INHOUD. Inhoud. Inleiding... 20

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUD. Inhoud. Inleiding... 20"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2014

2 Inhoud 1 INHOUD Inleiding... 2 Beleid... 4 Loopbaan Examens Vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage Examen inzake beroepsbekwaamheid Mondelinge evaluatie examen Beleid, tendensen en evoluties Benoemingen en aanwijzingen Inleiding Kerncijfers Tendensen en evoluties Beleid en aanbevelingen Vorming Advies Controle Klachten Audits en bijzondere onderzoeken Communicatie Internationaal Leden en personeel Rekeningen... 62

3 Inleiding 2 INLEIDING Overeenkomstig artikel 151 van de Grondwet en hoofdstuk Vbis van het Gerechtelijk Wetboek heeft de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) in 2014 doorlopend activiteiten vervuld op het vlak van: Aanwerving, selectie en benoeming van de leden van de rechterlijke orde; Behandeling van klachten over de werking van de rechterlijke organisatie; Verstrekken van adviezen aan de minister van Justitie, de regering en het parlement over de werking van de rechterlijke organisatie; Doorlichting en bijzonder onderzoek van de werking van de rechterlijke organisatie. Op het vlak van beleid heeft de Hoge Raad in 2014 gewerkt aan de uitvoering van zijn meerjarenplan Over deze activiteiten wordt gerapporteerd in dit verslag.

4 Inleiding 3 HRJ IN HET KORT De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) ijvert sinds 2000 voor een betere werking van de rechterlijke orde in België. Hij doet dat op drie manieren. Loopbaan: De HRJ organiseert de examens voor de magistratuur en draagt magistraten voor ter benoeming door de minister van Justitie. Controle: De HRJ voert externe controle uit op de werking van de rechterlijke orde, via audits, bijzondere onderzoeken en de behandeling van klachten over de werking. Advies: De HRJ neemt initiatieven en geeft adviezen ter verbetering van de werking van justitie, ten behoeve van de burger. De Hoge Raad voor de Justitie telt 44 leden die een mandaat van vier jaar uitoefenen. Om de vier jaar worden 22 magistraten verkozen door de voltallige Belgische magistratuur en worden 22 niet magistraten aangeduid door de Senaat. Hiervoor is een meerderheid van tweederde van de stemmen nodig. De HRJ is dus een gemengde instelling. Aan het eind van hun mandaat van vier jaar kunnen de leden zich één keer herverkiesbaar stellen. In september 2012 is het vierde mandaat ( ) van start gegaan. Onafhankelijk De leden hoeven geen verantwoording af te leggen aan een externe instantie, wel aan de eigen Algemene Vergadering van de Hoge Raad, onder meer in verband met een strikt na te leven deontologie.

5 Beleid 4 BELEID De Hoge Raad voor de Justitie heeft in 2003 beslist zijn beleid voor het volgende decennium in een managementplan vast te leggen. Dit plan omvat volgende strategische doelen: de selectie en loopbaan van de magistraten optimaliseren; voorwaarden scheppen voor een beter management in de rechterlijke orde; de toezichtsbevoegdheid van de Hoge Raad professionaliseren; de adviesverlening optimaliseren; een externe samenwerkingscultuur bevorderen; een communicatiebeleid ontwikkelen; de interne werking van de Hoge Raad optimaliseren. Bij het begin van ieder mandaat (4 jaar) worden een aantal van deze doelen vertaald in projecten die opgenomen worden in een meerjarenplan. Dit plan wordt uitgevoerd gedurende het mandaat. De projecten hebben tot doel bij te dragen tot de realisatie van de voormelde strategische doelen.

6 Beleid 5 Het meerjarenplan , dat op 12 december 2012 werd goedgekeurd, groepeert in drie programma s een geheel van activiteiten die het uiteindelijke doel hebben de dienstverlening van justitie aan de burger te verbeteren en zijn vertrouwen in justitie te versterken: 1. Programma De relatie tussen de burger/de maatschappij en justitie verbeteren 2. Programma Verbetering werking rechterlijke organisatie 3. Programma Verbetering dienstverlening Hoge Raad voor de Justitie De twee eerste programma s zijn extern gericht, enerzijds op de relatie burger justitie en anderzijds op de rechterlijke organisatie. Het derde programma is intern gericht. MEERJARENPLAN: ENKELE PROJECTEN Project Interne controlesysteem rechterlijke organisatie Hoofddoelstelling van dit project is het stimuleren van het management van een rechtbank of parket om de beheersing van de risico s bij de uitvoering van de management en operationele activiteiten binnen de organisatie te verbeteren. In 2013 werd beslist de rechtbanken en parketten kennis te laten maken met «interne controle» (IC) ten einde het gebruik ervan te stimuleren. Workshops in control self assessment worden hen aangeboden. Zo kan de interne organisatie verbeteren, zal de HRJ met audits de IC in beeld kunnen brengen en aanbevelingen doen voor de verbetering ervan. De resultaten van een in 2014 beëindigede audit betreffende het gebruik van beleidsplannen bij de rechtbanken van eerste aanleg (zie onder het hoofdstuk CONTROLE) wijzen duidelijk op de noodzaak om dergelijke workshops te organiseren.

7 Beleid 6 Project Deontologische code leden HRJ Het opstellen van een deontologische gids voor zijn leden heeft tot doel het vertrouwen in de objectiviteit en de onafhankelijkheid van de HRJ te vergroten. De gids werd voorbereid door de Deontologische Cel, die binnen de HRJ werd opgericht om adviezen te verstrekken over deontologische kwesties en om eventuele tekortkomingen van de leden te onderzoeken (art. 22 en 37 van het huishoudelijk reglement van de HRJ). De gids werd door de algemene vergadering van de HRJ goedgekeurd op 25 juni In de inleiding ervan wordt erop gewezen dat de burger en de magistraten recht hebben op een HRJ die de hoogste mate van onafhankelijkheid, onpartijdigheid en integriteit garandeert en streeft naar de grootst mogelijk transparantie. Van alle leden van de Hoge Raad wordt dan ook verwacht dat zij hun rechten en plichten kennen, zich hiervan bewust zijn en overleg plegen met hun collega s. De gids dient als een basis voor dit overleg en voor die zelfreflectie. Het algemeen deel van de gids bevat de deontologische principes die gelden ongeacht de commissie waarvan een lid deel uitmaakt: de onafhankelijkheid, de onpartijdigheid, het beroepsgeheim, de loyauteit, de integriteit en de vrijheid van meningsuiting. In het tweede deel van de gids worden deze principes waar nodig verduidelijkt of aangevuld in functie van de commissie waarvan het lid deel uitmaakt. Project standaard functiebeschrijvingen en competentieprofielen van de magistratuur Dit project heeft tot doel het opstellen van standaardfunctiebeschrijvingen voor de magistratuur. Ingevolge de wet van 18 februari 2014 tot invoering van een verzelfstandigd bestuur voor de rechterlijke organisatie werden de door de HRJ aangemaakte functieprofielen (zijnde functiebeschrijvingen en bijhorende competentieprofielen), met uitzondering van deze van korpschef, overgezonden aan het College van de Hoven en rechtbanken en het College van het Openbaar Ministerie die hiervoor bevoegd werden vanaf 1 april Voor de functieprofielen van korpschef ( standaardprofielen genoemd) blijft de Raad evenwel bevoegd. Het standaardprofiel van voorzitter van de vrederechters en rechters in de politierechtbank, een nieuwe functie die in het kader van de hervorming werd opgericht, werd op 28 januari 2014 bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. In 2015 zal de FOD Justitie een volledige aanpassing van het koninklijk besluit van 15 maart 2000 tot vastlegging van de categorieën van standaardprofielen bekendmaken in het Belgisch Staatsblad. Daaropvolgend zal de Raad de nieuwe standaardprofielen in het Belgisch Staatsblad bekendmaken.

8 Beleid 7 Project Opinieonderzoek 4de justitiebarometer Hebt u vertrouwen in Justitie? Vindt u dat de rechtspraak in alle onafhankelijkheid plaatsvindt? Worden burgers op gelijke wijze behandeld door de rechters? Bent u voorstander van een volksjury of eerder van beroepsrechters? Moet de bemiddeling worden aangemoedigd? Moeten gevangenen het einde van hun straf uitzitten? Kan een vervroegde invrijheidstelling worden overwogen? Deze vragen en nog vele andere werden aan Belgen gesteld tijdens een telefonische enquête die werd uitgevoerd op vraag van de Hoge Raad voor de Justitie naar aanleiding van de vierde editie van de Justitiebarometer na de barometers van 2002, 2007 en Dankzij de actieve medewerking van de burgers kon de Hoge Raad voor de Justitie meten wat de Belgen denken over deze eigensoortige openbare dienstverlening die Justitie is, en of hun opvatting mettertijd is veranderd. Tijdens deze grote opiniepeiling kon de burger zijn magistraten en de werking van Justitie beoordelen. Er werd ook een specifieke ruimte voorzien voor personen die in de afgelopen tien jaar met een burgerlijke of strafrechtelijke rechtbank in contact zijn gekomen, om beter te weten te komen hoe ze dit contact met Justitie werkelijk hebben ervaren. Een centrale vraag heeft betrekking op het vertrouwen van de Belgische bevolking in 6 instellingen : Ik ga u een lijst voorleggen met Belgische instellingen. Kan u mij voor elke instelling in het algemeen zeggen of u vertrouwen in deze instelling heeft? U kan antwoorden met ja, eerder wel, eerder niet, neen Algemee Onderwijs 4% 4% 21% 70% 8% 91 Parlement 16% 16% 29% 32% Ja Justitie 17% 19% 31% 30% Eerder wel Eerder niet Pers 49 25% 24% 27% 21% 48 Neen Politie 8% 9% 33% 48% Religieuze instellingen 55 32% 22% 20% 18% 38

9 Beleid 8 Het onderwijs (91%) en de politie (81%) zijn de instellingen die inzake vertrouwen het best scoren (met name de optelsom van de antwoorden ja en eerder wel ). Het parlement en justitie verkrijgt een vertrouwen van 61%, de pers 48% en de religieuze instellingen (38%). De resultaten voor het vertrouwen in deze instellingen in 2002, 2007, 2010 en 2014 zijn als volgt: De volledige versie van de Justitiebarometer 2014 kan je terugvinden op de website van de HRJ:

10 Beleid 9 COLLOQUIA EN SEMINARIES De interneringsproblematiek Op 7 mei 2014 heeft de Hoge Raad in de Congreszaal van de Kamer van volksvertegenwoordigers een colloquium georganiseerd omtrent de interneringsproblematiek met als titel NO EXIT Is er hoop voor geïnterneerden? Dit colloquium dat meer dan 200 mensen heeft bijeengebracht, was bedoeld om een stand van zaken op te maken van de interneringssituatie van personen die een strafbaar feit hebben gepleegd of ontoerekeningsvatbaar werden verklaard. De Hoge Raad wilde met dit colloquium de mensen en de beleidsverantwoordelijken bewust maken van deze problematiek door expertise en kunst te verenigen. Het colloquium werd immers verfraaid door een tentoonstelling van portretten van geïnterneerden van de Gentse fotograaf, Lieven NOLLET, en de thematiek werd ingeleid door de vertoning van de film 9999 van de filmmaakster Ellen VERMEULEN. De 14 veroordelingen van België door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) betreffende het lot van de geïnterneerden illustreren in overvloed de structurele aard van de interneringsproblematiek in ons land. De HRJ wilde openlijk het aanhoudende gebrek aan gepaste verzorging en behandelingen van de geïnterneerden in de gevangenissen aan de kaak stellen en heeft erop gewezen om hen dringend een geschikte therapeutische begeleiding te verzekeren. Zowel het onderdeel verzorging en het gerechtelijk onderdeel en het wetgevend kader kwamen tijdens dit colloquium aan bod. Er waren ook sprankjes hoop, zoals het nieuw Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent dat zijn deuren opende, ook al werden er vragen gesteld over het privébeheer van dit centrum, de werking ervan (272 plaatsen voor een totale bevolking van 1100 geïnterneerden) en de decennia dat het duurde vooraleer het ontstaan van een dergelijke gespecialiseerde opvang van hogerisicopatiënten kon worden vastgesteld. De nieuwe wet Anciaux werd gunstig onthaald onder voorbehoud dat er voldoende middelen worden voorzien. Zo niet dreigt ze tevergeefs te zijn zoals bij een vorige wet over de internering van In dergelijk geval blijft België een wet over de internering toepassen die dateert van 1964! Het zijn niet enkel wetenschappers en mensen uit de praktijk, maar ook beleidsverantwoordelijken de minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, en vertegenwoordigers van Justitie en van de Gemeenschappen die ten overstaan van de deelnemers hebben gedebatteerd en ervoor hebben gepleit dat geïnterneerden de gevangenissen verlaten waarin ze niets te winnen hebben maar alles te verliezen.

11 Beleid 10 De HRJ ontmoet de korpschefs van het nieuwe gerechtelijke landschap 2014 werd gekenmerkt door een grondige hervorming van het gerechtelijk landschap. Op 1 april zijn de 27 gerechtelijke arrondissementen die we tot dan toe kenden, verdwenen om er voortaan slechts 12 te vormen. De gerechtelijke organisatie is niet enkel op territoriaal maar ook op organisatorisch vlak hervormd. De hervorming strekt er namelijk toe om een grotere autonomie op het niveau van de middelen en het personeel toe te kennen aan deze nieuwe gerechtelijke arrondissementen. In deze context moeten de korpschefs van de zittende magistratuur (voorzitters van de rechtbank van eerste aanleg, van de arbeidsrechtbank en van de rechtbank van koophandel) en van het parket (procureur des Konings en arbeidsauditeur) binnen elk arrondissement een sleutelrol spelen in het beleid en het beheer dat er zal worden gevoerd. Een van de belangrijkste taken van de HRJ in 2014 was de voordracht van de meest geschikte kandidaten om deze nieuwe functies te bekleden en uitvoering te geven aan de decentralisatie van de gerechtelijke organisatie (zie Hoofdstuk Loopbaan De nieuwe korpschefs bladzijde 26). Na deze voordrachten wilde de HRJ deze korpschefs ook ontmoeten nadat ze hun mandaat enkele maanden hadden uitgeoefend om met hen van gedachten te wisselen over hun opvatting van de gerechtelijke organisatie zoals ze nu is en zal worden, alsook over hun deelname aan de werkzaamheden van de HRJ en hun interactie ermee. Niet minder dan 70 korpschefs hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging van de HRJ en hebben actief deelgenomen aan de zeven vergaderingen die tussen 21 november 2014 en 12 januari 2015 georganiseerd zijn. De succesvolle gedachtewisselingen in dit kader hebben ontegenzeglijk bijgedragen tot een beter begrip van de respectievelijke werkingswijzen en tot het optimaliseren van de samenwerking.

12 Beleid 11 Seminarie De externe controle op de werking van justitie na de invoering van het verzelfstandigd beheer bij de rechterlijke organisatie. Op 4 en 5 december 2014 heeft de Verenigde Advies en Onderzoekscommissie een seminarie voor haar leden georganiseerd met als thema De externe controle op de werking van justitie na de invoering van het verzelfstandigd beheer bij de rechterlijke organisatie. Aanleiding hiertoe is de inwerkingtreding op 1 april 2014 van de wet van 18 februari 2014 tot invoering van een verzelfstandigd beheer voor de rechterlijke organisatie. Deze voorziet onder meer dat het College van de Hoven en rechtbanken en het College van het Openbaar Ministerie een interne auditfunctie organiseren voor respectievelijk de rechtscolleges en de parketten( generaal). Dit biedt de Hoge Raad voor de Justitie de mogelijkheid om ten volle in te zetten op het externe toezicht De eerste dag van het seminarie was gewijd aan de inzichten van de FOD Justitie met betrekking tot de implementatie van deze wet. Tijdens de tweede dag werd het externe toezicht op de werking van justitie van justitie uitvoering besproken en de activiteit omschreven die de Hoge Raad voor de justitie daarbij zal vervullen. Als externe auditor zal de Hoge Raad toezien op de goede werking van de rechterlijke organisatie door het gericht uitvoeren van prestatie audits. Bij middel van prestatie audits zal de Hoge Raad de resultaten van het beleid van de rechterlijke organisatie in de samenleving beoordelen. Met prestatie audits beoogt de Raad tevens te zorgen voor een significante verbetering van de werking van de rechterlijke organisatie mits opvolging van de aanbevelingen. Dank zij deze audits zullen ook de stakeholders van de rechterlijke organisatie (parlement, burger, ) zich een goed beeld kunnen vormen van de kwaliteit, betrouwbaarheid en performantie van de rechterlijke organisatie. Dergelijke audits dragen immers bij tot het verhogen van de transparantie en accountability van de rechterlijke organisatie.

13 Loopbaan 12 LOOPBAAN In België kan toegang tot de magistratuur enkel worden verkregen door te slagen voor een examen. Er zijn drie soorten examens: het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage, het examen inzake beroepsbekwaamheid en het mondelinge evaluatie examen. Deze examens worden ingericht door de Hoge Raad voor de Justitie. Wie voor een magistratenexamen geslaagd is en desgevallend de stage doorlopen heeft, wordt niet automatisch magistraat. Om te beginnen blijft het wel degelijk wachten op een vacature. Eens die in het Belgisch Staatsblad verschenen is, heb je een maand tijd om je kandidaat te stellen. De Hoge Raad voor de Justitie moet de meest geschikte kandidaat voordragen voor een benoeming in een vacature van magistraat of een aanwijzing in een mandaat van korpschef. Zoals in alle sectoren van de samenleving staat het belang van een goede (bij)scholing voor magistraten buiten kijf. De Hoge Raad voor de Justitie schrijft de algemene richtlijnen voor de gerechtelijke stage en de permanente opleiding van de magistraten. De opleiding wordt verzorgd door het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding. 894 Kerncijfers Verenigde commissie NL commissie FR commissie Totaal Deelnemers examens Voordrachten Vacante plaatsen

14 Loopbaan 13 EXAMENS VERGELIJKEND TOELATINGSEXAMEN TOT DE GERECHTELIJKE STAGE Het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage is bedoeld voor jonge juristen met weinig beroepservaring (minimum 1 jaar juridische ervaring) die snel een loopbaan als magistraat willen beginnen. Dit is een onrechtstreekse toegangspoort tot de magistratuur omdat de geslaagden van dit examen eerst nog met succes een stage moeten doorlopen, alvorens ze kunnen solliciteren voor een vacante post. Aan het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage namen tijdens het gerechtelijk jaar (oproep tot kandidaatstelling in het Belgisch Staatsblad van 8 september 2014 bekendgemaakt) 242 Nederlandstalige kandidaten, 152 Franstalige kandidaten en 1 Duitstalige kandidaat deel. 26 Nederlandstalige kandidaten (of 10,7%) en 29 (of 18,9%) Franstalige kandidaten zijn geslaagd. Met het oog op een indiensttreding op 1 oktober 2015 werden er 26 plaatsen van Nederlandstalige gerechtelijke stagiairs en 22 plaatsen van Franstalige stagiairs opengesteld. DEELNEMERS Aantal 395 Man 27% Vrouw 73% Gem. leeftijd 31 jaar Balie ervaring 71% PROFIEL GESLAAGDEN Aantal 55 Man 31% Vrouw 69% Gem. leeftijd 30 jaar Balie ervaring 82%

15 Loopbaan 14 EXAMEN INZAKE BEROEPSBEKWAAMHEID Het examen inzake beroepsbekwaamheid kan worden beschouwd als een rechtstreekse toegangsmogelijkheid tot de magistratuur. Dit examen is bedoeld voor ervaren juristen. Hoewel de enige voorwaarde voor de inschrijving voor het examen bestaat in het bezitten van een licentie/master in de rechten, moeten geslaagden voor dit examen een beroepservaring van ten minste vijf jaar doen gelden om nuttig te kunnen solliciteren voor een plaats bij het parket, en tien jaar voor een plaats bij de zetel. Een geslaagd examen levert een getuigschrift van beroepsbekwaamheid op, dat zeven jaar geldig is te rekenen vanaf de datum van het proces verbaal van het examen. Ook gedurende het jaar 2014 werd een examen inzake beroepsbekwaamheid georganiseerd (oproep tot kandidaatstelling in het Belgisch Staatsblad van 23 december 2013). Aan dit examen hebben 231 Nederlandstalige kandidaten en 246 Franstalige kandidaten deelgenomen. 29 Nederlandstalige kandidaten (of 12,5%) en 33 (of 13,5%) Franstalige kandidaten zijn geslaagd. DEELNEMERS Aantal 477 Man 36% Vrouw 64% Gem. Leeftijd 35 jaar Balie ervaring 83% PROFIEL GESLAAGDEN Aantal 62 Man 37% Vrouw 63% Gem. Leeftijd 34 jaar Balie ervaring 85%

