Dutchie. De geweldige ervaringen van de Exchange Students! Outbounds Rotary Youth Exchange Rotex Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dutchie. De geweldige ervaringen van de Exchange Students! Outbounds 2013-2014 Rotary Youth Exchange Rotex Nederland"

Transcriptie

1 Dutchie De geweldige ervaringen van de Exchange Students! Outbounds Rotary Youth Exchange Rotex Nederland

2 Inhoudsopgave Dutchie... 1 Voorwoord... 1 Chili... 2 Willemijn Dijk... 2 Sophie Haafkes... 4 Brazilië... 6 Bram Zeelte... 6 Joekenel van der Pijl... 8 Renate Trinks Stefan Smit Vaya van Maaren Wietske Postma Argentinië Bregje van den Biggelaar Dido van der Gong Hein Kolk Jordan Slangen Sven Bremer Mexico Jelle Visser Vera Sisterman Amerika Daan Leideman Elina Zeeman Joost Gerretschen Justine van Gerwen Kasper Wiepking Dutchie ii

3 Ruben Bloem Nieuw Zeeland Anna Laura Schoorl Australië Lemke Kamps Canada Iris Hagel Marloes van Rongen Welmoed Wessels Japan Oxana Oosterlee Taiwan Amber Brauer Lisa Clappers Dutchie ii

4 Outbounds Rotary Youth Exchange Rotex Nederland Dutchie Voorwoord Beste lezers, Het Rotex jaar is al bijna halverwege, daarom is het tijd om de jaarlijkse Dutchy aan alle betrokken personen te overhandigen. Dit jaar zullen we dat op grotere schaal proberen te doen, zodat er meer aandacht aan de Rotary Youth Exchange geschonken kan worden. Het heeft veel tijd gekost om alle informatie te verzamelen bij de verschillende Outbounds en dus zijn wij blij dat we de Dutchy nu kunnen verspreiden. De Dutchy is een soort krant/magazine waarin elke Outbound die momenteel in het buitenland zit via de Rotary Youth Exchange een stukje schrijft over zijn/haar exchange tot dusver. Hiermee kunnen ze een goed beeld krijgen van elkaar en het is voor iedereen die betrokken is altijd interessant om te lezen! Verder wil ik van deze mogelijkheid gebruikmaken om het zes koppig Rotex bestuur van dit jaar aan jullie voor te stellen. Ik ben erg blij met mijn mede bestuursgenoten, we hebben een leuk bestuur met gemotiveerde mensen. Als eerste Ward Helfrich, Ward is dit jaar penningmeester en zal de schatkist van Rotex bewaken. Als tweede Marije Kloosterman, onze secretaris. Zij zal zich dit jaar bezig houden met het beantwoorden van vragen en de communicatie met de activiteitencommissie scherp houden. Ten derde Michelle Schouten, commissaris buitenland. Michelle heeft deze Dutchy gemaakt. Komend jaar zal zij zich ook met de outbounds bezig houden ter begeleiding. Ten vierde Vince Verhagen, onze commissaris binnenland. Hij zorgt dat alle inbounds een counselor hebben die ze kunnen helpen in het exchange jaar. Als vijfde maar zeker niet onbelangrijk, Elsa van Ginniken. Elsa zal als commissaris PR ervoor zorgen dat Rotex Nederland overal goed gepresenteerd wordt en houdt onder meer de website (www.rotexnederland.nl) en de facebook (Rotex Nederland) bij. Als laatste mijzelf, Koen Olsthoorn zal dit jaar de taak van voorzitter vervullen. Tot slotte wil ik alle actieve Activiteiten Commissie leden bedanken die deelnemen in de verschillende activiteiten die wij als Rotex organiseren. Rotex Nederland kan als stichting bestaan door inzet van de leden. Daarnaast wil ik ook alle vrijwilligers binnen de MDJC en die zich aanbieden als gastfamilies bedanken voor het mogelijk maken van de Rotary Youth Exchange. Ten slotte wil ik alle prebounds, inbound en outbounds een prachtig jaar toewensen. RYE isn t a year in a life, but a life in a year Met vriendelijke groet, Koen Olsthoorn Voorzitter Rotex Nederland Dutchie 1

5 Chili Willemijn Dijk Hola! Ik ben Willemijn Dijk en ik woon voor één jaar in Chili. Ik ben nu ongeveer 4 maanden hier en ontzettend gelukkig! Hoe dat komt, ga ik jullie in een kort verhaaltje vertellen. Mijn eerste 2 maanden gingen redelijk snel, maar toch had ik nog niet zoiets van wauw dit is echt m'n beste jaar ever. Misschien kwam dat wel omdat het allemaal zo snel gewoon leek; vroeg opstaan, naar school en weer naar huis. Ik werd het een beetje beu... Ik werd toen ook nog een week lang behoorlijk ziek met hoge koorts waardoor ik een week lang op bed lag, toen zat ik er best wel doorheen. Vond het allemaal wel best er gebeurde niks bijzonders en miste m'n moeder behoorlijk tijdens die zieke periode. Gelukkig was er nog lang geen gedachte om terug te gaan! Want dit is mijn jaar! Ik wil dit al zo lang! Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe gewoontes, een nieuwe cultuur, leven aan de andere kant van de wereld, nieuw landschap zien dat was mijn droom! al vanaf dat ik 8 was! En hier zit ik! Aan de andere kant van de oceaan! In het waanzinnige bijzondere Chili! No way dat ik bij de eerste dip terug ga naar m'n koude kikkerlandje! En gelukkig maar dat ik hier nog ben want nu ben ik het gelukkigste meisje van Chili! Deze verandering heb ik deels aan me zelf te danken en deels aan de eerste reis met de Rotary. Aan mezelf omdat ik zelf initiatief genomen heb toen ik merkte dat ik me verveelde. Ben op school gaan vragen aan m'n Taal lerares of zij als ze een uur vrij had mij misschien Spaanse les zou willen geven en dat wilde ze dus toen had ik ineens een leuke invulling voor een van m'n normaal saaie natuurkunde lesuur! Met deze lerares heb ik super leuke gesprekken en leer ik zo '' spelenderwijs ''. Dit zelfde heb ik toen gevraagd aan m'n muziekleraar en gymleraar en zo heb ik nu privé gitaarles en zit ik op de sportschool! Deze activiteiten maakten de dagen ineens veel minder lang en had ook eindelijk wat te doen na schooltijd. Ook kreeg ik ineens een super hechte band met m'n klas kreeg dikke vriendinnetjes en met de jongens kon ik ook erg lachen dit kwam ook omdat mijn Spaans veel beter werd. Dit waren dus de kleine stapjes waardoor ik langzamer hand steeds meer m'n ei kwijt kon hier. Maar de echte verandering waardoor ik nu echt denk wauw dit is het jaar van m'n leven! Dit is een waanzinnige kans die niemand me meer afpakt, that feeling.. heb ik gekregen na de Dutchie 2

6 reis naar het zuidelijkste puntje van Chili, ook wel '' het einde van de wereld genoemd". Deze reis was zo bijzonder ik heb nog nooit zo'n waanzinnig mooie natuur gezien, prachtige bergen, meren, gletsers echt te mooi om te omschrijven maar wat het vooral zo bijzonder maakte was dat ik reisde met de andere exchange students! Zo bijzonder hoe in zo'n korte 6 dagen zulke hechte vriendschappen kunnen ontstaan! Ik heb vriendinnen en vrienden daar gemaakt waarvan ik nu al weet dat dat vriendschappen voor het leven zijn! Ik genoot zo van de groep en de reis! en dat was bij bijna alle andere exchange students hetzelfde! Na de reis vlogen de foto's en berichten over en weer op Facebook dat we elkaar al misten en dat dit de beste week van ons leven was! En zo voelde het ook voor mij! Ik was zo happy toen ik weer thuis was! Zo dankbaar dat ik deze reis mocht meemaken! Zo dankbaar dat ik hier in Chili kan zijn! Heb nu 3 maanden vakantie en wil heel graag proberen meer van dit soort waanzinnige ervaringen mee te maken dus hoop dat ik iets van vrijwilligerswerk hier kan doen! In ieder geval wil deze Chileense Chica nog lang niet naar huis en kan ik iedereen aanraden een jaar op Exchange te gaan! Ik merk nu al zo goed dat ik veranderd ben! helaas ook in vorm.. maar ook qua karakter! Heb veel meer lef gekregen om bijvoorbeeld zomaar op mensen af te stappen of om gewoon mijn Spaans te tonen aan iemand. Zo'n jaar is op alle fronten zo'n goeie ontwikkeling voor je! ik mis het studeren voor mijn tentamens en examens zelfs! Haha heb meer motivatie dan ooit om straks te knallen voor mijn studie aan het HBO! Kortom Rotary bedankt voor deze ongelovelijke rijke kans! Ben jullie allen zo dankbaar! Ik ga er het beste jaar van m'n leven van maken! dat beloof ik jullie! Enthousiaste besos van Willy Chica de Chile! Dutchie 3

7 Sophie Haafkes Mijn naam is Sophie Haafkes, ik ben 18 jaar en zit momenteel in Chili. Ik woon in Santiago bij een suuuuper lief gastgezin. Ik heb twee zussen, Macarena van 12 jaar en Paula van 18 jaar. Paula zit op dit moment in Canada, daar ben ik 1 week mee samen geweest dus die ken ik verder niet super goed. Ik heb het heel erg naar mijn zin! In t begin is het natuurlijk even wennen, maar voelde wel vanaf het begin dat ik hier aankwam dat alles goed zou komen. Ik heb inmiddels al veel dingen beleefd maar het leukste tot nu toe is denk ik toch wel de reis die ik met mijn klas heb gemaakt. Ik ben gisteren avond terug gekomen van 10 dagen in het zuiden. Eerst zijn we 5 dagen in Neltume geweest. Dat is een heel klein plaatje hier in Chili, de mensen daar hebben niet veel dus het was voor ons als 'opdracht' om daar aan het werk te gaan en leuke dingen te doen met de kinderen. We hebben dingen aan de school opgeknapt en leuke spelletjes gedaan met de kindjes. Het was een hele bijzondere ervaring om te zien hoe het ook anders kan. De kindjes daar hebben thuis vaak ook problemen zoals ouders die alcohol verslaafd zijn of kinderen die helemaal geen ouders meer hebben en bij hun opa en oma moeten wonen. Alle kinderen uit mijn klas hadden een kind op die school waar ze voor moesten zorgen. Ik had een jongetje, Maxi heette hij. Hij was heel schattig en 11 jaar. We moesten van te voren een cadeau voor je kind kopen en tijdens de reis zelf leuke dingen met hem/haar doen. Mijn kindje was heel verlegen dus soms was het best lastig om echt contact met hem te leggen, maar de laatste dag stelde hij zich wel aardig open en konden we een gesprekje voeren over onze levens. Zijn leven hier in Chili en ik vertelde dingen over Nederland. De kindjes waren zooo verbaasd over het feit dat ik Nederlands sprak, ze begrepen maar niet dat je ook een andere taal kon leren. ' Maar mevrouw hoe doe je dat? Hoe kun je dat zo goed? Hoe doe je dat met je tong?' Dit soort vragen kregen de hele dag te horen haha. Heel grappig. De laatste dag gingen we een reisje maken met de kinderen naar een groot meer en daarna picknicken aan het strand. Het meer was echt super mooi, ik als Nederlander die dit soort natuur niet kent was helemaal onder de indruk. Ik heb veel foto's gemaakt en voelde me echt even heel gelukkig dat ik de kans heb gekregen om dit soort dingen mee te mogen maken. Ik ben rotary hier zo ontzettend dankbaar voor. Ik ben eigenlijk altijd wel gelukkig maar soms heb je even van die momentjes dat het echt tot je door dringt dat je in je eentje het avontuur bent aangegaan en dat het zo goed uitpakt. Na de 5 dagen in Neltume gingen we met de bus verder naar Pucón, dat is een hele mooie plaats hier ook in het zuiden van Chili. Dutchie 4

8 We sliepen daar in huisjes voor 7 personen en ik sliep met 6 andere hele leuke meiden uit mijn klas. Het was echt super gezellig, s avonds lekker kletsen en samen slapen. En we waren het er allemaal over eens dat Neltume bijzonder was maar een echt bed en warm water onder de douche ook wel weer heel fijn was haha. In Pucón hebben we heel veel gedaan, ik zal het niet allemaal vertellen want dan wordt dit verhaaltje wel heeeel lang maar het leukste was denk ik raften. Op maandag ochtend werden we rond 10 uur opgehaald om te gaan raften. Het was echt een super wilde rivier. Ik had het al eens eerder gedaan in Thailand maar dat was vrij saai vergeleken met deze keer. We kregen eerst allemaal instructies over wat je wel en niet moest doen en hoe alles werkte. En die man die het uitlegde praatte super snel voor mij dus ik dacht al nooo heb ik weer snap ik die uitleg weer niet maar gelukkig na goed concentreren verstond ik alles en was ik ook gewoon veilig in het bootje. 10 dagen is lang met je klas en ik vond het ook niet erg om weer naar huis te gaan want had m'n gastgezin echt gemist en zij mij ook. Want toen ik aan kwam stonden ze met z'n allen met feest hoedjes op voor de bus te springen en m'n naam te schreeuwen haha. Heel fijn gevoel was dat, ze gaan echt met me om als of ik hun eigen kind ben. Ik kon trouwens kiezen tussen een rotary reis naar het zuiden voor 6 dagen of deze reis voor 10 dagen met mijn klas. Ik wist pas later toen ik al gekozen had voor school dat de rotary reis rond de zelfde tijd was, maar heb geen spijt dat ik deze heb gekozen. Heb wel gehoord dat die met de rotary ook super leuk was maar mijne was ook geweldig en ik ben veel dichter bij m'n klas gekomen. Voor de rest heb ik dingen gedaan zoals weekend naar het strand of shoppen hier in Santiago en berg beklimmen en over heel Santiago kijken. Ik ben nu net 4 maanden weg en begin het echt steeds leuker te vinden, ik denk wel dat het klopt dat je je zelf ongeveer 3 maanden moet geven om echt te kunnen wennen. Ik zal nog een paar leuke foto's toevoegen. 1 is met mijn 4 beste vriendinnetjes uit mijn klas, we zijn daar op de boot in Neltume tijdens het reisje met de kindjes. Zoals ik al zei was het daar echt super mooi. De andere is met Maxi, mijn jongetje van Neltum en de laatste is met mijn gastmoeder en gastzusje aan het strand! Ik hoop dat ik jullie zo een beetje heb kunnen laten meegenieten van een van mijn leukste ervaringen, alles wat ik hier doe vind ik namelijk super leuk en ik geniet van alle kansen die ik maar krijg!! Ik heb ook nog een web blog voor als jullie meer verhalen willen lezen: Dutchie 5

9 Brazilië Bram Zeelte Ik ben Bram Zeelte. Bijna vijf maanden zit ik alweer in Brazilië. De tijd gaat steeds sneller, maar de mooie ervaringen stapelen nog steeds op. Ook al lijkt alles nu in een treinvaart te gaan, als ik terugdenk aan alles wat ik hier sinds het begin heb meegemaakt lijkt het alsof ik hier al veel langer heb geleefd. Soms is het maar goed dat je terug de realiteit in wordt getrokken met bijvoorbeeld het schrijven van een tekst als deze voor de Rotary, want er zijn momenten dat je bijna je andere thuis vergeet en helemaal opgaat in het leven in je gastland. Je leert veel van Brazilianen, maar vooral het contact met andere uitwisselingsstudenten is erg interessant en verandert of vormt je kijk op de wereld en culturen. Dit vind ik in het algemeen een van de belangrijkste en mooiste lessen die je leert op je uitwisseling. Ik heb tot nu toe zoveel mooie ervaringen opgedaan, maar het Oktoberfest blijft voor mij toch erg memorabel. Inderdaad, ook al reis je naar de andere kant van de wereld, je kan nooit geheel ontvluchten aan onze Oosterburen. Hier in Brazilië woon ik in Blumenau, een van oudsher Duitse kolonie. Weinig mensen weten van het Duitse erfgoed hier in het zuiden van het land, en ik was dan ook vrij verrast toen ik hier aankwam. Blonde mensen, de invloed van de taal die letterlijk overal terug te vinden is, vakwerkhuizen enzovoort! Er staat nog net geen aldi op de hoek van de straat. Er werd mij meteen over het Oktoberfest verteld, een 17 dagen lang festijn dat alom bekend is in het land. Ik heb dan ook meteen traditionele kledij aangeschaft, al was het maar voor de vijftig procent korting die je hiermee ontvangt op je entreeticket (geheel Nederlandse stereotypen nalevend). Op de een of andere manier trok dit feest mij aan omdat de cultuur een vertrouwd gevoel geeft. In Europa zijn we totaal verschillend, maar voor de gemiddelde Braziliaan zijn de noordelijke Europese landen allemaal een pot nat. Ik heb me er dan ook bij neergelegd om iedere keer dat iemand vroeg Jij bent Duits, niet waar? Je bent toch blond? uit te leggen dat ik een Hollander ben. Van de 17 dagen heb ik het feest, dat plaats vond op een groot Duits georiënteerd evenemententerrein dat eerder doet denken aan een kitscherige Bayerse variant op Disneyland, een paar keer bezocht. Dutchie 6

10 Ook in de optocht door de stad heb ik meegelopen, en verder ben ik nog een paar keer met vrienden s avonds op het feest geweest. Na deze überbraziliaanse cultuurtrip kon ik concluderen dat ik toch deze variant van het feest leuker vind. Zie het als Duitsland met warm weer en stiekem ook iets mooiere vrouwen. Klinkt als Tirolermusik in de oren, niet waar? Het is raar dat een plek die zo verschilt met thuis, soms zo vertrouwd kan aanvoelen. Want ookal doet mijn verhaal de indruk wekken dat ik hier in een onafhankelijk Bundesland zit, zo is het niet. Het is nog steeds Brazilië in alle opzichten, en de mensen die hier wonen zijn net zo goed Brazilianen als inwoners van Rio. Je moet gewoon dieper leren kijken dan de gemiddelde toerist, en als uitwisselingsstudent heb je daar zeker de kans voor! Ik zit nu midden in mijn vakantie, ben van top tot teen verbrand, maar ik kan mijn geluk niet op. Er komt nog zoveel leuks, en ik geniet van elke dag. Soms zit je er wel even doorheen, maar als dit me overvalt open ik mijn Nederlandse weerapp en dan kan er toch wel weer een gniffel van af. Ik bedank de Rotary voor deze geweldige kans, en ik raad iedereen die er over zit te denken een uitwisseling aan! Ja, het is eng, en moeilijk, maar je moet het gewoon doen en na een maandje zal je al weten wat een toffe keus je hebt gemaakt. Ik wens iedereen een fijne kerst, Feliz Natal! Groetjes, Bram Zeelte Dutchie 7

11 Joekenel van der Pijl Mijn naam is Joekenel van der Pijl en mijn jaar breng ik door in Araguari, een plaatsje in het westen van Minas Gerais Brazilië, en ik kan bij deze al zeggen dat, en ik denk dat dat voor elke uitwisselingstudent geld, je na drie maanden niet maar één ervaring kan noemen die het beste was. Alles is nieuw en anders en soms is dat even slikken maar het meesten van de tijd die ik hier doorbreng leer ik. Niet alleen het Portugees, ik leer ontzettend veel over mezelf en over de wereld. Ik ben afgelopen oktober 18 geworden en langzamerhand wandelen we allemaal de grote mensen wereld in en dat merk ik maar al te goed. Je zelf ontdekken, nadenken over je toekomst, inzien wat belangrijk voor je is, leren omgaan met je mede mens, leren omgaan met geld en ga zo maar door. Voor mijn vertrek naar Brazilië, en dan heb ik het ongeveer over een week of twee van te voren, was ik dan ook niet te pruimen, van huilen tot slecht slapen en vooral het afscheid nemen van iedereen alsof je weet dat je de dag van vertrek euthanasie gaat plegen hielp ook niet echt mee. Ondanks dit, veranderde dat vanaf het moment dat ik de luchthaven van São Paulo binnen liep en de warme Braziliaanse wind over me heen liet komen. En tot nog toe, na drie maanden, heb ik nog steeds het zelfde gevoel. Ik geniet van het Braziliaanse leven; de sfeer, de cultuur, het overheerlijke eten (dat kan ik echt iedereen aanraden ga een keer lekker uiteten bij de Braziliaanse keuken), de mensen, mijn vrienden, de feestjes enz. Ik heb weinig kritiek te leveren en ergens vind ik ook niet dat ik daar het recht toe heb. Een kans als dit klinkt heel eng als je ergens in oktober het jaar van te voren beslist een jaar alles achter te laten voor iets waarvan je geen idee hebt. Maar, we zijn jong en vrij en hebben zoveel te gaan en te ontdekken en een kans als dit die krijg je niet zomaar! Ik heb geen seconde spijt gehad dat ik dat vliegtuig heb genomen en dat betekend niet dat het makkelijk is of dat het alleen maar leuk is maar wel dat het een ontzettend bijzonder proces wat je doormaakt en je kan leren inzien hoe mooi het leven kan zijn. Maar goed na dit hele poëtische verhaal werd om een ervaring gevraagd en van alle geweldige ervaring was vorige week er weer een. We gingen op schoolreisje het afgelopen weekend naar het plaatsje Ouro Preto, iets voorbij Belo Horizonte (De hoofdstad van mijn staat Minas Gerais). We zouden s nachts gaan rijden op een vrijdag avond en dat maakte gelijk al de sfeer. Een half uur na vertrek stond, typisch op zijn Braziliaans, iedereen te dansen en te zingen in de bus en met een jongen die de liedjes met zijn gitaar begeleide reden we Dutchie 8

12 richting onze bestemming. Bij aankomst kwamen in een prachtig stadje. Het staat bekend om zijn historische huisjes en prachtig kerken maar s avonds veranderd het historische, toeristen stadje in een studenten stad met geweldige uitgaansgelegenheden. In de vroege ochtend gingen we, na het droppen van onze spullen in het hotel, al snel op pad van de ene naar de andere prachtige kerk. De stad is beroemd om zijn mijnen en zo bezochten we allerlei musea met echt de prachtigste diamanten, goud of andere bijzondere stenen wat je mond van open viel. Naast alle bezienswaardigheden was ik met mijn aller beste vrienden en deelde we dan ook met zijn alle een hotelkamer. Twee scholen deden mee aan de schoolreis en naast mijn beste vrienden vond ik het dan ook weer ontzettend leuk om andere mensen te ontmoeten en te leren kennen, dat hoort voor een groot deel namelijk ook bij exchange, je open stellen voor nieuwe mensen en meningen. Maar goed tussen alle kerken en plekken door was de sfeer optimaal en werd er continue gelachen en lol gemaakt. s Avonds werd er als gewoonlijk weer goed opgetut met veel make-up en hoge hakken. We belande al snel in een groot straat feest waar mooie auto s showerig doorheen reden net als in een Amerikaanse actie film. Toch eindigde we de avond in de hotelkamer met veel lol en weinig slaap! De volgende ochtend om half zeven hadden we ook niet het recht om te klagen want we stonden al weer fris, fruitig en vooral weer enthousiast en vrolijk te wachten op het treintje dat ons de grootste en beroemdste mijn van Ouro Preto zou binnen rijden. Geweldig om van binnen te zien maar ook wel heftig als de gids de geschiedenis van de slaven leven beschreef (ik kon niet alles begrijpen maar met wat gebrekkig Portugees en wat zelfkennis kwam ik al een heel eind). Na alle bezienswaardigheden, grapjes waar we nu nog om lachen en een wandeling door de regen terug naar het hotel dat liet zien hoe moe we waren aangezien iedereen zonder iets te zeggen van de omgeving genoot, reden we weer terug door de nacht naar Araguari. In het Braziliaanse leven komt er geen einde aan alle leuke feestjes en afspraken en vinden ze altijd weer een reden om iets te vieren. Zo hebben ze standaard twee feestdagen per maand en zoals aanstaande vrijdag weer een groot examenfeest dat goed gevierd wordt met prachtige jurken, hoge hakken en veel dansen. Ik heb het ontzettend naar mijn zin hier en tuurlijk zijn bepaalde dagen minder dan de ander maar, ik kan een exchange als dit alleen maar aanraden. Het lijkt eng en soms is dat het ook maar het is veel minder eng dan spijt. Je kan me ook volgen via mijn blog: Joekenelvdpijl.waarbenjij.nu Dutchie 9

13 Renate Trinks Olá a todos, Mijn naam is Renate Trinks en ik woon nu ruim 4 maanden in een voor Braziliaanse begrippen klein plaatjes genaamd Paracatu ( inw) in het midden van Brazilië. Ondanks dat ik hier een beetje in the middle of nowhere zit heb ik echt de tijd van mijn leven! Ik maak hier zoveel leuke en bijzondere dingen mee! Mijn leukste ervaring tot nu toe is mijn reisje naar Ouro Preto. In Nederland ongeveer 3 maanden voor mijn exchange had ik Rotarians uit Paracatu die een trip door Europa maakten ontmoet. Zij verbleven een paar dagen in Amsterdam en ik had veel contact met hen, dus besloten we om elkaar daar te ontmoeten. Het klikte heel erg en bleven dan ook veel contact houden. In mijn eerste gastgezin voelde ik me niet helemaal thuis (ben inmiddels verhuisd en helemaal happy) en de communicatie met de coördinator was ook niet helemaal wat het hoort te zijn. Daarom nam dat gezin mij een beetje onder hun hoede. Zo namen zij mij mee naar Brasilia (hoofdstad) om een beetje de stad te bekijken en dus ook naar Ouro Preto. Hun dochter en zoon studeren daar en wonen in een Républica. Je kunt het vergelijken met een studenten huis. De Républica van Mariana, hun dochter, bestond 5 jaar en dat was dus reden voor een feestje. Op donderdag vertrokken we naar Belo Horizonte, waar we overnachten en de volgende dag vertrokken we direct na het ontbijt zodat we op tijd waren voor de lunch. Aangekomen in de Républica van Mariana werd ik wel een beetje overdonderd. Ongeveer 15 dames en een paar heren zaten daar allemaal op de grond te eten. Wat een lawaai, iedereen kakelde en schreeuwde door elkaar heen. Na mijn spullen boven gebracht te hebben, want jaja ik mocht in de Républica slapen, ging ik samen met Gil en Geraldo, de ouders, de stad een beetje verkennen en mee inchecken in hun hotel. Ouro Preto is een historische stad waar ze goud winnen. Vandaar ook de naam Ouro Preto betekent letterlijk zwart goud. Het heeft heel veel mooie kerken en oude gebouwen. Dutchie 10

14 Alle winkeltjes hebben ook van die schattige uithang bordjes. We hebben kerken en musea bekeken en vooral heel veel foto s gemaakt. Ook hebben we een bezoekje gebracht aan de Républica van Mateus, de zoon. Dat was een met alleen maar heren en dat rook je meteen haha. Toen ik weer terug was op Mariana s Républica moest ik snel douchen en klaar maken want het eerste feest ging beginnen. Het was ontzettend gezellig en leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. En omdat Brazilië en feestjes automatisch dansen betekent moest ik met mijn stijve Hollandse heupjes er ook weer aan geloven. Ik heb dan ook de hele avond gedanst en moet zeggen dat ik het idee heb dat mijn heupjes een ieniemienie klein beetje losser worden. Om een uurtje of drie konden mijn benen het echt niet meer aan en ging ik dus naar boven om te slapen. Alleen toen was de vraag, waar ga ik slapen. Alle kamer waren vol gestouwd met matrassen, want de meeste mensen bleven daar slapen. Gelukkig had ik na een tijdje mijn slaap plaats gevonden en kon ik eindelijk slapen. Um abraço Dutchie 11

15 Stefan Smit Mijn naam is Stefan Smit en van mijn leukste ervaringen was de eerste ontmoeting met alle exchange studenten van mijn district. Ik reed heen met een jongen uit Zuid-Afrika, eentje uit Mexico en mijn gastbroer. De ontmoeting was in een stadje dichtbij de mijne (1 uur rijden). Wij waren als een van de eerste want de andere exchange studenten kwamen met de bus. Toen hebben we elkaar allemaal ontmoet en het klikte gelijk. We zijn ongeveer met z n 25 en. Nadat we elkaar allemaal ontmoet hadden kregen we lunch. Dit was pizza. Daarna gingen we met z n allen in de bus naar een suiker- en alcoholfabriek. Hier zagen we het hoe ze het alcohol en suiker splitste. We kregen een rondleiding met de bus over het hele fabrieksterrein. Van de suikeropslag tot het suikerriet vermalen. Ook mochten we het net gemaakte suiker proeven. Het alcohol mochten we niet proeven, omdat het puur was. Na deze rondleiding gingen we terug naar het stadje. Daar kregen we allemaal een gezin aangewezen om dat weekend bij te verblijven. Toen we naar ons huis waren geweest hadden we een feest in het Rotary gebouw. Er was veel eten en muziek. Na deze avond sliepen we in de huizen van de gastgezinnen. Ik en een jongen uit Mexico zaten in hetzelfde huis. De volgende ochtend moesten we vroeg opstaan. We gingen naar een vakantiehuis van een Rotarian. Daar hadden we een BBQ met heel veel vlees. Het huis had ook een groot zwembad en een voetbalveld, dus we hebben ook gezwommen en gevoetbald. Ook kregen we les in capoeira. Deze avond gingen we met z n allen pizza eten en daarna keerden we terug naar ons gastgezin. De volgende dag ontmoetten we de chairman van het district. Dat was in een theater en ook wij moesten wat over ons zelf vertellen in het Portugees. Mijn volgende leuke ervaring is het weekend aan het meer met mijn hele gastfamilie. Ik ben naar een vakantiehuis geweest van de kennissen van mijn gastouders. We gingen op een vrijdag een en kwamen zondag terug. Het huis lag aan een heel groot meer. Het water was heerlijk. Ik geloof dat het ongeveer 34 graden was dat weekend dus ik heb veel in het water gelegen. Dutchie 12

16 In de middag ging de BBQ weer aan (dit is erg populair in Brazilië). De volgende dag zijn we gaan varen op het meer, want de kennissen hadden ook een boot. Ik heb veel watervallen gezien. We konden zelfs op een waterval klimmen. Het was wel erg glad op de rotsen daar. Een andere leuke ervaring gaat over de Formatura. Dit is het eindfeest van de middelbare school in Brazilië. Bijna elke school heeft dit hier. De Formatura van mijn klas was erg groot omdat ik een grote school heb. Er waren ongeveer 1200 mensen. Een kaartje was erg duur, maar gelukkig betaalde mijn Rotary Club het. Het feest was in een zaal van 2 km lang. Het stond vol met tafels en stoelen. Vooraan stonden grote speakers en een dj. Er was eten, drinken en goede muziek. Om 00:00 kwam er een band. Die kwamen op in een lichtgevend robot pak. En schoten rook in de lucht, dit kwam uit een soort rookpistool. Na deze band kwam er een andere en alle geslaagde leerlingen werden benoemd door een vrouw op het podium. Kortom ik heb een geweldige tijd hier en wil daarvoor de Rotary bedanken! Groetjes, Stefan Smit Dutchie 13

17 Vaya van Maaren Ik ben Vaya van Maaren en ik zit op 23 december voor 5 maanden in Brazilië. Ik heb zoveel geweldige dingen gedaan waar ik in Nederland alleen maar van durfden te dromen. In mijn uitwisselingsjaar heb ik geleerd om uit mijn comfortzone te gaan en ook zoveel mogelijk ja te zeggen. Ik moet nu gaan praten over de mooiste ervaring(en) in mijn jaar. Ik heb al behoorlijk veel leuke dingen gedaan maar de grande viagem heeft toch wel alles overtroffen. Ik ga proberen om een beetje een samenhangend verhaal te vertellen wat behoorlijk moeilijk is met al mijn enthousiasme. 23 november ben ik met 32 andere exchange studenten begonnen aan de reis van ons leven naar de Amazone en de Noord oost kust. Vooral de Amazone was adembenemend. Ik heb in 2 weken zo ongelofelijk veel gezien en gedaan. Ik heb voor 3 nachten in een hangmat op een boot midden in de Amazone geslapen. Ook heb ik in de Amazone gezwommen met roze dolfijnen, die je als je goed luisterden, s nachts kon horen communiceren. Ik heb in een funtube gezeten achter een speedboot, met een adrenaline kick als gevolg. Ik heb achter een waterval gezeten, wat ik echt vreselijk eng vond maar ook een hele bijzondere ervaring. Natuurlijk heb ik ook gelopen door het oerwoud, daar heb ik hele mooie bomen, vlinders en vogels gezien. Ik denk niet dat je dat heel vaak hoort van een 17-jarige, maar dit is echt wel wat anders dan de bossen in Nederland. Ik denk dat ik het voor het eerst echt leuk vond om uren te lopen in de hitte om naar bomen en dieren te kijken. Ik heb gezien hoe het leven van indianen eruit ziet. En in onze laatste avond zijn we nog gaan vissen (voor het eerst in mijn leven) en heb ik 2 vissen gevangen waarvan een piranha. Ook heb ik diezelfde avond een kleine krokodil vastgehouden. Doodsbang was ik, maar ik heb het toch gedaan en daar gaat het natuurlijk om: uit je comfortzone komen. Dat begint al het moment dat je gedag moet zeggen tegen je gastgezin, wat eigenlijk voelt als je echte familie. Vanaf dat moment wordt je eigenlijk vrijwel iedere dag, zeker in de Amazone, uit je comfortzone gehaald. Dutchie 14

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Mijn laatste nieuwsbrief

Mijn laatste nieuwsbrief Mijn laatste nieuwsbrief Lieve familie, vrienden en sponsors! Mijn laatste nieuwsbrief schrijf ik vanuit het prachtige en kleurrijke Sri Lanka! Hier vierde ik Kerst en Oud en Nieuw met de bemanning van

Nadere informatie

Kennismaking met een andere wereld

Kennismaking met een andere wereld Kennismaking met een andere wereld Sophie werkte bijna twee maanden met Quechua scholieren in Arampampa, in het noorden van Potosí, Bolivia. Haar eerste kennismaking met Latijns Amerika en inheemse leeftijdsgenoten

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Agenda. 1. Rotary 2. Hoe komt een uitwisseling tot stand? 3. Stand van zaken 4. Koffie 5. De laatste voorbereidingen

Agenda. 1. Rotary 2. Hoe komt een uitwisseling tot stand? 3. Stand van zaken 4. Koffie 5. De laatste voorbereidingen Agenda 1. Rotary 2. Hoe komt een uitwisseling tot stand? 3. Stand van zaken 4. Koffie 5. De laatste voorbereidingen ROTARY INTERNATIONAL 1. FELLOWSHIP 2. VOCATIONAL 3. INTERNATIONAL 4. COMMUNITY 5. NEW

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Abdi Kasih Wij zijn twee zussen, Anniek en Sophie, en begin dit jaar zijn we samen op wereldreis gegaan naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. In Australië woont een deel van onze familie en in Indonesië

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Take a look at my life 9

Take a look at my life 9 Take a look at my life 9 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Take a look at my life week 23

Take a look at my life week 23 Take a look at my life week 23 De dagen blijven voorlopig nog even in het teken staan van Daan, het is nog allemaal zo nieuw. Inmiddels heeft hij 3 weken in het ziekenhuis gelegen. En nu eindelijk lekker

Nadere informatie

Take a look at my life week 26

Take a look at my life week 26 Take a look at my life week 26 Zo weer een week voorbij, wat vliegen ze ineens om. Voorheen gingen mijn dagen nooit zo snel maar nu met een kleine in huis kom ik gewoon tijd te kort. Daan is inmiddels

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Glimlachmomentjes #1 China Light Vuurwerk Feestdagen vrij

Glimlachmomentjes #1 China Light Vuurwerk Feestdagen vrij Glimlachmomentjes #1 In het nieuwe jaar horen er ook weer mooie geluk-momentjes, het wordt nu even weer in een nieuw jasje gestoken. Het blijft fijn om te kijken naar de mooie dingen in het leven. Juist

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief

Theatergroep Locals. www.tgthelocals.com. Lesbrief Theatergroep Locals www.tgthelocals.com Lesbrief 1. Over de voorstelling De vader van Polle is ooit met de noorderzon vertrokken. Daarom denkt ze dat haar vader ontdekkingsreiziger is en dat zijn schip

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra Noorwegen Gemaakt door Emma Scheepstra 1 Inhoudsopgave Dag 1: Aankomst... 3 Dag 2: Naar school en het zwembad... 4 Dag 3: Naar school en naar een klimbos... 5 Dag 4: Naar het zwembad en naar de stad...

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Groetjes Lisa. Groetjes Vicky

Groetjes Lisa. Groetjes Vicky Vandaag moesten we leraren tegen 8 spelen. Dat waren een heleboel opdrachten en die moesten binnen 2 uur uitvoeren. Maar het is ons gelukt en dat vond ik het leukste van de dag. Ik ben benieuwd wat we

Nadere informatie

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele

Vandaag gingen we naar PLOPSALAND! Hier keken we al een hele week naar uit! Verschillende attracties doen, bekende tv-sterren ontmoeten en een hele Vroeg in de morgen kwamen we aan op school, als snel stond de hele gang vol met koffers. Iedereen was een beetje zenuwachtig om te vertrekken. Het wachten op de bus leek wel eindeloos Maar al snel konden

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Lieve allemaal, December 2012

Lieve allemaal, December 2012 Want zij zijn uitgegaan ter wille van den Naam 3 Joh. vers 7 Lieve allemaal, December 2012 Ze zeggen altijd dat december een drukke maand is, die voorbij vliegt. Terugkijkend naar onze december maand vinden

Nadere informatie

Voor Olaf Bremer: bedankt voor de gezellige en leuke dagen in Spanje!

Voor Olaf Bremer: bedankt voor de gezellige en leuke dagen in Spanje! Voor Olaf Bremer: bedankt voor de gezellige en leuke dagen in Spanje! Proloog: 7 januari Van harte gefeliciteerd! Lindy sloeg haar armen om Mariëlle heen. Zestien! Nu mag je eindelijk op een scooter rijden.

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

Introductie. Dansvoorstelling

Introductie. Dansvoorstelling Door: John van Sambeek Introductie Ja, je ziet het goed. Daar is alweer een nieuwe schoolkrant! De schoolkrantredactie bestaande uit allemaal leerlingen heeft in een paar weken tijd veel leuke en interessante

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five.

In het weekend maak je een spectaculaire safari waarin je oog in oog komt te staan met de big five. Oeganda Kerst 2016 Jij steekt samen met je team je handen uit de mouwen om van een dorpsschooltje in Nkokonjeru een nieuwe frisse school te maken. Samen met ouders en leraren knap je de boel op. Aan de

Nadere informatie

In de middag gingen we naar het Martiniziekenhuis, dit is mijn terrein. Omdat Daan op de kinderafdeling heeft gelegen ken ik daar mensen.

In de middag gingen we naar het Martiniziekenhuis, dit is mijn terrein. Omdat Daan op de kinderafdeling heeft gelegen ken ik daar mensen. Folders uitdelen Ik begin aan mijzelf te twijfelen, ben ik echt wel goed bezig. Ben ik echt wel toe aan andere ouders helpen. Zo overtuigd dat ik het aankon, zo erg is dat naar beneden gehaald omdat ik

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Sophie, geschreven na Maltezerkamp op onze Facebook groep: Het was mijn eerste keer dat ik op MK ging, Ik heb spijt dat ik vorig

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

November 2010. Nieuwsbrief 1

November 2010. Nieuwsbrief 1 Nieuwsbrief 1 Finse, Noorwegen Hallo! Welkom bij mijn eerste echte nieuwsbrief. Mijn intentie is om ongeveer elke 2 a 3 maanden een nieuwsbrief te maken met mijn belevenissen. Ik kreeg dit idee van mijn

Nadere informatie

Iedereen die op wat voor manier ook, zijn hulp spullen de accommodatie of zelf, heeft mee gewerkt aan dit kamp willen wij erg graag bedanken.

Iedereen die op wat voor manier ook, zijn hulp spullen de accommodatie of zelf, heeft mee gewerkt aan dit kamp willen wij erg graag bedanken. KAMPVERSLAGEN KAMP 2010 Iedereen die op wat voor manier ook, zijn hulp spullen de accommodatie of zelf, heeft mee gewerkt aan dit kamp willen wij erg graag bedanken. Door jullie allen kunnen we terug kijken

Nadere informatie

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen Wandelen voor water 21 Maart 2014 gingen groep 8 en groep 7 van onze school wandelen voor water. Dat hield in dat

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Ik vind tekenen en knutselen leuk en sommige andere spelletjes. Het leukst dit jaar vond ik de sponsorloop, ik heb 13 rondjes gelopen.

Ik vind tekenen en knutselen leuk en sommige andere spelletjes. Het leukst dit jaar vond ik de sponsorloop, ik heb 13 rondjes gelopen. Het schooljaar zit er bijna op! De kinderen van groep 4/5 hebben keihard gewerkt en gelukkig ook veel geleerd. Wat ze hebben geleerd, vertellen ze hieronder. Ik heb dit jaar veel geleerd. Ik vind rekenen

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Voor Maresa Jacobse: bedankt voor al je hulp Proloog: 7 januari Chantal dekte de tafel en keek op de klok. Nog even en dan was Menno er ook. Vanavond aten ze weer met zijn drieën. Soms vond ze dat nog

Nadere informatie

groep 8 de toetsen nieuwe school

groep 8 de toetsen nieuwe school De dijk Wij gingen met de hele klas naar de dijk. We gingen podiumkunsten doen en je mocht zelf kiezen of je ging zingen of dansen. Ik had dansen gekozen en dat was super leuk. Alleen de danslerares was

Nadere informatie

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 ~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 Eerste paasdag, en we gingen s,avonds heerlijk gourmetten. Helaas heb ik er aardig last van gehad, ondanks ik niet super veel gegeten heb Kan er gewoon

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015

Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015 INFOOTJE NR. 17 Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015 Agenda Maandag 8 juni OR-vergadering Woensdag 10 juni Alle leerlingen vrij i.v.m. studiedag Donderdag 11 juni 13.05 vertrek per fiets, IVN project,

Nadere informatie

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles.

MIJN LAND. Oh mijn land. Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. MIJN LAND Oh mijn land Ik mis het echt. Elke dag heb ik heimwee. Elke nacht droom ik erover. Oh mijn land Ik mis mijn land. Ik mis elke straat. Ik mis alles. Oh mijn land Ik mis mijn familie. Mijn vrienden,

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

De WC s op De Geldershof.

De WC s op De Geldershof. 1. Klaas en Lieke wonen in één huis. Klaas gaat boodschappen halen en als hij terug komt liggen er glas scherven op de grond, het raam is open, en Lieke is dood. Wat is er gebeurd toen Klaas weg was? 2.

Nadere informatie

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Reisverslag Portugal 16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Vrijdag 16 oktober De vakantie kon eindelijk beginnen! Al om half drie `s nachts verzamelde iedereen

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

Het Parool van de school

Het Parool van de school Het Parool van de school Schoolkamp 2016 en Schoolreisje 2016 Schoolkamp naar Lage Vuursche Wat een voorpret hadden we al van te voren. Speurtocht uitzoeken en een paar keer lopen. Eerst met collega s

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

Groetjes Jasper (12 jaar) en Nathalie (11 jaar)

Groetjes Jasper (12 jaar) en Nathalie (11 jaar) Comenius project Spanje Eerst zijn we met Jaspers vader naar Schiphol gereden. Toen gingen we opzoek naar incheckbalie, daar gingen we onze koffers wegen. Daarna moesten we door de douane. Als we hogen

Nadere informatie

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar

Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar Hotel Alahuar Spanje Alicante Vall de Laguar 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Alahuar - (Spanje Alicante Vall de Laguar) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Wat gebeurd is Zomerfeest Afgelopen vrijdag hebben we ons traditionele zomerfeest gehad. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en bleef het de hele middag droog.

Nadere informatie

Verder is Brussel een heel diverse stad, veel nationaliteiten, een groot verschil met arm een rijk, maar ook veel moois te zien.

Verder is Brussel een heel diverse stad, veel nationaliteiten, een groot verschil met arm een rijk, maar ook veel moois te zien. Praag Van prachtige gebouwen en de Karelsbrug, Terezin en de Joodse wijk, opera en scholen, bootreisje en wandeltochten, gastgezin en hotel, taart en salade, zon en kou, vliegen en met de metro, lange

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer,

Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger. Beste lezer, Nieuwsbrief christelijke bso De Kleine Reiziger Beste lezer, De december maand is weer begonnen. De bladeren zijn van de bomen en de december drukte is in volle gang, de sint is in het land, de schoentjes

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Maart 2013 Beste ouders, Wat is er de afgelopen weken weer veel gebeurd! We hebben een fantastische start gemaakt in ons nieuwe gebouw. Zowel leerkrachten en leerlingen lijken zich helemaal op hun gemak

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief oktober 2014 Nieuwsbrief oktober 2014 Beste ouders, In de afgelopen weken hebben we alweer zo ontzettend veel geleerd! Eigenlijk is het schooljaar maar net goed op gang, maar wat we geleerd hebben is al niet meer op

Nadere informatie

Huishoudbeurs 2016 + shoplog

Huishoudbeurs 2016 + shoplog Huishoudbeurs 2016 + shoplog Elk jaar weer is het de traditie om samen met mijn beste vriendin naar de huishoudbeurs te gaan. Mijn plan was, om heel voorzichtig daar aan haar te vragen of ze het erg vond

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie