DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS II

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS II"

Transcriptie

1 Giacomo Campeotto, Denemarken, 2007, 78 minuten, Nederlands ondertiteld groep 7/8 film DE VERLOREN SCHAT VAN DE TEMPELRIDDERS II Het verhaal Tijdens de zomervakantie zeilt Katrine met haar vader naar een eiland voor de Deense kust. Daar ontmoet ze haar vrienden Mathias, Nis en Fie. Als Katrines vader spoorloos verdwijnt, gaan de vier op onderzoek. Hij is namelijk grootmeester van de Tempelridders. Ze vermoeden dat de Zwarte Broederschap hem heeft ontvoerd. De vier belanden op het eiland Gotland al snel in een spannend avontuur vol achtervolgingen, zwaardgevechten en mysterieuze aanwijzingen. Katrine en haar vrienden zetten alles op alles om haar vader te bevrijden. Zal het haar lukken? Hoofdpersonen Katrine is stoer en kan zwaardvechten als de beste. Deelt met haar vader een groot geheim, maar wordt soms een beetje moe van zijn goede advies. Nis, Mathias en Fie zijn de drie beste vrienden van Katrine. Mathias is sterk en sportief. Nis is de slimste van het stel en stiekem verliefd op Katrine. Fie is het kleine zusje van Nis. Zij is erg grappig. Erik Isaksen is de leider van het Zwarte Broederschap. Hij is op zoek naar de geheime schat en deinst nergens voor terug om dat voor elkaar te krijgen. Sven is de vechtlustige neef van Katrine. Neemt het verhaal over een geheime schat eerst niet serieus. Blijkt nauwer betrokken bij het mysterie dan verwacht.

2 Opdracht Montage De Verloren Schat van de Tempelridders II is een film vol vaart en actie. Dit noemen we een actiefilm. Katrine en haar vrienden worden de hele tijd achtervolgd. De beelden die je ziet komen snel achter elkaar voorbij. Dat heet snelle montage. Elk beeld is maar heel even te zien. Schrijf nu zelf een scène van een actiefilm met een snelle montage, in maximaal één A4. Let op: er moet een duidelijk begin, midden en eind zijn. Bedenk een situatie waarin iemand achtervolgd wordt. Beschrijf de beelden die aan elkaar gemonteerd worden. Denk daarbij aan het volgende: Hoe ontstaat de achtervolging. Wat gebeurt er allemaal? Wat wordt er gezegd? Welke muziek is er te horen? Omschrijf deze muziek en zet erbij waarom je kiest voor deze muziek. Je kunt ook geluid opnemen en dat erbij zetten. Bijvoorbeeld harde knallen of krakende deuren. Opdracht Vriendschap Vriendschap speelt een belangrijke rol in De Verloren Schat van de Tempelridders II. De drie vrienden van Katrina steunen haar door dik en dun. Maar het kan ook anders. Sven blijkt veel meer van de zaak af te weten dan hij zegt. Hij liegt. Bedenk in groepjes van vijf een vriendschapstest. Daarvoor kun je devolgende vragen gebruiken: Hoe weet je het verschil tussen een beste vriend en een kennis? Nodig je je Hyves-vrienden uit voor je verjaardag? Wat is een nepvriend? Wat vind je van liegen? Heeft er wel eens een vriend of vriendin gelogen tegen je? Vind je dat er een goede reden bestaat om te liegen? Waarom zou iemand dan liegen? En als er iemand tegen je heeft gelogen, kun je diegene daarna vergeven? Wat zou die vriend of vriendin dan moeten doen?

3 Tage Danielsson Zweden, 2006, 150 minuten, Nederlands ondertiteld groep 5/6 film RONJA DE ROVERSDOCHTER Het verhaal Ronja is de stoere dochter van Mattis. Mattis is de leider van een roversbende. De rovers wonen in een burcht op een hoge berg. De bliksem heeft de burcht in tweeën gebroken. Nu wonen ze allemaal in de ene helft van de burcht. Op een dag komt de roversbende van Borka in de andere helft van de burcht wonen. Mattis is heel kwaad, want hij haat Borka. Borka heeft een zoon, die Birk heet. Ronja en Birk vinden elkaar wel leuk. Maar hun vaders mogen het niet te weten komen! Daarom gaan ze stiekem met elkaar op avontuur. Hoofdpersonen Ronja is de dochter van de roversbaas Mattis. Ronja gaat alleen op ontdekking in het gevaarlijke bos. En ze wordt verliefd op Birk. Birk is de zoon van de roversbaas Borka. Birk ontmoet Ronja altijd stiekem, want hun vaders mogen het niet weten. Mattis is Ronja s vader en leider van een roversbende. Mattis is grof en sterk, maar ook grappig en gezellig. Lovis is de moeder van Ronja en de vrouw van Mattis. Lovis zorgt voor alle rovers. En ze houdt van zingen.

4 Opdracht Fantasie/magie Ronja de Roversdochter is een sprookjesachtig fantasieverhaal, een magisch verhaal met figuren die in het echt niet bestaan. Ronja komt bipskabouters en trollen tegen. En harpijen, vogels die het liefst kleine kinderen bang maken. Verzin nu zelf een fantasiefiguur. Teken die en bedenk wat hij of zij allemaal kan. Gebruikt het personage die kracht voor goede of slechte dingen? Opdracht Boekverfilming Het verhaal over Ronja de Roversdochter was eerst een boek, van Astrid Lindgren. De mensen die de film hebben gemaakt moesten dat verhaal eerst anders maken. Want een verhaal in woorden (boek) is heel anders dan een verhaal in beelden. Bedenk nu zelf een boek dat je hebt gelezen. Zou je hier een film van kunnen maken? Wat zou je hetzelfde laten aan het boek? Wat zou je veranderen? Schrijf dit in het kort op.

5 KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK Ben Sombogaart, Nederland/België/Engeland/Duitsland/Luxemburg, 2006, 124 minuten, Nederlands ondertiteld groep 7/8 film Het verhaal Dolf is vijftien jaar en voetbalt in het jeugdteam van Oranje. Zijn moeder is uitvinder en schiet apen terug in de tijd. Door een fout van Dolf wordt zijn team op het EK uitgeschakeld. Hij baalt verschrikkelijk. Stiekem stapt Dolf in de tijdmachine van zijn moeder om zijn fout te herstellen. Maar dan gaat er iets mis. Hij belandt in het jaar 1212, midden in een kinderkruistocht op weg naar Jeruzalem. Hij ontmoet de mooie Jenne en wil de kinderen helpen. Tussendoor zoekt hij een manier om terug naar huis te komen. Zal het Dolf lukken? Hoofdpersonen Dolf Vega kan behoorlijk egoïstisch zijn. Dat verdwijnt als hij in de kinderkruistocht belandt. Dolf wil de kinderen helpen. Dolf s moeder is uitvinder en doet er alles aan om haar zoon Dolf terug te halen. In een middeleeuws boek leest zij over de kinderkruistocht. Jenne zorgt voor de kleinere kinderen in de kruistocht. Jenne redt Dolfs leven als hij nog maar net in de middeleeuwen is. Anselmus kais een monnik. Hij leidt de kinderen naar Italië.

6 Opdracht Geschiedenis Zoek in op internet (bijvoorbeeld Wikipedia) op wat de kruistochten precies waren. Verwerk de informatie die je hebt gevonden in een verslag in tekst en plaatjes op een A4 tje. Denk er goed over na welke bronnen je gebruikt: niet alles wat je leest op internet is waar. Door het zien van de film ervaar je een beetje hoe het is om in een andere tijd te leven. Het beeld dat je ziet is hierbij de kracht van het verhaal. Je geschiedenisboek komt een beetje tot leven. Kruistocht in Spijkerbroek speelt zich af in Die tijd heet de middeleeuwen. Denk na over hoe de makers geprobeerd hebben de middeleeuwen in beeld te brengen. Maak nu zelf een storyboard waarin je een tijdreis meemaakt. Naar welke tijd zou je willen terugreizen als je in een tijdmachine kon stappen? Een storyboard is een soort stripverhaal filmscènes waarbij al is nagedacht over wat er in beeld te zien is en hoe Kruistocht (1096 / 1272) Gouden Eeuw (1600 / 1670) WO2 (1940 / 1945) Romeinsetijd (12 V. Chr / 450 ) Middeleeuwen (450 / 1500 ) Nieuwe tijd (1500 / Heden) Opdracht Recensie In de filmbijlage van de krant of op internet bespreken filmjournalisten films die in première gaan. Zo n artikel heet een recensie en de journalist is een recensent. Na het lezen van een recensie kun je voor jezelf bepalen of je de film wel of niet wilt zien. De recensent schrijft iets over de sfeer van de film, hoe goed (of slecht) er geacteerd is. Een goede recensie geeft aan wat er goed is gelukt of minder goed is gelukt in de film. Schrijf nu zelf een recensie over Kruistocht in Spijkerbroek in maximaal één A4. Op het einde geef je de film een waardering in cijfers of sterren. Hoeveel sterren krijgt Kruistocht in Spijkerbroek van jou? = superstomme film = stomme film = beetje leuke film = leuke film = superleuke film!

7 groep 4/5 film AZUR & ASMAR Michel Ocelot, Frankrijk/België/Spanje/Italië, 2006, 90 minuten, Nederlands ondertiteld Het verhaal De blanke Azur en de Arabische Asmar groeien samen op in Noord-Afrika. Ze worden grootgebracht door Asmars moeder Jenane. Zij is in dienst bij Azurs vader. De jongens zijn als broers voor elkaar. Azur en Asmar dromen als Jenane het sprookje over de fee van de Djinns vertelt. Deze magische fee woont in een zwaarbewaakt paleis en kan alleen worden bevrijd door een echte prins. Op een dag zet de vader van Azur Jenane en Asmar de deur uit. Zal het Azur lukken om zijn vriendje ooit weer te vinden? Hoofdpersonen Azur heeft blond haar en blauwe ogen. Azur is de zoon van de kasteelheer. Hij wordt opgevoed door Asmars moeder Jenane. Azur wordt van Asmar gescheiden als zijn vader hem naar de stad stuurt. Asmar heeft bruin haar en zwarte ogen. Hij belandt met zijn moeder op straat als Azur naar de stad vertrekt. Later wordt Asmar lid van het leger. Jenane de moeder van Asmar. Ze werkt bij de vader van Azur. Zij voedt beide jongens op. Ze vertelt hen vaak over de fee van de Djinns.

8 Opdracht Flipboekje Je gaat nu een flipboekje maken met een sprookjesfiguur. Een flipboekje werkt net als een tekenfilm. Je maakt een stel tekeningen die allemaal een klein beetje van elkaar verschillen. De tekeningen doe je na elkaar in een boekje, met een nietje of een paperclip. Wanneer je met je duim snel door het boekje bladert, gaat de tekening bewegen

9 groep 3/4 film KIRIKOU EN DE HEKS Michel Ocelot, Frankrijk/België/Luxemburg, 1998, 74 minuten, Nederlands gesproken Het verhaal Kirikou is een bijzonder jongetje uit een dorp in Afrika. Daar woont ook een boze heks, Karaba, die allerlei nare streken uithaalt. Ze heeft de waterbron laten opdrogen. De dorpsbewoners denken ook dat Karaba steeds meer mannen uit het dorp laat verdwijnen. De slimme Kirikou wil erachter komen waarom Karaba zo gemeen is en gaat op onderzoek uit. In het Verboden Gebergte woont zijn opa. Hij kent het geheim van de heks. Hoofdpersonen Kirikou is een bijzonder Afrikaans jongetje. Meteen na zijn geboorte kon hij al lopen en praten. Wijze man is de aardige grootvader van Kirikou. Hij woont alleen op een berg. Karaba is een boze heks.

10 Werkblad Storyboard

11 groep 6/7 film SJAKIE EN DE CHOCOLADEFABRIEK Tim Burton, Verenigde Staten, 2005, 115 minuten, Nederlands gesproken of ondertiteld Het verhaal Sjakie woont in een klein huis met zijn ouders en zijn opa en oma. Zijn vader en moeder moeten hard werken om geld te verdienen. Maar Sjakie is altijd vrolijk. Elk jaar krijgt hij voor zijn verjaardag een reep chocolade. Hij heeft een goede band met opa Joe. Sjakie is superblij als hij een Gouden Toegangskaart vindt voor de Chocoladefabriek. De eigenaar, Willy Wonka, heeft vijf kaarten verstopt in repen over de hele wereld. In de Chocoladefabriek ziet Sjakie dingen die hij nog nooit heeft gezien. Hoofdpersonen Sjakie is dol op chocola. Op een dag vindt hij geld op straat en koopt hij een reep chocola waar toevallig een Gouden Toegangskaart voor de Chocoladefabriek in zit. Willy Wonka is de vreemde eigenaar van de Chocoladefabriek. Willy is heel trots op zijn fabriek en de speciale werknemers. Vijf kinderen mogen van hem een kijkje nemen. Oempa Loempa s zijn niet groter dan je knie, hebben groen haar en komen uit Loempaland. Alleen zij mogen werken in Wonka s fabriek. Ze zingen bijna de hele dag door. De vier kinderen die ook de Chocoladefabriek in mogen. Veruca: is verwend. Violet: kauwt de hele dag kauwgom. Mike: is verslaafd aan televisie en games. Augustus: denkt alleen maar aan eten.

12 Opdracht Familie Tijdens de rondleiding ziet Sjakie dat de andere kinderen als twee druppels water op hun ouders lijken. Op wie lijk jij thuis het meest? Maak een tekening van je familie, bijvoorbeeld je broer(s), zus(sen), vader, moeder en opa en oma. Schrijf bij iedereen een opvallende eigenschap (bijvoorbeeld: lacht veel, houdt van film, eet vegetarisch, enzovoorts). En teken iets opvallends dat je kunt zien, bijvoorbeeld de glimlach van je oma of de broek van je broer of zus. Trek daarna een lijntje tussen jezelf en de persoon uit je familie op wie je het meest lijkt. Geef ook aan welke andere personen uit je familie op elkaar lijken. Opdracht Artdirection Artdirection is de vormgeving van een film. Een artdirector bepaalt hoe een scène eruit komt te zien. Hij is verantwoordelijk voor de uitwerking van de ideeën. Denk aan decors, belichting, kleuren, make-up en kleding. In Sjakie en de Chocoladefabriek gebeurt er met alle kinderen wel iets raars, behalve met Sjakie. Stel je voor dat jij artdirector zou zijn van deze film en dat je zelf ook een rol speelt. Schrijf op wat je aan jezelf zou veranderen. Probeer het daarna uit te tekenen. Geef jezelf bijvoorbeeld magische krachten. Of verander jezelf in een heel slim of stoer iemand.

13 groep 8 film ITALIANETZ Rusland, 2005, Andrei Kravchuck, 99 minuten, Nederlands ondertiteld Het verhaal De zesjarige Vanya woont in een weeshuis in het koude Rusland. Op een dag komt er een Italiaans echtpaar langs. Ze willen Vanya adopteren en meenemen naar Italië. Alle andere kinderen zijn jaloers, maar Vanya vindt het maar niks. Hij wil liever dat zijn echte moeder hem komt halen. Hij besluit op onderzoek uit te gaan en wil zijn dossier lezen met informatie over zijn moeder. Lezen kan hij nog niet goed, dus de oudere Irka helpt hem daarbij. Op een nacht ontsnapt Vanya om zijn moeder te zoeken en kan het weeshuis hem dus niet meer verkopen. Maar de directeur laat het er niet bij zitten en gaat achter Vanya aan. Hoofdpersonen Vanya is zes jaar oud en woont in een weeshuis. Een Italiaans echtpaar wil hem adopteren, maar hij gaat liever op zoek naar zijn echte moeder. Madam de directeur van het weeshuis. Ze wil zoveel mogelijk kinderen verkopen. Als Vanya ontsnapt, is ze woedend en gaat ze op zoek om hem te vinden. Irka helpt Vanya lezen, zodat hij zijn dossier kan lezen. Ze helpt hem ook ontsnappen. Kolyan is de oudse en sterkste jongen in het weeshuid. Hij speel de baas over iedereen. Als Vanya niet naar italie wil, straft hij hem.

14 Opdracht Fictie & non-fictie De regisseur van Italianetz heeft zijn film gebaseerd op een krantenbericht. Daarin stond dat een weesjongetje van zes jaar oud had leren lezen om in zijn dossier het adres van zijn moeder terug te vinden. De film is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar de filmmaker heeft er een verhaal omheen gemaakt en de hoofdrolspeler Vanya is niet het jongetje uit het krantenbericht. Daarom is het fictie. Het tegenovergestelde daarvan is non-fictie. De film heet dan documentaire. Bedenk nu zelf wat je zou moeten doen om een documentaire te maken over dit weesjongetje. Maak een plan van aanpak en schrijf op wat er nodig is om de documentaire te maken. Je moet bijvoorbeeld toestemming hebben om te filmen en iedereen die je wilt spreken van tevoren benaderen. Bedenk ook goed dat je tegen heel wat dingen aan zult lopen die niet lukken. Een goede taakverdeling en lijstjes met benodigdheden zijn belangrijk. Opdracht Kinderrechten In de film zitten kinderen die niet goed worden behandeld. In Nederland gebeurt dit bijna nooit meer, maar in andere landen soms nog wel. Welke rechten vind jij dat kinderen allemaal zouden moeten hebben? Schrijf er vier op. In de klas bespreken jullie welke kinderrechten er zijn. De directeur van het weeshuis houdt zich niet aan alle rechten. Weet jij welke? Verzamel op internet informatie over organisaties en acties voor kinderrechten. Kijk bijvoorbeeld bij Amnesty en UNICEF. Kun je nog meer organisaties vinden? Welke acties spreken je het meest aan?

15 groep 1/2 workshop kleuteranimatie Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations

16 Werkblad Thaumatroop

17 groep 3/4 workshop stop motion Stop motion is een speciale manier om een filmpje te maken waarin van alles kan. Een ei gaat zomaar rollen of verandert in een knikker. Of een beer kan lopen. Hoe dat kan? Dat ga je vandaag leren! Jij gaat een kort filmpje maken over een sprookje. Je maakt een foto van een poppetje. Deze verplaats je een beetje. Dan maak je weer een foto. Zo worden de foto s samen een filmpje. Opdracht Storyboard maken Kies samen met jouw groepje een sprookje uit. Hiervan ga je een filmpje maken. Dat is best veel werk. Denk dus goed na wat je wilt laten zien. Echte filmers maken eerst een strip. Ze tekenen hoe het filmpje eruit moet gaan zien. Dat heet een storyboard. Jij gaat dat ook proberen. Mooi tekenen hoeft niet. Als de plaatjes maar laten zien hoe het verhaal gaat worden. Teken maximaal zes plaatjes.

18 Werkblad Storyboard

19 groep 7/8 film montage Montage is het ordenen van beeld en geluid. De opnamen worden op de gewenste volgorde en in de gewenste lengte aan elkaar geplakt. De beelden en geluiden kunnen op verschillende manieren gestapeld worden. Bij een actiefilm flitst alles bijvoorbeeld veel sneller voorbij dan bij een romantische film. Tijdens het monteren probeer je het verhaal zo boeiend en begrijpelijk mogelijk te maken. En je wilt bepaalde reacties en gevoelens bij het publiek oproepen. De volgorde waarin iets verteld wordt is daarbij heel belangrijk. Ook andere keuzes in de montage hebben veel invloed. Bijvoorbeeld welke geluiden en muziek je laat horen, of de tekst die je in beeld laat zien.

20 Opdracht 1 Montage maken Je gaat nu zelf monteren. Eerst snij je verschillende details uit een foto. Daarna plak je die bij een geluidsfragment. Ga naar CinekidStudio en log in. Beluister eerst hetgeluidsfragmentterwijl je de foto s bekijkt. Opdracht 1 Zo doe je dat 1 Ga naar en log in. 2 Open de TekeningMaker. 3 Ga naar de Mediatheek en kies het geluid uit de map WS-montage Luister naar het fragment. 4 Ga naar de Mediatheek en kies de foto uit de map WS-montage. 5 Maak nu van uitsneden uit de foto een verhaal. Knip meerdere stukken uit de foto. Denk bij het maken van de uitsneden na over het verhaal wat je wilt vertellen met de beelden. Dit verhaal moet ook bij het geluidsfragment passen. 6 Klaar? Sla dan je werkje op.

21 Opdracht 2 Beeld en geluid combineren In de MontageMaker ga je nu je foto s met je eigen uitsneden op volgorde zetten bij het geluidsfragment. Opdracht 2 Zo doe je dat 1 Open de MontageMaker. 2 Ga naar de Mediatheek en open het geluid uit de map WS-montage. 3 Ga naar Mijn beeld en open de eerste beeld uitsnede van de foto uit opdracht 1. 4 Plaats het beeld bij het juiste moment van het geluidsspoor in de montage balk. 5 Herhaal dit met de andere uitsneden totdat je het verhaal hebt gemonteerd. 6 Klaar? Sla dan je werkje op.

22 Opdracht 3 Montage maken Tot slot ga je in de MontageMaker een een montage maken met beeldfragmenten. Waar let ik op? Zoek de muziek die het best past bij jouw filmpje. Leg uit waarom als jullie de filmpjes in de klas gaan bespreken. Zorg dat de fragmenten niet allemaal even lang zijn, en wissel de lengtes af. In de aanloop naar het belangrijkste stukje kun je de scènes steeds iets korter maken, om de spanning op te bouwen. Opdracht 3 Zo doe je dat 1 Open de MontageMaker. 2 Ga naar de Mediatheek en kies een beeld uit de map WS-montage basis. 3 Open meer beelden en maak hier een verhaal van zoals je bij opdracht 2 met de foto s hebt gedaan. Plaats de beelden hierbij achter elkaar in de montage balk. 4 Met het klokje kun je de tijdsbak langer/korter maken. Met het oog kun je tussentijds naar je montage kijken. 5 Als je tevreden bent over de beelden, ga dan de naar de Mediatheek en kies een geluid voor onder het filmpje. 6 Zorg dat het geluidspoor even lang is als het beeldspoor in de montage. 7 Klaar? Sla dan je werkje op via de knop bewaar.

23 groep 5/6 workshop nieuws Op een kinderboerderij wordt een poesje geboren. Dat is alleen nieuws voor de mensen die daar op bezoek komen. En als dat poesje twee staarten heeft? Dan vinden andere mensen het ook interessant. Alleen iets dat niet elke dag gebeurt, is nieuws. En het moet belangrijk zijn voor een grotere groep mensen. Hoe groter de groep, hoe groter het nieuws. Het belangrijkste is misschien wel dat nieuws waar moet zijn. Je mag niet zomaar iets verzinnen. Opdracht 1 Interview Je maakt zelf een nieuwsitem. Om iets te weten te komen moet je vragen stellen. Jullie interviewen elkaar in groepjes van twee. Bedenk allebei een onderwerp waar je graag iets over wilt vertellen. Wat is jouw nieuws? Praat met elkaar over jullie onderwerpen. Bedenk nu drie vragen over het onderwerp van de ander. Wat wil je weten? Bedenk wat je precies wilt uitzoeken. Welke vragen moet je stellen om die informatie te krijgen?

24 Opdracht 1 Zo doe je dat Neem het interview op met NieuwsMaker. Maak een uitzending aan volgens het stappenplan. Neem achtereenvolgens de interviews van elkaar af met behulp van een microfoon van de webcam. 1 Ga naar en log in. 2 Open de NieuwsMaker. 3 Klik op item maken. 4 Klik op diepte interview. 5 Klik op item maken. 6 Kies eerst je gastheer of gastvrouw en klik op ok Doe hetzelfde voor degene die je gaat interviewen. 7 Klik op Ik maak mijn eigen interview en typ je tekst in voor alle vragen en antwoorden. 8 Neem nu je interview op. Tussendoor kan je kiezen om het op te slaan of opnieuw op te nemen. 9 Bewaar je interview.

25 Opdracht 2 Presentatie voorbereiden Je hebt nu een onderwerp en drie antwoorden op jouw vragen. Bedenk nu hoe je dit nieuws als nieuwslezer kunt presenteren. Weet je al genoeg, of mist er nog iets? Denk na over waar je de missende informatie kunt vinden. Als je alle informatie hebt verzameld, kun je eerst je verhaal oefenen. Je hoeft het niet helemaal op te schrijven, maar zorg wel dat je het straks voor de camera in één keer kunt vertellen. Een lijstje met hoofdpunten kan je daarbij helpen. Achter de presentator zie je meestal foto s om het verhaal duidelijker te maken. Welke beelden wil jij laten zien op de achtergrond? Verzamel wat plaatjes en maak er met de webcam foto s van in de FotoMaker. 1 Open de FotoMaker. 2 Zet de webcam aan. 3 Maak met de webcam foto s van de verzamelde plaatjes. Zorg dat het plaatje goed in beeld is. 4 Klik op klaar en sla je werkje op. Opdracht 3 Opnemen en beeld toevoegen in de CinekidStudio Je neemt je presentatie op in de FilmMaker. Zorg dat je goed in beeld bent. Druk op opnemen, wacht heel even en begin dan met je verhaal. Praat niet te snel en probeer in de camera te blijven kijken. Als je in de lach schiet of er gaat iets anders fout, begin dan helemaal opnieuw. Gelukt? Sla dan je filmpje op. Importeer de presentatie in de TekenFilmMaker en zet de foto s op de juiste plaats. Vergeet niet het eindresultaat van je presentatie te publiceren in de StudioShow!

26 Opdracht 3 Zo doe je dat 1 Open de FilmpjesMaker. 2 Zet de webcam aan. 3 Schuif het klokje naar 1 minuut. 4 Neem je nieuwsitem op. 5 Klik op klaar en sla je items op. Onthoud de lengte van je nieuwspresentatie. Neem het interview op met NieuwsMaker. Maak een uitzending aan volgens het stappenplan. Neem achtereenvolgens de interviews van elkaar af met behulp van een microfoon van de webcam. 6 Open de TekenfilmMaker. 7 Ga naar Mijn beeld en open het item en de foto die je eerder hebt opgeslagen. 8 Maak het beeld even groot als het werkscherm. 9 Geef het beeld een tijdslijn en stel de tijd in op de lengte van je item uit opdracht Plaats de foto s uit opdracht 2 bij het juiste moment van je nieuwsitem. 11 Geef de beelden een naam in de balk. 12 Klaar? Sla je werkje op.

27 groep 3/4 workshop beeld Iedereen kan een foto of filmpje maken. Je klikt op de knop en klaar. Soms ziet het er anders uit dan je dacht. Er staat iets op dat niet moet. Of het staat er half op. Of het lijkt opeens heel gewoon. Vandaag leer je betere foto s te maken. Is het beeld scherp? Is het licht genoeg? Sta je goed? Is alles in beeld? Is je camera recht? Dit zijn veel dingen tegelijk om op te letten. Maar het is niet zo moeilijk als je denkt. Echt, je zult het zien! Opdracht 1 Beeld bewerken Soms vertelt een foto een verhaal. Iemand ligt bijvoorbeeld op de grond. Ligt er op de foto een schil van een banaan? Dan snap je waarom. Ligt er geen schil? Dan weet je niet waarom. Wat op de foto staat maakt dus uit. Je kunt met de computer stukjes van een foto weghalen. Of zorgen dat iets precies in het midden staat. Verander een paar foto s op de computer. Zorg dat je foto beter wordt.

28 Opdracht 1 Zo doe je dat 1 Ga naar de CinekidStudio en log in. 2 Open de TekenFilmMaker. 3 Ga naar de Mediatheek en open de map WS-Beeld. 4 Open een foto. 5 Vergroot of verklein de foto zodat het onderwerp beter uitkomt. 6 Sla de foto op in je eigen verzameling. 7 Maak van dezelfde foto een paar verschillende plaatjes. Vertellen alle foto s hetzelfde verhaal? Opdracht 2 Foto s maken Nu mogen jullie foto s maken. Van elkaar. LET OP: De foto s mogen grappig zijn. Maar maak niemand belachelijk. Denk na over de volgende vragen: Kijk goed wat je ziet. Wordt de foto niet te druk? Moet je klasgenoot naar jou kijken? Moet hij zitten of staan?

29 groep 7/8 workshop GELUID Het geluid speelt een belangrijke rol bij film. Daar hoort ook de muziek bij. Geluid kan heel verschillend ingezet worden. Animatiefilms hebben vaak overdreven geluidseffecten. Een nieuwsuitzending bevat geen muziek of geluidseffecten. Dit voegt een sfeer toe en nieuws moet juist zo objectief mogelijk zijn. De sound designer maakt een plan voor geluid dat goed bij de film past. Om te beginnen is er natuurlijk het geluid dat bij de scène hoort: de stemmen van de acteurs, maar ook het nieuws op de radio en de krakende trap. Het geluid kan ook net buiten beeld gebeuren, bijvoorbeeld een auto die het beeld uitrijdt waarna gierende remmen en een enorme knal te horen zijn. Het geluid onderstreept de sfeer van een scène en kan de gevoelens van de personages overbrengen. Geluid kan het beeld versterken maar ook afzwakken. Bijvoorbeeld rustige klassieke muziek onder een bombardement in een oorlogsfilm.

30 Opdracht 1 Jouw verhaal opnemen Bedenk een verhaal van maximaal dertig seconden. Schrijf het op en repeteer een paar keer dat je het verhaal voorleest. Spreek het verhaal in één keer in in de GeluidMixer van de CKS en sla het op. Spreek het verhaal rustig en duidelijk in. Opdracht 1 Zo doe je dat 1 Ga naar de CinekidStudio en log in. 2 Open de GeluidMixer 3 Klik op zelf geluid opnemen en stel je microfoon in 4 Zet de stoptijd op 30 seconden 5 Klik op de opneemknop en spreek je verhaal in 6 Klik op klaar en bewaar je verhaal

31 Opdracht 2 Sampling Kies een aantal woorden uit je bestaande verhaal waar je een nieuw verhaal mee kunt maken. Knip deze woorden los. Bedenk een nieuw verhaal met woorden. Opdracht 2 Zo doe je dat 1 Klik op x2 om het verhaal te kopiëren 2 Laat een groter deel van de tijdbalk zien 3 Klik op de afspeelknop en luister naar je verhaal. Klik op pauze bij het stuk dat je uit wil knippen. Ga nu terug naar het werkscherm. 4 Let op! De tijdpijl staat nu op het moment waarop het geluid is gestopt. 5 Maak het geluid nu korter en let hierbij goed op de tijdpijl 6 Herhaal deze stappen tot je alle stukjes geluid hebt verzameld. Zet de stukjes geluid in de juiste volgorde op één geluidsspoor. 7 Gooi het hele fragment van je verhaal weg.

32 Opdracht 3 Muziek toevoegen Voeg nu een passend muziekstuk bij je sample. Deze kun je vinden in de galerie. Als het muziekstuk eronder staat, moet je dan nog wat doen aan de timing van je montage? Iets langere pauzes, of juist sneller, zodat de tekst in de maat gaat lopen met de muziek? Je mag ook op zoek gaan naar geluidsfragmenten in de CinekidStudio. Maar let op: het effect moet wel passen. Dus het is niet de bedoeling dat je overal maar wat instopt. Opdracht 3 Zo doe je dat 1 Klik op geluid gebruiken en daarna op mediatheek 2 Je kunt zoeken op categorie. Open het geluid 3 Sleep de geluiden naar de juiste plek op de geluidsporen Misschien kun je in de galerie ook nog een foto vinden die goed bij jouw montage past. Waarom juist deze foto?

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand

Opdrachtkaart Een wigwam op het strand Een wigwam op het strand Je maakt een collage met plaatjes uit tijdschriften. Je tekent en schrijft er zelf bij. Zo maak je een hele grappige of misschien wel een serieuze of enge collage. - 2 (maar alleen

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen

De meester is net zo trots als wij. Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen De meester is net zo trots als wij Ouders, kinderen en leerkrachten werken samen Inhoudsopgave 1. Leerkrachten, kinderen en ouders samen 4 Inleiding 2. Over echte ouders en clichéouders 5 Oordelen en

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

Thema Keuzes maken. Mijn geldzaken

Thema Keuzes maken. Mijn geldzaken Thema Keuzes maken Mijn geldzaken Versie 1.0 Copyright Vakcollege Groep B.V. 2012. Alle rechten voorbehouden. Mijn geldzaken Hoe staat het met jouw geldzaken? Houd jij ook altijd aan het eind van je geld

Nadere informatie

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur

Oorlog zonder vader. kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu. discipline: Literatuur groep 7-8 Oorlog zonder vader kunst- en cultuurmenu: Kunstmenu discipline: Literatuur 2012-2013 Colofon Dit is een uitgave van: Kunst Centraal Postbus 160 3980 CD Bunnik tel: 030-659 55 20 fax: 030-659

Nadere informatie

Gedachte-Kracht. Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen

Gedachte-Kracht. Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen Gedachte-Kracht voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! geschreven door Nicole Hage tekeningen van Ilse van der Vliet Gedachte-Kracht

Nadere informatie

Video Storytelling & Montage:Handout voor beginners

Video Storytelling & Montage:Handout voor beginners A) Hoe maak je een videoverhaal? Productie vooraf Video Storytelling & Montage:Handout voor beginners (bron: www.deconnectors.com) Plan de video en verzamel alle bronnen die je nodig denkt te hebben. Een

Nadere informatie

Iedereen kijkt naar mij!

Iedereen kijkt naar mij! Iedereen kijkt naar mij! Communiceren als je gezicht er anders uit ziet Zelfhulpgids voor mensen met een gezichtsafwijking Iedereen kijkt naarmij! Communiceren als je gezicht er anders uit ziet Zelfhulpgids

Nadere informatie

Handleiding bij de digitale les bij de familiemusical Kinderen voor Kinderen

Handleiding bij de digitale les bij de familiemusical Kinderen voor Kinderen Handleiding bij de digitale les bij de familiemusical Kinderen voor Kinderen Liedjes schrijven Kinderen voor Kinderen is al vele jaren een enorm succes. Dit jaar verschijnt alweer het 35 ste album van

Nadere informatie

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Een spreekbeurt over Paul van Loon & Dolfje Weerwolfje

Een spreekbeurt over Paul van Loon & Dolfje Weerwolfje Een spreekbeurt over Paul van Loon & Dolfje Weerwolfje Jij wilt je spreekbeurt houden over Dolfje Weerwolfje en Paul van Loon. Goed idee! Wij gaan je een handje helpen. Veel plezier, en succes natuurlijk!

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESDOELEN Leerlingen ervan bewust maken dat de hersenen van belang zijn bij alles wat je denkt en doet. Leerlingen bewust maken van de voor-

Nadere informatie

1 Informatie verzamelen

1 Informatie verzamelen 1 Informatie verzamelen 1 Lezen Wat is het? Om op een goede en handige manier een artikel uit een tijdschrift of welke andere tekst dan ook te lezen kun je een bepaalde manier van lezen toepassen: een

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Buiten spelen School-ABC Apps Boekenzoeker. Pannenkoekenpraat

Buiten spelen School-ABC Apps Boekenzoeker. Pannenkoekenpraat Dit is een magazine voor ouders en kinderen van de peuterspeelzaal en groep 1 en 2 van de basisschool Juni 2014 In deze uitgave onder andere: Buiten spelen School-ABC Apps Boekenzoeker Pannenkoekenpraat

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten Naam interviewer: Thom Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in verzorgingstehuis) Datum interview: 22 mei 2012

Nadere informatie

*************************************************************************************************

************************************************************************************************* DEEL 1: Hoe kies je je vrienden WERKBLAD 1 In deze film zien we een aantal mensen dat voor ons belangrijk is: Daniël zijn moeder Ali Johnny de klusjesman Miyagi de leraar van Johnny Let goed op de uitspraken

Nadere informatie

Sociale. media!? Handig voor je ouders!

Sociale. media!? Handig voor je ouders! Sociale EEN UITGAVE VAN: media!? Handig voor je ouders! Knip uit en hang op! Wat zijn sociale media? Hoe begeleid je je kind op internet? Online games en virtuele werelden: pas op de kosten! Vraag & antwoord

Nadere informatie

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2)

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) Dag & tijd VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) MODULE 13: DEZE MODULE IS ONDERDEEL VAN EEN VIJFTIENDELIGE SERIE bekijk foto/plaatje praat samen wijs aan Dag & tijd luister naar je

Nadere informatie

LES 1: Ik kan helpen in de keuken

LES 1: Ik kan helpen in de keuken WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 1: Ik kan helpen in de keuken 1 Vind je het lekker om warm te eten? Ja, want...... Nee, want...... 2 Mag je helpen met boodschappen doen? Ja Nee, omdat......

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 6 2. Kern van de les: gevolgen van hiv en aids voor kinderen 8 3. Keuzeonderwerpen en bijbehorende verwerkingsopdrachten 10 A

Nadere informatie

Een sterk sociaal netwerk!

Een sterk sociaal netwerk! Een sterk sociaal netwerk! Handleiding voor vrijwilligers en organisaties Iedereen een sociaal netwerk! Deze handleiding is bedoeld voor vrijwilligers en organisaties die een netwerk willen opzetten voor

Nadere informatie

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl

Ik word ouder. Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking. www.kennispleingehandicaptensector.nl Ik word ouder Cursus over ouder worden voor mensen met een beperking www.kennispleingehandicaptensector.nl Voorwoord Mensen met een beperking worden steeds ouder. Dat heeft gevolgen voor alle leefgebieden.

Nadere informatie

Computercursus. voor nt2-leerders. (Windows XP)

Computercursus. voor nt2-leerders. (Windows XP) www.nt2taalmenu.nl Computercursus voor nt2-leerders (Windows XP) pag. 1 Inhoud: Les 1 De computer en internet pag. 3 Les 2 Internet en nt2taalmenu pag. 8 Les 3 Het toetsenbord en Windows pag. 13 Les 4

Nadere informatie