Psychologie en mindfulness bij emotie-eten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Psychologie en mindfulness bij emotie-eten"

Transcriptie

1 Psychologie en mindfulness bij emotie-eten Post-hbo-opleidingen en workshops gebaseerd op het boek Uit de ban van emotie-eten van Joannna Kortink en Greta Noordenbos.

2 Eetproblemen en gedragsverandering Hoe komt het dat mijn cliënt blijft hangen in zijn heftige lijngedrag? Zelfs nu hij de oorzaak weet? Waarom zie ik bij de groepsbegeleiding van mensen met obesitas zo weinig resultaat? Hoe stop ik die saboterende gedachten van mijn cliënt? Eetproblemen en eetstoornissen zijn hardnekkig. Een psycholoog of diëtist geeft cliënten inzicht in de werking van hun cognitie. Na behandeling weten cliënten dat hun eetgedrag niet klopt, toch veranderen ze hun gedrag niet. Frustrerend voor cliënt én behandelaar. Als professional wil je deze mensen immers echt vooruit helpen. Zorgen dat ze eindelijk lekker in hun vel zitten. De meeste dieetmethodieken besteden geen aandacht aan hoe wij ons voelen. Daardoor zijn de resultaten meestal van korte duur. Gezond en slank worden draait niet om diëten, maar om het loslaten van negatieve gedachten en emoties, zoals: angsten, zorgen, boosheid en zelftwijfel. Uit de ban van emotie-eten biedt een compleet programma. Gebaseerd op de nieuwste psychologische inzichten met veel praktijkvoorbeelden en duidelijke richtlijnen.

3 Opleidingen bij Artiva Uit onderzoek blijkt dat de aandrijving van ons gedrag volledig onbewust gaat. Overtuigingen, identiteit en zingeving vormen hierbij de basis. Daarom slaat Artiva een brug tussen cognitie en beleving. Tussen hoofd en hart. We combineren bekende cognitieve therapieën als RET met de nieuwste inzichten vanuit de Acceptance & Commitment Therapie (ACT), Compassion Focussed Therapy (CFT), dieptepsychologie en mindfulness. Deze benadering werkt voor mensen met kleine en grote eetproblemen, zoals jojoën, eetbuien, emotie-eten of boulimia. De opleidingen en workshops zijn gebaseerd op het bekende programma Uit de ban van emotie-eten dat Joanna Kortink, ervaringsdeskundige en psychotherapeut ontwikkelde in samenwerking met universitair docent Greta Noordenbos. Er is aandacht voor theorie én praktijk. Zo leer je onder de oppervlakte te onderzoeken wat de aanleiding is van het eetgedrag, help je mensen uit de vicieuze cirkel van diëten en eetbuien te komen en zorg je voor een blijvend resultaat. Het cursusaanbod wordt door verschillende beroepsverenigingen geaccrediteerd. In 2015 kun je deelnemen aan de Post-HBO-opleiding Uit de ban van emotie-eten (introductie en de verdieping) en aan de workshop Mindful eten voor professionals.

4 Post-hbo-opleiding Uit de ban van emotie-eten, introductie De drie-daagse opleiding behandelt de complete aanpak zoals beschreven in het boek. Je leert aan de hand van een duidelijk stappenplan hoe cliënten van binnenuit een evenwichtige relatie met eten kunnen ontwikkelen. We gaan aan de slag met vragen als: Hoe saboteer je jezelf? Waar honger je eigenlijk ècht naar? Welke ingesleten gewoontes en innerlijke overtuigingen vormen de basis voor jouw gedrag? In de opleiding oefen je met nieuwe behandelvaardigheden en bespreek je casussen met medecursisten. Daarnaast ervaar je de methodiek ook zelf. Omdat de deelnemers uit hetzelfde werkveld komen, met haar eigen taal en cultuur, is er veel herkenning en begrip onderling. Na de cursus... Heb je inzicht in de relatie tussen eten en emoties. Ben je op de hoogte van de visie en het stappenplan volgens het boek Uit de ban van het emotie-eten. Kun je je cliënten helpen om hun emoties beter te herkennen, te accepteren en zich te uiten op een gezonde manier. Doelgroep: Professionals met een hboopleiding of een relevante opleiding op mbo- 4- niveau gecombineerd met praktijkervaring met de doelgroep, zoals diëtisten, hbov ers, psychologen, psychomotorische therapeuten en praktijk- ondersteuners, verpleegkundigen en voedingsconsulenten.

5 Opbouw opleiding Dag 1 : Inzicht, herkennen en acceptatie van (saboterende) gedachten Dag 2 : Emotie en gevoelens in relatie tot eetgedrag Dag 3 : Integratiedag Data : 7 en 21 februari en 21 maart 2015 Locatie : Gorinchem, of op aanvraag in-company Kosten : e 675,- (vrij van btw). Dit is inclusief consumpties en lunch. Je ontvangt het boek Uit de ban van emotie-eten met de bijbehorende cd en een set bewustzijnskaarten. Certificering en accreditatie: Na deelname ontvang je een certificaat. Verschillende beroepsverenigingen hebben de opleiding geaccrediteerd, o.a. BATC, BGN, DCN, Hypnos, LVPW, NBvH, NVD (st. ADAP), SRVB en VBAG. 'Een must voor iedere hulpverlener.'

6 Post-hbo opleiding Uit de ban van emotie-eten, verdieping De zes-daagse opleiding gaat dieper in op de aanpak zoals beschreven in het boek. Het theoretisch kader wordt uitgebreid, in combinatie met het zelf ervaren van de methodiek. Tijdens de lesdagen is er veel aandacht voor het effect hiervan op je eigen identiteit en zelfbeeld. Daarnaast herhalen we de vaardigheden uit de introductie en krijg je extra tools voor in de praktijk. Tussen de lesdagen door ga je aan de slag met een cliënt. Je ontvangt persoonlijke feedback hierop. Zo krijg je uit de ban van het emotieeten goed in je vingers. En ontdek je welke inzet hiervan bij jou in jouw praktijk past. Na de cursus... Heb je de theorie en praktijk van Uit de ban van emotie-eten goed in je vingers. Heb je zelf ervaren wat deze aanpak voor je identiteit en zelfbeeld kan betekenen. Kun je technieken als mindful eten, visualisatie, werken met deelpersonen, zelfcompassie en lichaamsbewustzijn in je praktijk toepassen. Weet je op welke manier dit past bij jou als professional en als mens. Doelgroep: professionals die de introductiecursus met succes hebben met afgerond.

7 Opbouw opleiding Dag 1 : Mindful eten Dag 2 : Uit de ban van je innerlijke saboteur Dag 3 : Van weerstand naar overgave Dag 4 : Thuiskomen in je lichaam Dag 5 : Van zelfhaat naar zelfcompassie Dag 6 : Integratiedag Data : 18 april,16 en 17 mei, 6 en 20 juni en 5 september 2015 Locatie : Gorinchem, of op aanvraag in-company Kosten : e 1350,- (vrij van btw) inclusief lunch en consumpties. Je ontvangt het boek Mindful afvallen. Certificering en accreditatie: Je ontvangt een certificaat als het verslag van een client voldoende is. Verschillende beroepsverenigingen hebben de opleiding geaccrediteerd, o.a. BATC, BGN, DCN, Hypnos, LVPW, NBvH, NVD (st. ADAP), SRVB en VBAG.

8 Dagworkshop Mindful eten voor professionals Eten dient vaak diverse doelen. Uit onderzoek blijkt dat minstens de helft van wat we eten emotie-beladen is! Mindfulness wint snel aan bekendheid. Deze methode leert je om bewust te zijn van alles wat zich in het hier en nu voordoet. Zo kun je ondermijnende gevoelens en gedachten leren los te laten. Dit lukt natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar er zijn veel simpele en leuke oefeningen die je met je cliënten kunt doen. In de workshop krijg je concrete ideeën daarvoor. De theorie wordt beknopt gehouden. Tijdens deze praktijkgerichte workshop oefen je vooral met je eigen ervaringen en die van medecursisten. Doelgroep: Deze training is bedoeld als een eerste kennismaking voor professionals die mensen coachen en begeleiden op eetgedrag, voeding, gezondheid en leefstijl. Overgewicht is het resultaat van een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren. Om de 21ste eeuw te overleven moeten we leren daarmee om te gaan, door ons van ons gedrag bewust te zijn. Het boek Mindful afvallen is daarbij een zeer waardevolle hulpbron! Datum : 7 maart 2015 Kosten : e 225,- vrij van btw. Dit is inclusief consumpties en lunch. Je ontvangt het boek Mindful afvallen. Certificering en accreditatie: Na deelname ontvang je een certificaat. Verschillende beroepsverenigingen hebben de workshop geaccrediteerd, o.a. BATC, BGN, DCN, Hypnos, LVPW, NBvH, NVD (st. ADAP), SRVB en VBAG (prof. dr. Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg Vrije Universiteit)

9 Reacties deelnemers: Een zeer praktijkgericht opleiding, waarmee je direct aan de slag kunt! Janet (lifestyle coach) Deze cursus is heel waardevol en gaat niet alleen over emotie-eten, maar over het hele leven en de manier waarop ermee omgegaan wordt. Anita (gewichtsconsulent) Zeer leerzame cursus met uitstekende professionele begeleiding.. Fanny (psycholoog) Aanvullende cursus op het snijvlak diëtetiek en psychologie. Sieta (diëtist en psycholoog) Ik ben mezelf tegen gekomen in deze cursus. Ik kreeg niet alleen goede handvatten en oefeningen aangereikt om toe te passen in mijn praktijk, het was ook erg waardevol om meer in het contact komen met mezelf. Vivian (diëtist) Prettige sfeer. Het bespreken van de ingebrachte casussen vond ik een belangrijke toegevoegde waarde hebben. Hanna (diëtist en psycholoog) Deze opleiding is heel praktijkgericht en een must voor hulpverleners die werken met mensen hun eetproblematiek. Charlotte (voedingspsycholoog) Verhelderende workshop met veel handvatten voor de dagelijkse praktijk. Lilian (mindfulness trainer) De combinatie van theorie, praktijk en zelf ervaren d.m.v. oefeningen geeft ongekend veel handreikingen om emotioneel eetgedrag bespreekbaar te maken. Doen deze cursus! Lydia (diëtist)

10 Licentieprogramma Na afronding van de complete opleiding kun je lid worden van Artiva en meedoen aan het licentieprogramma. Je praktijk wordt dan vermeld op onze site zodat cliënten je kunnen vinden. Ook blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Jaarlijks wordt een bijscholingsdag georganiseerd waaraan je kosteloos kunt deelnemen. Daarnaast worden extra activiteiten georganiseerd zoals intervisie- en supervisie. Op LinkedIn is een netwerkgroep voor leden. Algemene informatie Artiva food & vitality professionals is een centrum voor mensen met eet- en gewichtsproblemen. We begeleiden mensen met kleine en grote eetproblemen op individuele basis of in groepsverband. Daarnaast geeft Artiva bekendheid aan het gedachtengoed van Uit de ban van het emotie-eten. Hiervoor zijn opleidingen en workshops ontwikkeld die zowel op individuele inschrijving als in-company te volgen zijn. Contact Artiva, food & vitality professionals Soesterbergstraat 81, 2546 XP Den Haag T info@artiva.nl De trainingslocatie in Gorinchem is op loopafstand van het station. Meer informatie vindt je op en Wij geven graag meer uitleg over onze behandelingen en opleidingen. Neem vrijblijvend contact op met Ingrid Eijssink via

11 Boek Uit de ban van emotie-eten, 5de druk Prijs: e 19,99, te bestellen via Artiva, Bol.com en de boekhandel Het boek laat zien hoe een eetprobleem- of stoornis zich ontwikkelt en biedt een praktisch programma om in negen weken de haat-liefdeverhouding met eten te doorbreken. De aanpak is gebaseerd op de meest recente psychologische kennis en praktijkervaring van de auteurs. Het labyrint op de voorkant symboliseert de innerlijke reis die mensen met eetproblemen doormaken. Emotie-eten komt voort uit negatieve gevoelens die structureel ondermijnt worden. De methodiek gaat daarom uit van drie fase. In de eerste fase wordt onderzocht voor welke gevoelens men vlucht en waarom. In de tweede fase wordt actie ondernomen om een evenwichtige relatie met eten te ontwikkelen. In de derde en laatste fase wordt afstand gedaan van oude gevoelens en gewoontes die niet meer bij de persoon passen. Het boek bevat veel praktijkvoorbeelden en -opdrachten. Auteur Joanna Kortink is in 2014 overleden. Medeauteur Greta Noordenbos en Artiva maken zich sterk voor verdere verspreiding van deze kennis en aanpak.

12 De trainers Greta Noordenbos is universitair docent aan de Universiteit van Leiden, waar ze onderzoek doet naar de achtergronden, de behandeling en het herstel van eetstoornissen. In samenwerking met Joanna Kortink ontwikkelde ze het boek Uit de ban van emotie-eten (2011) en het trainingsprogramma voor professionals. Ze was als redacteur betrokken bij Handboek Eetstoornissen (2008) en schreef Gids voor herstel van eetstoornissen (2007) en Een eetstoornis overwinnen, kan dat? (2014). Ze is erelid van de Nederlandse Academie van Eetstoornissen (NAE). Ingrid Eijssink is diëtist en psycholoog op het gebied van eetproblematiek. Ze is geschoold in de Jungiaanse dieptepsychologie, ACT en mindfulness. Vanaf de publicatie van het eerste boek van Joanna Kortink in 2005 is ze gegrepen door het bewustzijnsprogramma. Joanna leidde haar persoonlijk op in de methodiek. Ingrid is docent bij verschillende organisaties op het gebied van voeding en bewustwording. Ze is ervaringsdeskundige en worstelde zelf jarenlang met emotie-eten. Ze is een gepassioneerd coach en trainer. Greta Noordenbos Ingrid Eijssink "niet de gebeurtenis, maar hoe je ermee omgaat, bepaalt hoe je leven eruit ziet" Joanna Kortink Soesterbergstraat 81, 2546 XP Den Haag (06)

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording Specialist bij eet- en gewichtsproblemen Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen In mijn praktijk

Nadere informatie

Wil jij als voedingsprofessional ook specialist worden op gebied van Emotie-eten de baas?

Wil jij als voedingsprofessional ook specialist worden op gebied van Emotie-eten de baas? Wil jij als voedingsprofessional ook specialist worden op gebied van Emotie-eten de baas? Fijn! Dan kom ik graag in contact met jou. Mijn wens is dat meer professionals in Nederland cliënten, die worstelen

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Kijken achter het masker

Kijken achter het masker Kijken achter het masker Driedaagse bijscholing Karakterstructuren voor therapeuten en coaches Zoek je een bijscholing die jouw manier van werken als therapeut of coach verdiept? Zou je meer (praktisch)

Nadere informatie

Mensen met boulimia hebben vaak een normaal basisgewicht, en kunnen. Herken je de volgende verschijnselen bij jezelf? Dan kan het zijn dat je

Mensen met boulimia hebben vaak een normaal basisgewicht, en kunnen. Herken je de volgende verschijnselen bij jezelf? Dan kan het zijn dat je BOulImIa NerVOsa BOulImIa NerVOsa Wat is boulimia nervosa? Boulimia nervosa houdt in dat je regelmatig flinke eetbuien hebt waarbij je de controle lijkt te verliezen. Tegelijkertijd ben je bang voor overgewicht.

Nadere informatie

Jaartraining Mindful eten, Mindful afvallen

Jaartraining Mindful eten, Mindful afvallen 1 "Eet niet alles wat je ziet, maar zie alles wat je eet." Jaartraining Mindful eten, Mindful afvallen Leer hoe je mindfulness en compassie kunt inzetten om je strijd rond overgewicht los te laten. Informatiebijeenkomst

Nadere informatie

Doen wat werkt! Workshop 19 en 26 juni Puur Jezelf voor professionals dr. Heidi Stiegelis

Doen wat werkt! Workshop 19 en 26 juni Puur Jezelf voor professionals dr. Heidi Stiegelis Doen wat werkt! Workshop 19 en 26 juni Puur Jezelf voor professionals dr. Heidi Stiegelis Even voorstellen dr. Heidi Stiegelis psycholoog in de gezondheidszorg trainer Psychologiepraktijk Trainingen www.puurjezelfprofessionals.nl

Nadere informatie

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL

JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Module JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL Erkende vervolgopleiding tot Jeugdtrauma Therapeut De opleiding JEUGDTRAUMA PROFESSIONAL is er voor Therapeuten die al een opleiding hebben afgerond en hun kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen

Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker. Kinderen en jeugdigen mensenkennis Post-hbo cognitief gedragstherapeutisch werker Kinderen en jeugdigen De docente geeft duidelijk en methodisch les, vertaalt vanuit eigen ervaring complexe theorie naar praktijk. Nu zet ik

Nadere informatie

Waarom Running Therapie?

Waarom Running Therapie? Ben jij een vreugdevolle looptrainer of fysiotherapeut en zoek je naar verdieping om jouw lopers en patiënten meer te kunnen geven dan alleen een schema? Dan is deze unieke bijscholing absoluut iets voor

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

Cursus Bloedglucoseregulatie bij intensieve insulinetherapie Cursus Directe Toegankelijkheid Dietetiek (DTD)

Cursus Bloedglucoseregulatie bij intensieve insulinetherapie Cursus Directe Toegankelijkheid Dietetiek (DTD) Cursus Bloedglucoseregulatie bij intensieve insulinetherapie Bent u diëtist en heeft u de basiscursus Voeding en diabetes gevolgd? Tijdens deze vervolgcursus bij HAN VDO gaat u dieper in op de diëtetiek

Nadere informatie

Positionering dienstverlening. uitdaging. Preventief: focus op groei. probleem. klachten. huisarts. psycholoog. Curatief: focus op genezen

Positionering dienstverlening. uitdaging. Preventief: focus op groei. probleem. klachten. huisarts. psycholoog. Curatief: focus op genezen Positionering dienstverlening uitdaging Preventief: focus op groei probleem klachten huisarts psycholoog Curatief: focus op genezen Ik wil iets in mijn leven veranderen en ik zoek daar ondersteuning in,

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Wij nodigen je uit! Kom naar onze Coachcafés

Wij nodigen je uit! Kom naar onze Coachcafés Wij nodigen je uit! Kom naar onze Coachcafés 2015-2016 Wij nodigen je uit! Kom naar onze Coachcafés Korte maar intensieve workshops, aan het einde van de dag, geleid door de experts op het vakgebied Natuurlijk

Nadere informatie

COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) IN HET KORT CONTACTGEGEVENS DE KRACHT VAN ONZE COACHOPLEIDING PERSOONLIJKE AANDACHT BLENDED LEARNING

COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) IN HET KORT CONTACTGEGEVENS DE KRACHT VAN ONZE COACHOPLEIDING PERSOONLIJKE AANDACHT BLENDED LEARNING COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) Er zijn veel redenen om een coachopleiding te volgen. Als u wilt werken als coach is een coachopleiding natuurlijk een voorwaarde. Maar ook voor optimale carrièregroei

Nadere informatie

Intakeprocedure IKK Onderzoek Kosten Hoe kom je bij Novaru m terecht? Nazorggroep Novarum ANOrexIA NervOsA Nabehandeling

Intakeprocedure IKK Onderzoek Kosten Hoe kom je bij Novaru m terecht? Nazorggroep Novarum ANOrexIA NervOsA Nabehandeling ANOrexIA NervOsA ANOrexIA NervOsA Wat is anorexia nervosa? Mensen met anorexia eten zo weinig, dat ze extreem mager worden. Vaak zijn ze ernstig ondervoed. Maar al zijn ze vel over been, toch zien ze in

Nadere informatie

Mindful afvallen. Een nieuwe oplossing met blijvend resultaat. met aanbeveling van professor Ivan Wolffers. Een programma van 8 weken

Mindful afvallen. Een nieuwe oplossing met blijvend resultaat. met aanbeveling van professor Ivan Wolffers. Een programma van 8 weken Mindful afvallen Een nieuwe oplossing met blijvend resultaat Een programma van 8 weken J OA NNA KORTINK met aanbeveling van professor Ivan Wolffers Inhoudsopgave Inleiding 9 Week 1 Stel je nu eens voor

Nadere informatie

Opleiding Kindercoach

Opleiding Kindercoach Opleiding Kindercoach Maak jij het verschil? Sociale - emotionele vaardigheden ADHD / ADD Leer- en gedragsproblemen Hooggevoeligheid Ontwikkelingsfases Kind en zijn omgeving Rouw en verlies Pesten Beelddenkers

Nadere informatie

Cursus Cardiovasculair risicomanagement; de diëtist als casemanager (NIEUW!!)

Cursus Cardiovasculair risicomanagement; de diëtist als casemanager (NIEUW!!) 29 oktober 2013 Cursus Cardiovasculair risicomanagement; de diëtist als casemanager (NIEUW!!) Bent u diëtist in de eerste lijn? En wilt u graag een stevige plek in de zorgketen cardiovasculair risicomanagement?

Nadere informatie

Online Life Coaching Opleiding

Online Life Coaching Opleiding Online Life Coaching Opleiding De Life Coaching Opleiding laat je in 2 maanden ongelooflijk veel groeien en alle kennis verzamelen die je nodig hebt als Life Coach om jezelf en anderen succesvol te begeleiden

Nadere informatie

LEREN DOOR OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN. Acceptance and Commitment Therapy ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS

LEREN DOOR OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN. Acceptance and Commitment Therapy ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS LEREN DOOR E R V A R I N G Acceptance and Commitment Therapy OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS ACT Training Alexander 2013. Niets uit deze

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass o.l.v. Annet van Laar, voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start: 14 februari 2014 Introductieworkshop:

Nadere informatie

FOOD FOR THOUGHT DE INVLOED VAN GEDACHTEN OP EETGEDRAG

FOOD FOR THOUGHT DE INVLOED VAN GEDACHTEN OP EETGEDRAG FOOD FOR THOUGHT DE INVLOED VAN GEDACHTEN OP EETGEDRAG WELKOM PETER LANGELAAR ANNEFLEUR OTTO Diëtist sinds 2012, affiniteit met psychologie, kinderen en sport Laat nooit de dingen die je wil de dingen

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen

Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Masterclass: Lichaamswijsheid herkennen en toepassen Zesdaagse, geaccrediteerde Masterclass voor psychologen, trainers, coaches en therapeuten. Start 30 maart 2012 Open Avond: 6 maart a.s. WAAROM EEN MASTERCLASS

Nadere informatie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie

Postmaster opleiding psychosociale oncologie Postmaster opleiding psychosociale oncologie mensenkennis Door de rollenspellen kon ik een betere verbinding maken tussen de theorie en de praktijk. Psychosociale oncologie Professionals die met oncologiepatiënten

Nadere informatie

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Welkom! Bij de kennismaking met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Even mezelf voorstellen Boeken - Jansen, G.: Denk wat je wilt, doe wat je droomt - Jansen, G.: Leef! - Jansen, G.: Laat los: ruimte

Nadere informatie

Herken je de volgende verschijnselen bij jezelf? Dan kan het zijn dat er sprake is van een eetbuistoornis.

Herken je de volgende verschijnselen bij jezelf? Dan kan het zijn dat er sprake is van een eetbuistoornis. EEtbuIstOOrNIs EEtbuIstOOrNIs Wat is een eetbuistoornis? Een eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Mensen met een eetbuistoornis hebben regelmatig onbedwingbare en hevige eetbuien

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari ACTIVITEITEN. Hallo lieve leden, Hierbij de nieuwsbrief van februari.

Nieuwsbrief februari ACTIVITEITEN. Hallo lieve leden, Hierbij de nieuwsbrief van februari. Nieuwsbrief februari ACTIVITEITEN Donderdag 1 Micado Zondag 4 Maandag 5 Woensdag 7 Donderdag 8 Avond: Kruiden als thee Woensdag 14 Donderdag 15 Zondag 18 Hallo lieve leden, Hierbij de nieuwsbrief van februari.

Nadere informatie

Coachingsopleiding. Process Communication Model

Coachingsopleiding. Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Zou je misschien, als je tijd hebt, hoor Je bent altijd op zoek naar die ene manier om je cliënt écht te helpen.

Nadere informatie

Liever Slank: Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf

Liever Slank: Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf Liever Slank: Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf Tel geen calorieën, tel je genot! (incl. module 1, van mindless naar mindful) 10 april 2014 Lekker eten is geen deel van het probleem, maar van

Nadere informatie

De Online Life Coaching Opleiding

De Online Life Coaching Opleiding De Online Life Coaching Opleiding Het beste uit jezelf en anderen naar boven halen Wat vliegt de tijd voorbij en wat kun je veel creëren, c.q. beleven in 25 jaar. Trots ben ik om 25 jaar actief te zijn

Nadere informatie

Mindfulness voor mensen met longkanker en naasten

Mindfulness voor mensen met longkanker en naasten Mindfulness voor mensen met longkanker en naasten De diagnose longkanker is ingrijpend en roept vaak veel emoties en reacties op. Niet alleen bij uzelf maar ook bij uw naasten. Uit wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen mensenkennis De opleiding sluit perfect aan: sterker nog, door de theorie worden de tools die ik nu onbewust gebruik, meer bewust Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Studie plan Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Totale duur van de opleiding 3 dagen Totaal aantal dagen 3 Totaal aantal uren 24

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD

WORK SHOPS [ [ [ [ [ VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD WORK SHOPS VOOR PROFESSIONALS WERKZAAM IN DE FORENSISCHE PSYCHIATRIE [ [ [ [ [ DOOR DR. RUUD H. J. HORNSVELD 1 WORKSHOP GROEPSBEHANDELING VAN (SEKSUEEL) GEWELDDADIGE FORENSISCH PSYCHIATRISCHE PATIËNTEN

Nadere informatie

Liever Slank: Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf Tel geen calorieën, tel je genot! (incl. module 1, van mindless naar mindful)

Liever Slank: Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf Tel geen calorieën, tel je genot! (incl. module 1, van mindless naar mindful) Tel geen calorieën, tel je genot! (incl. module 1, van mindless naar mindful) Lekker eten is geen deel van het probleem, maar van de oplossing van overgewicht. Bij de focus op het tellen van calorieën

Nadere informatie

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN

TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN TRAINING POSITIEVER DENKEN, LEVEN, WERKEN INHOUD De training is gebaseerd op 7 hoofdonderwerpen. De 7 sleutels tot positieve verandering: 1. Bevorder je positieve emoties 2. Denk positiever 3. Waardeer

Nadere informatie

8-weekse training "Voluit Leven"

8-weekse training Voluit Leven 8-weekse training "Voluit Leven" Trajekt Eijsden-Margraten start met een 8 weekse groepstraining "Voluit leven". In deze training, die gebaseerd is op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gecombineerd

Nadere informatie

Liever Slank - Individueel Voor als je een nieuwe relatie met eten wilt ontwikkelen

Liever Slank - Individueel Voor als je een nieuwe relatie met eten wilt ontwikkelen Liever Slank - Individueel Voor als je een nieuwe relatie met eten wilt ontwikkelen Wil jij liever slank zijn, zonder daarvoor dingen te moeten laten? Dat kan! Een dieet onderdrukt je natuurlijke verlangens.

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Dr. Greta Noordenbos, Klinische Psychologie, Universiteit Leiden

Dr. Greta Noordenbos, Klinische Psychologie, Universiteit Leiden Na een vlotgeschreven en informatief eerste hoofdstuk van Els Verheyen waarin de belangrijkste kenmerken, gevolgen en behandelingen van eetstoornissen worden behandeld, gaat Karolien Selhorst uitvoerig

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

UMC St Radboud. Mindfulness voor vrouwen met borstkanker

UMC St Radboud. Mindfulness voor vrouwen met borstkanker UMC St Radboud Mindfulness voor vrouwen met borstkanker Patiënteninformatie De diagnose borstkanker is ingrijpend en roept vaak veel emoties en reacties op, niet alleen bij uzelf maar ook bij uw naasten.

Nadere informatie

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Amsterdam tweejarige opleiding Mindful Coachen Amsterdam Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen?

Nadere informatie

Cursus in Gestalt-psychologie.

Cursus in Gestalt-psychologie. Cursus in Gestalt-psychologie. De grondbeginselen uit de gestalt-psychologie en -therapie bevatten een schat aan kennis en wijsheid. Ze zijn zeer praktisch toepasbaar op persoonlijk vlak en in werksituaties

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid

Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid Informatiefolder Themagroep Late Volwassenheid 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave: blz. 2 Algemene informatie: blz. 3 Het programma en te verwachten resultaten: blz. 4-5 Voor wie: blz. 6 Over de therapeut:

Nadere informatie

Productcatalogus AIRO Visie

Productcatalogus AIRO Visie Productcatalogus AIRO Visie Zorg Agogiek Inspireren Reflecteren Ontwikkelen Meer info? 06-42083525 1 Indeling Inleiding..pagina 3 Algemene Leefstijl (3 uur).. pagina 4 Algemene Leefstijl (20 uur) pagina

Nadere informatie

Krachtig samenwerken: meer bereiken

Krachtig samenwerken: meer bereiken Of ligt het misschien ook aan mij? Krachtig samenwerken: meer bereiken Voor verantwoordelijke, resultaatgerichte managers en professionals die willen leren hoe ze meer voor elkaar krijgen. Belangrijke

Nadere informatie

LEEFSTIJLCOACHING. Coach jij je mensen naar een gezond leefpatroon?

LEEFSTIJLCOACHING. Coach jij je mensen naar een gezond leefpatroon? LEEFSTIJLCOACHING Coach jij je mensen naar een gezond leefpatroon? WELKOM BIJ DE ACADEMIE VOOR LEEFSTIJL EN GEZONDHEID Is het jouw ambitie om kinderen, jongeren of volwassenen, te coachen naar een gezonde

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB mensenkennis Ik vond het een meerwaarde om binnen te kijken in een andere keuken. Het is inhoudelijk een sterke opleiding, mede door de goede organisatie en begeleiding. Postmaster opleiding diagnostiek

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Balans werk en privé. Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd?

Balans werk en privé. Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd? Balans werk en privé Hoe blijf ik baas over mijn eigen tijd? dinsdag 30 oktober 2012 dinsdag 4 december 2012 Toelichting PAO Heyendael organiseert in samenwerking met het Servicebedrijf productgroep HRM

Nadere informatie

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals!

De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! - Consulting Skills Training Pagina 1 van 6 De Meest Effectieve & Persoonlijke Consulting Skills Training voor Professionals! Los van de inhoud van je advies is het belangrijk om je advies zo goed mogelijk

Nadere informatie

Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf Van loveless naar loveful (module 2)

Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf Van loveless naar loveful (module 2) Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf Van loveless naar loveful (module 2) Mensen met een loveless levenspatroon zijn zich niet bewust van hun eigen behoeftes of vervullen deze niet. Zij zijn vooral

Nadere informatie

Inleiding. (leerlingbegeleider op een vmbo-school)

Inleiding. (leerlingbegeleider op een vmbo-school) 9 1 Inleiding Er was eens een meisje Zij klopte op mijn deur. Ik deed open en zij zei: Ik heb een eetprobleem. Kom binnen, zei ik, wat moedig dat je hier komt om hulp te vragen. Dat is de eerste stap.

Nadere informatie

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding

Mindful Coachen Rotterdam tweejarige opleiding Academie voor Open Bewustzijn Wil je minder gehaast je werk doen en meer aandacht hebben voor mensen? Wil je weten hoe je stress bij jezelf en anderen kunt herkennen en verminderen? Wil je mindfulness

Nadere informatie

8-weekse training "Voluit Leven"

8-weekse training Voluit Leven 8-weekse training "Voluit Leven" Trajekt Eijsden-Margraten start met een 8 weekse groepstraining "Voluit leven". In deze training, die gebaseerd is op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gecombineerd

Nadere informatie

Coachingsopleiding. Process Communication Model

Coachingsopleiding. Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Zou je misschien, als je tijd hebt, hoor Je bent altijd op zoek naar die ene manier om je cliënt écht te helpen.

Nadere informatie

Vaak zit er onder deze angst om dik te worden een dieper gelegen angst voor afwijzing door anderen.

Vaak zit er onder deze angst om dik te worden een dieper gelegen angst voor afwijzing door anderen. OEFENING: HERKENNEN VAN GEVOELENS Alma: Ik eet als ik me eenzaam voel, verdrietig (troostvoer), gespannen, blij, gefrustreerd of boos. Ook eet ik als ik me opgewonden voel, onrustig, innerlijke leegte

Nadere informatie

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Actuele ontwikkelingen zoals flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van de werknemer, maar ook wetswijzigingen zorgen

Nadere informatie

HET ULTIEME CIRKEL VAN VERVULLING ASSESSMENT

HET ULTIEME CIRKEL VAN VERVULLING ASSESSMENT WIE ZIT HIER ACHTER? WIE ZIT HIER ACHTER? IK BEN SANDRA DERKSEN EN AUTEUR VAN AFVALLEN ALS SPIRITUELE OEFENING LESSEN VOOR EEN LICHT EN VERVULLEND LEVEN EN FOOD FOR THOUGHT. Ik ben de bedenkster van de

Nadere informatie

Training Leer Balans Leven

Training Leer Balans Leven Training Leer Balans Leven In 5 maanden meer balans in je leven Wil je minder stress? Wil je meer werkplezier? Wil je jouw doelen effectiever bereiken? Wil je handiger communiceren? Wil je efficiënter

Nadere informatie

Psychologie voor Financials

Psychologie voor Financials In deze brochure vind je alles over de cursus Psychologie voor Financials Wie ben jij, wie ben ik en hoe interacteren wij effectief met elkaar? Cursus Pas de verschillende psychologische theorieën en mechanismen

Nadere informatie

Liever Slank: Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf

Liever Slank: Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf Tel geen calorieën, tel je genot! Van mindless naar mindful (module 1) Lekker eten is geen deel van het probleem, maar van de oplossing van overgewicht. Ons lichaam telt geen calorieën, maar waardeert

Nadere informatie

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap

Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap 2014 Leergang Talentontwikkeling Groeien in persoonlijk leiderschap Je bent hoger opgeleid, zit aan het begin van je carrière en hebt de ambitie

Nadere informatie

Werken op de Mat voor coaches & therapeuten

Werken op de Mat voor coaches & therapeuten Ik vind de Mat therapeutisch heel sterk. Een waardevolle manier om een brug te slaan tussen cognitie en gevoel. Sandra Goedhart, psycholoog Clavisgroep. Werken op de Mat voor coaches & therapeuten een

Nadere informatie

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven.

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. mensenkennis De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. Postmaster opleiding spelpsychotherapie Postmaster opleiding spelpsychotherapie Kinderen

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING

SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING SCHOLING ARMOEDE & SOCIALE UITSLUITING Armoede in Nederland neemt toe, steeds meer mensen staan aan de zijlijn en kunnen sociaal, economisch en maatschappelijk niet mee doen. Uitstroom uit armoede lukt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 11. Dankwoord 15. Inleiding 17

Inhoudsopgave. Voorwoord 11. Dankwoord 15. Inleiding 17 Inhoudsopgave Voorwoord 11 Dankwoord 15 Inleiding 17 1 Kenmerken en risicofactoren van eetstoornissen 23 1.1 Inleiding 23 1.2 Psychische achtergronden 26 1.3 Gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen 27

Nadere informatie

MINDFULNESS IN MEDEZEGGENSCHAP. Training voor ondernemingsraadleden

MINDFULNESS IN MEDEZEGGENSCHAP. Training voor ondernemingsraadleden MINDFULNESS IN MEDEZEGGENSCHAP Training voor ondernemingsraadleden Mindfulness in Medezeggenschap Introductie Meedenken en beslissen in de ondernemingsraad levert - naast veel goede en plezierige zaken

Nadere informatie

Hoe voer ik PMA gesprekken met mijn collega s, leerlingen, deelnemers?

Hoe voer ik PMA gesprekken met mijn collega s, leerlingen, deelnemers? Programma aanbod De PMA organisatie is een opleidingsinstituut, dat vanuit haar missie technieken, diensten en inzichten biedt die mensen helpen om over hun volledige potentieel te kunnen beschikken voor

Nadere informatie

Beroepsopleiding 2015

Beroepsopleiding 2015 Beroepsopleiding 2015 School of Life is een gecertificeerd opleidingsinstituut voor toegepaste spiritualiteit en energetische Levenstherapie. De part-time beroepsopleiding van vier jaar, plus een stage

Nadere informatie

Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf - 4 oktober 2017

Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf - 4 oktober 2017 Een nieuwe relatie met eten, én met jezelf - 4 oktober 2017 Als je geniet, eet je minder! Van mindless naar mindful (module 1) Lekker eten is geen deel van het probleem, maar van de oplossing van overgewicht.

Nadere informatie

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7

Inleiding 3. Post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking 5. Therapeutisch luisteren 6. Borsteldruktechniek 7 Inhoud Inleiding 3 Post-HBO opleiding Sensorische verwerking 5 Therapeutisch luisteren 6 Borsteldruktechniek 7 Motorprogramma en Sensorische Dieet 8 Werken aan de Werkhouding 9 2 Inleiding Kenniscentrum

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

Les 2, Je werkelijke behoefte

Les 2, Je werkelijke behoefte Les 2, Je werkelijke behoefte In de eerste les heb je geleerd hoe je jouw innerlijke saboteurs kunt herkennen en deze gedachten kunt ombuigen. Het zal zeker niet in één keer lukken, het heeft tijd nodig

Nadere informatie

Training Zelfrealisatie. Brochure

Training Zelfrealisatie. Brochure Training Zelfrealisatie Brochure Training Zelfrealisatie Voorbij persoonlijke ontwikkeling vind je wie je ten diepste bent. Met de Training Zelfrealisatie ontdek je wie je wezenlijk bent. Zodat je geluk,

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay

Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay mensenkennis Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay In de opleiding doe je de vaardigheden op om de juiste vragen te stellen en bruikbare observaties te doen. Post-hbo opleiding spelobservatie en

Nadere informatie

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals

Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Systemisch werken voor onderwijsprofessionals Ze tje n o d ig? Nie u we in zich ten in je zelf? Waard e to evo e ge n aan gro ep sp ro ce ssen? Sy ste m isch werke n vo or o n d e rwijsp ro fe ssio n als

Nadere informatie

"Ook een reis van 1000 mijlen begint met een eerste stap" - chinees spreekwoord

Ook een reis van 1000 mijlen begint met een eerste stap - chinees spreekwoord "Ook een reis van 1000 mijlen begint met een eerste stap" - chinees spreekwoord 5 maanden vitaalcoaching Inspirerend en informerend Praktisch en concreet Uitgaan van mogelijkheden Energie gevend Leren

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL. aandacht ontspanning zelfvertrouwen

MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL. aandacht ontspanning zelfvertrouwen MINDFULNESS VOOR DE PROFESSIONAL aandacht ontspanning zelfvertrouwen Mindfulness voor de professional aandacht. ontspanning. zelfvertrouwen Introductie Leidinggevenden en medewerkers op verantwoordelijke

Nadere informatie

In dit webinar leer je:

In dit webinar leer je: In dit webinar leer je: Beter omgaan met de 2 GROOTSTE uitdagingen in je leven. Meer te VERTROUWEN en Beter in LOSLATEN Even voorstellen Marcel Sanders (1965) Master University Certificering (Anthony Robbins

Nadere informatie

Maatschappelijke Sportcoach

Maatschappelijke Sportcoach Maatschappelijke Sportcoach Leer sport in te zetten als middel tot maatschappelijke participatie! De rol van de sportcoach verandert. Als coach heb je tegenwoordig meer verantwoordelijkheden dan alleen

Nadere informatie

INCHECKEN BIJ JEZELF Veerkracht retraite

INCHECKEN BIJ JEZELF Veerkracht retraite INCHECKEN BIJ JEZELF Veerkracht retraite Waar wil ik heen? Wat zit me nog in de weg? Wat heb ik nodig om te groeien? Hoe blijf ik bloeien? Met je aandacht erbij zijn Een heldere koers houden je losmaken

Nadere informatie

Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken

Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken Werken in de forensische psychiatrie vraagt om een specifieke benadering en deskundigheid. In deze opleiding doe je de competenties op die je nodig hebt

Nadere informatie

Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken

Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken Post-hbo opleiding forensisch psychiatrisch werken Werken in de forensische psychiatrie vraagt om een specifieke benadering en deskundigheid. In deze opleiding doe je de competenties op die je nodig hebt

Nadere informatie

Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten BEGELEIDING VAN ROUWVERWERKING

Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten BEGELEIDING VAN ROUWVERWERKING Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten BEGELEIDING VAN ROUWVERWERKING Naam Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten Adres Van Lennepstraat 14 Postcode plaats 6416 EG Heerlen Kvk 14095853 Telefoon 0458505115

Nadere informatie

Onderhuids. Workshop Zelfverwonding en Eetstoornissen. 9 december 2005

Onderhuids. Workshop Zelfverwonding en Eetstoornissen. 9 december 2005 Onderhuids Workshop Zelfverwonding en Eetstoornissen 9 december 005 Voorstellen ZieZo Eetstoornissen Ervaringsverhaal Vragenlijst zelfbeschadiging en Eetstoornissen Vragen José Geertsema Ellen Spanjers

Nadere informatie

Ervaringsdeskundig! Eetstoorniscoach!

Ervaringsdeskundig! Eetstoorniscoach! Post-HBO Opleiding Ervaringsdeskundig Eetstoorniscoach Effec

Nadere informatie