Financieringssysteem Sociale Zekerheid Een schets op hoofdlijnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Financieringssysteem Sociale Zekerheid Een schets op hoofdlijnen"

Transcriptie

1 Financieringssysteem Sociale Zekerheid Een schets op hoofdlijnen Door mr. A.J.H. Breitenfellner Inleiding Vanaf begin jaren negentig was het overheidsbeleid voor een groot deel gericht op het meer activerend maken van de sociale zekerheid. Bekende maatregelen in dat kader zijn de Privatisering van de ZW, WIA en de Wet Bezava (Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters). Hét instrument om de sociale zekerheid meer activerend te maken, is het financieringssysteem. Via het financieringssysteem kunnen effectieve financiële prikkels bij (vooral) werkgevers worden gelegd om de sociale risico s te beperken. Juridische grondslag van de financiering van de sociale zekerheid De belangrijkste wettelijke regelingen voor de financiering van de sociale zekerheid zijn terug te vinden in: Wfsv (Wet financiering Sociale Verzekeringen); Besluit Wfsv; Regeling Wfsv; BW (Burgerlijk Wetboek: diverse arbeidsrechtelijke bepalingen); Materiewetten (zoals de WIA, ZW, Zvw, Participatiewet etc.) Besluit gedifferentieerde premie Whk (Werkhervattingskas) 2015; Wet LB 1964 (Wet op de loonbelasting 1964: specifieke artikelen); AWR (Algemene wet inzake rijksbelastingen: specifieke artikelen); Awir (Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen); Invorderingswet. Wfsv De Wfsv is dé financieringswet van de Sociale Zekerheid en regelt de bekostiging van de sociale verzekeringen. Sociale verzekeringen (volksverzekeringen en werknemersverzekeringen) worden gefinancierd uit premies en rijksbijdragen. De Wfsv regelt wie premieplichtig is, wat de premiegrondslag is, wat de bestemming is van de premieopbrengsten en welke instanties de premies vaststellen, goedkeuren en innen. Daarnaast regelt de Wfsv welke rijksbijdragen worden verstrekt aan welke fondsen. Besluit Wfsv Het besluit Wfsv is een algemene maatregel van bestuur en is bevat regels voor onder meer de Ziektewet (ZW) en de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). In het besluit is het systeem van premiedifferentiatie voor de Ziektewet (ZW) en de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) nader uitgewerkt De WGA is onderdeel van de WIA. Daarnaast regelt het besluit enkele bijzondere situaties zoals eigen risicodragen ZW en WGA, de financiële verplichtingen bij overgang van onderneming en regres bij letselschade.

2 Regeling Wfsv De Regeling Wfsv is een ministerieel besluit en bevat specifieke regelingen zoals premieheffing bij samenloop van inkomsten en uitkeringen en het verhalen van lasten van eigen risicodragers WGA op werknemers. Daarnaast bevat de regeling voorschriften die slechts gelden voor specifieke sectorfondsen zoals het fonds voor de uitzendsector. Ten slotte zijn er nog specifieke regelingen voor overheidswerkgevers zoals de vrijstelling van de garantieplicht bij eigen risicodragen WGA. BW Het burgerlijk wetboek bevat diverse arbeidsrechtelijke bepalingen voor de financiering van de sociale zekerheid zoals de loondoorbetalingsplicht bij ziekte, verlenging van de loondoorbetalingsplicht en de transitievergoeding bij ontslag van de zieke werknemer. Materiewetten Sociale Zekerheid Ook de materiewetten bevatten diverse financieringsbepalingen zoals de financiering vanuit de algemene middelen. Daarnaast is geregeld wie premieplichtig is en welke sancties van toepassing zijn. Besluit gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (WHK) Ieder jaar stelt het UWV het Besluit gedifferentieerde premie WHK vast waarin alle premies en overige cijfers staan die van belang zijn voor de bepaling van de verschillende soorten gedifferentieerde premies ter financiering van ziekengeld- en WGA- uitkeringen. Wet LB 1964 Sociale zekerheidspremies worden geheven over het loon. In de Wet LB 1964 is geregeld wat wel en niet tot dat loon behoort. Daarnaast bevat de Wet LB 1964 regelingen om het loon begrip voor de sociale zekerheid en het fiscaal loonbegrip zoveel mogelijk op elkaar te laten aansluiten. AWR De belastingdienst heft en int de meeste premies sociale verzekeringen. De Algemene wet inzake rijksbelastingen regelt bijvoorbeeld bezwaar, beroep en eventueel cassatie tegen een aanslag van de belastingdienst. Daarnaast bevat de AWR diverse bestuursrechtelijke en strafrechtelijke sancties met betrekking tot onder meer de aangifte. Awir De algemene wet inkomensafhankelijke regelingen bevat diverse toeslagen en tegemoetkomingen, zoals de zorgtoeslag. Invorderingswet De invorderingswet bevat ten slotte regels voor de wijze waarop de belastingdienst rijksbelastingen int.

3 Globale schets van de financiering van de Sociale Zekerheid De kern van de financiering van de sociale zekerheid is neergelegd in de Wfsv, het besluit Wfsv en de regeling Wfsv. Daarnaast bevatten de materiewetten en het BW zelf ook belangrijke bepalingen zoals de financiering van de sociale voorzieningen. De fiscale wetgeving bevat regelingen over het fiscale loon en de wijze van afdracht en inning van premies. De sociale zekerheid bestaat uit sociale verzekeringen en sociale voorzieningen met elk hun eigen financieringswijze. Sociale voorzieningen Tot de sociale voorzieningen behoren de: Participatiewet; IOAW (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers; IOAZ (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen); TW (de Toeslagenwet); Wet Wajong (Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten); IOW (Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW). De overheid financiert de sociale voorzieningen uit de algemene middelen (belastingmiddelen). De wettelijke bepalingen met betrekking tot de financiering zijn terug te vinden in de materiewetten. Sociale verzekeringen De sociale verzekeringen worden voor het overgrote deel gefinancierd uit werkgevers- en werknemerspremies volgens het omslagsysteem: de lopende uitkeringslasten van enig jaar worden gefinancierd uit de premie- inkomsten over dat jaar. De belastingdienst vordert de premies in. De premies komen ten goede aan diverse fondsen en kassen waar beperkt vermogensvorming plaatsvindt. De financiële middelen van de fondsen zijn onderdeel van het middelenbeheer van het Rijk en zijn van belang voor de bepaling van de EMU- schuld. De overheid publiceert jaarlijks de Regeling vaststelling premiepercentages en het maximumpremieloon werknemers- en volksverzekeringen en de opslag kinderopvangtoeslag (laatste publicatie betreft 2015). In bepaalde gevallen is het mogelijk om de premies die werkgevers betalen te verhalen op de werknemer. Dat geldt alleen voor de gedifferentieerde premies. De werkgever is bevoegd maximaal 50% van de premie te verhalen op het netto loon van de werknemer (artikel 34, lid 2 Wfsv) De overige premies mag de werkgever niet verhalen (artikel 20 Wfsv).

4 Sociale verzekeringen bestaan uit volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Volksverzekeringen Volksverzekeringen zijn de: AOW (Algemene Ouderdomswet); Anw (Algemene nabestaandenwet); AKW (Algemene Kinderbijslagwet); AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). De volksverzekeringen worden gefinancierd uit premies en uit rijksbijdragen. Degenen die onder de volksverzekeringen vallen betalen ook de premies. Deze worden geheven over het premie- inkomen (artikel 10 Wfsv). Dat is het belastbare inkomen in de zin van de Wet Inkomstenbelasting (IB) 2001 en het belastbare loon in de zin van de Wet LB Het loon of inkomen waarover premies worden geheven is gemaximeerd op een jaarlijks vast te stellen bedrag en komt overeen met de eerste twee belastingschijven. Personen boven de AOW- leeftijd betalen geen AOW- premie. De minister SZW stelt jaarlijks de premiepercentages vast (artikel 11, lid 1 en 2 Wfsv). Daarnaast stelt de minister van VWS de premiepercentages voor AWBZ vast, in overeenstemming met de minister van SZW (artikel 11, lid 3 Wfsv). Werknemersverzekeringen Tot de werknemersverzekeringen behoren de: ZW (Ziektewet); WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). De wet bestaat uit de: o WGA (Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten): Loondervingsuiktering (Fase 1: maximaal eerste 3 jaar en 2 maanden) Loonaanvullingsuitkering (Fase 2a: als > 50% verdiencapaciteit wordt benut) WGA- vervolguitkering (Fase 2b: als < 50% verdiencapaciteit wordt benut) o IVA (Inkomensvoorziening Volledig en duurzaam Arbeidsongeschikten). WW (Werkloosheidswet). Premieplichtig voor deze verzekeringen is de werkgever. Dat is in de desbetreffende materiewetten geregeld. Werkgever is degene tot wie werknemers in dienstbetrekking staan. Als de werknemer een uitkering ontvangt op grond van de werknemersverzekeringen, wordt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverkeringen (UWV) als fictief werkgever beschouwd en is derhalve ook premieplichting. De premies werknemersverzekeringen worden geheven over het loon zoals gedefinieerd in artikel 16 Wfsv. Dat is net zoals bij de volksverzekeringen gebaseerd op het loonbegrip van de Wet LB In de Wfsv is bepaald dat loon uit vroegere dienstbetrekking niet tot het loon behoort, met uitzondering van uitkeringen op grond van de werknemersverzekeringen (artikel 16, lid 2, onderdeel a. Wfsv). Daarmee worden ook uitkeringen premieplichtig. De premies over uitkeringen worden afgedragen door het UWV. In artikel 11 Wet LB 1964, wordt een groot aantal aanspraken,

5 uitkeringen en vertrekking, die op zichzelf als loon uit tegenwoordige dienstbetrekking kunnen worden aangemerkt buiten het loonbegrip gebracht. Meest bekend zijn de aanspraken (premies) voor een pensioenregeling. Over deze aanspraken hoeven geen premies werknemersverzekeringen te worden betaald. Uiteraard is via de omkeerregels de latere uitkering wel belast. Het loon waarover premies worden geheven is op grond van artikel 17 Wfsv gemaximeerd op een jaarlijks vast te stellen bedrag. Voor 2015 ligt dat maximum op ,- per jaar. Voor de werknemersverzekeringen gelden verschillende soorten premies, zoals een landelijke basispremie (artikel 33 Wfsv), en premies die per sector verschillen of diverse gedifferentieerde premies (artikel 34 Wfsv). De premies werknemersverzekeringen worden jaarlijks vastgesteld. Het UWV stelt de sectorpremies vast (artikel 28, lid 1 Wfsv) en de gedifferentieerde premies voor de Werkhervattingskas (artikel 38, lid 2 WFsv). De minister SZW dient de door het UWV vastgestelde sectorpremies goed te keuren (artikel 28, lid 6 Wfsv). Deze goedkeuringsbevoegdheid geldt niet voor de premies Whk. De overige premies worden vastgesteld door de minister zelf (artikel 27 Wfsv: premiepercentage AWF, artikel 36 Wfsv: basispremie AOF). WIA De WIA wordt gefinancierd uit een landelijke basispremie (artikel 33 Wfsv) bedoeld voor de bekostiging van IVA- uitkeringen, WGA- uitkeringen die langer dan 10 jaar bestaan en WGA- uitkeringen die nog geen 10 jaar bestaan voor dat deel van zogeheten loonaanvullingsuitkering dat hoger is dan de WGA- vervolguitkering. De loonaanvullingsuitkering (en loongerelateerde uitkering) is gebaseerd op het oude loon terwijl de WGA- vervolguitkering gebaseerd is op het minimumloon. Voor de financiering van de overige WGA- uitkeringen geldt een gedifferentieerde premie. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen WGA- uitkeringen aan werknemers met een vast contract (WGA- vast uitkeringen) en WGA- uitkeringen aan werknemers met een tijdelijke contract (WGA- flex uitkeringen). Voor de financiering van beide soorten uitkeringen bestaan aparte gedifferentieerde premies. Dat onderscheid is van belang omdat werkgevers vooralsnog alleen voor WGA- vast uitkeringen eigen risicodrager kunnen worden. Het voornemen is dat werkgevers vanaf ook voor WGA- flex uitkeringen eigen risicodrager kunnen worden. Niet alle werkgevers betalen een gedifferentieerde premie. Dat geldt alleen voor grotere werkgevers. Dat zijn werkgevers met een loonsom groter dan 100 maal de gemiddelde loonsom. De gemiddelde loonsom wordt jaarlijks door het UWV vastgesteld en bedraagt op dit moment ,- Kleine werkgevers met een loonsom minder dan 10 maal de gemiddelde loonsom betalen de voor hen geldende sectorpremies. Middelgrote werkgevers betalen een combinatie van sectorpremies en gedifferentieerde premies. Dit systeem is ingevoerd met de Wet Bezava. Eigen risicodragers dragen rechtstreeks het financiële risico van de uitkeringen en krijgen vrijstelling van betaling van de gedifferentieerde premie. ZW De financiering van ZW- uitkeringen is eveneens aangepast door de Wet Bezava. Net zoals voor de WIA wordt de ZW gefinancierd via een sectorpremie voor kleine werkgevers, een gedifferentieerde

6 premie voor grote werkgevers en een combinatie van gedifferentieerde premie en sectorpremies voor middelgrote werkgevers. Overigens dient onderscheid te worden gemaakt tussen financiering van ZW- uitkeringen en het doorbetaalde loon bij ziekte. In het algemeen bestaat recht op ZW als geen recht (meer) bestaat op loondoorbetaling en in bijzondere situaties zoals zwangerschap/bevalling en orgaandonatie WW Voor de financiering van de WW geldt een landelijke premie en premies per sector (artikel 23 Wfsv). Via de sectorpremie worden de WW- uitkeringen van de eerste 6 maanden betaald. Zorgverzekeringswet (Zvw) Voor de financiering van de Zvw geldt een nominale en een inkomensafhankelijke premie. De verplichting tot betaling van de nominale premie is geregeld in artikel 16, lid 1 jo. artikel 1 Zvw en rust op de verzekeringnemer. Dat is meestal echter niet altijd de verzekerde. Men kan immers een verzekering afsluiten ten behoeve van een derde (zoals een gezinslid). De inkomensafhankelijke premie is op grond van artikel 41 Zvw verschuldigd door de verzekeringsplichtige (ook als deze geen zorgverzekering zou afsluiten) en de inhoudingsplichtige. Deze premie komt ten goede aan het Zorgverzekeringsfonds. De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zvw is een percentage van het loon (artikel 45, lid 1 ZvW). In artikel 43, lid 1 Zvw is omschreven dat dit het loon is in de zin van de Wet LB Daarnaast is dit de belastbare winst, het belastbare inkomen uit overige werkzaamheden, en de belastbare periode uitkeringen in de zin van de Wet IB Door de Wet uniformering loonbegrip is het maximumpremieloon voor de Zvw gelijkgetrokken aan dat voor de werknemersverzekeringen. Het inkomensafhankelijke percentage Zvw bedraagt voor ,95% voor degenen waarvoor geldt dat de inhoudingsplichtige (werkgever) dit afdraagt (Regeling Zorgverzekeringswet en artikel 42 Zvw) Als dat niet het geval is, draagt de verzekeringsplichtige de bijdrage zelf af (Regeling Zorgverzekeringswet en artikel 43 Zvw). Het percentage bedraagt dan (voor 2015): 4,85%. Zorgverzekeraars stellen de nominale premie vast. Daarvoor gelden verschillende grondslagen die per type zorgverzekering kunnen verschillen. Op de nominale premie kan een korting worden gegeven (Artikel 17 en 18 Zvw). Ten slotte kan een zorgtoeslag worden aangevraagd door degenen die gezien hun inkomen door de nominale premie onevenredig zwaar worden belast (Wet op de zorgtoeslag). Heffing en invordering Premies (inclusief de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw) worden in de regel geheven op basis van afdracht zoals bepaald in artikel 59 Wfsv en artikel 16 AWR. De werkgever, of het UWV als fictief werkgever zoals omschreven in artikel 6, lid 1 Wet LB 1964, houden de verschuldigde premies in op het loon van de werknemer en dragen dit af aan de ontvanger der belastingen. Dit is conform de loonbelastingprocedure van artikel 59 lid 1 Wet LB 1964

7 zoals die geldt voor werknemersverzekeringen en artikel 58, lid 2 Wet LB 1964 voor volksverzekeringen. Artikel 49 lid 2 Zvw regelt dit voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Bij de werknemersverzekeringen ontbreekt de inhouding op het loon omdat het gaat om werkgeverspremies. Desondanks zijn de regels voor de heffing en invordering van de loonbelasting van overeenkomstige toepassing (artikel 27c Wet LB 1964). Bij de volksverzekeringen vindt heffing van premies plaats via een aanslag (na aangifte) als er geen sprake is van een dienstverband. Dat is geregeld in artikel 11 AWR. Dit is de procedure voor de heffing van inkomstenbelasting volgens artikel 58, lid 1 Wfsv, en artikel 49 lid 2 Zvw. Als er wel sprake is van een dienstverband geldt voor de heffing van premies volksverzekeringen zowel de loonbelastingprocedure als (na afloop van het aangiftejaar) de inkomstenbelastingprocedure waarbij verrekening plaatsvindt (artikel 15 AWR). Ook de werkgever is verplicht om de ingehouden premies op aangifte af te dragen (artikel 6-8 AWR). De aangiftegegevens worden door de belastingdienst aan het UWV verstrekt ten behoeve van de polisadministratie. Tegelijk met de aangifte moet de werkgever de ingehouden premies aan de ontvanger betalen (art. 19 AWR) Afsluiting Het financieringssysteem van de Sociale Zekerheid is veelomvattend en heeft verschillende functies. Naast bekostiging van de uitkeringsregelingen is het een instrument om regelingen meer activerend te maken. Wijzigingen in het financieringssysteem kunnen grote gevolgen hebben voor degenen die de sociale lasten moeten betalen en hebben invloed op het gedrag van deze partijen. Kennis van het financieringssysteem verschaft meer inzicht in de werking van wettelijke maatregelen die het financieringssysteem wijzigen zoals de Wet Bezava. Over Juridisch advieskantoor esvedra Juridisch advieskantoor esvedra is gespecialiseerd in de Sociale Zekerheid. Wij houden u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied. Neem voor meer informatie of bij vragen over deze onderwerpen gerust contact met ons op. T M E info@esvedra.nl W

Werkgeverslasten per 1 juli 2015

Werkgeverslasten per 1 juli 2015 Werkgeverslasten per 1 juli 2015 Doolhof aan lasten op een rijtje gezet! Door mr. A.J.H. Breitenfellner Inleiding De totale loonkosten bestaan niet alleen uit het loon maar ook uit de daarover verschuldigde

Nadere informatie

Rekenregels per 1 juli 2008

Rekenregels per 1 juli 2008 Rekenregels per 1 juli 2008 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2008 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2012 Premieoverzicht

Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2012 Premieoverzicht Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2012 Premieoverzicht Premies per 1 januari 2012 Volksverzekeringen (premieafdracht aan Belastingdienst) premie % AOW ANW AWBZ werkgever - - - werknemer 17,91

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2013 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2013 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag): Rekenregels per 1 juli 2013 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2013 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Inhoud. Afkortingen 13

Inhoud. Afkortingen 13 Inhoud Afkortingen 13 1 Inleiding in de sociale zekerheid 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Driedeling 28 1.2.1 Werknemersverzekeringen 29 1.2.2 Volksverzekeringen 29 1.2.3 Sociale voorzieningen 30 2 Kinderen 33

Nadere informatie

Loonheffingen onder redactie van: mr. J.R. Hesse mr. A.L. Mertens

Loonheffingen onder redactie van: mr. J.R. Hesse mr. A.L. Mertens Loonheffingen 2017 onder redactie van: mr. J.R. Hesse mr. A.L. Mertens Ars Aequi Libri Nijmegen 2017 ISBN: 978-90-6916-873-9 NUR 826 2017 Ars Aequi Libri, Nijmegen. Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2008

Rekenregels per 1 januari 2008 Rekenregels per 1 januari 2008 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2008 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2010

Rekenregels per 1 januari 2010 Rekenregels per 1 januari 2010 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2010 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

I. VERKLARINGEN BEDOELD IN ARTIKEL 1, ONDER L), VAN VERORDENING (EG) NR. 883/2004 DE DATUM VANAF WELKE DE VERORDENING VAN TOEPASSING ZAL ZIJN

I. VERKLARINGEN BEDOELD IN ARTIKEL 1, ONDER L), VAN VERORDENING (EG) NR. 883/2004 DE DATUM VANAF WELKE DE VERORDENING VAN TOEPASSING ZAL ZIJN Verklaring van het Koninkrijk der Nederlanden uit hoofde van artikel 9 van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels

Nadere informatie

Wet financiering sociale verzekeringen

Wet financiering sociale verzekeringen Wet financiering sociale verzekeringen Wet van 16 december 2004, houdende regels betreffende de financiering van de sociale verzekeringen (Wet financiering sociale verzekeringen), laatstelijk gewijzigd

Nadere informatie

Consequenties modernisering Ziektewet (BeZaVa)

Consequenties modernisering Ziektewet (BeZaVa) Consequenties modernisering Ziektewet (BeZaVa) DRV Accountants & Adviseurs 15-01-2014 Op 1 januari 2013 is de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) ingevoerd, ook wel

Nadere informatie

INHOUD DEEL B BURGERLIJK WETBOEK WET VERBETERING POORTWACHTER

INHOUD DEEL B BURGERLIJK WETBOEK WET VERBETERING POORTWACHTER INHOUD DEEL B BURGERLIJK WETBOEK INLEIDING 1 ARBEIDSOVEREENKOMST Bepalingen Uitzendovereenkomst Proeftijd Geen proeftijd toegestaan Wel proeftijd toegestaan Nietig proeftijdbeding Bepaalde tijd Beperking

Nadere informatie

Wet van 16 december 2004, houdende regels betreffende de financiering van de sociale verzekeringen (Wet financiering sociale verzekeringen)

Wet van 16 december 2004, houdende regels betreffende de financiering van de sociale verzekeringen (Wet financiering sociale verzekeringen) (Tekst geldend op: 23-07-2012) Wet van 16 december 2004, houdende regels betreffende de financiering van de sociale verzekeringen (Wet financiering sociale verzekeringen) Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Modernisering Ziektewet [BeZaVa] Poortwachtercentrum / Land van Horne Weert

Modernisering Ziektewet [BeZaVa] Poortwachtercentrum / Land van Horne Weert Modernisering Ziektewet [BeZaVa] Poortwachtercentrum / Land van Horne Weert 12-03-2013 2 Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) Ingangsdatum 01-01-2013 en later 3 Stapsgewijze

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2017

Rekenregels per 1 januari 2017 Rekenregels per 1 januari 2017 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2018

Rekenregels per 1 januari 2018 Rekenregels per 1 januari 2018 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2017 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2017 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag): Rekenregels per 1 juli 2017 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 Sociaal zekerheidsrecht

Hoofdstuk 14 Sociaal zekerheidsrecht Hoofdstuk 14 Sociaal zekerheidsrecht Paragraaf 14.1 1. Overzicht van de Nederlandse sociale zekerheid a. Op welke wijze is het Nederlandse sociaal zekerheidsstelsel in te delen? b. Noem de organisaties

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2017 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2017 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag): Stimulansz - Regelingen en voorzieningen 1.1.4.23 Rekenregels per 1 juli 2017 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2016

Rekenregels per 1 januari 2016 Rekenregels per 1 januari 2016 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2013 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2013 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag): Rekenregels per 1 juli 2013 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2013 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

De WGA-verzekering voor AGF Groothandel

De WGA-verzekering voor AGF Groothandel De WGA-verzekering voor AGF Groothandel Arbeidsongeschikt, wat nu? Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de risico s van inkomensterugval waar uw medewerkers mee te maken kunnen krijgen als

Nadere informatie

A. Algemene sociale wetgeving

A. Algemene sociale wetgeving Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Loon en sociale wetgeving K= kennisvraag, kandidaat moet dan de gegevens uit de toetsterm met behulp van meerkeuzevragen kunnen beantwoorden. Het

Nadere informatie

Rekenregels per 1 juli 2009

Rekenregels per 1 juli 2009 Rekenregels per 1 juli 2009 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2009 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2009

Rekenregels per 1 januari 2009 Rekenregels per 1 januari 2009 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2009 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

In de rekenregels per 1 juli 2019 volgen de criteria voor het minimumjeugdloonvoordeel (jeugd- LIV) in 2019.

In de rekenregels per 1 juli 2019 volgen de criteria voor het minimumjeugdloonvoordeel (jeugd- LIV) in 2019. Rekenregels per 1 januari 2019 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2014

Rekenregels per 1 januari 2014 Rekenregels per 1 januari 2014 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2014 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2013

Rekenregels per 1 januari 2013 Rekenregels per 1 januari 2013 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2013 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2019 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2019 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag): Rekenregels per 1 juli 2019 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon per 1 juli 2019 voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het

Nadere informatie

Eigenrisicodragen Publieke of private verzekering? De keuze is aan u

Eigenrisicodragen Publieke of private verzekering? De keuze is aan u Eigenrisicodragen Publieke of private verzekering? De keuze is aan u UWV Werkgeverscongres 2016 Frank Gevers Programma Eigenrisicodragen werknemersverzekeringen Historisch perspectief Wet BEZAVA Eigenrisicodragen

Nadere informatie

1. Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv)

1. Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv) 1. Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv) 1.1 Algemeen 1 ¾ Wfsv regelt financiering sociale verzekeringen. ¾ Onder werking van Wfsv vallen ¾ volksverzekeringen AOW/Anw/Wlz ¾ werknemersverzekeringen

Nadere informatie

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld?

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Toekomstplannen. Een andere woning, een verre reis of kinderen die gaan studeren. Je hebt uitdagend werk, een inkomen en ambities. Je moet

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2014 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2014 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag): Rekenregels per 1 juli 2014 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2014 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2013

Rekenregels per 1 januari 2013 Rekenregels per 1 januari 2013 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2013 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2011

Rekenregels per 1 januari 2011 Rekenregels per 1 januari 2011 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2011 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

Herwin Schrijver. Landelijk Arbo congres Reed Business 7 oktober 2013 Wat kunt u verwachten in 2014

Herwin Schrijver. Landelijk Arbo congres Reed Business 7 oktober 2013 Wat kunt u verwachten in 2014 Herwin Schrijver Landelijk Arbo congres Reed Business 7 oktober 2013 Wat kunt u verwachten in 2014 door Marjol Nikkels-Agema directeur CS Opleidingen B.V. Keuzes overheid en nieuwe ontwikkelingen Werk,

Nadere informatie

Wet van houdende regels betreffende de financiering van de sociale verzekeringen (Wet financiering sociale verzekeringen)

Wet van houdende regels betreffende de financiering van de sociale verzekeringen (Wet financiering sociale verzekeringen) Wet van houdende regels betreffende de financiering van de sociale verzekeringen (Wet financiering sociale verzekeringen) VOORSTEL VAN WET Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Nadere informatie

Percentages en maximumpremieloon werknemers- en volksverzekeringen

Percentages en maximumpremieloon werknemers- en volksverzekeringen Regelingen en voorzieningen CODE 1.1.4.27 Percentages en maximumpremieloon werknemers- en volksverzekeringen bronnen Staatscourant 2015 nr. 43624 4 december 2015 De ministeriële regeling tot vaststelling

Nadere informatie

Nieuwe ziektewet: betalen per zieke flexwerker vanaf 2014

Nieuwe ziektewet: betalen per zieke flexwerker vanaf 2014 Modernisering Ziektewet De kosten van sociale zekerheid komen meer en meer op het bord van de werkgevers. Eerst was er de loondoorbetalingsverplichting in de jaren 90. Toen de Wet Poortwachter, de gedifferentieerde

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 241 Wijziging van de Ziektewet en enige andere wetten om ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van vangnetters te beperken (Wet beperking ziekteverzuim

Nadere informatie

Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2018

Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2018 Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2018 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 2 1. Vrijwillige verzekeringen 2018 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Het verzekerdenbestand 3 1.3. Premie

Nadere informatie

6,1. Samenvatting door een scholier 1406 woorden 21 juni keer beoordeeld. Economie in context

6,1. Samenvatting door een scholier 1406 woorden 21 juni keer beoordeeld. Economie in context Samenvatting door een scholier 1406 woorden 21 juni 2012 6,1 43 keer beoordeeld Vak Methode Economie Economie in context 3.1 Onzeker geval - een gebeurtenis die je niet kunt voorkomen of zien aankomen.

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2018 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2018 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag): Rekenregels per 1 juli 2018 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon per 1 juli 2018 voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het

Nadere informatie

Seminar UBplus 2013 Wijzigingen en BeZaVa 2014. Door Turgut Hefti Patrick Hustinx

Seminar UBplus 2013 Wijzigingen en BeZaVa 2014. Door Turgut Hefti Patrick Hustinx Seminar UBplus 2013 Wijzigingen en BeZaVa 2014 Door Turgut Hefti Patrick Hustinx Ontwikkelingen 2013 en uitdagingen voor de uitzender De politiek Uw inrichting Uw impact Modernisering Ziektewet Modernisering

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2015

Rekenregels per 1 januari 2015 Rekenregels per 1 januari 2015 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2018

Rekenregels per 1 januari 2018 Rekenregels per 1 januari 2018 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen

Nadere informatie

A. Algemene sociale wetgeving

A. Algemene sociale wetgeving Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Loon en sociale wetgeving K= kennisvraag, kandidaat moet dan de gegevens uit de toetsterm met behulp van meerkeuzevragen kunnen beantwoorden. Het

Nadere informatie

NOTA VAN WIJZIGING. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

NOTA VAN WIJZIGING. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 33 241 Wijziging van de Ziektewet en enige andere wetten om ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van vangnetters te beperken (Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters) NOTA VAN

Nadere informatie

Stimulansz - Regelingen & Voorzieningen 1.1.4.22. Bron: ministerie van SZW d.d. 30.11.2015. Rekenregels per 1 januari 2016

Stimulansz - Regelingen & Voorzieningen 1.1.4.22. Bron: ministerie van SZW d.d. 30.11.2015. Rekenregels per 1 januari 2016 Stimulansz - Regelingen & Voorzieningen 1.1.4.22 Bron: ministerie van SZW d.d. 30.11.2015 Rekenregels per 1 januari 2016 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het

Nadere informatie

tarief belastingschijf 1 37% 36,25%* (5,1% belastingen en 31,15% premies) tarief belastingschijf 2 42% 42%* (10,85% belastingen en 31,15% premies)

tarief belastingschijf 1 37% 36,25%* (5,1% belastingen en 31,15% premies) tarief belastingschijf 2 42% 42%* (10,85% belastingen en 31,15% premies) Fiscale cijfers 2014 De definitieve cijfers voor 2014 zijn bekend. Tarieven en schijflengten box 1 Belastingschijf 1 0-19.645 0-19.645 tarief belastingschijf 1 37% 36,25%* (5,1% belastingen en 31,15% premies)

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2010 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2010 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag): Rekenregels per 1 juli 2010 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2010 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Gevolgen modernisering ZW per 1 januari 2014 (wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters of wet BEZAVA).

Gevolgen modernisering ZW per 1 januari 2014 (wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters of wet BEZAVA). Gevolgen modernisering ZW per 1 januari 2014 (wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters of wet BEZAVA). Per 1 januari 2014 treedt de Wet BEZAVA in werking, dit betekent dat werkgevers

Nadere informatie

Rekenregels per 1 juli 2008

Rekenregels per 1 juli 2008 Rekenregels per 1 juli 2008 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2008 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Lijst van afkortingen / 17

Lijst van afkortingen / 17 INHOUD Lijst van afkortingen / 17 UITKERINGEN 1. Ziektewet (ZW) /21 1.1 Begrippen / 21 1.2 Werknemer/dienstbetrekking / 21 1.2.1 Werknemer / 21 1.2.2 Dienstbetrekking / 23 1.3 Werkgever / 26 1.4 Verzekering

Nadere informatie

Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeringswet

Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeringswet Wet van 16 juni 2005, houdende regeling van een sociale verzekering voor geneeskundige zorg ten behoeve van de gehele bevolking (), laatstelijk gewijzigd bij Stcrt. 2009, 15178 (uittreksel) Zorgverzekering

Nadere informatie

Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa)

Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) Ingangsdatum 01-01-2013 en later Stapsgewijze privatisering Ziektewet Ontwikkelingen aantal nieuwe WGA-uitkeringen (in procenten

Nadere informatie

W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering. W etwerkeninkomennaararbeidsvermogen

W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering. W etwerkeninkomennaararbeidsvermogen W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering De W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering(wao) is een Nederlandse wet die is bedoeld voor werknemers die langdurig ziek of gehandicapt zijn en niet meer (volledig)

Nadere informatie

Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2019

Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2019 Premievaststelling vrijwillige verzekering Ziektewet, WW, WAO en WIA 2019 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 2 1. Vrijwillige verzekeringen 2019 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Het verzekerdenbestand 3 1.3. Premie

Nadere informatie

A. Algemene sociale wetgeving

A. Algemene sociale wetgeving CONCEPT Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Loon en sociale wetgeving K= kennisvraag, kandidaat moet dan de gegevens uit de toetsterm met behulp van meerkeuzevragen kunnen beantwoorden.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 403 Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Overige fiscale maatregelen 2013) Nr. 12 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen

Nadere informatie

INHOUD. Lijst van afkortingen / 17

INHOUD. Lijst van afkortingen / 17 / INHOUD Lijst van afkortingen / 7 UITKERINGEN. Ziektewet (ZW) / 2. Begrippen / 2.2 Werknemer/dienstbetrekking / 2.2. Werknemer / 2.2.2 Dienstbetrekking / 23.3 Werkgever / 27.4 Verzekering / 29.4. Verzekerden

Nadere informatie

SV-Actueel. Veranderingen in sociale verzekeringswetten. Samen werken met UWV. Zwolle 15 november 2012

SV-Actueel. Veranderingen in sociale verzekeringswetten. Samen werken met UWV. Zwolle 15 november 2012 SV-Actueel Veranderingen in sociale verzekeringswetten Samen werken met UWV Zwolle 15 november 2012 Programma Wetsvoorstel Vereenvoudiging regelingen UWV Wijziging Wfsv i.v.m. mobiliteitsbonussen Wet

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2016 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2016 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantietoeslag): Rekenregels per 1 juli 2016 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per

Nadere informatie

Rekenregels per 1 juli 2007

Rekenregels per 1 juli 2007 Rekenregels per 1 juli 2007 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2007 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2016/2017

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2016/2017 Examenopgave 1 1. De heer Van der Ham is dga. Een dga is in het algemeen niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Daarom hoeven voor hem geen premies werknemersverzekeringen te worden afgedragen.

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2012

Rekenregels per 1 januari 2012 Rekenregels per 1 januari 2012 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2012 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

Regeling zorgverzekering

Regeling zorgverzekering Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 1 september 2005, nr. Z/VV-2611957, houdende regels ter zake van de uitvoering van de Zorgverzekeringswet (), laatstelijk gewijzigd bij

Nadere informatie

Premievaststelling vrijwillige verzekering ZW, WW, WAO en WIA 2014

Premievaststelling vrijwillige verzekering ZW, WW, WAO en WIA 2014 Premievaststelling vrijwillige verzekering ZW, WW, WAO en WIA 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2 2. Premie vrijwillige verzekeringen 2014 3 2.1. ZW 3 2.2. WW 3 2.3. WAO/WIA 4 Colofon 5 Premievaststelling

Nadere informatie

Wet uniformering loonbegrip

Wet uniformering loonbegrip Wet uniformering loonbegrip De Wet uniformering loonbegrip (WUL) gaat per 1 januari 2013 in. Dit brengt veranderingen met zich mee die u als werkgever wel op uw netvlies moet hebben staan. Het zogenoemde

Nadere informatie

W at vooraf ging Op 1 januari 2013 is de Wet beperking ziekteverzuim en

W at vooraf ging Op 1 januari 2013 is de Wet beperking ziekteverzuim en Whitepaper BeZaVa - 2015 en verder. inclusief update W at vooraf ging Op 1 januari 2013 is de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) ingevoerd. Aanleiding hiervoor was

Nadere informatie

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Op 1 januari 2017 zijn enkele wetten aangepast, die van invloed zijn op het geven van een passend financieel advies. In dit bericht geven we,

Nadere informatie

2-10-2013. Modernisering Ziektewet. Wet BeZaVa. Waarom Modernisering Ziektewet. door Anja Heijstek

2-10-2013. Modernisering Ziektewet. Wet BeZaVa. Waarom Modernisering Ziektewet. door Anja Heijstek Modernisering Ziektewet door Anja Heijstek Wet BeZaVa Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters ofwel Modernisering van de Ziektewet Waarom Modernisering Ziektewet U doet het goed

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2017

Rekenregels per 1 januari 2017 Rekenregels per 1 januari 2017 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 49 en 50 van de Invoeringswet Wet financiering sociale verzekeringen;

Gelet op de artikelen 49 en 50 van de Invoeringswet Wet financiering sociale verzekeringen; Ontwerp Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van, nr. UB/K/2008/6899, tot Verstrekking van

Nadere informatie

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ontwerp Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van, nr. UB/K/2008/6899, tot Verstrekking van

Nadere informatie

Premievaststelling vrijwillige verzekering ZW, WW, WAO en WIA 2017

Premievaststelling vrijwillige verzekering ZW, WW, WAO en WIA 2017 Premievaststelling vrijwillige verzekering ZW, WW, WAO en WIA 2017 Inhoudsopgave Managementsamenvatting 2 1. Vrijwillige verzekeringen 2017 3 1.1. Algemeen 3 1.2. Het verzekerdenbestand 3 1.3. Premie ZW

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2014 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2014 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag): Rekenregels per 1 juli 2014 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2014 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Premiedifferentiatie en eigenrisicodragen ZW- en WGA-uitkeringen vangnetters

Premiedifferentiatie en eigenrisicodragen ZW- en WGA-uitkeringen vangnetters Premiedifferentiatie en eigenrisicodragen ZW- en WGA-uitkeringen vangnetters mr. J.P.M. (Joop) van Zijl advocaat Kantoor Mr. van Zijl B.V. Korvelseweg 142, 5025 JL Tilburg Postbus 1095, 5004 BB Tilburg

Nadere informatie

Op het bovenstaande geldt een aantal uitzonderingen. Niet verzekerd zijn de volgende categorieën ingezetenen:

Op het bovenstaande geldt een aantal uitzonderingen. Niet verzekerd zijn de volgende categorieën ingezetenen: Basisverzekering ziektekosten Per 1 februari 2013 is de Landsverordening basisverzekering ziektekosten (hierna: BVZ) van kracht geworden. Dit memo behandelt uitsluitend de heffing en inning van de inkomensafhankelijke

Nadere informatie

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2018/2019

Uitwerking examentraining BKL Loonheffingen 2018/2019 Examenopgave 1 1. De heer Van der Ham is dga. Een dga is in het algemeen niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Daarom hoeven voor hem geen premies werknemersverzekeringen te worden afgedragen.

Nadere informatie

, versie 2, info na Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 Belastingdienst met sectorpremies horeca (sector 33)

, versie 2, info na Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 Belastingdienst met sectorpremies horeca (sector 33) 20-12-2016, versie 2, info na Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 Belastingdienst met sectorpremies horeca (sector 33) Werkgeverslasten 2017 voor horeca algemeen lager De werkgeverslasten voor de sector 33

Nadere informatie

Zorg & Inkomen. Janthony Wielink Enkwest Opleiding & Advies

Zorg & Inkomen. Janthony Wielink Enkwest Opleiding & Advies Zorg & Inkomen Janthony Wielink Enkwest Opleiding & Advies Zorgen over uw inkomen? Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid 1. Financiële prikkels voor werknemers 2. Financiële prikkels voor werkgevers Doelstelling

Nadere informatie

Persbericht. Sociale Verzekeringen per 1 januari 2013

Persbericht. Sociale Verzekeringen per 1 januari 2013 Persbericht Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 33 Fax (070) 333 40 30 www.szw.nl Sociale Verzekeringen per 1 januari 2013 Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA,

Nadere informatie

BeZaVa, de premieveranderingen voor de werkgever 1. INLEIDING

BeZaVa, de premieveranderingen voor de werkgever 1. INLEIDING BeZaVa, de premieveranderingen voor de 1. INLEIDING Op 1 januari 2013 is de wet BeZaVa in werking getreden. De overheid wil met deze wet een beperking in de uitkeringslasten voor flexwerkers bereiken door

Nadere informatie

Sociale Verzekeringen per 1 juli 2012

Sociale Verzekeringen per 1 juli 2012 Sociale Verzekeringen per 1 juli 2012 Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong gaan vanaf 1 juli 2012 omhoog. De verhogingen worden doorgevoerd omdat de uitkeringen zijn gekoppeld aan het wettelijk

Nadere informatie

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2010 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag):

3. Minimum(jeugd)lonen De minimum(jeugd)lonen bedragen per 1 juli 2010 (bruto per maand, per week en per dag, in euro s, exclusief vakantiebijslag): Rekenregels per 1 juli 2010 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 juli 2010 opgenomen. Deze premies en

Nadere informatie

Stand van Zaken van de sociale zekerheid

Stand van Zaken van de sociale zekerheid In deze brochure wordt een algemeen overzicht met de bedragen per 1 januari 2013 gegeven van de verschillende sociale verzekeringen en voorzieningen. Het is aan de uitvoerende instantie om te beoordelen

Nadere informatie

UWV Tijdreeksen 2017

UWV Tijdreeksen 2017 UWV Tijdreeksen 217 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. WW 3 2. WIA (IVA + WGA) 4 2.1. WIA Totaal 4 2.2. IVA 5 2.3. WGA 6 3. WAO 7 4. WAZ 8 5. Wajong 9 6. Ziektewet 1 7. Uitgekeerde bedragen 11 Colofon 12 UWV

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Financiën;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Financiën; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 26031 17 december 2012 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 december 2012, 2012-0000049118,

Nadere informatie

Sociale verzekeringen per 1 januari 2010

Sociale verzekeringen per 1 januari 2010 Sociale verzekeringen per 1 januari 2010 11 december 2009 Nr. 09/134 Uitkeringen als de AOW, ANW, WW, WIA, WAO en Wajong gaan vanaf 1 januari 2010 omhoog. De verhogingen worden doorgevoerd omdat de uitkeringen

Nadere informatie

1. INLEIDING. 2. BeZaVa EN DE GEVOLGEN VOOR DE PUBLIEKE PREMIES

1. INLEIDING. 2. BeZaVa EN DE GEVOLGEN VOOR DE PUBLIEKE PREMIES 1. INLEIDING Op 1 januari 2013 is de wet BeZaVa in werking getreden. De overheid wil met deze wet een beperking in de uitkeringslasten voor flexwerkers bereiken door de meer actief bij de re-integratie

Nadere informatie

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De gevolgen voor het inkomen bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De gevolgen voor het inkomen bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen De gevolgen voor het inkomen bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid Langdurig ziek/arbeidsongeschikt Jaar 1: werkgever betaalt minimaal 70%. In veel gevallen

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2012

Rekenregels per 1 januari 2012 Rekenregels per 1 januari 2012 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2012 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

10.1 Inleiding 1. 10.3 Regelingen voor werknemers 12 10.3.1 WSW-plaatsing 13 10.3.2 Individuele voorzieningen voor werknemers 13

10.1 Inleiding 1. 10.3 Regelingen voor werknemers 12 10.3.1 WSW-plaatsing 13 10.3.2 Individuele voorzieningen voor werknemers 13 Inhoud Voorwoord V Studiewijzer PDL VII 10 Subsidies en toeslagen 1 10.1 Inleiding 1 10.2 Verlagen van de werkgeverslasten 1 10.2.1 Afdrachtverminderingen 2 10.2.2 Premiekorting en premievrijstelling werknemersverzekeringen

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2010

Rekenregels per 1 januari 2010 Rekenregels per 1 januari 2010 1. Inleiding In deze rekenregels zijn het bruto wettelijke minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen per 1 januari 2010 opgenomen. Deze premies

Nadere informatie

Wet BeZaVa en WIA. Marco de Zeeuw Amersfoort 7 oktober 2014

Wet BeZaVa en WIA. Marco de Zeeuw Amersfoort 7 oktober 2014 Wet BeZaVa en WIA Marco de Zeeuw Amersfoort 7 oktober 2014 Opbouw van de presentatie Inleiding Sociale Zekerheid anno 2014 Basisprincipes En in 2015? Ziektewet Twee groepen, grote verschillen BeZaVa (

Nadere informatie

Rekenregels per 1 januari 2015

Rekenregels per 1 januari 2015 Rekenregels per 1 januari 2015 1. Inleiding In deze rekenregels zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon, de sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen

Nadere informatie

Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2010 Premieoverzicht

Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2010 Premieoverzicht Sociale verzekeringen en uitkeringen (januari) 2010 Premieoverzicht Premies per 1 januari 2010 Volksverzekeringen (premieafdracht aan Belastingdienst) premie % AOW ANW AWBZ werkgever - - - werknemer 17,90

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 54759 19 oktober 2016 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 10 oktober 2016, 2016-0000216530

Nadere informatie

Whitepaper Parameters Werkhervattingkas 2014 en de Wet BeZaVa

Whitepaper Parameters Werkhervattingkas 2014 en de Wet BeZaVa Whitepaper Parameters Werkhervattingkas 2014 en de Wet BeZaVa Wie betaalt welke rekening? Aanleiding Wet BeZaVA Van alle WIA-instroom komt 55% voort uit een Ziektewetvangnetsituatie van instromers die

Nadere informatie