In hoeverre kunnen design principles & patterns het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In hoeverre kunnen design principles & patterns het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren?"

Transcriptie

1 Trang Doan In hoeverre kunnen design principles & patterns het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren? Seminar documentatie

2 inhoudsopgave Inleiding 1.1 Motivatie 1.2 CMD relevantie Onderzoek 2.1 Wat is Netflix? 2.2 Wat zijn design principles? 2.3 Wat zijn design patterns? 2.3 Zoeken en vinden: information architecture 2.4 Hoe heeft Netflix de information architecture toegepast? design principles of navigation 2.6 Welke principles & patterns heeft Netflix toegepast? Conclusie Reflectie Bijlagen

3 INLEIDING Van tv kijken met het hele gezin tot aan binge-watching in je uppie. Door de jaren heen is het tv kijken heel erg veranderd. De tv zender bepaald wat er elke dag wordt uitgezonden. Hier hebben wij geen invloed op. Maar tegenwoordig maken sommige huishoudens gebruik van Smart TV s of hebben digitale televisie via IPTV. Dit komt onder andere door de ontwikkelingen van en op het internet en de groei van tablets en smartphones. Van het we zien wel wat er op tv komt, is het nu kijken wat je wilt, waar je wilt en wanneer je wilt (KPN). IPTV staat voor InternetProtocol TeleVision. Dit betekent dat het tv-signaal via de internetverbinding binnen komt,in plaats van de kabel of satelliet. Via IPTV kan men niet alleen televisie kijken, maar is ook Time Shifting (het opnemen en op een later tijdstip terugkijken van programma s) en Video on Demand (het op elk gewenst tijdstip opvragen en bekijken van video s) mogelijk. - Marco Schuurman (z.j.) - Televisies.nl Vier op tien Nederlanders doen aan binge-watching (Nu.nl, 2014). Nog nooit had ik van de term binge-watching gehoord. Na het lezen van dit artikel, was het voor mij duidelijk. Ik ben inderdaad één van de tien Nederlanders die meerdere afleveringen van een serie achter elkaar kijkt. Deze trend is erg gegroeid doordat men tegenwoordig gemakkelijk series en films kan downloaden en door de komst van Video-On-Demand (VOD) diensten als Netflix, die je via je verschillende devices kunt bekijken.

4 Binge-watching, also called binge-viewing, is the practice of watching television for longer time spans than usual, usually of a single television show. In a survey conducted by Netflix in February 2014, 73% of people define binge-watching as watching between 2-6 episodes of the same TV show in one sitting. - West, Kelly (2014) - cinemablend.com Ik was erg blij dat Netflix einderlijk naar Nederland kwam. Een Video-On-Demand dienst, waarbij er geen pay-per-view plaats vindt. Je kunt dus zelf bepalen wat je kijkt, hoevaak je iets kijkt en hoe lang je naar iets kijkt, zonder dat je daar voor hoeft te betalen. Hierdoor vind ik het niet erg om een maandelijkse bedrag te betalen, omdat ik er veel gebruik van maak. Niet alleen thuis, maar ook bij vrienden en wanneer ik onderweg ben. Met het begrip pay-per-view (PPV) wordt bedoeld dat de kijker betaalt per keer dat men kijkt.op deze manier kunnen bijvoorbeeld speelfilms of sportevenementen worden uitgezonden, of betaald worden voor online reclame. De meest voorkomende vorm is Near Video On Demand (NVOD), waarbij bijvoorbeeld een film elke 2 uur herhaald wordt. Een andere vorm is Video On Demand (VOD). Pay-per-view (z.j.) - Wikipedia.nl Het nadeel van een NVOD of een VOD, is dat je nu zelf programma s moet zoeken en selecteren. Netflix biedt veel keuze aan film, serie of documentaire. Het zijn vaak wel titels die men al een keer heeft gezien. Ik besteed daarom ook best veel tijd aan het zoeken en vinden van een leuke film, serie, concert, cabaret of documentaire. Ik weet dan niet wat ik wil gaan kijken en wat het aanbod is. Voor mij is de app heel erg onduidelijk, omdat de content constant veranderd. Tot slot geeft Netflix mij suggesties, wat vaak niet klopt, waardoor ik weer zelf moet gaan zoeken en selecteren.

5 CMD relevantie Als toekomstige user experience designer houd ik me vooral bezig met het ontwerpen van een betekenisvolle en aangename gebruikservaring. Het ontwerpen voor de gehele beleving van de gebruiker. Het ordenen van gegevens speelt hierbij een grote rol (informatie architectuur). Wanneer de gebruiker eindeloos moet zoeken naar bepaalde informatie, dan heb je als ontwerper iets niet goed gedaan. Design principles beschrijven de (gewenste) user experience van de gebruiker met het product. Ze geven richting aan het ontwerpproces. Door design patterns te gebruiken, streef je naar deze principles. Zo weet een gebruiker vaak hoe een forum werkt, omdat de elementen die er in voor komen, altijd en overal hetzelfde worden toegepast. Hoewel Netflix op dit mijn favoriete app is, ben ik nog niet tevreden over het zoeken van informatie. Dit kan in mijn ogen veel beter worden ontworpen, zodat mijn experience optimaal zal zijn.

6 Wat is netflix? Zoals wij hier in Nederland Videoland en The Movie Max hebben, had America vroeger onder andere Netflix. Een videotheek, waar je voor een bepaald bedrag video s en dvd s kon huren. Met de komst en de ontwikkelingen van het internet, begon Netflix aan een online streaming video dienst (14 april 1998, Marc Randolph en Reed Hastings). Voor een bepaald bedrag kun je onbeperkt films,series, concerten, cabaret en documentaires zien. Dit werd in Amerika erg populair, waardoor dit ook beschikbaar werd voor de rest van de wereld (meer dan 40 landen). Netflix heeft al meer dan 48 miljoen leden en ziet dit elke dag groeien. De kracht ligt bij het aantaltegenwoordig heeft elk media systeem een Netflix applicatie (desktop, smart TV, smartphone, tablet, playstation etc.). Internet TV is replacing linear TV. Apps are replacing channels,remote controls are disappearing, and screens are proliferating. As Internet TV grows from millions to billions,netflix is leading the way around the world. - Sinds 11 september 2013 kan men in Nederland ook gebruik maken van deze dienst. Voor 8 euro per maand kun je films, series, concerten, cabaret en documentaires bekijken. Op elk Netflix-account kun je 5 gebruikers aanmaken.ieder account krijgt een gepersonaliseerde aanbod te zien. Deze app maakt gebruik van een beoordelingssysteem (aantal sterren). Netflix speelt hier goed op in, door via algoritmes bepaalde films/series aan te bevelen. Het resultaat kan in mijn ogen beter. Het vrij onoverzichtelijk en er mist een goed overzicht van alle content. De categorieën zijn voor mij veelste breed, waardoor ik vaak nog niet weet wat ik nou precies wil zien.

7 Ik besloot abbonnee te worden, omdat ik alle afleveringen van Breaking Bad eindelijk achter elkaar kon bekijken. Deze serie was razend populair en ik kon niet achter blijven. Ik hoefde niets te downloaden en de ondertiteling zat er automatisch bij. Hoe ideaal! Daarentegen vond ik 8 euro niet veel; je kunt namelijk kijken wat je wilt, wanneer je wilt en hoevaak je wilt (voor een bioscoopfilm betaal je namelijk al gauw 11 euro). Tot slot is het legaal; geen virussen, pop-ups of slechte kwaliteit wat je bij het downloaden vaak hebt. Netflix is niet duidelijk over het aanbod. Het wordt namelijk telkens geupdated. Op kun je de complete aanbod bekijken.

8 Wat zijn design principles? Design principles zijn universele regels/richtlijnen die helpen bij het ontwerpen van een product. Ze zijn specifiek voor de probleemstelling en zijn mediumonafhankelijk (Goodwin). Dit zijn vaak pakkende, onderscheidende statements die de kernwaarden van de ontwerpoplossingen weergeven. Het beschrijft de (gewenste) user experience van de klant met het product en geeft tegelijkertijd ook een betekenis aan het product (concept7). Geven richting aan je ontwerpproces; Je ontwerpt altijd voor verschillende partijen; de stakeholders. Om ervoor te zorgen dat je samen op één lijn blijft, stel je design principles op. Een duidelijke kader waarin de user needs en business goals vastgelegd worden. Dit zorgt ook voor een goede samenwerking binnen het ontwerpteam. Inspireren je bij het bedenken van ideeën voor je product; Je kunt design principles niet alleen gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe producten, maar ook voor bestaande producten die je wilt verbeteren. Het helpt je om de juiste keuzes te maken. Uiteindelijk wordt er gekeken of je ontwerp aansluiten aan de design principles. Real objects are more fun than buttons and menus Allow people to directly touch and manipulate objects in your app. It reduces the cognitive effort needed to perform a task while making it more emotionally satisfying. - Android User Experience Team

9 Design principles (en patterns) komen tijdens het gehele ontwerpproces aan de orde. Er moet wel eerst research worden gedaan naar de user needs en de business goals voordat er principles kan worden vastgesteld. Hieronder zie je 2 ontwerpprocessen, waarbij is aangegeven wanneer de design principles aan de orde komen. J.J. Garrett - The Five Planes (scope - surface plane) K. Goodwin - Goal-Directed Process (Framework definition - Detailed Design)

10 Wat zijn design patterns? Patterns are essential in design because they are the building blocks of a designer s vocabulary, as principles are the rules of grammar that govern how we use them. - K. Goodwin (2009) - Designing for the Digital Age Een design pattern is een gestandaardiseerde oplossing voor een veel voorkomend ontwerpprobleem (deel oplossing). In het dagelijkse leven kennen wij allemaal design patterns. We moeten als ontwerper en ontwikkelaar niet opnieuw het wiel gaan uitvinden. Dit bespaard namelijk veel tijd, geld, en verhoogd alleen maar de kwaliteit van het product. De patterns kunnen makkelijk herbruikt worden. In ons dagelijks leven kennen wij allemaal wel design patterns: Probleemstelling: Hoe open ik een deur? Oplossing: Met een klink. Iedereen weet hoe een deurklink moet worden gebruikt. Het is een gekend design pattern voor een gekend probleem. Je hebt bij dit probleem geen handleiding of uitleg nodig --> gestandaardiseerde oplossing. Door patterns te gebruiken kun je de ontwerpkeuzes goed onderbouwen (Tidwell) : What is it? When do you use it? Why do you use it? How do you use it?

11 What Een Loading Indicator. Use when Wanneer de gebruiker moet wachten op content. Vooral wanneer de content constant, dynamisch veranderd (vernieuwen etc.). Why De gebruiker wordt gerustgesteld dat het apparaat reageert op een bepaalde handeling, vooral wanneer de loading indicator op de plek verschijnt waar de handeling heeft opgetreden. Met een Loading Indicator lijkt het wachten veel sneller gaan dan wanneer je helemaal niets ziet staan, omdat je dan in de onzekerheid leeft. How Probeer zoveel mogelijk van de pagina te laten zien, maar wanneer een bepaalde onderdeel te lang duurt (video/afbeelding), laat daar dan een geanimeerde progressie zien.

12 zoeken en vinden: information architecture (ia) Informatie architectuur is het proces van het organiseren, labelen en structureren van informatie. Door het logisch catgegoriseren van je content, een user interface en navigatiestructuur te ontwikkelen kan de gebruiker alle informatie op je website eenvoudig vinden. Als informatie architect moet je je onder andere bezig houden met de User Needs en de Information Seeking Behavior: Wat wil de gebruiker weten? Naar wat voor antwoorden zijn zij opzoek? En hoe zoeken de gebruikers naar dat informatie? Pas dan weet de informatie architect hoe hij/zij de informatie moet gaan ordenen. Hieronder het vis model van Peter Morville: What do users want? The perfect catch (known-item seeking) Men wilt gelijk het juiste antwoord. Het enige antwoord. Lobster trapping (exploratory seeking) Je weet niet precies waar je naar op zoek bent. Je zoekt naar zoveel mogelijk antwoorden en hoopt dat daar de juiste bij zit. Indiscriminate driftnetting (exhaustive research) Je zit diep in het onderzoek en wilt niets over het hoofd zien. Je slaat dingen op d.m.v. bookmarking, zodat je ze later weer kunt terug vinden.

13 Informatie architectuur kent vier systemen om informatie te structureren/ordenen. Deze systemen worden vaak in combinatie gebruikt (Peter Morville, Information Architecture). 1. Organization systems hiërachische ordening (gegevens over personen, organisaties en gebeurtenissen verzamelen) sociaal classificeren (data wordt voorzien van tags ) database (het automatisch genereren van content-pagina s) hypertext (content linken aan verschillende bronnen) schema s (exact: a-z, chronologisch, reeksen etc.) (subjectief: onderwerp, taak, doelgroep) 2. Navigation systems We gebruiken de navigatie tools om te bepalen op welke plek we zijn. globale navigatie (hoofdrubrieken --> home, women, men, kids) lokale navigatie (subrubrieken --> t-shirt, rokken, jeans) contextuele/ inline navigatie (links in de content, die verwijzen naar uitgebreider content) functionele navigatie (zoeken, login) 3. Label systems Om de gegevens of soortgelijke gegevens te ordenen kun je deze het beste gaan labelen onder één naam. 4. Search and metadata systems Metadata beschrijft de eigenschappen van de informatie. Ze worden onzichtbaar voor de gebruiker aan de gegevens toegevoegd. beschrijvende metadata (inhoud van het werk) technische/intrinsieke metadata (technische gegevens van het werk) administratieve metadata (juridische en administratieve gegevens) zichtbare metadata (tags)

14 Hoe heeft netflix de ia toegepast? 1. Organization systems Netflix gebruik van een recommendor system; een beoordelingsysteem, waarmee zij via algoritmes specifieke films/series kunnen aanbevelen, wat voor iedereen anders is. Hoe vaker je gebruik maakt van deze dienst, hoe vaker de content steeds veranderd. Wanneer je specifiek naar een titel zoekt, wordt dit automatisch voor jou gefilterd. (database). Alexis Madrigal (senior editor van The Atlantic), ontdekte dat elke serie en film uit het aanbod beoordeeld werd door taggers. Zij bepalen in welke mate een film bijvoorbeeld actie is of voor welke leeftijd het geschikt is (sociaal classificeren). Deze classificatie zijn weer in een navigatiemenu geordend (hiërachische ordening) Deze genres worden vervolgens opgesteld in deze formule: Region + Adjectives + Noun Genre + Based On... + Set In... + From the... + About... + For Age X to Y - A. Madrigal (2014), The Atlantic Maar in de Netflix-wereld worden die variabelen nooit allemaal gebruikt. Vier verschillende variabelen in één omschrijving is namelijk het maximum. Vandaar dat de aanbevelingsresultaten nog niet optimaal zijn. 2. Navigation systems Je moet zelf gaan zoeken en selecteren aan de hand van de navigatiesystemen. globale navigatie --> Bovenin heb je een menubalk met homepagina, kids, genres en personliseren lokale navigatie --> Wanneer je op genres drukt, krijg je subgenres te zien. contextuele/ inline navigatie --> wanneer je op een cover klikt, krijg je meer informatie over die film/serie en andere. functionele navigatie --> Het aanmeld en de zoekbalk zijn hier de functionele navigatie.

15 3. Label systems Niet alleen wordt er onderscheid gemaakt in genres en subgenres, maar ook labels die gedetailleerder en gepersonificeerd zijn. Populair op Netflix Beste keuzes voor... Duistere Amerikaanse televisiedrama s Nieuwe releases Meer zoals (serie) etc. Deze bovengenoemde speciale labels worden continue veranderd. De ene keer staan ze er tussen en de andere keer niet. Dit kan frustrerend zijn. Je bent dat als gebruiker opzoek naar the perfect catch die je op dat moment niet kunt vinden (vb. nieuwe releases). 4. Search and metadata systems De video s worden met zichtbare metadata geclassicifeerd, waardoor de titels worden netjes worden geordend. Deze tags worden gedaan door taggers. Als gebruiker heb je hier geen invloed op. Deze classificatie mag van mij nog iets specifieker, waardoor mijn aanbevelingen ook specifieker worden. Je kunt de video s niet vinden via een zoekmachine. Je moet per se via netfilx.com hebben ingelogd om toegang te krijgen tot de content. Youtube is ook een streaming website, maar maakt daarentegen meer gebruik van het search system. Met zichtbare metadata zijn de zoekresultaten echt optimaal. Niet alleen worden alle woorden van de titel en de beschrijving opgenomen, maar mag je ook 12 tags aan je video toevoegen, waardoor alle video s snel te vinden zijn via zoekmachines.

16 10 design principles of navigation design Netflix is een platform waar je meer aan het navigeren bent. Voor het zoeken en vinden van de juiste video, heb je daar een goed navigatie design voor nodig. Hieronder staan de 10 belangrijkste navigatie design principles (charlotte, 2009, onextrapixel.com). Achter de principles staat aangegeven of Netflix deze heeft toegepast (ja: groen / nee: rood) Design for the reader Navigatie is een hulpmiddel voor de gebruiker. Houd rekening met wat zij willen. Provide a variety of navigation options Je hebt als gebruiker verschillende zoek behoeftes (perfect catch, lobster trapping of Indiscriminate driftnetting). Om ze allemaal tegemoet te komen, zul je het navigeren op verschillende manieren moeten weergeven. Let readers know where they are Het is belangrijk om de gebruiker te laten weten op welke pagina zij zich bevinden. Zo kunnen zij beslissen om terug te gaan of juist verder te klikken. Let readers know where they ve been Laat de gebruiker weten waar die al een keer is geweest. Dit scheelt veel zoek tijd. Let readers know where they are going Laat de gebruiker weten waar zij naar toe gaan. Je geeft informatie aan de gebruiker, voordat zij het gedrag uitoefent.

17 Provide context De navigatie moet iets zeggen over de content Be consistent Wees consistent in het ontwerp. Je moet de gebruiker niet verwarren. Follow web conventions De elementen van een website is voor elke website hetzelfde, waardoor het zoeken en vinden sneller gaat. Don t surprise or mislead the reader Verras de gebruiker niet, waneer de gebruiker een actie onderneemt. Provide the reader with feedback and support Probeer de gebruiker zoveel mogelijk te helpen bij hun zoekopdracht. Deze analyse heb ik gemaakt op basis van de android tablet versie. Mijn ervaringen met de tablet en de desktop versie is beide anders. Ik vind die van de desktop nog redelijk werken. Het zoeken en vinden gaat daar veel gemakkelijker omdat de bovenstaande 10 principles goed worden toegepast. Bij de tablet versie is dit helemaal niet het geval, waardoor dit voor mij een interessante case is.

18 welke patterns heeft Netflix toegepast? We hebben net gezien welke navigation principles Netflix heeft toegepast. Met welke design patterns hebben zij dit opgelost? Zijn er andere design patterns die het zoeken en vinden verbeteren? Design for the reader Provide context Follow web conventions Grid of Equels (Tidwell, pag. 149) Deze pattern is relevant toegepast, omdat elk item (cover) even belangrijk en vergelijkbaar zijn. Het geeft je slechts een voorproefje. Je kunt er makkelijk doorheen swipen, wat jou het gevoel geeft alsof je door een fotoboek heen bladert (exploratory seeking). Wanneer je erop klikt, dan pas krijg je meer informatie. Dit zorgt tevens ook voor een krachtige, visuele hiërarchie. Het bovenste gedeelte van de homepage laat zien waar je bent gestopt, zodat je weer snel verder kunt kijken waar je bent gebleven (the perfect catch). Dit is ook weergegeven in Grid of Equels. Er ontbreekt een Sitemap Footer (Tidwell, pag. 110). Dit is een belangrijk webconventie, naast de globale navigatie, logo en searchbar. De meeste apps maken hier geen gebruik van, maar verplaatsen de content hiervan in de menu page (rapporteer, contacteer, FAQ etc.). Wanneer zij dit eraan toevoegen, hoeft de gebruiker geen informatie te zoeken via de desktop versie (hier is het wel toegepast).

19 Provide a variety of navigation options Provide context Be consistent Search box (Morville, pag. 3) Wanneer je op de search icon drukt, kom je op een aparte zoekpagina (zie hierboven). Input Prompt (Tidwell, pag. 369) Deze is relevant toegepast omdat het liet zien wat je in die searchbox moest intypen (titel, jaar, regisseur etc.) Autocomplete (Morville, pag. 82) Wanneer je een titel intoetst, zie je niet alleen tekst tevoorschijn komen, maar ook de thumbnail covers. Erg handig als je niet precies weet wat de titel ook alweer was. Autocompletion bespaart veel zoek tijd. Menu page (Tidwell, pag. 90) Wanneer je op de hamburger knop drukt, kom je bij de verschillende genres terecht. Het is relevant toegepast, omdat deze optie op elke pagina vast staat. Daarnaast kun je veel tekst verticaal kwijt. Waardoor je op een kleine scherm het nog duidelijk kunt lezen/ zien. Wat betreft de indeling van de genres, dit had beter gelabled moeten worden. Het is helaas niet op alfabetische volgorde, waardoor het selecteren nog sneller gaat. Daarnaast mis ik een aantal hoofdgenres en het totale aanbod op één pagina. Wanneer je op een genre klikt, krijg je subgenres te zien. Deze subgenres veranderen constant door jouw gedrag. Best first (Morville, pag. 86) Deze pattern is relevant toegepast, omdat je als gebruiker vaak de bovenste twee gevonden items scant ( suggesties voor jou en nieuwe releases ). Dit zijn de twee belangrijkste topics die voor velen het meest relevant zijn. Helaas is dit niet het geval bij de homepagina. Deze pattern hadden ze ook hier ook moeten toepassen. Dit is tenslotte de eerste pagina is waar je op komt.

20 Let readers know where they are Let readers know where they ve been Let readers know where they are going Wanneer je op een genre klikt, komt dit boven aan te staan. Met de terug knop of hamburger knop kun je terug gaan naar de hoofdpagina. Dit is prima te doen, omdat je maar 1 level ervan verwijderd bent. Escape Hatch (Tidwell, pag. 104) Je krijgt deze pagina wanneer je op een cover klikt (3e level). Deze app maakt geen gebruik van Breadcrumbs, wat betekend dat dit een prima alternatief is om de gebruiker weer bij een bekende pagina te laten komen (homepagina). Wanneer er meerdere levels waren geweest, hadden zij de Breadcrumbs (Tidwell, pag. 121) wel moeten toepassen. Met de Breadcrumb kun je gemakkelijk een paar levels terug, zonder helemaal naar het begin te gaan of eindeloos op back te drukken. Zoals eerder gezegd passen zij de Equel of Grids toe. Om de gebruikers te laten weten waar ze gaan, kunnen ze het beste een Thumbnail Grid (Tidwell, pag. 210) toepassen. Het heeft dezelfde principe als een Grid of Equels, maar laat onder de afbeelding ook vaak een stukje metadata zien, waardoor de kijker in één opslag meer informatie krijgt. Daarnaast zijn niet alle covers heel erg duideiljk. Tot slot wordt het vaak gewaardeerd wat anderen zeggen over een bepaalde serie/film, waardoor je sneller een besluit neemt. vb. cover, titel/jaar, imdb score.

21 Don t surprise or mislead the reader Provide context Provide the reader with feedback and support Actionable results (Morville, pag.122) Deze pattern is relevant toegepast, omdat de gebruiker resultaten wilt zien. Je verwacht dat er iets gaat gebeuren. Zonder een actie te hebben gedaan, weten we wat er gaat gebeuren. Zo kun je in één klik op de play button drukken en begint het filmpje. Je niet verder te zoeken. The Hobbit is niet aanwezig, maar doordat hij hier tevoorschijn komt, heb ik gelijk het idee dat die wel beschikbaar is. De zoek titel vergelijkbaar met valt voor mij in het niets. Het heeft een donkere kleur en is kleiner weergegeven dan het resultaat. Ze hadden hier gebruik moeten maken van de Same-Page Error Messages (Tidwell, pag. 388). Deze pattern is relevant, omdat je de gebruiker duidelijk wilt laten maken dat deze titel niet aanwezig is in de database. Door feedback te geven, kan de gebruiker snel weer verder met een ander zoekopdracht. Ik heb hier op de subgenre Anime drukt. En als feedback kreeg ik de volgende melding: Gegevens konden niet worden geladen, opnieuw proberen. Ik krijg deze melding ook heel vaak als ik even geen internet verbinding heb. Het is erg misleidend, omdat zij willen duidelijk maken, dat er helemaal geen Anime films aanwezig zijn. Ook hier hadden ze de Same-Page Error Messages moeten gebruiken.

22 conclusie In hoeverre kunnen design principles en patterns het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren? In 2025 weet Netflix namelijk precies wat zijn gebruikers willen kijken. Je hoeft zelf niet meer te zoeken en te selecteren. Je krijgt hooguit drie aanbevelingen die voor de gebruiker op dat moment relevant zijn. Netflix zal exact weten wat de gebruiker wil zien (Nu.nl 2014). Het verbeteren van hun algoritme is een #1 prioriteit, wil Netflix zijn USP behouden (het tv kijken optimaal personaliseren). Maar naast dat, is het toepassen van design principles en patterns ook erg belangrijk. Onze visie is dat je geen zee van titels meer hoeft door te gaan - N. Hunt (2014) - Netflix-Nederland.nl Volgens Hunt (hoofd productontwikkeling bij Netflix), koppelt hij daarbij dat de traditionele televisiekanalen dan ook verdwenen zullen zijn. Een gevolg daarvan zal zijn dat het advertentielandschap zal veranderen. Netflix bewijst nu namelijk dat het mogelijk is om Netflix op tv te kijken zonder reclames. En toch een winstgevend bedrijf te hebben. Ik heb hier zo mijn twijfels over. Mijn kijkgedrag veranderd namelijk continue. Ik ben totaal geen fan van romantisce films, maar af en toe een chick-flick vind ik op z n tijd wel leuk. Hoe zal Netflix met zulke situaties omgaan? Het zoeken en vinden zal verleden tijd zijn. Of zal de gebruiker daar juist meer behoefte aan hebben? Dit zal in ieder geval betekenen dat de design principles en patterns bij Netflix ook zullen moeten veranderen. Wat betreft voor nu, kunnen design principles en patterns wel degelijk het zoeken en vinden van Netflix video s verbeteren. Naast deze principles en patterns is het ook belangrijk om rekening te houden met de informatie architectuur. Het is erg belangrijk om alle gegevens goed te ordenen, te structureren en te labelen. Het zoeken en vinden zal hierdoor sneller en makkelijker gaan.

23 reflectie Ik vond het zoeken naar een ontwerp erg moeilijk. Ik zat eerst meer in de richting van wearables. Dit is ook iets wat mij heel erg aanspreekt. Je zult mij later denk ik ook echt met een Google Glass zien. Van daaruit ben ik gaan nadenken over hoe augmented reality kan worden toegepast in het middelbaar onderwijs. Bij het zoeken naar informatie, kwam ik erachter dat dit al heel veel werd toegepast in het onderwijs. Eigen inbreng had ik niet meer echt. Ik wilde zelf wat doen, zelf analyseren, zelf met oplossingen komen. Ik heb meerdere malen gezegd dat ik meer van het visueel uitwerken ben. Ik vond daarom het vak Principles and Design Frameworks ook zo geweldig. Je kreeg onderzoeksresultaten en van daaruit maakte je dan een ontwerp met behulp van design principles en patterns. Vandaar dat ik uiteindelijk voor dit onderwerp heb gekozen. We hebben deze periode veel vrije dagen en weinig les gehad, waardoor de motivatie niet zo hoog was. Het komt wel, morgen ga ik beginnen. Uiteindelijk belandde ik toch weer in bed met mijn tablet en een paar afleveringen van Dexter. Ik had best veel tijd om even andere filmpjes te bekijken, maar welke? Het zoeken naar de juiste titel ging zo stroef. Ik ben weleens een half uur mee bezig geweest. Kon ik Netflix maar re-designen! Helaas is dit niet het doel van Seminar, en moest ik me alleen beperken tot het onderzoek. De rode draad van mijn verhaal vinden vond ik best lastig. Als tip kreeg ik om eerst heel breed te beginnen en steeds smaller te gaan. Het idee was eerst om Netflix en Youtube te vergelijken, maar na wat onderzoek, kwam ik erachter dat het een appels met peren vergelijking zal zijn. Daarom heb ik mij alleen beperkt tot het analyseren van Netflix (dit vond ik zelf erg interessant om te doen). Het onderzoek zelf doen vond ik erg lastig, omdat ik mij moest verdiepen in de informatie architectuur. De presentatie ging zelf wel goed. Erg spannend. Toen ik aan de beurt kwam, zei Rob dat die erg op mijn seminar had verheugd en stond er ook nog eens een heel eerste jaars interactive design klas voor de deur. De klas zat inmiddels vol en Rob moest mij ook nog eens moed inspreken. De eerstejaars hadden na afloop weer wat bijgeleerd en ze vonden het ook leuk dat het met Netflix te maken had, omdat zij daar ook affiniteit mee hadden.

24 bronnenlijst Android User Experience Team (z.j.) Design Principles [guidelines], geraadpleegd via: get-started/principles.html Charlotte (3 jul. 2009). 10 Principles Of Navigation Design And Why Quality Navigation Is So Critical [artikel], geraadpleegd via Concept7 (16 aug. 2012) Geef richting aan je product, stel design principles op [artikel], geraadpleegd via: cept7.nl/design-principles-als-leidraad-voor-je-site/ Garrett, J.J (2011), The elements of user experience: User-Centered Design for the Web and Beyond, 2nd edition [boek] Goodwin, K. (2009), Designing for the Digital Age: How to create Human-Centered Products and Services [boek] KPN (2013), Interactieve TV, Kijken wat je wilt, waar je wilt en wanneer je wilt [slogan] geraadpleegd via: com/prive/televisie/interactieve-tv.htm Madrigal, A (2 jan. 2014). How Netflix Reverse Engineered Hollywood [persbericht], geraadpleegd via: Morville, P. e.a. (2006), Information Architecture, 3rd edition, O Reilly [boek] Netflix (z.j.) long-term view, geraadpleegd via: Novum (20 jan. 2014), Vier op tien Nederlanders doen aan binge-watching [persbericht] geraadpleegd via: nu.nl/media/ /vier-tien-nederlanders-doen-binge-watching.html Pay-per-view. (z.j.) in Wikipedia. Verkregen op 19 mei 2014, geraadpleegd via: Schuurman, M. (z.j.) Wat is IPTV [definitie] geraadpleegd via: Tidwell,J. (2010), Designing interfaces, 2nd edition, O Reilly [boek] West, K. (13 dec. 2014), Unsurprising: Netflix Survey Indicates People Like To Binge-Watch TV [artikel] geraadpleegd via:

Wat Fruitcake Studio moet weten over usability

Wat Fruitcake Studio moet weten over usability Wat Fruitcake Studio moet weten over usability Onderzoek naar de optimale ontwerpkeuzes, betreffende usability en user experience, voor de user interface van webproducten voor zowel desktop als mobiele

Nadere informatie

Scriptie V1.4. Mobiele User Experience op open dagen

Scriptie V1.4. Mobiele User Experience op open dagen Scriptie V1.4 Mobiele User Experience op open dagen Colofon Titel Auteur Mobiele User Experience Roy Derriks Studentnummer 0799407 Jaar van afstuderen 2012 Major Minor Begeleider school #1 Begeleider school

Nadere informatie

Roy Derriks. Scriptie V1.3. Mobiele User Experience

Roy Derriks. Scriptie V1.3. Mobiele User Experience Roy Derriks 0799407 Scriptie V1.3 Mobiele User Experience Inhoudsopgave Hoofdstuk #1 Inleiding 1.1 Inleiding.. 4 1.2 Achtergrond informatie.. 4 1.3 Probleemstelling... 4 1.4 Doelgroep.. 5 1.5 Onderzoeksmethode...

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN

ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN ONDERZOEKSRAPPORT APPLICATIE FUNCTIONALITEITEN In opdracht van HU en Rabobank Utrecht, Oktober 2012 Het team David Hutten info@davidhutten.nl y INHOUDSOPGAVE 06 41 40 42 90 Debriefing Pag. 4 Vincent Wielders

Nadere informatie

SAMENVATTING sa men vat ten (ov.ww.) 1 in het kort weergeven of herhalen => recapituleren, resumeren

SAMENVATTING sa men vat ten (ov.ww.) 1 in het kort weergeven of herhalen => recapituleren, resumeren Naam: Rik Flink Student nr.: 20001700 Opleiding: Hogeschool Zuyd; Communicatie& Multimedia Design Begeleiders: Rutger Rozendal en Stef Petit Datum: 14 Juni 2004 SAMENVATTING sa men vat ten (ov.ww.) 1 in

Nadere informatie

TV As It Should Be. Afstudeerscriptie Jasper den Ouden

TV As It Should Be. Afstudeerscriptie Jasper den Ouden TV As It Should Be Afstudeerscriptie Jasper den Ouden Pag. 3 Jasper den Ouden 0836297 06-39561580 jasperdenouden92@gmail.com Grutto 22, 3263 AC Oud-Beijerland UNITiD Suzanne Wensveen +31 (0) 20 204 45

Nadere informatie

Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik heb je wel door...

Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik heb je wel door... f#ck mobile 1 Design content first and device second. Afstudeerscriptie Jos Bezemer Tweede editie Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik

Nadere informatie

Edurep website. Afstudeer scriptie. Redesign Edurep website. Nada Hanna 0548081

Edurep website. Afstudeer scriptie. Redesign Edurep website. Nada Hanna 0548081 Edurep website Afstudeer scriptie Redesign Edurep website Nada Hanna 0548081 Voorwoord Voor u ligt de scriptie Redesign Edurep website van mijn afstudeerstage die ik in de periode van 15 juni 2009 tot

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Evangelische Omroep gaat Responsive. onderzoek naar een efficiente werkmethode die resulteert in een optimale gebruikersbeleving van websitebezoekers

Evangelische Omroep gaat Responsive. onderzoek naar een efficiente werkmethode die resulteert in een optimale gebruikersbeleving van websitebezoekers Evangelische Omroep gaat Responsive onderzoek naar een efficiente werkmethode die resulteert in een optimale gebruikersbeleving van websitebezoekers colofon Hilversum, 8 mei 2013 Conceptversie 1.1 Jonathan

Nadere informatie

Het belang van DataPortability voor het sociale web. Rhys Davelaar Afstudeerjaar 2009 Stroming Content Communicatie Publicatie 18-05-2009

Het belang van DataPortability voor het sociale web. Rhys Davelaar Afstudeerjaar 2009 Stroming Content Communicatie Publicatie 18-05-2009 Het belang van DataPortability voor het sociale web scriptie over het belang van standaardisering van content op het sociale web welke invloed heeft het op gebruikers en bedrijven Rhys Davelaar Afstudeerjaar

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Welkom bij de Google zoekmachine optimalisatie handleiding voor WordPress! Met deze handleiding kunt u ervoor zorgen dat uw WordPress website goed gevonden wordt in de

Nadere informatie

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One NICK JENNEBOER 1 Inhoudsopgave Voorwoord. 3 Geschiedenis van het internet en websites.. 4 Het ontstaan van de eerste webwinkel. 4 Wat heb ik aan een Domein naam? 6 Bedrijfs E-mail... 6 Website & Hosting....

Nadere informatie

Het ontwikkelen van één mobiele user interface, met een user experience die gelijk is op meerdere besturingsystemen.

Het ontwikkelen van één mobiele user interface, met een user experience die gelijk is op meerdere besturingsystemen. Het ontwikkelen van één mobiele user interface, met een user experience die gelijk is op meerdere besturingsystemen. Deze scriptie is geschreven door Pepijn Hemelaar COLOFON Auteur Studentnummer E-mail

Nadere informatie

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Einddocument 20 januari 2013 V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Inhoudsopgave INLEIDING... 4 ZOEKEN EN SELECTEREN... 5 INLEIDING... 5 CONCEPT...

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Informatica Universiteit van Amsterdam. Ontwikkeling van User interfaces. Stephan van Eijkelenburg. 26 april 2010. Bachelor Informatica

Informatica Universiteit van Amsterdam. Ontwikkeling van User interfaces. Stephan van Eijkelenburg. 26 april 2010. Bachelor Informatica Bachelor Informatica Informatica Universiteit van Amsterdam Ontwikkeling van User interfaces Stephan van Eijkelenburg 26 april 2010 Supervisor(s): Dick van Albada, Andy Pimentel Signed: 2 Samenvatting

Nadere informatie

Design document. Interviewer. Bojhan Somers & Peter Uithoven. 1 juni 2010

Design document. Interviewer. Bojhan Somers & Peter Uithoven. 1 juni 2010 Design document Interviewer Bojhan Somers & Peter Uithoven 1 juni 2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Concept...3 Development...4 Technisch onderzoek...5 Design...7 Framework...8 Information Architecture...8

Nadere informatie

Game concept voor winkelcentra

Game concept voor winkelcentra Game concept voor winkelcentra Project: Virtuele verwachting, fysieke beleving Online versie Datum 13-05-2014 Begeleiders: Dhr. Ronald Tangelder Dhr. Antoine van de Ven Isac Toko 147261 EII4AMIa Inleiding

Nadere informatie

Pinterest. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers.

Pinterest. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers. Pinterest deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 Wat is Pinterest?... 5 Waarom Pinterest?...

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT. Project: Gebruiksonderzoek ICT Producten

ONDERZOEKSRAPPORT. Project: Gebruiksonderzoek ICT Producten ONDERZOEKSRAPPORT Project: Gebruiksonderzoek ICT Producten Bedrijf: Voys Zakelijke Telefonie Plaats, Datum: Groningen, 2-2-2014 Opdrachtgever: Voys Zakelijke Telefonie, Tim Eebes Instituut: Instituut voor

Nadere informatie

2011 www.nederlandinternet.nl. Copyright

2011 www.nederlandinternet.nl. Copyright Copyright Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Nederland Internet. Incidentele onvolkomenheden kunnen zich desalniettemin

Nadere informatie

CMDA-toolkit. Afstudeerproject Document: Eindrapport Versie: 2.0

CMDA-toolkit. Afstudeerproject Document: Eindrapport Versie: 2.0 CMDA-toolkit Afstudeerproject Document: Eindrapport Versie: 2.0 Student: E-mail: Studentnummer: Projectnaam: Externe professional: Begeleider: Tweede lezer: Nadine Buizert Nadine.Buizert2@hva.nl 520808

Nadere informatie

Ontwikkeling van een webshop

Ontwikkeling van een webshop Ontwikkeling van een webshop Alex Meijer 0805776@student.hr.nl Hogeschool Rotterdam Mediatechnologie (CMI) Minor: Mobile life Afstudeerbegeleider HR: Afstudeerbedrijf: Afstudeerbegeleider: Rimmert Zelle

Nadere informatie

Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Toegepaste Informatica. Usability. Marques Jan. Geismar Arno. Misonne Charlie 2012-2013

Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Toegepaste Informatica. Usability. Marques Jan. Geismar Arno. Misonne Charlie 2012-2013 Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Toegepaste Informatica Marques Jan Geismar Arno Misonne Charlie 2012-2013 Voorwoord We hebben heel wat tijd besteed aan het opmaken van deze paper en het voorbereiden

Nadere informatie

Final Report. Team 3. José Boon Justin Oud Wouter Bohlken Vincent Voordenberg Nils Duymaer van Twist. Project: Get Connected!

Final Report. Team 3. José Boon Justin Oud Wouter Bohlken Vincent Voordenberg Nils Duymaer van Twist. Project: Get Connected! Final Report Team 3 José Boon Justin Oud Wouter Bohlken Vincent Voordenberg Nils Duymaer van Twist Final report OWWW- app Groep 3 Page. 1 of 137 Versiebeheer Ver. Status Datum Auteur(s) Wijzigingen 1.0

Nadere informatie

Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones

Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones Ferry de Bruin Masterscriptie Informatiekunde Radboud Universiteit Nijmegen Begeleider RU prof. dr. Frits W. Vaandrager Begeleider IT&T ing.

Nadere informatie

Pinterest. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers.

Pinterest. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers. Pinterest deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 Wat is Pinterest?... 5 Waarom Pinterest?...

Nadere informatie

HOE GEBRUIKEN WE DESIGN PATTERNS ALS ONTWERPER VAN MOBILE GAMES? LIANNE BLONDEAU ONDERZOEKSVERSLAG SEMINAR UXD

HOE GEBRUIKEN WE DESIGN PATTERNS ALS ONTWERPER VAN MOBILE GAMES? LIANNE BLONDEAU ONDERZOEKSVERSLAG SEMINAR UXD HOE GEBRUIKEN WE DESIGN PATTERNS ALS ONTWERPER VAN MOBILE GAMES? LIANNE BLONDEAU ONDERZOEKSVERSLAG SEMINAR UXD INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 WAT ZIJN DESIGN PATTERNS? 4 GESCHIEDENIS 5 VOORBEELDEN 6 PATTERN

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie