TOEPASSING VAN DE DERDEBETALERS- REGELING IN DE TANDVERZORGING. Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOEPASSING VAN DE DERDEBETALERS- REGELING IN DE TANDVERZORGING. Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen"

Transcriptie

1 TOEPASSING VAN DE DERDEBETALERS- REGELING IN DE TANDVERZORGING Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen

2 Deze brochure is een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Redactie: Carole CZERWONOGORA, Regina DE PAEPE Deze studie werd uitgevoerd in samenwerking met Dr Ann CEUPPENS, Hélène GRANVILLE Zetwerk: Marinella CECALONI Foto s: FOTOSEARCH Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, website of welk ander medium dan ook, zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. Om praktische redenen werd in de teksten voornamelijk het mannelijke genus gebruikt. Uiteraard kan hij, zijn of hem ook als zij of haar gelezen worden. Verantwoordelijke Uitgever: Pascal MERTENS Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, Sint-Huibrechtsstraat, Brussel. Website : Copyright MLOZ Brussel, december 2007.

3 INHOUD Inleiding Context en evolutie van de derde betaler Situatie in Deel 1 : Analyse van de tandsartsen en van hun patiëntenbestand De zorgverleners De patiënten Deel 2 : Toepassing van de derdebetalersregeling Limieten van de studie Toepassing van de derde betaler: profiel van de zorgverleners Toepassing van de derde betaler: profiel van de patiënten MLOZ Toepassing van de derde betaler: profiel van de verstrekkingen Studie van de verstrekkingen Derde betaler: financiële noodsituaties versus sociale situaties Conclusie

4

5 Toepassing van de derdebetalersregeling in de tandverzorging De bedoeling van deze studie is een overzicht te geven van het gebruik van de derde betaler, teneinde de invloed van het akkoord tandartsen-ziekenfondsen te kunnen inschatten (zie bijlage 2). Dat akkoord zal immers de toepassing van de derde betaler omkaderen en voorziet in sancties bij misbruik door tandartsen. In 2005, blijkt 45% van de leden MLOZ (van 3 tot 103 jaar) ten minste één bezoek gebracht te hebben aan de tandarts. Het ging in totaal om verstrekkingen en om een gemiddelde van 2,4* afspraken per patiënt en per jaar. De gemiddelde leeftijd van de leden bedroeg 38 jaar. Het ging hoofdzakelijk om vrouwen (56% van de personen die raadplegen, zijn vrouwen**). In 2005, werd bij tandverzorging de derde betaler toegepast voor 11% van de leden MLOZ (de verhouding verschilt naargelang de regio en de soort van verzorging). Een gering deel (3%) van de personen die recht hadden op de derde betaler, heeft een financiële noodtoestand ingeroepen. Een bepaald aantal leden die naar de tandarts gegaan zijn, hebben toch de financiële noodtoestand ingeroepen om de derde betaler te verkrijgen, terwijl ze eigenlijk al in aanmerking komen voor die derde betaler omwille van hun sociale situatie. In 2005, bevonden leden zich in een bijzondere sociale situatie op het ogenblik dat ze naar de tandarts gingen. De bijzondere situatie die zich het vaakst voordeed, was langdurige werkloosheid. Het ging om 8% van de mannen en 9% van de vrouwen die zich lieten verzorgen. We stellen vast dat 39% van de tandartsen die patiënten behandeld hebben, aangesloten bij MLOZ, ten minste één keer de derde betaler toegepast hebben; deze praktijk blijkt een dalende trend te vertonen naarmate de zorgverlener meer anciënniteit heeft. We stellen ook regionale en provinciale verschillen vast. Deze studie volstaat niet om zich een juist beeld te vormen van het "gedrag" van de zorgverleners (toepassing van de derde betaler of niet), maar werpt wel een licht op het kader waarbinnen bepaalde patiënten een uitzondering genieten op het verbod op de toepassing van de derde betaler. Zij werpt ook een licht op de "consumptieverschillen" tussen de patiënten MLOZ in het algemeen, de patiënten met sociale problemen en de patiënten die de derde betaler genieten. * Min.: 1 afspraak, max. 55 afspraken; 44% van de patiënten heeft slechts 1 afspraak, 8 tussen 1 en 3. Totaal: afspraken. ** Het percentage van de vrouwen in de bevolking MLOZ en in de Belgische bevolking, eind 2005: 51%.

6 7 INLEIDING In het Nationaal Akkoord Tandheelkundigen-Ziekenfondsen van 24 januari 2007 is de evaluatie van het goed gebruik van de derdebetalersregeling door de tandartsen opgenomen. Het goed gebruik zal moeten blijken uit de analyse van het cijfermateriaal dat door de verzekeringsinstellingen op een vooraf door de Nationale Commissie vastgestelde wijze verzameld wordt. Door de toetreding tot het Akkoord verbindt de tandarts zich tot het respecteren van de reglementering inzake de derdebetalersregeling en tot het aanvaarden van de juistheid van het cijfermateriaal van de verzekeringsinstellingen tot bewijs van het tegendeel. Indien a.h.v. de cijfergegevens de Nationale commissie tandheelkundigen ziekenfondsen (NCTZ) zou besluiten dat bepaalde tandheelkundigen geen blijk geven van een goed gebruik van de derdebetalersregeling, kan er een controleprocedure worden opgestart. In voorkomend geval kan de NCTZ het recht op de toepassing van de derdebetalersregeling voor de tandheelkundige beknotten. Uiteraard kan men het effect van deze nieuwe bepaling in het akkoord niet correct evalueren als men niet eerst kennis heeft van het bestaande gebruik van de derdebetalersregeling. Deze studie, m.b.t. het gebruik van derdebetalersregeling voor de leden van MLOZ, probeert een foto te maken van de toestand van vóór de restrictieve en sanctionerende bepalingen, ingeschreven in het huidige Akkoord met de tandheelkundigen. Wij zijn immers van mening dat deze bepalingen op zich reeds een afremmend (voor diegene die overmatig gebruik maken) of corrigerend effect (in de zin van betere toepassing van reglementering) zullen hebben op het gebruik van de derdebetalersregeling in het algemeen. Deze foto van het gebruik van de derdebetalersregeling anno 2005 kan dienst doen als vergelijkingsbasis om de toekomstige toepassing te evalueren.

7 8 CONTEXT EN EVOLUTIE VAN DE DERDE BETALER 1 «Bij de derdebetalersregeling wordt de tegemoetkoming in het raam van de verplichte ziekteverzekering (KB van 10 oktober 1986, artikel 1) 2 door de verzekeringsinstelling waar de rechthebbende aan wie de geneeskundige verstrekkingen zijn verleend, aangesloten of ingeschreven is, rechtstreeks uitbetaald aan de zorgverlener, de dienst of de instelling. De patiënt betaalt dus enkel het remgeld aan de zorgverlener». De idee achter het KB. van 10 oktober 1986 is om de derde betaler te verbieden voor alle verstrekkingen die het rechtstreekse gevolg zijn van een initiatief van de patiënt, dit om hem beter bewust te maken van de kostprijs van de verstrekkingen. Het oogmerk is hier dus om het aantal adviezen, raadplegingen en bezoeken binnen beperken te houden (Verslag aan de Koning, KB van 10 oktober 1986). Het KB voorziet in de mogelijkheid om uitzonderingen te bepalen voor het verbod op de derde betaler, dit om rekening te houden met bijzondere sociale situaties (deze regel geldt sinds 1987). In 1993 werden dan nog nieuwe uitzonderingen ingevoerd (KB van 2 juli 1993) op basis van de precaire financiële situatie van de patiënt. Vanaf 1987, werd het verbod op de toepassing van de derde betaler uitgebreid tot de tandheelkundige raadplegingen voor patiënten van 12 jaar en ouder (KB van 10 maart 1987). Dit verbod werd mettertijd nog uitgebreid tot andere verstrekkingen: alle preventieve behandelingen, de conserverende tandverzorging (voor niet in het ziekenhuis opgenomen verzekerden van 18 jaar of ouder), de radiografie (behalve bij ziekenhuisopname). Sinds september 2005 (KB 6/12/2005), geldt het verbod op de toepassing van de derde betaler enkel nog voor patiënten van 12 jaar en ouder (18 jaar voor de conserverende tandverzorging). Rechthebbenden die jonger zijn dan 12 jaar, kunnen de toepassing van een derde betaler vragen, maar de tandarts is niet verplicht om deze te aanvaarden. Doet hij dit wel, dan moet hij de tarieven van de overeenkomst toepassen. 1 Bron: RIZIV, studie 416-B.I 2005/4. 2 Het KB van 10 okt houdende uitvoering van artikel 53, lid 9, van de wet betreffende de verplichte verzekering geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, bepaalt de gevallen waarin de toepassing van de DB verboden, mogelijk of verplicht is. Het bepaalt ook de toepassingswijze. Dit KB is in werking getreden op 01/01/1987.

8 9 SITUATIE IN 2005 De beoefenaars van de tandheelkunde mogen de derdebetalersregeling niet toepassen voor verstrekkingen aan patiënten van 12 jaar en ouder: Voor raadplegingen en thuisbezoeken Voor preventieve behandelingen (artikel 5 2 van de nomenclatuur) Voor radiografie (behalve in geval van ziekenhuisopname/ artikel 5 2 van de nomenclatuur) Voor de conserverende verzorging (artikel 5 2) voor patiënten van 18 jaar en ouder die niet gehospitaliseerd zijn. Maar artikel 6, lid 2 van het KB van 10 oktober 1986 voorziet in objectieve sociale uitzonderingen op dit verbod van de derde betaler. De tandarts mag in dergelijke situaties de derde betaler toepassen, maar is niet verplicht om dit te doen. Als hij wel gebruikt maakt van deze mogelijkheid (in het juiste kader), dan mag de verzekeringsinstelling de toepassing van de derde betaler niet weigeren. Bovenop deze sociale uitzonderingen komen dan nog de gevallen van een "precaire financiële situatie" van de patiënt. Het gaat hier om situaties waarin de patiënten niet onmiddellijk kunnen betalen en waarbij een uitgestelde betaling onmogelijk of uit den boze is. De beoefenaar die deze uitzondering wil toepassen, moet ofwel een verklaring op erewoord, ondertekend door de patiënt voorleggen, ofwel een attest dat hijzelf ondertekent en waarin hij verklaart dat de patiënt zich wel degelijk in zo'n situatie bevindt. Dergelijke gevallen van een financiële noodtoestand worden geacht occasioneel te zijn 3. Er bestaan bepaalde verstrekkingen waarvoor de derde betaler noch verboden noch verplicht is. In dergelijke situaties, kan de beoefenaar van de tandheelkunde de toestemming vragen voor de toepassing van die derde betaler. Hij moet dan wel een aanvraag indienen bij de verzekeringsinstellingen. De voorwaarden die vooraf vervuld moeten zijn om die toestemming te kunnen krijgen, zijn: de toetreding tot de akkoorden (de betrokkene moet op zijn minst gedeeltelijk "geconventioneerd" zijn 4 ). De beoefenaar van de tandheelkunde mag geen sancties opgelopen hebben (tijdens de laatste drie jaar), hij is verplicht om de derde betaler uniform toe te passen op zijn volledige klantenbestand, voor alle toegestane verstrekkingen, die uitgevoerd worden in hetzelfde activiteitencentrum. Doel van deze studie is, zoals beschreven in de aanloop ervan, om een overzicht te schetsen van het gebruik van de derde betaler door de tandartsen bij de leden MLOZ. Dankzij deze foto zullen we de invloed kunnen inschatten van het akkoord tandartsen-ziekenfondsen (zie bijlage 1), dat de toepassing van de derde betaler zal omkaderen en dat voorziet in sancties bij van misbruik door tandartsen. 3 Omzend VI 2004/ Als hij gedeeltelijk geconventioneerd is, dan mag hij de derde betaler enkel toepassen in het kader van zijn activiteit met overeenkomst.

9 10 DEEL I: ANALYSE VAN DE TANDARTSEN EN VAN HUN PATIENTENBESTAND 1. DE ZORGVERLENERS In 2005, hebben tandartsen, dit is 75% van de Belgische tandartsen, ten minste 1 keer een patiënt verzorgd, die aangesloten is bij de MLOZ. In dat jaar, hebben leden tussen 0 en 103 jaar een bezoek gebracht aan hun tandarts (ze vertegenwoordigen hiermee 44% 8 van de totale populatie MLOZ). Dit levert een gemiddelde op van 9,9 patiënten MLOZ per tandarts, 3 verstrekkingen per patiënt, 304 verstrekkingen per tandarts. 6 van de Brusselse tandartsen, 75% van de Waalse tandartsen en 72% van de Vlaamse tandartsen hebben leden MLOZ verzorgd. 2. DE PATIENTEN Profiel van het patiëntenbestand Tijdens het jaar 2005, hebben leden MLOZ van 0 tot 103 jaar ten minste 1 bezoek gebracht aan de tandarts. Het gaat hier om 45% van de totale bevolking van de MLOZ: 39% van de mannen en 46% van de vrouwen. Bij de personen die jonger zijn dan 75 jaar, treffen we proportioneel meer vrouwen aan dan mannen. Figuur 1 "Het aandeel per leeftijdsgroep van 5 jaar van de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen die ten minste 1 keer een bezoek gebracht hebben aan de tandarts in 2005 (10 = bevolking MLOZ 2005)" Mannen Vrouwen De populatie MLOZ die naar de tandarts gaat, bestaat hoofdzakelijk uit jongeren tussen 6 en 15 jaar en uit personen van 20 tot 40 jaar. Zij vertegenwoordigen samen 5 van de leden MLOZ, die een bezoek gebracht hebben aan de tandarts in 2005 (cf. Figuur 1). 8 43% van de jaar.

10 11 Soorten van verzorging Tabel1 "Vergelijking van de gegevens van het Rapport 2005 met de gegevens MLOZ 2005". Totaal aantal prestaties* Aantal prestaties MLOZ Raadplegingen Conserverende verzorging Extracties Tandprothesen Preventie Radiografieën Ortodontie Aandeel van de MLOZ = het % van de verzamelde gevallen in het Rapport Verzorging, toegediend aan leden MLOZ. MLOZ = Verdeling van de verzorging (in % van de in totaal in 2005 gepresteerde gevallen), toegediend aan de MLOZ. Als men er de gegevens van het "Gestandaardiseerde Rapport" (toepassing artikel 51, 4 wet GVU mei 2007) op naslaat, dan kan men vaststellen dat er in de MLOZ proportioneel meer raadplegingen, radiologische en orthodontische verstrekkingen zijn dan men eigenlijk zou mogen verwachten als men een extrapolatie maakt van deze gegevens tot de bevolking MLOZ. Uit deze resultaten zou men kunnen afleiden dat de populatie MLOZ een relatief goede "bucco-dentale" gezondheid heeft, aangezien er minder curatieve verzorging en extracties terug te vinden zijn bij onze populatie dan verwacht. Deze hypothese kan gestaafd worden met de aanwezigheid van een groter aandeel in termen van raadplegingen (dwz mondonderzoek zonder medische/medisch-technische behandeling). Ze wordt dan weer tegengesproken door minder gevallen van preventieve verzorging (cf. Figuur 2). Figuur 2 "Aandeel van de jaarlijkse gevallen (2005) verzorging toegediend aan leden MLOZ" We mogen niet uit het oog verliezen dat de bevolking MLOZ een jonge bevolking is (gemiddelde leeftijd 2005 MLOZ: 38 jaar versus 40 jaar voor België), dat het aandeel van de jongeren 9 en de zuigelingen hier hoog is en dat van de 65-plussers relatief gering (in vergelijking met het nationale gemiddelde (cf. Figuur 3)). Het relatief jonge karakter van de bevolking MLOZ zou een verklaring kunnen bieden voor het verschil in profiel, dat vastgesteld wordt in vergelijking met het nationale profiel jaar

11 12 Figuur 3 "Vergelijking van het aandeel van de bevolking (MLOZ of nationale) per leeftijdsgroep". België 2005 MLOZ % 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% < Consumptieprofiel voor de tandverzorging Bepaalde verstrekkingen worden meer toegediend aan bepaalde leeftijdsgroepen. Zo heeft 26% van de jongeren tussen 10 en 15 jaar en 6% van de kinderen van 6 tot 10 jaar orthodontische verzorging nodig gehad. In de andere leeftijdsgroepen gaat het om minder dan één percent. Onderstaande grafiek vat die verschillen samen (cf. Figuur 4). Figuur 4 "Het aandeel van de bevolking MLOZ die ten minste één conserverende of preventieve verzorging gehad heeft of een raadpleging gehad heeft". 7 Conserverende verzorging Raadplegingen Preventie % MLOZ bij de tandarts Tandprothesen &+ Als men het aandeel bekijkt van de leden die tandverzorging gekregen hebben, dan stelt men vast dat er een dalende trend is naarmate de leeftijd stijgt (cf. Figuur 1). In , had 55% van de Belgen die ouder zijn dan 75 jaar, geen tanden meer. Het is niet omdat men geen tanden meer heeft dat men niet meer naar de tandarts moeten gaan, aangezien men vanaf dat ogenblik (in theorie) meer protheses en meer verzorging van het tandvlees nodig heeft. We stellen inderdaad vast dat veel 75-plussers diverse soorten van prothesezorg nodig gehad hebben in 2005 (cf. Figuur 5), maar dat aandeel is lager dan het verwachte aandeel van de mensen zonder tanden, zelfs als men er rekening mee houdt dat een terugbetaalbare prothese slechts om de 7 jaar vernieuwd mag worden. 10 Gezondheidsrapport 2004.

12 13 Figuur 5 "Aandeel van de leden MLOZ die verstrekkingen gehad hebben van/op protheses in 2005 op basis van de leeftijd" Tandprothesen Uitneembare prothese Vervangen van de basis 3, 2,5% 2, 1,5% 1, 0,5% 0, &+ Regionale verdeling van het patiëntenbestand Figuur 6 "Aandeel van de leden die conserverende verzorging, een raadpleging of een radiografie gehad hebben in 2005, per gewest" 5 45% 4 35% 3 25% 2 15% 1 5% Conserverende verzorging Raadplegingen Radiografieën 1 zorgen Brussel Vlaanderen Wallonië We stellen ook regionale verschillen vast. Zo heeft in 2005, 43% van de Vlaamse leden MLOZ een bezoek gebracht aan de tandarts, terwijl slechts 21% van de Brusselaars en 36% van de Walen dit gedaan heeft (cf. Figuur 6). Het aandeel van de verschillende leeftijdsgroepen die een bezoek gebracht hebben aan de tandarts, schommelt ook van provincie tot provincie. We zouden zo een leeftijdsprofiel van het patiëntenbestand krijgen, dat enigszins verschilt van provincie tot provincie. Dit wordt geïllustreerd door de grafieken (cf. Figuur 7 - Figuur 8).

13 14 Figuur 7 "Het aandeel van de leden MLOZ die in 2005 naar de tandarts gegaan zijn, verdeeld per provincie (naargelang de plaats waar de tandarts de verstrekking toegediend heeft)" Figuur 8 "Het aandeel van de leden die naar de tandarts gegaan zijn, per leeftijdsgroep en per provincie" Antwerpen Vlaams Brbt Waalse Brbt Brussel Henegouwen Luik Limbourg Luxembourg Namen Oost Vld West Vld Het profiel van de bevolking in bijzondere sociale situaties Werden onderzocht: "de financiële noodsituaties en sociale situaties die recht geven op een uitzondering op de toepassing van de derde betaler (DB)". In 2005, hebben leden MLOZ (tabel 2) op een bepaald ogenblik de een of andere sociale situatie gekend die hen recht gaf op een uitzondering op het verbod van de derde betaler voor de tandverzorging. De situatie die het vaakst voorkomt is de werkloosheid (werkloosheid van meer dan 6 maanden = 33% van de leden met een bijzondere sociale situatie, werklozen die ouder zijn dan 50 jaar = 21%, werkloosheid van meer dan 12 maanden = 28%). Ver daarna komen dan het bestaansminimum en de andere uitkeringen. Over het hele jaar is het zo dat 1 van de Brusselse leden die een bezoek gebracht hebben aan de tandarts, ten minste één uitzonderingsclausule hadden. Voor de Vlamingen was dat 5%, 9% bij de Walen. Dit komt neer op 7% van de mannen en 7% van de vrouwen MLOZ, die naar de tandarts geweest zijn in Algemeen mag worden gesteld dat het aandeel van de leden die naar de tandarts gaan en die een uitzonderingscriterium hebben voor het verbod op de derde betaler, toeneemt met de leeftijd. We stellen evenwel verschillen vast tussen mannen en vrouwen. Het aantal uitzonderingen daalt ook bruusk na 65 jaar, wat waarschijnlijk te verklaren is door het feit dat werklozen die ouder zijn dan 65 jaar, "veranderen" in gepensioneerden (cf. Figuur 9).

14 15 Tabel 2 "Aantal leden met een bijzondere sociale situatie die naar de tandarts zijn gegaan in 2005 (opmerking: bepaalde personen hebben meerdere situaties gehad in 2005)" Aantal patiënten Anderen Toelage voor de hulp aan ouderen (III-IV of V) 935 Bestaansminimum Toelage voor de integratie van gehandicapten (cat III/IV) Verhoogde kinderbijslagen Inkomensgarantie voor ouderen OCMW 845 Uitkering hulp aan derden 137 Werkloosheidsuitkering +6 maanden Werkloosheidsuitkering +12 maanden/+50jaar Werkloosheidsuitkering +12 maanden Aantal verschillende patiënten Aantal verschillende patiënten (behalve "anderen") Totaal aantal patiënten Aantal verschillende patiënten = aantal verschillende patiënten die naar de tandarts zijn gegaan en ten minste één van de bijzondere situaties hadden. Aantal verschillende patiënten (los van de anderen) = aantal verschillende patiënten die naar de tandarts zijn gegaan en ten minste één van de bijzondere situaties hadden die recht geven op een uitzondering. De som van het aantal patiënten in 2005 = het aantal leden MLOZ die naar de tandarts zijn gegaan in Figuur 9 "Aandeel per leeftijdsgroep van de leden die een bezoek gebracht hebben aan de tandarts, terwijl ze recht hadden op een uitzondering voor de DB omwille van een sociale reden" Mannen Vrouwen 3 25% 2 15% 1 5% De bevolking MLOZ die naar de tandarts is geweest in 2005, is gemiddeld 38 jaar oud (39 jaar: vrouwen, 37 jaar: mannen). De subgroep die in aanmerking zou kunnen komen voor een uitzondering 11 voor de derde betaler, is gemiddeld 45 jaar oud (idem mannen en vrouwen). Diegenen die er niet kunnen van genieten, zijn gemiddeld 38 jaar oud (36.6: mannen, 38.9: vrouwen). Opmerking Om in aanmerking te komen voor de derde betaler, kan de patiënt een financiële noodtoestand inroepen leden hebben dat gedaan, dit is 3.5% van de bevolking die naar de tandarts is geweest (bij de populatie MLOZ is dat 2%). 5 van die leden waren tussen 21 en 40 jaar oud (ongeveer 7% van elke leeftijdsgroep wordt hier beoogd (cf. Figuur 10)). 11 Zij moeten ten minste één maal in het jaar een sociale voorwaarde gekend hebben die een uitzondering inhield voor de DB.

15 16 Figuur 10 "Het aandeel van de leden MLOZ die naar de tandarts geweest zijn in 2005 en die een financiële noodtoestand ingeroepen hebben om de derde betaler te verkrijgen" Mannen Vrouwen 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% Bij het lezen van onderstaande grafiek, stellen we vast dat 56% van de gevallen van financiële noodtoestand terug te vinden zijn in Brussel, waar het gaat om 9% van de personen die een bezoek gebracht hebben aan de tandarts; 4% van de leden heeft de financiële noodtoestand ingeroepen (cf. Figuur 11). Figuur 11 "Aandeel van de leden MLOZ die naar de tandarts geweest zijn en die een financiële noodtoestand ingeroepen hebben" 25% Brussel Vlaanderen Wallonië % patientèle en détresse 2 15% 1 5% [âge] 3. VASTSTELLINGEN EN VRAGEN Ofschoon een jaarlijkse preventieve controle warm aanbevolen wordt, is slechts 44% 12 van de bevolking MLOZ ten minste één keer naar de tandarts geweest in de loop van het jaar. Jongeren (6 tot 15 jaar en 20 tot 40 jaar) gaan verhoudingsgewijs meer naar de tandarts. Het aandeel van de bevolking dat naar de tandarts gaat, daalt naarmate de leeftijd stijgt. Misschien moeten we daaruit afleiden dat de bewustmaking qua tandverzorging niet meer afgestemd is op de oudere bevolkinggroepen? Zou de boom qua tandartsbezoek vanaf 6 jaar (cf. Figuur 1) niet de weerspiegeling kunnen zijn van de voorlichting/preventie in scholen? Het aandeel van de leden die naar de tandarts gaan, verschilt sterk van regio tot regio. Die verschillen zouden te verklaren kunnen zijn door verschillen in het medische aanbod (maar we stellen vast dat er proportioneel minder naar de tandarts wordt gegaan in Brussel) en/of door sociale en economische verschillen tussen de populaties. 12 De leden van 3 jaar en ouder.

16 17 DEEL II: TOEPASSING VAN DE DERDEBETALERSREGELING 1. LIMIETEN VAN DE STUDIE De studie slaat enkel op de leden MLOZ en deze vertegenwoordigen 17% van de Belgische bevolking in We mogen aannemen dat ongeveer 17% van het patiëntenbestand van een tandarts aangesloten is bij de MLOZ. 2. TOEPASSING VAN DE DERDE BETALER: PROFIEL VAN DE ZORGVERLENERS In 2005, heeft 39% van de tandartsen die een lid MLOZ verzorgd hebben, ten minste één keer de derdebetalersregeling toegepast (cf. Figuur 12). Die redenering gaat op voor 48% van de Brusselse tandartsen, 29% van de Vlaamse tandartsen en 53% van de Waalse tandartsen. Naarmate hun anciënniteit toeneemt, lijken de tandartsen minder gebruik te maken van die mogelijkheid. Figuur 12 "Het aandeel van de tandartsen i.f.v de anciëniteit die leden MLOZ behandelen en die de DB toegepast hebben in 2005" 3. TOEPASSING VAN DE DERDE BETALER: PROFIEL VAN DE PATIENTEN MLOZ 11% van de leden MLOZ die in dat jaar ten minste één keer naar de tandarts zijn geweest, genoot de derde betaler; 13% daarvan was jonger dan 15 jaar (in 2005 werd begonnen met het experiment 'kosteloze verzorging voor kinderen jonger dan 12 jaar", wat de statistieken natuurlijk kan beïnvloeden). We stellen vast dat 2 van de Brusselse leden die naar de tandarts zijn geweest, de derde betaler genoten hebben; in Wallonië was dat 12%; in Vlaanderen 5% (cf. Figuur 13 - Figuur 14 - Figuur 15).

17 18 Figuur 13 "Aandeel van de patiënten die naar de tandarts zijn geweest en voor wie de derde betaler toegepast werd, in vergelijking met het aandeel van de verstrekkingen, uitgevoerd in de DB én dit van de tandartsen die ten minste één lid MLOZ gezien hebben in 2005 en die de DB toegepast hebben Figuur 14 "Aandeel van de patiënten in elk gewest, die naar de tandarts geweest zijn en voor wie de DB toegepast werd, in vergelijking met het aandeel van de verstrekkingen, uitgevoerd in de DB én dit van de tandartsen die ten minste één lid MLOZ gezien hebben in 2005 en die de DB toegepast hebben, per provincie" Figuur 15 " Aandeel van de patiënten in elk gewest, die naar de tandarts geweest zijn en voor wie de DB toegepast werd" Het aandeel van de leden die de derde betaler genieten, lijkt te dalen naarmate de leeftijd stijgt. De ingeroepen oorzaken variëren eveneens in functie van de leeftijd (cf. Figuur 16 - Figuur 17); het zijn vooral patiënten tussen 21 en 45 jaar die een financiële noodtoestand inroepen. Zij vertegenwoordigen 5 van de personen die de derde betaler aanvragen omwille van een financiële noodsituatie.

18 19 Figuur 16 "Verdeling per leeftijdsgroep van de leden die de DB toegepast gekregen hebben omwille van een financiële noodsituatie of een andere reden" 25% Anderen financiële noodsituatie 2 15% 1 5% Figuur 17 "Aandeel van de leden MLOZ die een DB gehad hebben voor tandverzorging" Aandeel van de patiënten MLOZ die een derdebetalersregeling hebben omwille van een andere reden Aandeel van de patiënten MLOZ die een derdebetalersregeling hebben omwille van een financiële noodsituatie Aandeel van de patiënten MLOZ die een derdebetalersregeling hebben 3 25% 2 15% 1 5% TOEPASSING VAN DE DERDE BETALER: PROFIEL VAN DE VERSTREKKINGEN In 2005, was de verzorging ongelijk verdeeld: 65% van de personen die de derde betaler aanvragen, doen dit omdat ze conserverende verzorging nodig hebben, maar 62% van de personen die een financiële noodtoestand inroepen, doen dit omwille van radiografie. 6 van diegenen die een derde betaler genieten om andere redenen, roepen die in voor conserverende verzorging. In dat jaar, heeft slechts 0.1% van de leden MLOZ die naar de tandarts geweest zijn, de derde betaler gekregen voor orthodontische verzorging in het kader van een financiële noodtoestand; 18% van diegenen die de derde betaler genoten hebben om andere redenen, hebben die gekregen voor extracties, 15% voor protheses (cf. Figuur 18 - Figuur 19).

19 20 Figuur 18 "Aandeel van de patiënten die tandverzorging gekregen hebben in de DB op basis van de reden van die DB (financiële noodsituatie of andere situatie), per soort van verzorging" Aandeel van de patiënten MLOZ die een derdebetalersregeling hebben omwille van een andere reden Aandeel van de patiënten MLOZ die een derdebetalersregeling hebben omwille van een financiële noodsituatie Aandeel van de patiënten MLOZ die een derdebetalersregeling hebben Raadplegingen Conserverende verzorging Extracties Tandprothesen Preventie Radiografieën Ortodontie Tabel 3 : Gegevens uit de grafiek 18 Anderen financiële noodsituatie Totaal Raadplegingen 28% 33% 33% Conserverende verzorging 6 57% 65% Extracties 2% 2% Tandprothesen 1 1% 8% Preventie 22% 26% 25% Radiografieën 33% 62% 45% Ortodontie 8% 1% 6% Id diffs Noodtoestand : financiële noodsituatie; DB+: leden die een derde betaler gehad hebben; andere: leden die een DB gehad hebben om een andere reden dan een financiële noodsituatie Figuur 19 "Het aandeel, per soort van verzorging, van de leden die naar de tandarts geweest zijn en die de DB toegekend gekregen hebben omwille van een financiële noodsituatie, om andere redenen" 2 18% 16% 14% 12% 1 8% 6% 4% 2% Aandeel van de patiënten MLOZ die een derdebetalersregeling hebben omwille van een andere reden Aandeel van de patiënten MLOZ die een derdebetalersregeling hebben omwille van een financiële noodsituatie Aandeel van de patiënten MLOZ die een derdebetalersregeling hebben Raadplegingen Conserverende verzorging Extracties Tandprothesen Preventie Radiografieën Ortodontie

20 21 In 2005, heeft 42% van de rechthebbenden op de verhoogde verzekeringstegemoetkomingen (RVV) die naar de tandarts geweest zijn, de derde betaler genoten; zij vertegenwoordigen 28% van de gerealiseerde DB (22% van de zelfstandigen (RV) en 28% van de leden uit de algemene regeling (AR)). 5. STUDIE VAN DE VERSTREKKINGEN In 2005, werd 11% van de verstrekkingen die gefactureerd werden aan leden MLOZ, uitgevoerd in het kader van de derde betaler. Dit aandeel hangt sterk af van de soort van verzorging. De DB is veel frequenter bij extracties en protheses dan bij preventieve verzorging en raadplegingen (cf. Tabel 4). De preventieve verzorging vertegenwoordigt 25% van de verstrekkingen van de leden in 2005, maar slechts 13% van de verstrekkingen, uitgevoerd in het kader van de DB. In 2005, heeft 6% van de preventieve verzorging aanleiding gegeven tot de toepassing van de DB. Tabel 4 Aantal Prestaties Prestaties Prestaties derdebetaler Derdebetaler % derdebetaler tov tot Raadplegingen % % 1 Conserverende verzorging % % 16% Extracties % 26% Tandprothesen % % 26% Preventie % % 6% Radiografieën % Ortodontie % % 12% % Opmerking: Aantal verstrekkingen = alle verstrekkingen voor leden MLOZ in 2005, verstrekkingen DB = Verstrekkingen in de derde betaler. % DB in totaal = aandeel van de verstrekkingen, die gefactureerd werden in de DB. Er bestaan sterke regionale verschillen. We stellen vast dat in Vlaanderen slechts 5% van de verstrekkingen uitgevoerd wordt in het kader van de derde betaler (in Brussel is dat 22%). Die verschillen kunnen misschien gedeeltelijk te verklaren zijn door de verschillen in het medische aanbod en op het sociale en economische niveau tussen Brussel en de andere gewesten. Figuur 20 "De verhouding tussen het aantal verstrekkingen, uitgevoerd in de DB en het totale aantal verstrekkingen per soort van verzorging en gewest" Brussel Vlaanderen Wallonië 45% 4 35% 3 25% 2 15% 1 5% Raadplegingen Conserverende verzorging Extracties Tandprothesen Preventie Radiografieën Ortodontie

21 22 In Brussel heeft het hogere aantal gevallen in de DB vooral te maken met de extracties, terwijl het in Vlaanderen en Wallonië hoofdzakelijk gaat om protheses en verstrekkingen voor protheses (Figuur 20 - Figuur 21). Deze verschillen zouden te maken kunnen hebben met de verschillen qua profiel van de populaties MLOZ. We weten dat de gemiddelde leeftijd van de leden verschilt van gewest tot gewest (idem voor hun sociale en economische niveau). Welnu, deze parameters beïnvloeden zowel de soort van verzorging als de DB. Figuur 21 "Aandeel van elk gewest per soort van tandverzorging in DB" Brussel Vlaanderen Wallonië Ortodontie Radiografieën Preventie Tandprothesen Extracties Conserverende verzorging Raadplegingen DERDE BETALER: FINANCIELE NOODSITUATIES VERSUS SOCIALE SITUATIES Uit de balans van het jaar 2005 blijkt dat 3% van de verstrekkingen aanleiding gegeven heeft DB omwille van een financiële noodsituatie. Dit aandeel schommelt ook naargelang de toegediende verstrekking; het aandeel is maximaal voor de radiografie (5% van de gevallen- en minimaal voor de orthodontie en de protheses ( 1%) (cf. Figuur 22). Figuur 22 "Het aandeel van de in 2005 geattesteerde verstrekkingen voor leden MLOZ, waarvoor de DB toegepast werd" Anderen financiële noodsituatie Ortodontie Radiografieën Preventie Tandprothesen Extracties Conserverende verzorging Raadplegingen 92% 93% 94% 95% 96% 97% 98% 99% 10

22 23 Invloed van de sociale situaties op de verzorging en de toepassing van de DB Het sociale statuut van het lid lijkt een dubbele rol te spelen: het beïnvloedt zowel de verzorging als de toestemming voor de DB. We stellen bijvoorbeeld vast dat het gemiddelde aantal verstrekkingen per patiënt hoger is in de groep van de patiënten die bijzondere sociale situaties vertonen dan in de algemene bevolking. Die verhouding verschilt naargelang het gewest en de sociale categorie van de patiënt. Algemeen, mogen we stellen dat het de langdurig werklozen die ouder zijn dan 50 jaar en de personen met een bestaansminimum zijn, waar de verhouding het hoogst is. Figuur 23 Het gemiddelde aantal verstrekkingen per lid MLOZ dat naar de tandarts geweest is (alle sociale situaties samen) per gewest in 2005" 4,30 4,20 4,10 4,00 3,90 3,80 3,70 3,60 3,50 Brussel Vlaanderen Wallonië Figuur 24 "Aantal verstrekkingen per lid MLOZ dat naar de tandarts is geweest (alle sociale situaties samen) per gewest in 2005" Raadplegingen Conserverende verzorging Extracties Tandprothesen Preventie Radiografieën Ortodontie We stellen grote verschillen vast tussen het gemiddelde aantal verstrekkingen per patiënt die al dan niet recht heeft gehad op een DB terwijl, hij zich in een bijzondere sociale toestand bevond (cf. Figuur 23 - Figuur 24 - Figuur 25). De patiënten die een DB genoten hebben, terwijl ze zich in een precaire sociale toestand bevonden, vertoonden immers een gemiddeld aantal gevallen dat hoger is dan de patiënten voor wie men geen derde betaler toekent. Men mag aannemen dat patiënten die zich in een moeilijke situatie bevinden en die herhaaldelijk verzorging nodig hebben, er de voorkeur aan geven om een DB aan te vragen, wat ze niet zouden doen als ze slechts af en toe verzorging nodig zouden hebben.

23 24 Figuur 25 "Het aantal gevallen per patiënt naargelang de sociale situatie". Ter herinnering: Het gemiddeld aantal gevallen voor leden die naar de tandarts zijn geweest = 4 Geen DB DB 30,0 25,0 20,0 15,0 10,0 5,0 0, Tabel 5 : Legende van de grafiek 25 Légende MLOZ TP+ 0 Anderen 1 Toelage voor de hulp aan de oudere (III-IV of V) 2 Bestaannsminimum 3 Toelage voor de integratie van gehandicapten (cat III/IV) 4 Verhoogde kinderbijslagen 5 Inkomens garantie voor oudere 6 OCMW 7 Uitkering hulp aan derde 8 Werkloosheidsuitkering +6 maanden 9 Werkloosheidsuitkering +12 maanden/+50jaaren 10 Werkloosheidsuitkering +12 maanden Leden die een derdebetalinh in 2005 hebben gehad Figuur 26 "Het aandeel van de verzorging, toegediend aan patiënten in bijzondere sociale situaties, uitgevoerd in de DB (= andere sociale situaties DB+), in vergelijking met de vaststelling bij patiënten in een bijzondere sociale situatie met of zonder DB (= spec. soc. DB all), en met de MLOZ in het algemeen (= MLOZ 2005)" soc. specifiek DB+ MLOZ 2005 soc.specifiek DB all 4 35% 3 25% 2 15% 1 5% Conserverende verzorging Raadplegingen Extracties Ortodontie Preventie Tandprothesen Radiografieën De soort van ontvangen verzorging wordt ook beïnvloed door het sociaal statuut van de patiënt. Als men de verzorging aan het geheel van de MLOZ vergelijkt met de verzorging aan personen in een bijzondere sociale situatie, dan stelt men het volgende vast: Patiënten die zich in een bijzondere sociale situatie bevinden, hebben gemiddeld meer conserverende verzorging, raadplegingen en protheses gehad dan de algemene bevolking MLOZ. De verschillen zijn nog groter, als men kijkt naar de personen die een bijzondere sociale situatie gekend hebben en die de derde betaler genoten hebben. (We kunnen ons afvragen of het niet gaat om die mensen die zich in de meest precaire situatie bevinden?) We stellen in deze groep immers vast dat een groter aandeel van de verstrekkingen gaat naar raadplegingen, protheses, radiografie en orthodontie, veel minder naar preventieve verzorging. Dit zou kunnen betekenen dat hun "bucco-dentale" gezondheidstoestand slecht is. Het vrij hoge aandeel van de extracties zou te verklaren kunnen zijn door het ontbreken van preventieve verzorging en misschien door het feit dat men "tijdelijk" afgezien heeft van verzorging (om economische redenen?).

24 25 Sociale toestand op het ogenblik van de verstrekking In 2005, kregen leden tandverzorging terwijl ze zich in een "bijzondere" sociale situatie bevonden (hulp voor bejaarden, bestaansminimum, leefloon, OCMW-steun langdurig werkloze) of beantwoordden aan zorgnoodcriteria (forfaits verpleegkundige verzorging, kinesitherapie, 120 dagen ziekenhuisopname, enz.); zij gaven aanleiding tot meer dan één miljoen verstrekkingen voor tandverzorging. Deze bevolking is gemiddeld 51 jaar oud (zij is dus ouder dan de bevolking MLOZ (38.4 jaar) en ouder dan de populatie MLOZ, die naar de tandarts is geweest in 2005) (39.1 jaar). De subgroep die zich in een bijzondere sociale toestand bevond en de DB genoten heeft, is evenwel gemiddeld 47 jaar oud (de gemiddelde leeftijd van de leden MLOZ die de derde betaler genoten hebben = 30 jaar). Figuur 27 "Het aandeel van de gevallen in de gewesten voor patiënten in een bijzondere sociale situatie" 45% 4 35% 3 25% 2 15% 1 5% Brussel Vlaanderen Wallonië Als we de sociale situatie van het lid bekijken op het ogenblik waarop hij naar de tandarts is gegaan, dan stellen we vast dat 45% van deze verstrekkingen "in een bijzondere sociale situatie" verstrekkingen zijn bij langdurig werklozen (+1 jaar), die ouder zijn dan 50 jaar. De verschillende soorten van werkloosheid (50 jaar 1 jaar, 6 maanden, 12 maanden) vertegenwoordigen de situatie van de patiënten in 22% van de gevallen van tandverzorging (63% van de gevallen van patiënten in een "bijzondere" sociale situatie). Deze "werklozen" zijn "verantwoordelijk" voor 9 van de sociale situaties, die aanleiding geven tot een uitzondering op de DB, maar 82% van de gevallen voor deze werklozen werden niet aangerekend in het kader van de DB (Geen informatie verstrekt aan de patiënten? Geen DB nodig?). Als men het aandeel van de DB verbindt met het sociaal statuut van de leden, dan stelt men vast dat op 21% van de verstrekkingen voor patiënten die zich in een uitzonderlijke sociale situatie bevinden in het kader van de derde betaler, inderdaad de derde betaler toegepast werd. Dit aandeel bedraagt 23% voor mensen in een bijzondere sociale situatie, 11% voor de MLOZ in zijn geheel en 9% voor de leden die geen bijzondere sociale situatie gehad hebben in de loop van het jaar. De praktijk lijkt meer algemeen te zijn bij patiënten met het bestaansminimum en bij patiënten die afhangen van het OCMW (zie Figuur 28).

25 26 Figuur 28 "Het aandeel van de derde betaler op basis van de sociale toestand op het ogenblik van de verstrekking" Geen TP TP Tabel 6 : Legende grafiek 28 Légende MLOZ TP+ 0 Anderen 1 Toelage voor de hulp aan de oudere (III-IV of V) 2 Bestaannsminimum 3 Toelage voor de integratie van gehandicapten (cat III/IV) 4 Verhoogde kinderbijslagen 5 Inkomens garantie voor oudere 6 OCMW 7 Uitkering hulp aan derde 8 Werkloosheidsuitkering +6 maanden 9 Werkloosheidsuitkering +12 maanden/+50jaaren 10 Werkloosheidsuitkering +12 maanden Leden die een derdebetalinh in 2005 hebben gehad We stellen verschillen vast tussen de gewesten. Die verschillen kunnen nog eens gekoppeld worden aan de verschillen in profiel van onze leden, naargelang de gewesten. In 2005, slaat 36% van de tandverzorging bij leden MLOZ op patiënten die zich in een bijzondere situatie bevinden. Dit aandeel bedraagt 43% te Brussel, 4 in Wallonië en 28% in Vlaanderen. Gemiddeld, werd 24% van de gevallen van de derde betaler toegepast op leden in een "precaire" sociale toestand. Dit aandeel varieert naargelang de gewesten: het is maximaal te Brussel (36%), minimaal in Vlaanderen (9%) en bedraagt 2 in Wallonië. Het aandeel van de verzorging, aangerekend in de derde betaler aan leden MLOZ in een bijzondere sociale situatie, varieert naargelang het gewest en de sociale categorie van het lid (cf. Figuur 29). We stellen aldus vast dat 75% van de verstrekkingen voor Brusselse patiënten met bestaansminimum aanleiding geeft tot een derde betaler, terwijl dit "slechts" 61% is in Wallonië en 46% in Vlaanderen. Kunnen deze verschillen te maken hebben met verschillende gewoontes van de tandartsen (misschien wordt er in Vlaanderen wel vaker met uitstel betaald dan in Wallonië en Brussel?).

26 27 Figuur 29 "Het aandeel van de verzorging, aangerekend in de DB aan leden in een precaire sociale toestand" Brussel Vlaanderen Wallonië Tabel 7 : Legende grafiek 29 Légende MLOZ TP+ 0 Anderen 1 Toelage voor de hulp aan de oudere (III-IV of V) 2 Bestaannsminimum 3 Toelage voor de integratie van gehandicapten (cat III/IV) 4 Verhoogde kinderbijslagen 5 Inkomens garantie voor oudere 6 OCMW 7 Uitkering hulp aan derde 8 Werkloosheidsuitkering +6 maanden 9 Werkloosheidsuitkering +12 maanden/+50jaaren 10 Werkloosheidsuitkering +12 maanden Leden die een derdebetalinh in 2005 hebben gehad Als men de verstrekkingen bekijkt van patiënten die aangesloten zijn bij de MLOZ en die zich in een sociale situatie bevinden waarvoor de derde betaler toegelaten is (één van de uitzonderingen op het verbod om de derde betaler toe te passen), dan stelt men vast dat deze patiënten in 13% van de gevallen (totaal: derde betaler en geen derde betaler) de derde betaler gevraagd hebben omwille van een financiële noodtoestand. Deze gevallen vertegenwoordigen 33% van de derde betalers, toegekend aan patiënten die in aanmerking komen voor een uitzondering op het verbod. Dit aandeel varieert naargelang de soort van sociale situatie en is opvallender bij langdurig werklozen dan bij de rechthebbenden op allerlei uitkeringen. Er zou dus een voorlichtingsprobleem zijn zowel bij deze patiënten als bij hun tandartsen, aangezien de leden de financiële noodtoestand (die uitzonderlijk moet blijven!) inroepen, terwijl zij eigenlijk al recht hebben op de derde betaler omwille van hun sociale toestand.

27 28 7. VASTSTELLINGEN EN VRAGEN 39% van de tandartsen die een lid MLOZ verzorgd hebben, heeft ten minste 1 DB toegepast. De toepassing door de tandartsen van de DB gaat in dalende lijn naarmate hun anciënniteit toeneemt. Dit zou misschien te wijten kunnen zijn aan een betere voorlichting van de jongere tandartsen over de mogelijkheden en procedures? 11% van de leden die ten minste één bezoek gebracht hebben aan de tandarts, genoot de derde betaler. Dit aandeel daalt naarmate de leeftijd van de patiënt stijgt. Dit zou te wijten kunnen zijn aan een betere voorlichting van de jongere patiënten over het bestaan van de derde betaler? Misschien hebben zij wel vaker het lef om die derde betaler te vragen aan hun tandarts? Jonge patiënten zouden ook vaker naar jongere tandartsen gaan, die sowieso frequenter de derde betaler toepassen? Men zou ook kunnen denken dat jonge tandartsen, omdat ze hun patiënten niet willen verliezen, gemakkelijker de derde betaler toekennen dan oudere tandartsen, die al over een trouw en groot patiëntenbestand beschikt. De oudste tandartsen hebben een vast patiëntenbestand, zodat ze het minder vaak nodig vinden om toe te treden tot het akkoord. Aangezien de naleving van de tarieven een eis is in het kader van de derde betaler, wordt deze misschien vaker toegepast door jongere tandartsen, want zij lijken vaker "geconventioneerd" te zijn? 11% van de verstrekkingen heeft aanleiding gegeven tot de derde betaler (verschil naargelang de verzorging en de regio). 24% van de gevallen van de derde betaler slaat op patiënten die zich in een bijzondere sociale toestand bevinden. Het gemiddelde aantal verstrekkingen per patiënt wordt sterk beïnvloed door het sociaal statuut van de patiënt.

28 29 CONCLUSIE We stellen vast dat in 2005 minder dan de helft van de leden MLOZ (44.8% van de leden van 0 tot 103 jaar) naar de tandarts is geweest. Vrouwen gaan vaker naar de tandarts dan mannen (46% van de vrouwen versus 39% van de mannen). Dit verschil kan te maken hebben met het feit dat vrouwen meer oog hebben voor de noodzaak van preventieve verzorging. Dit wordt bevestigd door de vaststelling dat vrouwen vaker naar de tandarts gaan voor raadplegingen en preventieve verzorging dan mannen, ongeacht hun leeftijd. Bij de leden die naar de tandarts gaan, kreeg 11% de derde betaler toegepast. Deze populatie heeft en bijzonder consumptieprofiel dat meer gericht is op curatieve verzorging dan op preventieve verzorging, met een aantal gevallen per patiënt dat hoger ligt dan het gemiddelde. Deze bijzonderheden vallen op twee manieren te verklaren: personen met de derde betaler, bevinden zich in een precaire situatie en zouden geneigd zijn om verzorging uit te stellen, vandaar het grotere aantal gevallen en de curatieve verzorging. Men zou ook kunnen denken dat, wanneer de patiënt vaststelt dat hij een hele reeks verstrekkingen en/of dure verzorging nodig heeft, hij de derde betaler aanvraagt. De financiële noodtoestand wordt "slechts" in 3% van de derdebetalersgevallen ingeroepen. Toch doet een deel van de leden die zich in een bijzondere sociale toestand bevinden, die recht zou kunnen geven op een uitzondering op het derdebetalersverbod, een beroep op de clausule van de financiële noodtoestand. We stellen, ongeacht de bestudeerde parameters, vast dat die parameters verschillen van gewest tot gewest (en van provincie tot provincie), naargelang de anciënniteit van de arts en het geslacht van de patiënt. Deze schommelingen zouden te wijten kunnen zijn aan verschillen in het medische aanbod en/of de gewoontes van de tandartsen, en aan de verschillen qua profiel (sociaal, economisch, leeftijd) van de patiënten. Deze studie volstaat niet om zich een juist beeld te vormen van het "gedrag" van de zorgverleners (toepassing van de derde betaler of niet), maar werpt wel een licht op het kader waarbinnen bepaalde patiënten een uitzondering genieten op het verbod op de toepassing van de derde betaler. Zij werpt ook een licht op de "consumptieverschillen" tussen de patiënten MLOZ in het algemeen, de patiënten met sociale problemen en de patiënten die de derde betaler genieten.

29 30 BIJLAGE 1 METHODOLOGIE Analyse gebaseerd op de verstrekkingen tandverzorging van de leden MLOZ in De verstrekkingen, worden geïdentificeerd door middel van hun nomenclatuurcode. Verzameling van de gegevens De gegevens werden verzameld in juni Ze werden geselecteerd op basis van de nomenclatuur ZIV en werden ondergebracht in "families" (hoofdstuk 3, artikel 5 van de nomenclatuur). De verstrekkingen werden geselecteerd op basis van hun verstrekkingsdatum (2005MMDD). We hebben ons beperkt tot de verstrekkingen, geattesteerd door een beoefenaar van de tandheelkunde. Afkortingen ZIV : Verplichte Verzekering KB : Koninklijk Besluit RVV : Rechthebbende op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming RG : Remgeld DB : Derde betaler RDV : afspraak Begripsomschrijvingen Aangeslotene MLOZ : lid MLOZ. Aantal gevallen : vergelijkbaar met het aantal verstrekkingen. Patiënt : lid dat naar de tandarts is geweest in 2005.

30 31 BIJLAGE 2 EXTRACT VAN HET NATIONAAL AKKOORD TANDHEELKUNDIGEN - ZIEKENFONDSEN VAN 24 JANUARI HET GOED GEBRUIK VAN DE DERDEBETALERSREGELING 4.1. De partijen in de NCTZ komen overeen de Paritaire groep te behouden die ermee belast was de geschillen te onderzoeken die voortvloeien uit de toepassing van de derdebetalersregeling en die opgericht was bij het Akkoord van 9 december De verzekeringsinstellingen zullen, op een door de Nationale Commissie vastgestelde wijze, cijfermateriaal verzamelen over het afwijkend gebruik van de derdebetalersregeling zoals bepaald in het koninklijk besluit van 10 oktober Hierbij kan rekening worden gehouden met de meetbare sociale karakteristieken van het patientele van de tandarts. De verzekeringsinstellingen zullen deze gegevens op een geanonimiseerde manier overmaken aan de Nationale Commissie. De Nationale Commissie bepaalt vervolgens vanaf welk punt de individuele tandartsen zullen geselecteerd worden die door de verzekeringsinstellingen in een procedure op tegenspraak nader zullen worden gecontroleerd op het naleven van hun verbintenissen Door toetreding tot dit akkoord verbindt de tandarts zich er tot toe de reglementering inzake de derdebetalersregeling te respecteren en verklaart de tandarts de juistheid van deze cijfergegevens te aanvaarden tot het door hem te leveren bewijs van het tegendeel Onverminderd de bepalingen van het koninklijk besluit van 10 oktober 1986 tot uitvoering van artikel 53, negende lid, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, voortaan in dit artikel het koninklijk besluit genoemd, verbindt de tandheelkundige zich ertoe maximaal 75 % van de door hem geattesteerde verstrekkingen, bedoeld in artikel 6, eerste lid, 3 tot en met 6 van het koninklijk besluit, via de derdebetalersregeling aan te rekenen, en maximaal 5 % van de door hem geattesteerde verstrekkingen, bedoeld in artikel 6, eerste lid, 3 tot en met 6 van het koninklijk besluit aan te rekenen met toepassing van de uitzonderingsbepaling bedoeld in artikel 6, tweede lid, 5 van het koninklijk besluit. Hierbij mag de tandheelkundige geen onderscheid maken tussen de rechthebbenden, noch op basis van de verzekeringsinstelling waarbij zij zijn aangesloten, noch op basis van het aktiviteitencentrum waarin de zorg verleend werd. De verzekeringsinstellingen zullen, op een door de Nationale commissie tandheelkundigen - ziekenfondsen (NCTZ) vastgestelde wijze, cijfermateriaal verzamelen over een mogelijke relatie tussen het niet naleven van de in het vorige lid bedoelde verbintenis, het niet innen van het persoonlijk aandeel en het aantal verstrekkingen dat door de tandheelkundige wordt aangerekend. Door toetreding tot deze overeenkomst verklaart de tandheelkundige de juistheid van deze cijfergegevens te aanvaarden tot door hem te leveren bewijs van het tegendeel. De verzekeringsinstellingen zullen deze gegevens jaarlijks op een geanonimiseerde manier overmaken aan de NCTZ. De NCTZ bepaalt aan de hand van deze gegevens welke tandheelkundigen door een commissie ad hoc in een procedure op tegenspraak nader zullen worden gecontroleerd op het naleven van de in het eerste lid van dit artikel bedoelde verbintenis. Hierbij kan rekening worden gehouden met de meetbare sociale karakteristieken van het patiëntele van de tandheelkundige. Indien de NCTZ, op voorstel van de commissie ad hoc vaststelt dat een tandheelkundige deze verbintenis niet naleeft, verbinden de verzekeringsinstellingen zich ertoe om in uitvoering van artikel 4ter, 5 van het koninklijk besluit de derdebetalersregeling voor alle verstrekkingen, behoudens deze vermeld in artikel 4ter, 8 en artikel 5 van het koninklijk besluit, in te trekken vanaf de eerste dag van de tweede maand na goedkeuring van de notulen van de desbetreffende vergadering van de NCTZ Het voorstel van aanpassing van het koninklijk besluit van 10 oktober 1986 zoals overeengekomen in de Nationale commissie gedurende de zitting van 24 januari 2007, zal uiterlijk op 1 oktober 2007 in werking treden.

Agenda. Doel van de opleiding De tandverzorging. Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord. Algemeenheden Verstrekkingen

Agenda. Doel van de opleiding De tandverzorging. Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord. Algemeenheden Verstrekkingen Agenda Doel van de opleiding De tandverzorging Algemeenheden Verstrekkingen Persoonlijk aandeel Derde betaler Samenvatting Vraag en antwoord Inzicht verwerven in de verschillende verstrekkingen tandzorg

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/115 van 24 maart 2009 393/42 Van toepassing vanaf 1 maart 2009 Modaliteiten waaronder

Nadere informatie

IMA-monitor van de toepassing van de verplichte sociale derdebetalersregeling door huisartsen

IMA-monitor van de toepassing van de verplichte sociale derdebetalersregeling door huisartsen 1 IMA-monitor van de toepassing van de verplichte sociale derdebetalersregeling door huisartsen Boekhoudperiode 2015T1 2016T4 Publicatiedatum: 20 juni 2017 Auteurs: Belinda ten Geuzendam, Didier Saint-Jean,

Nadere informatie

Een reden te meer om te lachen

Een reden te meer om te lachen Een reden te meer om te lachen Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! OM KWALITEITSVOLLE TANDZORG VOOR IEDEREEN TOEGANKELIK TE MAKEN, HEEFT DE SOCIALISTISCHE MUTUALITEIT

Nadere informatie

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen!

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Een reden te meer om te lachen Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Gids Dentimut First & Dentimut Plus Informatiegids uitgegeven door de Verzekeringsmaatschappij

Nadere informatie

studie De kostprijs van tandzorg voor de verplichte verzekering en voor de patiënt

studie De kostprijs van tandzorg voor de verplichte verzekering en voor de patiënt studie De kostprijs van tandzorg voor de verplichte verzekering en voor de patiënt Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 gezondheidspromotie@mloz

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/049 BERAADSLAGING NR. 08/016 VAN 4 MAART 2008 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VERVAT IN

Nadere informatie

De vrouwen hebben dan ook een grotere kans op werkloosheid (0,39) dan de mannen uit de onderzoekspopulatie (0,29).

De vrouwen hebben dan ook een grotere kans op werkloosheid (0,39) dan de mannen uit de onderzoekspopulatie (0,29). In het kader van het onderzoek kreeg de RVA de vraag om op basis van de door het VFSIPH opgestelde lijst van Rijksregisternummers na te gaan welke personen op 30 juni 1997 als werkloze ingeschreven waren.

Nadere informatie

betreffende de derdebetalersregeling

betreffende de derdebetalersregeling 18 SEPTEMBER 2015. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 53, 1 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, betreffende

Nadere informatie

Artikelen 5 en 6 Orthodontische behandelingen Interpretatieregel 01. Interpretatieregel 02 VRAAG

Artikelen 5 en 6 Orthodontische behandelingen Interpretatieregel 01. Interpretatieregel 02 VRAAG Artikelen 5 en 6 Orthodontische behandelingen - Interpretatieregels 01, 02, 04, 05, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17 en 18 B.S. 16.9.2014 In werking 1.4.2014 Orale implantaten - Interpretatieregels

Nadere informatie

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse Studies De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Beschrijvende analyse van 1995 tot 1999 Inleiding Deze analyse heeft tot doel na 5 jaar een balans op te maken van het stelsel van de Plaatselijke

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB-10-10-1986--derdebetalersregeling.doc. BS 28/10/1986 in voege 01/01/1987

Coordinatie--ZIV--KB-10-10-1986--derdebetalersregeling.doc. BS 28/10/1986 in voege 01/01/1987 Koninklijk besluit van 10 oktober 1986 tot uitvoering van artikel 53, 1, negende lid, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14

Nadere informatie

Klinische proeven in buitenland. Tussenkomst ziekteverzekering

Klinische proeven in buitenland. Tussenkomst ziekteverzekering Klinische proeven in buitenland Tussenkomst ziekteverzekering Melanoompunt 15-12-2018 1 Wettelijk kader zorg in België o Verzekeringspakket o Klinische proeven Wettelijk kader zorg in buitenland Melanoompunt

Nadere informatie

Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel!

Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel! Nieuwe procedure Regeling Betalende Derde Huisartsen: eenvoudig en snel! Ondanks diverse drempelverlagende financiële maatregelen, blijkt voor sommige patiënten de persoonlijke bijdrage nog steeds te hoog.

Nadere informatie

betreffende de derdebetalersregeling Gewijzigd door: KB 21/07/2017 BS 09/08/2017 KB 18/09/2017 BS 05/10/2017 in voege vanaf 28/09/2017 (blz.

betreffende de derdebetalersregeling Gewijzigd door: KB 21/07/2017 BS 09/08/2017 KB 18/09/2017 BS 05/10/2017 in voege vanaf 28/09/2017 (blz. 18 SEPTEMBER 2015. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 53, 1 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, betreffende

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Pulinx Erlend - RIZIV - Vorming gezondheidszorg 25/09/08 afdeling maatschappelijk welzijn 1

Inleiding. Inleiding. Pulinx Erlend - RIZIV - Vorming gezondheidszorg 25/09/08 afdeling maatschappelijk welzijn 1 VERPLICHTE VERZEKERING VOOR GENEESKUNDIGE VERZORGING Inleiding De verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen is een tak van de sociale zekerheid naast de takken betreffende: -

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt Medisch dossier- Overeenkomst huisarts-patient Doc: a057003 Tijdschrift: 57 p. 15 Datum: 11/04/1992 Origine: NR Thema's: Dossier (Medisch-) Huisarts Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Nadere informatie

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies

Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 19 juli 2007 Pendelarbeid tussen Gewesten en provincies Eén op de tien Belgen werkt in een ander gewest; één op de vijf in een andere

Nadere informatie

Denta Plus. De tandzorgverzekering. van de Liberale Mutualiteit. Hospitaal-Plus

Denta Plus. De tandzorgverzekering. van de Liberale Mutualiteit. Hospitaal-Plus De tandzorgverzekering van de Liberale Mutualiteit Hospitaal-Plus 2 , met de glimlach naar de tandarts Gezonde en mooie tanden zijn je hele leven belangrijk. Daarom moet je je gebit van jongs af goed verzorgen

Nadere informatie

Denta Plus. De tandzorgverzekering. van de Liberale Mutualiteit. Hospitaal-Plus

Denta Plus. De tandzorgverzekering. van de Liberale Mutualiteit. Hospitaal-Plus De tandzorgverzekering van de Liberale Mutualiteit Hospitaal-Plus 2 , met de glimlach naar de tandarts Gezonde en mooie tanden zijn je hele leven belangrijk. Daarom moet je je gebit van jongs af goed verzorgen

Nadere informatie

Omnio en RVV onder de loep!

Omnio en RVV onder de loep! PRAKTISCH Omnio en RVV onder de loep! Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Foto s > Reporters www.mloz.be

Nadere informatie

Resultaten voor Vlaamse Gemeenschap Uitgaven voor Gezondheidszorgen Gezondheidsenquête, België, 1997

Resultaten voor Vlaamse Gemeenschap Uitgaven voor Gezondheidszorgen Gezondheidsenquête, België, 1997 7.7.1. Inleiding De basisprincipes van het huidige Belgische gezondheidssysteem zijn: vrije keuze van geneesheer door de patiënten, therapeutische vrijheid voor de practiserende geneesheren en toegankelijkheid

Nadere informatie

= Mogelijkheid waarbij een derde (=mutualiteit) de rekening van de tandarts betaalt:

= Mogelijkheid waarbij een derde (=mutualiteit) de rekening van de tandarts betaalt: = Mogelijkheid waarbij een derde (=mutualiteit) de rekening van de tandarts betaalt: Patiënt betaalt niet meer het volledig honorarium Patiënt betaalt enkel remgeld Getuigschrift wordt niet meer aan patiënt

Nadere informatie

MAXIMUMFACTUUR. staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden.

MAXIMUMFACTUUR. staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden. Wegwijs in de MAF MAXIMUMFACTUUR MAF staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden. Omdat het een vrij complexe materie

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/14/177 BERAADSLAGING NR. 14/096 VAN 4 NOVEMBER 2014 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Resultaten voor Brussels Gewest Ongevallen Gezondheidsenquête, België, 1997

Resultaten voor Brussels Gewest Ongevallen Gezondheidsenquête, België, 1997 6.10.1. Inleiding De term ongeval kan gedefinieerd worden als 'elk onverwacht en plots voorval dat schade berokkent of gevaar oplevert (dood, blessures,...) of als ' een voorval dat onafhankelijk van de

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Nakuurhome Papiermoleken Oudebaan 293 3000 Leuven TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Inleiding Met dit document willen

Nadere informatie

Aan de voorzitters, secretarissen en leden van de medische raden, Aan de hoofdgeneesheren, Aan de leden van Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Aan de voorzitters, secretarissen en leden van de medische raden, Aan de hoofdgeneesheren, Aan de leden van Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant Antwerpen, vrijdag 28 december 2012 Aan de voorzitters, secretarissen en leden van de medische raden, Aan de hoofdgeneesheren, Aan de leden van Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant Betreft: Vrije honoraria

Nadere informatie

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen vzw BRUSSELSE HUISARTSEN KRING Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen 1. Inleiding Uit onderzoek blijkt dat ondanks het invoeren van verschillende drempelverlagende financiële maatregelen,

Nadere informatie

Verpleegkundige verzorging: Profiel van de patiënten en inning van het remgeld. Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen

Verpleegkundige verzorging: Profiel van de patiënten en inning van het remgeld. Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen Verpleegkundige verzorging: Profiel van de patiënten en inning van het remgeld Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen Deze brochure is een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Redactie:

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: UMC Sint-Pieter Hoogstraat 322 1000 Brussel RIZIV num. : 7/10076/61 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een klassieke opname of een opname in dagziekenhuis Inleiding

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2015/324 van 3 november 2015 3910/1458 Van toepassing vanaf 1 december 2015 Tarieven; tandheelkundigen;

Nadere informatie

IMPACT VAN HET DIENSTENCHEQUESYSTEEM OP DE UITSTROOM UIT DE WERKLOOSHEID

IMPACT VAN HET DIENSTENCHEQUESYSTEEM OP DE UITSTROOM UIT DE WERKLOOSHEID IMPACT VAN HET DIENSTENCHEQUESYSTEEM OP DE UITSTROOM UIT DE WERKLOOSHEID INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 1 2. PROFIEL VAN HET GEHEEL VAN WERKZOEKENDE UITKERINGSGERECHTIGDE VOLLEDIG WERKLOZEN (UVW-WZ)...

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2013/325 van 7 oktober 2013 3910/1299 Van toepassing vanaf 1 november 2013 Tarieven; tandheelkundigen;.

Nadere informatie

Spotlight. Een onderwerp telkens beknopt uitgelicht. 1 Inleiding. 3 Resultaten. 3.1 Gewest en jaar. 2 Methodologie

Spotlight. Een onderwerp telkens beknopt uitgelicht. 1 Inleiding. 3 Resultaten. 3.1 Gewest en jaar. 2 Methodologie Lange duur werkfractie / werkfractie Werkfractie Spotlight Een onderwerp telkens beknopt uitgelicht Deze keer: De evoluties van de overgangen naar werk van de werklozen volgens hun profiel. 1 Inleiding

Nadere informatie

Tandzorgen. Consumptiepatroon MLOZ-leden. Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen

Tandzorgen. Consumptiepatroon MLOZ-leden. Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen Tandzorgen Consumptiepatroon MLOZ-leden Een studie van de onafhankelijke ziekenfondsen Deze bro c h u re is een uitgave van de O n a f h a n ke l i j ke Zieke n fo n d s e n Redactie: Dr. Katrien VAN RIE

Nadere informatie

Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent

Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent PERSBERICHT 29.03.2019 Ereloonsupplementen buiten ziekenhuizen stijgen met 15 procent Belgen die op bezoek gaan bij hun huisarts, specialist, tandarts of kinesitherapeut moeten in een derde van de gevallen

Nadere informatie

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen!

Een reden te meer om te lachen. Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Een reden te meer om te lachen Dentimut First & Dentimut Plus: toegankelijke tandverzekeringen voor iedereen! Gids Dentimut First & Dentimut Plus Informatiegids uitgegeven door de Verzekeringsmaatschappij

Nadere informatie

Resultaten voor België Ongevallen Gezondheidsenquête, België, 1997

Resultaten voor België Ongevallen Gezondheidsenquête, België, 1997 6.10.1. Inleiding De term ongeval kan gedefinieerd worden als 'elk onverwacht en plots voorval dat schade berokkent of gevaar oplevert (dood, blessures,...) of als ' een voorval dat onafhankelijk van de

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2014/189 van 22 april 2014 3910/1376 Van toepassing vanaf 1 mei 2014 Tarieven; tandheelkundigen;.

Nadere informatie

FOCUS "Senioren en het OCMW"

FOCUS Senioren en het OCMW FOCUS "Senioren en het OCMW" Nummer 11 Mei 2015 1. Inleiding In België leeft 15,1% van de bevolking onder de armoededrempel. Dit percentage ligt nog hoger binnen de leeftijdsgroep ouder dan 65 jaar. 18,4

Nadere informatie

VERPLICHTE DERDEBETALER EN FINANCIËLE TRANSPARANTIE VANAF 1 juli 2015

VERPLICHTE DERDEBETALER EN FINANCIËLE TRANSPARANTIE VANAF 1 juli 2015 Vlaams Artsensyndicaat Afdeling Oost- & West-Vlaanderen Burg. Nolfstraat 7 8500 Kortrijk Tel. 056/21.05.08 Fax. 056/21.52.19 E-mail : info@vaskor.be - www.vaskor.be - Fortis IBAN BE15 2850 2031 1930 VERPLICHTE

Nadere informatie

Het GMD? Niets dan voordelen!

Het GMD? Niets dan voordelen! Het GMD? Niets dan voordelen! HET GMD? NIETS DAN VOORDELEN! Opgestart in 1999, heeft het Globaal Medisch Dossier (GMD) in 10 jaar al een hele weg afgelegd en neemt het een steeds grotere plaats in aan

Nadere informatie

Evolutie van de toestand op de arbeidsmarkt van een cohorte van werkzoekenden

Evolutie van de toestand op de arbeidsmarkt van een cohorte van werkzoekenden Evolutie van de toestand op de arbeidsmarkt van een cohorte van werkzoekenden 1 Inleiding Dankzij de gegevens afkomstig van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid konden we de evolutie nagaan van de

Nadere informatie

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Franciscus Penitentenlaan 7 9620 Zottegem Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Nadere informatie

8 APRIL 2011. - Koninklijk besluit tot uitvoering. van artikel 56, 2, eerste lid, 5, van de wet betreffende de verplichte verzekering

8 APRIL 2011. - Koninklijk besluit tot uitvoering. van artikel 56, 2, eerste lid, 5, van de wet betreffende de verplichte verzekering BS 26/04/2011 8 APRIL 2011. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 56, 2, eerste lid, 5, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd

Nadere informatie

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Inleiding Bij de pensioenhervorming van 1996 werd besloten de pensioenleeftijd van vrouwen in

Nadere informatie

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000.

De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De Belgische kinesitherapeut verdient 33.000 euro per jaar, een tandarts 103.000 en een huisarts 165.000. De afgelopen tien jaar is het gemiddelde inkomen van de Belgische kinesitherapeut met 40% gestegen,

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de verwarmingsperiode 2007-2008

Omzendbrief betreffende de verwarmingsperiode 2007-2008 Vragen naar: Petra Romelart E-mail: petra.romelart@mi-is.be Tel 02/5078727 Url : www.mi-is.be Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend

Nadere informatie

NATIONALE OVEREENKOMST TUSSEN DE KINESITHERAPEUTEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

NATIONALE OVEREENKOMST TUSSEN DE KINESITHERAPEUTEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN M/15 Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering Tervurenlaan 211, 1150 Brussel 02/739 71 11 Dienst voor geneeskundige verzorging NATIONALE OVEREENKOMST TUSSEN DE KINESITHERAPEUTEN EN DE VERZEKERINGSINSTELLINGEN

Nadere informatie

Tandheelkundige verstrekkingen

Tandheelkundige verstrekkingen R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2011/517 van 20 december 2011 3910/1054 Van toepassing vanaf 1 januari 2012 Tarieven; tandheelkundigen;.

Nadere informatie

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting

Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting Feiten en cijfers Hoeveel bedraagt het leefloon en hoeveel mensen moeten ermee rondkomen? Laatste aanpassing: 28/06/2019

Nadere informatie

FINANCIEEL ONDERZOEK VAN DE AUDIT FORFAITAIRE HUIZEN. Dr. Luc Herry, huisarts

FINANCIEEL ONDERZOEK VAN DE AUDIT FORFAITAIRE HUIZEN. Dr. Luc Herry, huisarts 5 februari 2018, FINANCIEEL ONDERZOEK VAN DE AUDIT FORFAITAIRE HUIZEN Dr. Luc Herry, huisarts In dit financieel onderzoek van de audit van KPMG zullen we de term forfaitaire huizen gebruiken. Gewoonlijk

Nadere informatie

Gezonde tanden, een leven lang! Tand-Plus. www.lm.be

Gezonde tanden, een leven lang! Tand-Plus. www.lm.be Gezonde tanden, een leven lang! Tand-Plus www.lm.be 2 Bij LM ontvang je een terugbetaling voor: orthodontie jaarlijks mondonderzoek tandzorgen 3 Orthodontie Een stralend gebit? Ook voor jou! Een stralende

Nadere informatie

Samenvatting van de IMA-studie. Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid

Samenvatting van de IMA-studie. Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid 1 Samenvatting van de IMA-studie Sociaaleconomisch profiel en zorgconsumptie van personen in primaire arbeidsongeschiktheid Het aantal arbeidsongeschikten alsook de betaalde uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB persoonlijk-aandelen-in-bepaalde-verstrekkingen.doc

Coordinatie--ZIV--KB persoonlijk-aandelen-in-bepaalde-verstrekkingen.doc 21 SEPTEMBER 1993. - Koninklijk besluit tot aanpassing van de persoonlijke aandelen in de kostprijs van bepaalde verstrekkingen. BS 29/09/1993 gdp 1 HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen. Art. 1 HOOFDSTUK

Nadere informatie

K.B B.S In werking

K.B B.S In werking K.B. 3.10.2018 B.S. 22.10.2018 In werking 1.12.2018 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 15 TOEPASSINGSREGELEN MET BETREKKING TOT DE HEELKUNDIGE VERSTREKKINGEN 7. Alle aanvragen met betrekking tot verstrekking

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid, inzonderheid op artikel 5;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid, inzonderheid op artikel 5; TC/97/86 ADVIES Nr. 97/07 VAN 11 SEPTEMBER 1997 BETREFFENDE EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT UITVOERING VAN HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 18 DECEMBER 1996 HOUDENDE MAATREGELEN MET HET OOG OP DE INVOERING

Nadere informatie

Rijksinstituut voor ziekte- en Tervurenlaan 211, invaliditeitsverzekering 1 ] 50 Brussel V 02/

Rijksinstituut voor ziekte- en Tervurenlaan 211, invaliditeitsverzekering 1 ] 50 Brussel V 02/ M/17 Biilage 1 Rijksinstituut voor ziekte- en Tervurenlaan 211, invaliditeitsverzekering 1 ] 50 Brussel V 02/739 71 11 Dienst voor geneeskundige verzorging Overeenkomst voorgesteld door het Verzekeringscomite

Nadere informatie

Gezonde tanden, een leven lang! Tandzorg. www.lm.be

Gezonde tanden, een leven lang! Tandzorg. www.lm.be Gezonde tanden, een leven lang! Tandzorg www.lm.be 2 Bij LM ontvang je een terugbetaling voor: orthodontie jaarlijks mondonderzoek tandzorg die de ziekteverzekering niet terugbetaalt 3 Orthodontie Een

Nadere informatie

Evolutie van het aantal alleenwonenden in de volledige werkloosheid

Evolutie van het aantal alleenwonenden in de volledige werkloosheid Evolutie van het aantal alleenwonenden in de volledige werkloosheid 1 Inleiding Tijdens het laatste kwartaal 21 is het aantal alleenwonenden in de loop van de eerste vergoedingsperiode ( 1 jaar) aanzienlijk

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE PREVALENTIE EN DE KOSTPRIJS VAN CHRONISCHE ZIEKTES

EVOLUTIE VAN DE PREVALENTIE EN DE KOSTPRIJS VAN CHRONISCHE ZIEKTES VERTEGENWOORDIGING & STUDIES EVOLUTIE VAN DE PREVALENTIE EN DE KOSTPRIJS VAN CHRONISCHE ZIEKTES Eind 2013 hebben de Onafhankelijke Ziekenfondsen een analyse gemaakt van de concentratie van de uitgaven

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/342 van 25 augustus 2009 370/1366 Van toepassing vanaf 1 september 2009 tot 31 december

Nadere informatie

Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt

Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt Belg tevreden over arts Transparantie en kostprijs blijven pijnpunt Bijlage Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de ziekte- en invaliditeitsverzekering heeft CM de tevredenheid van de Belgen

Nadere informatie

FOCUS : TOEKENNINGSDUUR

FOCUS : TOEKENNINGSDUUR FOCUS : TOEKENNINGSDUUR 2013.2 1 De toekenningsduur: een nieuwe variabele van de POD Maatschappelijke Integratie 1. INLEIDING Onderzoek naar toekenningsduur binnen de Belgische bijstand werd eerder door

Nadere informatie

Gezonde tanden, een leven lang! Tandzorg.

Gezonde tanden, een leven lang! Tandzorg. Gezonde tanden, een leven lang! Tandzorg www.lm.be 2 Bij LM ontvang je een terugbetaling voor: orthodontie jaarlijks mondonderzoek tandzorg die de ziekteverzekering niet terugbetaalt 3 Orthodontie Een

Nadere informatie

factoren voor de concentratie van de uitgaven van de gezondheidszorg

factoren voor de concentratie van de uitgaven van de gezondheidszorg 3Studie factoren voor de concentratie van de uitgaven van de gezondheidszorg Een groep van tien procent Belgische consumenten is in haar eentje verantwoordelijk voor 72% van de uitgaven geneeskundige verzorging!

Nadere informatie

Resultaten voor Vlaamse Gemeenschap Sociale Gezondheid Gezondheidsenquête, België, 1997

Resultaten voor Vlaamse Gemeenschap Sociale Gezondheid Gezondheidsenquête, België, 1997 5.8.1. Inleiding De WHO heeft in haar omschrijving het begrip gezondheid uitgebreid met de dimensie sociale gezondheid en deze op één lijn gesteld met de lichamelijke en psychische gezondheid. Zowel de

Nadere informatie

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel)

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel) «Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel) Tweede deel In de vorige Stat info ging de studie globaal (ttz. alle statuten bijeengevoegd) over het verband

Nadere informatie

Profiel van de UVW-WZ: vergelijking 2004/ 2013

Profiel van de UVW-WZ: vergelijking 2004/ 2013 Profiel van de UVW-WZ: vergelijking 24/ 213 Dienst Studies Studies@rva.be Inhoudstafel: 1 INLEIDING 1 2 METHODOLOGIE 1 3 PROFIEL VAN DE UVW-WZ IN 24 EN IN 213 VOLGENS HET GEWEST 2 3.1 De -5-jarigen die

Nadere informatie

Hospitalia Continuïteit. Om verder de voordelen van een hospitalisatieverzekering tegen een uitstekende prijs te genieten als de groepsverzekering

Hospitalia Continuïteit. Om verder de voordelen van een hospitalisatieverzekering tegen een uitstekende prijs te genieten als de groepsverzekering Hoe zit het met uw hospitalisatieverzekering wanneer u uw werkgever verlaat? Hospitalia Continuïteit. Om verder de voordelen van een hospitalisatieverzekering tegen een uitstekende prijs te genieten als

Nadere informatie

DOELSTELLING VAN DE OVEREENKOMST

DOELSTELLING VAN DE OVEREENKOMST Overeenkomst tussen het Verzekeringscomité van de Dienst voor Geneeskundige Verzorging van het RIZIV en de verzorgingsinstellingen met het oog op de tenlasteneming van het behoud van de vruchtbaarheid.

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2018/21 van 29 januari 2018 3910/1645 Van toepassing vanaf 1 februari 2018 Tarieven ; tandheelkundigen

Nadere informatie

Resultaten voor Brussels Gewest Gezondheidsenquête, België, 1997 Andere gezondheidsvoorzieningen en alternatieve geneeskunde

Resultaten voor Brussels Gewest Gezondheidsenquête, België, 1997 Andere gezondheidsvoorzieningen en alternatieve geneeskunde 7.6.1. Inleiding In dit hoofdstuk hebben we het over contacten met de kinesitherapeut, thuisverpleegkunde, voorzieningen voor bejaarden, de diëtist en arbeidsgeneeskundige diensten tijdens het afgelopen

Nadere informatie

Tandzorg in België in de periode

Tandzorg in België in de periode STUDIE Tandzorg in België in de periode 2011-2015 Welke verzorging? Welke terugbetalingen? Welke kosten voor het gezin? Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel

Nadere informatie

Resultaten voor Vlaamse Gemeenschap Gezondheidsenquête, België, 1997 Andere gezondheidsvoorzieningen en alternatieve geneeskunde

Resultaten voor Vlaamse Gemeenschap Gezondheidsenquête, België, 1997 Andere gezondheidsvoorzieningen en alternatieve geneeskunde 7.6.1. Inleiding In dit hoofdstuk hebben we het over contacten met de kinesitherapeut, thuisverpleegkunde, voorzieningen voor bejaarden, de diëtist en arbeidsgeneeskundige diensten tijdens het afgelopen

Nadere informatie

ADDENDUM bij het rapport. Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, 2016

ADDENDUM bij het rapport. Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, 2016 ADDEDUM bij het rapport Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, 2016 Resultaten van de PlanKAD Gegevenskoppeling FOD VVVL - Datawarehouse AM&SB - RIZIV een rapport van de Cel Planning van het Aanbod van de

Nadere informatie

19 JULI Wet betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg. BS 26/07/2018 in voege vanaf 1 januari 2019

19 JULI Wet betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg. BS 26/07/2018 in voege vanaf 1 januari 2019 19 JULI 2018. - Wet betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg BS 26/07/2018 in voege vanaf 1 januari 2019 1 HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling Artikel 1. Deze wet regelt

Nadere informatie

Ziekte van Alzheimer. Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling. studie

Ziekte van Alzheimer. Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling. studie studie Ziekte van Alzheimer Impact van de beperkingsmaatregelen op de terugbetaling van geneesmiddelen De ziekte van Alzheimer is een groot probleem voor onze volksgezondheid, niet alleen omdat er zoveel

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2013/433 van 18 december 2013 3910/1333 Van toepassing vanaf 1 januari 2014 Vervangt omzendbrief

Nadere informatie

K.B B.S In werking

K.B B.S In werking K.B. 18.6.2017 B.S. 30.6.2017 In werking 1.8.2017 Wijzigen Invoegen Verwijderen Artikel 15 TOEPASSINGSREGELEN MET BETREKKING TOT DE HEELKUNDIGE VERSTREKKINGEN 7. Alle aanvragen met betrekking tot verstrekking

Nadere informatie

TANDVERZORGING Art. 5 pag. 1 officieuze coördinatie

TANDVERZORGING Art. 5 pag. 1 officieuze coördinatie TANDVERZORGING Art. 5 pag. 1 "K.B. 6.12.2005" (in werking 1.9.2005) + "K.B. 31.8.2007" (in werking 1.9.2007) "Art. 5. Worden beschouwd als verstrekkingen waarvoor de bekwaming van tandheelkundige, zoals

Nadere informatie

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (1 ste deel)

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (1 ste deel) «Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (1 ste deel) Eerste deel Evolueert de werkloosheidsduur naargelang de leeftijd van de werkloze? Hoe groot is de kans

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/14/102 BERAADSLAGING NR. 14/054 VAN 1 JULI 2014 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS MET

Nadere informatie

De HZIV voert dit type opzoekingen ook uit voor zorgverstrekkers, voornamelijk voor grote ziekenhuiscentra.

De HZIV voert dit type opzoekingen ook uit voor zorgverstrekkers, voornamelijk voor grote ziekenhuiscentra. Aanvraag verzekerbaarheid in het buitenland Procedure voor de OCMW s HZIV Dienst Internationale Relaties (iri.enquete@hziv.be) www.hziv.be Inleiding De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

Nadere informatie

Regionale verdeling van de notariële vastgoedindex

Regionale verdeling van de notariële vastgoedindex notarisbarometer Vastgoed, vennootschappen, familie www.notaris.be A B C D E n 9 April - juni Trimester 2 - Vastgoedactiviteit in België Prijsevolutie Registratierechten Vennootschappen De familie A Vastgoedactiviteit

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/13/153 ADVIES NR. 13/64 VAN 2 JULI 2013 INZAKE DE MEDEDELING VAN ANONIEME GEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

Evolutie sinds 1954 van de vergoede volledige werkloosheid in perspectief geplaatst

Evolutie sinds 1954 van de vergoede volledige werkloosheid in perspectief geplaatst Evolutie sinds 1954 van de vergoede volledige werkloosheid in perspectief geplaatst Directie Statistieken, Budget en Studies Stat@rva.be Inhoudsopgave: 1 INLEIDING 1 2 EVOLUTIE VAN DE VERGOEDE VOLLEDIGE

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN SCSZ/05/69 1 BERAADSLAGING NR. 05/026 VAN 7 JUNI 2005 M.B.T. DE RAADPLEGING VAN HET WACHTREGISTER DOOR DE DIENST VOOR ADMINISTRATIEVE CONTROLE VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING

Nadere informatie

De uitkeringsgerechtigden ten laste van de RVA sedert 5 jaar en meer

De uitkeringsgerechtigden ten laste van de RVA sedert 5 jaar en meer De uitkeringsgerechtigden ten laste van de RVA sedert 5 jaar en meer De uitkeringsgerechtigde volledig werklozen - nietwerkende werkzoekenden sedert 5 jaar en meer Gewoonlijk onderzoekt men de werkloosheid

Nadere informatie

Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481)

Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481) Onafhankelijk Ziekenfonds Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481) Identificatie van het ziekenfonds : 516 Voornaam en

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB Forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis

Coordinatie--ZIV--KB Forfaitaire-honoraria-klinische-biologie--niet-in-ziekenhuis 24 SEPTEMBER 1992. - Koninklijk besluit tot vaststelling van nadere regelen betreffende de forfaitaire honoraria voor sommige verstrekkingen inzake klinische biologie, verleend aan niet in een ziekenhuis

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/319 van 3 augustus 2009 10/320 Van toepassing vanaf 27 juli 2009 Vervangt omzendbrief

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Nederland

U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET. Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014

ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET. Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014 ADMINISTRATIEVE CONSEQUENTIES VAN DE TRANSPARANTIEWET Jo DE COCK Administrateur-Generaal RIZIV Salons Waerboom Groot-Bijgaarden - 8 november 2014 WAT? Wet van 10 april 2014 houdende diverse bepalingen

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Frankrijk

U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK)). Met deze kaart kunt u

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2015/395 van 23 december 2015 3910/1480 Van toepassing vanaf 1 januari 2016 Tarieven ; tandheelkundigen

Nadere informatie

Nieuw voordeel tandverzorging van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Keep on smiling!

Nieuw voordeel tandverzorging van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Keep on smiling! Nieuw voordeel tandverzorging van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Keep on smiling! Dentalia plus DENTALIA PLUS Glimlachen, eten, onze tanden zijn multifunctioneel. Onze glimlach is onze grootste verleidingstroef

Nadere informatie

Studiepopulatie. Gezondheidsenquête, België, 1997.

Studiepopulatie. Gezondheidsenquête, België, 1997. In deze paragraaf worden een aantal kenmerken van de steekproef besproken. Het gaat om de volgende socio-demografische karakteristieken : verblijfplaats : per regio en per provincie; geslacht en leeftijd;

Nadere informatie