Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013"

Transcriptie

1 Workshop voor Aon Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht Esther Pans Donderdag 14 maart 2013

2 Medische aansprakelijkheid: Hoofdbehandelaarschap Kernvraag: Welke hulpverlener is verantwoordelijk voor welk onderdeel van de verleende zorg bij een geneeskundige behandelingsovereenkomst, gegeven het feit dat artsen steeds meer in (multidisciplinair) teamverband werken en patiënten vaak vanuit meerdere specialismen en/of afdelingen in een instelling zorg ontvangen?

3

4 Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling Opgesteld in februari 2010 door groot aantal koepelorganisaties in de zorg, waaronder de KNMG; Implementatie handreiking moet in 2013 voltooid zijn; Hoofdbehandelaar moet drie rollen vervullen: 1. Aanspreekpunt voor patiënt en familie; 2. Inhoudelijk eindverantwoordelijke; 3. Coördinator van de zorg; Deze drie rollen moeten bij voorkeur door één arts vervuld worden.

5 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) Feiten September 2008: jonge man wordt opgenomen in instelling GGZ vanwege klachten van somberheid; Na 1 week volgde ontslag op eigen verzoek; Man komt niet opdagen op afspraak voor ambulante behandeling; December 2008: aanmelding bij Crisisdienst door huisarts; Diagnose: man met autistische stoornis en depressieve klachten, die door automutilatie uit het leven wil stappen.

6 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) Sociotherapeut wordt hoofdbehandelaar patiënt; In overleg met psychiater wordt gekozen voor dagbehandeling; Patiënt werd soms naar huis gestuurd om zich te verbinden en schone kleren aan te doen als hij zich gesneden had; : voorschrijving antidepressivum door psychiater; : behandelbespreking van het dagbehandelingsteam; : hoofdbehandelaar maakt afspraak met patiënt voor bespreking met familie op (heteroanamnese);

7 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) : moeder van patiënt belt hoofdbehandelaar dat zij zich zorgen maakt: zoon is verward, wilde naar zolder, waar rattengif lag; : hoofdbehandelaar maakt afspraak met patiënt voor gesprek de volgende dag uur; : patiënt brengt zichzelf om het leven op weg naar de afspraak met de sociotherapeut. Kernvraag: wat zijn de taken van een hoofbehandelaar?

8 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) Oordeel Centraal Tuchtcollege De keuze voor de dagbehandeling was op zichzelf, en in ieder geval op het moment dat die keuze is gemaakt, verantwoord. Taak hoofdbehandelaar: De hoofdbehandelaar is, naast de zorg die hij als zorgverlener t.o.v. de patiënt en diens naasten heeft te betrachten, belast met de regie van de behandeling.

9 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) Wat houdt de vereiste regie van de zorg die van de hoofdbehandelaar mag worden verlangd in volgens het CTCG? 1. Hoofdbehandelaar zorgt ervoor dat de verrichtingen van alle mede-behandelaars op elkaar zijn afgestemd en gecoördineerd, in zoverre als nodig is voor een vakkundige en zorgvuldige behandeling en fungeert als centraal aanspreekpunt voor allen; 2. Hoofdbehandelaar is het centrale aanspreekpunt voor de patiënt en diens naasten over de behandeling.

10 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) Meer in het bijzonder zal de regievoering door de hoofdbehandelaar ten minste moeten inhouden dat hij: a) door adequate communicatie en organisatie de voorwaarden en omstandigheden schept waaronder de behandeling verantwoord kan worden uitgevoerd; b) de betrokken zorgverleners in staat stelt een deskundige bijdrage te leveren aan een verantwoorde behandeling van de patiënt;

11 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) c) in de mate die van hem beroepsmatig mag worden verwacht alert is op aspecten van de behandeling die mede liggen op andere vakgebieden dan het zijne en zich over die aspecten laat informeren door de specialisten van de andere vakgebieden, zo tijdig en voldoende als voor een verantwoorde behandeling van de patiënt vereist is;

12 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) d) toetst of de door de betrokken zorgverleners geleverde bijdragen aan de behandeling van de patiënt met elkaar in verhouding zijn en passen binnen zijn eigen behandelplan en in overeenstemming hiermee ervoor heeft gezorgd dat de bij de verschillende zorgverleners ingewonnen adviezen zijn opgevolgd;

13 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) e) in overleg met de desbetreffende bij de behandeling betrokken zorgverleners erop toeziet dat in alle fasen van het traject dossiervoering plaatsvindt die voldoet aan de daaraan te stellen eisen;

14 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) f) als hoofdbehandelaar de patiënt en zijn naaste betrekkingen voldoende op de hoogte houdt van het beloop van de behandeling en hun vragen tijdig en adequaat beantwoordt.

15 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) Oordeel over het voorliggende geval: Sociotherapeut heeft onvoldoende regie gevoerd; Onvoldoende afspraken met behandelaars dagbehandeling; Onvoldoende contact met familie patiënt; Ontoereikende dossiervoering; Deel van de verwijtbaarheid ligt bij organisatie van de instelling en bij de psychiater, maar dit heft verantwoordelijkheid hoofdbehandelaar niet op.

16 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/25) Oordeel over het voorliggende geval: Hoewel de sociotherapeut mogelijk mede door de organisatie van de instelling zijn verplichtingen als hoofdbehandelaar niet heeft kunnen nakomen en hoewel een deel van de verwijtbaarheid ligt bij degenen die verantwoordelijk zijn voor die organisatie en ook bij de behandelend psychiater, neemt dat niet weg dat iedere professional verantwoordelijkheid draagt voor zijn eigen nalaten of handelen. Sociotherapeut krijgt maatregel van waarschuwing opgelegd.

17 Discussie Hoe realistisch is het om van de hoofdbehandelaar te verwachten dat hij al deze verantwoordelijkheden draagt? Voorts: in uitspraak is hoofdbehandelaar één hulpverlener. Handreiking zegt hierover: Bezien vanuit het perspectief van de cliënt is het te prefereren dat de hiervoor onderscheiden functionaliteiten (aanspreekpunt voor de cliënt, inhoudelijke verantwoordelijkheid, zorgcoördinator) waar mogelijk worden toebedeeld aan een en dezelfde persoon.

18 Discussie (vervolg): Per situatie zal moeten worden bezien wie dat het beste kan zijn. Het zal echter in de hedendaagse gezondheidszorg lang niet altijd mogelijk zijn de genoemde drie taken in één hand te leggen. In veel gevallen zullen deze taken over meerdere zorgverleners (moeten) worden verdeeld, en kan het ook zo zijn dat de personen die deze taken op zich nemen per fase van de zorg of de behandeling wisselen.

19 Discussie (vervolg): Wat bedoelt het CTCG te zeggen met: neemt dat niet weg dat iedere professional verantwoordelijkheid draagt voor zijn eigen nalaten of handelen.?

20 CTCG 17 april 2012 (TvGR 2012/26) Dezelfde casus, maar dan met de psychiater als verweerder; CTCG kritisch over term eindverantwoordelijke psychiater ; Hoofdbehandelaar moet spin in het web zijn; Samenwerkingsverband vergt goede en duidelijke afspraken; Dossiervoering cruciaal in samenwerkingsverbanden; Gedeelde verwijtbaarheid: dit kleurt zwaarte maatregel, maar: uitgangspunt blijft dat iedere professional eigen verantwoordelijkheid heeft voor eigen handelen/nalaten.

21 Civielrechtelijke implicaties Invloed op medisch-professionele standaard De civiele rechter sluit zich veelal aan bij het oordeel van de tuchtrechter. Doet hij dat niet, dan heeft hij, kort gezegd, iets uit te leggen (vaste rechtspraak). Afwijking hier, mede in het licht van de Handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling, niet ondenkbaar.

22 Civielrechtelijke implicaties Invloed op medisch-professionele standaard (vervolg) Bij invulling van de civielrechtelijke norm komt aan maatschappelijke opvattingen betekenis toe (de Handreiking is een maatschappelijk opvatting, zo geavanceerd als je ze zelden tegenkomt).

23 Civielrechtelijke implicaties Invloed op medisch-professionele standaard (vervolg) Bovendien: het betreft hier niet een inhoudelijk medisch oordeel (daarvoor geldt met name de regel die zegt dat de civiele rechter in beginsel de tuchtrechter volgt), maar een oordeel over verantwoordelijkheidstoedeling. Dat is niet een terrein waar de civiele rechter zo blind is als op medisch-inhoudelijk vlak, hetgeen grond voor eigen oordeelsvorming biedt.

24 Civielrechtelijke implicaties Invloed op medisch-professionele standaard (vervolg) Als de civiele rechter de norm van het CTCG in meer of mindere mate zou overnemen, dan zal dat sneller tot aansprakelijkheid van de hoofdbehandelaar leiden. Het is eenvoudig zo dat door de vergaande verantwoordelijkheidstoedeling en de mate van detail, er meer verplichtingen op zijn bord liggen. En waar meer verplichtingen bestaan, schiet men sneller te kort.

25 Conclusie 1. CTCG stelt veel en strenge eisen aan hoofdbehandelaar 2. Eisen gaan verder dan handreiking KNMG 3. Hoofdbehandelaar lijkt één persoon te moeten zijn 4. Impact op civiele recht?

26 Kennedy Van der Laan Haarlemmerweg LH Amsterdam The Netherlands

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Grenzen aan verantwoordelijkheid Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Waar ga ik het over hebben? Wat is de juridische context? Wat betekent dit voor Zelfstandige

Nadere informatie

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg

Oktober Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Oktober 2018 Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg Verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) ziet toe op de naleving van een

Nadere informatie

Standpunt NVGzP inzake hoofdbehandelaarschap in de specialistische

Standpunt NVGzP inzake hoofdbehandelaarschap in de specialistische Standpunt NVGzP inzake hoofdbehandelaarschap in de specialistische GGZ In april van dit jaar publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een concept-advies over het hoofdbehandelaarschap in de specialistische

Nadere informatie

Samenwerken en verantwoordelijkheid bij taakherschikking. Mr. Diederik van Meersbergen KNMG

Samenwerken en verantwoordelijkheid bij taakherschikking. Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Samenwerken en verantwoordelijkheid bij taakherschikking Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Casus herhaalreceptuur RTC Zwolle 13 december 2012 LJN YG2496 - pte. heeft constitutioneel eczeem - bezoekt HA

Nadere informatie

Handreiking verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij integrale geboortezorg

Handreiking verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij integrale geboortezorg Handreiking verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid bij integrale geboortezorg AAN College Perinatale Zorg VAN J.J. Rijken, advocaat DATUM 14 april 2016 ONS KENMERK 265914 Samenvatting Deze Handreiking

Nadere informatie

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk?

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beelden uit Nederland. dr. H. van Dartel Ethicus, (np) verpleegkundige Voormalig voorzitter CE VenVN opzet Achtergrond en inzet van de beroepscode

Nadere informatie

Leg hoofdbehandelaarschap bij de psychiater

Leg hoofdbehandelaarschap bij de psychiater Leg hoofdbehandelaarschap bij de psychiater Publica tie Jaargan g Rubrie k Auteur Pagina' s Nr. 26-27 juni 2013 2013 Medisch Contact Artikelen Chris Vleugels 1448-1450 Regie in gespecialiseerde ggz hoort

Nadere informatie

Tuchtrechtspraak en praktijk Sessie II:

Tuchtrechtspraak en praktijk Sessie II: Tuchtrechtspraak en praktijk Sessie II: Individuele verantwoordelijkheid bij samenwerken Mr. Diederik van Meersbergen KNMG 1 Disclosure belangen Diederik van Meersbergen (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor:

Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor: Inleiding Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk behandeld. In het verleden is verschillende malen geconstateerd dat de onderlinge verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Het hoofdbehandelaarschap revisited: van normen naar concrete invulling *

Het hoofdbehandelaarschap revisited: van normen naar concrete invulling * ARTIKELEN Het hoofdbehandelaarschap revisited: van normen naar concrete invulling * Mr. A.M. Vermaas, mr. A.J. Verbout & mr. A.M. Franse ** 1. Inleiding Het begrip hoofdbehandelaar heeft de afgelopen jaren

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT AERREA B.V.

PROFESSIONEEL STATUUT AERREA B.V. PROFESSIONEEL STATUUT AERREA B.V. Met dit professioneel statuut wordt een nadere invulling gegeven aan de eis van de Kwaliteitswet zorginstellingen waarin de instelling wordt verplicht om te voorzien in

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [GBGGZ] 2016

Perceelbeschrijving Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [GBGGZ] 2016 Perceelbeschrijving Generalistische Basis Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [GBGGZ] 2016 Samenwerkende gemeenten regio West-Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede

Nadere informatie

Regiebehandelaar & Kwaliteitsstatuut

Regiebehandelaar & Kwaliteitsstatuut Regiebehandelaar & Kwaliteitsstatuut Niet meer Insurance Based werken? Joost Walraven, Klinisch Psycholoog / Manager Zorg Hoofddocent management KP-opleiding blog.walraven@gmail.com NVGzP 25 juni 2015

Nadere informatie

Van hoofdbehandelaarschap naar Kwaliteitsstatuut

Van hoofdbehandelaarschap naar Kwaliteitsstatuut Van hoofdbehandelaarschap naar Kwaliteitsstatuut Jaap van der Pol en Peter van Drunen NedKad, 9 oktober 2015 HOOFDBEHANDELAARSCHAP - GESCHIEDENIS Aanleiding: Europsyche-affaire 2012 maart 2013: Inspectie,

Nadere informatie

Hoofdbehandelaarschap, taakherschikking en kwaliteit van zorg. Mr. F. Lijffijt en mr. P. Dalhuisen. 1. Inleiding

Hoofdbehandelaarschap, taakherschikking en kwaliteit van zorg. Mr. F. Lijffijt en mr. P. Dalhuisen. 1. Inleiding Hoofdbehandelaarschap, taakherschikking en kwaliteit van zorg Mr. F. Lijffijt en mr. P. Dalhuisen 1. Inleiding Hoofdbehandelaarschap is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van zorg, waaraan Joep Hubben

Nadere informatie

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren

PersonaCura. Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren PersonaCura Uw specialist in persoonlijkheid & gedrag bij senioren Inleiding We willen allemaal oud worden, maar het liever niet zijn. Ouder worden betekent immers omgaan met verlies van gezondheid, van

Nadere informatie

8 Beroepsgeheim en stiekem psychiatrisch onderzoek: wat mag en wat moet?

8 Beroepsgeheim en stiekem psychiatrisch onderzoek: wat mag en wat moet? 8 Beroepsgeheim en stiekem psychiatrisch onderzoek: wat mag en wat moet? Dilemma s rondhetklachtrechtinhetkadervanwgbo en Wet bopz Jurgen Cornelis en Alexander Achilles Casus U bent psychiater van de crisisdienst.

Nadere informatie

GZ-psycholoog als regiebehandelaar. Profilering GZ-psycholoog, taakverdeling en verantwoordelijkheid in de behandeling van de Gerontopsychiatrie

GZ-psycholoog als regiebehandelaar. Profilering GZ-psycholoog, taakverdeling en verantwoordelijkheid in de behandeling van de Gerontopsychiatrie GZ-psycholoog als regiebehandelaar. Profilering GZ-psycholoog, taakverdeling en verantwoordelijkheid in de behandeling van de Gerontopsychiatrie Wie kunnen er regiebehandelaar zijn? Psychiater Specialist

Nadere informatie

Professioneel Statuut Stichting Sanctuary Kliniek

Professioneel Statuut Stichting Sanctuary Kliniek Professioneel Statuut Stichting Sanctuary Kliniek President Kennedylaan 32 2403 DP Alphen aan den Rijn KvK Nummer: 59443871 AGB Code 22-220670 Auteur(s) Functie(s) Muge Herrewegh en Harold Herrewegh Geneesheer-directeur

Nadere informatie

Tuchtrecht in de gezondheidszorg. Marian Barendrecht Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

Tuchtrecht in de gezondheidszorg. Marian Barendrecht Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Tuchtrecht in de gezondheidszorg Marian Barendrecht Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Ontwikkelplein Informatiedeling 28 juni 2017 Tuchtcolleges Tuchtcolleges RTG s 2017 2016 2015 2014 2013

Nadere informatie

Consultatiedocument Hoofdbehandelaarschap in de tweedelijns GGZ. Utrecht, november 2012

Consultatiedocument Hoofdbehandelaarschap in de tweedelijns GGZ. Utrecht, november 2012 Consultatiedocument Hoofdbehandelaarschap in de tweedelijns GGZ Utrecht, november 2012 Consultatiedocument Hoofdbehandelaarschap in de tweedelijns GGZ november 2012 Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray

GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Regionaal Centrum GGZ Venlo Regionaal Centrum GGZ Venray GGZ Centrum Roermond Informatie voor de cliënt 2 De Regionale Centra GGZ Venray, Venlo en Roermond Lichamelijke klachten heeft

Nadere informatie

De medisch-specialist als hoofdbehandelaar en diens aansprakelijkheid

De medisch-specialist als hoofdbehandelaar en diens aansprakelijkheid De medisch-specialist als hoofdbehandelaar en diens aansprakelijkheid Kan de hoofdbehandelaar tuchtrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor fouten gemaakt in de uitoefening van zijn taken als hoofdbehandelaar

Nadere informatie

Wat is het DOC-team? Wat kunt u verwachten?

Wat is het DOC-team? Wat kunt u verwachten? DOC-team Waterland 2 Wat is het DOC-team? DOC-team staat voor Dementie Onderzoek- en Casemanagement. Het DOC-team onderzoekt, behandelt en begeleidt mensen met klachten die mogelijk wijzen op dementie.

Nadere informatie

Helderheid over verantwoordelijkheid

Helderheid over verantwoordelijkheid Helderheid over verantwoordelijkheid Verantwoordelijkheid voor medische zorg in relatie tot verantwoorde zorg Helderheid over verantwoordelijkheid Multidisciplinaire zorg en multidisciplinaire samen werkings

Nadere informatie

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Praat erover: 1. Je hoeft niet alles te weten of te begrijpen over euthanasie bij

Nadere informatie

GB-GGZ: Veelgestelde vragen

GB-GGZ: Veelgestelde vragen GB-GGZ: Veelgestelde vragen Auteur: B.V. Vicino Noord-Holland Noord Datum: 1-1-2017 Inhoudsopgave 1 AANMELDING... 3 1.1 Wat gebeurt er na mijn aanmelding?... 3 1.2 Met wie heb ik een intakegesprek? Hoe

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader voor instellingen waar mensen verblijven die niet thuis kunnen wonen Utrecht, maart 2017 Behandeling Handelingen en interventies van medische, gedragswetenschappelijke

Nadere informatie

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG KICK-PROTOCOLLENDAG 2017 VILANS, UTRECHT 16 JUNI 2017 MR. FRÉ DE VRIES, ( JURIST, DOCENT EN VERPLEEGKUNDIGE) ONDERWERPEN WORKSHOP Wettelijke basis

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT GGZON

PROFESSIONEEL STATUUT GGZON PROFESSIONEEL STATUUT GGZON Doel Met dit professioneel statuut wordt een nadere invulling gegeven aan de eis van de Kwaliteitswet Zorginstellingen waarin de instelling wordt verplicht om te voorzien in

Nadere informatie

Format kwaliteitsstatuut GGZ - Instelling

Format kwaliteitsstatuut GGZ - Instelling Format kwaliteitsstatuut GGZ - Instelling inclusief checklist Dit format is een uitwerking van het model kwaliteitsstatuut GGZ om de zorgaanbieder te ondersteunen in het vormgeven van een eigen kwaliteitsstatuut.

Nadere informatie

De juridische status van medische protocollen en richtlijnen

De juridische status van medische protocollen en richtlijnen De juridische status van medische protocollen en richtlijnen Hoe de open norm van het goed hulpverlenerschap in de praktijk wordt ingevuld 8 april 2015 Protocollen zijn vaak cruciaal. Dit werd heel recent

Nadere informatie

Ambulante behandeling Ouderen

Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Ouderen Locaties Parkstad en Maastricht-Heuvelland Ambulante behandeling Ouderen Wanneer u vijfenzestig wordt merkt u vaak dat het leven anders wordt. U stopt met werken, de kinderen

Nadere informatie

De Regiebehandelaar. Waar alles samenkomt. Informatie voor cliënten

De Regiebehandelaar. Waar alles samenkomt. Informatie voor cliënten De Regiebehandelaar Waar alles samenkomt Informatie voor cliënten De regiebehandelaar; uw reisleider door uw behandeling bij GGz Breburg Tijdens uw behandeling maakt u als het ware een reis door onze organisatie.

Nadere informatie

Format kwaliteitsstatuut GGZ - instelling inclusief checklist

Format kwaliteitsstatuut GGZ - instelling inclusief checklist Format kwaliteitsstatuut GGZ - instelling inclusief checklist Dit format is een uitwerking van het model kwaliteitsstatuut GGZ om de zorgaanbieder te ondersteunen in het vormgeven van een eigen kwaliteitsstatuut.

Nadere informatie

Aanmelding. Waar we in het aanmeldingsformulier de term euthanasie gebruiken, kunt u ook hulp bij zelfdoding lezen.

Aanmelding. Waar we in het aanmeldingsformulier de term euthanasie gebruiken, kunt u ook hulp bij zelfdoding lezen. Aanmelding Voor u ligt het aanmeldingsformulier van de Levenseindekliniek. Met dit formulier kunt u voor uzelf of uw naaste een verzoek om euthanasie of hulp bij zelfdoding aan ons kenbaar maken. Om een

Nadere informatie

Juridische valkuilen rond een tuchtklacht

Juridische valkuilen rond een tuchtklacht Juridische valkuilen rond een tuchtklacht VIA, 16 juni 2014 mr. Hilde van der Meer Adviseur gezondheidsrecht KNMG Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

HET REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDS- ZORG TE EINDHOVEN

HET REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDS- ZORG TE EINDHOVEN 1853 ECLI:NL:TGZREIN:2018:92 REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG Beslissing in de zaak onder nummer van: 1853 HET REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDS- ZORG TE EINDHOVEN heeft het volgende

Nadere informatie

Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) Informatie voor cliënten

Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) Informatie voor cliënten Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) Informatie voor cliënten Inhoud 1 Rechten 5 1.1 Recht op informatie 5 1.2 Het recht om geen informatie te willen 5 1.3 Recht op toestemming 5 1.4 Het

Nadere informatie

Richtlijn Communicatie in de GGZ-keten Drenthe

Richtlijn Communicatie in de GGZ-keten Drenthe Richtlijn Communicatie in de GGZ-keten Drenthe Inleiding In de (geestelijke) gezondheidszorg is communicatie tussen verwijzers (huisartsen) en zorgverleners en tussen zorgverleners onderling van cruciaal

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [SGGZ] 2016

Perceelbeschrijving Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [SGGZ] 2016 Perceelbeschrijving Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd [SGGZ] 2016 Samenwerkende gemeenten regio West-Friesland Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec

Nadere informatie

1. Inleiding en uitgangspunten professioneel statuut Fivoor

1. Inleiding en uitgangspunten professioneel statuut Fivoor Professioneel statuut Fivoor Versie: 19 december 2017 1. Inleiding en uitgangspunten professioneel statuut Fivoor Het Professioneel Statuut Fivoor (PSF) heeft tot doel duidelijkheid te bieden over de taken,

Nadere informatie

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld

Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Beroepsgeheim en Huiselijk Geweld Workshop Landelijk Congres Huiselijk Geweld 16 november 2009 Inhoud Waar hebben we het over Juridisch Kader Achtergrond Afweging: geheim doorbreken? Stappenplan Casusposities

Nadere informatie

Vergelijking klachtrecht NL- DE- BE. Astrid van der Zanden Pa.ëntenrechten in de EMR, 17-04- 2014

Vergelijking klachtrecht NL- DE- BE. Astrid van der Zanden Pa.ëntenrechten in de EMR, 17-04- 2014 Vergelijking klachtrecht NL- DE- BE Astrid van der Zanden Pa.ëntenrechten in de EMR, 17-04- 2014 Inhoud EPECS Klachtrecht NCP grensoverschrijdende zorg Kernpunten EPECS Europese netwerkorganisa.e Belangen

Nadere informatie

Het Model-Kwaliteitsstatuut ggz is op 31 maart 2016 opgenomen in het Register voor Kwaliteitsstandaarden van het Zorginstituut Nederland.

Het Model-Kwaliteitsstatuut ggz is op 31 maart 2016 opgenomen in het Register voor Kwaliteitsstandaarden van het Zorginstituut Nederland. Samenvatting Model-Kwaliteitsstatuut ggz Het model kwaliteitsstatuut ggz is opgesteld en ondertekend door: Het Model-Kwaliteitsstatuut ggz is op 31 maart 2016 opgenomen in het Register voor Kwaliteitsstandaarden

Nadere informatie

Professioneel Statuut Cirya Inhoud:

Professioneel Statuut Cirya Inhoud: Professioneel Statuut Cirya Inhoud: 1. Inleiding 2 2. Uitgangspunten 2 3. Juridische kaders 3 4. Verantwoordelijkheden en verhoudingen tussen partijen 3 5. Specifieke bepalingen van het Professioneel Statuut

Nadere informatie

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns & In de Bres biedt 'Eerstelijns Kortdurende Hulp' en 'Tweedelijns Specialistische Zorg', maar wat is het verschil? In Nederland ziet de zorgstructuur er

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Klachten over uw behandeling/verblijf

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Klachten over uw behandeling/verblijf Heeft u een klacht? Laat het ons weten Klachten over uw behandeling/verblijf Wij doen ons uiterste best om een goede behandeling te bieden die aansluit bij uw wensen en verwachtingen. Onverhoopt kan het

Nadere informatie

Professioneel statuut Parnassia Groep

Professioneel statuut Parnassia Groep Doel Met dit professioneel statuut wordt een nadere invulling gegeven aan de eis van de Kwaliteitswet zorginstellingen waarin de instelling wordt verplicht om te voorzien in een duidelijke verantwoordelijkheidstoedeling

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 juli 2013 Betreft Hoofdbehandelaarschap GGZ

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 juli 2013 Betreft Hoofdbehandelaarschap GGZ > Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78 34 www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam

het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam informatie voor patiënten en verwijzers november 2016 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Wat is het Diagnostiek, Advies en ConsultatieTeam?

Nadere informatie

De bedrijfsarts in de beklaagdenbank Het medisch tuchtrecht in vogelvlucht

De bedrijfsarts in de beklaagdenbank Het medisch tuchtrecht in vogelvlucht Het medisch tuchtrecht in vogelvlucht Judith van Haersma Buma Bijscholing NVAB Kring Zuid-West 26 november 2009, Bergen op Zoom - cijfers 2008( regionaal) 1347 totaal afgehandelde klachten; 470 klachten

Nadere informatie

De dokter en de tuchtrechter. mr. Hilde van der Meer KNMG

De dokter en de tuchtrechter. mr. Hilde van der Meer KNMG mr. Hilde van der Meer KNMG Actualiteiten tuchtrecht Cijfers over 2012 Ontwikkelingen ten aanzien van de regels Aard van de klachten & lessen * Wie dienden een klacht in? * Regie bij samenwerking * Minderjarigen

Nadere informatie

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE AMSTERDAM

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE AMSTERDAM REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE AMSTERDAM Het college heeft het volgende overwogen en beslist omtrent de op 9 oktober 2014 binnengekomen klacht van: A, wonende te B, k l a a g s t e r,

Nadere informatie

Professioneel statuut GGZ Veenendaal

Professioneel statuut GGZ Veenendaal Professioneel statuut GGZ Veenendaal Doel Met dit professioneel statuut wordt een nadere invulling gegeven aan de eis van de Kwaliteitswet zorginstellingen waarin de instelling wordt verplicht om te voorzien

Nadere informatie

Kern: verstrekken van informatie aan behandelend specialist na beëindiging behandelrelatie. Conflict van plichten?

Kern: verstrekken van informatie aan behandelend specialist na beëindiging behandelrelatie. Conflict van plichten? Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak maart 2013 Kern: verstrekken van informatie aan behandelend specialist na beëindiging behandelrelatie. Conflict van plichten? Klaagster verwijt

Nadere informatie

(BELEIDSREGEL AIOS ALS EERSTE BEHANDELAAR/OPERATEUR)

(BELEIDSREGEL AIOS ALS EERSTE BEHANDELAAR/OPERATEUR) Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst MEDISCH SPECIALISTEN REGISTRATIE COMMISSIE Besluit van 3 maart 2006 houdende de vaststelling van de beleidsregel die de MSRC bij de

Nadere informatie

Positionering van de specialist ouderen geneeskunde

Positionering van de specialist ouderen geneeskunde Positionering van de specialist ouderen geneeskunde Samenwerking tussen professional en bestuur/management Specialist ouderen genees kunde: betrokken professional en gesprekspartner Bestuurders of management

Nadere informatie

Professioneel statuut GBGGZ. tantelouise Ookthuis

Professioneel statuut GBGGZ. tantelouise Ookthuis Professioneel statuut GBGGZ tantelouise Ookthuis 1 Inhoud Doel... 3 1. Inleiding... 3 2. Uitgangspunten en definities... 3 3. Juridische kaders... 4 4. Verantwoordelijkheden, bevoegdheden en onderlinge

Nadere informatie

Patiënten- en naastenversie Kwaliteitsstatuut ggz Juni 2016

Patiënten- en naastenversie Kwaliteitsstatuut ggz Juni 2016 Patiënten- en naastenversie Kwaliteitsstatuut ggz Juni 2016 Het Model-Kwaliteitsstatuut ggz en deze bijbehorende Patiënten- en naastenversie is opgesteld door: 1 Patiënten- en naastenversie Kwaliteitsstatuut

Nadere informatie

De optometrist en de juridische kaders

De optometrist en de juridische kaders De optometrist en de juridische kaders Prof. mr. J.C.J. Dute Hoogleraar gezondheidsrecht Radboud Universiteit Nijmegen Voorzitter Klachtencommissie Optometrie 28 januari 2013 Optometrie en recht Wet Wet

Nadere informatie

Klachten over de gezondheidszorg. Prof. dr. ir. R (Roland) Friele NIVEL/UvT

Klachten over de gezondheidszorg. Prof. dr. ir. R (Roland) Friele NIVEL/UvT Klachten over de gezondheidszorg Prof. dr. ir. R (Roland) Friele NIVEL/UvT Klachten over de gezondheidszorg Bij alle Nederlandse ziekenhuizen worden per jaar meer dan 40.000 klachten ingediend. Per jaar

Nadere informatie

1. Inleiding Uitgangspunten Professioneel Statuut Uitgangspunten vanuit wet- en regelgeving...4

1. Inleiding Uitgangspunten Professioneel Statuut Uitgangspunten vanuit wet- en regelgeving...4 Versie: 20 december 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Uitgangspunten Professioneel Statuut...4 2.1 Uitgangspunten vanuit wet- en regelgeving...4 2.2 Definities...6 3. Uitwerking taken en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Kwaliteitsstatuut Mental cure

Kwaliteitsstatuut Mental cure Gegevens GGZ-aanbieder Naam instelling : Mental cure Adres : Televisiestraat 202 Postcode en plaats : 2525LV Den Haag Website : www.mentalcure.nl KvK nummer : 52356299 AGB-code : 22220485 Contactpersoon

Nadere informatie

Professioneel statuut Albert Schweitzer ziekenhuis. Doel

Professioneel statuut Albert Schweitzer ziekenhuis. Doel Professioneel statuut Albert Schweitzer ziekenhuis Doel Met dit professioneel statuut wordt samenwerking binnen de afdeling psychiatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis en het multidisciplinair overleg

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het tuchtrecht

Ontwikkelingen in het tuchtrecht Ontwikkelingen in het tuchtrecht De praktische gevolgen voor bedrijfsartsen: bedreiging of kans? mr Hilde van der Meer KNMG NVAB Kring Zuid-West 26 november 2009 THEMA S 1. Modernisering tuchtrecht 2.

Nadere informatie

GGZ Brain Dynamics Groningen kwaliteitsstatuut

GGZ Brain Dynamics Groningen kwaliteitsstatuut Doel Met dit kwaliteitsstatuut wordt een nadere invulling gegeven aan de eis van de Kwaliteitswet zorginstellingen waarin de instelling wordt verplicht om te voorzien in een duidelijke verantwoordelijkheidstoedeling

Nadere informatie

Hoofdbehandelaarschap GGZ als noodgreep

Hoofdbehandelaarschap GGZ als noodgreep Hoofdbehandelaarschap GGZ als noodgreep Advies Commissie HBS GGZ 18 mei 2015 De opdracht Formuleer toetsbare norm voor inhoud en invulling hoofdbehandelaarschap (HBS) in de gggz en sggz; Inclusief verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Hoe heeft Geriant de hulp voor cliënten georganiseerd?

Hoe heeft Geriant de hulp voor cliënten georganiseerd? Hoe heeft Geriant de hulp voor cliënten georganiseerd? Cliëntenversie van het professioneel statuut van Geriant Geriant heeft in een zogenaamd professioneel statuut beschreven hoe de zorg aan cliënten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Uitspraak Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Uitspraak Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33022 15 juni 2018 Uitspraak Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Nr. C2017.329 Beslissing in het op grond van

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

Praktijkondersteuner GGZ

Praktijkondersteuner GGZ Praktijkondersteuner GGZ Werken aan geestelijke gezondheid en welzijn vanuit de huisartsenpraktijk Inleiding Steeds meer huisartspraktijken in de regio hebben een praktijkondersteuner voor geestelijke

Nadere informatie

Richtlijn Angst (2016)

Richtlijn Angst (2016) Richtlijn Angst (2016) Onderbouwing Uitgangsvragen Hoe kunnen rollen en taken optimaal worden verdeeld tussen betrokken zorgverleners bij jeugdigen (0-18 jaar) met angst, ter voorkoming van dubbelingen,

Nadere informatie

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND

DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Een no-nonsense benadering vormgegeven door gedreven en erkende professionals DIRECT, DICHTBIJ EN DOELTREFFEND Hoofdlocatie: Oostwaarts 5 E,2711 BA Zoetermeer Telefoonnummer:

Nadere informatie

Professioneel statuut

Professioneel statuut Professioneel statuut Inhoudsopgave INLEIDING... 2 1. UITGANGSPUNTEN & DEFINITIES... 3 2. VERANTWOORDELIJKHEDEN, BEVOEGDHEDEN & ONDERLINGE... 5 VERHOUDINGEN... 5 2.1 Algemeen... 5 2.2 Vicino... 5 2.3 Zorgverleners...

Nadere informatie

Professioneel Statuut De Skuul

Professioneel Statuut De Skuul Professioneel Statuut De Skuul Inhoud 1 Inleiding en doel... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Doel... 3 2 Uitgangspunten... 4 2.1 Kernwaarden... 4 2.2 Beleidsuitgangspunten... 4 2.3 Relatie met het Kwaliteitsstatuut

Nadere informatie

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant

Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Wegwijzer crisis en acute zorg in Hart van Brabant Voor de huisartsenzorg Aanbod van diensten 1 Alarmnummer 112 3 Spoedeisende hulp 2 De crisisdienst van GGz Breburg 4 Acute psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten

Kop 2, pagina 1! Ouderenpsychiatrie. A-Borg. Winschoten Lentis De Opnamekliniek van Kop 1,Ouderenpsychiatrie pagina 1 Kop 2, pagina 1! Opnamekliniek A-Borg Lentis Ouderenpsychiatrie Winschoten A-Borg Ouderen kunnen door allerlei oorzaken last hebben van psychische

Nadere informatie

Poliklinische behandeling

Poliklinische behandeling Poliklinische behandeling Ouderen Poliklinische behandeling Introductie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van 65 jaar en ouder, die behoefte hebben aan behandeling,

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten

Heeft u een klacht? Laat het ons weten Heeft u een klacht? Laat het ons weten Klachten over uw behandeling/verblijf Wij doen ons uiterste best om een goede behandeling te bieden die aansluit bij uw wensen en verwachtingen. Onverhoopt kan het

Nadere informatie

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden

Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Goedgekeurd kwaliteitsstatuut ggz vrijgevestigden Per 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van geneeskundige ggz, dat wil zeggen generalistische basisggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet,

Nadere informatie

3. Zowel jij als de behandelaar zijn verplicht gemaakte afspraken na te komen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal een ieder dit tijdig aangeven.

3. Zowel jij als de behandelaar zijn verplicht gemaakte afspraken na te komen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal een ieder dit tijdig aangeven. Huisreglement Helder 1. Dit reglement wordt aan iedere patiënt(e) ter inzage aangeboden bij aanvang van de behandeling. Wij gaan ervan uit dat je je conformeert aan onderstaand reglement. Het is van toepassing

Nadere informatie

Professioneel Statuut AltraCura BV

Professioneel Statuut AltraCura BV Professioneel Statuut AltraCura BV Preambule Om te voorzien in een kwaliteitsstatuut met een duidelijke verantwoordelijkheidstoedeling betreffende verantwoorde zorg, is dit professioneel statuut opgesteld.

Nadere informatie

Wat te doen bij disfunctioneren? Prof.mr. Aart Hendriks KNMG

Wat te doen bij disfunctioneren? Prof.mr. Aart Hendriks KNMG Prof.mr. Aart Hendriks KNMG Disfunctioneren van artsen: feit of fictie? De ene fout is de andere niet Complicatie: Onbedoelde gebeurtenis die inherent is/kan zijn aan behandeling of onderzoek. Incident:

Nadere informatie

Op al deze eisen dient u een antwoord in te vullen in de daarvoor bestemde kolom.

Op al deze eisen dient u een antwoord in te vullen in de daarvoor bestemde kolom. Aanmeldingscriteria De regio West Brabant Oost (WBO) heeft de volgende eisen geformuleerd, waaraan een zorg aanbieder dient te voldoen om ambulante jeugdhulp te kunnen leveren aan jeugdigen uit de regio

Nadere informatie

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten Wat kunt u doen als u een klacht heeft? GGz Breburg biedt gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, zo goed mogelijk afgestemd op uw

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT ARTS voor VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN

PROFESSIONEEL STATUUT ARTS voor VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN PROFESSIONEEL STATUUT ARTS voor VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN November 2016 Status: vastgesteld per ALV 1 VOORWOORD Voor u het Professioneel statuut van de Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG). De

Nadere informatie

Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie

Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie zorg Toetsingskader Toezicht op zorgnetwerken rond cliënten in de thuissituatie 1. Inleiding De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting ziet toe op de naleving van een groot aantal wettelijke-

Nadere informatie

Informatie over de afdeling Vervolg Gerontopsychiatrie (GP) Unit 3&4

Informatie over de afdeling Vervolg Gerontopsychiatrie (GP) Unit 3&4 Informatie over de afdeling Vervolg Gerontopsychiatrie (GP) Unit 3&4 Welkom Welkom, u bent opgenomen op deze afdeling. Wij hopen dat u, ondanks de situatie waarin u zich bevindt, een zo prettig mogelijk

Nadere informatie

Professioneel statuut. Praktijk de Nieuwe Weg

Professioneel statuut. Praktijk de Nieuwe Weg Professioneel statuut Praktijk de Nieuwe Weg 01-12-2016 v Inhoudsopgave 1. Samenvatting blz. 2 2. Inleiding blz. 2 2.1. Professionele verantwoordelijkheid versus het management blz. 2 2.2. Hiërarchische,

Nadere informatie

Kwaliteit van casemanagement in de regio Haarlemmermeer. Anita Peters en Esther Tetteroo Ketenzorg dementie Haarlemmermeer,

Kwaliteit van casemanagement in de regio Haarlemmermeer. Anita Peters en Esther Tetteroo Ketenzorg dementie Haarlemmermeer, Kwaliteit van casemanagement in de regio Haarlemmermeer Anita Peters en Esther Tetteroo Ketenzorg dementie Haarlemmermeer, 30-10-2017 Workshop Welkom namens Dementiezorg voor Elkaar Presentatie 2000 tot

Nadere informatie

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij:

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij: UW RECHTEN ALS CLIËNT BIJ GGZ WNB INLEIDING Als u na uw aanmelding besluit tot een behandeling bij GGZ WNB, maken we daarover afspraken met u. Die worden vastgelegd in het behandelplan. Daarin staat voor

Nadere informatie

Juridisch kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving NVMDL 24 maart 2017

Juridisch kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving NVMDL 24 maart 2017 Juridisch kader en nieuwe ontwikkelingen in regelgeving NVMDL 24 maart 2017 drs. B.W.H. (Belinda) van de Lagemaat Senior adviseur Federatie Medisch Specialisten Beleidscontext van taakherschikking Taakherschikking

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MAAK KENNIS MET DE SWAAI De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt jongeren en volwassenen met zowel een verstandelijke

Nadere informatie

NAH-PrikkelS voor goede NAH-zorg

NAH-PrikkelS voor goede NAH-zorg ... NAH-PrikkelS voor goede NAH-zorg Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kan u zomaar overkomen. Door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een hersenbloeding, een val of een klap op je hoofd. Daarna is alles

Nadere informatie

Psychiatrie en somatiek erkennen noodzaak tot samenwerking bij psychiatrische patiënten met somatische comorbiditeit

Psychiatrie en somatiek erkennen noodzaak tot samenwerking bij psychiatrische patiënten met somatische comorbiditeit Psychiatrie en somatiek erkennen noodzaak tot samenwerking bij psychiatrische patiënten met somatische comorbiditeit De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in 2012 tot begin 2013 een thematoezicht

Nadere informatie

Sjouke Schiere en Paulien Stollmeijer

Sjouke Schiere en Paulien Stollmeijer Sjouke Schiere en Paulien Stollmeijer Weduwnaar klaagt huisarts aan Casus Echtgenote: 2010 Darmkanker Juli 2015 Uitbehandeld; naar huis met O2 suppletie Palliatieve sedatie in geval van pijn, dyspnoe Geen

Nadere informatie