De locatie aan de Ravellaan hoop ik in september te kunnen openen. Als het niet lukt met 6 ruimtes te openen, dan toch met 3.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De locatie aan de Ravellaan hoop ik in september te kunnen openen. Als het niet lukt met 6 ruimtes te openen, dan toch met 3."

Transcriptie

1 Pagina 1 van 10

2 Pagina 2 van 10 The Music Space The Music Space is ontstaan uit de Studio Frank Rijk, waarin ik dat de afgelopen 5 jaar een opnamestudio en een oefenruimte heb geëxploiteerd. De opnameruimte wordt ook veel verhuurd als oefenruimte, in praktijk verhuur ik dus 2 oefenruimtes. Daar naast zijn er 3 ruimtes die aan vaste partijen worden verhuurd als muziekstudio/productie ruimte. Het grootste deel van mijn huidige inkomsten komt van de twee oefenruimtes. Zonder reclame is de bezetting hoog genoeg om een inkomen te genereren. In 2014 en 2015 heb ik voor het eerst winst geboekt, beide rond de Het pand waarin mijn ruimtes zich bevinden staat echter op de slooplijst. Het contract loopt in april 2017 af. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe locatie om mijn werkzaamheden voort te zetten. Daarbij heb ik gezocht naar een plek waar ik meer oefenruimtes kon bouwen, om meer inkomsten te kunnen creëren. Muziek is een onzekere inkomstenbron, maar oefenruimtes zijn altijd nodig. De vraag is groot. Bovendien zijn mijn ruimtes netter en beter geluidsdicht gemaakt dan die van de concurrent, wat ervoor zorgt dat mijn klanten graag terug komen. Via Socius wonen werd mij het aanbod gedaan om in hun nieuwe project mijn nieuwe ruimtes te bouwen. Het bestuur van die organisatie bestaat uit dezelfde mensen die mij mijn huidige ruimtes hebben verhuurd en mij ook hebben bijgestaan in de ontwikkeling ervan. De relatie is dus goed en de omstandigheden zijn gunstig. De nieuwe locatie is aan de Ravellaan 96 in Utrecht. Daar zijn 180 woningen gerealiseerd, er zijn plekken voor kunstenaars en creatieve bedrijven en er is een horeca gelegenheid. Een bruisende plek dus. Ook deze locatie is tijdelijk. Er is zekerheid tot en met Dat is natuurlijk een nadeel. Het voordeel is echter dat er voor de ruimte die ik gebruik geen huur wordt gerekend, enkel servicekosten. Daardoor zijn de kosten erg laag. Ik zie dit als een kans om mijn ideeën uit te proberen en mijn bedrijf uit te breiden. De samenwerking met Socius betekent overigens ook dat locaties in andere steden mogelijk zijn. Zij hebben namelijk panden door het hele land, bijvoorbeeld n Den Haag en Amsterdam. Kijk voor meer informatie op sociuswonen.nl Al vanaf het begin was het mijn doel om meer ruimtes te bouwen. Nu krijg ik die kans en ik wil hem grijpen. Als dit project op zijn einde loopt, of hopelijk al eerder, zoek ik een permanente locatie. De blik is dus altijd op de toekomst en op het creëren van een groot, zelfstandig bedrijf. De locatie aan de Ravellaan hoop ik in september te kunnen openen. Als het niet lukt met 6 ruimtes te openen, dan toch met 3. De missie The Music Space heeft als doel muziekruimtes te creëren voor alle soorten muzikanten. Van amateurs die af en toe samen komen om lekker te spelen, tot professionals die een eigen ruimte nodig hebben om hun vak te kunnen beoefenen. The Music Space wil muziek in al zijn vormen de ruimte bieden en bijdragen aan de ontwikkeling van de muziek en van de makers.

3 Pagina 3 van 10 Studio Frank Rijk Omdat Studio Frank Rijk zoals gezegd de basis vormt voor deze nieuwe onderneming, geef ik hier iets meer informatie over de investeringen en opbrengsten die daarbij zijn komen kijken. In eerste instantie heb ik 5000,- geleend van mijn oma. Later heeft zij me nog 2000 belastingvrij geschonken. Dat geld heb ik gebruikt om de oefenruimte te bouwen. In de tussentijd werkte ik als freelance geluidstechnicus om in mijn onderhoud te voorzien. Terwijl ik dit bouwde raakte ik aan de praat met Stichting Tijdelijk wonen (later STW Nelderland en nu Socius Wonen). We kregen het gezamenlijke plan om in de kelder aan de Archimedeslaan 10 oefenruimtes te bouwen die ik zou exploiteren. Helaas ging dat plan niet door vanwege bezwaren van de raad van bestuur van Stichting Tijdelijk Wonen. Omdat die stichting wel graag muziekruimtes wilde en omdat ze vertrouwen in mij hadden, wilden ze me steunen bij de bouw van mijn opnamestudio. Daarvoor hebben ze mij het geld geleend dat ik nodig had om die ruimte af te bouwen. Het terugbetalen vond plaats in de vorm van maandelijkse bedragen in plaats van huur. Het maandelijkse bedrag is 400. Dat is inclusief de rente. De looptijd is 5 jaar. In totaal heb ik op deze manier dus (12x400)x5= geïnvesteerd. Verdere investeringen zijn gekomen van lopend krediet van de Rabobank en schenkingen van familie. Vanuit de erfenis van mijn opa en oma was er veel mogelijk. Dit zijn geen hele grote bedragen. Het totaal is nog eens 5000,-. Alles bij elkaar komt dat op aan investeringen. Daarvan heb ik 4 ruimtes gebouwd (de oefenruimte, plus de studio die uit 3 ruimtes bestaat) en ingericht. Bovendien heb ik heel erg veel geleerd en ben ik al 5 jaar volledig zelfstandig. De eerste jaren is er natuurlijk geen winst gemaakt. De laatste jaren echter wel. De jaarcijfers van 2013 en 2014 zijn bijgevoegd in de bijlage. Daarbij wil ik opmerken dat werk in mijn bedrijf zich beperkt tot ongeveer 12 uur per week. De rest doe ik omdat ik het leuk vind :) Studio Frank Rijk verdient dus vooral geld met de verhuur van oefenruimtes per dagdeel. De verhuur van vaste ruimtes aan muziekanten/producers (zij hebben dus een eigen studio die ze van mij huren) is echter een goede tweede plek. Het nadeel is dat het plafond voor inkomsten lager ligt. Het voordeel is dat de inkomsten zeker en regelmatig zijn.

4 Pagina 4 van 10 De Ruimtes Voor de bouw en inrichting van de oefenruimtes maken we gebruik van kennis en ervaring die is opgedaan bij de oefenruimtes van Studio Frank Rijk aan de Archimedeslaan 16 in Utrecht. De opnameruimte en de oefenruimte van de Studio Frank Rijk staan model voor de oefenruimtes van The Music Space wat betreft geluidsisolatie, akoestiek en uitstraling. De studio ruimte: De oefenruimte: De geluidsisolatie is zo goed dat verschillende bands tegelijkertijd kunnen repeteren zonder last van elkaar te hebben. De akoestiek is prettig voor muzikanten en de uitstraling is fris en professioneel. Door deze twee eigenschappen kunnen we met deze ruimtes goed concurreren op kwaliteit. De ruimtes worden gebouwd middels het doos in doos principe. Voor elke ruimte wordt in feite een nieuwe ruimte gebouwd, binnen de bestaande structuur. Hiervoor worden houten frames gebouwd. Deze worden gevuld met minerale wol en bedekt met 5 lagen gipsplaten. De vloer wordt zwevend gemaakt door gebruik van zwevende vloerplaten zoals bijvoorbeeld de Knauf Brio zwevende vloer platen

5 Pagina 5 van 10 Het bedrijfsmodel Momenteel wordt ingezet op oefenruimtes, maar ook productiestudio s en opnamestudio s vallen onder de producten die ik wil aanbieden. Bij alle ruimtes staat de kwaliteit centraal. Door deel uit te maken van sociale projecten zoals De Ravel komen de ruimtes heel dicht bij de mensen die er gebruik van maken. Dankzij de gunstige afspraken met Socius BV, de partij waar we de ruimtes van huren, zijn de vaste lasten voor TMS laag. Er wordt geen huur betaald, enkel servicekosten. Deze zijn in praktijk beperkt tot energiekosten, die worden geschat op 150,-. Een eigen meterkast met verbruiksmeter zal worden geplaatst door Socius BV, waardoor er op jaarbasis wordt afgerekend op basis van het daadwerkelijke gebruik. Er zijn twee manieren waarop de loonkosten laag worden gehouden. Er zijn afspraken met Kantien (de horeca ondernemer in het pand). Zij zijn bereid een deel van het dagelijkse beheer te doen op commissiebasis. Onze openingstijden lopen daarom gelijk. TMS hoeft dan geen vast personeel aanwezig te hebben. Bovendien, omdat klanten vooraf online boeken, weten we altijd of er klanten zullen zijn en zal er dus nooit onnodig personeel aan het werk zijn. We werken ook aan de mogelijkheid voor vaste klanten om zichzelf binnen te laten, zodat er dan geen personeel aanwezig hoeft te zijn. Dat levert dan geen extra loonkosten op. Door in de verbouwing veel arbeid voor eigen rekening te nemen en te werken met hergebruikte bouwmaterialen wordt er op de initiële investering bespaard.

6 Pagina 6 van 10 Financieel overzicht en verwachtingen Hier geef ik aan wat de verwachtte benodigde investering zal zijn. Ook wordt een financiële prognose voor de eerste drie jaar behandeld. Initiële financieringsbehoefte De financieringsbehoefte bestaat uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel is de verbouwing, het tweede is de inrichting. Voor de verbouwing is soms een schatting gemaakt, maar waar mogelijk is gebruik gemaakt van offertes. Het grootste deel van deze post bestaat uit bouwmateriaal. Er is echter ook een post genaamd arbeid. Deze is bedoeld voor het opvangen van werkzaamheden die niet door TMS zelf uitgevoerd kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld specialistische werkzaamheden zoals installatie, maar ook simpele werkzaamheden waarbij extra handen van pas komen. Door voor deze simpele werkzaamheden arbeid in te huren kan de oplevering versneld worden. Voorbeelden zijn materiaal sjouwen, laminaat leggen en gipswanden plaatsen. Hieronder is de financieringsbehoefte kort weergegeven. Voor een uitgebreide uiteenzetting verwijs ik naar de bijlage Initiele kosten TMS. financieringsbehoefte kostenposten Totaal ex btw btw totaal in btw bouwmateriaal en arbeid , , ,01 inrichting , , ,25 marketing 1.500,00 315, ,00 Rabobank 3.500,00 0,00 0,00 Crowdaboutnow 338,04 194, ,28 Totaal , , ,54 De posten bestaan uit de volgende dingen: bouwmateriaal en arbeid omvat alle kosten voor de aanleg van 6 geluiddicht gemaakte oefenruimtes inclusief airconditioning. De post inrichting omvat alle kosten voor het aankleden en van apparatuur voorzien van de ruimtes, inclusief verlichting en het aanpassen van de akoestiek. De post marketing omvat alle kosten die te maken hebben met papieren media, sociale media en zichtbaarheid op het terrein van de Ravellaan. De Post Crowdaboutnow omvat de opstartkosten voor de dienst die crowdabaoutnow.com levert. De btw kan vrij snel terug gevorderd worden, nog voor de opening en in gebruik name. Dat bedrag zal dan als reserve fungeren. Eigen inbreng De eigen inbreng bestaat vooral uit arbeid, maar zal ook bestaan uit een investering in bouwmateriaal in de periode dat de financiering nog niet rond is. Zo kan het project vast op gang komen terwijl ik nog naar investeerders zoek. Financieringsbehoefte en Crowdinvestment

7 Pagina 7 van 10 Voor een deel van de financiering wordt gebruik gemaakt crowdinvestment. Daarbij wordt zowel zakelijke als particuliere partijen de kans geboden te investeren tegen een aantrekkelijk rendement. We gaan gebruik maken van de diensten van crowdaboutnow.com. Alle investeringen lopen via deze partij, waardoor investeerders met een ervaren en betrouwbare partij een contract sluiten. Het rendement wordt nu gesteld op 4% per jaar over 5 jaar. Het gebruik van crowdaboutnow.com levert exposure op en neemt ons administratie uit handen. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. crowdaboutnow.com vraagt 1% van het doelbedrag van de financiering als aanbetaling. Daarbij komt een administratie fee van 2,2% van het opgehaalde bedrag per jaar, met een maximum van 8%. De eerste 4 jaar betalen we daarom deze administratie fee. De betaling van rente en het terugbetalen van het geleende bedrag vinden jaarlijks plaats en de rente wordt steeds betaald over het totaal van het geleende bedrag. Een rendement van 4% per jaar wordt over een periode van 5 jaar dus een totaal rendement van 20%. Rabobank Voor een deel van de financiering ben ik gaan praten met mijn bank, de Rabobank. Zoals hierboven te lezen is, is de crowdfunding erg duur. De Rabobank staat in principe positief tegenover het verlenen van een lening. Zij zijn bereid aan te vullen waar nodig. Dat wil zeggen, als ik de helft van mijn financieringsbehoefte elders kan vinden, dan zijn zij bereid de andere helft bij te leggen. Dat is geen harde toezegging, maar een stem van vertrouwen in het plan. De voorwaarden zijn bij de bank aan de ene kant gunstiger, de rente is ongeveer 7%, er zijn wat fees waarvan de hoogte afhankelijk is van de lening, maar die komen op ongeveer 3500,-. Aan de andere kant heeft zo n lening een vaste looptijd, namelijk 5 jaar. Een lening bij Crowdaboutnow kan een veel langere looptijd hebben en een langere aflossingsvrije periode, wat de maandelijkse kosten drukt. Het plan is de totale investering in 3 fasen terug te betalen. In het eerste jaar zal de aflossing bij de Rabobank al gaan lopen, vanaf De directe leningen van andere partijen kunnen vanaf afgelost gaan worden. In het eerste jaar kan er eventueel wel vast rente worden betaald. Voor de leningen via Crowdaboutnow spreek ik een aflossingsvrije periode van 2 jaar af. De aflossing en rentebetaling vindt dus pas plaats vanaf Op deze manier worden de kosten in de eerste periode laag gehouden. Directe leningen en investeringen Naast de bovengenoemde opties zoek ik partijen die geïnteresseerd zijn om geld te lenen of op een andere manier te investeren zonder tussenkomst van een derde partij. De bedragen zijn helemaal aan degene die de lening wil verlenen. De rente zal markt conform (5-7%) zijn. De looptijd is in principe 5 jaar, maar kan en ook afhankelijk zijn van de hoogte van de lening. Als ik op deze manier de crowdfunding kan minimaliseren is dat gunstig, omdat ik dan zo weinig mogelijk gebruik maak van de duurste optie. Ik vraag wel een aflossingsvrije periode van in ieder geval een jaar, om het bedrijf op gang te krijgen en de nodige inkomsten mogelijk te maken. Voor deze leningen zal natuurlijk een contract worden opgesteld waarin alle voorwaarden rondom aflossing en terugbetalen zullen worden vastgelegd, inclusief termijnen e.d. Verwachte inkomsten Ravellaan

8 Pagina 8 van 10 Op basis van de ervaringen van de afgelopen 5 jaar denk ik de volgende inkomsten te kunnen genereren uit de 6 nieuwe oefenruimtes. De kosten voor de financiering zijn: De totale vaste lasten:

9 Pagina 9 van 10 Deze gegevens geven de volgende balans: Het eerste jaar zal er een klein verlies zijn dat kan worden opgevangen door de buffer die met de teruggekregen btw is opgebouwd. Het tweede jaar kan er al winst worden gemaakt, omdat de gemiddelde bezetting oploopt. De winst neemt eerst wat af, omdat de kosten voor het aflossen van de leningen wat oplopen. Bovendien zal er met een hogere bezetting meer geld moeten worden uitgegeven aan loon voor een werknemer die de meeste dagelijkse taken op zich neemt. Noodoplossing Wat als het niet loopt? Zoals gezegd, komt een deel van de inkomsten van Studio Frank Rijk uit de verhuur van zelfstandige studio s aan muziekanten en producers. Ook daar is veel vraag naar. Het plafond voor inkomsten is lager, maar de inkomsten zijn vast en betrouwbaar. Bovendien is er voor de verhuur van zulke ruimtes een minder grote investering nodig, de ruimtes hoeven immers niet volledig ingericht te worden. Om de inkomsten in de eerste periode sneller op peil te krijgen kan er daarom worden gekozen voor de verhuur van een aantal ruimtes aan vaste partijen. Daarmee zouden de kosten gedekt kunnen worden. De ruimtes kunnen later alsnog als oefenruimte per dagdeel verhuurd worden.

10 Pagina 10 van 10

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

Financiering dakvervanging

Financiering dakvervanging Financiering dakvervanging Of u nu een groot of klein asbestdak vervangt, er zijn meerdere financiële en kostenverlagende mogelijkheden om snel(ler) en met meer rendement een nieuw dak aan te schaffen.

Nadere informatie

Meer Investplan. Meer Rendement. Meer Zekerheid. Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest.

Meer Investplan. Meer Rendement. Meer Zekerheid. Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest. Meer Rendement Meer Zekerheid Meer Invest B.V. Boeingavenue 215 1119 PD Schiphol-Rijk E-mail: Info@meerinvest.nl Kvk: 61887331 2 Onze Visie Uw opgebouwde kapitaal op de bank zetten loont tegenwoordig niet

Nadere informatie

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44

9.1 Verwacht resultaat Exploitatie-begroting 2016 2017 2018 Omzet showroom en overig 132.962,86 199.444,29 299.166,44 9 Financieel In deze financiële paragraaf is gestart met het uitgangspunt dat de totale voorraad voor 90% wordt verkocht tegen vastgestelde prijzen. Overige kosten zoals vervoerskosten worden hierin buiten

Nadere informatie

Frequently Asked Questions

Frequently Asked Questions Frequently Asked Questions 1 FAQ Algemene vragen over Crowdlease Wat is crowdfunding? Bij crowdfunding financiert de menigte het beoogde doel. Een onafhankelijk alternatief dat al geruime tijd bestaat

Nadere informatie

Een aflossingsvrije hypotheek? Laat u dan persoonlijk en deskundig informeren

Een aflossingsvrije hypotheek? Laat u dan persoonlijk en deskundig informeren Een aflossingsvrije hypotheek? Laat u dan persoonlijk en deskundig informeren In de media is er op dit moment veel aandacht voor de aflossingsvrije hypotheek. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben de

Nadere informatie

Crowdfunding, lenen van echte mensen

Crowdfunding, lenen van echte mensen Crowdfunding, lenen van echte mensen Stap voor stap. 1 Welkom bij Capital Circle Financiering krijgen zou makkelijk en snel moeten gaan, zodat u zich bezig kunt houden met de dingen waar het echt om gaat

Nadere informatie

Social Deal De Dobbelsteen, Breda. voorbereidende notitie t.b.v. gesprek op 24 mei 2013

Social Deal De Dobbelsteen, Breda. voorbereidende notitie t.b.v. gesprek op 24 mei 2013 Social Deal De Dobbelsteen, Breda voorbereidende notitie t.b.v. gesprek op 24 mei 2013 Big Deal voor de Dobbelsteen, 22 mei 2013 Waarom deze notitie? Sinds jaar en dag gebruiken diverse groepen en verenigingen

Nadere informatie

WoonBeurs. Rabobank Maastricht en Omstreken

WoonBeurs. Rabobank Maastricht en Omstreken WoonBeurs Rabobank Maastricht en Omstreken Verbouwen Rabobank Maastricht en Omstreken Programma Informatie notaris Informatie makelaar Informatie bank Schenken mr. Hans Achten, notaris mr. Siv Lucassen,

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

De ondernemer. De onderneming PROJECT INFORMATIE

De ondernemer. De onderneming PROJECT INFORMATIE Projectnummer PF0019 Totale financiering 168.000,00 Omschrijving MTU Maritiem Transport Urk Zekerheid, o.a. 2 e hypotheek Financiering Annuïtaire lening Looptijd 7 jaar Object Aankoop Mvs Douwe Hendrik

Nadere informatie

Beginner. Beginner. Beginner

Beginner. Beginner. Beginner Beginner Nummer 1 Beginner Nummer 2 Beginner Antwoordmodel Antwoordmodel Antwoordmodel Nummer 3 2014: uitgave 0/kosten 30 Afschrijving De waardevermindering van de auto (een onderdeel van de vaste activa)

Nadere informatie

Zencap de innovatieve online marktplaats voor bedrijfsfinanciering

Zencap de innovatieve online marktplaats voor bedrijfsfinanciering Persmap 2015 Zencap de innovatieve online marktplaats voor bedrijfsfinanciering Onze missie Succesvolle ondernemers hebben mensen nodig die in hen geloven en die hen de benodigde mielen ter beschikking

Nadere informatie

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning 1 U kiest zelf waar u een hypotheek afsluit. Wanneer u denkt aan een hypotheek dan denkt

Nadere informatie

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning

DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning D DE ERKEND HYPOTHECAIR PLANNER INFORMEERT U GRAAG OVER: VO O R BE EL Lenen binnen de familie voor de financiering van de woning 1 U kiest zelf waar u een hypotheek afsluit. Wanneer u denkt aan een hypotheek

Nadere informatie

Het project in het kort

Het project in het kort BOUWAANDEEL INFORMATIE PROJECT Projectnummer PF0020 Totale financiering 300.000 Omschrijving Gildehof Zekerheid 1 e hypotheek Financiering Lineaire lening Looptijd 5 jaar Object Gildehof Risico classificatie!cp

Nadere informatie

Het crowdfunding platform voor. professionals. Hypotheek

Het crowdfunding platform voor. professionals. Hypotheek Het crowdfunding platform voor professionals Hypotheek Index De lening balie is geopend 03 Meer mogelijkheden met een lening via Purple24 04 Kom ik in aanmerking voor een lening 05 Hoe kan ik mijn pand

Nadere informatie

Prospectus Zonneakker Vlieland

Prospectus Zonneakker Vlieland De Energie Coöperatie (ECV) gaat een op realiseren. Voor de exploitatie van deze ' ' is subsidie van de Rijksoverheid ontvangen. Voor de realisatie van deze zonneakker zelf is geld nodig. De ECV nodigt

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei 2015 6,3 8 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Adviseren startende onderneming (m.b.v.

Nadere informatie

Informatiememorandum Gildehof

Informatiememorandum Gildehof Informatiememorandum Gildehof Projectnummer PF0020 Totale financiering 300.000 Omschrijving Gildehof Zekerheid 1 e hypotheek Financiering Lineaire lening Looptijd 5 jaar Object Gildehof Risico classificatie!cp

Nadere informatie

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat?

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat? Klantprofiel Wat is uw burgerlijke staat? o Alleenstaand o Gehuwd(gemeenschap van goederen) o Gehuwd(huwelijkse voorwaarden) o Samenwonend met samenlevingscontract o Samenwonend zonder samenlevingscontract

Nadere informatie

Lening 50.000 aan Rijkenvoorde Gelderland Beheer B.V.

Lening 50.000 aan Rijkenvoorde Gelderland Beheer B.V. Lening 50.000 aan Rijkenvoorde Gelderland Beheer B.V. SAMENVATTING Carolien Koenrades en Harold Huizing (stille vennoot) zijn samen indirect aandeelhouder van Rijkenvoorde Gelderland Beheer B.V. (RGB).

Nadere informatie

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. HA-0251-a-16-1-b

Bijlage HAVO. management & organisatie. tijdvak 1. Informatieboekje. HA-0251-a-16-1-b Bijlage HAVO 2016 tijdvak 1 management & organisatie Informatieboekje HA-0251-a-16-1-b Informatiebron 1 Financiële gegevens DPA Balans per 30 juni 2016 (getallen x 1) Inventaris 216.000 Eigen vermogen

Nadere informatie

NU OF NOOIT? Beste leden, donateurs en andere geïnteresseerden van de MAGIRUS-DEUTZ CLUB

NU OF NOOIT? Beste leden, donateurs en andere geïnteresseerden van de MAGIRUS-DEUTZ CLUB NU OF NOOIT? Beste leden, donateurs en andere geïnteresseerden van de MAGIRUS-DEUTZ CLUB In mei ontvingen alle leden en donateurs van de Magirus-Deutz Club een verzoek om toezegging steun bij aankoop van

Nadere informatie

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt

Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken. beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt Wij zijn VDZ. Onze boodschap is helder: niemand regelt je geldzaken beter dan wij. Dat is niet arrogant bedoeld, maar het uitgangspunt van onze dienstverlening. Deze tijd vraagt om transparantie. Wij regelen

Nadere informatie

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014)

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) Het einde van het jaar is weer in zicht. Bedrijfsopvolging.nl heeft wat fiscale tips voor familiebedrijven op een rij gezet. Schenken Ieder jaar kunt

Nadere informatie

Weverstede Nieuwegein

Weverstede Nieuwegein PROJECT: Weverstede Nieuwegein PARTICIPATIES MET WINSTDELING RENTEVERGOEDING: 5,5 % (MAANDELIJKSE UITKERINGEN) WINSTDELING: JA (maximaal 17,5% op uw inleg) TOTAALRENDEMENT: 8,0%* LOOPTIJD: 7 JAAR MINIMALE

Nadere informatie

Slim Schenken en nalaten

Slim Schenken en nalaten Slim Schenken en nalaten U wilt geld schenken aan bijvoorbeeld uw kind, kleinkind, een willekeurig persoon of een goed doel. Op die manier kunt u hen financieel ondersteunen. Afhankelijk van aan wie u

Nadere informatie

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ AUTOFINANCIERINGEN

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ AUTOFINANCIERINGEN www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ AUTOFINANCIERINGEN MOBIEL+ AUTOFINANCIERINGEN FINANCIEREN? EEN PRIMA OPTIE! Mobiel+ Autofinancieringen biedt verschillende financieringsvormen die helemaal kunnen

Nadere informatie

DEFAM. Uw heldere keuze.

DEFAM. Uw heldere keuze. DEFAM. Uw heldere keuze. Bij DEFAM kunt u terecht voor alle consumptief kredietvormen, waarmee u kunt doen wat u graag wílt doen. Een consumptief krediet is bij DEFAM gemakkelijk en snel geregeld. Bovendien

Nadere informatie

De woningmarkt blijft in beweging, net als onze dienstverlening

De woningmarkt blijft in beweging, net als onze dienstverlening De woningmarkt blijft in beweging, net als onze dienstverlening Onderwerpen 28 april 2016 Nieuwe Steen 3 1625 HV HOORN 0229-234 334 info@bvw.nl www.bvw.nl Ouders kunnen kinderen helpen met de koopwoning

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN

ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN ALLES-IN-HUIS SLIM BETALEN ALLES-IN-HUIS EEN INVESTERING IN DE TOEKOMST De gemiddelde energierekening in een huis met energielabel F is ongeveer 185,- per maand en op de jaarafrekening staat 2.200,-. Over

Nadere informatie

Onbezorgd blijven wonen

Onbezorgd blijven wonen Onbezorgd blijven wonen 2 3 Prettig blijven wonen bij financiële tegenslag U staat op het punt een huis te kopen of te huren. Zorgvuldig weegt u af of u naast uw vaste lasten voldoende financiële middelen

Nadere informatie

Crowdfunding, lenen van echte mensen

Crowdfunding, lenen van echte mensen Crowdfunding, lenen van echte mensen Stap voor stap. 1 Welkom bij Capital Circle Financiering krijgen zou makkelijk en snel moeten gaan. U kunt zich dan bezig houden met de dingen waar het echt om gaat

Nadere informatie

PE Plus Consumptief Krediet oefenexamen

PE Plus Consumptief Krediet oefenexamen PE Plus Consumptief Krediet oefenexamen Kennis Vraag 1 Miriam wil haar eigen kapperszaak beginnen. Aangezien ze geen eigen vermogen heeft, wil ze haar kapperszaak financieren met behulp van crowdfunding.

Nadere informatie

Zodat u kunt leven zoals u wilt. Uw lening onze specialiteit

Zodat u kunt leven zoals u wilt. Uw lening onze specialiteit Zodat u kunt leven zoals u wilt Uw lening onze specialiteit DEFAM. Specialist in verantwoord lenen. Let op! De informatie in deze brochure is niet toegesneden op uw persoonlijke situatie. Laat u goed informeren

Nadere informatie

Advieswijzer Estate Planning Een financieel steuntje voor uw kind. advieswijzer

Advieswijzer Estate Planning Een financieel steuntje voor uw kind. advieswijzer Advieswijzer Estate Planning 2017 Een financieel steuntje voor uw kind advieswijzer In deze advieswijzer: Kan uw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Denk hierbij aan financiële steun voor

Nadere informatie

commercieel vastgoed crowdfunding projectinformatie ten behoeve van MASTBOSSTRAAT 105 (huur)woning + bedrijfsruimten Mei e Hypotheek

commercieel vastgoed crowdfunding projectinformatie ten behoeve van MASTBOSSTRAAT 105 (huur)woning + bedrijfsruimten Mei e Hypotheek commercieel vastgoed crowdfunding projectinformatie ten behoeve van MASTBOSSTRAAT 105 (huur)woning + bedrijfsruimten Mei 2019 Projectnummer PF0073 Doelbedrag 300.000 Sector Buy-to-let Looptijd 60 maanden

Nadere informatie

Leningen en kasstromen

Leningen en kasstromen 2015 Leningen en kasstromen Onderzoek ikv artikel 213a van de gemeentewet Otto Mekel JS Consultancy 9/21/2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding van het onderzoek... 2 1.2 Onderzoeksvragen...

Nadere informatie

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap Uitgangspunt De Bubblemates, Heldense Reddingsbrigade en de Heldense Zwemvereniging spreken samen de intentie uit om vanaf 2016 het beheer van de

Nadere informatie

DEFAM. Uw heldere keuze.

DEFAM. Uw heldere keuze. DEFAM. Uw heldere keuze. Bij DEFAM kunt u terecht voor alle consumptief kredietvormen, waarmee u kunt doen wat u graag wílt doen. Een consumptief krediet is bij DEFAM gemakkelijk en snel geregeld. Bovendien

Nadere informatie

8% ACHTERGESTELDE OBLIGATIELENING

8% ACHTERGESTELDE OBLIGATIELENING 8% ACHTERGESTELDE OBLIGATIELENING 27 Januari 2015 DG press HoldinG B.V. Hallseweg 21 6964 AJ Hall 0313-671911 Inleiding U kunt geld uitlenen aan ons, DG press HoldinG B.V. (in deze brochure DG press genoemd).

Nadere informatie

Estate planning 2018

Estate planning 2018 26.03.2018 Estate planning 2018 Een financieel steuntje voor uw kind E-BOOK In dit e-book: Kan uw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Denk hierbij aan financiële steun voor studiekosten,

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Inventarisatieformulier Hypotheken

Inventarisatieformulier Hypotheken Inventarisatieformulier Hypotheken Om op voorhand een beter inzicht te krijgen in uw financiële situatie vragen wij u dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen voor het geven van een goed hypotheekadvies.

Nadere informatie

Pop up is de toekomst

Pop up is de toekomst Pop up is de toekomst Trotter, een pop-up product, het eerste geïndustrialiseerde mobiele reclamebord met de uitstraling van straatmeubilair, Dutch Design. Trotter is een bedrijf met een kraakheldere visie

Nadere informatie

Zodat uw klant kan leven zoals hij wil. Consumptief Krediet dat is onze specialiteit

Zodat uw klant kan leven zoals hij wil. Consumptief Krediet dat is onze specialiteit Zodat uw klant kan leven zoals hij wil Consumptief Krediet dat is onze specialiteit Inhoud DEFAM. Specialist in verantwoord lenen. Zoekt u een breed, kwalitatief hoogwaardig productassortiment? Dan is

Nadere informatie

Estate planning Een financieel ruggensteuntje voor uw kind! whitepaper

Estate planning Een financieel ruggensteuntje voor uw kind! whitepaper 01.04.16 Estate planning 2016 Een financieel ruggensteuntje voor uw kind! whitepaper In dit whitepaper: Kan uw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Denk hierbij aan financiële steun voor

Nadere informatie

SPEEDDATE. Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf

SPEEDDATE. Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf i n l i c h t i n g e n f o r m u l i e r SPEEDDATE Wij verzoeken u dit inlichtenformulier zorgvuldig in te vullen. Wij danken u alvast voor uw medewerking. 1 personalia gegevens aanvrager Achternaam Voornaam

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Het Ondernemingsplan Handleiding voor de startende ondernemer

Het Ondernemingsplan Handleiding voor de startende ondernemer Het Ondernemingsplan Handleiding voor de startende ondernemer Onderstaand plan is een verkorte versie van Het Ondernemingsplan dat door de Vereniging van Kamers van Koophandel en Fabrieken wordt uitgegeven.

Nadere informatie

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten.

Bij een resultatenbegroting (ook wel exploitatiebegroting genoemd) wordt een overzicht gemaakt van de opbrengsten en van de kosten. De liquiditeits - en resultatenbegroting Een bedrijf wil graag weten of hij aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen. Daarom wordt een planning gemaakt in de ontvangsten en de uitgaven (vaak binnen een

Nadere informatie

U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST

U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST U BENT EEN PROFESSIONAL? OOK DAN HEEFT OPEL FINANCE FORMULES MET 100% GEMOEDSRUST. Voor zelfstandige ondernemers en bedrijven

Nadere informatie

Obligatielening II Windpark De Kookepan

Obligatielening II Windpark De Kookepan Belangrijkste informatie over de belegging Obligatielening II Windpark De Kookepan van Duurzame Energie Coöperatie Leudal U.A. Dit document is opgesteld op 19-mrt-2019 Dit document helpt u de risico s,

Nadere informatie

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL Introductie De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie staan nooit stil. Heeft u ook belangstelling, dan kunt u zich als deelnemer aansluiten bij

Nadere informatie

Schenken, lenen. en nog 5 andere manieren om uw kind te helpen

Schenken, lenen. en nog 5 andere manieren om uw kind te helpen Schenken, lenen en nog 5 andere manieren om uw kind te helpen Bent u op zoek naar een manier om uw kind financieel te steunen? Bijvoorbeeld om die dure studie te betalen, die mooie woning te kunnen financieren

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 4. Yildiz is sinds 1 juli 2013 eigenaar van een Domino s Pizza vestiging in Almelo (DPA bv). Hij gebruikt de verkoopformule van Domino s

Nadere informatie

Klantprofiel De Kredieter BV

Klantprofiel De Kredieter BV Klantprofiel De Kredieter BV Bestemd voor Naam : Adres : Geboortedatum : Burgerlijke staat : E-mailadres om nieuwsbrief te ontvangen Algemeen : Voor de financiële en persoonlijke gegevens wordt een apart

Nadere informatie

Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst

Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst DUURZAAMHEIDSPROJECT KLAS 11 Inleverdatum: VRIJDAG 17 februari 2017 Een ondernemingsplan voor een duurzaam product of dienst Jullie zijn een productteam die de opdracht krijgt een nieuw duurzaam product

Nadere informatie

Eeckhout & Slegt financieel adviseurs. Wat is uw hoogste genoten algemene opleiding?

Eeckhout & Slegt financieel adviseurs. Wat is uw hoogste genoten algemene opleiding? Klantprofiel blad financieel 09-02 Kennis & Ervaring op het gebied van financiële producten Naam en voorletters Voornaam Titel Geboortedatum Adres Postcode Woonplaats Wat is uw hoogste genoten algemene

Nadere informatie

Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen

Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen Zakelijk krediet 1 Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen In deze algemene brochure leest u wat de twee belangrijkste zakelijke kredieten van ABN AMRO zijn, en wat de kenmerken en risico

Nadere informatie

10. Break the Code. Registratieformulier Break the Code. Namen groepsleden. Code poging 1 Puzzel 1 Puzzel 2 Puzzel 3

10. Break the Code. Registratieformulier Break the Code. Namen groepsleden. Code poging 1 Puzzel 1 Puzzel 2 Puzzel 3 10. Break the Code Registratieformulier Break the Code Namen groepsleden Code poging 1 Puzzel 1 Puzzel 2 Puzzel 3 Code poging 2 (indien nodig) Puzzel 1 Puzzel 2 Puzzel 3 Puzzel 1: woordzoeker Instructies

Nadere informatie

Geef een concreet voorbeeld van onderzoekskosten die Pablo en Bart zouden kunnen maken.

Geef een concreet voorbeeld van onderzoekskosten die Pablo en Bart zouden kunnen maken. Opgave 1 a. Wat is de functie van een investeringsbegroting? b. Uit welke twee hoofdgroepen bestaat de investeringsbegroting van een startende ondernemer? Uitwerkingen Opgave 1 a. De functie van een investeringsbegroting

Nadere informatie

Provincie Noord-Brabant t.a.v. formateur de heer Schinkels Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch

Provincie Noord-Brabant t.a.v. formateur de heer Schinkels Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Provincie Noord-Brabant t.a.v. formateur de heer Schinkels Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Stichting Droomwonen Brabant Speelhuislaan 158 4815 CJ Breda 076-5213080 info@droomwonenbrabant.nl Rabobank

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen:

Hoofdstuk 12. Vreemd vermogen op lange termijn. Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen: www.jooplengkeek.nl Vreemd vermogen op lange termijn Een lening (schuld) met een looptijd van langer dan een jaar. We bespreken 3 verschillende leningen: 1. Onderhandse lening. 2. Obligatie lening. 3.

Nadere informatie

Jaarrekening Vereniging City of Wesopa

Jaarrekening Vereniging City of Wesopa Jaarrekening 2017 Vereniging City of Wesopa INHOUDSOPGAVE Bladzijde Algemene toelichting 2 Balans 3 en 4 Winst- en verliesrekening 5 en 6 1 Jaarrekening 2017 van de Vereniging City of Wesopa Algemene toelichting

Nadere informatie

Memo. Leden van het algemeen bestuur. Treasuryberaad. Datum 30 mei Onderwerp Financieringsbehoefte 2016

Memo. Leden van het algemeen bestuur. Treasuryberaad. Datum 30 mei Onderwerp Financieringsbehoefte 2016 Aan Van Leden van het algemeen bestuur Treasuryberaad Datum 30 mei 2016 Onderwerp sbehoefte 2016 Op 30 mei is het Treasuryberaad bijeengekomen om de financieringsbehoefte van Avalex te bepalen. Hierbij

Nadere informatie

open your mind. Neem je financiële ruimte. Jouw smart verkooppunt maakt meer mogelijk.

open your mind. Neem je financiële ruimte. Jouw smart verkooppunt maakt meer mogelijk. open your mind. Neem je financiële ruimte. Jouw smart verkooppunt maakt meer mogelijk. >> mijnsmart.nl Customize jouw smart en bestel m online. Of je nu voor een auto of een ebike kiest jouw nieuwe smart

Nadere informatie

Geld lenen met uitstekend en verantwoord advies

Geld lenen met uitstekend en verantwoord advies Sinds1999 specialist op het gebied van financial lease en financieringen Geld lenen met uitstekend en verantwoord advies Privé en zakelijke leningen Privé en Financial lease Service en ondersteuning Dit

Nadere informatie

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl

VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN. Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS VOORBELD ONDERNEMINGSPLAN Metdit voorbeeld ondernemingsplan kunjegelijkaan deslag! www.voorbeeld-ondernemingsplan.nl VOORSTARTENDEONDERNEMERS Hetpakketvoordestartendeondernemer

Nadere informatie

Obligaties van MGF III B.V.

Obligaties van MGF III B.V. Belangrijkste informatie over de belegging Obligaties van MGF III B.V. Dit document is opgesteld op 08-dec-2017 Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging beter te begrijpen.

Nadere informatie

Vlottende activa: Kas Totaal investering

Vlottende activa: Kas Totaal investering H1 Investering opgave 3 Investeringsbegroting Investeringsbegroting per 1 april Vaste activa: Kano s 20 x 1.000 20.000 Kajaks 6 x 1.500 9.000 Trailer 5.000 Mountainbikes 18.000 Klein materiaal 7.000 Klimmaterialen

Nadere informatie

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN Als je aan de gang Ga gaat voor met je crowdfunding droom! Geniet vraag je van je wellicht de reis! af welk platform past bij mij? Dit schrijven helpt je op weg. CROWDFUNDINGSPLATFORMEN WELKE PAST MIJ?

Nadere informatie

veelgestelde vragen Private lease

veelgestelde vragen Private lease veelgestelde vragen Private lease 1. Wat houdt private lease in? 2. Wat zijn voordelen van private lease? 3. Wat zit er in de maandprijs, die ik betaal? 4. Wat is het verschil tussen privé lease, private

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie H13+H14

Samenvatting Management & Organisatie H13+H14 Samenvatting Management & Organisatie H13+H14 Samenvatting door een scholier 2187 woorden 22 maart 2009 7,1 44 keer beoordeeld Vak M&O Hoofdstuk 13 13.1 Leverancierskrediet Leverancierskrediet: krediet

Nadere informatie

Prospectus Doorlopend Krediet. Prospectus Doorlopend krediet Fidis Nederland B.V. 1 mei 2006 Versie 1 Pagina 1

Prospectus Doorlopend Krediet. Prospectus Doorlopend krediet Fidis Nederland B.V. 1 mei 2006 Versie 1 Pagina 1 Prospectus Doorlopend Krediet Prospectus Doorlopend krediet Fidis Nederland B.V. 1 mei 2006 Versie 1 Pagina 1 Doel van deze prospectus Deze prospectus is bedoeld om u duidelijke informatie te verstrekken

Nadere informatie

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente

De Hypotheek. De Hypotheekrente. Rentevastperiode. Wat is een hypotheek? Wat zijn de kosten van mijn lening? Variabele rente De Hypotheek Je gaat een woning kopen en hebt hiervoor een lening nodig van de bank. In deze toelichting proberen wij je inzichtelijk te maken wat een hypotheek is en wat de meest voorkomende vormen zijn.

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Onderhoudskosten; Bezoekersaantallen en opbrengsten; Substantiële bijdrage / subsidie van de gemeente(n); Personeelskosten.

Onderhoudskosten; Bezoekersaantallen en opbrengsten; Substantiële bijdrage / subsidie van de gemeente(n); Personeelskosten. Bijlage 2 Investeringsprotocol leningen vastgoed Van Gogh Brabant Businesscase 1. Het nieuw te financieren object dient deel uit te maken van een op te stellen haalbare businesscase van het betreffende

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Zet de geldmachine aan

Hoofdstuk 1 Zet de geldmachine aan Hoofdstuk 1 Zet de geldmachine aan De praktijk Mijn verzekeraar stopte met het uitkeren van geld, terwijl ik helemaal niet in staat was om te werken. Stel dat je partner overlijdt en je daardoor mentaal

Nadere informatie

ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW. 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK

ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW. 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK ECONOMIE VOOR VMBO BOVENBOUW 3 vmbo - (k)gt ANTWOORDENBOEK Hoofdstuk 2 Het inkomen van consumenten Paragraaf 1 Welke soorten inkomens zijn er? 1 Oppassen. 2 3 Werken in de horeca mag je pas na je zestiende.

Nadere informatie

Prospectus Aflopend Krediet

Prospectus Aflopend Krediet Prospectus Aflopend Krediet Prospectus aflopend krediet Fidis Nederland B.V. 1 mei 2006 versie 1 Pagina 1 Doel van deze prospectus Deze prospectus is bedoeld om u duidelijke informatie te verstrekken over

Nadere informatie

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen.

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen. Boekingsboek Overzicht van een aantal soorten boekingen. * contant * op rekening * met en zonder BTW * transitorische posten * hoe ga je om met de BTWboekingen * balans, V&Wrekening, liquiditeitsoverzicht

Nadere informatie

Financieringsmogelijkheden Verenigingen of MKB (#020)

Financieringsmogelijkheden Verenigingen of MKB (#020) Financieringsmogelijkheden Verenigingen of MKB (#020) (Voor)financiering door een derde 1. Zonline Doneer de zon: Zonline biedt in samenwerking met Urgenda de mogelijkheid om via crowdfunding zonnepanelen

Nadere informatie

Certificaten Oersoep

Certificaten Oersoep Belangrijkste informatie over de belegging Certificaten Oersoep van Oersoep B.V. Dit document is opgesteld op 26-jun.-2019 Dit document helpt u de risico s, de kosten, en het rendement van de belegging

Nadere informatie

Inleiding. Voor deze obligatielening is een prospectus opgesteld. Deze kunt u opvragen via: www.trotter.eu/bedrijfsinfo en www.npex.

Inleiding. Voor deze obligatielening is een prospectus opgesteld. Deze kunt u opvragen via: www.trotter.eu/bedrijfsinfo en www.npex. Inleiding Trotter International Holding BV geeft een obligatielening uit ter grootte van 2.200.000,- verdeeld in 220 obligaties van 10.000,- nominaal. De obligaties zijn verhandelbaar, want de lening wordt

Nadere informatie

Even voorstellen: Peter van Baak

Even voorstellen: Peter van Baak Even voorstellen: Even voorstellen: Mede-oprichter Nationaal actief bij > 900 sportclubs Partner van 16 sportbonden AdsToSport (adstosport.nl) 1 tot 2 euro per lid per jaar SponsorVisie (sponsorvisie.nl)

Nadere informatie

Hypotheekrecht en - vormen

Hypotheekrecht en - vormen Hypotheekrecht en - vormen Wat is een hypotheek? Een hypotheek is in theorie een zekerheidsrecht. Wanneer u een hypotheek afsluit, geeft u het recht van hypotheek aan de geldverstrekker. Dit recht van

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

DE TOP 10 ALTERNATIEVE FINANCIERINGSTIPS ALS DE BANK NIET MEEWERKT, WAT DAN?

DE TOP 10 ALTERNATIEVE FINANCIERINGSTIPS ALS DE BANK NIET MEEWERKT, WAT DAN? D TOP 10 LTRTV FCRGSTPS LS D BK T MWRKT, WT D? Bij heel veel ondernemers is dit inmiddels een bekend begrip geworden, de bank financiert niet (helemaal) meer mee. Wat dan te doen? Welke alternatieven zijn

Nadere informatie

Hypotheekvormen samengevat

Hypotheekvormen samengevat Hypotheekvormen samengevat Er bestaan in Nederland enkele honderden hypotheekvarianten. Dat lijkt heel veel, maar de meeste varianten zijn afgeleid van een aantal hoofdvormen. Uw eigen wensen en persoonlijke

Nadere informatie

Financiën op een rij

Financiën op een rij Financiën op een rij Leergang ondernemersvaardigheden Kamer van Koophandel en Greenport Arnhem Nijmegen 17 februari 2009 Fred Boersma (Tuinbouw Advies) en Bert de Vries (Rabobank Oost Betuwe) Programma

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Memo. Leden van het algemeen bestuur. Treasuryberaad. Datum 17 juni Onderwerp Financieringsbehoefte 2016

Memo. Leden van het algemeen bestuur. Treasuryberaad. Datum 17 juni Onderwerp Financieringsbehoefte 2016 Aan Van Leden van het algemeen bestuur Treasuryberaad Datum 17 juni 2016 Onderwerp sbehoefte 2016 Op 30 mei is het Treasuryberaad bijeengekomen om de financieringsbehoefte van Avalex te bepalen. Hierbij

Nadere informatie

Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek

Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek Samen zorgen voor een Leefbaar buitengebied in Laarbeek Ondernemersfonds buitengebied, Jaarplan 2019 Door het ZLTO Laarbeek Visie: De visie van het ZLTO Laarbeek is om in samenwerking met andere ondernemers,

Nadere informatie

De familiebank - vanaf 2013

De familiebank - vanaf 2013 De familiebank - vanaf 2013 Inleiding Sinds 01-01-2013 moet iedere nieuwe lening t.b.v. de eigenwoning worden afgelost, met uitzondering van situaties die vallen onder het overgangsrecht. Omdat banken

Nadere informatie

Maak de gemeente Doetinchem mooier door haar te delen!

Maak de gemeente Doetinchem mooier door haar te delen! Maak de gemeente Doetinchem mooier door haar te delen! www.makelpunt-doetinchem.nl Zoekt u een ruimte voor uw activiteit of plan? Of heeft u een locatie beschikbaar in de gemeente Doetinchem? Makelpunt

Nadere informatie