Veel gestelde vragen in verband met het afwerken en inbinden van eindwerk/thesis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veel gestelde vragen in verband met het afwerken en inbinden van eindwerk/thesis"

Transcriptie

1 Veel gestelde vragen in verband met het afwerken en inbinden van eindwerk/thesis INHOUDSOPGAVE klik op de titel of op de vraag om naar de pagina met het antwoord te gaan AANLEVEREN Mag ik mijn eindwerk dat thuis of op school werd afgedrukt, op papier mee brengen? Mijn eindwerk is digitaal, maar mijn bijlagen zijn enkel op papier. Mag ik dat zo meebrengen? Kan ik mijn bestand meebrengen op een usb-stick? Kan ik via een document in bijlage sturen of moet ik daarvoor langskomen met een usb-stick? Kan ik mijn bestanden bij jullie downloaden? Moet alles in één bestand staan of mag ik met verschillende bestanden komen? Mag ik een Word-bestand aanleveren of moet het een PDF-bestand zijn? AFDRUKKEN Wat is jullie grootste formaat? Kan ik aflopend laten printen? Drukt u ook (foto s) op fotopapier? Kan ik kiezen voor een titelblad in kleurenafdruk en de binnenvellen in zwart-wit? Worden zwart-wit en kleurenafdrukken afzonderlijk berekend? Als ik kleurenafdruk vraag, worden dan alle bladzijden als kleur gerekend? Mijn titelblad en achterkaft moeten op harder papier, kan ik dat bij jullie kiezen? Ik heb zelf mijn voor- en achterkaftpapier (van school), is het mogelijk om die bij jullie te laten bedrukken? Het moet dubbelzijdig op gerecycleerd papier afgedrukt worden, kan dat bij jullie? INBINDEN Welke marges moet ik rekenen zodat de (gaatjes van de) inbinding niet in de tekst zit? Is het mogelijk om enkel te laten inbinden, zonder af te drukken? Welke systemen hebben jullie om in te binden? Kan het als een boek, met een volledige bedrukte wikkel rond het binnenwerk (softcover of paperback)? Kunnen jullie ook afwerken met een hardcover met een lederen look en goud- of zilverkleurige opdruk? AFWERKTIJD Hoe lang op voorhand moet ik met mijn document komen? Hoe lang duurt het om een werk af te drukken en in te binden? Moet ik reserveren of een afspraak maken om te laten afdrukken en inbinden? Als ik net voor sluitingstijd binnenkom, kan mijn (eind)werk dan nog op tijd afgedrukt en ingebonden worden? Kan ik mijn opdracht afgeven en er de volgende dag weer omkomen? Waar hou ik best rekening mee om mijn eindwerk op tijd afgewerkt te krijgen? KOSTPRIJS Hoeveel zal het kosten om mijn eindwerk te laten afdrukken en inbinden? Hoeveel kost een zwart-wit afdruk? En een kleurenafdruk? Worden kleur en zwart-wit pagina s afzonderlijk berekend? Hoe kan ik er voor zorgen dat bepaalde pagina s in zwart-wit en andere in kleur kunnen afgedrukt worden, zonder dat alle pagina s als kleurenafdrukken worden gerekend? Is het goedkoper om dubbelzijdig af te drukken? Krijg ik als student een extra korting? Zijn er nog andere acties en voordelen? Wat is de prijs voor het inbinden met ringen? Hoeveel kost het om in te binden met een lijmstrip? ANDERE Wat zijn jullie openingsuren? Zijn er bepaalde sluitingsdagen waar ik rekening moet mee houden?

2 AANLEVEREN Mag ik mijn eindwerk dat thuis of op school werd afgedrukt, op papier mee brengen? Mijn eindwerk is digitaal, maar mijn bijlagen zijn enkel op papier. Mag ik dat zo meebrengen? Zelf afgedrukte bundel Heb je geen digitaal bestand (bv voor de bijlagen) dan mag het natuurlijk ook op papier binnengebracht worden. Fotokopieën van een origineel dat reeds eerder werd afgedrukt zijn iets minder van kwaliteit dan rechtstreekse afdrukken van de computer naar de printer. Mag ik een Word-bestand aanleveren of moet het een PDF-bestand zijn? Digitaal aanbrengen = beste kwaliteit Een PDF-bestand is de beste en ook vlugste manier om af te werken. Bestanden in Word, PowerPoint, Excel, Publisher of jpg (jpeg), mogen ook, maar soms kan dat problemen geven. Kijk je bestand zorgvuldig na om zeker te zijn dat alles in orde is, sla dan op als een pdf-bestand. Voordelen van een digitaal pdf-bestand - Betere kwaliteit dan thuis uitprinten en/of op papier meebrengen om te laten kopiëren. - Lettertypes zoals jij ze wil, blijft behouden. - Foto s, afbeeldingen en tekstvakken verschuiven niet meer van plaats. - Geen bijkomende kosten door foutieve afdrukken en bijkomend zetwerk wegens ontbrekende lettertypes of verspringende tekst en marges. Tip: Breng ook je origineel bestand mee (niet in PDF), soms zie je bij het openen toch nog een foutje, dat kan je dan nog verbeteren in het origineel bestand, waar dat in PDF niet meer mogelijk is. Moet alles in één bestand staan of mag ik met verschillende bestanden komen? Als alles in één bestand staat kunnen we natuurlijk vlugger werken dan wanneer we telkens document per document moeten openen en doorzenden. Verschillende aparte bestanden en documenten kunnen ook, maar dat vertraagt de afwerking. Mag ik mijn bestand meebrengen op een usb-stick? Kan ik via een document in bijlage sturen of moet ik daarvoor langskomen met een usb-stick? Kan ik mijn bestanden bij jullie downloaden? Usb-stick - - WeTransfer - Dropbox - downloaden Je komt best zelf met je digitale bestand(en) op een usb-stick, of je kunt hier bij ons downloaden, dan werken we samen systematisch je werk af volgens jouw aanwijzingen. Je mag ook doorsturen via . Grote bestanden kunnen via WeTransfer of Dropbox. Wanneer je niet zelf komt, dan is het voor de juiste afwerking heel belangrijk om de nodige informatie en gegevens door te geven zoals: - Hoeveel exemplaren in zwart-wit en hoeveel in kleurenafdruk? - Enkelzijdig of dubbelzijdig te bedrukken? - Op gewoon papier of iets anders (bv. gerecycleerd of harder papier voor de voor- en/of achterkaft)? - Moet het titelblad herhaald worden? - Komt er een wit tussenblad na de voorkaft en/of voor de achterkaft? - Kies je voor transparante schutbladen voor en achter? - Hoe moet het ingebonden worden?

3 AFDRUKKEN Wat is jullie grootste formaat? Standaardformaten Wij werken met standaardformaten, maar het kleinste printformaat is A4, het grootste A3. A3 = 420 x 297 mm A4 = 297 x 210 mm A5 = 210 x 148,5 mm A6 = 148,5 x 105 mm Zorg er bij de opmaak dan ook voor dat u onmiddellijk in het juiste formaat werkt. Controleer of de pagina-instelling op jouw computer voor jouw document wel degelijk op A4 staat en niet op het Amerikaans formaat Letter want dit kan een verschil maken bij het afdrukken. TIP : Zet 2 A5-jes op 1 A4, of 4 A5-jes op A3 of 4 x A6 op 1 A4, of 8 x A7 op 1 A4, zo bespaart u op afdrukken en papier! Hou rekening met de witranden die niet bedrukt worden! Kan ik aflopend laten printen? Aflopend printen Printers en kopiemachines kunnen standaard niet tot aan de rand printen, er is altijd een randje van ongeveer 5 mm dat niet bedrukt wordt. Voor een extra mooi resultaat kun je de voor- en/of achterpagina aflopend laten printen. Dit betekent dat er geen witte rand meer zichtbaar is. Wij lossen dat op door een A4-opmaak af te drukken op een A3-formaat en dan bij te snijden. Voor A3 is het bij ons niet mogelijk om aflopend te printen, aangezien wij niet groter dan een A3-formaat afdrukken. Welke marges moet ik rekenen zodat de (gaatjes van de) inbinding niet in de tekst zit? Minimum marge voor de inbinding De gaatjes voor de inbinding met ringen staan op ongeveer 1 cm van de rand. Hou dus minstens een marge van 2,5 cm à 3 cm aan om te vermijden dat de gaatjes in je tekst komen. Hou er ook rekening mee dat printers en kopiemachines standaard niet tot aan de rand printen, er is altijd een randje van ongeveer 5 mm dat niet bedrukt wordt. Kan ik kiezen voor een titelblad in kleurenafdruk en de binnenvellen in zwart-wit? Worden zwart-wit en kleurenafdrukken afzonderlijk berekend? Als ik kleurenafdruk vraag, worden dan alle bladzijden als kleur gerekend? Combinatie zwart-wit en kleurenafdrukken Het is altijd mogelijk om één of meerdere bladzijden in kleur te laten afdrukken en de rest in zwart-wit. Je geeft best onmiddellijk en duidelijk aan wanneer niet alles in kleur of alles in zwart-wit moet afgedrukt worden. Vraag je zwart-wit dan zal alles in zwart-wit afgedrukt worden, dus ook wat in je origineel of bestand in kleur staat. Wil je liever alles in kleur afdrukken dan geef je gewoon aan hoeveel exemplaren je wenst. Onze kleurenkopiemachines maken het onderscheid tussen wat in kleur of helemaal in zwart-wit staat, je hoeft dit dus zelf niet meer uit te pluizen. Let wel: soms ziet onze machine méér kleur dan jij zelf denkt, namelijk het kleinste puntje, lijntje, cijfertje, komma, paginanummer, tekening of gescande afbeelding, enz. dat in kleur staat in je origineel op papier of digitaal bestand, wordt ook als kleurenafdruk herkend en gerekend.

4 Wanneer er in je bestand pagina s zijn waarop iets in kleur staat, terwijl je dat eigenlijk in zwart-wit wilt, dan geef je dat best van bij het begin aan. Je hebt dan zelf al een lijstje opgemaakt met welke pagina absoluut in kleur moet afgedrukt worden en welke in zwart-wit. Je noteert hiervoor best zowel het blz.nr. als de daarmee overeenkomende pdf-pagina. Bijvoorbeeld: hoofdstuk 1 staat op bladzijde nummer 5, maar in het pdf-bestand is dat pagina 7. Mijn titelblad en achterkaft moeten op harder papier, kan ik dat bij jullie kiezen? Ik heb zelf mijn voor- en achterkaftpapier (van school), is het mogelijk om die bij jullie te laten bedrukken? Het moet dubbelzijdig op gerecycleerd papier afgedrukt worden, kan dat bij jullie? Combinatie papiersoorten Ons standaarpapier is van de hoogste kwaliteit milieuvriendelijk 80 gram extra wit. Het is altijd mogelijk om één of meerdere bladzijden op een papier met een andere kleur of dikte te laten afwerken. Je geeft best onmiddellijk en duidelijk aan welke bladzijde je op welk soort papier wenst. In onze stalenkaart-papierwaaier kan je zelf een keuze maken uit het groot gamma kleuren en diktes. Daar hoort ook milieuvriendelijk en gerecycleerd papier bij. Je mag je eigen papier meebrengen. Als dat geschikt is voor onze machines kunnen wij dat bedrukken. Drukt u ook (foto s) op fotopapier? Speciale papiersoorten U krijgt van ons ook geen échte foto s zoals bij de fotograaf. Wij bieden wel een glanzend papier aan van extra hoge kwaliteit waarop de (kleuren)afdruk van foto s een nog betere uitstraling krijgen. Dit is echter niet vergelijkbaar met het zogenaamde fotopapier voor inkjetprinters dat verkrijgbaar is in de handel. INBINDEN Welke marges moet ik rekenen zodat de (gaatjes van de) inbinding niet in de tekst zit? Minimum marge voor de inbinding De gaatjes voor de inbinding met ringen staan op ongeveer 1 cm van de rand. Hou dus minstens een marge van 2,5 cm à 3 cm aan om te vermijden dat de gaatjes in je tekst komen. Hou er ook rekening mee dat printers en kopiemachines standaard niet tot aan de rand printen, er is altijd een randje van ongeveer 5 mm dat niet bedrukt wordt. Is het mogelijk om enkel te laten inbinden, zonder af te drukken? Inbinden zonder afdrukken Het is zeker mogelijk om enkel te laten inbinden, zonder bij ons af te drukken. Welke systemen hebben jullie om in te binden? Kan het als een boek, met een volledige bedrukte wikkel rond het binnenwerk (softcover of paperback)? Kunnen jullie ook afwerken met een hardcover met een lederen look en goud- of zilverkleurige opdruk? Inbindmogelijkheden Dit kan met een lijmstrip, een ring (plastiek of metaal), een klemlat of nietjes. Breng je eigen voor- en/of achterkaft mee of kies uit ons ruim aanbod harder papier. Afwerken kan met of zonder transparant schutblad, volgens je eigen keuze. Softcover of paperback (volledige bedrukte wikkel rond het binnenwerk) en hardcover met een lederen look en goud- of zilverkleurige opdruk behoren niet tot onze mogelijkheden.

5 AFWERKTIJD Moet ik reserveren of een afspraak maken om te laten afdrukken en inbinden? Kan ik mijn opdracht afgeven en er de volgende dag weer omkomen? Snelle service - direct of met korting Reserveren is niet nodig! Je kan kiezen voor de formule direct onmiddellijk terwijl je wacht of korting opdracht afgeven, de volgende werkdag terug komen ophalen, 20% korting op de inbindprijs Geef onmiddellijk bij het begin van de opdracht aan of je kiest voor direct of de volgende werkdag, want als je dat pas doet wanneer wij al bezig zijn met afdrukken, dan telt de formule korting niet! Hoe lang duurt het om een werk af te drukken en in te binden? Hoe lang op voorhand moet ik met mijn document komen? Snelle service - gemiddelde afwerktijd Het afdrukken en inbinden van een eindwerk duurt gemiddeld een klein uurtje. Maar alles hangt af van het aantal en de soort afwerking. - Hoeveel exemplaren wil je? - Moet er nog afgedrukt worden? - In zwart-wit of in kleur, of een combinatie hiervan? - Welke manier van inbinden kies je? Met andere woorden, afhankelijk van het aantal exemplaren en de afwerking, kan het voor de ene persoon in minder dan 10 minuten al klaar zijn, een ander moet misschien op iets meer dan een uur rekenen. Hoe lang op voorhand moet ik met mijn document komen? Waar hou ik best rekening mee om mijn eindwerk op tijd afgewerkt te krijgen? Als ik net voor sluitingstijd binnenkom, kan mijn (eind)werk dan nog op tijd afgedrukt en ingebonden worden? Hou rekening met de openingsuren + een marge Besef dat jij in deze periode niet de enige bent om je eindwerk te laten afwerken. Misschien moet je wel een tijdje in de rij wachten vooraleer jij aan de beurt bent. Hou rekening met onze openingsuren, zorg dat je op tijd komt en voldoende marge rekent, met andere woorden minstens een uur vóór sluiting. Om te vermijden dat jouw opdracht niet meer afgewerkt kan worden binnen de openingstijden, m.a.w. om helemaal zeker te zijn, kom je best een dag op voorhand. Je krijgt je 20% korting op de inbinding wanneer je kiest voor afgeven en de volgende werkdag ophalen. Geef onmiddellijk bij het begin van de opdracht aan voor welke formule je kiest: direct of de volgende werkdag, want als je dat pas doet wanneer wij al bezig zijn met afdrukken, dan telt de formule korting niet!

6 KOSTPRIJS Hoeveel zal het kosten om mijn eindwerk te laten afdrukken en inbinden? Prijs van het afdrukken en inbinden Het is niet eenvoudig om daar zomaar een antwoord op te geven, de exacte prijs van de afwerking hangt immers af van verschillende factoren - hoe wil je laten afdrukken? helemaal in kleur? of volledig in zwart-wit? of een combinatie kleur en zw-wit? - hoeveel exemplaren wil je precies? - hoe wil je laten inbinden? Wij kunnen hier enkel een paar richtprijzen geven waarop je je kan baseren. Hoeveel kost een zwart-wit afdruk? En een kleurenafdruk? Krijg ik als student een extra korting? Studententarief Als student krijg je het voordeeltarief 3,5 cent per zw-wit a4 ( 0,035) en 35 cent voor kleuren a4 ( 0,35). Om van het voordeeltarief te kunnen genieten, moet je zelf je eigen strikt persoonlijke en geldige studentenkaart kunnen voorleggen. Enige uitzondering op deze regel: bij onweerlegbare eindwerken zoals bv. GIP, Bachelor- of Masterpaper, wordt automatisch het studententarief toegepast. Zijn er nog andere acties en voordelen? Eindwerkacties* gratis naar de cinema inbinding gratis Wij belonen je met filmtickets en de kans om het Je krijgt de inbinding helemaal gratis vanaf volledige bedrag van je eindwerk terug te winnen zwart-wit of 400 kleurenafdrukken A4. (*acties onder voorwaarden zie thesis & eindwerk op Is het goedkoper om dubbelzijdig af te drukken? Dubbelzijdig goedkoper? Elke afdruk telt. Bij dubbelzijdig printen telt zowel de voorkant als de achterkant als afdruk. Voor een dubbelzijdige afdruk betaal je dus 2x 0,035 in zwart-wit of 2x 0,35 voor kleur. Laat je inbinden, dan kan er wel een prijsverschil zijn, namelijk een dubbelzijdig afgedrukt werk is maar half zo dik als een enkelzijdig pakket, en dat kan bij de afwerking wel goedkoper uitkomen. Worden kleur en zwart-wit pagina s afzonderlijk berekend? Hoe kan ik er voor zorgen dat bepaalde pagina s in zwart-wit en andere in kleur worden afgedrukt, zonder dat alle pagina s als kleurenafdrukken worden gerekend? Zwart-wit of kleurenafdruk Vraag je zwart-wit dan zal alles in zwart-wit afgedrukt en gerekend worden, dus ook wat in in kleur staat. Wanneer je alles in kleur vraagt, dan zal onze kleurenkopiemachine het onderscheid maken tussen wat in kleur of helemaal in zwart-wit staat en zo aanrekenen. Je hoeft dit dus niet meer zelf uit te pluizen. Let wel: soms ziet onze machine méér kleur dan jij zelf denkt, namelijk het kleinste puntje, lijntje, cijfertje, komma, paginanummer, tekening, figuur, logo of gescande afbeelding,... dat in kleur staat in je origineel op papier of digitaal bestand, wordt ook als kleurenafdruk herkend en gerekend. Soms worden bepaalde - al dan niet naar - grijswaarden omgezette figuren, afbeeldingen of logo s toch nog als kleur gezien door de printer en als zodanig aangerekend. Wanneer er (in je bestand) pagina s zijn waarop iets in kleur staat, terwijl je dat eigenlijk in zwart-wit wilt, dan geef je dat best van bij het begin aan. Je hebt dan zelf al een lijstje opgemaakt met welke pagina absoluut in kleur moet afgedrukt worden en welke in zwart-wit. Je noteert hiervoor best zowel bladzijde nummer als de daarmee overeenkomende pdf-pagina. Bijvoorbeeld: hoofdstuk 1 staat op bladzijde nummer 5, maar in het pdf-bestand is dat pagina 7.

7 Hoeveel zal het kosten om mijn eindwerk te laten (afdrukken en) inbinden? Prijs van de inbinding Het is niet zo eenvoudig om daar zomaar een antwoord op te geven, de exacte prijs van de inbinding hangt immers af van verschillende factoren - hoe wil je inbinden? met lijmstrip, plastiek ringen of metalen ringen? - wat is de dikte van het pakket, dus hoeveel vellen per bundel? - heb je je eigen voor- en achterkaft, of kies je bij ons een harder papier? - wil je een transparante beschermkaft, alleen vooraan of ook achteraan? - hoeveel exemplaren laat je afwerken? De prijs kan van 2 tot 15 per inbinding gaan, afdrukken niet inbegrepen. Wat is de prijs voor het inbinden met plastiek ringen? Wat is de prijs voor het inbinden met metalen ringen? Hoeveel kost het om in te binden met een lijmstrip? Prijs van een lijmstrip, ring of klemlat De exacte prijs hangt af van de dikte van de bundel. Pas wanneer wij de bundel in handen hebben kunnen wij precies weten welke maat van lijmstrip, ring of klemlat het meest geschikt is en hoeveel het zal kosten. ANDERE Openingsuren maandag 8u30-12u30 14u00-18u00 dinsdag 8u30-12u woensdag 8u30-12u30 14u00-18u00 donderdag 8u30-12u vrijdag 8u30-12u30 14u00-18u00 zaterdag 10u00-12u30 14u00-16u00 gesloten op zondag en feestdag in juli en augustus andere openingsuren Zijn er bepaalde sluitingsdagen waar ik rekening moet mee houden? Vakantieperiode, brugdagen en onvoorziene sluitingsdagen Soms maken wij de brug met feestdagen, dit wordt net zoals de vakantieperiodes en onvoorziene sluitingsdagen bekend gemaakt op de website Belangrijk om weten Je komt best zelf, dan werken we samen systematisch af volgens jouw aanwijzingen. Misschien moet je een tijdje in de rij wachten vooraleer jij aan de beurt bent. Zorg dus dat je op tijd komt en voldoende marge rekent, minstens een uur vóór sluiting. De betaling gebeurt contant met cash geld, geen bancontact of andere kaarten. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op of kom eens langs. copycontext copycontext opmaak kopie afwerking moerkerksesteenweg sint-kruis brugge tel fax

Aandachtspunten, tips en voorbeelden. voor het drukken van een proefschrift, wetenschappelijke publicatie of een boek. Ga naar inhoudsopgave >>>

Aandachtspunten, tips en voorbeelden. voor het drukken van een proefschrift, wetenschappelijke publicatie of een boek. Ga naar inhoudsopgave >>> Aandachtspunten, tips en voorbeelden voor het drukken van een proefschrift, wetenschappelijke publicatie of een boek >>> 1 Ipskamp Drukkers - 1000 publicaties per jaar Geen moeilijke vragen, maar oplossingen

Nadere informatie

FEBRUARI 2013. Handleiding digitale aanlevering

FEBRUARI 2013. Handleiding digitale aanlevering FEBRUARI 2013 Handleiding digitale aanlevering VOORWOORD Drukkerscollectief De Wrikker is van oudsher (1975) de drukkerij voor kleine blaadjes, magazines, nieuwsbrieven, buurtkranten en plooifolders uit

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVEREN

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVEREN RICHTLIJNEN VOOR AANLEVEREN 1. Boekblok 1.1 snijformaat 1.2 opmaak- en lay-out richtlijnen 1.3 foto s en illustraties 1.4 rugdikte uitrekenen 2. Kaft 2.1 de kaft formateren 2.2 kaft voorbeeld 3. PDF bestanden

Nadere informatie

HANDLEIDING WERKEN MET ANNO2020 boekhoudsoftware

HANDLEIDING WERKEN MET ANNO2020 boekhoudsoftware HANDLEIDING WERKEN MET ANNO2020 boekhoudsoftware Versie 1.0 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 4 3 Extra ANNO2020 functionaliteit... 6 3.1 Rechten van gebruikers... 6 3.2 Taken van gebruikers... 6 3.2.1

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1

Verkopen via bol.com. Handleiding voor zakelijke verkopers. Versie 3.1 Verkopen via bol.com Handleiding voor zakelijke verkopers Versie 3.1 Welkom als verkoper bij bol.com Via bol.com bereikt u op eenvoudige wijze miljoenen mogelijke klanten. U kunt nieuwe en unieke artikelen

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

BALO/BAKO/OHO. Basiskennis PowerPoint 2007 Module 1: Gebruikersomgeving. academiejaar 2008-2009. Xavier Vandenberghe

BALO/BAKO/OHO. Basiskennis PowerPoint 2007 Module 1: Gebruikersomgeving. academiejaar 2008-2009. Xavier Vandenberghe Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen STUDIEGEBIED ONDERWIJS departement PHO Beernegemstraat 10 8700 Tielt tel.: (051)40 02 40 fax: (051)40 89 13 e-mail:pho@katho.be url. http//www.katho.be/pho BALO/BAKO/OHO

Nadere informatie

E-mailmarketing whitepaper

E-mailmarketing whitepaper E-mail marketing E-mailmarketing whitepaper 1. Inleiding 3 2. Elementen in een mailing 4 3. Contentstrategie 5 4. Planning 7 5. Tips & Tricks 8 6. Statistieken 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document

Nadere informatie

Handleiding Silhouette

Handleiding Silhouette Handleiding Silhouette Alle informatie over de originele Silhouette en Silhouette SD en de bijbehorende software Berthine Navest Inhoud Inhoud... 2 Inleiding tot de Silhouette (SD)... 3 Installatie van

Nadere informatie

Startershandleiding voor 'startende ondernemers'

Startershandleiding voor 'startende ondernemers' Startershandleiding voor 'startende ondernemers' 0497Administratie Turnhoutseweg 22G 5541 NX Reusel Telefoon: 0497-64 44 44 Email: Website: info@0497administratie.nl www.0497administratie.nl Startershandleiding

Nadere informatie

Oefeningen maken in PowerPoint

Oefeningen maken in PowerPoint Oefeningen maken in PowerPoint Het is in PowerPoint mogelijk om allerhande oefeningen te maken. Een gewone PowerPoint presentatie kan een fotoreportage, een gesproken boek of een leesoefening worden. Om

Nadere informatie

Informatiepakket. Wie is Freo? Freo Specialist in online lenen

Informatiepakket. Wie is Freo? Freo Specialist in online lenen fre.ifpk.01-04-15 Freo Specialist in online lenen Bij ons leent u tegen scherpe tarieven. Dit gebeurt op een eerlijke, zorgvuldige en verantwoorde manier. Met onze persoonlijke service en duidelijke voorwaarden

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BLADZIJDE 1. INLOGGEN

INHOUDSOPGAVE BLADZIJDE 1. INLOGGEN INHOUDSOPGAVE 1. INLOGGEN 2. STARTSCHERM 3. AKTUEEL 3.1. openstaande betalingen 3.2. markeer een factuur als betaald 3.3. weekenddienst 4. PRODUCTENUITLEG 5. ZWARTE LIJSTEN 6. PARTY'S 6.1. Plaats hier

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: werkblad verdeeld in cellen.

Hoofdstuk 1: werkblad verdeeld in cellen. Hoofdstuk 1: werkblad verdeeld in cellen. Windows: Bij deze korte handleiding ben ik ervan uitgegaan dat enkele windows basisbeginselen reeds gekend zijn zoals de hierna getoonde iconen. kiezen van het

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Leerlingeninstructie voor het profielwerkstuk voor het VWO

Leerlingeninstructie voor het profielwerkstuk voor het VWO Leerlingeninstructie voor het profielwerkstuk voor het VWO DEEL 1 WAT IS EEN PROFIELWERKSTUK Het profielwerkstuk is een heel uitvoerig werkstuk over een door jou gekozen onderwerp voor een bepaald vak.

Nadere informatie

Woord vooraf Sinds enkele jaren bevat de Microsoft Office reeks Ms Word, Ms Excel, Ms Access, Ms Powerpoint, MS Outlook en MS Frontpage.

Woord vooraf Sinds enkele jaren bevat de Microsoft Office reeks Ms Word, Ms Excel, Ms Access, Ms Powerpoint, MS Outlook en MS Frontpage. Woord vooraf Sinds enkele jaren bevat de Microsoft Office reeks Ms Word, Ms Excel, Ms Access, Ms Powerpoint, MS Outlook en MS Frontpage. Deze pakketen kan je stuk voor stuk leren gebruiken via de cursussen

Nadere informatie

Hoe maak ik mijn proefschrift De Handleiding

Hoe maak ik mijn proefschrift De Handleiding Hoe maak ik mijn proefschrift De Handleiding 1 July 2011 Alle antwoorden op uw vragen die betrekking hebben op het maken van uw proefschrift staan in dit document. Ons professionele advies, onze uitleg

Nadere informatie

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken.

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken. HOE AANLEVEREN? Het maken en aanleveren van je ontwerp Bij het maken van een ontwerp komt toch wat meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Drukklare bestanden moeten namelijk aan een aantal

Nadere informatie

Print on Demand. Gebruikershandleiding

Print on Demand. Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Print on Demand Informatie over o.a. Praktijkvoorbeelden Onderhouden van POD via CB Online Aanleverspecificaties pdf en metadata Bestellen van short print runs PrePress dienstverlening

Nadere informatie

Handleiding Deposito

Handleiding Deposito Handleiding Deposito Inhoud KNAB DEPOSITO... 3 1. Deposito openen... 3 1.1 Je inleg... 4 1.2 Looptijd... 4 1.3 Rente... 4 1.3.1 Hoe wordt de rente berekend?... 5 1.3.2 Wanneer wordt de rente uitgekeerd?...

Nadere informatie

Zes fatale fouten die vaak gemaakt worden bij het kiezen van een hostingprovider!

Zes fatale fouten die vaak gemaakt worden bij het kiezen van een hostingprovider! Zes fatale fouten die vaak gemaakt worden bij het kiezen van een hostingprovider! Leer hoe je kunt voorkomen dat je één of meer van deze fouten maakt. De gevolgen van de keuzes die je nu maakt, kunnen

Nadere informatie

Digitaal aanleveren De digitale oplossingen van MultiCopy

Digitaal aanleveren De digitale oplossingen van MultiCopy Digitaal aanleveren De digitale oplossingen van MultiCopy Boekje dig-aanleveren RH.indd 28-1 26-06-2007 11:13:16 Inhoudsopgave 1 1.1 KOPIËREN 9 1.2 PRINTEN 9 Programma's Formaat Afdrukvoorbeeld Lettertypen

Nadere informatie

Handleiding MyWheels Buurtmobiliteit

Handleiding MyWheels Buurtmobiliteit Handleiding MyWheels Buurtmobiliteit Inhoudsopgave 1. Buurtmobiliteit 2. Delen via MyWheels: hoe het werkt 3. Lid worden 4. Je dashboard 5. Huur een auto 6. Verhuur je auto 7. De MyWheels app 1. Buurtmobiliteit

Nadere informatie

Facebook Geldverdien Methode!!

Facebook Geldverdien Methode!! Fred Eggen Presenteert Facebook Geldverdien Methode!! Een Makkelijke 100 300 Per Dag Methode! Gefeliciteerd! Met je beslissing om dit rapport te downloaden. Je mag dit rapport weggeven, doorsturen, gebruiken

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen over de nieuwe aflevering van A4 uittreksels in PC banking

Vaak gestelde vragen over de nieuwe aflevering van A4 uittreksels in PC banking Vaak gestelde vragen over de nieuwe aflevering van A4 uittreksels in PC banking Ik schakel over naar aflevering van mijn uittreksels in PC banking in het nieuwe A4-formaat. Hoe gaat het dan verder? Binnen

Nadere informatie

Instructieboekje. Versie: 20090921

Instructieboekje. Versie: 20090921 Instructieboekje Versie: 20090921 Inhoudsopgave Wat is E-Portfolio VIER?... 3 Hulp nodig?... 4 Het programma opstarten... 5 Inloggen... 6 Het hoofdscherm (Home)... 7 Wie mag wat?... 8 Wie laat je meekijken?...

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie