A.M.G. Kops. Studentnummer: [BEDRIJFSSTAGE LEERJAAR 2]

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "A.M.G. Kops. Studentnummer:50063252 [BEDRIJFSSTAGE LEERJAAR 2]"

Transcriptie

1 2012 A.M.G. Kops Studentnummer: [BEDRIJFSSTAGE LEERJAAR 2]

2 Inleiding De alternatieve opdracht van bedrijfsstage leerjaar drie vraagt de student een beschrijving van mijn competenties op het gebied van de aspecten van de kennisbasis van Mens en Technologie van pijler 5. Een student met een aantal jaar werkervaring op minimaal MBO-niveau in een ontworpen wereld (beroepspraktijk) beschikt over meer technische kennis en kennis over competenties die van werknemers worden gevraagd dan studenten die geen ervaring hebben in deze ontworpen wereld. Op grond hiervan kan via een alternatieve opdracht de derde bedrijfsstage afgerond worden. Als aan het volgende criterium wordt voldaan: - 5 jaar werkzaam in minimaal 2 verschillende functies in de gekozen ontworpen wereld (beroepspraktijk) op MBO-niveau maximaal 5 jaar geleden. De beroepspraktijk moet relevant zijn voor de gekozen ontworpen wereld. kan de student een alternatieve opdracht maken. De alternatieve opdracht mag slechts dienen als vervanging voor de stage na toestemming van een docent Mens en Technologie. De student dient hiervoor een overzicht aan te leveren met een omschrijving van zijn werkzaamheden in een technologische / technische omgeving op MBO-niveau en de periode waarin hij deze verricht heeft. Alternatieve opdracht Maak een verslag waarin je beschrijft: - een beschrijving van je competenties op het gebied van de aspecten van de kennisbasis van Mens en Technologie van pijler 5 voor de door jou gekozen ontworpen wereld, waarin je werkzaam bent geweest. Spits deze opdracht toe op de bekwaamheid/-heden waarvoor je hebt gekozen. De toelichting dient als bewijs van je competenties; voeg dus voorbeelden en uitwerking van deze kennis toe aan de opdracht Pijler vijf staat als volgt beschreven: Pijler 5: De ontworpen wereld Toepassingen en technologiegebieden (the designed world) De ontworpen wereld (the designed world) geeft aandacht aan verschillende gebieden, zoals de medische -en de agrarische sector. Aandacht voor energietechnologie, informatie & communicatie, transport, productietechnologie en technologie in de wereld van de constructies. 5.1 De sbd kan de werking van producten en de ontwikkelprocessen van het technologisch thema beschrijven en verklaren op het terrein van gebieden zoals biofysica (het menselijke lichaam), ergonomie, (geo)fysica, medische fysica, milieuchemie, chemische technologie, landbouwchemie, chemie en gezondheid, energie, productkunde en natuurstoffen. 5.2 De sbd kent de eigenschappen van en de ontwerpprincipes binnen een van deze terreinen. Beoordelingskader: De student kan de alternatieve opdracht doen als bewijs van zijn competenties binnen zijn gekozen ontworpen wereld. Hierbij moet aangetoond worden dat de student - pijler 5 beheerst binnen de ontworpen wereld - zich gericht heeft op de gekozen bekwaamheden binnen de ontworpen wereld - hiervoor bewijsstukken in goed en helder Nederlands weet te overleggen.

3 Onder bewijsstuk wordt verstaan: een reflectie over de verworven technologische competenties binnen de ontworpen wereld over meerdere onderwerpen per bekwaamheid (vanuit de pijlers 1 tm 4). Gebruik maken van onderzoek / literatuur wordt aanbevolen. Pijler 5: De ontworpen wereld Toepassingen en technologiegebieden (the designed world) In deze beschrijving laat ik zien wat mijn voorkennis is op het gebied van mijn ontworpen wereld. Mijn voorkennis met mijn ontworpen wereld over windtechnologie heeft te maken met mijn verleden. Als vooropleiding heb ik een MBO werktuigbouwkunde diploma behaald. Daarna ben ik vijftien jaar woonachtig geweest in de Nederlandse Antillen, waarvan ik tenminste drie jaar woonachtig was op een zeilschip. In die tijd was ik afhankelijk van een windmolen aan boord van het zeilschip, tijdens de lange overtochten om de accu s op te laden en elektronische apparaten te laten werken zonder het inschakelen van de hoofdmotor. In mijn verslag van bedrijfstage leerjaar 2 beschrijf ik welke competenties ik daarbij nodig had. De stap naar duurzame energie heb ik tevens gezet met het praktisch helpen van een vriendin. Zij heeft nog steeds een bedrijf op Bonaire die zich richtte op zonne-energie en andere duurzame projecten. Ik hielp haar met de installatie en het onderhoud van onder andere zonnepanelen en warm water units. Haar website In leerjaar twee van de opleiding Mens en Technologie heb ik mij verdiept in energie en afval. Ook hierin werd een stap gezet naar duurzame energie zoals zonne-energie, energie uit afval en windenergie. De verdieping in windenergie is daarom ook een logische stap. Een andere reden voor deze keuze is dat windenergie op dit moment een van de meest toegepaste vormen van duurzame energie in Nederland. Het ontstaan van wind is uiteindelijk terug te voeren op zonne-energie. Wind wordt echter wel beschouwt als een afzonderlijke energiebron. 5.1 Ik kan de werking van producten en de ontwikkelprocessen van het technologisch thema beschrijven en verklaren op het terrein van gebieden zoals energie, vermogen, praktijk en productie techniek, montage en onderhoud, stromingsleer, mechanica, tekenen en ontwerpen, stromingsleer, mechanica, en natuurkunde. 5.2 Ik ken de eigenschappen van en de ontwerpprincipes binnen de hierboven genoemde terreinen. Onder bewijsstuk wordt verstaan: een reflectie over de verworven technologische competenties binnen de ontworpen wereld over meerdere onderwerpen per bekwaamheid (vanuit de pijlers 1 tm 4).

4 Beschrijving van mijn competenties op het gebied van de aspecten van de kennisbasis van Mens en Technologie van pijler 5. Bij mijn ontworpen wereld komen onder andere de volgende kenmerken van de kennisbasis voor. - Informatica - Ontwerpen - Energietechnologie - Productkunde en natuurstoffen. - Duiktechnologie Voorbeelden van mijn ervaringen met de ontworpen wereld zijn : -Informatica: In mijn functie moet ik overweg kunnen gaan met diverse computerprogramma s, de belangrijkste zijn : - Excel, - Word, - Solid Works, - Power point. - Ontwerpen: Dit is terug te lezen in Ontwerp windmolen Kops - Energietechnologie: duurzame innovatieve energie ontwikkelingen die betrekking hebben tot windtechnologie. Dit is terug te lezen in eindverslag Windtechnologie op de Noordzee - Productkunde en natuurstoffen: Tijdens het ontwerpen van deze ontworpen wereld behandel ik dit en denk ik veel aan milieuvriendelijke en natuurlijke recycletechnieken. - Duiktechnologie en/of maritieme technologie: Ook in de duiksport staat de technologie niet stil. Het op de voet volgen en verbeteringen brengen aan de aan de ontwikkelingsveranderingen zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van de duikers en duikerscentra. De ontplooiing van de duiktechnologie ziet erop toe dat het duiken nog meer efficiënt, ontspannend en veilig is.

5 Inleiding werkervaring verleden en heden Nadat ik mijn diploma MTS werktuigbouwkunde had afgerond wist ik niet direct welke studie ik wilde gaan doen. Om daar eens goed over na te denken besloot ik mijzelf te ontwikkelen in mijn persoonlijke competenties. Wat wil ik nou echt in de toekomst gaan doen? Ik besloot om daar een jaar voor uit te trekken, zie het als een sabbatical. Deze planning is ietwat uit de hand gelopen en duurde 15 jaar. Mijn grootste droom was om een oceaan over te steken op een zeilboot. Heel toevallig stond er een advertentie in de Alkmaarsche courant dat er bemanning werd gevraagd op een platbodem ( Zeeuwse Poon ) in Aruba. Deze onderhandelingen ging dusdanig snel dat ik binnen 2 weken in een vliegtuig zat, met een wildvreemde jongen, richting de Caribische zee. Ik kan hier een boek over schrijven en wellicht doe ik dit ooit nog weleens, maar ik geloof niet dat dit de bedoeling is van de alternatieve opdracht. Van Aruba ben ik letterlijk verzeild geraakt op Bonaire, het mooiste eilandje van de ABC eilanden. En.. ja, ik heb de grote oversteek mogen meemaken over een grote oceaan in het Caribische gebied maar ook van Bonaire naar Nederland. Ik vond het een geweldige ervaring maar wilde heel graag terug naar Bonaire. De voorwaarde was overigens om als bemanningslid mee te zeilen naar Nederland maar wel met een business ticket terug naar Bonaire! Water loopt als een rode draad door mijn leven. Als ik niet op het water was dan zat ik er wel onder. De kwaliteit van het leven, de mensen en mijn veelzijdige werk maakte mij gelukkig om het zo lang op zo n betrekkelijk klein eiland vol te houden. Ik heb niet het gevoel gekregen dat ik in die 15 jaar stil stond. Wat ik me nu besef is dat ik mijzelf op hele andere vlakken heb ontwikkeld. Deze zijn te lezen in mijn essentiële en leidinggevende competenties. In de beginperiode was mijn leven meer overleven. Ze zeggen weleens dat je op de rand van armoede erg creatief wordt en dit is ook gebleken. Ik ben er niet alleen sterker van geworden maar de flexibiliteit die ik hierdoor heb ontwikkeld is enorm breed. Er waren tal van tegenslagen maar met de juiste inzet ben ik zeer tevreden met alle dingen die ik heb ondernomen. Ik ben me ervan bewust dat ik geen technologische hoogstandjes heb geleerd. Vaak moet je in dit soort ontwikkelingseilanden roeien met de riemen die je hebt. Wat ik wel heb geleerd is dat ik hierdoor naar oplossingen zoek die vaak anderen niet bedenken. Technologisch gezien heb ik me ontwikkelt in de praktische kennis en vooral het repareren van (duik) compressoren, motoren en de duiktechnologie die ik getracht heb over te brengen aan mijn studenten (physics, physiology, marine biology) Ik kan daar uitgebreid verslag over doen, maar dit is helaas teveel om op te noemen. Ik heb deze mijn werkervaringen proberen te omschrijven, deze zijn hier te lezen. In de eind periode op Bonaire heb ik mijn eigen huis ontworpen en gebouwd. Iets waar ik nog steeds bijzonder trots op ben. Fundering, bewapening, bekisting, metselen, constructie van het dak, et.,etc. Bijzonder om dit mee te mogen maken en mezelf te mogen verplaatsen in een andere technologische wereld, bouwtechniek! Mijn werkzaamheden waren mijn stichting (Jeugdsport Bonaire), mijn eigen bedrijf ( Aqua Adventures ) en manager voor Sport and Entertainment bij Plaza Resort Bonaire. Ik had 8 man personeel in dienst en was verantwoordelijk voor de haven (orkaan seizoen!) de

6 ligplaatsen, de pier, de ( ondiepe ) haven ingang, het verhuur en onderhoud van boten en het opzetten en uitbreiden van alle non duik activiteiten. Ik heb hier een hoop geleerd, zoals het aansturen van het personeel en hun geholpen in het leer proces. Ik organiseerde o.a. clinics en workshops om hun kennis en vaardigheden op peil te houden. Mijn toenmalige werknemer verlangde behoorlijk veel competenties van mij. Deze waren helaas niet beschreven in mijn functieomschrijving. Hierop liep deze baan ook stuk. Het werk en de verantwoordelijkheid was teveel voor 1 persoon. De toenmalige eigenaar, Martien van de Valk moest het bedrijf verlaten door vervelende familieomstandigheden, en ik werd door het nieuwe bestuur letterlijk en figuurlijk aan de kant gezet. Ik had gelukkig mijn eigen bedrijf ( Aqua Adventures ) en was niet geheel afhankelijk van dit hotel. Ik begon nog meer activiteiten te organiseren, maar dan voor mijzelf. Voorbeelden zijn het organiseren van evenementen voor activiteiten voor volwassenen en kinderen. Aquakids loko loko, Bonaire Team Challenge, personeel activiteiten. Organisatorisch komt hier veel bij kijken, er staat opeens 100 man voor je neus en ze moeten allemaal vermaakt worden. Een uitdaging, soms gevolgd met camera s en de lokale pers. Afgezien van de evenementen en challenges concentreerde ik me ook op de kleine groep duikers die speciale wensen, extra aandacht of tijd nodig hadden. Ik werkte in samenwerking met VIP divers en organiseerde veel activiteiten op maat. Dit waren soms hele exclusieve trips waarin ik ook hele bijzondere mensen heb ontmoet. Als ik erop terugkijk was het een spannende uitdagende tijd. Ik begon letterlijk met niets, ik had een fiets en wat kleding en eindigde met een eigen goedlopende zaak met een behoorlijke inventaris, een stichting en een eigen gebouwd huis. Maar wat is bezit? Ik realiseerde me dat de toekomst voor mijn kinderen ook belangrijk was en besloot voor het onderwijs toch terug naar Nederland te gaan. Welke competenties er van een werknemer gevraagd werden in de omgeving waarin ik werkt(e). De kennisbasis voor het beroep van leraar Mens en technologie bestaat uit de kennis van het vak technologie en de daarbij behorende vakvaardigheden practicum geven, experimenteren en meten. Ik wil hieronder mijn competenties voor het practicum geven en experimenteren toelichten. Als manager maar ook als zelfstandig ondernemer stuur ik mensen aan. Dit zie ik als een soort practicum geven. Op het moment dat een evenement moet worden uitgevoerd bedenk ik oplossingen. Dit in samenwerking met mijn personeel. Soms zijn dit evenementen die nog niet zijn uitgekauwd, we moeten er allemaal ingroeien. Belangrijk ook dat het evenement of de activiteit winstgevend is. Daarom moet in goed overleg worden gecommuniceerd met het

7 hogere management. Er ontstaat een klein businessplan. Dit zie ik als experimenteren en practicum. Een activiteit zal in het grof ontstaan en wordt fine getuned door samen te werken en ervaringen te delen, totdat de klant in dit geval een tevreden gevoel heeft en het waard vind om daarvoor $ 45 te willen betalen. Het moet voor beide partijen een goed en succesvol product worden. Succesvol is voor mij een product neer te zetten waarin kwaliteit en kwantiteit in goede verhoudingen tot stand komen, uiteraard interessant voor mijn werkgever ( en later mijzelf ) zijn de activiteiten waar een grote winstmarge opzit. Andere essentiële competenties - Beslissen en activiteiten initiëren - Aansturen - Samenwerken en overleggen - Plannen en organiseren - Gedrevenheid en ambitie tonen - Relaties bouwen en netwerken - Overtuigen en beïnvloeden - Kwaliteit leveren - Omgaan met verandering en aanpassen - Met druk en tegenslag omgaan - Leidinggevende competenties - Begeleiden - Aandacht en begrip tonen - Vakdeskundigheid toepassen - Ethisch en integer handelen

8 Nederland Grappig om terug te komen in Nederland en vervolgens toch weer werk te vinden in het stagebedrijf waar ik eerder had gewerkt. Dit bedrijf was inmiddels verandert van naam, het heette geen Dyna Seal meer, maar Hormann. Ik ben daar begonnen op de plaatwerkerij, eigenlijk terug op de werkvloer met in gedachten een plek in de tekenkamer, toch werd ik daar weer geconfronteerd met allerlei nieuwe machines, techniek gaat zo snel voorruit dat je er inderdaad niet vaak genoeg bij stil kunt staan. Op de plaatwerkerij werkte ik achter verschillende machines, allemaal computer gestuurd zoals de freesbank. en 2 hele grote kantbanken en wat in mijn tijd nog niet aan de orde was, een laserbank. Op deze machine heb ik mijn zogenaamde certificaat behaald. ( bijlage 2) Het werken op de werkvloer vond ik niet meer uitdagend en machines vervangen de mens, dat is algemeen gebleken. Ook in deze fabriek kwam ik daar wel weer snel achter. Mijn ambitie om programma s te bedenken en te installeren heb ik nooit gehad, bovendien miste ik `het lesgeven`, iets wat ik de afgelopen jaren heel lang heb gedaan. Tijdens mijn pop gesprek wilde ik graag een HBO opleiding volgen, deze wens kwam helaas te laat. Het bedrijf kreeg ook een enorme klap vanwege de economische crisis en ik, die als laatste kwam moest ook weer als eerste vertrekken. Ik heb nog enige tijd op de

9 assemblage gewerkt. Hier werden de complete laad- en losperrons in elkaar gezet. Wat ik hier vooral interessant aan vond is dat alle onderdelen, die ik een half jaar eerder had gemaakt had op de frees- en kantbank, nu tegenkwam en inderdaad beter als onderdeel kon plaatsen en vervolgens ook monteren. Het perron bestond uit een bovenplaat en onderstel en die werden vervolgens bijeengevoegd. De bedoeling was dat dit natuurlijk zo snel mogelijk moest gebeuren. Op het eind van de dag was het n.l. wenselijk om zo n acht units gereed te hebben. Dit was het einde van de productielijn en werd het eindproduct geassembleerd. En de platformlijn, (lassen, lasrobots, competentie zie bijlage 1) Mijn contract werd niet verlengd. Ik ging op zoek naar ander werk, miste het lesgeven en leiding geven aan groepen. Ik vond werk in het praktijk onderwijs als TOA. Om mijn bevoegdheid te krijgen in het lesgeven heb ik ervoor gekozen om de opleiding Mens en Technologie te volgen.

10 Taken in het onderwijs Begonnen als Technisch onderwijs assistent en nu fulltime docent. Dit alles in drie jaar tijd. Mijn leven bestaat ondertussen uit naar school gaan. Mijn bevoegdheid halen is nu mijn grootste doel. De ontworpen wereld van werktuigbouwkunde en windtechnologie kan ik niet helemaal toepassen op mijn huidige werkplek. Dit maakt het voor mij ook moeilijker om de koppeling te maken naar mijn werkplek. Natuurlijk praat ik over elektriciteit, motoren en metaal of kunststof eigenschappen. Het is wel op een heel ander (uitdagend )niveau. Ik geef nu les aan eerstejaars en tweedejaars leerlingen van praktijkschool de Viaan. Dit was even wennen omdat ik op mijn vorige school zelfstandig les gaf aan de derdejaars leerlingen waarin al gauw de aspecten lassen en metaalbewerking aan bod kwamen. Maar, wat niet is, kan wellicht nog komen. Mijn eerste jaar op school als TOA op praktijkschool Uithoorn was nog erg wennen, hiermee bedoel ik het schoolse leren. Ik bedoel daarmee, dat het toch anders is dan in de praktijk. Op school leren de leerlingen stap voor stap theorie en dan praktijk, theorie en dan praktijk enz. enz. De praktijk waar ik vandaan kwam was gebaseerd op snelheid, technisch inzicht en hard werken. Tijd was tenslotte geld. Op school gaat het (voor mij nu vanzelfsprekend) heel anders. Hier let ik niet op tempo maar meer op de werkhouding en het zelfstandig werken van de leerlingen. Niet snel maar goed. Technisch inzicht? Daar hebben onze leerlingen vaak nogal wat moeite mee. Laat staan hard werken. In het begin had ik daar wel wat moeite mee. Nu voel ik mij als een vis in het water. Ik denk dan ook dat de opleiding die ik nu volg wellicht te hoog is gegrepen voor de vakken die ik geef. Toch zie ik het wel als een uitdaging, vooral omdat ik op een praktijkschool niet gebonden ben aan suffe boeken. Zelfredzaamheid van een leerling kan je uit vele hoeken benaderen. De theoretische leerlijnen en de praktische leerlijnen staan in principe geheel open, de docent bepaald in overleg met de vakgroep waarin les wordt gegeven, ik ervaar dit als zeer prettig. Momenteel is een van mijn taken lesontwikkeling. Voor de afdeling techniek verzorg ik al het nieuwe lesmateriaal. Aan de hand van een door mij bepaald criteria schrijf ik praktijkopdrachten. De bijbehorende theorie haal ik uit mijn voorkennis of boeken. Ik probeer deze lessen interactief te maken, zodat de leerling ook op onderzoek uit gaat. Dit is iets nieuws voor de leerlingen. Vakinhoudelijk vergt het dus geen hoogstandjes, maar pedagogisch en vakdidactisch is het elke dag weer een uitdaging. Omdat ik te enthousiast en nieuw ben gaat de samenwerking met collega s soms nog stroef. Ik ontwerp en schrijf ik uitwerkbladen en stappenplannen. Niet alleen voor de technische vaardigheden, maar ook voor de sociale vaardigheden. Dit vergt zeer veel inspanning en tijd. Iedere stap of handeling op een stappenplan gaat gepaard met een foto. Net als bij de leerlingen is voor mij herhaling ook van groot belang (constructivisme). Oude kennis komt steeds opnieuw voorbij meestal in combinatie met nieuw te leren zaken. Dit alles in de praktijk en niet alleen uit boeken. Ik vind het belangrijk dat leerlingen gaan nadenken over het fenomeen techniek en vooral wat ze er later, in de toekomst (hoe moeilijk en uitzichtloos die ook is) mee kunnen bereiken.

11 Bijkomend voordeel van de combinatie docent/ontworpen wereld is; dat mijn ontwikkeling iedere dag een stap vooruit gaat. Windtechnologie probeer ik nu ook een vorm te geven door het geven van een excursie en de te maken praktische opdrachten, weliswaar op hun niveau. Ik krijg leuke en mooie complimenten van de leerlingen. Samenvatting Bovenstaand document laat duidelijk zien dat de ontworpen wereld van werktuigbouwkunde en wind technologie niet zomaar een keuze is geweest. Het is een weloverwogen keuze geweest. De moeilijkheidsgraad ligt bij mij om al het geleerde toe te passen op het niveau van mijn leerlingen. Tijdens mijn werkzaamheden in mijn werkverleden is mijn voorkennis voor wat betreft deze ontworpen wereld begonnen. Ik heb bewust gekozen om me minder in metaal te verdiepen, gezien het feit dat ik deze al redelijk beheers. In dit document blijkt duidelijk dat ik de werking van werktuigbouwkundige processen beheers en dat ik mijn kennis hierover wil vergroten en theoretisch wil kunnen onderbouwen. Ik ga dit bewijzen door middel van foto en film materiaal en verzameling van door mij opgestelde documenten. Het eindverslag over windtechnologie is hier te vinden. In dit bovenstaande verslag is duidelijk te lezen welke competenties ik in het verleden mee gewerkt heb. Daarbij komen nog de vaktechnische competenties. Vaardigheden moet je ook op peil houden en alhoewel ik al kilometers gelast heb, ben ik vorig jaar toch weer naar een opfris cursus gegaan. (bijlage 5) Ik probeer zoveel mogelijk te tekenen in Solid Works en werk veel in het vaktechniek lokaal metaal om mijn vakdidactische opdrachten uit te werken. In de ontworpen wereld heb ik veel gewerkt met de 3D printer, vooral ook om deze competenties op peil te houden. Om heel eerlijk te zijn denk ik dat ik vooral organisatorisch mijzelf ontzettend veel heb ontwikkeld in de afgelopen jaren. Voor wat betreft de competenties denk ik dat ik op de goede weg ben. Ik blijk een gewaardeerde collega en laat zien dat ik een rustpunt probeer te zijn voor de leerlingen. Als docent probeer ik vooral als coach een persoon te zijn die aan de zijlijn heel hard in haar handjes klap. Hoe moeilijk het ook is voor sommige leerlingen. Ik stimuleer en motiveer de leerlingen in een veilige omgeving. Dit wordt als prettig ervaren en de leerlingen komen dan

12 ook over het algemeen graag naar mijn lessen. Ik weet dat ik zeker niet perfect en ook ik nog lerend ben. Dat zal altijd zo blijven. Ik werk hard om een zo goed mogelijke docent te zijn en te worden. Ik werk aan mijn tekortkomingen en kan omgaan met kritiek. Mijn valkuilen zijn: te veel hooi op mijn vork willen nemen, overal aan mee willen doen, mijzelf te weinig rust te gunnen, te perfect willen scoren op alle gebieden. Maar goed Nobody is perfect Ik probeer mezelf voortdurend zoveel mogelijk te ontwikkelen, een leven lang leren ook voor mij!

13 Bijlage 1

14 Bijlage 2

15 Bijlage 3

16 Bijlage 4

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

POP. Persoonlijk Opleidingsplan.

POP. Persoonlijk Opleidingsplan. POP. Persoonlijk Opleidingsplan. S.Soekaloe Persoonlijk Opleidingsplan.(POP) Naam: Shailin Soekaloe Studentnummer: 12072273 Opleiding: Associate Degree Installatietechniek Docent: W. Hoogland. Inhoudsopgave.

Nadere informatie

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid Over internationalisering en I-BPV; student opdrachten INtheMC Opdracht/titel: 7 Werken in het buitenland De taal Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling: Aanvinken Inleverdatum

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 1. ALGEMENE ACHTERGROND Internationalisering in je eigen land Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling:

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Van VDAB-opleiding naar knelpuntberoep

Van VDAB-opleiding naar knelpuntberoep Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra Van VDAB-opleiding naar knelpuntberoep Conferentie Steunpunt WSE 11 februari 2015 Katleen De Rick Paradox en oplossing Knelpuntberoepen Veel werkzoekenden

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

Kennisbasis curriculumlijn Vak en Vakdidactiek tweedegraads lerarenopleiding Mens en Technologie

Kennisbasis curriculumlijn Vak en Vakdidactiek tweedegraads lerarenopleiding Mens en Technologie Kennisbasis curriculumlijn Vak en Vakdidactiek tweedegraads lerarenopleiding Mens en Technologie Inleiding De kennisbasis tweedegraads lerarenopleiding Mens en Technologie is ontwikkeld op grond van de

Nadere informatie

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten,

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten, Beste oud-studenten, Hogeschool de Kempel doet onderzoek naar de loopbaan van afgestudeerden. De gegevens zijn van belang om verbeteringen aan te brengen in de huidige opleiding en om de huidige studenten

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 Studievaardigheid De reis naar een eigen plek in de maatschappij is nu begonnen. En je reisdoel staat vast: een zelfverzekerde trotse handtekening op het

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Scholieren enthousiast maken voor de techniek

Scholieren enthousiast maken voor de techniek Scholieren enthousiast maken voor de techniek Woorden van deze les de behoefte het imago de servicetechnicus de installatie uitdagend communiceren de installatietechniek carrière maken het project het

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 Ik wil werken in aviations, de wereld van Schiphol fascineert me. Het werken met al die vrachtdocumenten en hoe dat allemaal wordt

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 2. ALGEMENE ACHTERGROND Andere culturen in je eigen land Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling:

Nadere informatie

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl.

Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. STER opdracht ADL Als je in zorg of welzijn werkt, krijg je veel te maken met zorgvragers die ondersteunt moeten worden in hun persoonlijke verzorging/adl. In de eerste 10 weken van je opleiding heb je

Nadere informatie

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum:

INTRODUCTIE PERSOONLIJKE GEGEVENS. Naam: Leeftijd: Geslacht: m / v. Begindatum: Naam Datum: INHOUDSOPGAVE 1. Introductie 2. Persoonlijke gegevens 3. Rapportage kwaliteit van leven 4. Persoonlijke ontwikkeling plan (POP) 5. Competenties waar nu aan wordt gewerkt 6. Binnen de stichting

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent

BPV-praktijkboek. Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent BPV-praktijkboek Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent Crebocode 90440, dossier 2013-2014 Bedrijfsnaam :. Naam Student : Cohort :.. Wat is een BPV werkboek Dit BPV werkboek maakt onderdeel uit van de Opleiding

Nadere informatie

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool POP Persoonlijk Opleidings Plan Tim Tegelaar Lekkerkerk 07-10-2012 De Haagse Hogeschool Naam Tim Tegelaar Studentnummer 12090948 origineel 07-10-2012 update - bedrijfsmentor Dhr. P. den Ouden bedrijfscoach

Nadere informatie

Taakbekwaam onderbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 16 december 2013 SLB er: Wineke Blom & Agnes Hartman

Taakbekwaam onderbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 16 december 2013 SLB er: Wineke Blom & Agnes Hartman Taakbekwaam onderbouw Anouk Bluemink Vr2B Datum: 16 december 2013 SLB er: Wineke Blom & Agnes Hartman Daltonbasisschool de Leer, Hengelo (Gld) Ria Menting Groep 3 Intern opleider: Miriam Pasman Beoordelaar:

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB.

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB. SLB reflectie eindverslag Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: 12043273 Datum: 05.11.2012 Vak: SLB 1 Inhoudsopgave Bijeenkomst 1 Blz. 3 Bijeenkomst 2 Blz. 4 Reflectie 3 + competenties

Nadere informatie

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Reflectie Verslag. 25 januari. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam Reflectie Verslag 25 januari 2013 Het reflectie verslag met nabeschouwing en beoordelingen over de stage van Simon Karman bij het bedrijf Sticky Studios. Game Developement Informatica Hogeschool v. Amsterdam

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Horeca en Facility 2016/2017

Horeca en Facility 2016/2017 novacollege.nl/horecafacility Facilitair management Gastheer/gastvrouw Horeca management en ondernemen Kok Horeca en Facility 2016/2017 Op het Nova College leer ik niet alleen veel over eten, drinken en

Nadere informatie

Individueel procesverslag

Individueel procesverslag Individueel procesverslag Een weergave van mijn werkzaamheden binnen het G-Blok. Afdeling : Academie voor ICT & Media, Informatica Schooljaar : 2009 Blok : G Datum : 30 10-2009 Plaats : Honselersdijk Naam:

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

HOE WERKT HET RAAMWERK MEDIACOMPETENTIES VOOR WERKNEMER NICK? Een casus ter illustratie.

HOE WERKT HET RAAMWERK MEDIACOMPETENTIES VOOR WERKNEMER NICK? Een casus ter illustratie. HOE WERKT HET RAAMWERK MEDIACOMPETENTIES VOOR WERKNEMER NICK? Een casus ter illustratie. mei 2008 Raamwerk Mediacompetenties. Met unieke ontwikkelprofielen op weg naar de toekomst. leren in het bedrijf

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Onderzoek werknemers met kanker

Onderzoek werknemers met kanker Onderzoek werknemers met kanker Dinsdag 15 april 2013 Over dit onderzoek Dit onderzoek is gehouden in samenwerking met de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Aan het onderzoek

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Zelfmanagement en Communicatie practicum

Zelfmanagement en Communicatie practicum Zelfmanagement en Communicatie practicum Heleen Bulthuis 10-1-16 Jenna Hardin GI1B ZMC practicum opdracht 1: Wat is je motivatie voor deze opleiding? Na mijn afgeronde MBO 4 opleiding voor Styling en Design

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.4

Voortgangsverslag 1.4 Voortgangsverslag 1.4 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn mei 2012 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het vierde blok

Nadere informatie

Zelfevaluatie en POP ( persoonlijk ontwikkelingsplan)

Zelfevaluatie en POP ( persoonlijk ontwikkelingsplan) Zelfevaluatie en POP ( persoonlijk ontwikkelingsplan) Naam: Bram Bekkers School: Hogeschool van Amsterdam Werkzaam op: HMCollege Opleiding: Mens en Technologie Opleidingsduur: 4 jaar / 2010-2014 Datum:

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

Blok 1 - Voeding en ziekte

Blok 1 - Voeding en ziekte Reflectie jaar 2 Algemeen Nadat ik mijn propedeuse heb behaald kon ik mij in het volgende studiejaar compleet richten op het begin van de hoofdfase. Ik heb in het tweede jaar veel geleerd en mijzelf verder

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling

1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen. Vraag je decaan / mentor

Nadere informatie

Vertaling Participant report Nederlands KA1-studentenmobiliteit mbo (VET)

Vertaling Participant report Nederlands KA1-studentenmobiliteit mbo (VET) Vertaling Participant report Nederlands KA1-studentenmobiliteit mbo (VET) Let op: Deze vertaling is bedoeld voor studenten die het participant report moeten invullen na terugkomst van de buitenlandstage/bpv.

Nadere informatie

Zelfreflectie Jaar 1 Marco Kleine Deters 1550275 Bedrijfskundige Informatica

Zelfreflectie Jaar 1 Marco Kleine Deters 1550275 Bedrijfskundige Informatica Zelfreflectie Jaar 1 Marco Kleine Deters 1550275 Bedrijfskundige Informatica Auteur: Marco Kleine Deters Opleiding: Bedrijfskundige Informatica Klas: BIEV2B Studentcode: 1550275 Datum: 8-6-2009 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Onderzoek successen Succes Vriendin laten stoppen met roken wat deed ik waarom ik er trots op ben Vaardigheden/competenties

Onderzoek successen Succes Vriendin laten stoppen met roken wat deed ik waarom ik er trots op ben Vaardigheden/competenties Onderzoek successen Succes Vriendin laten stoppen met roken wat deed ik Moedigde haar aan om te stoppen en liet der merken dat ik het niet leuk vond. waarom ik er trots op ben Omdat ik er blij mee ben.

Nadere informatie

m e t B o u w t a l e n t k i e s j e v o o r e e n z e k e r e t o e k o m s t

m e t B o u w t a l e n t k i e s j e v o o r e e n z e k e r e t o e k o m s t m e t B o u w t a l e n t k i e s j e v o o r e e n z e k e r e t o e k o m s t In de bouwwereld is een toenemende vraag naar midden- en hoger kader personeel. Het gaat hierbij vooral om functies als uitvoerder,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 6. WERKEN IN HET BUITENLAND De Praktijk Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling: Aanvinken Inleverdatum

Nadere informatie

Pop- formulier. Circa. 30 tot 40 minuten

Pop- formulier. Circa. 30 tot 40 minuten Pop- formulier Naam Geboortedatum Studentnummer Vorige/laatste opleiding Ben je uit- of thuiswonend Heb je een eigen werkruimte Wat is je reistijd (van deur tot deur) Persoonlijke gegevens Soumaya Slilem

Nadere informatie

novacollege.nl/autotechniek AUTOTECHNIEK 2017/2018

novacollege.nl/autotechniek AUTOTECHNIEK 2017/2018 novacollege.nl/autotechniek Autotechniek AUTOTECHNIEK 2017/2018 Ik werk nu in een Audi-garage, waar ik het erg naar mijn zin heb. Het is een mannenwereld, maar daar heb ik geen moeite mee. Klanten denken

Nadere informatie

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008

Inhoud. Subject: Taak 1.2.16 Wat is een portfolio? Paul van der Linden MT1a Periode 2 School Docoments, user 9994 Year 2007-2008 Inhoud Taak 1.2.16 Inhoud... 1 Voorwoord... 2... 3 Wat is de inhoud van een portfolio?... 3 Persoonlijk CV... 3 Persoonlijke Competenties... 4 Dossier... 4 Persoonlijk Ontwikkelingsplan... 4 Hoe kan ik

Nadere informatie

Visie op het technologisch onderwijs

Visie op het technologisch onderwijs 2014 Visie op het technologisch onderwijs Annet Kops Opleiding Mens en Technologie 11-5-2014 Inhoud VOORWOORD... 3 VISIE OP LEERLINGEN... 3 VISIE OP LEREN... 4 SOCIALE VAARDIGHEDEN... 5 ANALYSE OP BASIS

Nadere informatie

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

1. Portfolio van de leerling 1

1. Portfolio van de leerling 1 1. Portfolio van de leerling 1 Handleiding voor de leerling Dit is het doorstroomportfolio van de leerling. Om je in te schrijven voor een mbo-opleiding moet je dit portfolio zo volledig mogelijk invullen.

Nadere informatie

novacollege.nl/autotechniek Autotechniek 2016/2017

novacollege.nl/autotechniek Autotechniek 2016/2017 novacollege.nl/autotechniek Autotechniek Autotechniek 2016/2017 Iemand die zo sociaal is als jij, moet je niet verstoppen in een werkplaats. Dat zei mijn stagebegeleider tegen mij. Ik puzzel graag net

Nadere informatie

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent?

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent? Onderwijsassistent Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Een school, een groepsleraar en een lokaal met vaak 25 of meer kinderen. Dat kan heel gezellig zijn voor de leerlingen, maar voor de leraar

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Voortgangsverslag Blok 5

Voortgangsverslag Blok 5 Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2016 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 1 Voorwoord Aan het einde van elk

Nadere informatie

2004-2007 Leerlingen doen ervaringen op op diverse werkplekken

2004-2007 Leerlingen doen ervaringen op op diverse werkplekken Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn 2004-2007 Leerlingen doen ervaringen op op diverse werkplekken binnen en buiten de school de Rentmeesterhof, Nannies, woonzorgcentrum, de bistro, de maaltijdservice, de

Nadere informatie

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4)

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Ik kreeg vanaf de eerste dag een fijn gevoel bij deze school. Er hangt een gezellige sfeer. Je wordt goed opgevangen door de docenten. Als je ergens mee zit kan

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Weergave van digitaal assessment project Go or no go

Weergave van digitaal assessment project Go or no go Weergave van digitaal assessment project Go or no go log uit beelen, chantal - PABO Terug naar overzicht Persoonlijke gegevens en omstandigheden Studentennummer Roepnaam Tussenvoegsel Achternaam Adres

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

Verantwoording gebruik leerlijnen

Verantwoording gebruik leerlijnen Verantwoording gebruik leerlijnen In de praktijk blijkt dat er onder de deelnemers van Samenscholing.nu die direct met elkaar te maken hebben behoefte bestaat om de ontwikkeling van de beroepsvaardigheden

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Ellen van Wijk - Ruim baan voor creatief talent B 3. Survey commitment van medewerkers

Ellen van Wijk - Ruim baan voor creatief talent B 3. Survey commitment van medewerkers Survey commitment van medewerkers B 3 Survey commitment van medewerkers 229 230 Ruim baan voor creatief talent, bijlage 3 Voor je ligt een vragenlijst waarin gevraagd wordt naar verschillende aspecten

Nadere informatie

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman Eindreflectie Taakbekwaam bovenbouw Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman OBS Jan Ligthart, Zelhem Mieke van den Berg Groep 8b Intern opleider: Marc Neerhof Stage: Het afgelopen

Nadere informatie

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht:

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht: zorg en welzijn vmbo sport & dienstverlening mogelijkheden binnen de sector zorg en welzijn is de leerroute sport & dienstverlening. In de directe omgeving is Kollum de enige vmbo- sportief en sociaal

Nadere informatie

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b

PVA Jaar 2. Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b PVA Jaar 2 Stefan Timmer S1001410 Klas: CE 2b Inhoudsopgave blz. Voorblad - Inhoudsopgave 2 Plan van aanpak tweede jaar 3-4 Bijlage 1: Algemene domeincompetenties 5-6 (wat heb ik geleerd) Bijlage 2: Belangrijkste

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Het Loopbaanlab brengt onderwijsprofessionals in beweging

Het Loopbaanlab brengt onderwijsprofessionals in beweging Oktober 2015 Het Loopbaanlab brengt onderwijsprofessionals in beweging Uitkomsten van meerjarig onderzoek naar de effecten van het Loopbaanlab Leestijd 8 minuten Hoe blijf ik in beweging? De kwaliteit

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

Persoonlijk Actie Plan Semester 2

Persoonlijk Actie Plan Semester 2 203 Persoonlijk Actie Plan Persoonlijk Actie Plan Semester 2 Corné van Liere H. Meeuwsen 30--203 Inleiding In deze PAP voor het tweede semester hebben wij weer competenties moeten uitkiezen om het komende

Nadere informatie

Selectie-instrument HARRIE

Selectie-instrument HARRIE Selectie-instrument HARRIE 1 Inleiding Voor u ligt het selectie-instrument HARRIE ; een vragenlijst die u als collega van een medewerker met autisme kan invullen om voor uzelf inzichtelijk te maken of

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je?

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de taalstage. Wat kun je? !!,1232!3 2!971-5+!5-/5034 985#!! 7!532#50#! 82%*98 :3-2*98! 7!583385/7#! 585 5#5835385, ;55

Nadere informatie

Jeroen Neef: betontimmerman met diploma

Jeroen Neef: betontimmerman met diploma bouwen Magazine over loopbaanontwikkeling en vaktechniek voor werknemers in de bouw en infra nr. 2 april 2011 Jeroen Neef: betontimmerman met diploma Prefab fundering met IJB Smartfoot Uitvoerder Cees

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NSF erkende diploma Leider Sportieve Recreatie niveau 3 te behalen, moet je

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding pag. 3. Onderzoeksvragen pag. 4/5. Theoretische kader pag. 6. Onderzoeksopzet pag. 7. Resultaten pag. 8/9

Inhoudsopgave. Inleiding pag. 3. Onderzoeksvragen pag. 4/5. Theoretische kader pag. 6. Onderzoeksopzet pag. 7. Resultaten pag. 8/9 Onderzoek VM2 Naam: Fatima Akouaouach Klas : EN3B Studentennummer: 554953 Vak: ABV (LLBG) en Stage (Montessori College Oost) Stage school: Montessori College Oost Inhoudsopgave Inleiding pag. 3 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Visrestaurant De Viskêête Tijdsperiode: 2006 tot heden Locatie: Havendijk 36, 4401 NS Yerseke Website: www.pietvanoost.nl Competenties: Stressbestendigheid,

Nadere informatie

Voorwoord! Wie wil ik helpen?!

Voorwoord! Wie wil ik helpen?! Voorwoord Allereerst dankjewel dat je mijn boek hebt gekocht of gekregen en dat je dit ook leest. Dit toont dat jij vooruit wil in het leven en dat je ook actiegericht bent. En actiegerichte mensen halen

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

Nulmeting. Roy Krabbenborg TP11 WSi-techniek

Nulmeting. Roy Krabbenborg TP11 WSi-techniek Nulmeting Student: Roy Krabbenborg Hogeschool: Haagse Hogeschool Opleiding: Ad Projectleider Techniek Klas: TP11 Document: Nulmeting Blok 1 Versie: 1.0 Achtergrond Mijn naam is Roy Krabbenborg, 20 jaar

Nadere informatie

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3

Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 PV 3.4 Aansturen van sportkader Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie niveau 3 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NSF erkende diploma Leider Sportieve Recreatie niveau 3 te behalen, moet

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Het doel van vrijstelling op grond van praktijkervaring is om vast te stellen welke cursussen uit de bacheloropleiding

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

Voorbereidingsopdrachten Keuzedeel Lesgever Zwem ABC. Naam student:

Voorbereidingsopdrachten Keuzedeel Lesgever Zwem ABC. Naam student: Voorbereidingsopdrachten Keuzedeel Lesgever Zwem ABC CE3 van de beroepsopleiding Allround zwembadmedewerker Naam student: Opdracht: 1 e kans 2 e kans Cijfer Cijfer 3A 3B 3C 3D NPZ Cijfer (gemiddelde van

Nadere informatie

Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties Uitleg keuzecompetenties...

Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties Uitleg keuzecompetenties... INHOUDSOPGAVE Introductie... 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)... 3 Competenties... 8 Uitleg basiscompetenties... 10 Uitleg keuzecompetenties... 15 2 INTRODUCTIE Deze assistent is bedoeld voor jou

Nadere informatie

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak Willem Braak Maandag 15 oktober start Opleidingscentrum Granbeeuw met een fundraiser voor een nieuw initiatief: Vrienden van Opleidingscentrum Granbeeuw. Het bedrijfsleven zal benaderd en aangemoedigd

Nadere informatie