Juni Vzw Katholieke Scholen Regio Deinze Schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Juni 2014. Vzw Katholieke Scholen Regio Deinze Schooljaar2013-2014 www.wongrago.be"

Transcriptie

1 Juni 2014 Vzw Katholieke Scholen Regio Deinze Schooljaar

2 Beste ouders, Om het schooljaar af te sluiten, laten we jullie nog eens mee achterom kijken in deze schoolkrant. Vanaf volgend schooljaar pikken we de draad terug op en wordt de schoolkrant uitgegeven voor de kerstvakantie, voor de paasvakantie en op het einde van het schooljaar. Het voorbije schooljaar was een goed gevuld schooljaar met heel wat fijne, leuke en leerrijke momenten, met een lach maar ook met een traan. Dit jaar moesten we echter afscheid nemen van een oud-collega die veel te vroeg van ons is heen gegaan. Op het einde van het schooljaar hou ik eraan om eenieder te bedanken die het leven en leren op onze scholen heeft ondersteund: de juffen, de mensen die de opvang verzorgen, de mensen van het middagtoezicht, het onderhoudspersoneel, de klusjesman, de leesmoekes, de vervoermama's- papa's- opa's- oma's, alle helpende handen bij onze activiteiten, alle mensen van de ouderraad. Ook wil ik jullie als ouder bedanken voor het vertrouwen dat jullie ons schonken. Een jaar afsluiten is achterom kijken maar tevens vooruit kijken naar het volgende schooljaar. We hopen volgend jaar met alle betrokkenen bij de school op een fijne en opbouwende manier terug samen te kunnen werken. De vakantietijd staat voor de deur. We sluiten de schooldeuren en wensen de kinderen een heel ontspannende vakantieperiode toe. Ook jullie wens ik een tijd toe met meer tijd voor jezelf, voor het gezin en voor de dingen waar je deugd aan hebt. En bovenal een zonnige zomertijd met veel licht en warmte. Hilde Mahieu

3 Graag een woord van dank Bedankt Kathleen! Op het einde van het schooljaar neemt Kathleen De Vos afscheid van de school en van de ouderraad waar zij vele jaren heel hard voor gewerkt heeft. Kathleen kennen we al jaren, ook voor ze voorzitster is geworden van de ouderraad, als een echt manusje van alles. Ze was een stille, harde werker met een groot hart voor onze scholen, werkte ook heel veel achter de schermen en zorgde door haar voorzitterschap voor de goede verdere werking van de ouderraad. Zij was jaren een dragende pijler waar de ouderraad op steunde. Heel erg bedankt Kathleen voor alles wat je met veel liefde voor onze scholen hebt gedaan! En dat was bijzonder veel! We zullen je missen! Hopelijk is het geen vaarwel maar tot ziens! Dank aan Bedankt aan traiteur Annick en Friet-uurtje om er voor te zorgen dat we op het frietjesfeest konden smullen van de overheerlijke frietjes en de lekkere sausjes! Brouwerij Sint-Canarus voor de drankjes en de buurtwinkel Supra voor de lekkere ijsjes en alle andere benodigdheden om het frietjesfeest te doen slagen! Heel erg bedankt voor het inzamelen van de vele GSM's. Samen verzamelden we zomaar 311 GSM s in. We houden jullie op de hoogte van wat we ervoor in ruil krijgen ( tablets of laptops).

4 Nieuw leven... Van harte proficiat aan alle mama's, papa's, broers en zussen bij de geboorte van Joppe, zoontje van juf Greet en Michaël en broertje van Juna ( P/1K ), geboren op 3 maart. Alixe en Baptiste, dochtertje en zoontje van juf Rebecca en Mathieu en zusje en broertje van Maxine ( P / 1K ) geboren op 14 april. Kas,broertje van Noor ( 1e lj.) en Maure ( 2 kl. ) geboren op 14 mei. Meike, zusje van Rune ( 3e kl.), geboren op 27 mei. Alice, dochtertje van juf An en Tom en zusje van Leon, geboren op 14 juni. Verbouwingswerken fase 3 Op woensdag 28 mei werd de verbouwingsfase 3 afgesloten. Dit was opnieuw een heel belangrijke fase waarbij de P / 1K van juf An werd afgewerkt en er een nieuwe leraarskamer, een nieuw bureel voor mij en het secretariaat en een kopieerruimte werden gecreëerd. Op 2 juni kon de grote verhuis reeds door gaan en dat dankzij het vele en mooie werk van Jeffrey en zijn vrouw Debby en van Ellen, de mama van Manon en Bixente. Zij hebben uren geschilderd en alles proper opgekuist zodat mijn bureel, het secretariaat, de kopieerruimte en de refter tegen maandagavond in gebruik konden worden genomen. Heel erg bedankt voor de vele uren van hulp en het mooie werk! Intussen heeft Ellen de leraarskamer ook al volledig in een kleurtje gezet. Die wijden we nog in op het einde van het schooljaar. Hierbij vind je een aantal foto's. Je merkt het misschien op de foto's maar toen de foto's genomen werden waren we nog volop aan het afwerken ( schilderen) van en inrichten van die ruimtes. De P/1K werd intussen omgebouwd tot een tijdelijke refter waarin alle kinderen terug samen kunnen eten en waarin ook de opvang door gaat. Kom gerust eens binnen piepen als je op school bent!

5 Alvast een datum om te onthouden! Welkom op onze opendeurdag op de school van Grammene en Gottem op zaterdag 30 augustus van uur tot 12 uur.

6 Nieuws uit de ouderraad Wat je nog niet wist van de ouderraad Wist je dat onze huidige voorzitster, Kathleen de Vos de ouderraad verlaat na 10 jaar van inzet, moed en zelfopoffering wij haar heel dankbaar zijn en haar zeker zullen missen ook Nele Warlop en Veerle Ketels, de ouderraad vaarwel zeggen en wij hen ook bedanken voor hun inzet er zich reeds nieuwe ouders hebben geëngageerd om de ouderraad te versterken wij NOG ouders willen verwelkomen in ons team dit jaar 4.953,11 door de ouderraad aan de school werd geschonken voor uitstappen (schoolreizen, busvervoer, ) maar ook voor aankopen voor de klas (boekjes, eerste communie, klasbudget, ) door deze financiële ondersteuning iedere ouder minder dient te betalen dit enkel mogelijk was/is door uw aanwezigheid op de verschillende activiteiten waarvoor dank! wij de helpende handen van dit schooljaar wensen te bedanken we nog ouders zoeken om een handje toe te steken bij onze activiteiten de fietspool een groot succes is en wij de begeleiders heel dankbaar zijn er echter nood is aan bijkomende begeleiders die onze kinderen veilig naar school kunnen loodsen je als ouder met vragen, opmerkingen, voorstellen steeds terecht kan bij onze nieuwe voorzitster: Sien Ranschaert (mama van Zoë 1 e : 0498/ of via : er in september meer nieuws zal zijn vanuit de ouderraad.

7 Nieuws uit onze kleuterklassen Peuter- & eerste kleuterklas Joepie eieren! Twee weken voor de paasvakantie leerden we alles over het konijn. Juf Ilse bracht haar konijntje mee naar onze klas. We konden het eerst in zijn hokje in de klas bezichtigen. Daarna gingen we naar buiten waar we het konijn van dichtbij leerden kennen. We konden het aaien en eten geven. In de klas maakten we zelf ook een konijntje. Dit werd later gebruikt als paasmand. We konden zelf kiezen welke kleur(en) ons konijn moest hebben. Onze poten, oren, buik en kop van het konijn moesten allemaal in dezelfde kleuren. En dan was het zo ver. Net voor de vakantie kwam de Paashaas bij ons op bezoek. Hij verstopte voor ons allemaal een zakje met paaseieren in de tuin. Samen met de kleuters van juf Brigitte gingen we op zoek naar die lekkere eitjes. s Avonds namen we allemaal ons paasmandje met een zakje eieren mee naar huis. Dankjewel lieve Paashaas!

8 Leve onze mama s en papa s! Binnen ons jaarthema Zorgen voor zorgden we de voorbije 2 maanden voor onze mama en papa op moeder- & vaderdag. We gaven ze allebei een cadeautje omdat we blij zijn dat ze zoveel voor ons doen. We deden ze ook na in onze klas. Bij moederdag werkten we rond het thema Mijn mama schittert. Sieraden en make-up kwamen aan bod. In de poppenhoek speelden we onze mama s na: we deden kleedjes, hakschoenen en heel wat sieraden aan. Op de laatste dag van het thema was er ook een schoonheidssalon in onze klas. Er was een hele lang rij in het salon, iedereen wou wel iets uitproberen. Er werden nageltjes gelakt, crèmepjes gesmeerd, lippen gerood en veel parfum gespoten. De meisjes waren in hun nopjes met al die producten. Ook de jongens waren enthousiast en liepen met gelakte nagels rond! Bij vaderdag werkten we rond Mijn BIJzondere papa. We hebben allemaal een bijzondere papa, elk op hun eigen manier. De ene papa is bijzonder omdat hij goed kan timmeren, de andere omdat hij goed kan koken. Er waren papa s die bijzonder zijn omdat ze heel goed kunnen fietsen. Er zijn ook goede voetballers onder onze papa s en heel wat papa s kunnen super met de computer werken. Al deze dingen deden we ook in onze klas: nagels timmeren in een blok isomo, met de fietsjes rijden in de gang, met zachte ballen spelen in de kring en werken op de computer.

9 Tweede & derde kleuterklas Woef, Waf hond!!! Net na de paasvakantie werkten de kleuters van de 2de en de 3de kleuterklas twee weekjes rond het thema Woef, Waf, Hond!. Hier zijn enkele hoogtepunten van dit thema: - Milo, Bosco, Bo, Zora en Joppe kwamen op bezoek op school. Vijf heel verschillende honden. We zagen grote honden, kleine honden, honden met lange haren, honden met korte haren, honden die kunnen dansen, honden die kunnen springen, honden die kunnen rollen, Ze hadden allemaal wel één ding gelijk ze waren super lief voor de kindjes van onze klas! - Bij onze poppenkamer kwamen er heel veel spullen van de hond. Een hok, botten, leibanden, speelgoedjes, pluchen honden, We hadden die tijd heel veel honden in de klas. Gelukkig waren ze allemaal heel erg flink, maar af en toe ontsnapte er al eens ééntje. - We maakten ook een mooi memobord van een hond en dit deden we dan cadeau aan onze mama voor Moederdag. - We speelden heel veel het Honden-koekjes-spel. Een spelletje waarbij je tijdens het spelen de honden koekjes van de tegenspeler mag opeten. Mmmmm Het was een heel fijn thema waar onze kleuters echt van genoten hebben! Nog eens heel erg bedankt aan alle mensen die met hun hondje bij onze op bezoek gekomen zijn! Het was Super!

10 Pop-up camping in Grammeneschoolke! In Grammene werd dit weekend een pop-up camping geïnstalleerd voor de kleuters van de 2de en 3de kleuterklas van Juf Brigitte in het kleuterschoolke van Grammene. Ze werden vergezeld door Juf Brigitte, juf Elien, juf Dominique en tante Anita. De kinderen en de juffen konden er logeren op een echte camping in de tuin van de school. Buiten eten, spelen, dansen en fietsen. Voor het slapen gaan en na het gezamelijke tanden poetsen werden ze nog getracteerd met een toneeltje van de Juffen. De nacht verliep rustig en na een stevig ontbijt werden de kleuters terug opgehaald door de ouders. Om de 2 jaar opend de pop-up camping zijn deuren! Dit is een unieke ervaring voor onze kleuters!

11 Gezamenlijke activiteiten Schoolreis naar t Krekeltje in Eede Op dinsdag 13 mei trokken we er met de kleuters van Grammene en Wontergem op uit naar Eede, net over de Nederlandse grens. Daar vonden we kinderboerderij t Krekeltje. Na een busreis van driekwartier vanuit Grammene kwamen we aan in Eede. Bij het uitstappen viel het weer wat tegen, maar dit kon de pret in t Krekeltje niet bederven want de hele speeltuin was er overdekt! De schoenen werden uitgedaan en de pret in het zand onder, rond en op de speeltoestellen kon beginnen. We speelden in een héél hoge klimtoren met glijbanen én een ballenbad, maar ook springkastelen, schommels en grote wipplanken zorgden voor veel plezier! Toen het middag werd mocht iedereen aan tafel en kregen we frietjes met appelmoes en worst! Na dit lekkere middagmaal was het opnieuw spelen geblazen. In de loop van de namiddag werd ook nog een superlekker ijsje aangeboden! Bij het slot van de dag kwam er nog een leuke verrassing de zon! Hierdoor kregen we de kans om nog eens buiten te gaan en de vele leuke dieren op de kinderboerderij te bekijken. We bewonderden de vissen, waterschildpadden, een ezeltje, een pony, cavia s, verschillende soorten kippen met hun kuikentjes én kakelverse eitjes, we wandelden tussen de lieve geitjes en schapen én er liep ook een hele mooie pauw rond! Omstreeks 15u zat onze schoolreis er al op en keerden we, moe maar voldaan, met de bus terug richting Grammene.

12 Werken in de schooltuin. In oktober werd terug een aanvraag ingediend om deel te nemen aan de actie de schooltuin die ieder jaar georganiseerd wordt door de landelijke gilde. Ook dit jaar werd onze aanvraag goedgekeurd en kregen we cadeaubonnen ter waarde van 75 euro van de Aveve en meststoffen toegestuurd. Tante Anita kwam in de paasvakantie de tuin klaar maken zodat we de weken erna met de kleuters terug in onze moestuin konden werken. Her en der werd gezaaid en geplant. Onze aardbeien krijgen al een mooie kleur en kunnen bijna geoogst worden. De rabarber staat heel dik om lekkere taart van te bakken of confituur van te maken. Aan de druivelaar hangen al minitrosjes druiven. De sla is goed aan het schieten en weldra kunnen de eerste radijsjes geproefd worden. Op de vensterbank staan heerlijk geurende kruiden en op de speelplaats werden aperitieftomaatjes geplant in bloempotten. In kleine potjes werden Afrikaantjes ( Stinkerkes in de volksmond) en pompoen en boon gezaaid. Iedere dag wordt er door de kleuters gecontroleerd of de plantjes water nodig hebben en af en toe moet er ook gewied worden in de tuin. Ondertussen hebben we ook geleerd wat er met onze afval van ons fruit gebeurt. Jerom onze compostworm maakt daar lekkere compost van in het compostvat, die onze plantjes in de moestuin heerlijk vinden!

13 Nieuws uit de lagere school Eerste graad Kiekeboe, dit zijn de sloebers van het eerste en tweede leerjaar Dit waren wij in het begin van het schooljaar. Dit zijn wij op het einde van het schooljaar. Amai, wat zijn wij groot geworden! Halloween op school Enkele lieve heksjes Rara, wie ben ik?

14 Naar de musical van de school Wontergem Onze grootouders in de kijker Gedurende het schooljaar vergaten we zeker de grootouders van onze kinderen niet. In de maand november stonden ze extra in de kijker en maakten we een geschenk en leerden we onderstaand gedichtje. Dag oma, dag opa, wat ben ik toch blij! Dag oma, dag opa, jij bent zo lief voor mij! Ik geef je heel veel kusjes, zoveel als je maar wou en nog één om te zeggen hoeveel ik van je hou!

15 Brieven posten aan Sinterklaas

16 Sint op school

17 Wij zijn ook echte circusartiesten! Ook zijn de turnlessen kunnen we ons uitleven. Hieronder vind je enkele kiekjes waarin we echte circustrucjes oefenen.

18 Thema Vriendschap Gedurende de maand februari werkten we rond het thema Vriendschap. We maakten kennis met meneer Ikke, die graag alles voor zichzelf wil houden, en meneer Hartje, die graag alles deelt met anderen. Ook werkten we rond het verhaal van meneer Eik. Meneer Eik was door zijn ongepast gedrag zijn vrienden en zijn prachtige blaadjes verloren. Samen met de kinderen gingen we op zoek hoe we meneer Eik terug vrolijk konden maken en hoe hij terug vrienden kon krijgen. Op 14 februari hielden we in onze klas Vriendjesdag. We kregen de opdracht om iets te knutselen voor een vriend of vriendin van de klas. Dit was een groot succes.

19 Als afsluiter van het maandthema Vriendschap maakten we een vriendschapsbutton. Hieronder vind je de buttons van klas 1 en 2.

20 Frietjes op school! Mmm dat smaakt!

21 Niveaulezen met ouders en grootouders Tijdens het schooljaar konden we ook rekenen op lieve lees(groot)ouders. Ze hielpen de kinderen elke maandag bij het ontwikkelen van hun leesniveau. Dankzij hen kregen ze extra oefenkansen met grote leessprongen tot gevolg. Hopelijk zijn jullie volgend schooljaar ook weer van de partij!

22 Op bezoek in de bibliotheek Om de kinderen meer zin te laten krijgen in het leren lezen en het onderhouden ervan, gingen we op bezoek naar de bib. We maakten kennis met de werking van de bib, de soorten boeken, hoe ontlenen, we speelden het bibliotheekspel, Nadien mochten de kinderen boeken kiezen en meenemen naar de klas waar we met een boek in een hoekje konden lezen.

23 Sportdag Onze sportdag was een groot succes! De kinderen gingen vermoeid maar met de glimlach naar huis. Wat stond er die dag op het programma? basketbalinitiatie honkbal trampoline voetbal bouncebal Waterestafette De kinderen vonden de initiatie basketbal supertof, dat zult u ook merken aan onderstaande foto s.

24 Eerste Communie De mooiste vis van de zee op 3 mei 2014 Met dank aan Nico De Ruyck voor het nemen van deze prachtige foto s.

25 Tweede graad Op cultuurklas naar Brugge (26-28 maart) Op woensdag 26 maart 2014 was het eindelijk zover. We trokken met de tweede graad richting Brugge voor een cultuurklas van 3 dagen. Op de eerste dag stond een verkenning van de jeugdherberg, een picknick in RailCity, een stadswandeling met een gids en een spelletjesavond op het programma. We vlogen er dus meteen goed in! Dankzij de gids leerden we ook heel wat interessante weetjes over Brugge. Na een korte eerste nacht was het tijd voor een rijkelijk ontbijt (wit brood, bruin brood, cornflakes, kaas, vlees, confituur, choco, honing, yoghurt, fruitsap, melk,...). Toen ons buikje weer gevuld was en het energiepeil weer in orde was, vertrokken we te voet richting het centrum van Brugge. We bezochten er het Frietmuseum (waar we ook heerlijke frietjes aten), ChocoStory en maakten een boottochtje op de reien. En alsof dat nog niet genoeg was, beklommen we ook nog eens de 366 treden van het Belfort. We sloten de avond af met een quiz over de voorbije twee dagen. Op dag drie was het jammer genoeg al tijd om onze koffers te pakken. Na het ontbijt werd alle bagage dan ook verzameld en opgeslagen. Nadat dit alles achter de rug was, gingen we te voet richting de kinderboerderij "De Zeven Torentjes". Daar wachtte ons een leerrijke rondleiding op de boerderij en nog een spelnamiddag in de speeltuin. Ook het zonnetje was van de partij. Om de laatste dag compleet te maken, smulden we ook nog van een lekker ijsje. Daarna keerden we terug naar de jeugdherberg waar de mama's en de papa's ons reeds stonden op te wachten. Moe, maar heel tevreden gingen we naar huis.. Wist je dat... Je de O.L.V.-Kerk kan herkennen aan haar kroontje? Brugge 7 deelgemeenten heeft? Wij verbleven in Assebroek. Wij in de klas zelfs het Brugse dialect leerden spreken? De gids ons een heel flinke klas vond?

26 Enkele sfeerbeelden...

27 Woordzoeker... Zoek de woorden en duid aan. J E U G D H E R B E R G F A M U E S U M E G S B B R G M A A R T I G A O R E I E N K A S A U A O E N D E K R E K A R K T I E S T T L M P R B B T B R F N H J N F D R E O C O W A N D E L I N G C D T G K I J O S E U I H C H O C O L A D E I J T K L E T S K O P S J N M E S A L K R U U T L U C H O S P I T A A L R C O BRUGGE CHOCOLADE REIEN KLETSKOP CULTUURKLAS FRIETJES BEIAARD KAAS HOSPITAAL BOOTTOCHT BEGIJN KANT MUSEUM WANDELING KERK MAART JEUGHERBERG GIDS BIER TOREN

28 Creatief met chocolade Naar aanleiding van de cultuurklas en een bezoek aan het chocolademuseum gingen we in de klas ook creatief aan de slag met chocolade. We maakten studentenhaver en Rice Krispies koekjes. Enkele sfeerbeelden...

29 De recepten... Rice Krispies Koekjes Ingrediënten Rice Krispies (cornflakes) Chocolade naar keuze (wit - melk - zwart) Stappenplan 1. Smelt de chocolade in de microgolf of au bain-marie. 2. Roer de Rice Krispies beetje per beetje onder de chocolade. 3. Neem een lepel van de mengeling en giet de inhoud in een cupcakevormpje. 4. Laat de koekjes opstijven op een koele plaats of in de koelkast. Studentenhaver Ingrediënten Chocolade (melk - zwart - wit) Notenmix Rozijnen Stappenplan 1. Leg bakpapier op een bord/schaal/plank. 2. Smelt de chocolade (au bain-marie of in microgolfoven) 3. Neem een lepel chocolade en maak een mooi rondje op het bakpapier. 4. Strooi er vervolgens noten en rozijnen over. 5. Herhaal stap 3 en 4 zolang er gesmolten chocolade is. 6. Laat opstijven op een koele plaats of in de koelkast.

30 Op speurtocht in de berm Op dinsdag 22 april 2014 gingen we in het kader van wereldoriëntatie op speurtocht in de berm. Voor deze speurtocht gebruikten we onze zintuigen: voelen, ruiken, proeven, horen en kijken. We onderzochten welke planten en dieren er leefden in de berm. We hadden het niet verwacht, maar het bleken er heel wat te zijn. Paardenbloemen, klavers, brandnetels, lieveheersbeestjes, vlinders,... Enkele sfeerbeelden...

31 Derde graad Veldloop Op 15 oktober 2013 was het veldloop voor het 3 de tot en met het 6 de leerjaar. We kwamen aan in de Brielmeersen en we stapten het parcours samen af. Daarna moesten we wachten tot het onze beurt was. Eerst was het derde leerjaar aan de beurt, daarna het vierde, het vijfde en als laatste het zesde leerjaar. Elk leerjaar was in drie groepen verdeeld. Het duurde dus wel erg lang. De meisjes en de jongens waren apart. Toen het uiteindelijk aan ons was, moest je lopen. Dat was 800 meter. Als je klaar was, kreeg je een flesje water. Daarna moest je je prijs ophalen als je eerste, tweede of derde was. Dan kreeg je een medaille. Dan moest je wachten tot iedereen had gelopen. Daarna moesten we verzamelen bij de juf en gingen we terug naar de auto s om terug naar school te vertrekken. In de namiddag hadden we zwemmen. Het was dus een erg sportieve dag. Geschreven door Foeke en Natan Plechtige communie

32 De leerlingen deden dit schooljaar hun plechtige communie! Nogmaals een grote proficiat! Op bedrijfsbezoek bij Escotex De derde graad van Gottem en Wontergem gingen op dinsdag 29 april op bedrijfsbezoek bij Escotex te Deinze. We gingen allemaal met de fiets er naar toe. Toen we daar aankwamen, kregen we eerst wat uitleg. Daarna begon de rondleiding in het bedrijf. We werden in twee groepen verdeeld. We gingen eerst naar de opslagplaats. Daar lag allemaal schapenwol en geitenhaar. Daarna gingen we naar de plaats waar geitenhaar gekleurd werd. Dan gingen we naar het laboratorium waar alles eerst in het klein wordt uitgetest. Daarna kregen we nog allemaal een drankje. Het was een leerrijke namiddag! Geschreven door Jarne en Kobe

33 Doedag Op vrijdag 21 maart gingen we naar de doedag. We kwamen aan in de middelbare school VTI. Daar kregen we uitleg over wat we allemaal konden doen. Toen werden we in groepjes verdeeld en gingen we allemaal naar de eerste activiteit. Als eerste deden we wetenschappen. Ik kwam in het lokaal van de leerkracht. Hij toonde me iets gevaarlijks voor, namelijk hoe je een recht stukje glas kunt plooien, in een bepaalde vorm. In de namiddag was de activiteit Bouw. Eerst mochten we een plan van een huis tekenen op een computer. Daarna mochten we een muur metsen. Het was heel erg tof! Daarna was het alweer tijd om naar huis te gaan. We verzamelden allemaal terug in de sporthal en konden dan zo terug naar school vertrekken. Het was een fantastische doedag! Geschreven door Monika en Mathieu

34 Technieknamiddag Op dinsdagnamiddag, 25 februari, zijn we vertrokken we naar school de school van Wontergem. Daar stond een meester ons op te wachten. De meester vertelde ons eerst wat we allemaal die dag gingen doen. Plotseling stond er een grote vlam op zijn hand. Iedereen was geschrokken omdat we dachten dat zijn hand verbrand was. Maar toen de vlam gedoofd was, zagen we dat dat niet zo was. Daarna legde hij uit hoe het kwam dat zijn hand niet verbrand was. Hij legde ons toen uit hoe dit kwam. Na de indrukwekkende truc mochten een paar kinderen dat ook eens proberen. Na allerlei trucs, zei de meester dat techniek te maken heeft met logica. We vonden het een zeer toffe en leerrijke namiddag! Geschreven door Laude en Kato

35 Drugspreventie s Morgens stonden op de speelplaats twee agenten. Die kwamen ons wat meer uitleg geven over drugs, alcohol en andere kwalijke stoffen waaraan je makkelijk verslaafd kan raken. Er bestaan allerlei soorten drugs zelfs in producten waarvan je het nauwelijks ondervind: bv. koffie, cola, energiedranken, Ze gaven ons ook uitleg over de verschillende soorten manieren hoe drugs in ons land raakt. Ze verzinnen soms de gekste dingen! Ook in alcohol zit er een verdovende drug die je hersenen verdoven zodat je alles trager ziet en denkt. Er beginnen vaak mensen met drugs die in de problemen zitten of erbij willen horen. Na al die informatie kregen we een soort vragenlijst over wat jij van drugs vindt. Het was een leerrijke voormiddag! Geschreven door Eline en Jakub

36 Auteurslezing Op 12 maart 2014 zijn we naar de auteurslezing geweest in de bibliotheek van Deinze. De auteur was Do Van Ranst. Hij vertelde over zijn boek moeders zijn gevaarlijk met messen. Hij schreef het boek dun omdat veel mensen zeiden dat zijn boeken dun waren. Hij maakte ook veel grapjes. Achteraf mochten we nog elk een paar boeken kiezen. Lieze koos voor het dagboek van een vampier en Warrior Cats en Femke koos mystery girls stelen in stijl en for gils only Emma s eerste zoen. Zo eindigde ons biebbezoek. Daarna gingen we terug naar school want het was toen al tijd om terug naar huis te gaan. Geschreven door Lieze en Femke

37 Op bezoek bij Supra te Grammene Op 9 oktober gingen we met de fiets naar de winkel van Annelies te Grammene. Eerst werden we ontvangen door Stefanie. Daarna voerden ze ons naar het bedrijf van de nonkel van Annelies. Daar werd uitgelegd hoe de prei gepland wordt en hoe het allemaal verpakt wordt. Er werd ook iets verteld rond de wortels. Toen de rondleiding gedaan was, werden we terug naar de winkel gevoerd. Daar kregen we een koek en een drankje. Als we alles opgegeten hadden, werden we door Stefanie rondgeleid in de winkel en gaf ze uitleg over de hygiëne. Bv. geel poetsmateriaal is om de afdeling van de bakkerij te poetsen. Toen de uitleg gedaan was, kregen we een cadeautje. Dat was een doosje, twee drinkflesjes en twee waterpistolen. Toen vertrokken we met de fiets terug naar school; We vonden het een leuke voormiddag en zeker omdat we een cadeautje kregen. Geschreven door Annelies en Rupert

38 Fietsexamen Het zesde leerjaar is samen met de klas van Wontergem naar de palaestra gefietst. Daar werd eerst onze fiets gecontroleerd. Wanneer die in orde was, mocht je het parcours afleggen op de parking. Wanneer je daarvoor geslaagd was, mocht je de weg op samen met een begeleider. De weg was langs de VTI en terug langs de brug. We moesten wel lang wachten want de brug was gesloten. Daarna zijn we terug naar de palaestra gefietst waar we ons rijbewijs kregen. Gelukkig was iedereen geslaagd was voor het fietsexamen. Daarna fietsen we terug naar school. Met het 5de en 6de leerjaar naar de school in Mariakerke Toen iedereen aangekomen was in Wontergem, vertrokken we samen met de bus naar Mariakerke. De busrit duurde bijna een half uur, maar dat was niet erg want dan konden we veel praten. Toen we aankwamenin VISO te Mariakerke kwam er nog een klas toe met de fiets. Zij moesten eerst nog hun fiets wegzetten. In die tijd kwam er een fotograaf en hij nam een foto van onze klas en van de klas van Wontergem. Na de foto werden we naar een lokaal gestuurd en als iedereen er was, begon een mevrouw met de uitleg. Elke klas moest na de

39 uitleg mee met een leraar die daar les gaf. Bij ons toonde hij eerst kort de school en dan gingen we naar een klas die leek op een gevangenis, maar dat was het niet! Ze hadden het gewoon goed beveiligd omdat er heel wat Imac s stonden. In dat lokaal kregen we uitleg over hoe ze beginnen in het eerste middelbaar. Toen de uitleg gedaan was, gingen we naar een lokaal waar ze ons meer gingen vertellen over fotografie. Hij toonde ons een foto en we moesten zeggen hoeveel mensen er op stonden. Iedereen gaf een ander antwoord. Dan mochten we een speciale foto maken in een donkere kamer met infraroodlicht. Daarna gingen we terug naar het lokaal waar de dag begon. Daar toonden ze ons een filmpje over wat ze allemaal deden in het 5 de, 6 de en 7 de jaar. Daar maakten ze filmpjes en websites. Na het filmpje gingen we terug naar de donkere kamer en mochten we onze foto s ontwikkelen. Het waren leuke foto s, onze handen leken wel spoken. Daarna gingen we naar, hoe zij het noemen, het klein museumpje. Er stond een oude Imac en een oude drukmachine. Dan gingen we naar een plaats met veel machines. Een leraar toonde hoe ze op T-shirts en petten prenten drukken. Wij mochten ook zelf het logo van de school op een pet drukken met een soort wafelijzer. Die pet mochten we dan ook houden. Nadat iedereen een pet had met het logo gingen we een lokaaltje verder, waar we elk een verjaardagskalender mochten maken met een leerling. Als we klaar waren, kregen we een limonade of cola en ook een envelop met folders van de school. Zo eindigde ons bezoek aan VISO en namen we de bus terug naar huis.

40 Het wonder van het leven Op 6 juni 2012 hebben we een speciale les gehad: seksuele opvoeding. Er kwam een mevrouw die ons alles vertelde over liefde en relaties. We kregen een film te zien hoe een foetus in de buik van de mama groeit. Na de film was er een quiz. De vraag was als volgt: Wanneer begint het hartje te kloppen van een baby? Het antwoord was 21 dagen. We hebben veel bijgeleerd op deze speciale dag. Haar slogan was : echte liefde wacht Sfeerbeelden Sportdag

41 Sfeerbeelden zwemmen Sfeerbeelden oud-leerlingen op bezoek

42 Pasen op school Dag van de buren Haakinitiatie door de tante van Femke

43

44

t Is Pasen, de winter is voorbij

t Is Pasen, de winter is voorbij t Is Pasen, de winter is voorbij t Is Pasen, t is Pasen! Er zijn weer jonge katjes en de vogels zingen blij. De zon schijnt in mijn snoet. Het kriebelt in mijn benen en het tintelt in mijn bloed. t Is

Nadere informatie

2013-2014 HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni

2013-2014 HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni 1 2013-2014 HAVERKLAP Vrije School Haverlo januari - juni 2 Inhoud Voorwoord... 3 Log 3 B en gkm 2 bezoeken de woensdagmarkt... 4 Op werkbezoek in de kinderboerderij en de OCMW keuken Rudderstove.. 5 De

Nadere informatie

Nieuwsbrief: september 2014!

Nieuwsbrief: september 2014! Nieuwsbrief: september 2014! www.vrijebasisschoollanden.be datum nieuwsbrief september 2014 Vrije basisschool Sint-Gertrudis + vestigingen Veiligheid aan de schoolpoorten! Denk eraan dat je steeds de veiligheidsvergrendeling

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

GBS-GAZET. Voorwoord. GBS Nazareth Drapstraat 78 09/ 385 48 28 GBS Eke Steenweg 132 09/ 385 59 08. In dit nummer: Interessante informatie: Voorwoord

GBS-GAZET. Voorwoord. GBS Nazareth Drapstraat 78 09/ 385 48 28 GBS Eke Steenweg 132 09/ 385 59 08. In dit nummer: Interessante informatie: Voorwoord Schoolkrant GBS Nazareth/Eke Jaargang 3 nr. 1 Verschijnt 4 keer per jaar Voorwoord Beste ouders, Hier is de nieuwste, maar tegelijkertijd ook weer de laatste GBS gazet van 2010. Een nieuw jaar staat alweer

Nadere informatie

www.detandem.net (*)

www.detandem.net (*) Schoolkrant van Vrije Basisschool De Tandem Sint-Benedictusstraat 14a 2640 Mortsel telefoon: 03 440 51 19 fax: 03 449 78 89 e-mail: directie@detandem.net website: www.detandem.net Verschijnt 5 maal per

Nadere informatie

»bijlage: menu voor de maand januari...(p. 31) Schoolkrant Stedelijke Basisschool Beveren-Leie

»bijlage: menu voor de maand januari...(p. 31) Schoolkrant Stedelijke Basisschool Beveren-Leie In dit nummer:»1. woord van de directeur...(p. 2)»2. activiteitenkalender januari/februari 2013...(p. 3)»3. personalia en mededelingen...(p. 4)»4. de slag om de Treffer...(p. 6)»5. samen met de spelers

Nadere informatie

Den Babbelaar. De avonturen van Sam en Fee. Wat kan ik lezen in deze babbelaar? Hallo iedereen!

Den Babbelaar. De avonturen van Sam en Fee. Wat kan ik lezen in deze babbelaar? Hallo iedereen! Den Babbelaar jaargang 8 nummer 2 Wintereditie 2013 Bubao Het Laar Zuidlaan 34, 9200 Dendermonde De avonturen van Sam en Fee Hallo iedereen! Weten jullie nog dat in de maand november het thema speelgoed

Nadere informatie

In Vogelvlucht Nieuwsbrief van de Minister Marga Klompéschool en PSZ De Beestenboel

In Vogelvlucht Nieuwsbrief van de Minister Marga Klompéschool en PSZ De Beestenboel In Vogelvlucht Nieuwsbrief van de Minister Marga Klompéschool en PSZ De Beestenboel september 02-09-2011 Belangrijke data: 12-09 MR-vergadering (20:00 uur) 20-09 Prinsjesdag 22-09 Sportdag groep 1 t/m

Nadere informatie

:SAM. Sint-Antonius Magazine. editie kerst 2013

:SAM. Sint-Antonius Magazine. editie kerst 2013 :SAM Sint-Antonius Magazine editie kerst 2013 Open School 2013 de directeur aan het woord Ik moet je van harte bedanken. In onze SAM van mei 2013 deed ik een warme oproep om onze school een bezoekje te

Nadere informatie

PASEN, feest van de verwondering

PASEN, feest van de verwondering PASEN, feest van de verwondering DE SCHOOL Ze hoort thuis in dat rijtje van een wereld die onze verwondering waard is. Omdat er, in het dagelijks leven, wonderen gebeuren. Wonderen zijn ook de schoolwereld

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

W E E K B R I E F BOSCH EN HOVENSCHOOL

W E E K B R I E F BOSCH EN HOVENSCHOOL Datum W E E K B R I E F BOSCH EN HOVENSCHOOL WEEKBRIEF 35-22 mei 2015 Omschrijving A G E N D A Maandag 25 mei Tweede pinksterdag Vanaf 26 mei Cito groep 2-7 Woensdag 27 mei Groep 5 naar boerderij Zorgvrij:

Nadere informatie

Stedelijke Basisschool Eksaarde. Dat de onderwijsinspectie hier in januari een week op onze school kampeerde en we nadien een gunstig advies kregen?

Stedelijke Basisschool Eksaarde. Dat de onderwijsinspectie hier in januari een week op onze school kampeerde en we nadien een gunstig advies kregen? Nieuwsbrief Mei Stedelijke Basisschool Eksaarde VOORWOORD Beste ouders en leerlingen, Wist je dat er weer heel wat werk verricht werd de laatste weken Dat de onderwijsinspectie hier in januari een week

Nadere informatie

Schoolkamp. Verslag van het schoolkamp van groep 8 van CBS. De Wijngaard.

Schoolkamp. Verslag van het schoolkamp van groep 8 van CBS. De Wijngaard. Schoolkamp Verslag van het schoolkamp van groep 8 van CBS. De Wijngaard. Voor dat we weg gingen moesten we de grote bagage Inleveren bij een busje. Daarna nog een foto maken. Daarna gingen we naar de klas

Nadere informatie

Hallo allemaal! Voor de rest kan ik enkel hopen dat het een even geweldig jaar wordt als vorig jaar, maar daar ben ik redelijk gerust in!

Hallo allemaal! Voor de rest kan ik enkel hopen dat het een even geweldig jaar wordt als vorig jaar, maar daar ben ik redelijk gerust in! Hallo allemaal! Het kamp zit er weer op en het nieuwe chirojaar staat weer voor de deur! We kunnen echter niet aan het nieuwe jaar beginnen zonder nog eens onze herinneringen aan het kamp boven te halen,

Nadere informatie

LES 1: Ik kan helpen in de keuken

LES 1: Ik kan helpen in de keuken WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 1: Ik kan helpen in de keuken 1 Vind je het lekker om warm te eten? Ja, want...... Nee, want...... 2 Mag je helpen met boodschappen doen? Ja Nee, omdat......

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gastouderbureau. De Kinderbrug OOK IN 2015 STAAN WE WEER VOOR U KLAAR

Nieuwsbrief Gastouderbureau. De Kinderbrug OOK IN 2015 STAAN WE WEER VOOR U KLAAR Nieuwsbrief Gastouderbureau De Kinderbrug OOK IN 2015 STAAN WE WEER VOOR U KLAAR December 2014 Medewerkers van De Kinderbrug Margriet Mathilde Gerda Mieneke José Gastouderbureau De Kinderbrug Beijerinckstraat

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers,

Beste ouders/verzorgers, DERDE EDITIE 2014 Interessante informatie: Studiedag vrijdag 24 oktober J&J gesloten Schoolfotograaf 14,15 en 16 oktober Dag van de leidster 18 september Jarige medewerkers: Shirley 6 september Kubra 12

Nadere informatie

Deze zomer weer VakantieBieb

Deze zomer weer VakantieBieb Basisschool t Ge j Nieuwsbrief Oosthof 1 Kloosterzande Nr. 6 juli 2014 Voor u ligt de zesde nieuwsbrief van basisschool t Ge j. Naast deze nieuwsbrief trachten we u met behulp van een wekelijkse korte

Nadere informatie

Kampaktiefke 2008-2009. Zandvliet

Kampaktiefke 2008-2009. Zandvliet Kampaktiefke 2008-2009 Zandvliet Voorwoord Ja kameroaden, Het is weeral zover zeg! Het is weer grote vakantie. We kunnen weer twee maanden spelen, ravotten, zwemmen, op vakantie gaan, genieten van de zon,

Nadere informatie

Seizoener. Voorwoord. Inhoud. Colofon. Schoolkrant van Basisschool De Ridderspoor. Kom je mee, kom je mee naar het circus

Seizoener. Voorwoord. Inhoud. Colofon. Schoolkrant van Basisschool De Ridderspoor. Kom je mee, kom je mee naar het circus Seizoener Schoolkrant van Basisschool De Ridderspoor Voorwoord Kom je mee, kom je mee naar het circus daar zie je Pim en Pom de clowns Kom je mee, kom je mee naar het circus, je hoort er lachen, muziek

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Namens het team van Kbs Kievitsloop willen wij graag de volgende leerlingen hartelijk welkom heten in onze school:

Hartelijk welkom! Namens het team van Kbs Kievitsloop willen wij graag de volgende leerlingen hartelijk welkom heten in onze school: Hartelijk welkom! Namens het team van Kbs Kievitsloop willen wij graag de volgende leerlingen hartelijk welkom heten in onze school: Groep 1/2b: Lendo Martina Jimenez Groep 6: Kevin den Braber 1 Wat gebeurt

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2007. Nieuwsbrief 2007. nr.16

Nieuwsbrief 2007. Nieuwsbrief 2007. nr.16 Nieuwsbrief 2007 Nieuwsbrief 2007 nr.16 Inhoud Voorwoord EU 2 EU. 3 Gevraagd... gastgezinnen. 4 De zomer van 1991. Mijn vakantie in Holland. 5 Vakantie in het beloofde land. 6 De zomervakantie. 8 Mooie

Nadere informatie

de Goede Week 2013 op de lagere school onderwijs bisdom Brugge

de Goede Week 2013 op de lagere school onderwijs bisdom Brugge de Goede Week 2013 op de lagere school onderwijs bisdom Brugge 1 GOEDE WEEK 2013 inleiding Het gebeurt niet ieder jaar dat we de Goede Week op school kunnen beleven. Dit schooljaar echter krijgen we die

Nadere informatie

Van de directie. Openingsfeest. Beste ouders, verzorgers,

Van de directie. Openingsfeest. Beste ouders, verzorgers, De jarigen deze periode zijn: 26-06-2015 tot en met 31-7-2015 Groep 1/2A 09-07 Romaisa Sahebali Groep 1/2B 07-07 Basma Lemkhannet 15-07 Amy Hilgerson Groep 1/2C 08-07 Berat Janik Groep 3 05-07 Bjorn van

Nadere informatie

KDV Slinge. Dat gun je ieder kind..

KDV Slinge. Dat gun je ieder kind.. KDV Slinge Dat gun je ieder kind.. Vierde editie 2012 Agenda Verjaardagen Voorwoord Column locatiemanager Watt s gebeurt../ Interviewtje met Wist u dat? Onze kinderen aan het woord VVE Ben ik in beeld

Nadere informatie

GROEP 8 14/ 15 ZWAAIT AF!

GROEP 8 14/ 15 ZWAAIT AF! Nigtevecht - 1 juli 2015 * FLAMBOUW NEWSPAPER Stempel GROEP 8 14/ 15 ZWAAIT AF! Lieve kinderen van groep 8. Je ziet het goed, een krant speciaal voor jullie groep! Jullie meesters en juffen hebben aan

Nadere informatie