Nieuws. voor cliënten. Verlangen. Thema. Tara. verlangt naar... Verlangen. betekent voor... Agenda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws. voor cliënten. Verlangen. Thema. Tara. verlangt naar... Verlangen. betekent voor... Agenda"

Transcriptie

1 Nieuws voor cliënten 23 Thema Tara Verlangen Agenda Verlangen verlangt naar... betekent voor... oktober december 2008

2 Inhoud 2 2 Vooraf Nieuws van de cliëntenraden Hoe los ik een klacht op? Uitbreiding van de Medezeggenschap Raadslid in het zonnetje Verlangen betekent voor Boekentip Nieuwe website Nieuws van de Centrale Vestigingen Tara verlangt naar opera Zorg zwaarte pakket Agenda fotodagboek Vooraf Er waren vergaderingen bij Pluryn. Daar praten de managers over belangrijke dingen. En over hoe Pluryn omgaat met die belangrijke dingen Het ging nu over zelf regie: over hoe de cliënt zelf het eigen leven bepaalt. Je denkt na over wat je wil bereiken. Je kiest welke zorg je daarbij nodig hebt. Pluryn ondersteunt cliënten hierbij. De regering wil ook dat de cliënt meer zelf bepaalt. Het is belangrijk dat je weet wat je wil. Heb je daarbij veel zorg nodig? Dan krijg je meer geld. Heb je minder zorg nodig? Dan krijg je minder geld. Dat heet: zorg zwaarte pakket.

3 Nieuws van de cliëntenraden 3 + Waar gaat het geld heen? De Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur vroeg advies. Zij vroegen advies aan de centrale cliëntenraad (ccr). Over hoeveel mensen er in de Raad van Bestuur moeten zitten. Er was maar 1 bestuurder. En er moeten er 2 zijn. De ccr vond dit goed. De ccr heeft ook andere vragen. Dat gaat over 3 dingen:? 1. Raad van Toezicht zegt wat bestuurders verdienen. De Raad kijkt wat andere bestuurders in Nederland verdienen. De ccr vindt het loon hoog. Dat vinden veel mensen in Nederland. De ccr vraagt zich af of het loon aangepast kan worden. 2. Wat doen de bestuurders? Zij weten veel van geld. Zij maken goed, nieuwe plannen. De ccr kijkt volgend jaar wat er met de plannen gebeurde. 3. De directeuren zijn weg. Er is een aantal managers weg. Wat is hiervan het voordeel voor de cliënt? Wat gebeurt er met het geld? Van de makers van het blad De voorzitter Raad van Bestuur geeft een presentatie. Hij vertelt over waar het bespaarde geld terecht komt. Nieuws voor Cliënten Postbus GC Groesbeek

4 t Hoe los ik een klacht op? 4 Je krijgt ondersteuning van Pluryn. Maar je bent niet tevreden. Dat probleem kun je oplossen. Dat kan op 3 manieren: 1. Er is een vertrouwenspersoon voor cliënten. 2. Er is een interne commissie voor bemiddeling. 3. Er is een externe commissie voor klachten. De vertrouwenspersoon kan je helpen. Dat is voorlopig Hennie Versteeg. Zij helpt je bij het zoeken naar een oplossing. Misschien wil je een gesprek met een commissie. Hennie helpt je om dat voor te bereiden. Misschien wil je een klachtenbrief schrijven. Dan helpt Hennie je ook. Zij praat niet met anderen over jouw probleem. Dat mag alleen als jij dat goed vindt. Elke centrale vestiging heeft een eigen commissie. De commissie voor bemiddeling. Met de commissie zoek je een oplossing. In die commissie zit personeel van Pluryn. Je kunt de commissie een brief schrijven. In de brief schrijf je over je probleem. De vertrouwenspersoon, Hennie, helpt hierbij. Je kunt ook gaan naar de commissie voor klachten: de Gezamenlijke Klachtencommissie Zuid Gelderland. Daar werken mensen die niet bij Pluryn horen. De behandeling van de klacht is gratis. Zij kunnen onderzoek doen bij Pluryn. Zij kunnen praten met jou over de klacht. Zij kunnen praten met anderen over de klacht. Er is een folder over dit onderwerp. Deze zit in de blauwe map. Je kunt de folder ook opvragen. Bel naar het centrale klantenbureau: (024)

5 Meer nieuws van de cliëntenraden Bureau Medezeggenschap groeit Het bureau Medezeggenschap breidt uit. Er kwam een aantal client-medewerkers bij. Rob Louwinger is voorzitter van de ccr. Hij gaat voor de pr zorgen. Dat wil zeggen dat hij het bureau bekender maakt. Ernst Zegers is gekomen. Hij werkte al 2 dagen voor het bureau. Hij werkt nu 4 dagen voor de medezeggenschap. Ook kwam Wim Krabbendam erbij. Hij woont bij Groesbeekse Tehuizen. Er kunnen nog 2 leden van cliëntenraden bij. Zij kunnen helpen bij de post. Zij kunnen helpen bij werk voor de lokale raden. 5 Raadslid in het zonnetje Raadslid in het zonnetje Ik heet Bep Blomert. Ik ben lid van de cliëntenraad dagbesteding Werkenrode. Elke dinsdag doe ik daar werk voor. Ik schrijf op wat er in de vergadering gezegd wordt. Het is belangrijk dat je meedenkt. Dat je meepraat over de plannen van dagbesteding. Zo bepaal je mee wat er gebeurt. Ik ga ook naar dagbesteding in Nijmegen. Dat doe ik op de andere dagen van de week. Ik vind de cliëntenraad heel nuttig. Daarom zet ik me ervoor in. De cliëntenraad wil graag leden erbij. Wil je daar meer over weten? Bel of mail naar Ine Dieckmann. Telefoon: (06)

6 Verlangen betekent voor 6 Ik ben Raschida Deevis en ik verlang naar vrienden om leuke dingen mee te doen. Raschida Deevis woont in een buitenhuis van De Winckelsteegh. Raschida: Ik wil graag vrienden hebben. Een groep mensen met wie ik leuke dingen doe. Ik weet niet hoe ik goed met mensen om moet gaan. Ik hou ook heel veel van muziek. Met muziek sluit ik me af. Dat doe ik als ik met de bus naar school ga. Ik zet dan mijn kop telefoon op. Ik ben dol op muziek van Nirvana. En van de Red Hot Chilli Peppers. Ik hou van gitaar spelen. Ik zit ook op les. Heel goed gitaar spelen, daar droom ik van.

7 Verlangen betekent voor 7 Ik ben Bryan Rasyad en ik verlang ernaar zelfstandig te wonen met mijn vriendin. Bryan Rasyad woont in Apeldoorn. In een buitenhuis van Het Hietveld Bryan: Ik woon hier met 4 mensen. Ik heb mijn eigen kamer. We eten met elkaar. Ik verlang er naar om zelfstandig te wonen. In een eigen woning. Samen met mijn vriendin. Ik werk voor verschillende bedrijven. Daar maak ik bijvoorbeeld schoon. Ik hou wel van wat zwaarder werk. In mijn vrije tijd hou ik van ander werk. Ik repareer graag mobieltjes. Die haal ik helemaal uit elkaar. En ik zet ze zo weer in elkaar.

8 Verlangen betekent voor 8 Ik ben Anita Bambacht en ik verlang er naar weer thuis te mogen wonen. Anita Bambacht woont bij Jan Pieter Heije. Anita: Ik moet na een vakantie altijd wennen bij Pluryn. Ik verlang er naar weer thuis te wonen. Daar heb ik mijn ouders en vrienden. Daar heb ik meer vrijheid. En daar zijn mijn honden. Ik verlang vaak naar mijn honden. Hier mag ik geen hond hebben. Ik wil ook heel graag naar een voorstelling. Een optreden van Tineke Schouten. Maar dan moet ze in de buurt optreden. En de kaarten zijn duur. Dus dat zal er wel niet van komen Thuis hebben we gelukkig wel dvd s van haar.

9 Boekentip en website 9 Boekentip Anne Frank, haar leven. Anne Frank is een bekend meisje. Zij schreef in een dagboek. Dat deed zij in de oorlog. Anne Frank was Joods. In de 2e wereldoorlog verstopte zij zichzelf. Samen met haar familie. Joodse mensen werden naar kampen gebracht. Daar was het leven heel erg slecht. Veel mensen gingen daar dood. Het gezin werd ontdekt door de Duitsers. Zij werd met haar familie naar een kamp gebracht. Het boek is in eenvoudige taal. Het beschrijft haar leven. Het boek kost 10. Je kunt het bestellen op: Nieuwe Website Pluryn heeft een nieuwe website. Er was eerst een onderzoek. Wat willen cliënten op de site hebben? Dat staat er nu op. De site bestaat uit 3 delen. Een deel in gewone taal. Een deel in eenvoudige taal. En er is een deel voor de medewerkers. Er zit ook een plaatje op. Dat is het plaatje die hiernaast staat. Als je daarop klikt, gaat er een stem voorlezen. Die leest de tekst voor die op het scherm staat. Er zit een zoekknop op. Die heet: Wat heeft Pluryn? Dan krijg je een scherm met vragen. Die kun je invullen. Dat maakt het zoeken makkelijker. Kijk eens op En ga dan naar cliënten in het blauwe vlakje.

10 Nieuws van de centrale vestigingen 10 Groesbeekse Tehuizen In september was er een uitstapje. De tocht ging naar Maasbommel. Daar lag een boot klaar. De boot heet Hertog Jan. Ongeveer 50 cliënten maakten een boottocht. Zij kregen een heerlijke lunch. Er was een dj met muziek. De tocht was voor het eerst in het najaar. Eerst was hij altijd in de lente. Het was een leuke dag. Werkenrode. Er gaan 10 cliënten van Werkenrode naar Afrika. Ze gaan naar Ethiopië. Zij kijken hoe Ethiopië met mensen omgaan. Vooral met kinderen en vrouwen. En met mensen met een handicap. Hoe gaat Afrika om met de rechten van mensen? De 10 cliënten hebben een lichamelijke handicap. Zij zitten in een rolstoel. Afrika is heel anders dan Europa. De jongeren moeten zich goed voorbereiden. Zij hebben bijeenkomsten. Je kunt de groep op internet volgen. Er is een weblog op: Jan Pieter Heije Jan Pieter Heije heeft een nieuwe woonplek. Het is een huis in Nijmegen. Het zijn 2 woningen. In elke woning wonen 6 jongeren. Zij zijn tussen de 10 en 16 jaar. De jongeren hebben meegedacht over de verhuizing. Zij hebben zelf samen de kamers verdeeld. Er is een open dag in oktober. Dan komen er ook mensen die in de buurt wonen. Goed contact met de buurt is belangrijk.

11 11 Het Hietveld 3 Cliënten van dagbesteding werken in een manege. Dat doen zij 2 dagen per week. Zij werken bij een hotel manege in Hoenderloo. Daar logeren paarden met hun ruiters. Er logeren mensen uit het hele land. Die gaan paardrijden in de mooie omgeving. In de manege is veel werk te doen. De eigenaar kon al het werk niet alleen doen. De cliënten van Het Hietveld helpen met schoonmaken. Zij maken de manege schoon. En zij maken in het hotel schoon. De Beele Bij De Beele was er een gezellige week Dat is altijd aan het begin van het nieuwe schooljaar. Elke dag was er iets te doen. Op vrijdag kwamen de familie en pleeggezinnen. Er waren de hele dag activiteiten. Soms zelfs hele spannende activiteiten. Ook was er een rondleiding op school. Er was een dj die voor muziek zorgde. En er waren artiesten van All The Way Music. De Winckelsteegh Op De Winckelsteegh is het nieuwe seizoen gestart. De vakanties zijn achter de rug. Sommige cliënten zijn naar familie geweest. Sommige cliënten gingen met vakantie. Nu gaan cliënten weer naar dagbesteding En de jongeren gaan naar school. Het gewone dagelijks leven gaat weer van start.

12 Tara verlangt naar de opera 12 Die heeft echt de X-factor! Opera zangeres... dat is echt iets voor mij! Ik ga direct oefenen. Ik moet er wel als een echte superster uitzien....oooh solemioooooooooooo... WEGWEZEN!!

13 Nieuws van Pluryn 1 NIEUW: Zorg zwaarte pakket Informatie voor cliënten die bij Pluryn wonen Pluryn ondersteunt cliënten. Pluryn heeft daarom mensen in dienst. De medewerkers krijgen loon voor hun werk. De regering spreekt af hoe de zorg betaald wordt. Hoe wordt de zorg voor mensen met een handicap betaald? Nu krijgt Pluryn voor elke cliënt ongeveer evenveel geld. Dat geld wordt eerlijk verdeeld. Op 1 januari 2009 verandert dat. Dat verandert niet voor iedereen. Alleen voor mensen die in een instelling zoals Pluryn wonen. Men kijkt wat een cliënt aan zorg nodig heeft. Heb je veel zorg nodig? Dan krijg je meer geld. Heb je minder zorg nodig? Dan krijg je minder geld. Welke zorg de cliënt nodig heeft, wordt beschreven. Dat staat in het zorg zwaarte pakket. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij douchen? Dan staat dat er in. Je kunt niet zelf bepalen welke hulp je nodig hebt. Dat doet het CIZ: Centrum Indicatiestelling Zorg. Het CIZ geeft de indicatie. Dat is een bewijs dat je zorg nodig hebt. Die indicatie bepaalt welk zorg zwaarte pakket je krijgt. Niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig. Niet iedereen krijgt hetzelfde pakket. Er zijn verschillende pakketten. Voor mensen met een verstandelijke handicap zijn er 7. Voor mensen met een lichamelijke handicap zijn er 7. Jongeren met een licht verstandelijke handicap hebben er 5. Elke cliënt die woont bij Pluryn krijgt een zorg zwaarte pakket. Dat duurt nog even. We houden jullie op de hoogte.

14 hang de agenda op prik dit gaatje open Agenda oktober - december 2008 Er zijn weer voorstellingen bij Cardo van Werkenrode Cliënten kunnen een kaart kopen met korting. Familie of vrienden betalen de gewone prijs. De kaarten kun je alleen kopen bij de receptie van Werkenrode. Misschien kun je daar niet komen? Bestel dan je kaart met de telefoon. Bel naar: (024) Je noemt de voorstelling. Je zegt waar de kaart(en) naar toe gestuurd moeten worden. Vertel of je gebruik maakt van een rolstoel. Je hoort wat het bedrag is Je krijgt een nummer. Het bedrag maak je over op rekening Je zet het op naam van Stichting Cardo. Vermeld daarbij: bestelling 2008/2009. En het nummer dat je kreeg, dat is heel belangrijk! Kijk voor het hele programma op: Donderdag 23 oktober Belle Perez met haar band Aanvang: uur (Staconcert) Kaartje: 25,00 ( 12,50 voor cliënten) Donderdag 6 november Jochen Otten Underdog try out Aanvang: uur (Zitvoorstelling) Kaartje: 15,00 ( 7,50 voor cliënten) Zaterdag 29 november All The Way Music 5 jaar Aanvang: uur (Zitvoorstelling) Kaartje: 20,00 ( 10,00 voor cliënten) Woensdag 3 december Elckerlyc, Sinterklaasvoorstelling Aanvang: uur (Zitvoorstelling) Kaartje: 7,50 ( 3,75 voor cliënten) Dinsdag 9 december Henk Ruiter ontmoet Lenette van Dongen Aanvang: uur (Zitvoorstelling) Kaartje: 17,50 ( 8,75 voor cliënten)

15 De taxi brengt Doan terug naar Groesbeekse Tehuizen. Armbandjes maken is een leuke hobby. Doan help ook graag in het restaurant. Eten! Mmmm altijd lekker. Afwegen van koffie en pakketten maken, vindt Doan leuk. Thuis lekker ontspannen met een spel op de computer. Fotodagboek Doan Doan werkt bij Coffyn, dit is haar team.

16 Inhoud Column Nieuws van de cliëntenraden Hoe los ik een klacht op? Nog meer nieuws van de cliëntenraden Raadslid in het zonnetje Boekentip Nieuwe website Nieuws van de centrale vestigingen Tara verlangt naar de opera Zorg zwaarte pakket 6 Verlangen betekent 14 Fotodagboek Agenda (Cardo) Column Tijdens de beleidsdagen van Pluryn kwam een centraal thema naar voren. Dat thema was zelfregie en empowerment. Empowerment betekent dat je zelfverantwoordelijkheid durft en kunt nemen voor de keuzes die je maakt in je leven. Pluryn wil graag cliënten daarbij ondersteunen. Bij het sterker maken in het zelf bepalen hoe je wilt wonen, werken, je vrije tijd wilt besteden enz. Dat vraagt een bepaalde manier van begeleiden en daarom zijn alle medewerkers op cursus geweest. De cursus heet: competentiegericht werken. Dat betekent in de eerste plaats dat medewerkers leren kijken en handelen vanuit de mogelijkheden die de cliënten zelf hebben. Dat vraagt ook wel duidelijkheid bij de cliënt. Wat zijn je verlangens, heb je wensen, wat wil je bereiken of wat wil je nog doen in je leven? En op welke manier wil je het dan doen? Elke cliënt wordt gewogen. Afhankelijk van de vraag die de cliënt heeft op gebied van ondersteuning, krijgt hij of zij geld voor die zorg. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan dagbesteding dan kan hiervoor geld beschikbaar komen. Of misschien heb je (ook) behoefte aan lichamelijke verzorging dan kan hier (ook) geld voor komen. Men noemt dat zorgzwaartepakketten. Je leest hierover meer in dit blad. Wel jammer dat zorg in deze term gecombineerd wordt met zwaarte. Wij zouden liever gewoon spreken over zorgpakketten. Dan voelen cliënten zich ook minder be zwaar d. De overheid wil ook dat cliënten sterker worden in het zelf bepalen. Er wordt niet automatisch meer een totaalpakket zorg geleverd. 2

17 Nieuws van de cliëntenraden + Waar gaat het geld heen? De centrale cliëntenraad heeft weer advies uitgebracht. Het was het advies over de topstructuur. De Raad van Toezicht en Raad van Bestuur hebben aan de centrale cliëntenraad (ccr) advies gevraagd. Deze vraag ging over de uitbreiding van de bestuurderslaag. Er is één bestuurder en er moeten er eigenlijk twee komen. De ccr ging daarmee akkoord omdat één bestuurder erg weinig is. Bij ziekte of andere onverwachte afwezigheid van een bestuurder kunnen er dan zaken blijven liggen die belangrijk kunnen zijn. De ccr vraagt zich ook enkele dingen af. 1. De Raad van Toezicht bepaalt de hoogte van het loon van de Raad van Bestuur. Zij kijken hiervoor naar de landelijke tendens. De ccr vraagt zich af of de salarissen in de top kunnen worden aangepast naar de Balkenende-norm; 2. De kwaliteiten in de bestuurderslaag. De ccr wil graag na een jaar een evaluatie. Dit om te kijken of het nieuwe beleid zoals dat staat in de nota Verandering van perspectief goed doorgevoerd is naar de werkvloer. Met name kijkt de ccr of het bestuur voldoende inlevingsvermogen toont richting cliënten; 3. Zijn er bezuinigingen ontstaan door het wegvallen van de directie en enkele managers binnen Pluryn? De ccr wil graag helder krijgen waar de behaalde voordelen voor worden gebruikt, ofwel: Waar gaan de centen heen? Van de Redactie De voorzitter Raad van Bestuur zal een presentatie geven aan de ccr over de financiële voordelen die de wijzigingen in de organisatie structuur biedt. En waar dit bespaarde geld terechtkomt. In het volgende Nieuws voor Cliënten komen wij daarop terug. Nieuws voor Cliënten Postbus GC Groesbeek 3

18 Hoe los ik een klacht op? Als je niet tevreden bent over de ondersteuning die je krijgt, kun je dit probleem op verschillende manieren aanpakken. Je kunt gaan praten met de persoon over wie je niet tevreden bent. Maar soms lukt het niet elkaar te begrijpen. Dan zijn er drie mogelijkheden. Je kunt gaan naar: 1. de vertrouwenspersoon voor cliënten; 2. de interne commissie voor bemiddeling; 3. de externe commissie voor klachten. Om je te ondersteunen bij het zoeken naar een oplossing is er een vertrouwenspersoon. Dat is Hennie Versteeg. Zij is nu nog ad interim, er loopt een sollicitatieprocedure. Zij kan je helpen bij het voorbereiden van een gesprek. Of bij het schrijven van een klachtenbrief. De vertrouwenspersoon mag niet met anderen praten over jouw vraag of probleem. Dat mag alleen als jij dat goed vindt. Je kunt ook naar een commissie voor klachten gaan waar mensen, die niet bij Pluryn werken, inzitten. Dit is de Gezamenlijke Klachtencommissie Zuid Gelderland. Zij behandelen de klacht en dit is gratis. Zij kunnen onderzoek doen in de organisatie. Ook kunnen ze met jou en anderen praten over de klacht. Er is een uitgebreide folder over dit onderwerp. Deze zit in de blauwe map die jullie allemaal gekregen hebben. Je kunt de folder ook aanvragen bij het centrale klantenbureau: telefoon: (024) of naar: Iedere hoofdvestiging heeft een eigen commissie voor bemiddeling. Het woord bemiddeling zegt het al, je probeert samen een oplossing te zoeken voor het probleem. In de commissie voor bemiddeling zit personeel van Pluryn. Je kunt je klacht op papier zetten en sturen naar deze commissie. De vertrouwenspersoon kan je hierbij helpen. 4

19 Bureau Medezeggenschap breidt uit Het bureau Medezeggenschap heeft zich uitgebreid. Er is een aantal cliënt-medewerkers bijgekomen. De voorzitter van de centrale cliëntenraad (ccr) is Rob Louwinger. Rob is elke vrijdag te vinden en te bereiken op Werkenrode in Groesbeek. Hij loopt daar stage in het kader van zijn media opleiding. Hij gaat voor de medezeggenschap meer practiviteiten ontwikkelen. Behalve Rob gaat ook Ernst Zegers zijn werkzaamheden als vrijwilliger uitbreiden. Hij werkte twee dagen voor de medezeggenschap maar dat zijn nu vier dagen per week geworden. Wim Krabbendam is toegevoegd aan het bureau. Wim woont bij Groesbeekse Tehuizen. Daarnaast is er ruimte gemaakt voor twee leden van de cliëntenraden die mee willen werken aan verzendingen van post en het verzorgen van werkzaamheden voor de lokale raden. Raadslid in het zonnetje Ik heet Bep Blomert en ik ben lid van de cliëntenraad dagbesteding Werkenrode. Elke dinsdag doe ik werkzaamheden voor de cliëntenraad want ik ben notuliste. De andere dagen van de week ga ik naar DVD Nijmegen. Ik zit al een aantal jaren in de cliëntenraad en dat vind ik belangrijk omdat je kan meedenken, praten en beslissen over de plannen van dagbesteding. Op deze manier kun je meebepalen wat er gebeurt in je eigen locatie. Het valt me op dat er weinig cliënten in de cliëntenraad willen of niet goed weten wat wij doen en daarom blijf ik me inzetten. Het is een gezellige, gemotiveerde groep en ik vind dat ik nuttig werk doe. Wil je meer weten over de cliëntenraad dagbesteding Werkenrode Bel naar: of mail: Mail naar: Wij zijn hier alleen op dinsdag bereikbaar. Je kunt ook Ine Dieckmann bellen. Ine Dieckmann ondersteunt de cliëntenraden. Telefoon: of Mail naar: 5

20 Verlangen betekent voor... Ik ben Raschida Deevis en ik verlang naar vrienden om leuke dingen mee te doen. Raschida woont op de Jacobslaan in Nijmegen, in een woonvorm van De Winckelsteegh. Ze woont daar met zes anderen. Ze gaat in Druten naar school, waar zij speciaal onderwijs volgt. Raschida: Ik ga er met de bus naar toe. Dat vind ik niet echt een succes. Ik zit in de bus met kinderen die zwaarder gehandicapt zijn dan ik. Dat herinnert mij er steeds aan dat ik een beperking heb. Ik zet in de bus mijn mp3 speler aan en dan luister ik met de koptelefoon naar muziek. Ik verlang naar een groep vrienden waarmee je leuke dingen doet. Dat lijkt mij heel leuk. Samen koffie drinken, op stap gaan. Ik vind het niet makkelijk om vrienden te vinden. Laatst had ik iemand ontmoet en toen wist ik niet zo goed hoe ik daar nu verder mee om moest gaan. Ik verlang ernaar dat ik dat kan. Ik verlang ook best naar een eigen vriend. Een vriend die lief is en waarmee ik goed kan praten. Liefst wel met blond haar, zwart mag ook en blauwe ogen. Voor de rest maakt het me niet uit. Ik hou van gitaar spelen. Ik krijg les. Ik zou best goed gitaar willen spelen. Hard rock vind ik gave muziek. Ik hou van Nirvana en The Red Hot Chili Peppers, dat zijn echt mijn favoriete bands. Ik luister het liefst op mijn kamer naar de muziek: ik zet de koptelefoon van mijn mp3 speler op en dan luister ik lekker. 6 Later wil ik graag in een appartement wonen of een huis met een keukentje. Ik verlang er naar dat ik zelfstandig kan wonen, of nou ja, zo zelfstandig mogelijk dan. En ik hoop dat ik dan weet hoe ik mensen kan ontmoeten, hoe ik vrienden kan maken en kan houden.

21 Verlangen betekent voor... Ik ben Bryan Rasyad en ik verlang ernaar zelfstandig te wonen met mijn vriendin. Bryan Rasyad woont in Apeldoorn in een woonvorm van Het Hietveld. Hij woonde eerst op het terrein van Het Hietveld, maar is vorige zomer naar Apeldoorn verhuisd. Bryan: We wonen hier met vier mensen, we eten meestal gezamenlijk, maar ik heb mijn eigen kamer. Ik verlang er naar om zelfstandig te wonen. Samen met mijn vriendin, zij woont in Amstelveen. Daar kom ik ook vandaan. Ik hoef niet per se naar Amstelveen te gaan, het zou ook prima hier in de omgeving kunnen. Samen met de begeleiding ben ik wel bezig om elders te gaan wonen. In Deventer is een woonvorm waar mensen samenwonen in een huis, maar waar ook eigen appartementen zijn. Daar kun je zelfstandig wonen en dan krijg je begeleiding in je appartement. Je kunt dan ook terugvallen op de groep als dat nodig is. Daar wil ik eigenlijk heel graag wonen, daar verlang ik naar. Maar het duurt allemaal wel erg lang. Ik werk bij Veluwa, dat is onderdeel van de gemeente. Veluwa zorgt voor werk voor mensen met een verstandelijke handicap. Je wordt ook bij gewone bedrijven geplaatst, daar doe je bijvoorbeeld kopieerwerk of schoonmaakwerk. Ik ben niet van het priegelwerk, dat is niets voor mij. Laat mij maar lekker met zwaarder werk bezig zijn. Alhoewel ik wel heel graag mobiele telefoontjes repareer Ik haal met gemak een mobieltje uit elkaar en zet hem weer in elkaar. Ik heb al voor heel wat mensen hun mobieltje gemaakt. Of ik er naar verlang hier mijn werk van te maken? Misschien zou een reparatiewerkplaats leuk zijn, maar mensen gooien hun kapotte mobieltje weg en kopen een nieuwe. En ook moet je uitkijken dat een mobieltje niet gestolen is. Ik hou het gewoon maar op een hobby. 7

22 Verlangen betekent voor... Ik ben Anita Bambacht en ik verlang er naar weer thuis te mogen wonen. Anita Bambacht woont op Jan Pieter Heije. Daar woont zij nu ongeveer drie jaar. Ze heeft in de zomervakantie drie weken thuis doorgebracht en moet na de vakantie altijd weer even wennen om terug te komen. Anita: Mijn verlangen is om naar huis terug te mogen keren. Daar heb ik alles wat ik gewend ben. Aandacht en liefde van mijn ouders, mijn vrienden en vooral vrijheid. Thuis heb ik veel meer vrijheid dan hier. Ik woon op Jan Pieter Heije met negen andere jongeren en ik kan niet met iedereen even goed overweg. Er zijn regels en daar heb ik moeite mee. Maar ik doe mijn best. Zo verdien ik een stukje vrijheid. Met carnaval ga ik altijd naar huis, naar Brabant. Ook de andere feestdagen ben ik thuis. Waar ik naar verlang is dat ik eens naar een voorstelling van Tineke Schouten kan gaan. Daar ben ik echt fan van. Thuis hebben we een aantal dvd s van haar. Ik vind haar echt heel erg leuk. Maar naar een optreden gaan, kan niet zomaar. Ze moet dan net een beetje in de buurt optreden en de kaarten zijn ook heel erg duur. Dus dat komt er voorlopig niet van. Ik verlang altijd erg naar mijn honden. Ik ben dol op honden. Thuis hebben we er drie. Hier heb ik geen hond. Ik had een hond waar ik gek op was, die sliep zelfs s nachts op mijn bed. Toen ik hier naar toe moest, mocht ik geen hond meenemen. Ik zie de honden elke twee weken als ik het weekend naar huis ga. Ik weet best waar ik allemaal naar verlang maar voorlopig moet ik nog op Jan Pieter Heije blijven. 8

23 Films Boeken Muziek Boekentip Anne Frank, haar leven Anne Frank is wereldwijd bekend. Haar dagboek behoort tot een van de meest gelezen boeken in de wereld. Ook over haar leven zijn verschillende boeken verschenen. Maar nog niet eerder in eenvoudige taal. In Anne Frank, haar leven is dat nu wel gebeurd. Boeiend en toegankelijk vertelt dit boek over het leven van Anne Frank. Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Anne Frank was een joods meisje. Om te ontkomen aan de gruwelen van het concentratiekamp verstopte zij zich met haar ouders en zusje. Maar zij werden ontdekt. Het boek vertelt over alles wat er vóór en tijdens de onderduikperiode gebeurde, maar ook over de helse jaren in het concentratiekamp. Bijzonder is ook dat het boek veel ontroerende foto s laat zien. Deze uitgave kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Anne Frank Stichting. Het boek kost 10. Het nummer van het boek is: ISBN Je kunt het bestellen vanaf de website Nieuwe Website Sinds de zomerperiode is de nieuwe website van Pluryn te zien. Voordat de website werd ontworpen, geschreven en samengesteld, was er een onderzoek bij cliënten, medewerkers en mensen die cliënten naar Pluryn verwijzen. Er werd een lijst met wensen opgesteld waaraan de website moest voldoen. Daarmee is zoveel mogelijk rekening gehouden. Maar het moest technisch ook allemaal mogelijk zijn. De site is duidelijke en overzichtelijk geworden. De site bestaat uit drie delen: de gewone website, de cliënten website en de medewerkers site. De site voor de cliënten is in makkelijk leesbare taal geschreven, zodat hij voor een groter deel van de cliënten toegankelijk wordt. De opbouw is ongeveer hetzelfde als die van de gewone website. Als je niet makkelijk leest, kun je gebruik maken van de knop: voorlezen. Dan leest een computerstem de tekst voor die op het scherm staat. Het zoeken naar de verschillende vormen van ondersteuning wordt makkelijker gemaakt met de knop: Wat heeft Pluryn? Daar kun je je leeftijd aangeven, je handicap, welke ondersteuning je zoekt en in welke regio. Dan krijg je direct te zien wat er bij Pluryn mogelijk is. Maar ook al staan jouw wensen er niet bij, je kunt toch altijd je vraag stellen. Als je intikt op internet kom je op deze site terecht. Er is erg enthousiast gereageerd op de nieuwe site. 9

24 Nieuws van de Centrale Vestigingen Groesbeekse Tehuizen Op een vrijdag in september was het weer zover. Vijftig cliënten van Groesbeekse Tehuizen vertrokken om half elf met de bus naar Maasbommel. Daar lag de boot Hertog Jan klaar voor de jaarlijkse boottocht. Om twaalf uur meerde de boot af. Een discjockey zorgde voor de vrolijke noot onderweg. Natuurlijk was er een heerlijke, uitgebreide lunch met broodjes, kroket, soep en fruit. Dit jaar was de tocht voor het eerst in het najaar. Voorheen was de tocht altijd in de lente. Het aantal deelnemers was minder groot dan voorgaande jaren, maar de tocht was er gelukkig niet minder gezellig om. Werkenrode Tien cliënten van Werkenrode bereiden zich voor op een heel bijzondere reis. In oktober vertrekken zij voor twee weken naar Ethiopië in Afrika. Daar gaan zij zich verdiepen in de rechten voor de mens. Daarbij is er speciale aandacht voor de rechten van vrouwen en meisjes, maar ook voor de rechten van mensen met een handicap. Er gaan zes begeleiders van Pluryn mee. Deze stage reis is een initiatief van DCDD. Zij zochten contact met Werkenrode. DCDD staat voor Dutch Coalition on Disability and Development. Het is een organisatie die werkt op het vlak van handicap en ontwikkelingssamenwerking. De deelnemende jongeren hebben allemaal een lichamelijke handicap. Een aantal is rolstoelgebruiker. Het leven in Afrika is anders dan in Europa. De jongeren bereiden zich gedegen voor op deze reis. Er zijn regelmatig bijeenkomsten. Het verblijf is in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Je kunt de groep volgen via hun weblog, surf daarvoor naar: Jan Pieter Heije Jan Pieter Heije heeft er een nieuw huis bij in Nijmegen in de wijk de Gildekamp. Die wijk ligt in Lindenholt. Het zijn twee woningen die elk plaats bieden aan zes jongeren. Tien jongeren die eerder in het buitenhuis aan de Hatertseweg woonden, wonen daar nu samen met twee nieuwkomers. Zij wonen er sinds 14 september. De jongeren zijn tussen de 10 en 16 jaar oud. Zij zijn goed betrokken geweest bij de voorbereidingen op de verhuizing. Zo verdeelden zij de kamers in goed overleg met elkaar. Op de open dag op 1 oktober is de buurt uitgenodigd. Het is belangrijk om goed contact te hebben met elkaar. Wat er met het oude pand op de Hatertseweg gebeurt, is nog niet bekend. 10

BIJPRATEN NIEUWS VOOR CLIËNTEN VAN PLURYN

BIJPRATEN NIEUWS VOOR CLIËNTEN VAN PLURYN Uitgebreide versie BIJPRATEN NIEUWS VOOR CLIËNTEN VAN PLURYN INHOUD JAARGANG 8 LENTE 2012 Glazenwasser Patrick heeft eigen flat Werkenrode Jongeren naar paralympics in Rio Tara kookt gezond met haar groep

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

voor cliënten Wat doe je overdag? Thema wil een breigroepje Tara Wat doe je betekent voor... Dagboek van Mirjam de Bruin

voor cliënten Wat doe je overdag? Thema wil een breigroepje Tara Wat doe je betekent voor... Dagboek van Mirjam de Bruin voor cliënten 24 Thema Tara Wat doe je Dagboek Wat doe je overdag? wil een breigroepje betekent voor... van Mirjam de Bruin Inhoud 2 2 Vooraf 9 3 10 4 5 6 Nieuws van de cliënten raden Van de makers van

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

SynVol BLAD VOOR CLIËNTEN VAN SYNDION JAARGANG 2 - NR 3 - VOORJAAR 2013. Themanummer over Rechten

SynVol BLAD VOOR CLIËNTEN VAN SYNDION JAARGANG 2 - NR 3 - VOORJAAR 2013. Themanummer over Rechten SynVol BLAD VOOR CLIËNTEN VAN SYNDION JAARGANG 2 - NR 3 - VOORJAAR 2013 Themanummer over Rechten 1 In dit nummer 4 Met de bus, wat mag het kosten? 8 Meerkant in de steigers 10 Rechten van cliënten 16 Een

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

VOORJAAR 2013 4 e jaargang NUMMER 1

VOORJAAR 2013 4 e jaargang NUMMER 1 Passend Vertrouwd Dichtbij VOORJAAR 2013 4 e jaargang NUMMER 1 Werken vanuit het hart! Iedereen heeft wel wat De wereld mooier maken 1 Colofon Synchroon is een uitgave van Syndion, stichting voor dienstverlening

Nadere informatie

Nummer 1, maart 2014. Thema: De wet verandert. magazine

Nummer 1, maart 2014. Thema: De wet verandert. magazine Nummer 1, maart 2014 Thema: De wet verandert magazine In dit Zideris magazine Op de voorpagina staat Daniëlle Lievens! Danielle is een vrolijke meid met een eigen mening. Ze woont thuis bij haar ouders

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd

Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Meninge Informatief magazine over leven met een beperking in Zuidoost-Brabant Jaargang 5, oktober 2009 Regie over eigen leven; wonen, werken, vrije tijd Nummer 19 4 Stichting Regie over Eigen Leven 10

Nadere informatie

werkenrode jongeren 3072-WKR1011239

werkenrode jongeren 3072-WKR1011239 werkenrode jongeren inhoudsopgave pag. 3 pag. 5 pag. 6 pag. 8 werkenrode Jongeren: op weg naar zelfstandigheid Hoe kan Werkenrode jou ondersteunen? Werkenrode Jongeren maakt deel uit van Pluryn Uitgangspunten

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Van zorgen voor naar zorgen dat

Van zorgen voor naar zorgen dat edereen e e n b i j z o n d e r e u i t g a v e v a n I p s e d e B r u g g e n n r. 1 - f e b r u a r i 2 0 14 Van zorgen voor naar zorgen dat Het kan ècht en cliënten voelen zich er goed bij Redactioneel

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

We spelen in het land van de Blauwe Vogels

We spelen in het land van de Blauwe Vogels MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Jaargang 11 nummer 2 september 2006 We spelen in het land van de Blauwe Vogels In dit nummer onder andere: Wij gaan uit van de vraag van onze cliënten Je komt

Nadere informatie

met Elkaar Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere Zomer 2014 Samen zorgen voor... Leuke middag voor mensen met dementie In gesprek met...

met Elkaar Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere Zomer 2014 Samen zorgen voor... Leuke middag voor mensen met dementie In gesprek met... Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere Samen zorgen voor... Leuke middag voor mensen met dementie In gesprek met... Rondkomen met een minimum inkomen met Elkaar Zomer 2014 VMCA Magazine zomer 2014

Nadere informatie

Geitenboerderij De Horst biedt structuur

Geitenboerderij De Horst biedt structuur Geitenboerderij De Horst biedt structuur Thema: Verandering van perspectief DEBUUT NR.1 V O O R J A A R 2008 Inhoud Inhoud T H E M A D E B U U T V O O R J A A R 2008 Pagina 2 Column Rob de Jong Pagina

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

info Mag PSW doorgroeien? ECI Cultuurfabriek Project Kunst in t Groen Vakantieverhalen Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg

info Mag PSW doorgroeien? ECI Cultuurfabriek Project Kunst in t Groen Vakantieverhalen Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg Wie en wat binnen onze organisatie Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg info Zorg en ondersteuning bij een eigen leven PSW (Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-en Noord-Limburg)

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek. Informatiepakket voor begeleiders en mantelzorgers van cliënten van de Gemiva-SVG Groep

Het keukentafelgesprek. Informatiepakket voor begeleiders en mantelzorgers van cliënten van de Gemiva-SVG Groep Het keukentafelgesprek Informatiepakket voor begeleiders en mantelzorgers van cliënten van de Gemiva-SVG Groep 20 Voorbereiden op het keukentafelgesprek Iedereen die een beroep gaat doen op de Wmo krijgt

Nadere informatie

synchroon VOORJAAR 4e jaargang nummer 1

synchroon VOORJAAR 4e jaargang nummer 1 synchroon Synchroon is het blad van Syndion over mensen met een handicap, hun plaats in onze samenleving, hun dagelijks leven en de begeleiding die daarbij gegeven wordt. VOORJAAR 2012 4e jaargang nummer

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Vriendschap. Versterkt de banden tussen mensen' Werken aan je eigen doel Een gesprek met trainer Bert Wirken

Vriendschap. Versterkt de banden tussen mensen' Werken aan je eigen doel Een gesprek met trainer Bert Wirken Cliëntenblad SBWU 4 2013 Werken aan je eigen doel Een gesprek met trainer Bert Wirken Veranderingen in de WMO Wat betekent dit voor mij? Vriendschap Versterkt de banden tussen mensen' Het mooiste van alles

Nadere informatie

Wie is jouw ster? Start interne opleidingen. Amsta milieubewuster. Interne audits belicht

Wie is jouw ster? Start interne opleidingen. Amsta milieubewuster. Interne audits belicht JAARGANG 5 n o JUN 12 2 3 4 9 12 IN DIT NUMMER Wie is jouw ster? Start interne opleidingen Amsta milieubewuster Interne audits belicht MRT08 STA 1 3 < Voorpagina: medewerkster Irene Tonie en bewoonster

Nadere informatie

Het lijkt hier meer op een gezinnetje. Nieuw Portfolio. Tugba, 12 jaar

Het lijkt hier meer op een gezinnetje. Nieuw Portfolio. Tugba, 12 jaar Het lijkt hier meer op een gezinnetje. Tugba, 12 jaar Nieuw Portfolio Hans Karstel: De veranderingen brengen nieuwe kansen met zich mee. het portret van Esmiralda Meertens in gesprek met Hoefsloot &

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. op de gewone arbeidsmarkt. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel

Onze Nieuwe Toekomst vzw. Werken. op de gewone arbeidsmarkt. ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw Werken op de gewone arbeidsmarkt ONTmoetingsdagen Werk aan de Winkel Onze Nieuwe Toekomst vzw is een beweging van, voor en door mensen met een verstandelijke beperking. We willen

Nadere informatie