Introductie Astrid beschrijft het doel van de sessie: ideeën van 25 mei aanscherpen en verder brengen; en nieuwe ideeën ophalen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductie Astrid beschrijft het doel van de sessie: ideeën van 25 mei aanscherpen en verder brengen; en nieuwe ideeën ophalen."

Transcriptie

1 Verslag werkatelier Peel-Raamstelling Helmond 14 september 2016 Groep 1 (gespreksleidster Astrid Harsveld; verslag Fabiënne Nota) Introductie Astrid beschrijft het doel van de sessie: ideeën van 25 mei aanscherpen en verder brengen; en nieuwe ideeën ophalen. Doel verhelderen Er wordt aangegeven dat eerst het doel helder dient te zijn. Een aantal doelen worden benoemd: Aandacht krijgen voor de Peelraamstelling van buitenaf en bezoekers trekken. Bekendheid genereren bij inwoners door de geschiedenis en identiteit van het gebied te vertellen en samen te werken aan de ontwikkeling van de linie. Het creëren van uniformiteit over de gehele Peelraamstelling. Eenheid in diversiteit wordt hierbij benoemd. De verantwoordelijkheid voor de linie helder krijgen: wie trekt de kar? Airborn Frielings kan een manier zijn om de verbinding te leggen. Doelgroepen Er wordt aangegeven dat het interessant is om overzicht te krijgen in de verschillende doelgroepen die de Peelraamstelling aantrekt, en activiteiten rondom de linie op deze doelgroepen af te stemmen. De drie doelgroepen zijn: Toeristen op zoek naar een recreatief uitje Cultuurzoekers High potentials Ideeën voor ontwikkeling van de peelraamstelling Er wordt een aantal ideeën genoemd om de ontwikkeling van de peelraamstelling te vergroten. Het visgraatmodel waarbij onderdelen aan weerzijden van de linie met elkaar worden verbonden. De linie is immers niet overal zichtbaar en op deze manier kan deze een geheel vormen. Erfgoed zichtbaar en beleefbaar maken via educatie en herstel. Eén overzicht creëren met de grote hoeveelheid versnipperde historische informatie over delen van de Peelraamstelling, ontsloten voor experts. Verschillende lagen van de Peelraamstelling verbinden: niet enkel de geschiedenis, maar ook landschap/ecologie betrekken. Ook het verwerken van verschillende historische lagen van Brabant en Limburg kan interessant zijn, zoals het betrekken van de breukrand of het verwerken van de historische opbouw van kanalen. Het DNA gaat breder dan het historisch verhaal van de peelraamstelling. Draaischrijven creëren waarbij ieder project langs de linie doorverwijst naar het volgende project. Op deze manier kan de verbinding worden gelegd. Podia creëren langs de linie waar lokale initiatieven zich kunnen laten horen. Clusters vormen per deelgebied (Zuid, Midden en Noord) of per thema (oorlog, ecologie, watersysteem, monumenten). Aanhaken bij grotere initiatieven die verhalen verzamelen, zoals Crossroads.

2 Bezoekers bijbrengen dat ze op bezoek komen bij een groter geheel door op kleine spots het geheel te laten ervaren. Inspelen op de digitalisering: apps opzetten met beeld en geluid en een verwijzing naar de website. Verschillende onderdelen van de linie Bij Weert kenmerkt de Peelraamstelling zich doordat deze hier dwars door stedelijk gebied loopt; dit is nergens anders langs de linie het geval. Hier is het interessant om een app of website te ontwikkelen. Kazemattenmuseum: dit museum functioneert grensoverschrijdend voor alle elementen, en niet per dorp. Aan het defensiekanaal ten oosten van de Helenavaart wordt gewerkt. De Peelraamvallei is een integraal project met 21 partijen, waaronder provincie, waterschap, gemeente, ondernemers en onderwijs. Hier worden verschillende belangen verweven. Het peelkanaal nabij Mill wordt weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt, maar ook ecologische doelstellingen zijn betrokken in dit project. De defensiezijde is strak; de landzijde zacht. Er dient beleving aan te worden toegevoegd middels arrangementen, een app, een wandel- of fietsroute, etc. Er zijn veel partijen nodig. Toerismepoort Klok & Peel is een toeristisch knooppunt met inhoud van de Peel. Het Koordekanaal wordt benoemd. In de nabije toekomst is het interessant dat ieder zijn eigen kraal invult, maar op langere termijn dient in samenwerking het volledig kralensnoer aandacht te krijgen. Het Peelnetwerk kan een platform vormen en verbindingen leggen tussen projecten en verschillende doelen.

3 Groep 2 (gespreksleidster An Herremans; verslag Jan Timmers) In groep 2 werden diverse projecten en projectideeën besproken. Het leverde een lijst op van 14 project(ideeën). Op een kaart is de locatie van de projecten aangegeven met het betreffende nummer. 1.Begin van de linie markeren met bijvoorbeeld een kunstobject aan de Jan van Cuijkdijk. Er is al een groep vrijwilligers van het Graafs kazemattenmuseum (Cees Vos). Er is een kunstenaar nodig voor een ontwerp. 2. Kazemat als markering van het eind van de stelling bij Budel Dorplein. Vergelijkbaar met 1. Herstel kazemat mogelijk. Er is een initiatief ter plaatse. 3 Evenement zoals Kunst en de Kazemat herhalen. In Mill is het eenmalig georganiseerd in 2015 (Carel van Genugten). Zoiets mag regelmatig worden herhaald. BKKC ontwikkelde een Brabant-Vertelt app om informatie en verhalen te registreren. (Netty van de Kamp). De verhalen van oudstrijders zijn in Mill al opgenomen. 4 Aktion im Mor van Joseph Beuyz opnieuw opvoeren. Het is de uitvinding van de ecokunst. (zie het verhaal in Ons Magazine-PeelRaamstelling). Het kan samen ontwikkeld worden met de Vossenberg bunkers in Meyel. Er kunnen ook jonge kunstenaars ingeschakeld worden op andere kazematten. (Piet Snijders) 5. Langs de grens tussen land van Cuijk en Land van Kessel werd Schijt aan de Grens uitgevoerd. Landschappelijke markeringen langs de linie aanbrengen. Dat kan met bomen met bloesems van verschillende kleur (zoals in Deurne is gerealiseerd) of met ander groen, bloemen, Het idee erachter: van scheiding naar samenwerking over de grenzen 6. Kazematten toegankelijk maken. In het kader van Peelvenen zou dat passen. Er is bijvoorbeeld een uitkijktoren gewenst. 7. Geschiedschrijving kazematten. Een degelijke studie naar de aanleg van de Peel-Raamstelling en zijn onderdelen en de lotgevallen van de stelling. Er is nog veel te weinig gestructureerde geschiedschrijving. 8. Binnen het projectenprogramma De Verborgen Raamvallei zijn er mogelijkheden. Inundatie achter het klooster van Velp (Beerse Maas). Ook een onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Het past ook in het

4 onderdeel van de Beerse Overlaat. Wellicht binnen projectenprogramma De Verborgen Maasvallei als waterberging. 9. Aandacht voor de Peeldam. Hij is er nog en werd aangelegd om het zure water uit de Peel te weren. Er is al over geschreven. Motel Kolen wil meewerken. Wellicht ook interessant voor het waterschap. 10. Kazemat St Anthonis en Ullingse Bergen zichtbaar en toegankelijk maken. Schootsveld als zichtlijn vanuit het bestaande fietspad herstellen. Terrein van Staatsbosbeheer. 11. Bibliotheek Mill heeft een maquette van de Slag bij Mill. Die maquette zou ondersteund moeten worden met een videofilm of iets dergelijks voor educatieve doeleinden. Een videofilm van de Hollandse Waterlinie (fort bij Vechten) waarin de kijker wordt aangesproken door historische figuren, kan een goed voorbeeld zijn. Verhalen van personen (gesneuvelden) zoals over de adoptie van oorlogsgraven in Margraten. Ook Augmented Reality kan een rol spelen. 12 Op plaatsen waar kazematten zijn verdwenen (bijvoorbeeld Weert en omgeving) kunnen hedendaagse objecten, herinneringen, markeringen worden gemaakt (follies) door kunstenaars ontworpen. 13. locale ondernemers kunnen initiatieven nemen tot bijzonder en speciaal gebruik van kazematten, zoals overnachtingen, theehuis, en dergelijke. 14 Het Koordekanaal als vergeten onderdeel van de Peel-Raamstelling moet zichtbaar worden. Er is al een initiatief om een deel open te maken, incl een oude stuw. Het huisvuil waarmee het kanaal deels is gedempt moet gesaneerd worden. (Bernard Ploegmakers) Na de inventarisatie is er een lijstje gemaakt van projecten met de hoogste slaagkans. 1. Een combinatie van de projecten 1 en 2 (markeren eindpunten) 2. a De Peeldam (nr 9) en b uitkijktoren bij kazematten in de Peel (nr 6) c. herstel Koordekanaal 3. a Kunst en de Kazematten (nr 3) b Beuyz Bunker en de ecokunst (nr 4) c realiseren inundatiegebied Beerse Overlaat d Schootsvelden zichtbaar maken als zichtlijnen bij de Kazematten in St Anthonis (nr 10)

5 Kaart met projecten noordelijk deel Peel-Raamstelling

6 Kaart met projecten zuidelijk deel Peel-Raamstelling Thema: branding Belangrijk is om de bewoners gemeenschappen mee te krijgen en te activeren om evenementen te organiseren. Er zijn ter plekke een aantal ideeën gespuit: De Nacht van de Kazemat (evenement met suspens ) Heen en Weert (fietstocht à la Luik-Bastenaken-Luik) Peel-Raamstelling Marathon. Estafette langs dorpen en de linie (linie met fakkels markeren, fakkeloptocht,..) Varianten bedenken op bijvoorbeeld het Draaksteken in Beesel Naspelen historische gebeurtenissen (re-enactment rond kazematten) PeelRaamGo: varianten op vechtspellen zoals Stratego, lasergames, paintball, Maar wel op locatie. Kunstmanifestatie: Kunst en de Kazemat Verhalen vertellen, theatervoorstellingen maken Thema: organisatie Organisatie mogelijk per deelgebied, maar er moet een overkoepelende organisatie zijn. Eén loket voor het gebied van Grave tot Weert is belangrijk. Een stichting als organisatievorm. Daaronder kunnen meerdere werkorganisaties aan de slag. Kwartiermaker voor de stichting faciliteren (zoals bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie) Zo veel mogelijk gebruik maken van bestaande organisaties, budget en menskracht.

7 Deelnemers werkatelier Voornaam tv Achter-naam Bedrijf / organisatie Telefoon Brenda Arends Waterschap Aa en Maas barends@aaenmaas.nl Carl Dortmans Camping Wetland c.dortmans@hotmail.com Erik van Dungen Oorlogsmuseum E.vandenDungen@oorlogsmuseum.nl den Overloon Carel van Genugten Stichting Sporen c.vangenugten@ziggo.nl van de Oorlog Piet Hoebers St. Landschap van Horst aan de Maas phoebers@kpnmail.nl Erik Jansen RBT Land van Cuijk erikjansen@rbtlandvancuijk.nl Joke Jongeling gemeente Weert j.jongeling@weert.nl Netty van Kamp de BKKC n.vandekamp@bkkc.nl Harry van Loo Museum Klok & harry@hvanderloo.nl der Peel 10 Mathilde Mollenhorst Peelnetwerk M.mollenhorst@peelnetwerk.nl Fabienne Nota Waterschap Aa en Maas fnota@aaenmaas.nl Coen Oomens werkorganisatie CGM coen.oomens@cgm.nl Bernard Ploegmakers D'n Blikken Emmer bploegmakers@hetnet.nl Theo Schers Erfgoedcluster Gemeente Weert Piet Snijders Museum Klok & Peel / Persoonlijk T.Schers@weert.nl pjasnijders@online.nl Jan Timmers Peelnetwerk jantimmerscultuurhistorie@gmail.com Cees Vos Graafs Kazemattenmuseum cornelisvos@home.nl

De Peel-Raamstelling in stelling

De Peel-Raamstelling in stelling De Peel-Raamstelling in stelling In het oostelijk deel van Noord-Brabant en deels in Limburg ligt een 20ste eeuwse verdedigingslinie: de Peel-Raamstelling. Verdedigingslinies maken deel uit van ons cultuurlandschap

Nadere informatie

DEELNEMERS SYMPOSIUM PEEL-RAAMSTELLING WOENSDAG 25 MEI 2016 ACHTERNAAM VOORNAAM TUSSENV. ORGANISATIE ADRES 1 Aa Henricus van der Internos

DEELNEMERS SYMPOSIUM PEEL-RAAMSTELLING WOENSDAG 25 MEI 2016 ACHTERNAAM VOORNAAM TUSSENV. ORGANISATIE  ADRES 1 Aa Henricus van der Internos DEELNEMERS SYMPOSIUM PEEL-RAAMSTELLING WOENSDAG 25 MEI 2016 ACHTERNAAM VOORNAAM TUSSENV. ORGANISATIE EMAILADRES 1 Aa Henricus van der Internos haroldvanderaa@hotmail.com 2 Basten Wim Heemkunde Medelo wim.rika@gmail.com

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

LIBERATION ROUTE BRABANT

LIBERATION ROUTE BRABANT LIBERATION ROUTE BRABANT SAMENWERKING 75 jaar leven in vrijheid; Stichting Crossroads Brabant 40-45 ziet hierin de perfecte aanleiding om WOII-erfgoed goed op de kaart te zetten. Crossroads Brabant 40-45

Nadere informatie

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Nieuwsbrief April 2015 Toeristische Gids Land van Cuijk 2015 Deze week wordt de Toeristische Gids 2015 verspreid. De gids is een handig naslagwerk voor toeristen en

Nadere informatie

De LvC-gemeenten en het Platform onderkennen binnen het bestek van deze uitvoeringsagenda vijf taakvelden.

De LvC-gemeenten en het Platform onderkennen binnen het bestek van deze uitvoeringsagenda vijf taakvelden. 2 e CONCEPT-UITVOERINGSAGENDA RECREATIE EN TOERISME LAND VAN CUIJK Inleiding In het verlengde van de Strategische Visie die de vijf gemeenten van het Land van Cuijk (hierna: LvCgemeenten) eerder vaststelden

Nadere informatie

Verder met de Vesting Muiden. Thema-uur 1 juni 2016

Verder met de Vesting Muiden. Thema-uur 1 juni 2016 Verder met de Vesting Muiden Thema-uur 1 juni 2016 Inhoud Inleiding over de historie van de Vesting Muiden Aanleiding voor het project Ontwikkelplan Verder met de Vesting Muiden Uitwerkingen van het ontwikkelplan

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Militair Erfgoed Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon, Liberation Route en

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen een proces om onze ambities en ideeën scherper te krijgen. De inhoud in dit verslag kan dus op allerhande

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016

Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016 Nieuwsbrief Lekkanaal/3 e kolk Beatrixsluis Juni 2016 In deze nieuwsbrief vindt u meer informatie over de voorbereidingen en de uiteindelijke aanleg van de 3 e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap!

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Beleef techniek en landschap Waterlinie Workshop Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Met een Waterlinie Workshop van Het Leege Land werkt u als historische vestingbouwer en ervaart u

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Fietsroute Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Rondje Plofsluis Ontdek de sluizen, dijken en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuiden van Utrecht. Deze fietsroute voert langs historische

Nadere informatie

Regiovisie Sportregio Noord-Limburg. 15 december 2016

Regiovisie Sportregio Noord-Limburg. 15 december 2016 Regiovisie Sportregio Noord-Limburg 15 december 2016 Agenda Wie is sportregio Noord-Limburg De start van de samenwerking Het eerste regionale beleidsplan 12-15 Meer structuur en visie Overeenkomst en Overlegstructuur

Nadere informatie

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Werkconferentie Oer-IJ Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Erik Grootscholte - lagroup lagroup 9 december 2016 2016-070 pr 01 Even voorstellen - lagroup lagroup 2 Agenda 1. Relevante trends en inzichten

Nadere informatie

Fortengordels rond Antwerpen

Fortengordels rond Antwerpen Fortengordels rond Antwerpen Gebiedsgericht project Kaderplan: aanzet en voorstel van algemene richtlijnen en visies Els Leclerck, Grontmij, en David Verhoestraete, Cluster Landscape Kaderplan Fortengordels

Nadere informatie

Omschrijving. Informatie Kunstwerk. Titel: Kazemat Peel-Raamstelling. De Peel-Raamstelling

Omschrijving. Informatie Kunstwerk. Titel: Kazemat Peel-Raamstelling. De Peel-Raamstelling Informatie Kunstwerk Titel: Kazemat Peel-Raamstelling Omschrijving De Peel-Raamstelling De stelling begon aan de Maas, ter hoogte van Grave om via Mill, door de Peel en langs de Zuid- Willemsvaart aan

Nadere informatie

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland Fietsroute Waterschap Rivierenland Rondje Loevestein De fietsroutes voeren langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijg je een beeld van de werking van het watersysteem

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

Chantal Broekhuis Wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug. Opening

Chantal Broekhuis Wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug. Opening WELKOM Chantal Broekhuis Wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug Opening Agenda 19.15 u La Vuelta Holanda 2020 (Martijn van Hulsteijn, directeur La Vuelta Holanda) 19.30 u #vamosheuvelrug (Michiel van der

Nadere informatie

Story-concept. Via Belgica. Een beknopte weergave van de plannen voor 2017 en 2018.

Story-concept. Via Belgica. Een beknopte weergave van de plannen voor 2017 en 2018. Story-concept Via Belgica Een beknopte weergave van de plannen voor 2017 en 2018. Toos Hofstede toos@viastory.com Versie 2.0, 1 augustus 2017 Over het project Via Belgica Een naam die tot de verbeelding

Nadere informatie

De kracht van verbeeldend ontwerpen bij de Adaptieve Uitvoeringsstrategie Maas. Presentatie Klimaatconferentie 27 juni Eindhoven

De kracht van verbeeldend ontwerpen bij de Adaptieve Uitvoeringsstrategie Maas. Presentatie Klimaatconferentie 27 juni Eindhoven De kracht van verbeeldend ontwerpen bij de Adaptieve Uitvoeringsstrategie Maas Presentatie Klimaatconferentie 27 juni Eindhoven Koers / bestuurlijke voorkeur Ruimtelijk Perspectief Maas Maatregelpakketten

Nadere informatie

Toerisme en Recreatie

Toerisme en Recreatie Toerisme en Recreatie Wat speelt er? De vraagstukken over toerisme en recreatie zijn divers. Er zijn vraagstukken met betrekking tot de routestructuur, de kwaliteiten in het gebied en nieuwe functies.

Nadere informatie

Samen werken in / aan het Land van Cuijk

Samen werken in / aan het Land van Cuijk WERKPLAN 2017 Samen werken in / aan het Land van Cuijk De ambitie van het RBT Land van Cuijk Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk wil meer toeristen en recreanten verleiden om naar het Land

Nadere informatie

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland

Rondje Loevestein. Waterschap Rivierenland Fietsroute Waterschap Rivierenland Rondje Loevestein De fietsroutes voeren langs historische objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg krijg je een beeld van de werking van het watersysteem

Nadere informatie

Werkatelier W a t e r m o l e n l a n d s c h a p p e n

Werkatelier W a t e r m o l e n l a n d s c h a p p e n Werkatelier W a t e r m o l e n l a n d s c h a p p e n E n e r g i e l a n d s c h a p p e n - D o m m e l b i o g r a f i e Workshop 5 zichtbaarheid en beleefbaarheid watermolenlandschappen Akke de Vries

Nadere informatie

Stichting Peelpromotie. Beleidsplan

Stichting Peelpromotie. Beleidsplan Stichting Peelpromotie Beleidsplan 2017-2020 Maart 2017 Inhoud pag. Inleiding 3 2. Pijlers 5 2.1 Digitale vindbaarheid 5 2.2 Verhalen van De Peel 6 2.3 Regionale initiatieven en producten 7 2.4 Gebiedspromotie

Nadere informatie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie

Park Rijnhuizen. Levendige cultuurhistorie Park Rijnhuizen Levendige cultuurhistorie Storytelling: hoe vertel je een goed verhaal? Personages Gebeurtenis Conflict Emoties Twist of plot Stimuleer alle zintuigen Interpretatie: wat is het en hoe kan

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal

Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal 29 Juni 2017 Welkom Tessy Busio & Johan Kaspers - Gebiedsmakelaars Beleef het Apeldoorns Kanaal Programma 10.30 Beleef het Apeldoorns Kanaal, Johan Kaspers

Nadere informatie

Holland National Parks

Holland National Parks Holland National Parks 2 9-7-2019 Algemene ambitie & doelstellingen Merk Beleving & Marketing Ambitie Onze Nationale Parken zijn iconen met (inter)nationale aantrekkingskracht. Doelstellingen Nationale

Nadere informatie

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum

Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum 1 Toespraak 12 november 2016 Opening tentoonstelling De pottenbakkers van de Veluwe in Nederlands Tegelmuseum Dames en heren, Meneer Mackay, beste Eric, De Veluwe, een icoon van de Nederlandse natuur.

Nadere informatie

Het Mobiel Erfgoed Plein

Het Mobiel Erfgoed Plein Het Mobiel Erfgoed Plein 30 april 2017 Mobiele Collectie Nederland Eén van de belangrijkste doelstellingen van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) is het verhogen van de zichtbaarheid van mobiel

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Ambities. Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Ambities. Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan. Ambities Krachten bundelen en verbindingen leggen voor daadkracht, draagvlak en om gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan. Historische kwaliteit behouden, benutten, versterken en verduurzamen voor

Nadere informatie

NBKS Noord-Brabantse Kunst Stichting. De NBKS =

NBKS Noord-Brabantse Kunst Stichting. De NBKS = NBKS Noord-Brabantse Kunst Stichting De NBKS = NBKS Noord-Brabantse Kunst Stichting Beroepsgroep Kunstenaars / vormgevers Rijk NBKS Kunstinstellingen Provincie Gemeenten Bedrijven Instellingen NBKS Noord-Brabantse

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw,

De Kasteelseloop. Geachte Heer/Mevrouw, De Kasteelseloop Geachte Heer/Mevrouw, In het kader van het ontwikkelen van een reconstructieplan voor de Peel biedt het Projectbureau van de Reconstructie Commissie de mogelijkheid om een z.g. Projectplan

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed

Onderzoek Inwonerspanel: Erfgoed 1 (18) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 14 november kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.435 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen Erik van Nuland (Van Nuland & Partners)

i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen Erik van Nuland (Van Nuland & Partners) i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen 18-09-2017 Erik van Nuland (Van Nuland & Partners) Aanleiding visie De ambitie 'Toeristische Poort naar de regio Land van Cuijk Wat is het eindplaatje van de

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

Het ontwikkelen van een herkenbare identiteit

Het ontwikkelen van een herkenbare identiteit Beesel Drakedörp Het ontwikkelen van een herkenbare identiteit Joris en de draak Het verhaal van Joris en de draak, de strijd tussen goed en kwaad, is een verhaal dat in verschillende dorpen en steden

Nadere informatie

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Maasfietsroute

Samenvatting Haalbaarheidsstudie Maasfietsroute Samenvatting Haalbaarheidsstudie Véloroute de la Meuse Idea Consult InovaMedia 3Hoog Design B.V. Datum: november 2013 Op weg naar een : fietsen van bron tot monding De Maas is één van de grote rivieren

Nadere informatie

Studiekamer. Impuls Grave Vesting. Tracévarianten N321. Bijlagenboek behorend bij. Eindrapportage 17 november 2016

Studiekamer. Impuls Grave Vesting. Tracévarianten N321. Bijlagenboek behorend bij. Eindrapportage 17 november 2016 Studiekamer Impuls Grave Vesting Tracévarianten N321 Bijlagenboek behorend bij Eindrapportage 17 november 2016 Colofon Studiekamer Impuls Grave Vesting Gemeente Grave Contactpersonen Marty van Esch en

Nadere informatie

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Visie Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Een visie die van u is; die het (toekomst)beeld van inwoners

Nadere informatie

Ferry Pronk. Toeristisch recreatief Ontwikkelperspectief. voor Hoek van Holland. Sandra de Bont. Rotterdam aan Zee. 6 oktober 2016.

Ferry Pronk. Toeristisch recreatief Ontwikkelperspectief. voor Hoek van Holland. Sandra de Bont. Rotterdam aan Zee. 6 oktober 2016. Ferry Pronk Toeristisch recreatief Ontwikkelperspectief Sandra de Bont Stef Poolman voor Hoek van Holland Rotterdam aan Zee 6 oktober 2016 27-09-2016 Opbouw avond Voor de pauze: plenair Aanleiding en proces

Nadere informatie

Actieplan Waterrecreatie Noord&Midden Limburg. Bijeenkomst aanwonende Maas Kessel 24-Apr-2017

Actieplan Waterrecreatie Noord&Midden Limburg. Bijeenkomst aanwonende Maas Kessel 24-Apr-2017 Actieplan Waterrecreatie Noord&Midden Limburg Bijeenkomst aanwonende Maas Kessel 24-Apr-2017 Werkgroep Opgericht eind 2016 Bestaat uit meerdere disciplines Regelmatig overleg Hulp bij subsidie aanvraag

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Agenda 1. Wat is onze culturele omgeving? (30 min) -introductie -wat doen we al? -kunnen we de culturele omgeving definiëren? 2. Waarom willen we er iets

Nadere informatie

Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek

Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek Beeldverslag werkbijeenkomst Regionaal Landschap Drents-Friese grensstreek 3 november 2015 Context Op 3 november vond een werkbijeenkomst plaats in Buitencentrum de Poort in Ruinen. Op deze bijeenkomst

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

WENSEN VOOR DE TOEKOMST DE PEEL-RAAMSTELLING LAAT MIJ NIET MEER LOS VERHALEN UIT HET VERLEDEN

WENSEN VOOR DE TOEKOMST DE PEEL-RAAMSTELLING LAAT MIJ NIET MEER LOS VERHALEN UIT HET VERLEDEN Peel- Raamstelling WENSEN VOOR DE TOEKOMST DE PEEL-RAAMSTELLING LAAT MIJ NIET MEER LOS VERHALEN UIT HET VERLEDEN De Peel-Raamstelling De Peel-Raamstelling de eerste keer dat ik erover hoorde was enkele

Nadere informatie

Cultureel Erfgoed Zwarte Plak.

Cultureel Erfgoed Zwarte Plak. Cultureel Erfgoed Zwarte Plak www.cezp.nl info@cezp.nl Programma Welkomstwoord Presentatie CEZP Frans en Henk (Muzikaal Verteltheater) Slotwoord Naborrelen/bezichtigen Cultureel Erfgoed Zwarte Plak Stichting

Nadere informatie

TEAM. BURCHTRUÏNE PIETERSHEIM_LANAKEN Project voor de restauratie en ontsluiting VLAAMSE MONUMENTENPRIJS 2010

TEAM. BURCHTRUÏNE PIETERSHEIM_LANAKEN Project voor de restauratie en ontsluiting VLAAMSE MONUMENTENPRIJS 2010 BURCHTRUÏNE PIETERSHEIM_LANAKEN Project voor de restauratie en ontsluiting VLAAMSE MONUMENTENPRIJS 2010 TEAM Een MONUMENT? Materiëel overblijfsel Belangrijk voor geschiedenis van een groep mensen Verwijst

Nadere informatie

1. Nieuwe Hollandse Waterlinie

1. Nieuwe Hollandse Waterlinie 1. Nieuwe Hollandse Waterlinie Nieuwe Hollandse Waterlinie Niet locatie gebonden projecten: 1.2 estauratie waterbeheersingswerken 1.5 Monitoren autonome ontwikkelingen in relatie tot de NHW 2.4 Accentueren

Nadere informatie

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA

WAT IS DE LIBERATION ROUTE EUROPA EUROPA INHOUDSOPGAVE Inhoud Liberation Route Europa 3 Stichting 4 Route 4 Arrangementen 5 Evenementen 5 Luisterplekken 6 App 7 Financiele ondersteuning 7 Pagina 2. Liberation Route Europa Liberation Route

Nadere informatie

1 Wat zou u graag als toeristische trekker extra willen zien in Peel en Maas?

1 Wat zou u graag als toeristische trekker extra willen zien in Peel en Maas? Toeristische trekker De gemeente Peel en Maas wil een toeristische trekker (à la Toverland) binnen de gemeentegrenzen. 1 Wat zou u graag als toeristische trekker extra willen zien in Peel en Maas? 40%

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog Statenmededeling Onderwerp Militair erfgoed Tweede Wereldoorlog en Oorlogsmuseum Overloon Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon

Nadere informatie

SAMENVATTING SAMENVATTING

SAMENVATTING SAMENVATTING SAMENVATTING Hoe waardeert en beleeft de Nederlandse bevolking de ruimtelijke kwaliteit van haar leefomgeving? Deze nulmeting van de Belevingswaardenmonitor Nota Ruimte beschrijft hoe aantrekkelijk Nederlanders

Nadere informatie

BELEEF DE LINIES VAN DOESBURG! Structuurvisie en deelprojecten

BELEEF DE LINIES VAN DOESBURG! Structuurvisie en deelprojecten BELEEF DE LINIES VAN DOESBURG! Structuurvisie en deelprojecten Onderwerpen - Opdracht - Visie - Structuurplan - Deelprojecten - Financiën - Deelonderwerpen Visie en structuurplan Project `Beleef de Linies

Nadere informatie

erklaring van Altena

erklaring van Altena Verklaring van Altena Gezamenlijk willen wij, Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Altena (SOVA), Gemeente Aalburg, Gemeente Werkendam, Gemeente Woudrichem,

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Erfgoedfestival Gelderland grensland. Inspiratiebijeenkomst 13 febr. 2017

Erfgoed Gelderland. Erfgoedfestival Gelderland grensland. Inspiratiebijeenkomst 13 febr. 2017 Erfgoed Gelderland Erfgoedfestival Gelderland grensland Inspiratiebijeenkomst 13 febr. 2017 Agenda 14.00 kennismaken 14.05 informatief uitgangspunten het thema grenzen hoe pakken we het aan over communicatie

Nadere informatie

PEELBRONNEN een digitaal archief over de Peel

PEELBRONNEN een digitaal archief over de Peel PEELBRONNEN een digitaal archief over de Peel PEELBRONNEN is de bronnencloud van het project Peel van Hans van de Laarschot en Ad Kersten uit Asten. Sinds januari 2014 doen zij onderzoek naar de Peel bij

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Fietsroute Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Rondje Vecht Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie, langs sluizen, kanalen en forten in de prachtige Vechtstreek. Water was het wapen van de Hollandse Waterlinie:

Nadere informatie

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45

*Z089685A57C* Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres Koningin Julianaweg 45 *Z089685A57C* Naam project Gegevens aanvrager Kwaliteitsbeleving Havenkanaal Oude-Tonge Gemeente Goeree-Overflakkee namens de Dorpsraad Oude- Tonge Naam contactpersoon Ada Overwater (penvoerder) Adres

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Van: Namens Verzonden: Aan: Onderwerp:

Van: Namens Verzonden: Aan: Onderwerp: Van: Programmateam Samenwerking Grensgebied De Kempen [mailto:samenwerkinggdk=gmail.com@mail226.atl121.mcsv.net] Namens Programmateam Samenwerking Grensgebied De Kempen Verzonden: maandag 12 maart 2018

Nadere informatie

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring Geheim van Soest April 2013 Lex Bergers Pauline Maring Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Wat doen wij? 3. Waar ligt onze kracht? 4. Waar hebben we behoefte aan? 2 Wie zijn wij? Óók in Soest woonachtig en belangeloos

Nadere informatie

zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg)

zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg) Persuitnodiging Houten, 7 juni 2010 zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur, bos Nieuw Wulven (via Binnenweg) FEEST IN SPEELBOS NIEUW WULVEN Op zaterdag 12 juni van 10.00 tot 16.00 uur wordt Speelbos

Nadere informatie

WEST BRABANTSE WATERLINIE

WEST BRABANTSE WATERLINIE WEST BRABANTSE WATERLINIE HISTORISCHE KAART VAN DE WATERLINIE. DOOR FRANS VAN SCHOTEN, PROFESSOR DER FORTIFICATIëN TE LEIDEN, SEPT. 1628. De West-Brabantse Waterlinie is de oudste waterlinie van Nederland

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

VVV

VVV Commissie Omgeving op 17 december 2012 Factsheet recreatie en toerisme in de gemeente Deurne Doelstellingen recreatie en toerisme Het gemeentelijke programma Vrije tijd en Toerisme streeft naar het verzilveren

Nadere informatie

Ondernemers. Leisure Port

Ondernemers. Leisure Port Ondernemers Leisure Port Toeristisch Platform: Doelstellingen 1 Verenigen van ondernemers 2 Promotie van lokale ondernemingen en activiteiten in de regio 3 Optimalisatie toeristische informatie voorziening

Nadere informatie

Werkplaats Smakterbroek toekomst voor het gebied Vierlingsbeek Smakt/Holthees Maashees Erik Opdam - Procesmanager

Werkplaats Smakterbroek toekomst voor het gebied Vierlingsbeek Smakt/Holthees Maashees Erik Opdam - Procesmanager Werkplaats Smakterbroek toekomst voor het gebied Vierlingsbeek Smakt/Holthees Maashees Erik Opdam - Procesmanager Inhoud Video bestuurders, eerste werkplaats en veldbezoek kavelruil bekeken? Zie www.aaenmaas.nl/smakterbroek

Nadere informatie

Schagen FM / Schagen TV

Schagen FM / Schagen TV Schagen FM / Schagen TV Toekomstplan 2016 2021 1. Schagen FM nu 2. Bereik Schagen FM/TV 3. Verandering medialandschap 4. Inspelen op verandering medialandschap 5. Samenwerking omroepen: Geschiedenis Toekomst

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer project Zichtbare grens Holland-Brabant

Collegevoorstel. Zaaknummer project Zichtbare grens Holland-Brabant Zaaknummer 00423089 Onderwerp project Zichtbare grens Holland-Brabant Collegevoorstel Inleiding In 2007 startte de Brabantse Milieufederatie (BMF) in samenwerking met de gemeente Dongen met het project

Nadere informatie

Dit is het gebied! Naam: Doorwerth Oosterbeek. Grens:

Dit is het gebied! Naam: Doorwerth Oosterbeek. Grens: Dit is het gebied! Naam: Doorwerth Oosterbeek Grens: Noord: Utrechtseweg Oosterbeek/Doorwerth Zuid: Rijn Oosterbeek/Doorwerth Oost: van Borsselenweg Oosterbeek West: A50 Doorwerth Oppervlakte: (inschatting)

Nadere informatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie

Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Thema 1:Landbouw- en natuureducatie Situering De LEADER-groep is zich bewust van de afnemende kennis over het platteland in de gehele samenleving. De evolutie in de Europese samenleving maakt dat mensen

Nadere informatie

Erfgoeddag Zuid Holland Stichting Liniebreed Ondernemen. Juke van Niekerk 6 oktober 2017

Erfgoeddag Zuid Holland Stichting Liniebreed Ondernemen. Juke van Niekerk 6 oktober 2017 Erfgoeddag Zuid Holland Stichting Liniebreed Ondernemen Juke van Niekerk 6 oktober 2017 DOEL Het behoud van waterlinie-erfgoed in Nederland door het in standhouden van natuur, cultuur en cultuurhistorie

Nadere informatie

voor audiovisueel erfgoed

voor audiovisueel erfgoed Onderzoeksrapport Beeld en Geluid: Mobiel platform voor audiovisueel erfgoed Uitgave: 14-10-2012, versie 1.1 Door JBLT ; Jonathan Marchal, Bas van Agten, Laurens Carbo, Thijs Blaas Voorwoord Om een goed

Nadere informatie

Agendapuntnr.: 6. Aan de gemeenteraad. Geachte raad,

Agendapuntnr.: 6. Aan de gemeenteraad. Geachte raad, Agendapuntnr.: 6 Renswoude, 29 maart 2016 Nr.: 153207 Behandeld door: A.E. Eilander/J. van Dijk Onderwerp: verschillende initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme Geachte raad, Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

1. P.R. en Promotie, Dirk ( nu vacant) 2. Fietsinfrastructuur Ingrid Schoneveld 3. Fietsroutes Teun Schutte 4. Fietsarrangementen Henk Braakman

1. P.R. en Promotie, Dirk ( nu vacant) 2. Fietsinfrastructuur Ingrid Schoneveld 3. Fietsroutes Teun Schutte 4. Fietsarrangementen Henk Braakman In 2012 is het idee ontstaan om Laren als fietsdorp op de kaart te zetten. In een vergadering van toeristenbelang kwam iemand met het idee om borden te plaatsen bij de komgrens van ons mooie dorp. In de

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Ondertekening intentieovereenkomst Zuiderwaterlinie

Collegevoorstel. Zaaknummer Ondertekening intentieovereenkomst Zuiderwaterlinie Zaaknummer 00483015 Onderwerp Ondertekening intentieovereenkomst Zuiderwaterlinie Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 30 september a.s. vindt in Fort Isabella, in Vught, een conferentie plaats

Nadere informatie

E N E R G I E L I N I E CASUS FORT PANNERDEN D U U R Z A M E F O R T E N A C A D E M I E 0 5 S E P T E M B E R

E N E R G I E L I N I E CASUS FORT PANNERDEN D U U R Z A M E F O R T E N A C A D E M I E 0 5 S E P T E M B E R E N E R G I E L I N I E CASUS FORT PANNERDEN D U U R Z A M E F O R T E N A C A D E M I E 0 5 S E P T E M B E R 2 0 1 8 H + N + S R O & A D R E : L O C A L E N E R G I E L I N I E 5 S E P T E M B E R 2

Nadere informatie

Een Toekomstvisie op het Muizenfort te Muiden Een initiatief van

Een Toekomstvisie op het Muizenfort te Muiden Een initiatief van Een Toekomstvisie op het Muizenfort te Muiden Een initiatief van Historische Kring Stad Muiden Muider Ondernemers Raad Stelling van Amsterdam Stichting Herstelling Stichting Menno van Coehoorn Stichting

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie World Heritage Volunteers. Saskia Woudenberg

Nieuwe Hollandse Waterlinie World Heritage Volunteers. Saskia Woudenberg Nieuwe Hollandse Waterlinie World Heritage Volunteers Saskia Woudenberg World Heritage Volunteers - UNESCO Doel van UNESCO: De campagne is gericht op bewustwording van de noodzaak om cultureel en natuurlijke

Nadere informatie

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Behoud en ontwikkeling van het landelijk karakter en de openheid van het gebied met ruimte voor landbouw, natuur, water, recreatie,

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie