Oude ambities, nieuwe wegen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oude ambities, nieuwe wegen"

Transcriptie

1 Oude ambities, nieuwe wegen Handleiding voor het vergroten van betrokkenheid van jongeren bij de lokale ChristenUnie

2 Inleiding PerspectieF wil jongeren binden aan de ChristenUnie. Maar juist op lokaal niveau is deze participatie lastig. Jongeren kennen hun lokale vertegenwoordigers amper. Ook de thema s van de lokale politiek worden niet of nauwelijks gekend. Als er ergens een gat tussen de burger en de politiek ligt, ligt dat hier. Dit betekent dat PerspectieF voor een enorme uitdaging staat: jongeren verbinden met de lokale ChristenUnie. PerspectieF wil door middel van deze handleiding invulling geven aan de manier waarop de lokale betrokkenheid van jongeren bij de ChristenUnie kan worden vergroot. Deze handleiding starten we met een aantal basale uitgangspunten. Die uitgangspunten dienen als basis in de vormgeving van de betrokkenheid van jongeren: 1. PerspectieF-leden horen bij de ChristenUnie. Alle PerspectieF ers uit de regio horen bij de lokale ChristenUnie. De lokale ChristenUnie kan op aanvraag gebruik maken van het ledenbestand van PerspectieF. 2. Het doel van de lokale activiteiten is primair om jongeren te betrekken bij de lokale ChristenUnie. Daarom gaan de lokale programma s bij voorkeur over de lokale politiek. Op bepaalde thema s is er samenwerking mogelijk tussen de lokale en landelijke politiek.

3 3. Werk samen met andere organisaties. Juist in samenwerking met andere organisaties kan een hoog attractief gehalte worden behaald en wordt het bereik van activiteiten groter. 4. Zorg voor persoonlijke promotie. Promotie van activiteiten via media, digitale media of flyers en/of posters heeft vaak weinig effectiviteit. Focus daarom op persoonlijke promotie, binnen persoonlijke netwerken van betrokkenen bij de lokale ChristenUnie. 5. Het is van belang dat er programma s worden neergezet met een hoog attractief gehalte. Jongeren willen kwaliteit zien en zij moeten het leuk vinden. 6. Met verschillende activiteiten kun je inzetten op verschillende stadia van betrokkenheid. Zoals gezegd, het is niet noodzakelijk dat alle jongeren permanent mee gaan draaien. Jongeren die eens betrokken zijn, behoren daarna in beeld te blijven. 7. Jongeren betrekken kost tijd, geld en energie. Hoewel PerspectieF vooral in de beginfase meewerkt, ligt de uitvoering bij de lokale ChristenUnie. Daarom vraagt deze nieuwe focus ook vernieuwde aandacht.

4 Context Algemeen In de beginjaren was PerspectieF vooral lokaal georganiseerd. Veel lokale afdelingen waren georganiseerd rondom kerken in de regio en veel actieve leden waren voornamelijk lokaal betrokken. Deze lokale betrokkenheid is echter afgenomen. Jongeren sluiten zich liever aan bij PerspectieF-landelijk en bij de verschillende werkgroepen en commissies. Als gevolg hiervan zijn de meeste lokale afdelingen ter ziele gegaan. Het oprichten van nieuwe afdelingen blijkt een lastige klus. Er is een tekort aan capaciteit om er echt wat van te maken en de continuïteit is vaak problematisch. Netwerksamenleving Deze afnemende betrokkenheid heeft alles te maken met de veranderende samenleving. We leven in een zogenaamde netwerksamenleving, die we in drie P s kunnen karakteriseren. De eerste P stelt dat jongeren graag Projectmatig betrokken willen zijn, dat wil zeggen kortstondig en met een duidelijk einde. Een langdurig commitment wordt als lastig ervaren en vaak vermeden. Bovendien willen leden toewerken naar de realisering van hun doel binnen de gestelde tijd. Daarnaast is de netwerksamenleving Persoonlijk van aard. Jongeren laten zich via hun kennissen en vrienden in andere netwerken betrekken. Ze gaat met vrienden mee en worden op die manieren betrokken bij organisaties. Algemene uitnodigingen en posters trekken jongeren niet over de

5 streep, het draait om persoonlijk contact. Ten slotte zijn jongeren gericht op Prestaties en verwachten zij dit ook van de organisaties waar ze bij betrokken zijn. Als prestaties uitblijven, blijven jongeren weg. De organisaties moeten leuk zijn, betrokkenheid moet een mooi verhaal opleveren in gesprek met vrienden. Fasen van betrokkenheid Betrekken van jongeren is een divers begrip. In deze handleiding gebruiken we drie vormen of fasen van betrokkenheid: Fase 1: Ontmoeten Jongeren uit de regio ontmoeten betrokkenen van de lokale ChristenUnie Fase 2: Ontwikkelen jongeren leren politieke vaardigheden en leren dossiers inhoudelijk kennen Fase 3: Mening geven en beïnvloeden jongeren geven hun mening over politieke dossiers en beslissen mee. Deze fasen zijn niet met een duidelijke scheidslijn van elkaar verdeeld, eerder lopen ze in elkaar over en door elkaar heen. Bovendien zit er een progressieve lijn in de verschillende fasen. Fase 3 is zogezegd een diepere betrokkenheid dan betrokkenheid in Fase 1. Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat de doelstelling van een lokale ChristenUnie niet per definitie hoeft te liggen in het bereiken van fase 3 betrokkenheid. Soms kan alleen een ontmoeting (fase 1) waardevol en voldoende zijn.

6 Programmaboek In dit programmaboek ligt de kern van deze handleiding. Deze handleiding adviseert de focus te verplaatsen van de organisatie en het runnen van een lokale PerspectieFafdeling naar het opzetten en uitvoeren van lokale jongerenprogramma s. Deze insteek ligt het dichtst bij de jongerencultuur. Voorwaarden Voor alle programma s geldt dat ze vrij gebruikt kunnen worden. Eigen invullingen en combinaties worden van harte aanbevolen. Van belang is wel om in de eigen invulling van het programma in ieder geval drie verschillende afbakeningen te kennen. Er dient sprake te zijn van een duidelijk doel, een duidelijk einde en een duidelijke tijdsbesteding. De duidelijke tijdsbesteding en het duidelijk einde vloeien voort uit de projectmatige insteek van jongeren. Deze zaken staan (soms) op gespannen voet met de lange termijn focus van het Raadswerk. Het is van belang hierin een goede balans te vinden, met respect voor beide kanten. Een duidelijk doel hangt samen met de gerichtheid op prestaties van jongerenen is dan ook een eerste voorwaarde. De persoonlijke insteek van jongeren is in de verdere vormgeving van programma s belangrijk. Uitwerking daarvan kan door het inbouwen van ontmoetingen en persoonlijke uitnodigingen voor programma s. De jongerenprogramma s worden gecategoriseerd door de drie vormen of fasen van betrokkenheid. Voor elk van de

7 fasen zijn verschillende programma s uitgewerkt. Daarnaast zijn de programma s verschillend van aard, vormgeving en intensiteit. Verschillende jongeren worden getrokken door verschillende programma s. Programma s voor Fase 1: Ontmoeten Jongeren uit de regio ontmoeten betrokkenen van de lokale ChristenUnie Welkom op het stadhuis Organiseer een welkom op het stadhuis moment voor jongeren. Onderdelen van een programma kunnen een rondleiding door het stadhuis zijn, ontmoetingen met verschillende interessante mensen binnen de politiek, maar ook van eventuele ambtenaren. Zorg verder dat jongeren met elkaar kennis maken, bijvoorbeeld door voorafgaand aan een gesprek een brainstorm te hebben over de gemeente en over de problemen die jongeren ervaren. Excursie De organisatie van een excursie brengt de politiek in de belevingswereld van jongeren. Daarbij is de excursie eigenlijk een aangepast of uitgebreid werkbezoek, aan het niveau en de insteek van jongeren. Bezoeken kunnen variëren van een organisatie die zich richt op natuur of duurzaamheid, tot aan bedrijven of welzijnsorganisaties. Bovendien staan veel organisaties open voor dergelijke initiatieven.

8 Netwerkborrel Een netwerkborrel is een ontspannen manier om contact te leggen tussen christenjongeren onderling en tussen christenjongeren en andere organisaties in de samenleving. De ChristenUnie dient hierbij te zorgen voor een mooie locatie en voor uitnodigingen van netwerkpartners. Belangrijk is dat er in de opzet van de avond voor wordt gezorgd dat de verschillende groepen elkaar ontmoeten en leren kennen. Meelopen met een Raadslid/Wethouder Een laagdrempelige mogelijkheid voor jongeren om betrokkenen van de ChristenUnie te ontmoeten is door een dagje mee te lopen met de wethouder of een Raadslid. Van belang is dat meelopers goede uitleg krijgen, inclusief achtergrondinformatie. Bovendien is het leuk als de meelopers ook de stukken in handen krijgen, zodat ze mee kunnen denken. Op bezoek bij de Raadsvergadering/Fractievergadering Nodig een aantal jongeren uit voor het bijwonen van een Raadsvergadering of Fractievergadering. Ook hier is weer van belang dat jongeren de stukken krijgen en dat duidelijk wordt uitgelegd waar het debat over gaat. Probeer in de thema s aansluiting te zoeken bij jongeren. Ook een open fractievergadering kan voor veel jongeren interessant zijn. Geef aan dat de jongeren ook zelf hun inbreng mogen geven en waardeer deze inbreng.

9 Programma s voor fase 2: Ontwikkelen jongeren leren politieke vaardigheden en inhoudelijk dossiers kennen Politiek Café De organisatie van een politiek café is vooral geschikt om een avond dieper met jongeren na te denken over een bepaald thema. Onderdeel van een café is dat de informatie niet (alleen) door experts wordt verteld, maar vooral ook door jongeren die met de problematiek te maken hebben gehad. Zij moeten centraal staan. Daarnaast dienen er politici van alle politieke kleuren aanwezig te zijn, zodat de jongeren het gevoel hebben dat er iets aan de hand is waar ook de politiek mee bezig is. Daarom is de keuze voor het onderwerp van het politiek café ook cruciaal. Hiervoor dienen dezelfde voorwaarden als bij de keuze voor het onderwerp van het politieke ontwikkelprogramma (zie boven), maar is het hier nog belangrijker dat het thema breed in de regio leeft. Ten slotte is een belangrijke voorwaarde dat het café ook echt een café blijft. Voorkeur voor een locatie is dus ook een plaatselijke kroeg, waar bij wijze van spreken de jongeren s avonds weer uitgaan. De sfeer is laagdrempelig en gericht op jongeren. Lokale debatavond Door een debatavond te organiseren leren jongeren al spelenderwijs inhoud vergaren over verschillende thema s. In verschillende steden zijn debattrainers of debatscholen actief. Daar kan uitstekend mee worden samengewerkt. Een debatavond kan verschillende onderdelen bevatten,

10 zoals een uitleg over presentatievaardigheden, een korte politieke uitleg en het debat zelf, waarin verschillende jongeren over lokale thema s met elkaar de degens kruisen. Eventueel zou voor het debat samengewerkt kunnen worden met andere lokale partijen. Een mooie plek voor het debat is de raadszaal. Overigens kunnen de verschillende onderdelen (politieke inhoud vergaren, leren debatteren, het debat zelf) ook opgeknipt worden in verschillende momenten. Introductie in de Gemeentepolitiek Organiseer een avond waar jongeren de mogelijkheid krijgen de Gemeentepolitiek te leren kennen: de mensen, de manier van werken en de plekken waar Gemeenteraadsleden actief zijn. Een introductie in de Gemeentepolitiek behelst alle eerder zaken die hierboven staan in een geheel programma (bijwonen van een raadsvergadering, ontmoeten van lokale CU- politici), maar daarnaast geeft een lokaal betrokken fractielid ook uitleg over de manier waarop de lokale politiek werkzaam is. Onderwerpen die hier aan de orde kunnen zijn, zijn zoal inspraak, een dag uit het leven van een raadslid, politieke tegenstellingen en politieke kleuren in de Gemeenteraad. Organiseer een campagneactie Het organiseren van een campagneactie kan een mooie manier zijn om jongeren te laten ontwikkelen over campagneactiviteiten. Van belang daarbij is dat jongeren de mogelijkheid krijgen om het geheel grotendeels zelf te bedenken en uit te voeren. Jongeren behoren een bepaald

11 mandaat te krijgen en zij worden ondersteund in de uitvoering. Politiek Ontwikkelprogramma Een ontwikkelingsprogramma is een serie dagdelen (avonden) waarin een groep jongeren zich in een thema gaan verdiepen. In de eerste plaats is cruciaal dat je met een thema komt dat jongeren aanspreekt en dat in hun belevingswereld past. Daarvoor kunnen de volgende vijf randvoorwaarden behulpzaam zijn: 1. Het thema gaat over jongeren of heeft betrekking op jongeren. 2. Het thema raakt het hart van jongeren. 3. Het thema heeft een associatie met het christen-zijn van de jongeren. 4. Het thema brengt reuring of is prikkelend. 5. Het thema is politiek actueel. Bovendien, misschien wel het belangrijkste, dient het thema voldoende focus te hebben. Algemene onderwerpen als de lokale democratie of Jongerenbeleid, zijn onvoldoende specifiek om jongeren mee te trekken. Sterke thema s zouden kunnen zijn veilig uitgaan, armoede onder jongeren, pesten of jongerenhuisvesting. Een ontwikkelingsprogramma heeft een aantal verschillende onderdelen: de participatie van interessante sprekers en experts, voor de kennissprong. Participatie van andere organisaties kan daarbij nodig zijn. Door middel van een werkbezoek kan de theoretische kennis praktisch gemaakt worden. De afsluiting van het programma kan worden vormgegeven door jongeren te

12 vragen een eigen puntenplan te presenteren waar de Gemeente mee aan de slag moet. Fase 3: Mening geven en beïnvloeden jongeren geven hun mening over politieke dossiers en beslissen mee Voor deze programma s geldt in grote mate dat ze een follow up zijn van eerdere programma s. Bovendien dient de zichtbaarheid van de lokale ChristenUnie in de regio onder jongeren al op enigerlei wijze te zijn geregeld. Politieke Projecten Het doel van een politiek project is om aandacht te vragen voor een lokaal thema en te proberen dat de Gemeenteraad daarop al dan niet actie onderneemt. De betrokken jongeren worden gepolst voor deelname vanuit deelname aan eerdere programma s. Het thema wordt door de fractie vastgesteld, afhankelijk van de politieke situatie. In de eerste ontmoeting wordt geprobeerd te komen tot de focus van het project. Daarvoor is het vaststellen van drie onderdelen nodig: het politieke doel, de keuze voor de invalshoek en een concrete actie. Het politieke doel valt samen met een politieke keuze van de Gemeenteraad. Welke keuze maakt de Gemeenteraad vanwege dit initiatief? Vervolgens wordt gezocht naar de precieze invalshoek van de actie. Vaak zit deze invalshoek in de mensen die getroffen worden door het voorstel of juist nu getroffen worden zonder politieke aandacht. De concrete actie is de vertaling van deze twee in een activiteit. Om hiertoe te komen kunnen eventueel officiële

13 brainstormregels gebruikt worden. De ambassadeur zoekt naar een projectleider, die de voortgang van de actie bewaakt. Politieke Brainstorm Voor deze avond nodigt de fractie jongeren uit om na te denken waarmee de fractie zich de komende periode bezig zou moeten houden. Alle jongeren hebben al wel eens geparticipeerd in een programma en weten daardoor al een en ander over het beleid van de Gemeente. De fractie kan in de voorbereiding van een dergelijke middag aan alle jongeren vragen om een korte presentatie voor te bereiden over het onderwerp. Bij een aantal presentaties worden gezorgd voor een zeer interactieve en boeiende ontmoeting. Meeschrijven aan het Verkiezingsprogramma Een mogelijkheid voor jongeren om hun mening te uiten en mee te beslissen is door hen mee te laten schrijven aan het verkiezingsprogramma. Ook daarvoor is van belang dat er al een aantal jongeren is dat bij eerdere programma s heeft geparticipeerd. De mogelijkheid voor het meeschrijven aan het verkiezingsprogramma vindt plaats in groepjes van ongeveer drie personen. Belangrijk in het programma is dat het thema waarover jongeren schrijven precies afgebakend is. Ook de gewenste hoeveelheid tekst dient ongeveer te zijn genoemd. Verder valt het aan te bevelen dat deze groepjes uitgangspunten aangereikt krijgen waar het stuk ongeveer aan moet voldoen. Hier kunnen zaken in staan als algemene schets van de situatie, concrete aanbevelingen voor beleid,

14 opsomming van het huidige beleid en de koppeling met de christelijke-politieke traditie. Bedanken van de jongeren en het vieren van succes mag bij een dergelijke participatie natuurlijk niet ontbreken. Na deze programma s kan de betrokkenheid van jongeren worden vormgegeven door bijvoorbeeld hen reguliere functies binnen de ChristenUnie aan te bieden.

15 Organisatie Om aan de slag te kunnen gaan met het betrekken van jongeren is het aanwijzen (en zoeken) van een jongerenambassadeur de eerste stap. De jongerenambassadeur is de kartrekker van de programma s. Hij waarborgt daarmee ook de uitvoering ervan. De ambassadeur is bij voorkeur een jongere (onder de 30 jaar), maar dit is niet noodzakelijk. Het aanwijzen van en zoeken naar een jongerenambassadeur gebeurt waar nodig in overleg met PerspectieF- landelijk. De jongerenambassadeur kan zitting nemen in het bestuur van de lokale ChristenUnie, maar dit is niet noodzakelijk. Een raadslid als ambassadeur is in veel gevallen af te raden, vanwege de drukte van het raadswerk. De ambassadeur is dé spil in de ambitie om jongeren te betrekken. Echter, hij werkt daarbij wel nauw samen met een raadslid van de ChristenUnie. Het is van belang ook dit raadslid duidelijk aan te wijzen. Het raadslid is de sparringpartner en heeft ook toegang tot de netwerken in de stad en in de Gemeentepolitiek. Landelijk Vanuit PerspectieF-landelijk is het eerste aanspreekpunt voor alle jongerenambassadeurs het bestuurslid Lokaal. Deze is ook bereid met de ambassadeur te sparren over maatwerk van de programma s in de regio. De contactgegevens van dit bestuurslid zijn terug te vinden op

16 Wat betreft de financiële ondersteuning is de penningmeester van PerspectieF het aanspreekpunt. Ook zijn gegevens op te vinden. Verder geldt dat er ieder kalenderjaar (januari december) een aparte bijlage beschikbaar komt. Deze bijlage is te vinden op de website. In deze bijlage staan de afspraken over de geldbedragen waarop ambassadeurs in ieder geval kunnen rekenen. Ook de afspraken met eventuele PerspectieF-afdelingen staan hierin opgenomen. Deze bijlage verandert elk jaar vanwege veranderingen in de hoogte van de begroting en de hoeveelheid jongerenambassadeurs door het hele land. PerspectieF is verder voornemens synergie te krijgen in de thematiek tussen lokaal en landelijk. Wanneer PerspectieF-landelijk met een thema bezig is, is het soms kansrijk als ook op lokaal niveau jongeren met dit thema aan de slag gaan. Eventuele programma s zouden daarop kunnen worden aangepast of worden georganiseerd. Daarnaast wil PerspectieF helpen om de jongerenambassadeurs te bekwamen in hun taak. Dat doet zij allereerst door het aanbieden van een training, Deze training zal meerdere keren per jaar zijn, door het hele land heen, zodat de reisafstand beperkt blijft. Daarnaast zal PerspectieF via netwerkborrels de mogelijkheid creëren tot het uitwisselen van ervaringen van jongerenambassadeurs onderling. Vanuit de rest van het bestuur zal vooral sprake zijn van ondersteuning van het werk. Bestuursleden schuiven graag aan bij programma s door het hele land!

17 De eerste stappen Nadat een ambassadeur en raadslid betrokkenheid hebben toegezegd, kan er aan de slag worden gegaan. Dit is de eerste echte stap om jongeren te betrekken bij de ChristenUnie. Hier zit echter een belangrijke eerste valkuil. Van groot belang is namelijk dat dé eerste stap niet het uitrollen van één van de programma s is! Eerder het tegenovergestelde. Bij programma s vraag je namelijk jongeren naar jou toe te komen. Maar de allereerste stap is om hen op te gaan zoeken! Kortom, de ambassadeur moet in samenwerking met het raadslid de plekken opzoeken waar jongeren al actief zijn. Deze plekken verschillen per regio. In ieder geval zijn scholen en kerken over het algemeen zeer geschikt. Zoek in overleg met de organisaties naar een mogelijkheid tot een uur of dagdeel waarop je gezamenlijk een programma maakt over de combinatie tussen politiek en de jongeren. Hierbij is de betrokkenheid van het raadslid nodig. Daarbij is het van belang om een gedeeld belang te zoeken samen met de organisatie: bij een school kan dit een koppeling zijn aan de les maatschappijleer, bij een kerk een avondvulling over het christelijke karakter van de ChristenUnie en bij een welzijnsinstelling het meewerken aan een project. In deze stap is cruciaal dat je jongeren aanspreekt en dat je voor hen zichtbaar wordt. Probeer om potentiële jongeren die interesse hebben voor deze avond in kaart te brengen. Probeer hier achter namen, e- mailadressen en telefoonnummers te komen.

18 Afdelingen Alle afdelingen van PerspectieF krijgen alle ruimte om hun activiteiten voort te zetten. In de financiële bijlage worden de financiële afspraken daarmee gemaakt. De afdelingen zijn één van de mogelijkheden om betrokken te zijn bij de lokale ChristenUnie, niet meer de enige mogelijkheid. Verder is het bestuurslid Lokaal ook hun eerste aanspreekpunt en vraagbaak. Mocht een heel aantal jongeren op de duur actief betrokken willen zijn bij de lokale ChristenUnie, dan zouden zij zich onder de jongerenambassadeur kunnen verenigen. Daarbij blijft van belang dat de jongeren geen specifieke functie krijgen (penningmeester, bestuurslid politiek of iets dergelijks), maar telkens projectmatig activiteiten verrichten. Het opbouwen van een uitgebreide afdeling wordt daarbij niet aangemoedigd. Gebruik sociale media PerspectieF ziet het gebruik van sociale media niet als de kern van de jongerencultuur, maar als de uitdrukking ervan. Facebook vrienden zijn niet ingewisseld voor gewone vrienden, maar vrienden heb je ook op Facebook. Daarmee is het gebruik van sociale media niet minder belangrijk. Maar sociale media dienen daarbij zoveel als mogelijk door de jongeren zélf gebruikt te worden. Met een eigen Facebookpagina of Twitteraccount worden niet de mensen bereikt, maar als je hen bereikt hebt, zullen zij ook op Twitter en Facebook van jou willen horen en over je spreken.

Achtergrondstukken. bij de officiële bestuursreactie naar aanleiding van het rapport toekomstperspectief van de Commissie Vernieuwing

Achtergrondstukken. bij de officiële bestuursreactie naar aanleiding van het rapport toekomstperspectief van de Commissie Vernieuwing Achtergrondstukken bij de officiële bestuursreactie naar aanleiding van het rapport toekomstperspectief van de Commissie Vernieuwing Maart 2013 1 Voorwoord Voor je liggen de achtergrondstukken bij de bestuursreactie

Nadere informatie

Ontmoeten met ambitie

Ontmoeten met ambitie Ontmoeten met ambitie Handleiding activiteiten Inleiding PerspectieF is een organisatie van christelijke jongeren die politiek actief zijn. PerspectieF wil stimuleren dat ook andere jongeren zich aansluiten

Nadere informatie

GLA/170110/4 10 januari 2017

GLA/170110/4 10 januari 2017 GLA/170110/4 10 januari 2017 KANDIDATENCOMMISSIE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Inleiding Om deel te kunnen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is een kandidatenlijst nodig. Kandidaatstelling

Nadere informatie

De gemeenteraad, helder in woord en daad!

De gemeenteraad, helder in woord en daad! De gemeenteraad, helder in woord en daad! Communicatieplan 2006-2010 gemeenteraad Haaren 1. Inleiding Sinds de invoering van het duale stelsel is de kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD

INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD INITIATIEFVOORSTEL JONGERENRAAD 1 Inleiding. De gemeenteraad van Leeuwarden vindt het erg belangrijk dat de jeugd goed geïnformeerd wordt over wat de gemeente en de politiek

Nadere informatie

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg (Burger) participatie De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli Tessa van den Berg AGENDA - Welke soorten en vormen van (burger)participatie zijn er? - Een korte theoretische introductie - Wat is en

Nadere informatie

Algemeen profiel bestuurskandidaat

Algemeen profiel bestuurskandidaat Algemeen profiel bestuurskandidaat Ieder bestuurslid heeft functiespecifieke taken. Daarnaast vervult hij taken in het algemeen belang van de afdeling of de regio. Elk bestuurslid is in die optiek bijvoorbeeld

Nadere informatie

Nr. 2 Nieuwsbrief ChristenUnie Hoogeveen Februari ChristenUnie maakt kandidaat wethouder bekend! Nieuws over de campagne.

Nr. 2 Nieuwsbrief ChristenUnie Hoogeveen Februari ChristenUnie maakt kandidaat wethouder bekend! Nieuws over de campagne. Van de voorzitter ChristenUnie maakt kandidaat wethouder bekend! Nieuws over de campagne. Beste vrienden van de ChristenUnie in Hoogeveen, Belofte maakt schuld. En wat je zegt dat moet je ook doen. Vaak

Nadere informatie

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker.

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Voor de Jeugddag Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Nieuwe wegen inslaan, door: Wat willen we? Innovatie Sociaal Domein 1. Verbindingen

Nadere informatie

Student & Starter. Beleidsplan. Contents. Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht. Voorwoord. 1. Verenigingsdoelen

Student & Starter. Beleidsplan. Contents. Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht. Voorwoord. 1. Verenigingsdoelen Beleidsplan Student & Starter 2014 Student & Starter Hamburgerstraat 14bis 3512 NR Utrecht Contents Voorwoord 1. Verenigingsdoelen 1.1 Fractieondersteuning 1.2 Benadering achterban 1.3 Detecteren en aanpakken

Nadere informatie

gemeente Tiel ontvangen op:

gemeente Tiel ontvangen op: gemeente Tiel ontvangen op: 05-06-2018 **ID18.04370 ID18.04370 Van: Ans Borninkhof [mailto:burgerschapsvormingadvies@gmail.com] Verzonden: dinsdag 5 juni 2018 20:36 Aan: Smb TL Gemeente

Nadere informatie

WERKGROEP STARTEN INTERKERKELIJK SAMENWERKEN BIJ EEN AZC OF IN DE WIJK

WERKGROEP STARTEN INTERKERKELIJK SAMENWERKEN BIJ EEN AZC OF IN DE WIJK WERKGROEP STARTEN INTERKERKELIJK SAMENWERKEN BIJ EEN AZC OF IN DE WIJK WERKGROEP STARTEN Hoe hulp aan vluchtelingen wordt vormgegeven verschilt per plaats. Belangrijk is dat kerken samenwerken om meer

Nadere informatie

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Inleiding In dit werkplan van het bestuur kijken we terug op het afgelopen jaar en stellen we de speerpunten voor het komende jaar vast. Het werkplan zal samen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

ASSET MARKETING COMMERCIAL NIGHT 19 APRIL 2016

ASSET MARKETING COMMERCIAL NIGHT 19 APRIL 2016 ASSET MARKETING Asset Marketing is een studievereniging van de Universiteit van Tilburg die zich richt op studenten en alumni met een interesse in marketing, marktonderzoek of communicatie. Met een ledenbestand

Nadere informatie

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA *V Gemeente rs. Jur Botter, MPA y Haarlem Wethouder Jeugd en Onderwijs, Vastgoed, Nieuwe Democratie, Bedrijfsvoering en Dienstverlening De Wijkraden van de gemeente Haarlem De Stichting Stadsgesprekken

Nadere informatie

Visie GroenLinks Leiden in 2018

Visie GroenLinks Leiden in 2018 Visie GroenLinks Leiden in 2018 Inleiding GroenLinks afdeling Leiden staat stevig in haar schoenen. Afgelopen jaar is opnieuw bewezen dat wij, ondanks politieke tegenwind, als afdeling een goede verkiezingsuitslag

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT Verbinden, verjongen, verbreden 1. INLEIDING Bij ons aantreden als nieuw bestuur vorig jaar hebben drie speerpunten gekozenen: verbinden, verjongen, en verbreden. We hebben

Nadere informatie

Plan van aanpak. Werkgroep jaarthema 2016: jongeren. Gemeenteraad van de gemeente Tiel

Plan van aanpak. Werkgroep jaarthema 2016: jongeren. Gemeenteraad van de gemeente Tiel Plan van aanpak Werkgroep jaarthema 2016: jongeren Gemeenteraad van de gemeente Tiel Inleiding De gemeenteraad van Tiel heeft tijdens de vergadering van 28 oktober 2015 unaniem een motie aangenomen over

Nadere informatie

Debat: regionaal en nationaal

Debat: regionaal en nationaal Debat: regionaal en nationaal Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm debatteren leerlingen over het verschil tussen een regionale of lokale partij en een landelijke partij. Leerdoelen Leerlingen

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Innovatief Haaglanden. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker.

Innovatief Haaglanden. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Innovatief Haaglanden Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Nieuwe wegen inslaan, door: Wat willen we? Innovatie Sociaal Domein 1. Verbindingen

Nadere informatie

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Over dit stuk Het experiment met de burgerbegroting in Geffen is voorbij. Het is belangrijk om het project goed te evalueren, om twee redenen: 1. Het project zit

Nadere informatie

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016 Versie: 1.0 april 2016 Introductie April 2016 Voor u ligt het werkplan 2016 van de thema-afdeling. Dit werkplan is een aanscherping van het concept-werkplan dat in 2015 in twee algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Vrijwilligersmanagement: Een introductie. Sportcongres 2016

Vrijwilligersmanagement: Een introductie. Sportcongres 2016 Vrijwilligersmanagement: Een introductie Sportcongres 2016 Hajo Feitsma Verenigingsmanager Sportief Capelle Wie is wie? Vrijwilligers ABC Aantrekken Binden Coördineren Programma 20:30 Welkom 20:35 Definitie

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Dit werkplan 2016 gaat over het tweede jaar van de bestuurscyclus van de gemeenteraad s-hertogenbosch

Nadere informatie

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht

Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Perikles Adviesgroep Vijf oplossingen om jongeren te betrekken bij de Provincie Utrecht Bart Haagsma, Mirthe de Kok, Bas Litjens, Bart van Santen, Montse van Schie en Annemijn Willemsen 21 maart 2016 Perikles

Nadere informatie

Medezeggenschap van Vrijwilligers

Medezeggenschap van Vrijwilligers Terugkoppeling netwerkbijeenkomst 1 december 2014 Medezeggenschap van Vrijwilligers In deze derde en laatste bijeenkomst keken we opnieuw naar verschillende mogelijkheden om meedenken en meepraten van

Nadere informatie

Raadsleden over kritiek. Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan?

Raadsleden over kritiek. Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan? Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan? Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft in de serie Raadslid van de Week raadsleden gevraagd over

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Routeplanner komend uur Verbindende rol van de gemeenteraad onder druk Verdieping van de klassieke rollen van de gemeenteraad Hard

Nadere informatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie

Stappenplan Jong & Natuur. Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie Stappenplan Jong & Natuur Betrek jongeren in 8 stappen bij uw organisatie In deze handleiding beschrijven wij een achttal stappen die u kunnen helpen om meer jongeren bij uw organisatie te betrekken. Bij

Nadere informatie

Geachte lezer, Namens het Bestuur van IFMSA-NL, Hoogachtend, Roel van de Geer

Geachte lezer, Namens het Bestuur van IFMSA-NL, Hoogachtend, Roel van de Geer Geachte lezer, Voor u ligt het beleidsplan van de International Federation of Medical Students Associations The Netherlands (IFMSA-NL) voor het beleidsjaar 2013-2014. Hierin zijn de speerpunten voor het

Nadere informatie

Vereniging Almere 90 Baseball & Softball Club

Vereniging Almere 90 Baseball & Softball Club Penningmeester Zonder een goede penningmeester geen vereniging! De penningmeester maakt deel uit van het dagelijks bestuur. De penningmeester is verantwoordelijk voor het beheer van alle inkomsten en uitgaven

Nadere informatie

Bericht van het bestuur In dit nummer

Bericht van het bestuur In dit nummer MEI 2013 Bericht van het bestuur In dit nummer 1 Bericht van het bestuur 2 Vacature kandidaatgemeenteraadsleden 3 Vacture: persvoorlichter 4 Verslag ambassadeursavond 5 april 2013 5 Vind ik gezegend en

Nadere informatie

Bestuursplan Geervliet

Bestuursplan Geervliet Bestuursplan Geervliet Samen verder Remco Geervliet Voorzitter Mieke de Wit Algemeen Secretaris Zeno Thijsse Penningmeester Mitchel Eijkemans Secretaris Organisatie Thijs van Rens Secretaris Politiek Marceline

Nadere informatie

Notitie Raadscommunicatie

Notitie Raadscommunicatie Notitie Raadscommunicatie 2018-2022 NOVEMBER 2018 Documentnummer INT-XXXXXX Start! 1. Inleiding... 3 2. Raadscommunicatie in Beverwijk: wat en waarom?... 3 3. Hoe communiceren we?... 4 4. Wensen vanuit

Nadere informatie

Passende Medezeggenschap

Passende Medezeggenschap Passende Medezeggenschap 1 COLOFON TEKST LOC FOTO S Laura Zwaneveld VORMGEVING EN PRODUKTIE Zorgt. Communicatie bv, Haarlem www.zorgtcommunicatie.nl 2 Passende Medezeggenschap Passende Medezeggenschap

Nadere informatie

Introductie. Evaluatie VN Panel. Vesrie: 12 juni 2016

Introductie. Evaluatie VN Panel. Vesrie: 12 juni 2016 Evaluatie VN Panel Vesrie: 12 juni 2016 Introductie Tynaarlo is de eerste gemeente in Nederland met een VN Panel. Dit panel vloeit voort uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2014

Beleidsplan 2013-2014 Beleidsplan 2013-2014 Geachte lezer, Voor u ligt het beleidsplan van International Federation of Medical Students Associations The Netherlands (IFMSA-NL) voor het beleidsjaar 2013-2014. Hierin zijn de

Nadere informatie

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht

Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Vijf uitdagingen en aanbevelingen voor de commissievergaderingen Gemeente Dordrecht Op verzoek van Gemeente Dordrecht Anneloes Wepster Auteur Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 www.debat.nl

Nadere informatie

BURGERPARTICIPATIE April 2013 (2 e versie)

BURGERPARTICIPATIE April 2013 (2 e versie) BURGERPARTICIPATIE April 2013 (2 e versie) Inleiding: De gemeente Zederik wil haar burgers betrekken bij het beleid met als motto: De burger centraal. Deze nota gaat over de rol van de gemeente in relatie

Nadere informatie

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur 7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur RegioAcademie 2012-2013 De regionale samenwerking De regionale samenwerking tussen gemeenten is niet meer weg te denken in bestuurlijk Nederland. Ruwweg

Nadere informatie

Expansie & Grassroots

Expansie & Grassroots Expansie & Grassroots Expansie A. D. Visie Volt activeert mensen op lokaal niveau om bij te dragen aan positieve verandering. B. Goede introductie in Volt voor vrijwilligers. Doelen 40 lokale teams met

Nadere informatie

Lokale jeugddebatten

Lokale jeugddebatten Lokale jeugddebatten Nationale Jeugdraad FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Kromme Nieuwegracht 58 Postbus 201 3512 HL Utrecht 3500 AE Utrecht Tel: 030 230 35 75 Tel: 030 297 43 21 Faxnr:

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Anne-Marie Poorthuis en Sjanneke Werkhoven De netwerkmultiloog is een methode om veel mensen in een organisatie te betrekken bij een organisatiethema

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3 Voorstel aan : Gemeenteraad van 18 december 2006 Behandeling in : Commissies Grondgebiedszaken en Algemeen Bestuursbeleid en Samenlevingszaken en Middelen van 6 december 2006 Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen

Nadere informatie

I N H O U D Wet maatschappelijke ondersteuning Veiligheid Ruimtelijke ordening en bouwen Gemeentefinanciën Sociale zaken en armoedebeleid

I N H O U D Wet maatschappelijke ondersteuning Veiligheid Ruimtelijke ordening en bouwen Gemeentefinanciën Sociale zaken en armoedebeleid Raadslid is een mooi vak. Als raadslid mag u over de meest uiteenlopende zaken meebeslissen. U komt in veel verschillende situaties waarin u om uw mening wordt gevraagd. Maar wat is bij al die verschillende

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het?

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het? Project Start Up Wat is het? De Project Start Up (PSU) is een krachtige interventie bij aanvang van het project. De PSU is een workshop waarin je de belangrijke aspecten van het project met elkaar inventariseert

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361 Initiatiefvoorstel Status: besluitvormend Agendapunt: * Onderwerp: Instelling Jongerenraad Datum: 22 juni 2015 Portefeuillehouder: drs. H.C.P. Noten Decosnummer: 361 Informant: Jan Rooijakkers j.rooijakkers@dalfsen.nl

Nadere informatie

Een Jonge Democraat in elke gemeenteraad

Een Jonge Democraat in elke gemeenteraad Een Jonge Democraat in elke gemeenteraad Inleiding Jonge Democraten barsten van het talent. Vooral (voormalig) leden van het kader hebben ervaring opgedaan met intensief samenwerken, leiding geven en campagne

Nadere informatie

Strategisch Fundament

Strategisch Fundament Strategisch Fundament 2018-2020 Wat is een dialoog Een openhartig en wederkerig gesprek over ervaringen en dromen dat bijdraagt tot verbondenheid. Wees nieuwgierig Je eigen ervaring delen Open je hart

Nadere informatie

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN

Zutphen -Warnsveld Bundel t.b.v. de algemene voorjaarsvergadering op 15 februari 2011 VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN VACATURES EN BIJBEHORENDE PROFIELEN Volgens de herziene Statuten en Reglementen van de Partij van de Arbeid, zoals vastgesteld tijdens het afgelopen congres 2012, worden zowel de voorzitter als de penningmeester

Nadere informatie

Enquête - IJmond-Kennemerland

Enquête - IJmond-Kennemerland Enquête - IJmond-Kennemerland Status: Live Begindatum: 23-02-2017 Einddatum: 25-08-2018 Live: 84 dagen Vragen: 16 Gedeeltelijk geantwoord: 0 (0%) Afgedankt: 0 (0%) Einde bereikt: 16 (100%) Totaal beantwoord:

Nadere informatie

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk Plan van aanpak Jongerenraad Moerdijk Inhoud Aanleiding... 3 Jongerengemeenteraad 2015... 3 Beleid... 3 Missie... 3 De rol van de jongerenraad in gemeente Moerdijk... 3 Wat heeft de jongerenraad nodig?...

Nadere informatie

VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe

VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe VVD trainingsaanbod in 2013 KC's Groningen en Drenthe Let op: soms wijzigt er iets in dit programma. Kijk daarom voor de zekerheid altijd op de website van de kamercentrale of u de laatste versie van dit

Nadere informatie

Gemeente n Eergen op Zoom

Gemeente n Eergen op Zoom RVB05-0118 Gemeente n Eergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : Initiatiefvoorstel Partij van de Arbeid uitvoering pilot - Eigen Wij's project door stichting Jongeren

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg University) @ostaaijen Opzet Verbindende rol van de raad onder druk Verdieping van de klassieke rollen Hard naar het college,

Nadere informatie

Bestuursvisie 8 e bestuur der SV Archimedes

Bestuursvisie 8 e bestuur der SV Archimedes Bestuursvisie 8 e bestuur der SV Archimedes Wij, het 8 e bestuur der SV Archimedes, willen de studie ervaring van studenten verbeteren voor de opleidingen Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen,

Nadere informatie

Voorwoord 3. Waarom Trendweken? 4. Welke Trendweken zijn er? 5. De Trendweken doelgroep 6. De Trendweken een andere aanpak 7

Voorwoord 3. Waarom Trendweken? 4. Welke Trendweken zijn er? 5. De Trendweken doelgroep 6. De Trendweken een andere aanpak 7 1 Voorwoord 3 Waarom Trendweken? 4 Welke Trendweken zijn er? 5 De Trendweken doelgroep 6 De Trendweken een andere aanpak 7 De Trendweken organisatie 8 De Trendweken ondersteunen 9 AAN DE SLAG: De Trendweken

Nadere informatie

Lokale democratie onder / december 2017

Lokale democratie onder / december 2017 Lokale democratie onder druk @Ostaaijen / december 2017 Spoorboekje Wat is er aan de hand met de lokale democratie? - afhakende inwoners - aanhakende inwoners Rol gemeenteraad in de lokale democratie -

Nadere informatie

Digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies je en hoe wordt die succesvol?

Digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies je en hoe wordt die succesvol? Digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies je en hoe wordt die succesvol? Hanneke van Stokkom Munity Services Wij ontwikkelen en verbinden mensen in communities Mede oprichter mijnbuurtje.nl hanneke@munityservices.nl

Nadere informatie

F I T C H. i n t e r v i s i e VANDAAG VANDAAG

F I T C H. i n t e r v i s i e VANDAAG VANDAAG F I T C H i n t e r v i s i e VANDAAG VANDAAG Inleiding Algoritme verscherpingen Rapportage vernieuwingen Techniek Teammodule Module in de steigers Marketing Fitch Methode 1 algoritme verscherpingen ALGORITME

Nadere informatie

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245.

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245. Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245 Jaarplan 2014 INHOUD 1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT 2 ALGEMENE DOELSTELLING 2 2

Nadere informatie

De motivatiethermometer opbrengsten verhogen door motivatie. Onderwijs Innovatie Groep Datum Kim Schut

De motivatiethermometer opbrengsten verhogen door motivatie. Onderwijs Innovatie Groep Datum Kim Schut De motivatiethermometer opbrengsten verhogen door motivatie Onderwijs Innovatie Groep Datum Kim Schut Goed nieuws! 2 Toch zit u hier. Voor een interactief hoorcollege met de volgende inhoud De onderzoeksresultaten

Nadere informatie

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket

INTRODUCTIE. BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE BASIS VOOR CULTUURPARTICIPATIE NEXT Regiopakket INTRODUCTIE De Basis voor Cultuurparticipatie In 2017 hebben op initiatief van het LKCA landelijk ruim 200 professionals meegedacht aan de Basis

Nadere informatie

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015

Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Startnotitie nota mantelzorg en vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2015 Datum: maart 2015 Afdeling: Samenlevingszaken In- en aanleiding Voor u ligt de startnotitie voor de aankomende beleidsnota van de gemeente

Nadere informatie

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Missie en visie In ons dorp Voorthuizen, waar we inlevend omgaan met mensen, nemen we onze plek in. We zijn graag een plek van rust, waar we aan iedereen

Nadere informatie

Functie Omgevingsvisie Tilburg

Functie Omgevingsvisie Tilburg 15 november 2017 De wereld verandert Functie Omgevingsvisie Tilburg Kompas voor de lange termijn Stip op de horizon; geen eindbeeld Inspiratiebron: uitnodigend naar initiatiefnemers. Maatwerk Focus inzet

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht.

Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Aanmeldingsformulier Project Speciaal 2017 Om mee te kunnen doen aan Project Speciaal is het invullen van alle velden verplicht. Voornaam Breda College Achternaam Emailadres Ton Metselaar, directeur ton.metselaar@inos.nl

Nadere informatie

Sinti scholen zich voor onderwijs. Presentatie onderzoeksrapport 3 maart 2011

Sinti scholen zich voor onderwijs. Presentatie onderzoeksrapport 3 maart 2011 Sinti scholen zich voor onderwijs Presentatie onderzoeksrapport 3 maart 2011 Programma Onderzoeksrapport Sinti scholen zich voor onderwijs Pauze Trimbos-instituut, onderzoek naar schoolverzuim van Roma-jongeren

Nadere informatie

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 5 4. Organisatie 6 5. Financiën 7 Pagina 2 van!syntaxisfout,! 1. Inleiding In dit beleidsplan kunt u meer

Nadere informatie

Ruimte voor verbetering. Testlab Lokale Democratie gemeente Lochem

Ruimte voor verbetering. Testlab Lokale Democratie gemeente Lochem Welkom Ruimte voor verbetering Testlab Lokale Democratie gemeente Lochem 2 Programma vandaag 19:30 19:35 1. Opening 19:35 19:50 2. Ervaringen 19:50 20:00 3. Interview 1.0 20:00 20:20 4. Bevindingen Berenschot

Nadere informatie

TEAM: Ontwikkel het Ambassadeurschap Notities door: Bianca Lamme, Margriet Martens en Froukje Verdam

TEAM: Ontwikkel het Ambassadeurschap Notities door: Bianca Lamme, Margriet Martens en Froukje Verdam TEAM: Ontwikkel het Ambassadeurschap Notities door: Bianca Lamme, Margriet Martens en Froukje Verdam De volgende 3 aspecten vormen de focus van ons team: 1) de definitie van ambassadeur Ambassadeurs vormen

Nadere informatie

In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG

In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG Vaststellingen Nood aan een vernieuwd perspectief; De klassieke adviesraad heeft aan betekenis ingeboet. In vele gemeenten

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

1. Inleiding Onze doelstellingen 4

1. Inleiding Onze doelstellingen 4 ACTIEPLAN 2017 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Onze doelstellingen 4 3. Fondsenwerving 3.1. Startkapitaal 3.2. Werven van fondsen voor projecten en activiteiten 5 3.3. Samenwerking met partners en mogelijkheden

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg?

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg? Missie, visie en strategie Straat Consulaat Den Haag anno 2019 Wij zijn ervan overtuigd dat mensen gelijkwaardig zijn en dat alle mensen recht hebben op waardigheid, wonen, voeding, kleding, goede zorg

Nadere informatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Vergaderen in West Betuwe Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Herindelingsadvies Par.4.3.: Samen met de samenleving West Betuwe Voert haar wettelijke

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Grootschalig Luisteren

Grootschalig Luisteren Grootschalig Luisteren professionaliseer het sociaal werk in uw gemeente Grootschalig Luisteren in actie! Het programma Sociaal Werk Versterkt www.loc.nl SOCIAAL WERK VERSTERKT DAAGT ALLE SOCIAAL WERKERS

Nadere informatie

Nieuw Nederlands Peil Nieuwsbrief 3 24 september 2013

Nieuw Nederlands Peil Nieuwsbrief 3 24 september 2013 Nieuw Nederlands Peil Nieuwsbrief 3 24 september 2013 "Het is te gezellig in de letteren, dat kan nooit goed zijn. Gerrit Komrij Om te beginnen Nu alle colleges weer volop bezig zijn, is een dag waarop

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

Jaarplan Werkgroep Politiek Café. GroenLinks Utrecht

Jaarplan Werkgroep Politiek Café. GroenLinks Utrecht Jaarplan 2016 Werkgroep Politiek Café GroenLinks Utrecht januari 2016 1 1. Inleiding In 2012 is de werkgroep Politiek Café GroenLinks Utrecht van start gegaan. Elke tweede woensdag van de maand organiseren

Nadere informatie

Statuten Cultuurnetwerk Maarkedal

Statuten Cultuurnetwerk Maarkedal Statuten Cultuurnetwerk Maarkedal 1. Erkenning Artikel 1 De gemeente erkent en richt een gemeentelijk Cultuurnetwerk op, om zoveel mogelijk burgers te betrekken bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie

Nadere informatie

Informatievoorziening aan burgers

Informatievoorziening aan burgers Informatievoorziening aan burgers Resultaten Doe Mee-onderzoek 2017 Mei 2018 1 Inleiding De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (de NVRR) heeft in samenwerking met de Algemene

Nadere informatie

Gefeliciteerd!! Wat gaan jullie doen?

Gefeliciteerd!! Wat gaan jullie doen? UNESCO project 3A1A 2012 Gefeliciteerd!! Jullie zijn de trotse winnaars van de UNESCO scholengame 2012! Door het spel te spelen hebben jullie kennis verzameld over het werk en de doelen van UNESCO. Jullie

Nadere informatie

Vandaag, 20 februari, is een dag waar wij als nieuw bestuur naar hebben uitgekeken.

Vandaag, 20 februari, is een dag waar wij als nieuw bestuur naar hebben uitgekeken. Beste vrienden, Vandaag, 20 februari, is een dag waar wij als nieuw bestuur naar hebben uitgekeken. Sinds afgelopen zomer hebben we achter de schermen heel wat werk verricht om terug een volwaardig Open

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Klik om de stijl te bewerken

Klik om de stijl te bewerken Raadslid.nu Klik om de ondertitelstijl van het model te bewerken Werkdruk Hoe breng je focus aan? 22-1-2018 22-1-2018 1 1 Elke verandering begint bij een goede vraag Een socratische workshop, ingeleid

Nadere informatie

Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente

Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente Datum: : 13-6-2017 Van Onderwerp: : Marco van Hoek, Wendy Kolste : Plan van aanpak Aanleiding Ondernemers, inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente

Nadere informatie

Geslaagde, gevarieerde en geanimeerde informatiebijeenkomst WMO

Geslaagde, gevarieerde en geanimeerde informatiebijeenkomst WMO Geslaagde, gevarieerde en geanimeerde informatiebijeenkomst WMO Op woensdag was er in het gemeentehuis een informatiemiddag van de WMO raad Soest. Het thema was deze keer Omzien naar elkaar. Op de middag

Nadere informatie

Opbouw Presentatie. Missie. Kernwaarden. Do better. Did well. Bewust voortzetten. Projecten richting 2020

Opbouw Presentatie. Missie. Kernwaarden. Do better. Did well. Bewust voortzetten. Projecten richting 2020 Opbouw Presentatie Missie Kernwaarden Norm Gedrag Did well Do better Bewust voortzetten Projecten richting 2020 Missie HV Abcoude is een familieclub waar sportiviteit, prestatie en plezier hand in hand

Nadere informatie

Waarderen en Belonen van vrijwilligers

Waarderen en Belonen van vrijwilligers Waarderen en Belonen van vrijwilligers Sandy dos Reis en Jeanette Buitelaar Versie: December 2014 PAGINA 2/5 Vrijwilligerswerk Rotterdam is dé centrale ingang voor al het vrijwilligerswerk in Rotterdam.

Nadere informatie