WHITEPAPER. Waarom taalkennis veiligheid en productiviteit verhoogt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WHITEPAPER. Waarom taalkennis veiligheid en productiviteit verhoogt"

Transcriptie

1 WHITEPAPER

2 Gebrekkige taalkennis is gevaarlijk en contraproductief Het kunnen spreken van goed Nederlands is voor veel mensen een vanzelfsprekendheid. Men gaat er dan ook vaak van uit dat iedereen probleemloos met elkaar kan communiceren. Het begrijpen van werkinstructies en daarover kunnen communiceren is essentieel om te kunnen functioneren op de arbeidsmarkt. Het maakt werken ook veiliger en productiever als medewerkers elkaar goed verstaan. Bij het voorkomen van zware ongevallen op de werkvloer wordt onvoldoende rekening gehouden met de factor taal. Dat stelt onderzoeker Paul Lindhout, die in 2010 op dit onderwerp is gepromoveerd aan de TU Delft. In zijn rapport het verhaal van een op taal gebaseerd fataal misverstand: Dat taalproblemen rampzalige gevolgen kunnen hebben op de werkvloer is al langer bekend. Zo laadde een Italiaanse mijnwerker in augustus 1956 tegen de instructies een wagentje in een mijnlift in het Waalse Marcinelle. Het wagentje raakte klem en veroorzaakte uiteindelijke een mijnramp waarbij 262 doden vielen. Onder de mijnwerkers werd een mix van Italiaans, Frans en Vlaams gesproken, wat waarschijnlijk leidde tot de ramp. Opvijzelen taalkennis Uiteraard is de beste manier om dit soort problemen te voorkomen het opvijzelen van de kennis van de Nederlandse taal van medewerkers. Eén van de manieren waarop dit kan is met, een innovatieve, interactieve taalcursus, die veel verder gaat dan de gebruikelijke standaardzinnetjes die uit het hoofd geleerd moeten worden. is een internetapplicatie waarbij zelfstandig werken achter de computer wordt afgewisseld met werken in het werkboek of op papier, samenwerken met cursisten voor spreekoefeningen en groepslessen met de docent. In deze whitepaper komen twee auteurs van deze cursus aan het woord. De auteurs zijn verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Aan de VU wordt ook de opleiding tot NT2-docent (Nederlands als tweede taal) verzorgd. Het bedrijfsleven huurt regelmatig NT2-docenten in en ziet de docenten verbonden aan de VU als dé experts op dit vlak. Vita Olijhoek is afgestudeerd in Toegepaste Taalwetenschap en gecertificeerd docent NT2. Tevens heeft zij een opleiding Middle Management gevolgd. Direct na haar afstuderen is zij als docent NT2 aan de Afdeling Nederlands Tweede Taal van de Vrije Universiteit gaan werken. In de loop van de jaren werd zij coördinator onderwijs en inburgering, en werkte zij als auteur en inhoudelijk eindredacteur van IJsbreker (Plus), CODE (Plus), Uitspraaktrainer en Schrijven in Nederland. Anja Valk is taalwetenschapper en onderwijskundige. Ze werkt al jaren als NT2- docent en werkt nu bij de Afdeling Nederlands Tweede Taal van de Vrije Universiteit. Anja is gecertificeerd NT2-docent en heeft ervaring in het lesgeven aan lager- en hoger opgeleiden, wat ze met plezier doet. Anja is een van de auteurs van. Verder geeft ze trainingen aan (aankomend) docenten.

3 Oplossen van taalproblemen cruciaal voor bedrijfsleven Taalproblemen komen veel voor, en worden ook onderkend door het bedrijfsleven, zo blijkt uit het onderzoek van Paul Lindhout. De getallen Bedrijven zien de gevaren in verband met taalproblemen vooral op het vlak van miscommunicatie (30%), het niet begrijpen van instructies (21%) en onveiligheid (17%). Knelpunten die daardoor ontstaan zijn vooral problemen in de omgang met chauffeurs en productieverlies. 35% van de ondervraagde bedrijven geeft taalcursussen, dit wordt dus al breed in de praktijk gebracht. Maar liefst 45% van de bedrijven geeft aan dat er op de werkvloer twee tot vier talen naast Nederlands worden gesproken. Taalvaardigheid is dan ook bij 73% van de ondernemingen een criterium bij het aannemen van mensen. Toch heeft 68% van de bevraagde bedrijven procedures en werkinstructies in slechts één taal beschikbaar. Lezen blijft belangrijk, ook online Lezen blijft een belangrijke vaardigheid. Frappant is dat een relatief nieuw medium als internet ook vooral gebruik maakt van letters en tekst. Het blijkt dat we kennis naast filmpjes, foto s en andere visuele middelen toch ook met geschreven tekst willen blijven delen. Daarnaast worden veel migranten, waaronder een grote groep niet-westerse anderstaligen, verplicht gesteld om het inburgeringsexamen of een Staatsexamen NT2 af te leggen. De auteurs Vanuit de politiek wordt er steeds meer nadruk gelegd op het kunnen participeren in de Nederlandse maatschappij. Een enorme grote groep mensen heeft met taalproblemen te maken: ongeveer volwassenen zijn analfabeet, en ongeveer anderhalf miljoen zijn laaggeletterd. Zij ervaren problemen op allerlei gebieden in hun leven: op het werk, bij de verzorging van hun kinderen, bij communicatie met officiële instanties en bij bijvoorbeeld dokters- of ziekenhuisbezoek. Op dit moment is er nog geld vanuit de overheid waarmee taaltrajecten kunnen worden gefinancierd, vanaf 2012 moet de taalleerder alles zelf bekostigen. Dit is een e-learning applicatie voor laag en middenopgeleiden en leidt op tot B1 niveau. Het product heeft verschillende selectiemogelijkheden om in heterogene groepen cursisten te kunnen onderscheiden zodat men ook in een groep een eigen traject kan volgen. De auteurs Het is een programma waarmee laag - en middenopgeleide anderstaligen Nederlands kunnen leren. Veel andere programma s bieden de taalleerling alleen handige zinnetjes. In de praktijk blijkt dan dat de cursist nog steeds de taal niet voldoende kan toepassen in zijn dagelijks functioneren. is er echter op gericht de leerling de taal echt te laten verwerven. De methode is ontwikkeld met de expertise van medewerkers op de Afdeling Nederlands Tweede Taal van de Vrije Universiteit Amsterdam die naast hun wetenschappelijke achtergrond zelf ook docent zijn. Daarnaast is Fouke Jansen van Taal & Educatie bij het maken van de cursus betrokken geweest. Door een gedegen taalopbouw leert de cursist alle woorden en uitdrukkingen

4 die hij nodig heeft om bijvoorbeeld een werkinstructie te begrijpen en goed te kunnen uitvoeren waardoor zijn presentaties als werknemer toenemen. Zelfstandigheid door e-learning Cursisten kunnen voor 70% van de tijd zelfstandig (achter de computer) aan hun eigen specifieke taaltraject werken. Dit maakt het programma zeer flexibel inzetbaar en uitstekend geschikt voor toepassing bij een 24-uursrooster. Het voortgangssysteem biedt daarbij uitgebreide mogelijkheden voor de cursusbegeleider om te kijken hoe een cursist er individueel, én binnen de groep voorstaat. Ook kan er eenvoudig worden bijgestuurd en trajecten worden aangepast afhankelijk van de resultaten. Dit betekent méér efficiency door tijdsbesparing en dus: kostenbesparing! kan helpen om het niveau significant te verhogen (naar niveau B1). Dat betreft zowel de algemene taalvaardigheid, de algemene vaktaal als de branche- en bedrijfsspecifieke vaktaal. De kosten van de cursus zijn zeer beheersbaar: het verhogen van taalniveau met kan al vanaf dertig cent per dag en de licenties gaan per een, drie, zes of twaalf maanden. Breed toepasbaar In komen thema s als sociaal functioneren, werkoverleg, plannen en organiseren en veiligheid en gezondheid, geld en zakelijke communicatie aan bod. Dit zijn thema s die ook voor Nederlandstaligen relevant en interessant zijn, en niet alleen voor degenen die werkzaam zijn in een specifieke branche of in een bepaald bedrijf. Medewerkers die deelnemen aan een taaltraject waarin gewerkt wordt met kunnen hun taalvaardigheid verhogen, evenals hun sociaal en zakelijk functioneren. Nederlandse cultuur Er is binnen elk hoofdstuk van de cursus aandacht voor de Nederlandse cultuur: hoe gaan we op het werk om met collega s, hoe kun je tegen je baas zeggen wat je wel en niet prettig vindt in je baan, wat doe je op een werkoverleg? Werknemers zullen daardoor zelfstandiger kunnen functioneren en ook meer zelfvertrouwen krijgen. Doordat ze taalvaardiger worden en meer zicht krijgen in wat Nederlandse gewoonten zijn, zal de communicatie met collega s en de leidinggevende prettiger verlopen. De werkgever merkt dat zijn informatie of instructie sneller wordt begrepen. Dat betekent een veiligere situatie op de werkvloer en een hoger rendement van de werknemers. De auteurs Het niveau van de instructietaal van de werkgever zal overeenkomen met het taalniveau van de werknemers, waardoor mensen elkaar beter begrijpen, sneller kunnen schakelen en er minder fouten worden gemaakt waardoor de werkvloer veiliger wordt. Mensen die de taal beheersen presteren nu eenmaal beter.

5 Conclusie Het oplossen van taalproblemen op de werkvloer is cruciaal voor de veiligheid van medewerkers en heeft een positief effect op de productiviteit. Daarnaast vormen medewerkers die sociaal goed functioneren doordat ze het Nederlands beter beheersen een positieve factor in het bedrijf waar ze werken. is een innovatieve en effectieve methode voor bedrijven om te taalbeheersing van hun medewerkers te verbeteren. is ontwikkeld in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam: de absolute experts op het gebied van taalverbetering.

6 Contact & informatie is zeer betaalbaar en u kunt licenties zelf eenvoudig online aanschaffen. Kijk voor meer informatie over op Hier is ook een demo te bekijken. Wilt u uitproberen of bestellen? Neem dan contact op met onze Klantenservice: Telefoon: E:

Taalcoaching: meer dan taal alleen. Een waarderingsonderzoek van het project Taalcoach voor inburgeraars

Taalcoaching: meer dan taal alleen. Een waarderingsonderzoek van het project Taalcoach voor inburgeraars Taalcoaching: meer dan taal alleen Een waarderingsonderzoek van het project Taalcoach voor inburgeraars TAALCOACHING: MEER DAN TAAL ALLEEN Een waarderingsonderzoek van het project Taalcoach voor inburgeraars

Nadere informatie

tips voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen

tips voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen tips voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen 2 tips inhoud 5xbeter 3 Waarom dit document? 4 Inleiding 5 Tips voor anderstaligen 8 a. tips over de voertaal 8 b. tips

Nadere informatie

Tips. Voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen

Tips. Voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen Tips Voor het verbeteren van de communicatie op de werkplek tussen anderstaligen 1 Inhoudsopgave Waarom dit document? 3 Inleiding 4 Tips voor anderstaligen 6 A. Tips over de voertaal 6 B. Tips over tolken

Nadere informatie

2015 Inburgering en ISK

2015 Inburgering en ISK 2015 Inburgering en ISK 1. Inleiding De ambitie voor het inburgeringbeleid richt zich vooral op het creëren van kansen voor mensen die mede doordat ze onze taal niet spreken en schrijven problemen ondervinden

Nadere informatie

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod Competentiegericht trainen Molijn Training Trainingsaanbod Het zijn niet de sterksten en ook niet de slimsten die overleven, maar degenen die zich het best aanpassen aan de veranderende omstandigheden

Nadere informatie

Investeren in taal levert veel op!

Investeren in taal levert veel op! Investeren in taal levert veel op! Drie businesscases voor groepsgericht taalonderwijs in de schoonmaakbranche april 2015 Auteurs: Krista Visscher Jeroen Tops Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 INVESTEREN IN TAAL

Nadere informatie

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop Over Afkijken mag Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC Auteur: Ria van Dinteren Cinop Redactie: Bianca Hierck - GOC Els Frankenmolen

Nadere informatie

Lager opgeleiden in beweging

Lager opgeleiden in beweging Employability van lager opgeleiden, aanbevelingen en praktijkvoorbeelden Nederlandse Organisatie voor toegepastnatuurwetenschappelijk onderzoek TNO A.A. Smit, S. Andriessen, K. Stark Employability van

Nadere informatie

Taalachterstand onder jongeren in Utrecht. Een onderzoek naar de stand van zaken

Taalachterstand onder jongeren in Utrecht. Een onderzoek naar de stand van zaken Taalachterstand onder jongeren in Utrecht Een onderzoek naar de stand van zaken Juli 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Inleiding... 5 1. Onderzoeksopzet. 6 Aanleiding.. Doelstelling. Methode.. Eindresultaat..

Nadere informatie

Basisvaardigheden op de werkplek

Basisvaardigheden op de werkplek Basisvaardigheden op de werkplek Lezen, schrijven en rekenen Sociale en Juridische vaardigheden Gezondheidheidsvaardigheden Digitale vaardigheden Financiële vaardigheden Inhoudsopgave Voorwoord 1 Digitale

Nadere informatie

Rapport van bevindingen. Lessen uit een innovatief project voor anderstaligen

Rapport van bevindingen. Lessen uit een innovatief project voor anderstaligen Rapport van bevindingen Lessen uit een innovatief project voor anderstaligen > Inhoud > Samenvatting Samenvatting 3 KiKK - het project 5 Bevindingen 6 Bronnen 17 Bijlagen 18 Contactinformatie KiKK 22 Wat

Nadere informatie

INHOUD INHOUD. Over de auteur 006 Voorwoord 008 Leeswijzer 012

INHOUD INHOUD. Over de auteur 006 Voorwoord 008 Leeswijzer 012 INHOUD INHOUD Over de auteur 006 Voorwoord 008 Leeswijzer 012 1. Waarom e-learning? 016 1.1 Voordelen van e-learning 018 1.2 Struikelblokken bij e-learning 021 2. Inrichten van een e-learningomgeving 024

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Evaluatie Preventieprogramma Dierenartsen 2008 2010

Evaluatie Preventieprogramma Dierenartsen 2008 2010 Whitepaper Evaluatie Preventieprogramma Dierenartsen 2008 2010 Het bevorderen van het welzijn van de dierenarts door middel van bewustwording en verandering van gedrag Movir nv Brugwal 1 3432 NZ Nieuwegein

Nadere informatie

Gids voor: Duurzaam inzetbare medewerkers

Gids voor: Duurzaam inzetbare medewerkers Gids voor: Duurzaam inzetbare medewerkers Gids voor: Duurzaam inzetbare medewerkers Europees Sociaal Fonds Het Europees Sociaal Fonds investeert in jouw toekomst 1 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Leeswijzer....

Nadere informatie

GEBRUIK TALEN OM TE LEREN EN LEER OM TALEN TE GEBRUIKEN

GEBRUIK TALEN OM TE LEREN EN LEER OM TALEN TE GEBRUIKEN GEBRUIK TALEN OM TE LEREN EN LEER OM TALEN TE GEBRUIKEN Anne Maljers De toekomst, die maak je zelf! 2 Een introductie tot tweetalig onderwijs voor jongeren en hun ouders Deze folder gaat over het leren

Nadere informatie

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Heer Janszdorp 1 4493 EA Kamperland Telefoon: (076) 52 44 930 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Bart

Nadere informatie

Docentenhandleiding TaalCompleet 2

Docentenhandleiding TaalCompleet 2 Docentenhandleiding TaalCompleet Versie: maart 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Kenmerken... 5 2.1 Doelgroep... 5 2.2 Eindniveau... 5 2.3 Urenlast... 5 2.4 Samenstelling van het pakket... 6 2.5

Nadere informatie

Rooij Consultancy slimmer werken doelen halen

Rooij Consultancy slimmer werken doelen halen Rooij Consultancy slimmer werken doelen halen Inhoud Het meest waardevolle bezit van uw bedrijf... 4 De voordelen van kennis... 6 Kennis is macht, informatieselectie wordt macht... 8 Kennissystemen in

Nadere informatie

PROJECTEVALUATIE FOCUS OP WERK

PROJECTEVALUATIE FOCUS OP WERK PROJECTEVALUATIE FOCUS OP WERK GGz Eindhoven Caroline Place en Harry Michon Trimbos-instituut, Utrecht 2013 Colofon Financiering Dit onderzoek is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het Programma

Nadere informatie

expertisecentrum voor emancipatie en participatie Cursussen en trainingen

expertisecentrum voor emancipatie en participatie Cursussen en trainingen expertisecentrum voor emancipatie en participatie Cursussen en trainingen Scala is het expertisecentrum voor emancipatie en participatie in Rotterdam. Scala zet zich in voor de structurele verbetering

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Persoonlijke Thema s In the Picture

Onderzoeksverslag Persoonlijke Thema s In the Picture Onderzoeksverslag Persoonlijke Thema s In the Picture Een onderzoek naar de toegevoegde waarde van beelden om persoonlijke thema s bespreekbaar te maken in het middelbare onderwijs. Naam: Anne Dingemans

Nadere informatie

Methodiekhandboek Ongekend Talent. De woorden Ongekend Talent zijn begonnen om een verhaal te vertellen

Methodiekhandboek Ongekend Talent. De woorden Ongekend Talent zijn begonnen om een verhaal te vertellen Methodiekhandboek Ongekend Talent De woorden Ongekend Talent zijn begonnen om een verhaal te vertellen Dit handboek is een uitgave van EcoSol BV Volhardingstraat 2 2032 SX Haarlem Tel. 023 5430970 www.ecosol.nl

Nadere informatie

Beleidskader 2015-2019. Met Taal versta je elkaar

Beleidskader 2015-2019. Met Taal versta je elkaar Beleidskader 2015-2019 Met Taal versta je elkaar Inhoudsopgave Beleidskader 2015-2019... 1 Met Taal versta je elkaar... 1 Voorwoord... 4 1. Inleiding... 5 1.1. Context... 5 1.1.1. Landelijke context...

Nadere informatie

Advies. Over de drempel van postinitieel leren

Advies. Over de drempel van postinitieel leren Advies Over de drempel van postinitieel leren Over de drempel van postinitieel leren Colofon De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege, opgericht in 1919. De raad adviseert, gevraagd en ongevraagd,

Nadere informatie

DE VIRTUELE KLAS. Deeltijd volwassenonderwijs met behulp van

DE VIRTUELE KLAS. Deeltijd volwassenonderwijs met behulp van DE VIRTUELE KLAS Deeltijd volwassenonderwijs met behulp van Het verhaal van een succesvolle audit in het kader van accreditatie in het Hoger Onderwijs 1 INHOUD Te hard voor de troepen uithollen werkt niet.

Nadere informatie

Nina Zwart Onderzoek bij ISK Dordrecht SOCIALE VAARDIGENHEDEN ISK

Nina Zwart Onderzoek bij ISK Dordrecht SOCIALE VAARDIGENHEDEN ISK Nina Zwart Onderzoek bij ISK Dordrecht SOCIALE VAARDIGENHEDEN ISK INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding pagina 3 1.1 Situatieschets pagina 3 1.2 Onderzoeksvraag pagina 3 1.3 Doelstelling 2. Oriëntatie pagina 4 2.1

Nadere informatie

Ons programma staat echter ook open voor mensen met een opleiding. Tevens verzorgen we trainingen en opleidingen voor leidinggevenden.

Ons programma staat echter ook open voor mensen met een opleiding. Tevens verzorgen we trainingen en opleidingen voor leidinggevenden. UW gids naar werk trainingen, opleidingen, arbeidsonderzoek en trajecten UW heeft in de loop der jaren een breed aanbod aan trainingen, opleidingen, arbeidsonderzoek en trajecten ontwikkeld. Werk staat

Nadere informatie

Attract. Retain. and. Handboek 2007-2009

Attract. Retain. and. Handboek 2007-2009 Attract and Retain Handboek 2007-2009 Lifelong Learning Programme Grundtvig Multilateral Project AaR Attract and Retain 134672-Llp-1-2007-1-nl-GRUNDTVIGGMP Grant Agreement: 2007-3457/001-001 Dit project

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie