5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren?"

Transcriptie

1 1. Waarom interesse in drijfveren in de context van de rijopleiding? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis 3. Mijn persoonlijke drijfveren 4. De invloed van drijfveren op de interactie tussen leerling en lesgever. 5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren? 7. Hoe ontdek je de drijfveren van een leerling? 8. Mogelijkheden naar de toekomst?

2

3

4

5

6

7 Hoe komen we tot veilig rijgedrag? BESTUURDER VERKEERSSITUATIE Kennis en vaardigheden Education 4 Zelfsturing Evaluation G E D R A G infrastructuur Engineering wetten Enforcement CONTEXT veilig verkeer

8 Helmut Paris, verkeerspsycholoog 2011

9

10 Waarom is het zo moeilijk jezelf te sturen? HANDEN WAT? (actie) HOOFD HOE? (strategie) HART WAAROM? (emotie)

11 1. Waarom interesse in drijfveren in de context van de rijopleiding? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis 3. Mijn persoonlijke drijfveren 4. De invloed van drijfveren op de interactie tussen leerling en lesgever. 5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren? 7. Hoe ontdek je de drijfveren van een leerling? 8. Mogelijkheden naar de toekomst?

12 HART TOP 10 DRIJFVEREN (Gebaseerd op de NEEDS-THEORY van Prof. H. Murray e.a., en researchsurvey Pontis 2011) (in alfabetische volgorde) 1. Aandacht : de wens om in de aandacht te staan, om opgemerkt te worden. 2. Autonomie : de wens om onafhankelijk van anderen te zijn. 3. Begrijpen: de wens om nieuwe dingen te leren, zaken te doorgronden 4. Dominantie: de wens om anderen en situaties te beheersen 5. Goedkeuring: de wens om aanvaard te worden. 6. Nare ervaringen vermijden: de wens om het hebben van angst te voorkomen. 7. Plichtsbesef: de wens om zijn plicht te vervullen en juist te handelen 8. Prestatie: de wens om resultaat te boeken. 9. Strijd: de wens om zich te meten met anderen. 10. Zorg: de wens om voor anderen te zorgen (gedeponeerd BBIE )

13 DRIJFVEREN Wij hebben als professional allemaal deze drijfveren, maar niet allemaal even sterk. Bv. de drijfveer Dominantie 60% Volgzaam 20% 20% Bazig KENMERKEND SITUATIE AFHANKELIJK KENMERKEND Testscore :

14 je kenmerkende drijveren (HOOG of LAAG) LAAG HOOG 0 20% 20% 10 Een drijfveer is «kenmerkend» wanneer uw score <2 of >8

15 DRIJFVEREN Individueel resultaat Binnenste en buitenste Cirkel is 20% van de populatie.

16 DRIJFVEREN Geen alles of niets verhaal. We balanceren tussen de 2 polen. uw score: uw score:

17 DRIJFVEREN De betekenis van de verschillende drijfveren MOTIVATIONS CONTRAIRES TOP 10 NWS DRIJFVEREN Niet opgemerkt worden et Aandacht Samenhorigheid et Autonomie Volgen / Meedoen et Dominantie Kansen grijpen et Plichtsbesef Zelfzeker zijn et Goedkeuring Gekende dingen doen et Begrijpen Spanning beleven et Nare Ervaringen Vermijden (N.E.V.) Genieten van het hier en nu et Prestatie De vrede bewaren et Strijd De gevolgen dragen van je eigen daden et Zorg

18 Mensen zijn uniek! Verschillen zijn verrijkend!

19 Er heeft zich juist een nieuwe leerling aangemeld. Eén van jouw collega s gaat deze leerling begeleiden. Jij kent deze leerling goed omdat jullie beiden al jaren lid zijn van dezelfde sportclub. Zo heb je een goed idee van zijn/haar drijfveren profiel. Leg aan je collega-lesgever uit wat kenmerkend is aan deze persoon en hoe dit hem/haar een geweldige leerling maakt. kenmerkend motief in het gewoon Nederlands uitgelegd waarom dit hem haar een geweldige leerling maakt.

20 De kenmerkende motieven initiëren typische reacties bij een persoon. Situatie: Jij bent, samen met een collega, door VSV gevraagd om een workshop te geven rond het belang van de 4 de E (zelf-evaluatie) voor verkeersveiligheid, voor alle opleiders in je provincie. Je hebt hier enthousiast JA op gezegd en nu heb je met deze collega een gesprek over hoe jullie dit gaan aanpakken.

21 1. Waarom interesse in drijfveren in de context van de rijopleiding? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis 3. Mijn persoonlijke drijfveren 4. De invloed van drijfveren op de interactie tussen leerling en lesgever. 5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren? 7. Hoe ontdek je de drijfveren van een leerling? 8. Mogelijkheden naar de toekomst?

22 zelfscore

23 1. Waarom interesse in drijfveren in de context van de rijopleiding? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis 3. Mijn persoonlijke drijfveren 4. De invloed van drijfveren op de interactie tussen leerling en lesgever. 5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren? 7. Hoe ontdek je de drijfveren van een leerling? 8. Mogelijkheden naar de toekomst?

24 De interactie tussen leerling en lesgever.

25 1. Waarom interesse in drijfveren in de context van de rijopleiding? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis 3. Mijn persoonlijke drijfveren 4. De invloed van drijfveren op de interactie tussen leerling en lesgever. 5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren? 7. Hoe ontdek je de drijfveren van een leerling? 8. Mogelijkheden naar de toekomst?

26 Een kernkwaliteit is een gedragscompetentie die geënt is op een kenmerkende drijfveer. kernkwaliteiten AUTONOMIE LAAG - behulpzaam zijn - samenwerken - empathisch zijn -

27 Het gevaar van een kernkwaliteit is dat we ze te veel gaan gebruiken. Dan wordt onze kernkwaliteit een valkuil ( theorie van de kernkwaliteiten, Daniel D. Ofman)

28 Kernkwaliteiten model van Ofman kernkwaliteit valkuil te veel van het goede negatief tegenovergestelde positief tegenovergestelde te veel van het goede allergie uitdaging

29 AUTONOMIE LAAG Behulpzaam zijn kernkwaliteit Behulpzaam zijn te veel van het goede valkuil Zich bemoeien negatief tegenovergestelde positief tegenovergestelde Onverschillig zijn te veel van het goede Loslaten allergie uitdaging

30 1. Waarom interesse in drijfveren in de context van de rijopleiding? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis 3. Mijn persoonlijke drijfveren 4. De invloed van drijfveren op de interactie tussen leerling en lesgever. 5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren? 7. Hoe ontdek je de drijfveren van een leerling? 8. Mogelijkheden naar de toekomst?

31 Verkeersgedrag is niet rationeel Helmut Paris bv: Mijn kind staat te wachten aan de schoolpoort! bv: Die vrachtwagen kan ik zeker nog inhalen. bv: In de sneeuw rijden dat is tof! bv: Als anderen oversteken bij rood, waarom zou ik dan blijven staan? bv: Ik wilde mijn fiets gebruiken, maar hij was niet in orde. bv: Ik rijd hier altijd zo. (rijstijl niet aanpassen bij wegenwerken) bv: Die denkt toch niet dat ik hem hier nu ga tussen laten. bv: Als kinderen denken dat ze op de weg kunnen rijden, dan moeten ze zich ook maar volwassen gedragen. bv: Heb je ze zien kijken, toen ik zo snel optrok!

32 Mensen zijn zich dikwijls niet bewust van wat hen beweegt HANDEN WAT? (actie) HOOFD HOE? (strategie) HART WAAROM? (emotie)

33 That which I am unaware of controls me. That which I am aware of empowers me. John Whitmore (coachingsgoeroe) De leerling helpen om zich bewust te worden van zijn/haar risicoverhogende kenmerkende drijfveren.

34 De leerling coachen aan de hand van zijn drijfveren identiteit attitude kennis Wereldbeeld Zelfbeeld drijfveren voorkeuren (mentale strategieën) aangeleerd weten en gedrag Resultaten Stapsgewijze verbetering SINGLE-LOOP LEREN Nieuwe inkadering DOUBLE-LOOP LEREN Transformeren TRIPLE-LOOP LEREN

35 Source: Hermes project final report

36 1. Waarom interesse in drijfveren in de context van de rijopleiding? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis 3. Mijn persoonlijke drijfveren 4. De invloed van drijfveren op de interactie tussen leerling en lesgever. 5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren? 7. Hoe ontdek je de drijfveren van een leerling? 8. Mogelijkheden naar de toekomst?

37

38 Herken jij de patronen bij de leerling?

39 1. Waarom interesse in drijfveren in de context van de rijopleiding? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis 3. Mijn persoonlijke drijfveren 4. De invloed van drijfveren op de interactie tussen leerling en lesgever. 5. De valkuilen van je eigen drijfveren profiel als lesgever. 6. Hoe motiveer je een leerling aan de hand van zijn/haar drijfveren? 7. Hoe ontdek je de drijfveren van een leerling? 8. Mogelijkheden naar de toekomst?

40 EINDE

1. Waarom doen mensen wat ze doen? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis. 3. Samenwerking. 4. Verandering

1. Waarom doen mensen wat ze doen? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis. 3. Samenwerking. 4. Verandering 1. Waarom doen mensen wat ze doen? 2. De belangrijkste drijfveren en hun betekenis 3. Samenwerking 4. Verandering 5. Integratie in het talentenverhaal (intrinsieke motivatie) Ik wil (extrinsieke motivatie)

Nadere informatie

Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS)

Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS) Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS) Gegevens van de referentiegroep: Uw unieke logincode: Bewaar deze code goed, u kan ze gebruiken voor het aanvragen van bijkomende rapporten. Copyright 2011-2013 Pontis

Nadere informatie

VSV Antwerpen 27 oktober 2015

VSV Antwerpen 27 oktober 2015 VSV Antwerpen 27 oktober 2015 We zoeken de naam van een aanvullende verzekering op de wettelijke autoverzekering waardoor je meer bescherming hebt zoals dekking bij schade aan je eigen voertuig, ook

Nadere informatie

Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS) GRATIS RAPPORT. Bewaar deze code goed, u kan ze gebruiken voor het aanvragen van bijkomende rapporten.

Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS) GRATIS RAPPORT. Bewaar deze code goed, u kan ze gebruiken voor het aanvragen van bijkomende rapporten. Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS) GRATIS RAPPORT Gegevens van de referentiegroep: Sector : Alle Leeftijdsgroep: Alle Geslacht: M en V Regio: Alle Uw unieke logincode: Bewaar deze code goed, u kan ze gebruiken

Nadere informatie

Mijn Natuurlijke Rijstijl (NDS-test)

Mijn Natuurlijke Rijstijl (NDS-test) Mijn Natuurlijke Rijstijl (NDS-test) Jan Voorbeeld 12.10.2014 Gegevens van de referentiegroep: Sector: Alle Leeftijdsgroep: Alle Geslacht: M en V Regio: Alle Groepscode : PON-SLA-VLA Uw unieke logincode:

Nadere informatie

Mijn TALENTENPASPOORT

Mijn TALENTENPASPOORT Mijn TALENTENPASPOORT Jan Voorbeeld 05.03.2013 Klik op het tabblad mijn talenten om meer te leren over de interpretatie van je talentenpaspoort. Copyright 2011-2013 Pontis BVBA All rights reserved Mijn

Nadere informatie

Mijn Natuurlijke Leiderschap Stijl (NLS)

Mijn Natuurlijke Leiderschap Stijl (NLS) Mijn Natuurlijke Leiderschap Stijl (NLS) Gegevens van de referentiegroep: Uw unieke logincode: Bewaar deze code goed, u kan ze gebruiken voor het aanvragen van bijkomende rapporten. Copyright: De Natuurlijke

Nadere informatie

Mijn Natuurlijke Leiderschap Stijl (NLS)

Mijn Natuurlijke Leiderschap Stijl (NLS) Mijn Natuurlijke Leiderschap Stijl (NLS) Jan Voorbeeld 20.10.2011 Gegevens van de referentiegroep: Managementlevel: Alle Leeftijdsgroep: Alle Geslacht: M en V Regio: Alle Groepscode : PON-SLA-VLA Uw unieke

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties

De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties De kernkwadranten van Ofman en de ENTRE- Competenties Met dit document hebben we niet de intentie om de volledige theorie van Daniel Ofman te bespreken. We willen hier vooral handvaten aanreiken om deze

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie - juni 2016 Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Kernkwadranten Kernkwadranten, wat is jouw uitdaging? Weet jij wat jouw eigenschappen zijn? Waar ben jij sterk in en wat zijn jouw valkuilen? Wanneer je dit weet, kun je hier rekening mee houden.

Nadere informatie

Begeleiden is kunnen bewegen in spanningsvelden. Spanningsvelden? Dilemma s of paradoxen. Zijn er in jouw school spanningsvelden?

Begeleiden is kunnen bewegen in spanningsvelden. Spanningsvelden? Dilemma s of paradoxen. Zijn er in jouw school spanningsvelden? Begeleiden is kunnen bewegen in spanningsvelden Jan Coupé, P&O Taborgroep voor studiedag Gedreven mensen, bevlogen scholen Spanningsvelden? Dilemma s of paradoxen Zijn er in jouw school spanningsvelden?

Nadere informatie

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen.

Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. ME, MYSELF & I Om te beginnen... Ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk Zet muziek op waar je rustig van wordt en neem de tijd om een paar keer diep in en uit te ademen. Pak je opschrijfboekje en

Nadere informatie

- Studievereniging. - Studentenvereniging. - Bouwkunde. - Civiele Techniek. - jezelf op overtuigende manier te presenteren

- Studievereniging. - Studentenvereniging. - Bouwkunde. - Civiele Techniek. - jezelf op overtuigende manier te presenteren Workshop VSSD Trainingsdag 3 oktober 2014 Jullie achtergrond - Studievereniging - Studentenvereniging -? - Bouwkunde - Civiele Techniek -? Saskia Slotboom 2014 2 VSSD Trainingsdag Workshop Jullie doelen

Nadere informatie

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport?

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Werkboek Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Wat is Facet5? Facet5 is een online persoonlijkheidsvragenlijst, die in meer dan 30 landen wordt gebruikt en beschikbaar is in 25 talen. Voor het gemak definiëren

Nadere informatie

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/

Campus Burchtstraat Burchtstraat Herentals 014/ Campus Burchtstraat Burchtstraat 14 2200 Herentals 014/21.23.83. burchtstraat@kosh.be SEMINARIE : VERDIEPING VAN JE STUDIEKEUZE Naam: Inhoud van vandaag: kernkwadranten 2 de duogesprek essentie halen uit

Nadere informatie

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat?

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Ivo Spanjersberg KNLTB Trainerscongrescongres 15 december 2017 Programma - Doelen, voorstellen - Communicatie en professionaliteit als coach

Nadere informatie

Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen

Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen Gedrag kun je onderscheiden in drie bewegingen, gedragspatronen ontwikkeld in de kindertijd. Ze gaven ooit houvast maar beperken nu onze groei en ontwikkeling.

Nadere informatie

Personal ARROW. Van: Next Arrow Coachdiensten. De positieve benadering richting gewenst resultaat!!

Personal ARROW. Van: Next Arrow Coachdiensten. De positieve benadering richting gewenst resultaat!! Personal ARROW Van: Next Arrow Coachdiensten De positieve benadering richting gewenst resultaat!! De Personal Arrow van Next Arrow Next Arrow staat voor coachende begeleiding bij je volgende actie richting

Nadere informatie

Smits & Beerends Reader Kernkwaliteiten

Smits & Beerends  Reader Kernkwaliteiten Smits & Beerends www.smitsenbeerends.nl Reader Kernkwaliteiten Kernkwaliteiten Bij het analyseren van de eigen vaardigheden, het zelfbeeld en de eigen mogelijkheden, komen diverse eigenschappen van een

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4.

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4. Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman 1. Inleiding 2. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en valkuil 4. Omgekeerde proces 5. Kernkwaliteit en de uitdaging 6. Kernkwaliteit en allergie

Nadere informatie

2 Kernkwaliteitenmodel

2 Kernkwaliteitenmodel DC 2 enmodel 1 Inleiding Het kernkwaliteitenmodel is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw samenwerking en omgang met anderen. Je vindt in dit thema uitleg over wat kernkwaliteiten zijn.

Nadere informatie

Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing

Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing Peter den Boer Lector keuzeprocessen ROC West Brabant Onderzoeksbureau Onderzoekend Leren Opzet verhaal Probleem en hoe komt dat? Welke oplossingen en wat weten

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

Het kernkwaliteiten kwadrant

Het kernkwaliteiten kwadrant Het kernkwaliteiten kwadrant Wat is een kernkwaliteit Daniel Ofman introduceerde in zijn bestseller "Bezieling en kwaliteit in organisaties" het kernkwadrant. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt:

Nadere informatie

Sterk in je schoenen staan. Next Learning De kern van professionele identiteit in 55 min

Sterk in je schoenen staan. Next Learning De kern van professionele identiteit in 55 min Sterk in je schoenen staan Next Learning De kern van professionele identiteit in 55 min Prof. dr Manon C. P. Ruijters Maart 2017 (Wat is jouw vak?) Wat is de essentie van jouw vak voor jou? Praktische

Nadere informatie

SYLLABUS VORMING BEMIDDELINGSGERICHT WERKEN. 1. Ik en conflicten KIJK NAAR JE EIGEN CONFLICTSTIJL

SYLLABUS VORMING BEMIDDELINGSGERICHT WERKEN. 1. Ik en conflicten KIJK NAAR JE EIGEN CONFLICTSTIJL 1 Ik en conflicten KIJK NAAR JE EIGEN CONFLICTSTIJL Via deze vragenlijst op basis van de Thomas-Kilmann theorie ontdek je je eigen conflictstijl Kies per vraag steeds de mogelijkheid die het dichtst bij

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Keuzeprocessen voor opleiding en beroep

Keuzeprocessen voor opleiding en beroep Keuzeprocessen voor opleiding en beroep Peter den Boer Lector keuzeprocessen ROC West Brabant freelance onderzoeker Onderzoekend Leren Opzet verhaal Probleem Hoe komt dat? Welke oplossingen en wat weten

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Drijfveren bepalen je werkgeluk

Drijfveren bepalen je werkgeluk Drijfveren bepalen je werkgeluk Het geheim van je WERKelijke Talenten TORI drijfverencoaching Vanja Kraamwinkel INHOUDSOPGAVE Voorwoord...3 Je gebruiksaanwijzing... 4 WERKelijke Talenten... 5 Emotionele

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

Werkblad ster - kwaliteitenreflectie

Werkblad ster - kwaliteitenreflectie Werkblad ster - kwaliteitenreflectie Je ontdekt waar je goed en minder goed in bent. Zet je naam in het midden van de ster. a. In welke vakken ben jij een ster? Zet de vakken bij de punten van de ster.

Nadere informatie

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren?

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Een mens is natuurlijk veel meer dan een kleur. Het indelen in kleuren is een hulpmiddel om een beeld te krijgen van jezelf en de ander.

Nadere informatie

Training Klantbeleving

Training Klantbeleving Training Klantbeleving Klantbeleving: voeg waarde toe en verwonder Betalen voor de verzending van je online bestelling? Een week wachten tot je de offerte in je mailbox vindt? Daar nemen klanten geen genoegen

Nadere informatie

Workshop: Werken met kernkwadranten.

Workshop: Werken met kernkwadranten. Workshop: Werken met kernkwadranten. Tips voor de praktijkbegeleider 1. Zoek de uitdaging van de stagiair; 2. werk vanuit de uitdaging verder aan zijn of haar ontwikkeling Meer weten: www.mijnieoosterom.nl

Nadere informatie

Hoe je meer in je KRACHT komt

Hoe je meer in je KRACHT komt Hoe je meer in je KRACHT komt De kracht van onze gedachtes De kracht van post-it plakken De kracht van identiteit Samenvatting & tips Vragen en meer informatie Even voorstellen Marcel Sanders (1965) Master

Nadere informatie

BDO Summercourse FG 5 - A&A Medewerkers stimuleren om regie te nemen op de eigen professionele groei & ontwikkeling

BDO Summercourse FG 5 - A&A Medewerkers stimuleren om regie te nemen op de eigen professionele groei & ontwikkeling BDO Summercourse FG 5 - A&A 2019 Medewerkers stimuleren om regie te nemen op de eigen professionele groei & ontwikkeling 1. Mijn kwaliteiten van Mentee en Mentor ontwikkelen Bewust zijn van je kwaliteiten

Nadere informatie

BDO Summerschool FG 4 - A&A Medewerkers stimuleren om regie te nemen over de eigen professionele groei & ontwikkeling

BDO Summerschool FG 4 - A&A Medewerkers stimuleren om regie te nemen over de eigen professionele groei & ontwikkeling BDO Summerschool FG 4 - A&A 2019 Medewerkers stimuleren om regie te nemen over de eigen professionele groei & ontwikkeling 1. Mijn kwaliteiten van Mentee en Mentor ontwikkelen Creëer inzicht in jouw kwaliteiten

Nadere informatie

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl Website: MT.nl 5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo 13 november 2015 5 managementlessen uit een businessroman over een ogenschijnlijk succesvolle ceo die volkomen vastloopt. Het staat

Nadere informatie

Service Excellence. Service met Impact

Service Excellence. Service met Impact Service Excellence Service met Impact Hoe waarde te creeren in jouw service? SERVICE Wat je voor iemand doet HOSPITALITY Welk gevoel je iemand geeft VS https://www.youtube.com/watch?v=7yw3hzp1rjy THEORY:

Nadere informatie

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD ROESELARE THERAPIE EN ONDERZOEKSCENTRUM DE BOOM / OCMW

Nadere informatie

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best?

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? SPIEGELKAARTJES Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? Deze kaartjes houden jou een spiegel voor. Op elk kaartje

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Conferentie 'Bijzonder Begaafd' 28 september 2016 - Nieuwegein Desirée Houkema Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

Hieronder volgt de toelichting per onderdeel en achter in de handleiding vindt u tevens een praktisch stappenplan.

Hieronder volgt de toelichting per onderdeel en achter in de handleiding vindt u tevens een praktisch stappenplan. Handleiding - Aan de slag met de VTL Motivatie Matrix De VTL Motivatie Matrix is een praktisch instrument dat u in kunt zetten tijdens motivatiegesprekken met uw leerlingen. Enerzijds kan het instrument

Nadere informatie

Sociaal-psychologische achtergronden BESPREKING EN AANBEVELINGEN WHODUNNIT?

Sociaal-psychologische achtergronden BESPREKING EN AANBEVELINGEN WHODUNNIT? Leesbaarheid van de weg en de wegomgeving SOCIAAL- PSYCHOLOGISCHE ACHTERGRONDEN Sociaal-psychologische achtergronden Helmut Paris Verkeerspsycholoog Helmut Paris Verkeerspsycholoog Mobiliteitsacademie

Nadere informatie

Werken in team : oe da? Terugkomdag mentoren - banaba BUO / ZRL - sessie Werken in Team

Werken in team : oe da? Terugkomdag mentoren - banaba BUO / ZRL - sessie Werken in Team Werken in team : oe da? 1 Teamlijn : handelingsgericht samenwerken 2 Inhoud sessies studenten van dit opleidingsonderdeel: Sessie 1: wat is een team? Wat maakt een team succesvol? Wie ben ik in een team?

Nadere informatie

Netwerk- en studiedag De blik van buiten. Workshop Leiderschap in Veranderen

Netwerk- en studiedag De blik van buiten. Workshop Leiderschap in Veranderen Netwerk- en studiedag De blik van buiten Workshop Leiderschap in Veranderen Er zit meer wijsheid in Verwondering dan in Verbijstering drs. Maaike Arends Leiderschap in Veranderen Het vermogen om bij mensen

Nadere informatie

GROEPERING VAN ERKENDE ONDERNEMINGEN VOOR AUTOKEURING EN RIJBEWIJS V.Z.W. Theoretisch en praktisch examen en coherentie van opleiding en examinering

GROEPERING VAN ERKENDE ONDERNEMINGEN VOOR AUTOKEURING EN RIJBEWIJS V.Z.W. Theoretisch en praktisch examen en coherentie van opleiding en examinering GROEPERING VAN ERKENDE ONDERNEMINGEN VOOR AUTOKEURING EN RIJBEWIJS V.Z.W Theoretisch en praktisch examen en coherentie van opleiding en examinering Rijexamens: theorie en praktijk Klassiek Focus op theoretische

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Wat is jouw DRIVE? Wat is jouw DRIVE? Sectorinstituut Transport en Logistiek datum en naam bedrijf

Wat is jouw DRIVE? Wat is jouw DRIVE? Sectorinstituut Transport en Logistiek datum en naam bedrijf Wat is jouw DRIVE? Wat is jouw DRIVE? Sectorinstituut Transport en Logistiek datum en naam bedrijf Aangenaam Louis de Jong Sectorinstituut Transport en Logistiek Kennismaken met DRIVE Hoe kunnen jouw collega

Nadere informatie

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN 21 november 2013 Annemarie Bakker Hogeschool Windesheim Master SEN jm.bakker@windesheim.nl Doel van de workshop Kennismaken met oplossingsgerichte gesprekvoering

Nadere informatie

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant

Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Bijlage MeMosnaQ 20: Kernkwadrant Kernkwaliteiten en kernkwadranten Mirror, mirror, on the wall Iedereen heeft sterke kanten, kwaliteiten. Het mysterieuze aan die kwaliteiten is dat je ze vaak zelf niet

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP

NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP NLP FIT BEWUSTWORDING - MINDFULNESS - NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Samen zijn wij de Laurentius Stichting!

Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Op weg naar 2023 Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Ik groei en ik bloei Op mijn eigen manier Met oog voor de ander En met veel plezier Ik sta klaar om te delen Wat ik weet, wat ik kan En als ik iets

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Persoonlijk Leiderschap in veranderen Sturen op Boven en Onderstroom! Drs. Maaike Arends

Persoonlijk Leiderschap in veranderen Sturen op Boven en Onderstroom! Drs. Maaike Arends Persoonlijk Leiderschap in veranderen Sturen op Boven en Onderstroom! Drs. Maaike Arends (uit: De kunst van Veranderen, De Witte / Jonker) Waarom organisatieveranderingen mislukken? Ze struikelen precies

Nadere informatie

Wacht maar tot ik groot ben!

Wacht maar tot ik groot ben! www.geerttaghon.be Wacht maar tot ik groot ben! Omgaan met agressie bij kleine kinderen Geert Taghon 2013 Ontwikkeling kleine kind De wereld leren kennen en zich hieraan aanpassen (adaptatie) Processen

Nadere informatie

Motieven en persoonlijkheid. Waarom doen mensen de dingen die ze doen?

Motieven en persoonlijkheid. Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Motieven en persoonlijkheid Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Motivatie psychologen vragen: Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Motivatiepsychologen zoeken naar de motieven, de drijfveren

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Portfolio ~ POP ~ PAP

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Portfolio ~ POP ~ PAP BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Inleiding en leerdoelen Het begrip portfolio komt oorspronkelijk uit de wereld van kunst en architectuur. Kunstenaars en architecten kunnen bij hun sollicitaties

Nadere informatie

Re-Job E-Book Take-Off

Re-Job E-Book Take-Off Re-Job E-Book Take-Off re-job 3. TAKE OFF 3.1 Ik en mijn talent Stel je eens voor: Je rijdt door een willekeurige straat en één van de voortuinen springt je in het oog. De schoonheid, de bloemen, de geuren

Nadere informatie

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl)

Een mooie uitleg is te vinden in dit Youtube-filmpje van Daniel Ofman zelf (www.corequality.nl) Submitted by Jan Herman on za, 07/09/2016-22:26 Daniel Ofman heeft het kernkwadrant ontwikkeld, waarbij je vanuit je kwaliteiten kan zien waar je valkuilen liggen, wat je allergieën zijn en hoe je hier

Nadere informatie

Workshop: Geweldloze Communicatie

Workshop: Geweldloze Communicatie Workshop: Geweldloze Communicatie ALV SIETAR NL Door Jackie van der Kroft www.jackievanderkroft.nl Programma: Geweldloze Communicatie Introductie Model 4 elementen Niet-verbindende communicatie Praktijk

Nadere informatie

Brouw je identiteit.

Brouw je identiteit. Brouw je identiteit www.mindbrouwerij.nl Even voorstellen... Identiteit Je bent zoveel meer dan je cv Wat gaan we doen Identiteit hoe omschrijven wij onszelf Waarden wat is nu echt belangrijk Kwaliteiten

Nadere informatie

BDO Summercourse A&A Het beste uit jezelf en je mentee halen door te blijven ontwikkelen

BDO Summercourse A&A Het beste uit jezelf en je mentee halen door te blijven ontwikkelen BDO Summercourse A&A 2019 Het beste uit jezelf en je mentee halen door te blijven ontwikkelen 1. Mijn kwaliteiten van Mentee en Mentor ontwikkelen Ben je je bewust van jouw kwaliteiten en valkuilen als

Nadere informatie

Leergang Psychodynamisch Coachen en Adviseren

Leergang Psychodynamisch Coachen en Adviseren Leergang Psychodynamisch Coachen en Adviseren voor professionals die met professionals werken START JANUARI 2019 Werken met professionals Psychodynamisch coachen en adviseren is Professionals houden van

Nadere informatie

Kleur bekennen 10/19/2017. Wie zijn dit? En wat zijn de karakters? Wolvega, 18 oktober 2017

Kleur bekennen 10/19/2017. Wie zijn dit? En wat zijn de karakters? Wolvega, 18 oktober 2017 10/19/2017 Kleur bekennen Wolvega, 18 oktober 2017 Frank Steenbreker Sieto van Houten Ondernemerscoach Varkenshouderij Ondernemerscoach Melkveehouderij f.steenbreker@agrifirm.com / 06-83046058 s.vanhouten@agrifirm.com

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

HET ULTIEME CIRKEL VAN VERVULLING ASSESSMENT

HET ULTIEME CIRKEL VAN VERVULLING ASSESSMENT WIE ZIT HIER ACHTER? WIE ZIT HIER ACHTER? IK BEN SANDRA DERKSEN EN AUTEUR VAN AFVALLEN ALS SPIRITUELE OEFENING LESSEN VOOR EEN LICHT EN VERVULLEND LEVEN EN FOOD FOR THOUGHT. Ik ben de bedenkster van de

Nadere informatie

Aanvullende informatie onder

Aanvullende informatie onder Wat beweegt ons? Reiss Profile Europe B.V. is officieel partner en licentiehouder van de methode van Professor Dr. Steven Reiss Aanvullende informatie onder www.reissprofile.eu Zicht op de menselijke motivatie

Nadere informatie

De psychologie van de wanbetaler

De psychologie van de wanbetaler 07-10-2015 De psychologie van de wanbetaler Dr. Martijn Keizer Rijksuniversiteit Groningen m.keizer@rug.nl Deze presentatie Deze presentatie Hoe motiveren we debiteuren om actie te ondernemen? Overzicht

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

V&VN, 31 januari, Nunspeet Bij voorkeur leren. dr Manon C.P. Ruijters MLD

V&VN, 31 januari, Nunspeet Bij voorkeur leren. dr Manon C.P. Ruijters MLD V&VN, 31 januari, Nunspeet Bij voorkeur leren dr Manon C.P. Ruijters MLD Bij voorkeur leren: Nieuwsgierig naar het leren van anderen 2 Jeetje zijn daar echt zoveel woorden voor nodig? pff, hoe eigenwijs

Nadere informatie

Hier staan we voor! www. lentiz.nl/floracollege

Hier staan we voor! www. lentiz.nl/floracollege Dit is wie we zijn. Het Lentiz Floracollege wil werken aan een duidelijke uitstraling in onze regio., waarvan we de betekenis gezamenlijk hebben bepaald, helpen daarbij. Hier staan we voor! Met ondernemen,

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten. Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen

Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten. Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen https://www.youtube.com/watch?v=qcve0lzjp5q Slecht en

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Hoeveel sporten deze kinderen. De kracht van sport sporten voor kinderen met gedragsproblemen. Wekelijks sporten, lidmaatschap en bewegen %

Hoeveel sporten deze kinderen. De kracht van sport sporten voor kinderen met gedragsproblemen. Wekelijks sporten, lidmaatschap en bewegen % Introductie Sportparticipatie Succesfactoren Praktijk beelden Discussie De kracht van sport sporten voor kinderen met gedragsproblemen Remo Mombarg en Arjan Pruim Widening Gap, Skinner & Piek, 2001 Verminderde

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren

Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent. Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Nieuw curriculumontwerp De nieuwe rol van de docent Willy Reijrink Innovatiedocent Innoverend onderzoeken/ onderzoekend innoveren Opleiding Mbo-Verpleegkundige Graafschap College Doetinchem w.reijrink@graafschapcollege.nl

Nadere informatie

Verkeer op school (VOS)

Verkeer op school (VOS) Verkeer op school (VOS) Risicogedrag van jongeren Wat wij denken Wat wij verwachten Wat wij kunnen doen Helmut Paris - Verkeerspsycholoog - VSV-Studiedag - Verkeer op school (VOS) Antwerpen, 25.02.2013

Nadere informatie

JOUW IDEALE LEIDERSCHAP TOOLKIT CHECKLIST

JOUW IDEALE LEIDERSCHAP TOOLKIT CHECKLIST JOUW IDEALE LEIDERSCHAP TOOLKIT CHECKLIST Een snelle & praktische gids om te zien wat je nog nodig hebt voor je volgende promotie Ellen Soentken ellensoentken.com En nu is het jouw beurt Als je denkt aan

Nadere informatie

Omgaan met weerstanden Gedreven mensen bevlogen scholen. 28 april 2017 Lieve Peeters

Omgaan met weerstanden Gedreven mensen bevlogen scholen. 28 april 2017 Lieve Peeters Omgaan met weerstanden Gedreven mensen bevlogen scholen 28 april 2017 Lieve Peeters Omgaan met weerstand Wie in huis de trekker is van veranderingen, weet dat je dan kunt rekenen op een hoeveelheid weerstand

Nadere informatie

PROFESSIONEEL GEDRAG EN PROFESSIONELE IDENTITEITSVORMING. Pieter Barnhoorn en Jacqueline Bustraan

PROFESSIONEEL GEDRAG EN PROFESSIONELE IDENTITEITSVORMING. Pieter Barnhoorn en Jacqueline Bustraan PROFESSIONEEL GEDRAG EN PROFESSIONELE IDENTITEITSVORMING Pieter Barnhoorn en Jacqueline Bustraan (Potentiële) belangenverstrengeling Geen Elke opleider komt hem of haar tegen; de aios waarmee het allemaal

Nadere informatie

groene pedagogiek daar gaan we op 21 mei op het Kinderopvangfestival eens goed voor zitten copyright

groene pedagogiek daar gaan we op 21 mei op het Kinderopvangfestival eens goed voor zitten copyright groene pedagogiek daar gaan we op 21 mei op het Kinderopvangfestival eens goed voor zitten groen verdient een speciale plek! Bedoeling van deze bijeenkomst: Groen krijgt concreet een plek in het pedagogisch

Nadere informatie

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen

ken jezelf en en verbeter je relaties met anderen DISC KLEURENTRAININGEN: ken jezelf en en verbeter je relaties verbeter met anderen je relaties met anderen Waarom klikt het met de ene persoon direct en verloopt het contact met andere altijd moeizaam?

Nadere informatie

BRAINCOMPASS/BRAINTRANSMITTER

BRAINCOMPASS/BRAINTRANSMITTER BRAINCOMPASS/BRAINTRANSMITTER ontwikkelassessment én groeiversneller voor organisaties Vanuit DNA en Drijfveren naar Gemotiveerde Groei HERKEN JE ALS MANAGER DE VOLGENDE SITUATIE? Het is meer dan ooit

Nadere informatie

TRAINING KINDER- en TIENERCOACH

TRAINING KINDER- en TIENERCOACH TRAINING KINDER- en TIENERCOACH Infobrochure Eva Storm - Lazuli Training Wil jij kinderen écht vanuit je hart helpen? Dan is de opleiding Kinder- en Tienercoach iets voor jou! Tijdens deze training ga

Nadere informatie

Omgaan met faalangst en weerstanden! Trainer: Gijs Visser

Omgaan met faalangst en weerstanden! Trainer: Gijs Visser Omgaan met faalangst en weerstanden! Trainer: Gijs Visser Hoe ga jij om met gevoelens van falen of een verlieservaring?? Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken Er rust een taboe op dit onderwerp

Nadere informatie