Consumer Shopping Habits Rapportage 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Consumer Shopping Habits Rapportage 2008"

Transcriptie

1 Consumer Shopping habits Consumer Shopping Habits Rapportage 2008

2 Consumer Shopping habits 1 Methodologie

3 GfK Panel Services Benelux bv Consumentengedrag meten én begrijpen 3 GfK meet consumentengedrag op continue basis en combineert deze kennis met de kennis van de GfK specialisten en andere in- en externe bronnen. Hierdoor zijn we niet alleen in staat consumentengedrag te registreren, maar ook consumentengedrag te begrijpen. Dit levert de bouwstenen om deze kennis te vertalen in actie om marketing en sales processen te optimaliseren.

4 Aankoopgegevens van consumenten worden omgezet in kennis 4 Aankoopgegevens Kenmerken huishoudens Validatie Toegelaten tot steekproef Informatie

5 Registratie van Fast Moving Consumer Goods 5 Continue registratie van aankopen vindt plaats door middel van in-home scanning. Zowel FMCG s met als zonder barcode, zowel supermarkten (inclusief Aldi, Lidl, Koopconsult) als speciaalzaken (drogisterijen, bakkers, slagers) en de markt. Antwoord op de vraag: waar en wanneer kocht wie wat bij wie en tegen welke prijs? Uniek is om aanvullende vragen te kunnen stellen aan de respondenten en deze te koppelen aan het aankoopgedrag.

6 Huishoudens scannen hun producten na het boodschappen doen 6 Panelleden scannen de barcodes van de producten met de in-home scanner Bericht op het scherm (winkelbezoek): Wanneer? Waar? Uitgave? Moment van de dag Code van de supermarkt Totale kassabon Elk product wordt vastgelegd in drie stappen: 1. De barcode wordt gescand met de pen 2. Ingeven van het totaal aantal producten 3. Ingeven van de prijs van het product

7 Ook versproducten zonder barcode worden door ons geregistreerd m.b.v. een codeboek 7

8 Winkelniveau: Voorbereiding van het winkelbezoek N=6000 hh (NL) / N=3000 hh (B) Single Source Continu Huishoudkarakteristieken Mediaconsumptie Winkel/Merkprofielen Afstand tot de winkel (Mentale) boodschappenlijstje Shopping mission Winkelkeuze 8 Artikelniveau: Gedrag in de winkel Instore communication Product availability Product selection criteria Instore decision making Media effects Reason why Actual buying behaviour Bezoekevaluatie Winkelniveau: Winkelbeleving Winkelbeleving Evaluatie van de winkelervaring Categorie-evaluatie Werkelijk lange termijn gedrag

9 Onze methode 9 Consumentenpanel (basis: n=6000) Registratie in twee stappen via de scanner met extra KodeBoek pagina Stap 1: vragen over het winkelbezoek 11 vragen (advertenties - keuze van de winkel boodschappenlijstje beschikbaarheid vervoersmiddel - met wie gewinkeld reistijd - tijd in de winkel - instore communicatie) Stap 2: vragen over categorie-product/merk 4 vragen per gekocht product (gepland - welke attributen spelen een rol/gebruiker van het product) Vier keer per jaar (minimaal) één winkelbezoek

10 Definities 10 Indien in deze rapportage gesproken wordt over totaal Nederland, dan is dit : inclusief de bezoeken en aankopen bij de speciaalzaken en drogisterijen. De kleine mandjes zijn de boodschappen waarbij minder dan 20 unieke EAN s worden gekocht. De grote mandjes zijn de boodschappen waarbij meer dan 20 uniek EAN s worden gekocht.

11 Consumer Shopping habits 2 Samenvatting

12 Samenvatting van de resultaten 12 De meeste boodschappen (bijna 40%) worden op vrijdag en zaterdag gedaan. Binnen alle winkelbezoek heeft men in 34% (was 39%) van de bezoeken vooraf geen reclame of aanbiedingen gezien of gehoord. Binnen supermarkten is dit 31.5%. De folder wordt het meest geraadpleegd voor het winkelbezoek. In 48% (was 50%) van de supermarktbezoeken In 32% (was 31%) van de winkelbezoeken is de winkel gekozen uit gewoonte en in 30% (was 27%) van de winkelbezoeken omdat de winkel in de buurt is. Binnen alle redenen om de winkel te kiezen speelt prijs/aanbiedingen ook een belangrijke rol. Bij 33% van de bezoeken werd als reden aangeven, terwijl dit in % was. Ruim 41% (was 42%)% van de bezoeken wordt gedaan met de auto. Daarnaast wordt nog 37% (was 36%) op de fiets gedaan. De stijging van winkelbezoeken op de fiets is sterker binnen supermarkten. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn bij uitstek de dagen dat men met de auto naar de winkel gaat. Het gebruik van de auto voor het winkelbezoek is gestegen op woensdag. Op maandag, donderdag en vrijdag wordt relatief vaker de fiets gepakt. Voor bijna de helft van de winkelbezoeken is men 5 minuten onderweg. Meestal worden de boodschappen alleen gedaan.

13 Samenvatting van de resultaten 13 Bloemen en planten, chocolade en gebak en cake zijn categorieën, waarvan de aankoop veelal in de winkel wordt beslist. Rookwaren, luiers en diervoeding zijn categorieën waarvan de aankoop vaak voordat men de winkel binnengaat is beslist. Ten opzichte van 2007 wordt er in 2008 tijdens de grote boodschappen meer aankopen in de winkel besloten. Producten worden met name gekocht, omdat men ze nodig heeft (70%) of uit gewoonte (19%). De reclame in de winkel (10%) en de folder of tijdschift van de winkel (6%) heeft van de communicatie uitingen het vaakst invloed op de aankoop. Prijs, kwaliteit, smaak zijn de belangrijkste productspecifieke redenen om een product te kopen, naast de al eerde geziene gewoonte of noodzaak van het product. In 2008 worden al deze factoren vaker genoemd. Daarnaast wordt ook product is gezond en gemakkelijk in gebruik vaker genoemd. De positionering van het merk heeft invloed op de redenen die consumenten aangeven om het product te kopen.

14 Samenvatting van de resultaten 14 Meer dan 70% van de winkelbezoeken in de supermarkt duren in de beleving van de bezoeker tussen de 5 en 15 minuten. Bij 81% (was 80%) van de winkelbezoeken hoeft men tussen de 0-5 minuten te wachten bij de kassa. Consumenten vinden in 88% (was 90%) van de winkelbezoeken alle producten die ze wilden kopen. Speciale kaartjes op het schap, posters en borden met aanbiedingen, producten staand buiten het normale schap zijn middelen die de consument het meest opvallen in een winkel tijdens zijn winkelbezoek. Producten buiten het schap vallen in 2008 meer op dan in 2007 en worden vaker gezien dan de aanbiedingen op ramen. Vanuit het Kerstrapport blijkt dat consumenten met name de goede kwaliteit van de artikelen en een goede versafdeling waarderen.

15 Diepgaande informatie GfK heeft ook resultaten met betrekking tot: Specifieke doelgroepen Specifieke retailers Categorieën Merken Meer informatie neem contact op met uw GfK contactpersoon of Jan Havermans. GfK Panel Services Benelux Tel: +31 (0)

16 3 Resultaten

17 Verdeling leeftijd huisvrouw/-man binnen totaal Nederland HV > 64 jr HV jr HV jr HV jr HV < 30 jr Totaal Nederland (huishoudens) 2007 Totaal Nederland (bezoeken) 2007 Totaal Nederland (huishoudens) 2008 Totaal Nederland (bezoeken) 2008 De personen verantwoordelijk voor de boodschappen, die 50 jaar of ouder zijn, gaan relatief vaker naar de winkel.

18 Verdeling gezinscyclus binnen totaal Nederland 18 Welgestelde gepensioneerden Gepensioneerden met bep. ink Alleenstaande Kostwinner (2p) Welgestelde HH met kinderen HH met kinderen beperkt inkomen Tweeverdieners Jonge alleenstaande Totaal Nederland (huishoudens) 2007 Totaal Nederland (bezoeken) 2007 Totaal Nederland (huishoudens) 2008 Totaal Nederland (bezoeken) 2008 Met name welgestelde gepensioneerden en welgestelde huishoudens met kinderen gaan relatief vaak boodschappen doen.

19 Verdeling man/vrouw binnen totaal Nederland CS man vrouw Verdeling o.b.v huishoudens 88.5 man vrouw Verdeling o.b.v bezoeken De verantwoordelijke voor de huishoudelijke boodschappen in het panel is in 86% van de huishoudens een vrouw. De vrouwen nemen bijna 89% van de bezoeken voor hun rekening.

20 Verdeling man/vrouw binnen totaal Nederland CS man vrouw Verdeling o.b.v huishoudens 88.5 man vrouw Verdeling o.b.v bezoeken De verantwoordelijke voor de huishoudelijke boodschappen in het panel is in 86% van de huishoudens een vrouw. De vrouwen nemen bijna 89% van de bezoeken voor hun rekening.

21 De gemiddelde bezoekfrequentie bij de verschillende retailers CS 2007, bezoekfrequentie Totaal Nederland 21 Albert Heijn 45.7 Super de Boer Aldi Lidl Koopcom Superunie 46.7 Plus Sligro Foodgroup C Een gemiddelde Albert Heijn koper bezoekt Albert Heijn bijna 46 keer per jaar.

22 De gemiddelde bezoekfrequentie bij de verschillende retailers CS 2008, bezoekfrequentie Totaal Nederland 22 Albert Heijn 46.6 Super de Boer Aldi Lidl Koopcom Superunie 47.9 Plus Sligro Foodgroup C Een gemiddelde Albert Heijn koper bezoekt Albert Heijn bijna 47 keer per jaar.

23 Wanneer (dag) worden er boodschappen gedaan? CS % bezoeken zondag zaterdag vrijdag donderdag woensdag dinsdag maandag Totaal Nederland 2007 Totaal supermarkten 2007 Totaal Nederland 2008 Vrijdag en zaterdag zijn samen goed voor bijna 41% van de winkelbezoeken in Nederland en 40% van de winkelbezoeken binnen supermarkten. Totaal supermarkten 2008

24 Wanneer (dagdeel) worden er boodschappen gedaan? CS, % bezoeken avond (na 18 uur) middag (tussen 12 en 18 uur) ochtend (voor 12 uur) Totaal Nederland 2007 Totaal supermarkten 2007 Totaal Nederland 2008 Totaal supermarkten 2008 De meeste boodschappen worden tussen 12 en 18 uur gedaan.

25 De gemiddelde aankoopfrequentie naar dag van de week CS 2007, aankoopfrequentie Totaal Nederland 25 maandag 25.8 dinsdag 29.5 woensdag 32.6 donderdag 32.3 vrijdag 41.1 zaterdag 44.0 zondag 3.9 De huishoudens die wel eens op maandag boodschappen doen, doen dit gemiddeld 26x per jaar, oftewel één keer in de twee weken.

26 De gemiddelde aankoopfrequentie naar dag van de week CS 2008, aankoopfrequentie Totaal Nederland 26 maandag 26.6 dinsdag 28.8 woensdag 31.9 donderdag 31.3 vrijdag 39.5 zaterdag 42.7 zondag 4.2 De bezoekfrequentie op vrijdag en zaterdag daalt licht in vergelijking met 2008 (blz. 23).

27 Consumer Shopping habits Shopping Trip preparation and store selections

28 Heeft u voor dit winkelbezoek de reclame of aanbiedingen van deze week gezien of gehoord van deze winkel? CSH 2007, % bezoeken Totaal Nederland 28 Folder 44.6 Tijdschrift Dagblad Huis-aan-huisblad 16.1 Televisie of radio Post of Internet Geen van de genoemde 38.6 In 44.6% van de winkelbezoeken heeft men voor het winkelbezoek de folder van de winkel bekeken.

29 Heeft u voor dit winkelbezoek de reclame of aanbiedingen van deze week gezien of gehoord van deze winkel? CSH 2008, % bezoeken Totaal Nederland 29 Folder 47.0 Tijdschrift Dagblad Huis-aan-huisblad 16.6 Televisie of radio Post of Internet Geen van de genoemde 34.3 In 47.0% van de winkelbezoeken heeft men voor het winkelbezoek de folder van de winkel bekeken. In 2007 was dit nog 45%. Ook televisie/radio, post/ en internet worden vaker opgemerkt dan in 2007.

30 Heeft u voor dit winkelbezoek de reclame of aanbiedingen van deze week gezien of gehoord van deze winkel? CSH 2007, % bezoeken Totaal supermarkten 30 Folder 50.2 Tijdschrift Dagblad Huis-aan-huisblad 18.2 Televisie of radio Post of Internet Geen van de genoemde 31.5 In 50.2% van de supermarktbezoeken heeft men voor het winkelbezoek de folder van de winkel bekeken.

31 Heeft u voor dit winkelbezoek de reclame of aanbiedingen van deze week gezien of gehoord van deze winkel? CSH 2008, % bezoeken Totaal supermarkten 31 Folder 48.1 Tijdschrift Dagblad Huis-aan-huisblad 17.0 Televisie of radio Post of Internet Geen van de genoemde 32.7 In 48.1% (was 50.2%) van de supermarktbezoeken heeft men voor het winkelbezoek de folder van de winkel bekeken. Televisie/radio, post/ en internet worden vaker bekeken/gezien voor het winkelbezoek.

32 Wat waren de belangrijkste redenen om deze winkel te kiezen voor dit winkelbezoek? CSH 2007, % bezoeken Totaal Nederland CSH 2008, % bezoeken Totaal Nederland 32 Gewoonte 31.3 Gewoonte 32.0 Winkel in de buurt 26.7 Winkel in de buurt 29.6 Versproducten 4.3 Versproducten 2.0 Weekaanbiedingen 5.7 Weekaanbiedingen 5.7 Prijs/aanbiedingen Ruim assortiment Specifieke producten Vriendelijk personeel Parkeren Geen van de genoemde Prijs/aanbiedingen Ruim assortiment Specifieke producten Vriendelijk personeel Parkeren Geen van de genoemde Gewoonte en winkel in de buurt worden het meest genoemd als de belangrijkste reden om naar een winkel of supermarkt te gaan. Prijs/aanbiedingen zijn wel iets belangrijker geworden in 2008.

33 Wat waren de belangrijkste redenen om deze winkel te kiezen voor dit winkelbezoek? CSH 2007, % bezoeken Totaal supermarkten CSH 2008, % bezoeken Totaal supermarkten 33 Gewoonte 34.1 Gewoonte 33.5 Winkel in de buurt 29.9 Winkel in de buurt 30.7 Versproducten 1.9 Versproducten 1.9 Weekaanbiedingen 6.2 Weekaanbiedingen 5.5 Prijs/aanbiedingen Ruim assortiment Specifieke producten Vriendelijk personeel Parkeren Geen van de genoemde Prijs/aanbiedingen Ruim assortiment Specifieke producten Vriendelijk personeel Parkeren Geen van de genoemde Gewoonte en winkel in de buurt worden het meest genoemd als de belangrijkste reden om naar een winkel of supermarkt te gaan. Weekaanbiedingen zijn minder van belang, specifieke producten zijn meer van belang in vergelijking met 2007.

34 Wat waren de redenen die meespeelden om deze winkel te kiezen voor dit winkelbezoek? CSH 2007, % bezoeken Totaal Nederland CSH 2008, % bezoeken Totaal Nederland 34 Gewoonte 37.9 Gewoonte 38.4 Winkel in de buurt 39.9 Winkel in de buurt 43.4 Versproducten 12.1 Versproducten 8.6 Weekaanbiedingen 12.9 Weekaanbiedingen 13.0 Prijs/aanbiedingen 30.8 Prijs/aanbiedingen 33 Ruim assortiment 17.0 Ruim assortiment 16.3 Specifieke producten 13.3 Specifieke producten 12.4 Vriendelijk personeel 14.2 Vriendelijk personeel 12.9 Parkeren 10.4 Parkeren 11.1 Geen van de genoemde 4.8 Geen van de genoemde 4.0 Binnen alle redenen waarom men naar een specifieke winkel is gegaan zijn gewoonte en de winkel is in de buurt de belangrijkste redenen. Prijs/aanbiedingen hebben een sterkere invloed op de keuze van de winkel in vergelijking met 2007.

35 Wat waren de redenen die meespeelden om deze winkel te kiezen voor dit winkelbezoek? CSH 2007, % bezoeken Totaal supermarkten CSH 2008, % bezoeken Totaal supermarkten 35 Gewoonte 41.3 Gewoonte 40.1 Winkel in de buurt 44.4 Winkel in de buurt 45 Versproducten 9.1 Versproducten 8.9 Weekaanbiedingen 14.5 Weekaanbiedingen 13.1 Prijs/aanbiedingen 31.4 Prijs/aanbiedingen 32.6 Ruim assortiment 17.3 Ruim assortiment 16.5 Specifieke producten 9.6 Specifieke producten 10.4 Vriendelijk personeel 12.9 Vriendelijk personeel 12.8 Parkeren 11.5 Parkeren 11.6 Geen van de genoemde 4.1 Geen van de genoemde Binnen alle redenen waarom men naar een specifieke winkel is gegaan zijn gewoonte en de winkel is in de buurt de belangrijkste redenen. Prijs/aanbiedingen hebben een iets sterkere invloed op de keuze van de winkel, terwijl weekaanbiedingen iets minder belangrijk zijn geworden. 3.9

36 CSH, % bezoeken Heeft u voorafgaand aan dit winkelbezoek een boodschappenlijstje gemaakt? 36 Totaal NL Totaal NL Op papier In hoofd Op papier en in hoofd Nee geen lijstje Bij ruim 29% van de bezoeken heeft men geen lijstje op papier of in het hoofd van datgene wat men moet kopen.

37 CSH, % bezoeken Heeft u voorafgaand aan dit winkelbezoek een boodschappenlijstje gemaakt? 37 Supermarkten Supermarkten Op papier In hoofd Op papier en in hoofd Nee geen lijstje Binnen supermarkten is dit 28%.

38 Hoe bent u naar de winkel gegaan? CSH, % bezoeken Anders Te voet Fiets Auto Totaal Nederland 2007 Totaal Nederland 2008 De auto is het belangrijkste vervoersmiddel voor het doen van de boodschappen. Al is de fiets in vergelijking met 2007 iets belangrijker geworden.

39 Hoe bent u naar de winkel gegaan? CSH, % bezoeken Anders Te voet Fiets Auto Supermarkten 2007 Supermarkten 2008 De auto is het belangrijkste vervoersmiddel voor het doen van de boodschappen. De ontwikkeling van met de fiets boodschappen doen is sterker binnen supermarkten dan binnen totaal Nederland.

40 Hoe bent u naar de winkel gegaan en wat hebt u er besteed? CSH, gemiddelde besteding per bezoek 40 Totaal Nederland 2007 Totaal Nederland 2008 Totaal Auto Fiets Te voet Anders Als men met de auto naar de winkel gaat, wordt ook het meeste uitgegeven per bezoek. Ten opzichte van 2007 zijn overal de bestedingen per bezoek gestegen met uitzondering als men met het OV of motor e.d. naar de winkel is gegaan.

41 Hoe bent u naar de winkel gegaan en wat hebt u er besteed? CSH, gemiddelde besteding per bezoek 41 Totaal supermarkten 2007 Totaal supermarkten 2008 Totaal Auto Fiets Te voet Anders Als men met de auto naar de winkel gaat, wordt ook het meeste uitgegeven per bezoek. Opvallend is dat als er voor een alternatief vervoersmiddel (bv. motor, OV) gekozen wordt het besteed bedrag per bezoek daalt.

42 Hoe bent u naar de winkel gegaan (naar dagen van de week)? CSH 2008, totaal Nederland, % bezoeken Anders Te voet Fiets Auto maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag en zondag Vrijdag, zaterdag en zondag zijn bij uitstek de dagen dat men met de auto naar de winkel gaat. Het gebruik van de auto op woensdag is gestegen t.o.v Op maandag, donderdag en vrijdag wordt relatief vaker de fiets gepakt t.o.v

43 Hoe bent u naar de winkel gegaan? CSH 2008, totaal supermarkten % bezoeken Anders Te voet Fiets Auto maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag en zondag Binnen supermarkten gaat men ook in het weekend als de grote boodschappen gedaan worden met de auto. Het belang van de auto stijgt op deze dagen t.o.v Ook de fiets wordt vaker gepakt op vrijdag, zaterdag en zondag t.o.v

44 Met wie bent u naar deze winkel gegaan? CSH 2008, % bezoeken 44 Totaal Nederland Partner en kind(eren) Met kind(eren) Met partner Alleen Anders Bijna 72% (was ruim 70%) van de winkelbezoeken wordt alleen gedaan. Bij 12% (was 11%) van de keren wordt dit gezamenlijk met de partner gedaan.

45 Met wie bent u naar deze winkel gegaan? CSH 2008, % bezoeken Totaal supermarkten Partner en kind(eren) Met kind(eren) Met partner Alleen Anders De verdeling wie er meegaat boodschappen doen in de supermarkt verschilt nauwelijks met de verdeling van alle winkelboodschappen. Bijna 72% van de supermarktbezoeken wordt alleen gedaan en 12% van de supermarktbezoeken met partner.

46 Met wie bent u naar deze winkel gegaan en hoeveel heeft u er besteed? CSH, gemiddeld besteding per bezoek 46 Totaal Nederland 2007 Totaal Nederland 2008 Totaal Partner en kind(eren) Met kind(eren) Met partner Alleen Anders Indien er iemand (partner en/of kinderen of anders) meegaat boodschappen doen, dan wordt er meer uitgegeven dan gemiddeld. Het bestede bedrag als partner en kinderen ook aanwezig zijn is relatief het meest gestegen.

47 Met wie bent u naar deze winkel gegaan en hoeveel heeft u er besteed? CSH, gemiddeld besteding per bezoek 47 Totaal supermarkten 2007 Totaal supermarkten 2008 Totaal Partner en kind(eren) Met kind(eren) Met partner Alleen Anders Indien er iemand (partner en/of kinderen of anders) meegaat boodschappen doen, dan wordt er meer uitgegeven dan gemiddeld. Als de partner mee gaat boodschappen doen, stijgen de uitgaven per bezoek het meest. Al dient opgemerkt te worden dat de stijgingen binnen supermarkten kleiner zijn dan binnen totaal NL.

48 Met wie bent u naar deze winkel gegaan? CSH 2008, % bezoeken Anders Alleen Alleen met partner Alleen met kind(eren) Partner en kind(eren) z maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag/ zondag Met name in het weekend wordt er met meerdere personen boodschappen gedaan.

49 Hoe lang heeft u er ongeveer over gedaan om bij deze winkel te komen? CSH, % bezoeken minuten of meer minuten minuten 5-10 minuten 0-5 minuten Voor 50% van de winkelbezoeken is men in hun beleving tussen de 0 en 5 minuten onderweg. Voor 94% van de winkelbezoeken is men 15 minuten of minder onder weg. Totaal Nederland 2007 Totaal Nederland 2008

50 Hoe lang heeft u er ongeveer over gedaan om bij deze winkel te komen? CSH, % bezoeken minuten of meer minuten minuten 5-10 minuten 0-5 minuten Voor 51% van de winkelbezoeken is men in hun beleving tussen de 0 en 5 minuten onderweg. Voor bijna 95% van de winkelbezoeken is men 15 minuten of minder onder weg. Supermarkten 2007 Supermarkten 2008

51 Hoe lang heeft u er ongeveer over gedaan om bij deze winkel te komen? CSH 2008, % bezoeken minuten of meer minuten minuten 5-10 minuten 0-5 minuten Auto Fiets Te voet Anders Met een ander vervoermiddel, zoals het openbaar vervoer of motor, is men gemiddeld vaak langer onderweg dan bij de andere vervoersmiddelen.

52 Consumer Shopping habits Consumer Shopping Habits aankopen

53 Top 10 categorie aankopen binnen totaal Nederland CSH 2008, % gekochte producten 53 vleeswaren gesneden 4.4 groenten onbewerkt overig 3.9 melk en karnemelk 3.4 k & b excl.verantw.tussendoortje zoutjes/chips/st./extr./kroep oek overige groenten kw dessert yoghurts groenten bewerkt % van alle aankopen zijn gesneden vleeswaren. rest 2.2 vleesw aren stuksartikelen 2.1

54 Kleine en grote mandjes CS Alle mandjes Alle mandjes Gemiddeld besteed bedrag: euro (was: euro) Aankoopfrequentie: 196 keer (was 199 x) Groot mandje 20 of meer unieke EAN s in het mandje Gemiddeld besteed bedrag: euro (was: euro) Aankoopfrequentie: 26 keer (was 27x) Klein mandje Minder dan 20 unieke EAN s in het mandje Gemiddeld besteed bedrag: euro (was: euro) Aankoopfrequentie: 172 keer (was 175x)

55 Top 5 Aankoopfrequentie o.b.v. Bezoeken in kleine en grote mandjes CS 2008, bezoeken ( ) CS Groot mandje 1. Deen (3) 2. Digros (1) 3. Bas van der Heijden (2) 4. Albert Heijn (5) 5. Poiesz Klein mandje 1. Albert Heijn (1) 2. C1000 (3) 3. Poiesz (4) 4. Deen (2) 5. Vomar (5) De aankoopfrequentie wil zeggen hoe vaak klanten bij de verschillende supermarkten komen. Dit zegt niets over hoeveel klanten een supermarkt heeft. Klanten van Deen komen zowel vaak terug bij Deen voor het grote mandje als voor het kleine mandje.

56 Wie koopt veel van welke mandjes? CS Welgestelde gepensioneerden Gepensioneerden met bep. ink. Alleenstaande Kostwinner (2p) Welgestelde HH met kinderen HH met kinderen beperkt inkomen Tweeverdieners Jonge alleenstaande Totaal Nederland (huishoudens) Totaal Nederland (bezoeken) Kleine mandjes (bezoeken) Grote mandjes (bezoeken) Huishoudens met kinderen zijn zoals te verwachten sterk vertegenwoordigd in de grote mandjes.

57 Top 10 categorie aankopen binnen totaal Nederland in kleine mandjes CSH 2008, % gekochte producten 57 vleeswaren gesneden groenten onbewerkt overig melk en karnemelk k & b excl.verantw.tussendoortje zoutjes/chips/st./extr./kroep oek overige groenten kw dessert yoghurts groenten bewerkt rest vleesw aren stuksartikelen 2

58 Top 10 categorie aankopen binnen totaal Nederland in grote mandjes CSH 2008, % gekochte producten 58 vleeswaren gesneden 5.0 groenten onbewerkt overig 3.9 melk en karnemelk k & b excl.verantw.tussendoortje overige groenten kw zoutjes/chips/st./extr./kroep oek dessert yoghurts vleesw aren stuksartikelen rest beschuit geroosterd brood 2

59 Recalled Instore Decision Rate Achteraf wordt aan de consument gevraagd: Was u voordat u de winkel binnenging al van plan dit product te kopen? Ongepland Generiek gepland Een product is gekocht dat de consument voor men de winkel inging niet gepland had. Bijvoorbeeld, men is niet van plan koffie te kopen, Douwe Egberts is gekocht. De consument heeft het product gepland, maar weet nog niet welk merk men wil kopen. Bijvoorbeeld, koffie is gepland, maar Douwe Egberts wordt in de winkel besloten Substituut Specifiek gepland De consument heeft het product en het merk gepland, maar besluit in de winkel een ander merk te kopen. Bijvoorbeeld koffie en merk is gepland, maar uiteindelijk wordt Douwe Egberts gekocht. De consument heeft het product en het merk gepland en uiteindelijk gekocht. Bijvoorbeeld men is van plan Douwe Egberts koffie te kopen en heeft dit uiteindelijk ook gekocht. Douwe Egberts

60 Recalled Instore Decision Rate Achteraf wordt aan de consument gevraagd: Was u voordat u de winkel binnenging al van plan dit product te kopen? Ongepland Generiek gepland In de winkel beslist oftewel Recalled Instore Decision Rate 88.0 Substituut Douwe Egberts

61 Was u voordat u de winkel binnenging al van plan dit product te kopen? CSH 2008, % gekochte producten 61 RISDR= 100% Substituut Gepland RISDR Generiek gepland Ongepland Totaal Nederland Totaal Nederland Binnen een gemiddelde categorie wordt 64% (was 65%) specifiek gepland gekocht. 36% ( was 35%) wordt door de consument achteraf aangegeven als in de winkel bepaald.

62 Waar beïnvloedt u de consument het meest, thuis of in de winkel? High risdr glasreinigers dessert overig chocolade excl. candybars vis gebak en cake tijdschriften wild groenten onbewerkt peulgewassen k & b excl.verantw.tussendoortje personal wash nootjes vlees rund bloemen en planten dessertprodukten candybars badkamerreinigers salades maaltijd overige warme dranken broodsnacks diepvries bakkerijprodukten kaarsen/gloeilampen verantwoorde tussendoortjes gemengde nootjes/mixen zoutjes/chips/st./extr./kroepoek suikerwerk vlees varken overige zoutjes en popcorn overig ijs (mp/invries) buitenlandse kaas gevogelte vruchten overig maaltijden salades snacks smaakm./mltdversierder compleet banket kruiden/smaakmakers ijsdesserts vleeswaren stuksartikelen vlees overig onderleggers groenten onbewerkt kool vlees snacks salades overig schaal- en schelpdieren pinda's bakprodukten batterijen vleeswaren gesneden 62 CSH 2008, % gekochte producten

63 Waar beïnvloedt u de consument het meest, thuis of in de winkel? Medium risdr groenten bewerkt scheerprodukten deegwaren aardappelprodukten groenten onbewerkt bladgroenten haircare voorgebakken brood vruchtensappen en dranken soep + bouillons nat smaakm./mltdversierder component brood gevuld/overig dessert vla rosé wijn brood klein/stokbrood groenten onbewerkt overig binnenlandse kaas gesneden vruchten citrus witte wijn toiletreinigers schuurmiddelen peren tafelzuren overige reinigers rijst verzorgende cosmetica wasverzachters oliën soep + bouillons droog pizza's aardappelen onbewerkt rode wijn overige diervoeding mondverzorging overige groenten kw 63 CSH 2008, % gekochte producten

64 Waar beïnvloedt u de consument het meest, thuis of in de winkel? low risdr overige zuivel afwasmiddelen machine overige verpakte kaas zuiveldranken speciaalbieren pillenpreparatengeneesmiddelen binnenlandse kaas stuk luiers appels koffiepads vlees gehakt koffie overig geel- en witvetten anders brood groot volkoren luchtverfrissers kattenvoer nat vlees rookworst wasmiddelen tablet vruchten banaan aperitieven thee brood groot wit boterhambeleg mineraalwater allesreinigers pils beschuit geroosterd brood brood groot bruin ov. niet-alcoholische dranken baby-/kindervoeding frisdrank overige kattenvoer droog eieren geel- en witvetten keuken deodorant frisdrank cola wasmiddelen vloeibaar koffie gemalen/bonen zakdoekjes tissues hondenvoer droog wasmiddelen poeder koffiemelk-room & creamers dessert yoghurts geel- en witvetten tafel afwasmiddelen hand overige geurprodukten cereals melk en karnemelk overige alcoholische dranken sigaretten brood groot overig hondenvoer nat san. papierwaren toiletpapier shag suiker overige rookwaren periode verzorging san. papierwaren keukenrollen CSH 2008, % gekochte producten 64

65 Was u voordat u de winkel binnenging al van plan dit product te kopen? CSH 2008, % gekochte producten 65 Kleine Mandjes RISDR= 100% Substituut Gepland RISDR Generiek gepland Ongepland Totaal Nederland Voor de kleine mandjes ligt de verdeling nagenoeg gelijk als voor alle mandjes. Totaal Nederland

66 Was u voordat u de winkel binnenging al van plan dit product te kopen? CSH 2008, % gekochte producten 66 Grote Mandjes RISDR= 100% Substituut Gepland RISDR Generiek gepland Ongepland Totaal Nederland Binnen de grote mandjes wordt iets minder gepland gekocht dan binnen de kleine mandjes. Dit in tegenstelling tot Totaal Nederland

67 Welke algemene zaken hebben een rol gespeeld bij de aankoop van het product? CSH 2007, % gekochte producten Totaal Nederland 67 Folder of tijdschrift winkel Reclame in dagblad / h-a-h blad Reclame op televisie of radio Nieuwsbrief / Internet Nodig 68.6 Reclame in de winkel 9.3 Staand buiten het winkelschap 2.9 Gewoonte 19.5 Kortingscoupon voor het product 1.8 Producten worden met name gekocht omdat men ze nodig heeft of uit gewoonte. De reclame in de winkel en de folder/tijdschrift van winkel heeft van de communicatie-uitingen het vaakst invloed op de aankoop.

68 Welke algemene zaken hebben een rol gespeeld bij de aankoop van het product? CSH 2008, % gekochte producten Totaal Nederland 68 Folder of tijdschrift winkel Reclame in dagblad / h-a-h blad Reclame op televisie of radio Nieuwsbrief / Internet Nodig 69.9 Reclame in de winkel 9.7 Staand buiten het winkelschap 2.7 Gewoonte 19.3 Kortingscoupon voor het product 1.1 Producten worden met name gekocht omdat men ze nodig heeft (was 69%) of uit gewoonte (was 20%). De reclame in de winkel (was 9%) en de folder/tijdschrift van winkel (was 7%) heeft van de communicatie-uitingen het vaakst invloed op de aankoop.

69 Welke algemene zaken hebben een rol gespeeld bij de aankoop van het product? CSH 2008, % gekochte producten Klein mandje Totaal Nederland Groot mandje 69 Folder of tijdschrift winkel Reclame in dagblad / h-a-h blad Reclame op televisie of radio Nieuwsbrief / Internet Nodig Reclame in de winkel Staand buiten het winkelschap Gewoonte Kortingscoupon voor het product Gewoonte speelt een iets belangrijkere rol in de kleine mandjes in tegenstelling tot 2007.

70 Welke productspecifieke zaken hebben een rol gespeeld bij de aankoop van het product? CSH 2007, % gekochte producten Totaal Nederland 70 Kwaliteit Prijs Smaak of geur 30.3 Inhoud of vorm verpakking 4 Het merk of huismerk Product is gezond Gemakkelijk in gebruik Nieuw product 3 Prijs, kwaliteit, smaak of geur zijn de belangrijkste redenen om een product te kopen, naast de al eerder geziene gewoonte of noodzaak van het product.

71 Welke productspecifieke zaken hebben een rol gespeeld bij de aankoop van het product? CSH 2008, % gekochte producten Totaal Nederland 71 Kwaliteit Prijs Smaak of geur Inhoud of vorm verpakking 3.9 Het merk of huismerk Product is gezond Gemakkelijk in gebruik Nieuw product 2.7 Prijs, kwaliteit, smaak of geur zijn de belangrijkste redenen om een product te kopen, naast de al eerder geziene gewoonte of noodzaak van het product. Al deze factoren worden vaker genoemd, daarnaast wordt ook product is gezond en gemakkelijk in gebruik vaker genoemd.

72 Welke productspecifieke zaken hebben een rol gespeeld bij de aankoop van het product? CSH 2008, % gekochte producten Kleine mandjes Totaal Nederland Grote mandjes 72 Kwaliteit 41.2 Kwaliteit 42.1 Prijs 48 Prijs 49.2 Smaak of geur 34.6 Smaak of geur 35.8 Inhoud of vorm verpakking 3.8 Inhoud of vorm verpakking 4.7 Het merk of huismerk 9.8 Het merk of huismerk 10.5 Product is gezond 15.4 Product is gezond 14.6 Gemakkelijk in gebruik 10.4 Gemakkelijk in gebruik 9.9 Nieuw product 2.7 Nieuw product 3 De aankoopredenen in grote of kleine mandjes zijn nagenoeg gelijk. De stijging van gezonde en gemakkelijke producten ten opzichte van 2007 is in kleine mandjes sterker dan in grote mandjes.

73 Consumer Shopping habits Shopping Trip evaluation

74 Hoe lang bent u ongeveer in deze winkel geweest? CSH, % bezoeken 74 Totaal NL Totaal NL min min min min min. 30 min. of meer Meer dan 70% van de winkelbezoeken binnen totaal Nederland duren in de beleving van de bezoeker tussen de 5 en 15 minuten.

75 Hoe lang bent u ongeveer in deze winkel geweest? CSH, % bezoeken 75 Supermarkten Supermarkten min min min min min. 30 min. of meer Bijna 70% van de winkelbezoeken in de supermarkt duren in de beleving van de bezoeker tussen de 5 en 15 minuten. Het aantal korte bezoeken tussen 0-5 minuten bij de supermarkt is lager dan bij alle winkelbezoeken.

76 Hoe lang bent u ongeveer in deze winkel geweest? CSH 2008, % bezoeken 76 Auto Fiets Te voet Anders min min min min min. 30 min. of meer Met de auto zijn er meer langere bezoeken aan de winkel dan met de overige vervoersmiddelen.

77 Hoe lang moest u ongeveer wachten bij de kassa? CSH 2007, % bezoeken Bij 80% van de winkelbezoeken en 78% van de supermarktbezoeken moet men tussen de 0-5 minuten te wachten bij de kassa Totaal NL Supermarkten 15 min. of meer min min min

78 Hoe lang moest u ongeveer wachten bij de kassa? CSH 2008, % bezoeken Bij 81% (was 80%) van de winkelbezoeken en 80% (was 78%) van de supermarkt-bezoeken moet men tussen de 0-5 minuten te wachten bij de kassa Totaal NL Supermarkten 15 min. of meer min min min

79 Hoe lang moest u ongeveer wachten bij de kassa? CSH 2008, % bezoeken Op woensdag, vrijdag en in het weekend zijn de wachttijden (in de beleving van de consument) wat langer dan op de andere dagen maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag en zondag 0-5 min min. 10 min. of meer

80 CSH, % bezoeken Kunt u aangeven welke van de volgende zaken u in deze winkel heeft gezien? Totaal Nederland 2007 Totaal Nederland Aanbiedingen op de ramen Posters/borden met aanbiedingen Reclamestickers op de grond Speciale kaartjes op het winkelschap Beeldschermen met reclame of informatie Producten staan buiten het normale schap Aanbiedingen bij de kassa Reclamestickers op de band van de kassa/ op toegangspoortjes Geen van de genoemde Speciale kaartjes op het schap, posters en borden met aanbiedingen, producten staand buiten het normale schap zijn de middelen die de consument het meest opvallen in een winkel tijdens zijn winkelbezoek. Producten buiten het schap vallen in 2008 meer op dan in 2007 en worden vaker gezien dan aanbiedingen op ramen.

81 CSH, % bezoeken Kunt u aangeven welke van de volgende zaken u in deze winkel heeft gezien? Totaal supermarkten 2007 Totaal supermarkten Aanbiedingen op de ramen Posters/borden met aanbiedingen Reclamestickers op de grond Speciale kaartjes op het winkelschap Beeldschermen met reclame of informatie Producten staan buiten het normale schap Aanbiedingen bij de kassa Reclamestickers op de band van de kassa/ op toegangspoortjes Geen van de genoemde Speciale kaartjes op het schap, posters en borden met aanbiedingen, producten staand buiten het normale schap zijn de middelen die de consument het meest opvallen in de supermarkt tijdens zijn winkelbezoek. Hierbij vallen posters/borden met aanbiedingen minder op in 2008, terwijl heel veel andere communicatiemiddelen juist meer opvallen t o v 2007

82 Waren alle producten, die u wilde kopen aanwezig in deze winkel? CSH, % bezoeken nee ja Tijdens 88% (was 90%) van de winkelbezoeken zijn alle producten die men wilde kopen aanwezig in de winkel. Totaal Nederland 2007 Totaal Nederland 2008

83 Waren alle producten, die u wilde kopen aanwezig in deze winkel? CSH, % bezoeken nee ja Tijdens 88% (was 89%) van de supermarktbezoeken zijn alle producten die men wilde kopen aanwezig in de supermarkt. Supermarkten 2007 Supermarkten 2008

84 Consumer Shopping habits Shopping trip evaluation: Kerstrapport

85 GfK Panel Services Supermarktformule Kerstrapport 2008 In samenwerking met het blad Foodmagazine heeft GfK Panel Services de waardering van de supermarktklanten voor de winkelbezoeken vastgesteld. 85 Circa winkelbezoeken zijn gewaardeerd met behulp van een rapportcijfer op de volgende tien aspecten: - de netheid van de winkel - goede kwaliteit artikelen - goede versafdelingen - ruime keuze artikelen - lage prijzen - aantrekkelijke aanbiedingen - vriendelijkheid personeel - aanwezigheid van alle artikelen - wachttijden bij de kassa - informatie over gezonde voeding (nieuw vanaf 2007) De resultaten van het GfK Panel Services Kerstrapport zijn op hoofdlijnen in het decembernummer van Foodmagazine (18 december 2008) gepubliceerd.

86 Belangrijkste resultaten GfK Kerstrapport 2008 De supermarkten worden door hun eigen klanten op de negen gemeten aspecten ruim voldoende beoordeeld, nl.: 86 K 2001 Z 2002 K 2002 Z 2003 K 2003 Z 2004 K 2004 Z 2005 K 2005 Z 2006 K 2006 Z 2007 K 2007 Z 2008 K 2008 goede kwaliteit artikelen ruime keuze artikelen netheid winkel goede versafdelingen lage prijzen aantrekkelijke aanbiedingen vriendelijkheid personeel aanwezigheid van artikelen wachttijden bij de kassa informatie gezonde voeding Toch is er nog volop ruimte voor verbetering, want ondanks het feit dat men klant is bij een bepaalde supermarktformule en in principe de eigen winkelkeuze beoordeelt, wordt een aanzienlijk aantal winkelbezoeken met het schoolcijfer 6 of lager beoordeeld, nl.: K 2001 Z 2002 K 2002 Z 2003 K 2003 Z 2004 K 2004 Z 2005 K 2005 Z 2006 K 2006 Z 2007 K 2007 Z 2008 K 2008 goede kwaliteit artikelen ruime keuze artikelen netheid winkel goede versafdelingen lage prijzen aantrekkelijke aanbiedingen vriendelijkheid personeel aanwezigheid van artikelen wachttijden bij de kassa informatie gezonde voeding

87 Overall klassement / Top 5 KERST 1996* ZOMER 1997* KERST 1997* ZOMER 1998* KERST 1998** ZOMER 1999** KERST 1999** 1 Konmar 1 Jumbo 1/2 Konmar 1 Jumbo 1 Jumbo 1 Jumbo 1 Jumbo 2 Hoogvliet 2 Konmar 1/2 Vomar 2 Hoogvliet 2 Hoogvliet 2 Nieuwe Weme 2 Deen 87 3 Plusmarkt 3 Hoogvliet 3 Deen 3 Konmar 3 Konmar 3 Konmar 3 Nettorama 4 C Dekamarkt 4 Hoogvliet 4 Deen 4 Deen 4 Hoogvliet 4 Konmar 5 Deen 5 C1000 5/6 C C Nieuwe Weme 5 Deen 5 Coop 5/6 Jumbo ZOMER 2000** KERST 2000** ZOMER 2001** KERST 2001** ZOMER 2002** KERST 2002** ZOMER 2003** 1 Nieuwe Weme 1 Nieuwe Weme 1 Konmar 1 Jan Linders 1 Poiesz 1 Jumbo 1 Poiesz 2 Jumbo 2 Konmar 2 Nettorama 2 Jumbo 2 Plus 2 Poiesz 2 Jumbo 3 Konmar 3 Groenwoudt 3 Nieuwe Weme 3 Poiesz 3 Jumbo 3 Nettorama 3 Jan Linders 4 Nettorama 4 Poiesz 4 Jumbo 4 Dekamarkt 4 Nettorama 4/5 Jan Linders 4 Nettorama 5 Poiesz 5 Jumbo 5 Jan Linders 5 C Jan Linders 4/5 Hoogvliet 5 Coop KERST 2003** ZOMER 2004** KERST 2004** ZOMER 2005** KERST 2005** ZOMER 2006** KERST 2006** 1 Deen 1 Deen 1 Jumbo 1 Jan Linders 1 Jan Linders 1 Jumbo 1 Jumbo 2 Jan Linders 2 Jumbo 2 Jan Linders 2 Poiesz 2 Poiesz 2 Poiesz 2 Jan Linders 3 Jumbo 3 Poiesz 3 Poiesz 3 Jumbo 3 Jumbo 3 Jan Linders 3 Albert Heijn 4/5 Coop 4 Hoogvliet 4 Deen 4 Plus 4 Plus 4 Plus 4 Boni 4/5 Poiesz 5 Jan Linders 5/6 C Albert Heijn 5 Albert Heijn 5/6 Em-Te 5 Poiesz 5/6 Hoogvliet 5/6 Deen ZOMER 2007** KERST 2007** ZOMER 2008** KERST 2008** 1 Poiesz 1 Jumbo 1 Jumbo 1 Jumbo 2 Jumbo 2 Jan Linders 2 Albert Heijn 2 Albert Heijn 3 Supercoop 3/4 Poiesz 3 Deen 3/4 Nettorama * andere aspecten gemeten ** o.b.v. 7 aspecten (aanwezigheid van alle artikelen, wachttijden bij de kassa en informatie gezonde voeding zijn hierin niet opgenomen) 4 Albert Heijn 3/4 Supercoop 4 Nettorama 3/4 Boni 5 Digros 5 Albert Heijn 5/6 Poiesz 5 Poiesz 5/6 Dekamarkt

88 Top 5 per aspect Kerstrapport 2008 Netheid winkel Goede versafdelingen Ruime keuze 88 1 Golff Albert Heijn /2 Albert Heijn Albert Heijn Supercoop /2 Jumbo Plus Jumbo M.C.D /5 Super de Boer Boni /5 Poiesz /5 Jumbo Vomar /5 Vomar 7.39 Goede kwaliteit Aanbiedingen Lage prijzen 1 Albert Heijn Nettorama Nettorama Jumbo Dirk v.d. Broek Lidl Jan Linders Boni Aldi Nettorama Bas v.d. Heijden Jumbo Supercoop / Poiesz Deen Digros 7.55 Vriendelijkheid personeel Aanwezigheid alle artikelen Wachttijden bij de kassa 1 M.C.D Nettorama Jumbo Poiesz Supercoop Golff Golff Albert Heijn Spar Hoogvliet Poiesz Poiesz Spar Boni M.C.D Informatie gezonde voeding 1 Albert Heijn Dekamarkt Jumbo Poiesz Plus 6.70

89 Uit een principale componentenanalyse naar het belang van 6 van de 10 gemeten attributen blijkt dat de structuur in de database goed beschreven kan worden met behulp van 2 factoren, nl.: 89 Service Voordeel (= ruime keuze, netheid winkel, (= aantrekkelijke aanbiedingen, goede kwaliteit, goede versafdelingen) lage prijzen) De top 5 waardering voor de factoren service en voordeel ziet er als volgt uit: Top 5 Service Top 5 Voordeel 1) Albert Heijn 1) Nettorama 2) Jumbo 2) Dirk v.d. Broek 3) Poiesz 3) Lidl 4) Plus 4) Digros 5) Supercoop 5) Boni

90 Kerstrapport 2008: Schoolcijfers Ranking Totaal 1 Jumbo Albert Heijn /4 Nettorama /4 Boni Poiesz Deen Hoogvliet /9 M.C.D /9 Jan Linders SuperCoop Vomar /14 Plus /14 Dirk v.d. Broek /14 Digros Super de Boer Dekamarkt Golff Em-Te C Bas v.d. Heijden Lidl Spar Aldi Coop 6.83 Totaal supermarkten

91 GfK Keuzemotivatiebarometer Supermarkten Belang dat wordt gehecht aan de aspecten. 91 GfK Keuzemotivatiebarometer Supermarkten Januari 2008 Januari Januari Januari Januari 2004 Januari 2003 Januari Goede kwaliteit (1) 7.75 (1) 7.79 (1) 7.85 (1) 7.84 (1) 7.88 (1) 2 Goede versafdelingen (2) 7.47 (2) 7.49 (3) 7.53 (3) 7.50 (2) 7.60 (2) 3 Ruime keuze (3) 7.36 (4) 7.39 (5) 7.45 (4) 7.43 (3) 7.51 (3) 4 Nette winkel (5) 7.25 (6) 7.31 (6) 7.39 (6) 7.40 (4) 7.48 (4) 5 Lage prijzen (4) 7.44 (3) 7.56 (2) 7.56 (2) 7.39 (5) 7.21 (6) 6 Aantrekkelijke aanbiedingen (6) 7.34 (5) 7.44 (4) 7.41 (5) 7.29 (6) 7.18 (7) 7 Vriendelijke bediening (7) 7.15 (7) 7.20 (7) 7.22 (7) 7.19 (7) 7.36 (5) 8 Goede bereikbaarheid / parkeergelegenheid (9) 6.83 (9) 6.91 (8) 6.95 (8) 6.98 (9) 7.07 (9) 9 Deskundige bediening (8) 6.84 (8) 6.89 (9) 6.90 (9) 7.00 (8) 7.12 (8) 10 Geschikte openingstijden (10) 6.68 (10) 6.67 (10) 6.80 (10) 6.75 (10) 6.87 (10) 11 Leuke sfeer (11) 6.47 (11) 6.55 (11) 6.55 (11) 6.60 (11) 6.75 (11) 12 Snelle bediening (12) 6.37 (12) 6.36 (12) 6.39 (12) 6.47 (12) 6.57 (12)

92 Supermarktpositionering naar type supermarkt Kerstrapport 2008: service x voordeel Discount / Prijs 3 Relatief voordelig Relatief lage servicegraad 2 2 Relatief hoge servicegraad Midden Service Relatief onvoordelig

93 93 Voor diepgaande informatie kunt u contact opnemen met uw reguliere GfK contactpersoon of Jan Havermans. GfK Panel Services Benelux Middellaan PB Dongen Tel: +31 (0) Fax: + 31 (0) GfK. Growth from Knowledge

De promotiedruk voor supermarkten blijft stijgen in 2010!

De promotiedruk voor supermarkten blijft stijgen in 2010! De promotiedruk voor supermarkten blijft stijgen in 2010! Promotiedruk Supermarkten Basis: 4-wekelijkse perioden 1 22.0 20.0 18.0 16.0 14.0 12.0 10.0 8.0 6.0 2008 19.9 2009 2010 17.5 16.8 16.6 15.8 16.1

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Q1 2016 1 Forse omzetgroei voor supermarkten in kwartaal 1-2016, mede door vroege Pasen. De supermarktomzet is in het 1 e kwartaal van 2016 (januari t/m maart) met 2,9% gestegen

Nadere informatie

Consumentenonderzoek 2010

Consumentenonderzoek 2010 Consumentenonderzoek 2010 Deloitte Branchegroep Retail September 2010 Inhoud Inleiding 5 1. Samenvatting resultaten 2010 7 2. Resultaten 11 2.1 Consumentengedrag 11 2.2 Supermarktbezoek en kwaliteitsaspecten

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Februari 2017 1 Klantenkringen van supermarkten 2 Samenvatting De supermarktomzet is in februari 2017 met 1,9% gestegen van 2,58 miljard (februari 2016) naar 2,63 miljard (februari

Nadere informatie

Lichte omzetgroei supermarkten in april 2015.

Lichte omzetgroei supermarkten in april 2015. 1 Lichte omzetgroei supermarkten in april 2015. In april is de supermarktomzet met 0,5% gestegen van 3,21 miljard naar 3,23 miljard. Per kassabon werd er in april 0,7% meer afgerekend, namelijk 22,25 (april

Nadere informatie

Supermarktomzet daalt in augustus. Stabilisatie supermarktomzet voor 2014 verwacht en lichte groei in 2015.

Supermarktomzet daalt in augustus. Stabilisatie supermarktomzet voor 2014 verwacht en lichte groei in 2015. 1 Supermarktomzet daalt in augustus. Stabilisatie supermarktomzet voor 2014 verwacht en lichte groei in 2015. De supermarktomzet is in augustus 2014 met 2.0% gedaald in vergelijking met augustus 2013,

Nadere informatie

VriesVers Platform. 5 November PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version

VriesVers Platform. 5 November PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version VriesVers Platform 5 November 2008 Fact Based 2 Huishoudenspanel, n=6000 huishoudens Personenpanel, n=4000 personen Hoeveel % van de huishoudens koopt VriesVers? 3 A: 70-80% B: 80 90% C: >90% 98.9% index

Nadere informatie

nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11

nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11 nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11 NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week 49 2017 1 Supermarktomzet groeit ook in november (+ 3,2%), vooral door groei omzet per bezoek. Aandeel van aanbiedingen op de supermarkt kassabon blijft stijgen. Vooral het

Nadere informatie

Deloitte Branchegroep Retail September Consumentenonderzoek 2012

Deloitte Branchegroep Retail September Consumentenonderzoek 2012 Deloitte Branchegroep Retail September 2012 Consumentenonderzoek 2012 Inhoud Inleiding 5 1. Samenvatting resultaten 2012 7 2. Resultaten 7 2.1 Boodschappen doen en prijsvergelijking 11 2.2 Nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Branchegroep Retail. Uitkomsten consumentenonderzoek. De ontwikkelingen in het consumentengedrag

Branchegroep Retail. Uitkomsten consumentenonderzoek. De ontwikkelingen in het consumentengedrag Branchegroep Retail Uitkomsten consumentenonderzoek. De ontwikkelingen in het consumentengedrag Inhoudsopgave Inleiding 1. Samenvatting 2. Uitkomsten onderzoek 2.1 Boodschappen doen 2.2 De primaire, secundaire

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Juni 2017 1 Supermarktomzet groeit fors in juni (+ 5,7%), vooral door groei omzet per bezoek. Aandeel van aanbiedingen op de supermarkt kassabon blijft stijgen. Vooral het drogisterijassortiment

Nadere informatie

Deloitte Branchegroep Retail September 2013. Consumentenonderzoek 2013

Deloitte Branchegroep Retail September 2013. Consumentenonderzoek 2013 Deloitte Branchegroep Retail September 2013 Consumentenonderzoek 2013 Inhoud Inleiding 4 1. Samenvatting 7 2. Resultaten 11 2.1 Boodschappen doen en prijsvergelijking 11 2.2 Gebruik zelfscan 17 2.3 Online

Nadere informatie

nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11

nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11 nederlanders & fairtrade 2012 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN onderzoeksreeks 11 NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen November 2016 1 Ook in november omzetgroei voor supermarkten. Belang van grijze golf binnen supermarktbestedingen fors en zal verder stijgen. Aankoopgedrag ouderen wijkt fors

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week 8 2018 1 Omzetstijging supermarkten van 4.7% in februari 2018. Prognose Paasomzet 2018 816 miljoen. Oftewel 3,0% hoger dan vorig jaar Pasen. Pasen in teken van lente (bloemen

Nadere informatie

Vragenlijst biologische voeding en superfoods April 2014

Vragenlijst biologische voeding en superfoods April 2014 Vragenlijst biologische voeding en superfoods April 2014 Biologische voeding 1. Wat is uw houding ten opzichte van biologische voeding? zeer positief positief niet positief/niet negatief negatief zeer

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Maart 2017 1 Omzetdaling supermarkten in maart 2017-0,7% door vroege Pasen vorig jaar. Prognose Paasomzet 2017 794 miljoen. Oftewel 2,1% hoger dan vorig jaar Pasen en een nieuwe

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week 08 2016 1 Omzetgroei supermarkten in februari 2016 1.8% door meer bezoeken. Prognose Paasomzet 2016 776 miljoen (wk12 2016= vroege Pasen). Oftewel 1,5% hoger dan vorig jaar

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011

EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 EKO-tellingen in de supermarkt 2011 Mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (SBOS) 3 november 2011 Voor het veertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal

Nadere informatie

Deloitte Branchegroep Retail September 2014. Consumentenonderzoek 2014

Deloitte Branchegroep Retail September 2014. Consumentenonderzoek 2014 Deloitte Branchegroep Retail September 2014 Consumentenonderzoek 2014 Inhoud Inleiding 4 1. Samenvatting 7 Boodschappen doen 7 Prijsvergelijking 7 Nieuwe ontwikkelingen 7 Lokale betrokkenheid 8 Boodschappen

Nadere informatie

In september 2014 is de supermarktomzet licht gestegen (+0.5%) van 2,49 miljard (september 2013) naar 2,51 miljard (september 2014).

In september 2014 is de supermarktomzet licht gestegen (+0.5%) van 2,49 miljard (september 2013) naar 2,51 miljard (september 2014). 1 Lichte groei supermarkten in september. Consument koopt in 2014 minder vaak promoties. Vooral vers vlees, gevogelte-vis en kaas werden minder vaak middels een aanbieding verkocht. In september 2014 is

Nadere informatie

Thema bijeenkomst Trade Marketing Association Rhenen

Thema bijeenkomst Trade Marketing Association Rhenen GfK Consumer Tracking Wil Klein Director GfK4FMCG 18 mei 2011 Thema bijeenkomst Trade Marketing Association Rhenen 1 Eerst even dit.. 2 Wat staat boven aan de board room agenda bij de top executives van

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week 35 1 1,9% omzetgroei voor supermarkten in augustus 2016. Na 2 maanden van beperkte groei trekt omzet weer aan. Zondagomzet supermarkten stijgt gestaag door. Groei vlakt af

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt november 2010

EKO-tellingen in de supermarkt november 2010 EKO-tellingen in de supermarkt 2010 4 november 2010 Voor het dertiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds

Nadere informatie

De online omzet van de supermarkten (1.0% binnen totaal omzet) in kwartaal blijft nog achter bij de Foodspeciaalzaken (5.7%).

De online omzet van de supermarkten (1.0% binnen totaal omzet) in kwartaal blijft nog achter bij de Foodspeciaalzaken (5.7%). 1 Supermarktomzet stijgt in november wederom licht. Online omzet supermarkten blijft nog achter bij Foodspeciaalzaken. Innovators nemen voortouw in online. De supermarktomzet is in november 2014 met 0.8%

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week 40 2017 1 Supermarktomzet groeit in september 2017 met 4,4%. Verwachte omzetgroei voor supermarkten in totale jaar 2017 en 2018 3,0%. Omzet online supermarkten passeert in

Nadere informatie

Hoofdstuk 24. Warenmarkten

Hoofdstuk 24. Warenmarkten Hoofdstuk 24. Warenmarkten Samenvatting Leiden kent op twee dagen de en op drie dagen verschillende wijkmarkten. Ruim driekwart van de Leidenaren bezoekt wel eens één van deze markten. De op zaterdag wordt

Nadere informatie

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009

EKO-tellingen in de supermarkt november 2009 EKO-tellingen in de supermarkt 5 november Voor het twaalfde opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en producten in de schappen van de supermarkt geteld. Sinds 2006 wordt in samenwerking

Nadere informatie

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt

Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt Uitkomsten EKO-tellingen 2013 Editie zestien EKO-tellingen in de supermarkt 7 november 2013 Voor het zestiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade producten in de

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Augustus 2017 1 2.4% omzetgroei voor supermarkten in augustus 2017, mede door forste toename waarde kassabon. Zondagomzet supermarkten stijgt over de gehele linie gestaag door.

Nadere informatie

Consumentenonderzoek 2015

Consumentenonderzoek 2015 Consumentenonderzoek 2015 Deloitte Branchegroep Retail Juni 2015 Inhoud Inleiding 4 1. Samenvatting 7 2. Resultaten en verschillen 11 2.1 Boodschappen doen 11 2.2 Prijsvergelijking 14 2.3 Nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

De biobestedingen groeien tegen de algemene voedingstrend in

De biobestedingen groeien tegen de algemene voedingstrend in De biobestedingen groeien tegen de algemene voedingstrend in De biobestedingen groeiden in 2014 verder door terwijl de totale voedingsbestedingen voor het eerst sinds jaren daalden. Ruim negen op de tien

Nadere informatie

NEDERLANDERS & FAIRTRADE 2013 GLOBALISERINGSREEKS 22 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN

NEDERLANDERS & FAIRTRADE 2013 GLOBALISERINGSREEKS 22 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN NEDERLANDERS & FAIRTRADE 2013 ONDERZOEK NAAR AANKOOPGEDRAG BIJ FAIRTRADE LEVENSMIDDELEN GLOBALISERINGSREEKS 22 1 NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Nadere informatie

Marktmonitor Groenten en Fruit Nederland 2012 Consument en supermarktverkoop

Marktmonitor Groenten en Fruit Nederland 2012 Consument en supermarktverkoop Marktmonitor Groenten en Fruit Nederland 2012 Consument en supermarktverkoop PT 2012-10 Maart 2012 Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Marktmonitor Groenten en Fruit Nederland

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen September 2016 1 Supermarktomzet groeit in september 2016 met 2,5%. Verwachte omzetgroei voor supermarkten in 2017 2,3%. Nieuwe omzetpiek met Kerst en Oud & Nieuw verwacht. Naast

Nadere informatie

Bijna geen omzetgroei bij de supermarkten!

Bijna geen omzetgroei bij de supermarkten! Bijna geen omzetgroei bij de supermarkten! Totale omzet (x 1.000) 2009 Totale omzet (x 1.000) 2010 Groei tov 2009 Omzet per kassabon 2009 Omzet per kassabon 2010 Groei tov 2009 1 Januari (week 1 t/m 4)

Nadere informatie

Meer fairtrade producten in de

Meer fairtrade producten in de Meer fairtrade producten in de Onderwerp boodschappentas Maart 2009 Meer fairtrade producten in de boodschappentas Aankoopgedrag van fairtrade producten door Nederlandse huishoudens in 2008 Inhoud 1. Beschrijvende

Nadere informatie

De biobestedingen groeien stevig door in 2015

De biobestedingen groeien stevig door in 2015 De biobestedingen groeien stevig door in 2015 De biomarkt deed het vorig jaar uitstekend. De bestedingen van biologische producten groeiden in 2015 met 18%. De groei was het sterkst in Brussel. Het totaal

Nadere informatie

Prijsperceptie zachtfruit

Prijsperceptie zachtfruit Prijsperceptie zachtfruit September 2009 PT 2009-43 Onderzoeksopzet MSI-ACI Europe heeft in opdracht van het Productschap Tuinbouw een kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar de prijsperceptie van zachtfruit

Nadere informatie

De Zondagomzet van de supermarkten is in 2014 met 30% fors gegroeid naar bijna 1,2 miljard omzet.

De Zondagomzet van de supermarkten is in 2014 met 30% fors gegroeid naar bijna 1,2 miljard omzet. 1 Zondagomzet supermarkten blijft fors stijgen in 2014 (+30%). Bijna 1,2 miljard omzet op zondag in supermarkten. Avond omzet valt terug en afgelopen 2 jaren daling van de vrijdag/zaterdag omzetaandelen.

Nadere informatie

48% van de huishoudens vierde Sinterklaas met cadeaus en 36% heeft Kerst met cadeaus gevierd.

48% van de huishoudens vierde Sinterklaas met cadeaus en 36% heeft Kerst met cadeaus gevierd. 1 Kleine Kerst/Oud & Nieuw piek voor supermarkten verwacht. Ruim 60% vindt het een slechte zaak als supermarkten 1 e kerstdag zijn geopend. Supermarktomzet in oktober stijgt licht (+0.5%). In oktober 2014

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week 04 2016 1 Geen omzetgroei supermarkten in januari 2016 Zondag opening supermarkten ingeburgerd: ruim 2 op de 3 huishoudens maakt er frequent gebruik van (8,8x per jaar).

Nadere informatie

5. CONSUMPTIE EN DISTRIBUTIE VAN BIOLOGISCHE PRODUCTEN IN 2011

5. CONSUMPTIE EN DISTRIBUTIE VAN BIOLOGISCHE PRODUCTEN IN 2011 5. CONSUMPTIE EN DISTRIBUTIE VAN BIOLOGISCHE PRODUCTEN IN 211 1 MARKTOMVANG De bestedingen van de Belgische gezinnen aan biologische producten, opgemeten door GfK Panelservices Benelux, bedroegen vorig

Nadere informatie

Uitkomsten EKO-tellingen 2012 Al voor de vijftiende keer EKO-tellingen in de supermarkt

Uitkomsten EKO-tellingen 2012 Al voor de vijftiende keer EKO-tellingen in de supermarkt Uitkomsten EKO-tellingen 2012 Al voor de vijftiende keer EKO-tellingen in de supermarkt 1 november 2012 Al voor het vijftiende opeenvolgende jaar heeft Milieudefensie het aantal biologische en fairtrade

Nadere informatie

De biobestedingen in België blijven groeien

De biobestedingen in België blijven groeien De biobestedingen in België blijven groeien De biomarkt In België groeide in 2018 opnieuw met dubbele cijfers. De totale bestedingen van biologische producten stegen met 15%. De groei situeerde zich enkel

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Warenmarkten

Hoofdstuk 21. Warenmarkten Hoofdstuk 21. Warenmarkten Samenvatting Leiden kent twee centrummarkten op en en drie wijkmarkten. Acht op de tien Leidenaren bezoekt wel eens één van deze markten. De centrummarkt op wordt veruit het

Nadere informatie

De zondagomzet van de supermarkten is in het afgelopen jaar (voortschrijdend 2015 t/m kwartaal 2) weer fors gegroeid naar 1,3 miljard.

De zondagomzet van de supermarkten is in het afgelopen jaar (voortschrijdend 2015 t/m kwartaal 2) weer fors gegroeid naar 1,3 miljard. 1 Lichte omzetgroei supermarkten in juli 2015. Zondag opening supermarkten ingeburgerd. 1,3 miljard omzet op zondag in supermarkten. Bijna 2 op de 3 huishoudens maakt er frequent gebruik van. Avond omzet

Nadere informatie

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten

Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Lijsten met gluten- en melkvrije AH Eigen Merk producten Over deze lijsten Deze lijsten zijn niet meer dan een richtlijn. Ofschoon Albert Heijn veel zorg besteedt aan een actuele beschrijving, kan het

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen 1 e half jaar 2016 1 Omzetgroei voor supermarkten in eerste half jaar 2016 van 2,5%. Omzetaandeel online aankopen in de supermarkt stijgt gestaag. Inmiddels komt 2% van de supermarkt

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week juli 2017 GfK 2017 Supermarktkengetallen Augustus 2017 1 Ook in juli 2,6% omzetgroei voor supermarkten, mede door forse groei waarde kassabon. Gestage groei van online omzetaandeel

Nadere informatie

97% 24% 27% 0% 25% 50% 75% 100%

97% 24% 27% 0% 25% 50% 75% 100% 11 WINKELEN EN WINKELCENTRA In dit hoofdstuk wordt gekeken naar het koopgedrag van de Leidenaar, zowel voor dagelijkse als voor niet-dagelijkse boodschappen. Daarbij wordt tevens aandacht besteed aan het

Nadere informatie

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10 BIJLAGE 2: Vergelijking criteria RV 2009 versus RV 2011 Voor de voetnoten bij criteria RV 2011 zie RV zelf. Richtlijnen voedselkeuze 2009 hoofdgroep subgroep a/b b/c BASIS PRODUCTGROEPEN Groente* Alle

Nadere informatie

Hoofdstuk 24. Warenmarkten

Hoofdstuk 24. Warenmarkten Hoofdstuk 24. Warenmarkten Samenvatting Leiden kent op twee dagen de en op drie dagen verschillende wijkmarkten. Acht op de tien Leidenaren bezoekt wel eens één van deze markten. De op zaterdag wordt veruit

Nadere informatie

Aankoop en consumptie van groenten en fruit door Nederlandse consumenten

Aankoop en consumptie van groenten en fruit door Nederlandse consumenten Aankoop en consumptie van groenten en fruit door Nederlandse consumenten Inzichten vanuit marktonderzoek om de consumptie van groenten en fruit in Nederland te verhogen Augustus 2010/ Arjen Daane, Unitmanager

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Week 5 2018 1 Omzetgroei voor supermarkten in januari. Bestedingen aan boodschappen over de grens zijn stabiel. Vaker bij de Oosterburen dan de Zuiderburen voor boodschappen de

Nadere informatie

Beste Folder Awards 2013. Algemene onderzoeksrapportage

Beste Folder Awards 2013. Algemene onderzoeksrapportage Beste Folder Awards 2013 Algemene onderzoeksrapportage Inhoud 1. Inleiding p. 3 2. De onderzoeksmethodiek p. 5 3. Ranking 2013 p. 6 4. Resultaten: vooronderzoek p. 7 5. Over Q&A Research & Consultancy

Nadere informatie

Consumer Buying Habits Study Drogisterijen

Consumer Buying Habits Study Drogisterijen Ten behoeve van POPAI leden Consumer Buying Habits Study Drogisterijen Onderzoek naar het shoppergedrag binnen de drogisterijbranche Copyright 2007 POPAI Benelux. POPAI Benelux Office, Kulsdom 15, 7274

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 7 maart 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Rectificatie cijfers Aldi en Coop...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk februari 2017...3 Ontwikkeling van het Beter Leven keurmerk

Nadere informatie

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor

Inleiding. 1 Het marktaandeel van biologisch vlees was in 2008 2,2%, een toename van 0,3% sinds 2007. Bron: Biomonitor Supermarktmonitor Vlees en Vleesvervangers Juli 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Opzet van de Supermarktmonitor... 4 1. Prijs van vleesvervangers en biologisch vlees... 4 2. Aanbod van vleesvervangers

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 8 augustus 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand juli 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk juli 2017...3 Ontwikkeling van het Beter Leven

Nadere informatie

DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN

DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN Dossier Erkend Verkooppunt Hoeveproducten 1. WAT ZIJN HOEVEPRODUCTEN? 2. HET LABEL ERKENDE VERKOOPPUNTEN HOEVEPRODUCTEN 3. HOEVEVERKOOP IN CIJFERS 4. CONTACTPERSOON

Nadere informatie

Vriesversplatform. Werkgroep: Consumentengedrag. Presentatie Hermen Jan Lok & Erik van Dalsum

Vriesversplatform. Werkgroep: Consumentengedrag. Presentatie Hermen Jan Lok & Erik van Dalsum Vriesversplatform Werkgroep: Consumentengedrag Presentatie Hermen Jan Lok & Erik van Dalsum Deelnemers Eline Van Muilwijk, Maitre Paul Pieter Priem, Bonduelle Peter Kok, Aviko Thomas Dorleijn, Beckers

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 4 september 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand augustus 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk augustus 2017...3 Ontwikkeling van het

Nadere informatie

Consumentenonderzoek 2016 Deloitte Branchegroep Retail

Consumentenonderzoek 2016 Deloitte Branchegroep Retail Consumentenonderzoek 2016 Deloitte Branchegroep Retail September 2016 Consumentenonderzoek 2016 Deloitte Branchegroep Retail Inhoud Inleiding 5 1 Samenvatting 7 2 Resultaten en verschillen 11 2.1 Boodschappen

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

Resultaten peiling 17: detailhandel

Resultaten peiling 17: detailhandel Hofpanel Resultaten peiling 17: detailhandel Maart 2013 1. Inleiding Van 10 tot en met 17 maart 2013 is er onder het Hofpanel een peiling gehouden over detailhandel. De gemeente Hof van Twente werkt aan

Nadere informatie

De biobestedingen blijven groeien

De biobestedingen blijven groeien De biobestedingen blijven groeien De biomarkt groeide vorig jaar opnieuw met dubbele cijfers. De totale bestedingen van biologische producten stegen in 2016 met 12% en de verse bioproducten zelfs met 13%.

Nadere informatie

Inhoud. Samenvatting... 4 Inleiding... 9 Doel...11 Werkwijze...12 Resultaten...16 Conclusies...22 Bijlagen 1, 2 en

Inhoud. Samenvatting... 4 Inleiding... 9 Doel...11 Werkwijze...12 Resultaten...16 Conclusies...22 Bijlagen 1, 2 en Pagina 2 van 35 Monitoring van het verzadigd vet- en zoutgehalte in levensmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling 2017 21 december 2017 Inhoud Samenvatting...

Nadere informatie

Samenvatting voor POPAI leden. CBHS Consumenten Elektronica België November 2007

Samenvatting voor POPAI leden. CBHS Consumenten Elektronica België November 2007 Samenvatting voor POPAI leden CBHS Consumenten Elektronica België November 2007 Doelstelling onderzoek Inzicht in de specifieke shopperprofielen van de elektronicazaak. Inzicht krijgen in de parameters

Nadere informatie

Rapportage consumentenonderzoek 4 september In opdracht van:

Rapportage consumentenonderzoek 4 september In opdracht van: Rapportage consumentenonderzoek 4 september 2019 In opdracht van: Inleiding In opdracht van: Conclusies Resultaten In samenwerking met: Bijlagen Onderzoeksverantwoording In de laatste decennia wordt er

Nadere informatie

VriesVers Event 15 Mei Welkom Leden & Genodigden!

VriesVers Event 15 Mei Welkom Leden & Genodigden! VriesVers Event 15 Mei 2014 Welkom Leden & Genodigden! VriesVers Event 15 Mei 2014 Agenda Mededelingen/update Winkelwedstrijd Product v/h Jaar Marktontwikkelingen Vriesversweken Financiën Agenda 2014 Vragen/Discussie

Nadere informatie

Duurzaamheidk. Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper. Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016

Duurzaamheidk. Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper. Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016 Duurzaamheidk mpas Duurzaamheid nog niet top-of-mind bij online shopper Duurzaamheidkompas meting #16 (online) boodschappen doen april 2016 Inleiding Duurzaamheidkompas #16 boodschappen Antwoord op duurzaamheidvragen

Nadere informatie

NOM FOLDER MONITOR GfK 2018 NOM Folder Monitor Mei 2018

NOM FOLDER MONITOR GfK 2018 NOM Folder Monitor Mei 2018 NOM FOLDER MONITOR 2018 1 1. Het onderzoek in het kort 2 Het onderzoek Methode Online vragenlijst Steekproef Respondenten die eerder NOM Print Monitor hebben ingevuld 7 branches en 44 folders 10 minuten

Nadere informatie

STICHTING VARKENS IN NOOD

STICHTING VARKENS IN NOOD STICHTING VARKENS IN NOOD 10 oktober 2017 Inhoud Samenvatting rapport...2 Opvallende conclusies over de maand september 2017...2 Inleiding...2 Beter Leven keurmerk september 2017...3 Ontwikkeling van het

Nadere informatie

Fairtrade in de boodschappentas 2010

Fairtrade in de boodschappentas 2010 Onderzoek naar aankoopgedrag en -motieven fairtrade producten in 2010 In opdracht van: Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling In samenwerking met: Fair Trade Original

Nadere informatie

Gudrun Guder. Fresh convenience in de supermarkt. Fresh convenience in de supermarkt

Gudrun Guder. Fresh convenience in de supermarkt. Fresh convenience in de supermarkt Gudrun Guder Fresh convenience in de supermarkt Fresh convenience in de supermarkt Convenience in de handel Chilled food 2010 Convenience in de handel Marktplatz-Räker ker sinds 80 jaar een door de vrouwen

Nadere informatie

GfK Supermarktkengetallen

GfK Supermarktkengetallen GfK Supermarktkengetallen Oktober 2016 1 Omzetgroei supermarkten trekt verder aan in oktober. Gestage groei online binnen supermarkten door meer en trouwere klanten. Identiek aan eerder vernieuwingen (avond/zondag

Nadere informatie

Markten in Leiden. Onderzoeksrapport Colofon. Uitvoering veldwerk: SCC Nederland BV, Utrecht. BOA (Beleidsinformatie, Onderzoek en Advies)

Markten in Leiden. Onderzoeksrapport Colofon. Uitvoering veldwerk: SCC Nederland BV, Utrecht. BOA (Beleidsinformatie, Onderzoek en Advies) Markten in Leiden Onderzoeksrapport 2001 Colofon Uitvoering veldwerk: SCC Nederland BV, Utrecht Rapportage: Contactpersoon: Gemeente Leiden BOA (Beleidsinformatie, Onderzoek en Advies) Ellen Dijkstra Postbus

Nadere informatie

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Tabel 18 Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Bijdrage (%) van tussendoortjes aan de consumptie van groepen voedingsmiddelen bij de

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 Naam kandidaat variant d Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL SWOT 24 juni 2015 www.ioresearch.nl AGENDA 1. Bevolkingsontwikkeling 2. De markt in beeld 3. Bezoekers aan het woord 4. SWOT-analyse 5. Van kansen naar acties 6. Vervolg

Nadere informatie

WINKELCENTRUM VALKENBURG

WINKELCENTRUM VALKENBURG WINKELCENTRUM VALKENBURG Behoefte inventarisatie LOKAAL Wat betekent lokale marketing voor jou? DOEL Welke doelstelling heb je de komende periode oplet gebied van lokale marketing? MIDDELEN Welke middelen

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

Consumentenonderzoek 2017 Deloitte Branchegroep Retail

Consumentenonderzoek 2017 Deloitte Branchegroep Retail Consumentenonderzoek 2017 Deloitte Branchegroep Retail September 2017 Consumentenonderzoek 2017 Deloitte Branchegroep Retail Inhoud Inleiding 5 1 Samenvatting 7 2 Resultaten en verschillen 11 2.1 Boodschappen

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

GfK Panel Services Benelux Samenvatting Q maart Samenvatting Q Februari 2011

GfK Panel Services Benelux Samenvatting Q maart Samenvatting Q Februari 2011 Samenvatting Q4 2011 Februari 2011 Management Summary Q4 2011 Vis, schaal- en schelpdieren Totaal Vis, Schaal- en Schelpdieren: Het totale volume van vis, schaal- en schelpdieren staat iets onder druk

Nadere informatie

KOELKAST TEMPERATUUR IN HUISHOUDENS

KOELKAST TEMPERATUUR IN HUISHOUDENS KOELKAST TEMPERATUUR IN HUISHOUDENS Een onderzoek naar de temperatuur van de koelkast in Nederlandse huishoudens. Project: 15911 1 Agenda 1. Onderzoeksverantwoording 1.1 Achtergrond en doelstelling 1.2

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/102726

Nadere informatie

BIG DATA INSIGHTS VOOR ONLINE RETAILERS. Hoe om te gaan met de online consument?

BIG DATA INSIGHTS VOOR ONLINE RETAILERS. Hoe om te gaan met de online consument? BIG DATA INSIGHTS VOOR ONLINE RETAILERS Hoe om te gaan met de online consument? An Experian Marketing Services White Paper December 2014 INHOUD Wie doet online aankopen?...3 Wanneer worden de meeste online

Nadere informatie

PT Schaptest paprika in Duitsland Productschap tuinbouw, Anne Marie Borgdorff

PT Schaptest paprika in Duitsland Productschap tuinbouw, Anne Marie Borgdorff Project: PT 2012-42 Schaptest paprika in Duitsland Contact: Productschap tuinbouw, Anne Marie Borgdorff Meer informatie: info@p-acht.nl Land: Duitsland Datum: December 2012 Copyright Simstore International

Nadere informatie

Burgerpanel Tilburg. Resultaten peiling weekmarkten Tilburg

Burgerpanel Tilburg. Resultaten peiling weekmarkten Tilburg Burgerpanel Tilburg Resultaten peiling weekmarkten Tilburg mei 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling over weekmarkten in Tilburg. met het burgerpanel van Tilburg. De gemeente

Nadere informatie

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND

WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND WINKELOPENINGSTIJDEN OP ZONDAG IN PURMEREND 2013 Winkelopeningstijden op zondag in Purmerend 2013 Onderzoek onder het internetpanel In opdracht van Team Economie Jeroen van der Weerd Uitgevoerd door Team

Nadere informatie

VERLEIDINGEN IN DE OMGEVING

VERLEIDINGEN IN DE OMGEVING VERLEIDINGEN IN DE OMGEVING Marcel Temminghoff en Niek Damen September 0 GfK 0 Verleidingen in de omgeving September 0 Inhoudsopgave. Achtergrond en doelstelling. Onderzoeksresultaten. Samenvatting. Onderzoeksverantwoording.

Nadere informatie

Noa Bastiaans. 27 Maart 2012

Noa Bastiaans. 27 Maart 2012 Ontwikkelingen Vis, schaal- en schelpdieren Nederland 1 Noa Bastiaans 27 Maart 2012 Agenda 2 1 GfK: Generieke Trends 2011 2 Visconsumptie 2011 3 Conclusie 3 1 GfK: Generieke Trends 2011 Totale Foodmarkt

Nadere informatie

Restaurant & Catering

Restaurant & Catering Restaurant & Catering Versie januari 2016 Januari 2016 Beste bewoner en gast, Voor u ligt de Restaurant & Catering brochure van het restaurant van Sint Jozefoord. Hierin staan diverse mogelijkheden voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Binnenstad en winkelcentra

Hoofdstuk 17. Binnenstad en winkelcentra Stadsenquête Hoofdstuk 17. en winkelcentra Samenvatting De meeste Leidse huishoudens doen 2 à 3 keer in de week hun dagelijkse boodschappen. Waar men de dagelijkse boodschappen doet is, logischerwijs,

Nadere informatie

Bekendheid en bereikbaarheid van boerderijwinkels

Bekendheid en bereikbaarheid van boerderijwinkels Bekendheid en bereikbaarheid van boerderijwinkels Resultaten, conclusie en aanbevelingen obv interviews april 2017 onderzoek in opdracht van Onderzoeksopzet Twee verschillende groepen geïnterviewd: Vaste

Nadere informatie

Presentatie ei innovatie onderzoek

Presentatie ei innovatie onderzoek Presentatie ei innovatie onderzoek Jon Zwijnenburg Kees Wilborts Agenda 1 Onderzoeksverantwoording 2 Conclusies 3 Resultaten 1 Onderzoeksverantwoording Onderzoeksvragen 4 Dit onderzoek geeft antwoord op

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Binnenstad en andere winkelcentra

Hoofdstuk 17. Binnenstad en andere winkelcentra Hoofdstuk 17. Binnenstad en andere winkelcentra Samenvatting De meeste Leidse huishoudens doen 2 à 3 keer in de week hun dagelijkse boodschappen. Waar men de dagelijkse boodschappen doet is, logischerwijs,

Nadere informatie