Zesde jaargang, nummer 2 Juli.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zesde jaargang, nummer 2 Juli."

Transcriptie

1 Zesde jaargang, nummer 2 Juli.

2 Easyriders Update Pagina 2 Bestuur: Voorzitter Secretaris Peter Lentjes John Schaap Penningmeester Ronald Nelen Bestuurslid Algemeen Toer Coördinatie Ilse Honing Peter Bonhof Webmaster: Petra Lentjes Update Redactie: Ilse Honing Petra Lentjes Easyriders Update verschijnt 4x per jaar digitaal op de website.

3 Easyriders Update Pagina 3 Van de Voorzitter... Hier is weer het verslag van de voorzitter van een mooie motorclub in Almere. Ik wil als eerste Steven Heus en Ferry Schoon van harte welkom heten bij de EasyridersAlmere. Ik hoop dat jullie een fijne tijd bij ons zullen hebben en veel motor plezier. Buitenlandweekend. We hebben het buitenlandweekend al weer achter de rug wat natuurlijk weer goed is verlopen, ondanks een paar mankementen met motoren. Ik wil graag iedereen bedanken die mee zijn gegaan om dit weekend tot een succes te maken. Wat betreft de samenwerking met zijn alle is het een goed weekend geweest en hopelijk kunnen we dat ook in de club voortzetten met zijn alle. Ik hoop dat jullie het ook fijn hebben gevonden, en dat wij als bestuur jullie een mooi weekend hebben kunnen gegeven, als er wel wat is geweest wat je niet fijn vond laat dat even het bestuur weten dan kunnen we dat meenemen voor het buitenlandweekend van 2014 waar we nu al mee bezig zijn. Wij zien er nu alweer naar uit ( nogmaals iedereen bedankt namens het bestuur ). Communicatie onderling. Even een puntje van aandacht, Er zijn leden in de club die geen goede communicatie naar andere leden hebben of dat ze niet goed overkomen bij de anderen. Laten we proberen de communicatie met elkaar goed te laten verlopen en elkaar goed proberen te begrijpen. Het moet niet zijn dat we een negatief spiraal van communicatie in de club krijgen en dat andere leden ze zich er aan storen en het niet fijn meer in de club vinden en dan niet meer komen. Als er wat is en de leden onderling er niet uitkomen laat het bestuur het weten en wij lossen het probleem samen op. Ik hoop dat het van nu een gezonde club blijf en dat we samen kunnen genieten waar de club voor bedoelt is ( dit is niet persoonlijk bedoeld maar voor een ieder die dit aanspreek ). Toerritten. We hebben weer een paar toerritten gehad en we vinden het fijn dat steeds meer leden gehoor geven om mee te rijden. Ik wil Peter Bonhof even bedanken voor de inzet tot nu toe en voor de voorbereidingen voor deze ritten. Als jullie dit lezen gaan we bijna weer een rit maken en dat zal zijn de BBQ rit op 13 juli naar Stroe. Wij hopen dat er veel leden zich inschrijven voor deze mooie rit en een gezellige samen komst bij de fam. Nelen op de camping. Helaas ben ik er zelf niet bij, maar geniet samen met mijn gezin van een vakantie in het mooie Limburg. Vakantie. Ik wens een ieder een fijne vakantie toe dit jaar en hoop dat we allemaal mooi weer hebben en veel gezelligheid hebben. En ik hoop dat iedereen weer heel en gezond terug komen. Namens de voorzitter een prettige vakantie. Dit was weer het voorwoord van jullie voorzitter.

4 Easyriders Update Pagina 4 Hoi clubleden, Ik zou mij even voorstellen. Mijn naam is Anneke Bayley en ben getrouwd met Alfred Bayley. Ik ben 53 jaar en Alfred wordt 23 juli 59 jaar. Alfred werkt bij de gemeente Amsterdam als chauffeur/ belader en ik werk in Amsterdam als Buiten gewoon Opsporingsambtenaar. Wij hebben twee zoons, Patrick van 25 en Steffan van 24 jaar. Ze wonen nog gezellig thuis. Alfred en ik zijn in augustus 14 jaar getrouwd. Wij hebben eerst 13 jaar gehokt op zijn Amsterdams gezegd. Toen wij in Almere kwamen wonen en een huis hadden gekocht zijn wij getrouwd. Verleden jaar medio mei waren wij aan het fietsen en kwamen toen langs het clubgebouw waar een opendag was georganiseerd. Wij zijn toen gestopt en hebben een praatje gemaakt. Het was meteen gezellig. Wij hebben meteen afgesproken om de eerst volgende tour mee te gaan om te kijken hoe het ging. Wij waren meteen verkocht en hebben ons toen aangemeld bij de club, en zijn er nu al weer een jaar lid. Wij hebben genoten van het buitenlands weekend in mei en juni. Hopen dat het volgend jaar weer een buitenlands weekend komt. Verder wensen wij iedereen een gezellige tijd toe bij de club. Groetjes Anneke en Alfred Bayley

5 Easyriders Update Pagina 5 Juli 5 Juli Clubavond 20:00 uur Easyplace open. Deze avond Garmin uitleg cursus. 13 Juli BBQ route. 28 Juli Groene Hart. Augustus 2 Augustus Clubavond 20:00 uur Easyplace open. Deze avond kaart en wii avond. 17 Augustus Dijken route. 30/31 Augustus Kort Binnenland weekend. September 1 September Kort Binnenland weekend. 6 September Clubavond 20:00 uur Easyplace open. 15 September Utrecht route. Beste leden, Ook volgend jaar gaan we weer een lang weekend naar het buitenland. We hebben twee datums voor het buitenland weekend 2014 geprikt. We zijn gekomen op 29 mei t/m 1 juni of 5 juni t/m 8juni. Graag willen we een reactie van jullie wat jullie voorkeur heeft, stem via de website. Zie website voor meer informatie. Gr. Ilse.

6 Easyriders Update Pagina 6 HET ADRES VOOR ALLES OP MOTOR GEBIED In- en Verkoop motoren Onderhoud en Reparatie Kleding en Accessoires Taxatie en Schadeherstel Outlet motorkleding Motor rijopleidingen Motor Centrum Almere De Binderij EJ Almere Op vertoon van de Easyriders Clubpas 10% korting op accessoires en kleding!

7 Easyriders Update Pagina 7 Lea had in het weekend dat we naar België waren gevraagd of wij bij de voorstelling aanwezig wilde zijn van Art Loca en zo gevraagd zo gedaan we zijn met een aantal leden naar deze avond gegaan op de motor. We hebben erg gelachen en het was een geweldige voorstelling na dat hun klaar waren hadden we ze allemaal bij elkaar en Ronald had een aantal shirts mee genomen en ze waren er al helemaal blij mee. Maar we waren niet voor niks op de motor dus ook mochten ze even alle motoren proberen nou dat was helemaal te gek. Wat is de bedoeling ik zou het al heel erg leuk vinden als er zo veel mogelijk leden bij kunnen zijn ik wil hier ook een stukje aandacht aan geven bij de krant en eventueel een poster bij Motorplanet en MCA. Om dan nog meer motoren te lokken ze gaan het helemaal geweldig vinden het is niet verplicht om een verstandelijk beperkte achter op te nemen. Maar nu is mij vraag wie wil mij mee helpen met de organisatie hiervoor graag je reactie naar de redactie of mijn mobiele nummer. En we hadden in het bestuur besproken en we willen graag met de club een middag voor deze mensen organiseren dat ze een ook een rondje achterop mee kunnen rijden. Hier willen we dan een verzorgde middag van maken voor hun. Groetjes Ilse.

8 Easyriders Update Pagina 8 Ja ik heb een idee! En dat wil ik graag delen met het bestuur en de andere leden van Easyriders. Mijn idee is namelijk: Inzender: Dit strookje kun je kwijt in de ideeën bus van Easyriders deze staat in ons clubhuis. Alvast hartelijk bedankt!

9 Easyriders Update Pagina 9 KLEDINGONDERHOUDSTIPS. Het goed reinigen van de kleding is dan ook een noodzaak, zeker als je de ademende werking wil blijven benutten. Verzorging voor al je motorkleding en re-impregnering van membraankleding. Motorkleding staat bloot aan neerslag en vuil dat van andere voertuigen of van de weg zelf komt. Het goed reinigen van de kleding is dan ook een noodzaak, zeker als je de ademende werking van bijv. Gore-tex wil blijven benutten. Wordt er geen onderhoud gepleegd, dan verstoppen de poriën van het membraan en zal de ademende werking van de jas, broek of handschoen afnemen. TEXTIEL KLEDING: Om te voorkomen dat het membraan zijn werking verliest zijn de meeste kledingstukken vanaf de fabriek voorzien van een beschermende teflon coating. Deze coating zorgt ervoor dat het water makkelijk van je kleding afloopt en dat het buitenmateriaal geen vocht opneemt. Hierdoor blijft het kledingstuk droog en vormen er zich geen vochtplekken die door hoge druk lekkage zouden kunnen veroorzaken. Zonder deze bescherming voelt de kleding koud en klam aan. Er kan zich dan zelfs condens aan de binnenzijde van het kledingsstuk vormen zodat men de indruk zou kunnen hebben dat de kleding lekt! Na verloop van tijd zullen vuil, olie en gewone reinigingsmiddelen het effect van de teflon behandeling teniet doen. Hierdoor zal het buitenmateriaal van de jas vocht gaan absorberen. Als de jas vocht opneemt, dan ademt deze minder goed en kan hij koud en nat aanvoelen. De reinigingsproducten van Grangers verwijderen vuil, olie en vlekken zonder nadelige invloed op de duurzame behandeling met waterafstotend middel. Na een behandeling met Grangers producten doet de jas weer wat hij moet doen en krijgt de stof zijn oorspronkelijke eigenschappen terug. Granger's reinigingsmiddelen zijn op waterbasis en fosfaatvrij. Goed voor je spullen en niet belastend voor het milieu. Simpel wassen & sprayen. Raadpleeg altijd het wasvoorschrift van je kleding en raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de reinigingsmiddelen! Optie 1 : Wassen en impregneren (handmatig of machinewas) GRANGERS CLEANER 300 ML : Wasmiddel voor je kostbare ademende motorkleding. Voor impregneren met Granger s XT PROOFER altijd eerst wassen met Granger s CLEANER. Geschikt voor zowel GORE-TEX als AEROTEX kleding. GRANGERS 30 GRADEN PROOFER 300 ML : kan na de wasbeurt met 30 graden cleaner in de laatste spoelbeurt in de wasmachine gedaan worden om de water af parelende laag opnieuw aan te brengen. Thermisch activeren is niet nodig GRANGERS XT PROOF 275 ML TRIG SPRAY : Impregneermiddel voor GORETEX en AEROTEX kleding. Om na het wassen met Granger s CLEANER toe te passen zodat de waterafstotende laag van de kleding wordt vernieuwd. Zeer eenvoudig in gebruik.

10 Easyriders Update Pagina 10 Optie 2 : Wassen en impregneren in 1 wasbeurt GRANGERS 2 IN 1 CLEANER & PROOFER 300 ML : Uniek product van Granger's! Slechts een wasbeurt nodig om zowel te reinigen als te impregneren. Aanbevolen voor Gore-Tex en Aerotex motorkleding. De impregnering is extra duurzaam door de aangebrachte laag thermisch te activeren in de droger of door middel van een strijkijzer. Volg hiervoor de aangegeven instructies. Overige : GRANGERS DOWN CLEANER : Ideaal voor het reinigen van kleding met donsvoering Ook te gebruiken zijn de reiniging en impregneermiddelen van Hey Sport voor het reinigen van je motorkleding: Hey Sport was, Gore-Tex reiniger : Wasmiddel voor je kostbare motorkleding uitgerust met membranen zoals AEROTEX en GORE-TEX en voor natuurlijke weefsels en mixweefsels. De kleding wordt hygiënisch schoon, blijft waterdicht, winddicht en ademend en de kleuren blijven netjes. Na gebruik de kledingstukken opnieuw impregneren, zodat deze weer waterafstotend worden. Hey Sport MICRO Wash : Speciaal wasmiddel voor de reiniging en het onderhoud van synthetische materialen, zoals bijvoorbeeld Microvezel en fleece. Hey Sport Combi Wash : Speciaal wasmiddel voor leertextiel combinaties. Reinigt en zorgt er voor dat de materialen zacht en soepel blijven Na het wassen moet de kleding opnieuw geïmpregneerd worden. Impregneermiddelen zijn er in verschillende uitvoeringen: HEY Sport IMPRA Wash : Impregneermiddel voor je kostbare motorkleding met een membraan toe te passen in een wasmachine. Hey Sport wash is een wasmiddel voor GORE-TEX kleding. Het neutraliseert geurtjes en zorgt voor kleurbehoud. kleding eerst volgens de wasvoorschriften van de fabrikant wassen. Na het wassen opnieuw impregneren HEY Impra Tex impregneermiddel : Voor het impregneren en daardoor weer waterafstotend maken van je van textiel motorkleding, in spuitbusvorm HEY leer impregneer spray : Voor het impregneren en daardoor weer waterafstotend maken van je van motorkleding bestaande uit een combinatie van leer en textiel. LEREN KLEDING: Voor het onderhoud van leer en leer/textielcombinaties zijn deze producten geschikt: Hey Impra active polish zwart : Speciaal leervet voor alle gladde leersoorten die in combinatie met een waterdicht membraan verwerkt zijn. Hey impra active polish kleurloos : Polish in kleurloze uitvoering. Ook voor onderhoud aan handschoenen en laarzen heeft Grangers een product in haar assortiment, de Paste wax. GRANGERS PASTE WAX 75 ML :Voeding en onderhoud van leren laarzen of handschoenen. Tevens te gebruiken voor produkten met Gore-tex membraan.

11 Easyriders Update Pagina 11 Lederen kleding mag je niet in de wasmachine wassen, maar met een vochtige doek moet het vuil verwijderd worden. Vervolgens het kledingstuk met leervet behandelen. Leervet blank Leervet zwart Let op: Voor lederen kleding voorzien van een membraan adviseren wij HEY impra active polish. Verkrijgbaar in zwart en kleurloos. Voor gladde leersoorten en leer behandeld met TFL Coolsystem is er een speciale leer -reinigingsspray HELMEN: Voor het fris houden van je helm kun je natuurlijk een helmmuts gebruiken. Daarnaast is er, Hey Sport Helm Fresh: Geschikt voor het reinigen van de binnen- en buitenkant van een helm. Antibacterieel en neutraliseert onaangename geuren. LAARZEN en SCHOENEN Voor het fris houden je van motorlaarzen of -schoenen: Hey Sport Shoe Fresh : vormt een langdurige barrière tegen bacteriën en vieze geurtjes. Volg nadrukkelijk het wasvoorschrift op/bij de producten. 1. Wassen Sluit alle ritsen, verwijder eventuele uitneembare protectoren en de binnenvoering. Was het kledingstuk in warm water met een geschikt wasmiddel. Volg de aanwijzingen op het waslabel in de kleding. Meerdere malen grondig uitspoelen (zeepresten kunnen lekkage veroorzaken). 2. Gebruik van de impregneerspray Hang het kledingstuk op een hanger. Houd de spuitbus cm van het kledingstuk en spuit het kledingstuk (buitenkant) vervolgens royaal in. Zowel Hey als Grangers XT Proofer hoeven niet thermisch geactiveerd te worden. De houdbaarheid van Grangers XT Proofer is vele malen hoger dan die van Hey. We adviseren dan ook Grangers te gebruiken. Onderhoud je kostbare kleding net zo goed als je motor, het is tenslotte ook een stuk veiligheid!

12 Easyriders Update Pagina 12 Geschreven door Lea Schaefer. De EasyRiders in de Ardennen, We verzamelen bij Easy place, Ik ben er al voor negenen om nog op mijn gemak een bakkie koffie te drinken met natuurlijk een sigaretje. De meesten zijn er zo rond kwart over negen alleen Angelina en André zijn er nog niet. Angelina kan haar bergschoenen niet vinden en ze vertikt het om zonder weg te gaan, volgens André passen ze niet eens in de bagage dan moet er maar iets uit zegt ze die schoenen gaan mee. Verdorie daar heb ik nooit aan gedacht om mijn bergschoenen mee te nemen ik vind het heerlijk om te lopen en in de Ardenne is het prachtig. Om even voor half tien zit iedereen op de motor Ronald vraagt of iedereen een volle tank heeft en of de banden goed op spanning zijn. Ik heb twaalf km gereden dus dat is wel vol en de banden zijn vorige week gecontroleerd. Van verschillende kanten word bevestigend antwoord gegeven en dan zoekt iedereen een plekje binnen het baksteen patroon en je word geacht om deze positie te houden. Ik rijd helemaal vooraan achter Peter Bonhof die op kop rijd in een oranje vestje met het logo van de club, ergens in het midden rijdt John ook in het oranje en Ronald en Joke sluiten de gelederen met het zelfde kleur vestje de rest van ons heeft een felle groene kleur aan. De bus van Peter L, is vanmorgen om zeven uur vertrokken met daarin de bagage van alle leden, heel veel eten gereedschap en olie voor pech onder weg. Peter hoeft de rit niet alleen te maken hij heeft gezelschap van Martin (z n gappie) en van Fred en Mary met de hond Gipsy. De motor van Fred staat op de trailer naast de motor van Lentjes, bloedje zuinig is Fred op zijn glimmende iron horse. Wat gaan we goed zeg! iedereen houdt zich keurig aan de baksteen formatie en in mijn spiegels is het mooi om te zien hoe de groep motor rijders als één man naar links of rechts gaat we rijden echt mooi en door de vestjes is het voor andere weggebruikers duidelijk dat dit een groep is en ik voel me trots om er tussen te rijden om bij deze club te horen. We rijden stevig door 120 en soms 130 waar het mag we rijden op de linkerbaan als mijn motor opeens begint in te houden, Oh k*t wat krijgen we nou ik kijk naar de dagteller er staat 182km op er moet nog benzine inzitten dan is het dus wat anders. Ik ga de vluchtstrook op en daar slaat de motor af. Voor en achter me word gestopt, John staat het eerste naast me en vraagt wat er aan scheelt. Ik heb geen idee zeg ik hij hield ineens in! Ik denk dat het je benzine is zegt John waar zit de knop van je reserve tank? Reserve tank? Ik geloof niet dat ik die heb hoor John. Natuurlijk wel reageert John iedere motor heeft een reserve tank en hij begint samen met Ronald en Alfred de motor af te speuren naar een knopje of een schuifje en warempel ik blijk ook over een schuifje van een reserve tank te beschikken John zet het om en even later snort mijn motor weer. Ik ben helemaal opgelucht ik was al bang dat er iets ernstigs zou zijn. Twee km verder begint de narigheid opnieuw de tank is echt helemaal leeg nou daar heb je wat aan zeg aan z n reserve tank. We rijden net een oprit van een grote parkeerplaats op, Anneke grijpt me bij mijn jas en ik houd Alfred vast aan zijn arm en zo slepen ze mij de parkeerplaats op. Er is een tankstation aan de overkant van de snelweg en gelukkig is er een voetgangers tunnel, Anneke en ik gaan samen naar de overkant ik koop een jerry can en vijf liter benzine als we dan de trap weer oplopen worden we warm onthaald de tank word gevuld en bij de eerste pomp word er door de meesten getankt.

13 Easyriders Update Pagina 13 Vervolg Ardennen Rond een uur of twaalf word er gestopt bij truckers restaurant t Vosje de tafel staat al klaar er was gereserveerd de club trakteert en we laten het ons allemaal goed smaken. Ik ben weer opgewarmd ik had het zo koud! Behalve mijn broek is mijn motor kleding vooral berekend op mooi weer ook mijn handschoenen maar ik kan er weer even tegen na de warme cappuccino en een heerlijk broodje. Luik vraagt veel concentratie het is een drukke stad en die Belgen schieten van links naar rechts voor en achter je langs en dan hoef ik niet eens op de borden te letten ik moet alleen Peter B. in de gaten houden. Als een kuiken zit ik achter de kloek ( Haan sorry! )Als we Luik ongeschonden weer uit zijn zie ik de groep regelmatig uit mijn spiegels verdwijnen. Peter en ik staan te wachten op een kruising van een zeer slechte weg maar het duurt wel heel erg lang voor de rest eraan komt. Peter gaat even kijken en ondertussen komen Angelina en Andre eraan die weten ook niet waar de rest is gebleven. Dan komt Ilse aangereden, John staat met pech zegt Ilse een draad achter zijn Koplamp die los zit. Peter L, is gebeld en is onderweg met de bus en de trailer om de motor en John op te halen vanzelfsprekend met Martin. Al met al duurt het toch zo n anderhalf uur voor we het laatste stuk naar het vakantiehuis rijden. Bij de laatste afslag om naar het weggetje te gaan wat naar het huis lijdt ben ik zo moe en zo koud dat mijn concentratie vermogen is gereduceerd tot de helft en dat was me bijna fataal geworden. Ik heb er zelf niets van meegekregen behalve het geclaxonneerd van een auto maar degene die achter me zaten zijn zich kapot geschrokken, soms heb ik een beschermengeltje op mijn schouder. Het is een prachtig houten huis met over de hele breedte een sfeervolle veranda met een zitje een enorme tuin met dito vijver. Binnen is een gezellige zithoek met een openhaard en tv en de tafels zijn zo verschoven dat er nu een lange tafel staat met daarachter de keuken die echt van alle gemakken is voorzien en waar Martin en Mary druk in de weer zijn met het avond eten. Eerst even naar boven om de motorpakken uit te doen en de kamers en badkamers te bekijken. De kamers zien er prima uit en het zelfde geld voor de badkamer. Uit de keuken komen heerlijke geuren op het menu staat kipfilet in een romige saus met gekarameliseerde uien en Franse kruiden, spareribs, gebakken aardappelschijfjes, gemengde sla, broccoli en stokbrood om in de roomsaus te dippen de kip is zo zacht dat je amper hoeft te kauwen. Martin Man wat kan jij koken. Ik zit zo vol dat ik er een uur later nog last van heb. Angelina en André zijn negenentwintig getrouwd vandaag en er komen verschillende taarten op tafel voor bij de koffie. Ik krijg met de beste wil van de wereld geen hap meer naar binnen volgens mij ben ik de enige die daar last van heeft tjonge wat kunnen ze eten en vooral die kerels met toch wel een in het bijzonder wiens naam ik niet zal noemen, het is volgens mij een hobby van hem. Het ontbijt is in overleg steeds door clubleden gedaan en Alfred is duidelijk in zijn element als na het eten alles de keuken in komt om afgespoeld of af gewassen te worden, vele handen maken het werk licht en zo is het ook, het is zo n drukte in de keuken dat ik na het aanzetten van het koffie apparaat de huiskamer in ga. Het is gezellig iedereen is wel wat aan het doen al is het maar wat ouwehoeren of sjoelen maar iedereen is ook moe en we duiken er allemaal redelijk op tijd in. Ilse en ik hebben nog even pret op de kamer al zou ik niet meer weten waar we nou zo n lol om hebben gehad. Ik heb heerlijk geslapen beneden is de koffie al klaar en de ontbijt tafel helemaal gedekt met te veel om op te noemen. Het is wel duidelijk dat het allemaal eieren eters zijn er zijn in die niet eens vier dagen tachtig eieren door heen gegaan en dat waren er eigenlijk nog te weinig. Het is klote weer het is zwaar bewolkt en het regent nog behoorlijk hard ook, gadverdamme!!!

14 Easyriders Update Pagina 14 Vervolg Ardennen Als het een beetje opknapt gaat John onder het toeziend oog van de mannen zijn motor repareren als het dan in de middag opklaart is de motor van John weer in orde en gaan we er toch nog even op uit. Het eerste stuk weg bestaat uit keien kiezels en gaten en ik voel zo nu en dan een steen onder mijn band weg schieten. We zijn al gauw op de verharde weg en dan begint mijn eerste motor tour door de Ardenne. Ik vind het heerlijk en probeer zo soepel mogelijk door de bochten te gaan, maar je moet ook wel erg uitkijken in bijna elke bocht ligt grind en de kuilen en gaten in de weg zijn echt vreselijk op grote delen is het asfalt eraf gereden en lijken de gaten in de weg op bomkraters maar ik zit te genieten en probeer zo af en toe iets mee te pikken van de mooie uitzichten en dorpjes. We komen aan bij Café Restaurant Le Bonheur de sy in Ferrieres waar we wat gaan drinken en we nemen er allemaal een soort van apfelstrudel bij, de motoren trekken een aantal kijkers, de motor van Fred vd Broek trekt de meeste belangstelling mijn inie minie krijgt nauwelijks aandacht en ze is nog wel zo mooi gespoten maar ja verschil moet er zijn en dat vind Fred zelf ook hij is de enige van de groep die zowel heen als terug in de bus van Peter is meegereden en de eerste en verder enige die het tankje benzine nodig heeft gehad! Ja wie mooi wil zijn moet betalen! De zon komt regelmatig even tevoorschijn en ik loop naar Angelina die bij de snelstromende rivier staat, ze staat te genieten van de prachtige omgeving en zegt dan ; Als me honden er waren geweest dan hadden ze al aan de overkant gestaan ; in dit snel stromende water vraag ik? - Ja hoor dat vinden ze heerlijk en de stroming kunnen ze makkelijk aan. Poeh ik weet niet eens of ik dat als baas van me hond had gedurfd maar ja ik heb een hond(je) die echt een bloedhekel heeft aan water! En Angelina traint een aantal keren per week met haar honden( schapendrijvers) ik wil graag een keer gaan kijken het lijkt me geweldig om te zien hoe Angelina haar honden aanstuurt en hoe ze een team vormt met haar met haar dieren. Angelina heeft nog een hobby, fotograferen en bij voorkeur op onbewaakte momenten ze ligt nog net niet tussen de struiken maar het is een echte paparazzi je weet het door de flits. Zo heeft ze de meeste van ons wel een keer verrast voor in het Easy album en het zijn vaak de leukste foto s. De motor van John laat het opnieuw afweten verdorie wat k*t voor hem zeg! Martin is gebeld en onderweg met de bus en trailer om John zijn motor op te halen. Hij gaat straks bij Peter L, achterop. De eigenaren van dit gezellige Horeca etablissement zijn bekenden van Peter L, ze komen uit Almere en zijn ongeveer anderhalf jaar geleden naar dit idyllische dorpje verhuisd. Ik vind dat zo dapper dat mensen al hun zekerheden over boord kiepen en hun droom achterna gaan echt lef hoor! Had de club vorig jaar al op bospaden gereden waar iedereen het nu nog over heeft, nu waren er alternatieve routes waar borden werden genegeerd en we ongeveer vijftig centimeter hadden om langs een lantaarnpaal te komen om uiteindelijk terug te moeten maar spannend was het wel! Op het laatste stuk met veel bochten en afdalingen zit er een zeer irritante Belg in een kleine auto voor ons, in de bochten lijkt het wel of er lijm aan zijn banden zit en waar je dan even wat gas kan geven komt hij niet boven de veertig km. Inhalen is geen optie want het stikt er ook nog eens van de wielrenners die mij zo nu en dan in halen een levende nachtmerrie. Ik zit hart op te schelde tegen die Belg die me hele rit aan het verpesten is en ik verdenk hem er ook nog van dat hij het expres doet.

15 Easyriders Update Pagina 15 Vervolg Ardennen Eenmaal weer bij het huis worden de motoren geparkeerd en zet iedereen zijn helm af, wat een irritante kerel was dat zeg hoor ik Ilse zeggen ja wat een eikel hé heeft onze hele rit verkloot val ik haar bij we mopperen samen nog even door over met hoeveel onkunde sommige mensen een voertuig besturen en dat dit heerschap in deze categorie thuis hoort. In de keuken waar Martin de chef is wordt er al druk gewerkt aan het avond eten de heerlijkste geuren drijven het huis. Vandaag staat er pittige en niet zo pittige roti op het menu en verder nog kapucijners met speklapjes en stroop voor de liefhebber en gemengde sla, mijn maag begint ervan te knorren. Het diner heeft weer fantastisch gesmaakt de roti was heerlijk. Ik probeer mijn steentje bij te dragen bij het opruimen maar ik loop iedereen voor de voeten! ik vind het totaal geen probleem om wat ruimte te maken voor de anderen en naar buiten. Als alles aan kant is komen de meeste naar beneden en hebben de koffie ook meteen meegenomen. het is ook best lekker buiten John is bezig met zijn motor en krijgt daarbij de hulp en morele support van de mannen de motor moet gemaakt anders kan hij morgen niet mee. S avonds na gedoucht te hebben zit ik lekker in een hoekje van de bank een leuk damesblad van Mary te lezen als John en Peter B. erbij komen zitten en hun helm opzetten ze zoeken denk ik de zelfde frequentie om met elkaar te kunnen communiceren tijdens de tours, niet veel later zitten Ronald en Alfred er ook bij met helm op zoekend naar de juiste ik zit even mee te luisteren en hoor Alfred zeggen Ja ik hoor je John! ja ik hoor je goed, kan je mij ook goed horen? hé John? ik hoor je niet meer man hoe kan dat nou? Ik zit in mezelf te lachen kijk ze daar nou zitten op een rijtje met hun helmen op de mobile eenheid, het blijkt echt nog een heel gedoe of het uiteindelijk gelukt is om alle vier op elkaar af te stemmen weet ik niet maar het was een film moment waardig geweest. Ik verveel me een beetje en vraag om een spelletje hartenjagen, dat wordt het niet in plaats daarvan zit ik met Ilse en Mary te rummikuppen na twee spelletjes heb ik er geen zin meer in en besluit dat het wel tijd word voor een borrel. John heeft een goeie muziek zender weten te vinden via de tv en Jacob heeft de haard aangestoken die gezellig knappert en een aangename warmte verspreid. Ilse, John en ik zijn wel de nachtuilen van het hele gezelschap maar Peter B. Martin en Fred van Agaat en zelfs Jacob blijken ook bikkels. Het is een uur of twee en we zijn met z n vieren over. Ilse zit aan de Bacardi cola Martin aan de Whisky, John drinkt een biertje en ik heb twee uur geleden een slaappil genomen en een aantal Grand Marnier s gedronken en ik neem er nog een. We hebben het over van alles en nog wat en dan ineens begint John over de sportschool en over spinning. Nou zeg ik dat heb ik heel fanatiek gedaan ik zat twee keer per dag in de les ik had in het begin nooit geacht dat ik dat zou kunnen als ik twee minuten stond op mijn trappers dan begaven mijn benen het. We hebben dit weekend een motto Geen Details. Ik zeg dingen zoals ik ze bedoel dus als ik K*t bedoel dan zeg ik ook k*t, afijn John en ik praten verder ik vertel mijn ervaring over de eerste vijfentwintig spinning lessen en zeg dat ik vooral heel erg last heb gehad van het zadel Ik vraag aan John of mannen daar ook zo n last van hebben? John geeft heel serieus antwoord Ilse neemt net een slok van haar Baco als ik John antwoord geef en dan word het hilarisch, Ilse slaat haar hand voor haar mond om de boel binnen te houden en probeert haar lach te onderdrukken wat maar net lukt en dan ligt ze helemaal dubbel van het lachen. Ze zit te schudden naast me in de bank en bij mij lopen de tranen over me wangen en ik stop mijn gezicht in de kromming van mijn arm om mijn schater te smoren, Martin zie ik vanuit mijn ooghoek ook schuddebuiken. Dat is lang geleden dat ik zo heerlijk heb gelachen. Om drie uur gaan we naar boven ik sta naast John bij de duo wastafel mijn tanden te poetsen, ik ben net klaar komt Ilse vragen of we nog een heeeeel klein slaapmutsje zullen nemen ik heb net mijn tanden gepoetst zeg ik maar ik laat me direct overhalen. Martin komt op het gestommel af en vraagt wat we aan het doen zijn. We nemen nog even een laatste slaapmutsje Martin. Tien minuten later zijn wij ook boven en ik ben binnen enkele seconden in slaap.

16 Easyriders Update Pagina 16 Vervolg Ardennen Na weer een fantastisch ontbijt, vandaag met wentelteefjes op z n Amerikaans staan we met z n allen beneden en controleren de meeste even de oliepeil. Jacob komt naast me staan en vraagt of mijn oliepeil goed is. Ja kijk maar zeg ik en wijs naar het blokje op de rechterkant van mijn stuur waar je door een klein raampje de olie kunt zien- bijna vol zeg ik. Dat is niet je motorolie dat is je remolie zegt Jacob je weet toch wel waar je peilstok zit? Uuuh nee ik heb geen idee! Alfred komt erbij en vraagt mij op de motor te gaan zitten en hij ligt languit op de grond een klein ruitje schoon te vegen en zegt dan Ja er moet olie bij hoor! Tjonge eerst de benzine en nu de olie ik weet alleen hoe ik er op moet rijden maar ik leer veel dit weekend! John rijdt vandaag op kop het pech probleem is gelukkig opgelost ik zit op mijn vertrouwde plek achter de kopman. Angelina had al tegen me gezegd dat je van John goed bochten kan leren rijden en dat kan hij zeker het lijkt bijna of hij op een motor geboren is ik zie dat hij zijn linkerhand niet aan het stuur heeft als we een bocht ingaan wat een gekkenhuis zeg ik hart op in mijn helm, maar het word nog gekker als ik hem met helemaal geen handen aan het stuur zie rijden! Ja dat is het zelfvertrouwen van de jeugd en hij zal wel jong zijn rijbewijs hebben gehaald. We komen aan in een gezellig dorp met een markt en veel terrassen John ziet een stuk stoep achter een kraam waar me met een beetje vindingrijkheid allemaal kunnen staan. John en ik zetten de motoren in de uiterste hoek en dan hoor ik wat tumult ik kijk wat er aan de hand is en zie een pisnijdige gendarme tegen Easy tekeer gaan in het frans en zijn zwaaiende armen maken nog eens dramatisch duidelijk dat het geen parkeerplaats is en dat we tout suite weg moet. Zeg pannenkoek, roep ik naar de druktemaker un petit trankilo hé, en dan heb ik even een kort onderonsje met de sterke arm van het dorp, geef hem een schouder klopje en zeg je bent echt een verry happy monsieur hé! Adieu! In het dorp is het uitgesloten dat we de motoren ergens kwijt kunnen dus we rijden door en belanden bij een Saloon het ziet er uit of het nog gesloten is maar schijn bedriegt het is gewoon een beetje donker binnen. We zijn allemaal koffie drinkers en de man heeft het er maar druk mee maar er komt al snel hulp van een madame die het meteen overneemt zodat hij zelf kan bedienen. Angelina heeft altijd haar camera stand-by en maakt foto s om straks ons geheugen weer op te frissen. Wat hebben we een heerlijke dag gehad alleen jammer dat er niet gestopt word om bijvoorbeeld een kerk uit de 15 de eeuw te bekijken of een natuur panorama maar ik heb de indruk gekregen dat het echt weer zo n een vrouwen ding is! Ilse roept me naar onze kamer en komt me in de gang tegemoet gelopen- moet je komen kijken er ligt zo iets schattigs, ik steek nieuwsgierig mijn hoofd om de hoek van de deur en er ligt op beiden kussens een roos en een doosje chocolade truffels. Ik ben zo getroffen door dit attente gebaar van Peter L. en Martin- dan ben ik vijfenvijftig jaar met een berg levens ervaring in mijn rugzak maar het is voor het eerst in mijn leven dat er een bloem en chocolade op mijn kussen ligt. Alle vrouwen zijn even verrast als Ilse en ik en we besluiten Peter L.en Martin te bespringen. Ik loop naar beneden om te kijken waar ze zijn, ze staan zij aan zij in de keuken aan het aanrecht ik ren weer naar boven en zeg dat dit het uitgelezen moment is. Ze hebben niets in de gaten en dan spring ik Peter L. in zijn nek beiden mannen hebben een stel uitgelaten vrouwen aan hun nek hangen en er is grote hilariteit in de keuken.

17 Easyriders Update Pagina 17 Vervolg Ardennen Jacob vind dat er onderscheid word gemaakt waarom de vrouwen wel en de mannen niet, ik weet niet goed of ik dit nu serieus moet nemen of niet. Ilse bedenkt een plan om het goed te maken met Jacob. Ze komt met een zijden bloem aan en een banaan is het alternatief voor de truffels nou dan ook nog maar twee druiven om het plaatje af te maken. Naarmate het later word houden we Jacob steeds meer in de gaten en dan gaat hij eindelijk naar boven. We wachten heel even en dan sprint ik als eerste de trap op. De slaapkamer deur staat open en ik schuif met mijn rug tegen de muur naar de deur van Jacob, ik zie hem voor de spiegel staan en ik ben net op tijd uit het zicht als de deur plots dicht gaat. Op de gang liggen de meiden in een deuk van het lachen. Zou Jacob het al gezien hebben? Ik laat me op mijn knieën zakken en leg mijn oor tegen het sleutel gat maar ik het is stil in de kamer het licht is nog wel aan dat kan ik ook door het sleutel gat zien. John komt ons uit ons lijden verlossen en doet de deur open en daar staat Jacob met een rood hoofd en een lach van oor tot oor. We maken het geen van alle laat morgen rijdt Easy terug naar Almere en dan moeten we toch een beetje fit en uitgeslapen zijn. We zijn allemaal op tijd opgestaan en na het ontbijt gaat iedereen aan de slag om het huis weer achter te laten zoals we er in zijn gekomen. Ik heb het er de hele ochtend al moeilijk mee dat we weer naar huis gaan het is veel te snel gegaan, maar ja dat is altijd als iets leuk is! We rijden door de Ardenne richting Luik om daar dan de snelweg op te gaan, nog even genieten van de mooie uitzichten en pittoreske dorpjes en het motorrijden natuurlijk. Peter B, rijdt weer op kop en ik rijd erachter. We zijn de groep al weer een stukje vooruit want ik zie ze niet in mijn spiegels. Er staat een klein groepje motorrijders langs de weg en steken een hand op ik groet terug, Ik kijk weer voor me en zie te laat dat Peter is gestopt ik probeer nog om hem heen te komen maar ik schamp langs de koffer en een paar seconden later lig ik op de grond. Het ging zo snel dat ik even blijf liggen om te begrijpen wat er gebeurd is. Ik ben bezig mijn rechterbeen onder de motor vandaan te halen en dan zijn er ineens een heleboel helpende handen die mij en de motor weer overeind zetten. Ik heb wat last van mijn been dat zal wel blauw worden maar ik heb het meest last van mijn rib aan de rechterkant.joke pakt me even stevig vast en van de schrik begin ik te huilen en laat me door haar troosten. Het blijken Engelsen waar Peter voor gestopt is en een van hen komt naar me toe en vraagt of ik me pijn heb gedaan en of hij mij even een hug mag geven, en ik krijg een vriendelijke omhelzing. Ik loop terug naar me motor om even te kijken en Alfred vraagt me even te starten, hij heeft twee beschermkapjes die stuk zijn met zwarte tape op hun plek gezet en dan voel ik ineens een venijnige steek in mijn rechter bovenbil au roep ik en sta met een hand in mijn broek te springen au au, wat is er vraagt Anneke- ik word gestoken door een beest roep ik auwww Anneke trekt aan mijn broek en ziet een groot beest ik voel haar hand in mijn broek graaien om hem te vangen, Ja, ik heb hem roept ze opgelucht! Maar het beest heeft me gestoken en ik voel het al wat opzwellen ook dat nog,nou heb ik ook nog een angel in me naad, dat geloof je toch niet. Ilse ligt in een deuk en ik moet er zelf ook om lachen maar die angel moet er wel uit. De bewoners aan de overkant van de weg bieden uitkomst met een e.h.b.o. koffertje waar een vacuümpompje in zit om de angel eruit te halen. We lopen naar de boerderij wat een klein restaurant en een terras heeft en gaan naar binnen. Eerst probeert Anneke het maar haar lukt het niet dan gaat Ilse het proberen maar ook haar lukt het niet om het vacuüm erop te krijgen, Dan komt Jacob binnen gelopen en staan ze niet lang daarna met z n drieën achter mijn derrière en heeft Jacob in luttele seconden de angel uit mijn bil gehaald, zijn zoon is de jeugd en hij is de wijsheid. Ilse en ik grappen nog over wat als er geen pompje was geweest en wie dat dan had moeten doen! Onze paparazzi was blijkbaar zo confuus van de gebeurtenissen dat ze dit prachtige foto moment heeft gemist.we verzamelen op het terras om iets te drinken en te bekomen van de schrik. Ik ga even bij Peter B, zitten en vraag of hij zich zeer heeft gedaan hij heeft wat last van zijn schouder en ook aan zijn motor is wat schade maar alles bij elkaar valt het gelukkig nog allemaal mee. Het is goed dat ik weer meteen op de motor moet stappen maar ik wil niet meer vooraan rijden en vraag aan Angelina of ik achter haar mag rijden.

18 Easyriders Update Pagina 18 Vervolg Ardennen We rijden direct naar de snelweg en John rijdt nu op kop. De groep rijdt rommelig verdeeld in plukjes en meerdere rijden niet meer op hun plek. We stoppen bij een Mac Donalds en ik merk dat ik toch wel flink geschrokken ben ik heb helemaal geen trek. We stoppen hierna nog een keer om te tanken en even de benen te strekken en dan vraagt John even de aandacht. Hij zegt dat we beroerd rijden en dat het voor hem zo geen doen is iedereen moet op zijn eigen plek en de baksteen formatie aanhouden. We knopen het allemaal in ons oren en het laatste stuk naar Easy place rijden we weer zoals als John ons gevraagd heeft. Terug bij Easy place is er een drukte van belang allerlei kraampjes en veel motoren van een club achter ons. De bus van Peter is al terug en de bagage staat in de loods. Er word nog even naar de motor van Peter Bonhof en van mij gekeken en ze willen even weten wat er gebeurd is. Ik drink nog even een bakkie koffie en dan ga ik naar huis. Wat heb ik een fantastisch weekend gehad ik heb jullie allemaal een beetje beter leren kennen en ik moet zeggen dat jullie me hartstikke zijn meegevallen! Hahaha, nee hoor jullie zijn een fijne groep mensen en heel belangrijk met humor! ps. mocht ik dingen vergeten zijn dan spijt me mijn geheugen laat me soms een beetje in de steek!!! Groetjes, Lea Schaefer. (dat blondje met dat roze jasje)

19 Easyriders Update Pagina 19

20 Easyriders Update Pagina 20

Easyriders Update. Easyriders Update verschijnt 4x per jaar digitaal op de website. Bestuur:

Easyriders Update. Easyriders Update verschijnt 4x per jaar digitaal op de website. Bestuur: Vijfde jaargang, nummer 2 Juni 2012 Pagina 2 Bestuur: Voorzitter Secretaris Peter Lentjes John Schaap voorzitter@easyridersalmere.com secretaris@easyridersalmere.com 06 30438023 06 53725972 Penningmeester

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten Woordenlijst bij hoofdstuk 7 Deel 1 aanhebben (kleren) dragen Hij h een warme trui a, want het is koud. afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

Nadere informatie

Easyriders Update. Easyriders Update verschijnt 4x per jaar digitaal op de website. Bestuur:

Easyriders Update. Easyriders Update verschijnt 4x per jaar digitaal op de website. Bestuur: Vijfde jaargang, nummer 4 December 2012 Pagina 2 Bestuur: Voorzitter Secretaris Peter Lentjes John Schaap voorzitter@easyridersalmere.com secretaris@easyridersalmere.com 06 30438023 06 53725972 Penningmeester

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

REINIGEN, IMPREGNEREN EN HERSTELLEN Productoverzicht

REINIGEN, IMPREGNEREN EN HERSTELLEN Productoverzicht REINIGEN, IMPREGNEREN EN HERSTELLEN Productoverzicht KLEDING - Reiniging Het is fantastisch om te zien hoe water gewoon van de buitenkant van een nieuwe jas af loopt. Maar na verloop van tijd zullen vuil,

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 1 Het huis 1 Woorden 1 de badkamer 2 het bed 3 de deur 4 de doek 5 de doos 6 de douche 7 het huis 8 de huiskamer 9 de kapstok 1 10 de keuken 11 de muis 12 de muur 13

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

1 Kussen over mijn hoofd

1 Kussen over mijn hoofd 1 Kussen over mijn hoofd De woonkamerdeur valt met een klap achter mij dicht. Ik ren de trap op, sla hier en daar een tree over. Niet vallen, denk ik nog, of misschien wel vallen. Mijn been breken en dan

Nadere informatie

Easyriders Update. Easyriders Update verschijnt 4x per jaar digitaal op de website. Bestuur:

Easyriders Update. Easyriders Update verschijnt 4x per jaar digitaal op de website. Bestuur: Vijfde jaargang, nummer 3 Oktober 2012 Pagina 2 Bestuur: Voorzitter Secretaris Peter Lentjes John Schaap voorzitter@easyridersalmere.com secretaris@easyridersalmere.com 06 30438023 06 53725972 Penningmeester

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand van heb. De vorige keer zei ik dat de nieuwe broek

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3

klasniveau Het verhaal Tekening 1 Tekening 4 Tekening 5 Tekening 2 Tekening 6 Tekening 3 THEMA ENERGIE > Kleuter & Eerste graad > Lessuggesties en activiteiten 2. 1. Lessuggesties Leon en de ikkietikkietijd en activiteiten op klasniveau Het verhaal Tekening 1 Hallo iedereen ik ben Leon. Ik

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt.

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt. Hoofdstuk 1 Zullen we deze ballonnen nog aan de lamp hangen? Vragend kijkt Rianne Jochem aan. Is goed, mompelt haar stiefbroertje zacht. Hé, wat is er? vraagt Rianne verbaasd. Vind je de slingers niet

Nadere informatie

Weer kijkt Kees in zijn binnenspiegel. Naar de man op de achterbank. De lifter. Slaapt die man nou? Kees heeft hem al een uur niet meer gehoord.

Weer kijkt Kees in zijn binnenspiegel. Naar de man op de achterbank. De lifter. Slaapt die man nou? Kees heeft hem al een uur niet meer gehoord. Gevaarlijke tijd Soms moet Kees hard remmen. De bochten in Frankrijk zijn lang. Het waait hard. Af en toe waait er iets over de snelweg. En er liggen zelfs takken op de weg. Kees is al een paar keer erg

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Zesde jaargang, nummer 3 November.

Zesde jaargang, nummer 3 November. Zesde jaargang, nummer 3 November. Easyriders Update Pagina 2 Het bestuur.. Bestuur: Voorzitter Secretaris Peter Lentjes John Schaap voorzitter@easyridersalmere.com secretaris@easyridersalmere.com 06 30438023

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Lesbrief 24. Een wasmachine kopen. Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u een wasmachine wilt kopen. Zeggen hoe groot iets is. Vergelijkingen. Veel

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

8ste jaargang, nummer 1,

8ste jaargang, nummer 1, 8ste jaargang, nummer 1, juni 2015 EasyRiders Update Pagina 2 Voorzitter Ilse Honing voorzitter@easyridersalmere.com 06 10097016 Toercommissie Steven Heus toercommissie@easyridersalmere.com Penningmeester

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Les 3 Voorspellen Leestekst: Mijn droom. Introductiefase:

Les 3 Voorspellen Leestekst: Mijn droom. Introductiefase: Les 3 Voorspellen Leestekst: Mijn droom "Welkom:..." Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de laatste keer voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen welke vraag wij onszelf moeten stellen om

Nadere informatie

Lesbrief. Zat Annie van Gansewinkel

Lesbrief. Zat Annie van Gansewinkel Lesbrief Zat Annie van Gansewinkel Doe meer met Thuisfront! Bij de boeken in de serie Thuisfront kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen, tips

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. Met alle geweld. in één klap alleen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL Met alle geweld in één klap alleen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 Stoer Yung loopt de school uit. Zijn rugtas hangt over zijn rechterschouder. Zo ziet hij er stoer uit. Yung draagt

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Officiële rit 8 juni 2008

Officiële rit 8 juni 2008 Officiële rit 8 juni 2008 Aanwezig: Peter, Dick, Huub, Andrew en Louis Bijrijdsters: Godelieve en Cathelijne We zouden onderweg nog drie motorclubleden treffen, dat waren Vico, Sjef en Danny. Na een paar

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Take a look at my life 35

Take a look at my life 35 Take a look at my life 35 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt.

Ze neemt nog een slok van haar rum-cola. Even lijkt het alsof de slok weer omhoogkomt. Manon De muziek dreunt in haar hoofd, haar maag, haar buik. Manon neemt nog een slok uit het glas dat voor haar staat. Wat was het ook alweer? O ja, rum-cola natuurlijk. Een bacootje noemen de jongens

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Jan Klaassen en Katrijn in Afrika (groot optreden door kinderen) door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren

Nadere informatie

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet.

Een varende stad. Celien maakt overal foto s van. Binnen en buiten. Ze is zo druk aan het fotograferen, dat ze haar verdriet vergeet. Naar Engeland Celien staart naar de horizon, die nauwelijks te zien is. De lucht en de zee hebben dezelfde grauwe kleur. Ze trekt haar jas dichter om zich heen. De boot is net vertrokken en vaart nog niet

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Keetje zucht. Wat duurt het lang! Maar wacht... Daar komt een auto de straat in rijden. Hij stopt achter de verhuiswagen en er stappen twee mensen

Keetje zucht. Wat duurt het lang! Maar wacht... Daar komt een auto de straat in rijden. Hij stopt achter de verhuiswagen en er stappen twee mensen De verhuiswagen Mama! Keetje staat voor het raam. Ze wijst naar buiten. Er staat een grote auto voor het huis! Mama komt naast Keetje staan. Dat is een verhuiswagen. We krijgen vandaag nieuwe onderburen.

Nadere informatie

61. Van gastvrij Woldendorp naar paradijselijk Vlagtwedde

61. Van gastvrij Woldendorp naar paradijselijk Vlagtwedde 61. Van gastvrij Woldendorp naar paradijselijk Vlagtwedde 21 maart 2013 Mijn gasthuis in Woldendorp was pure verwennerij. Wat ben ik in de watten gelegd. Een mooie slaapkamer, lekker eten en een reuze

Nadere informatie

REINIGEN, IMPREGNEREN EN HERSTELLEN

REINIGEN, IMPREGNEREN EN HERSTELLEN REINIGEN, IMPREGNEREN EN HERSTELLEN Productoverzicht www.grangers.co.uk KLEDING Reiniging Het is fantastisch om te zien hoe water gewoon van de buitenkant van een nieuwe jas af loopt. Maar na verloop van

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun

Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun Ik mag tien vriendinnen uitnodigen op mijn verjaardagsfeestje. De uitnodigingen liggen netjes naast elkaar op mijn bureau. Ik heb de namen heel dun met potlood op de kaarten geschreven, omdat ik al een

Nadere informatie

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek

KNF Zwolle. Afdeling KNF Zwolle. Alles over het EEG-Onderzoek KNF Zwolle Afdeling KNF Zwolle Alles over het EEG-Onderzoek 1. Welkom op de afdeling KNF afdeling knf Binnenkort kom je samen met je vader of je moeder een nachtje slapen bij het epilepsiecentrum in Zwolle.

Nadere informatie

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD!

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! DAG! Kinderen zijn een kado en geen vanzelfsprekendheid. Zo onbevangen, vol energie en levenslustig als kinderen vaak zijn,

Nadere informatie

Ik ben de voet, en ik loop heel goed.

Ik ben de voet, en ik loop heel goed. Eén lliichaam, velle lleden Ik ben de voet, en ik loop heel goed. www.bijbelidee.nl (( voorbeelld )) Eén lliichaam, velle lleden Voorbereiding Op het werkblad staan een oor, mond, oog, neus, hand,voet,

Nadere informatie

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI AVI E4* Alcoholisme, ruzie, bang zijn Midden in de nacht rinkelt de telefoon. Anna weet wat dat betekent. Ze moet vluchten, alweer. Ze rent de donkere nacht in. De volgende dag valt Anna in de klas in

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Zwarte Piet heeft zich vergist

Zwarte Piet heeft zich vergist november 2013 vanaf 4 jaar Zwarte Piet heeft zich vergist tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof - Zwarte Piet heft zich vergist 1 Zwarte Piet heeft zich vergist met z n bootje, met z n bootje, Zwarte

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Vivian den Hollander Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Met illustraties van Juliette de Wit Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Een onverwacht telefoontje Dag mam, tot vanavond. Spekkie drukt een kus

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Une Belle Histoire Nou, daar sta je dan. Met je goede gedrag, langs de snelweg in Belgie met een lekke achterband. Maar wacht, ik ga veel te snel. Vrijdagochtend zouden we met 14 Goodfellas vertrekken

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Van de voorzitter Ik heb in de eerste nieuwsbrief van dit jaar gezegd dat er nieuws moet zijn voor een nieuwe nieuwsbrief En nieuws hebben we zeker weer. Nieuwe bestuursleden

Nadere informatie

De ettertjes willen een kikkercircus

De ettertjes willen een kikkercircus Inhoud Vieze voeten 6 De ettertjes willen een kikkercircus rcus 9 De ettertjes willen schoonmaken 13 Logeren 16 Geld verdienen 19 Opgeruimd staat netjes 22 Parapluutjes 25 Winkeltje spelen 28 Twee moorkoppen

Nadere informatie

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan.

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan. Wild Op het laatste moment ziet Lisa de man pas. Ze hangt de was op in de tuin. En ineens komt hij achter de lakens vandaan. Lisa laat het mandje met was in het gras vallen. Ze gilt. De man ziet er slecht

Nadere informatie

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze.

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze. 1 Ik wou dat ik een vriendje had. Ik wou dat hij in mijn kast zat. Dan kon ik hem tevoorschijn halen wanneer ik maar wilde. Hij zou naar me kijken alsof ik mooi ben. Zwijgend. Hij zou zijn leren jack uittrekken

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie