Psychologie en mindfulness bij emotie-eten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Psychologie en mindfulness bij emotie-eten"

Transcriptie

1 Psychologie en mindfulness bij emotie-eten Post-hbo-opleidingen en workshops gebaseerd op het boek Uit de ban van emotie-eten van Joannna Kortink en Greta Noordenbos.

2 Eetproblemen en gedragsverandering Hoe komt het dat mijn cliënt blijft hangen in zijn heftige lijngedrag? Zelfs nu hij de oorzaak weet? Waarom zie ik bij de groepsbegeleiding van mensen met obesitas zo weinig resultaat? Hoe stop ik die saboterende gedachten van mijn cliënt? Eetproblemen en eetstoornissen zijn hardnekkig. Een psycholoog of diëtist geeft cliënten inzicht in de werking van hun cognitie. Na behandeling weten cliënten dat hun eetgedrag niet klopt, toch veranderen ze hun gedrag niet. Frustrerend voor cliënt én behandelaar. Als professional wil je deze mensen immers echt vooruit helpen. Zorgen dat ze eindelijk lekker in hun vel zitten. De meeste dieetmethodieken besteden geen aandacht aan hoe wij ons voelen. Daardoor zijn de resultaten meestal van korte duur. Gezond en slank worden draait niet om diëten, maar om het loslaten van negatieve gedachten en emoties, zoals: angsten, zorgen, boosheid en zelftwijfel. Uit de ban van emotie-eten biedt een compleet programma. Gebaseerd op de nieuwste psychologische inzichten met veel praktijkvoorbeelden en duidelijke richtlijnen.

3 Opleidingen bij Artiva Uit onderzoek blijkt dat de aandrijving van ons gedrag volledig onbewust gaat. Overtuigingen, identiteit en zingeving vormen hierbij de basis. Daarom slaat Artiva een brug tussen cognitie en beleving. Tussen hoofd en hart. We combineren bekende cognitieve therapieën als RET met de nieuwste inzichten vanuit de Acceptance & Commitment Therapie (ACT), Compassion Focussed Therapy (CFT), dieptepsychologie en mindfulness. Deze benadering werkt voor mensen met kleine en grote eetproblemen, zoals jojoën, eetbuien, emotie-eten of boulimia. De opleidingen en workshops zijn gebaseerd op het bekende programma Uit de ban van emotie-eten dat Joanna Kortink, ervaringsdeskundige en psychotherapeut ontwikkelde in samenwerking met universitair docent Greta Noordenbos. Er is aandacht voor theorie én praktijk. Zo leer je onder de oppervlakte te onderzoeken wat de aanleiding is van het eetgedrag, help je mensen uit de vicieuze cirkel van diëten en eetbuien te komen en zorg je voor een blijvend resultaat. Het cursusaanbod wordt door verschillende beroepsverenigingen geaccrediteerd. In 2015 kun je deelnemen aan de Post-HBO-opleiding Uit de ban van emotie-eten (introductie en de verdieping) en aan de workshop Mindful eten voor professionals.

4 Post-hbo-opleiding Uit de ban van emotie-eten, introductie De drie-daagse opleiding behandelt de complete aanpak zoals beschreven in het boek. Je leert aan de hand van een duidelijk stappenplan hoe cliënten van binnenuit een evenwichtige relatie met eten kunnen ontwikkelen. We gaan aan de slag met vragen als: Hoe saboteer je jezelf? Waar honger je eigenlijk ècht naar? Welke ingesleten gewoontes en innerlijke overtuigingen vormen de basis voor jouw gedrag? In de opleiding oefen je met nieuwe behandelvaardigheden en bespreek je casussen met medecursisten. Daarnaast ervaar je de methodiek ook zelf. Omdat de deelnemers uit hetzelfde werkveld komen, met haar eigen taal en cultuur, is er veel herkenning en begrip onderling. Na de cursus... Heb je inzicht in de relatie tussen eten en emoties. Ben je op de hoogte van de visie en het stappenplan volgens het boek Uit de ban van het emotie-eten. Kun je je cliënten helpen om hun emoties beter te herkennen, te accepteren en zich te uiten op een gezonde manier. Doelgroep: Professionals met een hboopleiding of een relevante opleiding op mbo- 4- niveau gecombineerd met praktijkervaring met de doelgroep, zoals diëtisten, hbov ers, psychologen, psychomotorische therapeuten en praktijk- ondersteuners, verpleegkundigen en voedingsconsulenten.

5 Opbouw opleiding Dag 1 : Inzicht, herkennen en acceptatie van (saboterende) gedachten Dag 2 : Emotie en gevoelens in relatie tot eetgedrag Dag 3 : Integratiedag Data : 7 en 21 februari en 21 maart 2015 Locatie : Gorinchem, of op aanvraag in-company Kosten : e 675,- (vrij van btw). Dit is inclusief consumpties en lunch. Je ontvangt het boek Uit de ban van emotie-eten met de bijbehorende cd en een set bewustzijnskaarten. Certificering en accreditatie: Na deelname ontvang je een certificaat. Verschillende beroepsverenigingen hebben de opleiding geaccrediteerd, o.a. BATC, BGN, DCN, Hypnos, LVPW, NBvH, NVD (st. ADAP), SRVB en VBAG. 'Een must voor iedere hulpverlener.'

6 Post-hbo opleiding Uit de ban van emotie-eten, verdieping De zes-daagse opleiding gaat dieper in op de aanpak zoals beschreven in het boek. Het theoretisch kader wordt uitgebreid, in combinatie met het zelf ervaren van de methodiek. Tijdens de lesdagen is er veel aandacht voor het effect hiervan op je eigen identiteit en zelfbeeld. Daarnaast herhalen we de vaardigheden uit de introductie en krijg je extra tools voor in de praktijk. Tussen de lesdagen door ga je aan de slag met een cliënt. Je ontvangt persoonlijke feedback hierop. Zo krijg je uit de ban van het emotieeten goed in je vingers. En ontdek je welke inzet hiervan bij jou in jouw praktijk past. Na de cursus... Heb je de theorie en praktijk van Uit de ban van emotie-eten goed in je vingers. Heb je zelf ervaren wat deze aanpak voor je identiteit en zelfbeeld kan betekenen. Kun je technieken als mindful eten, visualisatie, werken met deelpersonen, zelfcompassie en lichaamsbewustzijn in je praktijk toepassen. Weet je op welke manier dit past bij jou als professional en als mens. Doelgroep: professionals die de introductiecursus met succes hebben met afgerond.

7 Opbouw opleiding Dag 1 : Mindful eten Dag 2 : Uit de ban van je innerlijke saboteur Dag 3 : Van weerstand naar overgave Dag 4 : Thuiskomen in je lichaam Dag 5 : Van zelfhaat naar zelfcompassie Dag 6 : Integratiedag Data : 18 april,16 en 17 mei, 6 en 20 juni en 5 september 2015 Locatie : Gorinchem, of op aanvraag in-company Kosten : e 1350,- (vrij van btw) inclusief lunch en consumpties. Je ontvangt het boek Mindful afvallen. Certificering en accreditatie: Je ontvangt een certificaat als het verslag van een client voldoende is. Verschillende beroepsverenigingen hebben de opleiding geaccrediteerd, o.a. BATC, BGN, DCN, Hypnos, LVPW, NBvH, NVD (st. ADAP), SRVB en VBAG.

8 Dagworkshop Mindful eten voor professionals Eten dient vaak diverse doelen. Uit onderzoek blijkt dat minstens de helft van wat we eten emotie-beladen is! Mindfulness wint snel aan bekendheid. Deze methode leert je om bewust te zijn van alles wat zich in het hier en nu voordoet. Zo kun je ondermijnende gevoelens en gedachten leren los te laten. Dit lukt natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar er zijn veel simpele en leuke oefeningen die je met je cliënten kunt doen. In de workshop krijg je concrete ideeën daarvoor. De theorie wordt beknopt gehouden. Tijdens deze praktijkgerichte workshop oefen je vooral met je eigen ervaringen en die van medecursisten. Doelgroep: Deze training is bedoeld als een eerste kennismaking voor professionals die mensen coachen en begeleiden op eetgedrag, voeding, gezondheid en leefstijl. Overgewicht is het resultaat van een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren. Om de 21ste eeuw te overleven moeten we leren daarmee om te gaan, door ons van ons gedrag bewust te zijn. Het boek Mindful afvallen is daarbij een zeer waardevolle hulpbron! Datum : 7 maart 2015 Kosten : e 225,- vrij van btw. Dit is inclusief consumpties en lunch. Je ontvangt het boek Mindful afvallen. Certificering en accreditatie: Na deelname ontvang je een certificaat. Verschillende beroepsverenigingen hebben de workshop geaccrediteerd, o.a. BATC, BGN, DCN, Hypnos, LVPW, NBvH, NVD (st. ADAP), SRVB en VBAG (prof. dr. Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg Vrije Universiteit)

9 Reacties deelnemers: Een zeer praktijkgericht opleiding, waarmee je direct aan de slag kunt! Janet (lifestyle coach) Deze cursus is heel waardevol en gaat niet alleen over emotie-eten, maar over het hele leven en de manier waarop ermee omgegaan wordt. Anita (gewichtsconsulent) Zeer leerzame cursus met uitstekende professionele begeleiding.. Fanny (psycholoog) Aanvullende cursus op het snijvlak diëtetiek en psychologie. Sieta (diëtist en psycholoog) Ik ben mezelf tegen gekomen in deze cursus. Ik kreeg niet alleen goede handvatten en oefeningen aangereikt om toe te passen in mijn praktijk, het was ook erg waardevol om meer in het contact komen met mezelf. Vivian (diëtist) Prettige sfeer. Het bespreken van de ingebrachte casussen vond ik een belangrijke toegevoegde waarde hebben. Hanna (diëtist en psycholoog) Deze opleiding is heel praktijkgericht en een must voor hulpverleners die werken met mensen hun eetproblematiek. Charlotte (voedingspsycholoog) Verhelderende workshop met veel handvatten voor de dagelijkse praktijk. Lilian (mindfulness trainer) De combinatie van theorie, praktijk en zelf ervaren d.m.v. oefeningen geeft ongekend veel handreikingen om emotioneel eetgedrag bespreekbaar te maken. Doen deze cursus! Lydia (diëtist)

10 Licentieprogramma Na afronding van de complete opleiding kun je lid worden van Artiva en meedoen aan het licentieprogramma. Je praktijk wordt dan vermeld op onze site zodat cliënten je kunnen vinden. Ook blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Jaarlijks wordt een bijscholingsdag georganiseerd waaraan je kosteloos kunt deelnemen. Daarnaast worden extra activiteiten georganiseerd zoals intervisie- en supervisie. Op LinkedIn is een netwerkgroep voor leden. Algemene informatie Artiva food & vitality professionals is een centrum voor mensen met eet- en gewichtsproblemen. We begeleiden mensen met kleine en grote eetproblemen op individuele basis of in groepsverband. Daarnaast geeft Artiva bekendheid aan het gedachtengoed van Uit de ban van het emotie-eten. Hiervoor zijn opleidingen en workshops ontwikkeld die zowel op individuele inschrijving als in-company te volgen zijn. Contact Artiva, food & vitality professionals Soesterbergstraat 81, 2546 XP Den Haag T De trainingslocatie in Gorinchem is op loopafstand van het station. Meer informatie vindt je op en Wij geven graag meer uitleg over onze behandelingen en opleidingen. Neem vrijblijvend contact op met Ingrid Eijssink via

11 Boek Uit de ban van emotie-eten, 5de druk Prijs: e 19,99, te bestellen via Artiva, Bol.com en de boekhandel Het boek laat zien hoe een eetprobleem- of stoornis zich ontwikkelt en biedt een praktisch programma om in negen weken de haat-liefdeverhouding met eten te doorbreken. De aanpak is gebaseerd op de meest recente psychologische kennis en praktijkervaring van de auteurs. Het labyrint op de voorkant symboliseert de innerlijke reis die mensen met eetproblemen doormaken. Emotie-eten komt voort uit negatieve gevoelens die structureel ondermijnt worden. De methodiek gaat daarom uit van drie fase. In de eerste fase wordt onderzocht voor welke gevoelens men vlucht en waarom. In de tweede fase wordt actie ondernomen om een evenwichtige relatie met eten te ontwikkelen. In de derde en laatste fase wordt afstand gedaan van oude gevoelens en gewoontes die niet meer bij de persoon passen. Het boek bevat veel praktijkvoorbeelden en -opdrachten. Auteur Joanna Kortink is in 2014 overleden. Medeauteur Greta Noordenbos en Artiva maken zich sterk voor verdere verspreiding van deze kennis en aanpak.

12 De trainers Greta Noordenbos is universitair docent aan de Universiteit van Leiden, waar ze onderzoek doet naar de achtergronden, de behandeling en het herstel van eetstoornissen. In samenwerking met Joanna Kortink ontwikkelde ze het boek Uit de ban van emotie-eten (2011) en het trainingsprogramma voor professionals. Ze was als redacteur betrokken bij Handboek Eetstoornissen (2008) en schreef Gids voor herstel van eetstoornissen (2007) en Een eetstoornis overwinnen, kan dat? (2014). Ze is erelid van de Nederlandse Academie van Eetstoornissen (NAE). Ingrid Eijssink is diëtist en psycholoog op het gebied van eetproblematiek. Ze is geschoold in de Jungiaanse dieptepsychologie, ACT en mindfulness. Vanaf de publicatie van het eerste boek van Joanna Kortink in 2005 is ze gegrepen door het bewustzijnsprogramma. Joanna leidde haar persoonlijk op in de methodiek. Ingrid is docent bij verschillende organisaties op het gebied van voeding en bewustwording. Ze is ervaringsdeskundige en worstelde zelf jarenlang met emotie-eten. Ze is een gepassioneerd coach en trainer. Greta Noordenbos Ingrid Eijssink "niet de gebeurtenis, maar hoe je ermee omgaat, bepaalt hoe je leven eruit ziet" Joanna Kortink Soesterbergstraat 81, 2546 XP Den Haag (06)

Drs. Cees Boerhout, bewegingswetenschapper en psychomotorische therapeut, PsyQ Groningen Eetstoornissen en Obesitas

Drs. Cees Boerhout, bewegingswetenschapper en psychomotorische therapeut, PsyQ Groningen Eetstoornissen en Obesitas Drs. Cees Boerhout, bewegingswetenschapper en psychomotorische therapeut, PsyQ Groningen Eetstoornissen en Obesitas PMT en agressieregulatie bij eetstoornissen: een gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

academie voor gezonde levensstijl

academie voor gezonde levensstijl academie voor gezonde levensstijl 2012 2013 academie voor gezonde levensstijl 2012 2013 Sonnevelt Opleidingen staat voor persoonlijke aandacht en is mensgericht. Inhoudsopgave Voorwoord 3 Basisopleidingen

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 2012 1 Workshops Leren werkt! Feedback geven en ontvangen Timemanagement Loopbaancheck Flow in je werk Profileren kun je leren Netwerken Cursussen Emotionele intelligentie

Nadere informatie

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers Inhoudsopgave VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie 3 Even voorstellen 4 Accommodaties

Nadere informatie

Impactvolle marketinganalist

Impactvolle marketinganalist Impactvolle marketinganalist Deeltijdopleiding van het Customer Insights Center van de Rijksuniversiteit Groningen www.impactvolleanalist.nl Haal het maximale uit je analysecompetenties Betere bedrijfsbeslissingen

Nadere informatie

Communicatie & Leven

Communicatie & Leven Academie voor Communicatie & Leven Stef de Beurs - - - Erkend als onderwijsinstelling voor beroepsonderwijs: Inhoud Even voorstellen 3 Dagworkshop Spreken vanuit je Hart 4 Dagworkshop Speaking Circle de

