PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie"

Transcriptie

1 PROef Werk

2 Bier en Gezondheid Kennis Instituut Bier doet langdurig onderzoek naar de gevolgen van biergebruik op de gezondheid. De juiste dosering is daarbij van belang. Er wordt aangeraden voor mannen om max. 2 glazen bier per dag te nuttigen en 2 dagen per week niet. Voor vrouwen is het zelfs max. 1 glas per dag. En dan is 1 glas 25 cl. van een bier van 5% alcohol. Zo n glas bevat dan 1,25cl. alcohol. Een Rochefort 10 33cl.(11,3% alc.) bevat dan 3,7cl. alcohol en is dus bijna 3 maal zoveel als een standaard glas. Een aantal feiten op een rij: - regelmatige, bescheiden consumptie van bier heeft een gunstig effect op harten bloedvaten, ouderdomssuikerziekte en dementie. - van bier moet je extra plassen, want alcohol remt de productie van het hormoon ADH. Dat zorgt er normaal voor dat je lichaam vocht vast kan houden. Daarnaast is het grote gehalte water in bier ook een goede aanleiding. - een standaard glas bier heeft niet meer calorieën dan wijn. Beide rond de 100 kcal. - alcohol verdwijnt tijdens het bereiden van een gerecht, maar minder snel dan men vaak denkt. Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt en na tweeënhalf uur 95%. Na (kort) flamberen is 75% van de alcohol nog over. - Bier bevat kleine hoeveelheiden b-vitamines, mineralen en vezels en heeft dus voedingswaarde, maar niet heel veel. - Sporten is gezond, maar kan de negatieve effecten van alcoholgebruik niet ongedaan maken. - Alcohol gebruiken om de negatieve gevolgen van stress te verminderen leidt eerder tot afhankelijkheid en dus verslaving. - Een bierbuik komt niet per definitie van bier. Dikmakend is eerder de combinatie van alcohol en snacks. Denk aan kaas, nootjes, bitterballen etc. De universiteit van Kopenhagen publiceerde in februari 2013 de uitkomst van en onderzoek naar het metabool syndroom, de wetenschappelijke naam voor een bierbuik, waaruit blijkt dat bij dagelijks gebruik van 0,5l per dag er geen samenhang is tussen het drinken van bier en de vorming van een dikke buik. Bij grotere inname is het aannemelijk dat het biergebruik er wel invloed op heeft.

3 Termologie -Begin SG (SG: Soortelijk Gewicht): de hoeveel opgeloste stoffen aan die er in het wort zitten, voordat de vergisting is gestart. Deze opgeloste stoffen zijn vooral suikers. Van de in het wort aanwezige suikers zijn de dextrines niet vergistbaar. Maar ook de opgeloste eiwitten, gomstoffen, mineralen en looistoffen vergisten niet. Het verschil tussen het begin en het eind SG geeft aan hoeveel suikers vergist zijn. -Eind SG: De hoeveelheid opgeloste stoffen die in het bier zitten, nadat de vergisting is afgerond. Hiermee kun je dus bepalen hoeveel suiker er vergist is. En op basis daarvan kan je bij benadering berekenen wat het alcoholgehalte moet zijn. (Begin SG Eind SG)* 0,135= x % alcohol bijv: ( ) * 0,135 = 7% Plato: Een graad plato komt overeen met een procent moutsuikergehalte in het wort. In Nederland mag het stamwortgehalte niet worden vermeld op de verpakking. Er wordt wel gebruik gemaakt van een categorieindeling. Cat. Plato S 15,5 en hoger I 11-15,5 II 7-11 III 1-7 -: Kort gezegd is dat volmondigheid. Wanneer je er dieper op in gaat, blijkt dat er veel meningen zijn over wat body is. De wetenschappelijke definitie (volgens Prof. Narziss van Brouwerij Technologie aan de Universiteit van Munchen) stelt dat body gemeten wordt in het eind extract, uitgedrukt in graden Plato. Op de site staat een link naar de volledige beschrijving van de wetenschappelijke body. Maar voor brouwers en bierdrinkers is body is meer. Het is een mondgevoel. En dat is per persoon en soms ook nog per slok verschillend. Wanneer je verschillende bronnen raadpleegt dan zijn er een aantal punten die, naar mijn mening, gezamelijk de lading dekken. - de vergistingsgraad en de daaruit resterende meetbare viscositeit van de vloeistof; - de reactie van de bestandsdelen van het restextract met speekseleiwitten; - de afbraak van moleculen door enzymen in de mond; - de hoeveelheid en grootte van de koolzuurbellen. Alleen de eerste van die vier is dus meetbaar. En dan alleen voordat het bier een mondgevoel kan geven. Daarbij is het nog van belang om te onthouden dat body niet hetzelfde is als smaakintensiteit. Dat laatste zegt puur iets over krachtig de smaken van het bier overkomen en staat dus los van het mondgevoel.

4 Smaken en geuren Er zijn veel verschillende smaken en geuren die je in bier tegen kan komen en dan zijn ze vaak een onderdeel van het totaalbeeld. Dat maakt het moeilijker om ze te herkennen en te benoemen. Een handig hulpmiddel is dan om de smaken en geuren in een andere vorm te zoeken. Zo kan je ze krachtiger en los van andere invloeden waarnemen. Eenmaal waargenomen, wordt het makkelijk er om het later terug te vinden. Als voorbereiding op het proeven van porter en stouts komt het volgende op tafel: - Gistextractpasta - Caramelstroop - Rietsuikermelasse - Gerstemoutstroop - Zwarte bessenjam - Rozijnen - Laurierdropjes - Koffie bonen & gemalen - Bittere chocola - Gedroogde vijgen - Gedroogde dadels - Caramout 15 - Geroosterde gerst Roggemout - Gerookte mout - Havermout

5 Geschiedenis van porter en stout De naam porter komt in tekst van rond 1730 al voor. Algemeen wordt aangenomen dat het zijn naam dankt aan de dragers (porters) in Londen die het veel gedronken zouden hebben. Er is echter ook een theorie dat het uit het Schots komt. Van oorsprong was het mengbier. In de pubs werd het uit drie verschillende vaten gemengd. Ralph Harwood van de Blue Last in Shoreditch maakt in 1722 een recept om menging van diverse bierprofielen overbodig te maken: de nieuwe stijl heet Entire Butt, maar wordt later tot Porter omgedoopt. Volgens bierhistoricus Alan Eames bestond het uit 1/3 dure gerst, 1/3 goedkope gerst en 1/3 bonen. De eerste porters die gebrouwen warden, en dus niet gemengd, bestonden uit 100% donkere mout. De grote Londense Porterbrouwerijen deden experimenten met nieuw ontwikkelde apparatuur, zoals de thermometer (omstreeks 1760) en de hydrometer (1770). Het gebruik van de laatste veranderde de aard van de Porter. Want nu konden brouwers het rendement van de mout meten en bemerkten dat de bruine mout maar tweederde vergistbaar materiaal produceerde. Toen de belasting op mout werd verhoogd tijdens de Napoleontische Oorlogen ( ) kregen de brouwers een reden om minder mout te gebruiken. Hun oplossing was om lichtere mout te gebruiken, want deze leverde meer vergistbaar material op. De kleur werd vervolgens verkregen door melasse, gebrande suiker of zelfs drop toe te voegen. Toen in 1816 de wet in werking kwam dat alleen mout en hop tijdens de productie van bier gebruikt mocht worden hadden de brouwers een probleem. Daniel Wheeler ontwikkelt in 1817 een nieuwe methode om veel donkerdere mouten te maken: hij maakt gebruik van een trommel, zoals ook koffiebonen worden gebrand, waardoor hij de mout op 205 C kon roosteren. De chocolade en zwarte mouten, aldus vervaardigd, maken het mogelijk de donkere porters en stouten, zoals wij die nu kennen, te produceren met grotendeels lichte mout en een klein beetje donkere mout. In de 18e eeuw was porter in Engeland en Ierland een populair bier. Later werd het verdrongen door stout. Dit kwam doordat de overheid belasting hief op ontkiemde gerst, ook bekend als mout. Om de belasting te omzeilen ging men bier brouwen met gebrande ongemoute gerst. Dit gaf de kenmerkende smaak aan de stouts van die tijd. Pas sinds een tiental jaren is men het weer beginnen te brouwen, vooral door de opkomst van kleinere brouwerijen. Stout is van oorsprong een sterke porter, een stout porter, later vereenvoudigd tot stout. Zo was Guinness eerst een Extra Superior Porter. Stout is oud Engels voor sterk. In de loop van de tijd zijn verschillende vormen van porter en stout ontstaan. Tijdens de cursus proeven we een porter, Irish dry stout, milk Stout, Export Stout & imperial Russian stout.

6 Porter Voorbeelden Donker koper tot zeer donker bruin (doorschijnend) ,40 gew% - 0,60 gew% Helder tot tweeschijn Ongelijkmatig tot mousse 4,5-6,5 Fruitig, gebrande mout. Soms iets karamelachtig, soms zoetigheid, soms droppig Zacht bitterig door gebrande mout. Fruitig, moutig, soms houtachtig Zoetig tot zoet, bitterig tot bitter Medium Plakkerig, soms alcoholwarmend, soms zwak metaalachtig Licht karamel, drop, bitterig, zoetig, soms iets rokerige nasmaak, eindigt droog Fuller's London, Meantime London, Shepherd Neame Original, Samuel Smith Taddy, Nethergate Old Growler, Ratebeer.com: Porter Porter heeft niet het wrange, metaalachtige, geroosterde karakter van een Stout. minder alcoholisch, fruitiger en droger dan Baltic Porter. Irish Dry Stout Voorbeelden Zeer donker, ondoorschijnend ,45 gew% - 0,55 gew% Helder Romig 4,0-5,0 Overheersend gebrande mout, soms iets zurig Bitter, zurig, dropachtig, gebrand, droog Bitter tot zeer bitter, zurig en soms iets zoutig Dun Metaalachtig, soms iets samentrekkend Hopbitter en moutbitter, zeer droog, blijft lang hangen Jopen stout, Guinness, Murphy's, Ratebeer.com: Dry Stout Het wrange, metaalachtige, geroosterde karakter is afkomstig van geroosterde gerst, weinig restsuikers en veel hop.

7 Export Stout Voorbeeld Donkerbruin, ondoorschijnend ,39 gew% - 0,70 gew% Tweeschijn tot helder Romig 6,5-8,5 Sterk overheersend gebrande mout. Fruit, hop, zwarte bessen en melassearoma's Moutbitter, geroosterd, hopbitter, branderig, drop Bitter, zoetig tot zoet, soms iets zurig Medium tot tamelijk vol Plakkerig tot plakkend, metaalachtig, alcoholwarmend Karamel, geroosterd, bitter, drop, zoutig Guinness Special Export, Ratebeer.com: Foreign Stout Bitterder, droger en dorstlessender dan Baltic/Robust Porter Oatmeal Stout Voorbeelden Donker koper tot donker bruin ,40 gew% - 0,60 gew% Helder Romig en beige kleur 4,5-5,5 Cacao, geroosterde mout en melasseachtig Vol, karamel, bitterig, zoetig met weinig esters Zoetig tot zoet, bitterig Medium tot vol Plakkerig Karamel, droppig, zoetig, cacaoachtig AVBC Barney Flats Oatmeal Stout, Maclay's Oatmalt, St. Ambroise Oatmalt, Goose Island Oatmeal Stout, Ratebeer.com: Sweet Stout Door gebruik van havervlokken/- mout ontstaat er een unieke, iets vettige/olieachtige zoetheid die in andere stouts afwezig is. Geen lactose zoals in Milk Stout.

8 Imperial Russian Stout Voorbeelden Zeer donker bruin, (doorschijnend tot niet doorschijnend) ,32 gew% - 0,45 gew% Tweeschijn tot helder Ongelijkmatig tot mousse 7,5-11,0 Fruitig (rozijnen, vijgen, krenten), gebrande mout, droppig, hoppig, soms zurig Gebrande mout, krenten, hopbitter, karamel, cacao, koffie Bitter tot zeer bitter, zoetig, soms zurig Medium (GB) tot vol (USA) Plakkerig, metaalachtig, alcoholwarmend, iets wrang Bitterig tot bitter, gebrand (bijna teerachtig), soms zurig De Molen Hel & Verdoemenis, Samuel Smiths, Ratebeer.com: Imperial Stout De hoge bitterheid wordt enigszins gemarkeerd door het hoge restsuikergehalte

Les 2: Bier en Gezondheid, Porters & Stouts

Les 2: Bier en Gezondheid, Porters & Stouts Les 2: Bier en Gezondheid, Porters & Stouts Kennis Instituut Bier doet langdurig onderzoek naar de gevolgen van biergebruik op de gezondheid. De juiste dosering is daarbij van belang. Er wordt aangeraden

Nadere informatie

Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en porters 2/ De geschiedenis van de Stouts en Porters

Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en porters 2/ De geschiedenis van de Stouts en Porters Stouts en Porters 1/ Algemene beschrijving stouts en Porters 2/ Geschiedenis van Stouts en Porters 3/ Beschrijving Stouts en Porters porters Robuust porters dry stouts sweet stouts milk of cream stouts

Nadere informatie

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be Alles over bier Biertypes HET ASSORTIMENT BIEREN IN DE MARKT GROEIT. NAAST TYPES EN SMAKEN IS ER ONDERSCHEID TUSSEN ONDERGISTEND EN BOVENGISTEND BIER. BEKENDSTE ONDERGISTEND BIER (GEBROUWEN BIJ LAGE TEMPERATUREN)

Nadere informatie

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen

PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen - PINT Beste Bockbier Competitie 2018 Typen Categorie Bock Sub-type: Donker Bock Al e. Laaggegist en hooggegist (ca. 70-82% schijnbare vergistingsgraad). 6,0-7,4 Vol.% 1,061-74 g/cm 3 of 15-18 % w/w 31-100

Nadere informatie

Dossier Klant. Noodzakelijk voor de facturatie Te consulteren op de site: E V N R. Firma.

Dossier Klant. Noodzakelijk voor de facturatie Te consulteren op de site:   E V N R. Firma. Dossier Klant Noodzakelijk voor de facturatie Te consulteren op de site: www.dutchbeerchallenge.nl Voorbehouden voor de Organisatie E V N R. Firma Firma: Adres: Postcode: Gemeente: Land BTW: E-mail: URL:

Nadere informatie

Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 Winterbier. 11 mei 2019 Jacques Bertens

Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 Winterbier. 11 mei 2019 Jacques Bertens Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 Winterbier 11 mei 2019 Jacques Bertens Brand daagt hobbybrouwers uit 8 e Brand bierbrouwwedstrijd Begonnen met pils Aanleiding: brouwen van een goed pils is een uitdaging

Nadere informatie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie PROef Werk Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie De Basissmaken Er zijn vijf basissmaken, waarvan er vier algemeen bekend zijn. Dat zijn zoet, zuur, bitter en zout. De

Nadere informatie

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag

Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Memo: bierbrouw recepten gezamenlijk brouwdag Op 12 september 2015 wordt bij de bierbrouw vereniging t Hopbelleke een gezamenlijke bierbrouwdag georganiseerd. De T.C. is gevraagds om een aantal brouwrecepten

Nadere informatie

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017

Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar. no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving. 78 Speculaasbier verwacht 2017 Beknopte omschrijving bieren Hobbybrouwerij De Tuimelaar no. Biertype botteldatum alc.% omschrijving 78 Speculaasbier verwacht 2017 77 Bokbier verwacht 2017 76 Weizen verwacht 2017 75 Dubbel verwacht 2017

Nadere informatie

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015

De Schuimkragen VZW. Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 Bieren met een Goed Doel 23/01/2015 De Schuimkragen VZW Stichtend lid van vzw Zythos, Confederatie van Belgische Objectieve Bierproeversverenigingen Lid van de Gemeentelijke Cultuurraad van Zele BUFO 4,8

Nadere informatie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie

PROef Werk. Cursus Proef Werk 2013 Flink Gegist - Geschreven door Jasper van Schie PROef Werk Les 3 Saison - Witbier - Weizen - IPA - DIPA Als voorbereiding op het proeven van saison, witbier, weizen, IPA en DIPA komt het volgende op tafel: -Limoen -Citroen -Sinaasappel -Grapefruit -Passievrucht

Nadere informatie

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis

Bier. Inhoud. Inleiding. Geschiedenis Bier Inhoud 1. Geschiedenis. 2. Hoe wordt het gebrouwen. 3. Merken en verschillen. 4. Biersoorten 5. Waarom word je van te veel bier dronken? 6. Wist je dat 7. Vragen aan de klas. Inleiding Ik doe mijn

Nadere informatie

Beste Vrienden van het Bier,

Beste Vrienden van het Bier, Beste Vrienden van het Bier, De zomer is weer voorbij en het brouwseizoen is weer geopend. Eindelijk zou je bijna zeggen, zo n zomer slaat toch weer een aardig gat in je voorraad. In mijn geval ben ik

Nadere informatie

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen samengesteld door Genieten van een lekker speciaalbier De Volmolen Café-Zaal-Camping De Volmolen Volmolen 4, 5561 VH Riethoven www.devolmolen.nl We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles,

Nadere informatie

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij BIERKAART Bieren van t vat pilsener 25 cl alc. 5,0 % vol. 2,10 pilsener 50 cl alc. 5.0 % vol. 3,90 Up 22 cl alc. 5,5 % vol 2,20 Hoppen Blond van Jopen alc. 6,8% vol. 3,30 Ons eigen bier 2,60 Ons Carusobier

Nadere informatie

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan

Belgische bieren. Trappistenbier. Sfeeropener. vult sfeerbeeld aan Titel inspiratie Genieten van Sfeeropener meestal human touch, vult sfeerbeeld aan Belgische bieren België is het bierland bij uitstek. Als geen ander weten we hoe authentieke bieren te brouwen, met oog

Nadere informatie

De beknopte biergids van bierkraag.be

De beknopte biergids van bierkraag.be De beknopte biergids van bierkraag.be Wat is het Iedereen kent het wel, maar wat is bier eigenlijk? Bier is een drank die gemaakt wordt met hoofdzakelijk water en mout. Mout is een soort graan dat gaat

Nadere informatie

Sinds midden 2011 is de brouwerij gevestigd op het Domaine de Millevertus in Breuvanne. Bijna de helft van de productie is bestemd voor export.

Sinds midden 2011 is de brouwerij gevestigd op het Domaine de Millevertus in Breuvanne. Bijna de helft van de productie is bestemd voor export. De Schuimkragen VZW Stichtend lid van vzw Zythos, Confederatie van Belgische Objectieve Bierproeversverenigingen Lid van de Gemeentelijke Cultuurraad van Zele Daniel Lessire Sinds midden 2011 is de brouwerij

Nadere informatie

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc.

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. 5,5% 3,00 Een sprankelend trappistenbier van hoge gisting. Licht moutig

Nadere informatie

BordjeBier-OPM-17x25-FIN.indd 48 11-08-14 12:23

BordjeBier-OPM-17x25-FIN.indd 48 11-08-14 12:23 BordjeBier-OPM-17x25-FIN.indd 48 11-08-14 12:23 49 Tartaar van zeebaars/radijs komkommer en rode ui Palm Hop Select bordje bier Ingrediënten voor 4 personen 500 g zeebaarsfilet 1 rode peper 1 sjalot citroensap

Nadere informatie

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT TEMPERATUUR. T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn.

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT TEMPERATUUR. T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn. IN HET GLAS NAAM Cornet BROUWERIJ Brouwerij De Hoorn ADRES Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn.be BEZOEKEN Bezoeken kan in groep (min. 15 en max. 50

Nadere informatie

De lekkerste troeven in uw hand!

De lekkerste troeven in uw hand! De lekkerste troeven in uw hand! Bier troef! Brouwerij bezoek Interesse om Brouwerij Het Nest een bezoek te brengen? Een bezoek aan de brouwerij duurt +- 90 minuten. Tijdens dit bezoek aan onze brouwerij

Nadere informatie

Bier en whisky. gepresenteerd door. Hans Glandorf

Bier en whisky. gepresenteerd door. Hans Glandorf Bier en whisky gepresenteerd door Hans Glandorf 17-10-2016 Over Hans Glandorf `Als ik zweet, zweet ik bier! Mijn voorliefde voor speciaal kwam op 16 jarige leeftijd. Daarvoor dronk ik met vriendjes koude

Nadere informatie

a pleasure for your senses

a pleasure for your senses NR 2 Reserve dry versterkt droog Druivensoorten: tinta negra mole, verdelho, sercial en een uitstekende balans tussen zuur en suiker. De wijnen die in deze blend gebruikt zijn is tinta negra en verdelho

Nadere informatie

Whisky maken. Mouten Brouwen Distilleren Rijpen Bottelen

Whisky maken. Mouten Brouwen Distilleren Rijpen Bottelen Whisky maken Mouten Brouwen Distilleren Rijpen Bottelen Mouten Gerst wordt tijdens het mouten vochtig gemaakt, waardoor het ontkiemt. Bij het ontkiemen worden suikers aangemaakt, die in het verdere distilleerproces

Nadere informatie

BKG typenlijst

BKG typenlijst BKG typenlijst 2011-2012 Klasse A Klasse B Klasse C Klasse D 1 American PA 21 Alt 38 Barley Wine 50 Baltic Porter 2 Berliner Weisse 22 American Amber-Red 39 Blond(e) 51 Barley Wine 3 Bitter Blond (B) 23

Nadere informatie

Hertog Jan Karakter 3,95

Hertog Jan Karakter 3,95 BIERKAART Hertog Jan Karakter 3,95 Dankzij de uitgelezen selectie prestigemout heeft dit bier een uitzonderlijk roodkoperen kleur. De smaak is vol en romig. Het bier heeft een aangename afdronk met een

Nadere informatie

Slobberbok. van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Ingrediënten: Water, vier granen, cara, tarwe, rogge, chocolademout, gist, hallertau en saarhop.

Slobberbok. van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom. Ingrediënten: Water, vier granen, cara, tarwe, rogge, chocolademout, gist, hallertau en saarhop. U proeft bij Cafe de Keyzer Slobberbok van Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom Deze brouwerij produceert op ambachtelijke wijze zijn bier. Erik Bouman is vanaf 1990 bezig met het brouwen van speciaalbier.

Nadere informatie

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Spanjestraat 133 141 8800 Roeselare België CONTACT TEMPERATUUR

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Spanjestraat 133 141 8800 Roeselare België CONTACT TEMPERATUUR IN HET GLAS NAAM Rodenbach Grand Cru BROUWERIJ Brouwerij Rodenbach ADRES Spanjestraat 133 141 8800 Roeselare België CONTACT T: +32 (0)51 27 27 00 info@rodenbach.be www.rodenbach.be BEZOEKEN Bezoeken kan

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

IPA Het Verhaal. Inleiding.

IPA Het Verhaal. Inleiding. IPA Het Verhaal Inleiding. India Pale Ales (IPA) en met name de Amerikaanse versies hiervan, verheugen zich steeds meer in de belangstelling, ook in Nederland. De wedstrijd die Brand uitschreef voor dit

Nadere informatie

Onze bieren. Flesbieren

Onze bieren. Flesbieren Geen 18, geen alcohol Flesbieren Kriek Max (3.5%) Helder, donkerrood kriekbier van spontane gisting met een zoet en fruitig aroma en een fruitig zoet-zuur palet door toevoeging van 25% natuurlijke kriekensappen.

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

BIERKAART Wisseltap:

BIERKAART Wisseltap: BIERKAART Wisseltap: TEXELS SKUUMKOPPE: Een donker tarwebier, met een volle romige smaak van limoen en tropisch fruit met een vleugje amandel. De afdronk is fruitig met een licht bittertje. Alcoholgehalte

Nadere informatie

Geen 18, geen alcohol. Onze bieren

Geen 18, geen alcohol. Onze bieren Geen 18, geen alcohol Onze bieren Pilsener Bavaria (5.0%) Bavaria pils is geliefd vanwege zijn uitzonderlijke frisse en niet bittere smaak. Het geheim? Bavaria gebruikt zuiver mineraalwater uit eigen bron,

Nadere informatie

BIEREN VAN DE TAP: Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter.

BIEREN VAN DE TAP: Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter. BIEREN VAN DE TAP: BRAND 2,20 TYPE: PILSENER ALCOHOL: 5% GISTING: LAAG Een zachte en neutrale pilsener. Het aroma is iets hoppig. De body is medium en de nasmaak is hopbitter. LA TRAPPE DUBBEL 3,25 TYPE:

Nadere informatie

Lekkere én gezonde recepten met Bambu. Genieten van een kopje. puur natuur!

Lekkere én gezonde recepten met Bambu. Genieten van een kopje. puur natuur! Lekkere én gezonde recepten met Bambu. Genieten van een kopje puur natuur! Lekkere warme drank voor ieder moment van de dag! A.Vogel Bambu Zonder cafeïne Zonder kleur- en smaakstoffen Vrij van lactose

Nadere informatie

Een nazomers snoepreisje.

Een nazomers snoepreisje. Een nazomers snoepreisje. Het eerste weekend van september is meestal het tijdstip waarop het Bier Keurmeesters Gilde het jaarlijkse studieweekend organiseert. Hoe gaat er in zo n weekend aan toe, vraag

Nadere informatie

Verticale Proeverij Bordeaux De Mangerie Eisden Vrijdag 27 oktober 2017 CHATEAU TROPLONG MONDOT SAINT EMILION PREMIER GRAND CRU CLASSE B

Verticale Proeverij Bordeaux De Mangerie Eisden Vrijdag 27 oktober 2017 CHATEAU TROPLONG MONDOT SAINT EMILION PREMIER GRAND CRU CLASSE B Verticale Proeverij Bordeaux De Mangerie Eisden Vrijdag 27 oktober 2017 CHATEAU TROPLONG MONDOT SAINT EMILION PREMIER GRAND CRU CLASSE B Topdegustatie van een topchateau, Chateau Troplong Mondot, zoals

Nadere informatie

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN BLOND STERK BLOND Steenbrugge Blond Brouwerij Palm Belgisch abdijbier met een volle smaak en een fruitig gistingsaroma, wat in combinatie met het Brugse kruidenmengsel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie

Inhoudsopgave. - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie Informatie brochure Vieno 2017 Inhoudsopgave - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie 1 2 3 5 6 7 8 8 Vieno is hét nieuwe alcoholvrije

Nadere informatie

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN

Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN Geniet, maar drink met mate ONZE BIEREN BLOND STERK BLOND Steenbrugge Blond Brouwerij Palm Belgisch abdijbier met een volle smaak en een fruitig gistingsaroma, wat in combinatie met het Brugse kruidenmengsel

Nadere informatie

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl

Hertog Jan. Assortiment PILSENER LENTEBOCK. horecasupport.nl Assortiment Hertog Jan PILSENER Omschrijving Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk. Met liefde gebrouwen.

Nadere informatie

Biologisch & Fairtrade Ethiopië Sidamo I Coffee Mocha Espresso Classico I Espresso Selection

Biologisch & Fairtrade Ethiopië Sidamo I Coffee Mocha Espresso Classico I Espresso Selection Private Label Biologisch & Fairtrade Ethiopië Sidamo I Coffee Mocha Espresso Classico I Espresso Selection LEVERINGS- & VERKOOPSVOORWAARDEN BTW: 6% inbegrepen, bestellingen zijn contant betaalbaar, of

Nadere informatie

Dinsdag 2 november 2010: DEGUSTATIE ZINFANDEL

Dinsdag 2 november 2010: DEGUSTATIE ZINFANDEL Dinsdag 2 november 2010: DEGUSTATIE ZINFANDEL PROEFNOTITIES Deze degustatie, over een door ons weinig gedronken druif, werd verzorgd door Jan II en Marc. Jan II gaf eerst een verzorgde visuele samenvatting

Nadere informatie

Catalogus. Zilverstraat BRUGGE Code: BE01DEM. Meer weten?

Catalogus. Zilverstraat BRUGGE Code: BE01DEM. Meer weten? Meer weten? Zilverstraat 26 8000 BRUGGE 050 33 19 43 be01dem@pf.cofep.be Code: BE01DEM Catalogus Zilverstraat 26 8000 BRUGGE 050 33 19 43 be01dem@pf.cofep.be Chocolade Mix CHOCOLADE Luxe ballotin (per

Nadere informatie

Studiereis

Studiereis Studiereis 17-04-2010. Bier lest niet alleen de dorst, het maakt ook hongerig. Hongerig naar kennis met name. Derhalve toog ook dit jaar De Koperen Tsjettel ter studie (ende vermaeck) naar Overijssel en

Nadere informatie

MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART

MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART MET TOEWIJDING GEBROUWEN VEENHUIZEN DRANKEN & LUNCH KAART BIERKAART DE KOLONIST WEIZEN BIER Een heerlijk fris, zacht en fruitig tarwebier van hoge gisting. Een echte dorstlesser. Het bier bevat 5% alcohol,

Nadere informatie

De ripasso Austero wordt gemaakt van niet gedroogde druiven en vervolgens geweekt in de schillen van de Amarone s.

De ripasso Austero wordt gemaakt van niet gedroogde druiven en vervolgens geweekt in de schillen van de Amarone s. Pietro Zardini maakt mooie wijnen in de typische -lijn: van de rode van niet-gedroogde druiven, via een ripasso tot een tweetal s van gedroogde druiven. Wijnlijst De ripasso Austero wordt gemaakt van niet

Nadere informatie

Alcoholgehalte : 8,5% alc./vol. 4,20 Uitstekend bier als aperitief.

Alcoholgehalte : 8,5% alc./vol. 4,20 Uitstekend bier als aperitief. Beschrijving : LA CHOUFFE is een niet gefilterd blond bier, zowel in de fles als in het vat hergist. Het is aangenaam fruitig, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak. Alcoholgehalte : 8% alc./vol.

Nadere informatie

Wat is oud? Wat is nieuw?

Wat is oud? Wat is nieuw? Wat is oud? Wat is nieuw? 13-04-2015 Ardmore Ardmore Traditional heeft in 2010 nog bij de World Whisky Awars de gouden medaille in de wacht gesleept, en terecht want het is een prachtige whisky! Prachtige

Nadere informatie

TRAPPIST. Ora et labora: bid en werk

TRAPPIST. Ora et labora: bid en werk Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een trappist- en abdijbier? En wat is nou precies een tripel? Hieronder nemen we een aantal bierstijlen en types onder de loep. Ora et labora: bid en werk Vaak

Nadere informatie

Is mijn bier voldoende uitgegist?

Is mijn bier voldoende uitgegist? Is mijn bier voldoende uitgegist? Vele bieren van hobbybrouwers bereiken een eind-densiteit van rond de SG=1,014 of zelfs richting SG=1,020. Zelden lager dan 1,010. De meeste betere Belgische bieren bereiken

Nadere informatie

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER

Hertog Jan. Portfolio HERTOG JAN PILSENER Portfolio Hertog Jan HERTOG JAN PILSENER Hertog Jan Pilsener (5,1%) is een stevig goudblond bier met een mooie, dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk Smaak Vol met een aangenaam

Nadere informatie

Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75. Koffie verkeerd 2,00. Warme Chocolademelk 2,00. Slagroom 0,50. Irish Coffee 4,50

Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75. Koffie verkeerd 2,00. Warme Chocolademelk 2,00. Slagroom 0,50. Irish Coffee 4,50 Warme Drank Koffie 1,75 Thee 1,75 Espresso 1,75 Koffie verkeerd 2,00 Warme Chocolademelk 2,00 Slagroom 0,50 Irish Coffee 4,50 Soep Soep van de dag 2,50 Erwtensoep 3,00 Tosti Ham/Kaas 2,00 Frisdrank Spa

Nadere informatie

Hoe vol is uw glas? Postbus 590, 6700 AN Wageningen T 0317 750 620 info@kennisinstituutbier.nl www.kennisinstituutbier.nl

Hoe vol is uw glas? Postbus 590, 6700 AN Wageningen T 0317 750 620 info@kennisinstituutbier.nl www.kennisinstituutbier.nl Kennisinstituut Bier is het wetenschappelijke instituut op het gebied van verantwoorde bierconsumptie in relatie tot gezondheid. Het instituut wil gedegen, wetenschappelijke kennis over verantwoorde bierconsumptie

Nadere informatie

Jupiler. Assortiment PILSENER JUPILER BLUE. horecasupport.nl

Jupiler. Assortiment PILSENER JUPILER BLUE. horecasupport.nl Assortiment Jupiler PILSENER Omschrijving Jupiler is een bitterzachte pils (5,2%) met een fris karakter, vlotte verteerbaarheid en een toegankelijke smaak Type Goudblonde pilsener Alcohol 5,2% Smaak Toegankelijk

Nadere informatie

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B

Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Transfertoets blok 5 BIER VAPRO B Versie: november 2008 Werkwijze transfertoets Aan het einde van je VAPRO A opleiding dien je zo mogelijk het totale dan wel een deel van het productieproces van je bedrijf

Nadere informatie

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN

FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN FIONA DE LANGE WAT JE ALS BIERLIEFHEBBER MOET WETEN 350 ESSENTIËLE FEITEN, TIPS EN BIERWETENS WAARDIGHEDEN INHOUD Voorwoord 6 Bier is 9 Verschillende ingrediënten 21 Verschillende biersoorten 37 Bierlanden

Nadere informatie

De Schuimkragen VZW. Wase Bieren 20/03/2015

De Schuimkragen VZW. Wase Bieren 20/03/2015 Wase Bieren 20/03/2015 De Schuimkragen VZW Stichtend lid van vzw Zythos, Confederatie van Belgische Objectieve Bierproeversverenigingen Lid van de Gemeentelijke Cultuurraad van Zele Brouwerij t Paenhuys

Nadere informatie

Receptboekje. Een lekkere warme drank, zonder cafeïne!

Receptboekje. Een lekkere warme drank, zonder cafeïne! Receptboekje Een lekkere warme drank, zonder cafeïne! veelzijdige warme drank voor ieder moment van de dag A.Vogel Bambu Lekkere warme drank Zacht van smaak Cafeïnevrij en glutenvrij Verkrijgbaar bij drogist

Nadere informatie

Invloed maisch temperatuur en ph op :

Invloed maisch temperatuur en ph op : Invloed maisch temperatuur en ph op : Afbraak zetmeel «Body» van bier ( niet-vergistbare dextrines + peptiden ) Vergistinggraad (werkelijk en schijnbaar) Standaard referenties Brouwerij Ludwig Narziss

Nadere informatie

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering "Bieren van dichtbij huis." Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering Uitgeester Engeltje, %, blond speciaalbier De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, Uitgeest 4 5 1 / 13 9x 7 1 8 9 139/21

Nadere informatie

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten, rozijnen, gedroogde pruimen en andere gedroogde zuidvruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Uit

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE BOURGOGNE JEAN GRIVOT DOOR LIEVEN CAPPELLE OP 8/5/2013.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE BOURGOGNE JEAN GRIVOT DOOR LIEVEN CAPPELLE OP 8/5/2013. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE BOURGOGNE JEAN GRIVOT DOOR LIEVEN CAPPELLE OP 8/5/2013. Het huis Grivot bestaat reeds sinds het midden van de 17 de eeuw. Tegenwoordig is het Etienne die de wijnen assembleert. De

Nadere informatie

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5.

Bier van t Vat. Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië. Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België. Filou 8.5 % 25cl België. Lage Landen 5. Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België Filou 8.5 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 25cl België Lage Landen 5.2 % 50cl België Grolsch 5.0 % 25cl Nederland Wij

Nadere informatie

Brand Bier. La Trappe Witte Trappist. La Trappe Dubbel

Brand Bier. La Trappe Witte Trappist. La Trappe Dubbel Brand Bier Brand Premium Pilsener wordt gebrouwen met meer hop. Dat geeft het pilsener zijn unieke, krachtige smaak. Het volledig volmout gebrouwen pils van Brand kenmerkt zich door de perfecte balans

Nadere informatie

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l

T a s t i n g i n f o r m a t i e b e h o r e n d b i j d e p r o e v e r i j e n v a n w w w. w h i s k y - t a s t i n g s. n l Geschiedenis W H I S K Y Woord: uisge beatha ( levenswater ) uisgebaugh verbasterd tot whisky Oorspong: (evt. eerst: mesopotamie) N-Afrika/Arabische cultuur zendelingen Ierland Schotland Schrijfwijze:

Nadere informatie

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen?

Hopbitterheid. Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Hopbitterheid Wat is de juiste methode om de hopbitterheid te berekenen? Het eenvoudige antwoord op bovenstaande vraag is: die is er niet. De vraag kwam naar voren toen bleek dat mijn brouwrekenprogramma

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Brugse Zot Blond 6.0 % 33cl België 4,00 Grimbergen Dubbel 6.5 % 33cl België

Nadere informatie

Zeker proeven op het Just Beer -festival

Zeker proeven op het Just Beer -festival Het Laatste Nieuws - HLN.be De Krant Zeker proeven op het Just Beer -festival 03 november 2018 00u00 Met Just Beer vindt dit weekend in Kortrijk Xpo het grootste bierfestival van het land plaats. Voor

Nadere informatie

Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen.

Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen. Hallo Irene Scipio, Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen. Ik heb niet specifiek merknamen genoemd maar meer landen, streken

Nadere informatie

Onderzoekscompetenties 6 de jaar

Onderzoekscompetenties 6 de jaar Onderzoekscompetenties 6 de jaar Werkschema: Bier brouwen Werkschema 1. Algemene lesgegevens Brouwproces leren kennen met chemische reacties, zelf brouwen, etiketontwerp. 2. Lesverloop Planning: les 1:

Nadere informatie

Informatie brochure 2018

Informatie brochure 2018 Informatie brochure 2018 Inhoudsopgave - Vieno - Assortiment - Witte Vien0 s - Rose Vien0 s - Rode Vien0 s - Dessert Vien0 s - Product informatie - Prijzen - Contactinformatie 1 2 3 5 6 7 8 9 9 Vien0 is

Nadere informatie

Patisserie Unique New Business B.V. T: E: W: Artikelnummer EAN

Patisserie Unique New Business B.V. T: E: W:   Artikelnummer EAN Productspecificatie Patisserie Unique New Business B.V. T: 085-8771044 E: info@patisserieunique.nl W: www.patisserieunique.nl Productkenmerken Artikelnummer 719703 Productnaam Demi baguette noir EAN 8718564133684

Nadere informatie

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen

Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen Maischen Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen de vergistinggraad van het wort; de viscositeit van het wort en bier; de hoeveelheid door de gist opneembare eiwitten (aminozuren);

Nadere informatie

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier

6.1. Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart keer beoordeeld. Nederlands. Bier Spreekbeurt door een scholier 1625 woorden 26 maart 2004 6.1 139 keer beoordeeld Vak Nederlands Bier Ik ga mijn spreekbeurt over bier houden ik behandel de volgende hoofdstukken Iedereen weet wat bier

Nadere informatie

Eigendom Derek Walsh & 1

Eigendom Derek Walsh & 1 Eigendom Derek Walsh & 1 Hoe groot is de invloed van gist op mijn bier? Alle technische aspecten van 1 bier die met 4 verschillende gisten is gebrouwen Mét degustatie! Eigendom Derek Walsh & 2 Doelstellingen

Nadere informatie

: Classic Speyside. Voor meer informatie: De Benriach range kent een gevarieerd aantal jaargangen en stijlen:

: Classic Speyside. Voor meer informatie:   De Benriach range kent een gevarieerd aantal jaargangen en stijlen: Introductie Sinds kort is De Monnik Dranken distributeur voor Nederland van de Schotse The Benriach Whisky. De Benriach distilleerderij werd opgericht in 1898 en is na een paar jaar in andere handen te

Nadere informatie

Water. Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie

Water. Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie Water: Hoofdbestanddeel van bier Smaak bepalend Wat gebeurt er met het brouwwater tijdens het bierbrouwen? Correcties op brouwwater Proefsessie Peter Wester Hoofdbestanddeel van bier: Welke parameters

Nadere informatie

VI/5073/97-NL VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD REGISTRATIE-AANVRAAG: Artikel 17 BOB ( ) BGA (X) Nationaal nummer van het dossier: -

VI/5073/97-NL VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD REGISTRATIE-AANVRAAG: Artikel 17 BOB ( ) BGA (X) Nationaal nummer van het dossier: - VI/5073/97-NL VERORDENING (EEG) nr. 2081/92 VAN DE RAAD REGISTRATIE-AANVRAAG: Artikel 17 BOB ( ) BGA (X) Nationaal nummer van het dossier: - Bevoegde Naam Adres dienst van de Lidstaat: Bundesministerium

Nadere informatie

Gedroogde zuidvruchten. Waar gaat deze kaart over? Voedingswaarde van gedroogde zuidvruchten. Wat wordt er van jou verwacht?

Gedroogde zuidvruchten. Waar gaat deze kaart over? Voedingswaarde van gedroogde zuidvruchten. Wat wordt er van jou verwacht? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over gedroogde. In deze kaart staat wat gedroogde zijn. Je leert welke gedroogde er zijn en hoe je ze moet bewaren. Wat wordt er van jou verwacht? Na het bestuderen

Nadere informatie

Montepulciano d Abruzzo

Montepulciano d Abruzzo Montepulciano d Abruzzo Rosso di Montepulciano Montepulciano d Abruzzo Plaats Montepulciano Druif Vino Nobile di Montepulciano Rosso Piceno Superiore Wijn 1 Wijn 1: Tesoruccio Montepulciano d'abruzzo

Nadere informatie

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop BAKWORKSHOP Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. SOORTEN BLOEM EN MEEL Bloem Met bloem wordt wit meel aangeduid. Bij bloem worden de zemel en de kiem van de graankorrel voor het malen

Nadere informatie

PRODUCT. Sinds 1921 CATALOGUS

PRODUCT. Sinds 1921 CATALOGUS PRODUCT Sinds 1921 CATALOGUS Beste klant, Siebrand, een bijzonder familiebedrijf, is opgericht in 1921. Wij zijn trots op de rijke historie die wij als bedrijf hebben. Het Siebrand-imago wordt gekenmerkt

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014. Vanavond is de heer Mommerency onze gastheer en zal hij ons rondleiden in de wondere wereld van Montalcino. Eerst drinken wij 7 Rosso s en dan 11 Montalcino

Nadere informatie

Gistexperimenten Jacques Bertens

Gistexperimenten Jacques Bertens Gistexperimenten Jacques Bertens Verantwoording experimenten Praktische insteek Aansluiten praktijk hobbybrouwer Keukenexperimenten Geen laboratorium Geen wetenschappelijke verantwoording Wel zorgvuldige

Nadere informatie

Chocolade, wat is het?

Chocolade, wat is het? Chocolade, wat is het? Wat onthouden we van ons onderzoek? Als we de verpakking opendraaien horen we?.... Als we kijken naar de chocolade zien we?.... Als we ruiken aan de chocolade ruiken we?.... Als

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 Vandaag zal Peter ons nieuw wijnjaar inzetten met een degustatie van Castillon wijnen, een voor velen minder geproefde wijnstreek.

Nadere informatie

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano WINE BY Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename en aanhoudende nasmaak achter met duidelijke noten van exotische vruchten.

Nadere informatie

Beer Myth Busters: decoctie versus infusie

Beer Myth Busters: decoctie versus infusie Beer Myth Busters: decoctie versus infusie Van oudsher werd op het vaste land van Europa bier gebrouwen met de decoctie maischmethode. Bij deze methode neemt men een deel van het beslag uit de maischketel,

Nadere informatie

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot

GIST. Van wort naar bier. Chris Talbot GIST Van wort naar bier Chris Talbot Inhoud Gist Welke gist gebruik je? Hoeveel gist moet je toevoegen? Berekening korrelgist Hoofd- en nagisting Hergisting Gist Bijzondere ingrediënt Ééncellige schimmel,

Nadere informatie

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Inhoudsopgave Bladzijde 2 Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 1 : Van koffieplant tot koffieboon Blz. 4 Hoofdstuk 2 : Koffie branden en melangeren Blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Island hopping

Island hopping Island hopping 10-04-2017 Agenda 8 mei: Proeverij 13/14 mei: Motoruitje 16 juni: Whisky met eten, 45,- leden en 50 introducee. 17 september: Club uitje 9 oktober: Proeverij 13 november: Proeverij SMWS

Nadere informatie

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood WINE BY watertip: chaudfontaine rood Fiano 12,5% vol 3.20 19.50 FIANO I.G.T. 85% FIANO 15% ANDERE WITTE DRUIVENSOORTEN In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename

Nadere informatie

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10

Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50. Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15. Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Bier van t Vat Pilsner Urquell 4.4 % 25cl Tsjechië 3,50 Lage Landen 5.2 % 25cl België 2,15 Lage Landen 5.2 % 50cl België 4,10 Grimbergen dubbel 6.5 % 33cl België 4,05 Brugse Zot blond 6.0% 33cl België

Nadere informatie

Chemische analyse van dranken

Chemische analyse van dranken Chemische analyse van dranken De voedingswaarde van wat we eten en drinken wordt bepaald door de aanwezige nutriënten. Deze nutriënten zijn: water, eiwitten, vetten, (verteerbare) koolhydraten, mineralen,

Nadere informatie

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E: Artikelnummer

Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: F: E: Artikelnummer Productspecificatie Patisserie Unique New Business B.V. Nieuwerhoekplein 1a 3761 HD Soest T: 035-5882395 F: 084-7268972 E: info@patisserieunique.nl Productkenmerken Artikelnummer 750034 Productnaam Quattro

Nadere informatie

Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50

Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50 Warme dranken Koffie-kop 2,20 Koffie-mok 4,40 Espresso 2,20 Dubbele espresso 4,40 Koffie verkeerd 2,50 Cappuccino 2,35 Latte Macchiato 2,50 Thee 2,20 Earl Grey, Mint, English Breakfast, Forest Fruit, Green

Nadere informatie