DESIGNTENDENSEN VAN DE TOEKOMST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DESIGNTENDENSEN VAN DE TOEKOMST"

Transcriptie

1 BUZZKRUIT 2015 DESIGNTENDENSEN VAN DE TOEKOMST Ontwerpers, generatie 80-00, wie zijn jullie? Marketeers spreken van een gepolariseerde generatie. Aan de ene kant de door #FUD* overdonderde Have Not s en aan de andere kant de veranderingsgezinde Next Gen s: zelfredzaam door creatief samen te zwermen in sharing, crowd- en co- vanalles en met een über-optimistisch geloof in app s en nieuwe technologieën die ons leven gaan verbeteren en de wereld gaan redden. Deze tentoonstelling is geen observatie van Gen-Y laboratten door Gen-X onderzoekers of een artist impression door een bekende designer: we hebben het jullie gewoon zelf gevraagd. Ontdek #Buzzkruit met knap (afstudeer)werk en de antwoorden van young creatives, professionals en de goeroes die ons inspireren. OPROEP AAN DE ONTWERPERS OVER DE GENERATIES HEEN: laat ons wat creatieve herrie maken over hoe we de dingen anders zien en willen doen, om zo de meerwaarde van elkaar te ontdekken en een betere connectie te Maken. *Fear, Uncertainty and Doubt

2 Generation HACK Hackers en Makers over eenzelfde kam scheren met het idealisme en de rebellie van de vorige generaties ontwerpers, is kort door de bocht. Wat Hackers doen in de digitale wereld, doen Makers in de fysieke wereld: op zoek gaan naar de grenzen van het mogelijke met de nieuwste technologische middelen. Milllennials geloven in de vooruitgang die technologie kan brengen. Elk idee is maakbaar. Iedereen is Maker. Nadenken OK, maar niet te lang. Durf vooral te doen, durf te falen... tot je t maakt! Snel verveeld door anoniem en standaard, hacken ze producten tot wat ze er zelf van willen maken. Stuff wordt Stories. En als grote bedrijven, merken of overheden te weinig doen om van de wereld een betere plaats te maken, dan gaan ze niet op de barricades staan, maar kruipen ze in hun digitale en fysieke ontwerpwereld om concrete oplossingen te bedenken. Soms disruptief. Alleszins unstoppable. Anthony Michiels - Panna Thomas More Hogeschool, Interieurvormgeving Panna is een straatbank en voetbaldoel om gaming couch potatoes aanzetten tot meer sporten. Anthony wil met Panna het voetbaldoel een plaats geven in onze betonnen stadsjungles en van saaie (markt)pleinen, levenloze straten en andere openbare locaties nieuwe ontmoetingsplaatsen maken zonder dat de functie van straatbank verloren gaat. Sophie Van den Berg - Firewood - Appel en Peer Thomas More Hogeschool, Interieurvormgeving Van appel- en perenhout wordt normaal brandhout gemaakt. Het hout is te mooi om op die manier te verspillen, vindt Sophie. Ze maakt er liever unieke, handgemaakte stukken van en hoopt zo meer Makers op te stoken het materiaal te gaan gebruiken. Appel- en perenhout zijn arbeidsintensief om mee te werken, maar dat zal creatieve Makers niet tegenhouden. Eva Florizoone - UrbanLeafs Restaurant stad biedt een divers voedselaanbod voor bijen, maar Hotel stad is volledig volzet qua nestgelegenheid. Zo kwam Eva, geboeid door natuur en ecologie, op een soort Airb(ee)nb Live with Locals -idee om bijensterfte tegen te gaan. Haar UrbanLeafs natuurdak zorgt ervoor dat de bijenpopulatie kan groeien. De populatie wordt op peil gehouden doordat een deel van de bijen wordt uitgezet op het platteland, waar ze hun natuurlijke rol als bestuiver kunnen vervullen. Michelle Janssen - Corten Universiteit Antwerpen, Interieurarchitectuur Michelle heeft een passie voor een bijzonder materiaal: afgedankte transportbanden. Deze hebben een bruut en stoer karakter. Doordat ze zo sterk zijn, kunnen ze een skinny stalen frame bij elkaar houden. Dit heeft ze bewust laten roesten en achteraf vernist. De elegante vorm van de stoel geeft een spannend contrast met de industriële look van het frame. Het Genkse bedrijf waar de afgedankte transportbanden vandaan komen, levert ook het sluitingssysteem: twee stukken die aan elkaar worden verbonden door een ijzerdraad.

3 Katinka Vermeylen en Lauren Draulans - Niet Standaard - Reclame Vormgeving De wereld is op alle mogelijke manieren aan het doldraaien en wij, burgers, gaan er volgens Katinka en Lauren als kippen zonder kop in mee. Met Studio Adnersom willen zij daar op tegendraadse wijze verandering in brengen door ons met antireclame in de vorm van de krant Niet Standaard onverwacht wakker te schudden. Dit doen ze door bestaande codes van merken en adverteerders te hacken en ze te fusioneren met maatschappelijk relevante thema s, met verrassing en bewustwording als resultaat. Margo De Weerdt - Youth Youth is Margo s illustratieve en vooral herkenbare onderzoek naar Gen-Y, de publicatie van haar masterproject. Wij zijn de Me Me Me-, 9/11- en de boemeranggeneratie, de millennials... We zijn de eerste generatie opgegroeid met het internet. Opgegroeid met het idee dat we alles kunnen en speciaal zijn. We zouden onrealistische verwachtingen hebben van het leven. We studeren af in een periode waarin een crisis heerst en een job vinden een uitdaging is. We freelancen en jobhoppen als geen ander. We willen iets doen dat we graag doen en waar we gelukkig van worden. We willen het anders doen. Elke Goossens - Pop-up portfolio Elke begon haar persoonlijke zoektocht met de vraag: Wie ben ik? en eindigde zoveel maanden later met een vastberaden: Dit wil ik!. Haar interactieve pop-up portfolio ontpopte uit haar bezoeken aan London en Parijs, maar het was haar stage in Dubai die haar vormde tot een zelfzekere ontwerpster. Als grafisch vormgeefster in de dop, trekt ze met haar pop-up portfolio rond om zichzelf te promoten bij toekomstige werkgevers. Carlien Akinrolabu - Bodymap Seks in de media en seksuele voorlichting op school lopen volledig langs elkaar heen. Kinderen worden in onze samenleving overspoeld door seksuele beelden, terwijl klassieke voorlichting hen daar niet goed op voorbereid. Daarom ontwikkelde Carlien met een computergestuurde borduurmachine een prachtig educatief pakket, een vertaling van seksuele informatie tot een tastbare vorm op werkelijke grootte. Ontwerpen met zo n borduurmachine is een revolutionaire methode die leidt tot innoverende textieloplossingen en staat zoals je ziet toe om opmerkelijk gedetailleerde 3D-designs te creëren. Pieter Peulen - FLEXIT Thomas More Hogeschool, Interieurvormgeving Toen Pieter meubels zocht voor z n studentenkamer vond hij zijn goesting niet. Toen was het voor zijn studentenkamer, daarna voor de slaapkamer in z n woonst Daarom ontwierp hij zelf een multifunctioneel meubel dat steeds aangepast kan worden aan verschillende wensen en behoeften; zijn eigen echte levensmeubel! Het is een constructie geworden die zowel een bureau, een bed, als een hoogslaper kan zijn.

4 Niels Michiels - Envelope Chair Universiteit Antwerpen, Interieurarchitectuur De Envelope Chair is een combinatie van een slanke stalen draagstructuur, omsloten door zacht vilt van hoogwaardige kwaliteit. Nog niet eerder werd er met dit materiaal een stoel met zelfdragend zitvlak gefabriceerd. Niels ging de uitdaging aan en werkte een elegante stoel uit met een minimum aan materiaaldikte en een aangenaam zitcomfort. Het stalen frame werd plaatselijk verhit en geplooid in de gewenste vorm. Het wolvilt bestaat uit één patroondeel, vastgemaakt met eenvoudige verbindingen. Zo is de zitting gemakkelijk los te maken, te reinigen en te vervangen. Een geslaagd experiment dus. Valérie Houben - Ekstol Universiteit Antwerpen, Interieurarchitectuur Ekstol, Zweeds voor eiken stoel, is een spijlenstoel met een knipoog naar de bestaande Windsor-stoel. Valérie overtrad de regels en grenzen van het maken van een stoel, zonder aan zitcomfort in te boeten. In haar experiment liet ze de horizontale verbinding bovenop de spijlen weg om de klassieke houtbinding zichtbaar te maken. Het resultaat vormt een mogelijk toekomstige designklassieker met Scandinavische look en feel. Febe Massez - Polie Universiteit Antwerpen, Interieurarchitectuur Polie is een aluminium stoel die door zijn vormgeving zowel een esthetische als constructieve kracht uitstraalt. Febe zoekt het graag in de bijna onmogelijke hoek: de uiterst dunne vormgeving is enkel tot stand kunnen komen door het hanteren van een specifieke constructiemanier. Deze jonge ontwerpster moest niet enkel aluminium buigen om tot deze experimentele stoel te komen, ook haar eigen visie, doorzettingsvermogen en wilskracht zijn goed gevormd door dit project.

5 Generation SWARM Zou collectieve intelligentie bij deze nieuwe generatie verder of anders ontwikkeld zijn? Van jongs af aan werden zij gekneed door technologie en sociale media. Traditionele structuren en leiderschapsvormen liggen hen niet. In nieuwe bedrijfsculturen zien ze liever geen hokjes en hiërarchie meer. Gen-Y ers willen hun omgeving op elk moment zelf kunnen vormgeven en aanpassen. Ze accepteren niet passief wat hen wordt aangeboden. In hun stiel willen ze dit respect voor samen gegenereerde inhoud nog extremer doortrekken dan bij co-creatie vandaag. Het heeft meer weg van zwermgedrag in de dierenwereld. Alle leden van de zwerm stemmen hun gedrag op elkaar af, zonder centrale regie. Ook de rol van een ontwerper zal in zo n zwerm veranderen. I discovered that a lot of people had already changed their behaviours. So I moved from thinking: what can I do to help people change behavior?, towards: how can I use my design knowlegde and tools to empower these grass-roots social innovations?" Yalenka Mariën - Voxi Voxi is een digitaal platform voor informatie en ontlening van communicatieapparatuur aan 50+ ers met communicatiebeperkingen door bv. een beroerte, verlamming of ALS. Momenteel gebeurt deze dienstverlening nog analoog en gaat veel kostbare informatie verloren. Bovendien moeten deze kostbare apparaten aangeschaft worden door de gebruiker zelf. Door het gebruiksproces in co-creatie te herdenken vindt een betere informatiedeling tussen alle partijen plaats. De gebruiker wordt begeleid bij het vinden van de juiste middelen en heeft de mogelijkheid tot inwisselen van apparatuur. Jolien Brands - She Er is een groot contrast tussen hoe de media vrouwen tonen en hoe vrouwen er echt uitzien. Onrealistische verwachtingen maken vrouwen van Joliens leeftijd onzeker over hun eigen lichaam. Schoonheidsidealen zijn immers nooit allemaal haalbaar. Met She doorbreekt Jolien deze stereotypes. Ze fotografeerde vrouwen uit haar omgeving in hun eigen habitat. Geen hokjes of stempels, alleen gewone vrouwen zoals ze zijn. Enkel littekens, blauwe plekken, striemen vormen hier de woorden en zinnen van hun verhaal. Thea Van Damme - De naam van dit project is nog onzeker - Reclame Vormgeving Werk aan je onzekerheid, was het advies waarmee Thea haar stageplaats in Amsterdam verliet, in de reclamewereld is dat immers not done. Thea zette het medium dat onzekerheid (en de bijbehorende keuzestress) het meest uitlokt in om haar zwaktes op onconventionele manier aan te pakken. Met een Facebookpagina legde ze bepaalde keuzes volledig in handen van haar volgers. Naaktmodel voor een middag? LIKE. Silent disco op de Meir? LIKE. Met acupunctuur faalangst aanpakken? LIKE!

6 Oekie Segers - Meat Parade Meat Parade is geen aanklacht tegen de vleesindustrie. Oekie wil de bekijker van haar animaties niet op een gruwelijke manier choqueren zoals dat al zoveel gebeurt in filmpjes over slachterijen, plofkipboerderijen en varkensflats. Aan de andere kant heeft reclame ons beeld over vleesproductie vertekend. Eigenlijk is er geen waarheid meer. Oekie is gefascineerd op onderzoek uitgetrokken en met haar animaties wil ze die ervaring delen door de kijkers op een onconventionele manier te laten kennismaken met het échte massaproductieproces van vlees. Dennis Janssens & Tom Tiepermann - De Gorilla s De Gorilla s is een dynamisch collectief van het Sint Lucas Antwerpen, opgezet door grafisch ontwerpers Tom en Dennis. Met hun guerrilla-initiatieven komen studenten samen en inspireren ze elkaar. Zowel off- als online kloppen ze zich op de borst om indruk op elkaar te maken en creatief na-aapgedrag, oftewel open innovatie, te bevorderen. Het boek Het Gorilla Netwerk verwijst naar het online platform en bestaat uit theoretische en grafische verrijkingen van het ontwerpproces. Lore Zoons - COCOOK Eenpersoonshuishoudens zijn procentueel de grootste voedselverspillers van de stad. Zij kopen te groot in eenpersoonsverpakkingen zijn immers amper te vinden en gooien door onhandig inplannen veel eten weg. Lore bedacht COCOOK om dit op een sociale manier tegen te gaan. Eenzame eters komen elkaar tegen op het online platform en ontmoeten elkaar in de supermarkt. Samen kopen ze hun boodschappen in en gaan de uitdaging aan om creatief en duurzaam te koken, liefst met voedsel dicht tegen (of zelfs net over) de THTdatum. Dagelijks goed eten, een nieuwe vriendenkring en een schimmelvrije koelkast gegarandeerd!

7 Generation DIGILOGUE De echte wereld is een concept van de generaties die nog (deels) zonder internet en sociale media zijn opgegroeid. Voor de nieuwe generatie is digitaal en analoog van jongs af aan verweven. De behoefte om de digitale laag af en toe eens OFF te zetten is er minder bij deze generatie. Ze hebben een filter & process vermogen ontwikkeld dat slim weet om te gaan met de snelheid van verandering en de hoeveelheid informatie en inspiratie. Zoals de eerste auto nog op een koets leek, zal ook deze generatie de digitale en analoge werelden verder doen samenvloeiien met een eigen ontwerptaal. Computing everywhere, naadloze augmented reality, hybride mensen, digiloge (digitaal+analoge) ervaringen, digiloge (digitaal+dialoog) communicatie. Deze generatie ontwerpt de verstrengeling als een designer, meer dan als eenzijdig technologisch. Brecht Vandevenne - Ättelu Ättelu refereert met haar analoge vormgeving en gebruik naar een ouderwetse telefoon, een ticketscanner en het ontvangen van post; de vertrouwde communicatiemiddelen voor ouderen. Ättelu is gekoppeld aan een sociaal netwerk binnen een zorgcentrum, een soort Facebook voor ouderen. Daarin kunnen ze zelf activiteiten (events) plaatsen en zien van anderen. Om mee te doen (join) kunnen ze dit aangeven met behulp van het digitale apparaatje. De functies hiervan kunnen gemakkelijk worden uitgebreid terwijl de analoge werking hetzelfde blijft. Ella Van den Bossche, Lore Zoons en Lore Veelaert - GRAND.C Als ze nog heel klein zijn, worden de kleinkinderen dikwijls door de grootouders opgevangen. Deze innige band verwatert vaak vanaf het moment dat het contact tot het occasionele familiebezoekje wordt teruggebracht. Begaan met deze band tussen grootouders en kleinkinderen, gingen Ella en de twee Lore s op zoek naar een oplossing en kwamen ze tot het interactieve spel GRAND.C. De grootouders verstoppen tags in hun huis bij belangrijke objecten met nostalgische waarde. De kleinkinderen kunnen met Chip, de vogel, op speurtocht naar deze familieschatten en leren zo de verhalen kennen. Jonathan De Clercq - Navu Navu is een fietsstuur voorzien van technologie voor een verbeterde fietservaring. Een smartphone met navigatiesysteem en bijhorende app stuurt via Bluetooth de informatie door naar het stuur. Daar wordt de info omgezet naar een door Jonathan volledig nieuw ontwikkelde zintuiglijke navigatietaal. Abstracte lichtpatronen op het stuur en trilsensaties in de handen geven de wielertoerist duidelijke richtingaanwijzingen. Zo kan de fietser zijn aandacht volledig richten op de omgeving en het fietsen zelf. Navu is een zintuigelijke interpretatie van de invloed die de hedendaagse digitale en elektronische wereld op de fietssector hebben.

8 Lander De Wandel - State of Mind KASKA (AP Hogeschool), Grafisch Ontwerp Lander geeft met deze 3D-print State of Mind een typisch Gen-Y gevoel weer. Het is een gevoel van machteloosheid en verlamming, veroorzaakt door een overload aan keuzes, prikkels en verwachtingen. Lander: Als Gen-Y proberen we onze plaats te vinden binnen een economie die gevormd is door Gen-X. Met de juiste samenwerking kunnen we een explosieve groei stimuleren. Maar zoals Gen-X zich vervreemd voelt van de contra-economische houding van Gen-Y, zo zijn wij overrompeld door een verwachtingspatroon dat werkzekerheid en een stabiel inkomen beschouwt als vereiste voor levenskwaliteit. Lore Veelaert - Partoe Lore ontwikkelde een interactief spel voor jongeren dat wordt gespeeld in een park. De spelers moeten de balans van het ecologische systeem en dieren in evenwicht houden door een diertje te helpen voedsel te vinden in het park. Daarbij moeten ze allerlei gevaren vermijden en ervoor zorgen dat ze niet zonder energie vallen. Het spel situeert zich in het opkomende genre van pervasive head up games. Dit combineert moderne technologieën met de sociale en fysieke voordelen van traditionele games en buitenspelen. Zo wordt een (voor jongeren) saai park weer een plek voor deze stimulation junkies, altijd op zoek naar nieuwe, coole ervaringen.

Leerplek van de toekomst. De Battle

Leerplek van de toekomst. De Battle Leerplek van de toekomst De Battle Voorwoord Nieuwe leerplek gezocht! Om zijn positie in onderwijsland te onderstrepen, wil Canon graag de studenten van nu aan het woord laten en deze groep mee laten

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

INDUSTRIEEL PRODUCTONTWERPEN

INDUSTRIEEL PRODUCTONTWERPEN KCDESIGN magazine Gratis editie capita selecta! modulair strak design Issue 12 June 2013 Travelexpo opent nieuwe 50 markt! cm PIXURE Een modulair systeem voor beursstanden, displays en balies. de ideale

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

Wat voorbij is, wordt steeds vager naarmate het verder achter ons ligt. Maar van de vervaging van dat verleden hebben we weinig last, want de

Wat voorbij is, wordt steeds vager naarmate het verder achter ons ligt. Maar van de vervaging van dat verleden hebben we weinig last, want de 1 Lars van rossum Wat voorbij is, wordt steeds vager naarmate het verder achter ons ligt. Maar van de vervaging van dat verleden hebben we weinig last, want de verdwenen details vullen we aan met herinneringen,

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Generatie Einstein Conferentie 13-14 oktober 2010

Generatie Einstein Conferentie 13-14 oktober 2010 Generatie Einstein Conferentie 13-14 oktober 2010 Reconnecting to the youth 2010 Jeroen Boschma & Inez Groen 2010 A.W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht Omslag ontwerp Jeroen Boschma Fotografie Jet van Schie

Nadere informatie

WERKPLAATS JONGEREN ONDERNEMEN IN RHENEN

WERKPLAATS JONGEREN ONDERNEMEN IN RHENEN WERKPLAATS JONGEREN ONDERNEMEN IN RHENEN Jongerenwerkers Mohand Elkhoulati en Kees de Bree In 2010 thema: Jongeren thuis in Rhenen In 2010 zijn we gestart met het netwerkprogramma ivm jongeren. In eerste

Nadere informatie

Wensen en behoeften aan kinderopvang van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag Floor Kaspers

Wensen en behoeften aan kinderopvang van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag Floor Kaspers Ken mijn kind... Wensen en behoeften aan kinderopvang van ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag Floor Kaspers Ouders willen altijd het beste voor hun kind! Het Kinderopvangfonds hecht aan de

Nadere informatie

Kom je uit Rotterdam: http://www.meetup.com/permanentbeta/events/223411183/

Kom je uit Rotterdam: http://www.meetup.com/permanentbeta/events/223411183/ PROGRAMMA PERMANENTBETA-DAG #6 Website: http://159.253.7.189/pbprogramma/ Aanmelden: http://www.meetup.com/permanentbeta/events/217547872/ Kom je uit Rotterdam: http://www.meetup.com/permanentbeta/events/223411183/

Nadere informatie

Projectplan 2013-2015

Projectplan 2013-2015 Projectplan 2013-2015 Ede, mei 2013 1. Inleiding... 3 Wat is Netwerk TijdVoorActie?... 3 Achtergrond... 4 Netwerk Dien je Stad... 5 2. Netwerk TijdVoorActie... 5 Missie... 5 Doel... 5 Subdoelen... 6 Netwerk...

Nadere informatie

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS STIJN OERLEMANS eerstejaarsstudent CE Digital Business Concepts Ik heb tijdens mijn jaar bij Interpolis gezien dat dit werkveld echt de toekomst is 2 Waarom heb je

Nadere informatie

VOORWOORD. Mijn dank gaat uit naar Annemarie Quispel, Ewan Lentjes, Paul Hamers en Toon Lauwen voor het mede tot stand brengen van deze scriptie.

VOORWOORD. Mijn dank gaat uit naar Annemarie Quispel, Ewan Lentjes, Paul Hamers en Toon Lauwen voor het mede tot stand brengen van deze scriptie. INTERACTIE ALS ONTWERPSTRATEGIE Sharon Hamers, januari 2008 VOORWOORD In deze scriptie beschrijf ik mijn visie op het ontwerpvak. Grafisch ontwerpen gaat niet alleen over ontwerpen, maar om communicatie.

Nadere informatie

De onbegrensde bibliotheek

De onbegrensde bibliotheek De onbegrensde bibliotheek BIBLIOTHEEKDIRECTEUREN OVER SAMENHANG TUSSEN DIGITALE EN FYSIEKE BIBLIOTHEEK Inhoud Voorwoord Inleiding De digitale bibliotheek is een verlevendiging van de fysieke Lotte Sluyser,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Interview: Willem Vermeend Algemene Markt Ontwikkelingen Interview: Jonathan Campbell Algemene Ontwikkelingen Monsterboard

INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Interview: Willem Vermeend Algemene Markt Ontwikkelingen Interview: Jonathan Campbell Algemene Ontwikkelingen Monsterboard MONSTER YEAR REPORT 2012 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Interview: Willem Vermeend 5 Algemene Markt Ontwikkelingen 8 Vacatures 8 Uitzenduren 9 Beroepsbevolking & werkloosheid 10 Ontwikkelingen in vacatureplaatsingen

Nadere informatie

IT ERS AAN HET WOORD CARRIÈRE- EN ORIËNTATIEGEDRAG VAN NEDERLANDSE IT ERS IN 2015

IT ERS AAN HET WOORD CARRIÈRE- EN ORIËNTATIEGEDRAG VAN NEDERLANDSE IT ERS IN 2015 IT ERS AAN HET WOORD CARRIÈRE- EN ORIËNTATIEGEDRAG VAN NEDERLANDSE IT ERS IN 2015 INLEIDING INHOUDSOPGAVE WAT VINDEN IT ERS ER ZELF VAN? IT ers werven is voor sommige recruiters en bedrijven een leuke

Nadere informatie

LET S TALK Magazine n 7

LET S TALK Magazine n 7 LET S TALK Magazine n 7 Beste partner, Geen Bart De Proost of Barbara Vangheluwe die het voorwoord verzorgen in dit Let s Talk Magazine. Daarvoor is een heel goede reden: deze keer staat het magazine helemaal

Nadere informatie

VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUISZORG, THUISZORG EN KRAAMZORG

VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUISZORG, THUISZORG EN KRAAMZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUISZORG, THUISZORG EN KRAAMZORG DIT IS EEN PUBLICATIE VAN Inhoudsopgave Voorwoord 4 1 Inleiding 5 2 Jongeren & de care 6 Hoe denken jongeren over de care? 6 3 Het Care Segmentatiemodel

Nadere informatie

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement CASUSBESCHRIJVING 2013 Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement Inhoudsopgave Pagina 1. Beschrijving Centraal Museum Utrecht 3 1.1 Locatie 3 1.2 Wie is

Nadere informatie

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst Cluster Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst voorwoord De afgelopen jaren heeft het Cluster Jongerenmarketing geprobeerd een beter beeld te krijgen van jongeren en hoe deze doelgroep

Nadere informatie

E-Book Het Nieuwe Werken in de Bouw

E-Book Het Nieuwe Werken in de Bouw E-Book Het Nieuwe Werken in de Bouw Hoe kunnen we slimmer samenwerken? Met teksten van: Nienke Ris Hans van de Meer Rogier den Boer Inhoud De tijd van waarin productiviteit werd gemeten aan de hand van

Nadere informatie

Trendrapport PO en VO

Trendrapport PO en VO Trendrapport PO en VO Technologieën van de toekomst Trendrapport mbo 1 2 Trendrapport PO en VO 3D bril te gebruiken voor voorkant Voorwoord Beam me up, Scotty De kracht van science fiction is dat het ons

Nadere informatie

De kracht achter de slimme ondernemer

De kracht achter de slimme ondernemer De kracht achter de slimme ondernemer MKB Krachtcentrale Inleiding Laat de energie door uw bedrijf stromen Niet harder maar slimmer werken! De afgelopen jaren zijn niet de meest gemakkelijke geweest: er

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken volgens Generatie

Het Nieuwe Werken volgens Generatie Het Nieuwe Werken volgens Generatie Y 2 Het Nieuwe Werken volgens Generatie Y Tamar van der Riet Sofia Skoblikov Peter Becker Gerben Jacobs Ronald Katoen Jan Krans 3 2011 Twitteren over dit boek? De officiële

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

HOW WOULD YOU LIKE YOUR SERVICE

HOW WOULD YOU LIKE YOUR SERVICE HOW WOULD YOU LIKE YOUR SERVICE M.J.A. van der Hoeven Minister van Economische Zaken 2 Voorwoord Beste lezer, Met veel plezier introduceer ik deze bundel met praktijkvoorbeelden over diensteninnovatie.

Nadere informatie

Marketing48 in de zorg

Marketing48 in de zorg Kennisnetwerk in vernieuwende Marketing Een uitgave van Dune Reclamebureau Pebbler Vixy RobinC Art Beat TNMF Lekkere Tekst SterCommunicatie Wizzle efficiënta Merckwaardig. EDITIE 1, VOORJAAR 2014 www.marketing48.nl

Nadere informatie

Game concept voor winkelcentra

Game concept voor winkelcentra Game concept voor winkelcentra Project: Virtuele verwachting, fysieke beleving Online versie Datum 13-05-2014 Begeleiders: Dhr. Ronald Tangelder Dhr. Antoine van de Ven Isac Toko 147261 EII4AMIa Inleiding

Nadere informatie

Eind document. Het einde kroont het werk..

Eind document. Het einde kroont het werk.. Eind document Het einde kroont het werk.. Klas V201 7 november 2012 versie 1 Martijn van Loon Project manager 500531521 Julie de Lange Content manager 500621533 Ninya Zoll Visual Designer 500624459 Alexander

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie