Handtherapeutische behandelrichtlijn van de reumatische duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handtherapeutische behandelrichtlijn van de reumatische duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN"

Transcriptie

1 Handtherapeutische behandelrichtlijn van de reumatische duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Conservatief: functionele- en spalktherapie Operatief: zie protocol artrodese of UCL-lesie Titel Handtherapie bij de reumatische duim Soort document Behandelrichtlijn Auteurs/beoordelaars Melanie Eissens, handtherapeut Autorisatie Prof. dr. C.K. van der Sluis,Dr. T.R. Middelberg Doelgroep Verwijzers/ handtherapeuten i.o. Plaats CvR/ziekenhuisrevalidatie/handtherapie Datum aangemaakt Geldigheid Status Ter plaatsing aanbieden Versie nr 1 Dr. E Nalebuff, orthopedisch chirurg, heeft in 1968 een globale indeling gemaakt van de meest voorkomende deformiteiten in de reumatische duim. De types zijn ingedeeld op basis van de oorsprong van de deformiteit. De oorzaak is te vinden in dysbalans maar er moet wel onderscheid gemaakt worden tussen artrogeen, capsulogeen, ligamentair, tendo-myogeen, dermatogeen en/of coördinatief. Ondanks de Nalebuff-classificatie blijft het dus belangrijk om alle gewrichten afzonderlijk én in relatie tot elkaar te bekijken en de functie van de intrinsieke en extrinsieke musculatuur te testen. Vaak is het meest gedeformeerde gewricht de oorzaak van het duimprobleem. Nalebuff CMC MCP IP 1 Boutonnière - flexie hyperextensie 2 - flexie/adductie flexie hyperextensie 3 Swanneck subluxatie flexie/adductie 4 Gamekeepers géén subluxatie flexie/adductie hyperextensie flexie laxiteit ulnaire collaterale ligament mogelijk betrokken hyperextensie - 6 Artritis mutilans Bot-erosie Bot-erosie bot-erosie Algemene behandeldoelen De insteek van conservatieve behandeling bij de reumatische duim hangt, net als bij chirurgisch ingrijpen, af van de oorzaak van de deformiteit in combinatie met de hulpvraag van de patiënt. Bij het opstellen van de behandeldoelen bij patiënten met RA moet gedacht worden aan preventie, pijnbestrijding, vertragen van het ontstaan van deformiteiten, functieverbetering en functionaliteit. Belangrijkste aandachtspunten van de conservatieve behandeling van de reumatische duim zijn training van spierbalans en gewrichtsbescherming.

2 Nalebuff type 1: de Boutonnière deformiteit Dit is de meest voorkomende deformiteit (50-74%). CMC: - MCP: flexie IP: hyperextensie a) Synovitis MCP laxiteit dorsale ligamenten MCP verschuiving insertie extensorhood + EPB richting ulnovolair van de rotatie-as van MCP afname MCP-extensie subluxatie van proximale falanx richting volair kraakbeendestructie MCP + laxiteit collaterale ligamenten secundair gevolg is verandering van de trekkracht van intrinsieken en EPL (biomechanica) waardoor IP-hyperextensie. b) EPL # ter hoogte van de pols (tuberculum van Lister) afname MCP-extensie, soms zelfs direct MCP-flexie subluxatie van proximale falanx richting volair kraakbeendestructie MCP + laxiteit collaterale ligamenten secundair gevolg is verandering van biomechanica waardoor hyperextensie IP. c) Laxiteit volaire plaat of FPL # IP-hyperextensie verandering van trekkracht (biomechanica) MCP-flexie. Bij vroegtijdige behandeling volstaat het alleen het MCPgewricht te behandelen. Het MCP-gewricht dient in extensie gebracht te worden zonder de beweeglijkheid in het CMC- en IP-gewricht te hinderen. De orthese kan zowel therapeutisch als functioneel gebruikt worden. In een vroege fase staat het therapeutische aspect op de voorgrond. Middels het gebruik van de orthese blijft de spierbalans getraind, training van de extrinsieke musculatuur, waardoor het ontstaan van deformiteiten vertraagd wordt. : De gegeven oefeningen zijn voornamelijk gericht op het in balans houden van de aanwezige spierkorset van de duim, zowel de intrinsieke als de extrinsieke musculatuur. Aangezien bij type I de neiging bestaat het MCP-gewricht te flecteren is het krachtig houden van de EPB en de EPL van groot belang. Deze beide spieren zorgen voor extensie van het MCP-gewricht. Tevens dienen actieve oefeningen gegeven te worden ten behoeve van flexie van het IP (aanspanning FPL) om hyperextensie in dit gewricht tegen te gaan. Het is noodzakelijk alle spiergroepen actief te oefenen dus ook ad/abductie en oppositie. Als de coördinatie reeds verstoord is kan er gekozen worden voor place-hold-oefeningen, voor geleid-actieve oefeningen of voor een oefenspalk om bijvoorbeeld het MCPgewricht in extensie te ondersteunen. Wanneer er sprake is van peesrupturen dienen deze chirurgisch hersteld te worden.

3 Nalebuff type 2: CMC: adductie/flexie MCP: flexie IP: hyperextensie a) Start bij CMC waarbij subluxatie van 1 e metacarpale adductie en flexie stand dit type komt niet vaak voor, zeker niet in combinatie met MCP-flexie en IP-hyperextensie. Bij het vroegtijdig starten van de orthesebehandeling kan vaak volstaan worden met het stabiliseren van het CMC-gewricht. De dorsale subluxatie van het CMC-gewricht dient gecorrigeerd te worden. Als de ortheseinterventie te laat van start gaat en er een aanzienlijke MCP-flexie en IP-extensie ontwikkeld is, dient de orthese ook deze gewrichten te positioneren. De gegeven oefeningen zijn voornamelijk gericht op het in balans houden van het aanwezige spierkorset van de duim waarbij de intrinsieke musculatuur meer aandacht behoeft dan de extrinsieke musculatuur. Bij type II (sub)luxeert het CMC-gewricht waardoor deze in adductie en flexie komt te staan. De balans tussen de thenarmusculatuur is door de luxatiestand veranderd. Om de voortgang van de deformiteit tegen te gaan zijn oefeningen in tegengestelde bewegingsrichting geïndiceerd. Hierbij wordt voornamelijk de thenarmusculatuur geoefend. De extrinsieke musculatuur moet wel geoefend worden wanneer MCP- en IPgewricht ook zijn aangedaan omdat de biomechanica en daarmee de deformiteit beïnvloed wordt. Ook bij type II wordt de wijze van oefenen, actief, place-hold of geleidactief, bepaald door de coördinatie en de belastbaarheid.

4 Nalebuff type 3: de Swanneck deformiteit CMC: adductie/flexie MCP: hyperextensie IP: flexie a) Synovitis CMC kraakbeen erosie CMC dorsoradiale (sub)luxatie 1 e metacarpale afname abductiekrachten + toename adductie en flexie van het metacarpale stimulans (sub)luxatie 1e metacarpale secundair ontstaat MCP-hyperextensie (doordat CMC niet kan abduceren compensatie openen 1 e web door MCP-hyperextensie laxiteit volaire plaat MCP). Als de orthesebehandeling vroegtijdig gestart wordt volstaat het om het trapezometacarpaalgewricht te stabiliseren om hyperextensie van het MCP-gewricht tegen te gaan. De diagnose van Nalebuff type III in het vroegtijdig stadium is moeilijk zodat men dikwijls genoodzaakt is een meer uitgebreide orthese te gebruiken waarin zowel de pols als het CMC-gewricht, het MCP-gewricht en het IP-gewricht ondersteund zijn. Een dergelijke orthese kan de symptomen iets verzachten, maar voorkomen of tegengaan van verdere deformiteit kan niet worden behaald. Net als bij type II (sub)luxeert het CMCgewricht ook bij type III waardoor deze in adductie en flexie komt te staan. De insteek van de oefentherapie komt dan ook overeen met het onder type II genoemde. Doordat secundair het MCP-gewricht naar hyperextensie neigt is training van de FPB en FPL, maar ook de EPL om flexie in het IPgewricht tegen te gaan, van belang. De gegeven oefeningen zijn gericht op het in balans houden van het aanwezige spierkorset zonder de deformiteiten te versterken. Er wordt dus geen extra aandacht aan de adductiebeweging besteed. De oefeningen kunnen actief, middels place-hold of geleidactief worden uitgevoerd.

5 Nalebuff type 4: gamekeeper deformiteit CMC: geen subluxatie wel adductie/flexie MCP: radiair deviatie IP: - Synovitis MCP laxiteit ulnair collaterale ligament radiair deviatie proximale falanx adductie 1 e metacarpale (secundair) verkorting 1 e dorsale interosseus + adductie musculatuur waardoor adductiecontractuur 1 e web, echter géén subluxatie CMC. Deze deformiteit is in een vroeg stadium moeilijk te diagnosticeren. Vaak is er al een aanzienlijke deviatie van het MCP-gewricht ontstaan om de MC-adductie te compenseren. Orthesebehandeling van deze adductie levert weinig op, zodat orthesen enkel een symptomatische behandeling ter hoogte van het MCP-gewricht kunnen bewerkstelligen. Als de adductiecontractuur redelijk soepel is en de deviatie van het MCP-gewricht met name gebaseerd is op een verzwakking van het ulnair ligament, kan geprobeerd worden om het CMC-gewricht in een functionele palmaire abductie te plaatsen. Het probleem bij de gamekeepers duim wordt veroorzaakt door een ligamentaire verandering. Ligamenten kunnen niet door middel van oefeningen getraind worden. zal gericht zijn op het stabiliseren van het gewricht door middel van een spalk en op het voorkomen van stress op de ligamenten door het verstrekken van gewrichtsbeschermende adviezen en aanpassingen.

6 Nalebuff type 5 CMC: - MCP: volaire plaat laxiteit IP: - Synovitis MCP laxiteit volaire plaat MCP MCP-hyperextensie verandering van trekkracht (biomechanica) veelal IP-flexie. Laxiteit of hyperextensie vormen altijd een functionele belemmering. Er kan gekozen worden een functionele statische spalk aan te leggen om het gewricht in lichte flexiestand te ondersteunen, waardoor de balans in de thenarmusculatuur beter op elkaar is afgestemd. Net als bij de gamekeepers duim wordt deze deformiteit veroorzaakt door een ligamentaire verandering. Ligamenten kunnen niet door middel van oefeningen getraind worden. zal gericht zijn op het stabiliseren van het gewricht door middel van een spalk en op het voorkomen van stress op de ligamenten door het verstrekken van gewrichtsbeschermende adviezen en aanpassingen.

7 Nalebuff type VI: Artritis mutilans CMC: bot-erosie MCP: bot-erosie IP: bot-erosie Deformiteiten in alle botstructuren ten gevolge van bot-erosie dig. 1 wordt korter t.g.v. erosies en de gewrichten worden instabiel (periscoopeffect/pencil-in-cup) kan soms geïsoleerd in de dig. 1 voorkomen, echter in meeste gevallen in alle handgewrichten. Voor zover mogelijk stabiliseren van alle gewrichten d.m.v. spalken of het zoeken naar een oplossing voor een specifiek functioneel probleem. is gericht op het stabiliseren van het gewricht door middel van een spalk en op het voorkomen van stress op de botstructuren en de ligamenten door het verstrekken van gewrichtsbeschermende adviezen en aanpassingen. Mogelijke complicaties: a.) Bij onvoldoende effect van conservatieve behandelmethodes en bij blijvende functionele beperkingen wordt de patiënt doorverwezen naar de plastisch chirurg voor operatieve mogelijkheden. Klinimetrie: Range-of-motion, goniometer. Ter evaluatie effect therapie; aanvang therapie, na 6 weken en 3 maanden. Kracht, pinchmeter en keygrip. Ter evaluatie: aanvang therapie, na 6 weken en na 3 maanden. Functionele problemen: QuickDASH. Ter evaluatie: aanvang therapie, 3 maanden/afronding therapie. Literatuur: Dyer GS, Simmons BP. Rheumatoid thumb. Hand Clinics, 2011, Feb;27(1):73-7. Nalebuff EA, The rheumatoid thumb. Clinics in Rheumatic Diseases, 1984, vol. 10, nr. 3, 589. Neumann DA, Bielefeld T. The carpometacarpal joint of the thumb: stability, deformity and therapeutic intervention. J Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 2003:33, Terrono AL, Nalebuff EA, Philips CA. The rheumatoid thumb. Hunter JM, Mackin EJ, Callahan AD. Rehabilitation of the Hand, 4th ed. St Louis, Mosby 2001:

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn extensorpeesletsel zone 3-4 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Conservatief: bij gesloten midslipletsel statische nabehandeling voor 5 weken in volledige

Nadere informatie

Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 3 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 3 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 3 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: gipsspalk Postoperatief: gipsspalk met vingers en pols in flexie handtherapie

Nadere informatie

Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Postoperatief: starten handtherapie afhankelijk van doorbloeding binnen

Nadere informatie

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 5 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: gipsspalk Postoperatief: gipsspalk met vingers en pols in flexie handtherapie

Nadere informatie

Richtlijnen CMC - I artrose behandeling Versie 11-6-2012

Richtlijnen CMC - I artrose behandeling Versie 11-6-2012 Richtlijnen CMC - I artrose behandeling Versie 11-6-2012 1. Beleid behandeling CMC I artrose Bij de keuze voor de behandeling van CMC I problematiek wordt uitgegaan van de classificatie volgens Eaton en

Nadere informatie

Handtherapeutische richtlijn voor de behandeling van ulnair deviatie bij reumatoïde artritis UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutische richtlijn voor de behandeling van ulnair deviatie bij reumatoïde artritis UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische richtlijn voor de behandeling van ulnair deviatie bij reumatoïde artritis UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Conservatief: functionele- en spalktherapie Operatief: zie

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol MCP resectie artroplastiek v.2-09/2013 Dit protocol is bedoeld voor de postoperatieve nabehandeling van een MCP resectie artroplastiek met een prothese. In dit protocol wordt als voorbeeld

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch Extensorpeesletsel zone 3 & 4 Boutonnière v.1-01/2013 Een boutonnière deformiteit (knoopsgatdeformiteit) beschrijft een 'zigzag'-collaps van een vinger of duim waarbij het PIP gewricht in flexie

Nadere informatie

Meten, de gewoonste zaak van de wereld Nettie Koekebakker, fysiotherapeut/handtherapeut Academisch Medisch Centrum

Meten, de gewoonste zaak van de wereld Nettie Koekebakker, fysiotherapeut/handtherapeut Academisch Medisch Centrum Meten, de gewoonste zaak van de wereld Nettie Koekebakker, fysiotherapeut/handtherapeut Academisch Medisch Centrum Binnen de afdeling revalidatie van het AMC worden door diverse disciplines (medisch en/of

Nadere informatie

Fracturen en luxaties hand

Fracturen en luxaties hand Fracturen en luxaties hand phalanx fracturen hand veel voorkomende fracturen op EHBO indien verkeerde behandeling: aanzienlijk functieverlies kans op arbeidsongeschiktheid goede behandeling: anatomische

Nadere informatie

UCL letsel ANATOMIE. A.MP in extensie = test van ACL B.MP in flexie = test van PCL. Ulnair Collateraal Ligament 28-6-2012

UCL letsel ANATOMIE. A.MP in extensie = test van ACL B.MP in flexie = test van PCL. Ulnair Collateraal Ligament 28-6-2012 UCL letsel ANATOMIE A.MP in extensie = test van ACL B.MP in flexie = test van PCL Spring functie vergelijk met aanleggen van een boot Ulnair Collateraal Ligament Ski duim - acuut letsel gamekeeper s thumb

Nadere informatie

Handchirurgische technieken

Handchirurgische technieken Handchirurgische technieken bij patiënten met spastische CP Johan Vehof Plastisch chirurg, European board certified handchirurg Vrijdag 6 oktober 2017 Inventarisatie Stap 1: Inventarisatie Stap 2: Doel

Nadere informatie

Hand en Polscentrum Delft

Hand en Polscentrum Delft Hand en Polscentrum Delft Michiel Schuringa, plastisch chirurg Mark de Vries, traumachirurg Gerald Kraan, orthopedisch chirurg Uit de kom, aan het werk? Vingerluxaties IP / DIP PIP MCP CMC Handletsels

Nadere informatie

Handtherapeutische behandelrichtlijn voor patiënten met Cerebrale Parese UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutische behandelrichtlijn voor patiënten met Cerebrale Parese UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn voor patiënten met Cerebrale Parese UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: oefentherapie, spalktherapie en Botox-injectie door revalidatiearts

Nadere informatie

Maatschap plastische chirurgie JBZ Pascal Brouha Ewald Dumont Ralph Franken Roland Hermens Brigitte van der Heijden

Maatschap plastische chirurgie JBZ Pascal Brouha Ewald Dumont Ralph Franken Roland Hermens Brigitte van der Heijden Maatschap plastische chirurgie JBZ Pascal Brouha Ewald Dumont Ralph Franken Roland Hermens Brigitte van der Heijden Hand: belangrijk zintuig ADL (onafhankelijkheid) Communicatie Carrière Cosmetiek Artrose:

Nadere informatie

Richtlijnen handtherapie na trapeziectomie + slingstabilisatie

Richtlijnen handtherapie na trapeziectomie + slingstabilisatie Richtlijnen handtherapie na trapeziectomie + slingstabilisatie Auteur: Evaluatoren: Stefanie Janse (fysio-/handtherapeut CHT-NL) M. Loonen (plastisch chirurg) T. Schreuders (fysio-/handtherapeut CHT-NL,

Nadere informatie

DE INTRINSIEKE MUSCULATUUR VAN DE HAND: ANATOMIE EN FUNCTIE

DE INTRINSIEKE MUSCULATUUR VAN DE HAND: ANATOMIE EN FUNCTIE DE INTRINSIEKE MUSCULATUUR VAN DE HAND: ANATOMIE EN FUNCTIE Prof.dr. P.M.N. Werker, plastisch chirurg, Universitair Medisch Centrum Groningen 1. Inleiding Intrinsieke musculatuur van de hand betreft die

Nadere informatie

Handtherapeutisch behandelrichtlijn na tenolyse van flexor- en/of extensorpees UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutisch behandelrichtlijn na tenolyse van flexor- en/of extensorpees UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutisch behandelrichtlijn na tenolyse van flexor- en/of extensorpees UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: optimaliseren range of motion Operatief: starten binnen 24

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie ALLÉÉN GELDIG BINNEN DRIE JAAR NA DE VERSIEDATUM Medisch Protocol CMC-1 artrose / duimbasisartrose v.2-09/2017 Dit protocol betreft zowel de conservatieve behandeling van CMC1-artrose als de postoperatieve

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol PIP hyperextensie (volaire plaat) letsel v.2-07/2013 Het hyperextensie letsel van het PIP gewricht is de meest voorkomende luxatie in de hand. - Instabiliteit

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol PIP resectie artroplastiek v.2-09/2013 Dit protocol is bedoeld voor de postoperatieve nabehandeling van een PIP resectie-artroplastiek met een prothese. In dit protocol wordt als voorbeeld

Nadere informatie

Artrose in de hand en pols (N)iets aan te doen?

Artrose in de hand en pols (N)iets aan te doen? Artrose in de hand en pols (N)iets aan te doen? Johan Vehof Plastisch chirurg / handchirurg FESSH 23 okt 2013 Inhoud Anatomie hand pols skelet Gewrichtsklachten Artrose vs Rheumatoide artritis Welke gewrichten?

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol CMC-1 artrose / duimbasisartrose v.4-09/2017 Dit protocol betreft zowel de conservatieve behandeling van CMC-1 artrose als de postoperatieve nabehandeling na een CMC1-resectie-artroplastiek.

Nadere informatie

Anatomy MP joint. Anatomie MP. Rotatie van MP. Anatomy PIP joint

Anatomy MP joint. Anatomie MP. Rotatie van MP. Anatomy PIP joint Anatomy MP joint Anatomie MP Rotatie van MP Door de vorm van het kopje En door de plaats van aanhechting: MP in extensie: ACL strak MP in flexie: PCL strak A < B A B Anatomy PIP joint 1 Testing for instability

Nadere informatie

De hand bij Reumatoïde Artritis

De hand bij Reumatoïde Artritis De hand bij Reumatoïde Artritis Symptomatologie en indicatiestelling voor conservatieve en operatieve interventies Agnes Hoeksma* De hand bij reumatoïde artritis (RA) heeft veel verschijningsvormen. Het

Nadere informatie

Handtherapeutische behandelrichtlijn na extensorpeesletsel zone 5-6-7

Handtherapeutische behandelrichtlijn na extensorpeesletsel zone 5-6-7 Handtherapeutische behandelrichtlijn na extensorpeesletsel zone 5-6-7 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: gipsspalk Postoperatief: gipsspalk met vingers en pols in extensie

Nadere informatie

Dr. C.H.Emmelot, revalidatiearts en N. Bransz, handtherapeut, Isala Klinieken, Zwolle

Dr. C.H.Emmelot, revalidatiearts en N. Bransz, handtherapeut, Isala Klinieken, Zwolle OEDEMATEUZE EN STIJVE HAND Dr. C.H.Emmelot, revalidatiearts en N. Bransz, handtherapeut, Isala Klinieken, Zwolle Take home message Wees niet (te) afwachtend bij een dikke hand; wees proactief m.b.t. diagnostiek

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch Proximale phalanx schacht fracturen v.2-07/2013 Dit protocol betreft de nabehandeling van fracturen van de schacht van de proximale phalanx. Bij fracturen van de schacht in combinatie met een

Nadere informatie

HANDTHERAPEUTISCHE NABEHANDELING R.J.WINS FYSIO/HANDTHERAPEUT

HANDTHERAPEUTISCHE NABEHANDELING R.J.WINS FYSIO/HANDTHERAPEUT HANDTHERAPEUTISCHE NABEHANDELING R.J.WINS FYSIO/HANDTHERAPEUT MCP PIP (meest voorkomende ligamentaire i handletsel) DIP (zelden) Meest voorkomende ligamentaire letsel van de hand Meestal lluxatie van de

Nadere informatie

Richtlijnen nabehandeling ganglion extirpatie Versie 1.2 juli 2013

Richtlijnen nabehandeling ganglion extirpatie Versie 1.2 juli 2013 Richtlijnen nabehandeling ganglion extirpatie Versie 1.2 juli 2013 1. Beleid behandeling Deze richtlijnen zijn geschreven voor de nabehandeling van patiënten waarbij een dorsaal polsganglion operatief

Nadere informatie

HAND EN POLS. CFM Welters Regiomaatschap Plastische Reconstructieve en Handchirugie

HAND EN POLS. CFM Welters Regiomaatschap Plastische Reconstructieve en Handchirugie HAND EN POLS CFM Welters Regiomaatschap Plastische Reconstructieve en Handchirugie Maatschap plastische chirurgie Hand- en Polsklachten - Voorkomen - 125 per 1000 personen - Huisarts ziet gemiddeld 8 op

Nadere informatie

CARPALE INSTABILITEIT

CARPALE INSTABILITEIT CARPALE INSTABILITEIT Maaike van der Hoeven Gerald Kraan Een professionele tennisspeler van 26 jaar met pijnklachten en krachtsverlies aan de rechter pols na val werd met brace en pijnstilling behandeld

Nadere informatie

** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd.

** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd. Checklist LO: Onderzoek van de pols en hand Algemene instructies Stelt u zich voor aan patiënt. Vertel welk onderzoek u gaat verrichten en instrueer de proefpersoon in begrijpelijk Nederlands. Zorg ervoor

Nadere informatie

VGN immobilisatieprotocollen

VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen INLEIDING De VGN immobilisatieprotocollen bevatten de richtlijnen die bepalen waar een correct aangelegd gipsverband aan hoort te voldoen. De immobilisatieprotocollen

Nadere informatie

Posttraumatische pijn pols. Maatschap plastische chirurgie JBZ Pascal Brouha Ewald Dumont Ralph Franken Roland Hermens Brigitte van der Heijden

Posttraumatische pijn pols. Maatschap plastische chirurgie JBZ Pascal Brouha Ewald Dumont Ralph Franken Roland Hermens Brigitte van der Heijden Posttraumatische pijn pols Maatschap plastische chirurgie JBZ Pascal Brouha Ewald Dumont Ralph Franken Roland Hermens Brigitte van der Heijden Primair Differentiaal diagnosen distale radius fractuur Scaphoid

Nadere informatie

Richtlijnen nabehandeling flexorpeesletsel na chirurgisch herstel met 2-strand hechting Versie 20-12-2011

Richtlijnen nabehandeling flexorpeesletsel na chirurgisch herstel met 2-strand hechting Versie 20-12-2011 Richtlijnen nabehandeling flexorpeesletsel na chirurgisch herstel met 2-strand hechting Versie 20-12-2011 Inhoud Beleid behandeling flexorpeesletsel. o Bijzonderheden per zone. o Week 1-3 postoperatief

Nadere informatie

Nascholing Traumachirurgie 2015 Workshop Onderzoek van de pols en hand. Donderdag 22 januari 2015

Nascholing Traumachirurgie 2015 Workshop Onderzoek van de pols en hand. Donderdag 22 januari 2015 Nascholing Traumachirurgie 2015 Workshop Onderzoek van de pols en hand Donderdag 22 januari 2015 Introductie Onderzoek van pols en hand Inspectie Bewegingsonderzoek Palpatie Neurologisch onderzoek Specifieke

Nadere informatie

Tabel 1. Gemiddelde periode vanaf het vaststellen van de diagnose tot de operatie met RegJoint in klinische onderzoeken

Tabel 1. Gemiddelde periode vanaf het vaststellen van de diagnose tot de operatie met RegJoint in klinische onderzoeken RegJoint Gebruiksinstructies RegJoint wordt geïndiceerd bij artroplastiek in kleine gewrichten in de handen en voeten. Het betreft hierbij de volgende specifieke gewrichten: metatarsofalangeale I-V, (MTP

Nadere informatie

Handtherapie na operatie ivm van CMC I-artrose

Handtherapie na operatie ivm van CMC I-artrose Handtherapie na operatie ivm van CMC I-artrose Handtherapie MST Bezoekadres Ziekenhuis Enschede Ziekenhuis Oldenzaal Gebouw Ariënsplein Prins Bernhardstraat 17 Polikliniek 50 Polikliniek 32 Telefoon (053)

Nadere informatie

De bedrijfs- verzekerings arts en de HAGA Handen Kliniek

De bedrijfs- verzekerings arts en de HAGA Handen Kliniek De bedrijfs- verzekerings arts en de HAGA Handen Kliniek A.R.Koch, plastisch en handchirurg Haga Ziekenhuis, Den Haag In samenwerking met Monica Kop, revalidatie arts Berber Weitenberg, hand therapeute

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol MC1 Bennett- en Rolandofracturen v.1-05/2014 Een Bennettfractuur is een intra-articulaire luxatiefractuur van de ulnaire basis van het os metacarpale

Nadere informatie

Handtherapie bij artrose van de hand. Erik Kuiper

Handtherapie bij artrose van de hand. Erik Kuiper Handtherapie bij artrose van de hand Erik Kuiper Disclosure sheet Vereniging Medische Staf (Disclosureslide voor sprekers op nascholingsbijeenkomsten GAIA [i] ) Disclosure belangen spreker: s.h.wu; A.H.

Nadere informatie

(1) Naam en Geb. datum (2) Type trauma scherp crush - avulsie - moderate crush - severe crush

(1) Naam en Geb. datum (2) Type trauma scherp crush - avulsie - moderate crush - severe crush w Riichttlliijjnen Handttherapiie na periiffeer zenuwllettsell Versie 0.3 dec 2005 Verwijzing van operateur met volgende gegevens: (1) Naam en Geb. datum (2) Type trauma scherp crush - avulsie - moderate

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol Proximale phalanx schacht fracturen v.2-07/2013 Fracturen van de proximale phalangen van de hand komen veel voor. Deze fracturen zijn berucht om hun

Nadere informatie

Posterolaterale hoek letsels

Posterolaterale hoek letsels Posterolaterale hoek letsels Dr. Peter Van Eygen 04-11-2014 CAMPUS HENRI SERRUYS Inleiding Vaak niet herkend J. Hughston: You may not have seen posterolateral corner injuries, I can assure you that they

Nadere informatie

Fracturen van de hand. Mark de Vries Kim Wilhelm

Fracturen van de hand. Mark de Vries Kim Wilhelm Fracturen van de hand Mark de Vries Kim Wilhelm Epidemiologie: waar hebben we t over? 15-20 % van alle fracturen: Fracturen van carpalia, metacarpalia & phalangen Hand fracturen: 59 % phalanx fracturen

Nadere informatie

Presentatie hand- en polsklachten. 29 september 2018 NGS Kennisdag

Presentatie hand- en polsklachten. 29 september 2018 NGS Kennisdag Presentatie hand- en polsklachten 29 september 2018 NGS Kennisdag Hand- en polsklachten KINOS revalidatie Nijmegen Jennifer Vooren Fysio- en handtherapeut Nienke Meinema-Sanders, fysio- hand- en manueel

Nadere informatie

Perifere zenuwletsels van hand en arm

Perifere zenuwletsels van hand en arm 18 D O S S I E R H A N D / P O L S Overzicht symptomen en testen Perifere zenuwletsels van hand en arm Doel van dit artikel is inzicht te geven in de gevolgen van de perifere zenuwletsels van de hand en

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Scaphoïdeum fractuur v.1-10/2014 De Scaphoïdeum-fractuur werd voor het eerst beschreven door Destot in 1905. De naam Scaphoïdeum (of kort Scaphoïd) is afgeleid van het Griekse woord

Nadere informatie

MIDCARPALE INSTABILITEIT

MIDCARPALE INSTABILITEIT MIDCARPALE INSTABILITEIT carpus = pols MIDCARPALE INSTABILITEIT Wat is het? De pols (carpus) is een zeer ingewikkeld gewricht dat bestaat uit acht polsbotjes, 26 gewrichtsbanden (ligamenten) en 23 pezen.

Nadere informatie

De skiduim. Mandhkani Mahajan en Steven J. Rhemrev

De skiduim. Mandhkani Mahajan en Steven J. Rhemrev Klinische les De skiduim Mandhkani Mahajan en Steven J. Rhemrev Dames en Heren, Een skiduim is een veelvoorkomend letsel dat kan optreden bij hyperabductie van de duim. Als dit letsel onjuist behandeld

Nadere informatie

Skillslab handleiding

Skillslab handleiding Skillslab handleiding Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen Inleiding tot het orthopedisch onderzoek Academiejaar 2012-2013 Dr. Francis Hugelier - Dr. Jan Reniers Dr. Hans Van den Abbeele Met

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie Zaans Medisch Centrum

Maatschap Orthopedie Zaans Medisch Centrum mini symposium voor verwijzers Maatschap Orthopedie Zaans Medisch Centrum Miguel Sewnath Even voorstellen Miguel Sewnath 5 jaar orthopedisch chirurg Opleiding OLVG/ UMCU Fellowship Trauma Engeland Vlietland

Nadere informatie

Bart van Osta MSc. Schouderwerkgroep Amphia Manueel & Carpale instabiliteit

Bart van Osta MSc. Schouderwerkgroep Amphia Manueel & Carpale instabiliteit Bart van Osta MSc. Schouderwerkgroep Amphia Manueel & (hand-)fysiotherapeut @ b.vanosta@jonghenvanosta.nl Carpale instabiliteit Inhoud Anatomie Artrokinematica Instabiliteit SL-letsel Therapie bij MCI

Nadere informatie

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding De Erasmus MC Modificatie van de (revised) Nottingham Sensory Assessment (EmNSA) 1 is een meetinstrument om bij patiënten met intracraniële aandoeningen de tastzin, de scherp-dof discriminatie en de propriocepsis

Nadere informatie

Weke delen trauma s vingers en duim

Weke delen trauma s vingers en duim Weke delen trauma s vingers en duim Ton A.R. Schreuders April 2008 1. PIP hyperextensie trauma s 2. Duim (skiduim) 3. MCP 4. Sagittale band laesie luxatie EDC en de Boxer s knuckle 5. Pulley laesies en

Nadere informatie

Bij u is artrose in uw hand vastgesteld. Wat is artrose? En is er een behandeling mogelijk? Dat en meer leest u in deze folder.

Bij u is artrose in uw hand vastgesteld. Wat is artrose? En is er een behandeling mogelijk? Dat en meer leest u in deze folder. patiënteninformatie artrose - hand Bij u is artrose in uw hand vastgesteld. Wat is artrose? En is er een behandeling mogelijk? Dat en meer leest u in deze folder. Wat is artrose? Artrose is een aandoening

Nadere informatie

Vele handen maken licht werk. Even voorstellen. Welke onderwerpen? Johan Vehof. Plastisch chirurg / handchirurg FESSH 5 feb 2013

Vele handen maken licht werk. Even voorstellen. Welke onderwerpen? Johan Vehof. Plastisch chirurg / handchirurg FESSH 5 feb 2013 Vele handen maken licht werk Johan Vehof Plastisch chirurg / handchirurg FESSH 5 feb 2013 Even voorstellen Promotie Tissue Engineering Radboud Universiteit Opleiding UMCN, Prof Spauwen Fellowship Handchirurgie,

Nadere informatie

CMC artrose van de duim Ton A.R. Schreuders

CMC artrose van de duim Ton A.R. Schreuders CMC artrose van de duim Ton A.R. Schreuders Er Klachten vanwege arthrosis deformans (AD), kortweg artrose van het eerste carpo-metacarpale (CMC-1) gewricht van de duim komt veel voor; bij 16% tot 20% van

Nadere informatie

Skillslab handleiding

Skillslab handleiding Skillslab handleiding Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen Inleiding tot het orthopedisch onderzoek Academiejaar 2011-2012 Skillslabteam : Dr. Francis Hugelier - Dr. Jan Reniers Dr. Hans Van

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19021 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19021 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19021 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Rhemrev, Stephanus Jacobus Title: The non-displaced scaphoid fracture : evaluation

Nadere informatie

Richtlijnen nabehandeling proximale rij carpectomie

Richtlijnen nabehandeling proximale rij carpectomie Richtlijnen nabehandeling proximale rij carpectomie Auteur: Evaluatoren: Stefanie Janse H.P. van Not (plastisch chirurg) T. Schreuders (PT, PhD, fysio-/handtherapeut CHT-NL) Geldig verklaard d.d.: 1 februari

Nadere informatie

We gaan een quiz doen met vijf vragen. 5 vragen = een volledige hand.

We gaan een quiz doen met vijf vragen. 5 vragen = een volledige hand. De PIP Quiz Even voorstellen We gaan een quiz doen met vijf vragen 5 vragen = een volledige hand. Doel workshop Na deze workshop heb je kennis gemaakt met de aspecten die hoorden bij de revalidatie na

Nadere informatie

The art of life is to show your hand E.V. Lucas

The art of life is to show your hand E.V. Lucas The art of life is to show your hand E.V. Lucas 27-11-2014 Rijndam revalidatiecentrum 1 Handrevalidatie Sandra Garrelds Fysio/handtherapeut Rijndam revalidatiecentrum Lokatie Sint Franciscus Gasthuis 27-11-2014

Nadere informatie

Wat is artrose aan de duimbasis? Bij wie ontwikkelt zich duimbasis artrose? Wat zijn de symptomen en tekenen van artritis aan de duimbasis?

Wat is artrose aan de duimbasis? Bij wie ontwikkelt zich duimbasis artrose? Wat zijn de symptomen en tekenen van artritis aan de duimbasis? Duimbasis artrose gahandenpolscentrum.nl Duimbasis artrose Wat is artrose aan de duimbasis? In normale gewrichten zijn de uiteinden van de botten geheel bedekt met kraakbeen, waardoor deze soepel en pijnloos

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Flexorpeesherstel zone 1-3 Kleinert v.3-05/2014 Onder flexorpeesletsel wordt in dit protocol een volledig of partiëel letsel van de Flexor Digitorum Superficialis (FDS) en/of Flexor

Nadere informatie

COMPENSEREN VAN FUNCTIONELE BEPERKINGEN BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN

COMPENSEREN VAN FUNCTIONELE BEPERKINGEN BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN MultiMotion Verzorging van dynamisch corrigeerbare contracturen COMPENSEREN VAN FUNCTIONELE BEPERKINGEN BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN basko.com MultiMotion Dynamisch correctie systeemscharnier Het dynamische

Nadere informatie

EIP naar EPL transpositie

EIP naar EPL transpositie RKZ Hand en Pols Ziekenhuis EIP naar EPL transpositie informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie ALLÉÉN GELDIG BINNEN DRIE JAAR NA DE VERSIEDATUM Medisch Protocol Extensorpeesletsels zone 3 & 4 Boutonnière v.2-02/2016 Een boutonnière deformiteit (knoopsgatdeformiteit) beschrijft een 'zigzag'-collaps

Nadere informatie

ZHPC Richtlijn nabehandeling UNI2 polsprothese Versie 21-8-2013

ZHPC Richtlijn nabehandeling UNI2 polsprothese Versie 21-8-2013 ZHPC Richtlijn nabehandeling UNI2 polsprothese Versie 21-8-2013 1. Preoperatief Metingen, functionele analyse. (N.B. beoordeel DRU-gewricht, indien ook daar problemen wordt peroperatief de ulnakop verwijderd).

Nadere informatie

Bewegingsleer DeelIDebovensteextremiteit

Bewegingsleer DeelIDebovensteextremiteit Bewegingsleer DeelIDebovensteextremiteit Bewegingsleer Deel I De bovenste extremiteit I.A. Kapandji Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen injecteren bij hand- en polsklachten 1. Toelichting Dit onderwijsmateriaal voor toetsgroepen is gebaseerd op de NHG-Standaard M91 Hand- en polsklachten van januari 2010. De anatomie van de hand en de pols

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling van middenhand en vingers

Onderzoek en behandeling van middenhand en vingers ORTHOPEDISCHE CASUÏSTIEK REDACTIE: Dos Winkel MET BIJDRAGEN VAN: Frederik Verstreken Mascha Friderichs Onderzoek en behandeling van middenhand en vingers Bohn Sta eu van Loghum Orthopedische casuïstiek

Nadere informatie

OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN

OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN OEFENTHERAPIE VOOR CHRONISCHE POLSKLACHTEN Informatiefolder voor fysio- en ergotherapeuten CHRONISCHE POLSKLACHTEN Inleiding Regelmatig worden patiënten naar The Hand Clinic verwezen in verband met chronische

Nadere informatie

MCP totaalgewricht. Geef de kleine genoegens van het leven niet op!

MCP totaalgewricht. Geef de kleine genoegens van het leven niet op! MCP totaalgewricht Geef de kleine genoegens van het leven niet op! Vervanging van het MCP-vinger gewricht door een implantaat van PyroCarbon of Siliconen Bij het plaatsen van een MCP vingerwicht prothese

Nadere informatie

Programma Opleiding Handtherapie 2016 Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn nr. 1603921

Programma Opleiding Handtherapie 2016 Conferentiecentrum Kaap Doorn te Doorn nr. 1603921 Dag 1: klinimetrie en onderzoek van de hand Na dag 1 en 2 kan de deelnemer op basis van kennis van de anatomie en pathologie en kennis van de klinimetrische kenmerken van de verschillende testen/assessments:

Nadere informatie

Behandeling van osteoporotische polsfracturen

Behandeling van osteoporotische polsfracturen Behandeling van osteoporotische polsfracturen Fragility Fracture Care Gerald Kraan Orthopedisch Chirurg Lindenhof 2014 Definitie Osteoporose systemische aandoening skelet lage botmassa toegenomen risico

Nadere informatie

Orthopedische casuïstiek

Orthopedische casuïstiek Orthopedische casuïstiek Onderzoek en behandeling van middenhand en vingers Redactie: Dos Winkel Met bijdragen van: Frederik Verstreken Mascha Friderichs Bohn Stafleu van Loghum Houten 2010 Ó 2010 Bohn

Nadere informatie

Luxaties van schouder elleboog en vingers. Compagnonscursus 2012

Luxaties van schouder elleboog en vingers. Compagnonscursus 2012 Luxaties van schouder elleboog en vingers Compagnonscursus 2012 De schouder - Epidemiologie Meest gedisloceerde gewricht: NL 2000/jaar op SEH 45% van alle luxaties betreffen schouder 44% in de leeftijdsgroep

Nadere informatie

Handtherapie. Multidisciplinaire aanpak van problemen met hand, pols en arm

Handtherapie. Multidisciplinaire aanpak van problemen met hand, pols en arm Handtherapie Multidisciplinaire aanpak van problemen met hand, pols en arm 2 De hand is ons belangrijkste werktuig en volgens sommigen zelfs ook ons belangrijkste zintuig. De hand functioneert door een

Nadere informatie

Handrevalidatie in Tolbrug: de vijf W s. 5-oktober-2014 Arianne van den Hark Revalidatiearts

Handrevalidatie in Tolbrug: de vijf W s. 5-oktober-2014 Arianne van den Hark Revalidatiearts Handrevalidatie in Tolbrug: de vijf W s 5-oktober-2014 Arianne van den Hark Revalidatiearts 5W 1H Wanneer speelt het verhaal zich af? Wat gebeurt er? Enkelvoudige problematiek Verwijzing naar handft of

Nadere informatie

CMC totaalgewricht. Geef de kleine genoegens van het leven niet op!

CMC totaalgewricht. Geef de kleine genoegens van het leven niet op! CMC totaalgewricht Geef de kleine genoegens van het leven niet op! Vervanging van het duimgewricht door een implantaat van PyroCarbon PyroCarbon is een specifieke vorm van koolstof/grafiet die ontwikkeld

Nadere informatie

Bewegingsapparaat, 'het jonge kind'

Bewegingsapparaat, 'het jonge kind' Meer leren over lichaam en gezondheid Bewegingsapparaat, 'het jonge kind' M.A. Witlox 20-5-2015 Inhoud Vogelvlucht Ontwikkeling en groei As en stand Heup Wervelkolom Voet 1 Team kinderorthopaedie Prof.

Nadere informatie

ISPO JAAR CONGRES 2011. Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese

ISPO JAAR CONGRES 2011. Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese ISPO JAAR CONGRES 2011 Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese Lichamelijk onderzoek Gangbeeld analyse, MRI, röntgen Algemene lichamelijke conditie Mobiliteit van heup,knie,en

Nadere informatie

(2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom

(2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom (2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom Instituut: Sportrevalidatie Hilversum Verwijzer: Alle verwijzers Periode: 1-1-2016 t/m 31-12-2017 Fysiotherapeut: Alle fysiotherapeuten Inleiding Dit rapport

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Flexorpeesherstel z. 1-3 Early passive v.3-05/2015 Onder flexorpeesletsel wordt in dit protocol een volledig of partiëel letsel van de Flexor Digitorum Superficialis (FDS) en/of Flexor

Nadere informatie

De knie van diagnostiek naar behandeling

De knie van diagnostiek naar behandeling De knie van diagnostiek naar behandeling Marienke van Middelkoop Afdeling Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC Rotterdam Knieklachten In 2012: 6.4% in fysiotherapie praktijk 13.7 per 1000 patiënten per jaar

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/35777 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Wijffels, Mathieu Mathilde Eugene Title: The clinical and non-clinical aspects

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Flexorpeesherstel zone 1-3 Early Active v.4-05/2016 Onder flexorpeesletsel wordt in dit protocol een volledig of partiëel letsel van de Flexor Digitorum Superficialis (FDS) en/of Flexor

Nadere informatie

Zorgnormen voor mensen met reumatoïde artritis

Zorgnormen voor mensen met reumatoïde artritis Zorgnormen voor mensen met reumatoïde artritis Vertaling in het: Ingevuld door: E mail: SOC 1 Mensen met symptomen van RA moeten tijdig toegang hebben tot een klinisch specialist/zorgprofessional die bekwaam

Nadere informatie

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament.

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament. Verstuikte enkel Een verstuikte enkel is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 25.000 mensen per dag maken dat mee. Enkel verstuikingen komen voor bij atleten en bij niet atleten, bij kinderen en volwassenen.

Nadere informatie

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese

Orthopedie. CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Orthopedie CMC 1 prothese/ Duimbasis prothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw duim. Er wordt een prothese in het duimbasisgewricht geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het duimbasisgewricht,

Nadere informatie

Chapter 9. Samenvatting en Discussie

Chapter 9. Samenvatting en Discussie Chapter 9 Samenvatting en Discussie Samenvatting Chronische ziekten van het bewegingsapparaat komen veel voor in westerse landen, waarbij reumatoïde artritis (RA) en artrose de meest voorkomende ziekten

Nadere informatie

Mallet vinger operatie

Mallet vinger operatie PATIËNTEN INFORMATIE Mallet vinger operatie Expertisecentrum hand- en polschirurgie Maasstad Ziekenhuis 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Expertisecentrum handen polschirurgie

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Europees erkend Hand Trauma Centrum Medisch Protocol n.ulnaris compressie thv. de elleboog v.02-09/2013 Problemen als gevolg van compressie van de nervus Ulnaris worden grofweg verdeeld over twee locaties:

Nadere informatie

Vingerletsel aan de volaire plaat

Vingerletsel aan de volaire plaat Vingerletsel aan de volaire plaat U heeft letsel aan een van uw vingers opgelopen bij de volaire plaat (de banden aan de palmzijde van uw hand bij het gewricht tussen het basis- en middenkootje). In deze

Nadere informatie

De hand en pols Sport en peesletsels Gertjan Schmitz

De hand en pols Sport en peesletsels Gertjan Schmitz De hand en pols Sport en peesletsels 02.06.2018 Gertjan Schmitz Inhoud Voetbal Volleybal/korfbal/basketbal Wielrennen en mountainbiken Tennis en badminton Golf Skiën Boxen 2 Voetbal Letsels ontstaan door

Nadere informatie

Hands On Care ARTROSE VINGERS

Hands On Care ARTROSE VINGERS ARTROSE VINGERS Hands On Care Diagnose en onderzoek Artrose is een aandoening die veel voorkomt aan de handen. Zoals op de foto te zien is geeft het zichtbare knobbels rondom de vingerkootjes, maar het

Nadere informatie

Renoir: The pain passes but the beauty remains

Renoir: The pain passes but the beauty remains Gecombineerd NERASS/NVVH voorjaarscongres Artrose- en reumachirurgie van de hand. Op de regenachtige zaterdag van het Hemelvaartweekend kozen zeventig plastisch chirurgen, orthopedisch chirurgen, reumatologen,

Nadere informatie