Antwoorden Thema 7 Kunst. Oefening wereldwijd 2. klei 3. Ik heb er genoeg van 4. amper 5. Destijds 6. zijn oeuvre. Oefening 5. 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antwoorden Thema 7 Kunst. Oefening wereldwijd 2. klei 3. Ik heb er genoeg van 4. amper 5. Destijds 6. zijn oeuvre. Oefening 5. 1."

Transcriptie

1 Antwoorden Thema 7 Kunst Oefening 3 1. wereldwijd 2. klei 3. Ik heb er genoeg van 4. amper 5. Destijds 6. zijn oeuvre Oefening 5 1. rellen 2. oorlog 3. Hollands landschap 4. dieren 5. sport 6. schaatsen Oefening 6 1 a 2 er ligt ijs en sneeuw, het landschap is helemaal wit 3 b 4 oorlog 5 a 6 b 7 Hij houdt van Nederland. Nederland is belangrijk voor hem. Hij komt ieder jaar naar Nederland om zijn vrienden op te zoeken. Oefening 8 1. We zijn samen het huiswerk aan het maken. 2. Wat is hij aan het doen? 3. Ik ben de hele dag naar de radio aan het luisteren. 4. De lerares was de toets aan het nakijken.

2 5. Marianne is al vier uur aan haar scriptie aan het werken. 6. Ik ben een presentatie aan het voorbereiden. 7. Gisteravond waren we televisie aan het kijken. 8. Waarom ben je zoveel spaghetti aan het koken? 9. In het weekend waren we met vrienden in een restaurant aan het eten. 10. De docent is de moeilijke woorden met de cursisten aan het bespreken. Oefening 9 1. Edwin staat buiten met de buurman te praten. 2. De jongen liep de hele tijd te zeuren. 3. De studenten zitten een toets te maken. 4. De postbode staat op zijn collega te wachten. 5. Ze lag op de bank naar een film te kijken. 6. Ik zat mijn oma te bellen. 7. Samantha ligt in bed een boek te lezen. 8. Ik zit mijn huiswerk te maken. 9. Ze stonden een pilsje aan de bar te drinken. 10. Tegenwoordig lopen mensen de hele dag te sms en. Woordenschat Oefening stiekem 2. verstaat zijn vak goed 3. tafereel 4. voorspoed 5. stilleven 6. waarschuwing

3 7. benaming 8. op alle vlakken 9. kooplui / kooplieden 10. schedel 11. bloeiende 12. historicus 13. neergang 14. op de kaart gezet Oefening De betekenis van de naam de Gouden Eeuw. 2. c 3. b 2 De periode van de Gouden eeuw. 3 De kenmerken van de Gouden Eeuw. 4 De bloei van de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw. 5 Populaire genres van de schilderkunst. 6 Het populairste genre van de schilderkunst in de Gouden Eeuw. 7 De belangrijkste Nederlandse schilders van de Gouden Eeuw. 8 Redenen om naar de tentoonstelling te gaan. 9 De openingstijden van het museum. 4. a b c d g 5. Veel rijke mensen waren geïnteresseerd in kunst en wilden door het kopen van allerlei schilderijen en kunstwerken laten zien hoe rijk ze waren. Dit zorgde voor de bloei van de schilderkunst. 6. a b d 7. stillevens 8. c

4 9. ijdelheid 10. a b d f 11. De tentoonstelling biedt de gelegenheid om werken te zien van de beroemdste Nederlandse schilders van de Gouden Eeuw, maar eveneens om een indruk te krijgen van de rijkdom van de 17 e eeuw. 12. a Oefening c Omar Mollo komt uit Argentinië en zingt rock- en tangomuziek. 2. a d g 3. a Omdat hij de componist kent en het een bijzonder stuk vindt. 4. b Omdat hij erg van deze muziek houdt. 5. Het helpt de mensen bij het verwerken van allerlei gebeurtenissen in hun leven. 6. c over zijn zoontjes 7. a Omdat hij zijn inspiratie krijgt uit het alledaagse leven. 8. b In Nederland in een huisje in zijn tuin. 9. c Omdat hij aan een benefietconcert deelnam. 10. a Hij was positief verrast. 11. b Het is zoetsappige muziek. Oefening Nadat Marion had gegeten, zette ze de televisie aan om naar het nieuws te kijken. 2. Toen Ajax kampioen was geworden, vierden de supporters feest in Amsterdam. 3. Nadat het was gestopt met regenen, gingen we een wandeling maken. 4. Het kleine meisje stak plotseling de straat over en werd aangereden door een auto. Als het meisje beter had opgelet, dan was dat niet gebeurd. 5. Toen Johan zijn oude auto had verkocht, kocht hij een nieuwe auto. 6. Nadat de vrienden wat hadden gedronken in een café, gingen ze naar een discotheek.

5 7. Toen hij tien jaar in Amerika had gewoond en gewerkt, kwam hij terug naar Nederland. 8. We hebben vorige maand een heel goedkope koelkast gekocht, maar die is nu al kapot. Als we dat hadden geweten, dan hadden we dat nooit gedaan. Oefening 23 Voorbeelden 1. Voordat ik naar Nederland kwam, woonde ik in Brazilië. 2. Nadat ik de eerste keer in Nederland was aangekomen, ging ik naar Amsterdam. 3. Toen ik voor het eerst het Nederlandse landschap zag, vond ik het erg groen. 4. Het duurde lang voordat ik aan het Nederlandse weer gewend was. 5. Ik voelde me soms eenzaam toen ik pas een paar dagen in Nederland was. 6. Ik voelde me goed nadat ik een paar maanden in Nederland had gewoond. 7. Mijn Nederlands was nog niet zo goed voordat ik aan deze cursus begon. 8. Ik had mijn huiswerk gemaakt voordat ik naar de les kwam. 9. Nadat de les was afgelopen, ging ik boodschappen doen. 10. Nadat ik mijn middelbare schooldiploma had gehaald, ging ik aan de universiteit studeren. Oefening 24 Voorbeelden 1. Nadat Maria van haar man was gescheiden, besloot ze in een dorpje te gaan wonen. Daar voelde ze zich veel beter dan in de grote stad. 2. Voordat we naar Groningen gingen, hadden we nog een kwartier de tijd en dronken we een kopje koffie in het stationsrestaurant. 3. Nadat hij met Karin en Peter had hardgelopen, was hij heel moe en ging hij op de bank liggen. 4. Willem en Mila waren uitgenodigd voor Karels verjaardag, maar ze hadden nog geen cadeautje. Daarom was Mila nog naar de boekwinkel gegaan, voordat ze naar zijn verjaardagsfeest gingen.

6 5. Suzan was erg verdrietig toen haar vriend vertelde dat hij een ander had. Hun relatie had drie jaar geduurd. 6. Voordat Frank piano leerde spelen, had hij vijf jaar vioolles gehad. Maar dat instrument vond hij niet meer zo leuk, daarom is hij overgestapt op piano. 7. Peter dacht dat hij het examen goed had gemaakt. Toen hij het cijfer hoorde, was hij erg teleurgesteld; het resultaat was veel slechter dan verwacht. 8. Nadat Caroline de krant had gelezen, keek ze naar het nieuws. Toen dat was afgelopen, ging ze slapen. 9. Toen het alarm van de winkel afging, belde Willem 112. Maar de politie was te laat, de inbreker was al weg. 10. Mijn werkdag begint altijd op dezelfde manier. Voordat ik naar klanten ga, check ik eerst mijn . Oefening 26 1 i 2 f 3 k 4 n 5 a 6 l 7 b 8 m 9 j 10 e 11 c 12 h 13 g 14 d Oefening b d - e 2. Een in het Engels nagesynchroniseerde of ondertitelde buitenlandse film die in Los Angeles in première gaat. 3. De aanslag Antonia Karakter film is gebaseerd op een boek tweede wereldoorlog jaren 30 moord vader en zoon vrouwen advocaat dorp alleenstaande moeder

7 Extra opdracht: van presens naar imperfectum 1986 De aanslag Fons Rademakers Deze film is gebaseerd op het boek De aanslag van Harry Mulish. De Tweede Wereldoorlog liep op zijn einde. Een man werd doodgeschoten. Het dode lichaam werd door de buren van de 12-jarig Anton Steenwijk voor zijn huis neergelegd. Vervolgens was deze jongen getuige van de dood van zijn ouders en broer. De traumatische gebeurtenis zou Anton nooit meer loslaten. Ook niet toen hij inmiddels arts was en trouwde met een vrouw. Deze vrouw leek op de vrouw die hij in de dodelijke nacht had ontmoet in de gevangenis. De aanslag bleef als een rode draad door zijn leven lopen. Zo ontmoette Anton de zoon van de vermoorde man. Tien jaar daarna ontmoette hij de man die de aanslag had gepleegd. In 1983 ontmoette Anton zijn oude buurmeisje. Zij vertelde Anton waarom het lichaam van de doodgeschoten man destijds in zijn voortuin lag. Was daarmee de cirkel rond en kon Anton eindelijk berusten in wat er gebeurde? 1995 Antonia Marleen Gorris In de film staat het leven van vier generaties vrouwen in een dorp in Nederland centraal. Antonia keek vanaf haar sterfbed terug op haar leven. Samen met haar dochter Daniëlle ging ze naar haar vroegere dorp terug. Daniëlle groeide op tot een jonge, vastberaden vrouw die wel een kind wilde maar liever geen man. Zij kreeg een dochter die vriendschap sloot met de dorpsfilosoof. Antonia vond ondertussen een goede vriend en minnaar in haar buurman. De mensen roddelden maar toch ging Antonia haar eigen weg. Toen ook haar kleindochter van een meisje beviel, leek de cirkel rond. Vooral toen later bleek dat dit meisje de perfecte reïncarnatie was van Antonia Karakter Mike van Diem Deze film is voor een groot deel gebaseerd op het boek Karakter van F. Bordewijk. De film speelt zich af in de jaren 30 in Rotterdam. Rotterdam, de jaren dertig. Deurwaarder Dreverhaven was een machtig, gevreesd man. Toen Joba, zijn huishoudster, een kind van hem verwachtte, wilde zij niet met hem trouwen en verliet zijn huis. Zij voedde hun zoon Katadreuffe alleen op, terwijl ze weigerde iets van Dreverhaven aan te nemen. Deze besloot als wraak zijn zoon zo veel mogelijk te dwarsbomen. Katadreuffe werkte na een aantal tegenslagen op een advocatenkantoor te waarna de strijd tussen vader en zoon nog heviger wred. Een noodlottige climax was onvermijdelijk.

8 Antwoorden Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 7 Oefening 1 muziek: de dirigent het koor het optreden het orkest het podium zingen film: de acteur de regisseur literatuur: de auteur het gedicht de roman museum: het beeld het kunstwerk het schilderij de tentoonstelling Oefening 2 Kies uit: aannemen behalen daadwerkelijk gebaseerd zijn op getuige in aanmerkingen komen voor inmiddels noodzakelijk roddelen vastberaden weigeren zich afspelen 1. Carlo weigert de boete te betalen want hij had op het station wel ingecheckt. 2. Toen Jennifer trouwde, was haar broer haar getuige. 3. De serie speelt zich in Amsterdam af. 4. Hij droomde al heel lang van een reis naar Amerika. Gisteren is hij daadwerkelijk naar Californië vertrokken. 5. Als u voor uw werk veel in Nederland moet reizen, is een auto noodzakelijk. 6. Epke Zonderland heeft op de Olympische Spelen een gouden medaille behaald. 7. Toen we op de middelbare school zaten, hadden we veel plannen. Inmiddels hebben we een baan en een gezin en is ons leven rustiger geworden. 8. Dit artikel is gebaseerd op een interview met de regisseur van deze film. 9. Mensen roddelen vaak over artiesten. Gaan ze trouwen? Gaan ze scheiden? 10. De buren hebben hebben het pakketje aangenomen omdat ik niet thuis was. 11. Vroeger was John vaak onzeker maar nu neemt hij vastberaden beslissingen. 12. Als u geen kinderen heeft, komt u niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Oefening 3 Voorbeelden A De sprong Boom uitgevers Amsterdam 2016

9 De man zit televisie te kijken. De vrouw is aan het bellen. B Het meisje ligt chips te eten. Het jongetje is televisie aan het kijken. De mensen staan met elkaar te praten. De man zit taart te eten. De vrouw is wijn aan het drinken. C De sprong Boom uitgevers Amsterdam 2016

10 De mensen zijn een puzzel aan het maken. De man zit te bellen. De andere man is een puzzelstukje aan het zoeken. De ene vrouw staat haar man te helpen. De andere vrouw is een puzzelstukje aan het zoeken. Oefening 4 Voorbeelden 1. Nadat we een museum hadden bezocht, heb ik nieuwe schoenen gekocht. 2. Toen ik de badkamer had schoongemaakt, ging ik pannenkoeken bakken. 3. Voordat we naar het concert gingen, hadden we pizza gegeten. 4. Nadat ik piano had gespeeld, ging ik met vrienden lunchen. 5. Ik dronk een kopje koffie nadat ik de oefeningen had gemaakt. 6. Nadat hij zijn diploma had gehaald, maakte hij een reis door Zuid Amerika 7. Voordat we naar het feest gingen, had ik een cadeautje gekocht. 8. Toen we ons huis hadden gekocht, zijn we naar dit dorp verhuisd. Oefening 5 Voorbeelden 1. Hoewel de kaartjes voor het concert duur waren, heb ik er toch twee gekocht.. 2. Ik interesseer me niet voor kunst, dus ga ik zelden naar een museum. 3. Ik houd van moderne kunst. Weet jij misschien welke museum moderne kunst exposeert? 4. Ik ben blij dat ik geen bekende persoon ben. Ten eerste kan ik een normaal level leiden. Bovendien roddelen mensen niet over mij. 5. Nadat ik deze foto had gemaakt, ging de zon schijnen. 6. Is dat schilderij 10 miljoen waard? Volgens mij ben je gek als je zo veel geld voor een schilderij betaalt. 7. We gaan vanavond naar de bioscoop. Willem vond het een slechte film. Van anderen heb ik veel positieve verhalen over de deze film gehoord. 8. In een kunstprogramma heb ik gezien dat Karel Appel nog steeds schrilderijen maakt. Oefening 6 1. c 2. c 3. a 4. a 5. c 6. Dat kan als u de twee kunstwerken hebt ingeleverd en u alles hebt betaald. De sprong Boom uitgevers Amsterdam 2016

Antwoorden Thema 7 Kunst. Oefening 3. 1. wereldwijd 2. klei 3. Ik heb er genoeg van 4. amper 5. Destijds 6. zijn oeuvre. Oefening 5. 1.

Antwoorden Thema 7 Kunst. Oefening 3. 1. wereldwijd 2. klei 3. Ik heb er genoeg van 4. amper 5. Destijds 6. zijn oeuvre. Oefening 5. 1. Antwoorden Thema 7 Kunst Oefening 3 1. wereldwijd 2. klei 3. Ik heb er genoeg van 4. amper 5. Destijds 6. zijn oeuvre Oefening 5 1. rellen 2. oorlog 3. Hollands landschap 4. dieren 5. sport 6. schaatsen

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 7

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 7 Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 7 Vocabulaire Oefening 1 Zet de woorden in de juiste categorie de acteur - de auteur - het beeld - de dirigent - het gedicht - het koor - het kunstwerk - het optreden

Nadere informatie

een poging om gebouwen kapot te maken of mensen te doden niet concreet, over iets wat abstract is, kan je nadenken

een poging om gebouwen kapot te maken of mensen te doden niet concreet, over iets wat abstract is, kan je nadenken Woordenlijst Thema 7 aannemen aanslag (de) abstract acteren acteur/actrice (de) afbeelding (de) afspelen (zich) amper artiest (de) atelier (het) auteur (de) band (de) beeld (het) beeldhouw(st)er (de) beeldhouwen

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich?

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

3 Jij gaat toch volgende week verhuizen? Je mag het... van mijn vriendin wel gebruiken! a bus b busje

3 Jij gaat toch volgende week verhuizen? Je mag het... van mijn vriendin wel gebruiken! a bus b busje 131 131 REGELS 1 Wat hoort bij elkaar? 1 de wijn a het kamertje 2 de winkel b het boodschapje 3 de zus c het winkeltje 4 de boodschap d het wijntje 5 de kamer e het zusje 2 Onderstreep de diminutief in

Nadere informatie

enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor vertrekt

enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor vertrekt Herhalingsoefeningen Thema 6 Reizen, openbaar vervoer 1 Woorden Lees de dialoog en vul de ontbrekende woorden in. Kies uit: enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor

Nadere informatie

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum

A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum A) Schrijf het verbum in de best passende tijd en vorm, eventueel met een hulpverbum 1. Wat voor rare mensen waren dat daarstraks? (zijn) 2. Zodra we de film, zullen we je vertellen wat we ervan vonden.

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Aflevering: 31. Te + infinitief

Aflevering: 31. Te + infinitief Te + infinitief A: Te + Infinitief: twee dingen tegelijk. Jan staat in de keuken. Hij doet de afwas. Jan staat in de keuken de afwas te doen. Tom zit op zijn stoel. Hij leest een boek. Tom zit op zijn

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin.

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. 1. Ga opnemen de telefoon je? 2. Ik te laat altijd kwam in de les. 3. Wat zijn

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 7 Wonen. 1 Woorden. 2 Woorden. Zet de objecten in de juiste kolom:

Herhalingsoefeningen. Thema 7 Wonen. 1 Woorden. 2 Woorden. Zet de objecten in de juiste kolom: Herhalingsoefeningen Thema 7 Wonen 1 Woorden Zet de objecten in de juiste kolom:. het aanrecht de bank het bed het fornuis de gootsteen de houthaard de kledingkast de koelkast de kraan het nachtkastje

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 1 NEDERLAND

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 1 NEDERLAND ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 1 NEDERLAND Opdracht 1 een afspraak maken het Nederlandse landschap Sinterklaas het kaartje Opdracht 13 Carola Hadassa Carola Hadassa Carola Hadassa Opdracht 18 Hallo,

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

In de vrije tijd houd ik van hardlopen en squashen.

In de vrije tijd houd ik van hardlopen en squashen. In de vrije tijd houd ik van hardlopen en squashen. 1 In de vrije tijd schrijf ik graag gedichten, verhalen en romans, en speel ik flamencogitaar. 2 In de vrije tijd ga ik graag zelf sporten (hardlopen)

Nadere informatie

Boekverslag Overigetaal Een viool voor Shana door Federica di Cesco

Boekverslag Overigetaal Een viool voor Shana door Federica di Cesco Boekverslag Overigetaal Een viool voor Shana door Federica di Cesco Boekverslag door een scholier 1547 woorden 12 mei 2003 6,4 29 keer beoordeeld Auteur Federica di Cesco Eerste uitgave 2001 Vak Overigetaal

Nadere informatie

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef

De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2. 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

Antwoorden thema Communicatie. Oefening gespreksstof. 2. loopbaan. 3. Degene die. 4. raadpleegt. 5. conservatief. 6.

Antwoorden thema Communicatie. Oefening gespreksstof. 2. loopbaan. 3. Degene die. 4. raadpleegt. 5. conservatief. 6. Antwoorden thema Communicatie Oefening 2 1. gespreksstof 2. loopbaan 3. Degene die 4. raadpleegt 5. conservatief 6. aandacht schenken 7. bruikbaarheid 8. een kanttekening / kanttekeningen 9. media 10.

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

REGELS. Kies het goede woord. 1 Ik vind de fiets niet mooi. Ik koop... niet. a het b hem

REGELS. Kies het goede woord. 1 Ik vind de fiets niet mooi. Ik koop... niet. a het b hem 114 114 REGELS 1 1 Ik vind de fiets niet mooi. Ik koop... niet. a het b hem 2 Deze film is pas nieuw. Bijna niemand heeft... gezien. 3 Deze slagroom moet je niet meer eten.... is te oud. a Het b Hij 2

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep het onregelmatige werkwoord in de zin.

REGELS. Onderstreep het onregelmatige werkwoord in de zin. 261 261 REGELS 1 Onderstreep het onregelmatige werkwoord in de zin. 1 Kun je het boek even aanpakken? 2 Het hangt ervan af of je het goed aantekent. 3 Voordat ik het bekendmaak, zal ik je bellen. 4 Ik

Nadere informatie

Antwoorden Thema 2 Feesten

Antwoorden Thema 2 Feesten Antwoorden Thema 2 Feesten Lezen Oefening 2 1 c Simone. 2 b Zaterdagavond. Luisteren Oefening 3 1 b Een boek. 2 b Een kopje koffie en taart. 3 b Op Simone. 4 c Haar zus woont bij haar vader. 5 b 7 jaar

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10.

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. Antwoorden Thema 5 woonomgeving Oefening 3 A 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. moesten B 1. Kon 2. Willen 3. Kan 4. kunnen 5. mocht 6. Kan - kan 7. wilde 8.

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 8 OPLEIDINGEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 8 OPLEIDINGEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 8 OPLEIDINGEN Opdracht 1 het diploma de docent het lokaal de kunst Opdracht 11 Inschrijfformulier MBO Graag voor 1 april volledig en duidelijk ingevuld opsturen. Gegevens

Nadere informatie

BEGINNERSCURSUS DAG 8

BEGINNERSCURSUS DAG 8 1 BEGINNERSCURSUS DAG 8 A. FORCING Tekst: Bij de dokter B. GRAMMATICA Gebruik van de infinitief: dubbele inf. om + te + inf. aan het + inf. te + inf. De stamtijden (Dag 6 pagina s 8-11) C. CONVERSATIE

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Antwoorden Thema 10 Verleden, heden, toekomst

Antwoorden Thema 10 Verleden, heden, toekomst Antwoorden Thema 10 Verleden, heden, toekomst Luisteren Oefening 2 1 c In een dorpje bij Lima. 2 a Dat ze haar ouders vaak moest helpen op het land. 3 b Ze werkte hard maar was ook altijd goed voor haar

Nadere informatie

1 Ik vind dat 2 Ik vind dat 3 Ik vind dat 4 Ik vind dat 5 Ik vind dat 6 Ik vind dat 7 Ik vind dat

1 Ik vind dat 2 Ik vind dat 3 Ik vind dat 4 Ik vind dat 5 Ik vind dat 6 Ik vind dat 7 Ik vind dat opdracht 1: KIES DE GOEDE REDEN 1 Ik vind dat benzine voor auto's duurder moet zijn,... a omdat dan minder mensen auto rijden. b omdat dan iedereen auto kan rijden. c omdat benzine niet lekker is. 2 Ik

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Alleen is maar alleen

Alleen is maar alleen 177 177 HOOFDSTUK 11 Alleen is maar alleen WOORDEN 1 1 Heb jij het ook zo...? a los b druk 2 Aan welke... van de stad woon jij? a kant b plek 3 O, daar? Daar woont ook een... van me! a omgeving b kennis

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken

Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Spreekopdrachten thema 6 Werk zoeken Opdracht 1 bij 6.1 * Beantwoord de vragen. 1. Waar zoek je vacatures? In de krant, op internet of ergens anders? 2. Ga je naar het UWV WERKbedrijf? 3. Ga je naar een

Nadere informatie

Op 9 december was het dan zover met de boot (de MS SWIS CRYSTAL) naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Rein was rond uur op de Rijnkade om de

Op 9 december was het dan zover met de boot (de MS SWIS CRYSTAL) naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Rein was rond uur op de Rijnkade om de KERSTREIS DUSSELDORF 2014 Op 9 december was het dan zover met de boot (de MS SWIS CRYSTAL) naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Rein was rond 14.00 uur op de Rijnkade om de medereizigers daar welkom te heten.

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Antwoorden thema 4 Communicatie. Oefening 2. 1. gespreksstof. 2. loopbaan. 3. Degene die. 4. raadpleegt. 5. conservatief. 6.

Antwoorden thema 4 Communicatie. Oefening 2. 1. gespreksstof. 2. loopbaan. 3. Degene die. 4. raadpleegt. 5. conservatief. 6. Antwoorden thema 4 Communicatie Oefening 2 1. gespreksstof 2. loopbaan 3. Degene die 4. raadpleegt 5. conservatief 6. aandacht schenken 7. bruikbaarheid 8. een kanttekening / kanttekeningen 9. media 10.

Nadere informatie

Geef antwoord op de vraag met een complete zin. VOORBEELD: Waar slaap jij? ANTWOORD: Ik slaap in een bed. (Schrijf uw antwoorden ook in uw schrift).

Geef antwoord op de vraag met een complete zin. VOORBEELD: Waar slaap jij? ANTWOORD: Ik slaap in een bed. (Schrijf uw antwoorden ook in uw schrift). G. Spreekvaardigheid Geef antwoord op de vraag met een complete zin. VOORBEELD: Waar slaap jij? ANTWOORD: Ik slaap in een bed. (Schrijf uw antwoorden ook in uw schrift). 1. Wanneer begint de les? 2. Waar

Nadere informatie

1. Luisteren. 2. Luisteren

1. Luisteren. 2. Luisteren 1. Luisteren Lees eerst de zinnen 1 t/m 5. 1. Maria komt uit het zuiden van Brazilië. 2. Maria heeft twee zussen en een broer. 3. De vriendin van Maria heet Jaap. 4. Den Haag ligt in de provincie Zuid-Holland.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Kijk op YouTube spreekvaardigheid A1

Kijk op YouTube spreekvaardigheid A1 Kijk op YouTube spreekvaardigheid A1 Oefenexamen Ad Appel Spreekvaardigheid A1 10 vragen serie A 1. Hoe vaak doet u boodschappen? 2. Wanneer bent u geboren? 3. Wat drinkt u het liefst? 4. Wat vindt u van

Nadere informatie

DE VLUCHT & andere spannende verhalen

DE VLUCHT & andere spannende verhalen DE VLUCHT & andere spannende verhalen 2 Bianca Kruger DE VLUCHT & andere spannende verhalen Enschede 2015 3 Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaarden auteur

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Antwoorden Thema 4 Vervoer

Antwoorden Thema 4 Vervoer Antwoorden Thema 4 Vervoer Luisteren Oefening 2 1 a te voet en met de trein 2 b van spoor 3b 3 c van spoor 8a 4 c Om ongeveer 11.30 uur. 5 b Beneden, want daar is meestal wel plaats. 6 c Willem kan de

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Als ik in de war was wist ik: je bent moeder en moet nu voor je zoon zorgen, dit hielp mij weer bij mijzelf te komen en weer in het hier en nu.

Als ik in de war was wist ik: je bent moeder en moet nu voor je zoon zorgen, dit hielp mij weer bij mijzelf te komen en weer in het hier en nu. In de war Het is zo vervelend om in de war te zijn, niet meer weten waar in te geloven, niet meer weten wat te doen. Wat is mijn roeping? Wat moet ik doen? Als ik om mij heen kijk, zie ik mijn man, onze

Nadere informatie

Werkwoordoefeningen bij les 5

Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefening 1 1 Ik loop. Ik liep. 2 Ik loop naar huis. Ik liep naar huis. 3 Ik loop op straat. Ik liep op straat. 4 Ik ga naar school. Ik ging naar school. 5 Ik ga naar

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Schuld Mel Wallis de Vries

Schuld Mel Wallis de Vries Schuld Mel Wallis de Vries Gemaakt door: Daniëlle Star Datum: 4 maart 2019 Het Boek schuld heeft de genre Jeugdthriller omdat er heel erg veel spanning in terugkomt en er woorden in het boek schuld moorden

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag door een scholier 1960 woorden 2 februari 2007 7,8 9 keer beoordeeld Auteur Genre Yennik Meert Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont.

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. www.edusom.nl Opstartlessen Les 2. Wonen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De junival door Jan Wolkers

Boekverslag Nederlands De junival door Jan Wolkers Boekverslag Nederlands De junival door Jan Wolkers Boekverslag door een scholier 1549 woorden 1 december 2000 3,3 44 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Wolkers Psychologische roman Eerste uitgave 1982 Vak

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 6

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 6 Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 6 Vocabulaire Oefening 1 Zoek de synoniemen bij elkaar de macht - de grondwet - de maatschappij - diverse - een belangrijke taak hebben - eens - in feite - lokaal

Nadere informatie

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt.

HOOFDSTUK 13. Naar het museum. Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste. 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 215 215 HOOFDSTUK 13 Naar het museum WOORDEN 1 Kies uit: saai knappe felle grappig bekendste 1 De Nachtwacht is het schilderij van Rembrandt. 2 De Nederlandse schilder Van Gogh schilderde vaak met kleuren.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De voorspelling door Evert Hartman

Boekverslag Nederlands De voorspelling door Evert Hartman Boekverslag Nederlands De voorspelling door Evert Hartman 7,2 Boekverslag door een scholier 1675 woorden 100 keer beoordeeld 17 september 2003 Auteur Evert Hartman Genre Thriller & Detective, Jeugdboek

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

1. er wordt echt leuke muziek gedraaid. 2. we hebben zes jaar geleden een groot huis gekocht. 3. ik probeer meteen een goedkoop reisje te boeken.

1. er wordt echt leuke muziek gedraaid. 2. we hebben zes jaar geleden een groot huis gekocht. 3. ik probeer meteen een goedkoop reisje te boeken. (Je hoeft niet alle woorden te gebruiken.) zitten, lopen, liggen, staan + luisteren, mensen, lezen, krant, oude mensen, praatje maken, bellen, een vriendin, winkelen, buitenwijk, het is heel slecht. tenzij,

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 7 WERKEN Opdracht 1 de collega s de overeenkomst het werkoverleg de bedrijfsarts Opdracht 8 Rosmalen, 25 maart Hallo papa, Hoe gaat het met je? Met mij gaat het heel goed!

Nadere informatie

Opdracht 4 1A, 2A, 3A, 4B, 5B, 6A, 7B, 8A, 9B, 10A, 11B, 12A, 13A

Opdracht 4 1A, 2A, 3A, 4B, 5B, 6A, 7B, 8A, 9B, 10A, 11B, 12A, 13A Hoofdstuk 3 Sleutels Oefening 5 Luisteren: Radio Vooruit! Opdracht 1 1A, 2A, 3C, 4C, 5A, 6B Opdracht 3 1B, 2B, 3A, 4C, 5A Oefening 6 Luisteren: Wereldburgers Opdracht 4 1A, 2A, 3A, 4B, 5B, 6A, 7B, 8A,

Nadere informatie

Woorden en Beelden voor Kinderen

Woorden en Beelden voor Kinderen Woorden en Beelden voor Kinderen Mama en Aaron waren 1 jaar gelukkig samen toen ze een zoontje kregen, Nico. Toen Nico 1,5 jaar was besloten mama en Aaron om niet meer bij elkaar te blijven omdat ze veel

Nadere informatie

Hendrick Avercamp, de winterschilder

Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp werd in 1585 geboren in Amsterdam. Hij was een zoon van Berent Avercamp en Beatrix Vekemans. In 1586 verhuisde het gezin naar Kampen. Zijn vader kreeg

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 25 mei uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 25 mei uur. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2018 tijdvak 1 vrijdag 25 mei 13.30-15.30 uur Arabisch CSE KB Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen in de uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

4. Kernwoorden zijn bijvoorbeeld: postkaart, verkeerd bezorgd, oorlog, achterneven, zus.

4. Kernwoorden zijn bijvoorbeeld: postkaart, verkeerd bezorgd, oorlog, achterneven, zus. Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 2 Oefening 1 1. C 2. A 3. D 4. Kernwoorden zijn bijvoorbeeld: Valentijnsdag, Valentijnskaart, stel, schoorsteenmantel, café 5. - Oefening 2 1. Lauren

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

BEGINNERSCURSUS DAG 2

BEGINNERSCURSUS DAG 2 1 BEGINNERSCURSUS DAG 2 A. FORCING Tekst: Hans en Hilde B. GRAMMATICA Vorming O.T.T. Substantief: de/ het Vraagwoorden Vraagzin (inversie) C. CONVERSATIE Elkaar vragen stellen (cfr. Voorstelling) Een gewone

Nadere informatie

Antwoorden Thema 8 Uiterlijk en karakter

Antwoorden Thema 8 Uiterlijk en karakter Antwoorden Thema 8 Uiterlijk en karakter Luisteren Oefening 2 1 c Ze wil naar haar familie en vrienden in Peru. 2 c Hij wil dit jaar eens iets anders doen. 3 Omdat de familie van Willem gewoon in Nederland

Nadere informatie

6.7. Boekverslag door P woorden. 230 keer beoordeeld 14 januari Oorlogsroman, Psychologische roman Eerste uitgave Nederlands

6.7. Boekverslag door P woorden. 230 keer beoordeeld 14 januari Oorlogsroman, Psychologische roman Eerste uitgave Nederlands 6.7 Boekverslag door P. 2033 woorden 230 keer beoordeeld 14 januari 2002 Auteur Harry Mulisch Genre Oorlogsroman, Psychologische roman Eerste uitgave 1982 Vak Nederlands TITELBESCHRIJVING: Schrijver: Harry

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag door een scholier 1900 woorden 21 mei 2000 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Connie Palmen Psychologische roman, Filosofische roman

Nadere informatie

Antwoorden bij de extra opdrachten bij hoofdstuk 1

Antwoorden bij de extra opdrachten bij hoofdstuk 1 Antwoorden bij de extra opdrachten bij hoofdstuk 1 Nederlands in actie Methode NT2 voor hoogopgeleide anderstaligen Berna de Boer Margaret van der Kamp Birgit Lijmbach Derde, herziene druk u i t g e v

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

Opdracht 1. Lifestyle omschrijving. Persoon Geslacht: Leeftijd: Heb je een relatie? Geen: Soms: Vaste:

Opdracht 1. Lifestyle omschrijving. Persoon Geslacht: Leeftijd: Heb je een relatie? Geen: Soms: Vaste: Opdracht 1 Lifestyle omschrijving Persoon Geslacht: Leeftijd: Heb je een relatie? Geen: Soms: Vaste: Leefsituatie Woon je samen met je ouders? Woon je samen met broer(s) en/of zus(sen) bij ouders? Woon

Nadere informatie

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands.

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boekverslag door I. 1450 woorden 20 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Inleiding Ik heb voor het

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag door een scholier 1480 woorden 25 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Anke de Vries Jeugdboek Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Sleutels. Luisteren: Radio Vooruit! Opdracht 2 1C, 2C, 3C, 4B, 5C, 6A. Opdracht 3 1C, 2B, 3A, 4C, 5B

Hoofdstuk 2 Sleutels. Luisteren: Radio Vooruit! Opdracht 2 1C, 2C, 3C, 4B, 5C, 6A. Opdracht 3 1C, 2B, 3A, 4C, 5B Hoofdstuk 2 Sleutels Oefening 5 Luisteren: Radio Vooruit! Opdracht 2 1C, 2C, 3C, 4B, 5C, 6A Oefening 6 Luisteren: Les Engels Opdracht 3 1C, 2B, 3A, 4C, 5B Oefening 8 Luisteren: Het Klokhuis - Politieschool

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Grammaticaoefeningen 4 Sociale contacten Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Oefening 1 Bespreek de vragen. 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 100 naar Signaalwoorden. Begrijp je al

Nadere informatie

Ik weet geen andere makkelijke nederlandse film, en heb kruimeltje met kerst op tv gezien en dat vond ik wel grappig.

Ik weet geen andere makkelijke nederlandse film, en heb kruimeltje met kerst op tv gezien en dat vond ik wel grappig. Boekverslag door een scholier 1397 woorden 21 januari 2002 6,9 87 keer beoordeeld Auteur Genre Chris van Abkoude Jeugdboek Eerste uitgave 1922 Vak Nederlands Zakelijke gegevens Titel: Kruimeltje Uitleg

Nadere informatie

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje.

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje. BARACK OBAMA 3 Barack Obama is de president van Amerika. Hij heeft op veel plekken in de wereld gewoond. Hij heeft ook veel mensen ontmoet. Toch is zijn leven niet gemakkelijk geweest. Barack? Het is voor

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie