Woorden tekort. Saar De Haes,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woorden tekort. Saar De Haes,"

Transcriptie

1 Creatieve Therapie

2 Voordat ik met de opleiding begon, dacht ik: dans- en bewegingstherapie? Wat is dat? Het is lastig daar een voorstelling van te hebben. Neele Högemann, vierdejaars dans-beweging Woorden tekort Saar De Haes, eerstejaars beeldend Wat niet iedereen weet: ga je creatieve therapie studeren, dan kies je meteen voor één medium. Dans-beweging, muziek, drama of beeldend. Saar: Ik kom vaak woorden tekort om dingen uit te leggen, ik werk graag met m n handen. Beeldende materialen zijn tastbaar, je kunt ze vastpakken. Klei, papier, verf, gips, hout. Als creatief therapeut ben je geen kunstenaar, je gebruikt kunst om mensen te helpen. Het hoeft niet mooi te zijn om goed te zijn. Wat in het begin wel even confronterend was: zelfreflectie. Dat is belangrijk, in de opleiding. Zo leer je rekening houden met je zwaktes en je sterktes benutten. Je moet jezelf kennen om anderen te kunnen helpen. And yes, call me soft, maar dat is toch de belangrijkste eigenschap van een creatief therapeut: dat je mensen wil helpen. Zegt Saar.

3 Ik ben Haico. (Structuurbeest) Dit is een heel kleinschalige opleiding. Je bent een persoon. Docenten kennen je als persoon. Ik ben Haico - niet een willekeurige student met een of andere vraag. Bij therapie denken mensen vaak aan praten, praten over problemen. Bij muziektherapie hoeft dat niet, je kunt muziek gebruiken om t over je probleem te hebben. Voor iemand met ADHD die heel druk en impulsief is, kun je door samen muziek te maken rust creëren. Die rust kan hij meenemen in het dagelijks leven. Het krachtige van deze therapie is dat je er verschillen mee kunt overwinnen. Als iemand veel ouder is of heel anders in elkaar zit dan ik, dan maakt dat niks uit. Door muziek kom je met elkaar in contact. Haico Pagen tweedejaars muziek Ik speel piano, al tien jaar. Ik was altijd een echt structuurbeest, wilde een therapiesessie helemaal van tevoren plannen. Maar een cliënt heeft misschien behoefte aan iets anders dan jij gepland had. Structuur kan ten koste gaan van de therapie, je moet het los durven laten. Zo leer je jezelf kennen en je vak. Spelen Floor Jansen, tweedejaars drama Drama heeft met toneel te maken, maar spelen vind ik beter. Het spelen van rollen, bijvoorbeeld. In een praktijkles speel je de rol van een cliënt. Of je speelt jezelf, als therapeut die omgaan met borderliners moeilijk vindt. Je kunt daarmee spelen, er speels mee omgaan. Niks is fout, het levert je inzicht op. We werken ook zelfstandig in de dramagroep, zonder docent. Dan diepen we zelf een onderwerp uit, oefenen we op klasgenoten. De praktijk kan natuurlijk niet zonder theorie: je wordt therapeut, geen toneelspeler. In theoretische vakken werk je ook samen met studenten van andere media. Je stelt samen een diagnose, je presenteert een behandeling vanuit jouw medium aan de anderen. Zo leer je van elkaar. We maken behandelplannen, denken na over methodische interventies, schrijven met een klein groepje een strategisch beleidsplan voor een zorginstelling. En aan het eind van de week ben ik moe.

4 Dat kan heel heavy zijn Een extra Yvonne Coolen docent beeldend vormen ruimte Rik Koot, docent dramatherapie. Maar ook praktijkman. Bij het GGzE Centrum Autisme in Eindhoven. Geen alledaags vak, creatief therapeut, vindt Rik. Het is geen baan die dagelijks in het rijtje staat bij de vacatureoverzichten. Je verwerft kwaliteiten die heel gewild zijn, en maakt voor een deel zelf je werk. Dat vraagt ondernemerschap, maar er zijn heel veel kansen. Ik heb nooit om werk verlegen gezeten, niet één dag. Een mooi vak, creatief therapeut. Door het gebruik van een medium dans-beweging, drama, beeldend, muziek voeg je een wereld van mogelijkheden toe binnen een behandeling. Er is meer mogelijk dan alleen een gesprek. Creatieve therapie geeft meer gelaagdheid, er komt een extra ruimte bij. Dat biedt de cliënt en mij meer mogelijkheden om te zoeken, om het samen te doen. Bij drama kun je daarmee spelen. Dan ben ik de nare vader van de misbruikte cliënt. We gaan iets doen, we gaan het zien, we maken het samen mee. Dat vraagt om durf, en creativiteit. Rik Koot docent dramatherapie Een creatief therapeut helpt cliënten met fysieke, sociale en psychische problemen om te gaan. En die aan te pakken. Dat kunnen bijvoorbeeld traumatische ervaringen zijn, of depressies. Je helpt iemand die geen contact durft te maken, of begeleidt een kankerpatiënt bij de emotionele verwerking. Dat kan heel heavy zijn, zegt Yvonne Coolen, docent beeldend vormen. De vakken die je krijgt, zijn direct gericht op de beroepspraktijk. Als student werk je tegelijk aan je kennis, je vaardigheden en je houding. Een vak als psychologie geeft theoretische ondergrond, je oefent door zelf te ervaren. Met simulatiecliënten bijvoorbeeld. Door klinisch redeneren stel je vast waarom die bepaalde cliënt die specifieke behandeling moet krijgen. Daarbij is alles wat je doet gebaseerd op evidence based practice, zeg maar: methoden die in de praktijk bewezen hebben dat ze werken. Waar ga je werken? Het werkveld van een creatief therapeut is heel breed. Lees maar mee: de geestelijke gezondheids - zorg, kind- en jeugdpsychiatrie, de verstandelijke gehandicaptenzorg. De verslavingszorg. Je kunt op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis gaan werken of een eigen praktijk beginnen. Er zijn zelfstandige bureaus die in opdracht van gemeentes werken. Je kunt in het speciaal onderwijs werk vinden, in therapeutische behandelpraktijken, bij coaching bureaus. Preventie wordt steeds belangrijker. Docent beeldend vormen Yvonne Coolen: Studenten creëren ook zelf hun baan. Veel hebben al een baan als ze aan het afstuderen zijn.

5 Eargy Florentina kwam uit Curaçao naar Nederland om de opleiding Creatieve Therapie te volgen. Sinds zeven maanden loopt hij stage bij een centrum voor psychiatrie en psychotherapie in België. Op één afdeling werkt hij met jongeren, op de andere helpt hij volwassenen met verslavingsproblemen. Alcohol, cannabis, medicijnverslaving, partydrugs. Het verschil tussen school en praktijk? Eargy: Op school ben je bezig met straks: straks ga ik het doen. Je bent in een veilige omgeving, er is veel ruimte om fouten te maken. Je speelt rollenspellen met klasgenoten. In de praktijk ben je nu bezig, met een echt mens met echte problemen. Dat was in het begin wel even wennen. Je werkt voor het eerst echt in de praktijk, er wordt veel van je verwacht. Je moet leren werken binnen een team van professionals. Je moet wennen aan de instelling waar je werkt: wat mag wel, wat mag niet? Het is een groeiproces, zegt Eargy. In het begin was het moeilijk. Maar nu bevalt het heel goed. Hij werkt zelfstandig, zijn begeleider laat veel aan hem over. Eargy: Nu, na zeven maanden, kan ik zeggen: ik sta hier echt, als danstherapeut. Even wennen Eargy Florentina Ik heb altijd graag gedanst, maar voordat ik aan de opleiding begon, had ik geen speciale scholing op dansgebied. Dat is niet erg, je leert je lichaam gebruiken als instrument in de therapie. Dans- en bewegingstherapie heeft drie kanten: een fysieke, een sociale en een expressieve. Fysiek heeft te maken met je lichaam: je kunt bijvoorbeeld je spieren spannen en ontspannen, je kunt je lichaam voelen. Bij sociaal kun je denken aan afstand en nabijheid, aan je eigen ruimte, aan het aangeven van grenzen. Expressief heeft te maken met emoties, woede bijvoorbeeld. Hoe kun je die reguleren? Elke dans- en bewegingstherapeut heeft zijn eigen aanpak. Ik heb nu ook mijn eigen stijl, een stijl die bij mij past. Mijn afstudeerproject doe ik in een psychiatrisch ziekenhuis, ik onderzoek onder meer hoe je met dans- en bewegingstherapie de hulpvraag van een cliënt duidelijk kunt maken. Binnenkort heb ik ook een sollicitatiegesprek. Ik kijk erg uit naar het werk. Ik vind het spannend, maar op een positieve manier. De stage in het derde jaar heeft mij veel vertrouwen gegeven. Ik denk nu: dit lukt mij. derdejaars dans-beweging Neele Högemann vierdejaars dans-beweging Dit lukt mij

6 De droom over criminele, overlastgevende jongeren Katie van der Klaauw is nog niet zolang geleden afgestudeerd en haar droom is uitgekomen: ze werkt met criminele, overlastgevende jongeren. De krenten uit de pap, noemt ze dat: Jongeren uit bendes, waar niemand iets mee kan, waar de gemeente genoeg van heeft. Een gemeente is verplicht nazorg te geven aan jongeren die uit detentie komen. Bovendien krijgen ze vaak een uitkering, dus als Katie ze aan werk kan helpen, scheelt dat de gemeenschap geld. Dat van die droom wil Katie best uitleggen. Veel van die jongeren hebben ergens in hun jeugd een verkeerde afslag genomen. Het zijn bijvoorbeeld jongens uit een gezin waar de vader ontbrak. Ze moesten voor brood op de plank zorgen, kozen in een soort panieksituatie voor de snelle manier om geld te verdienen het criminele pad. Ze hebben in hun jeugd iemand gemist die hen stimuleerde, die zei: dit doe je goed, dat doe je niet goed. Door intensieve begeleiding te geven, vormen wij nu die stimulans. Want die jongeren hebben nog een heel leven voor zich, dus als ze nu geholpen worden, is het effect groot. Voor henzelf en voor de gemeenschap. Vandaar die droom van Katie. Dingen die je niet wil lezen (maar toch heel nuttig zijn) Toelating Je moet een havo, vwo of mbo-diploma (niveau 4) hebben om in aanmerking te komen voor de opleiding. Bij onvoldoende vooropleiding kun je onder bepaalde voorwaarden een toelatingsassessment afleggen. Voor je aan de opleiding Creatieve Therapie kunt beginnen, doorloop je eerst een selectieprocedure in de door jou gekozen studierichting. De data van de selecties staan op de website. Je kunt je voor deze selectie aanmelden bij het secretariaat van de opleiding. Kosten deelname: 50,-. Nadat je de selectieprocedure positief hebt doorlopen, meld je je via Studielink aan voor de opleiding. Buitenlandse studenten Als buitenlandse student ben je toelaatbaar wanneer je een gelijkwaardig diploma bezit en de Nederlandse taal voldoende beheerst. Neem tijdig contact op met onze studentendecaan, Roos Franssen, om je te informeren over de procedure. Zij is bereikbaar onder nummer: (+31) Open dag en meeloopdagen De open dagen worden twee keer per jaar gehouden. Kijk op de website voor de exacte data. Meer weten? Wil je meer weten over toelatingseisen, aanmelding, kosten en het studieprogramma? Of wil je naar een open dag komen of sfeerproeven tijdens een meeloopdag? Kijk dan op onze website voor alle details: Katie van der Klaauw, oud-student, werkt nu voor Geerlings & Benard, Dienstverleners in welzijn

7 Zuyd Hogeschool Postbus AN Heerlen Bezoekadres Nieuw Eyckholt DJ Heerlen Postadres Postbus AN Heerlen Algemeen Kennis- en Informatiecentrum Contact Zuyd Hogeschool Opleiding Creatieve Therapie Telefoon en mail Secretariaat: De opleiding heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. Toen ik mijn diploma kreeg, dacht ik: ik ben klaar. Ik kan dit vak gaan uitoefenen. Katie van der Klaauw Colofon Foto s Clea Betlem Tekst, eindredactie en vormgeving Dienst Marketing en Communicatie Druk Schrijen-Lippertz, Voerendaal Deze brochure is gemaakt in Het is mogelijk dat daarna informatie is gewijzigd. Aan de tekst van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. Niets van deze uitgave mag worden gebruikt of vermenigvuldigd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Zuyd Hogeschool.

Jij maakt het verschil

Jij maakt het verschil Social Work Social work is precies wat ik omschreef als mensen vroegen wat ik wilde gaan studeren. Jack Jij maakt het verschil Wat is social work? Vaak loopt het in het leven niet zoals mensen zouden willen.

Nadere informatie

Met therapie werken aan je problemen Sterker in de samenleving.

Met therapie werken aan je problemen Sterker in de samenleving. Met therapie werken aan je problemen Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Ik kreeg één keer per week therapie om beter in mijn vel te zitten. Ik leerde om te gaan met vervelende gebeurtenissen

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

ANUSCHKA T

ANUSCHKA T JUSTINE KIEST DANS Heb jij talent voor dans en zie jij een toekomst voor jezelf als professioneel danser? Wil je met dans je brood verdienen? Dan is het Albeda Dans College op zoek naar jou! JOEY ANUSCHKA

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd 2019 2020 Sociaal Werk Bachelor of Social Work - Voltijd In het kort Als sociaal werker bied jij ondersteuning aan mensen die in de problemen zitten en er, ook met hulp van familie en bekenden, niet meer

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding Ik wil graag specialistische behandeling en begeleiding Specialistische behandeling en begeleiding Geen mens is hetzelfde. Dat vinden we heel normaal. Iedereen heeft daarom ook andere hulp nodig. Bij ORO

Nadere informatie

Cursusspel. GGNet Communicatie

Cursusspel. GGNet Communicatie Cursusspel Bij GGNet worden verschillende dingen (activiteiten) gedaan om mensen te helpen. Bepaalde therapieën (zo word het wel genoemd om je ergens mee te leren omgaan) of cursussen. Denk aan muziektherapie,

Nadere informatie

Sociaal Pedagogische Hulpverlening. SPH voltijd de opleiding en het werkveld.... voor haar een nieuwe liefde vindt

Sociaal Pedagogische Hulpverlening. SPH voltijd de opleiding en het werkveld.... voor haar een nieuwe liefde vindt Sociaal Pedagogische Hulpverlening SPH voltijd de opleiding en het werkveld... voor haar een nieuwe liefde vindt Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) voltijd Een pension voor dak- en thuisloze jongeren.

Nadere informatie

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een vakcollege techniek vakcollege zorg en welzijn vakcollege economie en ondernemen vakcollege media, vormgeving en ICT mavo mavo + havo vwo gymnasium vwo + ondernemend leren technasium Volgend schooljaar

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt volwassenen met zowel een verstandelijke beperking als

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)

Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg) Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg) Studierichting Welzijn Locatie Roermond - Kerkeveldlaan Venray

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking

Psychotherapie. anders denken anders voelen anders doen. ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking ASVZ Touwbaan 1 Postbus 121 3360 AC Sliedrecht t 0184 491200 info@asvz.nl www.asvz.nl ASVZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking anders denken anders voelen anders doen Psychotherapie Inhoudsopgave

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen)

Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen) Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen) Studierichting Welzijn Locatie Roermond - Kerkeveldlaan

Nadere informatie

Hondsrug College. Ondernemend leren. Op het Hondsrug College. Voor mavo, havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Hondsrug College. Ondernemend leren. Op het Hondsrug College. Voor mavo, havo en vwo. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Hondsrug College Ondernemend leren Op het Hondsrug College Voor mavo, havo en vwo Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Inhoudsopgave Ondernemend leren Droom jij van een eigen bedrijf?

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT In de sector welzijn is veel werk! En het is ook mooi werk. Want je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij helpt.

Nadere informatie

Post-hbo opleiding forensische psychiatrie. Door de casuïstiek kan ik praktijk en theorie combineren en kan ik het direct toepassen in mijn werk.

Post-hbo opleiding forensische psychiatrie. Door de casuïstiek kan ik praktijk en theorie combineren en kan ik het direct toepassen in mijn werk. mensenkennis Post-hbo opleiding forensische psychiatrie Door de casuïstiek kan ik praktijk en theorie combineren en kan ik het direct toepassen in mijn werk. Post-hbo forensische psychiatrie Werken in

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg Studierichting Maatschappelijk zorg Locatie Roermond - Kerkeveldlaan Venray - Henri

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Als sociaal maatschappelijk begeleider bevorder je de zelfstandigheid van mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. Dit doe je door ze advies en informatie

Nadere informatie

AANMELDING VERVOLGOPLEIDING NA STUDIEKEUZE. Belangrijke informatie voor alle leerlingen (en ouders) van leerjaar 5 Havo De Hof!

AANMELDING VERVOLGOPLEIDING NA STUDIEKEUZE. Belangrijke informatie voor alle leerlingen (en ouders) van leerjaar 5 Havo De Hof! AANMELDING VERVOLGOPLEIDING NA STUDIEKEUZE Belangrijke informatie voor alle leerlingen (en ouders) van leerjaar 5 Havo De Hof! Inhoud Hoe maak je een goede studiekeuze?... 3 Aanmelden... 3 Na je aanmelding:

Nadere informatie

Keuze opleiding Geef hieronder de opleiding van je voorkeur aan (markeer dit met een x) Civiele Techniek (CT) Verkeerskunde (VK)

Keuze opleiding Geef hieronder de opleiding van je voorkeur aan (markeer dit met een x) Civiele Techniek (CT) Verkeerskunde (VK) Windesheim, Het studiekeuzegesprek: een schakel in de keten Bijlage 5: School of Built Environment & Transport, digitale vragenlijst studiekeuzegesprekken Beste (toekomstige) student, Stuur de volledig

Nadere informatie

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen Nieuw Rijsenburg Op de biologisch- dynamische boerderij Nieuw Rijsenburg bieden we psychiatrische zorg voor jongeren van 18 tot 28 jaar. Ons aanbod Je volgt een intensief behandelprogramma. We combineren

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING

MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING 2016 OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING UIT EIGEN ERVARING Inge Mol Ik wil mijn stem laten horen. In het werkveld wordt er steeds meer gebruik gemaakt van kennis

Nadere informatie

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren!

Welzijn. > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017. Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! > gereformeerd mbo Zwolle 2016-2017 Ben jij: sociaal, zorgzaam en vol initiatief? Kom dan bij ons studeren! Welzijn PEDAGOGISCH MEDEWERKER KINDEROPVANG > GESPECIALISEERD PEDAGOGISCH MEDEWERKER > ONDERWIJSASSISTENT

Nadere informatie

OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE

OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE Mensen met een licht verstandelijke beperking 2017 Hogeschool Sociale Studies Uit eigen ervaring... Ik wil mijn stem laten horen. In het werkveld wordt er steeds meer

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot 2012-2013 Opleiding tot ervaringsdeskundige Mensen met een licht verstandelijk beperking Uit eigen ervaring... Ik wil mijn stem laten horen, in een groot aantal werkvelden wordt er steeds meer gebruik

Nadere informatie

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een vakcollege techniek vakcollege zorg en welzijn vakcollege economie en ondernemen vakcollege media, vormgeving en ICT mavo mavo + havo vwo gymnasium vwo + entreprenasium technasium Volgend schooljaar naar

Nadere informatie

Sociaal Pedagogische Hulpverlening Plus [nieuw!]

Sociaal Pedagogische Hulpverlening Plus [nieuw!] BACHELOR OPLEIDINGEN VOLTIJD 2015-2016 Sociaal Pedagogische Hulpverlening Plus [nieuw!] Kennismaken Inhoud Wat ga je leren 4 De opleiding 5 Toelating en aanmelden 7 Wil je de sfeer proeven en kennismaken

Nadere informatie

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID

BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID BEHULPZAAMHEID Behulpzaamheid betekent iets of iemand helpen. Je kijkt om je heen om te zien waar hulp nodig is. Je bedenkt hoe je kunt helpen en doet je best om je hulp te bieden. Je helpt

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorg, niveau 4

Maatschappelijke Zorg, niveau 4 Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Maatschappelijke Zorg, niveau 4 Studierichting Maatschappelijk zorg Locatie Roermond - Kerkeveldlaan Venlo - Groenveldsingel

Nadere informatie

Welzijn-breed (Begeleider Gehandicaptenzorg)

Welzijn-breed (Begeleider Gehandicaptenzorg) Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25475 3 jaar Niveau 3 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Einsteinweg, Elst Onze opleidingen in Elst kenmerken zich door kleinschaligheid en persoonlijk

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Sociaal agogisch werk

Sociaal agogisch werk #5 Sociaal agogisch werk Groningen, Hoogeveen, Hardenberg lzijnswerk! e Jij? In het w! nt groeien * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

> HELPENDE ZORG & WELZIJN > VERZORGENDE > MBO-VERPLEEGKUNDIGE

> HELPENDE ZORG & WELZIJN > VERZORGENDE > MBO-VERPLEEGKUNDIGE > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016 Heb jij: talent voor organiseren, een flexibele instelling en hart voor mensen? Kom dan bij ons studeren! Gezondheidszorg > HELPENDE ZORG & WELZIJN > VERZORGENDE > MBO-VERPLEEGKUNDIGE

Nadere informatie

Opleiding ouderbegeleiding

Opleiding ouderbegeleiding Opleiding ouderbegeleiding me nse nkennis vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling Als je krachtgericht werken met het netwerk rond het kind wilt invullen, dan zit hier alles in. Vanuit een betere

Nadere informatie

novacollege.nl/vavo MAVO, HAVO EN VWO Je diploma behalen op jouw manier

novacollege.nl/vavo MAVO, HAVO EN VWO Je diploma behalen op jouw manier novacollege.nl/vavo MAVO, HAVO EN VWO Je diploma behalen op jouw manier Ik wil later tandarts worden. Een mooi beroep: je helpt mensen met hun gezondheid maar maakt ook hun gebitten mooi. Eerst wilde ik

Nadere informatie

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen

ZW 8-8. Medewerker maatschappelijke zorg. voor volwassenen ZW 8-8 Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Medewerker maatschappelijke zorg voor volwassenen Schooljaar 2013-2014 Welzijn Zorg & Welzijn Zorg & W Als je je graag inzet voor anderen elzijn

Nadere informatie

Fysiotherapie. 10 december 2016 Instituut voor Gezondheidszorg

Fysiotherapie. 10 december 2016 Instituut voor Gezondheidszorg Fysiotherapie 10 december 2016 Instituut voor Gezondheidszorg Doelstellingen open dag Kennismaking. Bepalen of de opleiding aansluit bij jouw verw achtingen. Evaluatie of jouw mogelijkheden aansluiten

Nadere informatie

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding:

Onderwijsassistent. Kenmerken. Werkzaamheden. Na deze opleiding: Onderwijsassistent Een leraar of lerares komt soms handen tekort in de klas. Als onderwijsassistent zorg je er samen met de leerkracht voor dat alle leerlingen de aandacht krijgen die ze verdienen. In

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze BOUWSTEEN 5 Eigen Keuze 2 Inhoud Introductie bouwsteen 5: Eigen Keuze 3 ANDERS denken 4 Waar kies je voor? Wist je dat? 5 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 13 Nieuwe

Nadere informatie

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende Lievegoed Kliniek De kliniek staat in een rustige, groene omgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden: groepsbehandeling en individuele behandeling, dat kan poliklinisch of in. Ook een korte opname in

Nadere informatie

OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING

OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING EEN OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE VOOR MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING #DENKGROTER UIT EIGEN ERVARING... WAAROM IK AAN DEZE OPLEIDING BEN BEGONNEN? ALS

Nadere informatie

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City

MARJORIE VENEMAN. Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef. Werkzaam bij MEE Veluwe. Afgestudeerd aan de University of Birmingham City MARJORIE VENEMAN Eigenaar en ontwikkelaar Levenslef Werkzaam bij MEE Veluwe Afgestudeerd aan de University of Birmingham City WAT IS EEN MINDSET? Een stabiele en diepliggende overtuiging die ieder mens

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5 Kijken wat

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

deeltijdbehandeling Amares

deeltijdbehandeling Amares Amares deeltijdbehandeling Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die een deeltijdbehandeling gaan krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor de ouder(s)/ verzorger(s) die binnenkort met

Nadere informatie

zoek het uit bij welzijn

zoek het uit bij welzijn zoek het uit bij welzijn MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT Werken in de sector welzijn is mooi en belangrijk werk. Bij de School voor Welzijn kun je verschillende opleidingen volgen. Je

Nadere informatie

Licht verstandelijke beperking, grote problemen. Informatie voor cliënten, ouders en betrokkenen.

Licht verstandelijke beperking, grote problemen. Informatie voor cliënten, ouders en betrokkenen. Dan is er Idris. Licht verstandelijke beperking, grote problemen. Informatie voor cliënten, ouders en betrokkenen. Muziek maakt me blij. Bekijk het complete interview via de qr-code. Carlo Brouwers, 16

Nadere informatie

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel Ravenswoud In de landelijke omgeving van Oosterwolde en Appelscha staat onze boerderij Ravenswoud. Je kunt voor korte tijd opgenomen worden, om een pas op de plaats te maken, voordat je verder aan de slag

Nadere informatie

mbo styling & design Geef je carrière vorm

mbo styling & design Geef je carrière vorm mbo styling & design 2016 2017 Geef je carrière vorm mbo styling & design Ben jij in vorm? Jij bent één van die bijzondere mensen die overal een kans zien om het leven letterlijk mooier te maken. Voor

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Traumabehandeling Emergis kinder- en jeugdpsychiatrie

Traumabehandeling Emergis kinder- en jeugdpsychiatrie Traumabehandeling Emergis kinder- en jeugdpsychiatrie Krijg je (binnenkort) traumabehandeling vanuit zorgprogramma Angst & stemming van Emergis kinder- en jeugdpsychiatrie? Ben je 6 tot 18 jaar? Dan is

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

zoek het uit in de zorg

zoek het uit in de zorg zoek het uit in de zorg MBOAMERSFOORT.NL JE KAN JE GOED INLEVEN IN EEN ANDER In de gezondheidszorg zijn er veel banen en het is mooi en belangrijk werk. Je begeleidt, verzorgt of verpleegt mensen die ziek

Nadere informatie

OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING

OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING OPLEIDING IK DEEL MIJN ERVARING EEN OPLEIDING TOT ERVARINGSDESKUNDIGE VOOR MENSEN MET EEN LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING #DENKGROTER UIT EIGEN ERVARING... WAAROM IK AAN DEZE OPLEIDING BEN BEGONNEN? ALS

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Algemene bepaling DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE

Algemene bepaling DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE DEEL 3: VOOROPLEIDINGSEISEN EN EISEN PROPEDEUSE Algemene bepaling De specifieke vooropleidingseisen van elke opleiding zijn vermeld op de website van Zuyd Hogeschool bij de informatie van de desbetreffende

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG MBOAMERSFOORT.NL JE KAN JE GOED INLEVEN IN EEN ANDER In de gezondheidszorg is veel werk. En het is mooi werk. Je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute Commerciële Economie / afstudeerrichting Sportmarketing Amsterdam 2020-2021 JOHAN CRUYFF ACADEMY AMSTERDAM Johan Cruijff Grondlegger Johan Cruijff wist als

Nadere informatie

Training. BMC vaardigheden gericht op dagbesteding deel 3 (muziek en drama)

Training. BMC vaardigheden gericht op dagbesteding deel 3 (muziek en drama) Training BMC vaardigheden gericht op dagbesteding deel 3 (muziek en drama) Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Sanne Marsé Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Maatschappelijk zorg. Iets voor jou? Wat moet je kunnen?

Maatschappelijk zorg. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Maatschappelijke Zorg 4 Studierichting Maatschappelijk zorg Locatie Roermond - Kerkeveldlaan Venlo - Groenveldsingel Venray -

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen nameting

Vragenlijst leerlingen nameting Bijlage C Vragenlijsten Vragenlijst voor leerlingen Vragenlijst leerlingen nameting Dit schooljaar doe jij mee aan de pilot havo Carrousel. Je bent bij een aantal organisaties op Carrouselbezoek geweest

Nadere informatie

CREATIEVE TYPES VIND JE OP DE ERASMUS KUNSTSTROOM

CREATIEVE TYPES VIND JE OP DE ERASMUS KUNSTSTROOM CREATIEVE TYPES VIND JE OP DE ERASMUS KUNSTSTROOM HET ERASMUS KUNSTSTROOM VOOR CREATIEVE TYPES DOOR TE KIEZEN VOOR DE KUNSTSTROOM MAAK JE KENNIS MET DE CREATIEVE WERELD Voor toekomstige artiesten en kunstenaars,

Nadere informatie

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers THERAPIE Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Soms gebeurt er iets naars. Je wilt er wel over praten, maar je weet niet met wie. Of misschien kun je er niet

Nadere informatie

Maatschappelijk zorg. Iets voor jou? Wat moet je kunnen?

Maatschappelijk zorg. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Maatschappelijke Zorg 3 Studierichting Maatschappelijk zorg Locatie Roermond - Kerkeveldlaan Venlo - Groenveldsingel Venray -

Nadere informatie

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een vakcollege techniek vakcollege zorg en welzijn vakcollege economie en ondernemen vakcollege media, vormgeving en ICT mavo mavo + havo vwo gymnasium vwo + entreprenasium technasium Volgend schooljaar naar

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO BESTE OUDERS EN TOEKOMSTIGE LEERLINGEN WAT IS DAT TOCH SPANNEND: KIEZEN VOOR EEN MIDDELBARE SCHOOL! Deze brochure laat

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hanze.nl/opendag

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Maak van je passie voor sport je beroep Open Dagen www.hva.nl/opendagen

Nadere informatie

info MET PLEZIER NAAR SCHOOL GAAN

info MET PLEZIER NAAR SCHOOL GAAN info 2017 2018 MET PLEZIER NAAR SCHOOL GAAN HOI! WIJ ZITTEN OP DE HEEMGAARD. EEN SUPERLEUKE SCHOOL IN APELDOORN. KOM JE OP ONZE OPEN DAG? OF OP EEN VOORLICHTINGSAVOND? DAN ZIEN WE JE DAAR! open dag 20

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

Trainingshuis De Schakel

Trainingshuis De Schakel GGzE Kind en Jeugd Trainingshuis De Schakel Training op maat 1 Inhoud Wat doen wij...4 Zelfstandigheid... 5 De ondersteuning...8 Wanneer wel...9 Wanneer niet... 10 De aanmelding... 11 Kom in contact...12

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Amsterdam 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR GEZONDHEIDSZORG MBOAMERSFOORT.NL JE KAN JE GOED INLEVEN IN EEN ANDER In de gezondheidszorg is veel werk en het is mooi en belangrijk werk. Je begeleidt, verzorgt of verpleegt

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)

Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg) Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg) Studierichting Maatschappelijk zorg Locatie Roermond - Kerkeveldlaan Venray

Nadere informatie

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS

HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS HBO SPORTMARKETING VOOR TOPSPORTERS Leerroute van de opleiding Commerciële Economie Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF UNIVERSITY INSTITUTE COLLEGE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters

Nadere informatie