Wegwijzer. werkplekleren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wegwijzer. werkplekleren"

Transcriptie

1 Wegwijzer werkplekleren

2 Wegwijzer werkplekleren Wegwijzers wijzen de routes door de verschillende landschappen van pabo-land: Basisbekwaam Beginnende pabostudenten, onder leiding van deskundige gidsen (mentor en opleider), op weg naar kennismaking met het beroep van leerkracht. Basis- en liobekwaam 2 Studenten verdiepen zich in de pedagogiek en didactiek en kiezen voor een specialisatie onder- of bovenbouw. Geleidelijk aan nemen ze, in samenspraak met de gids, meer verantwoordelijkheid. Liobekwaam 3 Studenten gaan via de lio-periode op weg naar het einddoel: startbekwaam. De gids leidt niet, maar volgt en houdt een oogje in het zeil. Startbekwaam Met het pabo diploma in de rugzak onderweg naar werk, of verdere studie, maar altijd alert op wat er te beleven en te leren valt! Een toelichting op deze richtingen vindt u op de volgende bladzijden.

3 Informatie over het werkplekleren van pabo Deventer Veel praktijk, veel theorie, aansluiten bij actuele ontwikkelingen! Pabo Deventer spreekt je aan! Met deze slogan maken we duidelijk dat we een aansprekende opleiding willen bieden en daarbij veel van de studenten verwachten. De opleiding zet stevig in op leren in de praktijk (werkplekleren) én op een stevige theoretische ondergrond. Naarmate de opleiding vordert, neemt het werkplekleren een grotere plaats in: van één dag in de week naar twee in de week. Tijdens de lio periode zelfs 5 maanden fulltime. In de lio-periode voeren de studenten een beroepstaak uit rondom het actuele thema opbrengstgericht werken en kunnen daarmee een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkelingen binnen hun school. Komend studiejaar zullen alle eerste- tweede- en derdejaars voltijdstudenten, naast de vaste per week, twee blokweken op de leerwerkplek aanwezig zijn: december maart 2015 Een uitzondering vormt de groep halfjaarlijkse instroom Zij zijn in de blokweek in maart nog niet op stage. De derdejaars academische studenten maken in maart 2015 ook geen gebruik van de blokweek. Aanbieden van studenten of vragen om leerwerkplekken? Traditioneel vragen pabo s scholen om leerwerkplekken. Een andere benadering is dat de pabo niet vraagt om leerwerkplekken, maar studenten aanbiedt. Dat lio s het nodige te bieden hebben is geen nieuws maar een gegeven. Inmiddels weten onze scholen dat de tweede- en derdejaars óók veel in huis hebben waarmee een school zijn voordeel kan doen. Natuurlijk zijn studenten, die nog volop bezig zijn met hun opleiding, geen volleerde leerkrachten. Zij hebben de nodige ondersteuning en begeleiding van ervaren mentoren nodig. De eerstejaars zitten in een propedeusejaar, waarin zij (en de opleiding) het antwoord moeten zien te vinden op de vraag of het werken in het basisonderwijs iets voor hen is. Voor eerstejaars is een school waar zij, onder de hoede van hun mentor gaan ontdekken of zij de juiste talenten hebben voor een loopbaan in het onderwijs, van cruciaal belang. Het begeleiden van een student, die ontdekt dat hij zijn toekomst in het onderwijs ziet, is een feest voor een mentor. Wanneer de conclusie is dat iemand andere talenten heeft dan die van leerkracht, is het voor iedereen goed dat een dergelijk besluit in het eerste jaar genomen wordt. Hierbij is de rol van een mentor van groot belang. Digitale stagemarkt Om vraag en aanbod beter op elkaar af te kunnen stemmen organiseert pabo Deventer al een aantal jaren een digitale stagemarkt voor de studenten die naar het tweede en derde studiejaar gaan. Opleidingsscholen leveren een profiel van de school en het aanbod aan leerwerkplekken aan. Studenten reageren op het aanbod. Daardoor ontstaat een goede match tussen scholen en studenten. Ook het komend jaar wordt een stagemarkt georganiseerd. Nader bericht daarover voor de scholen die in aanmerking komen volgt.

4 Deeltijdstudenten Deeltijdstudenten zijn niet op vastgestelde in de praktijk actief, maar bepalen in overleg met de school de, waarop zij binnen de school actief zijn. Het aantal per praktijkperiode is door de pabo vastgesteld. Dinsdag is voor de deeltijdstudenten de lesdag op de pabo. Studiejaar : Een redelijk aantal studenten van pabo Deventer is woonachtig in Twente en de Achterhoek. Omdat veel scholen daar traditiegetrouw banden onderhouden met andere pabo s, waaronder onze fusiepartner in Hengelo, is het bijzonder lastig om deze studenten een leerwerkplek op een redelijke reisafstand van hun huisadres te bezorgen. Wij vragen scholen uit die regio dan ook nadrukkelijk of zij binnen hun organisatie willen kijken of er wellicht een (extra) leerwerkplek beschikbaar is voor studenten van pabo Deventer. Wie ontvangen deze mailing? Veel scholen die dit studiejaar één of meer studenten van onze pabo een stageplaats bieden, ontvangen deze mailing. Wanneer u geen post van ons wilt ontvangen, kunt u dat via (stagebureau.pabo@saxion.nl) aan ons laten weten. Wij doen dan ons best om u verder geen ongewenste post te sturen. Enkele aandachtspunten: Via het Aanbodformulier werkplekleren kunt u uw aanbod voor het komend schooljaar opgeven. Wilt u het aanbodformulier uiterlijk vrijdag 4 april 2014 via stagebureau.pabo@saxion.nl aan ons retourneren? Ook voor nadere informatie over het werkplekleren van pabo Deventer kunt u contact opnemen met het stagebureau bij voorkeur via stagebureau.pabo@saxion.nl of op telefoonnummer

5 Basisbekwaam Pabo 1 Werkplekleren (WPL A1 en A2) 1ste jaar voltijdstudenten basisbekwaam Code Aantal Aanwezig op leerwerkplek Typering van het werkplekleren WPL A1 15 Elke donderdag* vanaf donderdag 30 oktober tot en met donderdag 22 januari. Oriënteren op de onderwijspraktijk in een willekeurige bouw d.m.v. eenvoudige lesopdrachten. Een blokweek in de week voor de kerstvakantie: december. WPL A2 19 Elke donderdag* vanaf donderdag 12 februari tot en met donderdag 18 juni. Een blokweek van maart. Oefenen in lesgeven in de andere bouw dan WPL A1. Op basis van behaalde resultaten in deze periode wordt het studieadvies bepaald. * Tijdens de toetsweken is de student in overleg 1 week niet op de leerwerkplek.

6 Basis- en liobekwaam 2 Pabo 2 Werkplekleren (WPL B1 en B2) 2de jaar voltijdstudenten B1: basisbekwaam B2: liobekwaam Code Aantal Aanwezig op leerwerkplek Typering van het werkplekleren WPL B1 36 Elke maandag en dinsdag* Van maandag 8 september tot en met dinsdag 20 januari. Een blokweek in de week voor de kerstvakantie: december. De student zet maandag 9 februari WPL B2 voort in een andere groep binnen de school. De student bekwaamt zich verder in het lesgeven volgens vakdidactische uitgangspunten en zal toewerken naar het verzorgen van een dagdeel onderwijs. De student kan zich vanaf dit moment specialiseren in één bouw. WPL B2 34 Elke maandag en dinsdag* Van maandag 9 februari tot en met dinsdag 23 juni. Een blokweek van maart. Behalve lesgeven krijgt de student nu ook meer verantwoordelijkheid voor de organisatie van het onderwijs. De student kan ervoor kiezen zijn WPL B2 voort te zetten in dezelfde bouw, maar in een andere groep. De bouw dient overeen te komen met de leeftijd specialisatie die de student in dit semester kiest. * Tijdens de toetsweken is de student in overleg 1 week niet op de leerwerkplek.

7 Liobekwaam 3 Pabo 3 Werkplekleren (WPL C1 en C2) 3 e jaar voltijdstudenten liobekwaam Code Aantal Aanwezig op leerwerkplek Typering van het werkplekleren WPL C1 36 Elke maandag en dinsdag* Van maandag 8 september tot en met dinsdag 20 januari. Een blokweek in de week voor de kerstvakantie: december. De student zet maandag 9 februari WPL C2 voort in een andere groep of eventueel op een andere school. De student werkt toe naar het zelfstandig functioneren voor de klas onder toeziend oog van de mentor. De bouw dient overeen te stemmen met de leeftijdspecialisatie die de student in dit semester kiest. Een leerwerkplek binnen het speciaal basisonderwijs of in het buitenland is één periode mogelijk. WPL C2 34 Elke maandag en dinsdag* Van maandag 9 februari tot en met dinsdag 23 juni. Een blokweek van maart. De student verzorgt minstens 5 achtereenvolgende weken op maandag en dinsdag zelfstandig het onderwijs aan de groep. De student kiest zelf een bouw. Een leerwerkplek binnen het speciaal basisonderwijs of in het buitenland is één periode mogelijk. * Tijdens de toetsweken is de student in overleg 1 week niet op de leerwerkplek.

8 Liobekwaam 3 Pabo 3 WPL C + Voor de student die ervoor kiest meer verantwoordelijkheid te nemen voor een groep is de WPL C+ route mogelijk. Deze route is geschikt voor studenten die het werkplekleren t/m WPLB2 goed hebben doorlopen en bij de start van de C+ route minimaal 110 studiepunten hebben behaald. Zij vervolgen in eigen tempo hun route werkplekleren tot en met niveau startbekwaam op een opleidingsschool. Na een inwerkperiode van 6 á 7 weken krijgt de student de "volledige" verantwoording voor de groep, vanzelfsprekend in overleg met de mentor/ opleider. Al na een jaar bestaat alleen voor deze "plusstudenten" de mogelijkheid om het afstudeerassessment in te dienen. Na een intakegesprek op de pabo maken wij een geschikte match tussen opleidingsschool en student. 3 e jaar voltijd studenten liobekwaam Leerjaar Aantal Aanwezig op de leerwerkplek Typering van de WPL C+ route Advies vergoeding 3 ± 80 Elke maandag en dinsdag gedurende het gehele schooljaar in dezelfde groep. Een blokweek in de week voor de kerstvakantie (15-19 december) én een blokweek van maart. Leerwerkplek op een opleidingsschool. Na een inwerkperiode functioneert de student vrijwel zelfstandig als groepsleerkracht. Van de student wordt op allerlei gebieden meer gevraagd: extra inzet, initiatief en zelfstandigheid, meer lid van het team. De student werkt in eigen tempo naar niveau startbekwaam. Wij adviseren een vergoeding van 20 per dag * Tijdens de toetsweken is de student in overleg 1 week niet op de leerwerkplek.

9 Academische pabo en VWO-route De academische pabo is een 3-jarig programma op wetenschappelijk niveau met een goede aansluiting op de Hbo of universitaire master onderwijskunde. Deze route is alleen toegankelijk voor studenten met een VWO-diploma. Naast het pabo-onderwijsprogramma volgt de student premastermodules aan de Universiteit Twente. Na 3 jaar pabo kan dan in 1 tot 1 ½ jaar het mastertraject afgemaakt worden. De VWO-route is een 3-jarige pabo met theoretische diepgang en veel basisschoolpraktijk, alleen toegankelijk voor studenten met een VWO -diploma. De student volgt samen met de APstudenten een deel van het pabo-onderwijsprogramma. Vanaf het tweede semester van het eerste jaar gaan de AP en VWO studenten naast de donderdag óók op vrijdag op stage. In het tweede jaar gaan de studenten uit de VWO route zelfs drie de praktijk in (maandag, dinsdag en vrijdag). Werkplekleren AP en VWO-route Code Aantal Aanwezig op leerwerkplek Typering van het werkplekleren Eerste jaar Basis bekwaam WPL APA1/A2 en WPL AP B1 WPL VWO A1/A2 en WPL VWO B1 AP én VWO: 48 AP én VWO:: elke donderdag vanaf donderdag 30 oktober tot en met donderdag 22 januari. Een blokweek in de week voor de kerstvakantie: 1519 december én een blokweek van maart. Het tweede halfjaar wisselt de student van bouw. Oriënteren en oefenen in onderwijs geven in de onderwijspraktijk in een willekeurige bouw a.d.h.v. lesopdrachten. De student bekwaamt zich verder in het lesgeven volgens vakdidactische uitgangspunten en zal toewerken naar het verzorgen van een dagdeel onderwijs. Leerwerkplek op elke basisschool mogelijk Tweede jaar Liobekwaam WPL AP B2/C1 en WPL AP C2 WPL VWO B2/C1 en WPL VWO C2 AP: 70 VWO: 98 AP: elke maandag en dinsdag Vanaf maandag 8 september tot en met dinsdag 20 januari VWO: elke maandag, dinsdag en vrijdag Vanaf maandag 8 september tot en met vrijdag 23 januari Behalve lesgeven krijgt de student nu ook meer verantwoordelijkheid voor de organisatie van het onderwijs. De student werkt toe naar het zelfstandig functioneren voor de klas onder toeziend oog van de mentor. De student specialiseert zich in groep 3 t/m 8 Een blokweek stage in de week voor de kerstvakantie december en een blokweek stage van maart. De student verzorgt minstens 5 achtereenvolgende weken op maandag en dinsdag zelfstandig het onderwijs aan de groep. De student wisselt maandag 9 februari naar een andere groep. Leerwerkplek bij voorkeur op een opleidingsschool Derde jaar Startbekwaam WPL AP D1 en D2 AP: minimaal 70 Elke maandag en dinsdag Bij voorkeur D1 en D2 het gehele jaar in dezelfde groep. Na een inwerkperiode functioneert de student vrijwel zelfstandig als groepsleerkracht. Leerwerkplek op een opleidingsschool of academische basisschool binnen de Stedendriehoek. Wij adviseren een vergoeding van 20 per dag.

10 Start-bekwaam Pabo 4 lio route, voltijd en deeltijd 90 in lint of blok vrijwel zelfstandig 4de jaar student lio route (leraar in opleiding) naar startbekwaam Leerjaar Aantal Aanwezigheid op de werkplek Typering van de lio route Advies vergoeding 4 90 lint-lio: Ongeveer 2 tot 2½ dag per week gedurende het gehele schooljaar. augustus-lio: 5 in de week. Regio noord: 18 augustus 2014 tot en met 9 januari Regio midden: 1 september 2014 tot en met 23 januari februari-lio: 5 in de week van maandag 9 februari tot en met vrijdag 3 juli (noord) of vrijdag 10 juli (midden) Na een inwerkperiode functioneert de student vrijwel zelfstandig als groepsleerkracht. In verband met het uitvoeren van de beroepstaak wordt de fulltime lio minimaal 1 dag per week uitgeroosterd. De student solliciteert naar een lio-plaats volgens de sollicitatieprocedure. De student dient te voldoen aan de eis van 180 studiepunten. De mentor coacht de student in zijn competentieontwikkeling en verplicht zich tot het bijwonen van twee mentorbijeenkomsten op de pabo. NB: Scholen kunnen géén vacature indienen voor een instroomgroep (groep 0). In de praktijk is gebleken dat studenten de doelen van de lio-periode niet kunnen halen in een instroomgroep. Opleidingsscholen krijgen voorrang bij de plaatsing van een lio. Wij adviseren een vergoeding van 20 per dag

11 Startbekwaam Pabo 4 Lint- lio route en praktijkgericht onderzoek óp en dóór de basisschool 90 in lint vrijwel zelfstandig. Alleen voor opleidingsscholen Stedendriehoek en Cirkel. 4de jaar student lint-lio route (leraar in opleiding) naar startbekwaam Leerjaar Aantal Aanwezigheid op de werkplek Typering van de lio route Advies vergoeding 4 90 lint-lio: Ongeveer 2 tot 2½ dag in de week gedurende het gehele schooljaar. Na een inwerkperiode functioneert de student vrijwel zelfstandig als groepsleerkracht. 1 of 2 per week praktijkonderzoek Wij adviseren een vergoeding van 20 per dag Gedurende een heel schooljaar voert de student onderzoek uit, samen met de leerkracht(en) van de opleidingsschool en onderzoekers en docenten van de pabo. Het onderzoeksteam wordt begeleid door een onderzoeker van de pabo. De mentor coacht de student in zijn competentieontwikkeling als leerkracht en verplicht zich tot het bijwonen van twee mentorbijeenkomsten op de pabo. De leerkrachtonderzoekers verplichten zich tot het bijwonen van drie ondersteuningsbijeenkomsten op de pabo. Voor meer informatie over deze afstudeerroute lint- lio en praktijkgericht onderzoek kunt u contact opnemen met Martine Gijsel: m.a.r.gijsel@saxion.nl (associate lector taaldidactiek).

12 Deeltijd Dagen in overleg... Om onze deeltijdstudenten de gelegenheid te geven hun werkplekleren goed te kunnen plannen in combinatie met werk en andere verplichtingen, geldt voor hen geen vaste stage. Deeltijdstudenten kunnen hun afspreken in overleg met hun stageschool. Wel geldt een vastgesteld aantal per periode. Dinsdag is de lesdag op de pabo. Werkplekleren 2-jarige route deeltijd Code Leerjaar Aantal Aanwezig op de leerwerkplek Typering van het werkplekleren WPL Dt B In overleg, bij voorkeur van oktober tot februari. Oriënterend, bepalend voor studieadvies. Leren lesgeven en het pedagogisch en didactisch handelen staan centraal. WPL Dt B In overleg, bij voorkeur van februari tot juni. Organisatie van onderwijs en de persoon als leraar staan centraal. WPL Dt C1/C In overleg, bij voorkeur van september tot februari. Specialisatie in onder- of bovenbouw en adaptief lesgeven. WPL Dt D1/D In overleg, bij voorkeur van februari tot juni. Startbekwaamheidsstage. Adaptief lesgeven. Bouw naar keuze.

13 Werkplekleren 3-jarige route deeltijd Code Leerjaar Aantal Aanwezig op de leerwerkplek Typering van het werkplekleren WPL Dt B In overleg, bij voorkeur van oktober tot februari. Oriënterend, bepalend voor studieadvies. Leren lesgeven en het pedagogisch en didactisch handelen staan centraal. WPL Dt B In overleg, bij voorkeur van februari tot juni. Organisatie van onderwijs en de persoon als leraar staan centraal. WPL Dt C In overleg, bij voorkeur van september tot februari. De student kan zich verder bekwamen in onder- of bovenbouw en richt zich op adaptief lesgeven. WPL Dt C In overleg, bij voorkeur van februari tot juni. De student leert omgaan met complexe lessituaties. Adaptief onderwijs wordt verder uitgebreid. De student gaat zich daarnaast richten op het gehele schoolgebeuren: vormt zich een beeld van de ideale school. WPL Dt D1 en WPL Dt D2 of lio route 3 60 (stage/ scriptie) of In overleg, minimaal twee per week (in lint) of volledige weken. Complexe lessituaties, adaptief onderwijs startbekwaamheidsstage. Bouw naar keuze. 90 (lio)

14 Werkplekleren 4-jarige route deeltijd Code Leerjaar Aantal Aanwezig op de leerwerkplek Typering van het werkplekleren WPL Dt A In overleg, bij voorkeur van oktober tot februari. Oriënterend, bepalend voor studieadvies. Leren lesgeven en het pedagogisch en didactisch handelen staan centraal. WPL Dt A In overleg, bij voorkeur van februari tot juni. Organisatie van onderwijs en de persoon als leraar staan centraal. WPL Dt B In overleg, bij voorkeur van september tot februari. De student bekwaamt zich verder in het lesgeven volgens vakdidactische uitgangspunten en zal toewerken naar het verzorgen van een dagdeel onderwijs. WPL Dt B In overleg, bij voorkeur van februari tot juni. Behalve lesgeven krijgt de student nu ook meer verantwoordelijkheid voor de organisatie van het onderwijs. WPL Dt C In overleg, bij voorkeur van september tot februari. De student kan zich verder bekwamen in onder- of bovenbouw en richt zich op adaptief lesgeven. WPL Dt C In overleg, bij voorkeur van februari tot juni. De student leert omgaan met complexe lessituaties. Adaptief onderwijs wordt verder uitgebreid. De student gaat zich daarnaast richten op het gehele schoolgebeuren: vormt zich een beeld van de ideale school. WPL Dt D1 en WPL Dt D2 of lio route 4 60 (stage/ scriptie) of In overleg, minimaal twee per week (in lint) of volledige weken. Startbekwaamheidsstage. Complexe lessituaties, adaptief onderwijs. Bouw naar keuze. 90 (lio)

Jaarplanning werkplekleren route voltijd

Jaarplanning werkplekleren route voltijd Jaarplanning werkplekleren voltijd B1: B2: WPL A1: 17 dagen 11-10, 18-10, 1-11, 8-11 óf 15-11, 22-11, 29-11, (Sint) wo 5-12, 6-12, 13-12,, 10-1, 17-1, 24-1 6-12 tussenbeoordeling 24-1 eindbeoordeling WPL

Nadere informatie

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar 2019-2020 Voltijdstudenten van de Pabo HvA en UPvA lopen hun LIO-stage in het vierde studiejaar, deeltijdstudenten van Pabo HvA in het derde jaar. Deze stage vindt

Nadere informatie

Jaarplanning werkplekleren route voltijd

Jaarplanning werkplekleren route voltijd Jaarplanning werkplekleren voltijd B1: B2: WPL A1: 16 dagen 10-10, 17-10, 31-10, 7-11 óf 14-11, 21-11, 28-11, (Sint) do 5-12, 12-12,, 9-1, 16-1, 23-1 12-12 tussenbeoordeling 23-1 eindbeoordeling WPL B1:

Nadere informatie

Informatie werkplekleren

Informatie werkplekleren Informatie werkplekleren Pabo Venlo 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Stagedagen Blz. 4 Stageweken Blz. 4 Jaaroverzicht 2014-2015 Blz. 5 Opleidingsprogramma Blz. 6 Propedeusefase Hoofdfase Afstudeerfase

Nadere informatie

Stage Hogeschool de Kempel Helmond

Stage Hogeschool de Kempel Helmond Stage 2014-2015 Hogeschool de Kempel Helmond op de K3-fase (WPO-stage). De term WPO staat voor WerkPlekOpleiden. Dat wil zeggen dat de werkplek in de afstudeerfase een centrale rol heeft in het werken

Nadere informatie

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar 2017-2018 Studenten van de Pabo HvA en UPvA lopen in hun vierde studiejaar de LIO-stage op een basisschool in Amsterdam. Deze stage vindt plaats op een opleidingsschool

Nadere informatie

Dossier vrijwillige stage deeltijd

Dossier vrijwillige stage deeltijd Dossier vrijwillige stage deeltijd 2017-018 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas :.. :. :. SAXION, locatie Deventer Academie Pedagogiek en Onderwijs Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) Postadres

Nadere informatie

ABC Werkplekleren Saxion pabo Deventer

ABC Werkplekleren Saxion pabo Deventer ABC Werkplekleren Saxion pabo Deventer Voorwoord Dit ABC werkplekleren vervangt het Handboek werkplekleren met ingang van studiejaar 2017-2018. Alle informatie rondom het werkplekleren van Saxion pabo

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2018

Nieuwsbrief December 2018 Nieuwsbrief December 2018 Inhoudsopgave 2018 Ook in het afgelopen jaar hebben we weer gemerkt dat het samen opleiden van leerkrachten basisonderwijs ons steeds weer voor nieuwe uitdagingen plaatst. En

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2018 2019 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2018 2019 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Maatschappijleer Leerkracht in het basisonderwijs

Sectorwerkstuk Maatschappijleer Leerkracht in het basisonderwijs Sectorwerkstuk Maatschappijleer Leerkracht in het basisonderwijs Sectorwerkstuk door een scholier 1556 woorden 29 augustus 2009 6,1 35 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Leerkracht in het basisonderwijs

Nadere informatie

Dossier vrijwillige stage

Dossier vrijwillige stage Dossier vrijwillige stage 2017-2018 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas :.. :. :. SAXION, locatie Deventer Academie Pedagogiek en Onderwijs Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) Postadres Postbus

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Partnerschap. en scholen werken op basis van een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen met studenten aan hun ontwikkeling tot professional.

Partnerschap. en scholen werken op basis van een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen met studenten aan hun ontwikkeling tot professional. Sinds een tiental jaren hebben we opleidingsvormen ontwikkeld die recht doen aan zowel vakbekwaamheid als praktijkkennis van aanstaande leraren. In toenemende mate doen we dat op basis van opleiden in

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Evaluatiedossier LIO (stagevariant)

Evaluatiedossier LIO (stagevariant) Voltijd/deeltijd studiejaar 2018-2019 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas Voltijd / deeltijd* * = s.v.p. omcirkelen Basisbekwaam LIO-bekwaam Startbekwaam :.. :. :. 1 e jaar 2e jaar 2 e jaar 3

Nadere informatie

Opleiden in de school (OidS) Wat is opleiden in de school? De opleiding

Opleiden in de school (OidS) Wat is opleiden in de school? De opleiding Opleiden in de school (OidS) Sinds 2015 is t Schöppert een opleidingsschool. Opleiden in de School is bij uitstek een vorm van opleiden die past bij de visie van t Schöppert: Samen leren leven: betrokken

Nadere informatie

Het vak leraar is een vak waar heel veel mensen wel iets over denken, zeggen of weten. Iedereen heeft zelf op school gezeten, en veel mensen hebben

Het vak leraar is een vak waar heel veel mensen wel iets over denken, zeggen of weten. Iedereen heeft zelf op school gezeten, en veel mensen hebben 1 2 Het vak leraar is een vak waar heel veel mensen wel iets over denken, zeggen of weten. Iedereen heeft zelf op school gezeten, en veel mensen hebben ook weer zelf kinderen op school heeft. Het is ook

Nadere informatie

LiO Contract 2 Stageovereenkomst Leraar in Opleiding (onbetaald: met en zonder vergoeding) Pabo HvA, Onderwijs en Opvoeding

LiO Contract 2 Stageovereenkomst Leraar in Opleiding (onbetaald: met en zonder vergoeding) Pabo HvA, Onderwijs en Opvoeding LiO Contract 2 Stageovereenkomst Leraar in Opleiding (onbetaald: met en zonder vergoeding) Je kunt het contract ook digitaal invullen. Vervolgens kun je het printen om te (laten) tekenen. Partijen Leraar

Nadere informatie

Lessenrooster SLO

Lessenrooster SLO Lessenrooster SLO 2018 2019-2 - 1 Overzicht semester 2 STARTEN MET DE SLO: TRAJECT = 4 modules (in totaal 15 studiepunten) = DCA (ALGEMENE DIDACTIEK) + OMA (ONDERWIJS EN MAATSCHAPPIJ) + LEV (LERAAR EN

Nadere informatie

Vacature groep 5/6/7 Montessori op ma/di. Gegevens school

Vacature groep 5/6/7 Montessori op ma/di. Gegevens school Vacature groep 5/6/7 Montessori op ma/di Gegevens school Bestuur: STWT Stichting Westelijke Tuinsteden School: Pieter Jelles Troelstraschool Adres: Dr H Colijnstraat 78 Telefoon: 020 613 52 96 Contactpersoon:

Nadere informatie

Voorlichtingsavond ILO

Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 Didactief Special december 2016 3 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk eerstegraads

Nadere informatie

Rotterdam. De lerarenopleiding basisonderwijs Voltijd

Rotterdam. De lerarenopleiding basisonderwijs Voltijd Rotterdam De lerarenopleiding basisonderwijs Voltijd Ben jij de aankomende leerkracht waar het onderwijs naar op zoek is? Rollen van de leerkracht Pedagoog Didacticus Adviseur Collega Criticus Vakman/vrouw

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO

Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 3 Didactief Special december 2016 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk 5 eerstegraads

Nadere informatie

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar

Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Zij-instroom pabo = leraar in 2 jaar Leren = durven Aan de slag als zij-instromer in het basisonderwijs Heb je altijd al in het basisonderwijs willen werken? Het zij-instroomtraject biedt je de mogelijkheid

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 24-11-2016 Tegemoetkoming studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanvragen en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2020 2021 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

5 e Chronos nieuwsbrief. Berichten vanuit de Pabo ALPO. Nieuwe stageopzet

5 e Chronos nieuwsbrief. Berichten vanuit de Pabo ALPO. Nieuwe stageopzet 5 e Chronos nieuwsbrief 2 Berichten vanuit de Pabo De pabo is in beweging! Er gebeurt veel in het Pabo-wereldje. ALPO Met ingang van het studiejaar 2009-2010 is Pabo Groenewoud samen met Pabo Arnhem en

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

Dossier werkplekleren B

Dossier werkplekleren B Dossier werkplekleren B2 2017-2018 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas :.. :. :. Voltijd / deeltijd / academische pabo* * = s.v.p. omcirkelen Basisbekwaam LIO-bekwaam Startbekwaam 1 e jaar 2e

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING NIEUW STRUCTUURSCHEMA schooljaar 2014-2015 1.Traject Specifieke Lerarenopleiding 1ste 2de 3de 4de diploma Hoger secundair onderwijs of Hoger onderwijs Algemene didactiek (80lt

Nadere informatie

Dossier werkplekleren A

Dossier werkplekleren A Dossier werkplekleren A1 2018-2019 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas :.. :. :. Voltijd / deeltijd / academische pabo* * = s.v.p. omcirkelen Basisbekwaam LIO-bekwaam Startbekwaam 1 e jaar 2e

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA. Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject.

ACADEMIEJAAR VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA. Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject. ACADEMIEJAAR 2019-2020 VOOR HOUDERS VAN EEN BACHELORDIPLOMA Educatieve bachelor in het Secundair onderwijs - verkort traject www.odisee.be Verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs Denk je eraan

Nadere informatie

Dossier werkplekleren A

Dossier werkplekleren A Dossier werkplekleren A2 2018-2019 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas :.. :. :. Voltijd / deeltijd/ academische pabo* * = s.v.p. omcirkelen Basisbekwaam LIO-bekwaam Startbekwaam 1 e jaar 2e

Nadere informatie

Opleiden in de school (OidS), Anninksschool

Opleiden in de school (OidS), Anninksschool Opleiden in de school (OidS), Anninksschool C. (Conny) Reijns-Belvroy, MEd SO Primato, Lerarenopleider BRLO Sinds 2015 is MM Anninksschool een opleidingsschool. Opleiden in de School is bij uitstek een

Nadere informatie

STAGEMODEL BOL BEROEPSPRAKTIJKVORMING (BPV) SCHOOLJAAR

STAGEMODEL BOL BEROEPSPRAKTIJKVORMING (BPV) SCHOOLJAAR ALBEDA COLLEGE MBO VERPLEEGKUNDIGE STAGEMODEL BOL BEROEPSPRAKTIJKVORMING () SCHOOLJAAR 2018-2019 1 Inleiding Hierbij treft u het model BOL aan van de opleiding MBO - verpleegkundige voor het schooljaar

Nadere informatie

Je moet echt heel wat in huis hebben als je leraar wordt. En het is ook niet voor iedereen weggelegd. Waar kies je voor als je leraar wordt?

Je moet echt heel wat in huis hebben als je leraar wordt. En het is ook niet voor iedereen weggelegd. Waar kies je voor als je leraar wordt? 1 2 Je moet echt heel wat in huis hebben als je leraar wordt. En het is ook niet voor iedereen weggelegd. Waar kies je voor als je leraar wordt? Ik wil daarvoor graag starten met dit beeld, deze visualisatie.

Nadere informatie

Academische opleiding leraar basisonderwijs

Academische opleiding leraar basisonderwijs 2015 2016 Academische opleiding leraar basisonderwijs ACADEMISCHE OPLEIDING LERAAR BASISONDERWIJS Vind jij het inspirerend om aan kinderen les te geven? Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar verschillen

Nadere informatie

Pedagogische Wetenschappen

Pedagogische Wetenschappen Pedagogische Wetenschappen Bachelordag Universiteit van Amsterdam dr. Machteld Hoeve Sabine Nijbroek Geke Meessen, MSc. Zaterdag 18 maart 2017 Programma Welkomstwoord Minicollege door dr. Machteld Hoeve

Nadere informatie

Zichtbaar meer inhoud Informatiegids voor aspirant studenten

Zichtbaar meer inhoud Informatiegids voor aspirant studenten Pabo Deventer spreekt je aan! Zichtbaar meer inhoud Informatiegids voor aspirant studenten Pabo voltijd, deeltijd, academische pabo, vwo route 2015-2016 saxion.nl/pabo Index Hoofdstuk 1 Leraar basisonderwijs:

Nadere informatie

110 C + 2757 C CMYK. Hogeschool de Kempel Als jij het verschil wilt maken...

110 C + 2757 C CMYK. Hogeschool de Kempel Als jij het verschil wilt maken... 110 C + 2757 C CMYK Hogeschool de Kempel Als jij het verschil wilt maken... De beste leraar worden op Hogeschool de Kempel Ben jij nieuwsgierig naar het leren van kinderen en wil jij kinderen inspireren?

Nadere informatie

Plaatsingsbeleid werkplekleren ITT onbetaald

Plaatsingsbeleid werkplekleren ITT onbetaald Plaatsingsbeleid werkplekleren ITT onbetaald 2018 2019 Het werkplekleren vormt een belangrijk deel van het opleidingsprogramma van de HU Pabo. In nauwe samenwerking met de gecertificeerde opleidingsscholen

Nadere informatie

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom. 1 Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.// 2 Maar er is meer. Het gaat om opgroeiende jongeren die op hun

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Werving stageplaatsen 2010-2011

Werving stageplaatsen 2010-2011 l a n d z u i d r - n e d e Werving stageplaatsen 2010-2011 Stageperiodes en contactgegevens Regionaal Overleg Stage Zuid-Nederland Fontys Sporthogeschool Tilburg - Sittard Sports & Education, voltijdopleiding

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 De ILO leidt op voor eerstegraads leraar in 23 verschillende vakken. Je kunt voor de meeste opleidingen zowel in augustus als in februari beginnen. Voor Arabisch, Hebreeuws,

Nadere informatie

Informatieboekje voor de school- en praktijkopleiders

Informatieboekje voor de school- en praktijkopleiders Informatieboekje voor de school- en praktijkopleiders Instituut Theo Thijssen Studiejaar 2015-2016 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Instituut Theo Thijssen pagina 4 Visie pagina 5 Opleidingsprofiel pagina

Nadere informatie

Dossier werkplekleren A1 en A

Dossier werkplekleren A1 en A Dossier werkplekleren A1 en A2 2017-2018 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas :.. :. :. Voltijd / deeltijd / academische pabo* * = s.v.p. omcirkelen Basisbekwaam LIO-bekwaam Startbekwaam 1 e jaar

Nadere informatie

Voorstel lessenrooster SLO- opleiding de semester

Voorstel lessenrooster SLO- opleiding de semester Voorstel lessenrooster SLO- opleiding 2016 2017 2de semester 1 Overzicht Module Semester Contactmoment Van Tot Begin Eind OPSTAP TAALVAARDIGHEID: mondelinge taalvaardigheid 2 Woensdag 08/02 15/03 18u 22u

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen voor de regeling?

Nadere informatie

1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU

1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU 1. Leerwerkplekovereenkomst Master Educational Needs (Master EN) Seminarium voor Orthopedagogiek HU school Schooltype: PO, SO, VO, VSO, MBO Adres Telefoon werkplekbegeleider E-mail (Werkplekbegeleider)

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 02-11-2015 Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanmelding en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

Uurroosters administratie

Uurroosters administratie Uurroosters administratie Voltijdse arbeid: 38:00 Deeltijdse arbeid aan 50%: 19:00 1 maandag 7:45 9:00 9:00 12:00 12:00 14:00 2 maandag 12:00 14:00 14:00 dinsdag 12:00 14:00 14:00 woensdag 12:00 14:00

Nadere informatie

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017

Lerarenopleiding. Toke Egberts 10 nov. 2017 Lerarenopleiding Toke Egberts 10 nov. 2017 1 Even voorstellen Toke Egberts 2 Inhoud Leraar worden? Opleidingsvarianten Curriculum Vakken Praktijk Toelatingseisen en informatie Individuele vragen 3 Waarom

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Associate degree Human Resource Management (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Mensen zijn het belangrijkste

Nadere informatie

Dossier werkplekleren B

Dossier werkplekleren B Dossier werkplekleren B2 2019-2020 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas :.. :. :. Voltijd / deeltijd / academische pabo* * = s.v.p. omcirkelen Basisbekwaam LIO-bekwaam Startbekwaam 1 e jaar 2e

Nadere informatie

Nieuwe talentvolle leerkrachten via DIT IS WIJS voor de Rotterdamse Schoolbesturen

Nieuwe talentvolle leerkrachten via DIT IS WIJS voor de Rotterdamse Schoolbesturen Nieuwe talentvolle leerkrachten via DIT IS WIJS voor de Rotterdamse Schoolbesturen Betreft : Informatie versneld naar nieuwe aanwas van groepsleerkrachten 1. Informatie DIT IS WIJS Talents Traject DIT

Nadere informatie

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Elke Leerling Doet Ertoe Vind je het leuk om met je handen te werken? Op het vmbo is daar naast theorie- veel ruimte voor. De naam zegt het al: vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

De volgende afgeronde vooropleiding geven recht tot toelating tot de volgende kopopleiding:

De volgende afgeronde vooropleiding geven recht tot toelating tot de volgende kopopleiding: Kopopleiding Voltijd In de kopopleiding mag alleen de beroepscomponent worden aangeboden. (dus geen vak!!) De maximale duur van de kopopleiding is 1 jaar (60 credits) die in voltijd met studiefinanciering

Nadere informatie

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. Bachelor of Teacher Education in Welfare and Health Care - Voltijd

Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. Bachelor of Teacher Education in Welfare and Health Care - Voltijd 2018 2019 Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn Bachelor of Teacher Education in Welfare and Health Care - Voltijd In het kort Wil je werken in het vmbo of mbo? Ben jij geïnteresseerd in gezondheid,

Nadere informatie

Welkom bij de ILO, de lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam!

Welkom bij de ILO, de lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam! Welkom bij de ILO, de lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam! 1 2 Op de UvA leiden wij eerste-graads leraren op, met het masterdiploma dat je bij ons haalt krijg je een bevoegdheid voor alle

Nadere informatie

Lessenrooster SLO- opleiding 2015-2016

Lessenrooster SLO- opleiding 2015-2016 Lessenrooster SLO- opleiding 2015-2016 1 Overzicht Module Semester Contactmoment Van Tot Begin Eind OPSTAP TAALVAARDIGHEID 1: mondelinge taalvaardigheid OPSTAP TAALVAARDIGHEID 2: zinsbouw en tekstbouw

Nadere informatie

Samen Opleiden. Pabo Stenden en Basisonderwijs

Samen Opleiden. Pabo Stenden en Basisonderwijs Samen Opleiden Pabo Stenden en Basisonderwijs Samen opleiden De toekomstige leraar wordt beter opgeleid als het basisonderwijs en Pabo Stenden vanuit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid investeren

Nadere informatie

Dossier werkplekleren B1 en B

Dossier werkplekleren B1 en B Dossier werkplekleren B1 en B2 2017-2018 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas :.. :. :. Voltijd / deeltijd / academische pabo* * = s.v.p. omcirkelen Basisbekwaam LIO-bekwaam Startbekwaam 1 e jaar

Nadere informatie

Verantwoording gebruik leerlijnen

Verantwoording gebruik leerlijnen Verantwoording gebruik leerlijnen In de praktijk blijkt dat er onder de deelnemers van Samenscholing.nu die direct met elkaar te maken hebben behoefte bestaat om de ontwikkeling van de beroepsvaardigheden

Nadere informatie

I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N. w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l. 5 september 2014 INFO 1

I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N. w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l. 5 september 2014 INFO 1 I N F O D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N w w w. d a c o s t a - h o o g r a v e n. n l 5 september 2014 INFO 1 IN DEZE INFO Teamontwikkeling Inschrijven op school Informatie-avonden Afstemmingsgesprekken

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs (Pabo) Bachelor of Education in Primary Schools - Voltijd

Leraar Basisonderwijs (Pabo) Bachelor of Education in Primary Schools - Voltijd 2019 2020 Leraar Basisonderwijs (Pabo) Bachelor of Education in Primary Schools - Voltijd In het kort Een goede leraar heeft een eigen verhaal en begeleidt kinderen vanuit die overtuiging. Je daagt je

Nadere informatie

Overzicht curriculum VU

Overzicht curriculum VU Overzicht curriculum VU Opbouw van de opleiding Ter realisatie van de gedefinieerde eindkwalificaties biedt de VU een daarbij passend samenhangend onderwijsprogramma aan. Het onderwijsprogramma bestaat

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

Info. Enquête kennismakingsgesprekken

Info. Enquête kennismakingsgesprekken Enquête kennismakingsgesprekken In de afgelopen weken hebben alle kennismakingsgesprekken plaatsgevonden. Wij willen graag in kaart brengen wat goed ging en waar we deze gesprekken kunnen verbeteren. Zou

Nadere informatie

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Deze opleiding is een initiatief van RPCZ, Scalda, HZ University of Applied Sciences, Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, Kibeo, Kinderopvang Walcheren,

Nadere informatie

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2018 2019 Lerarenopleiding Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Wil je werken in het vmbo of mbo? Heb jij oog voor wat jongeren wél kunnen en wil jij ze hierin

Nadere informatie

Coach voor leren en ontwikkeling

Coach voor leren en ontwikkeling Specialisatie Coach voor leren en ontwikkeling MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Coach voor leren en ontwikkeling MSc

Nadere informatie

BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA²

BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA² leer-kracht voor de toekomst BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA² PERFECTE COMBINATIE: LESGEVEN ÉN ONDERZOEKEN Je wilt graag lesgeven in het basisonderwijs. Dat kan met een hbo-diploma. Maar met jouw vwo-diploma

Nadere informatie

Opleidingsschool Noord

Opleidingsschool Noord Praktijkgids werkplekleren voltijd en dag-avond Opleidingsschool Noord Eenheid in verscheidenheid 2011-2012 obsbuikslotermeer.obsdorusrijkers.obsvierwindstreken.obsijplein.obsijdoorn.obsoverhoeks. obstwiske.obsweidevogel.sbouniversum

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie

Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie Specifieke lerarenopleiding maatschappijwetenschappen en filosofie www.soc.kuleuven.be/slo Waarom kiezen voor de specifieke lerarenopleiding (SLO)? Deel jij graag je kennis met anderen? Spreek je graag

Nadere informatie

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase Stageconcepten Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase De studenten van het eerste jaar lopen het hele jaar stage in eenzelfde klas. De stage gaat door bij 3-, 4- of 5-jarigen (niet in een klas

Nadere informatie

Het jongere kind op Pabo Groenewoud Nijmegen (HAN)

Het jongere kind op Pabo Groenewoud Nijmegen (HAN) Het jongere kind op Pabo Groenewoud Nijmegen (HAN) Ria van Zeeland We zijn op pabo Groenewoud in gesprek met Ria van Zeeland, coördinator van de specialisatie het jongere kind. Op tafel ligt een gloednieuwe,

Nadere informatie

Lessenrooster SLO ste semester

Lessenrooster SLO ste semester Lessenrooster SLO 2018 2019 1 ste semester 1 Overzicht Module Sem Contact Lector Van Tot Begin Eind Sp ALGEMENE DIDACTIEK 1 ma Joke 10/09 14/01 18u 22u 6 ALGEMENE DIDACTIEK 1 do Joke 1/09 17/01 18u 22u

Nadere informatie

Lessenrooster SLO ste semester

Lessenrooster SLO ste semester Lessenrooster SLO 2018 2019 1 ste semester 1 Overzicht Module Sem Contact Lector Van Tot Begin Eind Sp ALGEMENE DIDACTIEK 1 ma Joke 10/09 14/01 18u 22u 6 ALGEMENE DIDACTIEK 1 do Joke 13/09 17/01 18u 22u

Nadere informatie

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills -

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - 2018 2019 Lerarenopleiding Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - In het kort Wil je werken in het vmbo of mbo? Heb jij oog voor wat jongeren wél kunnen en wil jij ze hierin begeleiden?

Nadere informatie

Dossier werkplekleren C1 en C

Dossier werkplekleren C1 en C Dossier werkplekleren C1 en C2 2017-2018 (Meisjes) naam student Inlognummer Bison Klas :.. :. :. Voltijd / deeltijd / Academische pabo * * = s.v.p. omcirkelen Basisbekwaam LIO-bekwaam Startbekwaam 1 e

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Lerarenopleiding Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Lerarenopleiding Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Wil je werken in het vmbo of mbo? Heb jij oog voor wat jongeren wél kunnen en wil jij ze hierin

Nadere informatie

master leraar voortgezet onderwijs

master leraar voortgezet onderwijs DEEL JE KENNIS! master leraar voortgezet onderwijs JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Leraar voortgezet onderwijs van de VU is een eenjarige master (voltijd*) waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid

Nadere informatie

Veel gestelde vragen - Studenten

Veel gestelde vragen - Studenten Versie 17-08-2016 Tegemoetkoming Studiekosten Onderwijsmasters PO Veel gestelde vragen - Studenten Vraag Aanvragen en voorwaarden 1 Wanneer moet ik zijn afgestudeerd aan de pabo om in aanmerking te komen

Nadere informatie

Leraar voorbereidend hoger onderwijs Engels Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - M Leraar VHO Engels - 2010-2011

Leraar voorbereidend hoger onderwijs Engels Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - M Leraar VHO Engels - 2010-2011 Leraar voorbereidend hoger onderwijs Engels Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - M Leraar VHO Engels - 2010-2011 Vrije Universiteit Amsterdam - Onderwijscentrum VU - M Leraar VHO Engels

Nadere informatie

Amsterdam heeft t: de Universitaire Pabo PA²!

Amsterdam heeft t: de Universitaire Pabo PA²! Amsterdam heeft t: de Universitaire Pabo PA²! Wat is PA²? De PA²-Universitaire Pabo biedt studenten de gelegenheid om de studie Pedagogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit te combineren met de

Nadere informatie

Factsheet Toelatingstoets PABO

Factsheet Toelatingstoets PABO Pabo-opleidingen zitten in de lift De pabo s hebben de afgelopen jaren veel stappen gezet om de kwaliteit verder te versterken, onder meer door de invoering van de toelatingstoetsen. Deze maatregelen betalen

Nadere informatie

Informatie 8ste jaarsouders

Informatie 8ste jaarsouders Informatie 8ste jaarsouders NIO donderdag 8 november 2012 Deze wordt afgenomen door Eduniek, onze schoolbegeleidingsdienst. Uitslag na de kerstvakantie, samen met het schooladvies. Aanvullende informatie

Nadere informatie

Informatiebrief voor scholen

Informatiebrief voor scholen Informatiebrief voor scholen Aan: Van : Datum: Onderwerp: Scholen die informatie willen over werkplekleren/begeleiding van deeltijdstudenten van Instituut Archimedes Bureau Ondersteuning Leerlijnen, Instituut

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie