DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND"

Transcriptie

1 DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Een no-nonsense benadering vormgegeven door gedreven en erkende professionals DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Hoofdlocatie: Oostwaarts 5 E,2711 BA Zoetermeer Telefoonnummer: adres: info@praktischejeugdzorg.nl Website:

2 DOSSIERVORMING, GEHEIMHOUDING EN PRIVACY PROCEDURE (JULI 2012) INLEIDING Het verzamelen van cliëntgegevens ten behoeve van de hulpverlening is inherent aan de gezondheidszorg. Dat anderen belang kunnen hebben bij diezelfde gegevens doet niet af aan het beginsel dat cliëntgegevens slechts mogen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn vastgelegd. Het verstrekken van informatie aan derden zonder dat de cliënt hier schriftelijk toestemming voor heeft gegeven, of zonder dwingend wettelijk voorschrift, kan civiel- tucht- en strafrechtelijke consequenties hebben. Deze procedure is gebaseerd op de WGBO (wet geneeskundige behandelovereenkomst), Wet BIG (wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg), WBP (wet bescherming persoonsgegevens), Wet Bopz (wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen), Klachtwet, sociale verzekeringswetgeving en Wetboek van Strafrecht. Het heeft tevens een relatie met de Kwaliteitswet. INWERKINGSTELLING Deze procedure is per juli 2012 in werking getreden. Desgewenst kan een afschrift van deze procedure verkregen worden. BEGRIPSBEPALINGEN Geheim: in de gezondheidszorg wordt meer onder het geheim van de cliënt verstaan dan puur het beroepsgeheim dat bestaat in een behandelrelatie tussen beroepsbeoefenaar en cliënt. Ook in andere situaties dient het geheim van de cliënt beschermd te worden, bijvoorbeeld bij wetenschappelijk onderzoek en geneeskundige verklaringen. Het geheim van de cliënt bevat medische gegevens, behandelgegevens en andere verkregen informatie zoals persoonlijke of financiële gegevens. Het geheim van de cliënt reikt verder dan het graf. Na overlijden komt het geheim niet te vervallen; ook gaat het niet over op de erven van de overleden cliënt. De cliënt kan aangeven hoe met zijn geheim wordt omgegaan tijdens zijn leven en/of daarna. Beroepsgeheim: hieronder verstaan we het geheim van de cliënt dat door de beroepsbeoefenaar beschermd dient te worden. Bij sommige zorgverleners bestaat het misverstand dat het beroepsgeheim een recht is dat de zorgverlener toekomt. Dit is niet juist. Het beroepsgeheim betreft het geheim van de cliënt. Het beroepsgeheim dient daarnaast ook een algemeen belang: iedereen moet zich tot een zorgverlener kunnen wenden zonder de angst dat zijn geheim aan derden ter kennis komt.

3 Zwijgplicht: de zorgverlener en eenieder, die bij het uitoefenen van zijn beroep op het gebied van de individuele gezondheidszorg kennis heeft gekregen van datgene wat hij als vertrouwelijk moest begrijpen, heeft de plicht te zwijgen over het geheim van de cliënt. Deze zwijgplicht geldt in beginsel tegenover iedereen, behalve tegenover de cliënt zelf en de overige zorgverleners die bij de actuele behandeling betrokken zijn. Verschoningsrecht: personen die kennis dragen van een geheim kunnen door de rechter (in civiele-, straf-, en tuchtzaken) als getuige of gedaagde worden gehoord. Indien die personen uit hoofde van hun beroep zwijgplichtig zijn bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen, maar ook secretaresses en administratief medewerkers (zij hebben een afgeleide zwijgplicht) kunnen zij zich beroepen op hun verschoningsrecht. Zij geven daarmee aan niet te kunnen praten over bepaalde zaken die hen als geheim van de cliënt zijn medegedeeld. Het verschoningsrecht is in verschillende wettelijke bepalingen vastgelegd (o.a. art. 218 Wetboek van Strafvordering, 68 lid 5 wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG)). BELEID Het beleid van Praktische Jeugdzorg in deze is dat in de afwegingen het goede, actieve zorgverlenerschap en de belangen van de cliënt leidend moeten zijn. Ook geldt de zwijgplicht niet jegens de wettelijk vertegenwoordiger van de cliënt die hetzij door leeftijd hetzij doordat de cliënt niet in staat geacht kan worden een redelijke waardering van zijn belangen te kunnen maken. Wel wordt de wettelijk vertegenwoordiger gezien als een derde in de strikt juridische zin van het woord. Dit blijkt uit de bewoordingen van art. 7: 457 lid 3, tweede volzin: Indien de zorgverlener door inlichtingen over de cliënt dan wel inzage in of afschrift van de bescheiden te verstrekken niet geacht kan worden de zorg van een goed zorgverlener in acht te nemen, laat hij zulks achterwege. Met andere woorden: de wettelijk vertegenwoordiger wordt niet automatisch dezelfde rechten toegekend als de cliënt. Er dient een afweging plaats te vinden over de vraag of informatieverstrekking ter verkrijging van de vervangende toestemming de doorbreking van de zwijgplicht rechtvaardigt. Wettelijk vertegenwoordigers van de meerderjarige cliënt zijn: curator (door de rechter benoemd), mentor (door de rechter benoemd), schriftelijk door de cliënt gemachtigde, echtgenoot of levenspartner, en tenslotte ouder, kind, broer of zuster van de meerderjarige cliënt. Wettelijk vertegenwoordiger van de minderjarige cliënt zijn: de ouder(s) met gezag of de voogdijmedewerker.

4 Wat betreft de persoonsregistratie treft Praktische Jeugdzorg de nodige voorzieningen ter bevordering van de juistheid en volledigheid van de opgenomen gegevens en draagt zorg voor de nodige voorzieningen van technische en organisatorische aard ter beveiliging van de persoonsregistratie, tegen verlies of aantasting van de gegevens en tegen onbevoegde kennisneming, wijziging of verstrekking daarvan. De persoonsregistratie bevat hooguit algemene gegevens, personalia, identificatiegegevens; middelen- en maatregelenregistratie; medische/paramedische gegevens; pedagogische/psychologische gegevens; financiële/administratieve gegevens. De persoonsregistratie wordt uitsluitend aangelegd indien, en voor zover, noodzakelijk voor een goede vervulling van de taak van de zorgverlener. Voor de persoonsregistratie gelden de volgende doelstellingen: Het ondersteunen van de dagelijkse zorg om de continuïteit ervan te waarborgen. Ondersteuning bieden bij diagnostiek, hulpvraagverheldering en evaluatie van de zorg. Ondersteunen van het management van de organisatie om een optimale en doelmatige inzet van medewerkers, middelen en financiën ten behoeve van de zorgverlening mogelijk wordt. Bijdragen in de verantwoording van de zorg naar de geregistreerde en/of diens wettelijk vertegenwoordiger. Stimuleren van een permanente vorm van kwaliteitscontrole. Bijdragen in de externe verantwoording naar financiers, overheid en anderen, voor zover hierop een wettelijke verplichting rust. ARTIKEL 1: PRECAIRE GEGEVENS Conform het bepaalde in het Besluit Gevoelige Gegevens (Stb. 1993, 158) worden gegevens over ras, godsdienst, levensovertuiging, seksualiteit of intiem levensgedrag van de geregistreerde alleen opgenomen indien van belang voor de dienstverlening. Gevoelige gegevens van derden (o.a. familieleden van de geregistreerden) kunnen alleen in de registratie worden opgenomen indien, en voor zover, dit in verband met de dienstverlening aan de cliënt of gewichtige belangen van de zorgverlener noodzakelijk is.

5 ARTIKEL 2: KENNISGEVING De zorgverlener zal middels een algemene kennisgeving het bestaan van de registraties en van dit reglement vermelden, alsmede daarin aangeven op welke wijze het reglement kan worden ingezien en verkregen en nadere informatie kan worden ingewonnen. Indien andere doelen, dan de genoemde doelstellingen, een doelstelling vormen van de registraties, heeft de zorgverlener de plicht de geregistreerde vooraf te informeren omtrent de aard van de gegevens, die over zijn persoon in de registratie worden opgenomen, alsmede omtrent de doeleinden die daarmee worden nagestreefd. ARTIKEL 3: HET CLIËNTENDOSSIER De cliëntgegevens bevinden zich in het papieren cliëntendossier en het elektronisch cliëntendossier (EPD). Vanaf juni 2012 is bij Praktische Jeugdzorg het elektronisch dossier in Careweb leidend voor de interne cliëntengegevens en verslaglegging. De autorisatie voor het elektronisch cliëntendossier zorgt dat elke functie bepaalde taken binnen het elektronisch cliëntendossier kan uitvoeren. In het elektronisch cliëntendossier (in Careweb) kunnen alleen de zorgverleners in het elektronisch cliëntendossier van de cliënten van het team waarin zij werken. Alleen de zorgverleners die betrokken zijn bij de actuele zorgverlening aan de cliënt hebben toegang tot het papieren cliëntendossier. Bij afwezigheid van de medewerkers word dit cliëntendossier opgeborgen in een kast die niet toegankelijk is. ARTIKEL 4: BEWAARTERMIJN VAN HET CLIËNTENDOSSIER De bewaartermijn van de persoonsregistratie (het papieren en digitale cliëntendossier) is in beginsel 15 jaar, te rekenen vanaf het tijdstip waarop de gegevens zijn vervaardigd, of zoveel langer dan redelijkerwijs uit de zorg voortvloeit. ARTIKEL 5: INZAGE IN EN AFSCHRIFT VAN HET EIGEN CLIËNTENDOSSIER De zorgverlener geeft de cliënt desgevraagd inzage in en afschrift van diens dossier. Hij biedt daarbij aan tekst en uitleg te verschaffen. Alvorens de cliënt inzage te geven, verwijdert de zorgverlener de gegevens die betrekking hebben op anderen, voor zover die niet door de cliënt zelf zijn verstrekt. Als er sprake is van een professionele relatie met een cliëntsysteem, worden daarbij van de afzonderlijke personen alle gegevens, die niet tegelijkertijd betrekking hebben op andere personen in dat systeem (ook) op zodanige wijze bewaard, dat aan elk afzonderlijk gelegenheid tot inzage gegeven kan worden zonder de vertrouwelijkheid van de gegevens van de anderen te schenden.

6 ARTIKEL 6: TOEGANKELIJKHEID VAN HET CLIËNTENDOSSIER De zorgverlener richt het dossier naar vorm en inhoud zo in dat het voor de cliënt redelijkerwijs toegankelijk is. ARTIKEL 7: VERBETERING VAN, AANVULLING OP OF VERWIJDERING VAN GEGEVENS IN HET CLIËNTENDOSSIER De zorgverlener corrigeert die gegevens in het dossier, waarvan de cliënt aannemelijk maakt dat ze onjuist zijn, onvolledig, of niet ter zake doen, gezien de doelstelling van het dossier. Op verzoek van de cliënt worden door hem opgestelde notities met zijn opvattingen over de professionele relatie in het dossier opgenomen. ARTIKEL 8: RECHT OP VERNIETIGING VAN HET EIGEN CLIËNTENDOSSIER Op schriftelijk verzoek van de cliënt wordt diens dossier door de zorgverlener vernietigd. Het verzoek om vernietiging wordt bewaard. De zorgverlener vernietigt de gegevens binnen een jaar na een daartoe strekkend verzoek van de geregistreerde, tenzij redelijkerwijs aannemelijk is dat de bewaring van aanmerkelijk belang is voor een ander dan de cliënt, alsmede voor zover bewaring op grond van een wettelijk voorschrift vereist is. Tevens wordt het verzoek van de cliënt om vernietiging niet ingewilligd als het dossier betrekking heeft op een professionele relatie in opdracht van een externe opdrachtgever die een door de wet toegekende bevoegdheid heeft om nakoming van de opdracht te eisen, en deze opdrachtgever niet met vernietiging instemt. Indien de bewaartermijn is verstreken, worden de desbetreffende persoonsgegevens uit de registratie verwijderd en vernietigd, zulks binnen een termijn van één jaar. ARTIKEL 9: RAPPORTAGE IN OPDRACHT VAN DE CLIËNT Rapportage in opdracht van de cliënt wordt uitsluitend aan de cliënt uitgebracht en bij voorkeur schriftelijk. ARTIKEL 10: TOESTEMMINGSVERISTE VOOR RAPPORTAGE AAN DERDEN Voor rapportage aan derden is toestemming van de cliënt noodzakelijk. De rapportage aan een derde wordt, met toestemming van de cliënt, als regel schriftelijk uitgebracht. Als gemotiveerd kan worden dat schriftelijke rapportage niet in overeenstemming kan worden gebracht met het doel van de opdracht, wordt vooraf afgesproken dat de rapportage mondeling wordt uitgebracht.

7 ARTIKEL 10: TOESTEMMINGSVERISTE VOOR RAPPORTAGE AAN DERDEN Voor rapportage aan derden is toestemming van de cliënt noodzakelijk. De rapportage aan een derde wordt, met toestemming van de cliënt, als regel schriftelijk uitgebracht. Als gemotiveerd kan worden dat schriftelijke rapportage niet in overeenstemming kan worden gebracht met het doel van de opdracht, wordt vooraf afgesproken dat de rapportage mondeling wordt uitgebracht. ARTIKEL 11: GELEGENHEID TOT INZAGE VOORAFGAAN AAN DE RAPPORTAGE Als de zorgverlener rapporteert aan een derde, dan biedt de zorgverlener de cliënt de gelegenheid tot inzage in het rapport voordat de rapportage wordt uitgebracht. Het recht op inzage geldt niet voor delen in het rapport die betrekking hebben op anderen. Wanneer de rapportage feitelijk wordt uitgebracht verschaft de zorgverlener de cliënt desgewenst een afschrift, voor zover de rapportage op de cliënt betrekking heeft. ARTIKEL 12: CORRECTIE, AANVULLING OF VERWIJDERING VAN GEGEVENS IN DE RAPPORTAGE De gegevens in de rapportage waarvan de cliënt aannemelijk maakt dat ze onjuist zijn, worden door de zorgverlener gecorrigeerd en hij vult ze aan of hij verwijdert ze als ze onvolledig zijn of niet terzake doen gezien de doelstelling van de rapportage. Dit geldt niet voor de bevindingen en conclusies, deze behoren tot de verantwoordelijkheid van de zorgverlener. ARTIKEL 13: MONDELINGE RAPPORTAGE AAN EEN DERDE Wanneer een rapportage mondeling wordt uitgebracht, dan wordt de inhoud van de rapportage met de cliënt besproken voorafgaand aan het uitbrengen ervan. ARTIKEL 14: BLOKKEREN VAN DE RAPPORTAGE AAN EEN EXTERE OPDRACHTGEVER Als regel heeft de cliënt het recht om de rapportage aan een externe opdrachtgever te blokkeren. Dat recht is er echter niet als de externe opdrachtgever op grond van een wettelijke regeling een bevoegdheid heeft om rapportage te eisen. In dat geval stelt de zorgverlener de cliënt in de gelegenheid eventuele bezwaren tegen de rapportage op schrift te stellen en deze gelijktijdig met de rapportage naar de opdrachtgever te sturen. Als de cliënt geen recht heeft om de rapportage te blokkeren, dan is de zorgverlener verplicht om hem voorafgaande aan de professionele relatie schriftelijk daarop te wijzen.

8 ARTIKEL 15: INZAGE- EN BLOKKERINGSRECHT BIJ RAPPORTAGE OVER EEN CLIËNTSYSTEEM Cliënten kunnen niet zonder meer een beroep doen op bovenstaande bepalingen met betrekking tot inzage en blokkering van de rapportage als zij deel uitmaken van een cliëntsysteem. Het doel van de rapportage en of de vertrouwelijkheid ten opzichte van de anderen kunnen zich tegen inzage en blokkering verzetten. Voor zover dat het geval is dienen de cliënten voorafgaand aan de professionele relatie daarover te worden ingelicht. ARTIKEL 16: VERSTREKKING VAN GEGEVENS OVER DE CLIËNT De zorgverlener verstrekt aan een derde die niet de opdrachtgever is, uitsluitend die gegevens over de cliënt, waarvoor deze vooraf gerichte toestemming heeft verleend en die relevant en noodzakelijk zijn voor een specifieke vraagstelling van die derde. Dit geldt in beginsel tegenover iedere derde, maar niet tegen de cliënt of overige zorgverleners die bij de actuele behandeling betrokken zijn. Daarbij is het niet van belang of de zorgverleners voor dezelfde instelling werken; doorslaggevend is de vraag of de zorgverleners betrokken zijn bij de actuele hulpverlening. ARTIKEL 17: VERSTREKKING VAN GEGEVENS OVER EEN ANDER DAN DE CLIËNT Wanneer er in het dossier gegevens aanwezig zijn over een ander dan de cliënt, en deze gegevens niet door de cliënt zelf zijn verstrekt, dan verstrekt de zorgverlener deze niet aan derden, dan met gerichte toestemming van die ander en alleen voor zover zij relevant en noodzakelijk zijn voor de specifieke vraagstelling. De toestemming wordt schriftelijk vastgelegd. ARTIKEL 18: GEHEIMHOUDING In het directe contact met de betrokkene gaat de zorgverlener een vertrouwensrelatie met hem aan. Daarom is de zorgverlener verplicht tot geheimhouding van hetgeen hem uit hoofde van de uitoefening van zijn beroep ter kennis komt, voor zover die gegevens van vertrouwelijke aard zijn. Onder deze verplichting valt ook het professionele oordeel van de zorgverlener over de betrokkene. De geheimhoudingsverplichting blijft na beëindiging van de professionele contacten bestaan.

9 ARTIKEL 19: DOORBREKEN VAN DE GEHEIMHOUDINGSPLICHT De zorgverlener is niet gehouden geheimhouding in acht te nemen als hij gegronde redenen heeft om te menen dat het doorbreken van de geheimhouding het enige en laatste middel is om direct gevaar voor personen te voorkomen, dan wel wanneer hij door wettelijke bepalingen of een rechterlijke beslissing daartoe wordt gedwongen. De zwijgplichtige zorgverlener kan het geheim van de cliënt alleen doorbreken met toestemming van de cliënt, op grond van een dwingend wettelijk voorschrift of indien de zorgverlener in een conflict van plichten komt bij handhaving van het geheim. Als te voorzien is dat een dergelijke situatie zich kan voordoen, stelt de zorgverlener de betrokkene ervan op de hoogte dat hij in dat geval genoodzaakt kan zijn de geheimhouding te doorbreken, tenzij door een dergelijke mededeling acuut gevaar voor hemzelf of derden kan ontstaan. Als de zorgverlener besluit tot het doorbreken van de geheimhouding dan mag die doorbreking zich niet verder uitstrekken dan in de gegeven omstandigheden is vereist en dient hij de betrokkene van zijn besluit op de hoogte te stellen, tenzij door een dergelijke mededeling acuut gevaar voor hemzelf of derden kan ontstaan. ARTIKEL 20: GEHEIMHOUDING BIJ RAPPORTAGE EN GEGEVENSVERSTREKKING Als er met toestemming van de cliënt bepaalde gegevens worden verstrekt of wordt gerapporteerd aan derden, dan geldt er geen geheimhoudingsplicht jegens de ontvanger van die gegevens of van het oordeel dat in de verklaring of rapportage is vervat. Voor het overige dat hem ter kennis mocht komen heeft de zorgverlener een geheimhoudingsplicht. ARTIKEL 21: ZORGVULDIGHEID IN DE COMMUNICATIE De zorgverlener neemt in redelijkheid alle voorzorgen dat er in de schriftelijke, telefonische of elektronische communicatie met de cliënt of met andere betrokkenen geen vertrouwelijke gegevens over de cliënt, zonder diens instemming, ter kennis komen van derden. In een vroeg stadium overlegt de zorgverlener daartoe et de cliënt of met betrokken derden hoe de communicatie het best kan verlopen en hoe deze moet worden vormgegeven om de vertrouwelijkheid met betrekking tot de cliënt te bewaren.

10 ARTIKEL 22: BEROEP OP VERSCHONING De zorgverlener is verplicht zich tegenover de rechter te beroepen op verschoning, als het afleggen van een getuigenis of het beantwoorden van vragen hem in strijd brengt met zijn geheimhoudingsplicht. ARTIKEL 23: VERTROUWELIJKHEID JEGENS ANDERE PERSONEN DAN DE CLIËNT Als het noodzakelijk is om gegevens in het dossier op te nemen, die betrekking hebben op andere personen dan de cliënt en die gegevens niet door de cliënt zelf zijn verstrekt, dan worden deze in zodanige vorm opgenomen, dat ze tijdelijk te verwijderen zijn, zodat bij inzage door de cliënt de vertrouwelijkheid van die gegevens gewaarborgd kan worden. ARTIKEL 24: VERTROUWELIJKHEID JEGENS PERSONEN IN EEN CLIËNTSYSTEEM Voor zover gegevens noodzakelijkerwijs op meerdere personen tegelijk betrekking hebben, dan worden deze verzameld in een dossier over het betreffende cliëntsysteem. Geen van de personen in het cliëntsysteem heeft recht op inzage en afschrift van die gegevens, tenzij de andere(n) schriftelijk toestemming hiertoe verleent of verlenen. Voorafgaand aan het opnemen van gegevens in zo n dossier deelt de zorgverlener dat aan elk van hen mee, en wijst hen erop dat daaruit een beperking kan voortvloeien van het recht op inzage en afschrift, voor zover dat noodzakelijk is om de vertrouwelijkheid van elkaars gegevens te waarborgen. ARTIKEL 25: BEVEILIGING VAN HET DOSSIER De zorgverlener zorgt er voor dat het dossier op zodanige wijze wordt bewaard dat zonder zijn toestemming niemand toegang daartoe heeft, zodat de vertrouwelijkheid van de gegevens bewaard blijft. ARTIKEL 26: VERSTREKKING VAN GEGEVENS EN BEOORDELINGEN ZONDER TOESTEMMING Voor het verstrekken van gegevens en het geven van beoordelingen aan andere beroepsbeoefenaren is geen gerichte toestemming van de cliënt nodig als die andere beroepsbeoefenaren de cliënt behandelen of onderzoeken in verband met hetzelfde als dat waarop de professionele relatie van de zorgverlener betrekking heeft, of met iets dat daaraan sterk gerelateerd is. De verstrekking wordt beperkt tot die gegevens en beoordelingen die noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden van die andere beroepsbeoefenaren.

11 ARTIKEL 27: WETTELIJK VERPLICHTE VERSTREKKING VAN GEGEVENS EN BEOORDELINGEN Voor het verstrekken van gegevens of van een beoordeling aan derden is geen toestemming van de cliënt nodig wanneer de zorgverlener op grond van een wettelijke bepaling verplicht is deze te verstrekken. De cliënt wordt hiervan van tevoren op de hoogte gesteld. ARTIKEL 28: GEGEVENSVERSTREKKING AAN MEDEWERKERS Er is geen toestemming van de cliënt nodig voor het verstrekken van gegevens aan iemand die onder leiding van de zorgverlener meewerkt aan de uitvoering van de professionele relatie. ARTIKEL 29: INFORMATIEVERSTREKKING VOOR RESEARCH EN STATISTIEK Ten behoeve van research en statistiek mag de zorgverlener desgevraagd aan een derde gegevens en beoordelingen verstrekken. Deze gegevens en beoordelingen dienen zo te worden aangeleverd, dat herkenbaarheid van de persoon daarbij wordt uitgesloten, tenzij dat gezien het doel van het onderzoek niet mogelijk is. In dat geval kunnen die gegevens, respectievelijk beoordelingen, alleen met toestemming van de cliënt worden verstrekt. ARTIKEL 30: GEBRUIK VAN GEGEVENS VOOR PUBLICATIES, ONDERWIJS, SUPERVISIE EN INTERVISIE Voor wetenschappelijke publicaties, onderwijsdoelen, supervisie en intervisie mag de zorgverlener uitsluitend gegevens van en oordelen over een cliënt gebruiken waaruit diens identiteit niet te herleiden is. De combinatie van gegevens en beschreven omstandigheden mag er niet toe kunnen leiden dat derden daaruit de cliënt herkennen, tenzij de cliënt toestemming heeft gegeven voor een dergelijke gegevensverstrekking. ARTIKEL 31: RAPPORTEREN OVER ANDEREN DAN DE CLIËNT Bij het uitbrengen van rapportages beperkt de zorgverlener zich bij het geven van oordelen en adviezen tot die aangaande de cliënt, en geeft hij geen oordelen of adviezen met betrekking tot een ander dan de cliënt. Indien het voor het doel van de rapportage noodzakelijk is over een ander dan de cliënt gegevens te verstrekken, dan beperkt de zorgverlener zich zo mogelijk tot die gegevens die hij uit eigen waarneming of onderzoek heeft verkregen. Voor het verstrekken van dergelijke gegevens is gerichte toestemming van betrokkene noodzakelijk. Indien de zorgverlener het noodzakelijk acht in een rapportage gegevens over een ander dan de cliënt te vermelden, die hij niet uit eigen waarneming of onderzoek heeft verkregen, dan is hij daarin uiterst terughoudend en geeft steeds de bron en relevantie van de gegevens aan.

12 ARTIKEL 32: CLIËNTVERTEGENWOORDIGING Inlichtingen aan ouder(s) met gezag: een minderjarige die onder ouderlijk gezag staat en 16 jaar of ouder is, geldt voor de WGBO als meerderjarig. Alle cliëntenrechten komen hem toe, inclusief het recht op informatie en het inzagerecht. Een ouder met gezag die om inzage vraagt, of bepaalde inlichtingen vraagt van de zorgverlener, kan die pas krijgen na gerichte toestemming van de minderjarige zelf. Indien van deze minderjarige vaststaat dat hij niet in staat is tot een redelijke waardering van zijn belangen m.b.t. de behandeling, komen alle cliëntenrechten de ouder(s) met gezag toe, tenzij de zorgverlener van mening is dat de uitoefening van bepaalde cliëntenrechten indruist tegen het belang van de cliënt. Een minderjarige die onder ouderlijk gezag staat en ouder is dan 12 jaar, maar jonger dan 16 jaar, kan niet zelfstandig een overeenkomst tot geneeskundige behandeling sluiten; de ouder(s) met gezag wel. De cliëntenrechten uit de WGBO komen de ouder(s) met gezag en de cliënt beiden toe: de cliënt die in staat is tot een redelijke waardering van zijn belangen en die om inzage in het eigen dossier vraagt, krijgt die inzage. De ouder(s) die om inzage vragen krijgen die inzage, aangezien het inzagerecht gekoppeld is aan het medebeslissingsrecht voor de behandeling. Op het beginsel van inzage door de ouder(s) bestaat de uitzondering tenzij de uitoefening van deze vertegenwoordigheidsbevoegdheid niet verenigbaar is met de zorg van een goed zorgverlener jegens de cliënt. Een minderjarige die onder ouderlijk gezag staat en jonger is dan 12 jaar, kan niet zelfstandig een overeenkomst tot geneeskundige behandeling sluiten; de ouder(s) met gezag wel. De cliëntenrechten uit de WGBO komen de ouder(s) met gezag toe, met dien verstande dat de informatieverplichting jegens de jonge cliënt wordt uitgeoefend op zodanige wijze als past bij zijn bevattingsvermogen. Bij alle besluiten over behandeling, inzage en informatie geldt ook hier de algemene uitzondering op de vertegenwoordigingsbevoegdheid: 'tenzij de uitoefening van deze vertegenwoordigingsbevoegdheid niet verenigbaar is met de zorg van een goed zorgverlener.

13 Inlichtingen aan ouder(s) zonder gezag: de hierboven beschreven bevoegdheden en rechten, komen de ouder(s) zonder gezag niet toe. Een ouder zonder gezag is te zien als een derde. Met toestemming van de ouder met gezag of de voogdijmedewerker, eventueel gecombineerd met de toestemming van de minderjarige tussen de 12 en 16 jaar, kunnen hem bepaalde rechten gegund worden.de ouder zonder gezag heeft sinds de wetswijziging van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek,desgevraagd recht op informatie, te verstrekken door bepaalde derden die beroepshalve beschikken over die informatie. Hiermee is met name bedoeld de zorgverlener; deze mag informatie alleen dan niet verstrekken, als hij de informatie ook niet aan de ouder met gezag zou verstrekken. De bepaling in artikel 457 lid 3 WGBO gaat voor de bepaling van bk. 1 BW. Inlichtingen aan vertegenwoordigers genoemd in de WGBO: meerderjarigen, die niet in staat worden geacht een redelijke waardering van hun belangen ter zake van de geneeskundige behandeling te kunnen maken, worden vertegenwoordigd door curator; mentor; schriftelijk gemachtigde; echtgenoot of partner; of door ouder, kind, broer of zus van de cliënt. Inlichtingen kunnen aan deze vertegenwoordigers worden verstrekt, tenzij de zorgverlener bij het verstrekken niet geacht kan worden de zorg van een goed zorgverlener in acht te nemen. In dat geval verstrekt de zorgverlener geen inlichtingen.in de Wet BOPZ zijn enkele bepalingen opgenomen waarin bepaalde inlichtingen verstrekt moeten worden aan de naastbetrokkenen, zoals een voorgenomen (voorwaardelijk) ontslag van de cliënt of een voorgenomen verlof. Zie artikelen 45, 47 en 48 Wet BOPZ. Inlichtingen aan informele vertegenwoordigers: het verstrekken van inlichtingen aan familieleden en naastbetrokkenen van cliënten, mag alleen met toestemming van de cliënt. Er komen echter regelmatig situaties voor waarin het belang van de familie zwaar weegt (indien de familie voor de cliënt zorgt of ingeval de familie wordt bedreigd) terwijl de cliënt door een ernstige psychiatrische stoornis geheel of gedeeltelijk als wilsbekwaam betreffende dit onderwerp beschouwd kan worden. In die situaties dient de zorgverlener de belangen zorgvuldig af te wegen en als goed zorgverlener op te treden. Inlichtingen aan advocaten: alleen indien schriftelijk gemachtigd door de cliënt, kan de advocaat inlichtingen ontvangen of inzage in bepaalde delen van het dossier verkrijgen. Aangegeven moet zijn hoe ver de machtiging reikt.

14 Een medische verklaring in een echtscheidingsprocedure of een procedure over het ouderlijk gezag, heeft vaak tot een tuchtmaatregel geleid. Zorg daarom voor schriftelijke toestemming van de cliënt en geef alleen objectieve feiten weer, uitsluitend over de eigen cliënt en geen subjectieve waarde-oordelen. Informatieverstrekking aan de zorgverzekeraars en zorgkantoren: de zorgverzekeraars en de zorgkantoren hebben geen toestemming om cliëntendossiers in te zien, tenzij de cliënt toestemming heeft gegeven. Bij verstrekken van gegevens aan de zorgverzekeraar en het zorgkantoor dienen zij zorgvuldig om te gaan te gaan de gegevens van hun klanten. De zorgverzekeraars en zorgkantoren zijn gehouden aan de geldende wet- en regelgeving. Informatieverstrekking aan MIP-commissie: het gebruik van cliëntengegevens in het kader van MIP -meldingen is noodzakelijk. De toestemming van cliënten kan daarbij voorondersteld worden. Leden van een MIP-commissie dienen zich in een civiele-, tucht-, of strafzaak te verschonen om gegevens uit het commissieonderzoek te overleggen. MIP-verslagen worden dus ook niet overhandigd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg of andere derden, zoals verzekeraars. Het wettelijk verschoningsrecht van de arts zou daarmee illusoir worden. Hierover bestaat echter nog geen jurisprudentie. ARTIKEL 33: KLACHTEN Indien de cliënt van mening is dat de bepalingen van deze procedure niet worden nageleefd of andere reden heeft tot klagen, dient hij/zij zich te wenden tot diens zorgverlener. Indien dit voor de cliënt niet leidt tot een voor hem/haar acceptabel resultaat, heeft de cliënt de mogelijkheid gebruik te maken van de binnen de instelling functionerende regeling voor onafhankelijke klachtenbehandeling (de klachtenprocedure).

PRIVACYREGLEMENT Goudsbloem & De Vries Januari 2019

PRIVACYREGLEMENT Goudsbloem & De Vries Januari 2019 De Kronkels 9a 3752 LM Bunschoten - 033-3302515 - www.goudsbloemendevries.nl PRIVACYREGLEMENT Goudsbloem & De Vries Januari 2019 Vertrouwelijkheid Artikel 1 Geheimhouding In het directe contact met de

Nadere informatie

Privacyreglement PgbUniek bv

Privacyreglement PgbUniek bv Privacyreglement PgbUniek bv Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen. 1.1. Persoonsgegevens 1.2. Persoonsregistratie 1.3. Verstrekken van gegevens uit de persoonsregistratie 1.4. Houder van de persoonsregistratie

Nadere informatie

Privacyreglement PGB Moving

Privacyreglement PGB Moving Privacyreglement PGB Moving Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegeven 1.2. Persoonsregistratie 1.3. Verstrekken van gegevens uit de persoonsregistratie 1.4. Houder van de persoonsregistratie

Nadere informatie

Privacyreglement Praktijk Denge Conform GGZ Praktijk

Privacyreglement Praktijk Denge Conform GGZ Praktijk Privacyreglement Praktijk Denge Conform GGZ Praktijk Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen In dit reglement wordt onder de hierna aangegeven begrippen en termen het volgende verstaan: a. persoonsgegevens:een

Nadere informatie

Privacyreglement. Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 6 (inclusief voorpagina)

Privacyreglement. Datum Januari 2017 Versie 2.0 Pagina s 6 (inclusief voorpagina) Privacyreglement Het privacyreglement is een reglement ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met persoonsregistratie, gebaseerd op de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Datum Januari

Nadere informatie

PRIVACY REGLEMENT MIND-KRACHT

PRIVACY REGLEMENT MIND-KRACHT PRIVACY REGLEMENT MIND-KRACHT Mind-Kracht en de aan haar verbonden hulpverleners zijn wettelijk verplicht om een dossier met betrekking tot de behandeling van de cliënt in te richten. In dit dossier zijn

Nadere informatie

Privacyreglement Rosemarijn Gezinsbegeleiding

Privacyreglement Rosemarijn Gezinsbegeleiding Privacyreglement respecteert de privacy van cliënten en de gebruikers van haar website en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk wordt behandeld. Dit privacyreglement

Nadere informatie

Privacyregelement. Inhoudsopgave. 1 Begripsbepalingen. 1.1 Persoonsgegeven. 1.2 Persoonsregistratie

Privacyregelement. Inhoudsopgave. 1 Begripsbepalingen. 1.1 Persoonsgegeven. 1.2 Persoonsregistratie Privacyregelement Inhoudsopgave 1 Begripsbepalingen 1.1 Persoonsgegeven 1.2 Persoonsregistratie 1.3 Verstrekken van gegevens uit de persoonsregistratie 1.4 Houder van de persoonsregistratie 1.5 Geregistreerde

Nadere informatie

Privacyreglement

Privacyreglement Privacyreglement De Verwerking van Persoonsgegevens is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onder nummer m1602696. Persoonsgegevens in een vorm die het mogelijk maakt de Betrokkene

Nadere informatie

Begripsomschrijvingen Persoonsgegevens Persoonsregistratie Patiënt Verantwoordelijke Hulpverlener Personeel Bewerker Derde Verstrekken van

Begripsomschrijvingen Persoonsgegevens Persoonsregistratie Patiënt Verantwoordelijke Hulpverlener Personeel Bewerker Derde Verstrekken van Privacyreglement B.V. Vicino Noord-Holland Noord (hierna: Vicino) en de aan haar verbonden hulpverleners zijn wettelijk verplicht om een medisch dossier met betrekking tot de behandeling van de patiënt

Nadere informatie

Privacy reglement (pdf te downloaden in nieuwe pagina)

Privacy reglement (pdf te downloaden in nieuwe pagina) Privacy reglement (pdf te downloaden in nieuwe pagina) Privacy reglement ZonnaCare De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) bepaalt hoe wij in Nederland moeten omgaan met (het verwerken van) privacygevoelige

Nadere informatie

Privacyreglement Qwyl coaching. Qwyl coaching Geusseltweg 41D 6225XS Maastricht

Privacyreglement Qwyl coaching. Qwyl coaching Geusseltweg 41D 6225XS Maastricht Privacyreglement Qwyl coaching Qwyl coaching Geusseltweg 41D 6225XS Maastricht 1 Inhoudopgave Inhoudopgave..2 1. Begripsbepalingen.3 1.1 Persoonsgegevens...3 1.2 Persoonsregistratie..3 1.3 Geregistreerde.3

Nadere informatie

Privacy reglement. Inleiding

Privacy reglement. Inleiding Privacy reglement Inleiding De Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) vervangt de Wet persoonsregistraties (WPR). Daarmee wordt voldaan aan de verplichting om de nationale privacywetgeving aan te passen

Nadere informatie

8.50 Privacyreglement

8.50 Privacyreglement 1.0 Begripsbepalingen 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; 2. Zorggegevens: persoonsgegevens die direct of indirect betrekking hebben

Nadere informatie

Privacy reglement kinderopvang Opgesteld volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (W.B.P.)

Privacy reglement kinderopvang Opgesteld volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (W.B.P.) Privacy reglement kinderopvang Opgesteld volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (W.B.P.) 1. Begripsbepalingen 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare

Nadere informatie

Privacyreglement. WIM arbo

Privacyreglement. WIM arbo Privacyreglement WIM arbo Inhoudsopgave Privacyreglement 1 Begripsbepalingen 3 1.1 Persoonsgegevens 3 1.2 Persoonsregistratie 3 1.3 Geregistreerde 3 2 Reikwijdte 4 2.1 Toepassing 4 3 Doel van de persoonsregistratie

Nadere informatie

Gastouderbureau Alles Kids Zoetermeer Privacyreglement

Gastouderbureau Alles Kids Zoetermeer Privacyreglement Privacyreglement Inhoudsopgave 1. Begripsbepaling... 1 1.1 Persoonsgegevens... 1 1.2 Persoonsregistratie... 1 1.4 Verwerking van persoonsgegevens... 1 1.5 Verstrekken van persoonsgegevens... 1 1.6 Bestand...

Nadere informatie

Quality Coaching Postbus 9436 9703 LP Groningen 050-549 49 26

Quality Coaching Postbus 9436 9703 LP Groningen 050-549 49 26 Privacyreglement Quality Coaching. Op basis van de Wet Persoonsregistraties hanteert Quality Coaching het Privacyreglement. Al uw rechten zijn in dit reglement vastgelegd, zoals het recht van kennisneming

Nadere informatie

P r i v a c y r e g l e m e n t P g b - I n z i c h t v o f

P r i v a c y r e g l e m e n t P g b - I n z i c h t v o f P r i v a c y r e g l e m e n t P g b - I n z i c h t v o f INHOUDSOPGAVE 1. Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegeven 1.2. Persoonsregistratie 1.3. Verstrekken van gegevens uit de persoonsregistratie 1.4.

Nadere informatie

Privacyreglement. Begripsbepalingen

Privacyreglement. Begripsbepalingen Vooraf De WBP (Wet Bescherming Persoonsgegevens) verplicht de instelling niet tot het hebben van een privacyreglement. Dat betekent niet, dat het niet verstandig is een dergelijk reglement te hebben. Onderstaand

Nadere informatie

Privacyreglement. Hartmanns Personeel, Begeleiding & Advies

Privacyreglement. Hartmanns Personeel, Begeleiding & Advies Privacyreglement Hartmanns Personeel, Begeleiding & Advies Inhoudsopgave Privacyreglement 1 Begripsbepalingen 3 1.1 Persoonsgegevens 3 1.2 Persoonsregistratie 3 1.3 Geregistreerde 3 2 Reikwijdte 4 2.1

Nadere informatie

Persoonsgegeven Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

Persoonsgegeven Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Privacyreglement PIM Dit is het privacyreglement van PIM. Ter bescherming van de cliënten van PIM hanteren we regels en richtlijnen omtrent het gebruik van persoonlijke gegevens. Deze regels zijn vastgelegd

Nadere informatie

Inhoud. Privacyreglement Roebia Zorg. Boek 4. Bijlagen

Inhoud. Privacyreglement Roebia Zorg. Boek 4. Bijlagen Documentnummer 880 401 002 22062016 Pagina 0 van 5 Roebia Zorg Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen... 1 Artikel 2 Reikwijdte... 1 Artikel 3 Doel reglement... 2 Artikel 4 Vertegenwoordiging... 2 Artikel

Nadere informatie

Privacyreglement KOM Kinderopvang

Privacyreglement KOM Kinderopvang Privacyreglement KOM Kinderopvang Doel: bescherming bieden van persoonlijke levenssfeer van de ouders en kinderen die gebruik maken van de diensten van KOM Kinderopvang. 1. Algemene bepalingen & begripsbepalingen

Nadere informatie

VBSCW Privacy statement

VBSCW Privacy statement VBSCW Privacy statement Inleiding VBSCW verwerkt persoonsgegevens en andere data in overeenstemming met de geldende wetgeving. Wij vinden uw privacy erg belangrijk en gaan zorgvuldig met uw persoonsgegevens

Nadere informatie

AEP PRIVACYREGLEMENT. Versie 1.0 PRIVACYREGLEMENT. NURSE@HOME Wassenaarseweg 20 2596 CH Den Haag Kamer van koophandel nummer 27283841

AEP PRIVACYREGLEMENT. Versie 1.0 PRIVACYREGLEMENT. NURSE@HOME Wassenaarseweg 20 2596 CH Den Haag Kamer van koophandel nummer 27283841 NURSE@HOME Wassenaarseweg 20 2596 CH Den Haag Kamer van koophandel nummer 2728381 In het kader van haar activiteiten registreert nurse@home persoonlijke gegevens van cliënten, zorgverleners en medewerkers

Nadere informatie

Privacyreglement Werkcontact

Privacyreglement Werkcontact Privacyreglement Werkcontact Privacyreglement cliëntregistratie in het kader van de wet Bescherming Persoonsgegevens. Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement en de toelichting wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Doel: Bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de ouders en kinderen die gebruik maken van de diensten Tubbie Kinderopvang.

Doel: Bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de ouders en kinderen die gebruik maken van de diensten Tubbie Kinderopvang. Privacyreglement Tubbie Kinderopvang Doel: Bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de ouders en kinderen die gebruik maken van de diensten Tubbie Kinderopvang. ALGEMENE BEPALINGEN 1. Begripsbepaling

Nadere informatie

Privacyreglement. ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp

Privacyreglement. ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp Privacyreglement ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp 1 Vastgesteld MT Altra 11 november 2016 INHOUDSOPGAVE Algemene bepalingen 1. Begripsbepalingen 2. Reikwijdte Rechtmatige verwerking persoonsgegevens 3. Doel

Nadere informatie

Privacyreglement Esma dienstverlening (februari 2018)

Privacyreglement Esma dienstverlening (februari 2018) Privacyreglement (februari 2018) Begripsbepalingen 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; 2. Zorggegevens: persoonsgegevens die direct

Nadere informatie

Privacy. Informatie. www.arienszorgpalet.nl

Privacy. Informatie. www.arienszorgpalet.nl Privacy Informatie www.arienszorgpalet.nl Inleiding Over ons Over AriënsZorgpalet AriënsZorgpalet is een toonaangevende zorginstelling in Enschede. Met 900 medewerkers en 350 vrijwilligers bieden we onze

Nadere informatie

Volksgezondheidswetgeving GENEESKUNDIGE BEHANDELINGSOVEREENKOMST

Volksgezondheidswetgeving GENEESKUNDIGE BEHANDELINGSOVEREENKOMST GENEESKUNDIGE BEHANDELINGSOVEREENKOMST 13 Geneeskundige behandelingsovereenkomst (P.B. 2000, no. 118) Landsverordening van de 23ste oktober 2000 houdende vaststelling van de tekst van Boek 7 van het Burgerlijk

Nadere informatie

Privacyreglement. Inhoudsopgave. Vastgestelde privacyreglement Kraamzorg Novo Peri, 13 juni 2012

Privacyreglement. Inhoudsopgave. Vastgestelde privacyreglement Kraamzorg Novo Peri, 13 juni 2012 Pagina 1 van 7 Privacyreglement Vastgestelde privacyreglement Kraamzorg Novo Peri, 13 juni 2012 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen artikel 1: Begripsomschrijvingen artikel 2: Reikwijdte artikel

Nadere informatie

Privacyreglement. Werkpad

Privacyreglement. Werkpad Privacyreglement Werkpad Versie: 1.0 Pagina: 1 van 10 1. Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Een gegeven dat herleidbaar is tot een individuele natuurlijke persoon. 1.2. Persoonsregistratie Elke handeling

Nadere informatie

Privacyreglement voor cliënten

Privacyreglement voor cliënten Privacyreglement voor cliënten 1. Begripsbepalingen 1.1 persoonsgegevens: elk gegeven dat herleidbaar is tot een natuurlijk persoon; 1.2 zorggegevens: persoonsgegevens die direct of indirect betrekking

Nadere informatie

Artikel 3 Categorieën personen, opgenomen in het bestand Het bestand bevat uitsluitend gegevens van cliënten, opdrachtgevers en medewerkers.

Artikel 3 Categorieën personen, opgenomen in het bestand Het bestand bevat uitsluitend gegevens van cliënten, opdrachtgevers en medewerkers. PRIVACYREGLEMENT HET BLIKVELD Artikel 1 Begrippen In deze regeling wordt verstaan onder: a. HET BLIKVELD: Het Blikveld, statutair gevestigd te Utrecht. b. de directeur: beide directeuren van Het Blikveld;

Nadere informatie

Persoonsgegevens Alle gegevens die informatie kunnen verschaffen over een identificeerbare natuurlijke persoon.

Persoonsgegevens Alle gegevens die informatie kunnen verschaffen over een identificeerbare natuurlijke persoon. Privacyreglement Intermedica Kliniek Geldermalsen Versie 2, 4 juli 2012 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsbepalingen Persoonsgegevens Alle gegevens die informatie kunnen verschaffen over een identificeerbare

Nadere informatie

Privacyreglement. ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp

Privacyreglement. ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp Privacyreglement ALTRA Jeugd- en Opvoedhulp 1 INHOUDSOPGAVE Algemene bepalingen 1. Begripsbepalingen 2. Reikwijdte Rechtmatige verwerking persoonsgegevens 3. Doel 4. Welke persoonsgegevens 5. Voorwaarden

Nadere informatie

Privacy reglement. Birtick Zorg & Welzijn

Privacy reglement. Birtick Zorg & Welzijn Inhoud 1. Begripsbepalingen 2. Reikwijdte 3. Doel 4. Categorieën van personen over wie gegevens in de registratie worden opgenomen 5. Vertegenwoordiging 6. Soorten van gegevens die in de registratie worden

Nadere informatie

Artikel 3 Categorieën personen, opgenomen in het bestand Het bestand bevat uitsluitend gegevens van cliënten opdrachtgevers en medewerkers.

Artikel 3 Categorieën personen, opgenomen in het bestand Het bestand bevat uitsluitend gegevens van cliënten opdrachtgevers en medewerkers. PRIVACYREGLEMENT HET BLIKVELD Artikel 1 Begrippen In deze regeling wordt verstaan onder: a. HET BLIKVELD: Het Blikveld, statutair gevestigd te Utrecht. b. de directeur: beide directeuren van Het Blikveld;

Nadere informatie

Privacy reglement Privacyreglement

Privacy reglement Privacyreglement Privacy reglement Privacyreglement Auteur: afdeling kwaliteit Autorisator: operationeel directeur Publicatiedatum: 15-05-2015 Printdatum: 15-05-2015 Versie: 1.0 Pagina s: 9 1. Inleiding In de gezondheidszorg

Nadere informatie

betrokkene: degene over wie persoonsgegevens in de persoonsregistratie zijn opgenomen;

betrokkene: degene over wie persoonsgegevens in de persoonsregistratie zijn opgenomen; PRIVACYREGLEMENT Zorgregelhulp Tjotter 11, 7944 RN Meppel KVK nr.6696658 In het kader van haar activiteiten registreert Zorgregelhulp persoonlijke gegevens van cliënten en medewerkers van de organisatie.

Nadere informatie

Privacyreglement Financieel Bureau Brabant

Privacyreglement Financieel Bureau Brabant Privacyreglement Financieel Bureau Brabant 1. Inleiding Met ingang van 1 september 2001 is de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) in werking getreden. Een persoonsgegeven is elk gegeven betreffende

Nadere informatie

Privacyreglement Meneer Regezma B.V.

Privacyreglement Meneer Regezma B.V. Privacyreglement Meneer Regezma B.V. Op basis van de Wet Persoonsregistraties hanteert Meneer Regezma B.V. het Privacyreglement. Al uw rechten zijn in dit reglement vastgelegd, zoals het recht van kennisneming

Nadere informatie

Privacyreglement. Stichting Rapucation Postbus NL Amsterdam

Privacyreglement. Stichting Rapucation Postbus NL Amsterdam Stichting Rapucation Postbus 15989 1001 NL Amsterdam www.rapucation.eu info@rapucation.eu 088-3777700 Privacyreglement 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: de wet: de Wet bescherming

Nadere informatie

Privacyreglement OCA(Zorg)

Privacyreglement OCA(Zorg) Privacyreglement OCA(Zorg) Artikel 1 Algemene- en begripsbepalingen 1.1 Tenzij hieronder uitdrukkelijk anders is bepaald worden termen in dit reglement gebruikt in de betekenis die de Wet Bescherming Persoonsgegevens

Nadere informatie

Privacyreglement van de Stichting Welzijnswerk. inzage-exemplaar voor klanten

Privacyreglement van de Stichting Welzijnswerk. inzage-exemplaar voor klanten Privacyreglement van de Stichting Welzijnswerk inzage-exemplaar voor klanten Privacyreglement van de Stichting Welzijnswerk Reglement ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met persoonsregistraties

Nadere informatie

1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon.

1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon. Vastgesteld door de Raad van Bestuur, november 2010 Artikel 1 Begripsbepalingen 1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon. 1.2 verwerking van persoonsgegevens:

Nadere informatie

1.8. Betrokkene Degene over wie Persoonsgegevens in de Persoonsregistratie zijn opgenomen.

1.8. Betrokkene Degene over wie Persoonsgegevens in de Persoonsregistratie zijn opgenomen. Privacyreglement 1. Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Een gegeven dat herleidbaar is tot een individuele natuurlijke persoon. 1.2. Persoonsregistratie Elke handeling of elk geheel van handelingen

Nadere informatie

Privacyreglement Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve. Inwerkingtreding: 1 september In dit reglement wordt verstaan onder:

Privacyreglement Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve. Inwerkingtreding: 1 september In dit reglement wordt verstaan onder: Privacyreglement Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve Inwerkingtreding: 1 september 2016 Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde

Nadere informatie

Privacyreglement. Inhoudsopgave. Melius Zorg Privacyreglement

Privacyreglement. Inhoudsopgave. Melius Zorg Privacyreglement Privacyreglement Inhoudsopgave Artikel 1 Algemene- en begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Reikwijdte... 3 Artikel 3 Doel van de verwerking van persoonsgegevens... 4 Artikel 4 Verwerken van persoonsgegevens...

Nadere informatie

Privacyreglement De Rijnhoven

Privacyreglement De Rijnhoven Privacyreglement De Rijnhoven Doel 1. Het doel van dit reglement is een praktische uitwerking te geven van de bepalingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de Wet Clientrechten bij

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT THAELES BV. Baarlo, 15 september 2010. Privacyreglement Thaeles

PRIVACYREGLEMENT THAELES BV. Baarlo, 15 september 2010. Privacyreglement Thaeles PRIVACYREGLEMENT THAELES BV Baarlo, 15 september 2010 Privacyreglement Thaeles 15 september 2010 PRIVACYREGLEMENT THAELES BV Artikel 1 - Begrippen In deze regeling wordt verstaan onder: a) Thaeles: Thaeles

Nadere informatie

Privacy van de cliënt en omgang met cliëntgegevens

Privacy van de cliënt en omgang met cliëntgegevens Privacy van de cliënt en omgang met cliëntgegevens Informatieboekje Privacy - februari 2010 PRIVACY VAN DE CLIËNT De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) bepaalt hoe wij in Nederland moeten omgaan met

Nadere informatie

Privacyreglement Werkcontact

Privacyreglement Werkcontact Privacyreglement Privacyreglement cliëntregistratie in het kader van de wet Bescherming Persoonsgegevens. Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement en de toelichting wordt verstaan onder: a. persoon:

Nadere informatie

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - BELEID Privacybeleid

Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - BELEID Privacybeleid Rubriek Onderwerp Nummer Datum document KWALITEIT - BELEID Privacybeleid 1.1.01 20160122 Artikel 1 1.1 Persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

Nadere informatie

Privacyreglement Rosorum

Privacyreglement Rosorum Privacyreglement Rosorum Inleiding Privacy is een belangrijk recht. Dit recht is derhalve ook in een aantal wetten verankerd, bijvoorbeeld in de Wet Geneeskundige Behandeling Overeenkomst (WGBO) en de

Nadere informatie

Privacyreglement ZorgFamilie

Privacyreglement ZorgFamilie Privacyreglement ZorgFamilie Inhoudsopgave Algemene bepalingen Art 1. Begripsbepalingen Art 2. Reikwijdte Art 3. Doel Rechtmatige verwerking persoonsgegevens Art 4. Voorwaarden voor rechtmatige verwerking

Nadere informatie

2. Reikwijdte Dit reglement is van toepassing op registraties zoals bedoeld in artikel 1.2 binnen de instelling.

2. Reikwijdte Dit reglement is van toepassing op registraties zoals bedoeld in artikel 1.2 binnen de instelling. Privacyreglement Stichting Kinderopvang et Nabuut Doel: Bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de ouders en kinderen die gebruik maken van de diensten Stichting Kinderopvang et Nabuut. ALGEMENE

Nadere informatie

Privacyreglement. WerkPro privacyreglement pagina: 1 van 5 Versiedatum: Eigenaar: Bedrijfsjurist

Privacyreglement. WerkPro privacyreglement pagina: 1 van 5 Versiedatum: Eigenaar: Bedrijfsjurist Privacyreglement 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: de wet: de Wet bescherming persoonsgegevens; persoonsgegeven: elk gegeven over een herkenbaar persoon; verwerking van persoonsgegevens:

Nadere informatie

Privacyreglement ONS welzijn PRIVACYREGLEMENT. Bestemd voor: Iedereen Documentbeheerder: Manager Uitvoering

Privacyreglement ONS welzijn PRIVACYREGLEMENT. Bestemd voor: Iedereen Documentbeheerder: Manager Uitvoering Privacyreglement ONS welzijn PRIVACYREGLEMENT Bestemd voor: Iedereen Documentbeheerder: Manager Uitvoering Versie: Definitief Datum: 03.12.2015 Documentnummer: 1.6 Evaluatiedatum : 03.12.2018 Privacyreglement

Nadere informatie

1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Privacyreglement Kraambureau Tilly Middendorp Vooraf De WBP (Wet Bescherming Persoonsgegevens) verplicht de instelling niet meer tot het maken van een privacyreglement. Dat betekent niet, dat het niet

Nadere informatie

Privacyreglement CURA XL

Privacyreglement CURA XL Artikel 1. Algemene en begripsbepalingen 1.1. Tenzij hieronder uitdrukkelijk anders is bepaald worden termen in dit reglement gebruikt in de betekenis die de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) daaraan

Nadere informatie

Privacyreglement Kindertherapeuticum

Privacyreglement Kindertherapeuticum 1. Begripsbepalingen Binnen de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) wordt een aantal begrippen gehanteerd. In onderstaande lijst staat een uitleg van de begrippen. 1.1 Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende

Nadere informatie

Privacyreglement Groenhuysen

Privacyreglement Groenhuysen Privacyreglement Groenhuysen Voorwoord Dit privacyreglement heeft als doel een praktische uitwerking te geven van de relevante bepalingen van Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de Wet bijzondere opneming

Nadere informatie

Privacyreglement Revalidatiecentrum Haaglanden

Privacyreglement Revalidatiecentrum Haaglanden Privacyreglement Revalidatiecentrum Haaglanden Artikel 1 Begripsbepalingen 1.1 persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerd of identificeerbaar persoon. 1.2 verwerking van persoonsgegevens:

Nadere informatie

Privacyreglement Raad & Daad Den Haag

Privacyreglement Raad & Daad Den Haag Privacyreglement Raad & Daad Den Haag 1. Begripsbepalingen persoonsgegevens: alle gegevens die informatie kunnen verschaffen over een identificeerbare natuurlijke persoon; verwerking van persoonsgegevens:

Nadere informatie

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. PRIVACY REGLEMENT 1. Algemene bepalingen Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 Gezondheidsgegevens / Bijzondere

Nadere informatie

Privacyreglement 2015

Privacyreglement 2015 Het doel van dit privacyreglement betreft een praktische uitwerking geven van de bepalingen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, verder te noemen Wbp. Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen p. 2 2. Reikwijdte

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE STEENWIJK

FYSIOTHERAPIE STEENWIJK FYSIOTHERAPIE STEENWIJK Privacyreglement Introductie van dit reglement Onze praktijk houdt, om u zo goed mogelijk ten dienst te kunnen zijn en vanwege wettelijke verplichtingen een registratie bij van

Nadere informatie

Privacyreglement. Preambule. Deel I Algemene Bepalingen. Persoonsgegevens

Privacyreglement. Preambule. Deel I Algemene Bepalingen. Persoonsgegevens Privacyreglement Preambule De Wet bescherming persoonsgegevens geeft regels voor de verwerking van persoonsgegevens en beschermt in het bijzonder het recht op privacy van degene op wie een persoonsgegeven

Nadere informatie

Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Algemene bepalingen Begripsomschrijving: Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Gezondheidsgegevens Persoonsgegevens die direct of indirect

Nadere informatie

1.1 Persoonsgegevens: Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1 Persoonsgegevens: Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1. Algemene bepalingen Artikel 1: Begripsbepalingen: 1.1 Persoonsgegevens: Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 Gezondheidsgegevens: Persoonsgegevens

Nadere informatie

In dit reglement zullen we vastleggen hoe bij SPEL de privacy van persoonsgegevens is vastgesteld.

In dit reglement zullen we vastleggen hoe bij SPEL de privacy van persoonsgegevens is vastgesteld. Privacyreglement Inleiding: Ouders en kinderen van SPEL moeten er van op aan kunnen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met wat hij/zij aan een professional vertelt en dat er niets buiten hem/haar om gebeurt.

Nadere informatie

Dit reglement is van toepassing op iedere verwerking van persoonsgegevens van betrokkene en van Stichting De Paarse Pelikaan, gevestigd te Hilversum.

Dit reglement is van toepassing op iedere verwerking van persoonsgegevens van betrokkene en van Stichting De Paarse Pelikaan, gevestigd te Hilversum. Privacy Reglement Reglement ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met de verwerking van persoonsgegevens van cliënten van Stichting De Paarse Pelikaan. Paragraaf 1 - INLEIDENDE BEPALINGEN

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT STICHTING KINDEROPVANG SWALMEN

PRIVACYREGLEMENT STICHTING KINDEROPVANG SWALMEN PRIVACYREGLEMENT STICHTING KINDEROPVANG SWALMEN 1. Begripsbepalingen. Persoonsgegevens; Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Zorggegevens Persoonsgegevens

Nadere informatie

Privacyreglement Vitaal Thuiszorg

Privacyreglement Vitaal Thuiszorg Privacyreglement Vitaal Thuiszorg 1. Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Een gegeven dat herleidbaar is tot een individuele natuurlijke persoon. 1.2. Persoonsregistratie Elke handeling of elk geheel

Nadere informatie

Privacy Reglement. Inhoud

Privacy Reglement. Inhoud Inhoud 1. Begripsbepalingen 1 2. Reikwijdte 1-2 3. Doel. 2 4. Categorieën van personen over wie gegevens in de registratie worden opgenomen 2 5. Vertegenwoordiging 2 6. Soorten van gegevens die in de registratie

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens Pagina 1

Wet bescherming persoonsgegevens Pagina 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet bescherming persoonsgegevens te Huizen Erkend gastouderbureau Houder: dhr. A. Jongsma Laatst gewijzigd op: 10 mei 2009. Wet bescherming persoonsgegevens Pagina 1 Inhoudsopgaaf:

Nadere informatie

1.1 Persoonsgegeven Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare persoon

1.1 Persoonsgegeven Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare persoon Versie mei 2018 Datum vaststelling: 24 mei 2018 Vastgesteld door: Bestuurder Evaluatiedatum: 24 mei 2020 Documenteigenaar: Functionaris bescherming persoonsgegevens Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Privacy Reglement - versie: januari 2016 Pagina 1 van 5

Privacy Reglement - versie: januari 2016 Pagina 1 van 5 Doel: bescherming bieden van persoonlijke levenssfeer van de ouders en kinderen die gebruik maken van de diensten van Kinderopvang Stichting Peuterspeelzalen Bergen op Zoom, Stichting Peuterspeelzalen

Nadere informatie

Privacyreglement. Algemene bepalingen. Doelstelling

Privacyreglement. Algemene bepalingen. Doelstelling Doelstelling Privacyreglement Het doel van dit reglement is een praktische uitwerking te geven van de bepalingen van de Wet bescherming persoonsgegevens, verder te noemen WBP. Dit reglement is van toepassing

Nadere informatie

1. Persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1. Persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. PRIVACYREGLEMENT 1. Begripsbepalingen 1. Persoonsgegeven: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 2. Zorggegevens: persoonsgegevens die direct of indirect

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP); Burgerlijk Wetboek, boek 7: (overeenkomst inzake geneeskundige behandeling (WGBO);

Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP); Burgerlijk Wetboek, boek 7: (overeenkomst inzake geneeskundige behandeling (WGBO); Privacyreglement Kraamfaam Inleiding Kraamfaam heeft ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van haar cliënten een reglement opgesteld, houdende de regels voor Kraamfaam voor de registratie van

Nadere informatie

Edith Brocken Ergo & Arbeid is gevestigd te Den Haag en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer 60935588.

Edith Brocken Ergo & Arbeid is gevestigd te Den Haag en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer 60935588. PRIVACYREGLEMENT Edith Brocken Ergo & Arbeid is gevestigd te Den Haag en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel te Den Haag onder nummer 60935588. Met betrekking tot haar dienstverlening verklaart Edith

Nadere informatie

Kwaliteitsmanagementsysteem

Kwaliteitsmanagementsysteem PRIVACYREGLEMENT Vegro Verpleegartikelen INHOUD PAGINA Artikel 1. Begripsbepalingen 2 Artikel 2. Reikwijdte 2 Artikel 3. Doel reglement 3 Artikel 4. Vertegenwoordiging 3 Artikel 5. Voorwaarden voor rechtmatige

Nadere informatie

Privacyreglement Stichting Peuterspeelzalen Steenbergen

Privacyreglement Stichting Peuterspeelzalen Steenbergen Privacyreglement Stichting Peuterspeelzalen Steenbergen 1. Begripsbepalingen 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Het betreft hier

Nadere informatie

gewoondoenreintegratie

gewoondoenreintegratie Privacy reglement gewoondoenreintegratie Versie 1.2 26-06-2013 ARTIKEL 1. ALGEMENE EN BEGRIPSBEPALINGEN 1.1. Tenzij hieronder uitdrukkelijk anders is bepaald worden termen in dit reglement gebruikt in

Nadere informatie

Privacyreglement CareerSolution B.V., versie Augustus Privacyreglement. CareerSolution B.V. Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen

Privacyreglement CareerSolution B.V., versie Augustus Privacyreglement. CareerSolution B.V. Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen Privacyreglement CareerSolution B.V. Paragraaf 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 In dit reglement wordt onder de hierna aangegeven begrippen en termen het volgende verstaan: a. persoonsgegevens: een gegeven

Nadere informatie

Privacyreglement St. Huis ter Leede PRIVACYREGLEMENT. St. Huis ter Leede

Privacyreglement St. Huis ter Leede PRIVACYREGLEMENT. St. Huis ter Leede PRIVACYREGLEMENT St. Huis ter Leede Herzien 09-01-2017 1 1. Begripsbepaling 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon; 2. Zorggegevens: persoonsgegevens

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek Boek 7, Afdeling 5

Burgerlijk Wetboek Boek 7, Afdeling 5 Burgerlijk Wetboek Boek 7, Afdeling 5 (Tekst geldend op: 19 02 2015) Afdeling 5. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling Artikel 446 4. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling in deze

Nadere informatie

Privacyreglement Educura

Privacyreglement Educura Een cliënt van onze organisatie moet er van op aan kunnen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met wat hij/zij aan een professional vertelt en dat er in principe niets buiten hem/haar om gebeurt. In die zin

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING PROSPERO

PRIVACYVERKLARING PROSPERO Newtonlaan 115 3584 BH Utrecht PRIVACYVERKLARING PROSPERO Inleiding Bij het verwerken van persoonsgegevens in de zorg zijn twee wetten van belang: de Wet bescherming persoonsgegevens en de Wet Geneeskundige

Nadere informatie

Privacy Reglement Stichting Partisipaasje

Privacy Reglement Stichting Partisipaasje Privacy Reglement Stichting Partisipaasje Document/proceseigenaar: Stichting Partisipaasje Versienummer : 1.0 (definitief) Vastgesteld door : Bestuur en Projectteam Stichting Partisipaasje Datum vaststelling

Nadere informatie

Privacyreglement Cumulus Home

Privacyreglement Cumulus Home Privacyreglement Cumulus Home Artikel 1 Begripsbepalingen 1.1 persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 persoonsregistratie: een samenhangende

Nadere informatie

Privacyreglement betreffende de Wet bescherming persoonsgegevens voor Zorg en Behandeling Voor Ouderen B.V.

Privacyreglement betreffende de Wet bescherming persoonsgegevens voor Zorg en Behandeling Voor Ouderen B.V. Privacyreglement betreffende de Wet bescherming persoonsgegevens voor Zorg en Behandeling Voor Ouderen B.V. 1. begripsbepalingen 1. persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare

Nadere informatie

Privacyreglement. AM Advies & Begeleiding. Mei 2018

Privacyreglement. AM Advies & Begeleiding. Mei 2018 Privacyreglement AM Advies & Begeleiding Privacyreglement 2018 AM Advies & Begeleiding Pagina 1 van 10 Privacyreglement AM Advies & Begeleiding Inhoudsopgave Voorwoord...3 1. Kenmerken van de verwerking

Nadere informatie

Privacyreglement Triage Medisch Adviesbureau

Privacyreglement Triage Medisch Adviesbureau Privacyreglement Triage Medisch Adviesbureau In dit reglement wordt verstaan onder: 1. AVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming: De AVG moet worden gezien als een aanscherping van de thans al geldende

Nadere informatie

2. Onder handelingen op het gebied van de geneeskunst worden verstaan:

2. Onder handelingen op het gebied van de geneeskunst worden verstaan: Artikel 446 1. De overeenkomst inzake geneeskundige behandeling - in deze afdeling verder aangeduid als de behandelingsovereenkomst - is de overeenkomst waarbij een natuurlijke persoon of een rechtspersoon,

Nadere informatie