelijk zichtbaar zijn. De finishlaag geeft het leder een extra bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht en vlekken. Geschuurd Leder (Suede en Nubuck) Bij deze leerkwaliteit is de toplaag van het leer geschuurd. Dit heeft als gevolg, dat dit leder een zeer comfortabele zit en fluwelende uitstraling heeft. Dit leder heeft geen afwerklaag in de vorm van lak of was waardoor het enigszins gevoelig is voor opname van invloeden van buitenaf. Ook bij deze leersoort kunnen kleine kleurnuances zichtbaar zijn of op termijn gaan ontstaan, ook dit hoort bij het natuurlijke karakter van deze leersoort. Tevens zijn er complete Nubuck sets bij ons te verkrijgen.

11 L E D E R 10 Leder afgewerkt met een was- en/of olielaag Dit type is meestal een volnerf ledersoort. Het is gemaakt van volaniline leder. Deze volaniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder zal het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden. Door het leder 2x per jaar een dunne behandeling met Wax-It te geven, komt het leder weer enigszins terug in de oorspronkelijke kleur. Tijdens het aanbrengen van Wax-It zal het doekje of sponsje (soms) iets kleur afgeven. Bij dit type leder is dit een normaal verschijnsel. Ook door het gebruik van hitte kunnen kleine beschadigingen of krassen bij dit type leder worden gecamoufleerd. Met een föhn kan men het leder dan licht verwarmen, waar door de kleur zich enigszins weer herstelt. Gezien de olie- of waslaag van het leder, is het niet aan te raden dit leder te reinigen. gebruik in uiterste gevallen alleen een licht vochtige doek. Old Saddle Dit type is gemaakt van het beste rundleer. Het is met mineralen gelooid en plantaardig nagelooid en elke huid is, zoals ook honderden jaren geleden gebeurde, op ambachtelijke wijze met de hand gepatineerd. Dankzij het gebruik van hoogwaardige pigmenten op waterbasis, heeft Old Saddle een goede lichtechtheid. De speciale wax maakt het leer water- en olieafstotend. De wax zorgt in gebruik voor een politoereffect, waardoor het meubel steeds meer karakter krijgt. Old Saddle leer is een natuurproduct. Het ademt, is warm en heeft natuurlijke kenmerken die de charme en de schoonheid van het leer bevestigt.

12 11 L E D E R Want dankzij deze kenmerken, hebben de kleurstoffen ook in verschillende mate in de huid kunnen dringen, waardoor de prachtige en attractieve kleurvariaties in dit luxueuze leer zijn ontstaan. Gezien de waslaag van het leder, is het niet aan te raden dit leder te reinigen. Het leder regelmatig afstoffen met een droge doek. Bij morsen van vloeistoffen het leder direct afnemen met een schone doek of tissue. Verzorg het leder regelmatig met Old Saddle Wax in de gewenste kleur. De meeste van de ledersoorten die wij aanbieden zijn van een beschermlaag voorzien. Enkele hebben een dikkere beschermlaag dan de anderen. Let op, ook een beschermde huid is weinig bestand tegen fel licht, vochtigheid, transpiratie, warmtebronnen etc.

13 L E D E R 12 Eigenschappen leder Leder is een natuurlijk materiaal. Hoewel voor meubelleder alleen de beste huiden worden geselecteerd, is het mogelijk dat u littekens van bijvoorbeeld insectenbeten, doornschrammen of hoornstoten, nekrimpels, grove poriën of nerfstructuurverschillen in het leder terugvindt. Dit is de natuurlijke charme van het leder en maakt dat uw bekleding uniek is en een geheel eigen karakter heeft. Hierin onderscheidt echt leder zich van kunstproducten.

14 13 L E D E R Nonchalant effect Een nieuw lederen zitmeubel toont in het begin eventueel nog een beetje strak en stug. Maar zodra u het meubel eenmaal in gebruik heeft, zal er plooivorming ontstaan. Dit geeft een mooi nonchalant effect. Behalve de lederen bekleding zelf, zullen ook de vullingen en de vering in uw meubel zich in stugheid aanpassen, waardoor u van een optimaal en natuurlijk zitcomfort kunt genieten. Bij zachte vullingen zal de nonchalante plooivorming overigens meer aanwezig zijn dan bij stevigere vullingen. Voorzorg Om de kleur en souplesse van de lederen bekleding te beschermen, kunt u uw zitmeubel het beste uit direct zonlicht plaatsen en liefst niet te dicht bij de verwarming. Zo voorkomt u aantasting van de kleur en uitdroging van het leder. Regelmatig onderhoud Met slechts weinig inspanning kunt u jarenlang genieten van een mooie lederen bekleding. Om het leder te voorzien van de nodige voeding c.q bescherming is het onderhoudsinterval 2 à 3 keer per jaar. Het dagelijkse onderhoud beperkt zich eigenlijk tot het afnemen met een zeer licht vochtige doek. Let wel dat de gebruikte doek vrij moet zijn van zeep en kalkresten. Wij raden aan gedestilleerd water te gebruiken. Het bevochtigen van de doek dient enkel om het stof op te nemen, maar vooral niet om het leder te bevochtigen. Gebruik van chemische reinigingmiddelen of oplosmiddelen hebben een vernielend effect op leder. Verwijderen van vlekken Gemorste substanties kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen toe te werken. U dept de vlek met een tissue of schone katoenen doek, waarna u het meubelstuk afneemt met een vochtige doek.

15 L E D E R 14 Erkende merken van onderhoudsmiddelen hebben de juiste producten om vlekken te verwijderen. Wanneer de vlek ernstig is en niet te verwijderen lijkt, raadpleeg ons voor een advies. Structureel onderhoud Voor het behoud en de garantie heeft uw lederen zitmeubel, naast het normale dagelijkse onderhoud, minimaal twee keer per jaar een intensieve behandeling nodig. Voor dit onderhoud bieden wij u de juiste onderhoudsproducten. Volg nauwlettend de instructies. Zonder goede onderhoudsmiddelen, speciaal gemaakt voor lederen zitmeubelen, gaat uw meubel uitdrogen waardoor er vlekken kunnen ontstaan, en na verloop van tijd gaat het leder barstjes vertonen die niet onder garantie vallen. Transpiratie en medicatie Iemand die een uurtje in zijn bank zit en af en toe opstaat, tegenover een meer passieve persoon die urenlang op dezelfde plaats zit, dat maakt een behoorlijk verschil. Een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is op zich gezond, maar houdt ook een aantal chemische stoffen in zich, die zeer langzaam maar zeker de beschermlaag van het leder en de huid zelf kunnen aantasten. Transpiratie en warmte zijn de elementen die op den duur het leder het meest aantasten en mede doen slijten. Sommige medicijnen kunnen chemische reacties verwekken via transpiratie. Er zijn nogal wat gevallen bekend dat die reacties de beschermlaag van het leder sterk aantasten. In zo n geval kan men zich niet beroepen op garantie.

16 15 L E D E R Behandeling van vlekken op leder Anilineleder met beschermlaag en gedekverfd anilineleder 1. Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met lepel, doek of tissue; werk vanaf buitenrand van de vlek naar binnen toe. 2. Vlek bevochtigen met één van de hieronder aangegeven middelen (B, C en D opbrengen d.m.v. wattestaafje) daarna vlek afvegen met katoenen doek of tissue. 3. Plaats van vlek afnemen met spons en zeem. A: Sop van lauw water met afwasmiddel B: Alcohol, 70%, bedwelmend (raam openzetten) C: Wasbenzine, brandgevaar, bedwelmend (raam openzetten), altijd licht deppen, nooit wrijven D: Terpentine, geen terpentijn, bedwelmend (raam openzetten), altijd licht deppen, nooit wrijven E: Keukenazijn, opbrengen met schone witte katoenen doek F: Zout water (50 gr. zout op 1 liter water) Anilineleder zonder beschermlaag Afdeppen met tissue; verder kan en mag aan vlekken niets worden gedaan; vet-, olie- en vochtvlekken trekken veelal geleidelijk weg. Suède en Nubuck Afdeppen met tissue; deppen met iets vochtige (water) doek. WAARSCHUWING Probeer een schoonmaak- of oplosmiddel eerst voorzichtig uit op een onopvallende plek van het materiaal. Als u dan nog twijfels heeft, raadpleeg dan een deskundige.

17 L E D E R 16 Vlekkentabel leder Verse vlek Oude vlek IJs A A Drop / zuurtjes / chocola B B Alcoholische dranken - A Frisdranken - A Warme dranken - A Zweet / bloed - A Braaksel A A Urine A F Saus A A Soep / ketchup A A Vleesjus / boter C D Olie / kaas (-fondue) C D Slasaus / mayonaise E E Mosterd E E Nagellak B B Lippenstift / parfum B B Make up A A Maskara D D Inkt: vulpen A A Inkt: balpen / viltstift B B Verf: olieverf D D Verf: latex (muur)verf A A Lijm: textiellijm A C Lijm: velpon / bison-col B - Lijm: kontaktlijm / bisonkit D D Lijm: fotolijm C C Lijm: polystyreen - C Lijm: P.V.C. lijm D - Lijm: houtlijm (wit) A A Lijm: arab. gom A A Bijenwas C D Meubelwas C D Meubelolie C D Schoensmeer D D Smeervet / -olie C D Kaarsvet strijken (stand wol ) met tissue, dan: - D

18 17 L E D E R Tips voor leder Leder is een onderhoudsarm maar geen onderhoudsvrij product. Onderhoud het leder minimaal 2x per jaar met het door ons geadviseerde onderhoudsproduct. Laat het liefst geen huisdieren op de bank. Plaats leder bij voorkeur niet in direct zonlicht. Plaats leder nooit dicht bij een warmtebron, zoals een kachel. Kijk uit met jeanskleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leer. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld. Hard wrijven moet u op alle leersoorten voorkomen. Wij adviseren het gebruik van Royalcare lederservice als onderhoud. Met de aanschaf van Royal-care bent u zeker van een 5 jarige vlekken- en calamiteitenservice. Vraagt u ons om informatie omtrent dit servicesysteem.

19 MEUBELSTOF 18 Algemene informatie over meubelstoffen Meubelstoffen worden vaak gekozen om hun behaaglijke uitstraling, ze geven comfort en warmte. We kunnen meubelstoffen in hoofdzaak opdelen in 2 groepen. Meubelstoffen gemaakt van natuurlijke vezels. Meubelstoffen gemaakt van synthetische vezels. Een combinatie van beide (ook wel een blend genoemd) is natuurlijk ook mogelijk! Ondanks het feit dat meubelstoffen tegenwoordig aan zeer hoge kwaliteitseisen moeten voldoen, zijn er toch een aantal specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels. Meubelstoffen van natuurlijke materialen Stoffen die gemaakt worden van materialen uit de natuur. Zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke vezels is, dat het ademend vermogen en daarmee de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd is. Hiertegenover staat dat de vlekgevoeligheid hoger en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels. Meubelstoffen van synthetische materialen Vezels die langs kunstmatige weg vervaardigd worden. Voorbeelden zijn polyester, polyamide (nylon), acryl etc. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is, dat de vezelopbouw gesloten is, d.w.z. een synthetische vezel is massief terwijl een natuurlijke vezel veelal hol is.

20 19 MEUBELSTOF Dit heeft in het gebruik een aantal typische eigenschappen. Zo zijn de vlekgevoeligheid en lichtechtheid meestal beter dan bij natuurlijke vezels. Aan de andere kant is de opnamecapaciteit van een synthetische vezel geringer en zal dus eerder tot transpiratie kunnen leiden. Velours en Platweef stoffen Het uiterlijk van meubelstof kunnen we ruwweg in twee groepen indelen nl. Platweef en velours. Een platgeweven stof is aan beide zijden hetzelfde en de ketting en inslag is duidelijk zichtbaar. Bij een velours stof bestaat de bovenzijde van de stof uit doorgesneden lusjes dit is te herkennen aan een zgn. fluwelend effect. Een velours stof zal zich in de praktijk manifesteren met een shading effect, dit is een soort licht donker effect wat deze stof karakteriseert en geen materiaal gebrek is. Shading ontstaat door het plaatselijk platdrukken van opstaande vezeltjes. Invloeden van bijv. Spijkerbroek Een veel gestelde vraag is de invloed van spijkerkleding (Denim) op meubelstof, hierover het volgende. Spijkerkleding is een katoen die gekleurd is met zeer slechte kleurstoffen die een versneld verouderings- cq. ontkleuringsproces inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerbekleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Dit zijn geen klachten die onder de garantie vallen. Wij kunnen hier immers niets aan doen.

21 MEUBELSTOF 20 Vlekken Voorkomen is altijd beter dan genezen! Kies daarom bij aanschaf van een nieuw meubel met stoffenbekleding voor een Protexxbehandeling. Onze Protexxbehandeling vormt een onzichtbaar schild, dat zich om en in iedere afzonderlijke vezel hecht. Het voordeel hiervan is, dat substanties op basis van oliewater en vet -alles wat je kan eten en drinkengeen vlek meer kan veroorzaken. Pilling Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is het zogenaamde pillingeffect. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam of en textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn kunt u het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die pillen. Tips voor meubelstof Plaats uw meubel bij voorkeur niet in rechtstreeks zonlicht. (dit voorkomt verkleuring). Plaats uw meubel niet tegen een warmte bron zoals een kachel (dit voorkomt uitdroging cq. schroeischade). Zuig uw meubel wekelijks uit met een zogenaamd meubelmondstuk (kleine zanddeeltjes zorgen voor een schurende werking waardoor de stof versneld zal slijten). Indien het meubel is voorzien van losse kussens, klop deze dan regelmatig op, zo blijft de vorm beter behouden.

22 21 MEUBELSTOF Behandeling van vlekken op textiel 1. Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met lepel; werk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe. Let op, dat u de substantie niet in het weefsel drukt; vochtige vlekken daarna droogdeppen met tissue, niet wrijven. 2. Vlek bevochtigen op wijze als hieronder aangegeven; daarna droogdeppen. Herhaal de behandeling 3 tot 5 maal; zo nodig nabehandelen met lauw sodawater (4 eetlepels op een liter), droogdeppen. 3. Bevochtigen met witte keukenazijn, weer droogdeppen, bevochtigen met lauw water, nogmaals droogdeppen en nadrogen met föhn. A: Sopje van lauw water met afwasmiddel (een eetlepel op 1 liter). B: Lauw water met zout (50 gram op 1 liter). C: Alcohol (70%). D: Terpentine (geen terpentijn). E: Wasbenzine (brandgevaar). F: Witte keukenazijn. x: Niet gebruiken bij schuimrubber*. xx: Bedwelmend, raam open zetten. xxx: Brandgevaarlijk, bedwelmend, raam open zetten. * Deze kunnen het schuim onder de bekleding alsmede bekleding vervaardigd uit synthetische vezels aantasten; ook zijn niet alle kleurstoffen in eiwitof cellulosestoffen bestand tegen reinigingsmiddelen. WAARSCHUWING Probeer een schoonmaak- of oplosmiddel eerst voorzichtig uit op een onopvallende plek van het materiaal. Als u dan nog twijfels heeft, raadpleeg dan een deskundige.

23 MEUBELSTOF 22 Vlekkentabel textiel Verse vlek Oude vlek IJs A A Drop / zuurtjes / chocola A A Alcoholische dranken A C xx Frisdranken A A Warme dranken A A Zweet / bloed A A Braaksel A A Urine B B Saus D x A Soep / ketchup A A Vleesjus / boter D x D x Olie / kaas (-fondue) D D Slasaus / mayonaise F F Nagellak C xx C xx Lippenstift / parfum C xx C xx Make up A A Maskara D x D x Inkt: vulpen A A Inkt: balpen / viltstift C C Verf: olieverf D D Verf: latex (muur)verf A xx D xx Lijm: textiellijm D x - Lijm: velpon / bison-col C xx C xx Lijm: kontaktlijm / bisonkit C xxx C xxx Lijm: fotolijm E xxx E xxx Lijm: P.V.C. lijm C xx C xx Lijm: houtlijm (wit) A A Lijm: arab. gom A A Bijenwas D x D x Meubelwas D x D x Meubelolie C xx C xx Schoensmeer D xx D xx Smeervet / -olie - - Kaarsvet strijken (stand wol ) met tissue, dan: - D x

24 23 H O U T Algemene informatie over hout Hout is een fantastisch natuurproduct dat ideaal te verwerken is tot meubelen. Het is hard en het laat zich makkelijk bewerken. Door deze veelzijdigheid is hout het meest verwerkte product in meubelen. Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter. Ook noesten en kleine haarscheurtjes dragen daar toe bij. Houten meubelen zijn o.a. in de volgende samenstelling te verkrijgen: Gemaakt van 100% massief hout. Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Het gevolg hiervan kan zijn, dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Dit werken kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen 15 O C en 24 O C en een vochtigheidsgraad tussen 40 en 50%. Gemaakt van plaatmateriaal zoals MDF voorzien van een afwerking van bijv. - Fineer (een dun laagje hout). - Kunststof folie (een folielaag die voorzien is van een houtstructuur). - Laqué, meestal in een pigment zoals wit/zwart. Nadat een meubel zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen, kan het voorzien worden van kleur en afwerking. Afwerkmethode s en hun eigenschappen Lak Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen.

25 H O U T 24 Eigenschap van een gelakt meubel is, dat het makkelijk in onderhoud is en niet zo kwetsbaar is voor bijv. kringen, dit wil niet zeggen dat er geen kringen in het hout kunnen komen. Een nadeel van lak is, dat als de laklaag door het gebruik beschadigd raakt, dit over het algemeen alleen door een vakman hersteld kan worden. Kijk uit voor krassen, gebruik onderzetters. Voor dagelijks onderhoud gebruikt u een stofdoek. Vlekken verwijdert u met een goed uitgeknepen zeem. Goed nadrogen om vochtschade te voorkomen. Onderhoudsadvies: Voor zeer mat gelakte meubelen is er Matlak polish. Voor zijde en glans gelakte meubelen is er Elite polish. Was Was wordt in de regel aangebracht op meubelen waarbij men kiest voor afwerking voor een mooie warme natuurlijke uitstraling. Naast de mooie uitstraling heeft een met was bewerkt meubel iets meer zorg nodig. Tevens dient u er rekening mee te houden, dat was iets gevoeliger is voor kringen van o.a. glazen en vazen, zorg in dit soort gevallen voor onderzetters. U dient meubelen die van een waslaag voorzien zijn, regelmatig te onderhouden! Onderhoudsadvies: Antiekwas. Bijenwas. Evt. Greenfix (voorkomt kringen en vlekken). Olie Olie geeft een mooie natuurlijke uitstraling en het meubel is goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. Het grote voordeel van een olie afwerking is, dat u als consument heel makkelijk evt. vochtkringen en gebruikssporen zelf kunt verwijderen, door eenvoudig met een staalwolletje en een beetje

26 25 H O U T Greenfix-olie de plek of het hele meubel te behandelen. Onderhoudsadvies: Greenfix. Onbehandeld hout Soms is een meubel het mooist als het onbehandeld en natuurlijk blijft, denk hierbij aan onbehandeld teak. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout. Onderhoudsadvies: Voor teakhout is er Teakfix. Voor overige houtsoorten is er Natural woodsealer. Tips voor hout Hout is een natuurproduct en zal als zodanig reageren op zijn omgeving. Hout zal na verloop van tijd altijd iets nakleuren. Probeer het hout niet in direct zonlicht te plaatsen (dit kan leiden tot vlekkerige verkleuring). Hang tijdens de winter maanden (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren. Als u accessoires (graag voorzien van viltdoppen om krassen te voorkomen) op het meubelstuk plaatst, verzet dit dan regelmatig, dit om te voorkomen dat het hout op deze plekken niet of anders opkleurt. Houdt u aan de onderhoudsschema s en gebruik onderzetters. Plaats uw houten meubelen niet te dicht bij een warmtebron (kachel, open haard, c.v.-radiator, enz.).

27 26

28 27 Dit boekje wordt u aangeboden door:

5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau. Omnium ledercontract

5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau. Omnium ledercontract 5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau Omnium ledercontract Zekerheid, dat is wat u nodig heeft indien u 5 jaar lang onbezorgd wilt genieten van uw lederen zitcomfort.

Nadere informatie

HoofdkussenKrant Uw hoofdkussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust!

HoofdkussenKrant Uw hoofdkussen is erg belangrijk voor een goede nachtrust! Ban allergische reacties uit de slaapkamer Vezeltechnologie voor hoofdkussens Gezond slapen met natuurlijke grondstoffen Rust in je actieve leven Alle vulmaterialen op een rij 2 3 5 7 4 Hoofdkussens voor

Nadere informatie

MET EEN BLINKEND SCHONE AUTO!

MET EEN BLINKEND SCHONE AUTO! 230368 HG BEL/VL VRJR PAG1_20 09-01-2004 11:43 Pagina 1 6,85 VERWEERD OF GEOXIDEERD METAAL? HG metaalglans verwijdert oxidatie en verwering op chroom, RVS, koper en aluminium. Het resultaat: weer schoon

Nadere informatie

SolidfloorTM - Leginstructies - Onderhoudsinstructies - Vloerverwarming en -koeling - Garantiebepalingen

SolidfloorTM - Leginstructies - Onderhoudsinstructies - Vloerverwarming en -koeling - Garantiebepalingen SolidfloorTM - Leginstructies - Onderhoudsinstructies - Vloerverwarming en -koeling - Garantiebepalingen Earth & Fire, Bretagne, Art. 11157362 www.solidfloor.com LEGINSTRUCTIES Lees zorgvuldig deze aanwijzingen

Nadere informatie

HANDBOEK SNELLE VERZORGING EN CONDITIONING RUITEN EN INTERIEURONDERDELEN LAK- EN METAALVERZORGING KUNSTSTOFFEN EN RUBBER WIELEN EN BANDEN VOUWDAKEN

HANDBOEK SNELLE VERZORGING EN CONDITIONING RUITEN EN INTERIEURONDERDELEN LAK- EN METAALVERZORGING KUNSTSTOFFEN EN RUBBER WIELEN EN BANDEN VOUWDAKEN HANDBOEK WIELEN EN BANDEN VOUWDAKEN WASSEN KUNSTSTOFFEN EN RUBBER LAK- EN METAALVERZORGING RUITEN EN INTERIEURONDERDELEN SNELLE VERZORGING EN CONDITIONING 2 swissvax benelux www.swissvax.nl SWISSVAX BENELUX

Nadere informatie

HANDBOEK VOOR HOOGWAARDIGE AUTOVERZORGING

HANDBOEK VOOR HOOGWAARDIGE AUTOVERZORGING SWISSVAX HANDBOEK VOOR HOOGWAARDIGE AUTOVERZORGING UNIQUELY HANDCRAFTED 2 SWISSVAX BENELUX TEL +31 (0)6 53430923 FAX +31 (0)73 6141209 INFO@SWISSVAX.NL WWW.SWISSVAX.NL SWISSVAX BENELUX VAN VOORST TOT VOORSTSTRAAT

Nadere informatie

Stoopen & Meeûs STUC. Handleiding

Stoopen & Meeûs STUC. Handleiding Stoopen & Meeûs STUC Handleiding 20-1-2015 Inhoudsopgave 1 Beschrijving STUC... 4 2 Verpakking... 4 3 Voordelen STUC... 4 4 Productgamma... 5 4.1 StucPrimer... 5 4.2 STUC... 5 4.2.1 STUC Granito... 5 4.2.2

Nadere informatie

EEN STRALENDE WAS. Gids voor een stralend witte was en kleuren die als nieuw blijven. Speciaal voor u samengesteld door

EEN STRALENDE WAS. Gids voor een stralend witte was en kleuren die als nieuw blijven. Speciaal voor u samengesteld door EEN STRALENDE WAS Gids voor een stralend witte was en kleuren die als nieuw blijven. Speciaal voor u samengesteld door Beste klant, Hartelijk dank dat u voor een Whirlpool-wasmachine heeft gekozen! Wij zijn

Nadere informatie

Brandwonden genezen Hoe verder? Informatiebrochure voor patiënten met brandwonden en ouders van kinderen met brandwonden

Brandwonden genezen Hoe verder? Informatiebrochure voor patiënten met brandwonden en ouders van kinderen met brandwonden Brandwonden genezen Hoe verder? Informatiebrochure voor patiënten met brandwonden en ouders van kinderen met brandwonden Verklarende woordenlijst Brandwond Een beschadiging van de huid, veroorzaakt door

Nadere informatie

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk Hofstra Hulshof Bouw b.v. Noorderdiep 126a 9521 BG telefoon (0599) 21 29 77 fax (0599) 21 23 09 E-mail: info@hofstrahulshof.nl website: www.hofstrahulshof.nl Rabobank 3112.07.820 k.v.k. meppel 04065540

Nadere informatie

Herrebout-Vermander. Fabricatie en plaatsen van parket, parketpanelen, convectorroosters

Herrebout-Vermander. Fabricatie en plaatsen van parket, parketpanelen, convectorroosters Herrebout-Vermander N.V. S.A. Fabricatie en plaatsen van parket, parketpanelen, convectorroosters U bent gecharmeerd door het natuurlijke gevoel en de warme uitstraling van een parketvloer. U denkt eraan

Nadere informatie

Goed verzorgd, beter gevoel

Goed verzorgd, beter gevoel Goed verzorgd, beter gevoel Schoonheidstips voor mensen met kanker STK_binnenwerk_160x220_2012-NL.indd 1 11/03/13 12:25 Ontdek de pruikenhandelaars en bandagisten in uw buurt op www.kanker.be/adressen

Nadere informatie

Bewonershandleiding renovatie Berkdijk

Bewonershandleiding renovatie Berkdijk Bewonershandleiding renovatie Berkdijk Hierbij treft u gerangschikt op onderwerp belangrijke informatie over uw gerenoveerde woning. Wij wensen u heel veel woonplezier in uw woning. 1 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Materiaal kennis & onderhoud

Materiaal kennis & onderhoud Materiaal kennis & onderhoud Buitensportliteratuur Sportinstitute Europe, buitensportmateriaal 1 Voorwoord Art de Lange is werkzaam op het CIOS Goes-Breda als buitensportdocent en heeft de laatste 15 jaar

Nadere informatie

Instructies Cleanroom gebruik

Instructies Cleanroom gebruik Instructies Cleanroom gebruik Inleiding In industrieën, zoals de farmaceutische-, elektronische- en food-industrie, is het noodzakelijk om gedurende de productie bepaalde producten te beschermen tegen

Nadere informatie

Chrysal International BV P.O. Box 5300 1410 AH NAARDEN The Netherlands T: +31 35-695 58 88 F: +31 35-695 58 22 info@chrysal.nl www.chrysal.

Chrysal International BV P.O. Box 5300 1410 AH NAARDEN The Netherlands T: +31 35-695 58 88 F: +31 35-695 58 22 info@chrysal.nl www.chrysal. Chrysal International BV P.O. Box 5300 1410 AH NAARDEN The Netherlands T: +31 35-695 58 88 F: +31 35-695 58 22 info@chrysal.nl www.chrysal.nl Chrysal International BV complies with the requirements of

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over HAARVERZORGING

Alles wat je wilt weten over HAARVERZORGING Alles wat je wilt weten over HAARVERZORGING INHOUD Of het nu lang is of kort, dik of dun, steil of krullend: haar is het mooist wanneer het gezond en glanzend is. Maar dat gaat helaas niet vanzelf. Elke

Nadere informatie

INSTALLATIONS- OG BRUGERVEJLEDNING INSTALLATIE & GEBRUIKSHANDLEIDING OCTO8415E. Vaskemaskine Wasmachine

INSTALLATIONS- OG BRUGERVEJLEDNING INSTALLATIE & GEBRUIKSHANDLEIDING OCTO8415E. Vaskemaskine Wasmachine DA INSTALLATIONS- OG BRUGERVEJLEDNING INSTALLATIE & GEBRUIKSHANDLEIDING OCTO8415E Vaskemaskine Wasmachine INDEX Geachte klant, U hebt een wasmachine van BRANDT aangeschaft. Wij willen u hier graag voor

Nadere informatie

Inhoud. KWF Kanker Infolijn 0800 022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten

Inhoud. KWF Kanker Infolijn 0800 022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten Radiotherapie Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Wat is kanker? 5 Wat is radiotherapie? 8 Hoe werkt radiotherapie? 10 Wanneer wordt radiotherapie toegepast? 11 Uitwendige bestraling 13 Inwendige bestraling

Nadere informatie

Stoopen & Meeûs KALEI. Handleiding

Stoopen & Meeûs KALEI. Handleiding Stoopen & Meeûs KALEI Handleiding 3-6-2013 Inhoudsopgave 1 Beschrijving KALEI... 4 2 Verpakking... 5 3 Voordelen product... 5 4 Productgamma... 5 4.1 KALEI... 5 4.1.1 KALEI ADDITIEF voor niet absorberende

Nadere informatie

Persoonlijke verzorging bij kanker

Persoonlijke verzorging bij kanker Kanker Instituut De ziekte kanker kan uw leven in korte tijd ingrijpend veranderen. Naast de lichamelijke problemen die zich voordoen, krijgt u ook emotioneel nogal wat te verwerken. Als gevolg van de

Nadere informatie

Kleurboek Kapsones. www.kapsonesupdate.nl 0800 knapper! En dat bovendien met behoud van kleur! info@kapsonesupdate.nl

Kleurboek Kapsones. www.kapsonesupdate.nl 0800 knapper! En dat bovendien met behoud van kleur! info@kapsonesupdate.nl www.kapsonesupdate.nl 0800 knapper! info@kapsonesupdate.nl Geknipt voor alle leeftijden Kleurboek Kapsones We maken gebruik van vakkundige medewerksters! Medewerksters die natuurlijk alles afweten van

Nadere informatie

Onderhoud van zilver en andere metalen in Nederlandse kerken

Onderhoud van zilver en andere metalen in Nederlandse kerken Van avondmaalsbeker tot ziekendoosje Onderhoud van zilver en andere metalen in Nederlandse kerken handleiding Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland Zo schoon als zilver... 3 Metaal in de kerk 5 Vasa

Nadere informatie

Het conserveren van leren boekbanden: De Richtlijnen van de Koninklijke Bibliotheek en het Centraal laboratorium/instituut Collectie Nederland

Het conserveren van leren boekbanden: De Richtlijnen van de Koninklijke Bibliotheek en het Centraal laboratorium/instituut Collectie Nederland Het conserveren van leren boekbanden: De Richtlijnen van de Koninklijke Bibliotheek en het Centraal laboratorium/instituut Collectie Nederland Samenvatting In de afgelopen jaren zijn op de Koninklijke

Nadere informatie

Zo kunt u zelf een nieuwe vloer leggen

Zo kunt u zelf een nieuwe vloer leggen Vloeren Zo kunt u zelf een nieuwe vloer leggen Ondervloeren Laminaat Flexxfloors Massieve vloerdelen Afwerken en onderhouden Vloeren leggen Een vloer van GAMMA is altijd een verstandige keuze. Het uitgekiende

Nadere informatie

Verstandig zonnen. minder kans op huidkanker

Verstandig zonnen. minder kans op huidkanker Verstandig zonnen minder kans op huidkanker Inhoud Voor wie is deze brochure? Voor wie is deze brochure? 3 Dat beetje zon in Nederland 4 Tien adviezen om verstandig te zonnen 9 De effecten van UV-straling

Nadere informatie

Stoopen & Meeûs KALEI. Handleiding

Stoopen & Meeûs KALEI. Handleiding Stoopen & Meeûs KALEI Handleiding 20-1-2015 1 Inhoud 1 Beschrijving KALEI... 3 2 Verpakking... 4 3 Voordelen product... 4 4 Productgamma... 4 4.1 KALEI... 4 4.1.1 KALEI ADDITIEF voor niet of slecht absorberende

Nadere informatie

ALLE GEHEIMEN OVER INDUCTIEKOKEN

ALLE GEHEIMEN OVER INDUCTIEKOKEN ALLE GEHEIMEN OVER INDUCTIEKOKEN Schoner, energiezuiniger, sneller, veiliger en goedkoper koken Voorwoord Dit rapport is voor u, als koker op inductie of als geïnteresseerde in inductiekoken, ontwikkeld

Nadere informatie

Installatie en onderhoud

Installatie en onderhoud Een commercieel programma tapijttegels speciaal ontwikkeld voor kantoren. Een harde vloerbedekking met textiele toplaag en warme uitstraling. Levenslange anti-bacteriële werking en hoge akoestische waarden.

Nadere informatie

Instructies voor de plaatsing van Santana-wanden

Instructies voor de plaatsing van Santana-wanden Instructies voor de plaatsing van Santana-wanden 1. EEN WOORDJE VOORAF 2 2. VOOR JE BEGINT 2 3. VOORBEREIDING VAN DE ONDERGROND 2 3.1 Nieuw pleisterwerk 3 3.2 Geverfd pleisterwerk 3 3.3 Behang 3 3.4 Faience-tegels

Nadere informatie