16 Loopbaan 15 MONDELINGE EVALUATIE EXAMEN Het mondelinge evaluatie examen, dat gewoonlijk de derde toegangsweg wordt genoemd, is bedoeld voor ervaren advocaten. Om te kunnen deelnemen moet men gedurende 20 jaar als voornaamste beroepsactiviteit het beroep van advocaat hebben uitgeoefend of minstens 15 jaar als voornaamste beroepsactiviteit het beroep van advocaat hebben uitgeoefend en minstens vijf jaar een functie hebben bekleed die een gedegen kennis van het recht vereist. Het mondelinge evaluatie examen wordt tweemaal per jaar georganiseerd. De geslaagden kunnen zich, gedurende drie jaar te rekenen vanaf de datum van de afgifte van hun machtiging, kandidaat stellen voor een vacante betrekking als magistraat. Het aantal personen dat via deze weg tot de magistratuur kan toetreden, is per rechtsgebied beperkt tot 12%, naar gelang van het geval, van het totaal aantal vrederechters en rechters in de politierechtbank van het rechtsgebied van het hof van beroep (art. 187ter van het Gerechtelijk Wetboek), of van het totaal aantal rechters bij de rechtbanken van eerste aanleg, de rechtbanken van koophandel en de arbeidsrechtbanken gelegen in het rechtsgebied van het hof van beroep of van het arbeidshof (art. 191ter van het Gerechtelijk Wetboek). Aantal deelnemers aan het mondelinge evaluatie examen in 2014: 8 Nederlandstalige kandidaten en 14 Franstalige kandidaten. Aantal geslaagden: 4 Nederlandstalige kandidaten (hetzij een slaagpercentage van 50%) en 5 Franstalige kandidaten (hetzij een slaagpercentage van 36%). DEELNEMERS Aantal 22 Man 64 % Vrouw 36 % Gem. leeftijd 51 jaar Balie ervaring 26 jaren PROFIEL GESLAAGDEN Aantal 9 Man 56 % Vrouw 44 % Gem. leeftijd 52 jaar Balie ervaring 28 jaren

17 Loopbaan 16 BELEID, TENDENSEN EN EVOLUTIES Examenbeleid Het programma van het examen inzake beroepsbekwaamheid georganiseerd in 2014 werd bekrachtigd bij een ministerieel besluit van 26 september 2013, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 30 september De programma's van het examen inzake beroepsbekwaamheid en van het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage voor het gerechtelijk jaar werden bekrachtigd bij ministerieel besluit van 15 juli 2014, dat op 8 september 2014 in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd. In verband met die programma s benadrukken we met prioriteit de volgende punten: Sinds 2013 worden het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage en het examen inzake beroepsbekwaamheid georganiseerd op een wijze die meer de nadruk legt op het kunnen van een kandidaat magistraat, eerder dan op het kennen. Deze examenvorm werd behouden voor de betrokken periode. Met de nieuwe examenvorm wordt onder meer gepeild naar het juridisch denkvermogen van de kandidaten, naar hun vermogen om een casus te analyseren en, rekening houdend met alle elementen die eigen zijn aan die praktijkgeval, een (juridisch) correcte oplossing naar voren te schuiven die tevens een maatschappelijk effectieve oplossing is. Van de kandidaten wordt verwacht dat zij bij het formuleren van de (juridische) oplossing optimaal rekening houden met de specifieke en breed maatschappelijke context die de casus kenmerkt. De beide examens bestaan voortaan uit twee onderdelen, een schriftelijke proef en een mondelinge proef. De psychologische testen, die aanvankelijk een proefproject waren, werden behouden in het kader van de examens inzake beroepsbekwaamheid in 2014 en het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage van de zittijd Deze testen kunnen een cognitief analytische test en/of een persoonlijkheidsvragenlijst omvatten. Toch werd er een zekere soepelheid in de examenprogramma s gelaten zodat elke commissie kan beslissen of ze deze testen al dan niet organiseert, of op welk moment ze deze inlast (voor de deelnemers aan de schriftelijke proef, dan wel enkel voor de deelnemers aan de mondelinge proef). Met dit project neemt de Hoge Raad voor de Justitie een voorbeeld aan de normen inzake selectieprocedures en methoden die voor een hele brede waaier functies gehanteerd worden. Zoals voorgaande jaren zijn die testen niet eliminerend, maar dienen zij enkel om de commissie in te lichten over bepaalde competenties van de kandidaten ten aanzien van de competenties die van een magistraat mogen worden verwacht (adequaat omgaan met macht, besluitvaardigheid, stressbestendigheid enz.) en zo het onderhoud tijdens het mondelinge examengedeelte voor te bereiden.

18 Loopbaan 17 Sensibiliseren en informeren De Hoge Raad voor de Justitie was opnieuw present op de jobinfobeurzen die de universiteiten voor de studenten rechten organiseren. Op die jobinfobeurzen kregen de aanwezigen informatie over de examens die de HRJ organiseert en over de loopbaanmogelijkheden binnen de magistratuur. Zo kan er bij potentiële kandidaten die anders misschien moeilijk kunnen worden bereikt, de interesse voor een loopbaan in de magistratuur gericht en prospectief worden gewekt. Burgers bewust maken van hun mogelijke toekomst binnen de magistratuur, is een investering die behouden moet blijven. Een opvallende vaststelling bij de laatstejaarsstudenten is hun belangstelling voor een loopbaan als parketmagistraat en voor de bijzondere mandaten van onderzoeks en jeugdrechter. Net zoals de voorgaande jaren hebben de benoemingscommissies algemene infosessies georganiseerd voor de kandidaten die voor de examens zijn ingeschreven. Daarin werd vooral toelichting verschaft over de examenprogramma s, de concrete modaliteiten van de examens en over de verwachtingen van de jury s. Opdat de kandidaten zich optimaal zouden kunnen voorbereiden, zijn er diverse documenten op de website van de HRJ gezet zoals de powerpointpresentaties van de infosessies, enkele goede examenkopijen van vorige jaren (Franstalige commissie) of een tijdsplanning van de examens zodat (potentiële) kandidaten ruimschoots op voorhand kunnen inschatten op welke tijdstippen zij zich dienen vrij te maken voor de diverse proeven. Bovendien werd voor de kandidaten die dit wensten voorzien in feedbacksessies met diverse leden van de examenjury.

19 Loopbaan 18 Tendensen en evoluties 1 Wat het aantal inschrijvingen voor de examens betreft hebben we in 2014 een lichte stijging waargenomen van het aantal inschrijvingen voor het examen inzake beroepsbekwaamheid (547 inschrijvingen ten opzichte van 522 voor de tweede zittijd ). Het aantal inschrijvingen voor het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage is relatief stabiel gebleven in verhouding tot de zittijd (463 inschrijvingen ten opzichte van 460 voor de zittijd ). Evolutie inschrijvingen toegang tot de magistratuur (FR + NL) Vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage Examen inzake beroepsbekwaamheid 1 De cijfers weergegeven in dit onderdeel betreffen globale cijfers (Nederlandstalige + Franstalige kandidaten).

20 Loopbaan 19 De meeste kandidaten komen van de balie, zowel voor het toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage (71%) als voor het examen inzake beroepsbekwaamheid (83%). Die cijfers zijn nog meer uitgesproken bij de geslaagden (respectievelijk 82% advocaten bij het toelatingsexamen en 85% voor het examen inzake beroepsbekwaamheid). De meeste deelnemers aan de examens zijn vrouwen (73% vrouwen tegenover 27% mannen voor het toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage en 64% vrouwen tegenover 36% mannen voor het examen inzake beroepsbekwaamheid). Bij het aantal geslaagden kunnen min of meer dezelfde verhoudingen worden vastgesteld: we zien 69% vrouwen en 31% mannen geslaagd voor het toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage en 63% vrouwen en 37% mannen geslaagd voor het examen inzake beroepsbekwaamheid. Die tendens zien we ook op Europees niveau. Voor wat het mondelinge evaluatie examen (3 de weg) betreft werd een tegenovergestelde evolutie vastgesteld: het aantal geslaagde mannen ligt hier hoger (56%). Modernisering van de examenprocedures Sinds 2013 worden de schriftelijke proeven van de examens via computer afgenomen. Hiervoor wordt jaarlijks een specifiek budget vrijgemaakt, teneinde gebruik te kunnen maken van de infrastructuur van SELOR. De budgettaire impact hiervan is belangrijk en bedroeg euro voor de examens georganiseerd in 2014 (473 Nederlandstalige kandidaten en 399 Franstalige kandidaten) 2. De samenstelling van de examendossiers en de verbetering der examenkopijen blijkt uiteraard een exclusieve bevoegdheid van de leden van de benoemings en aanwijzingscommissies. De overstap naar geïnformatiseerde proeven vormt een significante verbetering voor het comfort van de kandidaten, terwijl tevens een voordeel wordt gerealiseerd op het vlak van de verbetering door de leden van de examenjury s. Vanuit deze optiek beoogt de HRJ in de toekomst tevens over te gaan tot een vereenvoudiging en modernisering van de inschrijvingsprocedure voor de examens. Het doel bestaat erin aan de kandidaten de mogelijkheid te bieden om zich on line, via de website van de HRJ, in te schrijven. Bovendien zouden bepaalde stavingstukken, zoals het diploma, indien deze reeds eerder werden overgemaakt aan de HRJ, niet opnieuw gevraagd worden. In dit verband dringt zich een wijziging van de wettelijke en reglementaire bepalingen op. 2 De kostprijs bedraagt +/ 80 euro per kandidaat.

21 Loopbaan 20 BENOEMINGEN EN AANWIJZINGEN INLEIDING De benoemings en aanwijzingscommissies van de HRJ dragen de magistraten voor die benoemd of aangewezen (in het geval van korpschefs) worden door de Koning (lees: de minister van Justitie). Na de dossiers te hebben onderzocht en de kandidaten te hebben gehoord, kan de commissie: ofwel een kandidaat voordragen, omdat zij bij tweederde meerderheid van haar leden van oordeel is dat hij de voor de functie vereiste kwaliteiten en competenties bezit; ofwel geen enkele kandidaat voordragen (in welk geval de vacante plaats door de Federale Overheidsdienst Justitie automatisch opnieuw wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad). De voordracht wordt meegedeeld aan de minister van Justitie. Vervolgens kan de Koning: ofwel de keuze van de commissie bekrachtigen door de kandidaat te benoemen; ofwel deze voordracht weigeren en zijn beslissing met redenen omkleden (in welk geval het dossier opnieuw wordt bezorgd aan de commissie, die een nieuwe beslissing moet nemen); ofwel de beslissing niet nemen binnen de voorgeschreven termijn van 60 dagen na de ontvangst van het proces verbaal van voordracht; in dat geval beschikt de commissie over een termijn van 15 dagen om een aanmaning aan de Koning te betekenen; wanneer de Koning binnen 15 dagen na de betekening geen beslissing treft, staat zijn weigering gelijk met een afwijzende beslissing waartegen beroep kan worden aangetekend bij de Raad van State, en de vacature wordt dan opnieuw bekendgemaakt.

22 Loopbaan 21 Voordrachten worden slechts uitzonderlijk geweigerd (zie onder). Aantal voordrachten (CND + BAC + VBAC) ** Aantal benoemingen of aanwijzingen (CND + BAC + VBAC) ** Weigeringen (CND + BAC + VBAC) ** ** CND: Franstalige Benoemings en aanwijzingscommissie (commission de nomination et de désignation) BAC: Nederlandstalige benoemings en aanwijzingscommissie VBAC: Verenigde benoemings en aanwijzingscommissie KERNCIJFERS De Nederlandstalige benoemings en aanwijzingscommissie (BAC) De Nederlandstalige Benoemings en aanwijzingscommissie heeft de dossiers van 791 kandidaten voor 202 vacant verklaarde plaatsen onderzocht, en heeft 186 voordrachten gedaan. Voor 2014 resulteerden 185 voordrachten in een effectieve benoeming of aanwijzing. Van de in 2014 gedane voordrachten werd er één geweigerd door de minister van Justitie, waarop een nieuwe voordracht werd gedaan. Hoeveel kandidaten voor hoeveel plaatsen in 2014? vacante plaatsen aantal kandidaten

23 Loopbaan 22 Voorgedragen als magistraat mannen vrouwen Voor 17 vacante plaatsen heeft de BAC geen enkele kandidaat voorgedragen. Verschillende redenen kunnen worden aangevoerd voor deze beslissingen: 53% 47% 32% 68% Alle kandidaten werden reeds voor een andere vacante plaats voorgedragen, werden zeer recent op een andere plaats benoemd of hadden hun kandidatuur ingetrokken (7 gevallen); zetel parket De kandidaten werden door de commissie onvoldoende bekwaam en geschikt geacht om in aanmerking te komen voor een voordracht (8 gevallen). De kandidaten voor de functie vervulden de benoemingsvoorwaarden voor de vacante betrekking niet (2 gevallen). Eén voordracht werd geweigerd door de Koning (lees: de minister van Justitie), op grond van de vaststelling dat de voorgedragen kandidaat afstand deed van zijn kandidatuur voorafgaand aan zijn benoeming. Voor de desbetreffende vacante plaats werd door de BAC een andere nuttig opgekomen kandidaat voorgedragen. Dit verklaart de discrepantie tussen het aantal door de BAC voorgedragen kandidaten en het aantal benoemde kandidaten. 791 KANDIDATEN Mannen 45% Vrouwen 55% Beroepservaring: 33 % magistraat, 22 % gerechtelijk stagiair, 36 % advocaat of 9 % andere (jurist in de overheids of in de privésector, bedrijfsjurist, parketjurist, referendaris ) 186 VOORGEDRAGEN KANDIDATEN Mannen 49 % Vrouwen 51 % Beroepservaring: 36 % magistraat, 16 % gerechtelijk stagiair, 40 % advocaat of 8 % andere (jurist in de overheids of in de privésector, bedrijfsjurist, parketjurist, referendaris )

24 Loopbaan 23 De Franstalige benoemings en aanwijzingscommissie (CND) De Franstalige Benoemings en aanwijzingscommissie heeft de dossiers van 627 kandidaten voor 185 vacant verklaarde plaatsen onderzocht (sommige plaatsen werden meermaals vacant gesteld), en heeft 154 voordrachten gedaan. Daarvan resulteerden er 154 in een effectieve benoeming of aanwijzing. Van de in 2014 gedane voordrachten werden er drie geweigerd door de minister van Justitie. Deze hebben het voorwerp uitgemaakt van een nieuwe voordracht. Voor 31 vacante plaatsen heeft de CND geen enkele kandidaat voorgedragen. 86 Hoeveel kandidaten voor hoeveel plaatsen in 2014? vacante plaatsen aantal kandidaten Daar zijn verscheidene redenen voor: 1. De kandidaten waren al voorgedragen voor een andere vacante plaats (22 gevallen). Wanneer een kandidaat die voor verscheidene vacante plaatsen postuleert, reeds werd voorgedragen (maar nog niet werd benoemd), heeft de commissie de gewoonte om hem niet voor te dragen voor een andere vacante plaats, omwille van de coherentie in haar voordrachtbeleid. Het zou immers weinig zin hebben om een kandidaat voor te dragen die kort daarna naar alle waarschijnlijkheid elders benoemd zal worden. 2. De kandidaten voor de functie beschikten niet over het vereiste profiel voor de vacante betrekking (6 gevallen). 3. De kandidaten voor de functie vervulden de benoemingsvoorwaarden voor de vacante betrekking niet (2 gevallen). 4. De (enige) kandidaat voor de functie had zijn kandidatuur ingetrokken (1 geval). Voorgedragen als magistraat 41% 40% zetel mannen vrouwen 59% 60% parket 627 KANDIDATEN Mannen 47 % Vrouwen 53 % Beroepservaring: 36 % magistraat, 24 % gerechtelijk stagiair, 29 % advocaat of 10 % andere (jurist in de overheids of in de privésector, bedrijfsjurist, parketjurist, referendaris ) 154 VOORGEDRAGEN KANDIDATEN Mannen 53 % Vrouwen 47 % Beroepservaring: 48 % magistraat, 14 % gerechtelijk stagiair, 30 % advocaat of 8 % andere (jurist in de overheids of in de privésector, bedrijfsjurist, parketjurist, referendaris )

25 Loopbaan 24 Drie voordrachten werden geweigerd door de Koning (lees: de minister van Justitie): weigering van de voordracht van een kandidaat voor de vacante plaats van rechter in de arbeidsrechtbank te Luik ; weigering van de voordrachten voor twee vacante plaatsen van rechter in de rechtbank van eerste aanleg te Luxemburg. Deze drie weigeringen waren gegrond op kritiek ten aanzien van de kwaliteit van de motivering van de voordrachten. Na de dossiers aan een nieuw onderzoek onderworpen te hebben en na een nieuwe beraadslaging heeft de commissie beslist om dezelfde kandidaten voor te dragen, zij het op grond van gewijzigde motieven. De kandidaten werden vervolgens door de Koning benoemd. De Verenigde benoemings en aanwijzingscommissie (VBAC) De Verenigde benoemings en aanwijzingscommissie (VBAC) bestaat uit de 14 Franstalige leden van de CND en de 14 Nederlandstalige leden van de BAC; ze volgt de pariteit magistraten/nietmagistraten. Ze is bevoegd om de programma s vast te leggen van het examen inzake beroepsbekwaamheid, van het toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage en van het mondelinge evaluatie examen, maar ook om, ten behoeve van het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, de algemene richtlijnen voor de vorming van de magistraten en de gerechtelijke stage voor te bereiden. De VBAC is ook bevoegd om kandidaten voor te dragen voor een benoeming in het gerechtelijk arrondissement Brussel, wanneer de wet vereist dat de kandidaat wettelijk tweetalig is (bijvoorbeeld voor de vrederechters), en voor de vacante plaatsen bij het federaal parket. Sinds 12 september 2014 wordt de VBAC voor een periode van twee jaar voorgezeten door de voorzitter van de Nederlandstalig commissie. In 2014 is de VBAC 7 keer samengekomen om de dossiers van 25 kandidaten te onderzoeken voor 13 vacante plaatsen. Ze heeft 9 kandidaten voorgedragen. Geen enkele voordracht werd geweigerd door de minister van Justitie. Voor 4 vacante plaatsen heeft de VBAC geen enkele kandidaat voorgedragen: Alle kandidaten werden reeds voor een andere vacante plaats voorgedragen (2 gevallen); De kandidaten werden door de commissie onvoldoende bekwaam en geschikt geacht om in aanmerking te komen voor een voordracht (2 gevallen).

26 Loopbaan 25 De nieuwe korpschefs In 2014 dienden de benoemings en aanwijzingscommissies in het kader van de hertekening van het gerechtelijk landschap, te voorzien in de vervanging van de bestaande korpschefs en in de aanwijzing van de voorzitters van de vrederechters en de rechters in de politierechtbank van de nieuwe gerechtelijke arrondissementen. In het Belgisch Staatsblad van 23 december 2013 en van 31 januari 2014 werden 41 plaatsen van korpschef bij de zetel en bij het parket vacant verklaard. De benoemings en aanwijzingscommissies hebben in dit kader 77 kandidaten gehoord en hebben 41 kandidaten voorgedragen aan de minister van Justitie. Naast deze nieuwe aanwijzingen zijn de benoemings en aanwijzingscommissies overgegaan tot de hernieuwing van 6 mandaten van korpschef. De Verenigde benoemings en aanwijzingscommissie heeft 1 kandidaat voorgedragen voor het vacante mandaat van procureur generaal bij het hof van beroep te Brussel (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 16 december 2013). Ter herinnering, wat de voordracht voor de mandaten van korpschefs betreft moeten de leden van de commissie niet enkel de bekwaamheid en de geschiktheid 3 van de kandidaten evalueren maar ook hun overeenstemming met de algemene en specifieke competenties die bepaald zijn door de standaardprofielen voor de functies van korpschef 4. Hiertoe beschikken de leden over de kandidaatsdossiers, de adviezen van de korpschefs en van de vertegenwoordiger van de balie, en ook over de beleidsplannen die door de kandidaten zijn opgesteld. De betrokkenen worden overigens gehoord 5. Vóór hun hoorzitting dienen de kandidaten een simulatieoefening (een analyse en presentatieoefening) voor te bereiden aan de hand waarvan de commissie bepaalde technische vaardigheden maar ook gedragsvaardigheden kan toetsen. 3 Art. 259quater, 3, tweede lid, van het Gerechtelijk Wetboek, dat verwijst naar art. 259ter, 4, van datzelfde wetboek (zie in het bijzonder de tiende alinea). 4 De standaardprofielen werden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 16 september Zie, voor wat het standaardprofiel voor de voorzitters van de vrederechters en de rechters in de politierechtbank betreft, het Belgisch Staatsblad van 28 januari De hoorzitting is verplicht voor wat de kandidaten voor de mandaten van korpschef betreft (art. 259quater, 3, tweede alinea, 4, van het Gerechtelijk Wetboek).

27 Loopbaan 26 Voordrachten in 2014 (CND, BAC en VBAC) (*) De vacatures die in het Belgisch Staatsblad zijn bekendgemaakt en geen kandidatuur hebben ontvangen, zijn niet in de onderstaande tabel opgenomen. Deze vacatures worden automatisch opnieuw door de FOD Justitie bekendgemaakt. Type vacatures Aantal vacante plaatsen (*) Aantal kandidaten Aantal kandidaten dat werd gehoord Aantal voordrachten Aantal weigeringen Aantal benoemingen en aanwijzingen Eerste voorzitter van het hof van beroep Eerste voorzitter van het arbeidshof Procureur-generaal bij het hof van beroep Voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Voorzitter van de rechtbank van koophandel Voorzitter van de arbeidsrechtbank Voorzitter van de vrederechters en de rechters in de politierechtbank Procureur des Konings bij de rechtbank van eerste aanleg Arbeidsauditeur bij de arbeidsrechtbank Federaal magistraat bij het federaal parket Raadsheer in het Hof van Cassatie Raadsheer in het hof van beroep Raadsheer in het arbeidshof Plaatsvervangend raadsheer in het hof van beroep Substituut-procureurgeneraal bij het hof van beroep Substituut-generaal bij het arbeidshof Vrederechter Rechter in de politierechtbank

28 Loopbaan 27 Type vacatures Aantal vacante plaatsen (*) Aantal kandidaten Aantal kandidaten dat werd gehoord Aantal voordrachten Aantal weigeringen Aantal benoemingen en aanwijzingen Rechter in de rechtbank van eerste aanleg Rechter in de rechtbank van koophandel Rechter in de arbeidsrechtbank Plaatsvervangend rechter in de rechtbank van eerste aanleg Plaatsvervangend rechter in de rechtbank van koophandel Plaatsvervangend rechter in de arbeidsrechtbank Plaatsvervangend rechter in de politierechtbank Plaatsvervangend rechter in het vredegerecht Substituut-procureur des Konings Substituut-procureur des Konings, gespecialiseerd in fiscale aangelegenheden Substituutarbeidsauditeur Total

29 Loopbaan 28 TENDENSEN en EVOLUTIES De magistraat van de zetel Over het algemeen stelt zich geen probleem met betrekking tot het aantal kandidaten die voor een effectieve plaats binnen de zittende magistratuur solliciteren. Tot nu toe worden voor elke vacature voldoende kandidaturen ingediend. We melden alleen enkele moeilijkheden om een aantal plaatsen in te vullen van tweetalige vrederechters in het gerechtelijk arrondissement van Brussel. Die vacatures moesten meermaals worden bekendgemaakt. Enkele plaatsen van plaatsvervangende rechters en plaatsvervangende raadsheren werden overigens niet ingevuld door een gebrek aan een voldoende aantal kandidaten. Het aantal vrouwelijke (50%) en mannelijke kandidaturen (50%) voor de zetel was gelijk. De voorgedragen kandidaten zijn afkomstig uit verschillende beroepsmilieus: 59 % is al magistraat, 31 % is afkomstig van de balie, 5 % was gerechtelijke stagiair en 5 % bekleedde andere juridische functies (bijv. jurist in de overheidssector of in de privésector, parketjurist, referendaris ). gerechtelijke stagiairs 5% andere 5% advocaten 31% magistraten 59% vrouwen 50% mannen 50%

30 Loopbaan 29 De parketmagistraat Het probleem van het tekort aan kandidaten voor sommige vacatures (zowel eentalig als tweetalig) in de parketten bestaat nog, ook al neemt het geleidelijk af. De commissies werden opnieuw geconfronteerd met een aantal in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakte vacatures waarvoor geen enkele kandidatuur werd ingediend. Deze plaatsen werden bijgevolg door de FOD Justitie opnieuw in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. Het betreft in hoofdzaak plaatsen van substituut procureur des Konings (eentalig of tweetalig), van fiscale substituut en van substituut arbeidsauditeur. Deze problematiek heeft altijd bestaan voor wat het parket van Brussel betreft en was een bijzonder aandachtspunt in het kader van de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel Halle Vilvoorde. Door de organisatie van een tweede zittijd van het examen inzake beroepsbekwaamheid in mei/juni 2013 kon de situatie gunstig evolueren want een aantal geslaagden hebben zich kandidaat gesteld als substituut bij de parketten van Brussel en van Halle Vilvoorde. Niettemin werd vastgesteld dat 6 plaatsen van substituut procureur des Konings bij het parket te Brussel eind 2014 nog steeds niet waren ingevuld. De benoemings en aanwijzingscommissies blijven echter overtuigd van de noodzaak om het huidige imago van de parketten ten aanzien van de kandidaat magistraten te verbeteren, waarbij de nadruk dient te worden gelegd op het belang, de verantwoordelijkheid en het dynamische karakter van de functie van een parketmagistraat. Het groter aantal vrouwelijke kandidaturen dan mannelijke kandidaturen dient te worden aangestipt, met name 64% vrouwen ten opzichte van 36% mannen. Dit gegeven moet worden gekoppeld aan het aantal deelnemers aan het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage en aan het examen inzake beroepsbekwaamheid, waaraan telkens een groter aantal vrouwen dan mannen heeft deelgenomen. De voorgedragen kandidaten voor de parketten komen vanuit verschillende professionele achtergronden: 16% was reeds magistraat, 19% komt uit de advocatuur, 47% was gerechtelijk stagiair en 18% vervulde andere juridische functie (bijv. jurist in de overheidssector of in de privésector, parketjurist, referendaris ). vrouwen 64% mannen 36% andere 18% gerechtelijke stagiairs 47% magistraten 16% advocaten 19%

31 Loopbaan 30 Beroepen bij de Raad van State Verenigde benoemings en aanwijzingscommissie Beroepen ingediend met betrekking tot de voordrachten die in 2014 werden gedaan door de Verenigde benoemings en aanwijzingscommissie: Een kandidaat heeft twee afzonderlijke vorderingen tot schorsing en tot nietigverklaring ingediend tegen de voordracht van een tegenkandidaat tot vrederechter van het derde kanton Brussel en tegen het koninklijk besluit houdende de benoeming van de betrokken kandidaat in dat ambt. De Raad van State heeft in zijn arrest nr van 9 maart 2015 de vordering tot schorsing gericht tegen de voordracht van de VBAC verworpen bij gebrek aan spoedeisendheid. Franstalige benoemings en aanwijzingscommissie Beroepen ingediend met betrekking tot de voordrachten die in 2014 werden gedaan door de Franstalige benoemings en aanwijzingscommissie: o aanwijzingen tot de mandaten van korpschef: Een kandidaat heeft een beroep tot nietigverklaring ingediend tegen het koninklijk besluit houdende de aanwijzing van de voorzitter van de rechtbank van koophandel te Nijvel. De Raad van State heeft de vordering tot schorsing verworpen in zijn arrest nr van 2 oktober De Raad van State heeft zich nog niet uitgesproken over het beroep tot nietigverklaring. o benoemingen: Nihil. Door de Raad van State in 2014 genomen beslissingen met betrekking tot de door de Franstalige benoemings en aanwijzingscommissie vóór 2014 gedane voordrachten: In zijn arrest nr van 16 september 2014 heeft de Raad van State de vordering tot nietigverklaring van het Koninklijk besluit houdende de aanwijzing van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg te Nijvel verworpen. In zijn arrest nr van 16 september 2014 heeft de Raad van State de vordering tot nietigverklaring van het koninklijk besluit houdende aanwijzing van de eerste voorzitter van het hof van beroep te Bergen gedeeltelijk ongegrond verklaard en werden de debatten heropend met het oog op het verrichten van een aanvullend onderzoek.

32 Loopbaan 31 Nederlandstalige benoemings en aanwijzingscommissie Beroepen ingediend met betrekking tot voordrachten die in 2014 werden gedaan door de Nederlandstalige benoemings en aanwijzingscommissie: o aanwijzingen tot de mandaten van korpschef: Een kandidaat heeft een verzoek tot nietigverklaring ingediend tegen het koninklijk besluit houdende aanwijzing van de voorzitter van de rechtbank van koophandel te Gent. De Raad van State heeft zich nog niet uitgesproken over dit beroep. o benoemingen: Een kandidaat heeft twee verzoeken tot nietigverklaring ingediend tegen de koninklijke besluiten houdende de benoeming van twee rechters in de Nederlandstalige arbeidsrechtbank te Brussel. De Raad van State heeft zich nog niet uitgesproken over deze beroepen. Een kandidaat heeft een verzoek tot nietigverklaring ingediend tegen het koninklijk besluit houdende de benoeming van een rechter in de arbeidsrechtbank te Leuven. De Raad van State heeft zich nog niet uitgesproken over dit beroep. Een kandidaat heeft een verzoek tot nietigverklaring ingediend tegen het koninklijk besluit houdende de benoeming van een raadsheer in het Hof van Cassatie. De Raad van State heeft zich nog niet uitgesproken over dit beroep. Door de Raad van State in 2014 genomen beslissingen inzake de door de Nederlandstalige benoemings en aanwijzingscommissie vóór 2014 gedane voordrachten: In zijn arrest nr van 19 juni 2014 heeft de Raad van State de vordering tot nietigverklaring van het koninklijk besluit houdende aanwijzing van de procureur des Konings bij de rechtbank van eerste aanleg te Turnhout gedeeltelijk ongegrond verklaard en werden de debatten heropend met het oog op het verrichten van een aanvullend onderzoek. De verzoeker heeft vervolgens afstand gedaan van zijn beroep, afstand die door de Raad werd vastgesteld bij arrest nr van 25 november De Raad van State heeft in zijn arrest nr van 19 juni 2014 de vordering tot nietigverklaring van het Koninklijk besluit houdende benoeming van de vrederechter van het tweede kanton Hasselt verworpen. De Raad van State heeft in zijn arrest nr van 30 oktober 2014 de vordering tot nietigverklaring ingesteld tegen het koninklijk besluit houdende benoeming van een advocaatgeneraal bij het Hof van Cassatie verworpen.

Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice. Jaarverslag 2015

Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice. Jaarverslag 2015 Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 Verslag goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Hoge Raad voor de Justitie op 11 mei 2016 Er bestaat

Nadere informatie

JAARVERSLAG Hoge Raad voor de Justitie

JAARVERSLAG Hoge Raad voor de Justitie JAARVERSLAG 2013 Hoge Raad voor de Justitie 1 INHOUD Inleiding... 3 HRJ in het kort... 4 Beleid... 5 Enkele projecten... 6 Loopbaan... 9 Examens... 10 Vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke

Nadere informatie

Jaarverslag Hoge Raad voor de Justitie

Jaarverslag Hoge Raad voor de Justitie Jaarverslag 2016 Hoge Raad voor de Justitie Jaarverslag 2016 Verslag goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Hoge Raad voor de Justitie op 31 mei 2017 Il existe aussi une version française du présent

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Justitie. Kerncijfers uit het jaarverslag 2010

Hoge Raad voor de Justitie. Kerncijfers uit het jaarverslag 2010 Hoge Raad voor de Justitie Kerncijfers uit het jaarverslag 2010 2 Inleiding In deze bundel vindt u de voornaamste elementen uit het jaarverslag 2010 van de Hoge Raad voor de Justitie, met betrekking tot

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Hoge Raad voor de Justitie

JAARVERSLAG 2012. Hoge Raad voor de Justitie JAARVERSLAG 2012 Hoge Raad voor de Justitie 3 INHOUD Inleiding... 3 Jaar van de vernieuwing... 3 HRJ in het kort... 4 Beleid... 5 Beleid in 2012... 6 Project Kennismaken met justitie voor de jeugd...

Nadere informatie

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Omschrijving van het advocatenkantoor, het bedrijf, de juridische dienst of het notariskantoor: FOD Justitie. Functie Antwerpen : 4. Deze plaatsen vervangen deze

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE INLEIDING De HRJ heeft een drievoudige opdracht die sinds 2 augustus 2000 effectief uitgeoefend wordt: Een bepalende rol spelen in het benoemingsbeleid bij de magistratuur, op

Nadere informatie

Parketjurist. Parketjurist bij de parketten van de rechtbanken van eerste aanleg.

Parketjurist. Parketjurist bij de parketten van de rechtbanken van eerste aanleg. Parketjurist Een enthousiast beginnend jurist met een analytisch en synthetisch denkvermogen en goede redactionele capaciteiten. Hij/zij werkt resultaatgericht, zowel zelfstandig als in team, en heeft

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek

Gerechtelijk Wetboek Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vquater De gerechtelijke stage Art. 259octies. 1. De Koning

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek

Gerechtelijk Wetboek Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vter Benoemings- en aanwijzingsprocedure Afdeling I Benoemingen Art. 259ter.

Nadere informatie

Jaarverslag Hoge Raad voor de Justitie. Sophie Voituron - «Bruxelles - Les salles de décision».

Jaarverslag Hoge Raad voor de Justitie. Sophie Voituron - «Bruxelles - Les salles de décision». Jaarverslag 2017 Hoge Raad voor de Justitie Sophie Voituron - «Bruxelles - Les salles de décision». Jaarverslag 2017 Verslag goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Hoge Raad voor de Justitie op

Nadere informatie

GERECHTELIJK WETBOEK TITEL VI

GERECHTELIJK WETBOEK TITEL VI Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie GERECHTELIJK WETBOEK TITEL VI Benoemingsvoorwaarden en loopbaan van magistraten en het gerechtspersoneel

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice. Parketjurist. Parketjurist bij de parketten van de rechtbanken van eerste aanleg.

Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice. Parketjurist. Parketjurist bij de parketten van de rechtbanken van eerste aanleg. Parketjurist Een enthousiast beginnend jurist met een analytisch en synthetisch denkvermogen en goede redactionele capaciteiten. Hij/zij werkt resultaatgericht, zowel zelfstandig als in team, en heeft

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vquater. De gerechtelijke stage

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vquater. De gerechtelijke stage Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vquater De gerechtelijke stage Art. 259octies. [1 1. De kandidaten die zich voor het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vter. Benoemings- en aanwijzingsprocedure

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vter. Benoemings- en aanwijzingsprocedure Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vter Benoemings- en aanwijzingsprocedure Afdeling I Benoemingen.

Nadere informatie

GERECHTELIJK WETBOEK TITEL VI

GERECHTELIJK WETBOEK TITEL VI Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie GERECHTELIJK WETBOEK TITEL VI Benoemingsvoorwaarden en loopbaan van magistraten en het gerechtspersoneel

Nadere informatie

Jaarverslag Hoge Raad voor de Justitie. Sophie Voituron - «Bruxelles - Les salles de décision».

Jaarverslag Hoge Raad voor de Justitie. Sophie Voituron - «Bruxelles - Les salles de décision». Jaarverslag 2018 Hoge Raad voor de Justitie Sophie Voituron - «Bruxelles - Les salles de décision». Jaarverslag 2018 Verslag goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Hoge Raad voor de Justitie op

Nadere informatie

GERECHTELIJK WETBOEK TITEL VI

GERECHTELIJK WETBOEK TITEL VI Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie GERECHTELIJK WETBOEK TITEL VI Benoemingsvoorwaarden en loopbaan van magistraten en het gerechtspersoneel

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Aanhef Inhoudstafel Franstalige versie Raad van State belgiëlex. be - Kruispuntbank Wetgeving Titel 9 MAART 2001. - Koninklijk besluit

Nadere informatie

Krokusplan. Projectenplan van de Hoge Raad voor de Justitie. Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice

Krokusplan. Projectenplan van de Hoge Raad voor de Justitie. Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Krokusplan Projectenplan 2017 2020 van de Hoge Raad voor de Justitie Goedgekeurd door de Algemene Vergadering op 26 januari 2017 Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Januari 2017

Nadere informatie

Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten

Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten Bron : Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten (Belgisch Staatsblad,

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vter. Benoemings- en aanwijzingsprocedure

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vter. Benoemings- en aanwijzingsprocedure Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vter Benoemings- en aanwijzingsprocedure Afdeling I Benoemingen Art. 259ter.

Nadere informatie

H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I CE

H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I CE H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I CE IJzerenkruisstraat 67 Rue de la Croix de Fer 1000 Brussel - Bruxelles Tel. 02 535 16 16 - Fax 02 535 16

Nadere informatie

21 MEI Koninklijk besluit houdende algemeen reglement van de strafinrichtingen.

21 MEI Koninklijk besluit houdende algemeen reglement van de strafinrichtingen. 21 MEI 1965. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement van de strafinrichtingen. HOOFDSTUK II. - Toezicht Afdeling 1. - Algemene bepaling

Nadere informatie

DEONTOLOGIE. Wet van 6 januari 2014 houdende oprichting van een Federale Deontologische Commissie 1 TITEL 1. ALGEMENE BEPALING.

DEONTOLOGIE. Wet van 6 januari 2014 houdende oprichting van een Federale Deontologische Commissie 1 TITEL 1. ALGEMENE BEPALING. DEONTOLOGIE Wet van 6 januari 2014 houdende oprichting van een Federale Deontologische Commissie 1 TITEL 1. ALGEMENE BEPALING Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Justitie. Conseil Supérieur de la Justice

Hoge Raad voor de Justitie. Conseil Supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie Conseil Supérieur de la Justice Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek inzake de benoemingsprocedure van magistraten (Parl. St. Kamer 2002-2003, nr. 50/2248/001)

Nadere informatie

Verenigde Benoemings- en Aanwijzingscommissie

Verenigde Benoemings- en Aanwijzingscommissie Hoge Raad voor de Justitie Conseil Supérieur de la Justice Verenigde Benoemings- en Aanwijzingscommissie Jaarverslag 2000 31 juli 2002 Inhoudstafel I. INLEIDING...3 1. BEKWAAMHEIDSEXAMEN EN VERGELIJKEND

Nadere informatie

DEONTOLOGIE TITEL 1. ALGEMENE BEPALING. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. TITEL 2.

DEONTOLOGIE TITEL 1. ALGEMENE BEPALING. Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. TITEL 2. DEONTOLOGIE Wet van 6 januari 2014 houdende oprichting van een Federale Deontologische Commissie en houdende de Deontologische Code voor de openbare mandatarissen 1 TITEL 1. ALGEMENE BEPALING Artikel 1

Nadere informatie

STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS. Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1

STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS. Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1 STRAFRECHTELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID VAN MINISTERS Wet van 25 juni 1998 tot regeling van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van ministers 1 TITEL I TOEPASSINGSGEBIED Artikel 1 Deze wet regelt een

Nadere informatie

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vbis. Hoge Raad voor de Justitie

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vbis. Hoge Raad voor de Justitie Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vbis Hoge Raad voor de Justitie Afdeling I Samenstelling Art. 259bis1.

Nadere informatie

I. Mobiliteit binnen de rechterlijke macht.

I. Mobiliteit binnen de rechterlijke macht. BIJLAGE BIJ HET ADVIES VAN DE ADVIESRAAD VAN DE MAGISTRATUUR GOEDGEKEURD TIJDENS DE ALGEMENE VERGADERING VAN 26 OKTOBER 2009 I. Mobiliteit binnen de rechterlijke macht. Krachtens artikel 151 4, van de

Nadere informatie

Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek i.v.m. de mandaten en de evaluatie van de korpschefs van de zittende magistratuur.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek i.v.m. de mandaten en de evaluatie van de korpschefs van de zittende magistratuur. Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Juni 2015 Ambtshalve advies Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek i.v.m. de mandaten en de evaluatie van de korpschefs van de

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Federale Deontologische Commissie aangenomen op 8 september 2016

Huishoudelijk reglement van de Federale Deontologische Commissie aangenomen op 8 september 2016 Huishoudelijk reglement van de Federale Deontologische Commissie aangenomen op 8 september 2016 Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de werking en de nadere regels volgens dewelke de Federale

Nadere informatie

27 APRIL Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen

27 APRIL Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen 27 APRIL 2007. - Koninklijk besluit betreffende de kwalitatieve toetsing van de verpleegkundige activiteit in de ziekenhuizen BS 04/06/2007 gdp 1 / 6 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel 1. Met het

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 20 januari 2003 betreffende het programma, de voorwaarden en de examenjury voor het praktisch bekwaamheidsexamen van de erkende boekhouders en erkende boekhouders-fiscalisten Bron

Nadere informatie

Rolnummer 1361. Arrest nr. 83/99 van 15 juli 1999 A R R E S T

Rolnummer 1361. Arrest nr. 83/99 van 15 juli 1999 A R R E S T Rolnummer 1361 Arrest nr. 83/99 van 15 juli 1999 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 21, 1, tweede lid, van de wet van 18 juli 1991 tot wijziging van de voorschriften van het

Nadere informatie

Conseil supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE JAARVERSLAG 2006

Conseil supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE JAARVERSLAG 2006 Conseil supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE JAARVERSLAG 2006 Goedgekeurd door de algemene vergadering op 30 mei 2007 INHOUDSTAFEL DEEL 1 : INSTITUTIONELE ASPECTEN...

Nadere informatie

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990

Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 Advies van 10 maart 2014 met betrekking tot de wijziging van het koninklijk besluit van 22 november 1990 betreffende de diploma's van de kandidaat-accountants en de kandidaat-belastingconsulenten Ontwerp

Nadere informatie

Gespecialiseerde opleiding voor stagemeesters

Gespecialiseerde opleiding voor stagemeesters Gespecialiseerde opleiding voor stagemeesters ref.: SPE-092 Doelgroep Sessies 1 (voormiddag) en 2: - beginnende of toekomstige stagemeesters, die nog geen eerdere editie van deze opleiding hebben gevolgd

Nadere informatie

Organisatie van de rechtspraak - België

Organisatie van de rechtspraak - België Organisatie van de rechtspraak - België c) Nadere bijzonderheden over de rechterlijke instanties 1. Vredegerecht De vrederechter is de rechter die het dichtst bij de burgers staat. Hij wordt overeenkomstig

Nadere informatie

PROCEDUREREGLEMENT. Raad van de. Versie

PROCEDUREREGLEMENT. Raad van de. Versie PROCEDUREREGLEMENT Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen (NGROD) Versie 12.04.2016 Driekoningenplein 12, 9820 Merelbeke Tel.: 09 225.58.18 E-mail: info@ordederdierenartsen.be

Nadere informatie

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc 1 APRIL 2003. - Koninklijk besluit tot regeling van de samenstelling en de werking van de Federale Commissie Rechten van de Patiënt ingesteld bij artikel 16 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende

Nadere informatie

(4-606) 1. Huidige benoemingsregeling voor de referendarissen bij het Hof van Cassatie en mogelijke overstap naar de magistratuur

(4-606) 1. Huidige benoemingsregeling voor de referendarissen bij het Hof van Cassatie en mogelijke overstap naar de magistratuur Wetsvoorstel tot wijziging van de artikelen 187bis, 191bis en 194bis Ger. W. met betrekking tot het statuut van de referendarissen bij het Hof van Cassatie (4-606) Inleiding Het wetsvoorstel tot wijziging

Nadere informatie

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Huishoudelijk reglement van de commissie 1

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Huishoudelijk reglement van de commissie 1 CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN Huishoudelijk reglement van de commissie 1 TITEL I UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEDEN MET BETREKKING TOT DE CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN

Nadere informatie

Dienstorder Nr Het Departement Aankoopcentrale zoekt een directeur voor de Cel Overheidsopdrachten

Dienstorder Nr Het Departement Aankoopcentrale zoekt een directeur voor de Cel Overheidsopdrachten Stad Brussel Departement Personeel Dienstorder Nr 6478 Ville de Bruxelles Département Personnel Het Departement Aankoopcentrale zoekt een directeur voor de Cel Overheidsopdrachten Het College heeft, in

Nadere informatie

Conseil supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE JAARVERSLAG 2005

Conseil supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE JAARVERSLAG 2005 Conseil supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE JAARVERSLAG 2005 Goedgekeurd door de algemene vergadering op 28 juni 2006 INHOUDSTAFEL DEEL 1 : INSTITUTIONELE ASPECTEN...

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE DE SAMENSTELLING VAN HET BUREAU VAN DE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE

REGLEMENT BETREFFENDE DE SAMENSTELLING VAN HET BUREAU VAN DE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE REGLEMENT BETREFFENDE DE SAMENSTELLING VAN HET BUREAU VAN DE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE 1. INLEIDING Het bureau van de Hoge Raad voor de Justitie (hierna «Raad» genoemd) wordt stapsgewijs opgericht in

Nadere informatie

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter R. Henneuse en de rechters-verslaggevers F. Daoût en A. Alen, bijgestaan door de griffier F.

A R R E S T. samengesteld uit voorzitter R. Henneuse en de rechters-verslaggevers F. Daoût en A. Alen, bijgestaan door de griffier F. Rolnummer 5489 Arrest nr. 155/2012 van 20 december 2012 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van artikel 15 van de wet van 19 juli 2012 betreffende de hervorming van het gerechtelijk arrondissement

Nadere informatie

Rolnummer 4151. Arrest nr. 80/2007 van 16 mei 2007 A R R E S T

Rolnummer 4151. Arrest nr. 80/2007 van 16 mei 2007 A R R E S T Rolnummer 4151 Arrest nr. 80/2007 van 16 mei 2007 A R R E S T In zake : het beroep tot vernietiging van de wet van 31 januari 2007 inzake de gerechtelijke opleiding en tot oprichting van het Instituut

Nadere informatie

Hoofdstuk IV. De gemeenschappen en de gewesten Afdeling I. De organen. Afdeling III. De bevoegdheden

Hoofdstuk IV. De gemeenschappen en de gewesten Afdeling I. De organen. Afdeling III. De bevoegdheden Afdeling III. De bevoegdheden Art. 105. De Koning heeft geen andere macht dan die welke de Grondwet en de bijzondere wetten, krachtens de Grondwet zelf uitgevaardigd, hem uitdrukkelijk toekennen. Art.

Nadere informatie

Boekhouder/Financieel Deskundige (m/v) Voltijds - Nederlandstalig Bij de steundienst van het hof van cassatie

Boekhouder/Financieel Deskundige (m/v) Voltijds - Nederlandstalig Bij de steundienst van het hof van cassatie Kelly Frison Attaché selectie Kelly.frison@just.fgov.be Boekhouder/Financieel Deskundige (m/v) Voltijds - Nederlandstalig Bij de steundienst van het hof van cassatie Inhoud van de functie Profiel Werkgever

Nadere informatie

GERECHTELIJK WETBOEK

GERECHTELIJK WETBOEK Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie GERECHTELIJK WETBOEK HOOFDSTUK Vquinquies De evaluatie van magistraten Afdeling I Algemene

Nadere informatie

KB ADMINISTRATIEF en GELDELIJK STATUUT AMBULANCIERS

KB ADMINISTRATIEF en GELDELIJK STATUUT AMBULANCIERS Administratief statuut: Delegatie mogelijk Administratief statuut: Delegatie onmogelijk Art 2. De raad kan beslissen opdrachten van dringende geneeskundige hulpverlening in de zin van artikel 11, 1, 2

Nadere informatie

OMZENDBRIEF Nr. 161 (rev. 1)

OMZENDBRIEF Nr. 161 (rev. 1) 1000 Brussel, 7 november 2011 Waterloolaan, 115 Tel. : 02/ 552.25.42 Fax : 02 / 552.27.63 Federale Overheidsdienst Justitie --- Directoraat-generaal rechterlijke organisatie --- Dienst personeelszaken

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vbis. Hoge Raad voor de Justitie

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vbis. Hoge Raad voor de Justitie Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vbis Hoge Raad voor de Justitie Afdeling I Samenstelling. Art.

Nadere informatie

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek XIII

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek XIII WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT Boek XIII Inhoud BOEK XIII. - Overleg... 3 TITEL 1. - De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven Algemene organisatie... 3 TITEL 2. - Bijzondere raadgevende commissies... 4 HOOFDSTUK

Nadere informatie

SOLVAY NV HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITE. De leden van het Auditcomité worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van twee jaar.

SOLVAY NV HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITE. De leden van het Auditcomité worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van twee jaar. SOLVAY NV HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITE I. SAMENSTELLING VAN HET AUDITCOMITÉ 1. Aantal leden - Duur van de mandaten Het Auditcomité telt minstens vier leden. De leden van het Auditcomité

Nadere informatie

Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding)

Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding) Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding) ref.: INT-044 Doelgroep Tweedejaars gerechtelijke stagiairs (voor wie deze opleiding verplicht is) Magistraten van de parketten van eerste aanleg

Nadere informatie

Publicatie : Numac :

Publicatie : Numac : pagina 1 van 5 NL einde FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE Publicatie : 2017-01-30 Numac : 2017010289 Rechtbank van eerste aanleg Leuven. - Kabinet van de voorzitter Beschikking tot vaststelling van het

Nadere informatie

1 MAART 2000. - Wet tot oprichting van een Instituut voor bedrijfsjuristen.

1 MAART 2000. - Wet tot oprichting van een Instituut voor bedrijfsjuristen. 1 MAART 2000. - Wet tot oprichting van een Instituut voor bedrijfsjuristen. ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen

Nadere informatie

Lenteseminarie van de gerechtelijke stagiairs

Lenteseminarie van de gerechtelijke stagiairs Lenteseminarie van de gerechtelijke stagiairs JUR-013 Doelgroep gerechtelijke stagiairs die hun stage hebben aangevangen op 1 oktober 2012 (en voor wie deze opleiding verplicht is), met inbegrip van de

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. bedoeld in artikel 23 h van de Rijksoctrooiwet zoals gewijzigd per 1 juni Artikel 1 - Zetel van de Orde

Huishoudelijk reglement. bedoeld in artikel 23 h van de Rijksoctrooiwet zoals gewijzigd per 1 juni Artikel 1 - Zetel van de Orde Huishoudelijk reglement bedoeld in artikel 23 h van de Rijksoctrooiwet 1995 zoals gewijzigd per 1 juni 2014 Artikel 1 - Zetel van de Orde De Orde van Octrooigemachtigden is gevestigd te Den Haag. Artikel

Nadere informatie

DE LARCIER WETBOEKEN. Deel I. Burgerlijk en Gerechtelijk Recht

DE LARCIER WETBOEKEN. Deel I. Burgerlijk en Gerechtelijk Recht DE LARCIER WETBOEKEN Deel I Burgerlijk en Gerechtelijk Recht Gerechtelijk Wetboek Ger. W. p. 226 GERECHTELIJK WETBOEK p. 210 Ger. W. Art. 40 volledig vervangen Art. 40. Ten aanzien van hen die in België

Nadere informatie

RAAD VAN STATE. Gecoördineerde wetten van 12 januari 1973 op de Raad van State (artikelen 2, 3, 3bis, 4, 6bis, 84, 85, 85bis)

RAAD VAN STATE. Gecoördineerde wetten van 12 januari 1973 op de Raad van State (artikelen 2, 3, 3bis, 4, 6bis, 84, 85, 85bis) RAAD VAN STATE Gecoördineerde wetten van 12 januari 1973 op de Raad van State (artikelen 2, 3, 3bis, 4, 6bis, 84, 85, 85bis) TITEL II. BEVOEGDHEID VAN DE AFDELING WETGEVING Art. 2 1. De afdeling wetgeving

Nadere informatie

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op.

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op. ORDE VAN VLAAMSE BALIES REGLEMENT INZAKE PERMANENTE VORMING Artikel 1 Permanente vorming is een deontologische plicht voor ieder advocaat. Permanente vorming in de zin van dit reglement betekent zich op

Nadere informatie

Het wetsvoorstel houdt een aantal maatregelen in met betrekking tot de benoeming, de opleiding en de werving van magistraten, te weten:

Het wetsvoorstel houdt een aantal maatregelen in met betrekking tot de benoeming, de opleiding en de werving van magistraten, te weten: HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE VERENIGDE ADVIES- EN ONDERZOEKSCOMMISSIE Advies met betrekking tot het wetsontwerp tot wijziging van de artikelen 190, 194, 259bis-9, 259bis-10, 259octies en 371 van het Gerechtelijk

Nadere informatie

10 MEI 2007. - Wet betreffende de transseksualiteit

10 MEI 2007. - Wet betreffende de transseksualiteit FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE 10 MEI 2007. - Wet betreffende de transseksualiteit Bron: http://www.ejustice.just.fgov.be/doc/rech_n.htm nummer document: 2007009570 ALBERT II, Koning der Belgen, Aan

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat en instelling van het ambt van Kinderrechtencommissaris Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

Het Brussels model van Goed Bestuur

Het Brussels model van Goed Bestuur Het Brussels model van Goed Bestuur Regeling van de bezoldigingen, systeem van transparantie en deontologische regels 28 november 2017 Het Brussels model van het Bestuur Inleiding Nieuwe sterke maatregelen

Nadere informatie

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. ALGEMEEN Artikel 1. Dit huishoudelijk reglement wordt opgesteld door de controlecommissie

Nadere informatie

VERGELIJKEND EXAMEN VOOR BEVORDERING DOOR OVERGANG NAAR EEN HOGER NIVEAU VAN HET ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE

VERGELIJKEND EXAMEN VOOR BEVORDERING DOOR OVERGANG NAAR EEN HOGER NIVEAU VAN HET ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE (CALog) - VERGELIJKEND EXAMEN VOOR BEVORDERING DOOR OVERGANG NAAR EEN HOGER NIVEAU - - In uitvoering van art. VII.10 UBPol organiseert de dienst

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van beoefenaars van paramedische beroepen

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van beoefenaars van paramedische beroepen Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenning van beoefenaars van paramedische beroepen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd

Nadere informatie

PUBLIC. Brussel, 2 februari 2010 (03.02) (OR. fr) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 5931/10 LIMITE JUR 56 INST 25 COUR 12

PUBLIC. Brussel, 2 februari 2010 (03.02) (OR. fr) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 5931/10 LIMITE JUR 56 INST 25 COUR 12 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 2 februari 2010 (03.02) (OR. fr) 5931/10 LIMITE PUBLIC JUR 56 INST 25 COUR 12 NOTA van: het voorzitterschap aan: de Groep vrienden van het voorzitterschap

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2004 385 Beschikking van de Minister van Justitie van 29 juli 2004, houdende plaatsing in het Staatsblad van de tekst van het Besluit orde van dienst

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR REGLEMENT VAN ORDE VAN DE COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR TITEL 1. Definities Artikel 1. Voor de toepassing van het reglement van orde wordt verstaan onder: 1 het decreet: het decreet van 13 juli 2001 betreffende

Nadere informatie

Orde van Vlaamse Balies

Orde van Vlaamse Balies Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be REGLEMENT BETREFFENDE DE BEROEPSOPLEIDING HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

PROCEDUREREGLEMENT VAN HET VLAAMS DOPINGTRIBUNAAL (Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Vlaams Dopingtribunaal vzw 03.12.09)

PROCEDUREREGLEMENT VAN HET VLAAMS DOPINGTRIBUNAAL (Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Vlaams Dopingtribunaal vzw 03.12.09) Artikel 1. PROCEDUREREGLEMENT VAN HET VLAAMS DOPINGTRIBUNAAL (Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van Vlaams Dopingtribunaal vzw 03.12.09) Titel I. De instellingen. Er bestaat een Disciplinaire Commissie

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 JANUARI 2006 C.04.0201.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0201.N V. A., Mr. Cécile Draps, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. P. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsregels

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsregels Samenvatting Maatschappijleer Rechtsregels Samenvatting door J. 867 woorden 25 mei 2013 6,8 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer dit is een gedragsregel die nageleefd moet worden, deze is afdwingbaar

Nadere informatie

RAAD VAN STATE TITEL II. - BEVOEGDHEID VAN DE AFDELING WETGEVING

RAAD VAN STATE TITEL II. - BEVOEGDHEID VAN DE AFDELING WETGEVING RAAD VAN STATE Art. 2 TITEL II. - BEVOEGDHEID VAN DE AFDELING WETGEVING 1. De afdeling wetgeving dient van beredeneerd advies over de tekst van alle ontwerpen of voorstellen van wet, van decreet en van

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Adviescommissie kunsten Huishoudelijk Reglement I. Algemene bepalingen Begrippen Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Kunstendecreet: het decreet

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ BIJLAGE 2. INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ Dit intern reglement maakt integraal deel uit van het Corporate Governance Charter van de Vennootschap. Deze bijlage is een aanvulling op de toepasselijke

Nadere informatie

NOTA STUDIEDIENST (mevrouw Y. Güner) (27/07/2016)

NOTA STUDIEDIENST (mevrouw Y. Güner) (27/07/2016) NOTA STUDIEDIENST (mevrouw Y. Güner) 2016-1 (27/07/2016) Potpourri IV - Wetsontwerp van 15 juli 2016 tot wijziging van de rechtspositie van de gedetineerden en van het toezicht op de gevangenissen en houdende

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep College van Procureurs-generaal Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Toegestuurd aan de dames en heren Toegestuurd aan de dames en heren Eerste Substituten,

Nadere informatie

Jurist voor de FOD Justitie- directoraat Wetgeving en fundamentele rechten en vrijheden (niveau A1) - m/v

Jurist voor de FOD Justitie- directoraat Wetgeving en fundamentele rechten en vrijheden (niveau A1) - m/v Jurist voor de FOD Justitie- directoraat Wetgeving en fundamentele rechten en vrijheden (niveau A1) - m/v Jobinhoud Profiel Werkgever Aanbod Solliciteren Kandidaten met een handicap Selectieprocedure Lijst

Nadere informatie

Mandaat- en profielbeschrijving van een onafhankelijk lid van het Gemeenschappelijk Auditcomité van de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid

Mandaat- en profielbeschrijving van een onafhankelijk lid van het Gemeenschappelijk Auditcomité van de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid Mandaat- en profielbeschrijving van een onafhankelijk lid van het Gemeenschappelijk Auditcomité van de Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid 1. Functiecontext De Openbare Instellingen van Sociale

Nadere informatie

Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap inzake de begeleiding en behandeling van daders van seksueel misbruik

Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap inzake de begeleiding en behandeling van daders van seksueel misbruik Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap inzake de begeleiding en behandeling van daders van seksueel misbruik Gelet op artikel 128, 1, van de Grondwet; Gelet op de bijzondere

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE Gelet op de eerdere oprichting van de gemeentelijke Culturele Raad in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende organisatie van het

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE STATUTEN PER 8 JUNI 2018

GECOÖRDINEERDE STATUTEN PER 8 JUNI 2018 GECOÖRDINEERDE STATUTEN PER 8 JUNI 2018 Deze statuten werden opgesteld op 15 februari 1974 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 11 april 1974, werden gewijzigd ingevolge een beslissing van de

Nadere informatie

Benoemingsvoorwaarden

Benoemingsvoorwaarden Federale Overheidsdienst Justitie Directoraat-Generaal Rechterlijke Organisatie Personeelsdienst *** Benoemingsvoorwaarden Personeelsdienst Rechterlijke Orde 212 Griffies en parketsecretariaten Contact

Nadere informatie

OCMW LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VAST BUREAU

OCMW LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VAST BUREAU OCMW LEUVEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET VAST BUREAU Vastgesteld door het vast bureau in zitting van 11 januari 2019 Inhoud 1. Bijeenroeping... 3 2. Informatie voor de leden van het vast bureau... 3

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2003 ] Notariaat Met dank aan

Nadere informatie

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Statuten van de commissie 1. Artikel 1

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Statuten van de commissie 1. Artikel 1 CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN Statuten van de commissie 1 Artikel 1 Voor de toepassing van deze statuten moet worden verstaan onder: 1 de wet: de wet van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 JUNI 2013 P.13.0535.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.13.0535.N M R, geïnterneerde, eiser, met als raadsman mr. Peter Verpoorten, advocaat bij de balie te Turnhout. I. RECHTSPLEGING VOOR

Nadere informatie

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT ***

Vest. V. Beroepen A04 Brussel, BL/LC A D V I E S. over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** Vest. V. Beroepen A04 Brussel, 31.5.2002 BL/LC A D V I E S over DE REGLEMENTERING VAN DE TITEL EN HET BEROEP VAN LANDMETER-EXPERT *** 2 Op 22 februari 2002 werd aan de Ministerraad een voorontwerp van

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2004 ]

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2004 ] Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2004 ] Notariaat Met dank aan

Nadere informatie

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2005 ]

De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2005 ] Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk De jaarlijkse statistieken van de hoven en de rechtbanken [ Gegevens 2005 ] Notariaat Met dank aan

Nadere informatie