DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS II

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS II"

Transcriptie

1 Giacomo Campeotto, Denemarken, 2007, 78 minuten, Nederlands ondertiteld groep 7/8 film DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS II Het verhaal Tijdens de zomervakantie zeilt Katrine met haar vader naar een eiland voor de Deense kust. Daar ontmoet ze haar vrienden Mathias, Nis en Fie. Als Katrines vader spoorloos verdwijnt, gaan de vier op onderzoek. Hij is namelijk grootmeester van de Tempelridders. Ze vermoeden dat de Zwarte Broederschap hem heeft ontvoerd. De vier belanden op het eiland Gotland al snel in een spannend avontuur vol achtervolgingen, zwaardgevechten en mysterieuze aanwijzingen. Katrine en haar vrienden zetten alles op alles om haar vader te bevrijden. Zal het haar lukken? Hoofdpersonen Katrine is stoer en kan zwaardvechten als de beste. Deelt met haar vader een groot geheim, maar wordt soms een beetje moe van zijn goede advies. Nis, Mathias en Fie zijn de drie beste vrienden van Katrine. Mathias is sterk en sportief. Nis is de slimste van het stel en stiekem verliefd op Katrine. Fie is het kleine zusje van Nis. Zij is erg grappig. Erik Isaksen is de leider van het Zwarte Broederschap. Hij is op zoek naar de geheime schat en deinst nergens voor terug om dat voor elkaar te krijgen. Sven is de vechtlustige neef van Katrine. Neemt het verhaal over een geheime schat eerst niet serieus. Blijkt nauwer betrokken bij het mysterie dan verwacht.

2 Opdracht Montage De Verloren Schat van de Tempelridders II is een film vol vaart en actie. Dit noemen we een actiefilm. Katrine en haar vrienden worden de hele tijd achtervolgd. De beelden die je ziet komen snel achter elkaar voorbij. Dat heet snelle montage. Elk beeld is maar heel even te zien. Schrijf nu zelf een scène van een actiefilm met een snelle montage, in maximaal één A4. Let op: er moet een duidelijk begin, midden en eind zijn. Bedenk een situatie waarin iemand achtervolgd wordt. Beschrijf de beelden die aan elkaar gemonteerd worden. Denk daarbij aan het volgende: Hoe ontstaat de achtervolging. Wat gebeurt er allemaal? Wat wordt er gezegd? Welke muziek is er te horen? Omschrijf deze muziek en zet erbij waarom je kiest voor deze muziek. Je kunt ook geluid opnemen en dat erbij zetten. Bijvoorbeeld harde knallen of krakende deuren. Opdracht Vriendschap Vriendschap speelt een belangrijke rol in De Verloren Schat van de Tempelridders II. De drie vrienden van Katrina steunen haar door dik en dun. Maar het kan ook anders. Sven blijkt veel meer van de zaak af te weten dan hij zegt. Hij liegt. Bedenk in groepjes van vijf een vriendschapstest. Daarvoor kun je devolgende vragen gebruiken: Hoe weet je het verschil tussen een beste vriend en een kennis? Nodig je je Hyves-vrienden uit voor je verjaardag? Wat is een nepvriend? Wat vind je van liegen? Heeft er wel eens een vriend of vriendin gelogen tegen je? Vind je dat er een goede reden bestaat om te liegen? Waarom zou iemand dan liegen? En als er iemand tegen je heeft gelogen, kun je diegene daarna vergeven? Wat zou die vriend of vriendin dan moeten doen?

3 Tage Danielsson Zweden, 2006, 150 minuten, Nederlands ondertiteld groep 5/6 film RONJA DE ROVERSDOCHTER Het verhaal Ronja is de stoere dochter van Mattis. Mattis is de leider van een roversbende. De rovers wonen in een burcht op een hoge berg. De bliksem heeft de burcht in tweeën gebroken. Nu wonen ze allemaal in de ene helft van de burcht. Op een dag komt de roversbende van Borka in de andere helft van de burcht wonen. Mattis is heel kwaad, want hij haat Borka. Borka heeft een zoon, die Birk heet. Ronja en Birk vinden elkaar wel leuk. Maar hun vaders mogen het niet te weten komen! Daarom gaan ze stiekem met elkaar op avontuur. Hoofdpersonen Ronja is de dochter van de roversbaas Mattis. Ronja gaat alleen op ontdekking in het gevaarlijke bos. En ze wordt verliefd op Birk. Birk is de zoon van de roversbaas Borka. Birk ontmoet Ronja altijd stiekem, want hun vaders mogen het niet weten. Mattis is Ronja s vader en leider van een roversbende. Mattis is grof en sterk, maar ook grappig en gezellig. Lovis is de moeder van Ronja en de vrouw van Mattis. Lovis zorgt voor alle rovers. En ze houdt van zingen.

4 Opdracht Fantasie/magie Ronja de Roversdochter is een sprookjesachtig fantasieverhaal, een magisch verhaal met figuren die in het echt niet bestaan. Ronja komt bipskabouters en trollen tegen. En harpijen, vogels die het liefst kleine kinderen bang maken. Verzin nu zelf een fantasiefiguur. Teken die en bedenk wat hij of zij allemaal kan. Gebruikt het personage die kracht voor goede of slechte dingen? Opdracht Boekverfilming Het verhaal over Ronja de Roversdochter was eerst een boek, van Astrid Lindgren. De mensen die de film hebben gemaakt moesten dat verhaal eerst anders maken. Want een verhaal in woorden (boek) is heel anders dan een verhaal in beelden. Bedenk nu zelf een boek dat je hebt gelezen. Zou je hier een film van kunnen maken? Wat zou je hetzelfde laten aan het boek? Wat zou je veranderen? Schrijf dit in het kort op.

5 KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK Ben Sombogaart, Nederland/België/Engeland/Duitsland/Luxemburg, 2006, 124 minuten, Nederlands ondertiteld groep 7/8 film Het verhaal Dolf is vijftien jaar en voetbalt in het jeugdteam van Oranje. Zijn moeder is uitvinder en schiet apen terug in de tijd. Door een fout van Dolf wordt zijn team op het EK uitgeschakeld. Hij baalt verschrikkelijk. Stiekem stapt Dolf in de tijdmachine van zijn moeder om zijn fout te herstellen. Maar dan gaat er iets mis. Hij belandt in het jaar 1212, midden in een kinderkruistocht op weg naar Jeruzalem. Hij ontmoet de mooie Jenne en wil de kinderen helpen. Tussendoor zoekt hij een manier om terug naar huis te komen. Zal het Dolf lukken? Hoofdpersonen Dolf Vega kan behoorlijk egoïstisch zijn. Dat verdwijnt als hij in de kinderkruistocht belandt. Dolf wil de kinderen helpen. Dolf s moeder is uitvinder en doet er alles aan om haar zoon Dolf terug te halen. In een middeleeuws boek leest zij over de kinderkruistocht. Jenne zorgt voor de kleinere kinderen in de kruistocht. Jenne redt Dolfs leven als hij nog maar net in de middeleeuwen is. Anselmus kais een monnik. Hij leidt de kinderen naar Italië.

6 Opdracht Geschiedenis Zoek in op internet (bijvoorbeeld Wikipedia) op wat de kruistochten precies waren. Verwerk de informatie die je hebt gevonden in een verslag in tekst en plaatjes op een A4 tje. Denk er goed over na welke bronnen je gebruikt: niet alles wat je leest op internet is waar. Door het zien van de film ervaar je een beetje hoe het is om in een andere tijd te leven. Het beeld dat je ziet is hierbij de kracht van het verhaal. Je geschiedenisboek komt een beetje tot leven. Kruistocht in Spijkerbroek speelt zich af in Die tijd heet de middeleeuwen. Denk na over hoe de makers geprobeerd hebben de middeleeuwen in beeld te brengen. Maak nu zelf een storyboard waarin je een tijdreis meemaakt. Naar welke tijd zou je willen terugreizen als je in een tijdmachine kon stappen? Een storyboard is een soort stripverhaal filmscènes waarbij al is nagedacht over wat er in beeld te zien is en hoe Kruistocht (1096 / 1272) Gouden Eeuw (1600 / 1670) WO2 (1940 / 1945) Romeinsetijd (12 V. Chr / 450 ) Middeleeuwen (450 / 1500 ) Nieuwe tijd (1500 / Heden) Opdracht Recensie In de filmbijlage van de krant of op internet bespreken filmjournalisten films die in première gaan. Zo n artikel heet een recensie en de journalist is een recensent. Na het lezen van een recensie kun je voor jezelf bepalen of je de film wel of niet wilt zien. De recensent schrijft iets over de sfeer van de film, hoe goed (of slecht) er geacteerd is. Een goede recensie geeft aan wat er goed is gelukt of minder goed is gelukt in de film. Schrijf nu zelf een recensie over Kruistocht in Spijkerbroek in maximaal één A4. Op het einde geef je de film een waardering in cijfers of sterren. Hoeveel sterren krijgt Kruistocht in Spijkerbroek van jou? = superstomme film = stomme film = beetje leuke film = leuke film = superleuke film!

7 groep 4/5 film AZUR & ASMAR Michel Ocelot, Frankrijk/België/Spanje/Italië, 2006, 90 minuten, Nederlands ondertiteld Het verhaal De blanke Azur en de Arabische Asmar groeien samen op in Noord-Afrika. Ze worden grootgebracht door Asmars moeder Jenane. Zij is in dienst bij Azurs vader. De jongens zijn als broers voor elkaar. Azur en Asmar dromen als Jenane het sprookje over de fee van de Djinns vertelt. Deze magische fee woont in een zwaarbewaakt paleis en kan alleen worden bevrijd door een echte prins. Op een dag zet de vader van Azur Jenane en Asmar de deur uit. Zal het Azur lukken om zijn vriendje ooit weer te vinden? Hoofdpersonen Azur heeft blond haar en blauwe ogen. Azur is de zoon van de kasteelheer. Hij wordt opgevoed door Asmars moeder Jenane. Azur wordt van Asmar gescheiden als zijn vader hem naar de stad stuurt. Asmar heeft bruin haar en zwarte ogen. Hij belandt met zijn moeder op straat als Azur naar de stad vertrekt. Later wordt Asmar lid van het leger. Jenane de moeder van Asmar. Ze werkt bij de vader van Azur. Zij voedt beide jongens op. Ze vertelt hen vaak over de fee van de Djinns.

8 Opdracht Flipboekje Je gaat nu een flipboekje maken met een sprookjesfiguur. Een flipboekje werkt net als een tekenfilm. Je maakt een stel tekeningen die allemaal een klein beetje van elkaar verschillen. De tekeningen doe je na elkaar in een boekje, met een nietje of een paperclip. Wanneer je met je duim snel door het boekje bladert, gaat de tekening bewegen

9 groep 3/4 film KIRIKOU EN DE HEKS Michel Ocelot, Frankrijk/België/Luxemburg, 1998, 74 minuten, Nederlands gesproken Het verhaal Kirikou is een bijzonder jongetje uit een dorp in Afrika. Daar woont ook een boze heks, Karaba, die allerlei nare streken uithaalt. Ze heeft de waterbron laten opdrogen. De dorpsbewoners denken ook dat Karaba steeds meer mannen uit het dorp laat verdwijnen. De slimme Kirikou wil erachter komen waarom Karaba zo gemeen is en gaat op onderzoek uit. In het Verboden Gebergte woont zijn opa. Hij kent het geheim van de heks. Hoofdpersonen Kirikou is een bijzonder Afrikaans jongetje. Meteen na zijn geboorte kon hij al lopen en praten. Wijze man is de aardige grootvader van Kirikou. Hij woont alleen op een berg. Karaba is een boze heks.

10 Werkblad Storyboard

11 groep 6/7 film SJAKIE EN DE CHOCOLADEFABRIEK Tim Burton, Verenigde Staten, 2005, 115 minuten, Nederlands gesproken of ondertiteld Het verhaal Sjakie woont in een klein huis met zijn ouders en zijn opa en oma. Zijn vader en moeder moeten hard werken om geld te verdienen. Maar Sjakie is altijd vrolijk. Elk jaar krijgt hij voor zijn verjaardag een reep chocolade. Hij heeft een goede band met opa Joe. Sjakie is superblij als hij een Gouden Toegangskaart vindt voor de Chocoladefabriek. De eigenaar, Willy Wonka, heeft vijf kaarten verstopt in repen over de hele wereld. In de Chocoladefabriek ziet Sjakie dingen die hij nog nooit heeft gezien. Hoofdpersonen Sjakie is dol op chocola. Op een dag vindt hij geld op straat en koopt hij een reep chocola waar toevallig een Gouden Toegangskaart voor de Chocoladefabriek in zit. Willy Wonka is de vreemde eigenaar van de Chocoladefabriek. Willy is heel trots op zijn fabriek en de speciale werknemers. Vijf kinderen mogen van hem een kijkje nemen. Oempa Loempa s zijn niet groter dan je knie, hebben groen haar en komen uit Loempaland. Alleen zij mogen werken in Wonka s fabriek. Ze zingen bijna de hele dag door. De vier kinderen die ook de Chocoladefabriek in mogen. Veruca: is verwend. Violet: kauwt de hele dag kauwgom. Mike: is verslaafd aan televisie en games. Augustus: denkt alleen maar aan eten.

12 Opdracht Familie Tijdens de rondleiding ziet Sjakie dat de andere kinderen als twee druppels water op hun ouders lijken. Op wie lijk jij thuis het meest? Maak een tekening van je familie, bijvoorbeeld je broer(s), zus(sen), vader, moeder en opa en oma. Schrijf bij iedereen een opvallende eigenschap (bijvoorbeeld: lacht veel, houdt van film, eet vegetarisch, enzovoorts). En teken iets opvallends dat je kunt zien, bijvoorbeeld de glimlach van je oma of de broek van je broer of zus. Trek daarna een lijntje tussen jezelf en de persoon uit je familie op wie je het meest lijkt. Geef ook aan welke andere personen uit je familie op elkaar lijken. Opdracht Artdirection Artdirection is de vormgeving van een film. Een artdirector bepaalt hoe een scène eruit komt te zien. Hij is verantwoordelijk voor de uitwerking van de ideeën. Denk aan decors, belichting, kleuren, make-up en kleding. In Sjakie en de Chocoladefabriek gebeurt er met alle kinderen wel iets raars, behalve met Sjakie. Stel je voor dat jij artdirector zou zijn van deze film en dat je zelf ook een rol speelt. Schrijf op wat je aan jezelf zou veranderen. Probeer het daarna uit te tekenen. Geef jezelf bijvoorbeeld magische krachten. Of verander jezelf in een heel slim of stoer iemand.

13 groep 8 film ITALIANETZ Rusland, 2005, Andrei Kravchuck, 99 minuten, Nederlands ondertiteld Het verhaal De zesjarige Vanya woont in een weeshuis in het koude Rusland. Op een dag komt er een Italiaans echtpaar langs. Ze willen Vanya adopteren en meenemen naar Italië. Alle andere kinderen zijn jaloers, maar Vanya vindt het maar niks. Hij wil liever dat zijn echte moeder hem komt halen. Hij besluit op onderzoek uit te gaan en wil zijn dossier lezen met informatie over zijn moeder. Lezen kan hij nog niet goed, dus de oudere Irka helpt hem daarbij. Op een nacht ontsnapt Vanya om zijn moeder te zoeken en kan het weeshuis hem dus niet meer verkopen. Maar de directeur laat het er niet bij zitten en gaat achter Vanya aan. Hoofdpersonen Vanya is zes jaar oud en woont in een weeshuis. Een Italiaans echtpaar wil hem adopteren, maar hij gaat liever op zoek naar zijn echte moeder. Madam de directeur van het weeshuis. Ze wil zoveel mogelijk kinderen verkopen. Als Vanya ontsnapt, is ze woedend en gaat ze op zoek om hem te vinden. Irka helpt Vanya lezen, zodat hij zijn dossier kan lezen. Ze helpt hem ook ontsnappen. Kolyan is de oudse en sterkste jongen in het weeshuid. Hij speel de baas over iedereen. Als Vanya niet naar italie wil, straft hij hem.

14 Opdracht Fictie & non-fictie De regisseur van Italianetz heeft zijn film gebaseerd op een krantenbericht. Daarin stond dat een weesjongetje van zes jaar oud had leren lezen om in zijn dossier het adres van zijn moeder terug te vinden. De film is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar de filmmaker heeft er een verhaal omheen gemaakt en de hoofdrolspeler Vanya is niet het jongetje uit het krantenbericht. Daarom is het fictie. Het tegenovergestelde daarvan is non-fictie. De film heet dan documentaire. Bedenk nu zelf wat je zou moeten doen om een documentaire te maken over dit weesjongetje. Maak een plan van aanpak en schrijf op wat er nodig is om de documentaire te maken. Je moet bijvoorbeeld toestemming hebben om te filmen en iedereen die je wilt spreken van tevoren benaderen. Bedenk ook goed dat je tegen heel wat dingen aan zult lopen die niet lukken. Een goede taakverdeling en lijstjes met benodigdheden zijn belangrijk. Opdracht Kinderrechten In de film zitten kinderen die niet goed worden behandeld. In Nederland gebeurt dit bijna nooit meer, maar in andere landen soms nog wel. Welke rechten vind jij dat kinderen allemaal zouden moeten hebben? Schrijf er vier op. In de klas bespreken jullie welke kinderrechten er zijn. De directeur van het weeshuis houdt zich niet aan alle rechten. Weet jij welke? Verzamel op internet informatie over organisaties en acties voor kinderrechten. Kijk bijvoorbeeld bij Amnesty en UNICEF. Kun je nog meer organisaties vinden? Welke acties spreken je het meest aan?

15 groep 1/2 workshop kleuteranimatie Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations

16 Werkblad Thaumatroop

17 groep 3/4 workshop stop motion Stop motion is een speciale manier om een filmpje te maken waarin van alles kan. Een ei gaat zomaar rollen of verandert in een knikker. Of een beer kan lopen. Hoe dat kan? Dat ga je vandaag leren! Jij gaat een kort filmpje maken over een sprookje. Je maakt een foto van een poppetje. Deze verplaats je een beetje. Dan maak je weer een foto. Zo worden de foto s samen een filmpje. Opdracht Storyboard maken Kies samen met jouw groepje een sprookje uit. Hiervan ga je een filmpje maken. Dat is best veel werk. Denk dus goed na wat je wilt laten zien. Echte filmers maken eerst een strip. Ze tekenen hoe het filmpje eruit moet gaan zien. Dat heet een storyboard. Jij gaat dat ook proberen. Mooi tekenen hoeft niet. Als de plaatjes maar laten zien hoe het verhaal gaat worden. Teken maximaal zes plaatjes.

18 Werkblad Storyboard

19 groep 7/8 film montage Montage is het ordenen van beeld en geluid. De opnamen worden op de gewenste volgorde en in de gewenste lengte aan elkaar geplakt. De beelden en geluiden kunnen op verschillende manieren gestapeld worden. Bij een actiefilm flitst alles bijvoorbeeld veel sneller voorbij dan bij een romantische film. Tijdens het monteren probeer je het verhaal zo boeiend en begrijpelijk mogelijk te maken. En je wilt bepaalde reacties en gevoelens bij het publiek oproepen. De volgorde waarin iets verteld wordt is daarbij heel belangrijk. Ook andere keuzes in de montage hebben veel invloed. Bijvoorbeeld welke geluiden en muziek je laat horen, of de tekst die je in beeld laat zien.

20 Opdracht 1 Montage maken Je gaat nu zelf monteren. Eerst snij je verschillende details uit een foto. Daarna plak je die bij een geluidsfragment. Ga naar CinekidStudio en log in. Beluister eerst hetgeluidsfragmentterwijl je de foto s bekijkt. Opdracht 1 Zo doe je dat 1 Ga naar en log in. 2 Open de TekeningMaker. 3 Ga naar de Mediatheek en kies het geluid uit de map WS-montage Luister naar het fragment. 4 Ga naar de Mediatheek en kies de foto uit de map WS-montage. 5 Maak nu van uitsneden uit de foto een verhaal. Knip meerdere stukken uit de foto. Denk bij het maken van de uitsneden na over het verhaal wat je wilt vertellen met de beelden. Dit verhaal moet ook bij het geluidsfragment passen. 6 Klaar? Sla dan je werkje op.

21 Opdracht 2 Beeld en geluid combineren In de MontageMaker ga je nu je foto s met je eigen uitsneden op volgorde zetten bij het geluidsfragment. Opdracht 2 Zo doe je dat 1 Open de MontageMaker. 2 Ga naar de Mediatheek en open het geluid uit de map WS-montage. 3 Ga naar Mijn beeld en open de eerste beeld uitsnede van de foto uit opdracht 1. 4 Plaats het beeld bij het juiste moment van het geluidsspoor in de montage balk. 5 Herhaal dit met de andere uitsneden totdat je het verhaal hebt gemonteerd. 6 Klaar? Sla dan je werkje op.

22 Opdracht 3 Montage maken Tot slot ga je in de MontageMaker een een montage maken met beeldfragmenten. Waar let ik op? Zoek de muziek die het best past bij jouw filmpje. Leg uit waarom als jullie de filmpjes in de klas gaan bespreken. Zorg dat de fragmenten niet allemaal even lang zijn, en wissel de lengtes af. In de aanloop naar het belangrijkste stukje kun je de scènes steeds iets korter maken, om de spanning op te bouwen. Opdracht 3 Zo doe je dat 1 Open de MontageMaker. 2 Ga naar de Mediatheek en kies een beeld uit de map WS-montage basis. 3 Open meer beelden en maak hier een verhaal van zoals je bij opdracht 2 met de foto s hebt gedaan. Plaats de beelden hierbij achter elkaar in de montage balk. 4 Met het klokje kun je de tijdsbak langer/korter maken. Met het oog kun je tussentijds naar je montage kijken. 5 Als je tevreden bent over de beelden, ga dan de naar de Mediatheek en kies een geluid voor onder het filmpje. 6 Zorg dat het geluidspoor even lang is als het beeldspoor in de montage. 7 Klaar? Sla dan je werkje op via de knop bewaar.

23 groep 5/6 workshop nieuws Op een kinderboerderij wordt een poesje geboren. Dat is alleen nieuws voor de mensen die daar op bezoek komen. En als dat poesje twee staarten heeft? Dan vinden andere mensen het ook interessant. Alleen iets dat niet elke dag gebeurt, is nieuws. En het moet belangrijk zijn voor een grotere groep mensen. Hoe groter de groep, hoe groter het nieuws. Het belangrijkste is misschien wel dat nieuws waar moet zijn. Je mag niet zomaar iets verzinnen. Opdracht 1 Interview Je maakt zelf een nieuwsitem. Om iets te weten te komen moet je vragen stellen. Jullie interviewen elkaar in groepjes van twee. Bedenk allebei een onderwerp waar je graag iets over wilt vertellen. Wat is jouw nieuws? Praat met elkaar over jullie onderwerpen. Bedenk nu drie vragen over het onderwerp van de ander. Wat wil je weten? Bedenk wat je precies wilt uitzoeken. Welke vragen moet je stellen om die informatie te krijgen?

24 Opdracht 1 Zo doe je dat Neem het interview op met NieuwsMaker. Maak een uitzending aan volgens het stappenplan. Neem achtereenvolgens de interviews van elkaar af met behulp van een microfoon van de webcam. 1 Ga naar en log in. 2 Open de NieuwsMaker. 3 Klik op item maken. 4 Klik op diepte interview. 5 Klik op item maken. 6 Kies eerst je gastheer of gastvrouw en klik op ok Doe hetzelfde voor degene die je gaat interviewen. 7 Klik op Ik maak mijn eigen interview en typ je tekst in voor alle vragen en antwoorden. 8 Neem nu je interview op. Tussendoor kan je kiezen om het op te slaan of opnieuw op te nemen. 9 Bewaar je interview.

25 Opdracht 2 Presentatie voorbereiden Je hebt nu een onderwerp en drie antwoorden op jouw vragen. Bedenk nu hoe je dit nieuws als nieuwslezer kunt presenteren. Weet je al genoeg, of mist er nog iets? Denk na over waar je de missende informatie kunt vinden. Als je alle informatie hebt verzameld, kun je eerst je verhaal oefenen. Je hoeft het niet helemaal op te schrijven, maar zorg wel dat je het straks voor de camera in één keer kunt vertellen. Een lijstje met hoofdpunten kan je daarbij helpen. Achter de presentator zie je meestal foto s om het verhaal duidelijker te maken. Welke beelden wil jij laten zien op de achtergrond? Verzamel wat plaatjes en maak er met de webcam foto s van in de FotoMaker. 1 Open de FotoMaker. 2 Zet de webcam aan. 3 Maak met de webcam foto s van de verzamelde plaatjes. Zorg dat het plaatje goed in beeld is. 4 Klik op klaar en sla je werkje op. Opdracht 3 Opnemen en beeld toevoegen in de CinekidStudio Je neemt je presentatie op in de FilmMaker. Zorg dat je goed in beeld bent. Druk op opnemen, wacht heel even en begin dan met je verhaal. Praat niet te snel en probeer in de camera te blijven kijken. Als je in de lach schiet of er gaat iets anders fout, begin dan helemaal opnieuw. Gelukt? Sla dan je filmpje op. Importeer de presentatie in de TekenFilmMaker en zet de foto s op de juiste plaats. Vergeet niet het eindresultaat van je presentatie te publiceren in de StudioShow!

26 Opdracht 3 Zo doe je dat 1 Open de FilmpjesMaker. 2 Zet de webcam aan. 3 Schuif het klokje naar 1 minuut. 4 Neem je nieuwsitem op. 5 Klik op klaar en sla je items op. Onthoud de lengte van je nieuwspresentatie. Neem het interview op met NieuwsMaker. Maak een uitzending aan volgens het stappenplan. Neem achtereenvolgens de interviews van elkaar af met behulp van een microfoon van de webcam. 6 Open de TekenfilmMaker. 7 Ga naar Mijn beeld en open het item en de foto die je eerder hebt opgeslagen. 8 Maak het beeld even groot als het werkscherm. 9 Geef het beeld een tijdslijn en stel de tijd in op de lengte van je item uit opdracht Plaats de foto s uit opdracht 2 bij het juiste moment van je nieuwsitem. 11 Geef de beelden een naam in de balk. 12 Klaar? Sla je werkje op.

27 groep 3/4 workshop beeld Iedereen kan een foto of filmpje maken. Je klikt op de knop en klaar. Soms ziet het er anders uit dan je dacht. Er staat iets op dat niet moet. Of het staat er half op. Of het lijkt opeens heel gewoon. Vandaag leer je betere foto s te maken. Is het beeld scherp? Is het licht genoeg? Sta je goed? Is alles in beeld? Is je camera recht? Dit zijn veel dingen tegelijk om op te letten. Maar het is niet zo moeilijk als je denkt. Echt, je zult het zien! Opdracht 1 Beeld bewerken Soms vertelt een foto een verhaal. Iemand ligt bijvoorbeeld op de grond. Ligt er op de foto een schil van een banaan? Dan snap je waarom. Ligt er geen schil? Dan weet je niet waarom. Wat op de foto staat maakt dus uit. Je kunt met de computer stukjes van een foto weghalen. Of zorgen dat iets precies in het midden staat. Verander een paar foto s op de computer. Zorg dat je foto beter wordt.

28 Opdracht 1 Zo doe je dat 1 Ga naar de CinekidStudio en log in. 2 Open de TekenFilmMaker. 3 Ga naar de Mediatheek en open de map WS-Beeld. 4 Open een foto. 5 Vergroot of verklein de foto zodat het onderwerp beter uitkomt. 6 Sla de foto op in je eigen verzameling. 7 Maak van dezelfde foto een paar verschillende plaatjes. Vertellen alle foto s hetzelfde verhaal? Opdracht 2 Foto s maken Nu mogen jullie foto s maken. Van elkaar. LET OP: De foto s mogen grappig zijn. Maar maak niemand belachelijk. Denk na over de volgende vragen: Kijk goed wat je ziet. Wordt de foto niet te druk? Moet je klasgenoot naar jou kijken? Moet hij zitten of staan?

29 groep 7/8 workshop GELUID Het geluid speelt een belangrijke rol bij film. Daar hoort ook de muziek bij. Geluid kan heel verschillend ingezet worden. Animatiefilms hebben vaak overdreven geluidseffecten. Een nieuwsuitzending bevat geen muziek of geluidseffecten. Dit voegt een sfeer toe en nieuws moet juist zo objectief mogelijk zijn. De sound designer maakt een plan voor geluid dat goed bij de film past. Om te beginnen is er natuurlijk het geluid dat bij de scène hoort: de stemmen van de acteurs, maar ook het nieuws op de radio en de krakende trap. Het geluid kan ook net buiten beeld gebeuren, bijvoorbeeld een auto die het beeld uitrijdt waarna gierende remmen en een enorme knal te horen zijn. Het geluid onderstreept de sfeer van een scène en kan de gevoelens van de personages overbrengen. Geluid kan het beeld versterken maar ook afzwakken. Bijvoorbeeld rustige klassieke muziek onder een bombardement in een oorlogsfilm.

30 Opdracht 1 Jouw verhaal opnemen Bedenk een verhaal van maximaal dertig seconden. Schrijf het op en repeteer een paar keer dat je het verhaal voorleest. Spreek het verhaal in één keer in in de GeluidMixer van de CKS en sla het op. Spreek het verhaal rustig en duidelijk in. Opdracht 1 Zo doe je dat 1 Ga naar de CinekidStudio en log in. 2 Open de GeluidMixer 3 Klik op zelf geluid opnemen en stel je microfoon in 4 Zet de stoptijd op 30 seconden 5 Klik op de opneemknop en spreek je verhaal in 6 Klik op klaar en bewaar je verhaal

31 Opdracht 2 Sampling Kies een aantal woorden uit je bestaande verhaal waar je een nieuw verhaal mee kunt maken. Knip deze woorden los. Bedenk een nieuw verhaal met woorden. Opdracht 2 Zo doe je dat 1 Klik op x2 om het verhaal te kopiëren 2 Laat een groter deel van de tijdbalk zien 3 Klik op de afspeelknop en luister naar je verhaal. Klik op pauze bij het stuk dat je uit wil knippen. Ga nu terug naar het werkscherm. 4 Let op! De tijdpijl staat nu op het moment waarop het geluid is gestopt. 5 Maak het geluid nu korter en let hierbij goed op de tijdpijl 6 Herhaal deze stappen tot je alle stukjes geluid hebt verzameld. Zet de stukjes geluid in de juiste volgorde op één geluidsspoor. 7 Gooi het hele fragment van je verhaal weg.

32 Opdracht 3 Muziek toevoegen Voeg nu een passend muziekstuk bij je sample. Deze kun je vinden in de galerie. Als het muziekstuk eronder staat, moet je dan nog wat doen aan de timing van je montage? Iets langere pauzes, of juist sneller, zodat de tekst in de maat gaat lopen met de muziek? Je mag ook op zoek gaan naar geluidsfragmenten in de CinekidStudio. Maar let op: het effect moet wel passen. Dus het is niet de bedoeling dat je overal maar wat instopt. Opdracht 3 Zo doe je dat 1 Klik op geluid gebruiken en daarna op mediatheek 2 Je kunt zoeken op categorie. Open het geluid 3 Sleep de geluiden naar de juiste plek op de geluidsporen Misschien kun je in de galerie ook nog een foto vinden die goed bij jouw montage past. Waarom juist deze foto?

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

schoolopdracht master vloggen

schoolopdracht master vloggen schoolopdracht master vloggen Je eigen vlog Lees eerst het stappenplan door en ga daarna aan de slag. 1. Bedenk een onderwerp Ga op zoek naar een nieuwsbericht dat je aanspreekt en waarmee je iets kunt.

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Tijdrovers Na een mooie lange zomer is de school weer begonnen. Misschien ben je met een beetje tegenzin gestart, maar hopelijk heb je er zin in. Je ziet van welke

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

MOVING: workshop filmmaken

MOVING: workshop filmmaken Dit werkblad is van: klas: MOVING: workshop filmmaken Neem zelf bewegend beeld op en maak er een videoclip, korte film of reportage van door er geluid, effecten en titels aan toe te voegen... Clips op

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan.

Vloggen... Je kiest een kinderrecht wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld het recht om te spelen of het recht om naar een dokter te kunnen gaan. Lot s Channel Filmen met Lot Overal ter wereld, ook in Nederland, groeien kinderen op in een omgeving waar ze niet naar school kunnen, in armoede leven of niet veilig zijn. Zolang dit nog voorkomt, blijft

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project

Documentaire. Voorbereiding op het documentaire project Documentaire Voorbereiding op het documentaire project Inhoud 1. Wat is een documentaire? 2. Interview techniek 3. Documentaire maken in 3 stappen 3.1. Ontwerpen 3.2. Opnemen 3.3. Monteren 4. Werkdocument

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

CinekidStudio Handboek

CinekidStudio Handboek workshop CinekidStudio Handboek Colofon Auteur en illustraties: Vanessa Pattipeilohy Opmaak: Laurens Uilenbroek HANDBOEK CinekidStudio 1 Aan de slag 3 1.1 De computer 3 1.2 De website 3 1.3 Registreren

Nadere informatie

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg Lesbrief Een echte man Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Pinnacle video bewerking

Pinnacle video bewerking Pinnacle video bewerking Klik op dit icoontje op het bureaublad Klik daarna hier op Selecteer je gemaakte filmpje. Nu zie jouw film in verschillende scènes verschijnen. Sleep nu de scène die jij wil gebruiken

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 1 voor Groep 7 + 8 + ad Downlo ief ook r b deze les.net am op sams Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid. Het doel van

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S T R K C N T LS 1 Opdracht 1 Nodig: papier en lijm 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot met een ander plaatje. 3. Zoek nu samen nog vier

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Bijlage W2 groep 7 1

Bijlage W2 groep 7 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Waarom ik een werkstuk maak 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 3 De onderdelen van het werkstuk 4 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 4 Beoordelingsschema voor je werkstuk 5 Hoe

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Inleiding: U gaat binnenkort naar Romeo is op Julia en Layla op Majnun met uw klas. Voordat u deze theatervoorstelling bezoekt, kunt u al het een en ander

Nadere informatie

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leerlingboekje les 3 en 4 Naam: Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen SLO, 2018 1 Waarover

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C Relaties C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C1 Bij wie hoor ik Geeft door middel van ja of nee aan of hij iemand aardig/lief vindt (leerlijn vso 4.1)

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK WIJ OOK Spel: Jason Van Laere en Marjan De Schutter Tekst & Regie: Stijn Van de Wiel Scenografie: Jan Strobbe Camera, Montage: Dries Segers Dramaturgie: Bram Verschueren 1 7+ Ik ben ik. Jason. Dat is mijn

Nadere informatie

Standbeelden uit een verleden

Standbeelden uit een verleden Opdracht 1 Standbeelden uit een verleden (fotoverhaal) Schrijf samen in een lijstje wat je raar vond in de films die je zag, waar je verbaasd over bent, waar je vragen over hebt of waar je meer over wil

Nadere informatie

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen

Informatie boekje. MSN & Hyves. voor jongeren van behandelgroepen Informatie boekje MSN & Hyves voor jongeren van behandelgroepen 24 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 MSN 4 1.1. Wat is MSN? 4 Dit informatieboekje is ontwikkeld door: Manon van de Linde & Chrissy Pijnenburg

Nadere informatie

Improving peoples lives!

Improving peoples lives! Improving peoples lives! Opdrachtomschrijving zie ook http://philips.braintrigger.nl Improving peoples lives betekent verbeter het leven van mensen. Daar gaat deze opdracht ook over. Maar meer specifiek:

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Scratch! Les 5. Werkblad 6 Aan de slag met. 52 talentenkijker LEERLINGENWERKBLADEN

Scratch! Les 5. Werkblad 6 Aan de slag met. 52 talentenkijker LEERLINGENWERKBLADEN Werkblad 6 Aan de slag met Scratch! Les 5 Programmeren Computers zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Ze worden gebruikt om werk leuker, beter of gemakkelijker te maken. Een ober stuurt een bestelling

Nadere informatie

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan

CHALLENGE 3 Fast Fashion Fast Food - Stappenplan In de vorige les heb je gezien dat er wereldwijd vraagstukken zijn rond water. Op sommige plekken is er te veel water. Op andere plekken is er geen druppeltje meer te vinden. Je zag ook dat de oorzaken

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017

LESBRIEF GROEP THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: DEMOCRATIE Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 2, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie