TECHNISCHE AFBAKENING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TECHNISCHE AFBAKENING"

Transcriptie

1 Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een kwalitatief goede en veilige hoogbouwleiding voor bestaande hoogbouwobjecten (flats), in deelnetten met een gasdruk tot max. 100 mbar. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan het vervangen/renoveren van hoogbouwleidingen. 2 TECHNISCHE AFBAKENING De instructie is van toepassing voor het vervangen/renoveren van hoogbouwleidingen in bestaande hoogbouwobjecten. Onder hoogbouwleidingen wordt verstaan dat gedeelte van de gasleidingen in een gebouw met twee of meer aansluitingen boven elkaar. 3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar de in deze instructie vermelde normen en regelgeving en () richtlijn Gzz-0001.R definities en begrippen gas. Aanvullende definities (conform RST-2024): - Hoogbouw: Gebouw met twee of meer aansluitingen boven elkaar op een aansluiting van de hoofdleiding. - Hoogbouwaansluiting: Gasleiding vanaf de hoofdleiding tot en met de hoofdkraan bij de gasmeteropstellingen. - Hoogbouwaansluitleiding: Gasleiding vanaf de hoofdleiding tot aan de isolatiekoppeling, of wanneer deze niet aanwezig is, tot 1 meter binnen de gevel. - Hoogbouwleiding: Gasleiding in hoogbouw gezien vanaf de isolatiekoppeling, of wanneer deze niet aanwezig is, vanaf 1 meter binnen de gevel tot aan de meteropstellingen. Dit is inclusief buizen (zowel horizontaal als verticaal), verbindingen, leidingen naar de meteropstellingen. - Polyfillen: reparatietechniek om capillaire lekken in fitverbindingen van gasleidingen, zonder demontage gasdicht te maken. Voornamelijk wordt deze methode toegepast bij Hennep gefitte verbindingen. 4 WERKWIJZE OF ACTIVITEITEN 4.1 Inleiding Deze instructie is van toepassing op het vervangen of renoveren van bestaande hoogbouwleidingen inclusief gasmeteropstellingen. Het overgangspunt van de hoogbouwaansluitleiding naar de hoogbouwleiding is afhankelijk van de invoermogelijkheid van het hoogbouwobject.

2 Blad : 2 van Inleiding Deze instructie is van toepassing op het vervangen of renoveren van bestaande hoogbouwleidingen inclusief gasmeteropstellingen. Het overgangspunt van de hoogbouwaansluitleiding naar de hoogbouwleiding is afhankelijk van de invoermogelijkheid van het hoogbouwobject. Mogelijkheden zijn: Kelders souterrain etc., ca. 1 meter na binnenkomst in het gebouw of vanaf de isolatiekoppeling, (zie figuur 1). Invoerput, na passage van de eerste vloerdoorvoering. Mantelbuisconstructie, na passage van de eerste vloerdoorvoering. De keuze voor het vervangen of renoveren van de bestaande hoogbouwleiding is afhankelijk van de resultaten/bevindingen van de schouwing welke met behulp van het opname formulier (conform RST-2024) uniform uitgevoerd wordt. De Asset engineer bepaalt de werkmethodiek aan de hand van de schouwingsresultaten en het beslismodel (conform RST-2024). Werkmethodieken kunnen zijn: handhaven, vervangen of renoveren. Mede bepalend voor de te kiezen werkmethodiek is de te verwachten restlevensduur van het hoogbouwobject, de zogenaamde gebouwhorizon. Bij werkzaamheden in bestaande hoogbouwobjecten moet men rekening houden met niet standaard situaties en wensen/eisen van de klant/eigenaar. Vroegtijdige afstemming tussen de gebouweneigenaar, bewoners en de projectverantwoordelijke is in het voorbereidingstraject van cruciaal belang. 4.2 Dubbelzijdige aansluitingen Hoogbouwobjecten worden standaard enkelzijdig aangesloten op de hoofdleiding. Dubbelzijdige aansluitingen of doorkoppeling van aansluitleidingen zijn niet meer toegestaan. In bestaande situaties kan dit echter voorkomen. Bij vervanging of renovatie dient een eventuele dubbelzijdige aansluiting of doorkoppeling ongedaan gemaakt te worden (zie fig. 1). Een capaciteitscheck is bepalend of de enkelzijdige hoogbouwaansluitleiding (nieuwe situatie) gehandhaafd kan blijven of verzwaard moet worden. 4.3 Afsluiters in hoogbouwleidingen In bestaande hoogbouwobjecten kunnen in de hoogbouwleidingen afsluiters zijn opgenomen. Bij vervanging van de hoogbouwleidingen worden geen afsluiters meer gemonteerd. Bij renovatiewerkzaamheden worden de afsluiters uit de hoogbouwleidingen verwijderd en niet meer teruggeplaatst.

3 Blad : 3 van 10 Doorkoppeling en/of dubbelzijdige hoogbouwaansluitleiding verwijderen. Hoogbouw leiding(en) Hoogbouw aansluitleiding Figuur 1 Dubbelzijdige aansluitingen 4.4 Isolatiekoppeling Wanneer een hoogbouwobject aangesloten is d.m.v. een metalen hoogbouwaansluitleiding moet hier een isolatiekoppeling in opgenomen zijn. De plaats van de isolatiekoppeling is afhankelijk op welke wijze de hoogbouwaansluitleiding het hoogbouwobject binnenkomt. Bij binnenkomst van de hoogbouwaansluitleiding in kelders of souterrains ca. 1 meter na passeren van de geveldoorvoer (zie figuur 3 blz. 10). Bij invoer van een stalen hoogbouwaansluitleiding tot in een invoerput moet een isolatiekoppeling gemonteerd worden. Montage van de isolatiekoppeling kan in de invoerput of direct na passage van de eerste vloerdoorvoering. Bij toepassing van een kunststof hoogbouwaansluitleiding tot in het hoogbouwobject door een gebogen mantelbuisconstructie, of door een rechte mantelbuis tot in een invoerput, hoeft geen isolatiekoppeling gemonteerd te worden.

4 Blad : 4 van 10 5 WERKMETHODIEKEN 5.1 Vervanging van hoogbouwleidingen Het vervangen van gasleidingsystemen in bestaande hoogbouwobjecten verlangt een gedegen voorbereiding, goede afstemming met de gebouweneigenaar en de bewoners. Ieder bestaand hoogbouwobject heeft zijn eigen kenmerken en/of specifieke aandachtspunten. Anticiperen op deze punten is van cruciaal belang bij vervanging van de hoogbouwleiding. Aandachtspunten kunnen onder andere zijn: Het bestaande leidingtracé kan vanwege een gebouwaanpassing niet meer gevolgd worden. Weggewerkte leidingen, en daardoor niet meer toegankelijk. Meterkasten voldoen niet meer aan de huidige normering. Vloer/wanddoorvoeringen dienen evt. aangepast/hersteld te worden. Extra kosten voor demontage/montage van bouwkundige elementen, wel of niet verrekenbaar. Capaciteitsberekening i.v.m. diameterbepaling nieuwe hoogbouwleiding(en). Uitgangspunt bij het vervangen van de hoogbouwleiding(en) is het geheel vervangen van het inpandige gasleidingsysteem vanaf de isolatiekoppeling, of ca. 1 meter na binnenkomst van de hoogbouwaansluitleiding. Wanneer het horizontale hoogbouwleidingdeel door de kruipruimte is gevoerd, wordt deze vervangen tot 0,5-1 meter buiten de gevel. De buitenbedrijf gestelde leidingen dienen verwijderd te worden. Wanneer om pragmatische redenen verwijderen niet mogelijk is dan dienen de leidingen ontgast en afgedopt te worden. Afhankelijk van de schouwingsresultaten kunnen echter ook delen van de hoogbouwleiding vervangen worden. Dit ter beoordeling door de Asset engineer. Het gelijktijdig vervangen van de gasmeteropstelling is mede een beoordelingscriterium. Vervanging van de hoogbouwleiding(en) moet beschouwd worden als nieuwe aanleg. Voor de uitvoering gelden de Technische Instructies welke van toepassing zijn bij aanleg van hoogbouwleidingen in nieuwbouwprojecten. Van toepassing zijn de geldende Kaders en Technische Instructies: Gda-0001.R: Bouwkundige en gastechnische voorzieningen/maatregelen t.b.v. de aanleg van aansluitingen voor gas in hoogbouw Gdb-0013.I: Constructieve eisen hoogbouwaansluiting gas. Gdb-0014.I: Aanleg hoogbouwaansluitingen gas. 5.2 Renovatie van hoogbouwleidingen De algemene aspecten genoemd onder 5.1 die gelden bij vervanging van de hoogbouwleidingen kunnen ook van toepassing zijn bij renovatiewerkzaamheden. Ook bij renovatie is een gedegen voorbereiding, afstemming met de gebouweneigenaar en bewoners cruciaal.

5 Blad : 5 van 10 Criteria voor renovatie Het toegepaste afdichtingsmateriaal in de fitverbindingen (hennep) is bepalend of renovatie (Polyfillen) toepasbaar is. Mede bepalende factoren voor renovatie zijn de kwaliteit van de hoogbouwleiding, opbouw van het bestaande gasleidingsysteem en bouwkundige aspecten. Bij renovatie wordt het horizontale hoogbouwleidingdeel apart beoordeeld ten opzichte van het verticale hoogbouwleidingdeel. Het horizontale hoogbouwleidingdeel, meestal uitgevoerd als stalen leiding, is veelal gesitueerd in kelders souterrains garages etc. Verbindingen zijn meestal uitgevoerd als las en/of fitverbinding. Het verticale leidingdeel is overwegend opgebouwd uit stalen leidingen in combinatie met hennep fitverbindingen en/of lasverbindingen. De praktische consequentie van het apart beoordelen is dat mogelijk twee verschillende werkmethoden toegepast gaan worden. Enerzijds vervanging van het horizontale hoogbouwleidingdeel en anderzijds renovatie van het verticale hoogbouwleidingdeel. Bij vervanging van het horizontale hoogbouwleidingdeel gelden de onder 5.1 genoemde voorwaarden. De voorwaarden zoals benoemd onder 5.1 gelden ook bij het (gedeeltelijk) vervangen van het horizontale leidingdeel. Aanpassing van de meteropstelling(en) wordt separaat beoordeeld, zie art.7. Indien noodzakelijk worden de aanpassingen aan de meteropstellingen, zie art. 7, ingepland aansluitend op de renovatiewerkzaamheden van het hoogbouwleidingdeel. Voor renovatie van (hennep) fitverbindingen in hoogbouwleidingen wordt de Polyfill methode toegepast. Polyfillen wordt door gespecialiseerde bedrijven uitgevoerd Polyfillen Polyfill is een methode voor het inwendig afdichten van lekke schroefdraadverbindingen in stalen gasleidingen. Polyfill heeft uitstekende vloei-eigenschappen en is zodanig ontwikkeld, dat de vloeistof onder druk dunner wordt, hetgeen een goede indringing in de hennep(verbinding) bewerkstelligt. Wordt de druk weggenomen, dan verkrijgt het product weer zijn oorspronkelijke dikte. Polyfill is een kunststof-dispersie op basis van polymeren. Deze kunststof-dispersie vormt bij het vullen van de gasleiding een goed hechtende, elastische laag die volkomen gasdicht is en bestand is tegen inwerking van het gas. Polyfill wordt toegepast voor het repareren van capillaire lekken in hoogbouwleidingen van flats en etagewoningen zonder dat demontage van de leiding nodig is. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij hennep gefitte verbindingen. Polyfill heeft geen negatieve effecten op teflon tape verbindingen, welke zijn aangebracht i.v.m. lekkages in de van oudsher met hennep gefitte hoogbouwleidingen. Voordat met het polyfillen kan worden begonnen moet eerst een sterkteproef uitgevoerd worden. Deze sterkteproef is een onderdeel van de Polyfill reparatie methode en wordt uitgevoerd door het Polyfill verwerkingsbedrijf. Doel van de beproeving is om de kwaliteit van het leidingsysteem te kunnen bepalen. Na afloop van het polyfillen wordt een dichtheidbeproeving uitgevoerd op het complete hoogbouwleidingdeel inclusief de gasmeteropstellingen.

6 Blad : 6 van 10 6 MANTELBUIZEN 6.1 Algemeen Doorvoeringen van de hoogbouwaansluitleiding door gevelconstructies en doorvoeringen van hoogbouwleidingen door wanden en/of verdiepingsvloeren worden met behulp van mantelbuizen uitgevoerd. De geveldoorvoering dient gas belemmerend en waterkerend afgewerkt te worden. Wand en/of vloerdoorvoeringen in hoogbouwobjecten dienen brandwerend en gas belemmerend afgewerkt te zijn. De bouwkundige constructie moet aansluiten (aangestort) tegen de mantelbuis, zowel bij gevel, wand als verdiepingsvloer constructies. Voordat met de werkzaamheden wordt begonnen, zal met de gebouweigenaar de bestaande situatie van de doorvoeringen en brandwerendheid moeten worden opgenomen, beoordeeld en vastgelegd. De volgende situaties kunnen voorkomen; Doorvoeringen/sparingen niet juist - onvoldoende aangewerkt en niet brandwerend; Indien gebouweigenaar eist/besluit dat dit alsnog moet gebeuren, dan opdracht verstrekking en kosten door en voor gebouweigenaar. Als gebouweigenaar besluit de doorvoeringen/sparingen en brandwerendheid niet aan de huidige eisen te laten voldoen, e.e.a. vastleggen via correspondentie. Doorvoeringen op de juiste manier afgewerkt en voldoende brandwerend; In deze situatie zijn de herstelwerkzaamheden en kosten voor rekening en verantwoording van Mantelbuizen bij vervanging hoogbouwleiding Wanneer geen mantelbuizen in wand en/of vloerdoorvoeringen aanwezig zijn of niet meer toepasbaar, dan dienen nieuwe mantelbuizen aangebracht te worden Mantelbuizen bij renovatie (Polyfillen) van hoogbouwleidingen De volgende situaties kunnen voorkomen: Mantelbuis aanwezig en correct (aangestort) opgenomen in de bouwkundige constructie. Indien noodzakelijk de doorvoering gasbelemmerend en brandwerend afwerken. Hoogbouwleidingdoorvoering door opening in de vloer/wand. Bij renovatie een deelbare mantelbuis aanbrengen. De mantelbuis bouwkundig verbinden (aanstorten) met de vloer/wand. Tevens de doorvoering gas belemmerend en brandwerend afwerken. Hoogbouwleiding in de vloer/wanddoorvoering ingestort. Wanneer de bouwkundige constructie aangestort is tegen de hoogbouwleiding en de leiding ter plaatse van de vloer/wanddoorvoering in een goede conditie verkeert, is het bij renovatie (Polyfillen) niet noodzakelijk om alsnog een mantelbuis te plaatsen.

7 Blad : 7 van Asbest mantelbuizen Bij asbest mantelbuizen de werkzaamheden uitvoeren conform asbest instructie, Eec-0017.I. 7 GAS METEROPSTELLING METEROPSTELLINGSRUIMTE 7.1 Opstellingsruimte In bestaande hoogbouwobjecten kan de gasmeteropstelling centraal als meervoudige gasmeteropstelling zijn uitgevoerd, of separaat per woonruimte. Soms voldoet de bestaande gasmeteropstelling en/of opstellingsruimte niet (meer) aan de huidige vigerende regelgeving/normering. Wanneer aanpassingen noodzakelijk acht zal in overleg met de gebouweigenaar, AsM en TE gezocht worden naar een nieuwe en/of acceptabele situatie. Wordt de gasmeteropstelling ondergebracht in een nieuwe meterkast dan moet deze voldoen aan de norm NEN en NEN Voor het beoordelen van de bestaande situatie worden de aspecten voor vervanging in bestaande bouw uit de norm NEN gehanteerd: Ventilatie eisen Toegankelijkheid van de meteropstelling Voldoende werkruimte i.v.m. activiteiten voor onderhoud Kans op mechanische beschadiging Tracé van de aansluitleiding De gasmeteropstelling in een kelder en/of vochtige ruimte wordt niet automatisch gezien als een onveilige situatie. Wel moeten er voldoende (niet afsluitbare) ventilatievoorzieningen aanwezig zijn. 7.2 Vervangen gasmeteropstelling Op advies van de projectverantwoordelijke kunnen niet gasvoerende meterbeugels, meteropstellingen samengesteld uit losse componenten zoals regelaars, plug/membraamkranen, malleable fittingen, etc. worden vervangen door een standaard gasvoerende meterbeugel. Éénpijps gasmeteropstellingen worden standaard vervangen door gasvoerende meterbeugels. In uitzonderingsgevallen kan het voorkomen, dat er door ruimtegebrek geen gasvoerende meterbeugel kan worden geplaatst. In die gevallen blijft, na overleg met AsM/TE, de bestaande gasmeteropstelling hangen of wordt deze vervangen door een plaatbeugel. De oude gashoofdkraan wordt altijd vervangen.

8 Blad : 8 van Toepassen gasgebrekbeveiliging 1 bij meervoudige meteropstellingen In hoogbouwobjecten met separate gas meteropstellingen (per woonruimte een gasmeteropstelling) worden geen gasgebrekbeveiligingen (meer) geplaatst. Conform de NPR dienen direct achter een meervoudige gasmeteropstelling (een) gasgebrekbeveiliging (en) geplaatst te worden. In nieuwbouwsituaties is plaatsing van een gasgebrekbeveiliging bij meervoudige gasmeteropstellingen de verantwoordelijkheid van de gebouweigenaar of installateur. Bij wijziging of sanering van een bestaande meervoudige gasmeteropstelling is handhaving of plaatsing van een gasgebrekbeveiliging de verantwoordelijkheid van. Controleer hiervoor de centrale gasmeteropstelling en de klantinstallatie in de woonruimte op aanwezigheid van gasgebrekbeveiliging. Bij aanwezigheid van deze beveiliging (geplaatst door derden) hoeft er door geen aanvullende gasgebrekbeveiliging geplaatst te worden. Indien uit controle blijkt dat er geen gasgebrekbeveiliging aanwezig is, wordt deze beveiliging alsnog geplaatst door en voor rekening van. In de technische instructie, Gdb-0013.I zijn de voorwaarden en eisen voor plaatsing van een gasgebrekbeveiliging opgenomen. Figuur 2 Voorbeeld rechte gasgebrekbeveiliging voor aansluiting na uitlaatkraan van de gasmeteropstelling. 8 BINNENINSTALLATIE 8.1 Aansluiting binneninstallatie Het (her)aansluiten op de koperen binnenleiding gebeurd door middel van persverbindingen. In geval van een stalen binnenleiding kan gebruik gemaakt worden van en persfitting met schroefdraad. Soldeerverbindingen en knelfittingen zijn niet meer toegestaan en mogen niet worden toegepast. Het gebruik van een flexibele meteraansluiting (flex) is alleen toegestaan in de volgende situaties: Indien meer dan 3 extra verbindingen moeten worden gemaakt Een gasvoerende meterbeugel i.v.m. de beschikbare ruimte niet mogelijk is Er geen ruimte is om een persverbinding te maken 1 Gasgebrekbeveiliging (ggb); inrichting die bij het te laag worden of geheel wegvallen van de uitlaatdruk de gastoevoer afsluit en deze gesloten houdt totdat de druk, die het afsluitorgaan opent, hetzij automatisch hetzij door handbediening, is hersteld. OPMERKING Voorheen werd hiervoor de term B-klep gebruikt

9 Blad : 9 van Beproeven en ontluchten binnenleiding/-installatie Sterkte en/of dichtheidscontrole op het door aangelegde binnenleidingdeel Het binnenleidingdeel wat door aangelegd is moet op sterkte beproefd worden. Sterkte beproeving (5 bar gedurende minimaal 10 sec.) uitvoeren conform NEN 1078/NPR. In afwijking hierop kan worden volstaan met een dichtheidsbeproeving onder werkdruk als het nieuwe leidingdeel korter is dan één meter en/of maximaal drie hulpstukken bevat. Conform Ged-0001.I artikel 5. binneninstallatie Dichtheidscontrole en ontluchten van de gasmeteropstelling en/of binnenleiding Bij het vervangen van de hoogbouwleiding en/of meteropstelling moet de binnenleiding van de klant doormiddel van een dichtheidsbeproeving op lekkage gecontroleerd worden. De dichtheidsbeproeving en het ontluchten van de binnenleiding wordt uitgevoerd conform de hiervoor geldende instructie(s). Om problemen met ontluchten van de binnenleiding te voorkomen is het raadzaam om intrede van lucht zoveel mogelijk te beperken. Dit kan voorkomen worden door na het afkoppelen van de binnenleiding deze tijdelijk af te dichten. 9 AARDING (VEREFFENING) Metalen aansluitleidingen in gebouwen moeten binnen het gebouw elektrisch geleidend met de aardingsvoorziening zijn verbonden in verband met de elektrotechnische veiligheid. Door het apart aarden van de verschillende delen ontstaan potentiaalverschillen. Dit wordt voorkomen door het koppelen van alle geleidende delen aan één aarding (vereffenen). De aardingsvoorziening moet voldoen aan NEN Indien de hoogbouwaansluitleiding van metaal is, dient het aardingsaansluitpunt te worden aangebracht op de plaats waar de hoogbouwaansluitleiding het gebouw binnenkomt en indien aanwezig na het isolatie-element gezien vanaf de gevel, zie figuur 3. Hiertoe dient, in opdracht van, een aansluitpunt aangebracht te worden waarop de installateur, in opdracht van de gebouweneigenaar, de vereffeningsleiding (kabel) kan aansluiten conform NEN Figuur 3

10 Blad : 10 van 10 Wanneer geen isolatie-element aanwezig is moet deze alsnog aangebracht worden. Het isolatie-element dient als elektrische scheiding en voorkomt het ontstaan van een galvanisch element en daarmee het ontstaan van corrosie. Ook indien buiten de gevel van staal op SPVC of PE wordt overgegaan, dient om voornoemde reden een isolatie-element te worden aangebracht. In onderstaande technische instructies zijn de specifieke eisen en voorwaarden voor aarding (vereffening) opgenomen: Gda-0001.R artikel Gdb-0013.I artikel 4.10 Gdb-0014.I artikel OPMERKINGEN Verplaatsing van de meteropstelling op initiatief van zijn ook voor rekening van. Verplaatsingen op verzoek van de klant zijn in principe voor rekening van de klant. Leidend hierin is het oordeel van. In kruipruimten en andere besloten ruimten mogen nooit werkzaamheden worden uitgevoerd aan onder druk staande gasleidingen. Deze ruimten mogen niet betreden worden als er meer dan 10% LEL gemeten wordt of bij zuurstof percentage < 19%. 11 REFERENTIES NEN 7244 serie NEN 2768 NEN 1078/NPR 3378 NEN 1010 RST-2024 Vervangingsbeleid hoogbouw gas Gda-0001.R Bouwkundige en gastechnische voorzieningen/maatregelen t.b.v. de aanleg van aansluitingen voor gas in hoogbouw. Ged-0001.I Vervangen van gasaansluitleidingen t/m 10m3/h voor huisaansluiting. Gdb-0013.I Constructieve eisen hoogbouwaansluiting gas. Gdb-0014.I Aanleg hoogbouwaansluitingen gas. Eec I Invoeren of verwijderen van kabels en leidingen in of uit asbestcement mantelbuizen en bouwwerken. Gdb-0019.I Aanvullende technische bepalingen op sterkte en dichtheidsbeproeving. Tek Meterkastopstellingen hoogbouw verdiepingsvloeren. Tek Standaard meterbeugel pakket 100 mbar hoogbouw. Tek Standaard meterbeugel pakket 30 mbar hoogbouw. Tek Stijgleiding begane grondvloer, constr. gebogen mantelbuis. Tek Stijgleiding begane grondvloer, constr. Mantelbuis/invoerput.

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van goede en veilige huisaansluitleidingen t.b.v. hoogbouw in deelnetten

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Toepassen van een geschikte (gas)aansluitconstructie voor aansluitingen in gebieden

Nadere informatie

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een veilige gasaansluiting in lage druk gasnetten,

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Technische instructie/handleiding Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Instructie voor tijdelijk en/of definitief herstel van lekke lage druk gasleidingen. De instructie is onlosmakelijk verbonden

Nadere informatie

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het bepalen van toe te passen standaard verbindingstechnieken voor hoofd- en aansluitleidingen

Nadere informatie

2 TECHNISCHE AFBAKENING

2 TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 11 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING In deze richtlijn zijn bouwkundige en daaraan gerelateerde gastechnische voorschriften

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0)

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie (1.0) Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Aandachtspunten bij de voorbereiding en uitvoering van drukverhoging van een 30 mbar net naar een 100 mbar

Nadere informatie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie

G-14 Werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en meteropstellingen versie Doel Veilig werken aan bestaande LD-aansluitleidingen en. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : Pagina 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige huisaansluiting voor woningen in

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een kwalitatief goede en veilige gasaansluitleiding voor

Nadere informatie

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A Blad : 1 van 1 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Het verwijderen van een aansluiting tot en met 80 A in de laagspanningsnetten. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan het verwijderen

Nadere informatie

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw METERRUIMTE Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen en bedrijven op het gas- en elektriciteitsnet.

Nadere informatie

CRITERIA METERRUIMTE A. ALGEMEEN STEDIN-TEKENINGEN WET- EN REGELGEVING. Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw

CRITERIA METERRUIMTE A. ALGEMEEN STEDIN-TEKENINGEN WET- EN REGELGEVING. Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw CRITERIA METERRUIMTE Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen en bedrijven op het gas- en elektriciteitsnet. De aansluitleidingen

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING De aanleg van PE-gasnetten (SDR 11 en SDR 17,6) dient te geschieden volgens de vigerende

Nadere informatie

Gasaansluitingen. Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis

Gasaansluitingen. Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis Gasaansluitingen Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis Agenda: Inleiding Aansluitproces Normen en eisen Aansluitingen op lage druk net Aansluitingen op hoge druk net Vragen en discussie Definitie

Nadere informatie

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas

3 TERMEN EN DEFINITIES Voor termen en definities wordt verwezen naar richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen Gas TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het verwijderen en herstellen van de beschermmantel op PE100RCM en PE100RCB waarbij aan onderstaande voorwaarden

Nadere informatie

HUISAANSLUITINGEN. Aansluiten van laag- en hoogbouw

HUISAANSLUITINGEN. Aansluiten van laag- en hoogbouw HUISAANSLUITINGEN Aansluiten van laag- en hoogbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen op het gas- en elektriciteitsnet. Stedin legt vanuit de hoofdleiding een

Nadere informatie

CRITERIA HUISAANSLUITING

CRITERIA HUISAANSLUITING CRITERIA HUISAANSLUITING Aansluiten van laag- en hoogbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen op het gas- en elektriciteitsnet. Stedin legt vanuit de hoofdleiding

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WB 3.4 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in gebouwen is in artikel 3.4 van

Nadere informatie

Openbaar. NEN 7244 serie NEN en NPR

Openbaar. NEN 7244 serie NEN en NPR KADER Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van kaders voor het renoveren van gashoofdnetten t.b.v. Assetengineers en werkvoorbereiders, engineers en medewerkers

Nadere informatie

Het overzetten van PE aansluitleidingen onder gasdruk

Het overzetten van PE aansluitleidingen onder gasdruk Blad : 1 van 13 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Werkinstructie en veiligheidsmaatregelen voor het overzetten van lage druk PE aansluitleidingen onder gasdruk.

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen

CONCEPT WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen Herziening van okt. 2011 CONCEPT WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WB 3.4 DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen Herziening van juni 2004 WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WB 3.4 DATUM: OKT 2011 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in gebouwen

Nadere informatie

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding 15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding Kabels en leidingen worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingen aangelegd. Denk onder andere aan: elektriciteitskabels, gasleidingen, drinkwaterleidingen,

Nadere informatie

2. TECHNISCHE AFBAKENING

2. TECHNISCHE AFBAKENING TOEPASSINGSGEBIED Blad : 1 van 5 Productie Zuid-West, Productie Zuid-Oost, Productie Noord 1. DOELSTELLING Gaslekbewaking en gaslekbestrijding. 2. TECHNISCHE AFBAKENING Gashoofdleidingen en buiten gebouwen

Nadere informatie

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige MS/LS aansluiting in de categorie. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan de meterruimte

Nadere informatie

G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen

G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen G-06 Gasmeters G25 plaatsen, verwisselen of verwijderen Doel Gasmeters G25 veilig plaatsen, verwisselen of verwijderen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder

Nadere informatie

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Om een goede bescherming tegen corrosie te krijgen is het noodzakelijk dat niet fabrieksmatig beklede delen

Nadere informatie

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voorschriften & afmetingen voor meterruimten Revisie J Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voorschriften & afmetingen voor meterruimten

Nadere informatie

Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting

Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting voor nieuwbouw iedereen energie eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Voor uw eigen veiligheid

Nadere informatie

Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik)

Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik) Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik) Datum: 27 november 2017 Versie: 2.0 Beheerder document: Netbeheer Nederland Aanleiding: Als bij het slopen van percelen

Nadere informatie

Sleufloze technieken voor het vervangen van gasleidingen: Slip-lining (Buis in buis relinen) TOEPASSINGSGEBIED: Enexis

Sleufloze technieken voor het vervangen van gasleidingen: Slip-lining (Buis in buis relinen) TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING. Deze instructie beschrijft, zonder concessies te doen aan de kwaliteitseisen die van toepassing zijn voor de

Nadere informatie

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant WERKINSTRUCTIE Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Uniforme wijze beschrijven welke aanvullende werkzaamheden dienen meegenomen te worden tijdens

Nadere informatie

GASTEC QA Keuringseis 172

GASTEC QA Keuringseis 172 1 januari 1997 GASTEC QA Keuringseis 172 PREFAB Binnenleidingen CERTIFICATION 1 januari 1997 GASTEC QA Keuringseis 172 PREFAB Binnenleidingen CERTIFICATION GASTEC NV, Postbus 137, 7300 AC Apeldoorn, tel.

Nadere informatie

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander voor maximale veiligheid op de bouwplaats In deze brochure

Nadere informatie

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding 15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding Kabels en leidingen worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingen aangelegd. Denk onder andere aan: elektriciteitskabels, gasleidingen, drinkwaterleidingen,

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen Herziening van okt. 2011 WATERWERKBLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Leidingen in gebouwen WB 3.4 DATUM: DEC 2015 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingen in gebouwen

Nadere informatie

G-36 De omgeving veiligstellen en lokaliseren van gaslekken versie

G-36 De omgeving veiligstellen en lokaliseren van gaslekken versie Doel De omgeving veiligstellen en het veilig lokaliseren van gaslekken. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft

Nadere informatie

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen Januari 2001 GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen COLOFON GASTEC NV, Centrum voor Gastechnologie, werkt voor energiebedrijven, fabrikanten en andere opdrachtgevers met behoefte

Nadere informatie

Bestek voor het uitvoeren van saneringen van aansluitleidingen Gas in Brabant en Limburg

Bestek voor het uitvoeren van saneringen van aansluitleidingen Gas in Brabant en Limburg Bestek voor het uitvoeren van saneringen van aansluitleidingen Gas in Brabant en Limburg De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht en voor rekening van: ENEXIS B.V. Versie : 4.0 Bestekbijlagen : I.

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerpkader Aansluitingen. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis KADER

Openbaar. Ontwerpkader Aansluitingen. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis KADER KADER Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van ontwerpcriteria van nieuwe aansluitingen t.b.v. Netverantwoordelijken AsM RoN.() en werkvoorbereiders, engineers,

Nadere informatie

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0)

VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april (versie 1.0) VIAG De wijzigingen t.o.v. 15 april 2018 (versie 1.0) Wijzigingsnummer 1 VIAG Is voor het verrichten van graafwerkzaamheden in de nabijheid van een gasleiding altijd een VIAG aanwijzing nodig? Artikel

Nadere informatie

1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden vonkvorming optreedt.

1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden vonkvorming optreedt. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Instructie voor werkzaamheden aan stalen gasleidingen, waarbij ten gevolg van deze werkzaamheden

Nadere informatie

Viega Smartpress 05.1/2017

Viega Smartpress 05.1/2017 Viega Smartpress 05.1/2017 NL 573188 / www.viega.com Doelgroepen De informatie in deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor verwarmings- en sanitairinstallateurs resp. voor geïnstrueerd technisch personeel.

Nadere informatie

Openbaar. Bij onvolkomenheden in een meterkast direct contact opnemen met afdeling Fraude bestrijding van Enexis.

Openbaar. Bij onvolkomenheden in een meterkast direct contact opnemen met afdeling Fraude bestrijding van Enexis. TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED Enexis 1 DOELSTELLING Verzegelen van aansluitkasten en meetinrichtingen moet zorgvuldig gebeuren. Door schade en schande blijkt dat niet goed

Nadere informatie

Technische Instructie

Technische Instructie Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de wijze van controle van de kwaliteit van een TN aardingslevering

Nadere informatie

G-23 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op dichtheid 1 juli 2014

G-23 HD- en LD-leidingen en HD-aansluitleidingen beproeven op dichtheid 1 juli 2014 juli 204 Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing HD-leidingen Je krijgt

Nadere informatie

KE 11. Februari Keuringseis 11. Huisdrukregelaars, gasgebrekbeveiligingen en combinatieregelaars

KE 11. Februari Keuringseis 11. Huisdrukregelaars, gasgebrekbeveiligingen en combinatieregelaars KE 11 Februari 2019 Keuringseis 11 Huisdrukregelaars, gasgebrekbeveiligingen en combinatieregelaars 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze Keuringseis is goedgekeurd door het College van Deskundigen productcertificatie

Nadere informatie

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen.

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen. Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door gestandaardiseerd zijn

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Herziening van juni 2004 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 2.3 UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de persproef is in artikel 2.3 van NEN 1006 (AVWI-2014) het volgende

Nadere informatie

G6 Implementatie Q Gewijzigde TI Instructies sleufloze technieken Verwijderen/herstellen PE RCM-RCB beschermmantel

G6 Implementatie Q Gewijzigde TI Instructies sleufloze technieken Verwijderen/herstellen PE RCM-RCB beschermmantel G6 Implementatie Q4-2017 Gewijzigde TI Instructies sleufloze technieken Verwijderen/herstellen PE RCM-RCB beschermmantel Gewijzigde Technische Instructies sleufloze technieken Doelgroep: AsM-RoN : Componentverantwoordelijke,

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère 2 In deze brochure vindt

Nadere informatie

CONTROLEPLAN 55.00. gasinstallaties. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN 55.00. gasinstallaties. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan CONTROLEPLAN GASINSTALLATIES 55.00 CONTROLEPLAN 55.00 gasinstallaties www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P5 C Inspectielijst P6 Gasinstallaties kennen niet

Nadere informatie

Basisverslag Afgekeurd

Basisverslag Afgekeurd BASISRAPPORT EERSTE INSPECTIE - OPLEVERING GEBOUWGEBONDEN AARDGASTOEVOERLEIDING EN LICHTE INDUSTRIE 0.5 BAR SCIOS identificatiecode : XYZ002 Inspectie referentie : 2718KE-149-11-XYZ002-B-EBI_N Naam : Demo

Nadere informatie

Openbaar. Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie

Openbaar. Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie Tactiek Tactiek TA 1080 Gasleidingen aangelegd in opdracht door derden 1 Documentbeheer Versiebeheer Versie Auteur Datum Omschrijving 0.1 T. Hoeijmakers / H. 24 okt 2012 Definitieve versie notitie Kroot

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère BOUWKAST KLEIN 11/2017

Nadere informatie

KE 172. Februari Keuringseis 172. Prefab binnenleidingen

KE 172. Februari Keuringseis 172. Prefab binnenleidingen KE 172 Februari 2019 Keuringseis 172 Prefab binnenleidingen 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze Keuringseis is goedgekeurd door het College van Deskundigen productcertificatie GASTEC QA, waarin belanghebbende

Nadere informatie

CONTROLEPLAN Gasinstallaties. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN Gasinstallaties.   Over dit controleplan CONTROLEPLAN 55.00 Gasinstallaties www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P5 C Inspectielijst P6 Gasinstallaties kennen niet bepaald een revolutionaire geschiedenis.

Nadere informatie

Technische Instructie

Technische Instructie Blad : 1 van 14 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de wijze van controle van de kwaliteit van het distributienet

Nadere informatie

Nieuwsbericht. Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger

Nieuwsbericht. Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger Nieuwsbericht Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger Vanaf 1 januari 2017 moeten bouwkasten die de tijdelijke elektriciteitsaansluiting verzorgen, voldoen aan zwaardere,

Nadere informatie

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN 1 JANUARI 2011 DEEL 1 - TERMINOLOGIE NIEUWE DEFINITIES 3.1.62.1

Nadere informatie

Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare net Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting

Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare net Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting Handleiding Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare net Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting U heeft water nodig in uw huis of bedrijf. Indien u water aanvraagt voor een bestaand

Nadere informatie

Afdichting van gas en waterlekken zonder afbraak

Afdichting van gas en waterlekken zonder afbraak 2015 Afdichting van gas en waterlekken zonder afbraak Firma ALLEGRETTI BVBA Dilbeekstraat 104 1080 Brussel Telefoon : +32(2)410.88.80. Fax : +32(2)414.81.60. Email : info@allegretti.be Website : www.allegretti.be

Nadere informatie

Keuringseis Afdichtmateriaal voor metalen schroefdraad verbindingen Deel 1: anaerobisch afdichtmateriaal KE 31-1.

Keuringseis Afdichtmateriaal voor metalen schroefdraad verbindingen Deel 1: anaerobisch afdichtmateriaal KE 31-1. Nederlandse vertaling KE 31-1 September 2019 Keuringseis 31-1 Afdichtmateriaal voor metalen schroefdraad verbindingen Deel 1: anaerobisch afdichtmateriaal 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze keuringseis (Engelse

Nadere informatie

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem Installatievoorschriften Bel-Ro-combi CLV systeem Inhoudsopgave Bel-Ro-combi CLV systeem 1 Inhoudsopgave 2 Bedrijfsgegevens 3 Voorwoord 4 Toepassingsgebied 5 Temperatuurklasse 5 Keuze systeem & diameter

Nadere informatie

Vloerverwarmingsverdeler I.6.2. Vloerverwarmingsverdeler

Vloerverwarmingsverdeler I.6.2. Vloerverwarmingsverdeler I.6.2 Alle componenten van de SCHÜTZ vloerverwarmingsverdeler zijn optimaal op elkaar afgestemd, zetten de systeemgedachte in combinatie met de verdelerkasten consequent voort en zijn toepasbaar bij vloerverwarmingsen

Nadere informatie

MESSING PERSFITTINGEN

MESSING PERSFITTINGEN MESSING PERSFITTINGEN. Messing persfittingen standard 0. Messing persfittingen gas MESSING PERSFITTINGEN 0. Messing persfittingen standard Samenstelling Het huis van de fitting bestaat uit CWN. Deze fittingen

Nadere informatie

Openbaar. Paragraaf Normen Relatie 4.1 Tracé en ligging van NEN 7244 serie. - Enexiskader tweezijdige ligging van

Openbaar. Paragraaf Normen Relatie 4.1 Tracé en ligging van NEN 7244 serie. - Enexiskader tweezijdige ligging van KADER Datum/versie : 11-10-2016 /4 Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van kaders voor het ontwerp van nieuwe hoofdnetten t.b.v. Asset Engineers en werkvoorbereiders,

Nadere informatie

WIJZIGINGEN BRANDVEILIGE DOORVOERINGEN

WIJZIGINGEN BRANDVEILIGE DOORVOERINGEN WIJZIGINGEN BRANDVEILIGE DOORVOERINGEN Wijziging in tabellen hoofdstuk 2 Tabel 1 Uitbreiding toepassingsgebied doorvoeringen van kunststof leidingen (pg. 11 publicatie) Verandering van leidingmateriaal

Nadere informatie

Brandwerend afdichten van voegen en doorvoeren

Brandwerend afdichten van voegen en doorvoeren Brandwerend afdichten van voegen en doorvoeren Al meer dan 35 jaar houden wij ons bezig met de technologie van brandwerende producten en het vinden van brandwerende oplossingen. De focus ligt daarbij op

Nadere informatie

Kerntaak 1: Aanleggen en monteren van transport- en distributienetten

Kerntaak 1: Aanleggen en monteren van transport- en distributienetten Kerntaak 1: Aanleggen en monteren van transport- en distributienetten Werkproces 1.1: Voorbereiden aanleg- en montagewerkzaamheden en inrichten werklocatie De monteur gas/water/warmte volgt instructies

Nadere informatie

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen

Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Montage handleiding BM kunststof PP rookgasafvoerleidingen Concentrisch systeem, flexibele-en starre voering. Duinkerkenstraat 27 Postbus 509 9700 AM Groningen Telefoon: 0503139944 Telefax : 0503185423

Nadere informatie

Sleufloze technieken voor het renoveren van Gasleidingen: Kous methode. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING

Sleufloze technieken voor het renoveren van Gasleidingen: Kous methode. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft, zonder concessies te doen aan de kwaliteitseisen die van toepassing zijn voor de

Nadere informatie

G-21 HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie

G-21 HD-leidingen in en uit bedrijf nemen en/of buiten bedrijf stellen versie Doel HD-leidingen veilig in en uit bedrijf nemen en/of. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht

Nadere informatie

MESSING PERSFITTINGEN

MESSING PERSFITTINGEN MESSING PERSFITTINGEN. Messing persfittingen standard. Messing persfittingen gas MESSING PERSFITTINGEN. Messing persfittingen standard Samenstelling Het huis van de fitting bestaat uit messing CWN en is

Nadere informatie

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voor gebouwen met een hoogte tot 70 meter Revisie K Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voor gebouwen met een hoogte tot 70 meter

Nadere informatie

Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen. Technische documentatie

Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen. Technische documentatie Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen Algemeen De moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op: a Snelle en tijdsbesparende toepassingen, b Eenvoudige en snelle vervanging van

Nadere informatie

ORYX Collar FX 330 Versie 1.1, (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming

ORYX Collar FX 330 Versie 1.1, (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX Collar FX 330 Versie 1.1, 16-11-2016 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise en een uitgebreid

Nadere informatie

Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen

Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen Sinds 1982 ervaring in roestvast stalen reparatieklemmen Leenders Repair clamps Type L3A Type L1A, L2A en L3A klemmen zijn roestvast stalen reparatie klemmen met aftakking voor het repareren van gebroken

Nadere informatie

Basisverslag BASISRAPPORT EERSTE INSPECTIE - OPLEVERING GEBOUWGEBONDEN AARDGASTOEVOERLEIDING EN LICHTE INDUSTRIE 0.5 BAR

Basisverslag BASISRAPPORT EERSTE INSPECTIE - OPLEVERING GEBOUWGEBONDEN AARDGASTOEVOERLEIDING EN LICHTE INDUSTRIE 0.5 BAR BASISRAPPORT EERSTE INSPECTIE - OPLEVERING GEBOUWGEBONDEN AARDGASTOEVOERLEIDING EN LICHTE INDUSTRIE 0.5 BAR SCIOS identificatiecode : XYZ002 Inspectie referentie : 2718KE-149-11-XYZ002-B-EBI_N Naam : Collectief

Nadere informatie

Richtlijnen meterkast

Richtlijnen meterkast Richtlijnen meterkast Inleiding Om individuele nieuwbouwwoningen en appartementen aan te sluiten op het groene warmtenet wordt in de meterkast van de woning een warmte-afleverset geplaatst. Het warmtesysteem

Nadere informatie

B maximaal 10mtr. (utiliteitsbouw) richtlijnen voor afmetingen gasmeteropstelling utiliteitsbouw (gespiegeld). Gas max 40m3/u t/m G-25 A A

B maximaal 10mtr. (utiliteitsbouw) richtlijnen voor afmetingen gasmeteropstelling utiliteitsbouw (gespiegeld). Gas max 40m3/u t/m G-25 A A 24 uur per dag bereikbaar voor het melden van gaslucht, stroom-, gas en meterstoringen nationaal storingsnummer gas en stroom 2. 17 (x800) ventilatie sleuf hoog mm alternatief detail 2. 0800-9009 LINDER..

Nadere informatie

Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag

Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag Detailbeschrijving geïntegreerde oplossing geluid/houtstof: Uitwerking oplossing: aanbrengen aanbrengen geluidabsorberend uitgevoerde beschermkap met geluidgedempte

Nadere informatie

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen:

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen: raci-spacers INLEIDING In veel landen is het een voorschrift, dat bij pijpleidingen die wegen of dijken kruisen, gebruik gemaakt wordt van mantelbuizen. Om te voorkomen dat er contact ontstaat tussen de

Nadere informatie

3 TERMEN EN DEFINITIES. Voor termen en definities wordt verwezen naar de richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen gas.

3 TERMEN EN DEFINITIES. Voor termen en definities wordt verwezen naar de richtlijn Gzz-0001.R: Definities en begrippen gas. TECHNISCHE INSTRUCTIE /3 Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING. Deze instructie beschrijft het sleufloos vervangen van hoofdleidingen door middel van de slip of close-fit relining techniek.

Nadere informatie

Handleiding. Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare drinkwaternet Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting

Handleiding. Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare drinkwaternet Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting Handleiding Aanvraag van een nieuwe aansluiting op het openbare drinkwaternet Wijziging/verwijdering van een bestaande aansluiting U heeft water nodig in uw huis of bedrijf. Als u water aanvraagt voor

Nadere informatie

DE MEERPAAL 9 units aan de Dokweg te Lelystad

DE MEERPAAL 9 units aan de Dokweg te Lelystad DE MEERPAAL 9 units aan de Dokweg te Lelystad Sato B.V. is een projectontwikkelaar in bedrijfsunits, die zich onderscheid op het gebied van het realiseren van toonaangevende en betaalbare bedrijfsruimten.

Nadere informatie

Luchtdicht bouwen. Voorkom dubbel energieverlies, met de Ubbink luchtdichte oplossingen!

Luchtdicht bouwen. Voorkom dubbel energieverlies, met de Ubbink luchtdichte oplossingen! Luchtdicht bouwen Voorkom dubbel energieverlies, met de Ubbink luchtdichte oplossingen! LUCHTDICHT BOUWEN: GEEN LUXE, MAAR NOODZAAK! Er zijn meer goede redenen om luchtdicht te bouwen, maar de belangrijkste

Nadere informatie

KE 210. januari Keuringseis 210. Gasstoppers voor gasdistributie systemen

KE 210. januari Keuringseis 210. Gasstoppers voor gasdistributie systemen KE 210 januari 2018 Keuringseis 210 Gasstoppers voor gasdistributie systemen 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze Keuringseis is goedgekeurd door het College van Deskundigen productcertificatie GASTEC QA, waarin

Nadere informatie

Airco Electra kabel Afstandsbediening

Airco Electra kabel Afstandsbediening Haal de airco uit de doos, controleer deze op beschadigingen en controleer of de inhoud compleet is met instructie manual: Airco Electra kabel Afstandsbediening Verwijder de plakband op de airco binnenunit

Nadere informatie

Openbaar. 4.3 Verschildrukmeting Met referentievat en differentiaalmanometer en vastlegging/registratie van d.m.v. datalogging.

Openbaar. 4.3 Verschildrukmeting Met referentievat en differentiaalmanometer en vastlegging/registratie van d.m.v. datalogging. Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Aanvullende technische bepalingen bij beproeven van gasleidingen op sterkte

Nadere informatie

Nefit Economy cv-boilers

Nefit Economy cv-boilers Nefit houdt Nederland warm Installatie-instructie Nefit Economy cv-boilers INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 1-1 2. INSTALLEREN 2-1 2.1 Voorschriften 2-1 2.1.1 Algemene voorschriften 2-1 2.1.2 Voorschriften fabrikant

Nadere informatie

Openbaar. 1 DOELSTELLING Beschrijving van de inspectie en het herstel aan vetgevulde eindsluitingen voor COQ-installaties

Openbaar. 1 DOELSTELLING Beschrijving van de inspectie en het herstel aan vetgevulde eindsluitingen voor COQ-installaties Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Beschrijving van de inspectie en het herstel aan vetgevulde eindsluitingen voor COQ-installaties

Nadere informatie

AUTOSTOP NOORDERSLUIS Te huur 11 units industrieterrein Noordersluis aan de Bolderweg/Kaapstanderweg te Lelystad

AUTOSTOP NOORDERSLUIS Te huur 11 units industrieterrein Noordersluis aan de Bolderweg/Kaapstanderweg te Lelystad AUTOSTOP NOORDERSLUIS Te huur 11 units industrieterrein Noordersluis aan de Bolderweg/Kaapstanderweg te Lelystad Sato Vastgoed B.V. is een jong en dynamisch bedrijf dat geleid wordt door 2 enthousiaste

Nadere informatie

2 TERMEN EN DEFINITIES

2 TERMEN EN DEFINITIES KADER Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het eenduidig definiëren van de berekeningswijze en de uitgangspunten voor bepaling van de capaciteit van een gasnet t.b.v. assetengineers

Nadere informatie

OPLEIDINGENSTRUCTUUR SANITAIR INSTALLATEUR

OPLEIDINGENSTRUCTUUR SANITAIR INSTALLATEUR OPLEIDINGENSTRUCTUUR SANITAIR INSTALLATEUR 1. BESCHRIJVING Referentiekaders: WELZIJN OP HET WERK Beroepsprofielen (SERV, oktober 2004) SANITAIR INSTALLATEUR Profiel (SERV/FVB, december 1997) SANITAIR INSTALLATEUR

Nadere informatie