Zondag 6 november, Zondag; dag van de reformatie. Steengoede preek van Zoltan, mits je hem verstaat natuurlijk. Daarna vierden we het avondmaal.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zondag 6 november, Zondag; dag van de reformatie. Steengoede preek van Zoltan, mits je hem verstaat natuurlijk. Daarna vierden we het avondmaal."

Transcriptie

1 Nr. 36

2 Santimreu 2011 Vrijdag 4 november, Na vier jaar (eindelijk) weer terug in Roemenie. Na een korte vlucht en een lange treinreis zijn we dan eindelijk aangekomen op het station van Oradea. (toch typisch dat je over de eerste 1500 km twee uur doet en je voor de laatste 300 km vier uur nodig hebt). Zoltan stond ons al op te wachten en met de auto van het volk (dacia, geen volkswagen) rijdt hij ons in een half uurtje naar Szentimre. Ondanks het feit dat het al bijna twaalf uur is en we er een reis van 11 uur op hebben zitten is er natuurlijk genoeg tijd om het glas te heffen op een goede tijd in Szentimre. Nadat ik bij mijn nieuwe gezin ben afgezet en ik mij onder een dik dekbed (met dekbedhoes met auto s, welke me wel heel erg bekend voor komt) heb geinstalleerd val ik bijna onmiddellijk in sla a p. Zaterdag 5 november, De volgende ochtend word ik om 8.30 wakker en verbaas me over de stilte. Dit is overigens van korte duur als ik de huiskamer/slaapkamer/computerkamer binnenkom en daar Chongi, Atilla en Erwin vol overtuiging opwekkingsliederen hoor zingen. Twee gitaren en een bas zijn voldoende om je direct wakker te krijgen. Niet veel later komen er nog een paar meiden bij en is de club compleet. Na het ontbijt stap ik bij Zoltan, Jelle, Tina en Adam in de auto om Gabika te bezoeken. Het is goed om hem weer te zien en hij ziet er gezond en gelukkig uit. Na de avondmaaltijd ga ik terug naar huis om daar met Atilla en zijn moeder Erika een glas wijn te drinken en wat te praten. Nou is mijn Hongaars niet geweldig; bedankt, goedemorgen, lekker, mooi, ja/nee en slaap lekker behoren tot mijn woordenschat, maar dan houdt het wel weer op. Maar waar zouden we zijn zonder Google? Met translate, maps, streetview en images kom je een heel eind! Inmiddels weten ze waar ik werk, hoe mijn huis er uit ziet, wie mijn vriendin is en dat ik een hond en een kat heb. Daar staat tegenover dat ik dan weer weet waar en hoe laat de jongens naar school gaan, welke instrumenten ze spelen en dat de slagerboys mateloos populair zijn in de gemeente Bihar en omstreken. Je kunt ze boeken voor al je feesten en partijen; meer informatie vind je terug op youtube en facebook. Tevreden ga ik weer naar bed om me op te laden voor de zondag.

3 Zondag 6 november, Zondag; dag van de reformatie. Steengoede preek van Zoltan, mits je hem verstaat natuurlijk. Daarna vierden we het avondmaal. Hier is het avondmaal een beetje een mix van wat wij in het verleden hebben gedaan, even geprobeerd hebben en nu doen. In een kring sta je om de dominee heen en hij biedt je achtereenvolgens het brood en de wijn aan nadat hij de woorden die hierbij horen heeft uitgesproken. Ik moet overigens zeggen dat het voor mij wel de eerste keer was dat ik avondmaal met witte wijn heb gehad. En ik kan je vertellen dat het niks uitmaakt! Misschien was dit avondmaal wel een van de weinige keren dat het mij diep raakte en dat ik me er weer bewust van werd hoe belangrijk deze boodschap wel niet is! Niet vaak heb ik mij zo verbonden gevoeld met mijn medegelovigen. Na de dienst werden we uitgenodigd om te komen eten en na deze maaltijd zaten we alweer in de kerkbanken (eten duurt hier wat langer dan bij ons ). In de middagdienst was er voor de jongeren ruimte om wat te spreken en te zingen. Gelukkig gaan zij redelijk met hun tijd mee en werden de opwekkingsliederen begeleid door gitaar in plaats van orgel. De jongerenwerkers, die door Amersfoort worden gesteund, doen geweldig werk. We hebben een goed gesprek gehad na de dienst, adressen uitgewisseld en elkaar uitgenodigd op Facebook. Er werd serieus gepraat, maar er was ook voldoende ruimte voor grappen. Dit alles in een mengelmoes van Duits, Engels, Nederlands en Hongaars. Uiteindelijk kwam ook hier weer een einde aan, maar niet voordat we elkaar hadden beloofd om het contact nog intensiever te maken. En dan is het natuurlijk weer tijd om te eten. Ik voel me af en toe net een bodemloos vat! Zoveel lekkers, je blijft gewoon eten. Nadat de maaltijd afgelopen was werd er door de volwassenen gepraat en gediscussieerd onder het genot van een stuk taart en een kopje koffie, de kinderen gingen in de kamer ernaast een spelletje doen. Om de een of andere onduidelijke reden zat ik vervolgens mikado en een kaartspel te spelen Nadat ik thuis aankwam heb ik nog een paar uurtjes met mijn tijdelijke familie achter de computer doorgebracht en zijn we weer veel van elkaar te weten gekomen. Grappig is trouwens dat Google translate ook niet perfect is en je hele leuke woordgrappen krijgt als je ergens een letter of umlaut vergeet. De jongens moesten de volgende dag weer vroeg naar school (vijf uur opstaan) dus hebben we het niet al te laat gemaakt (half twaalf!?!)

4 En daar lig je dan weer, in een vreemd land, in een vreemd bed, maar volkomen op je gemak na te genieten van weer een geweldige dag. Maandag 7 november, Maandag; rustdag. Na het ontbijt met mijn moeder, de rest was al weg, vroeg op pad. De zon scheen en het was een prachtige dag voor een lange wandeling. Langs de nieuwe basisschool naar de kapel in aanbouw, om vervolgens langs het meer, door het bos en over de landerijen naar het jachthuis van een plaatselijke ondernemer te lopen. Natuurlijk kan het bezoek aan de wijnkelder en het drinken van een glaasje hieraan niet ontbreken. Nadat we voldoende waren aangesterkt gingen we op weg naar Eva voor de volgende maaltijd. Tijdens de maaltijd werden we ook met de minder mooie kanten van Szentimre geconfronteerd. In het dorp zijn een aantal gezinnen waarbij de ouders een serieus drankprobleem hebben en hun kinderen daardoor verwaarlozen. En met verwaarlozen bedoel ik weinig eten, drinken en liefde! Op dat moment drong het nog niet helemaal tot mij door en toen ik thuis kwam was het gezellig. Mijn tijdelijke familie en ik maakten muziek, hadden plezier en dronken nog een glaasje wijn. Dinsdag 8 november, In alle vroegte op pad en na een lange reis met auto, trein, metro, metro, bus, vliegtuig en auto was ik dan eindelijk thuis. Direct naar bed want ik moet de volgende dag weer werken. Woensdag 9 november, En daar vond ik mijzelf die ochtend huilend op de rand van mijn bed. Eindelijk was het geland, alle emoties die ik had verdrongen die maandag kwamen er nu uit. Hoe kan zoiets? Hoe kunnen ouders zo onzorgvuldig met hun kinderen omgaan? Hoe kunnen mensen zich zo verliezen in hun verslaving? Ik heb besloten dat ik dit niet naast me neer kan leggen, hier moet ik iets aan doen. Hoe en wat, dat weet ik niet, maar dat ik iets ga doen is zeker! Eric

5

6 Dagelijks brood door Jelle de Vries Voor velen van ons is het (bijna) de gewoonste zaak van de wereld dat we ons dagelijks brood op de plank hebben. Ook voor een groot aantal inwoners van Săntimreu geldt dat. Helaas zijn er ook enkele gezinnen bij voor wie dat absoluut niet aan de orde is. Deze gezinnen hebben met grote problemen te maken waar vooral de kinderen de dupe van zijn. Vooral zij leven in een uitzichtloze situatie. Hun ouders kunnen niet op een goede manier omgaan met de moeilijkheden waarin ze verkeren; ze zoeken hun toevlucht tot sterke drank. Met alle gevolgen van dien. Het beetje geld wat er binnenkomt wordt uitgegeven aan drank of sigaretten en niet aan brood, aan voedsel. De verslaving heeft zich diep in het leven van deze mensen genesteld. Helaas is er (momenteel) geen oplossing voor de problemen van deze (drank)verslaafde ouderparen. Professionele hulp voor verslaafden is er in een dorp als Săntimreu niet. En professionele hulp alleen zou niet voldoende zijn om deze situatie te veranderen. Zolang deze ouderparen geen werk hebben, is er geen uitzicht op een beter bestaan. De kinderen die in deze gezinnen opgroeien hebben vaak geen dagelijks brood. Ze worden verwaarloosd door hun ouders die zich laten leiden door hun verslaving. Deze kinderen lijden honger en zwerven over straat om zo her en der wat eten bij elkaar te vergaren, te bedelen. De verwaarlozing blijft echter niet beperkt tot het lichamelijke, het gebrek aan voedsel. Ook emotionele verwaarlozing is aan de orde, de kinderen krijgen geen liefde van hun ouders, een veilig nest hebben ze niet. Deze trieste levensomstandigheden zorgen ervoor dat deze kinderen zich niet goed gezond lichamelijk en geestelijk kunnen ontwikkelen.

7 Een meisje van 3 jaar oud is ver achter in ontwikkeling en kan amper lopen. Verschillende gemeenteleden en dorpsbewoners in Szentimre trekken zich het lot van deze kinderen aan. Zo heeft Marja, een gemeentelid, regelmatig twee van deze kinderen te eten gegeven. Daarmee waren ze op die momenten geholpen, maar deze hulp is geen constructieve hulp. Van Zoltán kwam het idee om voor deze kinderen voedselverstrekking op te zetten. Het oude gebouw van de basisschool in Săntimreu staat leeg en daar zou een soort gaarkeuken gemaakt kunnen worden. Dit gebouw is het eigendom van de kerkelijke gemeente in Săntimreu. De kinderen uit de genoemde gezinnen zouden daar dagelijks een warme maaltijd kunnen krijgen. Het idee is dat inwoners van Săntimreu hieraan gaan meewerken door een deel van hun landbouwopbrengst te geven of door de maaltijden te bereiden. Op deze manier wordt ook het oog voor elkaar hebben gestimuleerd en zou het enkele mensen werk en inkomen kunnen bieden. U begrijpt dat dit een en ander niet zomaar gerealiseerd kan worden, het plan moet goed uitgewerkt en doordacht worden. We vragen u om te bidden voor wijsheid en inzicht om dit plan te kunnen realiseren. Dat het geen droom blijft maar dat de kinderen daadwerkelijk geholpen kunnen worden.

8 Zachte klanken die verklinken golven ruisend om mij heen. Van het orgel door de ruimte, even stil met God alleen. Zachte Klanken Dit gedicht (van Justus van Tricht) kon niet gaan over het orgel in het kerkje van Sântimreu. Van de zes registers waren er nog maar twee over. Deze laatste twee register waren zo vals dat de klanken dissonant door de koude ruimte heen gilden. De luchtpomp in het honderd jaar oude orgel maakte zoveel leven, dat er meer sprake was van joelen dan van zachte klanken die ruisen. Origineel was het orgel niet voorzien van een elektrische luchtpomp, deze is in de jaren zestig gemonteerd. Daarvoor werd de lucht aangejaagd met handbediende pompen. Zo kregen de kinderen het tijdens het zingen warm wanneer ze de pompen moesten bedienen. Na jaren trouwe dienst, nadat honderden houtwormen hun nageslacht had voortgebracht in de vele houten pijpen, werd het tijd voor een grondige renovatie. Enkele fondsen die in de afgelopen vijf jaar waren verkregen (o.a. een collecte uit Amersfoort uit 2007 voor dit orgel) werden bij elkaar gelegd en een organist uit Oradea werd ingehuurd om samen met zijn zoon de klus te klaren. Een gesprek met de orgelbouwer leert ons veel over het orgel en hoe je in Roemenie orgelbouwer wordt. Want ook het orgel waar de organist zelf elke zondag op speelt, heeft onderhoud nodig. Omdat er nooit geld is om reparaties uit te laten voeren, klom de organist altijd zelf in het orgel wanneer er een klep bleef hangen of wanneer een pijp vals werd. Doordat hij aardig bedreven werd in deze klusjes aan zijn orgel (een van de grootste orgels van Roemenie) begon hij ook klussen aan anders orgels aan te nemen. We hopen dat het kleine enkelklavier orgeltje uit 1900 ook weer gaat ruisen en galmen. Zodat ook de mensen in Sântimreu samen met Justus van Tricht kunnen zeggen: Luisterend naar verstilde klanken, ging ik zitten in de bank k Hoorde melodieën zweven, met aan God gewijde dank.

9

10 Gaby door Eric Beurskens Het was goed om Gaby weer te zien na 4 jaar. Toen we aankwamen bij het tehuis zat hij zichtbaar op zijn gemak op ons te wachten in de hal. Hij ziet er goed uit, gezond mag ik wel zeggen. Dit wordt overigens ook bevestigd door de leiding van het tehuis. Hij eet goed, slaapt goed en heeft het naar zijn zin. Hij is erg lief en het personeel is gek op hem. Ik probeerde hem een beetje aan het lachen te krijgen door gekke bekken te trekken en ik krijg alleen maar een blik terug die zoveel wil zeggen als Wie is er nou gek, ik niet, jij bent gek. Al snel is zijn aandacht weer gericht op de beer die hij heeft gekregen en ook de chocola is weg voordat je er erg in hebt. We worden door de directeur van het tehuis vervolgens rondgeleid. Alles is tot in de puntjes verzorgd. Er zijn aparte WC s en badkamers voor de heren en dames en er is ook een een bad compleet met lift. De kamers zijn ruim, mooi schoon en er is voldoende opbergruimte in de grote kast. In Gaby s geval heeft hij ook nog de beschikking over een wc en douche in zijn eigen kamer. De gemeenschappelijke ruimte is verre van gezellig, maar het is er wel schoon en ruikt er lekker fris. Het bezoek duurt niet lang. Na een uurtje gaan we al weer terug naar het dorp. Ik kan wel zeggen dat ik hem met een gerust hart kan achterlaten. In het uurtje dat ik er was heb ik een goede indruk gekregen van het tehuis en ben blij om te zien dat hij er helemaal op z n plek is. Op dit moment word Gaby s verblijf gesponsord door zo n twintig mensen uit de gemeente in Noord en Zuid. Zij brengen samen de helft van zijn kosten op. Om die reden zijn we nog hard op zoek naar mensen die Gaby structureel willen sponsoren met een X bedrag per maand. Hoe meer mensen meedoen, des te lager het bedrag per persoon kan zijn. Wilt u graag Gaby sponsoren dan kunt u contact opnemen met de leden van de Stichting. Zij vertellen u graag hoe u een bijdrage kan leveren.

11 Abrikoos door Jelle de Vries Abrikoos, dat is de kleur van het nieuwe schoolgebouw in Sântimreu. Niet wazig oranje of roomgeel, maar blozend Abrikoos. De voorzijde van het gebouw komt majestueus over, compleet met kantelen. Zo maakt het nieuwe schoolgebouw een kolossale indruk. In twee jaar tijd is er een nieuw gebouw neergezet van gipsplaat en piepschuim, goed geïsoleerd, voorzien van dubbelglas en met een ruime hoeveelheid lokalen en toiletten. Ook de sportzaal is men niet vergeten. Hiermee is het oude schoolgebouw naast de kerk in onbruik geraakt Wanneer we het gebouw binnengaan, komen we als eerste in een grote hoge en koude hal. Ook deze hal geeft je de indruk dat je binnenkomt op een highschool van formaat. In de hal zie je de deuren naar de lokalen. Drie lokalen zijn er momenteel in gebruik. In het eerste lokaal zien we de oudste kinderen met jassen aan rechtop in de banken zitten. Het stinkt er naar een brandende gaskachel zonder afvoer. Het tweede lokaal is aanmerkelijk kouder en het stinkt er behoorlijk naar gas. De juf maakt ons duidelijk dat haar gaskachel het niet doet. In het derde lokaal zitten de allerkleinste kinderen samen rondom een stinkende gaskachel. Ook is er een computerlokaal maar deze wordt nog niet gebuikt omdat er geen computers zijn. Buiten zie ik een aantal mannen rondlopen in blauwe overalls. Zij zijn bezig met het installeren van de kachel. men was namelijk vergeten dat er ook een kachel moest komen. Vandaar dat men dat nu in het schuurtje achter de school de hout gestookte kachel aan het installeren is. Deze kachel moet de radiatoren die in het schoolgebouw gemonteerd zijn voorzien van warmte. Zo gaan de tijden vooruit ook in Sântimreu.

12 Van de bestuurstafel Bestuursmutaties Sinds een maand geleden is Judith Gerkema toegetreden tot het bestuur van de Stichting Amersfoort-Santimreu. Zij heeft inmidels haar eerste vergadering erop zitten. Zij zal namens de NGK uit Amersfoort Noord meedenken over het werk van de stichting. Ook zal zij regelmatig op diverse manieren het werk van de Stichting Amersfoort Santimreu onder de aandacht brengen bij de gemeente in Amersfoort Noord. Het bestuur is nog op zoek naar een vijfde bestuurslid, heeft u interesse in de vacature of wilt u hier meer over weten dan kunt u ten alle tijden contact met ons opnemen. Gebedspunten 1. Voor de taak die Zoltán heeft in de gemeente. 2. Voor de situatie van de kinderen die thuis te maken hebben met verslaafde ouders. 3. Voor de opvang van Gaby, dat het ook financieel gedragen wordt in onze gemeenten. Colofon Jelle de Vries, voorzitter Eric Beurskens, secretaris Melle de Haas, penningmeester Judith Gerkema Erik Hartma (Raad v. Toezicht) Koos van Aller (Raad v. Toezicht) Sântimreu-financiële administratie: Rabobank t.n.v. Stichting Amersfoort Sântimreu

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

ná de kalender van de binnenvest

ná de kalender van de binnenvest 1 2 3 ná de kalender van de binnenvest 29 november 2007: burgemeester Lenferink ontvangt het eerste exemplaar van de kalender On the road off the road uit handen van Rosa. 1 2 3 fotografie 1 2 Ronald

Nadere informatie

Dagboek Albanië. Aflevering 6. 8 17 maart 2002

Dagboek Albanië. Aflevering 6. 8 17 maart 2002 Dagboek Albanië Aflevering 6 8 17 maart 2002 Vrijdag 8 maart 2002 Vier uur opstaan blijft niet leuk. Maar het hoort er bij. Spijt had toen ik op Schiphol binnen een kwartier klaar was met inchecken en

Nadere informatie

nummer 123 herfst 2013 TSC Contact Kijkje over de grens Bram oefent in geduld Ties zwemt met DeeDee www.stsn.nl

nummer 123 herfst 2013 TSC Contact Kijkje over de grens Bram oefent in geduld Ties zwemt met DeeDee www.stsn.nl nummer 123 herfst 2013 TSC Contact Kijkje over de grens Bram oefent in geduld Ties zwemt met DeeDee www.stsn.nl in dit nummer 4 Hoe is het nu met... Bram 7 DeeDee laat Ties lachen 10 Je wilde niet stoppen,

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Preek Waarom zou ik belijdenis doen?

Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Waarom zou ik belijdenis doen? Deze vraag kom ik regelmatig tegen. Met als mogelijke reacties: Ik ben niet goed genoeg. Ik zondig immers elke dag; of, wat is de meerwaarde

Nadere informatie

WOORDKOMPAS W pagina 1

WOORDKOMPAS W pagina 1 WOORDKOMPAS W pagina 1 de W(ee) van Willem, d e23e letter van ons alfabet, de WA verzekering (zie ook >>verzekering ) De auto van je buurman total loss door je loslopende hond? ± Ja natuurlijk, als je

Nadere informatie

10x Raak. Evangelisatie onder de loep genomen... ... en in een nieuw daglicht geplaatst.

10x Raak. Evangelisatie onder de loep genomen... ... en in een nieuw daglicht geplaatst. 10x Raak Evangelisatie onder de loep genomen...... en in een nieuw daglicht geplaatst. 2002 Benjamin Aeilkema, Winterswijk Uitgave van Mercy Publishers Nederland www.mercypublishers.nl Alle Bijbelteksten

Nadere informatie

Uitzetcentrum (gezinslocatie) Den Helder

Uitzetcentrum (gezinslocatie) Den Helder Uitzetcentrum (gezinslocatie) Den Helder Sanela Hasanbegovic heeft in haar leven heel wat meegemaakt. Ze kreeg niet alleen te maken met de keiharde praktijk van migratiebeheersing, maar ook met patriarchaal

Nadere informatie

Een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Trainingscentrum Wonen, onderdeel van De Mantelmeeuw.

Een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Trainingscentrum Wonen, onderdeel van De Mantelmeeuw. JUNI 2014 Een uitgave ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Trainingscentrum Wonen, onderdeel van De Mantelmeeuw. Deze uitgave kwam tot stand dankzij de medewerking van Douwe Boersma, Bram Goossens,

Nadere informatie

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.]

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] Grijs In het grijs zit alles Wat geweest is en wat nog komt Drents grijs, dat is wat ik hier zie Ook de geelblauwe

Nadere informatie

2008 Daan Als je drugs gebruikt, ben je niet met je toekomst bezig

2008 Daan Als je drugs gebruikt, ben je niet met je toekomst bezig 2008 Daan Als je drugs gebruikt, ben je niet met je toekomst bezig Daan(fictieve naam) stapte in 2008, van Le Puy-en-Velay naar Santiago de Compostela en Finisterra met begeleider Max In het begin wist

Nadere informatie

Nieuwsbrief 12. Arbeid en zorg. 2 x 4 beleid voor iedereen?

Nieuwsbrief 12. Arbeid en zorg. 2 x 4 beleid voor iedereen? Nieuwsbrief 12 Arbeid en zorg 2 3 4 5 6 8 Voor u ligt de laatste editie van de nieuwsbrief van Dona Daria van het jaar 2008. Het thema is dit keer "Arbeid en zorg". Hoe combineren Rotterdammers arbeid

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. zal verbeteren. De kern, de methodiek en aanpak blijven natuurlijk hetzelfde.

NIEUWSBRIEF. zal verbeteren. De kern, de methodiek en aanpak blijven natuurlijk hetzelfde. NIEUWSBRIEF 1 Nummer 01 2009 - juni Mijn tweede openingstukje. De vorige keer heb ik me uitgebreid voorgesteld en nu wil ik kort ingaan op een paar belevenissen van de afgelopen maanden. De meest recente

Nadere informatie

door Annelieke de Man

door Annelieke de Man nieuwsbrief Oktober 2011- nummer 5 Voorwoord Pleegzorg en school Sinds een jaar gaat mijn eigen kind naar school en hij heeft het er enorm naar zijn zin. Dat weet ik omdat ik hem zelf breng en haal. Dan

Nadere informatie

Het. gezegende leven. Een studie over het op een Bijbelse manier omgaan met je financiën.

Het. gezegende leven. Een studie over het op een Bijbelse manier omgaan met je financiën. Het Het gezegende Leven Evangeliegemeente De Deur Amersfoort Pagina 1 van 30 gezegende leven Een studie over het op een Bijbelse manier omgaan met je financiën. Het gezegende Leven Evangeliegemeente De

Nadere informatie

Als een koning zo rijk

Als een koning zo rijk Joanna Beem Als een koning zo rijk Deel 1 van de trilogie ROZEN VOOR MARIANNE Dit is een uitgave van Booklight dienstverlenende uitgeverij Zie voor een overzicht van al onze titels (ook als e-book) www.booklight.nl

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

Buiten gebaande paden

Buiten gebaande paden Buiten gebaande paden Buiten gebaande paden De werkingskracht van presentie bij zwerfjongeren 1 Colofon Kwintes, Zeist, 2011 Alle rechten voorbehouden ISBN/EAN: 978-94-90841-04-1 Samenstelling en redactie

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

josé vriens Chinagirl

josé vriens Chinagirl Eva vindt het maar niks dat ze haar hele leven in Nederland moet achterlaten als haar man Bart een baan krijgt aangeboden in Beijing. Omdat ze begrijpt hoe belangrijk het voor hem is, stemt ze toch in

Nadere informatie

Mijn zoon Julius is de peacemaker. Hij heeft me bevrijd

Mijn zoon Julius is de peacemaker. Hij heeft me bevrijd Help, de hulp. Over boenen, briefjes en ongemak Vaderdag? Opadag! Jonge mannen met hun kleinkinderen Waarom Twitter ons gelukkig maakt. Of niet Allememachies : de humor van Bas van Toor Mijn zoon Julius

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie