4. Mogelijke verdieping (+- 30 min) Wie is tg Knars? Plus wat leuke oefeningen om zelf objecttheater te spelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4. Mogelijke verdieping (+- 30 min) Wie is tg Knars? Plus wat leuke oefeningen om zelf objecttheater te spelen"

Transcriptie

1 1 Beste leerkracht, U gaat met de klas naar de vrstelling De Centrale Geheimenbank van theatergrep (tg) Knars. Dit is een heel geheimzinnige vrstelling met pppen en bjecten, gespeeld dr Nynke en Jeren. De vrstelling gaat ver een plek waar geheimen wrden pgeslagen. Hartstikke spannend! Ok gaat het ver he je m kunt gaan met geheimen. Met je ze altijd bewaren f is het fijn m ze sms te delen? Om de vrstelling ng beter p zijn plek te laten vallen bij de leerlingen hebben wij deze lesbrief ntwikkeld. Onderzeken, brainstrmen en filsferen ver geheimen vrmen de basis vr de efeningen in deze lesbrief. Vraf Vier efeningen van elk minuten vrmen samen een les van 1,5 uur die u vrafgaand aan de vrstelling kunt geven. Uiteraard bent u hartstikke vrij m de efeningen uit te veren p een manier die past bij de leerlingen. Achteraf De efeningen na aflp van de vrstelling kunt u verweven in uw eigen lessen en in de weken na de vrstelling met de leerlingen uitveren. Uiteraard kunt u, naar eigen inzicht, kiezen welke efeningen bij de klas passen en welke praktisch haalbaar zijn in uw rster. Alvast hele fijne geheimzinnige lessen en een fijne vrstelling!

2 2 DE OEFENINGEN IN HOOFDLIJNEN Vraf: 1. Brainstrmen, nadenken en filsferen ( minimaal 20 min.) Filsfisch gesprek rndm het thema geheimen 2. Even wiebelen tussendr (+- 20 min.) Fysieke uitbeeldefening 3. Theaterefening (+- 20 min.) Hints met huis-, tuin- en keukenspullen 4. Mgelijke verdieping (+- 30 min) Wie is tg Knars? Plus wat leuke efeningen m zelf bjecttheater te spelen Achteraf: 1. Actief nagesprek ( gedurende een dag) Een efening in geheim bewaren 2. Beeldende efening ( min ) Een geheim mzetten in een kunstwerk

3 3 3. Mgelijke verdieping ( minimaal 30 min ) Een eigen geheimschrift maken en deze upladen p de website UITWERKING VAN DE OEFENINGEN VOORAF: 1. Brainstrmen, nadenken en filsferen (minimaal 20 min) Filsfisch gesprek rndm het thema geheimen. Intrduceer het gesprek met een krte inleiding: We gaan vandaag brainstrmen, nadenken en filsferen. Filsferen is nderzeken, p verschillende manieren kijken naar iets. Jullie mening is belangrijk en ieders mening is even belangrijk. Alle antwrden zijn ged als je maar redenen geeft vr je antwrd. Het is belangrijk m ged te luisteren naar elkaar en niet dr elkaar heen te praten. Vr de klas heeft u een ingepakte ds. Er zit iets in wat rammelt, bijvrbeeld een paar knijpers f een dikke lap stf. De ds symbliseert een geheim en mag niet uitgepakt wrden. De kinderen mgen ernaar kijken en erver praten. Raden wat erin zit. Hieruit vlgt een mgelijke startvraag: Kan een geheim in een ds zitten? Verdieping/ andere invalsheken: Is een geheim een ding? Is een geheim een gedachte? Zijn er verschillende srten geheimen? Kan iedereen een geheim hebben?

4 4 Denk je dat dieren k geheimen kunnen hebben? Kunnen geheimen verdwijnen? Kunnen geheimen greien? Of kleiner wrden? Wat gebeurt er met een geheim dat je vergeet? Kunnen er geheimen bestaan znder mensen? (Bijvrbeeld : ude schatkaart) Is er een verschil tussen een verrassing en een geheim? Afsluiting: Met de leerlingen samenvatten wat er aan bd is geweest. Hebben we een antwrd gevnden p de vragen die aan bd zijn gekmen? Was er één antwrd te vinden, f waren er meer antwrden mgelijk? 2. Even wiebelen tussendr ( min) Fysieke uitbeeldefening. De vlgende efening kun je uitveren in de klas met alle leerlingen tegelijkertijd. In de kring f p hun eigen stel f staand achter hun tafel. U vertelt en beweegt mee, de leerlingen beelden uit. Stel je vr: Er is een geheim. Een heel leuk geheim. Het geheim kriebelt dr je hele lijf. Het geheim wil eruit! Vanaf hier spelen de kinderen mee: Het geheim kriebelt van nder je tenen, dr je benen in allebei je billen, van je buik naar je armen, schiet dr je vingers, terug naar je schuders, hpsa in je hfd, naar het puntje van je tng en dan.. Net p tijd slik je hem weer in. Het geheim schiet terug in je keel, je slikt het dr. Adem diep in en uit en laat het geheim even rusten diep in je buik. Hier zijn de geheimen veilig. Leg je hand p je buik. Adem ng eens in en uit. Maak gebruik van de muziek p de website van TG Knars. Laat de leerlingen p de muziek een geheim dr hun lijf bewegen. He beweegt een spannend geheim? 1. Spannend 2. Rmantisch 3. Overwinning 4. Bs 5. Triest

5 5 Afsluiting: Met de kinderen nabespreken he de efening verlpen is en f ze het wiebelen van geheimen in hun lijf herkennen. Heb jij k een gevel in je lijf als er een geheim in zit? Vel je dan k verschil tussen bijvrbeeld een verliefd geheim f een spannend geheim? He was m te spelen dat er een geheim in je lijf beweegt? 3. Theaterefening ( min ) Hints spelen met huis tuin en keuken spullen. Ndig: huis- tuin- en keukenspullen zals een pllepel, nietmachine, haarbrstel, schen enz. en een theedek. Leg alle spullen nder een grte lap. Het is geheim. 1 iemand mag vr de klas nder de lap kijken en een vrwerp uitbeelden. Geef de leerling bijvrbeeld 30/60 sec de tijd en laat daarna de klas raden wat het is. Als het niet lukt kun je een hulpje aanwijzen. Samen uitbeelden is sms iets makkelijker. Tip: Je kunt uitbeelden wat je ermee kunt den, f je kunt het vrwerp zelf zijn. Bijvrbeeld bij een schaar is het wel erg makkelijk m met je vingers een schaar te laten zien, het is dan leuk m een schaar te zijn, kijken f de klas het kan raden! Afsluiting: Bespreek met de leerlingen he de efening verlpen is en he het was m deze uit te veren. Wat vnd je meilijk aan het uitbeelden van een vrwerp? He kn je het beste raden wat iemand prbeerde uit te beelden? Als het heel meilijk was, he kn je elkaar dan het beste helpen? 4. Mgelijke verdieping ( min )

6 6 Wie is tg Knars en wat is pppen- en bjecttheater? Ndig: De website van tg Knars en de huis- tuin- en keukenspullen van hierbven. Wie is tg Knars? Jullie gaan kijken naar de vrstelling De Centrale geheimenbank van theatergrep Knars. Theatergrep Knars bestaat uit twee mensen. Jeren Mlenaar en Nynke Gabeler. Samen maken ze beeldende pppen- en bjecttheatervrstellingen. Wat zal dat nu zijn? Wat is pppen- en bjecttheater? In een theatervrstelling wrdt meestal een verhaal verteld. Jeren en Nynke gebruiken pppen en vrwerpen m deze verhalen te vertellen. Z kunnen ze veel verschillende rllen spelen en ze kunnen dingen den die echte mensen niet kunnen. Zals vliegen f in kleine hlletjes kruipen. Omdat Nynke en Jeren de pppen en vrwerpen z ged bespelen vergeet je in de vrstelling helemaal dat het pppen zijn en geen echte mensen. Ze den dat dr bij ieder vrwerp ged te bedenken wat erbij past. He praat en beweegt een pp met een vierkant hfd? Het grdijn kan daardr in een gezicht veranderen, je kleurptld kan een heel slim mannetje wrden en je gum een slme slak. Als je je fantasie gebruikt kan er van alles gebeuren.

7 7 He gaan wij dat nu den? 1. Iedereen krijgt een vrwerp uit de huis- tuin- en keukenspullen. Hud het vrwerp vr je en bestudeer het vr een paar minuten van alle kanten. Als juw vrwerp een levend vrwerp zu zijn, waar zit dan zijn neus? Wat is zijn bven f nderkant, zijn gezicht? 1b. In de nder- f middenbuw kan het helpen m gjes te gebruiken m het vrwerp tt leven te brengen. Zie hiervr de gjes in de bijlage. Bekijk het vrwerp eerst van alle kanten, plak dan pas de gjes. Als je de gjes geplakt hebt ga je verder naar stap Breng het vrwerp tt leven Oefen met het vrwerp in je hand. Wijs met zijn neus naar vren. He zu juw vrwerp bewegen? Beweegt juw vrwerp snel f langzaam, praat je hard f juist zacht? Wat zal het karakter zijn van juw persnage? Bijvrbeeld: Pienter ptld, schaar met een grte mnd, snelle drpveter, dmmige slme pllepel.. Prbeer verschillende dingen uit. Kies dat wat jij vind dat het beste past. Oefen een klein tneelstukje met je buurman f buurvruw. Afsluiting: Bespreek de vlgende vragen: He kun je laten zien dat een theekpje zich verdrietig velt? Had je wel eens eerder z naar spullen gekeken? Krijg je al zin in de vrstelling? Mi z! Je mag bijna gaan.

8 8 NA DE VOORSTELLING 1. Actief nagesprek ( gedurende een dag ) Een efening in geheim bewaren In de vrstelling spelen twee persnages: Bram en Ben. Bram spreekt heel weinig en is heel discreet met alle geheimen die binnen kmen. Ben vind het echter heel erg meilijk m zijn mnd te huden en is erg nieuwsgierig. Binnen de klas zijn er vast k leerlingen die zijn zals Bram en Ben. Ben: dr nieuwsgierig te zijn en geheimen te penen heeft hij prblemen gemaakt. Wel was het vr hem een pluchting m zijn geheim te kunnen delen met Bram. Z knden ze werken aan een plssing. Bram: heel discreet. Wil anderen niet tt last zijn. Niet iedereen heft alles te weten. Is bang zijn mnd vrbij te praten. Echter drdat hij niets deelt is hij k erg alleen en met hij alles zelf plssen. Verzin per grepje een geheim. Het geheim mag alles zijn, behalve een gemeen geheim. Bewaar dit geheim de hele dag vr de andere grepjes. Aan het eind van de dag mag je elkaars geheim raden, ieder grepje mag 1 keer raden. Stel de vlgende vragen na aflp van de efening:

9 9 Wie vnd het meilijk het geheim te bewaren en waarm? Wie heeft het geheim tch verklapt en waarm? He was het m de geheimen van de andere grepjes niet te weten? Kn je een geheim ged raden? He kwam dat? Wanneer mag je een geheim verklappen? He is het als iemand juw geheim verklapt? Afsluiting: Het is ged en fijn m mensen m je heen te hebben die je kunt vertruwen. Wie kun jij allemaal vertruwen? 2. Beeldende efening ( min ) Kunstgeheim Een geheim mzetten in een kunstwerk Ndig: Verschillende materialen m mee te experimenteren en te variëren: klei, verf, crêpepapier, wl, ijzerdraad, stukjes kartn, stf, piepschuim, dzen enz. In deze pdracht gaan we een beeldend geheim vrmgeven. Afhankelijk van de leeftijd kunt u de pdracht kaderen dr andere vragen en de materiaalkeuze. Als je een geheim niet wilt vertellen maar wel kwijt wilt. Dan kun je bijvrbeeld iets schilderen, kleien, een dans- f een muziekstuk maken. Om tt een werk te kmen drlpen we eerst een paar stappen: Wat is precies je geheim. Kies je een bestaand f een verznnen geheim? He velt het geheim vr ju zelf? Zit het In je hfd, je hart f ergens anders in je lijf? Kriebelt het bijvrbeeld f velt het als een steek? He zu het materiaal meten velen waaruit je geheim straks bestaat. Is het bijvrbeeld een hard geheim, f juist heel zacht, rnd f hekig? Is het een grt geheim f juist heel klein. Wil je het dan grt maken f juist alsng heel klein?

10 10 Welke kleur zu bij juw geheim passen? Vr je begint kun je ng een schets maken. Je tekent dan p papier he juw kunstgeheim eruit kmt te zien. Aan de slag! Psssst: Let p dat je het geheim niet verklapt met je kunstwerk. Afsluiting: Bespreek met de leerlingen he de efening verlpen is en he het was m deze uit te veren. 3. Mgelijke verdieping ( minimaal 30 min ) Geheimschrift maken en upladen p de website van Tg Knars. Tfirhcsmieheg nekam ne nedalpu p ed etisbew nav srankgt Geheimschrift is geheim! Wij kunnen je dus niet vertellen he het met. Alleen jij en diegene met wie je het geheimschrift bespreekt kunnen het lezen. Samen kun je geheime brieven schrijven, een schat verstppen f stiekem je huiswerk delen. Bekijk de verschillende geheimschriften uit de bijlagen en prbeer ze te begrijpen. Verzin in tweetallen je eigen geheimschrift. Gebruik hiervr het nderstaande alfabet strkje. Je kunt vr een ander grepje een briefje schrijven en kijken f ze het kunnen ntcijferen. Of verstp vr elkaar een schat en maak een echte schatkaart! Ok kun je een stukje uit een reken- taalbekje wat jullie lezen in de klas vertalen.

11 11 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Q Y Z Maak een ft van jullie geheime bdschap en uplad deze p nze website! VOORBEELD GEHEIMSCHRIFT:

12 12 Alles achterstevren schijven si k leeh keul! BIJLAGE Deze gjes en mndjes kunt u gebruiken bij de verdiepingspdracht vraf aan de vrstelling.

13 13

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he vercnsumptie van kledij nefast is vr nze planeet. De

Nadere informatie

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo Zrgen vr de aarde met Glb & Te Dag van de Aarde udste kleuters Delstellingen De kinderen ntdekken dat ze infrmatie kunnen bekmen dankzij verschillende zintuigen. De kinderen bedenken ideeën m afval te

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he het leven van een kledingstuk er vaak uitziet. De kinderen

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Herstellen met Sint en Piet

Herstellen met Sint en Piet Sinterklaas/spullen herstellen/jk +OK Herstellen met Sint en Piet Delstellingen Kinderen Experimenteren met het herstellen van speelged Onderkennen dat speelged repareren ervr zrgt dat er minder afval

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

Les 5 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 5 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 5 Radbud Kids: Meet the prfessr Vr de leraar Overzicht Delen Leerlingen wrden zich bewust van drmen en mgelijkheden van nderzek Leerlingen leren m een vrspelling te den en/f bij te stellen Leerlingen

Nadere informatie

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016 Een bvenbuwprject van IVN Veldhven Eindhven Vessem vrjaar 2016 Reuzen en dwergen We gaan p zek naar Reuzen (grte bmen) en Dwergen( de zaailingen van de grte bmen). We prberen verschillen tussen de bmsrten

Nadere informatie

Een verhaal schrijven

Een verhaal schrijven Een verhaal schrijven Taalhandeling: Fictie Fictie Fictie 1 Schrijftaak: Een verhaal schrijven Fictie 2 Lesdel: Leerlingen efenen in het schrijven van een ged verhaal. Fictie 3 Fictie 4 Nieuwsbegripnderwerp:

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage 2009 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken?

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken? Actie keuze 5 a. Campagne rkvrij schlplein Jullie Stappenplan hebben vr actie 5 gekzen: Maak het schlplein rkvrij grepjes Maak de twee gebruik nderzekspdracht psters: brnnenpagina Presenteer 1. argumenten

Nadere informatie

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND Les 1 Vergrten van kennis ver psychische gezndheid Zelfstandige verwerkingsles (achter de cmputer) is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Onze eigen boontjes doppen in Kenia

Onze eigen boontjes doppen in Kenia Hnger graad 2 Lesvrbereiding Onze eigen bntjes dppen in Kenia Bij lesmateriaal, bij deze les p de site, vind je het ndige lesmateriaal vr deze les Print het werkblad 'Zek de 5 verschillen' vr elke leerling

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

S.O.S. bos. Doelstellingen

S.O.S. bos. Doelstellingen Week van het bs 1 ste graad S.O.S. bs Delstellingen De kinderen: velen verwndering vr en verbndenheid met het bs. ervaren dat bmen levensndzakelijk zijn vr mens en dier mdat ze CO² mzetten in zuivere lucht,

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

Klimaatpraat. Doelstellingen

Klimaatpraat. Doelstellingen Week van het bs 2 ste graad Klimaatpraat Delstellingen Kinderen: kennen het belang van bmen vr de pname en pslag van CO². ntdekken dat zrg dragen vr bssen een psitieve invled heeft p ns klimaat. werken

Nadere informatie

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu Taakkaart 4 Kleding van vreger tt nu Mde vr mannen: Bij feesten trekken we nze miste kleren aan. Mannen dragen dan vaak een pak. Een nette brek, verhemd en jasje. Sms den ze k een strpdas m. En ze trekken

Nadere informatie

Van afvalrace tot kringloop

Van afvalrace tot kringloop Dag van de Aarde 1 ste graad Van afvalrace tt kringlp Delstellingen De leerlingen bedenken ideeën m zrg te dragen vr de Aarde: hergebruiken, recycleren, cnsuminderen. De leerlingen verruimen hun blik dr

Nadere informatie

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken Stap 7. Deel 2. 7.2 Elkaar psitief blijven versterken In het tweede deel ga jij je aandacht bewust richten p he je elkaar kunt versterken in het blijven den wat werkt. Dat ga je den dr p te schrijven wat

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016

Nadere informatie

Leerplandoelen: WO TE voor henzelf. WO TE voor anderen. WO TE voor natuur en milieu

Leerplandoelen: WO TE voor henzelf. WO TE voor anderen. WO TE voor natuur en milieu Graad: 2-3 Timing: 50min + 75min Leerplandelen: VVKBaO WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek mgaan in verschillende tepassingsgebieden. WO 6.18.4 Dat hudt in dat ze bij technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

BFF (Best Friends Forever)

BFF (Best Friends Forever) BFF (Best Friends Frever) Alle meiden kennen het: BFF. BFF staat vr Best Friends Frever! Je hartsvriendin. Het is de vriendin die altijd p de eerste plaats staat. Het is k de meest kwetsbare vriendschap,

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Vier beproefde manieren om de pot met goud, leren van elkaars ervaringen, open te maken

Vier beproefde manieren om de pot met goud, leren van elkaars ervaringen, open te maken Vier beprefde manieren m de pt met gud, leren van elkaars ervaringen, pen te maken Het leren van ervaringen vraagt m het nderzeken van die ervaringen, het liefst in een grep samen met anderen. Dit kan

Nadere informatie

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen Relatiegeschenk Design en Maatschappij ntwerpen STAP 1 Wat is de pdracht? Ontwerp vr een winkel f bedrijf bij ju in de buurt een relatiegeschenk. Een relatiegeschenk geef je aan juw klanten m ze aan juw

Nadere informatie

Grondgebruik onder de loep!

Grondgebruik onder de loep! Hnger graad 3 Lesvrbereiding Grndgebruik nder de lep! Bij lesmateriaal, bij deze les p de site, vind je het ndige lesmateriaal vr deze les: Vrzie een drzichtige bkaal met zand in. Stp in de bkaal met 'grnd'

Nadere informatie

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht!

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Experimenteren Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Je werkt de nderzekspdrachten uit in grep. Gebruik de fiche Werken in grep met drschuifsysteem. Opgepast! Je wrdt berdeeld dr je grepsleden.

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Ontdek Tell Tweini. o 1

Ontdek Tell Tweini. o 1 Ontdek Tell Tweini 1 "Het mag duidelijk zijn, mdern wetenschappelijke nderzek wrdt bedreven dr vele nderzekers vanuit verschillende disciplines. De inspanningen van velen, allen met een andere kijk p de

Nadere informatie

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen

Examens/taken/toetsen auti-vriendelijk opstellen Examens/taken/tetsen auti-vriendelijk pstellen Vaak vrkmende prblemen bij leerlingen met ASS - vragen verslaan - blkkeren als de eerste vraag niet lukt - bij meervudige vragen slechts 1 deel van de vraag

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :.

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :. Dit aanmeldfrmulier is pgesteld ten beheve van een zrgvuldige aanmelding van leerlingen. Aanmeldfrmulier vr basisschl ndergetekenden melden hun kind aan bij RKBS Panta Rhei te Cevrden (naam/plaats schl)

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgrep: 1ste graad Grepsgrtte: klasgrep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: Pwerpint met ft s van Clémence uit Dgb Smartbrd f beamer m de ft s te prjecteren Verhaal van Clémence

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS In 2013 viert het Huis van het Nederlands in Antwerpen zijn 10-jarig bestaan. Om deze feestelijke gebeurtenis

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Wereldwaterdag 22 maart

Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag udste kleuters Delstellingen De kinderen leren verschillende srten water en het gebruik ervan kennen. De kinderen nderzeken water en srteren het vlgens verschillende

Nadere informatie

ALARM! SMOG! Doelstellingen

ALARM! SMOG! Doelstellingen ALARM! SMOG! Lucht, eerste graad Delstellingen Kinderen maken zelf smg. Kinderen ervaren wat smg is. Kinderen nderzeken rzaken en gevlgen van smg. Kinderen bedenken plssingen vr het smg-prbleem Materiaal

Nadere informatie

Stambreuken benoemen en schrijven

Stambreuken benoemen en schrijven Stambreuken benemen en schrijven Dmein - Verhudingen: breuken Plaats in de leerlijn - Br.5 - Br.2 - Mment van aanbieden - Tweede helft jaargrep 7 - Br.5: Teller en nemer kunnen benemen - Br.2: (Her)kennen

Nadere informatie

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8 Het Cle Kikkerplan Binnen twee weken een klas vl vet cle kikkers Grep 4 tt en met 8 Anne Kijman, Kinderpsychlg NIP/Gz BIG i.s.m Christine de Jngh en Yvnne van der Zanden, leerkrachten Jhannesschl Pijnacker

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen Stap 5 Deel 2 Je met niet alles gelven wat je denkt Lesje 5.2.1 Jezelf lsmaken uit vertuigingen Je hebt eerder al pgeschreven welke gedachtes zijn uitgegreid tt vertuigingen: de beelden ver jezelf en anderen

Nadere informatie

Het kaakgewricht. PDF created with pdffactory trial version

Het kaakgewricht. PDF created with pdffactory trial version Het kaakgewricht Het kaakgewricht is één van de belangrijkste gewrichten in het lichaam. We gebruiken het intensief. De kauwspieren zrgen ervr dat de nderkaak beweegt en maken dat we kunnen bijten, slikken

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

Onze aarde in gevaar!

Onze aarde in gevaar! Auteur: Jeren Defauw Genieten, genieten, genieten De gevaren vr nze planeet Onze blauwe planeet is in grt gevaar. Onze planeet wrdt warmer en warmer. De temperatuur stijgt. Ga jij sms in het bs wandelen

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHORPIOEN

SPREEKBEURT SCHORPIOEN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHORPIOEN ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SCHORPIOEN

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaibek vr je interne werking LAC Bied nazrg Betrek je cliënt

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik. Werkvorm: groepswerk

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik. Werkvorm: groepswerk 1 Praktisch: Leeftijdsgrep: 3 de graad Grepsgrtte: klasgrep, pdelen in grepjes van 4 persnen Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: Pwerpints met ft s van Ghislain en Clémence uit Dgb Verhaal van

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr)

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr) RKBS Inghelsenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelsenberghe@gperspect.nl www.inghelsenberghe.nl Infrmatie grep 1-2 Grepsleerkrachten: Grep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag,

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog!

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog! Kijkwijzer Rute Namen Du: Neem deze kijkwijzer eerst ged dr p schl Als er ng vragen zijn, stel die dan ng! Deze kijkwijze neem je vervlgens mee als je p pad gaat De inhud van de kijkwijzer is de basis

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

De kinderen maken kennis met Dodo en vrolijken de knuffel op met allerlei activiteiten. Dodo de knuffel en de knuffels/poppen van de kinderen.

De kinderen maken kennis met Dodo en vrolijken de knuffel op met allerlei activiteiten. Dodo de knuffel en de knuffels/poppen van de kinderen. Spelcmpsitie: Dd de knuffel (grep 1-2) Thema: zrgen vr vergeten knuffels en pppen. Inhud Dd de knuffel is de dag na de verjaardag van Jarrin bij de vuilnisbak gezet. Ze is ingeruild vr een nieuwe en miere

Nadere informatie

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN LOGO Fntys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN met Fntys Hgeschl XXX studiejaar 2009-2010 Vul de vragenlijst in en neem deze mee naar het gesprek met de dcent. 1. Persnlijke gegevens Vr- en

Nadere informatie

Borstzelfonderzoek stap voor stap

Borstzelfonderzoek stap voor stap Brstzelfnderzek stap vr stap Waar? Onderzek vr de spiegel Brstnderzek: liggend f staand? Liggend brstnderzek Staand brstnderzek Waar? Waar u het nderzek det, maakt niet uit. Vr de spiegel in uw slaapkamer,

Nadere informatie

Werkboek Bij mij is niets te halen!

Werkboek Bij mij is niets te halen! Werkbek Bij mij is niets te halen! Dit werkbek is van: Inhudspgave Uitleg werkbek 0. Bij mij is niets te halen! Uitleg werkbek blz. 4, 5, 6 A. Waar krijg jij mee te maken? blz. 8, 9 B. Waar wil je mee

Nadere informatie

Ontdekken van talenten jouw woorden, jouw verhaal

Ontdekken van talenten jouw woorden, jouw verhaal Ontdekken van talenten juw wrden, juw verhaal Methdiek Omschrijving: Kunnen werken met je talenten geeft mensen energie, weerbaarheid en veerkracht. Via deze methdiek wrden teams uitgendigd m hun talenten

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK Gese Lyceum, lcatie Bergweg 2018-2019 1 INHOUDSOPGAVE Het prfielwerkstuk algemeen pagina 3 Wat is een prfielwerkstuk? Waar met een prfielwerkstuk aan vlden? Algemene infrmatie

Nadere informatie

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager!

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager! Dear Student Je weet nu p welke level je gaat lezen. Dit is wat je te den staat: Kies een PENGUIN READER uit p juw level, NIET lager! Lees het bek Vul de Reading Recrd in. Als je de Reading Recrd naar

Nadere informatie

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Delstellingen Diepgaand inzicht krijgen in infrmatiebehefte m.b.t. WOII persnlijke betekenis WOII ntstaan interesse in WOII beiende/interessante thema s gebruik en

Nadere informatie

VUILELUCHT-VANGERS. Doelstellingen

VUILELUCHT-VANGERS. Doelstellingen VUILELUCHT-VANGERS Lucht, tweede en derde graad Delstellingen Kinderen ervaren heveel vuile lucht er in hun mgeving hangt. Kinderen nderzeken de rzaken en gevlgen van fijn stf. Kinderen zien in dat fijn

Nadere informatie

Hoe oud is dat? Lessenserie over archeologie voor groep 3/4/5 Gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren

Hoe oud is dat? Lessenserie over archeologie voor groep 3/4/5 Gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren He ud is dat? Lessenserie ver archelgie vr grep 3/4/5 Gebaseerd p de didactiek van nderzekend en ntwerpend leren Bart Greneveld 1 Inhudspgave bladzijde Organisatie 3 Cntext 3 Inhud en aanpak 3 Materialen

Nadere informatie

Kijktip: Een tijdlijn in filmpjes

Kijktip: Een tijdlijn in filmpjes Kijktip: Een tijdlijn in filmpjes Krte mschrijving werkvrm Aan de hand van enkele fragmenten leren uw leerlingen wat de huidige financiële en plitieke situatie in Griekenland is. Leerdel Leerlingen weten

Nadere informatie

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 1/2

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 1/2 Infrmatiebrief vr leerkrachten primair nderwijs Museumles - Grep 1/2 Punten Pakken Hera, vandaag gaan we met zijn allen Punten Pakken! In t Atelier en in het museum gaan we p zek naar het verhaal achter

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Havens aan de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Vlaanderen Nederland Primair

Nadere informatie

Start van uw behandeling

Start van uw behandeling Start van uw behandeling U heeft zich aangemeld vr behandeling binnen GGZ Veenendaal. Met hulp van dit frmulier willen we de behandeling alvast met u in gang zetten, vrdat de gesprekken daadwerkelijk begnnen

Nadere informatie

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS

Aanleren schoolslag. Armen versneld samenbrengen, binnen en opwaarts tot aan het wateroppervlak HANDEN EN ELLEBOGEN BLIJVEN VOOR DE SCHOUDERS Aanleren schlslag 1. Techniekbeschrijving schlslag Armbeweging Spreiden: Handen bewegen buitenwaarts, tt iets breder dan schuderbreedte Armen gaan plien, ellebgen kmen in hge psitie Handen bewegen verder

Nadere informatie

Onderhoudsdocument / Werkveldopdrachten Wellness. Rekenen

Onderhoudsdocument / Werkveldopdrachten Wellness. Rekenen Onderhudsdcument / Werkveldpdrachten Wellness Rekenen Ontwikkeld dr : Diny Veldstra Inhud Rekenen in het werkveld... 3 Opdracht 1: De spijkerbrek... 4 Opdracht 2: Het drmhuis... 5 Opdracht 3: Make-up...

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

Waterbeheer, kan jij het aan?

Waterbeheer, kan jij het aan? Waterbeheer, kan jij het aan? Een rllenspel ver waterbeheer in het beheergebied van een waterschap Vakgebied: Aardrijkskunde, Bilgie, Maatschappijleer Niveau: klas 3 HAVO en VWO Tijdsduur: 60 minuten Waterbeheer

Nadere informatie

Medmec04 Engagement Week 4

Medmec04 Engagement Week 4 Medmec04 Engagement Week 4 Les Week 1 2 3 4 5 Onderwerpen Inleiding mdule en werkwijze Inleiding pdracht 1 en 2 Hrcllege (verplicht) (Recensie schrijven vr bnuspunt, zie p. 11) Inleveren pdracht 1, uitgeprint

Nadere informatie

1. Is het probleem er ook wel eens niet? Wanneer? 2. Wat gaat er dan wel goed? 3. Wat zou een kind zeggen, dat je probleem is?

1. Is het probleem er ook wel eens niet? Wanneer? 2. Wat gaat er dan wel goed? 3. Wat zou een kind zeggen, dat je probleem is? Oplssingsgericht werken aan gedrag Traject: basisschlen Oisterwijk - Mergestel Aanleveren hulpvraag (2 weken vrafgaand aan bservatie) Observatie nieuwe lcatie & nagesprek (chtend) + Eindevaluatie (middag)

Nadere informatie

Chic, zo n gedragspatroongrafiek!

Chic, zo n gedragspatroongrafiek! Chic, z n gedragspatrngrafiek! Leerdelen: De leerlingen kunnen nder begeleiding de verwevenheid tussen ecnmische, sciale en eclgische aspecten in duurzaamheidsvraagstukken herkennen. De leerlingen krijgen

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

Les Hernieuwbare energie

Les Hernieuwbare energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Hernieuwbare energie Werkblad Les Hernieuwbare energie Werkblad "100% duurzaam", "Hllandse wind", "Kies bigas!": wie de reclames van energiebedrijven bekijkt zu bijna denken

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Hren de je met je Activiteitencyclus vr peuters Expertisecentrum Nederlands Inhudspgave Inleiding 3 Planningsrster 4 Vrbereiding 8 Fase 1 Intrductie 12 Fase 2 Kernwrden 17 Fase 3 Verhaallijn 21 Fase 4

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie