Re a ge re n a rle m.nl. Gemeente Haarlem, afdeling Data, Informatie en Analyse (DIA) In profiel. Schalkwijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Re a ge re n a rle m.nl. Gemeente Haarlem, afdeling Data, Informatie en Analyse (DIA) In profiel. Schalkwijk"

Transcriptie

1 Re a ge re n a rle m.nl Gemeente, afdeling Data, Informatie en Analyse (DIA) In profiel

2 1 in vogelvlucht is s jongste stadsdeel. Tot 1960 kende dit gebied in het zuid-oosten van de stad een landelijk karakter. Daarna kwam de bouwgolf op gang en ontstonden vier buurten die typerend zijn voor de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw: Europawijk, Boerhaavewijk, Meerwijk en Molenwijk. Van deze vier kwam Molenwijk het laatst tot stand. In wonen zo n mensen, anders gezegd 21% van de se bevolking. Het grondgebied beslaat 728 ha. De se buurten behoren zowel wat oppervlak als inwonertal betreft tot de grootste van. Europawijk heeft met bijna inwoners zelfs de grootste bevolking van allemaal. Winkelcentrum en bedrijvigheid Centraal tussen de vier buurten liggen het grote Winkelcentrum en maatschappelijke voorzieningen als de bibliotheek en sporthal de Spaarnehal. Aan de noordrand van bevinden zich diverse grote bedrijven en instellingen. Bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, Spaarne Gasthuis en Hotel -Zuid. Rijk aan ouderen en allochtonen Van alle vijf stadsdelen telt het hoogste percentage 65+-ers en bewoners van niet-westerse herkomst. In wonen meer mensen van Turkse en Marokkaanse origine dan in alle vier andere stadsdelen samen. Veel flats en sociale huurwoningen De woningvoorraad in bestaat voor bijna twee derde uit flats, een veel groter aandeel dan in de andere stadsdelen. Verder zitten bijna zes van de tien huizen in de sociale huursector; een dubbel zo groot deel als stedelijk. De gemiddelde woningwaarde ligt 30% onder het s gemiddelde. heeft op verschillende plekken een herstructurering ondergaan. Woningen uit de jaren 60 en 70 maakten plaats voor nieuwbouw. Ook verschenen huizen op plaatsen die eerst een andere functie vervulden. Lage inkomens De inkomens in komen gemiddeld lager uit dan in heel. Dat komt mede door het relatief hoge beroep op bijstand en andere uitkeringen. Molenwijk staat er in sociaal-economisch opzicht duidelijk beter voor dan de andere se buurten. Een minder veilig gevoel De meeste ers (84% van hen) ervaren hun buurt als prettig om te wonen. Niettemin waarderen zij hun buurt minder gunstig dan de doorsnee mer. Ook ervaren inwoners van hun buurt minder vaak als veilig dan gemiddeld en vinden vanuit relatief veel aangiften van misdrijven plaats. Hier staat tegenover dat ers zich bovengemiddeld tevreden tonen over de parkeergelegenheid in hun buurt.

3 2 Opvallende scores profieltaart De profieltaart kleurt voor als geheel oranje, wat erop wijst dat veel attentie nodig is. De thema s ruimte, wonen, arbeidsparticipatie en inkomen kleuren zelfs rood, inclusief de onderliggende onderwerpen. Zo is zowel de arbeidsparticipatie als het inkomensniveau laag. Het aandeel huishoudens met een laag inkomen komt met 13% aanzienlijk hoger uit dan in. Oranje kleuren de thema s veiligheid en bewoners. Zeer veel aandacht binnen veiligheid vraagt het hoge aantal aangiften van woninginbraken. Punten die onder het thema bewoners zeer veel aandacht vragen zijn de hoge percentages ouderen (75+) en eenouderhuishoudens.

4 3 Gebied ligt in het zuidoosten van. Het stadsdeel bestaat uit vier grote buurten Europawijk, Boerhaavewijk, Molenwijk en Meerwijk. In het middengebied en aan de noordkant biedt plaats aan bedrijvigheid en maatschappelijke functies. omvat 728 ha. en beslaat hiermee bijna een kwart van het oppervlak van. De bebouwingsgraad, woningdichtheid en bevolkingsdichtheid zijn wat lager dan gemiddeld in de stad. Bewoners In wonen ruim mensen; 21% van de se bevolking. herbergt relatief veel ouderen: 21% van de bevolking is 65 jaar of ouder tegen 17% van alle mers. Jongvolwassenen (20-44 jaar) hebben een wat kleiner aandeel in de bevolking dan stedelijk. In wonen naar verhouding meer eenoudergezinnen dan gemiddeld. telt een groter aandeel inwoners van buitenlandse herkomst dan de andere stadsdelen: 45% van de inwoners is van buitenlandse komaf en 34% is van niet-westerse origine. Boerhaavewijk en Meerwijk herbergen een hoger percentage niet-westerse bewoners dan alle andere se buurten. Wonen is het jongste stadsdeel van. De bouw kwam rond 1960 op gang. Ook na 1990 vond substantiële woningbouw plaats. Zo maakten verouderde complexen plaats voor nieuwbouw en verrezen huizen op locaties die eerst een andere functie vervulden. Gezien de bouwperiode verrast het niet dat vooral flats telt, bijna twee derde van de huizen behoort tot dat woningtype. In geldt dat voor 31%. De sociale huursector is in sterk vertegenwoordigd. Meer dan de helft van de woningen (56%) is eigendom van een corporatie tegen 32% in heel. Hier staat tegenover dat verhoudingsgewijs weinig koopwoningen herbergt. De gemiddelde woningwaarde in bedraagt Dat is bijna 30% lager dan de doorsnee se woning ( ). Bedrijvigheid Iets meer dan vestigingen van bedrijven en instellingen zorgen in voor arbeidsplaatsen. De werkgelegenheid concentreert zich grotendeels aan de noordkant en in het middengebied. Voorbeelden zijn het grote Winkelcentrum, het Spaarne Gasthuis en Hotel Zuid. Vestigingen in zijn relatief groot, met gemiddeld 9 arbeidsplaatsen tegen 5 in heel. Sociale staat ers waarderen hun eigen welzijn gemiddeld met een 6,5 en hiermee met een voldoende. Vaker dan de doorsnee mer voelen ers zich door gezondheidsproblemen in meer of mindere mate beperkt in hun dagelijkse bezigheden: 36% versus 28%. Mogelijk debet hieraan: het grote aandeel senioren. De werkloosheid en het beroep op bijstandsuitkeringen zijn in hoger dan in heel. Ook arbeidsongeschiktheid doet zich vaker voor dan stedelijk. De inkomens voor drie sociaal-economische eenheden inwoners, personen met een heel jaar inkomen en huishoudens- liggen in zo n 15% à 20% onder die in heel. Hoger dan stedelijk is het percentage huishoudens dat moet rondkomen van een laag inkomen.

5 4 Ruimte en voorzieningen Over het openbaar vervoer in hun buurt tonen negen van de tien ers zich (zeer) tevreden. Daarnaast is 7 op de 10 tevreden over de parkeergelegenheid, een groter aandeel dan in heel. Minder dan de helft is tevreden met de voorzieningen voor ouderen en jongeren. Deze scores zijn conform het beeld in heel. Leefbaarheid Meer dan acht van de tien ers vinden hun buurt prettig om te wonen. Dat is een kleiner aandeel dan in heel waar 94% van de bevolking zijn buurt als prettig ervaart. De bevolking van spreekt zich per saldo negatief uit over de recente ontwikkeling van zijn buurt. Volgens 16% heeft de buurt zich het afgelopen jaar gunstig ontwikkeld tegen 27% ongunstig. Daarnaast tonen ers zich per saldo pessimistisch over de toekomstige ontwikkeling van hun buurt. Het kencijfer voor sociale kwaliteit zegt iets over de manier waarop bewoners de onderlinge omgang in hun buurt ervaren. De bevolking van beoordeelt de sociale kwaliteit van zijn buurt met een 5,5 als krap voldoende. In komt het kencijfer met 6,1 hoger uit. Bijna een kwart van de ers heeft zich het afgelopen jaar actief ingezet om zijn buurt te verbeteren. Deze score is vergelijkbaar met het gemiddelde over de hele stad. Veiligheid Zes van de tien ers voelen zich veilig in hun buurt. Ter vergelijking: in heel geldt dit voor rond 80% van de bevolking. Dat het veiligheidsgevoel in achterblijft, komt ook tot uitdrukking in het bovengemiddeld percentage bewoners dat 's avonds liever thuisblijft vanwege een onveilig gevoel: 28% tegenover 13% stedelijk. Anders dan in heel zien ers niet hondenpoep als grootste bron van overlast in hun buurt, maar zwerfvuil. Woninginbraak komt op de tweede plaats en wordt veel vaker genoemd dan in andere stadsdelen. Het kencijfer voor buurtverloedering, gebaseerd op vier kenmerken, overtreft het stadsgemiddelde (4,8 tegen 3,9). In 2014 vonden vanuit per inwoners 76 aangiften van misdrijven plaats. Een hoog aantal vergeleken met (68). Het gaat om bijna aangiften. Net als in heel liep het aantal aangiften tussen 2010 en 2015 duidelijk terug. Het meest deden ers aangifte van diefstal uit de woning. Stedelijk gold dat voor vernielingen. Politiek, overheid en participatie Verkiezingen gaan in gepaard met een tamelijk lage opkomst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 kwam de PvdA op de eerste plaats. Plaatselijk was D66 nummer één. SP, CDA en Ouderenpartij presteerden beter dan in, GroenLinks, D66 en VVD deden het in juist minder goed.

6 5 Bevolkingsdichtheid groeide omvat 728 ha en is hiermee goed voor bijna een kwart van het oppervlak van. De bebouwingsgraad is wat lager dan in de hele stad. Kerncijfers oppervlakte en oppervlaktegebruik, 2014 Stadsdeel Schalkw ijk Ook met de bevolkingsdichtheid en het aantal woningen per km² zit wat lager dan de stad. In vergelijking met 2010 groeide de bevolkingsdichtheid met ruim 140 inwoners per km²: van naar iets meer dan inwoners. oppervlakte in hectare oppervlakte als % stad 22,7 100 oppervlakte land oppervlakte % (semi-) bebouw d (2010) aantal inw oners per km aantal w oningen per km Bronnen: CBS/Cocensus

7 6 Meer inwoners, groeiend aandeel senioren telt begin 2015 ruim bewoners, bijna 900 meer dan vijf jaar eerder. Het aandeel 65+-ers ging wat omhoog, terwijl zich bij de jongvolwassenen een lichte daling voordeed. Gemiddeld bijna twee jaar ouder ers zijn gemiddeld ouder dan de doorsnee mer: 41,7 jaar tegen 40,0 jaar. Net als in 2010 telt in vergelijking met de hele stad bovengemiddeld veel 65+-ers, terwijl het aandeel jarigen lager is dan stedelijk. Bijna 10% van de ers is 75 jaar of ouder, tegen 7% van alle mers. Leeftijdsgroepen en gemiddelde leeftijd stadsdeel, 2010 vs 2015 leeftijdsopbouw stadsdeel jaar , , , , jaar , , , , jaar , , , , , , , ,6 aantal inwoners , , , , , ,3 peuters 0-3 jaar , , , ,9 basisschool 4-12 jaar , , , , jaar , , , ,0 gemiddelde leeftijd 41,4 41,7 39,8 40,0 Bron: BRP

8 7 Huishoudens naar samenstelling stadsdeel, 2010 vs 2014 (in %) Alleenstaanden de grootste groep De verschillende typen huishoudens komen in naar verhouding even vaak voor als in heel. Zo bestaat 45% van de se huishoudens uit 1 persoon en hebben de alleenstaanden hiermee een groter aandeel dan beide andere soorten huishoudens % 20% 40% 60% 80% 100% 1-persoon meer personen, geen kinderen meer personen, met kinderen Bron: CBS Eenoudergezinnen stadsdeel, 2010 vs 2015 (in % huishoudens) 8,2 9,2 Relatief veel 1-oudergezinnen 9% van de huishoudens in bestaat uit een ouder met één of meer kinderen. Het aandeel alleenstaande ouders is hoger dan vijf jaar eerder. Ook in heel deed zich een toename voor. Het aandeel eenoudergezinnen in is net als in 2010 groter dan stedelijk. 6,7 7, Bron: BRP.

9 8 1 op de 3 ers is van niet-westerse herkomst 45% van de ers is van buitenlandse komaf. Van niet-westerse origine is een derde. Deze aandelen zijn duidelijk groter dan in. zag de percentages bewoners van niet-nederlandse en nietwesterse herkomst tussen 2010 en 2014 toenemen. Ook stedelijk groeiden beide percentages, maar dan minder sterk. Turken de grootste buitenlandse groep Net als in vormen Turken in de grootste buitenlandse bevolkingsgroep, gevolgd door de Marokkanen. Allochtonen naar herkomst stadsdeel, 2010 vs 2015 herkomst stadsdeel autochtonen , , , ,2 allochtonen , , , ,8 niet-westerse allochtonen , , , ,6 aantal inwoners , , afkomst Turkije , , , ,2 afkomst Marokko , , , ,3 afkomst Suriname 786 2, , , ,4 afkomst Ned Antillen 352 1, , , ,7 Bron: BRP

10 9 Even lang op hetzelfde adres als de doorsnee mer ers zijn even honkvast als de doorsnee mer. Gemiddeld wonen ze bijna 11 jaar op hetzelfde adres. Het percentage geboren mers is iets lager dan stedelijk. ers wonen gemiddeld wat langer in dan de doorsnee inwoner van de stad. Honkvastheid bewoners stadsdeel, 2010 vs 2015 Schalkw ijk honkvastheid % in geboren 45,9 45,7 48,2 46,7 aantal jaar in w oonachtig (gemiddeld) 21,8 22,4 20,8 20,9 aantal jaar op zelfde adres (gemiddeld) 10,2 10,9 10,1 10,9 Bron: BRP

11 huizen erbij telt meer dan woningen. Het zijn er ruim 200 meer dan in Ook in heel kwamen er meer huizen bij. Woningvoorraad stadsdeel, 2010 vs 2015 Schalkw ijk w oningvoorraad aantal woningen (abs) in % 21,2 20, Bron: Cocensus s jongste stadsdeel kwam vanaf 1960 tot stand. Vrijwel alle woningen stammen uit dat jaar of later. Eerst vond de realisatie van Europawijk en Boerhaavewijk plaats, daarna volgden Meerwijk en Molenwijk. Ook na 1990 en vooral vanaf 2000 was er woningbouw, bijvoorbeeld op locaties die eerst een andere functie vervulden zoals sportvelden en het voormalige Paswerk-terrein. Verder maakten verouderde woningen plaats voor nieuwbouw. Woningvoorraad naar bouwperiode, 2010 vs 2015 (in %) Schalkw ijk bouw periode voor ,1 0,0 10,5 10, ,2 0,2 13,0 12, ,1 0,1 13,4 13, ,1 0,1 13,1 12, ,0 0,0 9,4 8, ,9 44,1 12,4 11, ,3 28,2 8,3 7, ,5 15,3 9,6 9, nu 9,9 12,0 10,2 13,6 Bron: Cocensus

12 11 Flats domineren Hoogbouw domineert het beeld in. Bijna twee van de drie woningen zijn flats. Het aandeel flats is meer dan twee keer zo groot als in, waar de eengezinswoning het meest voorkomt. telt weinig boven- en benedenwoningen. Woningvoorraad naar type woning stadsdeel, 2010 vs 2015 (in %) % 20% 40% 60% 80% 100% % eengezinswoningen % flatwoningen % boven-/benedenwoning % overige woningen Bron: Cocensus Woningvoorraad naar eigendomssituatie stadsdeel, 2010 vs 2015 (in %) Duidelijk meer sociale huur dan stedelijk Meer dan de helft van de woningen in zit in de sociale huursector. Zo n één op drie huizen is koop. Over de hele stad gerekend heeft de koopsector het grootste aandeel; iets meer dan de helft van de se huizen is eigendom van de bewoner. herbergt verhoudingsgewijs veel meer sociale huurwoningen en veel minder koopwoningen dan de stad % 20% 40% 60% 80% 100% % Koopwoningen % sociale huurwoningen % particuliere huurwoningen Bron: Cocensus

13 12 Woningwaarde liep terug De gemiddelde taxatiewaarde voor de Onroerend Zaak Belasting (OZB) bedraagt in ,-. Dat is bijna 30% lager dan in heel. Net als stedelijk liepen in de woningen door de economische recessie in waarde terug. Gemiddelde woningwaarde, 2010 vs 2015 Schalkw ijk w oningw aarde Gemiddelde w oningw aarde in als % w aarde van 71,9 71, Bron: Cocensus

14 13 Aantal arbeidsplaatsen daalde licht De economische ontwikkelingen lieten zich kenmerken door een toename van het aantal bedrijven (zzp-ers) en een dalende werkgelegenheid. Ook in is deze tendens duidelijk waarneembaar. In nam de werkgelegenheid eveneens af, zij het licht met 113 arbeidsplaatsen. Net als in heel groeide in het aantal vestigingen. De werkgelegenheid in concentreert zich vooral aan de noordkant en in het middengebied, met onder meer hotel -Zuid, Winkelcentrum en ziekenhuis. Bedrijvigheid en werkgelegenheid (2010 vs 2014) Schalkw ijk vestigingen/ banen vestigingen (abs) in % 10,2 10, arbeidsplaatsen in % 16,1 16, Bron: LISA

15 14 Voldoende voor eigen welzijn ers waarderen hun eigen welzijn met een voldoende, een 6,5. Drie jaar eerder gaven ze een vergelijkbaar cijfer. Het cijfer in wijkt niet significant af van het stedelijk moyenne, maar is wel lager dan in de stadsdelen Zuid-West en Noord (allebei 7,1). Onder het eigen welzijn verstaat de gemeente de mate waarin de mer naar eigen wens en vermogen maatschappelijk actief is en kan zijn. Relatief veel bewoners met een beperking Net als in 2010 voelt meer dan een derde van de ers zich door zijn gezondheid of lichamelijke problemen ernstig, enigszins of soms beperkt in zijn dagelijkse bezigheden. Dat aandeel komt vrijwel overeen met drie jaar eerder en is hoger dan in. De relatief hoge score vloeit mede voort uit het feit dat in naar verhouding veel senioren wonen. Rapportcijfer eigen welzijn stadsdeel, 2010 vs ,6 6,5 6,8 6, Beperkt bij dagelijkse bezigheden/ onvoldoende sociale contacten, 2010 vs 2014 (in %) beperkt voelt bij dagelijkse bezigheden 2010 beperkt voelt bij dagelijkse bezigheden Groeiende behoefte aan meer contact Ruim een op de drie ers zegt onvoldoende sociale contacten te hebben of meer contacten te willen. Dat aandeel is groter dan vier jaar eerder toen een kwart behoefte had aan meer contacten. onvoldoende sociale contacten 2010 onvoldoende sociale contacten

16 15 Verhoudingsgewijs fors beroep op uitkeringen Zowel het beroep op bijstandsuitkeringen als het percentage nietwerkende werkzoekenden is in hoger dan in heel. Gevoed door de recessie gingen beide indicatoren tussen 2010 en 2014 omhoog. Arbeidsparticipatie stadsdeel, 2010 vs 2014/2015 Schalkw ijk arbeidsparticipatie / /5 % niet-w erkende werkzoekend (2014) 5,0 7,9 3,6 5,8 % arbeidsongeschikten (2014) 12,0 11,8 8,4 7,9 Arbeidsongeschiktheid Arbeidsongeschiktheid speelt in een duidelijk grotere rol dan in stedelijk. Het percentage arbeidsongeschikten daalde tussen 2010 en 2014 licht. inw oners (18-64 jaar) (2015) % bijstandsontvangers (2015) 4,3 6,5 2,5 3,3 Bronnen: CBS; UWV; Gemeente -Sociale zaken % huishoudens met laag inkomen stadsdeel (2008 vs 2012) Inkomensachterstand nam toe De inkomens voor drie sociaal-economische eenheden liggen in gemiddeld zo n 15% tot 20% onder het s gemiddelde. Bij alle drie soorten inkomen groeide de kloof tussen en de stad. 9,6 13,4 7,4 Gemiddeld besteedbaar inkomen stadsdeel (2012) 9,2 stadsdeel GBI personen, huishoudens abs. % tov H'lm abs. % tov H'lm abs personen met 52 w eken inkomen , , Bron: CBS inkomen inwoners , , inkomen huishoudens , , Bron: CBS Veel huishoudens met een laag inkomen kent een hoger percentage huishoudens met een laag inkomen dan de hele stad. Een laag inkomen wil zeggen: tot 105% van het sociaal minimum.

17 16 Vooral tevreden reacties op OV Met het openbaar vervoer in de buurt tonen negen van de tien ers zich tevreden. Zeven op de tien is content met de parkeergelegenheid en ook nog iets meer dan de helft met de voorzieningen voor ouderen. Een kwart van de bewoners is goed te spreken over de voorzieningen voor jongeren. Bovengemiddeld positief over parkeergelegenheid ers beoordelen de parkeergelegenheid in hun buurt positiever dan de gemiddelde mer en dan de bevolking van alle andere stadsdelen. % (zeer) tevreden over voorzieningen in de buurt, stadsdeel (2010 vs 2014) Openbaar Vervoer 2010 Openbaar Vervoer Voorz. voor jongeren 2010 Voorz. Voor jongeren Parkeergelegenheid 2010 Parkeergelegenheid Voorzieningen voor ouderen 2010 Voorzieningen voor ouderen

18 17 Voorzieningen en publieke ruimte beter dan gemiddeld in Nederland De scores op de dimensies publieke ruimte en voorzieningenniveau zijn in positiever dan gemiddeld in heel Nederland. Met zijn voorzieningenniveau scoort beter dan, terwijl voor de publieke ruimte geen verschil optreedt. Scores dimensies publieke ruimte en niveau voorzieningen ( ); Nederland=0 pubieke ruimte 2008 pubieke ruimte niveau voorzieningen 2008 niveau voorzieningen Bron: Leefbaarometer, Ministerie Binnenlandse Zaken

19 18 Waardering voor buurt liep terug Ruim acht van de tien ers vinden hun buurt prettig om te wonen. Een ruime meerderheid, maar toch een kleiner aandeel dan in heel, waar meer dan negen van de tien bewoners hun buurt als plezierig ervaren. % dat zijn buurt (zeer) prettig vindt om te wonen stadsdeel (2010 vs 2014) 91 buurt (zeer) prettig om te wonen Het percentage ers dat zijn buurt prettig vindt ging tussen 2010 en 2014 omlaag. buurt (zeer) prettig om te wonen Bijna een kwart zet zich in voor de buurt Bijna een kwart van de inwoners van heeft zich het afgelopen jaar ingezet om zijn buurt te verbeteren. De inzet wijkt niet af van het stedelijk gemiddelde. Ook in 2010 was de inzet voor de buurt conform het stedelijk beeld. % dat zich afgelopen jaar actief heeft ingezet om buurt te verbeteren (2010 vs 2014)

20 19 Balans slaat naar minkant door ers blikken net als in 2010 per saldo negatief terug op de recente ontwikkeling van hun buurt: 16% zag zijn buurt het afgelopen jaar vooruit gaan en 27% achteruit. Grootste groep ziet status quo Zowel in als in is de groep die de buurt gelijk zag blijven het grootst. Ontwikkeling buurt het afgelopen jaar? In stadsdeel 2010 vs 2014 (in %) vooruit 2010 vooruit gelijk 2010 gelijk achteruit 2010 achteruit

21 20 Minder optimistisch dan de doorsnee mer ers tonen zich minder optimistisch over de toekomst van hun buurt dan de doorsnee mer: 19% denkt dat zijn buurt de komende jaren vooruit zal gaan, terwijl 35% het tegenovergestelde verwacht.. Grootste groep verwacht geen verandering Zowel in als in denkt de grootste groep dat de buurt gelijk zal blijven. Hoe ontwikkelt de buurt zich de komende jaren?, 2010 vs 2014 (in %) vooruit 2010 vooruit gelijk 2010 gelijk achteruit 2010 achteruit

22 21 Waardering blijft achter De sociale kwaliteit van een buurt valt goed uit te drukken in een kencijfer. Dit cijfer brengt tot uitdrukking hoe de bewoners hun onderlinge omgang ervaren. Berekening van het kengetal voor sociale kwaliteit vindt plaats op basis van de reacties op vier stellingen: De mensen in deze buurt kennen elkaar nauwelijks; De mensen gaan in deze buurt op een prettige manier met elkaar om; Ik woon in een gezellige buurt waar veel saamhorigheid heerst; Ik voel me thuis bij de mensen die in deze buurt wonen. Het kencijfer kan variëren van 1 tot en met 10. Hoe hoger het cijfer, des te beter bewoners de sociale kwaliteit van hun buurt waarderen. ers beoordelen de sociale kwaliteit van hun buurt met een 5,5. Deze score is lager dan de 6,1 waarmee alle mers samen de sociale kwaliteit van hun buurt beoordelen en ook lager dan in alle andere stadsdelen behalve Oost. Kerncijfer voor sociale kwaliteit buurt in stadsdeel, 2010 vs ,7 5,5 6,1 6,

23 22 Veiligheidsgevoel in buurt ondergemiddeld Zes van de tien ers ervaren hun eigen buurt als veilig, een score vergelijkbaar met De veiligheidsbeleving blijft net als toen achter bij het gemiddelde voor heel, waar acht van de tien inwoners hun buurt veilig vinden. Anders dan alle mers samen vindt de bevolking van zijn buurt niet veiliger dan in % dat zich (zeer) veilig voelt in eigen woonbuurt in, 2010 vs Ook s avonds een onveiliger gevoel Bijna 1 op de 3 ers waagt zich vanwege een onveilig gevoel s avonds liever niet op straat Dat is een aanzienlijk groter aandeel van de bevolking dan in heel. Bovendien liep het aandeel dat s avonds liever binnen blijft over de hele stad gemeten terug, terwijl dat in niet zo was % dat 's avonds liever thuisblijft vanwege onveilig gevoel in, 2010 vs Ouderen vinden het vaker onveilig Dat het veiligheidsgevoel lager uitkomt dan in heel vindt zijn oorzaak mede in het relatief grote aandeel 65+-ers; 1 op de 5 ers is 65 jaar of ouder, een groter aandeel dan in de andere stadsdelen; Ouderen voelen zich vaker onveilig: 3 op de 10 se senioren blijft s avonds liever thuis

24 23 Woninginbraken komen volgens bewoners vaak voor Van 16 soorten misdrijven en vormen van overlast komt rommel op straat volgens ers het meest in hun buurt voor. In heel ziet de bevolking hondenpoep als het grootste buurtprobleem. Woninginbraak geldt veel vaker dan in en alle andere stadsdelen als buurtprobleem: 34% van de bewoners van zegt dat inbraken vaak in hun buurt voorkomen, tegen 13% gemiddeld in. Eveneens vaker dan gemiddeld geven ers aan dat overlast van jongeren vaak in hun buurt voorkomt. % dat zegt dat de meest voorkomende vormen van overlast vaak in de buurt voorkomen vormen van overlast, delicten stadsdeel hondenpoep rommel op straat te hard rijden geluidsoverlast verkeer fietsendiefstal overlast jongeren inbraak woningen

25 24 Minder buurtverloedering dan in 2010 De berekening van het kencijfer voor buurtverloedering vindt plaats op basis van de mate waarin vier problemen volgens de bewoners in hun buurt voorkomen. Het gaat hierbij om de volgende vormen van overlast: Hondenpoep; Rommel op straat; Vernieling van bushokjes; Bekladding van muren of gebouwen. Het kencijfer kan variëren van 0 tot en met 10. Een lage score betekent dat verloedering volgens de bewoners minder vaak voorkomt. Het kencijfer in ging omlaag van 5,3 in 2010 naar 4,8 in Niettemin is het nog steeds hoger dan in heel. ers ervaren dus meer verloedering in hun buurt dan de doorsnee mer. Kerncijfer voor buurtverloedering stadsdeel, 2010 vs ,3 4,8 4,1 3,

26 25 Diefstal uit woning zorgt voor meeste aangiften Het aantal aangiften van misdrijven per 100 inwoners komt in anders dan in 2010 boven het stedelijk gemiddelde uit. Wel vond ook in een daling van het aantal aangiften plaats. Diefstal uit de woning is het misdrijf waarvan in het meest aangifte werd gedaan. Stedelijk geldt dat voor diefstal van de (brom-) fiets. Aangiften misdrijven naar categorie totaal en per inw., 2010 vs 2014 aangiften van een aantal vormen van delicten stadsdeel Schalkw ijk diefstal uit w oning 308 9, , , ,9 diefstal af/uit auto 240 7, , , ,4 diefstal af/uit w inkel 127 4,0 98 3, , ,5 diefstal af/uit bedrijf 31 1,0 32 1, , ,4 diefstal af/uit school 11 0,3 9 0,3 51 0,3 32 0,2 diefstal van auto 32 1,0 38 1, , ,7 diefstal van (brom) fiets 264 8, , , ,7 zakkenrollen 80 2,5 63 1, , ,5 vernielingen van openbare gebouw en 93 2,9 6 0, ,0 29 0,2 overige vernielingen 252 7, , , ,9 lichamelijke integriteit: bedreigingen 81 2,6 62 1, , ,0 lichamelijke integriteit: mishandelingen 90 2, , , ,1 overige lichamelijke integriteit 35 1,1 28 0, , ,1 huiselijk gew eld (2013) 58 1,8 67 2, , ,3 totaal aangiften , , , ,3 Bron: Politie regio Noord-Holland

27 26 Lage opkomst en PvdA als grootste Verkiezingen gaan in gepaard met een lage opkomst. Zo ook bij de gemeenteraadverkiezingen van 2010 en De PvdA kwam beide jaren als nummer 1 uit de bus. Stedelijk won D66 twee keer. Hoge score Ouderenpartij De Ouderenpartij, CDA en SP presteerden in beter dan stedelijk; Het omgekeerde geldt voor VVD, D66 en GroenLinks. Verkiezingen gemeenteraad 2014, % stemmen per partij Schalkw ijk politieke parijen PvdA 20,9 14,6 16,4 14,2 VVD 10,7 8,4 12,8 12,0 GroenLinks 10,9 9,6 15,1 11,3 D66 13,3 12,2 18,5 20,0 SP 16,4 13,7 12,3 10,8 CDA 8,9 13,2 7,9 9,5 Ouderenpartij 5,4 11,2 4,6 6,1 Overig 13,5 17,0 12,4 16,1 opkomst 45,9 45,4 53,0 53,0 Bron: Gemeente, Dienstverlening Vertrouwen in politie het grootst Bijna zes van de tien ers hebben veel tot onbeperkt vertrouwen in de politie. Duidelijk minder groot is het vertrouwen in drie onderdelen van de gemeente : B&W, gemeenteraad en ambtelijke organisatie. Het beeld komt overeen met dat in heel. Overigens heeft een ruime meerderheid van de ers en mers minstens enig vertrouwen (= onbeperkt + veel + enig) in de vier overheidsorganen. In loopt dat op van 72% bij de ambtelijke organisatie tot 89% bij de politie. % met onbeperkt, veel vertrouwen in overheidsorganen Schalkw ijk overheidsorganen B&W van Gemeenteraad van ambtelijke organisatie van gemeente de politie

28 27 Gemiddelde maatschappelijke inzet Zes van de tien ers doen regelmatig aan sport. Regelmatig betekent: minstens één keer in de twee weken. Verder verricht 4 op de 10 vrijwilligerswerk en zet twee op de tien zich in als mantelzorger. Op alle drie fronten doet zich geen significant verschil voor met de score voor heel. % bewoners dat op een aantal gebieden actief is Schalkw ijk activiteit regelmatig sporten (min. 1 per 2 w eken) vrijw illigersw erk mantelzorg % neutraal of positief oordeel over samenleven verschillende culturen Wat vaker negatief over multicultureel Ruim acht van de tien bewoners van oordelen positief of neutraal over het feit dat in mensen uit allerlei culturen samenleven. De resterende 16% oordeelt negatief. In vergelijking met drie jaar eerder veranderde de acceptatie van multicultureel niet Het percentage positieve of neutrale reacties blijft in achter bij dat in de stad

29 Opdrachtgevers Samenstelling Internet: Data Bronvermelding Gemeente Gemeente, DIA Kees Otto Alles uit deze uitgave mag Data, Informatie en Analyse feitenencijfers vrij worden gebruikt, mits onder duidelijke vermel- Postbus 511/2003 ding van de samensteller Telefoon: en de naam van de rapportage

Haarlem-Oost

Haarlem-Oost Re a ge re n dia @ha a rle m.nl Gemeente, afdeling Data, Informatie en Analyse In profiel - 2010-2015 1 - in vogelvlucht Het stadsdeel vormt - het woord zegt het al- het oostelijk deel van. Met een oppervlak

Nadere informatie

Haarlem Zuid-West

Haarlem Zuid-West Re a ge re n dia @ha a rle m.nl Gemeente, afdeling Data, Informatie en Analyse (DIA) In profiel 2010-2015 1 in vogelvlucht is in inwonertal het op één na grootste stadsdeel. Er wonen bijna 33.000 mers,

Nadere informatie

Haarlem-Noord 2010-2015

Haarlem-Noord 2010-2015 Re a ge re n dia @ha a rle m.nl Gemeente, afdeling Data, Informatie en Analyse (DIA) In profiel - 2010-2015 1 - in vogelvlucht - is het grootste stadsdeel van, zowel qua oppervlak als inwonertal. Globaal

Nadere informatie

Wijkprofiel Patrimoniumbuurt

Wijkprofiel Patrimoniumbuurt Printinstructie Wijkprofiel Patrimoniumbuurt Dit wijkprofiel bevat een algemeen beeld van de buurt, een themagewijze samenvatting en tabellen en grafieken. Hierin staan kerncijfers opgenomen over de volgende

Nadere informatie

Een aantal gegevens over de wijken is bijeengebracht in het onderliggende rapport. Hierin zijn de volgende onderwerpen opgenomen:

Een aantal gegevens over de wijken is bijeengebracht in het onderliggende rapport. Hierin zijn de volgende onderwerpen opgenomen: Ruim zestien jaar is er ervaring met het bevorderen van leefbaarheid in de wijken in Dordrecht via wijkbeheer. Leefbaarheid in wijken heeft veel dimensies. Enkele trefwoorden zijn: schoon, heel, veilig,

Nadere informatie

Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt?

Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt? VEILIGHEIDSMONITOR-WIJKPEILING ALMERE 2017 Hoe beoordelen Almeerders de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt? 23 mei 2018 Meer weten over uw eigen wijk? Ga naar www.wijkmonitoralmere.nl 1. INTRODUCTIE

Nadere informatie

Empel in Cijfers Januari 2007

Empel in Cijfers Januari 2007 Empel in Cijfers Januari 2007 bron gem. Den Bosch Minder/kleiner/lager Bekladding Vernieling Tevreden winkels Tevreden openbaar vervoer Rapportcijfer voorzieningen buurt Meldingen parkeerproblemen Tevreden

Nadere informatie

de Makassarbuurt De Staat van

de Makassarbuurt De Staat van De Staat van de Makassarbuurt De Makassarbuurt ligt in de Indische Buurt tussen de de Zeeburgerdijk, Molukkenstraat, Insulindeweg en het Flevopark. De buurt beslaat 115 hectare, waarvan meer dan de helft

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Es Juli 202 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Es Hoe leefbaar en veilig is de Es? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft gemeente voor de tweede

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Buurtrapport Juli 202 Hoe leefbaar en veilig is de buurt? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft gemeente voor de tweede keer deelgenomen aan de Integrale Veiligheidsmonitor.

Nadere informatie

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Ittersum

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Ittersum Buurt-voor-Buurt Onderzoek In januari/februari 2018 is het Buurt-voor-Buurt Onderzoek van 2018 uitgevoerd. Ruim 10.500 Zwolse inwoners van 18 jaar en ouder hebben aan het onderzoek meegewerkt. Door deze

Nadere informatie

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers.

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers. WijkWijzer 2011 De tien Utrechtse wijken in cijfers www.onderzoek.utrecht.nl Inleiding Voor u ligt de WijkWijzer 2011; een bron aan informatie over de tien Utrechtse wijken. Aan de hand van vijf belangrijke

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor Hengelo Wijkrapport Woolde Augustus 2010

Veiligheidsmonitor Hengelo Wijkrapport Woolde Augustus 2010 Veiligheidsmonitor Wijkrapport Augustus 2010 Wijkrapport Augustus 2010 Hoe leefbaar en veilig is Integrale Veiligheidsmonitor Inleiding Eind heeft de gemeente voor het eerst deelgenomen aan de Integrale

Nadere informatie

Sociaal-economische schets van Leiden Zuidwest 2011

Sociaal-economische schets van Leiden Zuidwest 2011 Sociaal-economische schets van Zuidwest 2011 Zuidwest is onderdeel van het en bestaat uit de buurten Haagwegnoord en -zuid, Boshuizen, Fortuinwijk-noord en -zuid en de Gasthuiswijk. Zuidwest heeft een

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Juli 202 Hoe leefbaar en veilig is de? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft gemeente voor de tweede keer deelgenomen aan de Integrale Veiligheidsmonitor.

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Juli 202 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Hoe leefbaar en veilig is? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft de gemeente voor de tweede keer deelgenomen

Nadere informatie

Gemeente Haarlem Gebiedsanalyse Stadsdeel Noord

Gemeente Haarlem Gebiedsanalyse Stadsdeel Noord Gemeente Haarlem Gebiedsanalyse 2017 Stadsdeel Noord 1 Leeswijzer Informatie over het stadsdeel als geheel. Informatie op wijkniveau. Oog en oor informatie op basis van waarnemingen van professionals in

Nadere informatie

Notitie Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland 2008-2011

Notitie Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland 2008-2011 Notitie Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland 28-211 Deze notitie brengt op basis van de Amsterdamse Veiligheidsmonitor de leefbaarheid en veiligheid in de regio Amsterdam-Amstelland tussen 28 en 211

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor Hengelo Wijkrapport Buitengebied Augustus 2010

Veiligheidsmonitor Hengelo Wijkrapport Buitengebied Augustus 2010 Veiligheidsmonitor Wijkrapport Augustus 2010 Wijkrapport Augustus 2010 Hoe leefbaar en veilig is het Integrale Veiligheidsmonitor Inleiding Eind heeft de gemeente voor het eerst deelgenomen aan de Integrale

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Wipstrik

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Wipstrik Buurt-voor-Buurt Onderzoek In januari/februari 2018 is het Buurt-voor-Buurt Onderzoek van 2018 uitgevoerd. Ruim 10.500 Zwolse inwoners van 18 jaar en ouder hebben aan het onderzoek meegewerkt. Door deze

Nadere informatie

Buurt voor Buurt 2012

Buurt voor Buurt 2012 uitgebreid Advies en Faciliteiten Informatie Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 51 52 de.krikken@zwolle.nl www.zwolle.nl Buurt voor Buurt 2012 Veerallee Opdrachtgever

Nadere informatie

Toelichting Basismonitor gemeente Groningen (prototype)

Toelichting Basismonitor gemeente Groningen (prototype) Toelichting Basismonitor gemeente Groningen (prototype) In ontwikkeling Deze site en app is nog in ontwikkeling. Uw reactie gebruiken we graag om hem te verbeteren. Reageer via de knop Contact rechtsboven

Nadere informatie

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden Veiligheidsmonitor 2008, gemeente 1 Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 In deze bijlage worden de uitkomsten van de monitor weergegeven in tabellen. Van de volgende gebieden worden cijfers gepresenteerd:

Nadere informatie

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2016

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Engelen De wijk Engelen ligt ten noordwesten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit de dorpen Engelen en Bokhoven. Ook staat de wijk bekend om de kastelen. Engelen heeft zich

Nadere informatie

Buurt voor Buurt 2012

Buurt voor Buurt 2012 uitgebreid Advies en Faciliteiten Informatie Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 51 52 de.krikken@zwolle.nl www.zwolle.nl Buurt voor Buurt 2012 Aalanden Opdrachtgever

Nadere informatie

De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers. Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek

De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers. Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek Afdeling Vastgoed en Wonen 29 augustus 2014 2 Algemeen Deze notitie bevat cijfers over inwoners en woningvoorraad

Nadere informatie

Analyse deelgebied Maaspoort 2016

Analyse deelgebied Maaspoort 2016 Analyse deelgebied Maaspoort 2016 Afdeling O&S December 2016 2 1. Aanleiding en doel In Maaspoort signaleren professionals meervoudige problematiek in een gedeelte van de wijk. Het gaat om het zuidelijk

Nadere informatie

Zuidoost. Wijk- en buurtmonitor 2018

Zuidoost. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Zuidoost De wijk Zuidoost ligt ten zuiden van de Binnenstad. Het uitbreidingsplan Zuid is in 1947 vastgesteld; de woonwijk is globaal in twintig jaar tijd tot stand gekomen.

Nadere informatie

Samenvatting WijkWijzer 2017

Samenvatting WijkWijzer 2017 Samenvatting WijkWijzer 2017 Bevolking & wonen Inwoners Op 1 januari 2017 telt Utrecht 343.134 inwoners. Met 47.801 inwoners is Vleuten-De Meern de grootste wijk van Utrecht, gevolgd door de wijk Noordwest.

Nadere informatie

Wijkanalyse Slangenbeek, Bijlage 2. Beleidsonderzoek en Geo Informatie 43

Wijkanalyse Slangenbeek, Bijlage 2. Beleidsonderzoek en Geo Informatie 43 Bijlage 2 BEVOLKING Beleidsonderzoek en Geo Informatie 43 Figuur 1: Aantal inwoners per buurt in de wijk, 1-1-2001 en 1-1-2006 Roershoek (80) 3.041 2.959 Vossenbelt Zuid (81) Vossenbelt Noord (82) 2.140

Nadere informatie

Buurtprofiel: Heugemerveld hoofdstuk 11

Buurtprofiel: Heugemerveld hoofdstuk 11 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor 2010 Gemeente Leiden

Veiligheidsmonitor 2010 Gemeente Leiden Veiligheidsmonitor Gemeente Leiden Resultaten per stadsdeel en in de tijd Mediad Rotterdam, maart 2011 Veiligheidsmonitor, Gemeente Leiden 1 In dit overzicht worden de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor

Nadere informatie

Fact sheet. Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland Politie Eenheid Amsterdam. Veiligheidsbeleving buurt. nummer 4 februari 2013

Fact sheet. Veiligheidsmonitor Amsterdam-Amstelland Politie Eenheid Amsterdam. Veiligheidsbeleving buurt. nummer 4 februari 2013 Politie Eenheid Fact sheet nummer 4 februari 213 Veiligheidsmonitor -Amstelland 28-212 Deze fact sheet brengt de veiligheid in de regio -Amstelland tussen 28 en 212 in kaart. blijkt op verschillende indicatoren

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2016 De Groote Wielen

Wijk- en buurtmonitor 2016 De Groote Wielen Wijk- en buurtmonitor 2016 De Groote Wielen In het oostelijk deel van s-hertogenbosch ligt, midden in de polder, een nieuwe woonwijk: de Groote Wielen. In totaal komen er ongeveer 4.350 woningen, daarvan

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor 2011 Gemeente Woerden

Veiligheidsmonitor 2011 Gemeente Woerden Veiligheidsmonitor 20 Gemeente Woerden Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Gemeente Woerden DIMENSUS beleidsonderzoek April 202 Projectnummer 475 Samenvatting 3 Inleiding. Leefbaarheid van de buurt 3.

Nadere informatie

rapport WistUdata, Zuid bij de Hand In dit wijkbeeld worden gegevens van de wijk Zuid gepresenteerd over diverse onderwerpen.

rapport WistUdata, Zuid bij de Hand In dit wijkbeeld worden gegevens van de wijk Zuid gepresenteerd over diverse onderwerpen. rapport WistUdata, 11-5-2017 bij de Hand In dit wijkbeeld worden gegevens van de wijk gepresenteerd over diverse onderwerpen. Bevolking Op 1 januari 2017 telt 27.163 inwoners. Ten opzichte van 2004 steeg

Nadere informatie

Hoe veilig voelen Almeerders zich? Veiligheidsmonitor 2011

Hoe veilig voelen Almeerders zich? Veiligheidsmonitor 2011 Maart Hoe veilig voelen Almeerders zich? Veiligheidsmonitor Hoe gaat het met de leefbaarheid in? Hoe heeft het oordeel van bewoners over leefbaarheid & veiligheid zich ontwikkeld? Telefoonnummer: 14036

Nadere informatie

Stadswerven Zuid 2014 Een jaar na opening van het Energiehuis

Stadswerven Zuid 2014 Een jaar na opening van het Energiehuis Stadswerven Zuid Een jaar na opening van het Energiehuis Stadswerven Zuid is het tol van verschillende ontwikkelingen, met een gerenoveerd Energiehuis en de komst van een bioscoop met parkeergarage. In

Nadere informatie

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Dieze-West

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Dieze-West Buurt-voor-Buurt Onderzoek In januari/februari 2018 is het Buurt-voor-Buurt Onderzoek van 2018 uitgevoerd. Ruim 10.500 Zwolse inwoners van 18 jaar en ouder hebben aan het onderzoek meegewerkt. Door deze

Nadere informatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie

De Staat van de Stad Amsterdam V. Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie De Staat van de Stad Amsterdam V Ontwikkelingen in participatie en leefsituatie Kernpunten 10 jaar Staat van de Stad Gemiddelde leefsituatiescore naar herkomstgroepen, 2000, 2002, 2004, 2006 en 2008 108

Nadere informatie

Veiligheidsmonitor 2009 Gemeente Leiden

Veiligheidsmonitor 2009 Gemeente Leiden Veiligheidsmonitor 2009 Gemeente Leiden Resultaten per district en in de tijd Bureau Onderzoek Op Maat april 2010 Veiligheidsmonitor 2009, gemeente Leiden 1 In dit overzicht worden de uitkomsten van de

Nadere informatie

Resultaten gemeentebeleidsmonitor Veiligheid en leefbaarheid

Resultaten gemeentebeleidsmonitor Veiligheid en leefbaarheid Resultaten gemeentebeleidsmonitor 217 Veiligheid en leefbaarheid 1. Inleiding Om de twee jaar wordt er een onderzoek, de zogeheten gemeentebeleidsmonitor, uitgevoerd onder de inwoners naar verschillende

Nadere informatie

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen zuid Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Buurtprofiel: Pottenberg hoofdstuk 9

Buurtprofiel: Pottenberg hoofdstuk 9 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011

Integrale Veiligheidsmonitor Hengelo 2011 Integrale Veiligheidsmonitor Wijkrapport Juli 202 Hoe leefbaar en veilig is het? Integrale Veiligheidsmonitor. Inleiding In heeft de gemeente voor de tweede keer deelgenomen aan de Integrale Veiligheidsmonitor.

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Inlogcode/ buurtnummer Enquête leefbaarheid in uw buurt Bij het onderzoeken van de leefbaarheid van de buurt, is het waardevol om te weten of er verschillen bestaan in beoordeling van de leefbaarheid naar

Nadere informatie

Resultaten Leefbaarheid- en Veiligheidsenquête maart 2006 t/m januari

Resultaten Leefbaarheid- en Veiligheidsenquête maart 2006 t/m januari Resultaten Leefbaarheid- en Veiligheidsenquête maart 2006 t/m januari 2007 1 In deze rapportage worden de resultaten beschreven uit de Leefbaarheid- en Veiligheidsenquête voor de maand januari. Tevens

Nadere informatie

AARVELD/BEKKERVELD 2015

AARVELD/BEKKERVELD 2015 AARVELD/BEKKERVELD 1 1 7 1 3 8 8 1 9 13 7 7 9 8 8 11 1 73 13 1 81 1 1 8 8 1 3 7 9 11 13 1 3 1 1, 3,9 3,1 3,7 3,, 3,8 3, 7,1 3, 3,3 9 11, 3,8 3,, 3,3 3, 13 1 3,8, 3,7 3, 3, 3,3 3 1 1 3 7 9 11 13 1 Een selectie

Nadere informatie

Jaarrapport Integratie Bijlagen hoofdstuk 8 1

Jaarrapport Integratie Bijlagen hoofdstuk 8 1 Jaarrapport Integratie Sociaal en Cultureel Planbureau / Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum / Centraal Bureau voor de Statistiek september, 2005 Internetbijlagen bij hoofdstuk 8 Wonen,

Nadere informatie

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen zuid Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen

Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen Wijk- en buurtmonitor 2018 De Groote Wielen In het oostelijk deel van s-hertogenbosch ligt de Groote Wielen. Een nieuwe woonwijk, midden in de polder. In totaal komen er ongeveer 4.400 woningen, daarvan

Nadere informatie

Bijlage 1, bij 3i Wijkeconomie

Bijlage 1, bij 3i Wijkeconomie Bijlage 1, bij 3i Wijkeconomie INHOUD 1 Samenvatting... 3 2 De Statistische gegevens... 5 2.1. De Bevolkingsontwikkeling en -opbouw... 5 2.1.1. De bevolkingsontwikkeling... 5 2.1.2. De migratie... 5 2.1.3.

Nadere informatie

Noord. Wijk- en buurtmonitor 2016

Noord. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Noord De wijk Noord ligt ten noorden van het stadscentrum. Het is een typische jaren 70 woonwijk. De wijk bestaat uit een aaneenschakeling van buurten, die uiteenlopend vormgegeven

Nadere informatie

Resultaten Leefbaarheid- en Veiligheidsenquête meting maart, april, mei en juni

Resultaten Leefbaarheid- en Veiligheidsenquête meting maart, april, mei en juni Resultaten Leefbaarheid- en Veiligheidsenquête meting maart, april, mei en juni 1. Leefbaarheid In de maand juni geven de Bredanaars Breda een 7,6 als gemeente om in te wonen. Breda scoort goed op alle

Nadere informatie

Handhaving, veiligheid en overlast

Handhaving, veiligheid en overlast Re a ge re n Afde ling Onde rzoe k e n April 2013 o.e n.s@ha a rle m.nl S ta tistie k Grote Ma rkt 2 2011 Ha a rle m Gemeente Haarlem, afdeling Onderzoek en Statistiek Digipanel Haarlem Handhaving, veiligheid

Nadere informatie

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. De wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. In de wijk wonen

Nadere informatie

Buurt voor Buurt 2012

Buurt voor Buurt 2012 uitgebreid Advies en Faciliteiten Informatie Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 51 52 de.krikken@zwolle.nl www.zwolle.nl Buurt voor Buurt 2012 Dieze-Oost Opdrachtgever

Nadere informatie

7,5 50,4 7,2. Gemeente Enkhuizen, Leefbaarheid. Overlast in de buurt Enkhuizen. Veiligheidsbeleving Enkhuizen

7,5 50,4 7,2. Gemeente Enkhuizen, Leefbaarheid. Overlast in de buurt Enkhuizen. Veiligheidsbeleving Enkhuizen Leefbaarheid 7,5 Leefbaarheid (rapportcijfer) : 7,5 Fysieke voorzieningen (score) Sociale cohesie in de buurt (score) Aanpak gemeente L&V (% (zeer) ) Gemeente, 2015 6,3 29,0 38,2 Overlast in de buurt %

Nadere informatie

Buurt voor Buurt 2012

Buurt voor Buurt 2012 uitgebreid Advies en Faciliteiten Informatie Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 51 52 de.krikken@zwolle.nl www.zwolle.nl Buurt voor Buurt 2012 Oldeneel Opdrachtgever

Nadere informatie

WijkWijzer 2016 De 10 Utrechtse wijken en 5 krachtwijken in cijfers. Utrecht.nl/onderzoek

WijkWijzer 2016 De 10 Utrechtse wijken en 5 krachtwijken in cijfers. Utrecht.nl/onderzoek WijkWijzer 2016 De 10 Utrechtse wijken en 5 krachtwijken in cijfers Utrecht.nl/onderzoek Inhoud Inleiding 3 Utrechtse wijken vergeleken 4 Bevolking & wonen 4 Sociaal-economisch 4 5 Sociale infrastructuur

Nadere informatie

Buurt voor Buurt 2012

Buurt voor Buurt 2012 uitgebreid Advies en Faciliteiten Informatie Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 51 52 de.krikken@zwolle.nl www.zwolle.nl Buurt voor Buurt 2012 Buitengebied-Zuid

Nadere informatie

Hoe veilig is Leiden?

Hoe veilig is Leiden? Hoe veilig is? Veiligheidsmonitor gemeente Tabellenrapport April 2014 Colofon Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563, 7500 AN Enschede Rapportnummer 2014/015 Datum April 2014 Opdrachtgever Auteurs

Nadere informatie

Vinkel. Wijk- en buurtmonitor 2016

Vinkel. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnummer: Met deze enquête stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven van 1 (zeer negatief) tot 10 (zeer

Nadere informatie

Spijkerkwartier. Kerncijfers Wijk Stad, 2013 Spijkerkwartier Gemeente Arnhem

Spijkerkwartier. Kerncijfers Wijk Stad, 2013 Spijkerkwartier Gemeente Arnhem Kerncijfers Wijk Stad, 2013 Gemeente Inhoud : Oppervlakte en Bodemgebruik Bevolking naar geslacht Bevolking naar leeftijd Bevolking naar etnische groepen Huishoudens Bevolkingsontwikkeling Woningvoorraad

Nadere informatie

WijkWijzer 2015 Utrecht

WijkWijzer 2015 Utrecht WijkWijzer 205 De tien se wijken in cijfers.nl Inhoud Inleiding 3 se wijken vergeleken 4 4 4 5 5 6 Ontwikkelingen vergeleken 6 Wijken 7 Wijk West 7 Wijk Noordwest 8 Wijk Overvecht 9 Wijk Noordoost 0 Wijk

Nadere informatie

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld.

Colofon. Het overnemen uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron duidelijk wordt vermeld. Hoe veilig is Leiden? Integrale Veiligheidsmonitor gemeente Leiden Bijlagenrapport April 2012 Colofon Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563, 7500 AN Enschede Rapportnummer 2012/022 Datum April

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers

WijkWijzer De tien Utrechtse wijken in cijfers De tien Utrechtse wijken in cijfers Inhoud Inleiding 3 Utrechtse wijken vergeleken 4 Bevolking & wonen 4 Sociaal-economisch 4 Veiligheid 5 Sociale infrastructuur & participatie 5 Openbare ruimte & verkeer

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Nuland. Wijk- en buurtmonitor 2016

Nuland. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Nuland Het oorspronkelijke landbouwdorp Nuland ligt ten zuiden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Tot 1993 was Nuland een zelfstandige gemeente. Hierna werd het

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert

Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Wijk- en buurtmonitor 2018 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. Deze wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. De wijk telt bijna

Nadere informatie

Gegevensanalyse Schiedam-Oost. plaats hier uw foto: de guidelines helpen om de juiste afmeting te maken gebruik schaal en crop mogelijkheden

Gegevensanalyse Schiedam-Oost. plaats hier uw foto: de guidelines helpen om de juiste afmeting te maken gebruik schaal en crop mogelijkheden Gegevensanalyse Schiedam-Oost plaats hier uw foto: de guidelines helpen om de juiste afmeting te maken gebruik schaal en crop mogelijkheden Inwoners en woningen per 1-1-2014 Oost Schiedam inwoners 11.286

Nadere informatie

Buurt voor Buurt 2012

Buurt voor Buurt 2012 uitgebreid Advies en Faciliteiten Informatie Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 51 52 de.krikken@zwolle.nl www.zwolle.nl Buurt voor Buurt 2012 Wipstrik Opdrachtgever

Nadere informatie

Buurtprofiel: Nazareth hoofdstuk 5

Buurtprofiel: Nazareth hoofdstuk 5 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018

Empel. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Empel Empel ligt ten noordoosten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit een ouder en een nieuwer gedeelte. De eerste woningen zijn in 1946 gebouwd. Deze oorspronkelijke kern

Nadere informatie

LeLystads getallen. gemeente

LeLystads getallen. gemeente LeLystads getallen 2013 LeLystads getallen 2010 gemeente Wijken van Lelystad Kustwijk Zuiderzeewijk De Bolder Atolwijk Stadshart Lelystad-Haven Botter Boswijk Waterwijk Warande Tabel 1: Bevolking van Lelystad

Nadere informatie

Bewoners aan zet. Gouda-Oost. Wijkanalyse en visie Colofon: Auteur: Hester van Dijk (gemeente Gouda) Colofon:

Bewoners aan zet. Gouda-Oost. Wijkanalyse en visie Colofon: Auteur: Hester van Dijk (gemeente Gouda) Colofon: Colofon: Auteur: Hester van Dijk (gemeente Gouda) Bewoners aan zet. Wijkanalyse en visie 2013-2015 Gouda-Oost Colofon: Auteur: Johan den Ambtman (gemeente Gouda) Inhoud Waar mogelijk is de wijkindeling

Nadere informatie

Gebiedsprofielen. gemeente Ede 2017

Gebiedsprofielen. gemeente Ede 2017 Gebiedsprofielen gemeente Ede 2017 1 Inleiding De Gebiedsprofielen Ede 2017 biedt iedere geïnteresseerde inzicht in de staat van de Edese wijken en dorpen. Op een integrale wijze laten we zien hoe de gebieden

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Openbare Ruimte-

Stadsmonitor. -thema Openbare Ruimte- Stadsmonitor -thema Openbare Ruimte- Modules Samenvatting 1 Beeldkwaliteit stad 2 Beeld van openbare ruimte in buurt 4 Onderhoud openbare ruimte 10 Bronnen 19 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek

Nadere informatie

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Dieze-Oost

Buurt-voor-Buurt Onderzoek Dieze-Oost Buurt-voor-Buurt Onderzoek In januari/februari 2018 is het Buurt-voor-Buurt Onderzoek van 2018 uitgevoerd. Ruim 10.500 Zwolse inwoners van 18 jaar en ouder hebben aan het onderzoek meegewerkt. Door deze

Nadere informatie

Buurt voor Buurt 2012

Buurt voor Buurt 2012 uitgebreid Advies en Faciliteiten Informatie Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 51 52 de.krikken@zwolle.nl www.zwolle.nl Buurt voor Buurt 2012 Assendorp Opdrachtgever

Nadere informatie

bron: Geoinformatie Kies een thema Wijkatlas Kattenbroek Wijkatlas Kattenbroek: aanleiding, kleurgebruik en peiljaren

bron: Geoinformatie Kies een thema Wijkatlas Kattenbroek Wijkatlas Kattenbroek: aanleiding, kleurgebruik en peiljaren bron: Geoinformatie Wijkatlas Kattenbroek De wijk Kattenbroek werd begin jaren '90 gebouwd als groeistadwijk. De wijk verwierf door de bijzondere architectuur (onder supervisie van stedenbouwkundige Bhalotra)

Nadere informatie

Wijktoets Aandachtswijk Gesworen Hoek 2016 Analyse

Wijktoets Aandachtswijk Gesworen Hoek 2016 Analyse Wijktoets Aandachtswijk Gesworen Hoek 21 Analyse Figuur 1: subwijken Gesworen Hoek Inleiding Met ingang van 214 voeren we 1 keer per 2 jaar de wijktoets uit in de gemeente Tilburg. De wijktoets is een

Nadere informatie

Vooronderzoek: Foto van Haaksbergen

Vooronderzoek: Foto van Haaksbergen Vooronderzoek: Foto van Haaksbergen Versie 15-11-2016 Opgesteld door Futureconsult in opdracht van de gemeente Haaksbergen in het kader van de Strategische Visie Haaksbergen 2030 1 Inhoudsopgave 1. Bevolkingssamenstelling...

Nadere informatie

Binnenstad. Wijk- en buurtmonitor 2016

Binnenstad. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Binnenstad De Binnenstad van s-hertogenbosch is het oudste deel van de stad. Karakteristiek zijn het middeleeuwse stratenpatroon en de historische panden, de vele bijzondere

Nadere informatie

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018

Engelen. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Engelen Engelen ligt ten noordwesten van s-hertogenbosch. De wijk bestaat uit de dorpen Engelen en Bokhoven. Ook staat de wijk bekend om de kastelen. Engelen heeft zich in de

Nadere informatie

De Eindhovense Veiligheidsindex. Eindhoven, oktober 11

De Eindhovense Veiligheidsindex. Eindhoven, oktober 11 De Eindhovense Eindhoven, oktober 11 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Objectieve index: 3 2.I Inbraak 3 2.II Diefstal 4 2.III Geweld 4 2.IV Overlast/vandalisme 4 2.V Veilig ondernemen (niet in index) 5 3 Subjectieve

Nadere informatie

LEEFBAARHEIDSMONITOR EDE 2015 EN TRENDS WIJKEN/BUURTEN

LEEFBAARHEIDSMONITOR EDE 2015 EN TRENDS WIJKEN/BUURTEN LEEFBAARHEIDSMONITOR EDE 2015 EN TRENDS WIJKEN/BUURTEN 2005-2015 OPZET EN UITVOERING Sinds 1999 voert de gemeente Ede elke twee jaar een onderzoek uit naar leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Tot en

Nadere informatie

Buurtprofiel: Wyckerpoort hoofdstuk 10

Buurtprofiel: Wyckerpoort hoofdstuk 10 Buurtprofiel: hoofdstuk. Inleiding In dit hoofdstuk worden de kenmerken van het buurtprofiel voor gepresenteerd. Over de jaren, en worden de ontwikkelingen weergegeven en tevens wordt de leefbaarheid in

Nadere informatie

Lelystads getallen. gemeente

Lelystads getallen. gemeente Lelystads getallen 2011 Lelystads getallen 2010 gemeente Tabel 1: Bevolking van Lelystad per 1 januari 2012 (absoluut en %) Leeftijdsopbouw Van de 50.000+ gemeenten, op 5 na minste 65+ ers 0-9 jaar 10.090

Nadere informatie

Buurt voor Buurt 2012

Buurt voor Buurt 2012 uitgebreid Advies en Faciliteiten Informatie Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 51 52 de.krikken@zwolle.nl www.zwolle.nl Buurt voor Buurt 2012 Kamperpoort Opdrachtgever

Nadere informatie

Slachtoffers van woninginbraak

Slachtoffers van woninginbraak 1 Slachtoffers van woninginbraak Fact sheet juli 2015 Woninginbraak behoort tot High Impact Crime, wat wil zeggen dat het een grote impact heeft en slachtoffers persoonlijk raakt. In de regio Amsterdam-Amstelland

Nadere informatie

Noord. Wijk- en buurtmonitor 2018

Noord. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Noord De wijk Noord ligt ten noorden van het stadscentrum. Het is een typische jaren 70 woonwijk. De wijk bestaat uit een aaneenschakeling van buurten, die in opzet verschillen.

Nadere informatie

Zijn autochtonen en allochtonen tevreden met hun buurtbewoners?

Zijn autochtonen en allochtonen tevreden met hun buurtbewoners? Zijn autochtonen en allochtonen tevreden met hun? Martijn Souren en Harry Bierings Autochtonen voelen zich veel meer thuis bij de mensen in een autochtone buurt dan in een buurt met 5 procent of meer niet-westerse

Nadere informatie