Het. Nuttige-info-boekje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het. Nuttige-info-boekje"

Transcriptie

1 Het Nuttige-info-boekje

2

3 Nuttige-info-boekje 1 1 De KKK2009 Geachte KKK2009-deelnemers, Net als in de vorige edities van de Klim Kampeer Kampioenschappen ( ) zullen jullie je ook nu weer gesteund weten door het onvolprezen KKK2009-nuttige-infoboekje. Lees het door en laat alle nuttige info tot in je diepste poriën doordringen, zodat je op het KKK-weekend alle beproevingen fluitend doorstaat. De opzet van het weekend is beschreven in de volgende paragrafen. Lees deze info zorgvuldig door en let vooral op de samenvatting, daar hier de te ondernemen acties nog eens kort op een rijtje zijn gezet. 1.1 De opzet van de KKK2009 Vrijdag 5 juni worden alle equipes vanaf 19:00 uur op de KKK-locatie verwacht. Na op het terrein te zijn gearriveerd wordt elke equipe geacht een locatie te zoeken voor het opzetten van een basiskamp. 's Avonds wordt in ieder geval de tent opgezet zodat er kan worden overnacht. Is er tijd over om meer terrein op te bouwen dan kan dat. Hiervoor is echter ook nog de zaterdagochtend ingeruimd. De rest van de avond valt buiten de selectieprocedure, zodat er ongedwongen kennis gemaakt kan worden met een ieders rivalen. 1.2 Het basiskamp Zaterdagochtend, als vermeld, wordt het basiskamp verder opgezet door de equipes. Een basiskamp bestaat uit de volgende onderdelen: Een tent Een tafel om aan te eten Een vuurtafel om aan te koken Overig: een zeiltje boven tafel en vuurtafel, een plek voor de equipe-kist en een ton water Alles dient te worden gebouwd met de door ons geleverde pionierpalen en touwen. Voor enkele voorbeelden verwijzen we naar het katern "Spoedcursussen" Alle materialen (hout, touw, tent, kist) worden door het O.O. verstrekt.

4 2 1.3 KKK2009 Presentatie Op enig moment in het weekend zullen de equipes zichzelf moeten presenteren. In 5 minuten (en niet meer) zal je equipe zich moeten profileren en verklaren wat de sterke en zwakke kanten zijn en waarom je denkt deze wedstrijd te gaan winnen. 1.4 De kennistest Een van de onderdelen van het welbekende I.K.W.-model is het testen van de ontwikkeling van de kandidaten. Om dit te testen zal er een vragenronde worden gehouden, waarin aandacht zal worden besteed aan de volgende onderwerpen: -Atletiek -Slowakije -Insecten -De gouden eeuw -Licht 1.5 De maaltijd Zaterdagavond dient er per equipe een warme maaltijd op houtvuur klaar gemaakt te worden. Deze maaltijd kan punten scoren door een hoge mate van inventiviteit, maar zal tenminste moeten bestaan uit: Eventueel een voorgerecht Een lekker stuk vlees (of alternatief daarvoor) Verse groenten (dus geen blik) Aardappelen, rijst, pasta, o.i.d. Een nagerecht Uiteraard mag er ook een originele saus bij de pasta of rijst worden gemaakt. Echter het gebruik van pakjes en potjes is taboe, ook zelf geprefabriceerde klare maaltijden zijn uit den boze. Nogmaals: originaliteit scoort! Tijdens het eten komt er iemand van het O.O. langs om wat te komen proeven. Voor de rest van het weekend hoef je niets specifiek voor te bereiden. Tenzij je de tochttechnieken nog even wilt doornemen.

5 Nuttige-info-boekje 1.6 De te ondernemen acties samengevat: Vrijdag 5 juni 2009 vanaf 19:00 uur verzamelen. Zaterdag de equipe voorstellen (denk aan de naam) Zaterdagavond een warme maaltijd bereiden op houtvuur (vergeet geen boter, zout, e.d.) Wat neem je mee: Slaapzak, luchtbed, toiletspullen enzo 3 broodmaaltijden Theedoek (gewoon om mee af te drogen) Een klapstoeltje, tenzij je op de grond wilt zitten Je zwemspullen (geen flauw geintje) Een klaver-aas De ingrediënten voor de warme maaltijd van zaterdag 1.7 De kosten De inschrijfkosten van dit weekend zijn gesteld op 20,- per persoon. De overige kosten bestaan uit de warme maaltijd die je met de equipe moet verzorgen. De benzine die wordt verreden moet je zelf verrekenen met je meelifters. Zorg dus dat je met een volle tank vertrekt. Verder zullen de genuttigde dranken (fris of bier) betaald moeten worden volgens hetzelfde principe als de after-groepsraad of de vervolgavonden. 3

6 4 KKK2009

7 Nuttige-info-boekje 5 2 Spoedcursussen 2.1 Pionieren Bij de opbouw van je kampterreintje op de KKK2009 maak je hoofdzakelijk gebruik van de KRUISSJORRING. Een kruissjorring begin en eindig je met een MASTWORP, daarom hier eerst iets over: Een mastworp wordt gebruikt om een touw aan een paal vast te maken. Je kunt een mastworp op verschillende manieren maken. De eerste manier zie je in figuur 2.1 Figuur 2.1: De mastworp een mastworp die om een paal wordt gelegd, heeft vaak de neiging om weer los te gaan zitten. De versie die beter blijft zitten is de MASTWORP MET VOORSLAG. (Zie fig. 2.2) Het verschil met de mastworp zit in het begin. Er wordt twee keer om de paal heen gedraaid in plaats van één keer bij de mastworp. Met behulp van deze worp kun je een touw stevig aan een paal bevestigen zonder dat de worp gaat verschuiven als er een kracht op wordt uitgeoefend. Let er bij beide mastworpen op dat je ze precies volgens de tekeningen legt, de twee uiteinden moeten daarbij tussen de andere windingen terechtkomen en niet ernaast. Om te kijken of je de worp goed hebt gelegd trek je de uiteinden tegen de trekrichting in zoals die staat aangegeven in de tekening, de mastworp mag dan niet losschieten.

8 6 KKK2009 Figuur 2.2: Mastworp met voorslag Dit was slechts het begin, nu komen we bij de eigenlijke kruissjorring. De kruissjorring is uitstekend geschikt voor het maken van dwarsverbindingen en kan veel kracht verwerken, als hij tenminste goed wordt uitgevoerd. Je begint de kruissjorring met een mastworp. De mastworp moet een deel van de druk kunnen opvangen. Komt de druk op de horizontale paal van boven, dan komt de worp net onder de horizontale paal op de verticale paal te zitten. Je slaat het touw nu drie of vier keer om de palen heen zoals in figuur 2.3 is aangegeven. Leg elke slag netjes naast de vorige slag en trek elke slag aan. Figuur 2.3: Begin van een kruissjorring Daarna ga je WOELEN, je slaat het touw tussen de palen door om de slagen heen. Elke woeling trek je weer strak aan, je maakt net zoveel woelingen als slagen. Zie ook figuur 2.4.

9 Nuttige-info-boekje 7 Figuur 2.4: Woelen Tot slot werk je de sjorring af met een mastworp op de horizontale paal. Let er tijdens het leggen van de hele sjorring op dat je het touw goed onder spanning houdt, anders wordt de sjorring nooit stevig. De laatste mastworp die je nu gelegd hebt is van redelijk cruciaal belang, deze wordt echter door menigeen verkeerd gelegd. Controleer de laatste mastworp door het uiteinde van het touw tegen de windingen in te trekken. Net als de eerste mastworp mag ook deze niet losschieten. E.e.a. moet er uitzien als in figuur 2.5 Figuur 2.5: De eindknoop Bij het sjorren van een tafel zul je een horizontale paal aan een flinke boom moeten bevestigen, dit gaat vrijwel precies hetzelfde in zijn (m/v) werk. De mastworp aan het begin wordt dan echter niet om de boom gelegd, want dan zou er weinig van de worp over blijven. Begin hier dus de sjorring met een mastworp om de horizontale paal. In de figuren 2.6, 2.7 en 2.8 staat e.e.a. uitgetekend zoals de keuken-onderdelen er ongeveer uit moeten komen te zien.

10 8 Figuur 2.6: De vuurtafel KKK bouw een frame als hiernaast. 2. leg hierop een vloertje van stevige takken. 3. steek ergens een aantal plaggen uit de grond en leg ze op de tafel. (gras aan de onderzijde) 4. indien er geen plaggen mogen worden gestoken, kan dit onderdeel worden vervangen door een halve ton. 5. bedek het geheel met zand. Figuur 2.7: De vuurtafel in vol ornaat Figuur 2.8: De tafel span er een zeiltje boven, neem hiertoe één van de staanders iets langer. (3 meter) plaats het geheel op een open plek. De horizontale balken moeten op ongeveer kniehoogte komen, anders kun je uiteindelijk niet meer in de pan kijken.

11 Nuttige-info-boekje Het kompas De basis Om te beginnen volgen hier een paar punten waar je op moet letten als je nauwkeurig kompas wilt schieten: Je moet het kompas (als je aan het schieten bent) altijd horizontaal houden, anders kan de naald niet vrij draaien en wijst hij niet precies naar het noorden. Je moet er op letten dat er geen grote magneten in de buurt zijn (bijvoorbeeld een trafo-huisje) omdat die de kompasnaald natuurlijk ook aantrekken. Ook metalen voorwerpen als een flinke pen zijn van invloed. Op de kompassen die wij gebruiken (vloeistofkompassen van het merk Recta) zit een draaibare ring, dit noemen we de kompasroos. Op de kompasroos staan een aantal streepjes aangegeven, tussen twee streepjes zit steeds 2º. De hele kompasroos is in 360º verdeeld. Er staan ook een aantal wit-gele streepjes op de kompasroos, we gebruiken alleen de twee streepjes die vlak naast elkaar staan. Hier past precies de kompasnaald tussen. Als je het kompas ondersteboven houdt en je kijkt goed, dan zie je een klein zwart pijltje zitten. (zie figuur 2.9 ) Dit pijltje draait niet mee als je aan de kompasroos draait. Verder zit er in het doosje ook nog een spiegeltje, dit gebruik je als je aan het kompasschieten bent om tegelijkertijd vooruit te kijken en op te letten of de kompasnaald wel tussen de streepjes staat. Figuur 2.9: Het kompas (onderste-boven)

12 10 KKK2009 Wat moet je nu doen om bijvoorbeeld 120º te schieten: Stel het aantal graden op het kompas in met de kompasroos, let op: De cijfers die bij de streepjes staan zijn gedeeld door 10, je stelt dus in op 12. Draai de kompasroos tot de 12 boven het kleine zwarte pijltje staat. Hou het kompas met gestrekte arm voor je (zie figuur 2.10 ) en draai rond je as totdat de rode punt van de kompasnaald tussen de twee witte streepjes staat. Als je nu over het kompas heen kijkt (door de groef die ervoor gemaakt is) kijk je precies naar de weg die je in moet lopen. Figuur 2.10: Het kompasschieten Hemelsbreed schieten Dit wordt ook wel de kompasdoorsteek genoemd. Je gebruikt deze techniek om grote open terreinen over te steken. (Ook wel eens door een dichtbegroeid stuk bos) Je moet bijvoorbeeld 80º schieten over een stuk open veld totdat je een weg tegenkomt. Je neemt nu je kompas en schiet 80º. Vraag één van je (vele) makkers of hij (m/v) een flink stuk vooruit wil lopen in de goede richting. Als hij een goed eind weg is blijft hij staan en dan stuur je hem naar links of naar rechts zodat 'ie precies op 80º staat. Als dat gelukt is gaan jullie allemaal naar je makker en doe je het nog een (paar) keer, totdat je het punt hebt bereikt.

13 Nuttige-info-boekje Kaartlezen We zullen er hier maar van uit gaan dat je al vaker een kaart voor je neus hebt gehad en dat je dus weet wat bepaalde kleuren, tekens en lijnen. betekenen. (Dit kan je natuurlijk ook in de legenda vinden) Waar we het hier over gaan hebben is het gebruik van coördinaten, het oriënteren van de kaart en het uitzetten van een lijn onder een bepaalde hoek op de kaart Coördinaten Je hebt ze vast wel eens gezien: de horizontale en verticale lijnen op de kaart. Ze vormen van die mooie hokjes waar je zo lekker lang in kan zoeken naar een bepaalde straat. Welnu... op de stafkaarten die we bij de KKK2009 gebruiken (en die verder overal bij scouting worden gebruikt) hebben al die lijnen een NUMMER, hiermee en met de KAARTHOEKMETER kunnen we elk punt op de kaart tot op de vierkante millimeter nauwkeurig beschrijven. We volgen dan de regels zoals die in de brugklas tijdens de wiskundelessen zijn geleerd: Het eerste getal geeft de waarde op de horizontale lijn aan (De X-as) en het tweede getal geeft de waarde op de verticale lijn aan (De Y-as). We beginnen met een simpel voorbeeld: In figuur 2.11 staan vier coördinaten uitgetekend. Figuur 2.11: Coördinaten

14 12 KKK2009 Dit was natuurlijk nog makkelijk te volgen, maar we zijn er ook nog niet. Met dit systeem kan je alleen nog maar de kruispunten van de lijnen weergeven, wil je ook de punten tussen de lijnen aangeven, dan zal je preciezer te werk moeten gaan. Dat doen we dus als volgt: In figuur 2.12 staan een aantal coördinaten gegeven die niet op een kruispunt vallen. Figuur 2.12: Nog meer coördinaten Hoe zoek je zo'n punt nu op: Hier komt de kaarthoekmeter in het spel. De kaarthoekmeter is een doorzichtig stukje plastic waarop een gradenboog (gebruiken we zelden) en een aantal maatverdelingen staan. Er zijn twee maatverdelingen, behorend bij de schalen 1:25000 en 1: In figuur 2.13 staat zo'n ding afgebeeld en je kan meteen zien hoe je hem moet gebruiken.

15 Nuttige-info-boekje 13 Figuur 2.13: De kaarthoekmeter (in gebruik) Nu kunnen we dus elk punt op de kaart beschrijven, een coördinaat zal er dan bijvoorbeeld zó uitzien: Om het nu allemaal iets moeilijker te maken zijn er verschillende manieren om zo'n coördinaat op te schrijven: zonder tussenstreepje de eerste cijfers later we weg (zo'n eind gaan we toch niet weg) zoals hierboven, maar dan zonder tussenstreepje. DECFJ-EIGDE zoek dit zelf maar uit. Dit wetende kan je zonder problemen elk willekeurig coördinaat op elke willekeurige kaart opzoeken: Kinderspel dus Het oriënteren van de kaart Ofwel: De kaart op het noorden leggen. Waarom zou je de kaart op het noorden leggen? Stel nu dat je in een donker bos midden op een lang recht pad bent uitgekomen en je ziet geen herkenningspunten. (Niet ondenkbaar als wij de tocht hebben uitgezet.) Je hebt een kaart bij je en je hebt een

16 14 KKK2009 coördinaat gekregen waar je je op de kaart bevindt. Dit punt kan je nu feilloos vinden. Je moet nu waarschijnlijk naar een ander punt op de kaart lopen en je hebt de kortste route op de kaart uitgestippeld. Welke kant moet je nu uitlopen? (Als je midden op een lange weg staat kan je twee kanten op.) Wanneer je de kaart op het noorden legt lopen alle wegen op de kaart precies in dezelfde richting als ze in werkelijkheid ook doen, zo ook het pad waar je op staat en je weet dus welke richting je moet lopen. Je gaat als volgt te werk: Alle verticale lijnen op de kaart wijzen naar boven naar het noorden. (voor de krentenwegers: Oké, niet precies) Stel nu je kompas in op 0º(het noorden) en leg je kompas strak langs een verticale lijn. Draai nu net zolang met de kaart (met het kompas erop) tot de kompasnaald tussen de twee witte streepjes staat. (zie: Het kompas, vanaf pag.9) That's it, nu is de kaart georiënteerd Een lijn op de kaart Stel je weer eens voor: Je staat aan de rand van een grote open vlakte. (Bijvoorbeeld een heideveld) Op de kaart heb je gevonden waar je staat en waar je heen moet, je kan nu echter niet netjes de paden volgen want die zijn er niet. Hoe ga je te werk: Je legt de kaart op het noorden zoals hiervoor beschreven staat. (Zorg er vanaf nu voor dat de kaart niet meer verdraait!) Trek nu een lijn tussen het punt waar je staat en het punt waar je heen moet (de lijn die je dus moet gaan lopen), leg het kompas langs deze lijn en draai net zo lang met de KOMPASROOS (dus niet met het kompas of de kaart!!!) tot de witte streepjes om de rode punt van de kompasnaald liggen. Voor de duidelijkheid: de kompasroos is de draaibare ring op het kompas. Nu mag je het kompas van de kaart nemen en kijken op welke waarde je het kompas hebt ingesteld, in deze richting moet je dus de vlakte oversteken. (Zie ook: Hemelsbreed schieten vanaf pag.10)

17 Nuttige-info-boekje Tochttechnieken De stripkaart Een van de makkelijkste tochttechnieken waar toch de meeste fouten mee worden gemaakt is de stripkaart. Als je echter goed snapt waar je mee bezig bent, is er geen kunst meer aan om zonder fouten een stripkaart van begin tot eind te lopen. Hoe ontstaat nu een stripkaart? Simpel... Figuur 2.14: Ontstaan van een stripkaart Figuur 2.14 geeft een stukje Oudhollands landschap waarop gestippeld de route staat aangegeven die je moet lopen. Die route wordt nu getekend en daarbij worden alle zijwegen aangegeven. Nu pakken we het begin en het eind van de route en trekken hem tot een rechte lijn. Dat is alles! Wat we nu hebben is een rechte lijn waar alle wegen opstaan die we NIET in moeten slaan, gesnapt? (Geeft niks, lees verder) Een stripkaart begin je altijd aan de onderkant te lezen en elke kruising of zijweg staat aangegeven. Bij elke kruising, zijweg of splitsing moet je je dus afvragen: Hoeveel wegen moet ik aan mijn linkerhand laten liggen? Hoeveel wegen moet ik aan mijn rechterhand laten liggen? Ruiterpaden worden NIET aangegeven op een stripkaart, tenzij anders vermeld. Om een voorbeeld te geven: (figuur 2.15) Je komt op een kruising

18 16 KKK2009 en op de stripkaart staan twee streepjes aan de linkerkant, wat dus betekent dat je twee wegen aan je linkerhand moet laten liggen, dus ga je naar rechts. Bekijk zelf de overige voorbeelden. Figuur 2.15: Voorbeelden stripkaart Figuur 2.16: Voorbeelden kruispuntroute De kruispuntroute Ook dit is een simpele tochttechniek, behoeft ook weinig uitleg. Bij de kruispuntroute worden gewoon alle kruisingen, splitsingen en zijwegen getekend die je op de tocht tegenkomt en daarin staat netjes de richting aangegeven die je op moet gaan. De kruispuntroute is nauw verwant aan de volgende tochttechniek: De kruispunt-pijltje-route Dit is precies hetzelfde principe als de kruispuntroute, met het verschil dat

19 Nuttige-info-boekje 17 alle kruisingen met de te lopen richtingen niet levensecht worden getekend, maar geschematiseerd worden weergegeven. In figuur 2.17 staat een voorbeeld van een kruispuntroute met een kruispunt-pijltje-route ernaast. Figuur 2.17: Verschil kruispuntroute met kruispunt-pijltje-route Bolletje-pijltje Dit wordt ook wel de bolletjes-route genoemd. Voor deze tochttechniek is enige kennis van de windrichtingen nodig, ook moet je met een kompas om kunnen gaan. Wat is namelijk het geval: Per kruising en zijweg die je op de route tegenkomt krijg je een aantal tekens gegeven. Het geheel kan er uitzien als in figuur Figuur 2.18: Voorbeeld Bolletje-pijltje-route

20 18 KKK2009 De betekenis van de bolletjes is: streepje omhoog: Noord streepje naar rechts: Oost streepje naar beneden: Zuid streepje naar links: West Je leest de tekens van onder naar boven. Er staat dus: NNO (1); ONO (2); ZW (3); 0 (4). Wat moet je dus doen: Je komt op een kruising en de bolletje-pijltje-route zegt NNO; Dit is 22,5º, dit stel je in op je kompas en je schiet, je zal zien dat je precies (of bijna precies) naar een weg wijst en deze moet je dus inlopen tot je weer een zijweg tegenkomt. Vervolgens lees je de tweede bolletje-pijltje-combinatie en doe je hetzelfde, etc, etc, etc... Voor degenen die nog niet zo vertrouwd zijn met de windrichtingen staan in figuur 2.23 op pagina 20 alle windrichtingen met het bijbehorende aantal graden De vliegkoers Hoe een vliegkoers eruit ziet zie je in figuur Figuur 2.19: Vliegkoers Ook hiervoor heb je het kompas nodig. Wat moet je hiermee namelijk doen: Je begint links te lezen, er staat 40º, tussen de twee punten ligt een lijnstuk van 2cm (Dit meet je op met de kaarthoekmeter), de schaal is 1:1000 dus 2cm is 20 meter in werkelijkheid. Je schiet nu met je kompas 40º en loopt 20 meter, dan schiet je 325º en je loopt 1,5 maal 1000cm = 15 meter. Zo ga je de hele vliegkoers af. Het is wel belangrijk dat je de lijnstukjes een beetje precies (... ) opmeet, anders kan het wel eens voorkomen dat je de verkeerde weg inloopt als er twee vlak naast elkaar liggen.

21 Nuttige-info-boekje De kruispeiling Dit is een tamelijk ingewikkelde techniek, die je in de praktijk vrij weinig toe zal kunnen passen, omdat je niet ver genoeg kunt kijken. Je maakt namelijk gebruik van de herkenningspunten uit de omgeving om te bepalen waar je staat op de kaart. De werking zal worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld: (zie ook figuur 2.20) Wanneer je een kaart van de omgeving hebt en je niet weet waar je je op die kaart bevindt, probeer dan tenminste twee herkenningspunten te vinden. Vooral kerktorens zijn erg bruikbaar omdat ze op de kaart zijn terug te vinden. (zie hiervoor de legenda van de kaart) Wat doe je nu: Je kijkt met je kompas op hoeveel graden deze herkenningspunten liggen. Stel nu dat de twee punten op 57º en op 306º liggen, trek dan twee lijnen op de kaart in deze richtingen. (Zie hiervoor de paragrafen Het oriënteren van de kaart en Een lijn op de kaart op resp. de blz. 13 en 14 ) Nu ben je klaar, want daar waar de lijnen elkaar kruisen bevind je je. Figuur 2.20: Voorbeeld kruispeiling

22 KKK2009 Het oleaat Hiervoor heb je je kennis nodig van de kaart. Je krijgt een stukje doorzichtig papier met een route erop. Hier kun je aanvankelijk niets mee, want er staat verder niets op. (Waar is het noorden, zijn er nog zijwegen, enz.) Als het goed is heb je een kaart bij je van het gebied waar je loopt, anders krijg je er één bij het oleaat. Je schuift nu net zo lang met het papiertje over de kaart tot je de route op de kaart hebt gevonden. Meestal krijg je een gekopieerde kaart mee en daar kan je dus de route gewoon op uittekenen. Vanaf nu is het niets anders dan een tocht lopen met behulp van de kaart. Wat je hierbij moet doen (zoals: de kaart op het noorden leggen) staat allemaal beschreven vanaf bladzijde 11. Er zijn natuurlijk verschillende moeilijkheidsgraden, zo kan je een oleaat krijgen met alleen de te lopen lijn (de moeilijkste) maar er kan ook een coördinaat bijgegeven worden, of een pijl die naar het noorden wijst. Het scheelt natuurlijk ook of je de kaart van Nederland moet afzoeken of de kaart van Oudwijk-noord De klokken-tocht Hier kunnen we kort over zijn, als de klok op 3 uur staat ga je naar rechts, 6 uur is rechtdoor en 9 uur is linksaf. Staat de klok op 12 uur, dan ben je aan het einde van de tocht. In figuur 2.21 staan enkele mogelijkheden afgebeeld. Figuur 2.21: Mogelijkheden klokkentocht De smiley-tocht Ook dit is niet zo moeilijk, volg de richting van de ogen, als het poppetje naar beneden kijkt ga je rechtdoor. Kijkt het poppetje naar boven, dan is dat het einde van de tocht. Zie ook figuur 2.22.

23 Nuttige-info-boekje 21 Figuur 2.22: Voorbeelden Smile-tocht De rest Er zijn natuurlijk vele variaties te bedenken op deze tochttechnieken, vaak is het geheel dan in een puzzeltje verwerkt. Zo is er bijvoorbeeld het coördinatendoolhof waar je eerst een doolhofje moet oplossen en waarbij je dan allemaal cijfers tegenkomt die tezamen een coördinaat vormen. Verder zijn er nog meer variaties, maar die zijn dermate simpel dat ze zonder ooit uitgelegd te zijn zonder problemen opgelost kunnen worden. (De zogenaamde Mickey-MouseTM-Technieken)

24 22 KKK De windrichtingen Figuur 2.23: De kompasroos

25 Nuttige-info-boekje 23 3 Dankwoord De KKK2009 kunnen niet gerealiseerd worden zonder de hulp van diverse personen. Het leveren van deze fysieke dan wel geestelijke bijstand is van onschatbare waarde en de organisatie wil bij deze al deze mensen van harte bedanken voor de getoonde of nog te tonen inzet. En uiteraard zijn er ook deze jaargang weer: De hoofdsponsors:

26 24 4 KKK2009 ruimte voor notities (werkelijk, overal is aan gedacht)

Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken

Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken Tochttechnieken Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken In dit boekje vindt je uitleg van tochttechnieken die we veel bij Scouting gebruiken. Dit boekje kan je helpen bij het leren van technieken

Nadere informatie

HIKE BOEKJE #RSW-NVF

HIKE BOEKJE #RSW-NVF HIKE BOEKJE #RSW-NVF #RSW-NVF RSW hikeboek 1 1. Versie beheer Versie nr Door wie Wat is er aangepast 1.0 Oplevering document 2.0 Bob Tump Jessica Makkinje Layout Route techniek toegevoegd Aanpassing in

Nadere informatie

Landkaarten en coördinaten

Landkaarten en coördinaten Landkaarten en coördinaten Wat is nu eigenlijk een landkaart? Nou, hou je vast. Op een landkaart staat op een plat vlak een verkleind en toegelicht beeld van een bepaald deel van het aardoppervlak afgedrukt.

Nadere informatie

Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel

Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel Tochttechnieken In dit boekje worden een aantal verschillende tochttechnieken uitgelegd: - Situatieschets - Bolletje pijltje - Streepjestocht - Fototocht - Kralentocht

Nadere informatie

Tochttechnieken Cursus Coördinatie Bijlage cursus 5

Tochttechnieken Cursus Coördinatie Bijlage cursus 5 Tochttechnieken Cursus Bijlage cursus 5 Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Inhoudsopgave 1. Kompas... 3 2. Kaarten... 4 3. Coördinaten... 5 4. Kruispeiling... 6 Jong Nederland,

Nadere informatie

De vectorroute bestaat er in twee varianten: Met een vaste noordpijl en met een draaiende noordpijl.

De vectorroute bestaat er in twee varianten: Met een vaste noordpijl en met een draaiende noordpijl. De vectorroute In de vectorroute wordt de richting van de noordpijl gegeven, die wordt getekend met een dubbele poot. Deze noordpijl hoeft niet per definitie naar de bovenkant van de bladzijde te wijzen.

Nadere informatie

Stafkaart DOCK. Dropping Oudleiding Chiro Kaart hoogtelijn. kilometervak. akkerland. weiland. naaldbos. loofbos

Stafkaart DOCK. Dropping Oudleiding Chiro Kaart hoogtelijn. kilometervak. akkerland. weiland. naaldbos. loofbos DOCK hoogtelijn Stafkaart kilometervak akkerland weiland naaldbos loofbos s onverharde weg (bospad/zandweg/ ) verharde weg (asfalt/beton/ ) s Legende Stafkaart Kompas en kompas- schieten: Een typische

Nadere informatie

Tochttechnieken. Route bepalen met kaart en kompas. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008

Tochttechnieken. Route bepalen met kaart en kompas. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Route bepalen met kaart en kompas Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Met dank aan: Scoutquest. Scouting Impeesa Amersfoort Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Duidelijkheid!...

Nadere informatie

Inleiding. Wij hopen dat jullie iets aan dit boekje hebben tijdens de voorbereidingen en de hike zelf.

Inleiding. Wij hopen dat jullie iets aan dit boekje hebben tijdens de voorbereidingen en de hike zelf. JPG Hikewijzer Inleiding Voor je heb je de eerste uitgave van het hike boekje van de Johannes Post Groep. In dit boekje worden verschillende technieken behandeld die je onder een hike tegen kunt komen.

Nadere informatie

Beste Gidsen, Wat gaan we doen? Zoals we hebben besproken gaan we jullie kennis van de tochttechnieken schriftelijk testen.

Beste Gidsen, Wat gaan we doen? Zoals we hebben besproken gaan we jullie kennis van de tochttechnieken schriftelijk testen. Uitleg Tochttechnieken 2014 Beste Gidsen, Wat gaan we doen? Zoals we 22-02-2014 hebben besproken gaan we jullie kennis van de tochttechnieken schriftelijk testen. Waarom gaan we het doen? We doen dit om

Nadere informatie

Pionier boekje voor beginners

Pionier boekje voor beginners Pionier boekje voor beginners Verkenners Scouting leonardus Copyright 2007 John swinkels v1.1 Inhoudsopgave 1.1 Inhoudsopgave 2 1.2 Inleiding Knopen 3 2.1 Platte knoop 4 2.2 Schootsteek 5 2.3 Mastworp

Nadere informatie

Pionieren en knopen. Pionieren. - Een overzicht van de meest gebruikte knooptechnieken -

Pionieren en knopen. Pionieren. - Een overzicht van de meest gebruikte knooptechnieken - Pionieren en knopen - Een overzicht van de meest gebruikte knooptechnieken - Pionieren Pionieren (ook wel sjorren genoemd) is het bouwen van een constructie met hout en touw. Om te pionieren gebruiken

Nadere informatie

Bolletje-Pijltje routetechniek:

Bolletje-Pijltje routetechniek: Route Technieken Bolletje-Pijltje routetechniek: Bolletje-pijltje is een vrij eenvoudige techniek om een route aan te geven, en heeft wel wat weg van een kruispuntenroute. Het bolletje (dikke punt) staat

Nadere informatie

Hike Boekje #RSW-NVF

Hike Boekje #RSW-NVF Hike Boekje #RSW-NVF Inleiding Voor je heb je de heb je het Hike boekje voor de #RSW-NVF. De technieken die hierin behandeld worden zullen worden gebruikt tijdens de #RSW-NVF. Het boekje gaat onder andere

Nadere informatie

Reader oriëntatietechnieken

Reader oriëntatietechnieken Reader oriëntatietechnieken Inhoud 1. Schaal 2. Legenda 3. Coördinatenstelsels 4. Soorten kompassen 5. Declinatiecorrectie 6. Inclinatie 7. Kaart op het noorden leggen 8. Looprichting bepalen 9. Koers

Nadere informatie

Pooltocht 2015 Routetechnieken

Pooltocht 2015 Routetechnieken Strippenkaart Pooltocht 2015 Routetechnieken Een stripkaart (ofwel een kaart die "gestript" is van overbodige informatie), ook wel ten onrechte strippenkaart genoemd, kun je zien als een oleaat met zijwegen

Nadere informatie

Scoutinggroep JohnMcCormick. Zoetermeer. Hikeboekje. Scouts

Scoutinggroep JohnMcCormick. Zoetermeer. Hikeboekje. Scouts Scoutinggroep JohnMcCormick Zoetermeer Hikeboekje Scouts Zomerkamp 2011 1 De Hike Dit is het boekje wat je patrouille/ronde tijdens dit zomerkamp door de Hike heen helpt. Hierin staat alles wat je moet

Nadere informatie

KOMPAS(STREKEN) EN ROUTETECHNIEKEN DE 32 KOMPASSTREKEN

KOMPAS(STREKEN) EN ROUTETECHNIEKEN DE 32 KOMPASSTREKEN KOMPAS(STREKEN) EN ROUTETECHNIEKEN DE 32 KOMPASSTREKEN Een kompasstreek, windstreek of hemelstreek is 1/32e deel van de kompasroos en komt overeen met 11,25º (graden). Het wordt gebruikt voor het globaal

Nadere informatie

Instructie. structieboekje. Knopen! Auteur: Jules Renkens

Instructie. structieboekje. Knopen! Auteur: Jules Renkens Instructie structieboekje Knopen! Auteur: Jules Renkens Inleiding Beste lezer, voor je ligt het informatieboekje over knopen, in dit boekje worden de meest gebruikte knopen behandeld die binnen Jong Arcen

Nadere informatie

Kaart en kompas. Oriënteren met kaart en kompas. Amundsenvendel Ermelo. Kaart en kompas. E r m e l o

Kaart en kompas. Oriënteren met kaart en kompas. Amundsenvendel Ermelo. Kaart en kompas. E r m e l o 3 Oriënteren met kaart en kompas Amundsenvendel Ermelo 2001 H USKY PUBLICATIES E r m e l o Pagina 2 Pagina 11 Inhoudsopgave Het kompas 3 Oriënteren met het kompas Oriënteren van de kaart 4 eerste handgreep

Nadere informatie

Tabaqui en Jacala Oostelbeers, Maart 2009

Tabaqui en Jacala Oostelbeers, Maart 2009 HANDBOEK Pionieren Inleiding Pionieren is het maken van voorwerpen van hout en touw, zoals bijvoorbeeld bruggen, torens en speeltoestellen. Pionieren is een oude scoutingtechniek die je waarschijnlijk

Nadere informatie

HIKE BOEKJE 2012 HIKEBOEKJE VERKENNERS RENÉ VAN AALDEREN/ MARTIJN BRUS VERKENNERS JMC

HIKE BOEKJE 2012 HIKEBOEKJE VERKENNERS RENÉ VAN AALDEREN/ MARTIJN BRUS VERKENNERS JMC HIKE BOEKJE 2012 HIKEBOEKJE VERKENNERS RENÉ VAN AALDEREN/ MARTIJN BRUS VERKENNERS JMC 2012 1 DE HIKE Dagindeling Hike De dagindeling van de Hike ziet er, onder andere afhankelijk van jullie loopsnelheid,

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE SCOUTS

INSTRUCTIEBOEKJE SCOUTS Neil Armstrong Scouting Groep INSTRUCTIEBOEKJE SCOUTS TOCHTTECHNIEKEN Auteur: Paul Engelen INHOUDSOPGAVE: 1. INLEIDING pagina 3 2. KAART pagina 4 2.1 Schaal pagina 4 2.2 Kaarttekens pagina 4 2.3 Hoogtelijnen

Nadere informatie

Inhoud. Tochttecknieken

Inhoud. Tochttecknieken Tochttechnieken N W O Z Auteur: Peter Colpa Impeesa-Zoetermeer www.impeesa-zoetermeer.nl Uitgave: 31 januari 2016 Inhoud Kruispuntenroute (KP-route)... 3 Kruispuntenroute met oriëntatiepunt... 3 Zoektocht

Nadere informatie

Striproute Kruispunten route

Striproute Kruispunten route Striproute Bij de striproute geldt altijd: je ziet het of je ziet het niet. Het principe is simpel. De rechte lijn is de te volgen route. De streepjes aan de zijkant zijn de wegen die je niet in moet slaan.

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN: SJORREN EN KNOPEN

VAARDIGHEDEN: SJORREN EN KNOPEN 1. De takeling Voordat je een touw gebruikt, moet je revoor zorgen dat de uiteinden niet gaan rafelen. Dit doe je door een zogenaamde takeling te maken aan ieder eind van het touw. 2. De platte knoop Deze

Nadere informatie

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting'

Insignewerk Welpen St. Jozef. Insigne 'Scouting' Insignewerk Welpen St. Jozef Insigne 'Scouting' Dit programma is Gemaakt door Chil http://www.wek-site.com Pagina 1 van 12 Insignewerk wat is dat? Al spelend in de horde kom je vast wel eens iets tegen,

Nadere informatie

Tochttechnieken. Cursus kaart en kompas. Bijlage cursus 5. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008.

Tochttechnieken. Cursus kaart en kompas. Bijlage cursus 5. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008. Tochttechnieken Cursus kaart en kompas Bijlage cursus 5 Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Met dank aan: Hiking-site.nl Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2. Het bepalen van de

Nadere informatie

het groene boekje van... verkenner derde klas

het groene boekje van... verkenner derde klas het groene boekje van... verkenner derde klas Dit is het groene boekje. Elke geïnstalleerde verkenner heeft er een. Het staat vol met opdrachten die je kunt doen. Als je alle opdrachten gedaan hebt en

Nadere informatie

Sjorren - Chiro de Schakel Sjorren. Chiro de Schakel.

Sjorren - Chiro de Schakel Sjorren. Chiro de Schakel. Sjorren Chiro de Schakel http://www.chirodeschakelgenk.tk De kruissjorring Je gebruikt de kruissjorring om twee palen dwars op elkaar vast te zetten in de vorm van een kruis. Het is de bedoeling dat je

Nadere informatie

PiKaFuture. Programma. Maaltijden

PiKaFuture. Programma. Maaltijden PiKaFuture Het is bijna weer zover: het jaarlijkse PiKaNu. Hét pinksterkamp voor alle scouts van Noord-Veluwe Flevoland. Ook dit jaar organiseert Scouting Nunspeet dit weekend vol spektakel en plezier.

Nadere informatie

Werkstuk LO Scouting 5,4. Werkstuk door een scholier 1606 woorden 14 jaar geleden. 65 keer beoordeeld

Werkstuk LO Scouting 5,4. Werkstuk door een scholier 1606 woorden 14 jaar geleden. 65 keer beoordeeld Werkstuk LO Scouting Werkstuk door een scholier 1606 woorden 14 jaar geleden 5,4 65 keer beoordeeld Vak LO waarom ik dit onderwerp kiest ik hou mijn spreekbeurt over scouting omdat ik er zelf op zit en

Nadere informatie

Cursus Kaart en Kompas

Cursus Kaart en Kompas Cursus Kaart en Kompas sponsored by Introductie Het kompas en de werking ervan is voor sommige mensen nog altijd een soort magie. Het feit dat het kleine naaldje altijd feilloos het noorden weet te vinden

Nadere informatie

Beverbadges Steven Stroom

Beverbadges Steven Stroom Beverbadges Steven Stroom Het favoriete activiteitengebied van Steven Stroom is Uitdagende Scoutingtechnieken. Steven is misschien soms wel wat bang in het donker, maar hij verdwaalt nooit! Hij weet namelijk

Nadere informatie

Hollywood party the Oscars

Hollywood party the Oscars RSW REGIO DE BARONIE 2018 Hollywood party the Oscars Informatie voor de scouts Beste scouts, Dit wordt alweer de negentiende RSW (Regionale Scouts Wedstrijden) van scouting Regio De Baronie. We hopen dat

Nadere informatie

Knopen - Chiro de Schakel Knopen. Chiro de Schakel.

Knopen - Chiro de Schakel Knopen. Chiro de Schakel. Knopen Chiro de Schakel http://www.chirodeschakelgenk.tk Platte knoop Een van de bekendste knopen is de platte knoop. Het is een knoop die geschikt is om twee touwen van gelijke dikte aan elkaar vast te

Nadere informatie

Winterse speurtochten. Algemene organisatietips

Winterse speurtochten. Algemene organisatietips Winterse speurtochten Een speurtocht lopen vinden kinderen vaak een erg leuk. Helaas kost het veel tijd om een originele speurtocht te bedenken en te maken. In dit artikel en de bijbehorende werkbladen

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Tekst. Zoeken. Kruispuntroute

Tekst. Zoeken. Kruispuntroute Tekst Je kunt natuurlijk gewoon in een tekst uitleg krijgen waarin staat hoe je moet lopen. Er wordt dan beschreven hoe de omgeving waar je loopt eruit ziet en waar je links, rechts, en rechtdoor moet

Nadere informatie

Basistechnieken. Scouts Scouting Fons Olterdissen. januari 10

Basistechnieken. Scouts Scouting Fons Olterdissen. januari 10 Basistechnieken Scouts Scouting Fons Olterdissen januari 10 Inhoudsopgave Algemene kennis en vaardigheden 2 Scouting 2 Samenwerking 4 Eigen verantwoordelijkheid 4 De kaart 5 Soorten kaarten 5 Schaal 5

Nadere informatie

Vlotten bouwen Handleiding

Vlotten bouwen Handleiding Vlotten bouwen Handleiding 1 Hoe kan ik het materiaal voor Vlotten Bouwen ontlenen? Voor de reservatie van het materiaal kan je terecht bij de dienst onthaal & info. De kostprijs van het gehuurde materiaal

Nadere informatie

Wandel Experience Dag Route 15 KM. In samenwerking met:

Wandel Experience Dag Route 15 KM. In samenwerking met: Wandel Experience Dag Route 15 KM In samenwerking met: Beste wandelaar, Voor jullie ligt het routeboekje voor de wandeltocht van 15 Kilometer. Deze route is uitgezet door Scouting St. Hubertus, voor de

Nadere informatie

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Als je een kampvuur of een kookvuur gaat maken, zal het je zelden gebeuren dat al je hout precies de goede afmetingen heeft. Je hebt

Nadere informatie

Vlotten bouwen Handleiding

Vlotten bouwen Handleiding Vlotten bouwen Handleiding Hoe kan ik het materiaal voor Vlotten Bouwen ontlenen? Het materiaal voor Vlotten Bouwen ligt klaar achter loods 314, vlakbij de zwemvijver. Voor de reservatie van het materiaal

Nadere informatie

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2 Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. Bekijk de twee stroomkringen op de foto s hieronder. stroomkring 1 stroomkring 2 Noem voor beide stroomkringen

Nadere informatie

Wandel Experience Dag Route 7 KM. In samenwerking met:

Wandel Experience Dag Route 7 KM. In samenwerking met: Wandel Experience Dag Route 7 KM In samenwerking met: Beste wandelaar, Voor jullie ligt het routeboekje voor de wandeltocht van 7 Kilometer. Deze route is uitgezet door Scouting St. Hubertus, voor de Wandel

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport

Uitgeverij Schoolsupport [62] Oriëntatie, 2001, Niveau *, Vouwen Een blaadje is in vieren gevouwen. Daarna is er een stukje uitgeknipt. Hoe ziet het opengevouwen blaadje eruit? TIP: Vouw (in gedachten) het blaadje twee keer terug.

Nadere informatie

Het kompas. Het bepalen van de richting

Het kompas. Het bepalen van de richting Het kompas Het kompas en de werking ervan is voor sommige mensen nog altijd een soort magie. Het feit dat het kleine naaldje altijd feilloos het noorden weet te vinden is voor veel mensen dan ook een soort

Nadere informatie

Geocachen langs trage wegen

Geocachen langs trage wegen Geocachen langs trage wegen Wat? Geocaching is een avontuurlijke schattentocht waarbij je op basis van geografische coördinaten op zoek gaan naar een cache (verstopplaats). Deze cache is een waterdichte

Nadere informatie

Richtingen, coördinaten en oriënteren

Richtingen, coördinaten en oriënteren 1 Richtingen, coördinaten en oriënteren Amundsenvendel Ermelo 2001 H USKY PUBLICATIES E r m e l o Pagina 2 Pagina 11 Inhoudsopgave Richtingen 3 De kaart schaal 4 Plaatsbepaling op de kaart het coördinatensysteem

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

Magneet & kompas. Inlage

Magneet & kompas. Inlage Inlage Proef 1 De grote materialentest - Werkblad 1-1 Magneet (nr. 8 of nr. 9) - 1 Doosje met materialen (nr. 25) - Pen Welke materialen trekt de magneet aan en welke niet? Kijk eerst naar de materialen

Nadere informatie

Oh, kom er eens kijken... van :

Oh, kom er eens kijken... van : Oh, kom er eens kijken... van : http://kneutsel.blogspot.nl Ik heb een haakpatroon gemaakt voor een Sinterklaasje! Dit is de eerste keer dat ik zelf een haakpatroon heb geschreven en dat kostte me toch

Nadere informatie

St. Scouting St. Franciscus Wijchen

St. Scouting St. Franciscus Wijchen (Land)kaarten Een kaart geeft ons een schat aan informatie over de omgeving waarin we op pad zijn. Maar om al die informatie te kunnen gebruiken moet je natuurlijk wel weten waar je het kunt vinden. Daarom

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

Eenvou(w)dig op weg met Wiskundige onderzoekscompetentie. De Wiskunde B-dag, een initiatief voor de derde graad

Eenvou(w)dig op weg met Wiskundige onderzoekscompetentie. De Wiskunde B-dag, een initiatief voor de derde graad DAG VAN DE WISKUNDE Zaterdag 14 november 2015 Workshop Eenvou(w)dig op weg met Wiskundige onderzoekscompetentie De Wiskunde B-dag, een initiatief voor de derde graad Ellen Vandervieren OPWARMERTJE Een

Nadere informatie

Oriëntatieloop Handleiding

Oriëntatieloop Handleiding Oriëntatieloop Handleiding Hoe kan ik de Oriëntatieloop ontlenen? Voor de reservatie van het materiaal kan je terecht bij de dienst onthaal & info. De kostprijs van het gehuurde materiaal wordt verrekend

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Museum Sloten. Weegspel

Museum Sloten. Weegspel Museum Sloten Weegspel SPELUITLEG houten kistje met verschillende gewichtjes; de producten die je gaat wegen; antwoordkaarten, kladpapier, pen en potlood; dit boekje met uitleg en opdrachten. Er zijn 9

Nadere informatie

Vlotten bouwen Handleiding

Vlotten bouwen Handleiding Vlotten bouwen Handleiding Hoe kan ik het materiaal voor Vlotten Bouwen ontlenen? Het materiaal voor Vlotten Bouwen ligt klaar naast de zwemvijver. Voor de reservatie van het materiaal kan je terecht bij

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Stickers met de namen van de kinderen. - Voldoende kopieën van het uitdeelvel Loop van de stukken ; 1

Nadere informatie

Halve Steek. De halve steek is een zeer eenvoudige knoop en wordt zeer veel toegepast als onderdeel van andere knopen. Zo bestaat de platte knoop uit

Halve Steek. De halve steek is een zeer eenvoudige knoop en wordt zeer veel toegepast als onderdeel van andere knopen. Zo bestaat de platte knoop uit Halve Steek De halve steek is een zeer eenvoudige knoop en wordt zeer veel toegepast als onderdeel van andere knopen. Zo bestaat de platte knoop uit twee halve steken. Een halve steek op zich dient weinig

Nadere informatie

1 Smiley. 2 Fotoroute

1 Smiley. 2 Fotoroute Routetechnieken Inhoudsopgave 1 Smiley...3 2 Fotoroute...3 3 Kruispunten...4 3.1 Standaard kruispuntenroute...4 3.2 Kruispunt-noordpijlroute...4 4 Bolletje-Pijltje...5 5 Knopentocht / Kralentocht...6 6

Nadere informatie

De ontwikkelde materialen per unit.

De ontwikkelde materialen per unit. Handleiding. Dit is de handleiding voor het remediërende programma voor de leeszwakke leerling bij het vak Engels. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor leerlingen die bij de toetsen technisch lezen uitvallen

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

Wat. Met o.a. in dit kampboekje: Wat neem je mee? Wat laat je thuis! Vergeet je tandenborstel niet! gaan we doen?

Wat. Met o.a. in dit kampboekje: Wat neem je mee? Wat laat je thuis! Vergeet je tandenborstel niet! gaan we doen? Wie gaan er mee? Waar gaan we heen? De belangrijkste routetechnieken Wat gaan we doen? Zomerkamp AKazan de Wolfgroepusterlitz Met o.a. in dit kampboekje: Wat neem je mee? Wat laat je thuis! Vergeet je

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica

Scratch. Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Scratch sdas Gemaakt door: Déjan van Noordt en Leroy van den Driesche Leerlingen HAVO 5 SG Spieringshoek Als onderdeel voor het vak Informatica Inhoud Wat is scratch?... 2 Deel 1: Account aanmaken... 2

Nadere informatie

Maak een ketting van 15 lossen, doe dit niet te strak. Draai de ketting om zodat de achterkant zichtbaar is.

Maak een ketting van 15 lossen, doe dit niet te strak. Draai de ketting om zodat de achterkant zichtbaar is. Discover the Seasons week 0 Als je al met de Cal Sterrendeken van Muis hebt meegedaan hoef je alleen maar een proeflapje te haken. Kun je al Tunis haken maar heb je nog iets met entrelac gedaan kijk dan

Nadere informatie

Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan.

Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan. Met programmeren kun je alles maken, ook. een schilderij! Je kent natuurlijk Mondriaan wel. Teken eerst eens een mooie Mondriaan. Als je klaar bent, vergelijk de tekening dan maar eens met die van je buurman

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

We beginnen met een proeflapje je zou dit in KLEUR 3, 4 of 5 kunnen doen. Van deze kleur houden we de meeste wol van over.

We beginnen met een proeflapje je zou dit in KLEUR 3, 4 of 5 kunnen doen. Van deze kleur houden we de meeste wol van over. Sterrendeken van Muis Week 1 Proeflapje We beginnen met een proeflapje! Dit moet iedereen zeker doen omdat je anders niet weet of je de juiste naalddikte gebruikt. Wat voor mij werkt hoeft voor jou niet

Nadere informatie

OntdekZelf - magnetisme

OntdekZelf - magnetisme Werkwijze Alle OntdekZelf experimenten zijn bedoeld voor de leerling om zelf te ontdekken. Laat de leerling vanaf het begin werken met zijn materialen en ontdekken hoe hij tot een antwoord of een werkende

Nadere informatie

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel!

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan de auto maken met een muizenval als aandrijving! Zo ziet die van mij eruit: Als we zelf zo n

Nadere informatie

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120

Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 Montage Handleiding Ahrend Essa Slinger-Bureau 200 x 120 INLEIDING In deze handleiding wordt, aan de hand van foto s en begeleidend schrijven, uitgelegd hoe een Ahrend Essa hoek-bureau met slingersysteem

Nadere informatie

Handleiding Turtle Case

Handleiding Turtle Case Handleiding Turtle Case Index 2 Handleiding Turtle Case 3 Hoofdstuk 1. Het inpakken van de Turtle Case 3 1.1 Het openen van de Turtle Case 5 1.2 De hoogte van de steunen vaststellen 5 1.2.1. Methode 1

Nadere informatie

How to - poortmap en tunen.doc

How to - poortmap en tunen.doc Waar is deze FAQ voor Deze FAQ heb ik geschreven voor iedereen die wil beginnen met tunen en mensen die dit gewoon interessant vinden. Verwacht niet dat je na het lezen van deze FAQ een cilinder helemaal

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

Vaardighedenboekje Welpen van de Waardenborch

Vaardighedenboekje Welpen van de Waardenborch Vaardighedenboekje Welpen van de Waardenborch op de site van de Waardenborchgroep zijn b tanden te downloaden om je te helpen bij h behalen van vaardigheden en insign. www.scouting.ws inhoudsopgave knopen

Nadere informatie

Verder zijn er toetsen bij de theorie en praktijk. Je hoort van jouw leraar wanneer je die moet maken.

Verder zijn er toetsen bij de theorie en praktijk. Je hoort van jouw leraar wanneer je die moet maken. Voorwoord Beste leerling, Voor je ligt de map Stappenplan houtbewerken. Dit Stappenplan is speciaal geschreven voor leerlingen die praktijkonderwijs volgen, maar is ook te gebruiken in andere situaties.

Nadere informatie

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l J u w e e l

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l J u w e e l Stap 1 Benodigdheden: - 2 balken van 4,5 x 9 x 180 cm - 2 balken van 4,5 x 9 x 171 cm - 4 schroeven van 6 x 100 mm Uitleg: 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Schroef in elke hoek

Nadere informatie

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm Regel Een plank van m en 0 cm wordt in gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? m en 0 cm 0 cm. 0 cm : 0 cm De opbrengst van de boer is ton aardappelen. Hij houdt deel zelf. De rest gaat naar de

Nadere informatie

Legenda. Veluwe_zwerfpad_Hoenderloo_Schaarsbergen. Oude situatie. Huidige situatie

Legenda. Veluwe_zwerfpad_Hoenderloo_Schaarsbergen. Oude situatie. Huidige situatie Legenda Veluwe_zwerfpad_Hoenderloo_Schaarsbergen Oude situatie Huidige situatie Kaart 05 blz. 037 Datum, 16-05-2014 Geel: Deelense Zand Hoenderloo (vervalt) Het wordt een gewone route, De Droge-Voeten-Variant

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen)

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Ga na of de onderstaande beweringen waar of niet waar zijn (invullen op antwoordblad). 1) De krachtwerking van een magneet is bij

Nadere informatie

Stroomschema s maken in Word

Stroomschema s maken in Word 1 Stroomschema s maken in Word Een programma direct maken in Scratch gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk commando

Nadere informatie

Aikido Nail Art. A Tutorial by Kim

Aikido Nail Art. A Tutorial by Kim Aikido Nail Art A Tutorial by Kim Ik ga je leren hoe je een Aikido Design op je nagels maakt, hier is mijn uiteindelijke resultaat: Om te beginnen moet je deze spullen hebben om het design te maken: -

Nadere informatie

RSW Regiotwenteland 2009

RSW Regiotwenteland 2009 RSW Regiotwenteland 2009 Hét boekje voor deelnemers Met veel informatie over van alles en nog wat Beste Scouts, 0 Heel mooi dat jullie mee willen doen aan de Regio Scouting Wedstrijden in Ommen. Wat je

Nadere informatie

1a. Hoeveel tuinslakken zie je op de foto? 1b. En hoeveel slakken van een andere soort?

1a. Hoeveel tuinslakken zie je op de foto? 1b. En hoeveel slakken van een andere soort? Waarnemen de tuinslak en klimaatverandering Tuinslakken hebben verschillende kleuren huisjes. Hun huisjes kunnen bruin, roze of geel zijn. Ook hebben sommige strepen (banden) op hun huisjes en anderen

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Handleiding opzetten en afbreken shelter KSA Noordzeegouw:

Handleiding opzetten en afbreken shelter KSA Noordzeegouw: Handleiding opzetten en afbreken shelter KSA Noordzeegouw: A. Ontleend materiaal: 1 groot groen 6-hoekig tentzeil met stormkoorden 1 metalen plaatje om op de pin te zetten en in het zeil te houden (top)

Nadere informatie

Basisinstructies Temari

Basisinstructies Temari Voorbereiding: Papieren liniaal uitknippen, die je van te voren uit een Temari boek of iets dergelijks nagetekend hebt. Bal omwikkelen: Voor het borduren omwikkel je de tempex bal met naaigaren - houd

Nadere informatie

Ravensburger spel nr Wie heeft het snelst zijn handboeien open?

Ravensburger spel nr Wie heeft het snelst zijn handboeien open? 6 Ravensburger spel nr. 21 323 8 Wie heeft het snelst zijn handboeien open? Inhoud A B C 4 handboeien met kettingen en haken 4 afdekkappen 4 lopers D E 12 winstfiches (van ieder 4x groen, geel en rood)

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg?

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Conditie 1 M. Hoogeveen Leren schrijven met peer response, SLO 2012 Les 9 Hoe vind je de weg? Werkboekopdracht 1 Teken in de routekaart met

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie