In hoeverre kunnen design principles & patterns het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In hoeverre kunnen design principles & patterns het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren?"

Transcriptie

1 Trang Doan In hoeverre kunnen design principles & patterns het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren? Seminar documentatie

2 inhoudsopgave Inleiding 1.1 Motivatie 1.2 CMD relevantie Onderzoek 2.1 Wat is Netflix? 2.2 Wat zijn design principles? 2.3 Wat zijn design patterns? 2.3 Zoeken en vinden: information architecture 2.4 Hoe heeft Netflix de information architecture toegepast? design principles of navigation 2.6 Welke principles & patterns heeft Netflix toegepast? Conclusie Reflectie Bijlagen

3 INLEIDING Van tv kijken met het hele gezin tot aan binge-watching in je uppie. Door de jaren heen is het tv kijken heel erg veranderd. De tv zender bepaald wat er elke dag wordt uitgezonden. Hier hebben wij geen invloed op. Maar tegenwoordig maken sommige huishoudens gebruik van Smart TV s of hebben digitale televisie via IPTV. Dit komt onder andere door de ontwikkelingen van en op het internet en de groei van tablets en smartphones. Van het we zien wel wat er op tv komt, is het nu kijken wat je wilt, waar je wilt en wanneer je wilt (KPN). IPTV staat voor InternetProtocol TeleVision. Dit betekent dat het tv-signaal via de internetverbinding binnen komt,in plaats van de kabel of satelliet. Via IPTV kan men niet alleen televisie kijken, maar is ook Time Shifting (het opnemen en op een later tijdstip terugkijken van programma s) en Video on Demand (het op elk gewenst tijdstip opvragen en bekijken van video s) mogelijk. - Marco Schuurman (z.j.) - Televisies.nl Vier op tien Nederlanders doen aan binge-watching (Nu.nl, 2014). Nog nooit had ik van de term binge-watching gehoord. Na het lezen van dit artikel, was het voor mij duidelijk. Ik ben inderdaad één van de tien Nederlanders die meerdere afleveringen van een serie achter elkaar kijkt. Deze trend is erg gegroeid doordat men tegenwoordig gemakkelijk series en films kan downloaden en door de komst van Video-On-Demand (VOD) diensten als Netflix, die je via je verschillende devices kunt bekijken.

4 Binge-watching, also called binge-viewing, is the practice of watching television for longer time spans than usual, usually of a single television show. In a survey conducted by Netflix in February 2014, 73% of people define binge-watching as watching between 2-6 episodes of the same TV show in one sitting. - West, Kelly (2014) - cinemablend.com Ik was erg blij dat Netflix einderlijk naar Nederland kwam. Een Video-On-Demand dienst, waarbij er geen pay-per-view plaats vindt. Je kunt dus zelf bepalen wat je kijkt, hoevaak je iets kijkt en hoe lang je naar iets kijkt, zonder dat je daar voor hoeft te betalen. Hierdoor vind ik het niet erg om een maandelijkse bedrag te betalen, omdat ik er veel gebruik van maak. Niet alleen thuis, maar ook bij vrienden en wanneer ik onderweg ben. Met het begrip pay-per-view (PPV) wordt bedoeld dat de kijker betaalt per keer dat men kijkt.op deze manier kunnen bijvoorbeeld speelfilms of sportevenementen worden uitgezonden, of betaald worden voor online reclame. De meest voorkomende vorm is Near Video On Demand (NVOD), waarbij bijvoorbeeld een film elke 2 uur herhaald wordt. Een andere vorm is Video On Demand (VOD). Pay-per-view (z.j.) - Wikipedia.nl Het nadeel van een NVOD of een VOD, is dat je nu zelf programma s moet zoeken en selecteren. Netflix biedt veel keuze aan film, serie of documentaire. Het zijn vaak wel titels die men al een keer heeft gezien. Ik besteed daarom ook best veel tijd aan het zoeken en vinden van een leuke film, serie, concert, cabaret of documentaire. Ik weet dan niet wat ik wil gaan kijken en wat het aanbod is. Voor mij is de app heel erg onduidelijk, omdat de content constant veranderd. Tot slot geeft Netflix mij suggesties, wat vaak niet klopt, waardoor ik weer zelf moet gaan zoeken en selecteren.

5 CMD relevantie Als toekomstige user experience designer houd ik me vooral bezig met het ontwerpen van een betekenisvolle en aangename gebruikservaring. Het ontwerpen voor de gehele beleving van de gebruiker. Het ordenen van gegevens speelt hierbij een grote rol (informatie architectuur). Wanneer de gebruiker eindeloos moet zoeken naar bepaalde informatie, dan heb je als ontwerper iets niet goed gedaan. Design principles beschrijven de (gewenste) user experience van de gebruiker met het product. Ze geven richting aan het ontwerpproces. Door design patterns te gebruiken, streef je naar deze principles. Zo weet een gebruiker vaak hoe een forum werkt, omdat de elementen die er in voor komen, altijd en overal hetzelfde worden toegepast. Hoewel Netflix op dit mijn favoriete app is, ben ik nog niet tevreden over het zoeken van informatie. Dit kan in mijn ogen veel beter worden ontworpen, zodat mijn experience optimaal zal zijn.

6 Wat is netflix? Zoals wij hier in Nederland Videoland en The Movie Max hebben, had America vroeger onder andere Netflix. Een videotheek, waar je voor een bepaald bedrag video s en dvd s kon huren. Met de komst en de ontwikkelingen van het internet, begon Netflix aan een online streaming video dienst (14 april 1998, Marc Randolph en Reed Hastings). Voor een bepaald bedrag kun je onbeperkt films,series, concerten, cabaret en documentaires zien. Dit werd in Amerika erg populair, waardoor dit ook beschikbaar werd voor de rest van de wereld (meer dan 40 landen). Netflix heeft al meer dan 48 miljoen leden en ziet dit elke dag groeien. De kracht ligt bij het aantaltegenwoordig heeft elk media systeem een Netflix applicatie (desktop, smart TV, smartphone, tablet, playstation etc.). Internet TV is replacing linear TV. Apps are replacing channels,remote controls are disappearing, and screens are proliferating. As Internet TV grows from millions to billions,netflix is leading the way around the world. - Sinds 11 september 2013 kan men in Nederland ook gebruik maken van deze dienst. Voor 8 euro per maand kun je films, series, concerten, cabaret en documentaires bekijken. Op elk Netflix-account kun je 5 gebruikers aanmaken.ieder account krijgt een gepersonaliseerde aanbod te zien. Deze app maakt gebruik van een beoordelingssysteem (aantal sterren). Netflix speelt hier goed op in, door via algoritmes bepaalde films/series aan te bevelen. Het resultaat kan in mijn ogen beter. Het vrij onoverzichtelijk en er mist een goed overzicht van alle content. De categorieën zijn voor mij veelste breed, waardoor ik vaak nog niet weet wat ik nou precies wil zien.

7 Ik besloot abbonnee te worden, omdat ik alle afleveringen van Breaking Bad eindelijk achter elkaar kon bekijken. Deze serie was razend populair en ik kon niet achter blijven. Ik hoefde niets te downloaden en de ondertiteling zat er automatisch bij. Hoe ideaal! Daarentegen vond ik 8 euro niet veel; je kunt namelijk kijken wat je wilt, wanneer je wilt en hoevaak je wilt (voor een bioscoopfilm betaal je namelijk al gauw 11 euro). Tot slot is het legaal; geen virussen, pop-ups of slechte kwaliteit wat je bij het downloaden vaak hebt. Netflix is niet duidelijk over het aanbod. Het wordt namelijk telkens geupdated. Op kun je de complete aanbod bekijken.

8 Wat zijn design principles? Design principles zijn universele regels/richtlijnen die helpen bij het ontwerpen van een product. Ze zijn specifiek voor de probleemstelling en zijn mediumonafhankelijk (Goodwin). Dit zijn vaak pakkende, onderscheidende statements die de kernwaarden van de ontwerpoplossingen weergeven. Het beschrijft de (gewenste) user experience van de klant met het product en geeft tegelijkertijd ook een betekenis aan het product (concept7). Geven richting aan je ontwerpproces; Je ontwerpt altijd voor verschillende partijen; de stakeholders. Om ervoor te zorgen dat je samen op één lijn blijft, stel je design principles op. Een duidelijke kader waarin de user needs en business goals vastgelegd worden. Dit zorgt ook voor een goede samenwerking binnen het ontwerpteam. Inspireren je bij het bedenken van ideeën voor je product; Je kunt design principles niet alleen gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe producten, maar ook voor bestaande producten die je wilt verbeteren. Het helpt je om de juiste keuzes te maken. Uiteindelijk wordt er gekeken of je ontwerp aansluiten aan de design principles. Real objects are more fun than buttons and menus Allow people to directly touch and manipulate objects in your app. It reduces the cognitive effort needed to perform a task while making it more emotionally satisfying. - Android User Experience Team

9 Design principles (en patterns) komen tijdens het gehele ontwerpproces aan de orde. Er moet wel eerst research worden gedaan naar de user needs en de business goals voordat er principles kan worden vastgesteld. Hieronder zie je 2 ontwerpprocessen, waarbij is aangegeven wanneer de design principles aan de orde komen. J.J. Garrett - The Five Planes (scope - surface plane) K. Goodwin - Goal-Directed Process (Framework definition - Detailed Design)

10 Wat zijn design patterns? Patterns are essential in design because they are the building blocks of a designer s vocabulary, as principles are the rules of grammar that govern how we use them. - K. Goodwin (2009) - Designing for the Digital Age Een design pattern is een gestandaardiseerde oplossing voor een veel voorkomend ontwerpprobleem (deel oplossing). In het dagelijkse leven kennen wij allemaal design patterns. We moeten als ontwerper en ontwikkelaar niet opnieuw het wiel gaan uitvinden. Dit bespaard namelijk veel tijd, geld, en verhoogd alleen maar de kwaliteit van het product. De patterns kunnen makkelijk herbruikt worden. In ons dagelijks leven kennen wij allemaal wel design patterns: Probleemstelling: Hoe open ik een deur? Oplossing: Met een klink. Iedereen weet hoe een deurklink moet worden gebruikt. Het is een gekend design pattern voor een gekend probleem. Je hebt bij dit probleem geen handleiding of uitleg nodig --> gestandaardiseerde oplossing. Door patterns te gebruiken kun je de ontwerpkeuzes goed onderbouwen (Tidwell) : What is it? When do you use it? Why do you use it? How do you use it?

11 What Een Loading Indicator. Use when Wanneer de gebruiker moet wachten op content. Vooral wanneer de content constant, dynamisch veranderd (vernieuwen etc.). Why De gebruiker wordt gerustgesteld dat het apparaat reageert op een bepaalde handeling, vooral wanneer de loading indicator op de plek verschijnt waar de handeling heeft opgetreden. Met een Loading Indicator lijkt het wachten veel sneller gaan dan wanneer je helemaal niets ziet staan, omdat je dan in de onzekerheid leeft. How Probeer zoveel mogelijk van de pagina te laten zien, maar wanneer een bepaalde onderdeel te lang duurt (video/afbeelding), laat daar dan een geanimeerde progressie zien.

12 zoeken en vinden: information architecture (ia) Informatie architectuur is het proces van het organiseren, labelen en structureren van informatie. Door het logisch catgegoriseren van je content, een user interface en navigatiestructuur te ontwikkelen kan de gebruiker alle informatie op je website eenvoudig vinden. Als informatie architect moet je je onder andere bezig houden met de User Needs en de Information Seeking Behavior: Wat wil de gebruiker weten? Naar wat voor antwoorden zijn zij opzoek? En hoe zoeken de gebruikers naar dat informatie? Pas dan weet de informatie architect hoe hij/zij de informatie moet gaan ordenen. Hieronder het vis model van Peter Morville: What do users want? The perfect catch (known-item seeking) Men wilt gelijk het juiste antwoord. Het enige antwoord. Lobster trapping (exploratory seeking) Je weet niet precies waar je naar op zoek bent. Je zoekt naar zoveel mogelijk antwoorden en hoopt dat daar de juiste bij zit. Indiscriminate driftnetting (exhaustive research) Je zit diep in het onderzoek en wilt niets over het hoofd zien. Je slaat dingen op d.m.v. bookmarking, zodat je ze later weer kunt terug vinden.

13 Informatie architectuur kent vier systemen om informatie te structureren/ordenen. Deze systemen worden vaak in combinatie gebruikt (Peter Morville, Information Architecture). 1. Organization systems hiërachische ordening (gegevens over personen, organisaties en gebeurtenissen verzamelen) sociaal classificeren (data wordt voorzien van tags ) database (het automatisch genereren van content-pagina s) hypertext (content linken aan verschillende bronnen) schema s (exact: a-z, chronologisch, reeksen etc.) (subjectief: onderwerp, taak, doelgroep) 2. Navigation systems We gebruiken de navigatie tools om te bepalen op welke plek we zijn. globale navigatie (hoofdrubrieken --> home, women, men, kids) lokale navigatie (subrubrieken --> t-shirt, rokken, jeans) contextuele/ inline navigatie (links in de content, die verwijzen naar uitgebreider content) functionele navigatie (zoeken, login) 3. Label systems Om de gegevens of soortgelijke gegevens te ordenen kun je deze het beste gaan labelen onder één naam. 4. Search and metadata systems Metadata beschrijft de eigenschappen van de informatie. Ze worden onzichtbaar voor de gebruiker aan de gegevens toegevoegd. beschrijvende metadata (inhoud van het werk) technische/intrinsieke metadata (technische gegevens van het werk) administratieve metadata (juridische en administratieve gegevens) zichtbare metadata (tags)

14 Hoe heeft netflix de ia toegepast? 1. Organization systems Netflix gebruik van een recommendor system; een beoordelingsysteem, waarmee zij via algoritmes specifieke films/series kunnen aanbevelen, wat voor iedereen anders is. Hoe vaker je gebruik maakt van deze dienst, hoe vaker de content steeds veranderd. Wanneer je specifiek naar een titel zoekt, wordt dit automatisch voor jou gefilterd. (database). Alexis Madrigal (senior editor van The Atlantic), ontdekte dat elke serie en film uit het aanbod beoordeeld werd door taggers. Zij bepalen in welke mate een film bijvoorbeeld actie is of voor welke leeftijd het geschikt is (sociaal classificeren). Deze classificatie zijn weer in een navigatiemenu geordend (hiërachische ordening) Deze genres worden vervolgens opgesteld in deze formule: Region + Adjectives + Noun Genre + Based On... + Set In... + From the... + About... + For Age X to Y - A. Madrigal (2014), The Atlantic Maar in de Netflix-wereld worden die variabelen nooit allemaal gebruikt. Vier verschillende variabelen in één omschrijving is namelijk het maximum. Vandaar dat de aanbevelingsresultaten nog niet optimaal zijn. 2. Navigation systems Je moet zelf gaan zoeken en selecteren aan de hand van de navigatiesystemen. globale navigatie --> Bovenin heb je een menubalk met homepagina, kids, genres en personliseren lokale navigatie --> Wanneer je op genres drukt, krijg je subgenres te zien. contextuele/ inline navigatie --> wanneer je op een cover klikt, krijg je meer informatie over die film/serie en andere. functionele navigatie --> Het aanmeld en de zoekbalk zijn hier de functionele navigatie.

15 3. Label systems Niet alleen wordt er onderscheid gemaakt in genres en subgenres, maar ook labels die gedetailleerder en gepersonificeerd zijn. Populair op Netflix Beste keuzes voor... Duistere Amerikaanse televisiedrama s Nieuwe releases Meer zoals (serie) etc. Deze bovengenoemde speciale labels worden continue veranderd. De ene keer staan ze er tussen en de andere keer niet. Dit kan frustrerend zijn. Je bent dat als gebruiker opzoek naar the perfect catch die je op dat moment niet kunt vinden (vb. nieuwe releases). 4. Search and metadata systems De video s worden met zichtbare metadata geclassicifeerd, waardoor de titels worden netjes worden geordend. Deze tags worden gedaan door taggers. Als gebruiker heb je hier geen invloed op. Deze classificatie mag van mij nog iets specifieker, waardoor mijn aanbevelingen ook specifieker worden. Je kunt de video s niet vinden via een zoekmachine. Je moet per se via netfilx.com hebben ingelogd om toegang te krijgen tot de content. Youtube is ook een streaming website, maar maakt daarentegen meer gebruik van het search system. Met zichtbare metadata zijn de zoekresultaten echt optimaal. Niet alleen worden alle woorden van de titel en de beschrijving opgenomen, maar mag je ook 12 tags aan je video toevoegen, waardoor alle video s snel te vinden zijn via zoekmachines.

16 10 design principles of navigation design Netflix is een platform waar je meer aan het navigeren bent. Voor het zoeken en vinden van de juiste video, heb je daar een goed navigatie design voor nodig. Hieronder staan de 10 belangrijkste navigatie design principles (charlotte, 2009, onextrapixel.com). Achter de principles staat aangegeven of Netflix deze heeft toegepast (ja: groen / nee: rood) Design for the reader Navigatie is een hulpmiddel voor de gebruiker. Houd rekening met wat zij willen. Provide a variety of navigation options Je hebt als gebruiker verschillende zoek behoeftes (perfect catch, lobster trapping of Indiscriminate driftnetting). Om ze allemaal tegemoet te komen, zul je het navigeren op verschillende manieren moeten weergeven. Let readers know where they are Het is belangrijk om de gebruiker te laten weten op welke pagina zij zich bevinden. Zo kunnen zij beslissen om terug te gaan of juist verder te klikken. Let readers know where they ve been Laat de gebruiker weten waar die al een keer is geweest. Dit scheelt veel zoek tijd. Let readers know where they are going Laat de gebruiker weten waar zij naar toe gaan. Je geeft informatie aan de gebruiker, voordat zij het gedrag uitoefent.

17 Provide context De navigatie moet iets zeggen over de content Be consistent Wees consistent in het ontwerp. Je moet de gebruiker niet verwarren. Follow web conventions De elementen van een website is voor elke website hetzelfde, waardoor het zoeken en vinden sneller gaat. Don t surprise or mislead the reader Verras de gebruiker niet, waneer de gebruiker een actie onderneemt. Provide the reader with feedback and support Probeer de gebruiker zoveel mogelijk te helpen bij hun zoekopdracht. Deze analyse heb ik gemaakt op basis van de android tablet versie. Mijn ervaringen met de tablet en de desktop versie is beide anders. Ik vind die van de desktop nog redelijk werken. Het zoeken en vinden gaat daar veel gemakkelijker omdat de bovenstaande 10 principles goed worden toegepast. Bij de tablet versie is dit helemaal niet het geval, waardoor dit voor mij een interessante case is.

18 welke patterns heeft Netflix toegepast? We hebben net gezien welke navigation principles Netflix heeft toegepast. Met welke design patterns hebben zij dit opgelost? Zijn er andere design patterns die het zoeken en vinden verbeteren? Design for the reader Provide context Follow web conventions Grid of Equels (Tidwell, pag. 149) Deze pattern is relevant toegepast, omdat elk item (cover) even belangrijk en vergelijkbaar zijn. Het geeft je slechts een voorproefje. Je kunt er makkelijk doorheen swipen, wat jou het gevoel geeft alsof je door een fotoboek heen bladert (exploratory seeking). Wanneer je erop klikt, dan pas krijg je meer informatie. Dit zorgt tevens ook voor een krachtige, visuele hiërarchie. Het bovenste gedeelte van de homepage laat zien waar je bent gestopt, zodat je weer snel verder kunt kijken waar je bent gebleven (the perfect catch). Dit is ook weergegeven in Grid of Equels. Er ontbreekt een Sitemap Footer (Tidwell, pag. 110). Dit is een belangrijk webconventie, naast de globale navigatie, logo en searchbar. De meeste apps maken hier geen gebruik van, maar verplaatsen de content hiervan in de menu page (rapporteer, contacteer, FAQ etc.). Wanneer zij dit eraan toevoegen, hoeft de gebruiker geen informatie te zoeken via de desktop versie (hier is het wel toegepast).

19 Provide a variety of navigation options Provide context Be consistent Search box (Morville, pag. 3) Wanneer je op de search icon drukt, kom je op een aparte zoekpagina (zie hierboven). Input Prompt (Tidwell, pag. 369) Deze is relevant toegepast omdat het liet zien wat je in die searchbox moest intypen (titel, jaar, regisseur etc.) Autocomplete (Morville, pag. 82) Wanneer je een titel intoetst, zie je niet alleen tekst tevoorschijn komen, maar ook de thumbnail covers. Erg handig als je niet precies weet wat de titel ook alweer was. Autocompletion bespaart veel zoek tijd. Menu page (Tidwell, pag. 90) Wanneer je op de hamburger knop drukt, kom je bij de verschillende genres terecht. Het is relevant toegepast, omdat deze optie op elke pagina vast staat. Daarnaast kun je veel tekst verticaal kwijt. Waardoor je op een kleine scherm het nog duidelijk kunt lezen/ zien. Wat betreft de indeling van de genres, dit had beter gelabled moeten worden. Het is helaas niet op alfabetische volgorde, waardoor het selecteren nog sneller gaat. Daarnaast mis ik een aantal hoofdgenres en het totale aanbod op één pagina. Wanneer je op een genre klikt, krijg je subgenres te zien. Deze subgenres veranderen constant door jouw gedrag. Best first (Morville, pag. 86) Deze pattern is relevant toegepast, omdat je als gebruiker vaak de bovenste twee gevonden items scant ( suggesties voor jou en nieuwe releases ). Dit zijn de twee belangrijkste topics die voor velen het meest relevant zijn. Helaas is dit niet het geval bij de homepagina. Deze pattern hadden ze ook hier ook moeten toepassen. Dit is tenslotte de eerste pagina is waar je op komt.

20 Let readers know where they are Let readers know where they ve been Let readers know where they are going Wanneer je op een genre klikt, komt dit boven aan te staan. Met de terug knop of hamburger knop kun je terug gaan naar de hoofdpagina. Dit is prima te doen, omdat je maar 1 level ervan verwijderd bent. Escape Hatch (Tidwell, pag. 104) Je krijgt deze pagina wanneer je op een cover klikt (3e level). Deze app maakt geen gebruik van Breadcrumbs, wat betekend dat dit een prima alternatief is om de gebruiker weer bij een bekende pagina te laten komen (homepagina). Wanneer er meerdere levels waren geweest, hadden zij de Breadcrumbs (Tidwell, pag. 121) wel moeten toepassen. Met de Breadcrumb kun je gemakkelijk een paar levels terug, zonder helemaal naar het begin te gaan of eindeloos op back te drukken. Zoals eerder gezegd passen zij de Equel of Grids toe. Om de gebruikers te laten weten waar ze gaan, kunnen ze het beste een Thumbnail Grid (Tidwell, pag. 210) toepassen. Het heeft dezelfde principe als een Grid of Equels, maar laat onder de afbeelding ook vaak een stukje metadata zien, waardoor de kijker in één opslag meer informatie krijgt. Daarnaast zijn niet alle covers heel erg duideiljk. Tot slot wordt het vaak gewaardeerd wat anderen zeggen over een bepaalde serie/film, waardoor je sneller een besluit neemt. vb. cover, titel/jaar, imdb score.

21 Don t surprise or mislead the reader Provide context Provide the reader with feedback and support Actionable results (Morville, pag.122) Deze pattern is relevant toegepast, omdat de gebruiker resultaten wilt zien. Je verwacht dat er iets gaat gebeuren. Zonder een actie te hebben gedaan, weten we wat er gaat gebeuren. Zo kun je in één klik op de play button drukken en begint het filmpje. Je niet verder te zoeken. The Hobbit is niet aanwezig, maar doordat hij hier tevoorschijn komt, heb ik gelijk het idee dat die wel beschikbaar is. De zoek titel vergelijkbaar met valt voor mij in het niets. Het heeft een donkere kleur en is kleiner weergegeven dan het resultaat. Ze hadden hier gebruik moeten maken van de Same-Page Error Messages (Tidwell, pag. 388). Deze pattern is relevant, omdat je de gebruiker duidelijk wilt laten maken dat deze titel niet aanwezig is in de database. Door feedback te geven, kan de gebruiker snel weer verder met een ander zoekopdracht. Ik heb hier op de subgenre Anime drukt. En als feedback kreeg ik de volgende melding: Gegevens konden niet worden geladen, opnieuw proberen. Ik krijg deze melding ook heel vaak als ik even geen internet verbinding heb. Het is erg misleidend, omdat zij willen duidelijk maken, dat er helemaal geen Anime films aanwezig zijn. Ook hier hadden ze de Same-Page Error Messages moeten gebruiken.

22 conclusie In hoeverre kunnen design principles en patterns het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren? In 2025 weet Netflix namelijk precies wat zijn gebruikers willen kijken. Je hoeft zelf niet meer te zoeken en te selecteren. Je krijgt hooguit drie aanbevelingen die voor de gebruiker op dat moment relevant zijn. Netflix zal exact weten wat de gebruiker wil zien (Nu.nl 2014). Het verbeteren van hun algoritme is een #1 prioriteit, wil Netflix zijn USP behouden (het tv kijken optimaal personaliseren). Maar naast dat, is het toepassen van design principles en patterns ook erg belangrijk. Onze visie is dat je geen zee van titels meer hoeft door te gaan - N. Hunt (2014) - Netflix-Nederland.nl Volgens Hunt (hoofd productontwikkeling bij Netflix), koppelt hij daarbij dat de traditionele televisiekanalen dan ook verdwenen zullen zijn. Een gevolg daarvan zal zijn dat het advertentielandschap zal veranderen. Netflix bewijst nu namelijk dat het mogelijk is om Netflix op tv te kijken zonder reclames. En toch een winstgevend bedrijf te hebben. Ik heb hier zo mijn twijfels over. Mijn kijkgedrag veranderd namelijk continue. Ik ben totaal geen fan van romantisce films, maar af en toe een chick-flick vind ik op z n tijd wel leuk. Hoe zal Netflix met zulke situaties omgaan? Het zoeken en vinden zal verleden tijd zijn. Of zal de gebruiker daar juist meer behoefte aan hebben? Dit zal in ieder geval betekenen dat de design principles en patterns bij Netflix ook zullen moeten veranderen. Wat betreft voor nu, kunnen design principles en patterns wel degelijk het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren. Naast deze principles en patterns is het ook belangrijk om rekening te houden met de informatie architectuur. Het is erg belangrijk om alle gegevens goed te ordenen, te structureren en te labelen. Het zoeken en vinden zal hierdoor sneller en makkelijker gaan.

23 reflectie Ik vond het zoeken naar een ontwerp erg moeilijk. Ik zat eerst meer in de richting van wearables. Dit is ook iets wat mij heel erg aanspreekt. Je zult mij later denk ik ook echt met een Google Glass zien. Van daaruit ben ik gaan nadenken over hoe augmented reality kan worden toegepast in het middelbaar onderwijs. Bij het zoeken naar informatie, kwam ik erachter dat dit al heel veel werd toegepast in het onderwijs. Eigen inbreng had ik niet meer echt. Ik wilde zelf wat doen, zelf analyseren, zelf met oplossingen komen. Ik heb meerdere malen gezegd dat ik meer van het visueel uitwerken ben. Ik vond daarom het vak Principles and Design Frameworks ook zo geweldig. Je kreeg onderzoeksresultaten en van daaruit maakte je dan een ontwerp met behulp van design principles en patterns. Vandaar dat ik uiteindelijk voor dit onderwerp heb gekozen. We hebben deze periode veel vrije dagen en weinig les gehad, waardoor de motivatie niet zo hoog was. Het komt wel, morgen ga ik beginnen. Uiteindelijk belandde ik toch weer in bed met mijn tablet en een paar afleveringen van Dexter. Ik had best veel tijd om even andere filmpjes te bekijken, maar welke? Het zoeken naar de juiste titel ging zo stroef. Ik ben weleens een half uur mee bezig geweest. Kon ik Netflix maar re-designen! Helaas is dit niet het doel van Seminar, en moest ik me alleen beperken tot het onderzoek. De rode draad van mijn verhaal vinden vond ik best lastig. Als tip kreeg ik om eerst heel breed te beginnen en steeds smaller te gaan. Het idee was eerst om Netflix en Youtube te vergelijken, maar na wat onderzoek, kwam ik erachter dat het een appels met peren vergelijking zal zijn. Daarom heb ik mij alleen beperkt tot het analyseren van Netflix (dit vond ik zelf erg interessant om te doen). Het onderzoek zelf doen vond ik erg lastig, omdat ik mij moest verdiepen in de informatie architectuur. De presentatie ging zelf wel goed. Erg spannend. Toen ik aan de beurt kwam, zei Rob dat die erg op mijn seminar had verheugd en stond er ook nog eens een heel eerste jaars interactive design klas voor de deur. De klas zat inmiddels vol en Rob moest mij ook nog eens moed inspreken. De eerstejaars hadden na afloop weer wat bijgeleerd en ze vonden het ook leuk dat het met Netflix te maken had, omdat zij daar ook affiniteit mee hadden.

24 bronnenlijst Android User Experience Team (z.j.) Design Principles [guidelines], geraadpleegd via: get-started/principles.html Charlotte (3 jul. 2009). 10 Principles Of Navigation Design And Why Quality Navigation Is So Critical [artikel], geraadpleegd via Concept7 (16 aug. 2012) Geef richting aan je product, stel design principles op [artikel], geraadpleegd via: cept7.nl/design-principles-als-leidraad-voor-je-site/ Garrett, J.J (2011), The elements of user experience: User-Centered Design for the Web and Beyond, 2nd edition [boek] Goodwin, K. (2009), Designing for the Digital Age: How to create Human-Centered Products and Services [boek] KPN (2013), Interactieve TV, Kijken wat je wilt, waar je wilt en wanneer je wilt [slogan] geraadpleegd via: com/prive/televisie/interactieve-tv.htm Madrigal, A (2 jan. 2014). How Netflix Reverse Engineered Hollywood [persbericht], geraadpleegd via: Morville, P. e.a. (2006), Information Architecture, 3rd edition, O Reilly [boek] Netflix (z.j.) long-term view, geraadpleegd via: Novum (20 jan. 2014), Vier op tien Nederlanders doen aan binge-watching [persbericht] geraadpleegd via: nu.nl/media/ /vier-tien-nederlanders-doen-binge-watching.html Pay-per-view. (z.j.) in Wikipedia. Verkregen op 19 mei 2014, geraadpleegd via: Schuurman, M. (z.j.) Wat is IPTV [definitie] geraadpleegd via: Tidwell,J. (2010), Designing interfaces, 2nd edition, O Reilly [boek] West, K. (13 dec. 2014), Unsurprising: Netflix Survey Indicates People Like To Binge-Watch TV [artikel] geraadpleegd via:

Welke search patterns kunnen worden toegepast om het zoeken van de juiste films of series in Netflix te verbeteren?

Welke search patterns kunnen worden toegepast om het zoeken van de juiste films of series in Netflix te verbeteren? Essay Marcella van Maanen 1623064 User Experience Design Hans Kemp 27-05-2015 1 Inleiding Het zoeken van de juiste content op Netflix is bij vele mensen een drama. Wanneer er over Netflix gepraat wordt

Nadere informatie

RTL XL. januari 24. Marijke Dekker 500636932

RTL XL. januari 24. Marijke Dekker 500636932 januari 24 RTL XL 2013 Dit document bevat het herontwerp van de site RTL XL. U vindt hierbij funnels, mental models, patterns, wireflows, flowcharts en onderbouwing van bepaalde keuzes. Marijke Dekker

Nadere informatie

DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT]

DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT] 2013 DFI Models & Processes Herkansingsklas 1 (V207) Nienke Griffioen 500621715 [REDESIGN RTL GEMIST.NL DFI OPDRACHT] Inhoudsopgave DFI opdracht 1: redesign RTL Gemist pag. 3 Opdracht omschrijving Pag.

Nadere informatie

Ontwerptechnieken. MyTV

Ontwerptechnieken. MyTV Ontwerptechnieken MyTV Naam: Mike Wolffgramm Student: 500608754 Klas: V1CMD06 Vak: Ontwerptechnieken ( Herkansing ) Docent: Sonja Rouwhorst Datum: 17 januari 2012 Inhoudsopgave: - Inleiding pag. 3 - Sitemap

Nadere informatie

Redesign RTL XL Gemist

Redesign RTL XL Gemist In dit document zijn de funnels, designpatterns, mentale modellen en het ontwerp van de redesign van RTL XL Gemist te vinden. Redesign RTL XL Gemist DFI Models & Processes Miranda Endhoven Inhoudsopgave

Nadere informatie

Tevin Stuurland ( ) Maart 2016 Koraal DOWN THE RABBIT HOLE

Tevin Stuurland ( ) Maart 2016 Koraal DOWN THE RABBIT HOLE Tevin Stuurland (500724315) DOWN THE RABBIT HOLE Maart 2016 Koraal Inhoudsopgave 2. Inleiding SITEMAP 4. Sitemap PAGINAS 6-7. Home 8-9. Artiesten 10-11. Artiest 12-13. Profiel Down the Rabbit Hole Het

Nadere informatie

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS

INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS INFORMATIEARCHITECTUUR DESIGN EN MARKTPLAATS HOW TO MAKE IT BETTER FOR THE USER? Priscilla Roos van Raadshooven Marcel Jansen V1CC1 26 oktober 2007 1 Inhoudspagina Inhoudspagina 2 Inleiding 3 Design Marktplaats

Nadere informatie

Tap is the New Click Werkgroep 2

Tap is the New Click Werkgroep 2 Tap is the New Click Werkgroep 2 (On)verwacht SO Vraag 1/11 - Vul de vijf missende begrippen in. 1. Concrete Completion Visual Design Interface Design 2. Information Design Navigation Design Surface Skeleton

Nadere informatie

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats Stap 1: Mindmap design Informatie Architectuur Wat is design volgens Marktplaats Wat is design volgens Judith Stap 2: Onze bevindingen. Informatie Architectuur Analyse van www.marktplaats.nl Design heeft

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

MILLEDONI.NL OP MOBIEL. Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014

MILLEDONI.NL OP MOBIEL. Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014 MILLEDONI.NL OP MOBIEL Door: Sijmen Vos, 500661784, klas v1-05 Docent: Koop Reynders Datum: 17 februari 2014 Inhoud Inleiding... 1 Mentale model bij vraag 1 (behavioural)... 2 Mentale model bij vraag 2

Nadere informatie

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved.

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved. Workshop Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? EVEN VOORSTELLEN E: Joost.Verest@iProspect.com T: +31 (0) 6 27 02 32 89 AGENDA 1. Toen & Nu 2. Gebruik van de zoekmachine 3. Search

Nadere informatie

Taco Schallenberg Acorel

Taco Schallenberg Acorel Taco Schallenberg Acorel Inhoudsopgave Introductie Kies een Platform Get to Know the Jargon Strategie Bedrijfsproces Concurrenten User Experience Marketing Over Acorel Introductie THE JARGON THE JARGON

Nadere informatie

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1

Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands. Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 Informatie Architectuur Het hele jaar Lowlands Neslihan Igdeli Studentnummer: 500532696 Klas: V1CMD5 Datum: 31 oktober 2011 Versienummer: 0,1 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Het concept...4 Beschrijving

Nadere informatie

TV en video consumptie in het jaar 2020

TV en video consumptie in het jaar 2020 TV en video consumptie in het jaar 2020 Liesbeth Nekkers Hilversum, 27 november 2015 1 De toekomst voorspellen Onderzoek Tetlock (University of Pennsylvania) Super forecasters: Open-mindness: how well

Nadere informatie

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app 1 Inhoudsopgave Inleiding Geinterviewde persoon 1e Ontwerp - Zoeksuggesties Probleem Oplossing 2e Ontwerp - Lijst van producten in Kavel Probleem Oplossing 3e Ontwerp - Opslaan knop Probleem Oplossing

Nadere informatie

Welke search patterns kunnen worden toegepast om het zoeken van de juiste films of series in Netflix te verbeteren?

Welke search patterns kunnen worden toegepast om het zoeken van de juiste films of series in Netflix te verbeteren? Onderzoek Marcella van Maanen 1623064 User Experience Design Hans Kemp 05-06-2015 1 Inleiding Het zoeken van de juiste content op Netflix is bij vele mensen een drama. Wanneer er over Netflix gepraat wordt

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

MyPrime van Ziggo. Het films- en seriespakket waarmee er altijd een film of serie voor je klaarstaat.

MyPrime van Ziggo. Het films- en seriespakket waarmee er altijd een film of serie voor je klaarstaat. MyPrime van Ziggo. Het films- en seriespakket waarmee er altijd een film of serie voor je klaarstaat. Bepaal zelf wat je wilt zien. Met MyPrime heb je ieder moment films en series binnen handbereik. Je

Nadere informatie

Wat is er veranderd in Prezi?

Wat is er veranderd in Prezi? Wat is er veranderd in Prezi? Update voor Prezi voor kids januari 2014 Door: Hedwyg van Groenendaal Prezi zit niet stil en is constant bezig om de tool te verbeteren. Omdat het boek op sommige punten niet

Nadere informatie

The Arternet: Ontwerpdocumentatie 20-01-2015

The Arternet: Ontwerpdocumentatie 20-01-2015 The Arternet: Ontwerpdocumentatie 20-01-2015 Levi Zimmerman & Robert Stijn V201 Alexander Zeh - The Social Web The Arternet: Ontwerpdocumentatie Levi Zimmerman & Robert Stijn 1 Inleiding The Arternet is

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

GfK Twitter TV ratings

GfK Twitter TV ratings GfK Twitter TV ratings Paul van Niekerk GfK 31 maart 2015 1 Agenda 1 2 3 GfK Audience Measurement Trends in kijken en keuze voor TV-content GfK Twitter TV ratings 2 GfK Audience Measurement 3 Video optie

Nadere informatie

informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011

informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011 informatie architectuur Hoorcollege 16 september 2009 IAM V1. 2010-2011 vandaag structureren navigatie schema s IAM informatie architectuur Herkennen, structureren en vindbaar maken van informatie. verzameling

Nadere informatie

webarchitects Handleiding Shop2rent dream > explore > create > inspire Date: 02-10-2013 Modified: 02-10-2013

webarchitects Handleiding Shop2rent dream > explore > create > inspire Date: 02-10-2013 Modified: 02-10-2013 Handleiding Shop2rent Author: Serfaas Twilt Date: 02-10-2013 Modified: 02-10-2013 Pagina 1 Index Introductie... 1. Hoe kan ik mijn backoffice benaderen?... 2. Hoe kan ik mij webshop zien?... 5 3. Hoe stel

Nadere informatie

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2

Document. Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 Document Verbetering IA Marktplaats m.b.t. Design Inge Pelt Laura Bosch Linda van Ophem V1CC2 onderzoek Wat is design voor mij en voor het team? Mindmaps van ons individueel: Inge 2 Linda Overeenkomsten

Nadere informatie

Alexander Zeh Models & Processes 500681085 21 september 2014 Oscar Trapman V1-06

Alexander Zeh Models & Processes 500681085 21 september 2014 Oscar Trapman V1-06 1 2 Job Story 1 pagina 3 Job Story 2 pagina 6 Job Story 3 pagina 9 Job Story 4 pagina 12 In dit document is een ontwerp te vinden van een deel van de BVA web-app. Er zijn vier ontwerpen gemaakt en die

Nadere informatie

www.customercentricindex.com Het bezoekersonderzoek dat u helpt te achterhalen wat de echte ervaring van bezoekers op uw website, app of intranet is. Bezoekers vertellen u op welke gebieden u excelleert

Nadere informatie

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Stedelijk Museum VMBO leerlingen interactieve rondleiding Ontwerpspecificatie Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Inhoud INHOUD OPDRACHT CONCEPT ONTWERP HIGH LEVEL DETAIL

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo

Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo Jouw YouTube kanaal goed inrichten doe je zo Handleiding voor een goede inrichting van jouw YouTube kanaal. Door Theo de Kleijn Helpt zelfstandig ondernemers met videomarketing Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Snel van start met Twitter?

Snel van start met Twitter? Handleiding Snel van start met Twitter? Tweet, retweet en hashtag?!? Welkom op Twitter, waar nieuws uit niet meer dan 140 tekens bestaat. Volg de stap voor stap uitleg over hoe je deelt en volgt op dit

Nadere informatie

Meer Winst Met Je Website MEER WINST MET JE WEBSITE!

Meer Winst Met Je Website MEER WINST MET JE WEBSITE! MEER WINST MET JE WEBSITE! Wat is het doel van jouw website? Wat wil je dat de bezoekers doen? En doen ze dat nu ook? Of kijken ze doelloos rond om daarna weer te verdwijnen. Vandaag gaan we kritisch naar

Nadere informatie

1. Over LEVIY. 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding toe?

1. Over LEVIY. 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding toe? Versie 1 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 06 5. Meldingen Wat zijn meldingen? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 07 5.1 Technische melding toevoegen Hoe voeg ik een melding

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Navigatie

Functioneel ontwerp. Navigatie Functioneel ontwerp Het functioneel ontwerp bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Navigatie 2. Lijst van alle pagina s 3. Paginaontwerp 4. Formulierontwerp 5. Grafisch ontwerp Navigatie Navigatie wordt

Nadere informatie

Informatiearchitectuur P1415 eindoplevering

Informatiearchitectuur P1415 eindoplevering Informatiearchitectuur P1415 eindoplevering Romy van der Beek 500707995 P08 Mint Docent: Vincent Vijn 1 juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1 Het project 1 Doelen van de gebruiker/ DTRH 1 De app in het

Nadere informatie

Handleiding voor Zotero versie 2.0

Handleiding voor Zotero versie 2.0 Handleiding voor Zotero versie 2.0 Michiel Wolda De handleiding voor Zetero is geschreven voor de lezers van het boek Deskresearch: Informatie selecteren, beoordelen en verwerken: tweede editie (Van Veen

Nadere informatie

RULES RELEASE EVENTS. Mavim. Rules 7 Rules 8 Rules 9. Rules 2008

RULES RELEASE EVENTS. Mavim. Rules 7 Rules 8 Rules 9. Rules 2008 MICHEL ECKERSLEY RULES RELEASE EVENTS 2008 2012 2014 2016 2017 Rules 2008 Rules 7 Rules 8 Rules 9 Mavim MAVIM MANAGER & PORTAL MAVIM MANAGER MAVIM PORTAL USER INTERFACE Nieuwe Iconen Aansluiting Mavim

Nadere informatie

Wat is er veranderd in Prezi?

Wat is er veranderd in Prezi? Wat is er veranderd in Prezi? Update voor Prezi voor kids januari 2014 Door: Hedwyg van Groenendaal Prezi staat niet stil en is steeds bezig om de tool Prezi te verbeteren. De belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

HANDLEIDING. Uitgebreide handleiding mediaspeler. SOS Solutions

HANDLEIDING. Uitgebreide handleiding mediaspeler. SOS Solutions HANDLEIDING SOS Solutions Je pakket uitpakken Wanneer je een van onze mediaspelers koopt, ontvang je de volgende producten in je pakket: De mediaspeler Voedingsadapter HDMI-kabel Mediaspeler aansluiten

Nadere informatie

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen!

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Inleiding Je kan er simpelweg niet meer omheen. Zodra je een zoekopdracht uitvoert op Google, verschijnen er video thumbnails

Nadere informatie

is front-end kennis relevant voor een UX designer

is front-end kennis relevant voor een UX designer In hoeverre is front-end kennis relevant voor een UX designer tijdens een designproces? Door: Wessel Grift Onderzoeksvraag In hoeverre is het hebben van front-end development kennis relevant voor een

Nadere informatie

Models & Processes Ontwerpdocument Milledoni.nl op mobiel. Laura Mentink 500668667 V-104 30-01-2014

Models & Processes Ontwerpdocument Milledoni.nl op mobiel. Laura Mentink 500668667 V-104 30-01-2014 Models & Processes Ontwerpdocument Milledoni.nl op mobiel Laura Mentink 500668667 V-104 30-01-2014 Debriefing Aanleiding Milledoni.nl op mobiel, dat is de werktitel van dit project. Milledoni is een website,

Nadere informatie

MMIO Verslag. Groepsopdracht week 1. Hoe zorgen we dat kinderen van jongs af aan gezonder leren eten?

MMIO Verslag. Groepsopdracht week 1. Hoe zorgen we dat kinderen van jongs af aan gezonder leren eten? MMIO Verslag Groepsopdracht week 1 Hoe zorgen we dat kinderen van jongs af aan gezonder leren eten? Door David Arisz 11044772 Rob Dekker 11020067 Devin Hillenius 11018070 Joep Straatman 11035307 Concept

Nadere informatie

ZOEKMACHINE-OPTIMALISATIE,

ZOEKMACHINE-OPTIMALISATIE, ZOEKMACHINE-OPTIMALISATIE, OFWEL SEO: WAT VERANDERT ER IN 2010? AUTEURS: EDUARD BLACQUIÈRE, JOOST DE VALK DATUM: JANUARI 2010 Pagina 1 van 5 SEO: WAT VERANDERT ER IN 2010? Het begin van het nieuwe jaar

Nadere informatie

Vodafone Thuis TV App

Vodafone Thuis TV App Vodafone Thuis TV App Gebruikershandleiding Vodafone Thuis TV App Inhoudsopgave 1. Ondersteuning 3 2. Installeren van de TV App 4 3. Verbind de Thuis TV App met je Interactieve Box 4 4. Het gebruik van

Nadere informatie

Handleiding CMS EWall

Handleiding CMS EWall Handleiding CMS EWall Inhoud: 1. Inleiding 2 2. Hoe log ik in op mijn EWall account? 3 3. Werken in groepen 4 4. Hoe plaats ik tekst achter een tegel? 5 5. Hoe plaats ik een foto achter een tegel? 6 6.

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

In deze PDF zal er vanuit worden gegaan dat je weet wat HTML is en dat je weet hoe je een website aan moet passen in de code.

In deze PDF zal er vanuit worden gegaan dat je weet wat HTML is en dat je weet hoe je een website aan moet passen in de code. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven voor de optimalisatie van jouw website. Deze PDF staat vol met informatie om de website te kunnen

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 6 ... YouTube: muziek en films. Deze iconen tonen aan voor wie het document is.

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 6 ... YouTube: muziek en films. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Les 6... YouTube: muziek en films Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht YouTube is een

Nadere informatie

SEO & Retail Hoe maak je het verschil?

SEO & Retail Hoe maak je het verschil? SEO & Retail Hoe maak je het verschil? Eduard Blacquière Senior SEO Consultant, OrangeValley 8 maart 2012 Zoekmachine optimalisatie (SEO) 1 2 3 Personalisatie Social search Social search 1,6 miljard zoekopdrachten

Nadere informatie

HK Kennis is de plek om kennis te delen met collega s. Iedere pit maakt hierover afspraken met de directie.

HK Kennis is de plek om kennis te delen met collega s. Iedere pit maakt hierover afspraken met de directie. Kennis is macht, kennis delen is kracht HK Kennis is de plek om kennis te delen met collega s. Iedere pit maakt hierover afspraken met de directie. Als pit informeer je collega s via HK Kennis over alles

Nadere informatie

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines.

1. Inleiding Hoe wordt mijn website gemakkelijk gevonden in de verschillende zoekmachines. Samenvatting In deze whitepaper wordt de vraag beantwoord: Hoe kan ik mijn website beter vindbaar maken in zoekmachines?. Om hier achter te komen wordt eerst achtergrond informatie gegeven over hoe zoekmachines

Nadere informatie

Eric Sleeuwits en Chantal van der Wijk

Eric Sleeuwits en Chantal van der Wijk Dankwoord Allereerst wil ik alle mensen bedanken die mij hebben geholpen bij het schrijven van dit boek en de mensen die mij in de tussentijd gesteund hebben. Zoals mijn collega s, ouders en vriendin.

Nadere informatie

PERISCOPE. Je kunt publiekelijk uitzenden of privé naar een bepaalde lijst van deelnemers.

PERISCOPE. Je kunt publiekelijk uitzenden of privé naar een bepaalde lijst van deelnemers. Wat is Periscope? Periscope is een live streaming social media app. Een app waarmee je live een video maakt én waar je kijkers interactie met jou aan kunnen gaan via een chatfunctie. Ze kunnen zo vragen

Nadere informatie

Aan de rechterkant is een werkbalk te zien. Onderaan krijg je de instructie: Dubbelklik of sleep een bestand op een plek om iets te plaatsen.

Aan de rechterkant is een werkbalk te zien. Onderaan krijg je de instructie: Dubbelklik of sleep een bestand op een plek om iets te plaatsen. Web 2.0 tools Padlet We geven je een lege muur. Je kunt er van alles opzetten, overal. Eenvoudig, maar toch heel krachtig. Als ik dit lees, ben ik heel erg benieuwd wat er allemaal mogelijk is. Ik ga eens

Nadere informatie

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX 1 Inhoud Algemene informatie... 3 1. Eerste Gebruik... 3 2. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk 7 3. Streambox verbinden met internetkabel... 8 4. Schermverhouding aanpassen...

Nadere informatie

Docnet handleiding 1

Docnet handleiding 1 Docnet handleiding 1 Inleiding... page 3 Homepagina.. page 4 Profiel...........page 5 Docbox..........page 6 Ontdek........page 7 Vraag en antwoord..... page 8 Contactgegevens........page 10 2 Ontdek Docnet

Nadere informatie

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites?

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Klik&Steen Dashboard Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Inleiding Dit document dient als onderzoek naar de statistieken die interessant zijn om te laten zien in het dashboard van Klik&Steen.

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

Waarom met je bedrijf op Facebook?

Waarom met je bedrijf op Facebook? Waarom met je bedrijf op Facebook? In deze les ga ik er een vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Facebook wilt benutten. Of je dat ook inderdaad écht

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

RSS BASISGIDS. De Padvinders Slimmer Werken Coaching

RSS BASISGIDS. De Padvinders Slimmer Werken Coaching RSS BASISGIDS De Padvinders Slimmer Werken Coaching Wat is RSS? RSS is een techniek die je helpt makkelijker het nieuws te lezen. Hoeveel websites zoals nu.nl of weblogs bezoek jij per dag? RSS zorgt ervoor

Nadere informatie

Augmented Reality in Aurasma

Augmented Reality in Aurasma Handleiding Augmented Reality in Aurasma Fontys Educatief Centrum - Beroepsonderwijs & Bedrijfsleven Versie 2.0 Oktober 2015 Colofon Fontys Educatief Centrum Postbus 347, 5600 AH Eindhoven Telefoon 08850

Nadere informatie

Handleiding Toggl Android

Handleiding Toggl Android Handleiding Toggl Nadat je Toggl hebt opgestart krijg je het volgende scherm. Als je al een account hebt vul je je inloggegevens in. Indien dit niet het geval is kan je via Create account een account aanmaken.

Nadere informatie

Ameland binnen handbereik

Ameland binnen handbereik Ameland binnen handbereik Gauke Pieter Sietzema Hoofd ontwikkeling, SEO specialist & Sterc partner Hendrik Jan Hofstede Strateeg & internetmarketeer & Sterc partner VVV Ameland mobile - Ameland binnen

Nadere informatie

Binnen Blackboard is het mogelijk studenten gezamenlijk aan een tekst te laten werken en deze tegelijkertijd van feedback te voorzien.

Binnen Blackboard is het mogelijk studenten gezamenlijk aan een tekst te laten werken en deze tegelijkertijd van feedback te voorzien. Dweeb Uitdiep monitort online groepswerk Wanneer ik mijn studenten een schrijfopdracht geef in groepsverband, wil ik tijdig feedback kunnen geven. Ik zou graag meer inzicht in het groepsproces krijgen

Nadere informatie

Card sorting Sitemap Use case. Wireframes Schermontwerpen Stijlgids. Niet in les gedaan! Via je einddocument. Verkennen. Genereren.

Card sorting Sitemap Use case. Wireframes Schermontwerpen Stijlgids. Niet in les gedaan! Via je einddocument. Verkennen. Genereren. Hoorcollege 4 Verkennen Genereren Evalueren Communiceren Card sorting Sitemap Use case Wireframes Schermontwerpen Stijlgids Niet in les gedaan! Via je einddocument Schermontwerpen Pauze Stijlgids Feedback

Nadere informatie

Wat is de ipad-applicatie ACN2GO Europe?

Wat is de ipad-applicatie ACN2GO Europe? Veelgestelde vragen Wat is de ipad-applicatie ACN2GO Europe? De ipad-app ACN2GO Europe biedt een uitgebreid kijkje in het bedrijf en haar producten. Met de app kunt u de ACN Opportunity delen met uw prospects,

Nadere informatie

Portfolio Handleiding / faq

Portfolio Handleiding / faq Portfolio Handleiding / faq Wat is een portfolio? Waar vind ik het portfolio? Wat vind ik allemaal op mijn portfoliopagina? Hoe pas ik mijn introductietekst aan? Wat zijn portfoliomappen en portfolio-items?

Nadere informatie

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX

HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX HANDLEIDING GRATIS STREAM BOX 1 Inhoud Algemene informatie... 3 1. Eerste Gebruik... 3 2. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk 7 3. Streambox verbinden met internetkabel... 8 4. Schermverhouding aanpassen...

Nadere informatie

Toetsen in Blackboard

Toetsen in Blackboard Toetsen in Blackboard Met de tool Test kun je toetsvragen maken en afnemen. In dit document wordt uitgelegd 1. Hoe een toets gemaakt kan worden. 2. Hoe een toets bewerkt kan worden. 3. Hoe een toets beschikbaar

Nadere informatie

Handleiding Winkelwidget

Handleiding Winkelwidget Handleiding Winkelwidget Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe kan ik de winkelwidget het beste inzetten?... 3 Hoe de winkelwidget te gebruiken?... 4 Stap 1: Menu-items maken en artikelen toevoegen... 4 Stap

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

Quick start handleiding versie 1.0

Quick start handleiding versie 1.0 Quick start handleiding versie.0 Inleiding Beste gebruiker, Via dit document lopen we door de basis onderdelen van je eigen Mijn Kroost control panel. Dit control panel vormt de basis voor het gebruik

Nadere informatie

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3.

4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 1. Over LEVIY. 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 2. Algemene definities. 3. 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 02 08 4.4 Voeg ruimtes toe Hoe ga jij te werk? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 4.5 Aanwezigen Zijn er aanwezigen bij de DKS-controle? 03

Nadere informatie

Design Patterns V Eindopdracht

Design Patterns V Eindopdracht Design Patterns V1-1516 Eindopdracht Romy van der Beek 500707995 V101 Docent: Harm van Vugt 27-10-2015 A design pattern is a formal way of documenting a solution to a common design problem. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stappenplan App maken

Stappenplan App maken WAT IS APPMACHINE? Als je een app wilt maken, dan kan dit onder andere met het programma AppMachine. AppMachine is een online toolkit waarmee je zonder kennis van programmeren eenvoudig en snel een app

Nadere informatie

DESIGN DOCUMENT CRIA VSD

DESIGN DOCUMENT CRIA VSD DESIGN DOCUMENT CRIA VSD Travellu Design Document Dennis de Kruijf 506404 CRIA LA FEB Datum: 02-04 - 2015 inhoudsopgave INLEIDING inhoudsopgave 2 INLEIDING 3 home page 4 destinations 5 experiences 6 plan

Nadere informatie

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 QUICK GUIDE C Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 Version 0.9 (June 2014) Per May 2014 OB10 has changed its name to Tungsten Network

Nadere informatie

Gebruikershandleiding GO search 2.0

Gebruikershandleiding GO search 2.0 Gebruikershandleiding GO search 2.0 1 Gebruikershandleiding Product: GO search 2.0 Documentversie: 1.1 Datum: 2 februari 2015 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van GemeenteOplossingen worden

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Positionering en idee ontwikkeling. zondag 2 december 12

Positionering en idee ontwikkeling. zondag 2 december 12 Positionering en idee ontwikkeling Agenda Review presentaties Customer Journey Positionering Van Cover Story naar Ideeën HKJ s Forced-Fit Huiswerk Customer Journey Vragen? Hoe was het bezoek? Customer

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

Handleiding aangepaste rapporten

Handleiding aangepaste rapporten Handleiding aangepaste rapporten Inhoudsopgave 1. Wat zijn aangepaste rapporten?... 3 2. Naar welke statistieken kijk je eigenlijk?... 4 3. Hoe stel je aangepaste rapporten in?... 7 4. Gebruik je tabbladen

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+

Opname hulp. Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen. Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ Opname hulp Stap voor stap uitleg over het opnemen van een Babbel - voor kinderen B B Videoverhalen over kinderboeken, voor en door kinderen, 8+ BoekenBabbels DOEL Door het opnemen en plaatsen van korte

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

In dit voorbeeld gaan we een nieuw artikel maken. Klik dus op de knop [Item toevoegen].

In dit voorbeeld gaan we een nieuw artikel maken. Klik dus op de knop [Item toevoegen]. Ga naar de site http://www.moerseboys.nl Beweeg de muis over de menukeuze Inloggen en geef je inloggegevens in. Klik vervolgens op Inloggen. Ga nu naar het menu Extra Kies nu voor Mijn Artikelen uit het

Nadere informatie

1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth.

1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth. Handleiding E-Health 1.1 Het downloaden van de applicatie Om de ehealth applicatie te downloaden zoekt u in ofwel de Google Play Store of de App Store naar ehealth. 1.2 Account aanmaken of inloggen Klik

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

HANDLEIDING STREAMBOX

HANDLEIDING STREAMBOX HANDLEIDING STREAMBOX Inhoud 1. Eerste gebruik... 3 2.1 De afstandsbediening... 3 3 De Kodi app openen en gebruiken... 5 4. Stream box koppelen aan uw Wifi-netwerk... 6 5. Streambox verbinden met internetkabel...

Nadere informatie

Social Search & Findability Colorboard

Social Search & Findability Colorboard Social Search & Findability Colorboard Jurian Koning Sjoerd Laurenssen Klas V205 Inhoudsopgave Inleiding 3 Omschrijving Colorboard 3 Conceptmodel 4 Schermverloop 5 2 Inleiding In dit document introduceren

Nadere informatie