Informatie en tips over uw meubelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie en tips over uw meubelen"

Transcriptie

1 M E U B E L V E R Z O R G I N G Informatie en tips over uw meubelen

2 1

3 2 U vindt in deze Informatie belangrijke en nuttige adviezen om jarenlang van uw zitmeubel te genieten. Inhoud Zitmeubelen 3 Plooivorming 4 Sterkte en levensduur 6 Een aantal nuttige tips 7 Algemene informatie over leder 8 Eigenschappen leder 12 Behandeling van vlekken op leder 15 Vlekkentabel leder 16 Tips voor leder 17 Algemene informatie over meubelstoffen 18 Tips voor meubelstoffen 20 Behandeling van vlekken op textiel 15 Vlekkentabel textiel 16 Algemene informatie over hout 23 Tips voor hout 25

4 3 Zitmeubelen Zacht zitten is comfortabel zitten Een zacht, comfortabel zitmeubel produceren, is omslachtiger om te ontwikkelen dan een hard zittend meubel. Gelukkig heeft de technologie van elastische materialen enorme vorderingen gemaakt en wordt deze technologie u nu aangeboden als consument. Comfortabel zitten is zacht zitten in een meubel dat zich aan uw lichaamshouding aanpast. Het is rustgevend en zowel fysiek, als psychisch gezond. Hard zitten op een kantoorstoel of eetkamerstoel is normaal, maar thuis in een bankstel is het prettig als uw lichaam zich volledig kan ontspannen. Het zitmeubel past zich aan uw lichaam aan Op een hard oppervlak dient het lichaam zich aan te passen aan het meubel. Bij een zitmeubel is het juist omgekeerd. De hoogwaardige elastische producten zijn zo ontwikkeld, dat zij zich vrij langzaam en behoedzaam aan uw lichaam gaan aanpassen. Naargelang de frequentie van de gebruiksduur, temperatuur en lichaamsgewicht zal gemiddeld na 3 tot 6 maanden de optimale zachtheid worden bereikt. Na deze eerste gebruiksperiode wordt het comfortniveau optimaal en blijft het jarenlang stabiel. De binnenkant De grondstof die in de eerste plaats het comfort bepaalt is polyurethaan-foam. Een eigenschap van polyurethaan-foam is, dat het aanvankelijk in een nieuw zitmeubel harder is. Die hardheid daalt in ca. 6 maanden met 15% tot 20%, om zich dan voor vele jaren te stabiliseren. Het gewenste comfort is dan bereikt.

5 Plooivorming 4 Dit is steeds een moeilijk punt. Aan de ene kant wil men een zacht zitcomfort, maar anderzijds zou men willen, dat de kussens en het leder er altijd even glad en strak uitzien. Zoiets is onmogelijk. Alleen wanneer men de bekledingsmaterialen op een harde ondergrond, zoals een steen of een plank, spant, zal deze nooit rimpelen of plooien. Stoffeert men echter de bekledingsmaterialen op een zachte en/of soepele vulling en/of vering, dan zal de stof cq. het leder langzaam de vorm aannemen van het lichaam dat erop zit. Er ontstaan dus altijd plooien in zachte comfortabele zitmeubelen! A B De afbeelding A geeft aan hoe het bankstel zich vormt bij normaal gebruik Bij veel intensiever en langer gebruik krijgt men het resultaat van afbeelding B.

6 5 Bij normaal gebruik ontstaan normale rimpelingen. U merkt dat vlak bij de armleuning de plaats is waar het meest gezeten wordt. Vergelijk dit met leren schoenen. Plooien van het leder in de schoen is een heel natuurlijk iets. Na een paar dagen al ontstaan er rimpels in de schoenen. Dat is voor een zitmeubel niet anders. Ook bij minder strakke, nonchalantere modellering is goed zichtbaar op welke plaats het vaakst gezeten wordt. a. Lederen bekleding Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en is zeer geschikt voor zitmeubelen. Als consument heeft u al behoorlijk wat ervaring met leder. U draagt immers lederen schoenen of kleding. U weet dus dat nieuw leder wat stugger is en ook uw zitmeubel is het begin gladder en strakker. Met het verzachten van de vulling en veringmaterialen, gaat u dieper wegzakken in uw zitmeubel. Het leder past zich dan ook aan en rekt altijd mee, zodat er plooien ontstaan wanneer u opstaat. Die plooivorming zal toenemen totdat de optimale zachtheid van foam, veringbanden en watten is bereikt na ongeveer 3-6 maanden. Dit is in het ontwerp ook bewust zo voorzien. Hoe harder de vering, hoe gladder het leder. Hoe zachter het zitmeubel, hoe meer plooien er zijn. b. Stoffen bekleding Stoffen zijn zeer verschillend. Naargelang de vezels die in de garens zijn gebruikt en de manier van weven, varieert de elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat de stof minder of meer plooien gaat vertonen, naarmate de oorspronkelijke hardheid van het zitmeubel verandert. Toch zijn ook hier plooien een normaal verschijnsel. De plooivorming stabiliseert zich wanneer uw zitmeubel zijn optimale zachtheid heeft bereikt.

7 Sterkte en levensduur 6 Kwaliteit, sterkte, slijtvastheid Rompen bestaan hoofdzakelijk uit massief houten regelwerk. De soepele ophanging bestaat uit technisch zeer hoogstaande geweven veringbanden die jarenlang comfort waarborgen, soms worden er ook spiraalveren (ook wel nozagvering genoemd) gebruikt. Voor een soepele stoffering worden watten gebruikt, onder meer tussen foam en bekleding. Deze worden onder invloed van uw lichaamsgewicht, de temperatuur en de vochtigheid van uw lichaam samengedrukt. Ze verliezen na verloop van tijd door gebruik hun volume. U dient de zit- en rugkussens met een veren- of vlokkenvulling dagelijks flink op te kloppen. Lichaamsgewicht Bij het produceren van zitmeubelen wordt er gerekend met gemiddelde waarden. Bij een lichaamsgewicht van 90 à 100 kg zijn de meeste zitmeubelen in de omgeving van hun limiet en is het raadzaam om advies te vragen.

8 7 Een aantal nuttige tips Laat liever geen huisdieren in uw zitmeubel tenzij u het meubel EXTRA beschermt. Het meubel is niet gemaakt voor honden of katten. Vooral de bekleding wordt door huisdieren soms erg beschadigd. Gebruik de armleuning en de rugleuning niet als zitplaats. Een zitmeubel is niet gemaakt om op te staan. De vering wordt dan plaatselijk sterk overbelast. Een zitmeubel is geen trampoline. Een vakman kan direct vaststellen wanneer een breuk is ontstaan door verkeerd gebruik, waardoor de garantie vervalt. Een comfortabel zitmeubel is juist ontworpen voor een normale ontspannen zithouding. Laat uw lichaam volledig steunen op de rugleuning. Ga niet systematisch op de voorste rand van het zitkussen zitten. Dan gaat u het zitkussen op den duur sterk vervormen. Uw bank kan gebruikt worden om even in te dutten. Een bank is echter nooit een volwaardig bed. Vooral bij leder is de grote hoeveelheid transpiratiedamp, die het lichaam tijdens een nacht slapen afgeeft, bij herhaling echt schadelijk.

9 L E D E R 8 Algemene informatie over leder Leder Is een organisch product, waarbij de grondstof een huid is van een dier. Over het algemeen worden er huiden van een rund gebruikt. Huiden worden niet geproduceerd, en elke huid heeft dan ook zijn eigen natuurlijke kenmerken. Denk hierbij aan littekens horzelbeten etc. Vaak geldt, hoe zachter het leder, hoe duurder het zitmeubel is. Dat komt omdat zachte leersoorten heel dicht bij de natuurlijke huid staan. Hoe meer beschermende lakbestanddelen op de huid aangebracht worden, hoe eenvoudiger het onderhoud en hoe beter de weerstand tegen vlekken, zonlicht etc. Hoe zachter het leder, hoe kwetsbaarder. Zachte ofwel dure huiden hebben dus niet noodzakelijk een langere levensduur. Volaniline leder Deze ledersoort is van uitsluitend vatgeverfde kwaliteit en heeft geen beschermlaag. Hierdoor beschikt het over een prachtige natuurlijke uitstraling. Structuur en kleurverschillen zijn onvermijdelijk en meestal goed zichtbaar. Volaniline leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet en vocht en moet hiertegen direct worden beschermd door het aanbrengen van een Leather Protector. Directe bestraling door zonlicht dient te worden vermeden om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Aniline leder is extreem zacht doordat er geen enkele beschermlaag is aangebracht. Doordat er geen pigmentlaag aangebracht wordt, zijn alle huidkenmerken zichtbaar en zijn kleurverschillen naargelang de struktuur van de huid en zijn absorptievermogen, opvallend goed.

10 9 L E D E R Kleurverschil door natuurlijk absorptie vermogen van elke huid is hier zichtbaar. Semi-aniline leder Deze ledersoort wordt na het kleuren in het vat voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag en is hierdoor praktisch in gebruik. Bij deze leersoort zijn de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar. Door gebruik ontstaat een mooie glans, patina genaamd. Door de dunne beschermlaag zijn kleurverschillen eigen aan de natuurlijke absorptie van de kleurstof door de huid, duidelijk zichtbaar. Gedekverfd leder Deze leerkwaliteit is voorzien van een dekkende, gepigmenteerde finishlaag waardoor natuurlijke oneffenheden minder duidelijk zichtbaar zijn. De finishlaag geeft het leder een extra bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht en vlekken. Geschuurd Leder (Suede en Nubuck) Bij deze leerkwaliteit is de toplaag van het leer geschuurd. Dit heeft als gevolg, dat dit leder een zeer comfortabele zit en fluwelende uitstraling heeft. Dit leder heeft geen afwerklaag in de vorm van lak of was waardoor het enigszins gevoelig is voor opname van invloeden van buitenaf. Ook bij deze leersoort kunnen kleine kleurnuances zichtbaar zijn of op termijn gaan ontstaan, ook dit hoort bij het natuurlijke karakter van deze leersoort. Tevens zijn er complete Nubuck sets bij ons te verkrijgen.

11 L E D E R 10 Leder afgewerkt met een was- en/of olielaag Dit type is meestal een volnerf ledersoort. Het is gemaakt van volaniline leder. Deze volaniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leder zal het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden. Door het leder 2x per jaar een dunne behandeling met Wax-It te geven, komt het leder weer enigszins terug in de oorspronkelijke kleur. Tijdens het aanbrengen van Wax-It zal het doekje of sponsje (soms) iets kleur afgeven. Bij dit type leder is dit een normaal verschijnsel. Ook door het gebruik van hitte kunnen kleine beschadigingen of krassen bij dit type leder worden gecamoufleerd. Met een föhn kan men het leder dan licht verwarmen, waar door de kleur zich enigszins weer herstelt. Gezien de olie- of waslaag van het leder, is het niet aan te raden dit leder te reinigen. gebruik in uiterste gevallen alleen een licht vochtige doek. Old Saddle Dit type is gemaakt van het beste rundleer. Het is met mineralen gelooid en plantaardig nagelooid en elke huid is, zoals ook honderden jaren geleden gebeurde, op ambachtelijke wijze met de hand gepatineerd. Dankzij het gebruik van hoogwaardige pigmenten op waterbasis, heeft Old Saddle een goede lichtechtheid. De speciale wax maakt het leer water- en olieafstotend. De wax zorgt in gebruik voor een politoereffect, waardoor het meubel steeds meer karakter krijgt. Old Saddle leer is een natuurproduct. Het ademt, is warm en heeft natuurlijke kenmerken die de charme en de schoonheid van het leer bevestigt.

12 11 L E D E R Want dankzij deze kenmerken, hebben de kleurstoffen ook in verschillende mate in de huid kunnen dringen, waardoor de prachtige en attractieve kleurvariaties in dit luxueuze leer zijn ontstaan. Gezien de waslaag van het leder, is het niet aan te raden dit leder te reinigen. Het leder regelmatig afstoffen met een droge doek. Bij morsen van vloeistoffen het leder direct afnemen met een schone doek of tissue. Verzorg het leder regelmatig met Old Saddle Wax in de gewenste kleur. De meeste van de ledersoorten die wij aanbieden zijn van een beschermlaag voorzien. Enkele hebben een dikkere beschermlaag dan de anderen. Let op, ook een beschermde huid is weinig bestand tegen fel licht, vochtigheid, transpiratie, warmtebronnen etc.

13 L E D E R 12 Eigenschappen leder Leder is een natuurlijk materiaal. Hoewel voor meubelleder alleen de beste huiden worden geselecteerd, is het mogelijk dat u littekens van bijvoorbeeld insectenbeten, doornschrammen of hoornstoten, nekrimpels, grove poriën of nerfstructuurverschillen in het leder terugvindt. Dit is de natuurlijke charme van het leder en maakt dat uw bekleding uniek is en een geheel eigen karakter heeft. Hierin onderscheidt echt leder zich van kunstproducten.

14 13 L E D E R Nonchalant effect Een nieuw lederen zitmeubel toont in het begin eventueel nog een beetje strak en stug. Maar zodra u het meubel eenmaal in gebruik heeft, zal er plooivorming ontstaan. Dit geeft een mooi nonchalant effect. Behalve de lederen bekleding zelf, zullen ook de vullingen en de vering in uw meubel zich in stugheid aanpassen, waardoor u van een optimaal en natuurlijk zitcomfort kunt genieten. Bij zachte vullingen zal de nonchalante plooivorming overigens meer aanwezig zijn dan bij stevigere vullingen. Voorzorg Om de kleur en souplesse van de lederen bekleding te beschermen, kunt u uw zitmeubel het beste uit direct zonlicht plaatsen en liefst niet te dicht bij de verwarming. Zo voorkomt u aantasting van de kleur en uitdroging van het leder. Regelmatig onderhoud Met slechts weinig inspanning kunt u jarenlang genieten van een mooie lederen bekleding. Om het leder te voorzien van de nodige voeding c.q bescherming is het onderhoudsinterval 2 à 3 keer per jaar. Het dagelijkse onderhoud beperkt zich eigenlijk tot het afnemen met een zeer licht vochtige doek. Let wel dat de gebruikte doek vrij moet zijn van zeep en kalkresten. Wij raden aan gedestilleerd water te gebruiken. Het bevochtigen van de doek dient enkel om het stof op te nemen, maar vooral niet om het leder te bevochtigen. Gebruik van chemische reinigingmiddelen of oplosmiddelen hebben een vernielend effect op leder. Verwijderen van vlekken Gemorste substanties kunt u het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen toe te werken. U dept de vlek met een tissue of schone katoenen doek, waarna u het meubelstuk afneemt met een vochtige doek.

15 L E D E R 14 Erkende merken van onderhoudsmiddelen hebben de juiste producten om vlekken te verwijderen. Wanneer de vlek ernstig is en niet te verwijderen lijkt, raadpleeg ons voor een advies. Structureel onderhoud Voor het behoud en de garantie heeft uw lederen zitmeubel, naast het normale dagelijkse onderhoud, minimaal twee keer per jaar een intensieve behandeling nodig. Voor dit onderhoud bieden wij u de juiste onderhoudsproducten. Volg nauwlettend de instructies. Zonder goede onderhoudsmiddelen, speciaal gemaakt voor lederen zitmeubelen, gaat uw meubel uitdrogen waardoor er vlekken kunnen ontstaan, en na verloop van tijd gaat het leder barstjes vertonen die niet onder garantie vallen. Transpiratie en medicatie Iemand die een uurtje in zijn bank zit en af en toe opstaat, tegenover een meer passieve persoon die urenlang op dezelfde plaats zit, dat maakt een behoorlijk verschil. Een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is op zich gezond, maar houdt ook een aantal chemische stoffen in zich, die zeer langzaam maar zeker de beschermlaag van het leder en de huid zelf kunnen aantasten. Transpiratie en warmte zijn de elementen die op den duur het leder het meest aantasten en mede doen slijten. Sommige medicijnen kunnen chemische reacties verwekken via transpiratie. Er zijn nogal wat gevallen bekend dat die reacties de beschermlaag van het leder sterk aantasten. In zo n geval kan men zich niet beroepen op garantie.

16 15 L E D E R Behandeling van vlekken op leder Anilineleder met beschermlaag en gedekverfd anilineleder 1. Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met lepel, doek of tissue; werk vanaf buitenrand van de vlek naar binnen toe. 2. Vlek bevochtigen met één van de hieronder aangegeven middelen (B, C en D opbrengen d.m.v. wattestaafje) daarna vlek afvegen met katoenen doek of tissue. 3. Plaats van vlek afnemen met spons en zeem. A: Sop van lauw water met afwasmiddel B: Alcohol, 70%, bedwelmend (raam openzetten) C: Wasbenzine, brandgevaar, bedwelmend (raam openzetten), altijd licht deppen, nooit wrijven D: Terpentine, geen terpentijn, bedwelmend (raam openzetten), altijd licht deppen, nooit wrijven E: Keukenazijn, opbrengen met schone witte katoenen doek F: Zout water (50 gr. zout op 1 liter water) Anilineleder zonder beschermlaag Afdeppen met tissue; verder kan en mag aan vlekken niets worden gedaan; vet-, olie- en vochtvlekken trekken veelal geleidelijk weg. Suède en Nubuck Afdeppen met tissue; deppen met iets vochtige (water) doek. WAARSCHUWING Probeer een schoonmaak- of oplosmiddel eerst voorzichtig uit op een onopvallende plek van het materiaal. Als u dan nog twijfels heeft, raadpleeg dan een deskundige.

17 L E D E R 16 Vlekkentabel leder Verse vlek Oude vlek IJs A A Drop / zuurtjes / chocola B B Alcoholische dranken - A Frisdranken - A Warme dranken - A Zweet / bloed - A Braaksel A A Urine A F Saus A A Soep / ketchup A A Vleesjus / boter C D Olie / kaas (-fondue) C D Slasaus / mayonaise E E Mosterd E E Nagellak B B Lippenstift / parfum B B Make up A A Maskara D D Inkt: vulpen A A Inkt: balpen / viltstift B B Verf: olieverf D D Verf: latex (muur)verf A A Lijm: textiellijm A C Lijm: velpon / bison-col B - Lijm: kontaktlijm / bisonkit D D Lijm: fotolijm C C Lijm: polystyreen - C Lijm: P.V.C. lijm D - Lijm: houtlijm (wit) A A Lijm: arab. gom A A Bijenwas C D Meubelwas C D Meubelolie C D Schoensmeer D D Smeervet / -olie C D Kaarsvet strijken (stand wol ) met tissue, dan: - D

18 17 L E D E R Tips voor leder Leder is een onderhoudsarm maar geen onderhoudsvrij product. Onderhoud het leder minimaal 2x per jaar met het door ons geadviseerde onderhoudsproduct. Laat het liefst geen huisdieren op de bank. Plaats leder bij voorkeur niet in direct zonlicht. Plaats leder nooit dicht bij een warmtebron, zoals een kachel. Kijk uit met jeanskleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leer. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld. Hard wrijven moet u op alle leersoorten voorkomen. Wij adviseren het gebruik van Royalcare lederservice als onderhoud. Met de aanschaf van Royal-care bent u zeker van een 5 jarige vlekken- en calamiteitenservice. Vraagt u ons om informatie omtrent dit servicesysteem.

19 MEUBELSTOF 18 Algemene informatie over meubelstoffen Meubelstoffen worden vaak gekozen om hun behaaglijke uitstraling, ze geven comfort en warmte. We kunnen meubelstoffen in hoofdzaak opdelen in 2 groepen. Meubelstoffen gemaakt van natuurlijke vezels. Meubelstoffen gemaakt van synthetische vezels. Een combinatie van beide (ook wel een blend genoemd) is natuurlijk ook mogelijk! Ondanks het feit dat meubelstoffen tegenwoordig aan zeer hoge kwaliteitseisen moeten voldoen, zijn er toch een aantal specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels. Meubelstoffen van natuurlijke materialen Stoffen die gemaakt worden van materialen uit de natuur. Zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke vezels is, dat het ademend vermogen en daarmee de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd is. Hiertegenover staat dat de vlekgevoeligheid hoger en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels. Meubelstoffen van synthetische materialen Vezels die langs kunstmatige weg vervaardigd worden. Voorbeelden zijn polyester, polyamide (nylon), acryl etc. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is, dat de vezelopbouw gesloten is, d.w.z. een synthetische vezel is massief terwijl een natuurlijke vezel veelal hol is.

20 19 MEUBELSTOF Dit heeft in het gebruik een aantal typische eigenschappen. Zo zijn de vlekgevoeligheid en lichtechtheid meestal beter dan bij natuurlijke vezels. Aan de andere kant is de opnamecapaciteit van een synthetische vezel geringer en zal dus eerder tot transpiratie kunnen leiden. Velours en Platweef stoffen Het uiterlijk van meubelstof kunnen we ruwweg in twee groepen indelen nl. Platweef en velours. Een platgeweven stof is aan beide zijden hetzelfde en de ketting en inslag is duidelijk zichtbaar. Bij een velours stof bestaat de bovenzijde van de stof uit doorgesneden lusjes dit is te herkennen aan een zgn. fluwelend effect. Een velours stof zal zich in de praktijk manifesteren met een shading effect, dit is een soort licht donker effect wat deze stof karakteriseert en geen materiaal gebrek is. Shading ontstaat door het plaatselijk platdrukken van opstaande vezeltjes. Invloeden van bijv. Spijkerbroek Een veel gestelde vraag is de invloed van spijkerkleding (Denim) op meubelstof, hierover het volgende. Spijkerkleding is een katoen die gekleurd is met zeer slechte kleurstoffen die een versneld verouderings- cq. ontkleuringsproces inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerbekleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Dit zijn geen klachten die onder de garantie vallen. Wij kunnen hier immers niets aan doen.

21 MEUBELSTOF 20 Vlekken Voorkomen is altijd beter dan genezen! Kies daarom bij aanschaf van een nieuw meubel met stoffenbekleding voor een Protexxbehandeling. Onze Protexxbehandeling vormt een onzichtbaar schild, dat zich om en in iedere afzonderlijke vezel hecht. Het voordeel hiervan is, dat substanties op basis van oliewater en vet -alles wat je kan eten en drinkengeen vlek meer kan veroorzaken. Pilling Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is het zogenaamde pillingeffect. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam of en textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn kunt u het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die pillen. Tips voor meubelstof Plaats uw meubel bij voorkeur niet in rechtstreeks zonlicht. (dit voorkomt verkleuring). Plaats uw meubel niet tegen een warmte bron zoals een kachel (dit voorkomt uitdroging cq. schroeischade). Zuig uw meubel wekelijks uit met een zogenaamd meubelmondstuk (kleine zanddeeltjes zorgen voor een schurende werking waardoor de stof versneld zal slijten). Indien het meubel is voorzien van losse kussens, klop deze dan regelmatig op, zo blijft de vorm beter behouden.

22 21 MEUBELSTOF Behandeling van vlekken op textiel 1. Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met lepel; werk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe. Let op, dat u de substantie niet in het weefsel drukt; vochtige vlekken daarna droogdeppen met tissue, niet wrijven. 2. Vlek bevochtigen op wijze als hieronder aangegeven; daarna droogdeppen. Herhaal de behandeling 3 tot 5 maal; zo nodig nabehandelen met lauw sodawater (4 eetlepels op een liter), droogdeppen. 3. Bevochtigen met witte keukenazijn, weer droogdeppen, bevochtigen met lauw water, nogmaals droogdeppen en nadrogen met föhn. A: Sopje van lauw water met afwasmiddel (een eetlepel op 1 liter). B: Lauw water met zout (50 gram op 1 liter). C: Alcohol (70%). D: Terpentine (geen terpentijn). E: Wasbenzine (brandgevaar). F: Witte keukenazijn. x: Niet gebruiken bij schuimrubber*. xx: Bedwelmend, raam open zetten. xxx: Brandgevaarlijk, bedwelmend, raam open zetten. * Deze kunnen het schuim onder de bekleding alsmede bekleding vervaardigd uit synthetische vezels aantasten; ook zijn niet alle kleurstoffen in eiwitof cellulosestoffen bestand tegen reinigingsmiddelen. WAARSCHUWING Probeer een schoonmaak- of oplosmiddel eerst voorzichtig uit op een onopvallende plek van het materiaal. Als u dan nog twijfels heeft, raadpleeg dan een deskundige.

23 MEUBELSTOF 22 Vlekkentabel textiel Verse vlek Oude vlek IJs A A Drop / zuurtjes / chocola A A Alcoholische dranken A C xx Frisdranken A A Warme dranken A A Zweet / bloed A A Braaksel A A Urine B B Saus D x A Soep / ketchup A A Vleesjus / boter D x D x Olie / kaas (-fondue) D D Slasaus / mayonaise F F Nagellak C xx C xx Lippenstift / parfum C xx C xx Make up A A Maskara D x D x Inkt: vulpen A A Inkt: balpen / viltstift C C Verf: olieverf D D Verf: latex (muur)verf A xx D xx Lijm: textiellijm D x - Lijm: velpon / bison-col C xx C xx Lijm: kontaktlijm / bisonkit C xxx C xxx Lijm: fotolijm E xxx E xxx Lijm: P.V.C. lijm C xx C xx Lijm: houtlijm (wit) A A Lijm: arab. gom A A Bijenwas D x D x Meubelwas D x D x Meubelolie C xx C xx Schoensmeer D xx D xx Smeervet / -olie - - Kaarsvet strijken (stand wol ) met tissue, dan: - D x

24 23 H O U T Algemene informatie over hout Hout is een fantastisch natuurproduct dat ideaal te verwerken is tot meubelen. Het is hard en het laat zich makkelijk bewerken. Door deze veelzijdigheid is hout het meest verwerkte product in meubelen. Verschillen in kleur, tekening en structuur geven hout karakter. Ook noesten en kleine haarscheurtjes dragen daar toe bij. Houten meubelen zijn o.a. in de volgende samenstelling te verkrijgen: Gemaakt van 100% massief hout. Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Het gevolg hiervan kan zijn, dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Dit werken kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen 15 O C en 24 O C en een vochtigheidsgraad tussen 40 en 50%. Gemaakt van plaatmateriaal zoals MDF voorzien van een afwerking van bijv. - Fineer (een dun laagje hout). - Kunststof folie (een folielaag die voorzien is van een houtstructuur). - Laqué, meestal in een pigment zoals wit/zwart. Nadat een meubel zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen, kan het voorzien worden van kleur en afwerking. Afwerkmethode s en hun eigenschappen Lak Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen.

25 H O U T 24 Eigenschap van een gelakt meubel is, dat het makkelijk in onderhoud is en niet zo kwetsbaar is voor bijv. kringen, dit wil niet zeggen dat er geen kringen in het hout kunnen komen. Een nadeel van lak is, dat als de laklaag door het gebruik beschadigd raakt, dit over het algemeen alleen door een vakman hersteld kan worden. Kijk uit voor krassen, gebruik onderzetters. Voor dagelijks onderhoud gebruikt u een stofdoek. Vlekken verwijdert u met een goed uitgeknepen zeem. Goed nadrogen om vochtschade te voorkomen. Onderhoudsadvies: Voor zeer mat gelakte meubelen is er Matlak polish. Voor zijde en glans gelakte meubelen is er Elite polish. Was Was wordt in de regel aangebracht op meubelen waarbij men kiest voor afwerking voor een mooie warme natuurlijke uitstraling. Naast de mooie uitstraling heeft een met was bewerkt meubel iets meer zorg nodig. Tevens dient u er rekening mee te houden, dat was iets gevoeliger is voor kringen van o.a. glazen en vazen, zorg in dit soort gevallen voor onderzetters. U dient meubelen die van een waslaag voorzien zijn, regelmatig te onderhouden! Onderhoudsadvies: Antiekwas. Bijenwas. Evt. Greenfix (voorkomt kringen en vlekken). Olie Olie geeft een mooie natuurlijke uitstraling en het meubel is goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. Het grote voordeel van een olie afwerking is, dat u als consument heel makkelijk evt. vochtkringen en gebruikssporen zelf kunt verwijderen, door eenvoudig met een staalwolletje en een beetje

26 25 H O U T Greenfix-olie de plek of het hele meubel te behandelen. Onderhoudsadvies: Greenfix. Onbehandeld hout Soms is een meubel het mooist als het onbehandeld en natuurlijk blijft, denk hierbij aan onbehandeld teak. Het houten meubel dient nog wel enige vorm van bescherming te krijgen, maar moet qua uitstraling zoveel mogelijk aansluiten bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Dit zien we vooral bij teakhout en eikenhout. Onderhoudsadvies: Voor teakhout is er Teakfix. Voor overige houtsoorten is er Natural woodsealer. Tips voor hout Hout is een natuurproduct en zal als zodanig reageren op zijn omgeving. Hout zal na verloop van tijd altijd iets nakleuren. Probeer het hout niet in direct zonlicht te plaatsen (dit kan leiden tot vlekkerige verkleuring). Hang tijdens de winter maanden (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren. Als u accessoires (graag voorzien van viltdoppen om krassen te voorkomen) op het meubelstuk plaatst, verzet dit dan regelmatig, dit om te voorkomen dat het hout op deze plekken niet of anders opkleurt. Houdt u aan de onderhoudsschema s en gebruik onderzetters. Plaats uw houten meubelen niet te dicht bij een warmtebron (kachel, open haard, c.v.-radiator, enz.).

27 26

28 27 Dit boekje wordt u aangeboden door:

MEUBELVERZORGING. INFORMATIE en TIPS over uw meubelen.

MEUBELVERZORGING. INFORMATIE en TIPS over uw meubelen. MEUBELVERZORGING INFORMATIE en TIPS over uw meubelen. 01 U vindt in deze informatie belangrijke en nuttige adviezen om jarenlang van uw zitmeubel te genieten. Inhoud Zitmeubelen 2 Plooivorming 3 Sterkte

Nadere informatie

Leer MONTIS. Algemene informatie Onderhoud

Leer MONTIS. Algemene informatie Onderhoud MONTIS Leer Als natuurproduct is leer gezichtsbepalend voor de zitmeubelen van Montis. We selecteren de huiden zorgvuldig op kwaliteit en gaafheid. Het natuurlijke karakter van de huid dient zichtbaar

Nadere informatie

Informatiegids. alles over afleveren, service en onderhoud

Informatiegids. alles over afleveren, service en onderhoud Informatiegids alles over afleveren, service en onderhoud inhoudsopgave Uw aankoop is bij ons in goede handen ezorging van uw aankoop 2 3 Leder of stof wat kiest u? 4 4 Levensduur en opbouw van het meubel

Nadere informatie

Productinformatie en onderhoud leder.

Productinformatie en onderhoud leder. Productinformatie en onderhoud leder. Leder is een prachtig natuurproduct. In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot meubelleder.

Nadere informatie

Eigenschappen, tips en onderhoud meubelen

Eigenschappen, tips en onderhoud meubelen Eigenschappen, tips en onderhoud meubelen 1 Zitcomfort Elk zitmeubel van Montèl is voorzien van vulmaterialen, ondersteund door een ondervering. De meest gebruikte soorten ondervering zijn singels en nosagvering.

Nadere informatie

Informatiegids. alles over afleveren, service en onderhoud

Informatiegids. alles over afleveren, service en onderhoud Informatiegids alles over afleveren, service en onderhoud Gefeliciteerd met uw aankoop Algemene of productgerelateerde vragen Dan neemt u contact op via 040-2434571 of mail naar info@veroudenwonen.nl of

Nadere informatie

Onderhoud en reiniging leer

Onderhoud en reiniging leer Onderhoud en reiniging leer Alle leersoorten hebben regelmatig een onderhoud- en reinigingsbeurt nodig. Dat betekent dat je leren meubel af en toe afgeborsteld of voorzichtig afgezogen moet worden. Om

Nadere informatie

UrbanSofa MEUBELPASPOORT

UrbanSofa MEUBELPASPOORT UrbanSofa MEUBELPASPOORT Gefeliciteerd met de aankoop van uw nieuwe zitmeubel. Lees deze informatie goed door voor optimaal zitplezier en een zo lang mogelijke levensduur van uw meubel. 2 ONDERHOUD Onderhoud

Nadere informatie

VA N R O S S U M O N D E R H O U D

VA N R O S S U M O N D E R H O U D VAN ROSSUM ONDERHOUD (ONDER)HOUDEN VAN HOUT Dichtbij de natuur. Midden in het leven. Het eikenhout dat de meubelen van Van Rossum hun onmiskenbare karakter geeft, is een uniek materiaal. Hierdoor kan

Nadere informatie

(onder)houden van hout

(onder)houden van hout v a n r o s s u m o n d e r h o u d (onder)houden van hout Dichtbij de natuur. Midden in het leven. Het eikenhout dat de meubelen van Van Rossum hun onmiskenbare karakter geeft, is een uniek materiaal.

Nadere informatie

Garantie. Garantievoorwaarden bert plantagie

Garantie. Garantievoorwaarden bert plantagie Garantie bert plantagie heeft uw meubel met uiterste zorg vervaardigd. Mocht het, ondanks onze goede zorgen, nodig zijn om aanspraak te maken op de garantie, dan dient u zich te wenden tot de dealer waar

Nadere informatie

Hout... een NATUURPRODUCT

Hout... een NATUURPRODUCT TEAK p 3 ACACIA P 4 EIKen P 5 Iepen P 6 Populieren P 7 Hout... een NATUURPRODUCT Rubberwood P 8 Vuren / Grenen P 9 HOUT MET een DECOR P10 ALLES OVER HOUTSOORTEN, EIGENSCHAPPEN EN HOE U DEZE HET BESTE KUNT

Nadere informatie

VERZORGING & ONDERHOUD Tips voor de verzorging en onderhoud van Sofacompany meubels

VERZORGING & ONDERHOUD Tips voor de verzorging en onderhoud van Sofacompany meubels VERZORGING & ONDERHOUD Tips voor de verzorging en onderhoud van Sofacompany meubels 1 Januar 2017 INHOUD Gestoffeerde meubels... 4 Materialen & Impregneren... 10 Leder & Onderhoud... 12 Kwaliteit van onze

Nadere informatie

M.Mommersteeg BV Havenstraat 64 1271 AG Huizen T. 035-5288030 F. 035-5230748 E. info@mommersteegbv.nl

M.Mommersteeg BV Havenstraat 64 1271 AG Huizen T. 035-5288030 F. 035-5230748 E. info@mommersteegbv.nl Onderhoudsadvies Scheerwollen tapijt Scheerwollen tapijt is reinigbaar met normaal in de handel zijnde onderhoudsproducten voor wollen tapijt. Regelmatig grondig onderhoud verlengt de levensduur van de

Nadere informatie

1. Kwaliteiten. 2. Elasticiteitseisen

1. Kwaliteiten. 2. Elasticiteitseisen 1. Kwaliteiten Variér ontwikkelt producten met een klassiek design. Het is de bedoeling dat zij generaties lang meegaan en dit dient tot uiting te komen in de materiaalkeuze en de vormgeving. Wij bieden

Nadere informatie

Meubelonderhoud voor langdurig woonplezier. Textile care kit: Bestelnummer: 865-12-005

Meubelonderhoud voor langdurig woonplezier. Textile care kit: Bestelnummer: 865-12-005 Meubelonderhoud voor langdurig woonplezier Meubelen van wehkamp.nl zijn met zorg ontworpen en gemaakt voor uw behoefte aan comfort en sfeer. Om zo lang mogelijk van uw meubelen te kunnen genieten is goed

Nadere informatie

5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau. Omnium ledercontract

5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau. Omnium ledercontract 5 jaar lang onbezorgd genieten van uw lederen zitcomfort dankzij Peau sur Peau Omnium ledercontract Zekerheid, dat is wat u nodig heeft indien u 5 jaar lang onbezorgd wilt genieten van uw lederen zitcomfort.

Nadere informatie

Een leven lang plezier

Een leven lang plezier Een leven lang plezier Van harte gefeliciteerd met uw aankoop! U heeft gekozen voor een prachtig kwaliteitsproduct, waar u veel plezier aan zult beleven. Uw product is namelijk met zorg ontworpen en geproduceerd

Nadere informatie

Van harte gefeliciteerd met de aankoop van uw Tower Living zitmeubel.

Van harte gefeliciteerd met de aankoop van uw Tower Living zitmeubel. Meubelpaspoort 1 Van harte gefeliciteerd met de aankoop van uw Tower Living zitmeubel. Met deze aankoop kiest u voor design, kwaliteit en comfort. Dit meubelpaspoort bevat belangrijke informatie voor een

Nadere informatie

Stricktex onderhoud en reiniging

Stricktex onderhoud en reiniging Stricktex onderhoud en reiniging Stricktex Trevira CS Stricktex bestaat uit twee Trevira CS-draden die gedeeltelijk verschillend van kleur zijn. Waardevolle eigenschappen als hoge kleurintensiteit, lichtvastheid,

Nadere informatie

Onderhoudsadvies. Leder. Leer algemeen

Onderhoudsadvies. Leder. Leer algemeen Onderhoudsadvies Om er zeker van te zijn dat u nog jarenlang plezier heeft van uw meubelen en stoffering geven wij u graag nog enkele tips en adviezen mee. Elk product, of het nu leder, hout of textiel

Nadere informatie

Onderhoud en reiniging stof

Onderhoud en reiniging stof Onderhoud en reiniging stof Het verwijderen van vlekken is eigenlijk het werk van gespecialiseerde bedrijven. Als je het zelf wilt verwijderen, dan moet je rekening houden met het volgende: grote vervuilingen,

Nadere informatie

Met verzorgingsproducten van Collonil blijven uw schoenen er voor langere tijd mooi en verzorgd uitzien!

Met verzorgingsproducten van Collonil blijven uw schoenen er voor langere tijd mooi en verzorgd uitzien! Schoenverzorging Schoenen hebben heel wat te verduren. Natuurlijk wilt u dat uw nieuwe schoenen zo lang mogelijk mooi blijven. Goed verzorgde schoenen zien er dan ook langer mooi uit, waardoor u ze ook

Nadere informatie

Onderhoud en kennis over stoffen. Textiel algemeen

Onderhoud en kennis over stoffen. Textiel algemeen Onderhoud en kennis over stoffen Textiel algemeen De vele soorten textielbekleding hebben allemaal zo hun eigen voordelen. Een ding hebben ze gemeen: ze zijn makkelijk te kleuren of te bedrukken, wat veel

Nadere informatie

Tips&Tricks VOOR DAGELIJKS GEBRUIK. bewaar boekje STOF LEER HOUT OVERIG

Tips&Tricks VOOR DAGELIJKS GEBRUIK. bewaar boekje STOF LEER HOUT OVERIG s&tricks VOOR DAGELIJKS GEBRUIK STOF LEER HOUT OVERIG bewaar boekje Gefeliciteerd MET UW AANKOOP Onze medewerkers hebben alles in het werk gesteld om u een product met topkwaliteit te leveren. Maar niet

Nadere informatie

INHOUD 1) HOUT 2) MEUBELSTOFFEN 3) MEUBELLEDER 4) KUSSENVULLING 5) STOFNORMEN EN TESTEN 6) MEEST VOORKOMENDE VRAGEN 1) HOUT 2) MEUBELSTOFFEN

INHOUD 1) HOUT 2) MEUBELSTOFFEN 3) MEUBELLEDER 4) KUSSENVULLING 5) STOFNORMEN EN TESTEN 6) MEEST VOORKOMENDE VRAGEN 1) HOUT 2) MEUBELSTOFFEN INHOUD 1) HOUT 2) MEUBELSTOFFEN 3) MEUBELLEDER 4) KUSSENVULLING 5) STOFNORMEN EN TESTEN 6) MEEST VOORKOMENDE VRAGEN 1) HOUT Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Europees en Amerikaans hardhout dat

Nadere informatie

ONDERHOUDSTIPS. Voor jarenlang badkamerplezier

ONDERHOUDSTIPS. Voor jarenlang badkamerplezier ONDERHOUDSTIPS Voor jarenlang badkamerplezier Onderhoud is de sleutel om lang te genieten van je nieuwe badkamer. Maar hoe reken je af met kalk en zeepresten, zonder krassen te maken op glas of acryl?

Nadere informatie

Informatie/onderhoud Meubelleder

Informatie/onderhoud Meubelleder Meubelleder Productie Perida-Leder Huiden van dieren bieden de mens al sinds onze jaartelling bescherming. Zo ontstonden diverse technieken om huiden te conserveren waardoor ze niet meer zouden bederven.

Nadere informatie

Softy. Pilotenleder. Toledo, Hermes en Mammouth. Echt Leder. Kenia leder PELLE DIVANI LEDERCOLLECTIE

Softy. Pilotenleder. Toledo, Hermes en Mammouth. Echt Leder. Kenia leder PELLE DIVANI LEDERCOLLECTIE Softy Pilotenleder Toledo, Hermes en Mammouth Echt Leder Kenia leder PELLE DIVANI LEDERCOLLECTIE Waarom echt leder? Tips: Plaats het meubel niet direct bij een warmtebron of in het zonlicht, dit voorkomt

Nadere informatie

Lederbeschrijving: Amazone-Tasan

Lederbeschrijving: Amazone-Tasan Lederbeschrijving: Amazone-Tasan : Runderhuiden : Leder met microvezel Amazone leder is een ledersoort met een micro vezel bovenlaag. Dit wil zeggen dat er op de ruwe onderlaag van de runderhuiden een

Nadere informatie

De norm voor houten vloeren

De norm voor houten vloeren De norm voor houten vloeren Een complete lijn lakproducten voor de afwerking van parket en houten vloeren Parketlak Projectlak voor harde houtsoorten en intensieve belasting TRAE LYX PARKETLAK is een waterverdunbare

Nadere informatie

Met ossengalzeep insmeren en goed uitspoelen, daarna in de wasmachine wassen volgens het wasadvies.

Met ossengalzeep insmeren en goed uitspoelen, daarna in de wasmachine wassen volgens het wasadvies. Even voor alle duidelijkheid... Deze Remmelink Mode-Styling vlekken advieswijzer geeft u een vrijblijvend advies. Omdat wij niet aanwezig zijn bij de uitvoering van deze adviezen aanvaarden wij geen enkele

Nadere informatie

Onderhoudstips- en symbolen

Onderhoudstips- en symbolen - en symbolen Zijde Zijde is een verfijnde maar ook zeer gevoelige stof. Kleine ongelukjes veroorzaken in de regel grote vlekken. Van sterk zonlicht kan zijde verkleuren. Let op dat uw zijden kleding niet

Nadere informatie

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356

Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Reinigings- en onderhoudshandleiding voor industrieel geoliede parketvloeren; conform DIN 18356 Geoliede oppervlakken zetten de individuele structuren van de verschillende houtsoorten extra in de verf.

Nadere informatie

Kwaliteit op maat. Newport

Kwaliteit op maat. Newport Kwaliteit op maat Newport 2 Newport Actuele strakke lijnen, afgewisseld met paneeldeuren en de bijzondere infreesgrepen, geven het Newport programma een luxe, landelijke uitstraling. Newport is vervaardigd

Nadere informatie

Onderhoud van stoffen

Onderhoud van stoffen Onderhoud van stoffen Meubelstof Onderhoud meubelstof Regelmatige reiniging is belangrijk om het meubilairtextiel er zo goed mogelijk te laten uitzien en de levensduur te verlengen. Stof en vuil doen textiel

Nadere informatie

Geachte gebruiker, hierbij onze gebruiksaanwijzing/productinformatie betreffende onze meubelen:

Geachte gebruiker, hierbij onze gebruiksaanwijzing/productinformatie betreffende onze meubelen: Geachte gebruiker, hierbij onze gebruiksaanwijzing/productinformatie betreffende onze meubelen: Wij wensen u veel gebruiksplezier. Groeten Maxfurn. Hoewel we dit document met alle zorg hebben samengesteld,

Nadere informatie

TENCATE TENTDOEK. Tips & Informatie. www.tencateoutdoorfabrics.com

TENCATE TENTDOEK. Tips & Informatie. www.tencateoutdoorfabrics.com TENCATE TENTDOEK Tips & Informatie www.tencateoutdoorfabrics.com Onbezorgd kamperen Jaar in, jaar uit Eindelijk weer naar buiten. De geur van het groen snuiven, de grassprieten tussen onze tenen voelen

Nadere informatie

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking Handleiding PVC-trapleuningprofielen Installatie instructies Afwerking Installatie instructies De hoogwaardige PVC-trapleuningprofielen van Rubbermagazijn zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal. Hierdoor

Nadere informatie

ONDERHOUDS TIPS VOOR UW PIANO - VLEUGEL

ONDERHOUDS TIPS VOOR UW PIANO - VLEUGEL ONDERHOUDS TIPS VOOR UW PIANO - VLEUGEL Beste plaats voor de piano en optimale omgevingsfactoren Om een piano of vleugel stabiel te houden en technische ongeregeldheden te voorkomen, is het van groot belang

Nadere informatie

Beton. Pag 2 Bedrijfsbureau 24-04-14

Beton. Pag 2 Bedrijfsbureau 24-04-14 Beton - Beton is een oerdegelijk en natuurlijk materiaal - Beton kan bij gebruik een bewerkte (ruwe) uitstraling krijgen - Beton heeft een standaard coating waardoor er een beschermlaag tegen vlekken op

Nadere informatie

INFORMATIE ALGEMEEN - GARANTIE - SERVICE

INFORMATIE ALGEMEEN - GARANTIE - SERVICE INFORMATIEBROCHURE INFORMATIE ALGEMEEN - GARANTIE - SERVICE Gefeliciteerd met uw aankoop! In deze informatiebrochure vindt u relevante informatie omtrent uw aankoop, levering, betaling, garanties en andere

Nadere informatie

Acryl hoogglans wordt aangeboden als prijsalternatief voor de gepolierde hoogglans lakdeuren.

Acryl hoogglans wordt aangeboden als prijsalternatief voor de gepolierde hoogglans lakdeuren. MATERIALEN VOOR FRONTEN ACRYL Eigenschappen acryl Acryl hoogglans wordt aangeboden als prijsalternatief voor de gepolierde hoogglans lakdeuren. Acryl hoogglans is een kunststof en kan enkel als vlakke

Nadere informatie

Informatie voor de gebruikers van kozijn, ramen en deuren.

Informatie voor de gebruikers van kozijn, ramen en deuren. Informatie voor de gebruikers van kozijn, ramen en deuren. Kochs kozijnen, ramen en deuren zijn hoogwaardige bouwelementen met een veelvoud aan mogelijkheden. Om U jaren lang naar tevredenheid te kunnen

Nadere informatie

Onderhoud van Pilat & Pilat houten tafels.

Onderhoud van Pilat & Pilat houten tafels. Spinde Next http://www.spindenext.nl Onderhoud van Pilat & Pilat houten tafels. Afwerking en onderhoud met zeep Zeep als onderhoudsmiddel voor houten meubels werkt op twee manieren. In de eerste plaats

Nadere informatie

averno woonprogramma

averno woonprogramma averno woonprogramma averno woonprogramma Averno, een woonprogramma met een robuuste uitstraling door het duurzame massieve Europees eikenhout. Afgewerkt met een olie in de frisse kleur Pearl. Een prachtig

Nadere informatie

hevano woonprogramma

hevano woonprogramma hevano woonprogramma Hevano woonprogramma Hevano is een stoer en robuust woonprogramma gemaakt van massief Eikenhout met een grof gelast stalen onderstel & handgrepen. De kleurafwerking Moose is snel leverbaar.

Nadere informatie

onderhouds- en gebruiksvoorschrift Massief Edelhout OHMHNL

onderhouds- en gebruiksvoorschrift Massief Edelhout OHMHNL onderhouds- en gebruiksvoorschrift Massief Edelhout OHMHNL2010-1 Wat is Massief Edelhout Massief Edelhout is een volledig natuurlijk materiaal. De uitstraling van het Massief Edelhout hangt af van de omstandigheden

Nadere informatie

Angxelo Furnitures Pastoor van Weerdtstraat 19 5395 TG Teeffelen (Oss) T: 0412-481413 E: info@angxelo.com I: www.angxelo.com

Angxelo Furnitures Pastoor van Weerdtstraat 19 5395 TG Teeffelen (Oss) T: 0412-481413 E: info@angxelo.com I: www.angxelo.com Comfort, levensduur, uitstraling, kwaliteit. Zomaar wat woorden? Bij ons niet! Al deze eigenschappen zijn verwerkt in onze collectie. Door ons vanaf het ontwerp al bezig te houden met deze eigenschappen

Nadere informatie

B-BOX. De gebruikte materialen & kleuren.

B-BOX. De gebruikte materialen & kleuren. B-BOX Vrijheid van compositie, veel comfort, vakmanschap en uitgepuurd design, dat is de B-box bank van Capuro. De B-box elementenbank brengt met zijn waardevolle details, uitzonderlijk comfort en geraffineerde

Nadere informatie

MATERIAAL MATERIAL MATERIAL KLEUREN COLORS FARBEN ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN MAINTENANCE PFLEGE

MATERIAAL MATERIAL MATERIAL KLEUREN COLORS FARBEN ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN MAINTENANCE PFLEGE MATERIAAL MATERIAL MATERIAL KLEUREN COLORS FARBEN ONDERHOUDSVOORSCHRIFTEN MAINTENANCE PFLEGE MATERIAAL MATERIAL MATERIAL Hout Hout is een natuurlijk materiaal en geen boom is gelijk aan een andere boom.

Nadere informatie

RENOVATIE & AFWERKING

RENOVATIE & AFWERKING LRS SET VOOR LEDERHERSTEL DANKZIJ HET NIEUWE UNIEKE FINIXA SYSTEEM OP WATERBASIS KAN IEDEREEN NU LEDER HERSTELLEN ZOALS EEN ECHTE PROFESSIONAL! Volg de stappen in deze handleiding voor het herstellen,

Nadere informatie

ALLES OVER KLEDING & WASSEN

ALLES OVER KLEDING & WASSEN ALLES OVER KLEDING & WASSEN WAS-LABEL INSTRUCTIES De getallen geven de maximum wastemperatuur aan, was nooit heter dan deze temperatuur! E-, spaar- en halve-wasprogramma s behoren ook tot de gewone wasprogramma

Nadere informatie

D U B A R R Y O F I R E L A N D

D U B A R R Y O F I R E L A N D DUBARRY OF IRELAND Dubarry laarzen zijn duurzaam, waarbij alleen het beste leer wordt gebruikt voor een maximale prestatie. Regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur van uw Dubarry laarzen.

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen. Gebruik een deurmat

Nadere informatie

hevano woonprogramma

hevano woonprogramma hevano woonprogramma Hevano woonprogramma Hevano is een stoer en robuust woonprogramma gemaakt van massief Eiken met een grof gelast stalen onderstel & handgrepen. De kleurafwerking Moose is snel leverbaar.

Nadere informatie

Informatiegids. vertrouwd & zeker

Informatiegids. vertrouwd & zeker Informatiegids vertrouwd & zeker Ontdek t verschil Inhoudsopgave. Proficiat met uw aankoop 4 - Waar heeft u gekocht? 4 - Wat gebeurt er met uw bestelling? 4 - Twee maanden later 5 - De leveringsafspraak

Nadere informatie

informatiegids Chateau d Ax

informatiegids Chateau d Ax INFORMATIEGIDS Chateau d Ax informatiegids Bedankt voor uw interesse in Chateau d Ax. In deze Chateau d Ax informatiegids vertellen wij u graag hoe we werken bij aflevering, welke service we bieden en

Nadere informatie

Informatie. Onderhoudsvoorschriften. arco

Informatie. Onderhoudsvoorschriften. arco Informatie Onderhoudsvoorschriften arco Algemeen Wij raden u aan om het meubel, voordat u het in gebruik neemt, te reinigen met een vochtige doek (indien nodig met Glassex of Muscle) om de eventuele nog

Nadere informatie

SPEKVA. Onderhoudshandleiding. Massiefhouten werkbladen. Februari 2010. AalborgMassive WWW.SPEKVA.COM

SPEKVA. Onderhoudshandleiding. Massiefhouten werkbladen. Februari 2010. AalborgMassive WWW.SPEKVA.COM Onderhoudshandleiding Massiefhouten werkbladen Februari 2010 WWW.SPEKVA.COM Inhoud Massief Hout... zijde 3 Algemeen... zijde 4 Onderhoud van uw werkblad... zijde 4 Onderhoudsset... zijde 5 Reinigen en

Nadere informatie

RESIDENTIAL TAPIJTONDERHOUD

RESIDENTIAL TAPIJTONDERHOUD RESIDENTIAL TAPIJTONDERHOUD INHOUDSOPGAVE Correcte plaatsing 4 Tapijtonderhoud en aanbevelingen 4 Preventie Stofzuigen Vlekken en vuil verwijderen Professionele reiniging Uitzicht van het tapijt # CORRECTE

Nadere informatie

Leer comfortabel, gegarandeerd, zorgeloos genieten...

Leer comfortabel, gegarandeerd, zorgeloos genieten... Leer comfortabel, gegarandeerd, zorgeloos genieten... 50 LEER SOORTEN 250 LEERkleuren kwaliteit / onderhoud / garantie LeDerLAnD zitmeubelen Veel plezier toegewenst met uw nieuwe zitmeubelen. Wij hebben

Nadere informatie

Handleiding Pure & Original Marrakech Walls

Handleiding Pure & Original Marrakech Walls Handleiding Pure & Original Marrakech Walls Inhoud Algemene informatie over Pure & Original Marrakech Walls...1 Gebruikersinformatie voor Pure & Original Marrakech Walls...1 Benodigde materialen...1 Pure

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden Sofa.com Benelux

Aanvullende voorwaarden Sofa.com Benelux Aanvullende voorwaarden Sofa.com Benelux Artikel 1 Annuleren Voordat we je bestelling hebben afgeleverd, kun je je bestelling op ieder moment wijzigen of annuleren. In het laatste geval krijg je je aanbetaling

Nadere informatie

Kwaliteit op maat. Old Country

Kwaliteit op maat. Old Country Kwaliteit op maat Old Country 2 Old Country Specifieke landelijke eigenschappen bepalen het uiterlijk van het Old Country programma. De authentieke deuvels en zwaluwstaarten vertellen iets over de ambachtelijke

Nadere informatie

de ruijtermeubel Onderhoud en reiniging meubelen en materialen.

de ruijtermeubel Onderhoud en reiniging meubelen en materialen. de ruijtermeubel Onderhoud en reiniging meubelen en materialen. Onderhoud en reiniging meubelen en materialen. Een uitgave van De Ruijtermeubel b.v. Fotografie, layout en opmaak: Artivak Reclamemakers

Nadere informatie

Leidraad voor onderhoud van ramen en deuren!

Leidraad voor onderhoud van ramen en deuren! Leidraad voor onderhoud van ramen en deuren! Zeer gewaardeerde klant, van harte gefeliciteerd! U heeft gekozen voor houten ramen en deuren. Daarmee heeft u niet alleen rekening gehouden met het milieu,

Nadere informatie

INFORMATIE OVER ONDERHOUD

INFORMATIE OVER ONDERHOUD INFORMTIE OVER ONERHOU INHOU 1. Voorwoord 3 2. Meubelen en onderhoud 4 3. Meubelstoffen en onderhoud 7 4. Meubelleer 17 5. Materiaalsoorten 25 6. lgemene verkoop-, leverings- en betalingsvoorwaarden van

Nadere informatie

Kwaliteit op maat. Horeca tafels

Kwaliteit op maat. Horeca tafels Kwaliteit op maat Horeca tafels 2 Horeca tafels 2e druk Zelf uw horecatafel samenstellen. Het lijkt heel mooi. En dat is het ook! Kies uw onderstel èn uw bovenblad en u heeft een horecatafel naar wens!

Nadere informatie

De norm voor houten vloeren

De norm voor houten vloeren De norm voor houten vloeren Een complete lijn lakproducten voor de afwerking van parket en houten vloeren Naturel Projectlak intensief huiselijk en commercieel gebruik TRAE LYX NATUREL is een ultra matte

Nadere informatie

PANDORA. De gebruikte materialen & kleuren.

PANDORA. De gebruikte materialen & kleuren. PANDORA De boekenkast van Pandora is een licht & fraai ontwerp van Capuro. Het kan zowel tegen een muur geplaatst worden, maar ook vrijstaand als "roomdivider" om een ruimte in tweeën te delen en uw mooiste

Nadere informatie

ALLE PRIJZEN ZIJN EXCL. BTW

ALLE PRIJZEN ZIJN EXCL. BTW Inhoudsopgave ALLE PRIJZEN ZIJN EXCL. BTW Algemene verkoopvoorwaarden..................1 Algemene informatie..........................5 Annex...................................15 Axel.....................................16

Nadere informatie

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal.

Handleiding werken met een mal Handleiding Het werken met een polyester mal. Handleiding Het werken met een polyester mal. Hoekseize 3 8711 HR WORKUM tel.: 0515-543556 info@polymat.nl www.polymat.nl. Het werken met een polyester mal. 1. Info vooraf 2. Mallen bouw en plug. 3. het

Nadere informatie

MATERIALEN ANDERE MATERIALEN MASSIEF EN GLAS MASSIEF. Herkomst massief :

MATERIALEN ANDERE MATERIALEN MASSIEF EN GLAS MASSIEF. Herkomst massief : MATERIALEN ANDERE MATERIALEN MASSIEF EN GLAS MASSIEF Herkomst massief : Massief hout is afkomstig van bomen, dus een echt natuurprodukt! Er bestaan kwaliteitsverschillen in bomen naargelang de houtsoort

Nadere informatie

Een leven lang plezier

Een leven lang plezier 29 juni 2006 Een leven lang plezier Van harte gefeliciteerd met uw aankoop! U heeft gekozen voor een prachtig kwaliteitsproduct, waar u veel plezier aan zult beleven. Uw product is namelijk met zorg ontworpen

Nadere informatie

Producten voor buitenhout

Producten voor buitenhout Producten voor buitenhout De natuurlijke keuze Hout is niet bedoeld om afgewerkt te worden met een toplaag, maar moet versterkt en beschermd worden van binnen uit. Dit is en zal altijd onze filosofie en

Nadere informatie

Kwaliteit op maat. Giethoorn

Kwaliteit op maat. Giethoorn Kwaliteit op maat Giethoorn 2 Giethoorn De zware bovenbladen en zijkanten en de asymmetrische indelingen geven het programma Giethoorn een robuuste en unieke uitstraling. Het programma is standaard voorzien

Nadere informatie

Handleiding Easysit D68

Handleiding Easysit D68 Handleiding voor het gebruik van uw Easysit D68 relax en/of sta-op fauteuil. 1. Eerste gebruik van de fauteuil 1.1 Plaatsen a. De fauteuil dient op een vlakke vloer geplaatst te worden. Houdt u bij het

Nadere informatie

Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe

Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe Aquarelverf 36 36 Aquarelverf wordt gemaakt van in water opgeloste Arabische gom, waarin de pigmenten zeer fijn gewreven zijn. Hoe fijner het pigment, hoe transparanter de kleur. In principe kan met aquarelverf

Nadere informatie

Zo onderhoudt u uw product

Zo onderhoudt u uw product Ba dk nd am er er ho m eu bi ud la ir b to ad ile ka en tm m to e e eb u reh b or i en en la ir O Ons badkamer- en toiletmeubilair is gemaakt van hoogwaardige materialen. Door de strakke afwerking van

Nadere informatie

Lak&Bekleding verzegeling

Lak&Bekleding verzegeling JEWELULTRA DIAMONDBRITE Lak&Bekleding verzegeling Z e s j a a r s c h r i f t e l i j k e g a r a n t i e o p l a k w e r k e n b e k l e d i n g De lak bescherming die uw auto nodig heef t voor het milieu

Nadere informatie

Kwaliteit op maat. Wellington

Kwaliteit op maat. Wellington Kwaliteit op maat Wellington 2 Wellington De tijdloze klasse van het Wellington programma past niet alleen in het klassieke interieur, maar ook, als knipoog naar het verleden, in een moderne leefomgeving.

Nadere informatie

Onderhoud je geluk...

Onderhoud je geluk... ONDERHOUDSGIDS Onderhoud je geluk...... Begin met tuinmeubelen & terras Rectavit TOTALE BESCHERMING tegen veroudering, verkleuring en vervuiling Legende Houten tuinmeubelen vragen een regelmatig onderhoud.

Nadere informatie

Microfiber Doeken. Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk

Microfiber Doeken. Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk Microfiber Doeken Supersterk voor het lichte en zware Schoonmaakwerk Kenmerken: Hoge kwaliteit Label op elke doek die het gebruik aangeeft. Doeken hebben echter wel meerdere gebruiksmogelijkheden Verschillende

Nadere informatie

Onderhoudsadvies Interieurbouw

Onderhoudsadvies Interieurbouw Onderhoudsadvies Interieurbouw Gemelamineerd spaanplaat 1. Bij lichte vervuiling de panelen reinigen met een zachte vochtige doek. 2. Hardnekkiger vuil verwijderen met warm water en zeep of gangbare reinigingsproducten

Nadere informatie

Swisstec Interior protection

Swisstec Interior protection Swisstec Interior protection Leer, textiel en hout worden nieuwer dan nieuw! Swisstec Interior protection is een unieke onderhouds- en beschermingsbehandeling die niet alleen wonderen doet voor alle leren

Nadere informatie

Technische informatie Hesse GmbH & Co. KG, Warendorfer Str. 21, D Hamm

Technische informatie Hesse GmbH & Co. KG, Warendorfer Str. 21, D Hamm Verzegelde parketoppervlakken beschermen het echte hout tegen beschadigingen en leveren zo een bijdrage aan een jarenlang gebruik van het parket. Hierbij benadrukken ze, afhankelijk van de gekozen opbouw,

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV

ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN. De Waegenaere NV ONDERHOUD VAN LINOLEUM VLOEREN De Waegenaere NV Bieke Een linoleum vloer en onderhoud Met een vloer van Forbo Flooring beschik je over een hoogwaardige en zeer duurzame vloerbekleding. Een product waarvan

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies level 1

Onderhoudsinstructies level 1 level Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Uw vloer dient direct na oplevering voorzien te worden van een extra laag Solidfloor onderhoudsolie

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies level 1

Onderhoudsinstructies level 1 level Uw Solidfloor heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Uw vloer dient direct na oplevering voorzien te worden van een extra laag Solidfloor onderhoudsolie

Nadere informatie

UrbanSofa Outdoor. Handleiding

UrbanSofa Outdoor. Handleiding UrbanSofa Outdoor Handleiding De UrbanSofa Outdoor Collectie is waterbestendig en waterafstotend. Hij is echter niet waterdicht. Dit heeft als voordeel dat het comfort enorm wordt verhoogd door de ademende

Nadere informatie

Hoe maak ik teakhout schoon?

Hoe maak ik teakhout schoon? Hoe maak ik teakhout schoon? Om verweerd teakhout schoon te maken, maakt u eenvoudig gebruik van Traditional Teak CLEANER and BRIGHTENER 1 & 2, dat speciaal is ontwikkeld om schimmels en algen te doden

Nadere informatie

Onderhoudsinstructies

Onderhoudsinstructies Onderhoudsinstructies Uw nieuwe vloer heeft verzorging en bescherming nodig! Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen.

Nadere informatie

Onderhoud prothese, liner, handschoen

Onderhoud prothese, liner, handschoen Onderhoud prothese, liner, handschoen Prothese (Myo)-elektrische prothese Handschoen controleren Controleer de handschoen van de prothese regelmatig! Bij het gebruik van een (myo)-elektrische prothese

Nadere informatie

Schoonmaken. Retail Trainingen. alles over bezems, borstels, emmers, dweilen, sponzen, wissers, wassers en trappen

Schoonmaken. Retail Trainingen. alles over bezems, borstels, emmers, dweilen, sponzen, wissers, wassers en trappen alles over bezems, borstels, emmers, dweilen, sponzen, wissers, wassers en trappen Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van:

Nadere informatie

MISSIE: SCHONE HANDEN

MISSIE: SCHONE HANDEN MISSIE: SCHONE HANDEN 1 MISSIE: SCHONE HANDEN ASSORTIMENT HANDREINIGERS De oplossing voor vuile handen ALLES-IN-1: compleet systeem voor bescherming, reiniging en verzorging van handen. HYGIËNISCH: gesealde

Nadere informatie

Vintage look Landhuis-stijl Shabby Chic

Vintage look Landhuis-stijl Shabby Chic Vintage look Landhuis-stijl Shabby Chic Vintage-technieken Chalky finish geeft modellen en accessoires betoverende usedlooks en ultra-matte fluweelzachte oppervlakken. Haal nu heel eenvoudig uw lievelings-stijl

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Huisstofmijtallergie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Huisstofmijtallergie. rkz.nl Patiënteninformatie Huisstofmijtallergie rkz.nl Inleiding Klachten van patiënten met astma en allergische neusaandoeningen kunnen worden veroorzaakt door materiaal afkomstig uit hun directe omgeving b.v.

Nadere informatie

Een leven lang plezier

Een leven lang plezier 29 juni 2006 Een leven lang plezier Van harte gefeliciteerd met uw aankoop! U heeft gekozen voor een prachtig kwaliteitsproduct, waar u veel plezier aan zult beleven. Uw product is namelijk met zorg ontworpen

Nadere informatie

Deze instructie legt in verschillende stappen uit hoe u, vanuit conserverend oogpunt, op een meubel een waslaag kunt aanbrengen en uitpoetsen.

Deze instructie legt in verschillende stappen uit hoe u, vanuit conserverend oogpunt, op een meubel een waslaag kunt aanbrengen en uitpoetsen. Waslaag op meubel aanbrengen Inleiding Deze instructie legt in verschillende stappen uit hoe u, vanuit conserverend oogpunt, op een meubel een waslaag kunt aanbrengen en uitpoetsen. Deze instructie is

Nadere informatie