Nadere informatie

Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige 2015/2016 Inhoudsopgave Studieprogramma 3 Basisprogramma opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige 3 De modules element 1 4 Module 1 en 2 5 Module 3 7 Module 4

Nadere informatie

Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten

Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten Behandeling bij Human Concern 1 Wie naar buiten kijkt, droomt Wie naar binnen

Nadere informatie

Persoonlijk Salesprogramma - Adviesbureau TTM. Sterk in Sales! Start januari 2014

Persoonlijk Salesprogramma - Adviesbureau TTM. Sterk in Sales! Start januari 2014 Sterk in Sales! Start januari 2014 Het salesprogramma is bedoeld voor medewerkers en verkopers die zich in onderstaande situaties herkennen: Je denkt dat sales iets voor je is, of je directeur wil je graag

Nadere informatie

TRAININGSPROGRAMMA 2015

TRAININGSPROGRAMMA 2015 TRAININGSPROGRAMMA 2015 Trainingen, workshops en bijscholing voor Gastouders Nanny s Leidsters aan huis Pedagogisch werkers Ouders www.kroosttraining.nl 1 Inhoudsopgave Opleidingsplan 3 Bijscholing is

Nadere informatie

Protocollaire en overige behandelingen voor kinderen & jeugdigen met psychische klachten. Groningensingel 1, etage 4a Arnhem

Protocollaire en overige behandelingen voor kinderen & jeugdigen met psychische klachten. Groningensingel 1, etage 4a Arnhem Protocollaire en overige behandelingen voor kinderen & jeugdigen met psychische klachten Groningensingel 1, etage 4a Arnhem 3 INHOUD Over Cure & Care Development B.V. 4 Wetenschappelijke Raad van Advies

Nadere informatie

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt!

CNV Cursusprogramma. > Leren werkt! 2013 CNV Cursusprogramma > Leren werkt! 1 WORKSHOPS > Alle workshops duren 1 dag of 2 losse dagdelen. Profileren kun je leren dagdelen worden een aantal netwerken geïntro- Workshops Profileren kun je leren

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

CCD. WORKSHOPS, OPLEIDINGEN & SYMPOSIA in de GGz 2011 GRONINGENSINGEL 1, ETAGE 4A ARNHEM

CCD. WORKSHOPS, OPLEIDINGEN & SYMPOSIA in de GGz 2011 GRONINGENSINGEL 1, ETAGE 4A ARNHEM CCD WORKSHOPS, OPLEIDINGEN & SYMPOSIA in de GGz 2011 GRONINGENSINGEL 1, ETAGE 4A ARNHEM INHOUDSOPGAVE Over Cure & Care Development 4 Werkwijze 4 Website 4 Incompany 4 Duur en locatie van de workshops en

Nadere informatie

PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT Opleidingen Neuro-Linguïstisch Programmeren

PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT Opleidingen Neuro-Linguïstisch Programmeren Alleen wanneer je houdt van wat je doet, kun je kwaliteit leveren PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT Opleidingen Neuro-Linguïstisch Programmeren Opleidingen en Bedrijfstrainingen Over de opleiding Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Bas Verschoor, Merel Visser en Samantha Visser

Bas Verschoor, Merel Visser en Samantha Visser Samenvatting Onderzoeksrapport Mind-Spring Om dit rapport beschikbaar te maken voor iedereen hebben wij een versie gemaakt die makkelijker te downloaden is. (0.5 Mb groot) Dit is dus een verkorte uitgave

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Neem je leven in eigen hand

Neem je leven in eigen hand NLP & Communicatie NLP Practitioner & meer... - 22 november 2013 Neem je leven in eigen hand Herken je jezelf? Je vraagt je af of je je talenten wel genoeg kent en inzet. Je wilt meer uit jezelf halen

Nadere informatie

Djoj programmakrant. Djoj: voedsel voor je ziel SEPTEMBER-DECEMBER 2015. Tantra Festival gaat over liefdevolle aandacht

Djoj programmakrant. Djoj: voedsel voor je ziel SEPTEMBER-DECEMBER 2015. Tantra Festival gaat over liefdevolle aandacht Djoj programmakrant SEPTEMBER-DECEMBER 2015 Psychosynthese: ontdek wie je bent Feng-Shui tips Energetisch Tantra Weg met je Relateren doe 3 voor je huis 5 coachen 6 Festival 11 verslaving 17 je zo 23 Djoj:

Nadere informatie

Vervolgopleiding Systemisch coachen

Vervolgopleiding Systemisch coachen Vervolgopleiding Systemisch coachen Al het persoonlijke is universeel Inzicht in Wie ben ik en wat wil ik echt in het leven? Wat zijn mijn drijfveren? Welke richting wil ik op? Hoe vind ik de balans tussen

Nadere informatie

ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact!

ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact! ICM Trainingsdag: Vergroot jouw impact! dinsdag 20 mei 2014 Dagprogramma en overige informatie De inhoud van de 6 trainingen Training 1: Haal meer uit je brein Training 2: StrengthsFinder Training 3: Gezonde

Nadere informatie

Voorlopig AANBOD 2013-2014

Voorlopig AANBOD 2013-2014 Een scholingsaanbod samengesteld in samenwerking tussen: Samenwerkingsverband Gorinchem en Omstreken VO-SVO 41-1 SWV 41-02 Rivierengebied Midden Nederland Federatief SWV WSNS Regio 41-07 SWV Alblasserwaard

Nadere informatie

Conferentie aanbod voorjaar 2012. Vormingscentrum Beukbergen van de Diensten Geestelijke Verzorging

Conferentie aanbod voorjaar 2012. Vormingscentrum Beukbergen van de Diensten Geestelijke Verzorging Conferentie aanbod voorjaar 2012 Vormingscentrum Beukbergen van de Diensten Geestelijke Verzorging November 2011 Vormgeving: Grafische Dienst Audiovisuele Dienst Defensie Den Haag 2 Themaconferenties januari

Nadere informatie

23 trainingen voor. VIB-ers (e.a.) Christine Brons 2010-2011

23 trainingen voor. VIB-ers (e.a.) Christine Brons 2010-2011 23 trainingen voor VIB-ers (e.a.) Christine Brons 2010-2011 2010-2011 Christine Brons bv Brugstraat 7a-2, 9712 AA Groningen Postbus 7025, 9701 JA, Groningen t 050-3 11 11 35 m 06-53 62 62 01; e christine.brons.bv@planet.nl

Nadere informatie

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INHOUDSOPGAVE WORKSHOPS THINK DIFFERENT? FUTURE PROOF? TOON LEF EN MAAK HET VERSCHIL! FUEL YOUR FUTURE HOE? Gezien de veranderingen in je vak, ben je gespitst op

Nadere informatie

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn)

REVIRESCE. Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) REVIRESCE Opnieuw tot leven komen en tot bloei brengen van je potenties (vrij vertaald uit Latijn) Is een samenwerkingsverband tussen Groen en Partners en Energy4Change Met REVIRESCE hebben wij een opleiding

Nadere informatie

Programma najaar 2012. Vaardigheidstrainingen. Masterclass Professioneel adviseren

Programma najaar 2012. Vaardigheidstrainingen. Masterclass Professioneel adviseren Programma najaar 2012 Vaardigheidstrainingen Masterclass Professioneel adviseren Vaardigheidstrainingen in kleine groepen Onze communicatie- en vaardigheidstrainingen vinden plaats in kleine groepen (10

Nadere informatie

Informatiepakket. Opleiding tot Trainer in MBSR/MBCT, IvM 12

Informatiepakket. Opleiding tot Trainer in MBSR/MBCT, IvM 12 Informatiepakket Opleiding tot Trainer in MBSR/MBCT, IvM 12 Op 21 februari 2014 start de volgende en alweer de 12e opleiding tot trainer in Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based

Nadere informatie