Inspiratiedag competentiemanagement. 1 oktober 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inspiratiedag competentiemanagement. 1 oktober 2015"

Transcriptie

1 Inspiratiedag competentiemanagement 1 oktober 2015

2 WIE IS WIE Wie ben je? Wat doe je? Wat wil je (vandaag)? Wat moeten wij van je weten?

3 INSPIRATIEDAG COMPETENTIEMANAGEMENT AGENDA Welkom Inspiratiedag: kader en doelstellingen Welke taal spreken we (af)? (Hoe ver) zit competentiemanagement in het DNA van jouw organisatie? Het werkmodel rond competentiemanagement Competentieontwikkeling in teamverband. Slotbeschouwing

4 INSPIRATIEDAG COMPETENTIEMANAGEMENT KADER EN DOELSTELLINGEN 4 ledige opdracht Vlaamse Overheid inventariseren van relevante kennis en praktijktools rond competentie- en talentonwikkeling ontwikkeling van een vormingspakket introductie in competentie- en talentontwikkeling voor bestaande ondernemingen en starters de organisatie van een vorming introductie in competentie- en talentontwikkeling de organisatie van een lerend netwerk rond de diverse aspecten van HR beleid vanuit competenties en talenten

5 TAALAFSPRAKEN

6 TAALAFSPRAKEN Competentie: Het vermogen van een persoon (of een team) om een bepaald observeerbaar gedrag te stellen Gedrag K V A Kennis Wat we weten en waarvan we gebruik kunnen maken: feiten, gegevens, inlichtingen, concepten, ideeën, schema s, Vaardigheid De kunde of de capaciteit om hetgeen we kennen te demonstreren, uit te voeren. Attitude De ingesteldheid waarmee iemand kijkt naar een situatie, de houding. Competentie = kennis x vaardigheid x attitude

7 Kerncompetenties van een organisatie TAALAFSPRAKEN Onze missie: Onze bestaansreden, waar we het voor doen? Waarvoor bestaan we? Onze waarden Onze kernkwaliteiten Onze missie, het hoger gelegen doel Ons ambitieus project Het ambitieuze doel: waar willen we staan over x jaren? Onze waarden: Wat vinden we écht belangrijk? Onze kernkwaliteiten: waar willen we écht goed (de beste ) in zijn? Onze strategie: Hoe gaan we daar geraken?

8 TAALAFSPRAKEN Algemene competenties: Gericht op het gedrag, los van de technische kant van een functie. Functioneel-technische competenties Sterk gerelateerd aan de technisch-inhoudelijke zijde van een functie.

9 (HOE VER) ZITTEN LEREN EN COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET DNA VAN JULLIE ORGANISATIE? Self scan competentiemanagement en leerklimaat Neem de stellingen rustig door. Kruis voor elke stelling de situatie aan die het meest aansluit bij jullie situatie.

10 COMPETENTIEMANAGEMENT IN ONS MODEL VOOR INTEGRALE ORGANISATIEONTWIKKELING? En hoe zit het bij jullie met leren en competentieontwikkeling op het vlak van.?

11 (HOE VER) ZITTEN LEREN EN COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET DNA VAN JULLIE ORGANISATIE? Vorm duo s Bespreek jullie resultaten van de scan met elkaar. Bereid een antwoord voor op vragen zoals: Wat viel je op bij het invullen van de scan? Wat valt je op bij het zien van de resultaten? Ligt het resultaat van de scan in lijn met de vragen waarmee jullie naar de inspiratiedag zijn gekomen? Waar zijn overeenkomsten/verschillen?

12 HEFBOMEN VOOR EEN EFFECTIEF LEERKLIMAAT

13 HEFBOOM 1: DE DOELPERSOON Zetten we doelbewust activiteiten of systemen op om. de leerspanning van onze werknemers te verhogen? 1 Talenten bij onze werknemers te ontdekken? werknemers zich veilig te laten voelen om te leren en/of hun competenties te ontwikkelen? hindernissen te detecteren die mensen kunnen hebben bij het leren of bij competentieontwikkeling? Die hindernissen op te ruimen? Mensen goesting te doen krijgen en te blijven hebben om echt aan de slag te gaan met leren en competentieontwikkeling?

14 HEFBOOM 2: DE TRAINER/COACH Doen we iets om Bij werknemers talenten te ontdekken op het vlak van begeleider/trainer/coach/instructeur? 2 Trainers/coaches/begeleiders/instructueurs competenter te maken op het vlak van kennis- en ervaringsoverdracht? Trainers/coaches/begeleiders/instructeurs te begeleiden en coachen in die rol?

15 HEFBOOM 3: DE LEERMIDDELEN 3 Hebben we verschillende leermethodieken? Welke? Kunnen we schakelen indien blijkt dat een methode niet aanslaat? Evalueren we de ingezette methodieken? Hoe? Zoeken we naar nieuwe methodieken? Hoe?

16 HEFBOOM 4: HET KADER 4 Bewerkstelligen we actief een leercultuur in onze organisatie? Hoe doen we dat? Nemen we leren en competentieontwikkeling als van nature op in onze doelstellingen? Hoe en waar? Richten we fora in waar actoren rond het leerproces elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen delen? Geven we leren en competentieontwikkeling een natuurlijke plaats in onze werkprocessen? Waar en hoe?

17 WAAR STAAN JULLIE? WAT KUNNEN WE VAN ELKAAR LEREN? Reflecteer even voor jezelf? Waar staan wij in onze organisatie op het vlak van deze 4 hefbomen? Waar hebben we straffe verhalen? Goede praktijken? Waar zetten we (nog) te weinig op in?

18 VERRIJK JE INZICHTEN DOOR ZE MET ELKAAR TE DELEN Speeddate sessie, Interview elkaar over de eigen reflectie : Wat waren jouw belangrijkste ontdekkingen tijdens de voorbije reflectie over de 4 hefbomen? In welke mate klopt jouw eigen reflectie met de instapvraag, met de scanresultaten? Welke vraag heb jij nog aan mij na je eigen reflectie?

19 GROEPSGESPREK ROND DE HEFBOMEN Wat is er naar boven gekomen? Wat heb je van de anderen opgestoken tijdens de speeddate? Welke verhalen/praktijken/vragen wil je delen met de groep?.

20 INTERMEZZO, SNEL LEREN VAN ANDEREN Wanneer Wie Minuut 1 Vraagsteller Minuut 2-5 Groep Minuut 6-10 Groep Minuut 11 Vraagsteller Minuut Groep Minuut 15 Vraagsteller Wat Formuleer je vraag/probleem/uitdaging Stel vragen om de vraag (beter) te begrijpen. Doe zoveel mogelijk suggesties om de vraag te beantwoorden/het probleem op te lossen/de uitdaging aan te gaan. Kies één of twee suggesties die je het meest aanspreken. Verfijn deze suggestie(s) met verdere aanvullingen/ideeën. Bedank de groep, maak je voornemen kenbaar en spreek af hoe je de groep op de hoogte houdt van je ervaringen.

21 LEREN EN COMPETENTIEONTWIKKELING: VAN INDIVIDU NAAR GOEP TEAMS IN INNOVATIEVE ARBEIDSORGANISATIE: WAT een vaste groep medewerkers van 8-12 mensen met een eigen, duidelijk afgebakende klus / werkzaamheden het team doet zoveel mogelijk zelf Ø Ø Ø Ø Ø voorbereiden organiseren uitvoeren regelen en controleren het team streeft concrete, meetbare doelen na en is hiervoor ook verantwoordelijk

22 LEREN EN COMPETENTIEONTWIKKELING: VAN INDIVIDU NAAR GOEP ONTWERPPRINCIPES VOOR EFFECTIEVE TEAMS: WAAROM Een individu is te beperkt voor een complexe taak Mensen hebben behoefte aan onderling overleg Mensen hebben behoefte aan sociaal contact In een team zijn meer regelmogelijkheden : werkoverleg verlof, afwezigheid bespreken team is minder kwetsbaar taakroulatie en taakverruiming aanpassingen naar individuele mogelijkheden en ambities Vlotte horizontale en directe afstemming mogelijk

23 LEREN EN COMPETENTIEONTWIKKELING: VAN INDIVIDU NAAR GOEP ONTWERPPRINCIPES VOOR EFFECTIEVE TEAMS: HOE Compleet takenpakket 4 tot max. 20 teamleden Onderlinge afhankelijkheid Brede inzetbaarheid / elkaar vervangen in uitvoerende taken en regeltaken Team zorgt zelf voor de nodige afstemming binnen en buiten het team. Maximale autonomie Ø Ø Ø Minimale specificatie, maximale informatie Voldoende regelmogelijkheden Interne en externe coördinatie Herkenbaarheid als team: eigen ruimte, middelen en informatie Besturingssystemen sluiten aan op teamverantwoordelijkheid (resultaten, leren, overleg, besluitvormingsproces) Beloningssystemen sluiten aan op teamwerk.

24 LEREN EN COMPETENTIEONTWIKKELING: VAN INDIVIDU NAAR GOEP ONTWIKKELINGS- OF LEERDIMENSIES VAN TEAMS Team doel

25 Ontwikkelingsfase Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Ontwikkelingsdimensie Vakmanschap Organiserend vermogen Samenwerkingsvermogen Resultaatsgericht werken Ondernemerschap Bundeling individuen Het op tempo technisch goed kunnen uitvoeren van de uitvoerende taken. Het bereiken van het vereiste flexibiliteitniveau t.a.v. inzetbaarheid. Bij problemen of ongunstige beslissingen weet je met wie je moet overleggen. Terugkerende problemen bespreek je in het werk-overleg. De taakverdeling binnen het team is duidelijk en je weet bij wie je terecht kan voor hulp. Het werkoverleg functioneert goed. De doelstellingen en gewenste prestaties zijn voor het team duidelijk. De werkelijke prestaties worden aan het team teruggekoppeld. Groep Zelfstandig de wijze van uitvoering kunnen bepalen, ook bij moeilijke of nieuwe opdrachten. Het kunnen opstellen van een individueel- en een teamopleidingsplan. Men kan zelfstandig het werk organiseren. Regeltaken met een frequent, routinematig, niet specialistisch karakter voert het team zelf uit. Probleemoplossen en besluitvorming voert de groep systematisch en weloverwogen uit. Het team is bekend op welke wijze hun activiteit de teamprestaties beïnvloedt. Bij een eventuele terugval kunnen ze de oorzaak achterhalen en actie ondernemen. Team Elkaar kunnen beoordelen en coachen t.a.v. uitvoerende taken. Elkaar kunnen beoordelen en coachen t.a.v. regelende taken. Conflicten worden onderling zorgvuldig opgelost. Men gebruikt elkaars kwaliteiten en houdt rekening met derden. Je spreekt elkaar aan op houding en gedrag. Het team houdt het bereikte prestatieniveau vast. Resultaten worden zelfstandig geëvalueerd. Het jaarplan wordt samen met de leiding vastgesteld. Open team Uit de omgevingsontwikkelingen en de toekomstige uitvoerende taken afleiden van het vereiste niveau van vaktechniek en inzetbaarheidsflexibiliteit. Het team krijgt externe regelen afstemmingstaken. Uit omgevingsontwikkelingen leid je norm- en procedure aanpassingen af. Men is op de hoogte van de competenties buiten het team en maakt afspraken voor ondersteuning. Problemen en conflicten met de omgeving worden zelf opgelost. N.a.v. de omgevingsontwikkelingen stelt het team haar doelen bij en initieert maatregelen. Tevens wordt een proces van continu prestatie-verbeteren opgestart. ONTWIKKELINGSFASEN VAN EEN TEAM

26 LEREN, COMPETENTIEONTWIKKELING IN TEAMVERBAND De team competentiematrix RATIO to be Johan Abdul Rebecca Wim Ingrid RATIO As Is Taak 1 100% ü ü ü û ü 80% Taak 2 60% û ü û ü ü 60% Taak 3 40% û û ü ü û 40% Taak 4 100% ü ü ü ü ü 100% Taak 5 100% û û û ü û 20% Regeltaak 1 20 % û û û û û 0% Regeltaak 2 40% ü û ü û û 40% Teamwerk Iedereen moet alles kunnen

27 LEREN, COMPETENTIEONTWIKKELING IN TEAMVERBAND Van TOP naar POP RATIO to be Johan Abdul Rebecca Wim Ingrid RATIO As Is Taak 1 100% ü ü ü û ü 80% Taak 2 60% û ü û ü ü 60% Taak 3 40% û û ü ü û 40% Taak 4 100% ü ü ü ü ü 100% Taak 5 100% û û û ü û 20% Regeltaak 1 20 % û û û û û 0% Regeltaak 2 40% ü û ü û û 40% Team Ontwikkelings Plan Persoonlijk Ontwikkelings Plan

28 VOORDELEN VAN LEREN, COMPETENTIEONTWIKKELING IN TEAMVERBAND Leren in functie van een gemeenschappelijk doel: verhoogt leerspanning omwille van neiging tot bijdrage aan team zorgt voor legitimatie/verantwoording van leerproces Competentiegaps worden ruimte voor diversiteit. Talenten krijgen ruimte. Taakvolledigheid zorgt voor ruimer een gevarieerder takenpakket. Werknemers kunnen zowel in rol van trainer als van trainee gaan staan. Ontwikkeling van sociale vaardigheden ij het opnemen van sterrollen. Ontwikkeling van andere niet-functioneel technische competenties bij het opnemen van sterrollen. Leerproces krijgt een extra dimensie: van single loop naar double loop learning.

29 LEREN, COMPETENTIEONTWIKKELING IN IAO TEAMVERBAND DOUBLE LOOP LEARNING

30 LEREN, COMPETENTIEONTWIKKELING IN IAO TEAMVERBAND

31 WAT MOGEN WIJ VAN JULLIE LEREN? Wat heeft je geïnspireerd? Bewust gemaakt? Wat is je voornemen? Wat ga jij hiermee doen?

Reflectie op besluitvorming en handelen

Reflectie op besluitvorming en handelen Reflectie op besluitvorming en handelen Methodiek Omschrijving: De kwaliteit van besluitvorming heeft een invloed op de kwaliteit van de hulpverlening en het gevoel van effectiviteit. Dit is een belangrijk

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

Zelfsturing en vakmanschap. HR in de zorg, 2 december 2014

Zelfsturing en vakmanschap. HR in de zorg, 2 december 2014 Zelfsturing en vakmanschap HR in de zorg, 2 december 2014 Even voorstellen Tanja Hoornweg Eva van Gils Het Nieuwe Leidinggeven: vanuit een gezamenlijke visie de motivatie en het vakmanschap van medewerkers

Nadere informatie

Jan Dijkmans. Competentiemanagement, wat? Competentiemanagement, wat?

Jan Dijkmans. Competentiemanagement, wat? Competentiemanagement, wat? ROL VAN DE LEIDINGGEVENDE BIJ COMPETENTIEMANAGEMENT Jan Dijkmans Inhoud Wat is een competentie? Wat is competentiemanagement? Hoe breng je competenties in kaart? Hoe ontwikkel je competenties? Wat is de

Nadere informatie

De rol en verantwoordelijkheden van de teamcoach (Teamcoachmatrix) KWIC INSTRUMENT

De rol en verantwoordelijkheden van de teamcoach (Teamcoachmatrix) KWIC INSTRUMENT De rol en verantwoordelijkheden van de teamcoach (Teamcoachmatrix) KWIC INSTRUMENT 8 TEAMCOACH MATRIX De teamcoaches hebben een houvast nodig. Elke team ontwikkelt zich met de tijd naar een meer matuur

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

NL COACH CONGRES 01/12/2017

NL COACH CONGRES 01/12/2017 Persoonlijke ontwikkeling van de sportcoach 60graden feedback assessment NL COACH CONGRES 0//07 MARK.KAPTEIN@SPORTCOACHEXCEL.NL YARA@PUREPERFORMANCECOACHING.NL WELKOM Be here Be safe Be well Doel vandaag

Nadere informatie

NEDERLANDSE DALTON VERENIGING

NEDERLANDSE DALTON VERENIGING IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING www.dalton.nl Bezuidenhoutseweg 251-253 2594 AM Den Haag T. 070-331 52 81 E. bestuursbureau@dalton.nl www.dalton.nl 1 2 eigenaarschap persoonlijke ontwikkeling DALTON

Nadere informatie

We komen terug op het huiswerk

We komen terug op het huiswerk Deze sessie volgt op de sessie rond structuur en teamontwikkeling. We herhalen in grote lijnen nog eens het verhaal tot nu toe. En benadrukken dat het hier de eerste keer is in het lerend netwerk waar

Nadere informatie

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep

Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep Gespreksformulieren LA personeel Dommelgroep (versie mei 2012) FUNCTIONERINGSGESPREK leraar basisonderwijs (LA) Naam: Geboortedatum: Huidige school: Leidinggevende: Huidige functie: Datum vorig gesprek:

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

Bewegen tot leren: Perspectieven voor een krachtige leeromgeving

Bewegen tot leren: Perspectieven voor een krachtige leeromgeving Bewegen tot leren: Perspectieven voor een krachtige leeromgeving Jouw ervaring Neem iets in gedachten dat je nu goed kunt en waarvan je veel plezier hebt in je werk: Vertel waartoe je in staat bent. Beschrijf

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2009-2010 Versie: 3 Fase: Gevorderd 1 Naam Student:.

Nadere informatie

Samen leren op school. Hoe kunnen we dit organiseren?

Samen leren op school. Hoe kunnen we dit organiseren? Samen leren op school Hoe kunnen we dit organiseren? 1 Individuele kenmerken van de lerende(n) Samen leren Schoolcultuur en structuur Kenmerken van de leeractiviteiten Professionaliseringsbeleid 2 Doelgericht

Nadere informatie

Workshop 5: Talentmanagement als hefboom in de (sociale) economie? zaal 3 + L. Talentmanagement als hefboom in de (sociale) economie?

Workshop 5: Talentmanagement als hefboom in de (sociale) economie? zaal 3 + L. Talentmanagement als hefboom in de (sociale) economie? Workshop 5: Talentmanagement als hefboom in de (sociale) economie? zaal 3 + L Nancy Cantens - Ann Decorte Talentmanagement als hefboom in de (sociale) economie? 1. Toelichting bij het wat, wanneer en waarom

Nadere informatie

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma

Op weg naar een integraal kindcentrum. Janny Reitsma Op weg naar een integraal kindcentrum Janny Reitsma Programma: Verkenning van het integraal kindcentrum Leiderschap: mensen in beweging zetten Leiderschap: planmatig organiseren Leren als strategie voor

Nadere informatie

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING 2 www.dalton.nl 3 DALTON IS AN INFLUENCE, A WAY OF LIFE Helen Huss Parkhurst (January 3, 1887 June 1, 1973) 4 eigenaarschap persoonlijke ontwikkeling betrokkenheid van

Nadere informatie

Leren Zichtbaar maken. Masterclass Simea congres Monique van der Knaap Annelies Baarends 7 april 2017

Leren Zichtbaar maken. Masterclass Simea congres Monique van der Knaap Annelies Baarends 7 april 2017 Leren Zichtbaar maken Masterclass Simea congres Monique van der Knaap Annelies Baarends 7 april 2017 Even voorstellen Monique van der Knaap Adviseur bij RPCZ/Bazalt Trainer Leren Zichtbaar Maken Begeleidt

Nadere informatie

Ben jij een Lean leider?

Ben jij een Lean leider? Ben jij een Lean leider? LIDZ jaarcongres, 31 oktober 2016 Desirée van Dun & Jorim den Hertog Copyright 2016 House of Performance. Geen enkele reproductie van het document of een deel van het document

Nadere informatie

Castellum, Gebouw C, Synthesium Loire AK Den Haag

Castellum, Gebouw C, Synthesium Loire AK Den Haag Castellum, Gebouw C, Synthesium Loire 150 2491 AK Den Haag www.kunskapsskolan.nl info@kunskapsskolan.nl 1 1. Het gepersonaliseerd leren van jouw docenten(teams) staat centraal Je bent als leidinggevende

Nadere informatie

Handleiding Persoonlijke Ontwikkeling Plan

Handleiding Persoonlijke Ontwikkeling Plan Handleiding Persoonlijke Ontwikkeling Plan SLB-hoofdfase Jaar 3/4 2014-2015 Code: AFXX-SLB-J3J4-14 AC duaal: AFXX-SLB-D3D4-14 1 Bouwen aan je persoonlijk ontwikkelplan Het persoonlijk ontwikkelplan is

Nadere informatie

1. Wie zijn we? 3. Onze kijk op talent en VAKmanschap. 2. Wat gebeurt er rondom ons? 4. Waar zetten we op in?

1. Wie zijn we? 3. Onze kijk op talent en VAKmanschap. 2. Wat gebeurt er rondom ons? 4. Waar zetten we op in? 1. Wie zijn we? 3. Onze kijk op talent en VAKmanschap 2. Wat gebeurt er rondom ons? 4. Waar zetten we op in? 1 Wie zijn we? Groei van 'de familie' Bakkerij Jozef Colruyt Groothandel Franz Colruyt Discounter

Nadere informatie

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal

360 GRADEN FEEDBACK. Jouw competenties centraal 360 GRADEN FEEDBACK Jouw competenties centraal Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Over gedrag en de... 4 3. Totaalresultaten... 5 4. Overzicht scores per competentie... 7 5. Overschatting-/onderschattinganalyse...

Nadere informatie

Teamcoördinator ALERT-team

Teamcoördinator ALERT-team Functie- en competentieprofiel Teamcoördinator ALERT-team Datum Organisatie CAW Antwerpen Medewerker Deelwerking ALERT-team Plaats in de organisatie Teamcoördinator Waarom deze functie Deze functie draagt

Nadere informatie

Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 20011 2500

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER VOOR LEIDINGGEVENDEN WAAROM DEZE WORKSHOP? Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het bevorderen van inzetbaarheid van medewerkers. Zij zijn degenen die de dialoog

Nadere informatie

Duurzame integratieve kwaliteitszorg. Andre Vyt

Duurzame integratieve kwaliteitszorg. Andre Vyt Duurzame integratieve kwaliteitszorg Andre Vyt Kernaspecten Hoe integreren we alle relevante aspecten in ons kwaliteitsbeleid? Hoe integreren we het kwaliteitsbeleid in onze dagelijkse werking? Wat zijn

Nadere informatie

Vitaal Leiderschap Inzet op Maat

Vitaal Leiderschap Inzet op Maat Vitaal Leiderschap Inzet op Maat Wat wil je graag weten? Waar zit je niet op te wachten? Paul Rijnierse Vitaliteitspecialist Ik help mensen en organisaties het beste uit zichzelf en elkaar te halen! www.adaptics.nl

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Jouw team loopt best goed,

Nadere informatie

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Powersessie Leidinggeven D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Wij helpen organisaties vernieuwen D-na Wij brengen terug magie in uw organisatie Focus op drie domeinen Team Leidinggeven Organisatie

Nadere informatie

BA[L]AN S VOORSTELLING ACTIEMAP

BA[L]AN S VOORSTELLING ACTIEMAP BA[L]AN S VOORSTELLING ACTIEMAP MYRIAM HEEREMANS PRAKTIJKDAG WERKEN AAN WERKBAAR WERK 18 MAART 2014 PROGRAMMA WELKOM LEVENSFASEN EXPERIMENTEREN MET DE LEVENSFASEN REFLECTIE 5 brillen VOORSTELLING MAP WELKOM

Nadere informatie

BPV infomap Dikkertje Dap

BPV infomap Dikkertje Dap BPV infomap Dikkertje Dap Versie: 21-04-2015 Pagina 1 van 5 Welkom bij Dikkertje Dap Voor je ligt het bpv infomap voor leerlingen die hun bpv bij Dikkertje Dap komen opdoen, Hierin staat beschreven wat

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

HET GEDRAGSGERICHT INTERVIEW NICOLAS DESMET LEUVEN 7 MEI

HET GEDRAGSGERICHT INTERVIEW NICOLAS DESMET LEUVEN 7 MEI HET GEDRAGSGERICHT NICOLAS DESMET LEUVEN 7 MEI 2019 INTERVIEW WWW.EPO2.ORG COMPETENTIES Geheel van kennis, vaardigheden en attitudes die iemand in staat stellen om zijn taken succesvol uit te voeren. Vaktechnische

Nadere informatie

Voorbeeld REFLECTIEVERSLAG

Voorbeeld REFLECTIEVERSLAG KEUZEDEEL ORIENTATIE op ONDERNEMERSCHAP K0080 Voorbeeld REFLECTIEVERSLAG DOEL Het doel van jouw reflectieverslag is dat je, met de documenten die je hebt verzameld, kunt bewijzen dat je hebt voldaan aan

Nadere informatie

St!R profiel teamcoach

St!R profiel teamcoach St!R profiel teamcoach In dit beroepsprofiel wordt beschreven wat een teamcoach doet en zal doen in het licht van nieuwe ontwikkelingen en verwachtingen. Ingedeeld in vaardigheden en in ondersteunende

Nadere informatie

Feedbackrapportage Teamkompas

Feedbackrapportage Teamkompas Feedbackrapportage Teamkompas Feedbackrapportage Teamkompas Uw team heeft de teamscan ingevuld. Deze scan geeft een beeld weer van de situatie en de kwaliteit van uw team op dit moment. De vragen van de

Nadere informatie

1. Concrete ervaringen. 2. Observatie en reflectie. 3. Vorming van abstracte begrippen en generalisaties.

1. Concrete ervaringen. 2. Observatie en reflectie. 3. Vorming van abstracte begrippen en generalisaties. 1. Concrete ervaringen 2. Observatie en reflectie 3. Vorming van abstracte begrippen en generalisaties. 4. Toetsing van begrippen in nieuwe situaties/experimenten. een interventiemodel voor de docent als

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Kwaliteit troef Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Het pedagogisch raamwerk Annelies Roelandt Kwaliteit troef Kennismaking Reflecteren Nulmeting Hoe zit het met

Nadere informatie

Brochure MissionAlive Leergemeenschap

Brochure MissionAlive Leergemeenschap Brochure MissionAlive Leergemeenschap MissionAlive Leergemeenschap Verlangen Wil jij groeien in je geloof, ontdekken hoe je als christen van betekenis kunt zijn voor de mensen om je heen? Wil jij deel

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Zorgevent 2015: Medezeggenschap bij zelfsturing. Workshop Jaargesprekken binnen zelforganisatie. Door: Ramon Makkink

Zorgevent 2015: Medezeggenschap bij zelfsturing. Workshop Jaargesprekken binnen zelforganisatie. Door: Ramon Makkink Zorgevent 2015: Medezeggenschap bij zelfsturing Workshop Jaargesprekken binnen zelforganisatie Door: Ramon Makkink Programma Voorstelronde Zelforganisatie Definitie Ontwikkelingsfasen Valkuilen en voorwaarden

Nadere informatie

360 FEEDBACKRAPPORT. Stein Hulsberg 5 februari 2016

360 FEEDBACKRAPPORT. Stein Hulsberg 5 februari 2016 360 FEEDBACKRAPPORT Stein Hulsberg 5 februari 2016 Je hebt deelgenomen aan een 360 feedbacksessie. Aan de hand van competenties werden jouw vaardigheden, kennis en gedrag geëvalueerd door jezelf en door

Nadere informatie

Overheid in Verbinding. Workshop: Talentmanagement

Overheid in Verbinding. Workshop: Talentmanagement Overheid in Verbinding Workshop: Talentmanagement Door wie? Helma Verhagen Organisatieadviseur HR/Ontwikkeling/Verandering ipv. Martine Peper Organisatie Adviseur HR / Ontwikkeling Désirée Veer Strategisch

Nadere informatie

Test denkprofiel jongeren

Test denkprofiel jongeren Test denkprofiel jongeren Wat is jouw denkprofiel? Mensen denken op verschillende manieren. Jongeren ook. Volgens de theorie van Sternberg kun je voorkeur hebben voor analytisch, praktisch of creatief

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Gastvrijheid ontwikkelen en borgen: 25 handvatten

Gastvrijheid ontwikkelen en borgen: 25 handvatten Analyseer 1. Meet de beleving van de gast. Meet regelmatig zodat je blijft monitoren en verbeteren. Tools voor gastbelevingsonderzoek: a. Klanttevredenheidsonderzoek, zoals NPO, stel vooral relevante vragen

Nadere informatie

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien.

De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. 1 De werkplek biedt een klimaat waarin een werkplekstudent kan leren en groeien. Suggestie: Reflecteer met het team over onderstaande voorwaarden om een leervriendelijk klimaat te bevorderen. 1. Leg de

Nadere informatie

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen.

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. 5.3.1 AUTONOMIE Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. Met deze vraag / vragen krijg je een zicht op hoe de medewerker autonomie

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Strategie Onze missie Onze ambitie

Strategie Onze missie Onze ambitie Het beste waarmaken Ons DNA maakt dat we willen worden herkend aan de kwaliteit van ons werk. Kwaliteit doordat we doen wat we belangrijk vinden, waar we goed in zijn en wat bij ons past. Vanuit de basis

Nadere informatie

Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand

Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand Virbo 19/03/2014 Mensen en Cultuur - Weerstand Verwachtingen? Leervragen? Doelen De deelnemers reflecteren op de rol van mensen en cultuur bij schoolontwikkeling hebben meer inzicht in weerstand en krijgen

Nadere informatie

Vaardigheidsmeter Communicatie

Vaardigheidsmeter Communicatie Vaardigheidsmeter Communicatie Persoonlijke effectiviteit Teamvaardigheden Een goede eerste indruk Zelfempowerment Communiceren binnen een team Teambuilding Assertiviteit Vergaderingen leiden Anderen beïnvloeden

Nadere informatie

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs Teamontwikkeling Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams zorgadviseurs Visie op teamontwikkeling Een$effectief$team$maakt$de$client$$ tevredener,$de$zorg$beter$en$het$werk$leuker

Nadere informatie

Professionele en persoonlijke groei?

Professionele en persoonlijke groei? + Professionele en persoonlijke groei? Samen naar meer resultaat, meer gemak en meer plezier! Han Oei Oei voor Groei - www.oeivoorgroei.nl info@oeivoorgroei.nl 0633794681 + Meer resultaat, meer gemak en

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Vitaliteit & Presteren Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties screening mentaal fysiek talent team Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Je wilt

Nadere informatie

Visie op leren. Didactische uitgangspunten voor leeractiviteiten

Visie op leren. Didactische uitgangspunten voor leeractiviteiten Visie op leren Didactische uitgangspunten voor leeractiviteiten Tilburg, 1 januari 2012 Visie op leren Didactische uitgangspunten voor leeractiviteiten Aan de opzet en inhoud van de leeractiviteiten van

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

versie: 2005 Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen De Investors In People standaard

versie: 2005 Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen De Investors In People standaard versie: 2005 De Investors In People standaard Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen Een Investor in People ontwikkelt effectieve strategieën om de prestaties

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie en in elk netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Korte toelichting Innovatieve arbeidsorganisatie

Korte toelichting Innovatieve arbeidsorganisatie Korte toelichting Innovatieve arbeidsorganisatie door Joost Van Driessche, organisatie architect 1 Sterke productiebedrijven met betrokken medewerkers Dromen we hier niet allemaal van 2 Mooie doelstelling,

Nadere informatie

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING 1 1 www.dalton.nl 2 21/01/2018 19:29 3 3 DALTON IS AN INFLUENCE, A WAY OF LIFE Helen Parkhurst (8 maart 1886-1 juni 1973) 4 eigenaarschap persoonlijke ontwikkeling betrokkenheid

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Energiebronnen en energierovers

Energiebronnen en energierovers Energiebronnen en energierovers Methodiek Omschrijving: Het verkennen van energiebronnen en -rovers geeft op een eenvoudige manier zicht op wat leeft in een team. Dit is een goede start voor een traject

Nadere informatie

Action Learning als basis voor optimaal leren en presteren. Twan Paes

Action Learning als basis voor optimaal leren en presteren. Twan Paes Action Learning als basis voor optimaal leren en presteren Twan Paes Sport als basis Doelen stellen en organiseren 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Organiseerbaar Onzekerheid VERBETERSTAPPEN MAKEN is

Nadere informatie

Antreum RAPPORT TALENTENSPECTRUM. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 02 Sep 2011. de heer Consultant

Antreum RAPPORT TALENTENSPECTRUM. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 02 Sep 2011. de heer Consultant RAPPORT TALENTENSPECTRUM Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 02 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding Dit rapport is bedoeld om u te helpen analyseren op welk vlak uw talenten

Nadere informatie

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014

ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 ZELFSTURENDE TEAMS ENKELE THEORIEËN TER OVERDENKING EEUWKE BREMMER, MARK NIJSSEN & ERNST JAN REITSMA 6 NOVEMBER 2014 Basis elementen team 1. Een collectief doel; 2. Onderlinge afhankelijkheid door verschillende

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

SOK-congres 2 december

SOK-congres 2 december SOK-congres 2 december 2016 1 1 Controle Regelmogelijkheden Voel je niet schuldig, niet jij maar het systeem faalt! 3 Model van Karasek - Motivatie om te leren + + Onderbenutte jobs Uitdagende en actieve

Nadere informatie

Op naar zelfsturende teams Joca consulting

Op naar zelfsturende teams Joca consulting Op naar zelfsturende teams Joca consulting Strategie & organisatieontwikkeling ESF-PROJECT ZORG VOOR ZORG WERKDRUKVERMINDERING IN OPENBARE ZORGCENTRA Spanningen in zorgverlening Stijgend tekort in woonzorg-aanbod

Nadere informatie

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken!

Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Samen opbrengstgericht werken = vakmanschap versterken! Over de rol van de kwaliteitszorgmedewerker binnen OGW Juliette Vermaas Opdracht 1: Inventarisatie 1. Wat is volgens jou kenmerkend voor OGW? Kies

Nadere informatie

PROJECTFORMULIER het beste idee BOL Niv.3/4 verdiepingsfase

PROJECTFORMULIER het beste idee BOL Niv.3/4 verdiepingsfase 1 PROJECTFORMULIER het beste idee BOL Niv.3/4 verdiepingsfase De schriftelijke voorbereiding het idee (gezamenlijk + ) niv 3 & 4 Competentie Beoordelingscriteria Product O V G 1.1 inventariseert de situatie

Nadere informatie

Team performance in Copyright 2018 ROI Institute Europe

Team performance in Copyright 2018 ROI Institute Europe Team performance in beeld Om maar gelijk met de deur in huis te vallen Denk aan de teams waarin je gewerkt hebt en stel jezelf de volgende vraag: Wat was het belangrijkste kenmerk van het team waardoor

Nadere informatie

Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen

Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen Bijlage 2: De indicatoren van beleidsvoerend vermogen 1 2 3 4 1. Wat is beleidsvoerend vermogen? De scholen die een succesvol beleid voeren, gebruiken hun beleidsruimte maximaal zodat de onderwijskwaliteit

Nadere informatie

NAAM VOORNAAM 29/10/2012

NAAM VOORNAAM 29/10/2012 NAAM VOORNAAM 29/10/2012 Rijksregisternummer Naam Selectienummer 99999999999 NAAM VOORNAAM SELECTIE Feedbackrapport aangaande de selectie: SELECTIE TITEL Het rapport bestaat uit 3 delen: 1. De competenties

Nadere informatie

Van kwaliteit in beeld naar kwaliteit in het klaslokaal. 3 November 2015 Linda Odenthal

Van kwaliteit in beeld naar kwaliteit in het klaslokaal. 3 November 2015 Linda Odenthal Van kwaliteit in beeld naar kwaliteit in het klaslokaal. 3 November 2015 Linda Odenthal 3 Kwaliteitszorg de klas in Kwaliteitszorg in beweging INK-model Procedures ISO 9003 Bergen papier Plan 4 Kwaliteitszorgsysteem

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 1 (jaar 1) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen Een sterk team Maatwerk van vakvrouwen Een echte topkok kookt niet uit een boekje. Natuurlijk kan hij er een openslaan, maar uiteindelijk draait het om gevoel en talent. Bij teamontwikkeling is dat eigenlijk

Nadere informatie

Leren en Loopbaan programma Burgerschap. MBO Handel

Leren en Loopbaan programma Burgerschap. MBO Handel Leren en Loopbaan programma MBO Handel Versie 17.06.2011 Leren en Loopbaan thema s Thema 1 Mijn opleiding en ik Thema 2 Leren leren Thema 3 Reflecteren 1 Thema 4 Reflecteren 2 Thema 5 Professionalisering

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij?

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij? SOLVE Bestuursjaar Wie zoeken wij? Affiniteit met consultancy Maatschappelijke betrokkenheid Analytisch denkvermogen Ambitie en ondernemerschap Sociaal vaardig Wat vragen wij? Gemiddeld 20 uur per week

Nadere informatie

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Doel en beoogde opbrengst van de dialoog De opdracht van het platform is te komen tot een integrale, maatschappelijk breed gedragen en

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Portfolio-opdracht 1 O 2 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 2 Ondernemend gedrag Niveau 2-dossiers Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

30 DAGEN FOCUS TRAINING

30 DAGEN FOCUS TRAINING BROCHURE 30 DAGEN FOCUS TRAINING Simpel en snel leren op je werk Bij Ik Overtref Me geloven we dat jij alles in huis hebt om een succesvolle professional te zijn. Je wilt alleen af en toe een duwtje in

Nadere informatie

Zelfregulatie in het basisonderwijs; de rol van de docent. Alien van der Sluis en Arjan Pruim

Zelfregulatie in het basisonderwijs; de rol van de docent. Alien van der Sluis en Arjan Pruim Zelfregulatie in het basisonderwijs; de rol van de docent Alien van der Sluis en Arjan Pruim Introductie Quiz(je) Beetje theorie Praktijk Gesprek Zelfregulatie; Wat doe je al? Waar heb je (on)bewust al

Nadere informatie

Portfolio. voor pedagogisch medewerkers. om het eigen leerproces vorm te geven en te volgen

Portfolio. voor pedagogisch medewerkers. om het eigen leerproces vorm te geven en te volgen Portfolio voor pedagogisch medewerkers om het eigen leerproces vorm te geven en te volgen Colofon Z evenzien methodiek voor ontwikkelingsgericht werken met kinderen bestaat uit: Map Handreiking voor

Nadere informatie

Pas op: instrumenten!!

Pas op: instrumenten!! DE TOOLBOX VAN COMPETENTIEONTWIKKELING 2009 Dirk Vandecruys itineris bvba Hogedries 29 3990 PEER Tel.: 0497/441.365 1 Voor mens en organisatie Pas op: instrumenten!! Veiligheidswaarschuwing (lezen voor

Nadere informatie

Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie

Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie Werkblad Mijn talenten en werk - kwaliteitenreflectie Doel: Je onderzoekt hoe jij jouw talenten kunt inzetten in je werk (nu en later). Je gaat een activiteit buiten school onderzoeken. Dit kan zijn: a.

Nadere informatie

Zelfsturen of zelforganiseren. Introductie en valkuilen

Zelfsturen of zelforganiseren. Introductie en valkuilen Zelfsturen of zelforganiseren Introductie en valkuilen Zo werkt het niet: Zelfsturende teams worden nog al eens ingesteld als middel om iets anders te bereiken (zoals bezuinigingen, efficiëncy), En niet

Nadere informatie

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!!

Vul hieronder als eerste jouw naam in en de datum waarop je deze scan hebt ingevuld!! 4.1 Personeelsbeleid: 1.4 funtioneringsprocedure. 9c Competentiescan blz. 1 van 6 Vragen competentiescan POP Overige Functies Bij de beoordeling geldt: maak een keuze uit: 1 = o / 2 = m / 3 = v / 4 = rv

Nadere informatie