Stappenplan implementatie synchronisatieservice

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stappenplan implementatie synchronisatieservice"

Transcriptie

1 Stappenplan implementatie synchronisatieservice Beschrijving stap Wie? Datum gepland Project Voorbereidingsfase (Week 1 t/m 4) Datum gerealiseerd Bestede tijd (uren) Paraaf Stap 1: Neem de beslissing Stap 2: Breng de randvoorwaarden op orde Stap 3: Maak een projectplan Stap 4: Informeer het apotheekteam Stap 5: Communiceer met de omgeving Stap 6: Stel procedures op Project - Uitvoeringsfase (Week 5 t/m 20) Stap 7: Draai eerst proef Stap 8: Beheers het project Stap 9: Selecteer potentiële synchronisatiepatiënten Stap 10: Benader uw patiënten Stap 11: Voer intakegesprekken Stap 12: Lever de gesynchroniseerde medicatie af Stap 13: Herhaal de medicatie Stap 14: Verwerk medicatiewijzigingen Stap 15: Evalueer periodiek het medicijngebruik met patiënten Project Mijlpalen 5 patiënten maken gebruik van de service 10 patiënten maken gebruik van de service 15 patiënten maken gebruik van de service 20 patiënten maken gebruik van de service 25 patiënten maken gebruik van de service Project Evaluatiefase (Week 21 t/m 24) Stap 16: Bespreek het project binnen het projectteam Stap 17: Bespreek het project met het apotheekteam Stap 18: Maak een verslag van het project Stap 19: Sluit feestelijk af!!! Toelichting: Vul bij Wie? de persoon in die verantwoordelijk is voor het resultaat. Vul bij datum gepland in wanneer deze stap afgerond moet zijn.

2 Projectplan implementatie synchronisatieservice Naam apotheek: Status projectplan: Voorbeeld Datum goedkeuring: Handtekening: Inleiding Wat is synchronisatie? Wanneer patiënten meerdere geneesmiddelen naast elkaar gaan gebruiken, neemt de complexiteit van het medicijnbeheer in de thuissituatie toe. Zeker bij wisselingen in de medicatie, bij ontslag uit het ziekenhuis of bij substitutie van specialité naar generiek of parallel kan dit leiden tot problemen. Voor onze apotheek ligt hier een taak om de patiënt te informeren (begrip te vergroten) en het aanvragen van geneesmiddelen zo eenvoudig mogelijk te maken (synchroniseren). Bovendien leidt een overzicht van de gebruikte medicatie bij arts en apotheker tot meer inzicht in de therapie, zodat de patiënt optimaal behandeld wordt. De synchronisatieservice is een service van de apotheek voor patiënten met meervoudige chronische medicatie en omvat de volgende acties: Houden van een intakegesprek met de patiënt, waarbij informatie gegeven wordt over de therapie, de medicijnvoorraad wordt opgeschoond en aflevertijdstippen van de chronische medicatie op elkaar worden afgestemd; Zorg dragen voor het tijdig aanvragen en afleveren van chronische medicatie voor de patiënt inclusief het aanvragen of ter autorisatie voorleggen van herhaalrecepten bij de huisarts; Wanneer de thuisvoorraad op is contact opnemen met de patiënt over het herhalen van de medicatie; Monitoren van het medicijngebruik en dit periodiek evalueren met de patiënt. Waarom dit project? (Motivatie waarom dit project aansluit bij de visie en het beleid van de apotheek, omschrijf de effecten op uw relatie met uw klanten, met externen en binnen uw eigen apotheek en ga in op de randvoorwaarden voor dit project, beschrijf ook de directe aanleiding voor dit project) Projectopdracht (naam opdrachtgever, meestal de beherend apotheker) geeft opdracht om een synchronisatieservice te implementeren in de apotheek. De implementatie zal projectmatig gebeuren met de synchronisatiemodule van KNMP/WINAp als uitgangspunt. Doelstelling met beoogde resultaten We gaan 25 patiënten die chronisch medicatie gebruiken medicatie leveren via een synchronisatieservice. We doen dit met het hele apotheekteam en in samenwerking met lokale huisartsen en andere zorgverleners in de regio. Onze aanpak is projectmatig en het project is in zes maanden afgerond. Resultaten 25 klanten maken gebruik van onze synchronisatieservice; We werken bij de uitvoer van onze synchronisatieservice samen met lokale huisartsen; Relevante doelgroepen zijn geïnformeerd over dit project; Procedures voor de uitvoer van de synchronisatieservice zijn opgenomen in ons kwaliteitssysteem; Er is een plan beschikbaar voor de verdere implementatie van onze synchronisatieservice en de communicatie hierover richting derden; Uitvoer en onderhoud van onze synchronisatieservice is overgedragen van het projectteam aan de apotheekorganisatie.

3 Algemene planning Dit project is opgedeeld in 3 fasen. De voorbereidingsfase, de uitvoeringsfase, en de evaluatiefase. In de voorbereidingsfase maakt we ons projectplan. De samenwerking wordt opgezet binnen het apotheekteam en met externe betrokkenen, met name huisartsen. We stellen procedures op voor de uitvoering van de service en maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van ons AIS. In de uitvoeringsfase gaat we de eerste patiënten onze synchronisatieservice aanbieden. We maken een selectie van potentiële synchronisatiepatiënten, nodigen deze mensen uit en voeren intakegesprekken. Na includering herhalen we periodiek de gesynchroniseerde medicatie. Dit betekent dat we als apotheek zorgdragen voor het tijdig aanvragen, gereedmaken en afleveren van de medicatie. In de evaluatiefase gaat we na in hoeverre het project is verlopen zoals we hadden gepland en maken we eventuele aanpassingen. We kijken hoe de synchronisatieservice verder kan worden uitgebreid en welke acties daarbij noodzakelijk zijn. We ronden het project af met een projectverslag. Na afsluiting van het project is de synchronisatieservice een vast onderdeel van ons zorgaanbod. Fase Mijlpalen Tijdplanning Uren projectteam Voorbereidingsfase Procedures en (Week 1 t/m week 4) (10-12 uur) communicatieplan zijn gereed Uitvoeringsfase 25 patiënten zijn (Week 5 t/m week 20) (55-60 uur) geïncludeerd Evaluatiefase Projectverslag is gereed (Week 21 t/m Week 24) (10-15 uur) en het project is afgesloten Totaal 24 weken uur Projectorganisatie Projectleider: Projectmedewerkers: Intern betrokkenen (Vermeld hier de namen, relaties en rollen van de andere apotheekmedewerkers die bij het project zijn betrokken. ) Extern betrokkenen (Vermeld hier de namen, relatie en rollen van externe personen of bedrijven die bij het project zijn betrokken.)

4 Projectbeheersing Tijdregistratie Binnen dit project wordt op twee niveau s de tijdsbesteding vastgelegd. Tijd besteedt aan de opzet en uitvoer van het in het algemeen wordt vastgelegd in de kolom bestede tijd van het stappenplan. Tijdregistratie wordt op dit formulier vastgelegd in uren. Tijdsbesteding die direct gekoppeld kan worden aan patiënten wordt vastgelegd op het registratieformulier van de betreffende patiënt. Tijdregistratie wordt op dit formulier vastgelegd per kwartier. Voortgangsrapportage maandelijkss wordt de voortgang van het project door de projectleider vastgelegd en gerapporteerd aan de opdrachtgever en het apotheekteam. Hierbij wordt het stramien gebruikt van de voortgangsrapportage. Projectdocumentatie (Vermeld hier welke projectdocumenten er zijn en waar deze documenten worden opgeslagen)

5 Communicatieplan implementatie synchronisatieservice Goedgekeurd door: Doelgroepen, doelen en middelen Doelgroep Doel Middel (Benoem per doelgroep welk doel u wenst te behalen en met welke middelen en materialen u dit gaat doen) Planning communicatie Geplande actie Wie? Datum gepland Datum gerealiseerd Bestede tijd (min) Paraaf Let op: sommige communicatiemiddelen vergen ook de nodige voorbereiding, neem dit mee in de planning.

6 Voortgangsrapportage implementatie synchronisatieservice Naam apotheek: Projectleider: Periode: (bijvoorbeeld week 24 / 25) Voortgang van het project Geplande stappen - Gerealiseerde stappen Bestede tijd Toelichting voortgang (Ligt toe hoe het project er voor staat. Waarom is de voortgang anders dan gepland. Eventueel nieuwe data gepland voor uitvoer van stappen. Benoem specifiek de hoogte- en dieptepunten in relatie tot de bewaking van het project: wat ging er goed en wat niet.) Knelpunten en risico s (Beschrijving van voorgedane problemen en oplossingen, inschatting van risico s voor resultaten van het project. Welke maatregelen zijn getroffen om de knelpunten op te lossen en de risico s te vermijden? Hebben deze maatregelen effect gehad?) Projectwijzigingen (Hebben zich wijzigingen voorgedaan ten opzichte van het projectplan? Staan er wijzigingen gepland? De projectleider heeft met de opdrachtgever afgesproken welke wijzigingen hij zonder tussenkomst van de opdrachtgever mag accepteren.) Vooruitblik naar komende periode (Wat kan de opdrachtgever de komende maand verwachten? Wat kan het apotheekteam verwachten?)

7 Procedure selecteren van synchronisatiepatiënten Versie: Goedgekeurd door: Paraaf: Verantwoordelijke persoon: Doel Het opstellen van een overzicht van patiënten aan wie synchronisatie kan worden aangeboden. Gerelateerde documenten (geef aan welke procedures, werkinstructies, formulieren en protocollen een relatie hebben met deze procedure) Beschrijving Criteria Patiënten komen in aanmerking voor synchronisatie wanneer ze aan de volgende criteria voldoen: Ingeschreven bij de apotheek Gebruik van 2 of meer chronische middelen. Specifieke doelgroepen zijn: Selecteren van patiënten Voer de volgende methodes uit om tot een overzicht van potentiële klanten te komen: Verzamel van elke patiënt de volgende gegevens en maak een overzicht: Naam, adres, telefoonnummer Geboortedatum Naam huisarts Geneesmiddelgebruik Reden van selecteren Controleren Controleer het overzicht en beperk deze tot de 25 meest relevante patiënten. Bespreek indien nodig met de huisarts en/of thuiszorg. Geef het overzicht vrij middels een paraaf van de apotheker. Uitnodigen van patiënten Voer de intakeprocedure uit om klanten uit te nodigen.

8 Procedure intake van patiënten synchronisatieservice Versie: Goedgekeurd door: Paraaf: Verantwoordelijke persoon: Doel Het opnemen van patiënten in de synchronisatieservice. Gerelateerde documenten (geef aan welke procedures, werkinstructies, formulieren en protocollen een relatie hebben met deze procedure) Beschrijving Patiënten uitnodigen Benader de geselecteerde patiënten op de volgende wijze: Leg uit welke service de apotheek biedt en bespreek daarbij de volgende punten: Maak een afspraak voor een intakegesprek, waarbij de patiënt dient mee te nemen: het intakegesprek voorbereiden Stel een overzicht op van de medicatie en maak daarbij onderscheid tussen synchroniseerbare en niet-synchroniseerbare medicatie. Ga na welke vragen er zijn rondom de medicatie. Leg een dossier aan. Het intakegesprek voeren Voer de volgende handelingen uit gedurende het intakegesprek: Bespreek hoe de nieuwe wijze van aanvragen en leveren van medicatie eruit zou zien Bespreek wat de gevolgen zijn voor de medicatie van de patiënt Bespreek de frequentie van herhalen Neem de medicijnvoorraad door Verkrijg toestemming voor synchronisatie Maak een afspraak voor de eerste levering Het intakegesprek registreren Leg vast welke afspraken er met de patiënt zijn gemaakt middels het patiëntregistratieformulier en het Apotheek Informatie Systeem. Leg vast wanneer de medicatie herhaald dient te worden. Autorisatie (huis)arts Leg het medicatieoverzicht voor aan de behandelend (huis)arts en verzoek om autorisatie. Bespreek eventuele wijzigingsvoorstellen met de patiënt en de behandelend arts.

9 Medicatie aanschrijven en afleveren Voer de volgende handelingen uit, volg daarbij de gangbare procedures: Schrijf de medicatie aan. Voer medicatiebewaking uit. Maak de medicatie gereed voor aflevering. Controleer de medicatie. Lever de medicatie af zoals is afgesproken.

10 Procedure herhalen van medicatie synchronisatieservice Versie: Goedgekeurd door: Paraaf: Verantwoordelijke persoon: Doel Het afleveren van medicatie aan patiënten die gebruik maken van de synchronisatieservice. Gerelateerde documenten (geef aan welke procedures, werkinstructies, formulieren en protocollen een relatie hebben met deze procedure) Beschrijving Houdt bij wanneer de medicatievoorraad op is. Start dagen voordat de medicatie op is met onderstaande procedure. Medicatie aanvragen Voer de volgende handelingen uit: Neem contact op met de patiënt. Bespreek welke medicatie er herhaald dient te worden en hoe en wanneer deze wordt afgeleverd. Leg de afspraken vast. Stel een medicatieoverzicht op. Leg het medicatieoverzicht voor aan de huisarts ter autorisatie. Medicatie gereed maken Voer de volgende handelingen uit, volg daarbij de gangbare procedures: Schrijf de medicatie aan. Voer medicatiebewaking uit. Maak de medicatie gereed voor aflevering. Controleer de medicatie. Medicatie afleveren Lever de medicatie af volgens de eerder gemaakte afspraken. Medicatie declareren Declareer bij de zorgverzekeraar.

11 Procedure wijzigen van medicatie synchronisatieservice Versie: Goedgekeurd door: Paraaf: Verantwoordelijke persoon: Doel Het doorvoeren van wijzigingen in de medicatie van patiënten die gebruik maken van de synchronisatieservice. Gerelateerde documenten (geef aan welke procedures, werkinstructies, formulieren en protocollen een relatie hebben met deze procedure) Beschrijving Wijzigingsverzoek beoordelen Controleer of het wijzigingsverzoek afkomstig is van de patiënt of van een behandelend arts. Beoordeel de rationaliteit en veiligheid van het wijzigingsverzoek en laat de apotheker paraferen voor akkoord. Wijzigingsverzoek verwerken Stel een nieuw medicatieoverzicht op. Leg het medicatieoverzicht voor aan de huisarts ter autorisatie. Schrijf nieuwe medicatie aan in een zodanige hoeveelheid dat de medicatie gesynchroniseerd blijft. Maak nieuwe medicatie gereed. Controleer de medicatie. Lever medicatie af. Haal gestopte medicijn op.

12 Werkinstructie uitvoering synchronisatieservice 1. Nodig patiënt en eventueel partner uit voor een intake gesprek. Vraag of zij alle geneesmiddelen die nu in huis zijn mee willen nemen. Vraag ook of de thuiszorg ondersteunt. Zo ja, wie is de contactpersoon? 2. Intake gesprek: Stel jezelf voor, leg het systeem uit en wijs patiënt op de voordelen dier er voor hem/haar in zitten. 3. Neem de medicatie door aan de hand van onze gegevens (gebruik profielrapport en historie van 1.5 jaar) en van de geneesmiddelen die de patiënt heeft meegebracht. 4. Gooi in overleg met de patiënt alle niet relevante geneesmiddelen meteen weg. 5. Bespreek met patiënt waarvoor de verschillende geneesmiddelen worden gebruikt en op welk tijdstip ze worden ingenomen. Laat de patiënt vertellen! 6. Stel samen met de patiënt de lijst van chronisch te gebruiken geneesmiddelen vast en welke geneesmiddelen op aanvraag/ zonodig gebruikt worden. 7. Spreek af op welke datum we beginnen met de synchronisatielevering. Houd rekening met de voorraad die patiënt nog thuis heeft. Kies een maandag en vertel op welke dag van de week de geneesmiddelen gehaald kunnen worden cq bezorgd worden (een dinsdag?) We leveren in principe voor 30 dagen!! 8. Laat patiënt de toestemmingsverklaring tekenen 9. Vul het patiëntregistratieformulier in en let op in juist invullen van de bestede tijd!! 10. Maak een synchronisatierecept aan: * Werk op werkstation: * zoek PATIENT * werk met synchronisatie project blanco dossier * vul alle gegevens (in blanco dossier cursief gedrukt) van patiënt, huisarts en startdatum. * sla het document op (bestand opslaan als) onder de naam van de patiënt, gevolgd door synchronisatie. * Laat dit patiëntendossier meteen tekenen door de betreffende huisarts. 10. Maak 4 bakjes, voor elke week 1 bakje. Leg het nieuwe patiëntendossier in het juiste bakje. 11. Op maandag worden de recepten voor die week verwerkt. 12. Bel de patiënt op en overleg of er op aanvraag medicatie nodig is en spreek af wanneer de geneesmiddelen kunnen worden opgehaald of worden bezorgd. 13. Schrijf de geneesmiddelen aan en gebruik het patiëntendossier als recept. 14. Print een nieuw dossier uit en leg dit in het juiste bakje voor de volgende levering.

13 Betreft: SYNCHRONISATIEPROJECT IN APOTHEEK Beste Collega's, Farmaceutische Patienten Zorg Zoals beloofd zullen we dit jaar, na alle interne organisatieveranderingen in de apotheek (veel bereikt in korte tijd met jullie inzet, waarvoor mijn dank) ons extern gaan richten met "Farmaceutische Patiënten Zorg" (FPZ-projecten). Uiteindelijk zijn we daarvoor allemaal de farmacie in gegaan, niet om "doosjes te schuiven"... Het synchronisatieproject valt ook onder de noemer FPZ. "Synchronisatie is het op elkaar afstemmen van de door de patiënt gebruikte chronische medicatie". Achtergrond Synchronisatieproject Wanneer onze patiënten meerdere geneesmiddelen naast elkaar gaan gebruiken, neemt de complexiteit van het medicijnbeheer in de thuissituatie toe. Zeker bij wisselingen in de medicatie, bij ontslag uit het ziekenhuis of bij substitutie van specialité naar generiek of parallel kan dit leiden tot problemen. Voor onze apotheek ligt hier een taak om de patiënt te informeren (begrip te vergroten) en het aanvragen van geneesmiddelen zo eenvoudig mogelijk te maken (synchroniseren). Bovendien leidt een overzicht van de gebruikte medicatie bij arts en apotheker tot meer inzicht in de therapie, zodat de patiënt optimaal behandeld wordt. Doel van de synchronisatieservice is om patiënten te ondersteunen bij het gebruik van hun medicatie. Correct en veilig gebruik wordt bevorderd door te zorgen dat de patiënt altijd voldoende en de juiste medicatie in huis heeft en weet hoe hij hier mee om moet gaan. Het Synchronisatieproject Het synchronisatieproject zal starten op datum Het synchronisatieproject zal een half jaar duren. In dit half jaar gaan we 25 patiënten includeren. Welke patiënten komen nu in aanmerking voor het synchroniseren? -patiënten die meer dan 5 geneesmiddelen chronisch gebruiken -patiënten die ontslagen zijn uit het ziekenhuis (ontslagrecepten) -patiënten die zelf aangeven dat ze niet synchroon lopen met hun medicatie -patiënten die Thuiszorg aangeeft -patiënten die wij zelf geschikt vinden Welke voordelen heeft de patiënt door dit synchroniseren? -Gemak voor de patiënt altijd de juiste medicijnen in huis (hoeft daar niet bij na te denken en/of "te laat aanvragen" aan te vragen). -Optimale farmacotherapie, omdat het medicijngebruik onder de loep wordt genomen -Door altijd een gepaste voorraad medicijnen in huis te hebben kan de therapietrouw verbeteren

14 Welke voordelen heeft de apotheek door dit synchroniseren? -Extra service verlenen aan patiënten -Expertise uit de apotheek wordt gebruikt (farmacotherapeutische kennis) -Wachttijdreductie aan de balie (minder baliepatiënten) en minder bezorgritten (na synchronisatie bv. 1 x per maand i.p.v. meerdere malen per week) -Minder bezorgritten (ipv meerder malen per week) -Efficiëntere voorraadbeheer (bestelling van medicijnen) -Tijdwinst aantypen van deze bufferrecepten (met 1 druk op de knop worden alle recepten aangeschreven uit de buffer) Wat zullen jullie (assistenten) van dit synchronisatieproject merken? * Het rooster: -Vrijroostering van (namen ) voor dit project * Bij het aanschrijven van recepten: -Geef recepten waarbij je bij het aantypen de vraag "opnemen in aanschrijfbuffer" krijgt aan (namen ). * Bij het uitvullen: -Meer patiënten die volgens een nacontrolerecept moeten worden uitgevuld. 1 x per maand of 1 x per 3 maanden -Uitvullen wat op nacontrolerecept staat en niet afronden naar hele verpakkingen (30 stuks blijft 30 stuks en wordt geen 28 stuks). Dat wordt soms knippen, maar anders blijven de medicijnen niet gelijklopen. Ik hoop dat ik jullie voldoende heb geinformeerd. Hebben jullie tips of feedback voor een praktische uitvoering van dit synchronisatieproject dan horen wij deze graag. Ook alle andere vragen over het synchronisatieproject kun je aan een van ons stellen. Alvast bedankt voor jullie medewerking! Groetjes, (naam projectleider)

15 Beschrijving synchronisatieservice voor huisartsen Wat is synchronisatie? Synchronisatie is het op elkaar afstemmen van de door de patiënt gebruikte chronische medicatie. Als apotheek nemen wij het initiatief, om te zorgen dat de patiënt altijd de juiste medicijnen tijdig in huis heeft. Hoe ziet onze service eruit? Intake gesprek & autorisatieoverzicht: We beginnen met een intakegesprek met de patiënt in de apotheek (eventueel thuis). Hierbij wordt besproken welke medicatie de patiënt chronisch gebruikt en wat de beste frequentie van levering voor de patiënt is. Na het intakegesprek stellen we een medicatieoverzicht op. Dit medicatieoverzicht leggen we altijd voor aan de betreffende huisarts ter autorisatie. Het geautoriseerde medicatieoverzicht geldt als recept, waarna we starten met de periodieke levering van de chronische medicatie aan de patiënt. Continuïteit van levering: De patiënt krijgt per maand of per drie maanden (naar keuze) zijn medicijnen geleverd. De apotheek houdt bij wanneer de medicijnen opraken; maakt de nieuwe voorraad klaar en informeert de patiënt dat de medicijnen weer opgehaald of bezorgd kunnen worden. De hiervoor benodigde recepten worden door middel van autorisatieoverzichten met de arts uitgewisseld. Het synchronisatiesysteem wordt automatisch bijgewerkt, zodat het altijd up-to-date is. Continue coaching van de patiënt: In de loop van de tijd kunnen er door vele oorzaken wijzigingen in de medicatie van de patiënt optreden. De patiënt krijgt er een nieuw medicijn bij, een medicijn wordt gestopt of de patiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis. Op al deze cruciale momenten wordt het medicatieoverzicht opnieuw bekeken door de apotheker. Nieuwe medicijnen worden direct gesynchroniseerd (na medicatiebewaking). Oude medicijnen die gestopt moeten worden, worden actief teruggenomen. We zorgen dus dat de patiënt altijd de juiste medicijnen in de juiste hoeveelheden thuis op voorraad heeft. Geïnformeerde huisartsen: Indien een wijziging is ingezet door een specialist, of als het een ontslag uit het ziekenhuis betreft, wordt de betreffende huisarts onmiddellijk op de hoogte gesteld d.m.v. een nieuw medicatieoverzicht. De huisarts is daarmee altijd in het bezit van een up-todate medicatiestatus van de patiënt. Voordeel synchronisatieservice: Hiermee kunnen eventuele onduidelijkheden over de gebruikte medicatie in beeld worden gebracht en mogelijke fouten in de toekomst worden voorkómen, tevens vergroot deze service de efficiëntie richting voorschrijver en patiënt.

16 Voor wie is deze service? Deze service is geschikt voor patiënten met meervoudige chronische medicatie. Gedurende de eerste maanden willen we onze service aan een beperkte groep patiënten aanbieden. Met name patiënten die veel medicijnen naast elkaar gebruiken, patiënten met ontslagrecepten, patiënten die onder begeleiding van de thuiszorg staan en patiënten die om een andere reden problemen hebben met het in hun bezit krijgen van medicijnen, hebben profijt van deze service. Later kunnen we naar verwachting de service uitbreiden naar een grotere groep patiënten. Wat betekent synchronisatie voor de huisarts? Er veranderen weinig ten opzichte van de normale situatie. Herhaalrecepten van patiënten die deelnemen aan deze service zullen voortaan door ons in plaats van de patiënt zelf bij u worden aangevraagd (d.m.v. autorisatieoverzichten, vergelijkbaar als belevering in een verzorgingshuis). In principe leggen wij deze autorisatieoverzichten elke 3 maanden aan u voor, echter indien u de autorisatieoverzichten vaker wenst dan is dit uiteraard mogelijk. Tevens krijgt u bij elke tussentijdse wijziging in de medicatie (specialist of ontslag ziekenhuis, huisarts) een nieuw gewijzigd autorisatieoverzicht. U bent met deze synchronisatieservice altijd in het bezit van een up-to-date medicatiestatus van de patiënt. Verder biedt synchronisatie u de mogelijkheid om patiënten in uw praktijk voor wie het moeilijk is om de medicatie te beheren ondersteuning te bieden. Wij denken als apotheek graag mee over een passende oplossing. Meer informatie? Mocht u vragen hebben over onze synchronisatieservice, dan kunt u deze altijd aan één van ons stellen. Ook tips of feedback voor een praktische uitvoering van deze synchronisatieservice horen wij graag. Alvast bedankt voor uw medewerking. Aanspreekpunten in Apotheek (naam apotheek..) met betrekking tot synchronisatie zijn:

17 Patiëntregistratieformulier Naam patiënt: (Voeg altijd het actuele medicatieoverzicht toe aan dit formulier) Adres: Geboortedatum: Geslacht: M / V Woonplaats: Telefoonnr.: Opmerkingen: Leeftijd: Naam huisarts: Voorbereiding intakegesprek Medicatieoverzicht ja / nee opgesteld: Onduidelijkheid in de ja / nee gebruikte medicatie: Opmerkingen: Wie / paraaf: Bestede tijd (min): Intakegesprek Bestede tijd (min): Wie / paraaf: Locatie: Behandelend artsen: Voorraad opgeschoond: ja / nee Medicatiewijzigingen: ja / nee Medicatie gesynchroniseerd: ja / nee Niet synchroniseerbare medicatie: Inname schema ja / nee meegegeven: Frequentie van leveren: Maandelijks / 3-maandelijks / Anders, Datum eerste levering: Opmerkingen: Distributie: Afhalen / Bezorgen ja / nee

18 Verkrijgen van autorisatie huisarts Bestede tijd (min): Wie / paraaf: Naam huisarts: Akkoord: Ja / nee Medicatiewijzigingen: ja / nee Frequentie van Maandelijks / 3-maandelijks / Anders, autoriseren: Opmerkingen: Eerste keer gereed maken en afleveren medicatie Opmerkingen: Bestede tijd (min): Wie / paraaf:

19 Actie: herhaling / wijziging medicatie / anders Bestede tijd (min): Wie / paraaf: Opmerkingen: Actie: herhaling / wijziging medicatie / anders Bestede tijd (min): Wie / paraaf: Opmerkingen: Actie: herhaling / wijziging medicatie / anders Bestede tijd (min): Wie / paraaf: Opmerkingen: Actie: herhaling / wijziging medicatie / anders Bestede tijd (min): Wie / paraaf: Opmerkingen: Actie: herhaling / wijziging medicatie / anders Bestede tijd (min): Wie / paraaf: Opmerkingen:

20 Toestemmingsverklaring voor synchronisatieservice Hierbij geef ik (naam)..., wonende te (woonplaats)... aan de/het (adres)... aan (naam apotheker) van apotheek (naam apotheek) gevestigd (adres apotheek) tot wie ik mij heb gewend voor het verkrijgen van farmaceutische hulp toestemming voor het leveren van mijn herhaalmedicatie via de synchronisatieservice. Ik ontvang de medicijnen: Elke maand Elke drie maanden Anders, namelijk.. Verder hebben we afgesproken dat: Ik de medicatie zelf in de apotheek kom halen De apotheek de medicatie bij mij thuis bezorgt De apotheek zal bij huisarts de herhaalrecepten aanvragen die nodig zijn voor levering van mijn herhaalmedicatie. En indien nodig vragen over de medicatie bespreken. Ik zal wijzigingen in mijn medicijngebruik zo spoedig mogelijk doorgeven aan de apotheek zodat deze op de hoogte is van mijn actuele medicijngebruik. Ook zal ik de apotheek op de hoogte brengen van medicatie die ik in een andere apotheek of bij een drogist ophaal. De apotheek zal in de maand.contact met mij opnemen om de service en mijn ervaringen met het gebruik van medicijnen met mij te evalueren. Op elk gewenst moment kan ik mijn deelname aan deze service beëindigen. Datum en Plaats Handtekening

21 Gespreksprotocol intakegesprek. Checklist voor het gesprek: o geef uitleg over de service van de apotheek (gemak, handig, beter overzicht,.) o geef uitleg over de herhaalprocedure (synchroniseren, bellen/attenderen, zonodig medicatie, afhalen, herhalingen via huisarts, ). o leg vast wie de behandelend arts(en) is/zijn o vraag toestemming voor het synchroniseren. o maak afspraak over de frequentie, in principe is de service voor 28 dagen bedoeld. o Spreek af dat de patiënt medicatiewijzigingen aan ons doorgeeft. o Spreek af dat de patiënt aan ons doorgeeft wanneer hij/zij in het ziekenhuis wordt opgenomen o Leg uit hoe om te gaan met zonodig medicatie en niet-synchroniseerbare medicatie. o Bespreek het medicatieschema o Schoon de medicatievoorraad op o Maak afspraak over datum eerste levering o Maak afspraak over bezorgen of afhalen o Geef een innameschema mee o Vraag of er nog onduidelijkheden zijn. o Geef aan dat ze bij ons terecht kunnen met vragen.

Apotheek Diaconessenhuis Leiden

Apotheek Diaconessenhuis Leiden Apotheek Diaconessenhuis Leiden Inleiding is een openbare apotheek die is gevestigd in de centrale hal van het ziekenhuis. Bezoekers, omwonenden, medewerkers en patiënten kunnen hier terecht voor hun medicijnen.

Nadere informatie

Herhaalmodule voor Pharmacom

Herhaalmodule voor Pharmacom Mediq Herhaalmodule voor Pharmacom Algemene werkinstructie 27-8-2013 Inhoud Inleiding... 2 Instructie instellen parameters herhaalmodule... 3 Activeren van de menukeuze herhaalservice per medewerker...

Nadere informatie

Ontslag uit het ziekenhuis: de AnnApotheek zorgt voor uw medicijnen.

Ontslag uit het ziekenhuis: de AnnApotheek zorgt voor uw medicijnen. Ontslag uit het ziekenhuis: de AnnApotheek zorgt voor uw medicijnen. U bent of wordt opgenomen in het St. Anna Ziekenhuis voor een behandeling. Misschien hebt u na uw ontslag medicatie nodig voor als u

Nadere informatie

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Van toepassing op Medewerkers Zorg en cliënten Datum vaststelling Versie 18 januari 2011 Evaluatiedatum INHOUD MEDICATIEOVERDRACHT PROTOCOL 1. Doel... 1 2. Beschrijving..

Nadere informatie

KNMP Toolkit Overdracht van medicatiegegevens

KNMP Toolkit Overdracht van medicatiegegevens KNMP Toolkit Overdracht van medicatiegegevens Intake Recept en begeleiding Vragen? zie www.knmp.nl/medicatieoverdracht of stuur uw een email naar: medicatieoverdracht@knmp.nl bij opname November 2012 bij

Nadere informatie

Jouw rechten en plichten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jouw rechten en plichten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jouw rechten en plichten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Recht op informatie over medicijnen 4 Spreekkamer 5 Ophalen van medicijnen 6 Verplicht

Nadere informatie

Apotheek Casa Cura. Welkom bij uw apotheek waar u centraal staat!

Apotheek Casa Cura. Welkom bij uw apotheek waar u centraal staat! Apotheek Casa Cura Welkom bij uw apotheek waar u centraal staat! www.apotheekcasacura.nl Apotheek Casa Cura Apotheek Casa Cura is een cliëntgerichte en kwaliteitsbewuste organisatie die het als haar taak

Nadere informatie

INFORMATIEMAP HERHAALGEMAKKELIJK AANGEBODEN DOOR:

INFORMATIEMAP HERHAALGEMAKKELIJK AANGEBODEN DOOR: INFORMATIEMAP HERHAALGEMAKKELIJK AANGEBODEN DOOR: HKZ-ISO gecertificeerd sinds 2005 Geachte heer/ mevrouw, Samen met uw apotheek heeft u besloten om gebruik te maken van de service Herhaalgemakkelijk.

Nadere informatie

De Polikliniekapotheek. van Tergooi. Zorg, kwaliteit, service en gemak

De Polikliniekapotheek. van Tergooi. Zorg, kwaliteit, service en gemak De Polikliniekapotheek van Tergooi Zorg, kwaliteit, service en gemak Welkom bij de Polikliniekapotheek van Tergooi Zorg, kwaliteit, service en gemak: daar staat de Polikliniekapotheek van Tergooi voor.

Nadere informatie

Herhaalservice. Uw medicijnen automatisch gereed. in de apotheek als u ze nodig heeft! Apotheek Gezondheidscentrum Camminghaburen

Herhaalservice. Uw medicijnen automatisch gereed. in de apotheek als u ze nodig heeft! Apotheek Gezondheidscentrum Camminghaburen Herhaalservice Uw medicijnen automatisch gereed in de apotheek als u ze nodig heeft! Apotheek Gezondheidscentrum Camminghaburen Havingastate 1, 8925 AZ, Leeuwarden T: 058 2671919 E: apotheek@gc-camminghaburen.nl

Nadere informatie

Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie

Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie Overeengekomen tussen Evean Thuiszorg en Apothekervereniging Departement Noord Holland. Doel van het protocol: Het bevorderen van juist gebruik van geneesmiddelen

Nadere informatie

BROKIS Zorgcoach BENU Check

BROKIS Zorgcoach BENU Check BROKIS Zorgcoach BENU Check De online tool ter ondersteuning van de farmaceutische zorg in de BENU apotheek Versie 31 maart 2015 1 Inleiding BENU Check De BENU Check is een online tool die gebruikt kan

Nadere informatie

NAN 2006 Richtlijn 1 Behandelingsovereenkomst

NAN 2006 Richtlijn 1 Behandelingsovereenkomst NAN 2006 Richtlijn 1 Behandelingsovereenkomst Versie: 26 februari 2007 Auteur: KNMP/WINAp Leeswijzer richtlijn 1 Hoofdstuk 1 van de NAN 2006 gaat over de behandelingsovereenkomst conform de Wet op de geneeskundige

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Zuyderland Apotheek Inhoud Inleiding... 3 Voor wie is de Zuyderland Apotheek?... 3 Werkwijze... 3 Medicatiebewaking... 3 Inzicht in uw medicijngebruik... 3 Zorgvuldige controle... 4 Eigen apotheekkeuze...

Nadere informatie

Medicatieoverdracht in de keten en het LSP. Reinout Poortman, Huisarts Sneek Lid Regiegroep Medicatieoverdracht in de keten

Medicatieoverdracht in de keten en het LSP. Reinout Poortman, Huisarts Sneek Lid Regiegroep Medicatieoverdracht in de keten Medicatieoverdracht in de keten en het LSP. Reinout Poortman, Huisarts Sneek Lid Regiegroep Medicatieoverdracht in de keten Probleemstelling In Nederland zijn er jaarlijks 19.000 vermijdbare medicatiegerelateerde

Nadere informatie

Patiënten handleiding

Patiënten handleiding Patiënten handleiding Met deze handleiding helpen wij u op weg bij het gebruik van het gezondheidsportaal Ondiep. Diensten die wij met dit portaal aanbieden zijn: 1. rechtstreeks een afspraak maken in

Nadere informatie

Apotheek Service Punt

Apotheek Service Punt Apotheek Service Punt Inhoudsopgave Inleiding... 1 Vaststellen medicijngebruik... 2 Wat moet u doen als er na het gesprek iets wijzigt in uw medicijngebruik... 2 Hoe is de levering van medicijnen geregeld

Nadere informatie

Project Medicatieoverdracht

Project Medicatieoverdracht Eindverslag Project Medicatieoverdracht Barneveld 1 maart 2016 t/m 1 april 2017 Cedric Rietmeijer, huisarts, huisartsen de Burgt Marlies Geurts, apotheker, Service Apotheek Asklepios Jouk Snoek, apotheker,

Nadere informatie

Cursus over geneesmiddelengebruik. Zorgbelang academie. Marion Reinartz Oktober 2012

Cursus over geneesmiddelengebruik. Zorgbelang academie. Marion Reinartz Oktober 2012 Cursus over geneesmiddelengebruik Zorgbelang academie Marion Reinartz Oktober 2012 Vier Hoofdstukken 1. Bij de arts: behandeling en voorschrijven recept 2. Van recept tot medicijn; welke informatie en

Nadere informatie

Elektronisch patiëntendossier Zoetermeer - Benthuizen

Elektronisch patiëntendossier Zoetermeer - Benthuizen Elektronisch patiëntendossier Zoetermeer - Benthuizen Informatiefolder voor patiënten Uitgave: Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer Versie: oktober 2012 Deze folder wordt u ter beschikking

Nadere informatie

Herhaalgemak: hoe werkt het programma? Inhoud

Herhaalgemak: hoe werkt het programma? Inhoud Herhaalgemak: hoe werkt het programma? Inhoud Algemene uitleg... 2 Ik wil direct medicijnen bestellen... 3 Ik wil mijn medicatie-overzicht aanpassen... 6 Ik wil mijn bestelwijze aanpassen... 9 Ik wil mijn

Nadere informatie

St. Antonius Apotheek

St. Antonius Apotheek St. Antonius Apotheek St. Antonius Apotheek De St. Antonius Apotheek is de poliklinische apotheek van het St. Antonius Ziekenhuis. Hier kunt u zeven dagen per week uw geneesmiddelen voor thuis afhalen,

Nadere informatie

Draaiboek transmurale overdracht voor patiënten met medicatie intraveneus als behandeling in thuissituatie

Draaiboek transmurale overdracht voor patiënten met medicatie intraveneus als behandeling in thuissituatie Draaiboek transmurale overdracht voor patiënten met medicatie intraveneus als behandeling in thuissituatie Onderstaande beschrijving geeft weer op welke wijze patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis,

Nadere informatie

PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY

PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY PERSOONSGEGEVENS, MEDICIJNEN EN UW PRIVACY GEGEVENS OVER UZELF EN OVER UW MEDICIJNEN WAT WIL UW APOTHEKER WETEN WIE HEEFT INZAGE IN DE GEGEVENS EN WAARVOOR WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN REGIONAAL

Nadere informatie

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN MEER INFORMATIE U kunt bij uw apotheker informeren welke artsen, apothekers en andere zorgverleners gegevens over u kunnen inzien om u goede en veilige zorg

Nadere informatie

Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek

Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek Er komt een patiënt bij de (ziekenhuis)apotheek Anne de Roos Trekker medicatieoverdracht NVZA en KNMP beleidsadviseur NVZ Medicatieoverdracht & ICT, Nictiz, KNMP, NVZA 27 september 2010 DE patiënt bestaat

Nadere informatie

Handleiding FPZregistratie. Diabetes Module Service Apotheek

Handleiding FPZregistratie. Diabetes Module Service Apotheek Handleiding FPZregistratie Diabetes Module Service Apotheek Handleiding FPZregistratie Diabetes module. Inhoud Pagina Hoofdstuk 1 Algemeen 3 1.1. Inloggen en discipline wisselen. 3 1.2. Patiënt oproepen.

Nadere informatie

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid plan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit actieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Introductie Voor je ligt

Nadere informatie

Toestemmingsregistratie formulier elektronisch delen medische gegevens

Toestemmingsregistratie formulier elektronisch delen medische gegevens Transvaal Apotheek Toestemmingsregistratie formulier elektronisch delen medische gegevens Status: geldig HB75.8-001-FOR Pagina 1 van 2 Opsteldatum: 01-11-2013 Revisie 6 Laatste mutatie: 23-10-2016 AR Voor

Nadere informatie

Ketenafspraak SAGO en Tergooi

Ketenafspraak SAGO en Tergooi Ketenafspraak SAGO en Tergooi Farmaceutische begeleiding bij opname, ontslag of polikliniekbezoek/dagbehandeling Opgemaakt op 01-01-2015 Geldig tot 31-12-2015 Versie 2.2 Definities: - SAGO: vertegenwoordigt

Nadere informatie

MEDICATIEROL. Gebruikshandleiding. De juiste medicijnen op het juiste tijdstip

MEDICATIEROL. Gebruikshandleiding. De juiste medicijnen op het juiste tijdstip MEDICATIEROL Gebruikshandleiding De juiste medicijnen op het juiste tijdstip 1 Gemak in gebruik, zekerheid en een optimale werking van uw medicijnen... Dat is de Medicatierol De Medicatierol geeft mij

Nadere informatie

MEDICATIEBEWAKING OP BASIS VAN NIER-

MEDICATIEBEWAKING OP BASIS VAN NIER- KONINKLIJKE NEDERLANDSE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING DER PHARMACIE MEDICATIEBEWAKING OP BASIS VAN NIER- F U N C T I E W A A R D E N EEN HANDLEIDING VOOR IN DE APOTHEEK 2 I N L E I D I N G H A N D L E I

Nadere informatie

Medicatie overdracht

Medicatie overdracht Medicatie overdracht + Iedere zorgverlener heeft een rol in medicatie overdracht. In dit boekje staan de regionale afspraken over medicatie overdracht tussen huisartsen, apothekers en medisch specialisten!

Nadere informatie

Voor 2016 worden de volgende prestaties apart, dat wil zeggen naast de prestatie Terhandstelling van een URgeneesmiddel,

Voor 2016 worden de volgende prestaties apart, dat wil zeggen naast de prestatie Terhandstelling van een URgeneesmiddel, Artikel 1 Beloning van zorgprestaties Net als voorgaande jaren zal Zilveren Kruis in 2016 farmaceutische zorgprestaties separaat van de prestatie Terhandstelling van een UR-geneesmiddel belonen. Voor 2016

Nadere informatie

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) Huisartsenpost. Apotheek. Ziekenhuis. Zorgverleners delen snel en betrouwbaar actuele medische gegevens

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) Huisartsenpost. Apotheek. Ziekenhuis. Zorgverleners delen snel en betrouwbaar actuele medische gegevens Huisartsenpost Apotheek Ziekenhuis Het elektronisch patiëntendossier (EPD) Zorgverleners delen snel en betrouwbaar actuele medische gegevens Huisarts Het elektronisch patiëntendossier (EPD) De zorg in

Nadere informatie

Herhaling opleidingen

Herhaling opleidingen Werkinstructie Coachview.net Herhaling opleidingen Versie: December 2009, Revisie 1 Coachview.net: 1.15 Auteur(s): Remy Remery Dé nieuwe manier van samenwerken Inhoudsopgave INLEIDING 3 BEWAKING HERHALING

Nadere informatie

Realisatiefase fase 5

Realisatiefase fase 5 Realisatiefase fase 5 Dit is de tweede doe-fase. Tijdens de realisatiefase voeren jullie de ontwerpen uit om het product te realiseren. Tijdens de voorbereidingsfase hebben jullie alles wat jullie nodig

Nadere informatie

Apotheek. Catharina Apotheek. www.catharinaziekenhuis.nl

Apotheek. Catharina Apotheek. www.catharinaziekenhuis.nl Apotheek Catharina Apotheek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waarvoor kunt u bij ons terecht?... 3 Deskundig en veilig... 3 Assortiment... 4 Uitwisselen van informatie... 4 Privacy... 4 Wie werken er?...

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011

PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011 PROJECTPLAN MONDZORG IS HOOFDZAAK dd 30 maart 2011 A. Inleiding en deelnemende locaties en/of afdelingen Inleiding Aanleiding project Uit onderzoek in 2002 is gebleken dat de mondhygiënische zorg van verpleeghuisbewoners

Nadere informatie

Definitiefase fase 2

Definitiefase fase 2 Definitiefase fase 2 Nu dat jullie als projectteam de startnotitie af hebben, kunnen jullie beginnen met de volgende fase: jullie gaan de startnotitie uitbreiden tot een projectplan en jullie gaan de rollen

Nadere informatie

Genomineerde FPZ-prijs 2010, Chronische Medicatie Service, Apotheek Flevowijk

Genomineerde FPZ-prijs 2010, Chronische Medicatie Service, Apotheek Flevowijk Genomineerde FPZ-prijs 2010, Chronische Medicatie Service, Apotheek Flevowijk Inleiding De directe aanleiding voor het starten met de Chronische Medicatie Service (CMS) dateert uit 2006. Aan het einde

Nadere informatie

Medicatieoverdracht in Zuidwest Friesland

Medicatieoverdracht in Zuidwest Friesland Medicatieoverdracht in Zuidwest Friesland Een overzicht van de protocollen zoals gepresenteerd tijdens het symposium op 17 mei 2011 Colofon Juni 2011 Deze protocollen zijn mede tot stand gekomen met medewerking

Nadere informatie

Medicatieoverdracht. Protocollen in Zuidwest Friesland

Medicatieoverdracht. Protocollen in Zuidwest Friesland Medicatieoverdracht Protocollen in Zuidwest Friesland Medicatieoverdracht Protocollen in Zuidwest Friesland PATIËNTVEILIGHEID, MEDICATIEVEILIGHEID, MEDICATIEBEWAKING Datum 1 september 2014 Versienummer

Nadere informatie

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen

Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen Protocol medicijnverstrekking & medisch handelen november 2010 Inhoud Inleiding over medicijnverstrekking en medisch handelen... 3 Het kind wordt ziek op school... 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek...

Nadere informatie

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Versie 1.5 mei 2013 Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave 1. Inloggen in Employ UrenOnline 4 2. Instellingen binnen Employ UrenOnline 6 2.1 Contactpersonen 6 2.2 Projecten

Nadere informatie

Concept Protocol medicatiebeheer en overdracht medicatiegegevens

Concept Protocol medicatiebeheer en overdracht medicatiegegevens Doel: Bij de gasten in het Hospice Zutphen zijn er drie situaties mogelijk m.b.t. het medicatiebeheer en de overdracht van. Het gaat om de volgende situaties: a. de medicatie is geheel in eigen beheer

Nadere informatie

pagina 1 van 7 Vragenlijst Toestemming uitwisselen medische gegevens Invullen namens: NPCF - Nanda Beck Tekstgrootte: A A A Toestemming uitwisselen medische gegevens Inleiding Uw zorgverlener is verplicht

Nadere informatie

Kern van deze visie is dat een (zorg)proces op deze manier een cyclus van continu beoordelen en verbeteren ingaat.

Kern van deze visie is dat een (zorg)proces op deze manier een cyclus van continu beoordelen en verbeteren ingaat. Toepassingswijze van een (gestandaardiseerde) verbetercyclus Doel: Gestandaardiseerde wijze van verbeteren toepassen binnen OCE/het DementieNet, zodat verbeteracties aantoonbaar gemonitord en continu verbeterd

Nadere informatie

Voorbereidingsfase fase 4

Voorbereidingsfase fase 4 Voorbereidingsfase fase 4 Tijdens deze fase beginnen jullie met het uitvoeren van jullie project. Jullie gaan van denken naar doen. Jullie hebben besproken wat jullie wilden, een ontwerp gemaakt en nu

Nadere informatie

Intakeformulier nieuwe patiënt

Intakeformulier nieuwe patiënt Kennismakingsgesprek ingepland op datum : / / tijdstip : Intakeformulier nieuwe patiënt Historie Al eerder patiënt geweest in onze praktijk: Ja / Nee Persoonsgegevens Achternaam: Meisjesnaam: Voorletters:

Nadere informatie

Medisch protocol OBS Prins Claus

Medisch protocol OBS Prins Claus Medisch protocol OBS Prins Claus Linschoten september 2016 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 EEN KIND WORDT ZIEK OP SCHOOL... 3 HET VERSTREKKEN VAN MEDICIJNEN OP VERZOEK... 3 MEDISCHE HANDELINGEN... 4 OMGAAN

Nadere informatie

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Verminderde nierfunctie en medicijnen Verminderde nierfunctie en medicijnen VERMINDERDE NIERFUNCTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL VERMINDERDE

Nadere informatie

Welkom bij De Centrale Apotheek Gelderlandplein Amsterdam

Welkom bij De Centrale Apotheek Gelderlandplein Amsterdam Welkom bij De Centrale Apotheek Gelderlandplein Amsterdam Informatieboekje 2012 www.dcagelderlandplein.nl Welkom bij De Centrale Apotheek! In dit boekje leest u alles over De Centrale Apotheek. Bewaar

Nadere informatie

Bewaking op verkeersdeelname IR V-1-1-1

Bewaking op verkeersdeelname IR V-1-1-1 1/11 Z-Index Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 16090 2500 BB Den Haag T 070-37 37 400 F 070-37 37 401 info@z-index.nl www.z-index.nl KvK: Haaglanden 27177027 Auteur(s) Drs. L. Grandia Drs. E.

Nadere informatie

NCARE. Voor een optimaal medicatieproces. in zorginstelling en thuiszorg

NCARE. Voor een optimaal medicatieproces. in zorginstelling en thuiszorg NCARE Voor een optimaal medicatieproces in zorginstelling en thuiszorg NCARE De werkdruk in de zorg neemt steeds verder toe. Daardoor staat het medicatieproces steeds vaker onder druk. Tegelijkertijd stellen

Nadere informatie

Gebruiksinstructie van het Medicatieoverzicht binnen EriDanos het EPD van Isala

Gebruiksinstructie van het Medicatieoverzicht binnen EriDanos het EPD van Isala Een aantal medicatie-intensieve specialismen gebruikt het nieuwe medicatieoverzicht al actief. - Dat betekent dat u er attent op moet zijn dat u moet voortbouwen op de laatst vastgelegde anamnese! Deze

Nadere informatie

Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken

Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken Medicatieveiligheid Midden/Noord Zeeland Samenwerkingsafspraken SMWA MV Zeeland 1 Inhoud Inleiding Verantwoordelijkheden bij medicatieveiligheid Begrippen bij medicatieveiligheid Leeswijzer Gebruikte afkortingen

Nadere informatie

HANDREIKINGEN VOOR ZES

HANDREIKINGEN VOOR ZES HANDREIKINGEN VOOR ZES OVERDRACHTSSITUATIES B I J L A G E B I J D E C O N C E P T R I C H T L I J N O V E R D R A C H T VAN M E D I C A T I E G E G E V E N S Handreikingen De invulling van de concept richtlijn

Nadere informatie

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid

Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid Onderzoek, diagnostiek en behandeling bij: Verklaarde- en onverklaarde lichamelijke klachten gecombineerd met psychische klachten Informatie voor patiënten Lichamelijke

Nadere informatie

In principe beheert de cliënt zijn of haar eigen medicijnen, tenzij dit niet verantwoord is.

In principe beheert de cliënt zijn of haar eigen medicijnen, tenzij dit niet verantwoord is. Medicatie beleid Zorgt in Zorg B.V. Uitgangspunten: U beheert uw medicatie als cliënt zelf, zo mogelijk met ondersteuning van uw mantelzorger, vrijwilliger of ondersteuning van een systeem als Baxter of

Nadere informatie

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy

Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy Persoonsgegevens, medicijnen en uw privacy GEGEVENS OVER UZELF EN OVER UW MEDICIJNEN WAT WIL UW APOTHEKER WETEN WIE HEEFT INZAGE IN DE GEGEVENS EN WAARVOOR WAT KUNT U ZELF DOEN EN WAT ZIJN UW RECHTEN REGIONAAL

Nadere informatie

Transmurale Apotheek Service Maastricht (TASM) Apothekers Voorlichtingscentrum Maastricht (AVM)

Transmurale Apotheek Service Maastricht (TASM) Apothekers Voorlichtingscentrum Maastricht (AVM) Transmurale Apotheek Service Maastricht (TASM) Apothekers Voorlichtingscentrum Maastricht (AVM) Uw medicijnen meteen mee naar huis nemen Transmurale Apotheek Service Maastricht (TASM) / Apothekers Voorlichtingscentrum

Nadere informatie

Inschrijfformulier nieuwe patiënten 1 formulier per persoon!

Inschrijfformulier nieuwe patiënten 1 formulier per persoon! Inschrijfformulier nieuwe patiënten 1 formulier per persoon! Geslacht m /v Geboortedatum ------------------- Voorletters -------------------- Roepnaam ------------------- Achternaam ------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Ommelander Ziekenhuis locatie Winschoten 10 januari 2018

Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden. Ommelander Ziekenhuis locatie Winschoten 10 januari 2018 Therapeutic Drug Monitoring bij gebruik van Aminoglycosiden Ommelander Ziekenhuis locatie Winschoten 10 januari 2018 V2003271 Utrecht, september 2018 1. Inleiding Het inspectieonderzoek TDM Aminoglycosiden

Nadere informatie

Uw apotheek in VUmc 1

Uw apotheek in VUmc 1 Uw apotheek in VUmc 1 2 Heeft de specialist in de polikliniek medicijnen voorgeschreven? Heeft u in het ziekenhuis gelegen en gaat u weer naar huis? Of wilt u advies over uw medicatie? U kunt terecht in

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

NAN 2006 Richtlijn 3 Evaluatie en nazorg van de farmaceutische zorg- en dienstverlening

NAN 2006 Richtlijn 3 Evaluatie en nazorg van de farmaceutische zorg- en dienstverlening NAN 2006 Richtlijn 3 Evaluatie en nazorg van de farmaceutische zorg- en dienstverlening Versie: 26 februari 2007 Auteur: KNMP/WINAp Leeswijzer richtlijn 3 Deze richtlijn is een uitwerking van NAN-hoofdstuk

Nadere informatie

Intakeformulier nieuwe patiënt, vast of periodiek

Intakeformulier nieuwe patiënt, vast of periodiek Van harte welkom bij apotheekhoudende huisartsenpraktijk Donkerbroek. Om u te kunnen inschrijven als patiënt hebben wij uw gegevens nodig. Vul daarom onderstaand formulier zo zorgvuldig mogelijk in. Wij

Nadere informatie

Keek op de Week. Apotheek de Roerdomp

Keek op de Week. Apotheek de Roerdomp Inleiding Patiënten die het moeilijk vinden om overzicht te houden op hun medicatie, en patiënten die wonen in het gezinsvervangend tehuis de Grienden kunnen gebruik maken van de weekdoos service van apotheek

Nadere informatie

Medicijnautomaat Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Medicijnautomaat Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Medicijnautomaat Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw medicijnen ophalen tijdens én na sluitingstijd van de apotheek, ook in het weekeinde en zelfs s avonds, kortom

Nadere informatie

Oncolytica via Rijnstate Poli-apotheken

Oncolytica via Rijnstate Poli-apotheken Oncolytica via Rijnstate Poli-apotheken Uw medisch specialist heeft in overleg met u een medicijn ter behandeling van kanker voorgeschreven (een oncolyticum). Deze medicatie kunt u alleen in de Rijnstate

Nadere informatie

Zelfevaluatie hoofdstuk Huisapotheker

Zelfevaluatie hoofdstuk Huisapotheker Vragenlijst: Deze tool laat u toe om door middel van een aantal vragen een balans op te maken van de kwaliteit binnen uw apotheek, teneinde deze waar nodig te verbeteren. Kies bij elke vraag het meest

Nadere informatie

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist **

Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Voeding. Diëtist ** Beweegmakelaar Intake * (vragenlijst) Bewegen Voeding Gedrag Geneesmiddel *** Fysio ** Sport Diëtist ** POH GGZ Apotheek/ Huisarts GZ Psycholoog ** *) Intake vindt plaats bij de beweegmakelaar = aanmeldpunt.

Nadere informatie

MFO rond medicatieschema

MFO rond medicatieschema MFO rond medicatieschema Werkwijze avond: MFO! Plenair Vragen staat vrij! Publieksvragen kort groepsgesprek verslaggever/woordvoerder MFO: Wat? Medisch Farmaceutisch Overleg Tussen artsen, apothekers,

Nadere informatie

Voorbeeld projectplan

Voorbeeld projectplan Voorbeeld projectplan Projectplan voor project < naam > Naam project Datum Naam projectleider Naam opdrachtgever Startdatum Einddatum Doorlooptijd in weken/ maanden Datum Versie Status Auteur(s) Maak een

Nadere informatie

Bijzonder Kenmerk: Reden van voorschrijven IR V-1-2-2

Bijzonder Kenmerk: Reden van voorschrijven IR V-1-2-2 1/11 Z-Index Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 16090 2500 BB Den Haag T 070-37 37 400 F 070-37 37 401 info@z-index.nl www.z-index.nl KvK: Haaglanden 27177027 Auteur(s) Drs. L. Grandia Drs. M.

Nadere informatie

Realisatiefase fase 5

Realisatiefase fase 5 Realisatiefase fase 5 Dit is de tweede doe-fase. Tijdens de realisatiefase voeren jullie de ontwerpen uit om het product te realiseren. Tijdens de voorbereidingsfase hebben jullie alles wat jullie nodig

Nadere informatie

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Definities: - SAGO: vertegenwoordigt alle openbare apothekers in de regio - Openbare :

Nadere informatie

Poliklinische Apotheek Alkmaar

Poliklinische Apotheek Alkmaar Poliklinische Apotheek Alkmaar Medisch Centrum Alkmaar mca.nl Inhoudsopgave Wat is de Poliklinische Apotheek Alkmaar? 3 Veilig gebruik van uw medicijnen 4 Vergoeding en betaling 5 Uw privacy 5 Afhaalpunt

Nadere informatie

Vragenlijst Ervaringen met de farmaceutische zorg

Vragenlijst Ervaringen met de farmaceutische zorg Vragenlijst Ervaringen met de farmaceutische zorg Bestemd voor personen van 16 jaar en ouder die gebruik maken (of hebben gemaakt) van de openbare apotheek. PREM Farmacie 2018 versie 2.0 Deze vragenlijst

Nadere informatie

Ik zie ik zie.. Wat jij ook kunt zien

Ik zie ik zie.. Wat jij ook kunt zien Ik zie ik zie.. Wat jij ook kunt zien 2 Inleiding U heeft een ik zie, ik zie, wat jij ook kunt zien training bijgewoond. De informatie die tijdens de training is gedeeld kunt u terugvinden in dit document.

Nadere informatie

Jouw medische gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt (LSP) Alleen als jij dat goed vindt

Jouw medische gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt (LSP) Alleen als jij dat goed vindt Jouw medische gegevens beschikbaar via het Landelijk Schakelpunt (LSP) Alleen als jij dat goed vindt volgjezorg.nl Wat lees je in deze folder? Je huisarts en je apotheek kunnen jouw medische gegevens delen

Nadere informatie

Patiëntenhandleiding Gezondheidscentrum De Bilt

Patiëntenhandleiding Gezondheidscentrum De Bilt Patiëntenhandleiding Gezondheidscentrum De Bilt Met deze handleiding helpen wij u op weg bij het gebruik van het gezondheidsportaal GHC De Bilt. Diensten die wij met GHC De Bilt aanbieden zijn: 1. rechtstreeks

Nadere informatie

1. Patiënt bezoekt apotheek

1. Patiënt bezoekt apotheek Praktijkvoorbeeld Zorgpad Infectieziekten: PrEP voor apothekers (finale versie_20180912) Versie voor KNMP site dd 25-1-2019 Auteur: David Burger (david.burger@radboudumc.nl) De NVZA wil de apothekers van

Nadere informatie

Vragenlijst Ervaringen met de farmaceutische zorg

Vragenlijst Ervaringen met de farmaceutische zorg Vragenlijst Ervaringen met de farmaceutische zorg Bestemd voor personen van 16 jaar en ouder die gebruik maken (of hebben gemaakt) van de openbare apotheek. (geldig vanaf 1 januari 2019) Deze vragenlijst

Nadere informatie

Relax met. ZorgMail handleiding 1e lijnszorgverleners. www.zorgmail.nl

Relax met. ZorgMail handleiding 1e lijnszorgverleners. www.zorgmail.nl Relax met ZorgMail handleiding 1e lijnszorgverleners www.zorgmail.nl INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 SECURE E-MAIL... 3 ZORGMAIL EDI... 4 INLOGGEN... 5 WEBSITE... 5 INLOGGEN... 5 ACTIVEREN... 6 SECURE

Nadere informatie

Mevrouw van Duuren moet voor een geplande heupoperatie naar het ziekenhuis.

Mevrouw van Duuren moet voor een geplande heupoperatie naar het ziekenhuis. Mevrouw van Duuren moet voor een geplande heupoperatie naar het ziekenhuis. Brigit van Soest, Programmamanager Medicatieveiligheid KNMP, 14/11/2012 Na de operatie en verblijf in het ziekenhuis krijgt ze

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 6

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 6 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Toedienen van medicijnen 6 Medicatieveiligheid Medicatieveiligheid verdient aandacht omdat er veel fouten gemaakt worden bij het gebruik van

Nadere informatie

Thuiszorg Meest gestelde vragen over

Thuiszorg Meest gestelde vragen over Veilig medicijngebruik en verbeterde therapietrouw Thuiszorg Meest gestelde vragen over CareXS Medicatiezorg Inhoudsopgave: Cliënten 1. Hoe maak ik een nieuwe cliënt aan? Pagina 4 2. Hoe kan ik een cliënt

Nadere informatie

Voorbereidingsfase fase 4

Voorbereidingsfase fase 4 Voorbereidingsfase fase 4 Tijdens deze fase beginnen jullie met het uitvoeren van jullie project. Jullie gaan van denken naar doen. Jullie hebben besproken wat jullie wilden, een ontwerp gemaakt en nu

Nadere informatie

NAN 2006 Richtlijn 9 Documenten

NAN 2006 Richtlijn 9 Documenten NAN 2006 Richtlijn 9 Documenten Versie: 26 februari 2007 Auteur: KNMP/WINAp Leeswijzer richtlijn 9 Deze richtlijn is een uitwerking van hoofdstuk 9 van de NAN 2006 en gaat over het bewaren en vernietigen

Nadere informatie

WORKSHOP: DE ROL VAN DE OPENBAAR APOTHEKER IN 2025

WORKSHOP: DE ROL VAN DE OPENBAAR APOTHEKER IN 2025 WORKSHOP: DE ROL VAN DE OPENBAAR APOTHEKER IN 2025 INSPIRE klantenevenement 14 november 2013 Inhoud Farmacie 2013 Workshop scenario analyse Toekomstbeeld VJA Praktijkvoorbeelden Visiedocument Jonge Zorgverleners

Nadere informatie

Drs. Y.J.A. Visschers, apotheker Kijkakkers 24 6026 ER Maarheeze Tel. 0495-593600 KvK: 17061.654 Website: www.apotheekmaarheeze.nl

Drs. Y.J.A. Visschers, apotheker Kijkakkers 24 6026 ER Maarheeze Tel. 0495-593600 KvK: 17061.654 Website: www.apotheekmaarheeze.nl Drs. Y.J.A. Visschers, apotheker Kijkakkers 24 6026 ER Maarheeze Tel. 0495-593600 KvK: 17061.654 Website: www.apotheekmaarheeze.nl Geachte heer/mevrouw, Wij heten u van harte welkom in onze apotheek! Graag

Nadere informatie

Handleiding mijnreade

Handleiding mijnreade Handleiding mijnreade Inhoud 1. Inleiding... 2 Wat is mijnreade Cliëntenportaal?... 2 2. Wat heeft u nodig?... 2 3. DigiD aanvragen... 2 4. Inloggen en uitloggen... 2 5. Hoe werken de verschillende onderdelen...

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst medicatie en de rol van de apotheker

Resultaten vragenlijst medicatie en de rol van de apotheker Resultaten vragenlijst medicatie en de rol van de Bedankt aan alle verenigingen die onze vragenlijst medicatie en de rol van de verspreid hebben onder hun leden en aan iedereen die deze vragenlijst ingevuld

Nadere informatie

PROJECTPLAN Vroege herkenning en behandeling ondervoeding in revalidatiecentra

PROJECTPLAN Vroege herkenning en behandeling ondervoeding in revalidatiecentra PROJECTPLAN Vroege herkenning en behandeling in revalidatiecentra Voorbeeldversie A. Inleiding en deelnemende afdelingen Inleiding Ondervoeding is sinds 2010 een prestatie indicator voor de revalidatiecentra.

Nadere informatie

Workshop MedicatieReview

Workshop MedicatieReview Workshop MedicatieReview SANDWICH NASCHOLING OUDERENZORG 16 FEBR 2017 Doel workshop Zicht krijgen op proces medicatiereview Rol huisarts (met POH) en apotheker op elkaar afstemmen Hoe te declareren Regiefunctie

Nadere informatie

Durf te vragen help mee aan veilige zorg

Durf te vragen help mee aan veilige zorg Durf te vragen help mee aan veilige zorg Inleiding Deze folder Durf te vragen geeft u tips voor een gesprek met bijvoorbeeld de dokter, verpleegkundige, apotheker of de fysiotherapeut. Bedenk dat u, als

Nadere informatie

Service Apotheek MFB S IN HANDBOEK. Datum:

Service Apotheek MFB S IN HANDBOEK. Datum: Service Apotheek Datum: 08-12-2014 MFB S IN HANDBOEK Achmea is in 2014 gestart met het belonen van werken met Medisch Farmaceutisch Beslisregels (MFB's). Om voor de extra vergoeding 'Module Zorgverlenerschap'

Nadere informatie