Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw woning op maat, voor nu & altijd. Is uw woning al geschikt voor de toekomst?"

Transcriptie

1 Uw woning op maat, voor nu & altijd Is uw woning al geschikt voor de toekomst?

2 02 Is uw woning al geschikt voor de toekomst? U woont naar volle tevredenheid in uw (eigen) woning en u wilt er zo lang mogelijk blijven wonen, ook als u straks ouder bent. Ouder worden we tenslotte allemaal en juist dan is het prettig als uw woning comfortabel en veilig is. Het is belangrijk dat u zich tijdig realiseert dat er een tijd komt waarin uw gezondheid wellicht minder wordt: u bent bijvoorbeeld niet meer zo goed ter been als nu. Is uw woning dan nog geschikt om er te blijven wonen of vormen bijvoorbeeld (hoge) drempels of een gladde badkamervloer ineens lastige obstakels? Door nu al kleine aanpassingen aan te brengen, kunt u uw huis tijdig geschikt maken voor de toekomst. In deze folder leest u dat er geen ingrijpende aanpassingen nodig zijn om langer comfortabel en veilig in uw woning en uw vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. U vindt uw woongenot, nu en in de toekomst, toch belangrijk? Welke aanpassingen kunnen het comfort en de veiligheid in uw woning vergroten? Denk bijvoorbeeld aan het installeren van (thermostaat)mengkranen en rookmelders, het verlagen of verwijderen van drempels in de woning of het aanbrengen van goede (buiten)verlichting. Overweegt u een verbouwing van de keuken? Laat u door de keukenspecialist informeren over in hoogte verstelbare keukenkastjes. Nu kunt u nog eenvoudig overal bij, maar in de toekomst is dat misschien anders! En bedenk eens wat de gevolgen kunnen zijn van uitglijden op de badkamervloer. Om dat te voorkomen, is het raadzaam op uw badkamervloer een antisliplaag aan te (laten) brengen. Misschien heeft uw woning al dergelijke aanpassingen? Als dat niet zo is, kunt u op de VROM-site de woontest doen om na te gaan welke aanpassingen het comfort en de veiligheid in uw huis kunnen vergroten. In het kader Woontest verderop in deze folder, vindt u meer informatie over deze test. Ook leest u het korte relaas van een aantal praktijksituaties. Actieve, kwieke mensen die tot de conclusie kwamen dat een aantal aanpassingen in hun huis wenselijk was! Kleine aanpassingen, groot gemak Kleine aanpassingen vergroten het gemak in uw woning. Zo zorgt een programmeerbare aan/uit klokthermostaat voor de CV ervoor dat het al behaaglijk warm is als u opstaat of thuiskomt. U kunt zelf de gewenste tijden programmeren waarop u de CV wilt laten in- of uitschakelen en het is nog energiezuinig ook! Een thermostaatkraan in de badkamer biedt comfort en veiligheid; omdat u daarmee een constante temperatuur kunt instellen.

3 04 Kleine(re) aanpassingen: Algemeen: Verlichting aanbrengen (of verbeteren) bij voor- en achterdeur; Verlichting die d.m.v. een sensor automatisch aangaat als u thuiskomt of s nachts uit bed gaat; Drempels verlagen bij voor- en achterdeur; Deurspion in de voordeur aanbrengen; Rookmelders installeren in het huis; Een programmeerbare klokthermostaat voor de CV; Tweede leuning of handgreep aanbrengen langs de trap; Lichtschakelaar direct naast het slot van de deur; Automatische deuropeners. Badkamer: Antislipvloer aanbrengen; Beugels plaatsen voor meer houvast; Thermostaatkraan installeren voor een constante watertemperatuur; Douchezitje plaatsen (om zittend te kunnen douchen). Huiskamer: Drempels verwijderen; Teruggebogen deurklinken plaatsen om het blijven haken met de mouw te voorkomen. Keuken: Elektrische kookplaat plaatsen; Eén hendel mengkraan installeren. Slaapkamer: Raambediening op bereikbare hoogte plaatsen; Rookmelders installeren; Grote(re) aanpassingen: Gelijkvloers een bad- en slaapkamer realiseren door verbouw of aanbouw; Drempels verlagen bij de voor en achterdeur door het verhogen van straat of stoep; Elektrische schakelaars op bereikbare hoogte plaatsen. Hellingbaan maken bij de voordeur; Toilet op de slaapverdieping; Videofoon plaatsen om te zien wie er aanbelt; Badkamer verbouwen: (instap)bad aanpassen of vervangen door douche met anti-slipvloer; Doorgang vergroten, voor rolstoelen bijvoorbeeld; Keukenkastjes en laden op goede hoogte brengen; Traplift aanbrengen op de bestaande trap.

4 03 Daarnaast bespaart u hiermee ook op energiegebruik. Een huis zonder (hoge) drempels vergroot niet alleen het gemak maar ook de veiligheid, omdat het risico om te struikelen daardoor kleiner wordt. Goede raad Is niet duur! In deze folder wordt een aantal kleine(re) aanpassingen voor u op een rij gezet waarvoor geen ingrijpende verbouwing van uw woning nodig is. Om zo volledig mogelijk te zijn, wordt ook een aantal grote(re) aanpassingen vermeld, die u kunt overwegen wanneer u nu of in de nabije toekomst verbouwplannen voor uw woning heeft of wanneer uw gezondheid daartoe aanleiding geeft. Nu actie, straks profijt Hiernaast treft u een overzicht aan van verschillende aanpassingen. Ze zijn ingedeeld in rubrieken. Dit betekent natuurlijk niet dat sommige aanpassingen strikt voor één ruimte bedoeld zijn. Het installeren van bijvoorbeeld rookmelders of het verlagen of verwijderen van drempels is niet beperkt tot één ruimte in uw woning. Bij wie kunt u terecht? Uw gemeente kan u nader informeren over eventuele mogelijkheden om advies in te winnen. In sommige gemeenten is sprake van zogenoemde opplusprojecten, in het kader waarvan deze gemeenten veelal een woonadvies op maat verstrekken. Ook kunt u voor nadere informatie over het (laten) aanbrengen van aanpassingen terecht bij ondermeer leveranciers, installateurs of bouwmarkten.

5 Dit is een publicatie van: Ministerie van VROM > Rijnstraat 8 > 2515 XP Den Haag > VROM 5259/ NOVEMBER 2005 Ministerie van VROM > staat voor ruimte, wonen, milieu en rijksgebouwen. Beleid maken, uitvoeren en handhaven. Nederland is klein. Denk groot. Gé en Ans de Jong: Gé in een rolstoel, ik had er nooit aan gedacht! Gé en Ans de Jong uit Geldrop zijn al jaren samen. Gé is niet meer zo goed ter been is als vroeger. Als Gé niet meer zo snel ergens bij kan, pak ik het voor hem, zegt Ans. Maar toen zijn knieën echt even rust moesten hebben van de dokter, was hij tijdelijk gebonden aan een rolstoel. En dat duurt misschien nog wel langer. We hadden er helemaal niet aan gedacht om iets aan te passen in huis, maar ik kan toch niet in elke ruimte steeds het licht aan doen voor hem? zegt Ans achteraf. Nu hebben ze een aantal dingen permanent aangepast in huis, zoals het lager plaatsen van de lichtschakelaars. Ik opereer helemaal zelfstandig hoor, lacht Gé. De deur is ook breder gemaakt, zodat de rolstoel naar binnen gereden kan worden. Ik ben graag actief in de keuken, ik ben blij dat ik nu weer zelf overal bij kan. Ans glimlacht. In de keuken dan, want hij kookt zo lekker!. Waarom deze folder? Het ministere van VROM houdt zich bezig met het wonen en de woonomgeving. De vergrijzing van de bevolking in Nederland heeft ook gevolgen voor het wonen. Uit onderzoek blijkt dat veel oudere eigenaar-bewoners zo lang mogelijk zelfstandig in hun huidige woning willen blijven wonen. Het ministerie wil bevorderen dat oudere eigenaar-bewoners dit ook kunnen. Dit betekent dat de woning geschikt moet zijn of makkelijk moet zijn aan te passen. Met deze folder wil het ministerie u informeren over het belang van het tijdig aanbrengen van (kleine) aanpassingen, zodat uw woning geschikt is om er zo lang mogelijk comfortabel en veilig te kunnen blijven wonen. Deze folder is bedoeld voor mensen die willen weten of hun (eigen) woning geschikt is om er zo lang mogelijk te kunnen blijven wonen en welke maatregelen kunnen worden genomen om hun woning geschikt te maken. Op vindt u meer informatie over het beleid en de uitvoering van het ministerie. Meer informatie Deze folder is te downloaden via Datum publicatie: November 2005

6 05 Tip: Woontest Is uw huis al geschikt voor de toekomst? Het ministerie van VROM heeft een woontest ontwikkeld. Door het doen van de woontest kunt u te weten komen of uw woning al geschikt is en zo niet, met welke (kleine) aanpassingen dat wel het geval is. Deze woontest is bedoeld voor een ieder die een eigen woning bewoont en wil nagaan of deze geschikt (te maken) is om er zo lang mogelijk comfortabel en veilig te blijven wonen. Wilt u meer weten? Ga nu naar de website en doe de test! Tip: Woontechnologie (Domotica) U kunt het comfort en de veiligheid van uw woning vergroten door zogenoemde Domotica-voorzieningen aan te (laten) brengen. Domotica-voorzieningen verhogen het comfort en het gebruiksgemak van uw woning. Zo gaat het licht automatisch aan bij binnenkomen en uit bij het verlaten van de woning. Het energieverbruik wordt verminderd door een juiste temperatuurinstelling en ventilatie. Ook voorziet Domotica in het verhogen van de veiligheid door bijvoorbeeld rookmelders en inbraakmelders, die bij brand of onraad een signaal doorsturen naar de bevoegde instantie. Els de Wurk Ik kon nog alles en ineens werd het zwart voor mijn ogen. Els de Wurk uit Oldenzaal weet het nog als de dag van gisteren. Ze wilde alleen maar de pot suiker pakken van het bovenste plankje. Nooit een probleem en ook nu niet. Alleen deze keer, verloor ze haar evenwicht. Ze viel ongelukkig en voor ze het wist heup gebroken. Toen ik thuis kwam uit het ziekenhuis, realiseerde ik me pas dat ik eigenlijk die plankjes naar beneden moest verplaatsen. Niet alleen zodat dit me nooit meer zou overkomen maar ook omdat ik minder kan na die heupbreuk. Die kastjes zitten nu lager en dat is een uitkomst, want ik kwam er al nauwelijks bij. Gelukkig heeft mevrouw De Wurk haar gevoel voor humor helemaal niet verloren: Ik dans nog een vieve quickstep hoor!

Zorg dat u thuis niet valt

Zorg dat u thuis niet valt Zorg dat u thuis niet valt Tips om vallen te voorkomen Dit is een uitgave van VeiligheidNL. Deze publicatie is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. VeiligheidNL aanvaardt geen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Met spoed opgenomen hoe nu verder?

Met spoed opgenomen hoe nu verder? Met spoed opgenomen hoe nu verder? Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 1169 Inleiding U bent met spoed in het ziekenhuis opgenomen. Daardoor heeft u zich niet kunnen voorbereiden. Er komen ineens

Nadere informatie

Woningaanpassingen van A-Z

Woningaanpassingen van A-Z Woningaanpassingen van A-Z 1 Inleiding Deze publicatie is bedoeld als ondersteuning bij het realiseren van een woningaanpassing in een zelfstandige woning voor volwassenen en kinderen. Heeft u of uw kind

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Zorgt u voor iemand die niet bij u in buurt woont, dan kan de afstand

Zorgt u voor iemand die niet bij u in buurt woont, dan kan de afstand Mantelzorg en Wonen Zorgt u voor iemand die niet bij u in buurt woont, dan kan de afstand Zorgen een probleem zijn. voor U en degene een voor ander wie u zorgt en kunnen geldzaken dan dichter bij Me elkaar

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan?

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. Daarna hoort u

Nadere informatie

WOONGEMAK Het verbeteren van de bestaande woningen en woongebouwen, zodat wij onze klanten een toegankelijke, bruikbare en veiligere woning kunnen bieden. samen wonen VOORWOORD Ouderen worden geacht langer

Nadere informatie

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doet u dat? Praktische gids

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doet u dat? Praktische gids Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doet u dat? Praktische gids COLOFON Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doet u dat? Praktische gids Cette publication est également

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat In uw woonkamer hangt momenteel een zogenaamde modulerende kamerthermostaat die uw nieuwe cv-ketel aanstuurt. Dit is een ander type thermostaat

Nadere informatie

Checklist veiligheid in en om uw huis

Checklist veiligheid in en om uw huis Checklist veiligheid in en om uw huis - Algemene controlepunten - Trap, gangen en overloop - Woonkamer - Keuken - Slaapkamer - Badkamer en toilet - Buiten Algemene controlepunten In orde? Opmerkingen Liggen

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 6 Omgaan met vermoeidheid 8 Erkenning 12 Waar komt die vermoeidheid vandaan? 14 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

TNO-rapport Aan de slag met diversiteit. Praktische tips voor HR-beleid. Sjiera de Vries. Cristel van de Ven. Thijs Winthagen

TNO-rapport Aan de slag met diversiteit. Praktische tips voor HR-beleid. Sjiera de Vries. Cristel van de Ven. Thijs Winthagen TNO-rapport Aan de slag met diversiteit Praktische tips voor HR-beleid Sjiera de Vries Cristel van de Ven Thijs Winthagen TNO-rapport Aan de slag met diversiteit: Praktische tips voor HR-beleid Nederlandse

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

5Ondersteunen bij het verplaatsen

5Ondersteunen bij het verplaatsen Thema 5Ondersteunen bij het verplaatsen zonder hulpmiddelen 5.1 Inleiding Als zorghulp assisteer je een cliënt bij zijn dagelijkse bezigheden. Daarbij hoort ook dat je de cliënt helpt bij het verplaatsen.

Nadere informatie

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Voor wie is deze folder Met deze folder willen we u op weg helpen bij de begeleiding van uw kinderen als u of uw partner kanker heeft. Niemand

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

GOED WONEN. Nieuwe kalender 2014. Belangrijke wijziging. Uitbetaling huurtoeslag. We wensen u Goed Wonen in 2014! info-magazine.

GOED WONEN. Nieuwe kalender 2014. Belangrijke wijziging. Uitbetaling huurtoeslag. We wensen u Goed Wonen in 2014! info-magazine. Blauw: PMS 281 Geel: PMS 123 GOED WONEN info-magazine winter 2013 In dit nummer: 1 Nieuwe kalender Belangrijke wijziging uitbetaling huurtoeslag 2 Een nieuwe organisatie voor WoonGoed 2-Duizend 3 Energiebesparing

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 7 Gevolgen 9 Erkenning 12 Factoren die vermoeidheid beïnvloeden 14 Wat kunt u zelf doen? 18 Onderzoek

Nadere informatie

Het Terras aan de Maas

Het Terras aan de Maas Het Terras aan de Maas riant wonen in Spijkenisse Het nieuwe wonen aan de Oude Maas Inhoudsopgave Inleiding 3 Toewijzingscriteria 4 Professioneel advies 4 Gezonde mix van koop- en huurappartementen 5 Comfortabele

Nadere informatie

alternatieven voor vrijheidsbeperking 50in de zorg

alternatieven voor vrijheidsbeperking 50in de zorg Ruim alternatieven voor vrijheidsbeperking 50in de zorg Een praktisch hulp- en inspiratiemiddel bij het afbouwen van vrijheidsbeperking 2 3 Voorwoord Vrijheidsbeperkende maatregelen hebben vaak een goede

Nadere informatie

Eerst proces, dan prestatie

Eerst proces, dan prestatie HOOFDRAPPORTAGE Eerst proces, dan prestatie Naar een optimale afstemming tussen aanbieders, bewoners en de woning in renovaties richting energieneutraliteit. Omslagfoto s (bewerkt) afkomstig van EnergieSprong

Nadere informatie