rrtr KLIU flight academy Handleiding Scholingsaftrek en de aangifte inkomstenbelasting Z)01 mr. J.T. Dantuma / mw. K.S. Jongsma_Reeder oktober 2002

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "rrtr KLIU flight academy Handleiding Scholingsaftrek en de aangifte inkomstenbelasting Z)01 mr. J.T. Dantuma / mw. K.S. Jongsma_Reeder oktober 2002"

Transcriptie

1 rrtr I KLIU flight academy Handleiding Scholingsaftrek en de aangifte inkomstenbelasting Z)01 mr. J.T. Dantuma / mw. K.S. Jongsma_Reeder oktober 2002

2 rjrr KL[ flight academy Inhoud Blz. Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Scholingsuitgaven 2.1 Algemeen 2.2 Tijdstip van aftrek 2.3 Afuekbaarheid scholingsuitgaven studenten KI.S Hoofdstuk 3: Scholingsaftrek en de Wet op de inkomstenbelasting BoxenstelseVverrekeningvanpersoonsgebonden aftrek 3.2 Voorbeeld 3.3 Partnerregeling 3.4 Het doen van aangifte l0 t0 Hoofdstr-rk4: Positie ouders: levensonderhoud l1

3 rdrr l(llu flight academy Inleiding Namens de KLM Luchtvaartschool (hierna KLS) ontvangt u, als student van de KLS, hierbij een handleiding inzake de verwerking van de door u gemaakte scholingskosten in hei aangiftebiljet i nkomstenbelasting. voor het samenstellen van deze handleiding hebben wij een drietal studenten van de KLS gesproken omtrent onder meer de jaarlijkse (studie)kosten. Hierbij is gebleken dat voor u met name van belang is welke studiekosten in aftrek kunnen In verbard met de gewijzigde wetgeving per I januari 2001 is tevens het aangiftebiljet gewijzigd. In dat kader behandelen wij in hoofdstuk 3 de verwerking van de scholingsuitgaven in de aangifte. Tevens is als bijlage een '"T-biljet"opgenomen. kopie van een In hoofdstuk 4 gaan wij tenslotte kort in op enkele aandachtspunten, indien uw ouders (deels) in uw levensonderhoud voorzien.

4 rib{.:ffi o&r KLtr I flight academy Scholingsuitgaven In dit hoofdstuk zullen wij behandelen wat onder scholingsuitgaven wordt verstaan, alsmede welke scholingsuitgaven wel/niet aftrekbaar zijn. 2.1 Algemeen Onder scholingsuitgaven wordt verstaan: uitgaven voor een door de belastingplichtige zelf gevolgde opleiding of studie met het oog op het verwerven van inkomen uit werk en woning (Box D. Hierbij geldt tevens dat de scholingstitgaven een direct verband moeten houden met een bepaald leertraject (denk aan: een concrete cursus, opleiding of studie wiurmee een bepaald resultaat (diploma, certificaat) te behalen is. Uitgaven voor een opleiding ofeen studie die gevolgd wordt als hobby of uit persoonlijke interesse zijn dus niet aftrekbaar. De uitgaven zijn slechts afuekbaar als de opleiding wordt gevolgd om 66n van de volgende redenen: l voor de verbetering van de financieel-economische positie van de belastingplichtige; 2. voor het op peil houden of verbeteren van de kennis en de vaardigheden die de belastingplichtige nodig heeft voor het verwerven of het behouden van de inkomsten uit tegenwoordige arbeid. Tevens wordt als voorwaarde gesteld dat de scholingsuitgaven door u zelf "gedragen" worden, al dan niet middels een lening. Scholingsuitgaven die u krijgt vergoed door bijvoorbeeld de K[,S ofuw ouders kunnen niet in uw aangifte verwerkt worden. ln het algemeen zullen de studenten van de KIS de opleiding volgen voor verbetering van hun financieel-economische positie. De door u gemaakte scholingsuitgaven zijn derhalve in beginsel aftrekbaar. 2.2 Tijdstip van aftrek De scholingsuitgaven worden in de aangifte inkomstenbelasting in aftrek gebracht in hetjaar dat de uitgaven daadwerkelijk zijn betaald. Heeft u bijvoorbeeld in januari 2002 scholingsuitgaven betaald terwijl de kosten in december 2001 verschuldigd waren, dan vindt de aftrek van deze kosten plaats in de aangifte inkomstenbelasting2o02.

5 r rrtr KLIUI flight acaderny 2.3 Aftrekbaarheid scholingsuitgaven studenten KLS AIs student van de KrS maakt u diverse kosten ten iuurzien van uw opreiding. hebben wij onderstaand aangegeven -'"' of deze kosten al dan niet aan te merken z;n ir, "rojtu*" scholingsuitgaven. Rente die betaald is op studielenineen: deze kosten behoren niet tot de schoringsuitgaven. bedrag van de studieschuld hoorr in Box Het III en vermindertil;tft;;;iilt#"#; inkomen uit sparen en beleggen. Uitzondering. Het voorgaande gerdt niet voor renten van.leringen die op 3l december 2000 zijn aangegaan bestaan om uitgaven en voor die een opleiding if "tuai"'r-i ""r, roo"p t" renten u"t.rarg"". zijn gedurende een o""" overgangsperiode vin vijfjaar (tot en met 2005) scholingsuitgaven. aftrekbaar Het als bedrag van dize lening behoort aan niet tot Box IIL overgangsrecht Het gerdt niet voor schulden volgens de wet Studiefinanci"G.---- Koste-n van leven'onderhoud: deze kosten zijn niet afoekbaar. onder de uitsluiting valren ook extra kosten van lunches en verteringen die ie studie met zich meebrengt, *-";;; ;.- overblijft in Eelde, inclusief de versc-huldigde (kam".lfr"*. volledigheidshalve merken wij op dat ookl" ;;;;l;;"nt aangegaan ten behoeve van uw levensonderhoud niet tot de aihetuare sctrotingiuitiaien behoort. *S*++tOtiae+err. t""h.t"f *""-t. Het deze uitsluiren kosten zijn van niet de atoekbaar. reiskoste" t;;h.li.g.rg;;ffikent opzichte een aanzienlijke van de oude beperking wetrelirte ten regeting toien i"iji waren 0"""-u.. de reis-en zooo. eij*ji)"i".i"u; verblijfkosten namelijk wel aftrekbaar. cernpulq de jaarrijkse afschrijving is afoekbaar. randapparatuur, Bij een nieuwe personal zoars computer (prus een Drinter, een modem e.d.) 3' riet l een 76 aanschaforijs kunt u van in ieder niet meer sevar dan l0%' ; iid;; "i."ij:"rrg'r. drie jaar Indien u en een een tweedehands resrwaarde van personar "o-prt". ut -lnstens 6dn jaar oud koopt, dan kunt _e!f afschrijvingstermijn van rwee jaar hanteren. rr. qlent wel een splitsing te worden pnve-doeleinden aangebracht voor het gebruik van de en computer voor studie. voor tryosoesteding.?illan"in u"gr"*t ;r;oi,inden op tasis Uitsluitend van daaaweitetrl de afschrijving te scnotrngsuitgaven d;il;;p"g;;ik ten behoeve van worden srudie aangemerkt. kan als Contributies : niet aftrekbaar.

6 r- rder - KLIUI flight academy Schriifmateriaal: aftrekbaar. Studieboeken. collegeeeld en andere leermiddelen: afuekbaar (deze kosten zijn verwerkt in de vergoeding die u aan de KLS hebt betaald van ongeveer ). Kneebord: afuekbaar. Jaarliikse medische keurine: afuekbaar. Soeciale zonnebril voor tiidens het vlieeen: afuekbaar. VFR-eids: aftrekbaar. Premies overliidensrisicoverzekerins: niet afoekbaar. Premies WA-verzekerine: niet aftrekbaar. Ziektekostenverzekerins: deze kosten vallen niet onder de scholingsuitgaven (ook niet wanneer u in verband met uw studie een duurdere verzekering moet afsluiten), maar onder de buitengewone uitgaven (waag I I van het T-biljet). Voor de buitengewone uitgaven geldt ook een drempel waarboven de ziektekosten aftrekbaar zijn. Bij een verzamelinkomen van nihil bedmagt de drempel voor U kunt de toelichting van uw aangiftebiljet raadplegen om te zien welke kosten hier nos meer onder vallen.

7 r&r KLIU flight academy Scholingsuitgaven en de Wet op de Inkomstenbelasting 2001 In dit hoofdstuk zal in het kort de werking van het nieuwe belastingstelsel (2001) worden besproken ten aanzien van de werking van de scholingsuitgaven. 3.1 BoxenstelseVverrekening van persoonsgebonden aftrek De wet op de inkomstenbelasting 2001 kent drie inkomensboxen. De inkornensboxen zijn als volgt opgebouwd: Box I: inkomen uit werk en woning Box II: inkomen uit aanmerkelijk belang Box III: inkomen uit sparen en beleggen Het totale inkomen uit Box I, Box II en Box III wordt het verzamelinkomen genoemd. Op het verzamelinkomen komt in mindering de "persoonsgebonden aftrek". Onder de persoonsgebonden afirek vallen onder andere de voor u van belang zijnde sclo lingsdtgaven. Tevens zijn de scholingsuitgaven afuekbaar voor zover zij uitkomen boven een bepaalds drempel. De drempel is een vast bedrag en bedraagt in De venekening van de scholingsuitgaven met de inkomens in de drie Boxen vindt in een vaste volgorde plaats. Hierbij geldt dat de scholingsuitgaven het inkomen uit een Box niet verder kunnen verminderen dan tot nihil. De scholingsuitgaven komen als eerste in mindering op het inkomen uit werk en woning (Box I). Is de afuek hoger dan het inkomen uit Box I, dan vindt verrekening met het inkomen uit Box III plaats en vervolgens met het inkomen uit Box IL Warneer u in 2001 geen (of weinig) inkomen heeft, zult u de in 2001 gemaakte scholingsuitgave niet (ofniet geheel) met de Boxen kunnen verrekenen. In dat kader is mede van belang dat de geldlening het vermogen in Box III vermindert (maar niet verder dan tot nihil). De inspecteur van de belastingdienst stelt het in een bepaald kalenderjaar niet verrekenbare deel van de scholingsuitgaven vast bij voor bezrryaar vatbare beschikking. Het niet afgetrokken bedrag wordt dan afzonderlijk op het aanslagbiljet vermeld. Om deze beschiwing te l<rijgen is het noodzakelijk om aangifte inkomstenbelasting te doen.

8 ! lt+rr KLlUl flight acaderny Het door de inspectew vastgestelde niet-verrekenbare deel van de scholingskosten kan in de volgende jaren alsnog worden verrekend als persoonsgebonden afuek. Terugwenteling n&r een voorgaand jaar is niet mogelijk. Het aantal volgende jaren waarmee de scholingsuitgaven verrekend kunnen worden is onbeperh. Er bestaat echter geen wijheid om zelf te bepalen il welk jaar u de scholingsuitgaven in mindering brengt. Wanneer u in een bepaald jaar inkomen geniet, bent u ook in dat jaar verplicht de scholingsuitgaven te verrekenen met dat inkomen (voor zover mogelijk). De verrekening van de scholingsuitgaven in Box I gebeurt tegen het progressieve tarief. In 2001 luidt dit tarief als volst: (belastbaar) inkomen t- progressief tarief Tariefschij f l: Tariefschijf2: Tariefschij f 3: Tariefschijf4: meer dan maar niet meer dan ,35% 37,60vo % De verrekening van de scholingsuitgaven in Box II gebeurt tegen een vast tarief v art 25o/o en in Box III tegen een vast tarief van 30vo. volledigheidshalve merken wij op dat op de totaal verschuldigde belasting een heffingskorting in mindering wordt gebracht. Dit betekent dat er van de verschuldigde belasting een be&ag (aftrankelijk van uw persoonlijke situatie) in mindering komt. 3.2 Voorbeeld De hiervoor opgenomen wijze van verrekening van scholingsuitg aven zal worden toegelicht <loor middel van het onderstaande voorbeeld (zonder rekening te houden met de heffingskorting) r Jaar 2001 o De totale scholingsuitgaven in 2001 bedraagt o Atuekbaar deel is /- 500 (drempel): Studieschuld geen overig verrnogen

9 to+ll KLlUl flight acaderny Box I: Box II: Box III: inkomen uit werk en woning inkomen uit aanmerkelijk belang inkomen uit sparen en beleggen Omdat het inkomen in alle drie de boxen nihil bedraagt, kunnen geen scholingsuitgaven worden verrekend. Het niet venekenbare gedeelte voor 2001 wordt vastgesteld op o Jaar 2002 o De totale scholingsuitgaven n 2002 bedraagt Aftrekbaar deel is /- 500 (drempel) : Studieschuld , geen overig vermogen Box I: inkomen uit werk en woning 0 Box II: inkomen uit aanmerkelijk belang 0 Box III: inkomen uit sparen en beleggen 0 Omdat het inkomen in alle drie de boxen nihil bedraagt, kunnen geen scholingsuitgaven worden verrekend. Het niet verrekenbare gedeelte voor 2002 wordt vastgesteld op 19.s00. Het totaal openstaande niet-afuekbare deel van de scholingsuitgaven bedraagt = c laar Opleiding is afgerond, aanstelling als piloot r Vermogen nihil Box I: inkomen uit werk en woning Box II: inkomen uit aanmerkelijk belang 0 Box III: inkomen uit sparen en beleggen 0 Het belastbaar inkomen in Box I bedraagt Hierdoor bestaat ruimte om de scholingsuitgaven (gedeeltelijk) te verrekenen, beginnend bij het oudste jaar. Jaar 2001: = venekening Jaar 2002: verrekening ( / ) Restant 2002: = dit gedeelte wordt doorgeschoven naar het volgende jaar

10 ll+ll KLIU flight academy Door de verrekening van de scholingsuitgaven is het belastbaar inkomen in Box I teruggebracht van naar 0. Er is in het jaar 2003 dus geen inkomstenbelasting verschuldigd. Normaliter was aan inkomstenbelasting verschuldigd over een belastbaar inkomen van (zonder rekening te houden met heffingskortingen). 3.3 Partnerregeling Indien u een fiscaal partner heeft, dan worden de uitgaven gerekend tot de gemeenschappelijke inkomensbestanddelen. Dit impliceert dat er voor partners (al dan niet gehuwd of ongehuwd duurzaam samenwonend) jaarlijks een keuzerecht bestaat met betrekking tot de toerekening van de uitgaven aan de parhrers. De parbrer die uiteindelijk de desbetreffende affrekpost afuekt, hoeft derhalve niet degene te zijn waarop de scholingsuitgaven ook daadwerkelijk drukken. De scholingsuitgaven kunnen over beide partners worden verdeeld. 3.4 Het doen van aangifte Wij hebben reeds aangegeven dat aangifte dient te worden gedaan voor het verkrijgen van een beschikking ten aanzien van de niet verrekenbare scholingsuitgaven' Indien u niet automatisch van de belastingdienst een aangiftebiljet krijgt uitgereikt, kmt u bij de belastingdienst een T-biljet aan te vragen. Ook kunt u dit T-biljet downloaden van het intemet (ra&ulbel4stling(lignsrtd). Bij waag 12 (aangifteblad 3) van dit biljet kunt u de scholingsuitgaven invullen. Het T-biljet moet binnen drie jaar na afloop van het desbetreffende kalenderjaar zijn ingediend. De aangifte inkomstenbelasting 2001 dient dus uiterlijk op 3l december 2004 binnen te zijn bij de belastingdienst. Wanneer u wel automatisch een aangiftebiljet van de belastingdienst krijgt uitgereikt, dan bent u verplicht om aangifte te doen. Op het uitgereikte biljet staat vermeld voor wanneer u de aangifte moet indienen. Wanneer u de aangifte heeft ingediend ontvangt u van de inspecteur een beschikking waarop het niet verrekenbare bedrag van de scholingsuitgaven staat vermeld. Controleer dit bedrag soed! l0

11 rdrr KLIUI flight academy Positie ouders : levensonderhoud Indien uw ouders (ofd6n van uw ouders) in uw levensonderhoud voorzien, kunnen zij onder bepaalde voorwaarden deze kosten forfaitair afuekken. De voorwaarden voor mogelijke aftrek luiden als volgt: o U moet jonger dan 30 laar zijn en geen recht op kinderbijslag, danwel recht op studiefinanciering hebben. r u moet behoeftig zijn. Hiervan is geen sprake indien u voldoende inkomen en/of vermogen bezit.. Het recht tot afuek is van toepassing wanneer uw ouders u in belangrijke mate onderhouden. r De uitgaven in uw levensonderhoud moeten in de consumptieve sfeer zijn gedaan, bijvoorbeeld voor voeding, kleding, huisvesting, kleine gebruiksvoorwerpeir, ziektekostenverzekering etc. Niet aftrekbaar zijn in het algemeen de uitgaven waartegenover een betrekkelijk kostbaar en duurzaam bezit wordt verworven, zoals die voor meubilair, bromfiets, auto en dergelijke.. De kosten van levensonderhoud moeten door uw ouders zijn gedragen (betaald). Het begrip "levensonderhoud"omvat niet alleen de strikt noodzakelijke levensbehoeften, maar ook hetgeen u daadwerkelijk nodig heeft voor het voeren van een redeliik bestaan overeenkomstig uw plaats in de samenleving. Voor nadere informatie omtrent dit onderwerp verwijzen wij u naar de toelichting behorende bij uw aangifte, danwel naar uw belastingadviseur. It

Belastingaangifte KLM Flight Academy. Belastingaangifte. KLM Flight Academy

Belastingaangifte KLM Flight Academy. Belastingaangifte. KLM Flight Academy Belastingaangifte KLM Flight Academy Door Arjen Sas Disclaimer: Deze handleiding is slechts informatief en aan dit werk kunnen geen rechten worden ontleend. Ook ben ik niet verantwoordelijk voor een onjuiste

Nadere informatie

Als u gaat samenwonen

Als u gaat samenwonen 2 7 Als u gaat samenwonen Als u gaat samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die u en uw huisgenoot betalen. Welke gevolgen dat precies zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Samenwonen

Nadere informatie

Als u gaat trouwen. Sommige inkomsten en aftrekposten kunt u verdelen. Let op! PA 940-1Z71FD

Als u gaat trouwen. Sommige inkomsten en aftrekposten kunt u verdelen. Let op! PA 940-1Z71FD 7 Als u gaat trouwen Als u gaat trouwen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die u en uw echtgenoot betalen. Trouwen kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor uw inkomsten en aftrekposten en uw heffingskortingen.

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven Bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2012 IB 275-1T22FD (2597) Volgt u in 2012 een opleiding of een studie voor uw (toekomstige) beroep? Of had u kosten voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven

Nadere informatie

Studiekosten of andere scholingsuitgaven

Studiekosten of andere scholingsuitgaven Bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting 20 Volgt u in 20 een opleiding of een studie voor uw (toekomstige) beroep? Dan mag u de uitgaven hiervoor, zoals lesgeld en de uitgaven voor boeken, aftrekken

Nadere informatie

Als u gaat samenwonen

Als u gaat samenwonen 2 8 Als u gaat samenwonen Als u gaat samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die u en uw huisgenoot betalen. Welke gevolgen dat precies zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie. Samenwonen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over fiscale partnerregeling en heffingskortingen

Vragen en antwoorden over fiscale partnerregeling en heffingskortingen Vragen en antwoorden over fiscale partnerregeling en heffingskortingen Dit document bevat vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en de heffingskortingen. ib 801-1z*1fd INKOMSTENBELASTING

Nadere informatie

Studiekosten en andere scholings uitgaven

Studiekosten en andere scholings uitgaven 12 Studiekosten en andere scholings uitgaven Volgde u in 2012 een opleiding of een studie voor uw (toekomstige) beroep? Of had u kosten voor een EVCprocedure (Erkenning Verworven Competenties)? Dan mag

Nadere informatie

CHECKLIST AANGIFTE INKOMSTENBELASTING -1-

CHECKLIST AANGIFTE INKOMSTENBELASTING -1- CHECKLIST AANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2009-1- 1) GEGEVENS BELASTINGPLICHTIGE Naam Straat en huisnummer Postcode en woonplaats BSN* Geboortedatum Bankrekeningnummer tbv teruggaaf belasting DIGID (indien

Nadere informatie

Syllabus. IB en het cafetariasysteem - uitwerkingen

Syllabus. IB en het cafetariasysteem - uitwerkingen Syllabus IB en het cafetariasysteem - uitwerkingen 2017 Uitwerking casus 1 1. Berekening loonheffing Loon uit tegenwoordige arbeid 39.071,00 Verschuldigde belasting uit werk Schijf 1 8,40% x 19.922,00

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z71FD (1019) Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om welke

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 34 035 Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met de introductie van een nieuw stelsel van studiefinanciering in het

Nadere informatie

Checklist 2007. Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting 2007. Onze werkwijze is als volgt:

Checklist 2007. Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting 2007. Onze werkwijze is als volgt: Checklist 2007 Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting 2007 Onze werkwijze is als volgt: U kruist op onderstaand formulier aan welke situaties op u van toepassing zijn en levert het formulier met

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Gooilanden Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Aftrek van voorbelasting 2.2.1 Geen privé gebruik recreatiewoning 2.2.2 Privé gebruik

Nadere informatie

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126)

Als u gaat scheiden. Let op! PA 960-1Z81FD (2126) 2008 Als u gaat scheiden Als u gaat scheiden, heeft dit gevolgen voor de belasting van u en uw echtgenoot. Voor de belastingheffing wordt u als gescheiden beschouwd, als u niet meer bij elkaar woont. Om

Nadere informatie

Programma. Inleiding wettenbundel fiscaal. FFP opleiding Fiscaal. Inleiding Wettenbundel IB 2001, IWIB, UBIB, URIB. Box 1.

Programma. Inleiding wettenbundel fiscaal. FFP opleiding Fiscaal. Inleiding Wettenbundel IB 2001, IWIB, UBIB, URIB. Box 1. FFP opleiding Fiscaal Programma Inleiding Wettenbundel IB 00, IWIB, UBIB, URIB Box Resulaat uit overige werkzaamheid Eigen woning regeling Stellingen en MC vragen Box MC vragen Persoonsgebonden aftrek

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt 1. Inleiding In het geval u overweegt een vakantiewoning aan te kopen gelegen in Parc Les Etoiles wilt u wellicht meer weten over de mogelijke gevolgen voor de belastingheffing met betrekking tot de aankoop

Nadere informatie

Checklist Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting Onze werkwijze is als volgt:

Checklist Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting Onze werkwijze is als volgt: Checklist 2009 Wij verzorgen uw aangifte inkomstenbelasting 2009 Onze werkwijze is als volgt: U kruist op onderstaand formulier aan welke situaties op u van toepassing zijn en levert het formulier met

Nadere informatie

Kinderen: Voorletters Geb.datum Sofi-nummer (zie kinderbijslag formulier)

Kinderen: Voorletters Geb.datum Sofi-nummer (zie kinderbijslag formulier) Checklist IB 2005 Om uw aangifte inkomstenbelasting goed in te kunnen vullen hebben wij gegevens van u nodig. Wij verzoeken u de checklist 2005 volledig in te vullen en bij het beantwoorden van de vragen

Nadere informatie

Inkomstenbelasting - Inleiding -- Deel 2

Inkomstenbelasting - Inleiding -- Deel 2 Inkomstenbelasting inleiding 2 programma Verliescompensatie Heffingskorting Splitsing heffingskorting Middeling Aanslag Verliescompensatie 1 van 2 Binnenjaarse verliescompensatie Binnen een box mogen de

Nadere informatie

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET

Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET Aangifte inkomstenbelasting 2017 PIET BSN: Nog niet ingevuld Status: Niet verzonden Te ontvangen inkomstenbelasting 2017: 0 Te betalen premie ZVW 2017: 1.391 Je inkomen 2017 Inkomsten uit werk en woning

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer/mevrouw T. End Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 28 januari 2017 De heer/mevrouw T. End Utrecht, 28 januari 2017 Geachte heer/mevrouw End, Ingevolge uw opdracht hebben wij

Nadere informatie

1. Inkomstenbelasting/premie

1. Inkomstenbelasting/premie Tabellen IB/PH 1.1 1. Inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2016 1.1 Inkomstenbelasting 1.1.1 Belastingplicht Inkomstenbelasting wordt geheven van natuurlijke personen. Binnenlandse belastingplichtigen

Nadere informatie

CHECKLIST AANGIFTE INKOMSTENBELASTING

CHECKLIST AANGIFTE INKOMSTENBELASTING CHECKLIST AANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2016 Om uw aangifte inkomstenbelasting correct in te kunnen vullen hebben wij een aantal gegevens van u nodig. Wij verzoeken u om de checklist 2016 zo volledig mogelijk

Nadere informatie

Overgangsrecht Wet inkomstenbelasting 2001

Overgangsrecht Wet inkomstenbelasting 2001 hcersgnagreovewt nitsalebnetsmoknit 102g Overgangsrecht inhaal pensioentekorten (Besluit van 20 december 2000, Stb. 2000, 640, zoals laatstelijk gewijzigd bij besluit van 13 december 2002, Stb. 2002, 635)

Nadere informatie

Werkstuk Economie Belastingstelsel 2001

Werkstuk Economie Belastingstelsel 2001 Werkstuk Economie Belastingstelsel 2001 Werkstuk door een scholier 1702 woorden 21 maart 2001 6,3 131 keer beoordeeld Vak Economie VOORAF. Deze brochure is geschreven voor een modaal gezin en een gezin

Nadere informatie

2014 -- Inkomstenbelasting - Inleiding -- Deel 1

2014 -- Inkomstenbelasting - Inleiding -- Deel 1 Inkomstenbelasting inleiding 1 programma Natuurlijke personen Wonen Boxenstelsel Partnerregeling Toerekeningsregels Belastingplicht Artikel 1.1 Onder de naam inkomstenbelasting wordt een belasting geheven

Nadere informatie

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 1

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 1 Inkomstenbelasting NW 1 programma Inkomsten uit werk, anders dan winst Algemene bepalingen Loon Resultaat overige werkzaamheden Periodieke uitkeringen 1 Heffingsgrondslagen boxenstelsel 1 van 2 Artikel

Nadere informatie

Het fiscale partnerschap... 2 Wie zijn fiscale partners?... 2 Gehuwden... 2 Ongehuwd samenwonenden... 3 Meer partners in een jaar...

Het fiscale partnerschap... 2 Wie zijn fiscale partners?... 2 Gehuwden... 2 Ongehuwd samenwonenden... 3 Meer partners in een jaar... Het fiscale partnerschap... 2 Wie zijn fiscale partners?... 2 Gehuwden... 2 Ongehuwd samenwonenden... 3 Meer partners in een jaar... 3 Gevolgen van het fiscale partnerschap... 4 Inkomenstoerekening...

Nadere informatie

2011 -- HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 1

2011 -- HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 1 Inkomstenbelasting NW 1 programma Inkomsten uit werk, anders dan winst Algemene bepalingen Loon Resultaat overige werkzaamheden Periodieke uitkeringen Heffingsgrondslagen boxenstelsel 1 van 2 Artikel 2.3

Nadere informatie

VvAA belastingworkshop. Februari/maart 2014

VvAA belastingworkshop. Februari/maart 2014 VvAA belastingworkshop Februari/maart 2014 Inhoud Hoofdlijnen belastingstelsel Boxenstelsel Fiscaal partnerschap Eigen woning Inkomensvoorzieningen Persoonsgebonden aftrek Heffingskortingen Middeling Aftrekmogelijkheden

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Mevrouw F. Nitoo Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 28 januari 2017 Aan de erven van Mevrouw F. Nitoo Utrecht, 28 januari 2017 Geachte mevrouw Nitoo, Ingevolge uw opdracht hebben wij

Nadere informatie

Datum van uitreiking:

Datum van uitreiking: Retouradres: Regentesselaan z/n, Willemstad, Curacao Datum van uitreiking: U dient het aangiftebiljet binnen twee maanden na uitreiking ingevuld en ondertekend bij de Inspectie terug te bezorgen. Kunt

Nadere informatie

CATEGORIEEN/VASTE TARIEVEN

CATEGORIEEN/VASTE TARIEVEN CATEGORIEEN/VASTE TARIEVEN Hieronder treft u het overzicht van de tarifering van de verschillende categorieën aangiften. De genoemde bedragen zijn inclusief btw. Daarna volgt een toelichting per categorie.

Nadere informatie

Checklist aangifte inkomstenbelasting / premieheffing 2010

Checklist aangifte inkomstenbelasting / premieheffing 2010 Checklist aangifte inkomstenbelasting / premieheffing 2010 1) GEGEVENS BELASTINGPLICHTIGE Naam:.. M / V Straat en huisnummer:. Postcode en woonplaats:. E-mailadres:.. Telefoonnr. overdag:.. Mobiel telefoonnummer:.

Nadere informatie

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen ij aangifte inkomstenbelasting 20 271 1T92 (2248) Wordt deze aanvullende toelichting gebruikt voor het invullen van een biljet? an wordt met u, uw of uzelf de overleden belastingplichtige bedoeld. ls u

Nadere informatie

Landal Volendam. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Landal Volendam. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Landal Volendam Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Zelfstandigheid en verhuurorganisatie 2.3 Aftrek van voorbelasting 2.3.1 Geen

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Intermediairdagen 2012 sessie Inkomstenbelasting

Vragen en antwoorden Intermediairdagen 2012 sessie Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden Intermediairdagen 2012 sessie Inkomstenbelasting Eigenwoningschuld Vraag 1: Kan een eigenwoningschuld vrijwillig in box 3 worden geplaatst? Nee, dat is niet mogelijk. Een schuld aangegaan

Nadere informatie

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte Inkomstenbelasting - aandachtspunten T-biljet indienen Bij onder andere vakantiebaantjes kan over het loon of een uitkering feitelijk te veel loonbelasting/premie volksverzekeringen zijn ingehouden. In

Nadere informatie

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2008

Checklist aangifte inkomstenbelasting 2008 Checklist aangifte inkomstenbelasting 2008 Voor de behandeling van uw aangifte inkomstenbelasting 2008 (IB-aangifte 2008) hebben wij informatie nodig. Dit, om uw aangifte goed te kunnen behandelen. Wij

Nadere informatie

Belastingspecial 2014

Belastingspecial 2014 Belastingspecial 2014 (aangifte inkomstenbelasting 2013) Leo van Heesch Inleiding De meest voorkomende aftrekposten en kortingen betreffende de inkomstenbelasting (IB) worden besproken. Voor ouderen minder

Nadere informatie

Administratiekantoor Koch & Zn. - Fiscale tips Aftrek lijfrentepremie in 2014: betaal ook in 2014! Als u in uw aangifte inkomstenbelasting 2014 premies voor lijfrente als aftrekpost op wilt nemen, moet

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 330 Ingangsdatum: 01-06-2012

Afdeling Samenleving Richtlijn 330 Ingangsdatum: 01-06-2012 Afdeling Samenleving Richtlijn 330 Ingangsdatum: 01-06-2012 HEFFINGSKORTINGEN Algemeen De uitgaven van de overheid worden onder andere door het opleggen van belastingen gefinancierd. Er bestaan verschillende

Nadere informatie

Verzonden: Inkomstenbelasting 2015

Verzonden: Inkomstenbelasting 2015 Eigen kopie, niet opsturen Aangifte Inkomstenbelasting 2015 Formulierenversie IB 650E 2Z51 OLAV Afgedrukt op 14-3-2017 Verzonden: Inkomstenbelasting 2015 Burgerservicenummer 215379421 Persoonlijke gegevens

Nadere informatie

Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2011

Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2011 Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2011 Voor het verzamelen van gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting 2011, kan gebruik worden gemaakt van het volgende overzicht. De checklist

Nadere informatie

Instituut Financieel Management

Instituut Financieel Management FFEBLR0111 IB (niet-winst) Instituut Financieel Management Opdracht 1b (inleveren in week 3) De tekst van artikel 1.2 Wet IB is per 1 januari 2011 ingrijpend gewijzigd. Vanaf 2001 t/m 2010 luidde de tekst

Nadere informatie

2014 -- Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 1

2014 -- Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 1 Inkomstenbelasting NW 1 programma Inkomsten uit werk, niet-winst Algemene bepalingen Loon Resultaat overige werkzaamheden Periodieke uitkeringen Heffingsgrondslagen boxenstelsel 1 van 2 Artikel 2.3 De

Nadere informatie

18 WORDEN. Wat u moet weten als uw kind 18 wordt. Studiefinanciering ontvangen. Sta even stil bij je inkomsten. Studeren zonder schuldenlast

18 WORDEN. Wat u moet weten als uw kind 18 wordt. Studiefinanciering ontvangen. Sta even stil bij je inkomsten. Studeren zonder schuldenlast 18 WORDEN Wat u moet weten als uw kind 18 wordt Studiefinanciering ontvangen Sta even stil bij je inkomsten Studeren zonder schuldenlast Studeren en de Fiscus Meer informatie Je bijbaantje en de Belastingdienst

Nadere informatie

CHECKLIST AANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2011

CHECKLIST AANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2011 Persoonlijke gegevens Naam en voorletters Adres Postcode, woonplaats Telefoon E-mail BSN (sofinummer) Geboortedatum Bankrekening CHECKLIST AANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2011 Uzelf Partner Kind 1 Kind 2 Kind

Nadere informatie

HRo - Inkomstenbelasting - Inleiding -- Deel 2

HRo - Inkomstenbelasting - Inleiding -- Deel 2 Inkomstenbelasting inleiding 2 programma Verliescompensatie Heffingskorting Splitsing heffingskorting Middeling Aanslag Verliescompensatie 1 van 2 Binnenjaarse verliescompensatie Binnen een box mogen de

Nadere informatie

HRo - Inkomstenbelasting - Inleiding -- Deel 2. Versie aug

HRo - Inkomstenbelasting - Inleiding -- Deel 2. Versie aug Inkomstenbelasting inleiding 2 programma Verliescompensatie Verliescompensatie 2 van 2 Jaar I II III IV V VI VII Inkomen uit werk en woning 12.000 9.000 7.000-18.000-5.000-3.000 12.000 Heffingskorting

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer H. Buiten Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 31 januari 2017 De heer H. Buiten Utrecht, 31 januari 2017 Geachte heer Buiten, Ingevolge uw opdracht hebben wij de in dit rapport

Nadere informatie

Vragenlijst voor de aangifte inkomstenbelasting 2014

Vragenlijst voor de aangifte inkomstenbelasting 2014 Beste Lezer, Voor het invullen van uw aangifte hebben wij veel gegevens nodig. D.m.v. deze vragenlijst stellen wij u in staat om deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren. Wij verzoeken u

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2016:3831

ECLI:NL:RBDHA:2016:3831 ECLI:NL:RBDHA:2016:3831 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 05-04-2016 Datum publicatie 16-06-2016 Zaaknummer AWB - 16 _ 315 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Adviestabel ouderbijdragen kinderopvang 2003

Adviestabel ouderbijdragen kinderopvang 2003 Toelichting bij het formulier voor de berekening van het belastbaar inkomen 1. Algemeen Vooraf Ouders betalen de hoogste ouderbijdrage, tenzij zij kunnen aantonen dat het gezamenlijke belastbaar huishoudinkomen

Nadere informatie

Studiefinanciering Bijverdienen 2014

Studiefinanciering Bijverdienen 2014 Studiefinanciering Bijverdienen 2014 Als je studiefinanciering krijgt, mag je elk jaar een bedrag bijverdienen zonder dat je studiefinanciering daardoor in gevaar komt. In 2014 is de bijverdiengrens 13.729,80.

Nadere informatie

Aangifte inkomstenbelasting 2017 DEMO RAPPORT

Aangifte inkomstenbelasting 2017 DEMO RAPPORT Aangifte inkomstenbelasting 2017 DEMO RAPPORT BSN: Nog 123456782 niet ingevuld Status: verzonden Status: op Niet 7 februari verzonden 2018 13:33:35 Te ontvangen inkomstenbelasting 2017 2017: : 1.971 1.971

Nadere informatie

Aangifte inkomstenbelasting

Aangifte inkomstenbelasting Checklist Aangifte inkomstenbelasting 2007 Om uw aangifte inkomstenbelasting 2007 goed in te kunnen vullen hebben wij gegevens van u nodig. Wij verzoeken u dan ook de Checklist Aangifte inkomstenbelasting

Nadere informatie

1. Wet Inkomstenbelasting 2001

1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Fiscale en sociale cijfers 2015 1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Tarief box 1 Belastbaar inkomen meer maar niet meer belastingtarief tarief premie volksverzekeringen totaal tarief * voor een belastingplichtige

Nadere informatie

Artikel 31. Toelichting. Artikel 31, tweede lid, onderdeel u, van de Wet werk en bijstand komt te luiden:

Artikel 31. Toelichting. Artikel 31, tweede lid, onderdeel u, van de Wet werk en bijstand komt te luiden: Artikel 31 Laatste bewerking op 24 januari Artikel 31, tweede lid, onderdeel u, van de Wet werk en bijstand komt te luiden: u. hetgeen een mantelzorger op grond van het bepaalde bij of krachtens artikel

Nadere informatie

Datum 2 september 2013 Betreft Vragen van het lid Groot over studiereizen met privékarakter op kosten van de belastingbetaler.

Datum 2 september 2013 Betreft Vragen van het lid Groot over studiereizen met privékarakter op kosten van de belastingbetaler. > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Inlichtingen

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer/mevrouw H. Biesch Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 28 januari 2017 De heer/mevrouw H. Biesch Utrecht, 28 januari 2017 Geachte heer/mevrouw Biesch, Ingevolge uw opdracht hebben

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2017

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2017 De heer P. Janusz Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2017 Relatiebeheerder: TAX SERVICE Datum: 9 november 2018 De heer P. Janusz Nieuw Vennep, 9 november 2018 Geachte heer Janusz, Ingevolge uw

Nadere informatie

Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2012

Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2012 Checklist aanlevering gegevens aangifte inkomstenbelasting 2012 Voor het verzamelen van gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting 2012, kunt u het volgende overzicht gebruiken. De checklist biedt ruimte

Nadere informatie

Aangiftebiljet B 2016

Aangiftebiljet B 2016 Aangiftebiljet B Retouradres: Regentesselaan z/n, Willemstad, Curacao Datum van uitreiking: Inkomstenbelasting Belastingjaar 1-1- t/m 31-12- U dient het aangiftebiljet binnen twee maanden na uitreiking

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2005 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Gegevens aangifte inkomstenbelasting Persoonlijke gegevens

Gegevens aangifte inkomstenbelasting Persoonlijke gegevens Gegevens aangifte inkomstenbelasting 2015 Voor het opstellen van uw aangifte zijn veel gegevens nodig. Om u in staat te stellen deze gegevens overzichtelijk en volledig aan te leveren, hebben wij onderstaande

Nadere informatie

Besluit van PM DATUM [CONCEPT] tot wijziging van enige wetten en uitvoeringsbesluiten op het gebied van de belastingen

Besluit van PM DATUM [CONCEPT] tot wijziging van enige wetten en uitvoeringsbesluiten op het gebied van de belastingen Besluit van PM DATUM [CONCEPT] tot wijziging van enige wetten en uitvoeringsbesluiten op het gebied van de belastingen Artikel XII Het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001 wordt als volgt gewijzigd:

Nadere informatie

Werking box 3: inkomsten uit sparen en beleggen. Inleiding

Werking box 3: inkomsten uit sparen en beleggen. Inleiding Werking box 3: inkomsten uit sparen en beleggen Inleiding In box 3 wordt het inkomen uit vermogen van een belastingplichtige belast. Het vermogen bestaat uit de bezittingen van een belastingplichtige min

Nadere informatie

UIT inkomstenbelasting

UIT inkomstenbelasting De inkomstenbelasting, box 1. De inkomstenbelasting box 1, is het systeem van belasten van inkomen uit arbeid. Ook het huis waar men woont wordt in dit systeem belast. Box 1 bestaat uit drie onderdelen:

Nadere informatie

Belastingcijfers 2016

Belastingcijfers 2016 Belastingcijfers 2016 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: totaal tarief heffing over totaal - 19.922 8,40% 28,15% 36,55% 7.281 19.922

Nadere informatie

Belastingcijfers 2017

Belastingcijfers 2017 Belastingcijfers 2017 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: totaal tarief heffing over totaal - 19.982 8,90% 27,65% 36,55% 7.303 19.982

Nadere informatie

ECLI:NL:GHDHA:2017:1341

ECLI:NL:GHDHA:2017:1341 ECLI:NL:GHDHA:2017:1341 Instantie Gerechtshof Den Haag Datum uitspraak 10-05-2017 Datum publicatie 17-05-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie BK-16/00396

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 414 Intrekking van de Wet tegemoetkoming studiekosten en vervanging door de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (Wet tegemoetkoming

Nadere informatie

Artikel 31 Let op: Artikel 31 wijzigt ook door de Wet maatregelen WWB!!! Laatste bewerking op 10 maart

Artikel 31 Let op: Artikel 31 wijzigt ook door de Wet maatregelen WWB!!! Laatste bewerking op 10 maart Artikel 31 Let op: Artikel 31 wijzigt ook door de Wet maatregelen WWB!!! Laatste bewerking op 10 maart De Wet werk en bijstand wordt als volgt gewijzigd: I Artikel 31, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

Nadere informatie

Voorletters en naam. Postcode en woonplaats Telefoonnummer adres Geboortedatum BSN/SoFi-nummer Bankrekeningnummer

Voorletters en naam. Postcode en woonplaats Telefoonnummer  adres Geboortedatum BSN/SoFi-nummer Bankrekeningnummer CHECKLIST GEGEVENS AANGIFTE INKOMSTENBELASTING 2010 Om uw aangifte inkomstenbelasting 2010 voor u te verzorgen hebben wij informatie nodig. In bijgevoegde checklist treft u een overzicht aan van de benodigde

Nadere informatie

Van der Helm Consultancy

Van der Helm Consultancy Eindejaarstips 2011 Van der Helm Consultancy Graag presenteert Van der Helm Consultancy u de Eindejaarstips 2011 Wat moet u echt nog deze laatste maand doen, of juist niet, om voordeel te behalen? Mocht

Nadere informatie

Studiefinanciering Bijverdienen 2019

Studiefinanciering Bijverdienen 2019 Studiefinanciering Bijverdienen 2019 Heeft u in (een deel van) 2019: als mbo er onder de 18 een studentenreisproduct? als mbo er van 18 jaar of ouder studiefinanciering? studiefinanciering volgens het

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Eindejaar tips voor de onderneming Voorkom toepassing van thin capitalization Zijn er in uw concern groepsleningen afgesloten? U kunt toepassing van de renteaftrekbeperking voor groepsleningen op grond

Nadere informatie

Blad: 1 Checklist IB 2013 Om uw aangifte inkomstenbelasting goed in te kunnen vullen hebben wij gegevens van u nodig. Wij verzoeken u de checklist 2013 volledig in te vullen en bij het beantwoorden van

Nadere informatie

PARTICULIEREN: LETOP

PARTICULIEREN: LETOP PARTICULIEREN: LETOP Gehoor geven aan de brief van de belastingdienst dat u geen aangifte inkomstenbelasting meer hoeft in te dienen kan U geld kosten! De belastingdienst stuurt op basis van de gegevens

Nadere informatie

CHECKLIST INKOMSTENBELASTING

CHECKLIST INKOMSTENBELASTING e-mail: secretariaat@vandolder.nl Aanlevering van informatie Voor de tijdige en correcte verwerking van uw aangifte inkomstenbelasting vragen wij u de onderstaande gegevens in te vullen en de gevraagde

Nadere informatie

belastingtarief tarief premie volksverzekeringen

belastingtarief tarief premie volksverzekeringen Titel: Auteur: Fiscale cijfers 2007 Mr. G.A.C. Jerry Aarts MFP Inleiding In Fin-Mail 06 43 hebben wij de nieuwe premiebedragen en uitkeringen sociale zekerheid aan u doorgegeven. Nu zijn ook de fiscale

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Eigen bijdrage 2016 Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Checklist aangifte inkomstenbelasting (student)

Checklist aangifte inkomstenbelasting (student) Checklist aangifte inkomstenbelasting (student) Voor het opstellen van uw aangifte inkomstenbelasting hebben wij een aantal gegevens van u nodig. Wij hebben een checklist voor u opgesteld zodat u aan de

Nadere informatie

Werken in Nederland. Wonen in België

Werken in Nederland. Wonen in België Werken in Nederland Wonen in België Als u in België woont en in Nederland in loondienst werkt, heeft u sinds 1 januari 2003 te maken met het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en België. Deze brochure

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 184 Aanpassingswet Wet inkomstenbelasting 2001 Nr. 7 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 8 november 2000 Het voorstel van wet wordt als volgt

Nadere informatie

Presentatie scholingsdag NBPB. Mr. R. van Rijssen R. Ruinemans RB

Presentatie scholingsdag NBPB. Mr. R. van Rijssen R. Ruinemans RB Presentatie scholingsdag NBPB Mr. R. van Rijssen R. Ruinemans RB Programma Introductie Uitstel invoering kostendelersnorm berekening beslag vrije voet. Het systeem van de inkomstenbelasting Fiscaal partnerbegrip

Nadere informatie

Studiefinanciering Bijverdienen 2017

Studiefinanciering Bijverdienen 2017 Studiefinanciering Bijverdienen 2017 Heb je in (een deel van) 2017: als mbo er onder de 18 een studentenreisproduct? als mbo er van 18 jaar of ouder studiefinanciering? studiefinanciering volgens het oude

Nadere informatie

Graag ontvangen wij van u een kopie van de jaaropgave(n) 2010 van uw werkgever(s) of uitkeringsinstantie.

Graag ontvangen wij van u een kopie van de jaaropgave(n) 2010 van uw werkgever(s) of uitkeringsinstantie. Checklist aangifte Inkomstenbelasting Zoals u wellicht gemerkt heeft hebben wij voor het invullen van uw aangiften veel gegevens nodig. Om het voor u en ons overzichtelijk te maken hebben wij een lijst

Nadere informatie

Werking box 3: inkomsten uit sparen en beleggen. Inleiding

Werking box 3: inkomsten uit sparen en beleggen. Inleiding Werking box 3: inkomsten uit sparen en beleggen Inleiding In box 3 wordt het inkomen uit vermogen van een belastingplichtige belast. Het vermogen bestaat uit de bezittingen van een belastingplichtige min

Nadere informatie

1. Wet Inkomstenbelasting 2001

1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Fiscale en sociale cijfers 2016 1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Tarief box 1 Belastbaar inkomen meer maar niet meer belastingtarief tarief premie volksverzekeringen totaal tarief * voor een belastingplichtige

Nadere informatie

Belastingdienst. Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen 2015

Belastingdienst. Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen 2015 Belastingdienst Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden over de fiscale partnerregeling en heffingskortingen 2015 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Gebruikte begrippen en afkortingen 3 2 De fiscale partnerregeling

Nadere informatie

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen

Uitgaven voor inkomensvoorzieningen ij aangifte inkomstenbelasting 20 ls u bedragen hebt betaald voor inkomensvoorzieningen, heeft dit gevolgen voor uw belasting. n de toelichting bij uw aangifte inkomstenbelasting staat algemene informatie

Nadere informatie

Studiefinanciering Bijverdienen 2016

Studiefinanciering Bijverdienen 2016 Studiefinanciering Bijverdienen 2016 Krijg je in (een deel van) 2016 studiefinanciering voor het mbo? Of voor het hoger onderwijs en val je (deels) onder het oude stelsel? Dan mag je per kalender jaar

Nadere informatie

Vragenlijst voor de aangifte inkomstenbelasting 2016

Vragenlijst voor de aangifte inkomstenbelasting 2016 Vragenlijst voor de aangifte inkomstenbelasting 2016 Uw naam:... Uw Telefoonnummer:..... Bedrijfsnaam:... Uw Emailadres:... Altijd bijvoegen; 0 Voeg de uitnodiging van de Belastingdienst bij. Indien u

Nadere informatie