PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie"

Transcriptie

1 PROef Werk

2 Bier en Gezondheid Kennis Instituut Bier doet langdurig onderzoek naar de gevolgen van biergebruik op de gezondheid. De juiste dosering is daarbij van belang. Er wordt aangeraden voor mannen om max. 2 glazen bier per dag te nuttigen en 2 dagen per week niet. Voor vrouwen is het zelfs max. 1 glas per dag. En dan is 1 glas 25 cl. van een bier van 5% alcohol. Zo n glas bevat dan 1,25cl. alcohol. Een Rochefort 10 33cl.(11,3% alc.) bevat dan 3,7cl. alcohol en is dus bijna 3 maal zoveel als een standaard glas. Een aantal feiten op een rij: - regelmatige, bescheiden consumptie van bier heeft een gunstig effect op harten bloedvaten, ouderdomssuikerziekte en dementie. - van bier moet je extra plassen, want alcohol remt de productie van het hormoon ADH. Dat zorgt er normaal voor dat je lichaam vocht vast kan houden. Daarnaast is het grote gehalte water in bier ook een goede aanleiding. - een standaard glas bier heeft niet meer calorieën dan wijn. Beide rond de 100 kcal. - alcohol verdwijnt tijdens het bereiden van een gerecht, maar minder snel dan men vaak denkt. Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt en na tweeënhalf uur 95%. Na (kort) flamberen is 75% van de alcohol nog over. - Bier bevat kleine hoeveelheiden b-vitamines, mineralen en vezels en heeft dus voedingswaarde, maar niet heel veel. - Sporten is gezond, maar kan de negatieve effecten van alcoholgebruik niet ongedaan maken. - Alcohol gebruiken om de negatieve gevolgen van stress te verminderen leidt eerder tot afhankelijkheid en dus verslaving. - Een bierbuik komt niet per definitie van bier. Dikmakend is eerder de combinatie van alcohol en snacks. Denk aan kaas, nootjes, bitterballen etc. De universiteit van Kopenhagen publiceerde in februari 2013 de uitkomst van en onderzoek naar het metabool syndroom, de wetenschappelijke naam voor een bierbuik, waaruit blijkt dat bij dagelijks gebruik van 0,5l per dag er geen samenhang is tussen het drinken van bier en de vorming van een dikke buik. Bij grotere inname is het aannemelijk dat het biergebruik er wel invloed op heeft.

3 Termologie -Begin SG (SG: Soortelijk Gewicht): de hoeveel opgeloste stoffen aan die er in het wort zitten, voordat de vergisting is gestart. Deze opgeloste stoffen zijn vooral suikers. Van de in het wort aanwezige suikers zijn de dextrines niet vergistbaar. Maar ook de opgeloste eiwitten, gomstoffen, mineralen en looistoffen vergisten niet. Het verschil tussen het begin en het eind SG geeft aan hoeveel suikers vergist zijn. -Eind SG: De hoeveelheid opgeloste stoffen die in het bier zitten, nadat de vergisting is afgerond. Hiermee kun je dus bepalen hoeveel suiker er vergist is. En op basis daarvan kan je bij benadering berekenen wat het alcoholgehalte moet zijn. (Begin SG Eind SG)* 0,135= x % alcohol bijv: ( ) * 0,135 = 7% Plato: Een graad plato komt overeen met een procent moutsuikergehalte in het wort. In Nederland mag het stamwortgehalte niet worden vermeld op de verpakking. Er wordt wel gebruik gemaakt van een categorieindeling. Cat. Plato S 15,5 en hoger I 11-15,5 II 7-11 III 1-7 -: Kort gezegd is dat volmondigheid. Wanneer je er dieper op in gaat, blijkt dat er veel meningen zijn over wat body is. De wetenschappelijke definitie (volgens Prof. Narziss van Brouwerij Technologie aan de Universiteit van Munchen) stelt dat body gemeten wordt in het eind extract, uitgedrukt in graden Plato. Op de site staat een link naar de volledige beschrijving van de wetenschappelijke body. Maar voor brouwers en bierdrinkers is body is meer. Het is een mondgevoel. En dat is per persoon en soms ook nog per slok verschillend. Wanneer je verschillende bronnen raadpleegt dan zijn er een aantal punten die, naar mijn mening, gezamelijk de lading dekken. - de vergistingsgraad en de daaruit resterende meetbare viscositeit van de vloeistof; - de reactie van de bestandsdelen van het restextract met speekseleiwitten; - de afbraak van moleculen door enzymen in de mond; - de hoeveelheid en grootte van de koolzuurbellen. Alleen de eerste van die vier is dus meetbaar. En dan alleen voordat het bier een mondgevoel kan geven. Daarbij is het nog van belang om te onthouden dat body niet hetzelfde is als smaakintensiteit. Dat laatste zegt puur iets over krachtig de smaken van het bier overkomen en staat dus los van het mondgevoel.

4 Smaken en geuren Er zijn veel verschillende smaken en geuren die je in bier tegen kan komen en dan zijn ze vaak een onderdeel van het totaalbeeld. Dat maakt het moeilijker om ze te herkennen en te benoemen. Een handig hulpmiddel is dan om de smaken en geuren in een andere vorm te zoeken. Zo kan je ze krachtiger en los van andere invloeden waarnemen. Eenmaal waargenomen, wordt het makkelijk er om het later terug te vinden. Als voorbereiding op het proeven van porter en stouts komt het volgende op tafel: - Gistextractpasta - Caramelstroop - Rietsuikermelasse - Gerstemoutstroop - Zwarte bessenjam - Rozijnen - Laurierdropjes - Koffie bonen & gemalen - Bittere chocola - Gedroogde vijgen - Gedroogde dadels - Caramout 15 - Geroosterde gerst Roggemout - Gerookte mout - Havermout

5 Geschiedenis van porter en stout De naam porter komt in tekst van rond 1730 al voor. Algemeen wordt aangenomen dat het zijn naam dankt aan de dragers (porters) in Londen die het veel gedronken zouden hebben. Er is echter ook een theorie dat het uit het Schots komt. Van oorsprong was het mengbier. In de pubs werd het uit drie verschillende vaten gemengd. Ralph Harwood van de Blue Last in Shoreditch maakt in 1722 een recept om menging van diverse bierprofielen overbodig te maken: de nieuwe stijl heet Entire Butt, maar wordt later tot Porter omgedoopt. Volgens bierhistoricus Alan Eames bestond het uit 1/3 dure gerst, 1/3 goedkope gerst en 1/3 bonen. De eerste porters die gebrouwen warden, en dus niet gemengd, bestonden uit 100% donkere mout. De grote Londense Porterbrouwerijen deden experimenten met nieuw ontwikkelde apparatuur, zoals de thermometer (omstreeks 1760) en de hydrometer (1770). Het gebruik van de laatste veranderde de aard van de Porter. Want nu konden brouwers het rendement van de mout meten en bemerkten dat de bruine mout maar tweederde vergistbaar materiaal produceerde. Toen de belasting op mout werd verhoogd tijdens de Napoleontische Oorlogen ( ) kregen de brouwers een reden om minder mout te gebruiken. Hun oplossing was om lichtere mout te gebruiken, want deze leverde meer vergistbaar material op. De kleur werd vervolgens verkregen door melasse, gebrande suiker of zelfs drop toe te voegen. Toen in 1816 de wet in werking kwam dat alleen mout en hop tijdens de productie van bier gebruikt mocht worden hadden de brouwers een probleem. Daniel Wheeler ontwikkelt in 1817 een nieuwe methode om veel donkerdere mouten te maken: hij maakt gebruik van een trommel, zoals ook koffiebonen worden gebrand, waardoor hij de mout op 205 C kon roosteren. De chocolade en zwarte mouten, aldus vervaardigd, maken het mogelijk de donkere porters en stouten, zoals wij die nu kennen, te produceren met grotendeels lichte mout en een klein beetje donkere mout. In de 18e eeuw was porter in Engeland en Ierland een populair bier. Later werd het verdrongen door stout. Dit kwam doordat de overheid belasting hief op ontkiemde gerst, ook bekend als mout. Om de belasting te omzeilen ging men bier brouwen met gebrande ongemoute gerst. Dit gaf de kenmerkende smaak aan de stouts van die tijd. Pas sinds een tiental jaren is men het weer beginnen te brouwen, vooral door de opkomst van kleinere brouwerijen. Stout is van oorsprong een sterke porter, een stout porter, later vereenvoudigd tot stout. Zo was Guinness eerst een Extra Superior Porter. Stout is oud Engels voor sterk. In de loop van de tijd zijn verschillende vormen van porter en stout ontstaan. Tijdens de cursus proeven we een porter, Irish dry stout, milk Stout, Export Stout & imperial Russian stout.

6 Porter Voorbeelden Donker koper tot zeer donker bruin (doorschijnend) ,40 gew% - 0,60 gew% Helder tot tweeschijn Ongelijkmatig tot mousse 4,5-6,5 Fruitig, gebrande mout. Soms iets karamelachtig, soms zoetigheid, soms droppig Zacht bitterig door gebrande mout. Fruitig, moutig, soms houtachtig Zoetig tot zoet, bitterig tot bitter Medium Plakkerig, soms alcoholwarmend, soms zwak metaalachtig Licht karamel, drop, bitterig, zoetig, soms iets rokerige nasmaak, eindigt droog Fuller's London, Meantime London, Shepherd Neame Original, Samuel Smith Taddy, Nethergate Old Growler, Ratebeer.com: Porter Porter heeft niet het wrange, metaalachtige, geroosterde karakter van een Stout. minder alcoholisch, fruitiger en droger dan Baltic Porter. Irish Dry Stout Voorbeelden Zeer donker, ondoorschijnend ,45 gew% - 0,55 gew% Helder Romig 4,0-5,0 Overheersend gebrande mout, soms iets zurig Bitter, zurig, dropachtig, gebrand, droog Bitter tot zeer bitter, zurig en soms iets zoutig Dun Metaalachtig, soms iets samentrekkend Hopbitter en moutbitter, zeer droog, blijft lang hangen Jopen stout, Guinness, Murphy's, Ratebeer.com: Dry Stout Het wrange, metaalachtige, geroosterde karakter is afkomstig van geroosterde gerst, weinig restsuikers en veel hop.

7 Export Stout Voorbeeld Donkerbruin, ondoorschijnend ,39 gew% - 0,70 gew% Tweeschijn tot helder Romig 6,5-8,5 Sterk overheersend gebrande mout. Fruit, hop, zwarte bessen en melassearoma's Moutbitter, geroosterd, hopbitter, branderig, drop Bitter, zoetig tot zoet, soms iets zurig Medium tot tamelijk vol Plakkerig tot plakkend, metaalachtig, alcoholwarmend Karamel, geroosterd, bitter, drop, zoutig Guinness Special Export, Ratebeer.com: Foreign Stout Bitterder, droger en dorstlessender dan Baltic/Robust Porter Oatmeal Stout Voorbeelden Donker koper tot donker bruin ,40 gew% - 0,60 gew% Helder Romig en beige kleur 4,5-5,5 Cacao, geroosterde mout en melasseachtig Vol, karamel, bitterig, zoetig met weinig esters Zoetig tot zoet, bitterig Medium tot vol Plakkerig Karamel, droppig, zoetig, cacaoachtig AVBC Barney Flats Oatmeal Stout, Maclay's Oatmalt, St. Ambroise Oatmalt, Goose Island Oatmeal Stout, Ratebeer.com: Sweet Stout Door gebruik van havervlokken/- mout ontstaat er een unieke, iets vettige/olieachtige zoetheid die in andere stouts afwezig is. Geen lactose zoals in Milk Stout.

8 Imperial Russian Stout Voorbeelden Zeer donker bruin, (doorschijnend tot niet doorschijnend) ,32 gew% - 0,45 gew% Tweeschijn tot helder Ongelijkmatig tot mousse 7,5-11,0 Fruitig (rozijnen, vijgen, krenten), gebrande mout, droppig, hoppig, soms zurig Gebrande mout, krenten, hopbitter, karamel, cacao, koffie Bitter tot zeer bitter, zoetig, soms zurig Medium (GB) tot vol (USA) Plakkerig, metaalachtig, alcoholwarmend, iets wrang Bitterig tot bitter, gebrand (bijna teerachtig), soms zurig De Molen Hel & Verdoemenis, Samuel Smiths, Ratebeer.com: Imperial Stout De hoge bitterheid wordt enigszins gemarkeerd door het hoge restsuikergehalte

Adres: Bergsche Bierbrouwers Gilde. Agenda 2005. www.bierbrouwersgilde.tk. Afz.red. Tussen Maisch & Bostel Dunantstraat 5 4624 XC Bergen op Zoom

Adres: Bergsche Bierbrouwers Gilde. Agenda 2005. www.bierbrouwersgilde.tk. Afz.red. Tussen Maisch & Bostel Dunantstraat 5 4624 XC Bergen op Zoom 1 2 PORTBETAALD PORT PAYE BERGEN OP ZOOM Opgericht 5 oktober 1990 Bergsche Bierbrouwers Gilde Bestuur: Willy Beirnaert voorzitter 0164 252225 Ad Huijgens secretaris 0164 614520 Rob Vissers penningmeester

Nadere informatie

Waarom staat er schuim op bier?

Waarom staat er schuim op bier? Waarom staat er schuim op bier? 1. Een beetje geschiedenis De eerste bieren werden gemaakt uit een pap van gerst en emmer (een soort tarwe) en bevatten weinig alcohol. Pas toen het mouten ontdekt werd,

Nadere informatie

Is wit brood ongezond?

Is wit brood ongezond? Welk brood heeft de meeste vezels? Is wit brood ongezond? Maakt brood je dik? Welke voedingsstoffen bevat brood? Hoeveel zout zit er in brood? De lekkerste Inhoud Pagina Inleiding Brood daar zit wat in

Nadere informatie

Vierde editie 2008. De effecten van matige bierconsumptie. Inhoudsopgave

Vierde editie 2008. De effecten van matige bierconsumptie. Inhoudsopgave 03 Inhoudsopgave Inleiding 04 Belangrijkste bevindingen 07 Verantwoord en met mate, daar gaat het om 08 Matige bierconsumptie kan goed zijn voor uw hart 10 Coronaire hartziekten 12 - Cholesterolwaarde

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4

INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4 INHOUD INLEIDING... 3 VERANTWOORDING VOOR DE OPZET VAN DE VOORLICHTING... 4 LITERATUUR BIJLAGE I Instructiehandleiding II Handleiding voor de ouders INLEIDING III Werkboek voor de kinderen De voorlichting

Nadere informatie

Afslanken met Dr. Roy Martina De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies

Afslanken met Dr. Roy Martina De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies Afslanken met Dr. Roy Martina De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies Roy Martina, arts voor preventie en vitaliteit Dit gratis boekje wordt je aangeboden door Roy Martina Experience Colofon Roy

Nadere informatie

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

Afslanken met Roy Martina, arts De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies

Afslanken met Roy Martina, arts De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies Afslanken met Roy Martina, arts De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies - 2 - COLOFON Afslanken met Roy Martina, arts De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies Roy Martina, arts voor preventie

Nadere informatie

De gezondheidsvoordelen van rode wijn

De gezondheidsvoordelen van rode wijn 14-12-2011 De gezondheidsvoordelen van rode wijn Auteurs: Tim Groot 6VA Joyce Bleeker 6VC Jos Schouwstra 6VC Vakken: Scheikunde Biologie Maatschappijwetenschappen Begeleider: Drs. F. Weijers 2011-2012

Nadere informatie

DE ENE CALORIE is de andere niet. Door v/h Mr. Universe Jan de Weerd. Nog nooit was het ZO DUIDELIJK. SIMPEL, VERBLUFFEND en LEERZAAM

DE ENE CALORIE is de andere niet. Door v/h Mr. Universe Jan de Weerd. Nog nooit was het ZO DUIDELIJK. SIMPEL, VERBLUFFEND en LEERZAAM DE ENE CALORIE is de andere niet Door v/h Mr. Universe Jan de Weerd Gezonder eten of diëten Nog nooit was het ZO DUIDELIJK SIMPEL, VERBLUFFEND en LEERZAAM Met als toevoeging de caloriestrip INHOUD DE ENE

Nadere informatie

ALCOHOL WAAR HEBBEN WE HET OVER? DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

ALCOHOL WAAR HEBBEN WE HET OVER? DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN ALCOHOL DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN Alcohol is een vlag die tal van ladingen dekt. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een aantal hoofdproducten? Hoe zit het met het alcoholverbruik bij ons? Wat zegt

Nadere informatie

Sadia Rodjan Danique Stoop

Sadia Rodjan Danique Stoop Sadia Rodjan Danique Stoop Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker Foto: eerste plaats 4x100m vrij op de olympische spelen 2008. Naast training en talent zijn er nog een

Nadere informatie

Het conserveren van leren boekbanden: De Richtlijnen van de Koninklijke Bibliotheek en het Centraal laboratorium/instituut Collectie Nederland

Het conserveren van leren boekbanden: De Richtlijnen van de Koninklijke Bibliotheek en het Centraal laboratorium/instituut Collectie Nederland Het conserveren van leren boekbanden: De Richtlijnen van de Koninklijke Bibliotheek en het Centraal laboratorium/instituut Collectie Nederland Samenvatting In de afgelopen jaren zijn op de Koninklijke

Nadere informatie

Voer voor schutters De bron Wat is dorst?

Voer voor schutters De bron Wat is dorst? Voer voor schutters Pakweg 25 jaar geleden was er nog geen sprake van sportdranken. Tegenwoordig zijn ze een heel normaal verschijnsel geworden, niet alleen in de topsport maar ook in de breedtesport.

Nadere informatie

ALCOHOL. Vraag en antwoord: Wat is alcohol?

ALCOHOL. Vraag en antwoord: Wat is alcohol? Vraag en antwoord: ALCOHOL Wat is alcohol? Alcohol ontstaat door de gisting van natuurlijke suikers in granen en fruit. We onderscheiden 3 grote soorten alcoholhoudende dranken: bier, wijn en sterke ook

Nadere informatie

Het beste medicijn ben je zelf

Het beste medicijn ben je zelf Dr. Frédéric Saldmann Het beste medicijn ben je zelf Vertaald door Elsa Lauwers meulenhoff Voorwoord Met een appel per dag houd je de dokter weg, vooral als je goed mikt. WINSTON CHURCHILL Als arts heb

Nadere informatie

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Hoge Bloeddruk Direct Verlagen Interview Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach OptimaleGezondheid.com

Nadere informatie

WERKBOEK GEZONDE LEEFSTIJL. 12 stappenplan voeding & bewegen

WERKBOEK GEZONDE LEEFSTIJL. 12 stappenplan voeding & bewegen WERKBOEK GEZONDE LEEFSTIJL 12 stappenplan voeding & bewegen Géke van der Burgh Henri Cooiman Voorwoord Welkom, wat leuk dat je de moeite neemt om dit ebook te lezen over het ontwikkelen van een gezonde

Nadere informatie

ADJIEDJ BAKAS. Bier goed tegen de dorst. Verpakkingen en Milieu. Cijfers Nederland 2007 28. Grondstoffen en Voedselveiligheid

ADJIEDJ BAKAS. Bier goed tegen de dorst. Verpakkingen en Milieu. Cijfers Nederland 2007 28. Grondstoffen en Voedselveiligheid 1 Inhoudsopgave 2 Voorwoord 4 ADJIEDJ BAKAS Bier goed tegen de dorst 6 Verpakkingen en Milieu 8 Cijfers Nederland 2007 28 GUIDO AERTS 12 Grondstoffen en Voedselveiligheid Een perfect gemaakt bier: sensatie

Nadere informatie

WAT VERSTAAN WE EIGENLIJK ONDER GEZONDE VOEDING

WAT VERSTAAN WE EIGENLIJK ONDER GEZONDE VOEDING DEEL 4 WAT VERSTAAN WE EIGENLIJK ONDER GEZONDE VOEDING Basisbegrippen over voeding Koolhydraten een complex verhaal Eiwitten Vetten en vetzuren. Onze stofwisseling Gezonde voeding, wat is dat eigenlijk?

Nadere informatie

365 dagen wijn. Past wijn in een gezonde levensstijl? Door: Ruud Weterings. Eerste uitgave: maart 2015. Dit is een uitgave van Wijntraining Online

365 dagen wijn. Past wijn in een gezonde levensstijl? Door: Ruud Weterings. Eerste uitgave: maart 2015. Dit is een uitgave van Wijntraining Online 1 365 dagen wijn Past wijn in een gezonde levensstijl? Door: Ruud Weterings Eerste uitgave: maart 2015 Dit is een uitgave van Wijntraining Online Je bent vrij om dit e-boek te delen met anderen, het digitaal

Nadere informatie

Goed eten ter preventie van kanker

Goed eten ter preventie van kanker Beweeg elke dag minimaal 30 minuten WCRF's voedingsrichtlijn De aanbevelingen om kanker te voorkomen zijn door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in drie richtlijnen samengevat. Richtlijnen ter preventie

Nadere informatie

Examen HAVO. scheikunde. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. scheikunde. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2008 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur scheikunde Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 80 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

Deze bladzijde is met opzet leeg gelaten

Deze bladzijde is met opzet leeg gelaten Broze botten Deze bladzijde is met opzet leeg gelaten Broze botten Alles over de preventie en behandeling van osteoporose Drs. W.J. Braam Prof. dr. J.C. Netelenbos Inhoud Inleiding 7 Wat is osteoporose?

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

wennen? Je kunt koffie op vele manieren drinken, zeker als je de eerste keer je koffie bitter vind. Je kunt

wennen? Je kunt koffie op vele manieren drinken, zeker als je de eerste keer je koffie bitter vind. Je kunt hoofdstuk KOFFIE Koffie Al een keer koffie gedronken? En was het lekker? Kun je voorstellen dat mensen zoveel koffie kunnen drinken terwijl jij het de eerste keer niet zo lekker vond. Is het dan niet zo lekker

Nadere informatie

Zelf een Bierrecept leren Samenstellen en Verbeteren

Zelf een Bierrecept leren Samenstellen en Verbeteren Zelf een Bierrecept leren Samenstellen en Verbeteren Een bier klonen bestaat niet! Wat wel kan is een bier maken met hetzelfde karakter als uw merkvoorbeeld, maar met uw accenten en voorkeuren. door Ronnie

Nadere informatie

Water: De belangrijkste voeding voor het lichaam

Water: De belangrijkste voeding voor het lichaam Artikel Water: De belangrijkste voeding voor het lichaam JE BENT NIET ZIEK, JE HEBT DORST! Dr. F. Batmanghelidj Auteur Hayo Bol HELP!! Ons lichaam is uitgedroogd en niemand schijnt er last van te hebben..

Nadere informatie

70 REGELS VOOR JE VOEDING

70 REGELS VOOR JE VOEDING BE THE BEST YOU CAN BE! Vivian Hylkema 70 REGELS VOOR JE VOEDING EN JE DIEET Vivian Hylkema www.viannaplan.nl Pagina 1 Het maakt niet uit of je genetisch een lichaamssamenstelling hebt die in jouw voordeel

Nadere informatie