Nieuws. voor cliënten. Verlangen. Thema. Tara. verlangt naar... Verlangen. betekent voor... Agenda

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws. voor cliënten. Verlangen. Thema. Tara. verlangt naar... Verlangen. betekent voor... Agenda"

Transcriptie

1 Nieuws voor cliënten 23 Thema Tara Verlangen Agenda Verlangen verlangt naar... betekent voor... oktober december 2008

2 Inhoud 2 2 Vooraf Nieuws van de cliëntenraden Hoe los ik een klacht op? Uitbreiding van de Medezeggenschap Raadslid in het zonnetje Verlangen betekent voor Boekentip Nieuwe website Nieuws van de Centrale Vestigingen Tara verlangt naar opera Zorg zwaarte pakket Agenda fotodagboek Vooraf Er waren vergaderingen bij Pluryn. Daar praten de managers over belangrijke dingen. En over hoe Pluryn omgaat met die belangrijke dingen Het ging nu over zelf regie: over hoe de cliënt zelf het eigen leven bepaalt. Je denkt na over wat je wil bereiken. Je kiest welke zorg je daarbij nodig hebt. Pluryn ondersteunt cliënten hierbij. De regering wil ook dat de cliënt meer zelf bepaalt. Het is belangrijk dat je weet wat je wil. Heb je daarbij veel zorg nodig? Dan krijg je meer geld. Heb je minder zorg nodig? Dan krijg je minder geld. Dat heet: zorg zwaarte pakket.

3 Nieuws van de cliëntenraden 3 + Waar gaat het geld heen? De Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur vroeg advies. Zij vroegen advies aan de centrale cliëntenraad (ccr). Over hoeveel mensen er in de Raad van Bestuur moeten zitten. Er was maar 1 bestuurder. En er moeten er 2 zijn. De ccr vond dit goed. De ccr heeft ook andere vragen. Dat gaat over 3 dingen:? 1. Raad van Toezicht zegt wat bestuurders verdienen. De Raad kijkt wat andere bestuurders in Nederland verdienen. De ccr vindt het loon hoog. Dat vinden veel mensen in Nederland. De ccr vraagt zich af of het loon aangepast kan worden. 2. Wat doen de bestuurders? Zij weten veel van geld. Zij maken goed, nieuwe plannen. De ccr kijkt volgend jaar wat er met de plannen gebeurde. 3. De directeuren zijn weg. Er is een aantal managers weg. Wat is hiervan het voordeel voor de cliënt? Wat gebeurt er met het geld? Van de makers van het blad De voorzitter Raad van Bestuur geeft een presentatie. Hij vertelt over waar het bespaarde geld terecht komt. Nieuws voor Cliënten Postbus GC Groesbeek

4 t Hoe los ik een klacht op? 4 Je krijgt ondersteuning van Pluryn. Maar je bent niet tevreden. Dat probleem kun je oplossen. Dat kan op 3 manieren: 1. Er is een vertrouwenspersoon voor cliënten. 2. Er is een interne commissie voor bemiddeling. 3. Er is een externe commissie voor klachten. De vertrouwenspersoon kan je helpen. Dat is voorlopig Hennie Versteeg. Zij helpt je bij het zoeken naar een oplossing. Misschien wil je een gesprek met een commissie. Hennie helpt je om dat voor te bereiden. Misschien wil je een klachtenbrief schrijven. Dan helpt Hennie je ook. Zij praat niet met anderen over jouw probleem. Dat mag alleen als jij dat goed vindt. Elke centrale vestiging heeft een eigen commissie. De commissie voor bemiddeling. Met de commissie zoek je een oplossing. In die commissie zit personeel van Pluryn. Je kunt de commissie een brief schrijven. In de brief schrijf je over je probleem. De vertrouwenspersoon, Hennie, helpt hierbij. Je kunt ook gaan naar de commissie voor klachten: de Gezamenlijke Klachtencommissie Zuid Gelderland. Daar werken mensen die niet bij Pluryn horen. De behandeling van de klacht is gratis. Zij kunnen onderzoek doen bij Pluryn. Zij kunnen praten met jou over de klacht. Zij kunnen praten met anderen over de klacht. Er is een folder over dit onderwerp. Deze zit in de blauwe map. Je kunt de folder ook opvragen. Bel naar het centrale klantenbureau: (024)

5 Meer nieuws van de cliëntenraden Bureau Medezeggenschap groeit Het bureau Medezeggenschap breidt uit. Er kwam een aantal client-medewerkers bij. Rob Louwinger is voorzitter van de ccr. Hij gaat voor de pr zorgen. Dat wil zeggen dat hij het bureau bekender maakt. Ernst Zegers is gekomen. Hij werkte al 2 dagen voor het bureau. Hij werkt nu 4 dagen voor de medezeggenschap. Ook kwam Wim Krabbendam erbij. Hij woont bij Groesbeekse Tehuizen. Er kunnen nog 2 leden van cliëntenraden bij. Zij kunnen helpen bij de post. Zij kunnen helpen bij werk voor de lokale raden. 5 Raadslid in het zonnetje Raadslid in het zonnetje Ik heet Bep Blomert. Ik ben lid van de cliëntenraad dagbesteding Werkenrode. Elke dinsdag doe ik daar werk voor. Ik schrijf op wat er in de vergadering gezegd wordt. Het is belangrijk dat je meedenkt. Dat je meepraat over de plannen van dagbesteding. Zo bepaal je mee wat er gebeurt. Ik ga ook naar dagbesteding in Nijmegen. Dat doe ik op de andere dagen van de week. Ik vind de cliëntenraad heel nuttig. Daarom zet ik me ervoor in. De cliëntenraad wil graag leden erbij. Wil je daar meer over weten? Bel of mail naar Ine Dieckmann. Telefoon: (06)

6 Verlangen betekent voor 6 Ik ben Raschida Deevis en ik verlang naar vrienden om leuke dingen mee te doen. Raschida Deevis woont in een buitenhuis van De Winckelsteegh. Raschida: Ik wil graag vrienden hebben. Een groep mensen met wie ik leuke dingen doe. Ik weet niet hoe ik goed met mensen om moet gaan. Ik hou ook heel veel van muziek. Met muziek sluit ik me af. Dat doe ik als ik met de bus naar school ga. Ik zet dan mijn kop telefoon op. Ik ben dol op muziek van Nirvana. En van de Red Hot Chilli Peppers. Ik hou van gitaar spelen. Ik zit ook op les. Heel goed gitaar spelen, daar droom ik van.

7 Verlangen betekent voor 7 Ik ben Bryan Rasyad en ik verlang ernaar zelfstandig te wonen met mijn vriendin. Bryan Rasyad woont in Apeldoorn. In een buitenhuis van Het Hietveld Bryan: Ik woon hier met 4 mensen. Ik heb mijn eigen kamer. We eten met elkaar. Ik verlang er naar om zelfstandig te wonen. In een eigen woning. Samen met mijn vriendin. Ik werk voor verschillende bedrijven. Daar maak ik bijvoorbeeld schoon. Ik hou wel van wat zwaarder werk. In mijn vrije tijd hou ik van ander werk. Ik repareer graag mobieltjes. Die haal ik helemaal uit elkaar. En ik zet ze zo weer in elkaar.

8 Verlangen betekent voor 8 Ik ben Anita Bambacht en ik verlang er naar weer thuis te mogen wonen. Anita Bambacht woont bij Jan Pieter Heije. Anita: Ik moet na een vakantie altijd wennen bij Pluryn. Ik verlang er naar weer thuis te wonen. Daar heb ik mijn ouders en vrienden. Daar heb ik meer vrijheid. En daar zijn mijn honden. Ik verlang vaak naar mijn honden. Hier mag ik geen hond hebben. Ik wil ook heel graag naar een voorstelling. Een optreden van Tineke Schouten. Maar dan moet ze in de buurt optreden. En de kaarten zijn duur. Dus dat zal er wel niet van komen Thuis hebben we gelukkig wel dvd s van haar.

9 Boekentip en website 9 Boekentip Anne Frank, haar leven. Anne Frank is een bekend meisje. Zij schreef in een dagboek. Dat deed zij in de oorlog. Anne Frank was Joods. In de 2e wereldoorlog verstopte zij zichzelf. Samen met haar familie. Joodse mensen werden naar kampen gebracht. Daar was het leven heel erg slecht. Veel mensen gingen daar dood. Het gezin werd ontdekt door de Duitsers. Zij werd met haar familie naar een kamp gebracht. Het boek is in eenvoudige taal. Het beschrijft haar leven. Het boek kost 10. Je kunt het bestellen op: Nieuwe Website Pluryn heeft een nieuwe website. Er was eerst een onderzoek. Wat willen cliënten op de site hebben? Dat staat er nu op. De site bestaat uit 3 delen. Een deel in gewone taal. Een deel in eenvoudige taal. En er is een deel voor de medewerkers. Er zit ook een plaatje op. Dat is het plaatje die hiernaast staat. Als je daarop klikt, gaat er een stem voorlezen. Die leest de tekst voor die op het scherm staat. Er zit een zoekknop op. Die heet: Wat heeft Pluryn? Dan krijg je een scherm met vragen. Die kun je invullen. Dat maakt het zoeken makkelijker. Kijk eens op En ga dan naar cliënten in het blauwe vlakje.

10 Nieuws van de centrale vestigingen 10 Groesbeekse Tehuizen In september was er een uitstapje. De tocht ging naar Maasbommel. Daar lag een boot klaar. De boot heet Hertog Jan. Ongeveer 50 cliënten maakten een boottocht. Zij kregen een heerlijke lunch. Er was een dj met muziek. De tocht was voor het eerst in het najaar. Eerst was hij altijd in de lente. Het was een leuke dag. Werkenrode. Er gaan 10 cliënten van Werkenrode naar Afrika. Ze gaan naar Ethiopië. Zij kijken hoe Ethiopië met mensen omgaan. Vooral met kinderen en vrouwen. En met mensen met een handicap. Hoe gaat Afrika om met de rechten van mensen? De 10 cliënten hebben een lichamelijke handicap. Zij zitten in een rolstoel. Afrika is heel anders dan Europa. De jongeren moeten zich goed voorbereiden. Zij hebben bijeenkomsten. Je kunt de groep op internet volgen. Er is een weblog op: Jan Pieter Heije Jan Pieter Heije heeft een nieuwe woonplek. Het is een huis in Nijmegen. Het zijn 2 woningen. In elke woning wonen 6 jongeren. Zij zijn tussen de 10 en 16 jaar. De jongeren hebben meegedacht over de verhuizing. Zij hebben zelf samen de kamers verdeeld. Er is een open dag in oktober. Dan komen er ook mensen die in de buurt wonen. Goed contact met de buurt is belangrijk.

11 11 Het Hietveld 3 Cliënten van dagbesteding werken in een manege. Dat doen zij 2 dagen per week. Zij werken bij een hotel manege in Hoenderloo. Daar logeren paarden met hun ruiters. Er logeren mensen uit het hele land. Die gaan paardrijden in de mooie omgeving. In de manege is veel werk te doen. De eigenaar kon al het werk niet alleen doen. De cliënten van Het Hietveld helpen met schoonmaken. Zij maken de manege schoon. En zij maken in het hotel schoon. De Beele Bij De Beele was er een gezellige week Dat is altijd aan het begin van het nieuwe schooljaar. Elke dag was er iets te doen. Op vrijdag kwamen de familie en pleeggezinnen. Er waren de hele dag activiteiten. Soms zelfs hele spannende activiteiten. Ook was er een rondleiding op school. Er was een dj die voor muziek zorgde. En er waren artiesten van All The Way Music. De Winckelsteegh Op De Winckelsteegh is het nieuwe seizoen gestart. De vakanties zijn achter de rug. Sommige cliënten zijn naar familie geweest. Sommige cliënten gingen met vakantie. Nu gaan cliënten weer naar dagbesteding En de jongeren gaan naar school. Het gewone dagelijks leven gaat weer van start.

12 Tara verlangt naar de opera 12 Die heeft echt de X-factor! Opera zangeres... dat is echt iets voor mij! Ik ga direct oefenen. Ik moet er wel als een echte superster uitzien....oooh solemioooooooooooo... WEGWEZEN!!

13 Nieuws van Pluryn 1 NIEUW: Zorg zwaarte pakket Informatie voor cliënten die bij Pluryn wonen Pluryn ondersteunt cliënten. Pluryn heeft daarom mensen in dienst. De medewerkers krijgen loon voor hun werk. De regering spreekt af hoe de zorg betaald wordt. Hoe wordt de zorg voor mensen met een handicap betaald? Nu krijgt Pluryn voor elke cliënt ongeveer evenveel geld. Dat geld wordt eerlijk verdeeld. Op 1 januari 2009 verandert dat. Dat verandert niet voor iedereen. Alleen voor mensen die in een instelling zoals Pluryn wonen. Men kijkt wat een cliënt aan zorg nodig heeft. Heb je veel zorg nodig? Dan krijg je meer geld. Heb je minder zorg nodig? Dan krijg je minder geld. Welke zorg de cliënt nodig heeft, wordt beschreven. Dat staat in het zorg zwaarte pakket. Heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij douchen? Dan staat dat er in. Je kunt niet zelf bepalen welke hulp je nodig hebt. Dat doet het CIZ: Centrum Indicatiestelling Zorg. Het CIZ geeft de indicatie. Dat is een bewijs dat je zorg nodig hebt. Die indicatie bepaalt welk zorg zwaarte pakket je krijgt. Niet iedereen heeft dezelfde zorg nodig. Niet iedereen krijgt hetzelfde pakket. Er zijn verschillende pakketten. Voor mensen met een verstandelijke handicap zijn er 7. Voor mensen met een lichamelijke handicap zijn er 7. Jongeren met een licht verstandelijke handicap hebben er 5. Elke cliënt die woont bij Pluryn krijgt een zorg zwaarte pakket. Dat duurt nog even. We houden jullie op de hoogte.

14 hang de agenda op prik dit gaatje open Agenda oktober - december 2008 Er zijn weer voorstellingen bij Cardo van Werkenrode Cliënten kunnen een kaart kopen met korting. Familie of vrienden betalen de gewone prijs. De kaarten kun je alleen kopen bij de receptie van Werkenrode. Misschien kun je daar niet komen? Bestel dan je kaart met de telefoon. Bel naar: (024) Je noemt de voorstelling. Je zegt waar de kaart(en) naar toe gestuurd moeten worden. Vertel of je gebruik maakt van een rolstoel. Je hoort wat het bedrag is Je krijgt een nummer. Het bedrag maak je over op rekening Je zet het op naam van Stichting Cardo. Vermeld daarbij: bestelling 2008/2009. En het nummer dat je kreeg, dat is heel belangrijk! Kijk voor het hele programma op: Donderdag 23 oktober Belle Perez met haar band Aanvang: uur (Staconcert) Kaartje: 25,00 ( 12,50 voor cliënten) Donderdag 6 november Jochen Otten Underdog try out Aanvang: uur (Zitvoorstelling) Kaartje: 15,00 ( 7,50 voor cliënten) Zaterdag 29 november All The Way Music 5 jaar Aanvang: uur (Zitvoorstelling) Kaartje: 20,00 ( 10,00 voor cliënten) Woensdag 3 december Elckerlyc, Sinterklaasvoorstelling Aanvang: uur (Zitvoorstelling) Kaartje: 7,50 ( 3,75 voor cliënten) Dinsdag 9 december Henk Ruiter ontmoet Lenette van Dongen Aanvang: uur (Zitvoorstelling) Kaartje: 17,50 ( 8,75 voor cliënten)

15 De taxi brengt Doan terug naar Groesbeekse Tehuizen. Armbandjes maken is een leuke hobby. Doan help ook graag in het restaurant. Eten! Mmmm altijd lekker. Afwegen van koffie en pakketten maken, vindt Doan leuk. Thuis lekker ontspannen met een spel op de computer. Fotodagboek Doan Doan werkt bij Coffyn, dit is haar team.

16 Inhoud Column Nieuws van de cliëntenraden Hoe los ik een klacht op? Nog meer nieuws van de cliëntenraden Raadslid in het zonnetje Boekentip Nieuwe website Nieuws van de centrale vestigingen Tara verlangt naar de opera Zorg zwaarte pakket 6 Verlangen betekent 14 Fotodagboek Agenda (Cardo) Column Tijdens de beleidsdagen van Pluryn kwam een centraal thema naar voren. Dat thema was zelfregie en empowerment. Empowerment betekent dat je zelfverantwoordelijkheid durft en kunt nemen voor de keuzes die je maakt in je leven. Pluryn wil graag cliënten daarbij ondersteunen. Bij het sterker maken in het zelf bepalen hoe je wilt wonen, werken, je vrije tijd wilt besteden enz. Dat vraagt een bepaalde manier van begeleiden en daarom zijn alle medewerkers op cursus geweest. De cursus heet: competentiegericht werken. Dat betekent in de eerste plaats dat medewerkers leren kijken en handelen vanuit de mogelijkheden die de cliënten zelf hebben. Dat vraagt ook wel duidelijkheid bij de cliënt. Wat zijn je verlangens, heb je wensen, wat wil je bereiken of wat wil je nog doen in je leven? En op welke manier wil je het dan doen? Elke cliënt wordt gewogen. Afhankelijk van de vraag die de cliënt heeft op gebied van ondersteuning, krijgt hij of zij geld voor die zorg. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan dagbesteding dan kan hiervoor geld beschikbaar komen. Of misschien heb je (ook) behoefte aan lichamelijke verzorging dan kan hier (ook) geld voor komen. Men noemt dat zorgzwaartepakketten. Je leest hierover meer in dit blad. Wel jammer dat zorg in deze term gecombineerd wordt met zwaarte. Wij zouden liever gewoon spreken over zorgpakketten. Dan voelen cliënten zich ook minder be zwaar d. De overheid wil ook dat cliënten sterker worden in het zelf bepalen. Er wordt niet automatisch meer een totaalpakket zorg geleverd. 2

17 Nieuws van de cliëntenraden + Waar gaat het geld heen? De centrale cliëntenraad heeft weer advies uitgebracht. Het was het advies over de topstructuur. De Raad van Toezicht en Raad van Bestuur hebben aan de centrale cliëntenraad (ccr) advies gevraagd. Deze vraag ging over de uitbreiding van de bestuurderslaag. Er is één bestuurder en er moeten er eigenlijk twee komen. De ccr ging daarmee akkoord omdat één bestuurder erg weinig is. Bij ziekte of andere onverwachte afwezigheid van een bestuurder kunnen er dan zaken blijven liggen die belangrijk kunnen zijn. De ccr vraagt zich ook enkele dingen af. 1. De Raad van Toezicht bepaalt de hoogte van het loon van de Raad van Bestuur. Zij kijken hiervoor naar de landelijke tendens. De ccr vraagt zich af of de salarissen in de top kunnen worden aangepast naar de Balkenende-norm; 2. De kwaliteiten in de bestuurderslaag. De ccr wil graag na een jaar een evaluatie. Dit om te kijken of het nieuwe beleid zoals dat staat in de nota Verandering van perspectief goed doorgevoerd is naar de werkvloer. Met name kijkt de ccr of het bestuur voldoende inlevingsvermogen toont richting cliënten; 3. Zijn er bezuinigingen ontstaan door het wegvallen van de directie en enkele managers binnen Pluryn? De ccr wil graag helder krijgen waar de behaalde voordelen voor worden gebruikt, ofwel: Waar gaan de centen heen? Van de Redactie De voorzitter Raad van Bestuur zal een presentatie geven aan de ccr over de financiële voordelen die de wijzigingen in de organisatie structuur biedt. En waar dit bespaarde geld terechtkomt. In het volgende Nieuws voor Cliënten komen wij daarop terug. Nieuws voor Cliënten Postbus GC Groesbeek 3

18 Hoe los ik een klacht op? Als je niet tevreden bent over de ondersteuning die je krijgt, kun je dit probleem op verschillende manieren aanpakken. Je kunt gaan praten met de persoon over wie je niet tevreden bent. Maar soms lukt het niet elkaar te begrijpen. Dan zijn er drie mogelijkheden. Je kunt gaan naar: 1. de vertrouwenspersoon voor cliënten; 2. de interne commissie voor bemiddeling; 3. de externe commissie voor klachten. Om je te ondersteunen bij het zoeken naar een oplossing is er een vertrouwenspersoon. Dat is Hennie Versteeg. Zij is nu nog ad interim, er loopt een sollicitatieprocedure. Zij kan je helpen bij het voorbereiden van een gesprek. Of bij het schrijven van een klachtenbrief. De vertrouwenspersoon mag niet met anderen praten over jouw vraag of probleem. Dat mag alleen als jij dat goed vindt. Je kunt ook naar een commissie voor klachten gaan waar mensen, die niet bij Pluryn werken, inzitten. Dit is de Gezamenlijke Klachtencommissie Zuid Gelderland. Zij behandelen de klacht en dit is gratis. Zij kunnen onderzoek doen in de organisatie. Ook kunnen ze met jou en anderen praten over de klacht. Er is een uitgebreide folder over dit onderwerp. Deze zit in de blauwe map die jullie allemaal gekregen hebben. Je kunt de folder ook aanvragen bij het centrale klantenbureau: telefoon: (024) of naar: Iedere hoofdvestiging heeft een eigen commissie voor bemiddeling. Het woord bemiddeling zegt het al, je probeert samen een oplossing te zoeken voor het probleem. In de commissie voor bemiddeling zit personeel van Pluryn. Je kunt je klacht op papier zetten en sturen naar deze commissie. De vertrouwenspersoon kan je hierbij helpen. 4

19 Bureau Medezeggenschap breidt uit Het bureau Medezeggenschap heeft zich uitgebreid. Er is een aantal cliënt-medewerkers bijgekomen. De voorzitter van de centrale cliëntenraad (ccr) is Rob Louwinger. Rob is elke vrijdag te vinden en te bereiken op Werkenrode in Groesbeek. Hij loopt daar stage in het kader van zijn media opleiding. Hij gaat voor de medezeggenschap meer practiviteiten ontwikkelen. Behalve Rob gaat ook Ernst Zegers zijn werkzaamheden als vrijwilliger uitbreiden. Hij werkte twee dagen voor de medezeggenschap maar dat zijn nu vier dagen per week geworden. Wim Krabbendam is toegevoegd aan het bureau. Wim woont bij Groesbeekse Tehuizen. Daarnaast is er ruimte gemaakt voor twee leden van de cliëntenraden die mee willen werken aan verzendingen van post en het verzorgen van werkzaamheden voor de lokale raden. Raadslid in het zonnetje Ik heet Bep Blomert en ik ben lid van de cliëntenraad dagbesteding Werkenrode. Elke dinsdag doe ik werkzaamheden voor de cliëntenraad want ik ben notuliste. De andere dagen van de week ga ik naar DVD Nijmegen. Ik zit al een aantal jaren in de cliëntenraad en dat vind ik belangrijk omdat je kan meedenken, praten en beslissen over de plannen van dagbesteding. Op deze manier kun je meebepalen wat er gebeurt in je eigen locatie. Het valt me op dat er weinig cliënten in de cliëntenraad willen of niet goed weten wat wij doen en daarom blijf ik me inzetten. Het is een gezellige, gemotiveerde groep en ik vind dat ik nuttig werk doe. Wil je meer weten over de cliëntenraad dagbesteding Werkenrode Bel naar: of mail: Mail naar: Wij zijn hier alleen op dinsdag bereikbaar. Je kunt ook Ine Dieckmann bellen. Ine Dieckmann ondersteunt de cliëntenraden. Telefoon: of Mail naar: 5

20 Verlangen betekent voor... Ik ben Raschida Deevis en ik verlang naar vrienden om leuke dingen mee te doen. Raschida woont op de Jacobslaan in Nijmegen, in een woonvorm van De Winckelsteegh. Ze woont daar met zes anderen. Ze gaat in Druten naar school, waar zij speciaal onderwijs volgt. Raschida: Ik ga er met de bus naar toe. Dat vind ik niet echt een succes. Ik zit in de bus met kinderen die zwaarder gehandicapt zijn dan ik. Dat herinnert mij er steeds aan dat ik een beperking heb. Ik zet in de bus mijn mp3 speler aan en dan luister ik met de koptelefoon naar muziek. Ik verlang naar een groep vrienden waarmee je leuke dingen doet. Dat lijkt mij heel leuk. Samen koffie drinken, op stap gaan. Ik vind het niet makkelijk om vrienden te vinden. Laatst had ik iemand ontmoet en toen wist ik niet zo goed hoe ik daar nu verder mee om moest gaan. Ik verlang ernaar dat ik dat kan. Ik verlang ook best naar een eigen vriend. Een vriend die lief is en waarmee ik goed kan praten. Liefst wel met blond haar, zwart mag ook en blauwe ogen. Voor de rest maakt het me niet uit. Ik hou van gitaar spelen. Ik krijg les. Ik zou best goed gitaar willen spelen. Hard rock vind ik gave muziek. Ik hou van Nirvana en The Red Hot Chili Peppers, dat zijn echt mijn favoriete bands. Ik luister het liefst op mijn kamer naar de muziek: ik zet de koptelefoon van mijn mp3 speler op en dan luister ik lekker. 6 Later wil ik graag in een appartement wonen of een huis met een keukentje. Ik verlang er naar dat ik zelfstandig kan wonen, of nou ja, zo zelfstandig mogelijk dan. En ik hoop dat ik dan weet hoe ik mensen kan ontmoeten, hoe ik vrienden kan maken en kan houden.

21 Verlangen betekent voor... Ik ben Bryan Rasyad en ik verlang ernaar zelfstandig te wonen met mijn vriendin. Bryan Rasyad woont in Apeldoorn in een woonvorm van Het Hietveld. Hij woonde eerst op het terrein van Het Hietveld, maar is vorige zomer naar Apeldoorn verhuisd. Bryan: We wonen hier met vier mensen, we eten meestal gezamenlijk, maar ik heb mijn eigen kamer. Ik verlang er naar om zelfstandig te wonen. Samen met mijn vriendin, zij woont in Amstelveen. Daar kom ik ook vandaan. Ik hoef niet per se naar Amstelveen te gaan, het zou ook prima hier in de omgeving kunnen. Samen met de begeleiding ben ik wel bezig om elders te gaan wonen. In Deventer is een woonvorm waar mensen samenwonen in een huis, maar waar ook eigen appartementen zijn. Daar kun je zelfstandig wonen en dan krijg je begeleiding in je appartement. Je kunt dan ook terugvallen op de groep als dat nodig is. Daar wil ik eigenlijk heel graag wonen, daar verlang ik naar. Maar het duurt allemaal wel erg lang. Ik werk bij Veluwa, dat is onderdeel van de gemeente. Veluwa zorgt voor werk voor mensen met een verstandelijke handicap. Je wordt ook bij gewone bedrijven geplaatst, daar doe je bijvoorbeeld kopieerwerk of schoonmaakwerk. Ik ben niet van het priegelwerk, dat is niets voor mij. Laat mij maar lekker met zwaarder werk bezig zijn. Alhoewel ik wel heel graag mobiele telefoontjes repareer Ik haal met gemak een mobieltje uit elkaar en zet hem weer in elkaar. Ik heb al voor heel wat mensen hun mobieltje gemaakt. Of ik er naar verlang hier mijn werk van te maken? Misschien zou een reparatiewerkplaats leuk zijn, maar mensen gooien hun kapotte mobieltje weg en kopen een nieuwe. En ook moet je uitkijken dat een mobieltje niet gestolen is. Ik hou het gewoon maar op een hobby. 7

22 Verlangen betekent voor... Ik ben Anita Bambacht en ik verlang er naar weer thuis te mogen wonen. Anita Bambacht woont op Jan Pieter Heije. Daar woont zij nu ongeveer drie jaar. Ze heeft in de zomervakantie drie weken thuis doorgebracht en moet na de vakantie altijd weer even wennen om terug te komen. Anita: Mijn verlangen is om naar huis terug te mogen keren. Daar heb ik alles wat ik gewend ben. Aandacht en liefde van mijn ouders, mijn vrienden en vooral vrijheid. Thuis heb ik veel meer vrijheid dan hier. Ik woon op Jan Pieter Heije met negen andere jongeren en ik kan niet met iedereen even goed overweg. Er zijn regels en daar heb ik moeite mee. Maar ik doe mijn best. Zo verdien ik een stukje vrijheid. Met carnaval ga ik altijd naar huis, naar Brabant. Ook de andere feestdagen ben ik thuis. Waar ik naar verlang is dat ik eens naar een voorstelling van Tineke Schouten kan gaan. Daar ben ik echt fan van. Thuis hebben we een aantal dvd s van haar. Ik vind haar echt heel erg leuk. Maar naar een optreden gaan, kan niet zomaar. Ze moet dan net een beetje in de buurt optreden en de kaarten zijn ook heel erg duur. Dus dat komt er voorlopig niet van. Ik verlang altijd erg naar mijn honden. Ik ben dol op honden. Thuis hebben we er drie. Hier heb ik geen hond. Ik had een hond waar ik gek op was, die sliep zelfs s nachts op mijn bed. Toen ik hier naar toe moest, mocht ik geen hond meenemen. Ik zie de honden elke twee weken als ik het weekend naar huis ga. Ik weet best waar ik allemaal naar verlang maar voorlopig moet ik nog op Jan Pieter Heije blijven. 8

23 Films Boeken Muziek Boekentip Anne Frank, haar leven Anne Frank is wereldwijd bekend. Haar dagboek behoort tot een van de meest gelezen boeken in de wereld. Ook over haar leven zijn verschillende boeken verschenen. Maar nog niet eerder in eenvoudige taal. In Anne Frank, haar leven is dat nu wel gebeurd. Boeiend en toegankelijk vertelt dit boek over het leven van Anne Frank. Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Anne Frank was een joods meisje. Om te ontkomen aan de gruwelen van het concentratiekamp verstopte zij zich met haar ouders en zusje. Maar zij werden ontdekt. Het boek vertelt over alles wat er vóór en tijdens de onderduikperiode gebeurde, maar ook over de helse jaren in het concentratiekamp. Bijzonder is ook dat het boek veel ontroerende foto s laat zien. Deze uitgave kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Anne Frank Stichting. Het boek kost 10. Het nummer van het boek is: ISBN Je kunt het bestellen vanaf de website Nieuwe Website Sinds de zomerperiode is de nieuwe website van Pluryn te zien. Voordat de website werd ontworpen, geschreven en samengesteld, was er een onderzoek bij cliënten, medewerkers en mensen die cliënten naar Pluryn verwijzen. Er werd een lijst met wensen opgesteld waaraan de website moest voldoen. Daarmee is zoveel mogelijk rekening gehouden. Maar het moest technisch ook allemaal mogelijk zijn. De site is duidelijke en overzichtelijk geworden. De site bestaat uit drie delen: de gewone website, de cliënten website en de medewerkers site. De site voor de cliënten is in makkelijk leesbare taal geschreven, zodat hij voor een groter deel van de cliënten toegankelijk wordt. De opbouw is ongeveer hetzelfde als die van de gewone website. Als je niet makkelijk leest, kun je gebruik maken van de knop: voorlezen. Dan leest een computerstem de tekst voor die op het scherm staat. Het zoeken naar de verschillende vormen van ondersteuning wordt makkelijker gemaakt met de knop: Wat heeft Pluryn? Daar kun je je leeftijd aangeven, je handicap, welke ondersteuning je zoekt en in welke regio. Dan krijg je direct te zien wat er bij Pluryn mogelijk is. Maar ook al staan jouw wensen er niet bij, je kunt toch altijd je vraag stellen. Als je intikt op internet kom je op deze site terecht. Er is erg enthousiast gereageerd op de nieuwe site. 9

24 Nieuws van de Centrale Vestigingen Groesbeekse Tehuizen Op een vrijdag in september was het weer zover. Vijftig cliënten van Groesbeekse Tehuizen vertrokken om half elf met de bus naar Maasbommel. Daar lag de boot Hertog Jan klaar voor de jaarlijkse boottocht. Om twaalf uur meerde de boot af. Een discjockey zorgde voor de vrolijke noot onderweg. Natuurlijk was er een heerlijke, uitgebreide lunch met broodjes, kroket, soep en fruit. Dit jaar was de tocht voor het eerst in het najaar. Voorheen was de tocht altijd in de lente. Het aantal deelnemers was minder groot dan voorgaande jaren, maar de tocht was er gelukkig niet minder gezellig om. Werkenrode Tien cliënten van Werkenrode bereiden zich voor op een heel bijzondere reis. In oktober vertrekken zij voor twee weken naar Ethiopië in Afrika. Daar gaan zij zich verdiepen in de rechten voor de mens. Daarbij is er speciale aandacht voor de rechten van vrouwen en meisjes, maar ook voor de rechten van mensen met een handicap. Er gaan zes begeleiders van Pluryn mee. Deze stage reis is een initiatief van DCDD. Zij zochten contact met Werkenrode. DCDD staat voor Dutch Coalition on Disability and Development. Het is een organisatie die werkt op het vlak van handicap en ontwikkelingssamenwerking. De deelnemende jongeren hebben allemaal een lichamelijke handicap. Een aantal is rolstoelgebruiker. Het leven in Afrika is anders dan in Europa. De jongeren bereiden zich gedegen voor op deze reis. Er zijn regelmatig bijeenkomsten. Het verblijf is in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Je kunt de groep volgen via hun weblog, surf daarvoor naar: Jan Pieter Heije Jan Pieter Heije heeft er een nieuw huis bij in Nijmegen in de wijk de Gildekamp. Die wijk ligt in Lindenholt. Het zijn twee woningen die elk plaats bieden aan zes jongeren. Tien jongeren die eerder in het buitenhuis aan de Hatertseweg woonden, wonen daar nu samen met twee nieuwkomers. Zij wonen er sinds 14 september. De jongeren zijn tussen de 10 en 16 jaar oud. Zij zijn goed betrokken geweest bij de voorbereidingen op de verhuizing. Zo verdeelden zij de kamers in goed overleg met elkaar. Op de open dag op 1 oktober is de buurt uitgenodigd. Het is belangrijk om goed contact te hebben met elkaar. Wat er met het oude pand op de Hatertseweg gebeurt, is nog niet bekend. 10

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008

Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Mede-zeggenschap Cliënten Pluryn Jaarverslag 2008 Dit is het verslag van de Mede-zeggenschap van Pluryn. Het verslag gaat over het jaar 2008. Bijvoorbeeld wat deden de lokale cliëntenraden en wat deed

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap

Uitgebreide versie. Inspraak van de cli nt bij Pluryn. Medezeggenschap Uitgebreide versie Inspraak van de cli nt bij Pluryn Inspraak van de clint bij Pluryn De besluiten van Pluryn hebben invloed op het leven van clinten. Ben jij een clint van Pluryn? Dan kun je meedenken

Nadere informatie

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH)

Werkenrode Volwassenen. Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Werkenrode Volwassenen Volwassenen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren- hersenletsel (NAH) Mensen met een handicap willen graag zo zelfstandig mogelijk leven. Meedoen in de maatschappij

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Hoe los ik een klacht op? Klachtenregeling

Uitgebreide versie. Hoe los ik een klacht op? Klachtenregeling Uitgebreide versie Hoe los ik een klacht op? Klachtenregeling De klachtenregeling van Pluryn Hoe gaat het als er een probleem is? Als je niet tevreden bent over de dienstverlening van Pluryn, dan willen

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep wil

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

meepraten bij nieuwbouw, verbouw en verhuizing

meepraten bij nieuwbouw, verbouw en verhuizing 1 meepraten bij nieuwbouw, verbouw en verhuizing Sociaal statuut cliënten Cello, versie voor cliënten 2 In dit boekje staat informatie over meedenken en meepraten als er in jouw woning wat verandert. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Koraal Groep Koraal Groep wil graag dat je tevreden bent. Tevreden over de manier

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven

Autisme Spectrum Stoornis. Zo gewoon mogelijk verder leven Autisme Spectrum Stoornis Zo gewoon mogelijk verder leven Wat is ASS? ASS is een afkorting voor Autisme Spectrum Stoornissen. Het is een verzamelnaam voor verschillende stoornissen. Klassiek autisme, Asperger

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep Koraal

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

Specialistische zorg bij het ouder worden Sterker in de samenleving.

Specialistische zorg bij het ouder worden Sterker in de samenleving. Specialistische zorg bij het ouder worden Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Janneke is een ouder wordende vrouw met een verstandelijke handicap. Haar lichamelijke klachten nemen toe met het

Nadere informatie

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Zoeken naar de juiste aanpak Bij De Beele wonen jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar met een licht verstandelijke

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving.

Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Monique is maatje van Ellen. Een aantal keren per maand gaan ze samen leuke dingen doen. Dingen die Ellen door haar beperking

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Sociaal Juridisch Servicepunt Sterker in de samenleving.

Sociaal Juridisch Servicepunt Sterker in de samenleving. Sociaal Juridisch Servicepunt Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Heb je vragen over de nieuwe wetten in de zorg? Mag Pluryn jou wel een eigen bijdrage voor waskosten vragen? Voor dit soort vragen

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling

Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! Klachtenregeling 1 Heb je een klacht? Samen zoeken we een oplossing! In deze folder lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt. 2 Koraal Groep Koraal

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Woonondersteuning die bij je past Sterker in de samenleving.

Woonondersteuning die bij je past Sterker in de samenleving. Woonondersteuning die bij je past Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De plaats waar en de manier waarop je woont, kies je zorgvuldig. Je huis is immers je thuis. Hier wil je je prettig voelen.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving.

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De blijdschap bij Charley was groot toen er een plek voor haar vrijkwam in een woongroep van Pluryn in Horst. Zij voelt zich

Nadere informatie

WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING. Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK)

WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING. Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK) WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK) JONGEREN ONTDEKKEN WAT ZE WEL KUNNEN Jongeren met een IQ tussen 40 en 60 en ernstige

Nadere informatie

BESCHERMD WONEN MET INTENSIEVE VERZORGING EN VERPLEGING (voorheen ZZP 6) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION

BESCHERMD WONEN MET INTENSIEVE VERZORGING EN VERPLEGING (voorheen ZZP 6) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION BESCHERMD WONEN MET INTENSIEVE VERZORGING EN VERPLEGING (voorheen ZZP 6) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION 1 2 Inleiding In de kleinschalige zorgcentra van Proteion staan gastvrijheid en

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Ontdekken wat je wél kan, in een aangepaste omgeving Sterker in de samenleving.

Ontdekken wat je wél kan, in een aangepaste omgeving Sterker in de samenleving. Ontdekken wat je wél kan, in een aangepaste omgeving Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Emma woont sinds kort bij een woongroep van Pluryn. Onderwijs krijgt zij in het gebouw van haar woongroep.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Zo gewoon mogelijk verder met ASS Sterker in de samenleving.

Zo gewoon mogelijk verder met ASS Sterker in de samenleving. Zo gewoon mogelijk verder met ASS Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Froukje is een vlotte, jonge meid. Ze staat midden in het leven. Maar soms worden mensen heel boos om haar opmerkingen. Froukje

Nadere informatie

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin)

Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Samenstelling tekst Beppie Brood (teamleider ATC s Amstelduin) Monique van Kollenburg (trainer ATC Amstelduin) Lay-out Bob Snel (trainer ATC Amstelduin) Document Versie maart 2007 Meer informatie E-mail:

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Stage lopen bij Pluryn. Informatie voor toekomstige stagiairs

Stage lopen bij Pluryn. Informatie voor toekomstige stagiairs Stage lopen bij Pluryn Informatie voor toekomstige stagiairs Volg je een MBO- of HBO-opleiding? Denk dan aan Pluryn! Welkom bij Pluryn. Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren,

Nadere informatie

Kansen voor jongeren met een laag IQ Sterker in de samenleving.

Kansen voor jongeren met een laag IQ Sterker in de samenleving. Kansen voor jongeren met een laag IQ Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Emma woont sinds kort bij een woongroep van Pluryn. Onderwijs krijgt zij in het gebouw van haar woongroep. Zij ontdekt

Nadere informatie

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving.

Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Vrijetijdsbesteding voor jongeren Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Eén ding is zeker: voor verveling heb je geen tijd bij Pluryn. Of je nu lekker wil sporten, hobbyen, muziek maken of uitgaan

Nadere informatie

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving.

Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Zelfstandiger leren leven bij Next Level Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Anouk woont al jaren bij een leefgroep voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Maar ze wil zelfstandiger

Nadere informatie

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven!

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Plezier! Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014 Netwerken Verhuizen Nebula Daelzicht Inspiratiedagen Plezier is het cliëntenblad van Daelzicht www.daelzicht.nl/plezier

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Wie betaalt wat? De afspraken over je eigen bijdrage als je bij Philadelphia woont of gaat wonen MELK. Het beste uit jezelf

Wie betaalt wat? De afspraken over je eigen bijdrage als je bij Philadelphia woont of gaat wonen MELK. Het beste uit jezelf De afspraken over je eigen bijdrage als je bij Philadelphia woont of gaat wonen MELK Philadelphia voor de cliënt Het beste uit jezelf Wie betaalt wat als je bij Philadelphia woont? De zon is gratis. Maar

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+ Wortel van Glas 16+ Naast de reguliere producties is en blijft het werk met en voor moeilijke doelgroepen een absolute noodzaak voor Stefan Perceval. Binnen dat kader presenteren we ook Wortel van Glas,

Nadere informatie

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP BEGELEIDING (voorheen ZZP 7)

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP BEGELEIDING (voorheen ZZP 7) BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP BEGELEIDING (voorheen ZZP 7) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION 1 2 Inleiding In de kleinschalige

Nadere informatie

Informatie over zorgzwaartepakketten

Informatie over zorgzwaartepakketten Informatie over zorgzwaartepakketten voor cliënten, familie en andere betrokkenen Voor wie is deze folder? Deze informatie is voor mensen met psychiatrische problemen die voor langere tijd bij GGZ ingeest

Nadere informatie

BEGELEID WONEN VOOR MOEDER EN KIND. Voor jonge moeders met een licht verstandelijke beperking

BEGELEID WONEN VOOR MOEDER EN KIND. Voor jonge moeders met een licht verstandelijke beperking BEGELEID WONEN VOOR MOEDER EN KIND Voor jonge moeders met een licht verstandelijke beperking DOE WAT HET BESTE IS VOOR JOU EN JE KIND Heb je net een kindje gekregen of ga je binnenkort bevallen? Als moeder

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn

Uitgebreide versie. Mijn geld in vertrouwde handen. Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Uitgebreide versie Mijn geld in vertrouwde handen Stichting Beheer Bewonersgelden Pluryn Mijn geld in vertrouwde handen Iedereen heeft geld nodig om te leven. Om zelf kleren en eten te kopen, maar ook

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Verschillen tussen mensen met en zonder een handicap Socio-demografische kenmerken - Leeftijd - Geslacht - Woonsituatie - Werksituatie

Verschillen tussen mensen met en zonder een handicap Socio-demografische kenmerken - Leeftijd - Geslacht - Woonsituatie - Werksituatie Inhoud Theoretisch kader Operationalisering concepten Methodologie en dataverzameling Resultaten en analyses: kwalitatief onderzoek Resultaten en analyses: Kwantitatief onderzoek Conclusies Aanbevelingen

Nadere informatie

Waarover gaat deze handreiking?

Waarover gaat deze handreiking? Waarover gaat deze handreiking? Als je zorg en ondersteuning nodig hebt, is het belangrijk dat jouw wensen worden opgeschreven in een zorgplan. Een zorgplan maak je samen met mensen die dicht bij je staan

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn gegevens veilig bij Pluryn. Privacy Reglement

Uitgebreide versie. Mijn gegevens veilig bij Pluryn. Privacy Reglement Uitgebreide versie Mijn gegevens veilig bij Pluryn Privacy Reglement Mijn gegevens veilig bij Pluryn Als je clint bij Pluryn wordt, wil Pluryn veel over jou weten. Je krijgt heel veel vragen, bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Bewindvoering: hoe werkt het?

Bewindvoering: hoe werkt het? Bewindvoering: hoe werkt het? Samen je centen de baas JE HEBT EEN BEWINDVOERDER. EN NU? Een tijdje terug heb je ervoor gekozen om je geld samen met Mijn Geld en Zo te regelen. De rechter vindt dit goed.

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Algemene brochure. voor mensen met een beperking. MEE maakt meedoen mogelijk MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Algemene brochure voor mensen met een beperking MEE maakt meedoen mogelijk 1 Colofon Tekst en samenstelling Eenvoudig Communiceren Amsterdam Afd. Communicatie

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Nieuwsbrief over kwaliteit

Nieuwsbrief over kwaliteit Nieuwsbrief over kwaliteit april 2013 Abrona heeft in 2012 extra geld gekregen van de regering. Geld om de zorg te verbeteren. Geld om de begeleiding van cliënten te verbeteren. Dit heet kwaliteit. Abrona

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

Thuis in de Hoeksche Waard

Thuis in de Hoeksche Waard 1 Thuis in de Hoeksche Waard 2 De rust en ruimte van de Hoeksche Waard is onze plek, ons thuis. Hier betekenen wij al bijna vijftig jaar met kleinschalige zorg iets groots in het persoonlijke leven van

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Urjen komt bij Pluryn wonen en krijgt behandeling. In de dienstverleningsovereenkomst staan alle afspraken. Krijg je zorg van Pluryn? Ben je bij Pluryn

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

KAMERTRAININGSCENTRUM

KAMERTRAININGSCENTRUM KAMERTRAININGSCENTRUM Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 17 tot 23 jaar Voor wie? Een Kamertrainingscentrum (KTC) is bedoeld voor jongeren met een licht

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 13 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie oktober t/m 13 oktober Bootvakantie 2017 8 oktober t/m 13 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP VERZORGING/VERPLEGING (voorheen ZZP 8)

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP VERZORGING/VERPLEGING (voorheen ZZP 8) BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP VERZORGING/VERPLEGING (voorheen ZZP 8) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION 1 2 Inleiding In de kleinschalige

Nadere informatie

nummer 17 oktober 2014 praten met Dave van der Neut

nummer 17 oktober 2014 praten met Dave van der Neut nummer 17 oktober 2014 praten met Dave van der Neut de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Arco Boogaard Adrie de Bruijn cliëntenraad functionaris de Waaier + de Schelp medezeggenschap Anita

Nadere informatie

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap?

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Arco Boogaard cliëntenraad de Waaier + de Schelp Anita van Dinteren

Nadere informatie

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving.

Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Thuis wonen met ondersteuning Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Woon je zelfstandig of binnen je gezin en heb je daarbij ondersteuning nodig? Dan kun je gebruik maken van de ambulante hulpverlening

Nadere informatie

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving Glass Christmas Edition Voor wielrennen was het... Alies: Ik heb een schoenen verslaving Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË Inhoudsopgave Pagina: Even voorstellen 4-5 Ik heb een schoenen

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Voorzieningen bij MindUp Wonen

Voorzieningen bij MindUp Wonen Voorzieningen bij MindUp Wonen HAAL HET BESTE Als u bij MindUp bent opgenomen voor verblijf met begeleiding, in een beschermde woonvorm, kan dat voor u een behoorlijke verandering zijn. Waarschijnlijk

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie